Obs Drienermarke. Schoolplan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Obs Drienermarke. Schoolplan 2011-2015"

Transcriptie

1 Obs Drienermarke Schoolplan

2 Inhoudsopgave Schoolplan Naam Inhoud 0 Voorwoord Relatie met WMK: beleidsterreinen en competenties 1 Inleiding 1.1 Doelen en functie van het schoolplan 1.2 Procedures opstellen en vaststellen van het schoolplan 1.3 Verwijzingen 2 Schoolbeschrijving 2.1 Kenmerken school 2.2 Kenmerken directie en leraren 2.3 Kenmerken leerlingen 2.4 Kenmerken ouders en omgeving 2.5 Prognoses: interne en externe ontwikkelingen 3 Onderwijskundig 3.1 De missie van de school beleid missie Slagzin en kernwaarden 3.1,3 Streefbeelden Missiebeleid 3.2 De visies van de school Algemeen Specifiek 3.3. Levensbeschouwelijke identiteit 3.4 Leerstofaanbod en toetsinstrumenten 3.5 Taalbeleid 3.6 Rekenbeleid 3.7 Sociaal-emotionele ontwikkeling 3.8 Actief Burgerschap 3.9 ICT 3.10 Leertijd 3.11 Pedagogisch Klimaat 3.12 Didactisch Handelen 3.13 Zorg en begeleiding (incl.lgf en langdurig zieken) 3.14 Opbrengsten 4 Personeelsbeleid 4.1 Organisatorische doelen 4.2 Schoolleiding 4.3 Integraal Personeelsbeleid (incl. professionalisering) 5 Organisatie & beleid 5.1 Organisatie structuur 5.2 Structuur (groeperingsvorm) 5.3 Schoolklimaat (incl. Sociale Veiligheid en Risico-Inventarisatie) 5.4 Communicatie (intern) 5.5 Communicatie (met externe instanties) 5.6 Communicatie (met ouders) 5.7 Buitenschoolse opvang 6 Financieel beleid Materieel beleid 6.1 Lumpsum financiering ondersteuning 6.2 Externe geldstromen 6.3 Sponsoring 6.4 Begrotingen 7 Kwaliteitsbeleid 7.1 Verantwoording 7.1 Inspectie 7.3 Zelfevaluatie 7.4 Zelfevaluatie op de Drienermarke 7.5 Plan van Aanpak ( ) 7.6 Plan van Aanpak ( ) 7.7 Plan van Aanpak ( ) 7.8 Plan van Aanpak ( )

3 Voorwoord De indeling van het schoolplan is afgestemd op beleidsterreinen die wij relevant vinden voor onze schoolontwikkeling. Deze beleidsterreinen vormen de focus voor onze kwaliteitszorg (zie hoofdstuk 7). Dit betekent, dat wij deze beleidsterreinen: 1. Beschrijven Wat beloven we? 2. Periodiek (laten) beoordelen Doen wij wat we beloven? 3. Borgen of verbeteren Wat moeten wij borgen? Wat verbeteren? De onderscheiden beleidsterreinen komen (deels) overeen met de kwaliteitsaspecten die de Inspectie van het Onderwijs onderscheidt in haar toezichtskader. Tevens beschrijven wij in deze inleiding de competenties (in de geest van de wet Beroepen in het onderwijs) die wij hanteren voor de persoonlijke ontwikkeling van onze werknemers. Deze competenties vormen de rode draad in ons integraal personeelsbeleid (zie hoofdstuk 4). De beleidsterreinen en de competenties zijn logisch gekoppeld (zie schema) en afgeleid van de zeven bekwaamheidseisen in de wet Bio. Onze beleidsterreinen (kwaliteitszorg) Onze competenties (integraal personeelsbeleid) Afgeleid van de Wet BIO (en opgenomen in de competentieset OO Hengelo) Kwaliteitszorg Gerichtheid op kwaliteit Competent in reflectie en ontwikkeling (7) Leerstofaanbod Vakmatige beheersing Vakinhoudelijk competent (1) & Toetsinstrumenten Leertijd Gebruik leertijd Organisatorisch competent (2) Pedagogisch klimaat Pedagogisch handelen Pedagogisch competent (3) Interpersoonlijk competent (3) Didactisch handelen Didactisch handelen Didactisch en vakinhoudelijk competent (4) Organisatorisch competent (4) Schoolklimaat Interpersoonlijk competent (3) Zorg en begeleiding Zorg voor leerlingen Zorg voor leerlingen (5) Opbrengsten Opbrengstgerichtheid Opbrengstgerichtheid (6) Professionalisering Integraal Personeelsbeleid Professionele instelling Communicatie (collegae) Kwaliteitsgerichtheid (7) Interne communicatie Communicatie Competent in samenwerken (collegae) (9) Externe contacten Communicatie Competent in samenwerken (omgeving) (9) Contacten met ouders Communicatie Competent in samenwerken (omgeving) (9) ICT Omgang met ICT Vakinhoudelijk competent (1) Levensbeschouwelijke identiteit Handelen vanuit identiteit Taalbeleid In het schoolplan zijn hoofdstukken opgenomen (zie inhoudsopgave) die nader ingaan op de doelen die wij stellen ten aanzien van de genoemde beleidsterreinen. In hoofdstuk 4, Integraal Personeelsbeleid, gaan wij nader in op de rol en de functie van de onderscheiden competenties.

4 Hoofdstuk 1 Inleiding 1.1. Doelen en functie van het schoolplan Ons schoolplan beschrijft in de eerste plaats onze kwaliteit: onze missie, onze visie en de daaraan gekoppelde doelen. Wij spreken in dit geval van afspraken (fase: to plan ). Op basis van de huidige situatie hebben we diverse instrumenten ingezet om grip te krijgen op onze sterke en zwakke punten, en daarmee op onze verbeterdoelen (fase to check) voor de komende vier jaar. Het schoolplan functioneert daardoor als verantwoordingsdocument (wat beloven we?) naar de overheid, het bevoegd gezag en de ouders, en als planningsdocument (wat willen we wanneer verbeteren?) voor de planperiode Op basis van ons vierjarige Plan van Aanpak (zie hoofdstuk 7) willen we jaarlijks een uitgewerkt jaarplan opstellen. In een jaarverslag zullen we steeds terugblikken, of de gestelde verbeterdoelen gerealiseerd zijn. Op deze wijze geven we vorm aan een cyclus van plannen, uitvoeren en evalueren Procedures voor het opstellen en vaststellen van het schoolplan Het opstellen van dit schoolplan is opgesteld door de directeur in samenspraak met het team en de MR. Het schoolplan is nadien voor goedkeuring voorgelegd aan de Medezeggenschapsraad. Veranderingen aan het schoolplan in de periode zullen worden voorgelegd aan het team en aan de Medezeggenschapsraad. Tevens zullen de jaarverslagen en jaarplannen worden toegevoegd aan het schoolplan Verwijzingen In dit schoolplan wordt op een aantal plaatsen verwezen naar beleidsplannen en mappen. Deze liggen ter inzage in het kantoor van de directeur of interne begeleider.

5 Hoofdstuk 2 Schoolbeschrijving 2.1. Kenmerken school Openbare Basisschool Drienermarke P.C. Hooftlaan HE Hengelo info@obs drienermarke.nl drienermarke.nl Onderdeel van Primato Kenmerken directie en leraren De directie wordt gevormd door een directeur. Naast het diploma Pedagogische Academie voor Basisonderwijs heeft de directeur de schoolleidersopleiding gevolgd en succesvol afgerond. Er zijn 16 personeelsleden werkzaam. Een van de leerkrachten is benoemd tot interne leerlingbegeleider. Alle leerkrachten zijn in het bezit van een onderwijsbevoegdheid. Naast de personeelsleden beschikt de school tevens over een conciërge en een administratieve kracht die beiden op vrijwilligersbasis werkzaam zijn. Per ( ) MT OP OOP Ouder dan 55 jaar 6 1 Tussen 46 en 55 jaar 2 Tussen 36 en 45 jaar Tussen 26 en 35 jaar 5 Jonger dan 25 jaar 0 Totaal Van de 17 werknemers werken 2 werknemers fulltime en 15 werknemers in deeltijd. Een aantal leerkrachten heeft zich verdiept in een bepaald onderdeel waardoor we kunnen spreken van specialisten. Wij beschikken over de volgende specialisten: IB ICT er Reken coördinator Elk jaar heeft de school stagiaires van de PABO of van het ROC (opleiding onderwijsassistent en/of klassenassistent. Ziekteverzuim: Personeel: jaar oop op man vrouw ,4 1,5 % 3,2 % ,6 4 % 5 % niet meer in 3,4 1% 3% dienst bestuur niet meer in dienst bestuur 9,0 0,5% 10 %

6 2.3. Kenmerken leerlingen - Aantal(len) Jaar Totaal 0 0,25 0,4 0,7 0, Jaar Totaal 0 0,3 1, Aantal leerlingen met een rugzakje: Schooljaar : 1 leerlingen cluster 4 1 leerling cluster 2 Schooljaar : 2 leerlingen cluster 4 1 leerling cluster 2 Schooljaar leerlingen cluster 4 1 leerling cluster 2 De rugzak leerlingen werken op een eigen leerlijn in de groep. Daarnaast krijgen ze extra ondersteuning buiten de groep. Het aantal uren ondersteuning buiten de groep varieert van 1 tot 3 uur per week, afhankelijk van het cluster. 2.4 Kenmerken ouders en omgeving De Openbare Basisschool Drienermarke ligt in de wijk Groot Driene. Een wijk waarvan het grootste aantal woningen is gebouwd in de jaren 70. De wijk is in die jaren onder andere gebouwd als huisvesting voor het personeel van de Universiteit Twente. De afgelopen jaren is door verhuizingen de bevolking van de wijk gewijzigd. Het aantal allochtonen is sterk toe genomen. Binnen de wijk bestaan verschillende sociale lagen. Er is een groot verschil in de wijk wat betreft het inkomensniveau van de ouders. Het opleidingsniveau van de bewoners is zeer gemêleerd. Het merendeel van de leerlingen is afkomstig uit de directe omgeving van de school. Ongeveer 40% van de leerlingen behoort tot de allochtone bevolkingsgroepen. In het verleden werd de school voornamelijk bezocht door leerlingen waarvan de ouders een hoog opleidingsniveau hadden. Momenteel is er sprake van een gemêleerd opleidingsniveau van de ouders. Behalve de grote verscheidenheid aan opleidingsniveau is ook de culturele achtergrond en de levensbeschouwelijke identiteit van de ouders en leerlingen divers. De leerlingen zijn een duidelijk afspiegeling van de wijk. Met name door de grote diversiteit neemt het actief burgerschap een belangrijke plaats in binnen het onderwijs op de Drienermarke.

7 Sinds 2005 is de wijk Groot Driene aangemerkt als een VVE wijk (Vroeg en Voorschoolse Educatie). De Drienermarke wordt door het opleidingsniveau en de overige achtergronden van de ouders aangemerkt als VVE school. De school tracht de ouders zoveel mogelijk te betrekken bij het onderwijs. In veel gevallen wordt er een beroep gedaan op de ouders om te assisteren bij diverse activiteiten. Doordat veel ouders werken is het aantal ouders dat kan helpen verminderd. De school kent een oudervereniging die in samenwerking met het personeel activiteiten voor de leerlingen organiseert. De ouders zijn vertegenwoordigt door 3 ouders in de Medezeggenschapsraad. De situatie rond de school is redelijk kindvriendelijk. Er staan in de directe omgeving 5 scholen van verschillende signatuur en onderwijsvormen. 2.5 Prognoses: interne en externe ontwikkelingen De afgelopen jaren is het leerlingenaantal stabiel gebleven. De komende jaren zal het leerlingenaantal ook stabiel blijven. Na een aantal jaren van behoorlijke krimp op de Drienermarke kunnen we nu stellen dat, gezien de ontwikkelingen in de wijk en op de andere scholen in de wijk, er sprake is van stabiliteit. Door de samenstelling van de leerling populatie is het noodzakelijk dat de Drienermarke onderwijskundig goed bij de les blijft om alle leerlingen het juiste onderwijs te kunnen bieden. In de afgelopen jaren is er veel ingezet op het taal/leesonderwijs en het rekenonderwijs. Voor de komende jaren zullen wij ons nog meer bezig gaan houden met opbrengst gericht werken. Hierover zullen wij gebruik maken van de hulp van Expertis (onderwijsbureau0. De Drienermarke maakt onderdeel uit van het openbaar onderwijs te Hengelo onder de naam Primato.

8 Hoofdstuk 3 Het onderwijskundig beleid 3.1. De missie van de school Missie Waar staat de Drienermarke voor? Over bovenstaande vraag hebben we het afgelopen jaar opnieuw nagedacht en het is zaak om er over te blijven nadenken. Door hier samen met de ouders en de kinderen aan te werken hopen wij van de Drienermarke meer dan een gewone school te maken. De Drienermarke wil een effectieve school zijn, dit wordt gekenmerkt door: een veilig en ordelijk schoolklimaat; onderwijs dat inspeelt op de verschillen tussen de leerlingen; het bevorderen van zelfstandigheid bij de leerlingen; het ontwikkelen van zelfvertrouwen; successen toe te schrijven aan eigen inspanningen en competenties; de leerlingen eigen verantwoordelijkheid bij te brengen; Opvoeden tot actieve, goede (mondige) burgers het bevorderen van de creativiteit van de leerlingen; effectief om te gaan met de lestijd; leerkrachten te laten werken aan hun eigen competenties en zich voor te bereiden op de huidige en toekomstige ontwikkelingen in het onderwijs; laagdrempelig te zijn voor ouders; een open sfeer te creëren; Onze school is een openbare basisschool voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Wij hanteren overwegend het jaarklassensysteem, met veel aandacht voor het individuele kind en we gaan daarbij uit van het concept adaptief onderwijs (zie hoofdstuk en ). Onze school staat open voor alle leerlingen die in staat zijn om het basisonderwijs zonder grote beperkingen te volgen Slagzin en kernwaarden OBS Drienermarke is een school: Wij leren om te worden wie we zijn. die staat voor openbaar onderwijs, die open staat voor alle levensovertuigingen, die kinderen een doorgaande lijn aanbiedt van peuterspeelgroep t/m groep 8, waarop de kinderen zich prettig en veilig mogen voelen, waar de kleuters, kleuters mogen zijn, die vooruitstrevend is, maar niet met alle winden meewaait, die bij de zaakvakken werkt met periode onderwijs, die bij de zaakvakken taalgericht werkt, die leerlinggericht werkt, maar wel eisen stelt aan de leerlingen, waar veel gewerkt wordt met coöperatief leren, waar het werken aan zorgverbreding (ieder kind de zorg geven die het nodig heeft) een teamaangelegen heid is, die effectief optreedt tegen pestgedrag, die veel waarde hecht aan waarden en normen. (verdraagzaamheid, verantwoordelijkheid, rekening houden met je omgeving, respect voor de ander en voor jezelf, gelijke behandeling, betrokkenheid, solidariteit, behulpzaamheid, beleefdheid, grenzen van jezelf leren kennen).

9 3.1.3 Streefbeelden 1. Op onze school wordt systematisch (gestructureerd) aandacht geschonken aan de sociaal emotionele ontwikkeling 2. Op onze school is er sprake van adaptief onderwijs 3. Alle medewerkers werken (samen) aan hun persoonlijke ontwikkeling gerelateerd aan de schoolontwikkeling 4. Op onze school werken leerlingen coöperatief samen Missiebeleid 1. Missie, slogan en kernwaarden komen 1 x per jaar aan bod in een plenaire vergadering 2. Missie en visie zijn opgenomen in een flyer 3. Missie en visie worden door middel van de kwaliteitskaarten up to date gehouden De visies van de school Algemeen Levensbeschouwelijke identiteit De Drienermarke wil de openbaar onderwijs gedachte actief uitdragen en daar ook invulling aan geven. Dat doen we door toegankelijk te zijn voor alle kinderen, ongeacht godsdienst, levensovertuiging, politieke voorkeur, ras, geslacht of ander kenmerken. Daarnaast geeft het openbaar onderwijs aan ieder de ruimte om over zaken anders te denken, zonder te veroordelen. Een mening valt immers pas te respecteren als ernaar geluisterd wordt. Kinderen en hun ouders moeten zich daar voor open opstellen en de ander in zijn waarde laten. Zo beschouwd sluit de Drienermarke naadloos aan bij onze veelvormige samenleving. Er wordt tijdens het onderwijs aandacht geschonken aan maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor een goede samenleving. Openbaar betekent ook, dat de ouders actief bij het schoolgebeuren worden betrokken. Mede door de actieve hulp van ouders in de school kunnen veel onderwijsactiviteiten uitgevoerd worden. Daarnaast vormt de medezeggenschap van de ouders in de school een belangrijke basis voor de besluitvorming Leren We proberen een onderwijssituatie te scheppen die het mogelijk maakt een continue ontwikkelingsproces bij de kinderen te bewerkstelligen op alle aspecten van de ontwikkeling van het kind. Deze aspecten betreffen de verstandelijke, sociale, emotionele, motorische en creatieve ontwikkeling. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is het kind volgend onderwijs, waarbij sturing van buiten af niet categorisch wordt afgewezen. De resultaten van de leerlingen worden regelmatig door toetsen gecontroleerd. Bovenstaande dient plaats te vinden in een sfeer van vertrouwen, die zeer zorgvuldig moet worden opgebouwd. Dit alles kan niet alleen door de leerkrachten worden gerealiseerd. De hulp van de ouders is hierbij onmisbaar. Als school proberen we dan ook de ouders te betrekken bij het schoolgebeuren. We willen een samenwerking laten ontstaan tussen de leerlingen en de leerkrachten en tussen de leerkrachten en de ouders.

10 Lesgeven (pedagogisch didactisch handelen) Het lesgeven is de kern van ons werk. We onderscheiden pedagogisch en didactisch handelen, hoewel beide facetten van ons werk feitelijk onscheidbaar zijn. Van belang daarbij is: oog hebben voor het individu, een open houding, wederzijds respect en een goede relatie waarin het kind zich gekend weet. Belangrijke pedagogische noties zijn: zelfstandigheid, eigen verantwoordelijkheid, kritische zin, reflecterend vermogen en samenwerking. Gelet op de didactiek vinden we de volgende zaken van groot belang: interactief lesgeven; de leerlingen betrekken bij het onderwijs onderwijs op maat geven: differentiëren gevarieerde werkvormen hanteren (variatie = motiverend) een kwaliteitsvolle instructie verzorgen kinderen zelfstandig (samen) laten werken kinderen coöperatief laten werken Adaptief Onderwijs Op onze school wordt adaptief onderwijs gegeven. We vinden vooral de kernwoorden relatie, autonomie en competentie van belang. We hechten aan een goede relatie met de leerlingen, vinden zelfstandigheid belangrijk en richten ons op wat het kind kan om daarbij aan te sluiten. In hoofdstuk 1.3 beschrijven we onze onderwijskundige uitgangspunten. Met betrekking tot adaptief onderwijs hebben we de volgende keuzes gemaakt: wij gaan uit van verschillen, maar we vinden het onze taak om uitzonderingen daargelaten de verschillen te verkleinen onze zorg(structuur) richt zich op alle leerlingen we bieden alle leerlingen enkele uitzonderingen daargelaten basisstof aan, en daarbij herhalings en verrijkingsstof (BHV model) wij differentiëren bij de instructie wij differentiëren naar tempo wij differentiëren bij de verwerking Zorg We besteden veel zorg aan de leerlingenzorg. Om goed zicht te krijgen op zorgleerlingen gebruikt de school methodegebonden toetsen, CITO toetsen, AVI toetsen en observatielijsten. De Citoscores zijn indicatief; ook aan andere aspecten van het kind besteden we aandacht. De zorg richt zich op het verbeteren van de leer en sociale prestaties. Vooral lezen, spelling, rekenen en begrijpend lezen krijgen veel aandacht. Kinderen met een D of E score krijgen een groepsplan of een individueel handelingsplan, waarbij ze zoveel mogelijk in de klas door de eigen groepsleerkracht worden begeleid. Hierbij is sprake van dagactiviteit; instructie, tempo en verwerking worden aangepast aan wat het kind nodig heeft. Leerlingen met een "rugzak" werken met een individueel handelingsplan en krijgen ook hulp buiten de groep.

11 Beroepshouding Het is voor de kwaliteit van de school van belang, dat de werknemers niet alleen beschikken over lesgevende capaciteiten. Op de Drienermarke wordt veel waarde gehecht aan de professionele instelling van de werknemers, aan een juiste beroepshouding. Daarbij gaat het erom, dat alle werknemers handelen in overeenstemming met de missie en de visie van de school zich collegiaal opstellen zich medeverantwoordelijk voelen voor de school, de leerlingen en elkaar met anderen kunnen en willen samenwerken hun werk met anderen bespreken zich adequaat voorbereiden op vergaderingen en bijeenkomsten genomen besluiten loyaal uitvoeren zichzelf en het klaslokaal openstellen voor anderen aanspreekbaar zijn op resultaten en op het nakomen van afspraken gemotiveerd zijn om zichzelf te ontwikkelen anderen kunnen en willen begeleiden of helpen beschikken over reflectieve vaardigheden planmatig werken bereid zijn om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de school Leiderschap Onze school wordt geleid door de directeur. Kernwoorden bij het leiding geven zijn: organiseren, faciliteren en ontwikkelen. Het is van belang, dat alles op rolletjes loopt, dat de leraren voldoende tijd en middelen hebben om hun werk goed te doen, en dat de medewerkers zichzelf verbeteren. Leiden zien we dan ook als (laten) op leiden: naast het feit dat de leerkrachten verantwoordelijk zijn voor de eigen opleiding is de directeur mede verantwoordelijk voor de opleiding van de medewerkers. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen beginnende en meer ervaren leraren (die een rol kunnen spelen in de begeleiding). De directeur bereidt beleid voor, dat wordt voorgelegd aan het team. Om draagvlak te creëren kan en mag het team meedenken en meepraten over het beleid van de school. Wel is het zo, dat de directeur, gehoord hebbende het team, besluiten neemt. Dit kan gebeuren op basis van een stemming.

12 Specifiek Onderwijskundig concept Sinds 2008 is de Drienermarke een TOM school. In 2007 heeft het team samen met de toenmalige directeur besloten om een TOM school te worden. Door een wisseling van directie in het schooljaar en verschil van inzicht is deze ontwikkeling op een laag pitje gezet. a. Groepen. We proberen, op basis van het totaal aantal leerlingen, zoveel mogelijk individuele groepen te vormen. Elke groep heeft een groepsleraar. Het ondersteunend personeel is gekoppeld aan een groepsleraar. Leraren met een specialisme worden ingezet in verschillende groepen. De groepen worden verdeeld in twee bouwen: een onderbouw en een bovenbouw. Binnen de twee bouwen wordt er gewerkt met een gedelegeerde verantwoordelijkheid op het gebied van organisatie/planning en interventie/reflectie. De onderwijsinhoud van de bouwen is een schoolaangelegenheid. De leraren en de onderwijsondersteuners zijn in principe verantwoordelijk voor alle kinderen van de bouw. b. Werken in de groep. De leerlingen krijgen les in de groep door de groepsleerkracht. De groepsleerkracht krijgt hulp van een onderwijsondersteuner. Er wordt aandacht besteed aan de brede ontwikkeling. De vakken als gym, zaakvakken, muziek, tekenen, handvaardigheid en dergelijke worden even belangrijk gevonden als de basisvaardigheden. We onderschrijven dat elke leerling anders leert. Om hier aan tegemoet te komen dienen we op de hoogte te zijn van de leerstijl van de leerling. Dit kan door b.v. gebruik te maken van meervoudige intelligentie of Human Dynamics. Naast een verschillende stijl van leren is er ook sprake van een verschillend leerniveau waarmee rekening moet worden gehouden bij het onderwijzen. Het gaat hierbij om: Ontdekkend onderwijzen: De zgn. B+ en hoger leerlingen. Voor deze groep van leerlingen is de gemiddelde leerstof over het algemeen te eenvoudig. Zij maken weinig tot geen fouten in de toetsen. Ontwikkelend onderwijzen: De zogenaamde B en C leerlingen. Deze leerlingen kunnen na de instructie de lessen maken: Ze moeten leerstof ontvangen die net boven hun mogelijkheden ligt Sturend onderwijzen: De zgn. D en C leerlingen. Deze leerlingen dienen extra instructie te ontvangen na de algemene instructie. De instructie vindt plaats aan de instructietafel. Ook de hoeveelheid werk dient aangepast te worden aan hun niveau. Kind volgend onderwijzen: De zgn. E leerlingen. Deze leerlingen hebben voor alle vakken of één vak een eigen leerprogramma. Tot deze groep behoren ook de rugzakleerlingen. De leerkracht stuurt het onderwijs qua inhoud, vorm en volgorde. Een kind kan kiezen in welke volgorde hij/zij iets aanpakt. In de ochtend wordt er voornamelijk gewerkt aan de hoofdvakken (taal, rekenen, begrijpend lezen, engels), de zaakvakken en creatieve vakken staan voornamelijk gepland in de middag. Op meerdere momenten per week is het leerstofjaarklassensysteem doorbroken, minimaal op twee verschillende onderdelen. (bv. creatieve middag, zaakvakken, ict) Bij een aantal vakken gaan kinderen uit de basisgroep naar de diverse andere leraren of onderwijsondersteuners om onderwijs te volgen/begeleid te worden. Er wordt structureel hulp in de groep geboden door de leraar of de ondersteuner. Het team heeft hiervoor een systeem vastgesteld.

13 De extra zorg voor de rugzakleerlingen vindt buiten de groep plaats. Er worden structureel samenwerkende leervormen ingezet (coöperatief leren). Er is bovendien sprake van een wederzijdse afhankelijkheid tussen de kinderen. Actief leren komt regelmatig voor en is ingepland in het programma. (leren door te doen, leren door te handelen bv. daadwerkelijk wegen en meten bij rekenen, het maken van een echte krant bij taal) Er wordt regelmatig ingespeeld op de actualiteit in de kringgesprekken en als het zo uitkomt binnen de zaakvakken. Regelmatig worden er mensen de school binnengehaald om de kinderen iets te leren. Er worden ook mensen en situaties buiten de school opgezocht om als leerbron te fungeren, dit is vooraf ingepland in het programma. Kinderen worden systematisch geleerd te reflecteren op eigen werk en/of gedrag. We hanteren de bekende vormen van verslaglegging, het methode overstijgende leerlingvolgsysteem en rapporten. c. Zelfstandig werken. Het zelfstandig werken vindt plaats overeenkomstig de daarvoor vastgestelde afspraken. Er wordt gewerkt met dag en weektaken. Op de taken staat verplicht werk en keuze werk. Kinderen kunnen daarnaast regelmatig keuzes maken naar interesse, voorkeursintelligentie, leerstijl of dynamiek. Er zijn meerdere uitdagende werkplekken in de groep. De school is zo ingericht dat er structureel binnen en buiten de klas met meer dan twee kleine groepjes gewerkt kan worden. Er zijn ruimtes die zich lenen voor zelfstandig werken. Er zijn zelfcorrigerende materialen aanwezig en ze worden structureel ingezet Er zijn zelfontdekkende materialen en ze worden regelmatig ingezet. Er kan zelfstandig gewerkt worden in hoeken. d. Cultuureducatie. In het beleidsplan cultuureducatie wordt beschreven op welke wijze er aandacht wordt besteed aan cultuur. Bij de creatieve vakken laten we de kinderen kennis maken met allerlei vormen van creativiteit. De creatieve uitwerking van de onderwerpen dient te geschieden door de leerling naar eigen idee en niveau. Er wordt een galerie gemaakt van producten. Deze krijgen een prominente plaats in de klas of de gang. Ook worden er incidenteel tentoonstellingen georganiseerd. e. ICT. De computer wordt ingezet voor het inoefenen van de kennis. In bepaalde gevallen vervangt het de leerstof uit het boek. De computer wordt ingezet voor het afnemen van methode en niet methode gebonden toetsen. De kinderen mogen zelfstandig via internet informatie vergaren en/of de computer als middel gebruiken bij communicatie en presentaties. Er is een ICT beleidsplan, samengesteld door de ICT er, aanwezig op school. Er wordt op alle niveaus via de computer gecommuniceerd. f. Personeel. Competenties zijn voor alle functies beschreven, afgestemd op de visie en de doelen van de organisatie. Er zijn verschillende functies/taken (bv. taal, reken, piramide en cultuur coördinator, enz). Er zijn specialisten. (ict er, ib er) Er wordt regelmatig geschoold op grond van de afstemming tussen de individuele leerbehoeften en de doelen van de organisatie. Alle ontwikkelingen in de school vinden plaats op basis van de visie op onderwijs en ontwikkeling. Het personeel kan worden gecoacht. Elk personeelslid krijgt het aangeboden. Er is sprake van een samenhangende gesprekscyclus: functioneringsgesprek, popgesprek, voortgangsgesprek.

14 g. Cultuur. Het team is trots op successen en deze worden gezamenlijk gevierd. Men geeft elkaar rechtstreeks feedback. Er is geen sprake van wandelgangengepraat. Je praat gemakkelijk over knelpunten/mislukkingen. Alle ontwikkelingen in de school vinden plaats op basis van de visie op onderwijs en ontwikkeling. Het is voor iedereen duidelijk welke onderwerpen waar besproken dienen te worden en het is vastgelegd. Er is een systematische gestructureerde manier op school om van en met elkaar te leren voor iedereen. (intervisie/reflectie, collegiale consultatie) Er is een systematische vastgelegde manier om samen te werken voor iedereen (bouwoverleg, inhoudelijke werkgroepen, duo s, inzetten van onderwijsondersteunend personeel) h. Kwaliteitszorg. Het totale onderwijs van de school wordt systematisch geëvalueerd en bijgesteld. Hiervoor gebruiken wij een kwaliteitszorgsysteem. i. Ouders. De ouders worden zoveel mogelijk betrokken bij het onderwijs van hun kinderen. Door middel van rapporten en gesprekken houden wij de ouders op de hoogte van de ontwikkeling van hun kind(eren). De ouders zijn welkom op school. Wij vragen de ouders hand en spandiensten te verlenen op school. j. Management. Het management en medezeggenschapsraad trekken samen op ten aanzien van de schoolontwikkeling, beide met eigen verantwoording. Het management heeft zicht op het onderwijs in de praktijk, geeft feedback en vertaalt bevindingen in beleid. Het management houdt bij het formuleren van beleid rekening met de visie, regelgeving, competenties, meningen en gevoelens van het team. Het management voert een gericht IPB, afgestemd op functiegebonden competenties om inzage te krijgen in de persoonlijke kwaliteiten en loopbaanontwikkeling van de teamleden. Het management optimaliseert de eigen beleidsontwikkeling met onder andere de richtlijnen van de inspectie. Het management zet het pr beleid als instrument in om de school zichtbaar te maken voor anderen en waardoor de school zich verder kan ontwikkelen. Het management volgt de huidige ontwikkelingen op de voet en relateert deze aan de visie en het beleid van de school. Door middel van jaarverslagen zullen wij de onderwijskundige veranderingen verantwoorden en plannen.

15 3.3 Levensbeschouwelijke identiteit De Drienermarke is een school voor openbaar onderwijs. Dat betekent dat onze school een samenleving in het klein is. Iedereen die het basisonderwijs kan volgen is welkom. Op onze school zitten kinderen met verschillende nationaliteiten en geloofsovertuigingen. Kinderen kunnen op deze manier van jongs af aan leren respect te hebben voor ieders mening of overtuiging. Het belangrijkste principe is dat de kinderen zich veilig voelen op school. Met andere woorden: de kinderen moeten zich gerespecteerd voelen en op de leerkrachten kunnen rekenen. Hierbij dient het unieke van het kind voorop te blijven staan. Dit wordt gerealiseerd door te werken aan de ontwikkeling van de kinderen met aandacht voor de levensbeschouwelijke en maatschappelijke waarden en normen zoals die leven in de Nederlandse samenleving en met onderkenning van de betekenis van de verscheidenheid van die waarden en normen. We proberen een sfeer te scheppen, waarin ieder kind zich geaccepteerd voelt met zijn/haar uiterlijk, taal, culturele en levensbeschouwelijke achtergrond. We proberen om te gaan met verschillen in milieu waarin de kinderen opgroeien. We laten kinderen binnen en buiten de school kennis maken met diverse maatschappelijke organisaties die kunnen bijdragen aan actief burgerschap. De openbare school leidt op tot begrip, tot respect voor de mening van anderen. Tot verdraagzaamheid. In de openbare school heeft elk kind en elke ouder recht van spreken. Iedereen doet er toe. Afspraken - De leraren kennen en respecteren de grondslag van de school - De leraren werken zo veel mogelijk vanuit de grondslag van de school - De leraren houden in hun onderwijs rekening met de uniciteit van het kind - De school besteedt aandacht aan vieringen - De school verbindt haar levensbeschouwelijke identiteit aan een pedagogische visie De afspraken aangaande de levensbeschouwelijke identiteit zijn voor de komende jaren vastgelegd door middel van de kwaliteitskaarten WMK PO.

16 3.4 Leerstofaanbod en Toetsinstrumenten Op onze school gebruiken we eigentijdse methodes die voldoen aan de kerndoelen. De methodes worden bij de hoofdvakken integraal gebruikt door de leraren. Voor de toetsing van de leerstof maken we gebruik van methode onafhankelijke en methodegebonden toetsen. Ten aanzien van leerstofaanbod hebben we de volgende afspraken opgesteld (deze zullen worden uitgewerkt op een kwaliteitskaart). 1. Onze methodes voldoen aan de kerndoelen (zie overzicht) 2. We gebruiken voor Taal en Rekenen methodegebonden toetsen (zie overzicht) 3. Het leerstofaanbod vertoont een doorgaande lijn 4. Het leerstofaanbod komt tegemoet aan relevante verschillen 5. Het leerstofaanbod voorziet in de ondersteuning van de sociaal emotionele ontwikkeling 6. De school besteedt aandacht aan actief (goed) burgerschap 7. Het leerstofaanbod voorziet in het gebruik leren maken van ICT 8. Het leerstofaanbod voorziet in aandacht voor intercultureel onderwijs 9. Het leerstofaanbod bereidt leerlingen voor op het vervolgonderwijs Beoordeling In het kader van de kwaliteitszorg worden de doelen (afspraken) 1 x per vier jaar beoordeeld door de directie en het team.. Schema Vakken Methodes Toetsinstrumenten Vak Methodes Toetsinstrumenten Taal Piramide Veilig Leren Lezen Taaljournaal CITO Taal voor kleuters (groep..) CITO ( ) (groep..) ( ) Methodegebonden toetsen (groep 3 t/m 8) CITO entreetoets, CITO eindtoets Lezen Leesestafette Nieuwsbegrip XL CITO DMT Leeswijzer, AVI Protocol Leesproblemen Dyslexie Taal/leesprotocol Begrijpend lezen Nieuwsbegrip XL Methodegebonden toetsen CITO Rekenen Pluspunt Methodegebonden toetsen CITO rekenen 3 t/m 8 Geschiedenis Wijzer door de tijd Methodegebonden toetsen Aardrijkskunde Geobas Methode gebonden toetsen Natuur Natuurlijk Methode gebonden toetsen Creatieve en Moet je doen muzische vorming Verkeer Verkeerskranten VVN

17 Hieronder staat het overzicht in welk jaar wij de methodes mogen vervangen. Deze vervanging is gebaseerd op de afschrijvingstermijnen volgens de LONDO regeling. Door de Financiële situatie van Primato zijn een aantal investeringen vooruit geschoven en zullen wij langer gebruik maken van de bestaande materialen. Schema Overzicht m.b.t. methodevervanging Vak Methodes Taal Piramide X Veilig Leren Lezen Taaljournaal x x Lezen Leesestafette x Begrijpend lezen Nieuwsbegrip x Rekenen Pluspunt x Geschiedenis Wijzer door de tijd x Aardrijkskunde Geobas x Natuur Natuurlijk x Creatieve en muzische vorming Moet je doen x 3.5 Taalbeleid Onder taalbeleid verstaan wij de weloverwogen wijze waarop we binnen onze school omgaan met het gebruik van en het onderwijzen van het Nederlands. Dit betekent dat wij alle methodes op taalgebied (taalbeschouwing, spelling, leesonderwijs, begrijpend lezen) die wij binnen de school gebruiken op elkaar hebben afgestemd, zodat er een doorgaande lijn in de taalontwikkeling bestaat. We hebben tijdens de dagelijkse onderwijspraktijk constante zorg en aandacht voor de taalproblemen van onze leerlingen. Bij de instructie tijdens alle lessen wordt er rekening gehouden met de taalvaardigheid van de leerlingen. Dit houdt in dat wij de noodzakelijke maatregelen hebben genomen ten aanzien van de inhoud en de organisatie van ons onderwijs. Uitgangspunt hierbij is dat de taalvaardigheid een belangrijke factor is voor schoolsucces. Het is voor ons een meerjarige operatie met als doel dat we ons in alle vakken waarin Nederlands de instructietaal is, bezig zullen houden met het realiseren van het beleid in dezen. Om bovenstaande te realiseren: - Is er een taalcoördinator aangesteld. - Is er een taalbeleidsplan opgesteld en in gebruik. - Besteden we meer dan gemiddeld aandacht aan taal. - Worden ouders door koffieochtenden betrokken bij de taalontwikkeling van hun kinderen. - Besteden de leerkrachten systematisch aandacht aan de stappen van beginnende geletterdheid. - Kunnen de leerlingen in groep 3 deelnemen aan de methode Overstap. - Hebben we een protocol dyslexie opgesteld. Afspraken (kwaliteitskaart) De afspraken aangaande het taal/lees beleid staan beschreven in het taalbeleidsplan en worden nageleefd door alle leerkrachten. Beoordeling In het kader van de kwaliteitszorg worden de doelen (afspraken) jaarlijks bekeken en indien nodig bijgesteld. Verbeterpunt: Een schaduw taal coördinator aanstellen.

18 3.6 Rekenbeleid Onder rekenbeleid verstaan wij de weloverwogen wijze waarop we binnen onze school omgaan met het gebruik van en het onderwijzen van het rekenen. Wij maken gebruik van een realistische rekenmethode. Daarnaast maken wij gebruik van methodes ter verbreding, dan wel verdieping van het rekenonderwijs. Niet alle leerlingen zijn in staat op hetzelfde niveau te rekenen. Wij hebben daarom de noodzakelijke maatregelen genomen ten aanzien van de inhoud en de organisatie van ons onderwijs. Uitgangspunt hierbij is dat de rekenvaardigheid een belangrijke factor is voor schoolsucces. Het is voor ons een meerjarige operatie die de komende jaren verder uitgewerkt zal worden. Om bovenstaande te realiseren: - Is er een rekencoördinator aangesteld. - Is er een rekenbeleidsplan opgesteld en in gebruik. - Besteden we meer dan gemiddeld aandacht aan rekenen. - Besteden de leerkrachten systematisch aandacht aan de stappen van beginnende gecijferdheid. Afspraken (kwaliteitskaart) De afspraken aangaande het rekenbeleid staan beschreven in ons rekenbeleidsplan en worden nageleefd door alle leerkrachten. Beoordeling In het kader van de kwaliteitszorg worden de doelen (afspraken) jaarlijks bekeken en indien nodig bijgesteld. Verbeterpunt: Aanstellen van een schaduwrekencoördinator 3.7 Sociaal emotionele ontwikkeling Een belangrijk sfeerbepalend principe van onze school is de veiligheid. De kinderen moeten zich gelukkig en gerespecteerd voelen. Vandaar dat wij naast de onderwijskundige ontwikkeling van de kinderen veel aandacht hebben voor de belangstelling, de zorgen en het welbevinden van de kinderen. Dit doen we op de volgende wijze: 1. Onze school besteedt structureel en systematisch aandacht aan de sociaal emotionele ontwikkeling, 2. Onze school beschikt over een LVS voor sociaal emotionele ontwikkeling (Viseon en de kleutervragenlijst) 3. Het rapport geeft waarderingen voor de sociaal emotionele ontwikkeling 4. Er is jaarlijks sprake van een oudergesprek over de sociaal emotionele ontwikkeling. 5. De sociaal emotionele ontwikkeling komt aan bod tijdens de leerlingenbespreking 6. De leerlingen vullen vanaf groep 5 jaarlijks een vragenlijst sociale veiligheid in. 7. In de groepen 7 en 8 maken de leerlingen jaarlijks de Van Gelder toets. 8. Er bestaat de mogelijkheid tot het volgen van een sova training op school. 9. Door het coöperatief leren bevorderen we de sociaal emotionele ontwikkeling van de kinderen. We leren de kinderen de volgende sociale competenties: - Verdraagzaamheid - Verantwoordelijkheid - Rekening houden met je omgeving - Respect voor de ander en voor jezelf - Gelijke behandeling - Betrokkenheid bij de ander - Solidariteit - Behulpzaamheid - Beleefdheid - Grenzen van jezelf leren kennen.

19 Regels procedures protocollen We werken met een anti pestprotocol We hebben schoolplein regels We hebben klassen en schoolregels We hebben een rouwprotocol Een schoolveiligheidsplan Afspraken (kwaliteitskaart) De afspraken aangaande sociaal emotionele ontwikkeling, voor zover het nog niet heeft plaatsgevonden, worden de komende jaren vastgelegd door middel van de kwaliteitskaarten WMK PO. Beoordeling In het kader van de kwaliteitszorg worden de doelen (afspraken) 1 x per vier jaar beoordeeld door de directie en het team Actief Burgerschap Onze visie op Actief Burgerschap en Integratie We hebben op school een grote diversiteit aan leerlingen wat betreft sociaal milieu en levensovertuiging en nationaliteit. Samen vormen we een gemeenschap die deel uitmaakt van de samenleving. We leren de kinderen zich te handhaven in deze samenleving. Daarnaast willen we ze leren deel uit te maken en actief deel te nemen aan deze samenleving. De school is een oefenplaats voor actief burgerschap. In de klas, op het schoolplein, krijgt de leerling te maken met processen, gedragingen en gebeurtenissen die ook voorkomen in de echte samenleving. Op school wordt de leerling gestimuleerd voor zijn mening uit te komen en respect te hebben voor mensen die anders zijn. Hij kan zijn sociale competenties verder ontwikkelen, wordt zich bewust van zijn sociale rechten en plichten en kan meedenken en meebeslissen. De school is voor de leerling een venster op de samenleving. Afspraken: De school heeft een aanbod gericht op de bevordering van burgerschap en integratie De school besteedt aandacht aan de bevordering van de sociale competenties De school bevordert deelname aan de betrokkenheid op de samenleving De school bevordert basiswaarden die nodig zijn voor participatie in de democratische rechtsstaat De school bevordert kennis, houdingen en vaardigheden die nodig zijn voor participatie in de democratische rechtsstaat De school brengt burgerschap en integratie zelf in de praktijk De school besteedt structureel aandacht aan de aan burgerschap en integratie gerelateerde kerndoelen Aanbod: De leerlingen hebben op school de mogelijkheid te oefenen met actief burgerschap door: - Coöperatief leren - Het werken met school en klassenregels - Geestelijke stromingen en informatie over andere culturen - Staatsinrichting - Democratische principes die op school gelden - Gelijke kansen - Intercultureel onderwijs - Leerlingenraad (we hebben het voornemen deze op te richten)

20 Hoe zorgen wij voor deelname aan en betrokkenheid op de samenleving: Wij geven maatschappelijke instanties de mogelijkheid om zich op school te presenteren. Voorbeelden hiervan zijn: - De wereldwinkel - Amnesty International - De Gehandicaptenraad - Het houden van acties voor de medemens bv. de verkoop van kinderpostzegels - Adoptie door politie - Bureau Halt - Gesprekken over actuele gebeurtenissen in de samenleving. - Sportuitwisseling met t Roessingh Hoe besteden we aandacht aan de basiswaarden? Tijdens de dagelijkse gang van zaken besteden wij aandacht aan de basiswaarden: - Vrijheid van meningsuiting - Gelijkwaardigheid - Verdraagzaamheid - Autonomie - Afwijzen van onverdraagzaamheid - Afwijzen van discriminatie Dit geldt voor zowel in de klas, de gangen als op het schoolplein. Leerlingen die zich hier niet aanhouden worden hierop aangesproken. Beoordeling: In het kader van de kwaliteitszorg worden de doelen (afspraken) 1 x per vier jaar beoordeeld door de directie en het team. 3.9 ICT Onze visie met betrekking tot ICT: Onze visie met betrekking tot ict is nader uitgewerkt in het ICT beleidsplan Afspraken: - De leerlingen werken met software bij taal, rekenen, lezen en wereldoriëntatie - De leerlingen kunnen werken met Word, Excel en PowerPoint (einde basisschool) - De leerlingen kunnen een werkstuk maken met een verzorgde lay out - De leerlingen zijn vertrouwd met Internet - De leraren beschikken over voldoende ICT kennis en vaardigheden - De school beschikt over technisch en inhoudelijk goede (werkende) hard en software - De schoolleiding gebruikt ICT voor een effectieve interne en externe communicatie De afspraken zullen nader worden vastgelegd in een kwaliteitskaart (zie schoolontwikkelplannen). Beoordeling : Jaarlijks wordt het ict beleidsplan geëvalueerd door de ICT coördinator In het kader van de kwaliteitszorg worden de doelen (afspraken) 1 x per vier jaar beoordeeld door de directie en het team.

21 3.10 Leertijd Visie: We willen op school de leertijd effectief besteden, omdat we beseffen dat leertijd een belangrijke factor is voor het leren van onze leerlingen. We proberen daarom verlies van leertijd te voorkomen. Ook willen we ze voldoende leertijd geven om zich het leerstofaanbod eigen te maken. In principe trachten we zo alle leerlingen in acht jaar de einddoelen basisonderwijs te laten halen. Afspraken: De leraren maken efficiënt gebruik van de geplande onderwijstijd De school stemt de hoeveelheid tijd voor leren en onderwijzen bij Nederlandse taal en rekenen en wiskunde af op de onderwijsbehoeften van de leerlingen De school heeft voor Nederlandse taal en rekenen en wiskunde onderwijstijd gepland conform het landelijk gemiddelde van scholen met een vergelijkbare leerlingenpopulatie De uitval van geplande onderwijsactiviteiten blijft beperkt Het ongeoorloofd verzuim van leerlingen blijft beperkt Beoordeling van de afspraken: In het kader van de kwaliteitszorg worden de doelen (afspraken) 1 x per vier jaar beoordeeld door de directie en het team Pedagogisch Klimaat Visie: Onze leraren zijn van cruciaal belang. Zij hebben (onder meer) een vormende (opvoedende) taak om hun leerlingen op te voeden tot goede burgers. Daarom vinden we het belangrijk, dat leerlingen goed met zichzelf en met anderen (dichtbij en ver weg) kunnen omgaan. Leraren creëren daartoe een veilig en gestructureerd klimaat waarin kinderen zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen. Kernwoorden zijn: relatie, competentie en autonomie. Wij hechten veel waarde aan een positieve en motiverende leraar, een begeleider die ervoor zorgt, dat de leerlingen het werk zelfstandig en coöperatief kunnen doen. Afspraken: - De leraren zorgen ervoor, dat de leerlingen op een respectvolle manier met elkaar omgaan - De leraren geven de leerlingen positieve persoonlijke aandacht - De leraren tonen in gedrag en taalgebruik voor alle leerlingen respect - De leraren bevorderen het zelfvertrouwen van de leerlingen - De leraren maken weloverwogen gebruik van complimenten en correcties - De leraren zorgen voor interactie met en tussen de leerlingen - De leraren bieden de leerlingen structuur - De leraren zorgen voor veiligheid - De leraren hanteren de afgesproken regels en afspraken Beoordeling van de afspraken: In het kader van de kwaliteitszorg worden de doelen (afspraken) 1 x per vier jaar beoordeeld door de directie en het team.

22 3.12 Didactisch handelen Visie: Op onze school geven de leraren op een effectieve wijze gestalte aan adaptief onderwijs. We geven onderwijs op maat, en daarom differentiëren we bij de instructie (directe instructie) en de verwerking (zowel naar inhoud als naar tempo). We hechten veel waarde aan de zelfstandigheid van de leerlingen en aan het coöperatief leren. Afspraken: - De leraren realiseren een taakgerichte werksfeer - De leraren leggen duidelijk uit. - De leraren geven expliciet les in strategieën voor leren en denken. - De leraren zorgen voor een goede structuur in de onderwijsactiviteiten. - De leraren gaan na of de leerlingen de uitleg en/of de opdrachten begrijpen. - De leraren geven de leerlingen feedback op hun leer en ontwikkelingsproces. - De leraren betrekken alle leerlingen bij de onderwijsactiviteiten. - De leraren passen verschillende werkvormen toe. - De leraren dragen met behulp van leer en hulpmiddelen toe aan een uitdagende leeromgeving De afspraken zullen nader worden vastgelegd in een kwaliteitskaart (zie schoolontwikkelplannen).. Beoordeling van de afspraken: In het kader van de kwaliteitszorg worden de doelen (afspraken) 1 x per vier jaar beoordeeld door de directie en het team.

23 3.13 Zorg en begeleiding Visie We streven ernaar, dat iedere leerling zich ononderbroken kan ontwikkelen en ontplooien. Omdat we te maken hebben met verschillen, moet het onderwijsleerproces zo ingericht worden, dat dit ook mogelijk is. In de eerste plaats moeten de leraren daarom de leerlingen goed kennen (wat is hun niveau?). Daarna moeten de leerlingen goed gevolgd worden: hoe verloopt het ontwikkelproces? Daar waar nodig volgt zorg en begeleiding. Deze zorg kan gericht zijn op leerlingen die wat minder kunnen, maar ook op leerlingen die wat meer kunnen. Om het ontwikkelproces te volgen, hanteren we het CITO LVS. Leerlingen met een E of D score, en leerlingen met een A score komen in aanmerking voor extra zorg. Deze bestaat uit hulp en leerstof op het niveau van de leerling. De centrale figuur bij zorg en begeleiding is de leraar. De interne begeleider heeft een coördinerende taak. Afspraken (doelen) - De school gebruikt een samenhangend systeem van instrumenten en procedures voor het volgen van de prestaties en de ontwikkeling van de leerlingen. - Op basis van een analyse van de verzamelde gegevens, bepaalt de school de aard en de zorg voor zorgleerlingen. - De school voert de zorg planmatig uit. - De school gaat de effecten van de zorg na. - De school gebruikt de informatie van scholen en instellingen waar de leerlingen vandaan komen voor de begeleiding van de leerlingen. - De school maakt beredeneerde afwegingen bij de doorstroom van leerlingen binnen de school. - De school begeleidt de ouders/verzorgers en de leerlingen bij de keuze voor het vervolgonderwijs. - De school signaleert vroegtijdig welke leerlingen zorg nodig hebben. - De school betrekt de ouders/verzorgers van leerlingen bij de zorg van hun kind. - De school waarborgt de structurele samenwerking met ketenpartners waar noodzakelijke interventies op leerling niveau haar eigen kerntaak overschrijden. Beoordeling van de afspraken: In het kader van de kwaliteitszorg worden de doelen (afspraken) 1 x per vier jaar beoordeeld door de directie en het team. Bijlage: Zorgplan

24 Leerling gebonden financiering Op basis van de nieuwe wettelijke regeling leerling gebonden financiering kunnen leerlingen met een handicap in het basisonderwijs geplaatst worden. Sinds enkele jaren hebben wij enkele zgn. rugzakleerlingen op school. Het gaat hierbij om leerlingen uit de clusters 2 t/m 4. Wij beogen hiermee leerlingen, ondanks hun handicap, zolang mogelijk naar de basisschool te laten gaan. Wij maken de afspraak met de ouders dat we in evaluatieve gesprekken aangeven of hun zoon/dochter op de basisschool blijft of dat wij niet meer voldoende hulp kunnen bieden en dan adviseren om hun zoon/dochter toch naar het speciaal basisonderwijs te laten gaan. Ondanks hun handicap zijn de leerlingen goed geïntegreerd in school. Onderwijskundig zullen we de komende jaren nog een aantal verbeteringen moeten aanbrengen. Dit zal onder andere gebeuren in overleg met het samenwerkingsverband WSNS. Zo zien wij nog mogelijkheden om de hulp aan de leerlingen te verbeteren. De tijd die ter beschikking staat zal efficiënter ingezet kunnen worden. Dit is mede afhankelijk van het aantal LGF leerlingen dat de school bezoekt. Een clustering van het aantal uren zal zeker zijn voordeel hebben. Ook de contacten met de verschillende ambulante begeleiders zal verbeterd moeten worden. Er moet nu met verschillende ambulante begeleiders overleg plaatsvinden. Ons voorstel is om per school 1 ambulante begeleider aan te stellen Beleid m.b.t. langdurig zieken Sinds 1 augustus 1999 zijn basisscholen zelf verantwoordelijk voor het onderwijs aan langdurig zieke kinderen. Een uitzondering hierop zijn kinderen die in een academisch ziekenhuis worden behandeld. Het gaat om die kinderen die gedurende langere tijd in een ziekenhuis zijn opgenomen of langdurig ziek thuis zijn. De procedure, die wij binnen onze school volgen om in zo n geval beslissingen te kunnen nemen is als volgt: - Als duidelijk is, dat een leerling van onze school langer dan 2 weken in een ziekenhuis wordt opgenomen of ziek thuis is, neemt de groepsleerkracht contact op met de ouders om de situatie door te spreken. - De groepsleerkracht en de interne begeleider nemen in overleg met de directie en de ouders van het zieke kind het besluit wel of geen externe hulp van de schoolbegeleidingsdienst in te schakelen. - De school ontwikkelt in overleg met de ouders een planmatige aanpak (wel of geen externe begeleiding) - De school blijft verantwoordelijk voor de te ontwikkelen en uit te voeren aanpak. Tijdens het uitvoeren van de aanpak vindt regelmatig overleg met de ouders plaats. - Voor kinderen die om bepaalde medische of andere redenen het normale onderwijsprogramma niet kunnen volgen, worden vervangende activiteiten georganiseerd.

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Toezicht in het praktijkonderwijs

Toezicht in het praktijkonderwijs Toezicht in het praktijkonderwijs In dit schrijven wordt aangegeven hoe een school voor praktijkonderwijs de diverse indicatoren uit het waarderingskader van de Inspectie voor directe belanghebbenden (school,

Nadere informatie

Uitslagen. School. Quick Scan 2011 team School met de Bijbel. School met de Bijbel

Uitslagen. School. Quick Scan 2011 team School met de Bijbel. School met de Bijbel Uitslagen Quick Scan 2011 team School met de Bijbel School School met de Bijbel Inhoudsopgave Rapportage Quick Scan... 1 Inleiding... 3 De Quick Scan... 3 Gegevens... 5 Schoolgegevens... 5 Periode van

Nadere informatie

Quickscan voor personeel

Quickscan voor personeel Quickscan 2018-2019 voor personeel Uitslagen Quick Scan SBO De Vlieger Inleiding In dit rapport worden de resultaten beschreven van de Quickscan 2018-2019 voor personeel van SBO De Vlieger. De gebruikte

Nadere informatie

OPBRENGSTEN LEERLINGENZORG

OPBRENGSTEN LEERLINGENZORG OPBRENGSTEN 1 De opbrengsten liggen op het niveau dat op grond van de kenmerken van de leerlingenpopulatie mag worden verwacht. K.A. 11 De resultaten van de leerlingen liggen ten minste op het niveau dat

Nadere informatie

& Sociale Integratie. Beleidsstuk ACTIEF BURGERSCHAP. Actief burgerschap & Sociale integratie. Het Palet MeerderWeert 1

& Sociale Integratie. Beleidsstuk ACTIEF BURGERSCHAP. Actief burgerschap & Sociale integratie. Het Palet MeerderWeert 1 Beleidsstuk ACTIEF BURGERSCHAP & Sociale Integratie Actief burgerschap & Sociale integratie. Het Palet MeerderWeert 1 INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Visie op actief burgerschap & sociale integratieactie Hoofdstuk

Nadere informatie

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling.

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. Functieprofiel Leraar op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. April 2018 Specifieke competenties teamlid OBS Het Toverkruid

Nadere informatie

DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG OP RKBS HOEKSTEEN

DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG OP RKBS HOEKSTEEN DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2009-2010 OP RKBS HOEKSTEEN Plaats : Enkhuizen BRIN-nummer : 04YU Onderzoeksnummer : 118767 Datum schoolbezoek : Rapport vastgesteld te

Nadere informatie

Heikamperweg AZ Asten-Heusden

Heikamperweg AZ Asten-Heusden Heikamperweg 1 5725 AZ Asten-Heusden bbs.antonius@prodas.nl www.antonius-heusden.nl Beste geïnteresseerde in de kwaliteiten van BBS. Antonius, Kwalitatief en passend onderwijs verzorgen is een opdracht

Nadere informatie

Onderwijskundig Jaarplan ( OKJP) OnderwijsKundig JaarVerslag ( OKJV)

Onderwijskundig Jaarplan ( OKJP) OnderwijsKundig JaarVerslag ( OKJV) Werken aan kwaliteit op De Schakel Hieronder leest u over hoe wij zorgen dat De Schakel een kwalitatief goede (excellente) school is en blijft. U kunt ook gegevens vinden over de recent afgenomen onderzoeken

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind?

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Wat is het schoolondersteuningsprofiel en waar dient het voor? Het schoolondersteuningsprofiel beschrijft welke ondersteuning

Nadere informatie

De Vogelveste. speciale school voor basisonderwijs

De Vogelveste. speciale school voor basisonderwijs De Vogelveste speciale school voor basisonderwijs Onderwijskundig Jaarplan 2010-2011 Onderwijskundig jaarplan Jaar 2010 2011 School SBO De Vogelveste Schoolleider Annette Pool a.i. Datum 20 08 2010 Inleiding

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG BASISSCHOOL DE BONGERD

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG BASISSCHOOL DE BONGERD RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2008-2009 BASISSCHOOL DE BONGERD School : Basisschool De Bongerd Plaats : Leusden BRIN-nummer : 11HD Onderzoeksnummer : 110164 Datum uitvoering onderzoek

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL BISSCHOP ERNST

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL BISSCHOP ERNST RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL BISSCHOP ERNST School : basisschool Bisschop Ernst Plaats : Goes BRIN-nummer : 05GY Onderzoeksnummer : 94508 Datum schoolbezoek : 29 en 31 mei Datum vaststelling

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'PATER VAN DER GELD'

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'PATER VAN DER GELD' RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'PATER VAN DER GELD' School : basisschool 'Pater van der Geld' Plaats : Waalwijk BRIN-nummer : 13NB Onderzoeksnummer : 94513 Datum schoolbezoek : 12 juni

Nadere informatie

Moderne onderwijskundige concepten

Moderne onderwijskundige concepten Werken aan kwaliteit op De Schakel Hieronder leest u over hoe wij zorgen dat De Schakel een kwalitatief goede school is en blijft. U kunt ook gegevens vinden over de recent afgenomen onderzoeken onder

Nadere informatie

DEFINITIEF RAPPORT VAN BEVINDINGEN. KWALITEITSONDERZOEK BIJ O.B.S. 't JOK. : Terschelling Hoorn

DEFINITIEF RAPPORT VAN BEVINDINGEN. KWALITEITSONDERZOEK BIJ O.B.S. 't JOK. : Terschelling Hoorn DEFINITIEF RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK BIJ O.B.S. 't JOK Plaats : Terschelling Hoorn BRIN-nummer : 18LY Onderzoek uitgevoerd op : 12 november 2009 Conceptrapport verzonden op : 27 november

Nadere informatie

TOELICHTING OP DE KWALITEITSKAART BASISONDERWIJS

TOELICHTING OP DE KWALITEITSKAART BASISONDERWIJS TOELICHTING OP DE KWALITEITSKAART BASISONDERWIJS Om de kwaliteit van het onderwijs te beoordelen worden basisscholen bezocht met periodiek kwaliteitsonderzoek (PKO). Vóór 2003 werden basisscholen bezocht

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL HERVORMDE SCHOOL

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL HERVORMDE SCHOOL RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL HERVORMDE SCHOOL School : Basisschool Hervormde School Plaats : Opheusden BRIN-nummer : 05RW Onderzoeksnummer : 94574 Datum schoolbezoek : 3 april 2007 Datum

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL ALBERT SCHWEITZER

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL ALBERT SCHWEITZER RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL ALBERT SCHWEITZER School : basisschool Albert Schweitzer Plaats : Emmeloord BRIN-nummer : 08JS Onderzoeksnummer : 94651 Datum schoolbezoek : 4 juni 2007 Datum

Nadere informatie

Schoolprofiel. Algemene Schoolbeschrijving

Schoolprofiel. Algemene Schoolbeschrijving Basisschool Walburgis Emmerikseweg 4 7077AP Netterden Tel: 0315-386239 walburgisnetterden@planet.nl www.netterden.net Schoolprofiel Algemene Schoolbeschrijving Naam School Stichting Slogan basisschool

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN

RAPPORT VAN BEVINDINGEN RAPPORT VAN BEVINDINGEN Basisschool De Toermalijn Onderzoeksdatum: 3 juni 2008 Datum conceptrapport van bevindingen: 27 juni 2008 Datum vaststelling rapport: 18 augustus 2008 Onderzoeksnummer: 105617 Postregistratienummer:

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 BASISSCHOOL DE HORST

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 BASISSCHOOL DE HORST RAPPORT KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 BASISSCHOOL DE HORST School: De Horst Plaats: Apeldoorn BRIN-nummer: 17UB Onderzoeksnummer: 103558 Datum uitvoering onderzoek:

Nadere informatie

2013-2017. Actief burgerschap en sociale integratie

2013-2017. Actief burgerschap en sociale integratie 201-2017 Actief burgerschap en sociale integratie Inhoudsopgave: Kwaliteitszorg actief burgerschap en sociale integratie Visie en planmatigheid Visie Doelen Invulling Verantwoording Resultaten Risico s

Nadere informatie

4?^ ' \/ Lr- Ö RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL BERG EN BOS. Basisschool Berg en Bos Apeldoorn 17NG 94718

4?^ ' \/ Lr- Ö RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL BERG EN BOS. Basisschool Berg en Bos Apeldoorn 17NG 94718 4?^ ' \/ Lr- Ö RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL BERG EN BOS QLIOOO Z^ School Plaats BRIN-nummer Onderzoeksnummer Basisschool Berg en Bos Apeldoorn 17NG 94718 Datum schoolbezoek Datum vaststelling

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'SINT JOZEF'

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'SINT JOZEF' RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'SINT JOZEF' School : basisschool 'Sint Jozef' Plaats : Nieuw-Namen BRIN-nummer : 06XE Onderzoeksnummer : 94514 Datum schoolbezoek : 19 juni 2007 Datum vaststelling

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DEN DIJK

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DEN DIJK RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DEN DIJK School : Basisschool Den Dijk Plaats : Odiliapeel BRIN-nummer : 05YW Onderzoeksnummer : 95105 Datum schoolbezoek : 23 augustus 2007 Datum vaststelling

Nadere informatie

Visiedocument. Actief Burgerschap. Januari 2010

Visiedocument. Actief Burgerschap. Januari 2010 Visiedocument Actief Burgerschap Januari 2010 Gereformeerde scholen voor speciaal basisonderwijs Het Baken en De Drieluik Inleiding Actief Burgerschap U staat op het punt ons visiestuk actief burgerschap

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Basisschool Cosmicus

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Basisschool Cosmicus RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK Basisschool Cosmicus Plaats : 's-gravenhage BRIN nummer : 15XZ C1 Onderzoeksnummer : 281806 Datum onderzoek : 16 februari 2015 Datum vaststelling : 17 mei 2015

Nadere informatie

RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK OBS 'PIET MONDRIAAN'

RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK OBS 'PIET MONDRIAAN' RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK OBS 'PIET MONDRIAAN' School : obs 'Piet Mondriaan' Plaats : Abcoude BRIN-nummer : 18IQ Onderzoeksnummer : 90681 Datum schoolbezoek : 25 januari 2007 Datum vaststelling

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ BASISSCHOOL MISTE CORLE Plaats : Winterswijk BRIN-nummer : 18ZG Onderzoek uitgevoerd op : 3 november 2009 Rapport vastgesteld te Zwolle op 30 maart 2010 HB 2811938/9

Nadere informatie

Inspectietoezicht op scholen voor Voortgezet Onderwijs in 2006

Inspectietoezicht op scholen voor Voortgezet Onderwijs in 2006 Inspectietoezicht op scholen voor Voortgezet Onderwijs in 2006 Inleiding Met ingang van 1 januari 2006 stelt de inspectie het waarderingskader en de werkwijze in het toezicht in het voortgezet onderwijs

Nadere informatie

RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK BASISSCHOOL BEATRIX

RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK BASISSCHOOL BEATRIX RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK BASISSCHOOL BEATRIX School : Basisschool Beatrix Plaats : Haarlem BRIN-nummer : 16DS Onderzoeksnummer : 69226 Datum schoolbezoek : 24 januari 2006 Datum vaststelling

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG FINLANDIA

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG FINLANDIA RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2008- FINLANDIA School : Finlandia Plaats : Rotterdam BRIN-nummer : 14EJ Onderzoeksnummer : 110855 Datum uitvoering onderzoek : 24-3- Datum vaststelling

Nadere informatie

[1] Beoordeelde beleidsterreinen (maart/april 2016) Beleidsterrein Gem. score Gekozen verbeterpunten 1 Opbrengsten

[1] Beoordeelde beleidsterreinen (maart/april 2016) Beleidsterrein Gem. score Gekozen verbeterpunten 1 Opbrengsten Schoolontwikkelplan Jaar 016-017 School Bavoschool Directeur Saskia Kuin Datum 15 september 016 Inleiding In dit schoolontwikkelplan 016-017 geven we aan: [1] welke beleidsterreinen uit WMK we hebben gescoord

Nadere informatie

Onderzoek naar de kwaliteitsverbetering bij. Christelijke Speciale basisschool De Branding

Onderzoek naar de kwaliteitsverbetering bij. Christelijke Speciale basisschool De Branding RAPPORT VAN BEVINDINGEN Onderzoek naar de kwaliteitsverbetering bij Christelijke Speciale basisschool De Branding Plaats : Spijkenisse BRIN-nummer : 23XL Onderzoeksnummer : 123530 Datum schoolbezoek :

Nadere informatie

Locatie Sprang-Capelle Rembrandtlaan ES Sprang-Capelle T Locatie Landgoed Driessen Burgemeester van Casterenstraat GA

Locatie Sprang-Capelle Rembrandtlaan ES Sprang-Capelle T Locatie Landgoed Driessen Burgemeester van Casterenstraat GA SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL Koningsschool Wat is het schoolondersteuningsprofiel en waar dient het voor? Het schoolondersteuningsprofiel beschrijft welke ondersteuning wij kinderen kunnen bieden die op

Nadere informatie

ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG OP BASISSCHOOL DE STEIGER

ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG OP BASISSCHOOL DE STEIGER DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2009-2010 OP BASISSCHOOL DE STEIGER Plaats : Stampersgat BRIN-nummer : 08KF Onderzoeksnummer : 118893 Datum schoolbezoek : 20 april 2010

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DE HAREN. : basisschool de Haren : 's-hertogenbosch BRIN-nummer : 12TH Onderzoeksnummer : 95042

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DE HAREN. : basisschool de Haren : 's-hertogenbosch BRIN-nummer : 12TH Onderzoeksnummer : 95042 RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DE HAREN School : basisschool de Haren Plaats : 's-hertogenbosch BRIN-nummer : 12TH Onderzoeksnummer : 95042 Datum schoolbezoek : 30 augustus 2007 Datum vaststelling

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ. Erasmus College, afdeling vwo

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ. Erasmus College, afdeling vwo RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ Erasmus College, afdeling vwo Plaats: Zoetermeer BRIN-nummer: 00PJ-1 J Onderzoeksnummer: 2782066 v Onderzoek uitgevoerd op: 17 april 2009 Conceptrapport verzonden

Nadere informatie

De leerkrachten willen de kinderen het gevoel geven van veiligheid en geborgenheid.

De leerkrachten willen de kinderen het gevoel geven van veiligheid en geborgenheid. 1. Doelen van ons onderwijs De Burchtgaarde wil bereiken dat ieder kind via een ononderbroken leer-en ontwikkelingsproces, die kennis en vaardigheden verwerft die het nodig heeft om een zelfstandig, sociaal

Nadere informatie

Aanbod burgerschap en sociale integratie

Aanbod burgerschap en sociale integratie Aanbod burgerschap en sociale integratie 1 Kanjertraing Dronenplein 7 2411 HE Bodegraven www.d4w.nl/prinses-beatrixschool 2 Visie Levensbeschouwelijke visie: Wij zijn een open Protestants Christelijke

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Kwaliteitsonderzoek bij. rkbs St. Jozef

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Kwaliteitsonderzoek bij. rkbs St. Jozef RAPPORT VAN BEVINDINGEN Kwaliteitsonderzoek bij rkbs St. Jozef Plaats : 't Zand Nh BRIN-nummer : 15CY Onderzoeksnummer : 125352 Datum schoolbezoek : 13 februari 2012 Rapport vastgesteld te Leeuwarden op

Nadere informatie

RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK C.B.S. DE WEGWIJZER

RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK C.B.S. DE WEGWIJZER RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK C.B.S. DE WEGWIJZER School : c.b.s. De Wegwijzer Plaats : Westerbork BRIN-nummer : 07AU Onderzoeksnummer : 101935 Datum schoolbezoek : 15 november 2007 Datum vaststelling

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ. CSG Het Noordik, locatie Vriezenveen

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ. CSG Het Noordik, locatie Vriezenveen RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ CSG Het Noordik, locatie Vriezenveen School/instelling : CSG Het Noordik Plaats : Vriezenveen BRIN-nummer : 0DO Onderzoeksnummer : HB756654 Onderzoek uitgevoerd :

Nadere informatie

ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP O.B.S. DE BONGERD

ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP O.B.S. DE BONGERD DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP O.B.S. DE BONGERD Plaats : Hijken BRIN-nummer : 18TJ Onderzoeksnummer : 118979 Conceptrapport verzonden op : 26 april Datum schoolbezoek

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 RAPPORT KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 OBS REMBRANDT School: openbare basisschool Rembrandt Plaats: Akersloot BRIN-nummer: 04GB Onderzoeksnummer: 103497 Datum uitvoering

Nadere informatie

Kwaliteitszorg OBS De Springplank Januari 2014

Kwaliteitszorg OBS De Springplank Januari 2014 Kwaliteitszorg OBS De Springplank Januari 2014 Kwaliteitszorg op OBS De Springplank Kwaliteit Voor de directeur zijn het schoolplan, de schoolgids en het schooljaarverslag / -plan van school de belangrijkste

Nadere informatie

competentieprofiel groepsleerkracht/ docent algemeen vormend onderwijs Het Driespan

competentieprofiel groepsleerkracht/ docent algemeen vormend onderwijs Het Driespan Samenwerken Omgevingsgericht/samenwerken Reflectie en zelfontwikkeling competentieprofiel groepsleerkracht/ docent algemeen vormend onderwijs Het Driespan Competentieprofiel stichting Het Driespan, (V)SO

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. VSO Hengelo

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. VSO Hengelo RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK VSO Hengelo Plaats : Hengelo Ov BRIN nummer : 00KM OKE 07 VSO Onderzoeksnummer : 150043 Datum onderzoek : 7 november 2012 Datum vaststelling : 23 januari 2013

Nadere informatie

U kunt hieronder zien in welke periode welke toets wordt afgenomen.

U kunt hieronder zien in welke periode welke toets wordt afgenomen. 6. KWALITEITSZORG Het Leerlingvolgsysteem (LVS) Om de kwaliteit van ons onderwijs te bewaken en de ontwikkeling van de leerling goed te volgen, gebruiken we een Leerlingvolgsysteem. Een goed LVS moet een

Nadere informatie

Obs de Bouwsteen. Notitie actief burgerschap en sociale integratie OBS DE BOUWSTEEN. actief burgerschap en sociale integratie

Obs de Bouwsteen. Notitie actief burgerschap en sociale integratie OBS DE BOUWSTEEN. actief burgerschap en sociale integratie Obs de Bouwsteen Notitie actief burgerschap en sociale integratie OBS DE BOUWSTEEN 1. Wat is actief burgerschap? Actief burgerschap is: de bereidheid en het vermogen om deel uit te kunnen maken van een

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE R.K. BASISSCHOOL KLAVERTJE VIER

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE R.K. BASISSCHOOL KLAVERTJE VIER RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE R.K. BASISSCHOOL KLAVERTJE VIER School : R.K. basisschool Klavertje Vier Plaats : Eys BRIN-nummer : 10QB Onderzoeksnummer : 95001 Datum schoolbezoek : 23 augustus Datum

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Kwaliteitsonderzoek bij. obs De Meridiaan

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Kwaliteitsonderzoek bij. obs De Meridiaan RAPPORT VAN BEVINDINGEN Kwaliteitsonderzoek bij obs De Meridiaan Plaats : Medemblik BRIN-nummer : 06AP Onderzoeksnummer : 122792 Datum schoolbezoek : 11 juli 2011 Rapport vastgesteld te Leeuwarden op 10

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel samenwerkingsverband primair onderwijs Inhoudsopgave Inleiding 3 1. 4 2. Missie en Visie 4 3. ondersteuning 5 4. Wat kan de 6 4.1 Regionale afspraken minimaal te bieden ondersteuning

Nadere informatie

Welkom op de informatie-avond!

Welkom op de informatie-avond! Welkom op de informatie-avond! Programma: Presentatie over de uitslag van de tevredenheidsonderzoeken, de verbeterplannen en de resultaten van vorig schooljaar. Interactief met elkaar van gedachten wisselen

Nadere informatie

RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK PC BASISSCHOOL DE REGENBOOG

RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK PC BASISSCHOOL DE REGENBOOG RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK PC BASISSCHOOL DE REGENBOOG School : Pc Basisschool De Regenboog Plaats : Hoofddorp BRIN-nummer : 21RR Onderzoeksnummer : 94592 Datum schoolbezoek : 5 juni 2007 Datum

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 RAPPORT KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 DE HOLTHUIZEN School: De Holthuizen Plaats: Haaksbergen BRIN-nummer: 12YQ Onderzoeksnummer: 103463 Datum uitvoering onderzoek:

Nadere informatie

Toezicht op scholen en voorzieningen voor nieuwkomers

Toezicht op scholen en voorzieningen voor nieuwkomers Toezicht op scholen en voorzieningen voor nieuwkomers Studiedag LOWAN 16 november 2011 Thea Manders Miriam Baltussen Inhoud 1. Terug- en vooruitblik 2. Het toezichtkader 3. Het kwaliteitsonderzoek 4. Vragen

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE PC BASISSCHOOL DE REGENBOOG

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE PC BASISSCHOOL DE REGENBOOG RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE PC BASISSCHOOL DE REGENBOOG School : Pc Basisschool De Regenboog Plaats : Hoofddorp BRIN-nummer : 21RR Onderzoeksnummer : 94593 Datum schoolbezoek : 5 juni 2007 Datum

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG DE DR. J.A. GERTH VAN WIJKSCHOOL

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG DE DR. J.A. GERTH VAN WIJKSCHOOL RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2008-2009 DE DR. J.A. GERTH VAN WIJKSCHOOL School : de dr. J.A. Gerth van Wijkschool Plaats : 's-gravenhage BRIN-nummer : 17UD Onderzoeksnummer :

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag 2015-2016

Jaarplan - jaarverslag 2015-2016 Jaarplan - jaarverslag 2015-2016 Basisschool De Schakel Broekhuizenvorst Datum: 31 augustus 2015 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2015-2016 JAARVERSLAG 2015-2016 Schoolnaam Basisschool De Schakel Schoolnaam

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE C.B.S. H.H. SIMONIDESSCHOOL

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE C.B.S. H.H. SIMONIDESSCHOOL RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE C.B.S. H.H. SIMONIDESSCHOOL School : c.b.s. H.H. Simonidesschool Plaats : Roodeschool BRIN-nummer : 07EO Onderzoeksnummer : 93887 Datum schoolbezoek : 18 juni 2007 Datum

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'DE TOUWLADDER'

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'DE TOUWLADDER' RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'DE TOUWLADDER' School : basisschool 'De Touwladder' Plaats : Kaatsheuvel BRIN-nummer : 18KV Onderzoeksnummer : 94509 Datum schoolbezoek : 19 juni 2007 Datum

Nadere informatie

Verbeterplan OBS De Winde

Verbeterplan OBS De Winde Verbeterplan OBS De Winde 2018-2019 Ouderversie 1.Inleiding Voor u ligt de ouderversie van het verbeterplan 2018-2019 van openbare basisschool De Winde te Nootdorp. Het verbeterplan 2018-2019 is met inbreng

Nadere informatie

RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK RKBS 'VAN DOORN'

RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK RKBS 'VAN DOORN' RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK RKBS 'VAN DOORN' School : rkbs 'Van Doorn' Plaats : Kockengen BRIN-nummer : 06PB Onderzoeksnummer : 61072 Datum schoolbezoek : 17 februari 2005 Datum vaststelling

Nadere informatie

RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK O.B.S. DE BORGH

RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK O.B.S. DE BORGH RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK O.B.S. DE BORGH School : o.b.s. De Borgh Plaats : Zuidhorn BRIN-nummer : 03FT Onderzoeksnummer : 93885 Datum schoolbezoek : 21 en 22 mei 2007 Datum vaststelling :

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN

RAPPORT VAN BEVINDINGEN RAPPORT VAN BEVINDINGEN School: c.b.s. Op de Zandtange Plaats: Mussel BRIN-nummer: 08BS Datum uitvoering onderzoek: 4 maart 2008 Datum vaststelling rapport: 29 mei 2008 Onderzoeksnummer: 118432 1 ONDERZOEK

Nadere informatie

DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG OP RKBS MARIA

DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG OP RKBS MARIA DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2009-2010 OP RKBS MARIA Plaats : Hoorn Nh BRIN-nummer : 07UX Onderzoeksnummer : 118275 Datum schoolbezoek : 8 Rapport vastgesteld te Groningen

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE DE CHRISTELIJKE BASISSCHOOL DE ONTMOETING

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE DE CHRISTELIJKE BASISSCHOOL DE ONTMOETING RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE DE CHRISTELIJKE BASISSCHOOL DE ONTMOETING School : de Christelijke basisschool De Ontmoeting Plaats : 's-gravenhage BRIN-nummer : 17YO Onderzoeksnummer : 94844 Datum

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE PCBS DE DUIF. BRIN-nummer : 08WB Onderzoeksnummer : 94572

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE PCBS DE DUIF. BRIN-nummer : 08WB Onderzoeksnummer : 94572 RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE PCBS DE DUIF School : pcbs De Duif Plaats : Heiloo BRIN-nummer : 08WB Onderzoeksnummer : 94572 Datum schoolbezoek : 12 juni 2007 Datum vaststelling : 17 september 2007

Nadere informatie

Leerkrachtentevredenheidspeiling

Leerkrachtentevredenheidspeiling Leerkrachtentevredenheidspeiling Uitslagen Vragenlijst Basisschool De Eendragt Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 3 De vragenlijst... 4 Gegevens... 6 Schoolgegevens... 6 Periode van afname...

Nadere informatie

leerkracht tevredenheidspeiling

leerkracht tevredenheidspeiling leerkracht tevredenheidspeiling Uitslagen Vragenlijst Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 3 De vragenlijst... 3 Gegevens... 6 Schoolgegevens... 6 Periode van afname... 6 Aantal respondenten...

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE O.B.S. DE KAMELEON

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE O.B.S. DE KAMELEON RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE O.B.S. DE KAMELEON School : o.b.s. De Kameleon Plaats : Drachten BRIN-nummer : 14XM Onderzoeksnummer : 94578 Datum schoolbezoek : 13 september 2007 Datum vaststelling

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'DE KAJUIT'

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'DE KAJUIT' RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'DE KAJUIT' School : basisschool 'De Kajuit' Plaats : Oisterwijk BRIN-nummer : 10VR Onderzoeksnummer : 94516 Datum schoolbezoek : 19 juni 2007 Datum vaststelling

Nadere informatie

Leraren Algemeen Op Kop 2014

Leraren Algemeen Op Kop 2014 Leraren Algemeen Op Kop 2014 Uitslagen Vragenlijst School B voor daltononderwijs Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 3 De vragenlijst... 3 Gegevens... 5 Schoolgegevens... 5 Periode van afname...

Nadere informatie

2014-2015 De Kameleon R.Schreurs

2014-2015 De Kameleon R.Schreurs JAARPLAN Jaar School Schoolleider Datum Inleiding JAARVERSLAG 2014-2015 Jaar 2014-2015 De Kameleon R.Schreurs Juni 2014 School Schoolleider Datum Juni 2015 In ons jaarplan geven we aan Inleiding [1] welke

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE OPENBARE BASISSCHOOL NOORDHOVE

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE OPENBARE BASISSCHOOL NOORDHOVE RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE OPENBARE BASISSCHOOL NOORDHOVE School : Openbare basisschool Noordhove Plaats : Zoetermeer BRIN-nummer : 16ND Onderzoeksnummer : 94861 Datum schoolbezoek : 5 en 7 juni

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL ST. CHRISTOFFEL

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL ST. CHRISTOFFEL RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL ST. CHRISTOFFEL School : Basisschool St. Christoffel Plaats : Waalre BRIN-nummer : 15DM Onderzoeksnummer : 94997 Datum schoolbezoek : 19 juni 2007 Datum vaststelling

Nadere informatie

Basisschool De Poolster straalt, vanuit deze gedachte werkt het team samen met de kinderen en ouders aan kwalitatief goed onderwijs op onze school.

Basisschool De Poolster straalt, vanuit deze gedachte werkt het team samen met de kinderen en ouders aan kwalitatief goed onderwijs op onze school. Voorwoord Basisschool De Poolster straalt, vanuit deze gedachte werkt het team samen met de kinderen en ouders aan kwalitatief goed onderwijs op onze school. Onze visie op eigentijds, boeiend onderwijs

Nadere informatie

RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK DE VEENSTER. BRIN-nummer : 05TS Onderzoeksnummer : 54418

RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK DE VEENSTER. BRIN-nummer : 05TS Onderzoeksnummer : 54418 RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK DE VEENSTER School : De VeenSter Plaats : Veenhuizen BRIN-nummer : 05TS Onderzoeksnummer : 54418 Datum schoolbezoek : 23 februari 2005 Datum vaststelling : 23 mei

Nadere informatie

DEFINITIEF RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ. DE VRIJE SCHOOL GRONINGEN, afdeling VWO

DEFINITIEF RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ. DE VRIJE SCHOOL GRONINGEN, afdeling VWO DEFINITIEF RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ DE VRIJE SCHOOL GRONINGEN, afdeling VWO Plaats: Groningen BRIN-nummer: 16NK Onderzoeksnummer: HB2780075 Onderzoek uitgevoerd op: 7 april 2009 Conceptrapport

Nadere informatie

RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij De Piramide

RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij De Piramide RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij De Piramide Plaats : Rotterdam BRIN-nummer : 18VR Onderzoeksnummer : 124792 Datum schoolbezoek : 3 February Rapport vastgesteld te Zoetermeer

Nadere informatie

QS team Beroepshouding; Schoolklimaat; Interne communicatie; 21st Century Skills; Wetenschap en techniek mei 2016

QS team Beroepshouding; Schoolklimaat; Interne communicatie; 21st Century Skills; Wetenschap en techniek mei 2016 QS team Beroepshouding; Schoolklimaat; Interne communicatie; 21st Century Skills; Wetenschap en techniek mei 2016 Uitslagen Quick Scan Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding De QuickScan Gegevens Schoolgegevens

Nadere informatie

Jaarverslag 2014-2015 DE DELTA

Jaarverslag 2014-2015 DE DELTA Jaarverslag 2014-2015 DE DELTA VOORWOORD In dit verslag van obs de Delta treft u op schoolniveau een verslag aan van de ontwikkelingen in het afgelopen schooljaar in het kader van de onderwijskundige ontwikkelingen,

Nadere informatie

A. OPBRENGSTEN Kwaliteitsaspect 1: de opbrengsten liggen op het niveau dat op grond van de kenmerken van de leerlingenpopulatie verwacht mag worden.

A. OPBRENGSTEN Kwaliteitsaspect 1: de opbrengsten liggen op het niveau dat op grond van de kenmerken van de leerlingenpopulatie verwacht mag worden. Verslag inspectiebezoek in het kader van het onderwijsverslag op School: obs de Merwedonk Inspecteur: dhr. Wierks Datum: 19 januari 2012 Bij het nagesprek met dhr. Wierks waren de volgende personen aanwezig:

Nadere informatie

Competenties en bekwaamheden van een Daltonleerkracht

Competenties en bekwaamheden van een Daltonleerkracht Naam: School: Daltoncursus voor leerkrachten Competenties en bekwaamheden van een Daltonleerkracht Inleiding: De verantwoordelijkheden van de leerkracht zijn samen te vatten door vier beroepsrollen te

Nadere informatie

de Samenwerkingsschool "Balans"

de Samenwerkingsschool Balans RAPPORT VAN BEVINDINGEN Kwaliteitsonderzoek bij de Samenwerkingsschool "Balans" Plaats : 's-gravenhage BRIN-nummer : 26PT Onderzoeksnummer : 122926 Datum schoolbezoek : 19 mei 2011 Rapport vastgesteld

Nadere informatie

RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij CBS De Vlinderboom

RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij CBS De Vlinderboom RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij CBS De Vlinderboom Plaats : Pijnacker BRIN-nummer : 11YJ Onderzoeksnummer : 125122 Datum schoolbezoek : 14 Rapport vastgesteld te Zoetermeer

Nadere informatie

RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK C.B.S. DE HOEKSTIEN. : c.b.s. De Hoekstien : Surhuisterveen BRIN-nummer : 11MB Onderzoeksnummer : 90529

RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK C.B.S. DE HOEKSTIEN. : c.b.s. De Hoekstien : Surhuisterveen BRIN-nummer : 11MB Onderzoeksnummer : 90529 RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK C.B.S. DE HOEKSTIEN School : c.b.s. De Hoekstien Plaats : Surhuisterveen BRIN-nummer : 11MB Onderzoeksnummer : 90529 Datum schoolbezoek : 12 en 13 maart 2007 Datum

Nadere informatie

Algemene vragen lijst Team 2015

Algemene vragen lijst Team 2015 Algemene vragen lijst Team 2015 Uitslagen Vragenlijst R.K.basisschool Johannes Paulus Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 3 De vragenlijst... 3 Gegevens... 6 Schoolgegevens... 6 Periode van afname...

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Kwaliteitsonderzoek bij. bs De Vrijheit

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Kwaliteitsonderzoek bij. bs De Vrijheit RAPPORT VAN BEVINDINGEN Kwaliteitsonderzoek bij bs De Vrijheit Plaats : Wijk aan Zee BRIN-nummer : 03QL Onderzoeksnummer : 120651 Datum schoolbezoek : 29 november 2010 Rapport vastgesteld te kantoor Groningen

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'T LOO

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'T LOO RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'T LOO School : Basisschool 't Loo Plaats : 't Loo BRIN-nummer : 09CR Onderzoeksnummer : 94545 Datum schoolbezoek : 8 mei 2007 Datum vaststelling : 17 september

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Kwaliteitsonderzoek bij. R.K. basisschool De Talenten

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Kwaliteitsonderzoek bij. R.K. basisschool De Talenten RAPPORT VAN BEVINDINGEN Kwaliteitsonderzoek bij R.K. basisschool De Talenten Plaats : Haarlem BRIN-nummer : 16LQ Onderzoeksnummer : 120887 Datum schoolbezoek : 29 november 2010 Rapport vastgesteld te Zoetermeer

Nadere informatie

2. Waar staat de school voor?

2. Waar staat de school voor? 2. Waar staat de school voor? Missie en Visie Het Rondeel gaat uit van de Wet op het Basisonderwijs. Het onderwijs omvat de kerndoelen en vakgebieden die daarin zijn voorgeschreven. Daarnaast zijn ook

Nadere informatie

RAPPORT. Onderzoek in het kader van het Onderwijsverslag bij basisschool De Kyckert

RAPPORT. Onderzoek in het kader van het Onderwijsverslag bij basisschool De Kyckert RAPPORT Onderzoek in het kader van het Onderwijsverslag 2010-2011 bij basisschool De Kyckert Plaats : Wateringen BRIN-nummer : 06CY Onderzoeksnummer : 121733 Datum schoolbezoek : 15 februari 2011 Rapport

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag 2015-2016

Jaarplan - jaarverslag 2015-2016 Jaarplan - jaarverslag 2015-2016 SBO de Windroos, locatie Lindenholt Nijmegen Datum: 13 juli 2015 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2015-2016 JAARVERSLAG 2015-2016 Schoolnaam SBO de Windroos, locatie Lindenholt

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Basisschool t Kwekkeveld

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Basisschool t Kwekkeveld RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ Basisschool t Kwekkeveld School/instelling: Basisschool t Kwekkeveld Plaats: Schijndel BRIN-nummer: 13CK Postregistratienummer: 08.H2727425 Onderzoek uitgevoerd op:

Nadere informatie

Jaarplan Jaarplan

Jaarplan Jaarplan Jaarplan 2017-2018 1 Inhoud Inleiding.... 2 1. Doelstellingen en domeinen 2016-2017... 4 1.1 Domein 1: Kwaliteitszorg (Kwaliteitszorg Opbrengsten Ontwikkeling van leerlingen) 4 1.2 Domein 2: Onderwijs

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING BIJ DE DIJSSELBLOEM

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING BIJ DE DIJSSELBLOEM RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING BIJ DE DIJSSELBLOEM Plaats : Voorburg BRIN-nummer : 07SP Arrangementsnummer : 86296 Onderzoek uitgevoerd op : 9 september 2010 Rapport vastgesteld

Nadere informatie