Integraal uitvoeringsplan Gemeente Sliedrecht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Integraal uitvoeringsplan 2008. Gemeente Sliedrecht"

Transcriptie

1 Integraal uitvoeringsplan 2008 Gemeente Sliedrecht Dit document is tot stand gekomen door samenwerking tussen: Zuid-Holland-Zuid District Alblasserwaard / Vijfheerenlanden

2 Thema Geweld Aanleiding: Het tegengaan en oplossen van geweldsdelicten raakt de essentie van de taken van de overheid en is als dusdanig altijd een prioriteit. Geweld bestaat uit vele deelgebieden die variëren in complexiteit. De komende periode wordt een extra impuls gegeven aan het delen van informatie tussen partners over en de integrale aanpak van geweld in de openbare ruimte (bedreiging, mishandeling en openlijke geweldpleging) en huiselijk geweld. Binnen het district Alblasserwaard / Vijfheerenlanden worden veel geweldsdelicten op straat gepleegd door jongeren tijdens het uitgaan. Overmatig drinken van alcohol, al dan niet in combinatie met drugs (XTC, cocaïne), speelt een rol bij uitgaansagressie. In 2008 staan de partners voor de uitdaging deze vorm van geweld verder in te dammen. De bestrijding van huiselijk geweld zal in 2008 nieuwe impulsen krijgen waarin enerzijds de omvang van de problematiek duidelijker moet worden en anderzijds er een kwaliteitsslag moet worden gemaakt in de behandeling van zaken, slachtoffers en daders. Tabel I: aangiften van geweld gemeente Sliedrecht [1.4. Licham elijke integriteit][afgelopen 4 jaren en huidig jaar][alle organisaties (org)][w rkgb.: ALBLASSERWAARD/VIJFHEERENLANDEN][waar: Sliedrecht]Aangifte opgenomen Aangifte opgenomen als w aarden Mishandeling Bedreiging Zedenmisdrijf Straatroof Openlijk gew eld (persoon) Moord, doodslag Overval Licham elijke integriteit Analyse: Openlijk geweld tegen personen: Het aantal aangiften van openlijk geweld tegen personen is in Sliedrecht in 2006 gedaald met 75 % ten opzichte van In 2006 is het aantal verdachten in de leeftijdscategorie 12 t/m 17 jaar en 18 t/m 24 jaar ook terug gelopen. In 2005 was het oplossingspercentage 100% terwijl de enige aangifte in 2006 niet werd opgelost. Bedreiging: Het aantal aangiften van bedreiging is in Sliedrecht in 2006 gedaald met 26,5% ten opzichte van 2005, terwijl er in het district een stijging was van 25,5%. Het oplossingspercentage bleef vrijwel gelijk. Ook het aantal verdachten nam in 2006 af ten opzichte van Mishandeling: Het aantal aangiften van mishandeling is in Sliedrecht in 2006 gedaald met 4% ten opzichte van Het oplossingspercentage was in 2005 lager dan in 2006, respectievelijk 70,1% en 79,4%. Ook het aantal verdachten nam in 2006 af ten opzichte van Straatroof: Voor straatroof werd in 2006 net als in 2005 één aangifte gedaan. Beide zaken werden niet opgelost en werden geen verdachten ingevoerd.

3 Overval: In 2006 werd 2 keer aangifte gedaan van een overval terwijl in 2005 geen aangifte werd gedaan. Beide aangiften werden opgelost. Ook in het district is een stijging te zien in 2006 van het aantal overvallen van 58,3%. Er werden in Sliedrecht 7 verdachten ingevoerd waarvan 1 in de leeftijdscategorie 12 tot en met 17 jaar en 3 in de leeftijdscategorie 18 tot en met 24 jaar. Moord / doodslag: Het betreft één zaak waarbij de verdachte in december 2006 is veroordeeld. Doelstellingen: Het doel is om eind 2008 te hebben bereikt dat: Er is een voorlichtingscampagne gestart tegen overmatig drank en drugsgebruik, inclusief specifieke aandacht voor jongeren; De gemeente Sliedrecht heeft de regierol huiselijk geweld op zich genomen middels het Volksgezondheidsbeleid; De omvang van de huiselijk geweld problematiek in de gemeente is inzichtelijk gemaakt; Politie en OM werken samen in het terugdringen van recidive alsmede het verlagen van het sepotpercentage; Door het Landelijk Projectbureau Huiselijk Geweld van de politie is een audit uitgevoerd naar het sepotbeleid bij huiselijk geweldzaken in ZHZ. Afhankelijk van de resultaten worden in overleg met het OM afspraken gemaakt over dit sepotbeleid in Activiteiten partners: Politie 1. Algemeen: De politie garandeert Noodhulp binnen 15 minuten, 24 uur per dag; De politie garandeert een oplossingspercentage geweld van tenminste 70%; Inzet in de openbare orde, waaronder wekelijks iedere vrijdag en zaterdagavond en nacht in uitgaansgebieden en bij evenementen; Er is een analyse voltooid naar het geweld binnen het district; De Algemene Plaatselijke Verordening wordt gehandhaafd middels bekeuringen; Geweldszaken krijgen voorrang in de behandeling van zaken; Slachtofferhulp wordt pro-actief aangeboden; Slachtoffers van geweld worden binnen 3 weken benaderd in het kader van nazorg. 2. Huiselijk Geweld Ondersteuning van ernstig bedreigde slachtoffers middels een noodknop (AWARE); Invoering Wet Tijdelijk Huisverbod, middels interne voorlichting en opleiding; Toename van het aantal meldingen dat wordt doorgezet richting hulpverlening; Het aantal ambtshalve vervolgde misdrijven en aangehouden verdachten is toegenomen; Er wordt in samenwerking met het OM een aanpak ontwikkeld voor recidivisten Huiselijk Geweld; Door de ketenpartners wordt een inventarisatie uitgevoerd naar een mogelijke aanpak voor recidiverende plegers huiselijk geweld. Het aantal sepots huiselijk geweld is gedaald. Door het Landelijk Projectbureau Huiselijk Geweld van de politie is een audit uitgevoerd naar het sepotbeleid bij huiselijk geweldzaken in ZHZ. Afhankelijk van de resultaten worden in overleg met het OM afspraken gemaakt over dit sepotbeleid in 2008.

4 Gemeente Huiselijk geweld uit de anonimiteit halen door het voeren van een campagne. De bekendheid van het meld- en adviespunt voor huiselijk geweld bevorderen. Het meld- en adviespunt voor huiselijk geweld subsidiëren. Definitieve afspraken maken met de horeca over samenwerking tussen horecabedrijven in relatie tot ontzeggingen. Inzet van zogenaamde suswachten in het uitgaansgebied iedere vrijdag- en zaterdagavond en nacht en tijdens oud en nieuw. Openbaar ministerie 1. Algemeen: Instellen van vervolging van strafbare feiten 1 ; Indien sprake is van ernstig geweld tegen personen, overgaan tot voorgeleiding van verdachte(n) bij rechter-commissaris 2 ; Verstrekken van informatie aan het slachtoffer via het Slachtoffer Informatie Punt; Aanpak conform protocol geweld tegen ambtenaren in de (semi)openbare ruimte - voor alle gevallen als bedoeld in het protocol altijd overleg met weekdienst of pikofficier; - geen transactie, tenzij de eis ter zitting een geldboete zou opleveren en er geen ruimte is voor civiele vordering; - in beginsel overgaan tot voorgeleiding bij de rechter-commissaris; - het OM zorgt ervoor dat de vordering tot schadevergoeding ter afwikkeling aan de rechtbank wordt voorgelegd. Hogere strafeis bij geweld tegen: - personen in uitoefening van hun functie (100% verhoging); - personen die burgermoed hebben getoond (100% verhoging); - personen die in een afhankelijke situatie tot de dader staan (33% verhoging). 2. Huiselijk Geweld Strafrechtelijke aanpak conform protocol, waarin o.a.: Altijd vervolgen Bij het ontbreken van een aangifte vindt waar mogelijk ambtshalve vervolging plaats; Zoveel mogelijk voorgeleiden van verdachte bij de rechter-commissaris; In geval van schorsing voorlopige hechtenis verzoekt het OM zoveel mogelijk om bijzondere schorsingsvoorwaarden, zoals straat- of contactverbod en hulpverleningstraject; Zo snel mogelijk inschakelen hulpverlening voor dader en slachtoffer. Het OM informeert indien gewenst de slachtoffers van huiselijk geweld over het verloop van het strafproces. 1 Daar waar in dit integraal veiligheidsplan gesteld wordt dat het OM vervolging van strafbare feiten instelt, geldt dat dit alleen van toepassing is indien dit binnen het juridisch kader mogelijk is. 2 Daar waar in dit plan vermeld staat dat het OM de verdachte(n) zal voorgeleiden bij de rechtercommissaris, geldt dat dit alleen mogelijk is indien het een geval betreft waarvoor voorlopige hechtenis is toegelaten en waarbij ernstige bezwaren en gronden voor voorlopige hechtenis aanwezig zijn.

5 Thema Jeugdcriminaliteit Aanleiding: De aanpak van de groeiende jeugdcriminaliteit vergt een versterkte inzet waarbij alle ketenpartners hun bijdrage moeten leveren. Ten aanzien van de aanpak van risicojeugd, waaronder 12-minners, voert de gemeente de regierol. De rol van politie is het signaleren en adviseren over deze groep. Los van percepties over de omvang van de jeugdproblematiek, is het duidelijk dat jeugdige daders en/of groepen een belangrijke rol spelen in zaken als overlast, vernielingen en mishandelingen. Door het grote volume van deze misdrijven is er veel te winnen in een integrale aanpak van deze vormen van criminaliteit. Door gezamenlijke aanpak moet het mogelijk zijn meer te bereiken dan waar partners afzonderlijk toe in staat zijn. Tabel II: Viermaandelijks overzicht politiecontacten minderjarigen district II Politiecontacten minderjarigen 2005 I 2005 II 2005 III 2006 I 2006 II 2006 III 2007 I Verdachte gehoord Verdachte aangehouden Verdachte inverzekeringstelling HALT-afdoening w aarvan STOP ? Jeugdketenoverleg (zaken) Jeugdketenoverleg (Verdachten) Jeugdketenoverleg (Sepot) ITB harde kern Jeugdige veelplegers Doorlooptijden (bron: politie) 77% 64% 72% 73% 64% 77% 71% Melding overlast van/door jeugd t/m juli Sliedrecht Doelstellingen: Het doel is om eind 2008 te hebben bereikt dat: Verhoogde aandacht/er worden meer risicojongeren voortijdig aangevoerd middels bestaande instrumenten en overleggen, het aantal minderjarige veelplegers is als gevolg afgenomen; Het aantal meldingen van jeugdoverlast is teruggedrongen middels het aanbieden van alternatieven voor notoire overlastplekken, de gemeente garandeert het open houden van het jongerenwerk op toptijden; Jongeren kunnen rekenen op snelle doorlooptijden en een laag sepotpercentage; Ouders van minderjarige daders worden gewezen op hun ouderlijke verantwoordelijkheid.

6 Activiteiten partners: Politie Het voorkomen van overlast en criminaliteit door preventieve inzet in de openbare orde, waaronder bij evenementen en wekelijks iedere vrijdag en zaterdagavond en nacht in de uitgaansgebieden; Preventief wekelijks toezicht op overlastplekken, de personalia en portretten van overlast veroorzakende jongeren worden opgenomen in het Jeugd Informatie Systeem; De Algemene Plaatselijke Verordening wordt gehandhaafd middels bekeuringen; De politie garandeert de doorlooptijden (Kalsbeeknorm) voor jeugdige verdachten; Risicojongeren worden aangemeld bij het Jeugd Preventie Team; Delictgedrag van kinderen jonger dan 12 leidt tot een zogenaamde STOP-reactie ; Bij wangedrag worden ouders van minderjarigen aangesproken op hun ouderlijke verantwoordelijkheid; De contacten met de scholen worden versterkt door het naleven van het convenant Veilig In en Om School; Aandacht voor het schoolverzuim van jeugd middels samenwerking met leerplichtambtenaren; Overleg met de jeugdcoördinator bij iedere signalering, ontbieding en aanhouding van jongeren; De politie houdt een overzicht bij van jeugdige veelplegers, op basis waarvan afspraken kunnen worden gemaakt met de partners; De politie ontwikkelt een persoonsgerichte aanpak van jeugdige meerplegers. Deelname aan de diverse overleggen gericht op jeugdigen waaronder het hanggroepenoverleg, SJS overleg, MDT-overleg, etc. Gemeente Het uitwerken en uitvoeren van het jeugdbeleid jeugd(in)begrepen (ambulant jongerenwerk stimuleren, meer speelvoorzieningen voor de oudere jeugd, etc.). Het opstellen en uitvoeren van een drugsbeleid. Coördinatie tussen de verschillende jeugd(zorg)instellingen. Het ondersteunen van projecten, die veel belovend zijn in de adequate aanpak van gezins- en opvoedingsondersteuning en van huiselijk geweld, zoals home start en de gezinscoach. Structureel MDT overleg, het signalerings- en zorgnetwerk voor 0 tot 12 jarigen, dat de gehele schoolloopbaan dekt. Structureel een COOS-overleg (coördinatieoverleg overlast hanggroepen Sliedrecht) voeren met de politie en het jongerenwerk om gevallen van overlast door hanggroepen te bespreken en acties uit te voeren die hieruit voortkomen. Structureel een SJS-overleg (samenwerkingsverband jeugdwelzijn Sliedrecht) voeren. SJS bestaat uit diverse partijen. Deze partijen bespreken in een SJS-overleg individuele zaken van jongeren tussen de 12 en 18 jaar, die in ernstige problemen verkeren. Problemen bij jongeren in een zo vroeg mogelijk stadium signaleren en samen met partners als jeugdwerk, politie en scholen snel optreden en maatwerk leveren. Een blijvende zorg voor informatievoorziening aan jongeren en opvoeders. Jeugd, opvoeders, jongerenwerk en politie laten meedenken en meepraten over de uitvoering van wijkvoorzieningen. Gemeente neemt de regierol op zich in het maken van afspraken over het gebruik van een (speel)voorziening tussen buurtbewoners en jongeren. Afstemmen van de diverse voorlichtingsprogramma s (zoals drugs, alcohol, overgewicht en vuurwerk) en projecten van GGD, Bouman GGZ en de politie.

7 Signaleren van onveilige plekken en aandachtsgebieden door middel van wijkbijeenkomsten en avondschouwen, leefbaarheidmonitor en het Handhavingsarrangement Merwede-Lingelijn. Monitoren van het aanbod in het kader van de veilige school, waaronder de totstandkoming van schoolveiligheidsplannen en vroegtijdige signalering van problematieken met leerlingen. Subsidiëren van (sport)activiteiten en het jongerenwerk. Een time-out voorziening in stand houden, een plek waar jongeren tijdelijk terecht kunnen, toch onderwijs volgen, enige extra begeleiding krijgen, om vervolgens de schoolloopbaan weer gewoon op te pakken. Uitvoeren van maatregelen die uit het plan van aanpak vandalisme en overlast 2007/2008 voortvloeien (o.a. campagnemodel, zwaarder straffen en actiedagen politie, buurttoezicht). Contacten leggen en onderhouden met groepen jongeren en ouders. Openbaar Ministerie Samen met gemeenten en politie ontwikkelen en uitvoeren van een projectmatige aanpak op het gebied van jeugd en alcohol (werkgroep preventie). Bij jeugdcriminaliteit: Regie op sluitende aanpak minderjarige veelplegers. Op tactisch niveau: afstemming tussen ketenpartners in Arrondissementaal Platform Jeugdcriminaliteit, waarbij OM voorzitter is. Op operationeel niveau: OM is voorzitter Jeugdketenoverleg, waarin naast OM ook politie en Raad voor de Kinderbescherming zijn vertegenwoordigd. Hier worden de door de politie ingediende zaken besproken. OM neemt de afdoeningsbeslissing. Snelle afhandeling van jeugdzaken: doorlooptijd tussen 1e verhoor en beoordeling OM in 80% van de gevallen < 3 maanden en tussen 1e verhoor en afdoening in 80% van de gevallen < 6 maanden. Bespreking (in leerplichtoverleg) en afdoening van leerplichtzaken. Het OM zorgt bij een mislukte HALT-straf voor de afdoening. Bij jeugdoverlast: Instellen van vervolging bij overtredingen van de APV m.b.t. overlast. (Alleen van toepassing op de niet betaalde politietransacties en de APV-overtredingen die met een OM- transactie worden afgedaan)

8 Thema Vernielingen Aanleiding: In het Coalitieakkoord heeft het kabinet aangegeven de criminaliteit met een kwart te willen verminderen. Om deze doelstelling te bereiken is een flinke investering nodig ten aanzien van het proces opsporing én de preventie van veelvoorkomende misdrijven. Inzoomend op dit voornemen is het binnen het district Alblasserwaard / Vijfheerenlanden onmogelijk om aan de categorie vernielingen voorbij te gaan. In 2007 maakt vernielingen circa 30% van de aangiften uit. Ondanks herhaalde inspanningen van politiezijde om in het district deze groeiende bron van criminaliteit een halt toe te roepen, vertoont het aangifteverloop in vrijwel alle gemeenten een stijgende lijn. Gezien de onwenselijkheid en kosten van deze ontwikkeling is een integrale aanpak in het district van groot belang. Vanwege de gezamenlijke aanpak Tabel III: Aangiften van vernieling in Sliedrecht [2.2. Openbare ruimte][afgelopen 4 jaren en huidig jaar][alle organisaties (org)][w rkgb.: ALBLASSERWAARD/VIJFHEERENLANDEN][w aar: Sliedrecht]Aangifte opgenom en Aangifte opgenomen als w aarden t/m juli Overige vernieling/beschadiging Vernieling auto Graffiti Vernieling aan openbare gebouw en Vandalism e/baldadigheid Openlijk gew eld goederen Vernieling m iddelen openbaar vervoer Vernieling/beschadiging Dierenm ishandeling Overlast van/door kladden/plakken Geluidshinder horeca Openbare ruim te Doelstellingen: Het doel is om eind 2008 te hebben bereikt dat: In de gemeente is buurttoezicht gerealiseerd in wijken met veel vernielingen; Het verhalen van schade op daders behoort tot de gebruikelijke werkwijze; Preventief toezicht op probleemlocaties waaronder hangplekken van jongeren; Er heeft zich een trendbreuk voorgedaan in de categorie vernielingen, het aantal vernielingen neemt niet langer toe maar af; Activiteiten partners: Politie De politie garandeert dat alle aangiften met daderindicatie worden onderzocht; Het voltooien van een analyse naar vernielingen binnen het district; Naast regulier horecatoezicht in het weekend, garandeert de politie gerichte inzet op hotspots en looproutes van en naar uitgaansgelegenheden;

9 Preventief toezicht op de hangplekken waar jeugd samenkomt en vernielingen aanricht (zie ook thema jeugdcriminaliteit); Mobiel videotoezicht wordt op toptijden ingezet om een daderindicatie te krijgen; Bevorderen dat eigenaren / beheerders het vernielde binnen 3 dagen herstellen; Het verhogen van de alertheid van burgers door o.a. SMS-alert; Het bevorderen van criminaliteitspreventie door adviezen zoals de avondschouw; Deelname en ondersteuning van de diverse overleggen met horeca en bewoners en initiatieven die voortkomen uit het plan van aanpak vandalisme en overlast 2007/2008 van de gemeente. Gemeente Samenwerking tussen politie, horeca en gemeente op het gebied van horeca voortzetten in de vorm van horeca overleggen, project suswachters en afspraken met de horeca over toezicht, etc. Bewustwording bevorderen door gesprekken met jongeren op het Griendencollege en de basisscholen te voeren in het kader van veiligheid, vandalisme en overlast en voorzieningen/behoeften van jongeren. Uitvoeren van maatregelen die uit het plan van aanpak vandalisme en overlast 2007/2008 voortvloeien (o.a. campagnemodel, zwaarder straffen en actiedagen politie, kleinschalig buurttoezicht). De gemeente zal zich inspannen voor het realiseren van cameratoezicht; Coördineren van wijkgericht werken (waaronder contacten wijkplatforms, wijkavonden, avondschouw, etc). Bijhouden en publiceren schade door vernielingen aan publieke eigendommen en het verhalen van de schade op de daders (tenzij dit niet mogelijk is doordat er bijvoorbeeld geen dader bekend is). Contacten leggen en onderhouden met groepen jongeren en ouders. Contacten leggen en onderhouden met omwonenden bijvoorbeeld in het kader van uitgaan. Gemeente neemt de regie rol op zich in het maken van afspraken over het gebruik van een (speel)voorziening tussen buurtbewoners en gebruikers. Samenwerking en informatievoorziening bevorderen tussen diverse partijen. Adequaat herstel van vernielingen aan publiek domein door middel van de servicelijn. Openbaar Ministerie Vervolging van strafbare feiten; Als de gedupeerde zich als benadeelde partij stelt, via schadebemiddeling trachten een regeling te treffen met verdachte om schade te vergoeden. Ondersteuning van initiatieven die voortkomen uit het plan van aanpak vandalisme en overlast 2007/2008 van de gemeente.

10 Het integrale veiligheidsplan voor de gemeente Sliedrecht is op (datum) 2007 aangenomen door de gemeente Sliedrecht, de politie en het openbaar ministerie. De politie Zuid-Holland-Zuid District Alblasserwaard / Vijfheerenlanden Het Openbaar Ministerie J. B. Willemsen Districtschef De gemeente Sliedrecht De burgemeester van Sliedrecht, M.C. Boevée

11