Van E pupil naar D pupil

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Van E pupil naar D pupil"

Transcriptie

1 Van E pupil naar D pupil

2 VOORWOORD Van E pupil naar D pupil... Als je wilt weten wat we hiermee bedoelen, moet je zeker dit boekje goed doorlezen. Er verandert namelijk nogal wat als je van de E - naar de D pupillen gaat. In dit boekje willen we jullie meenemen wat er nu precies verandert en waar je op moet letten als D pupil. Nu niet direct denken dat als je dit boekje gelezen hebt, je dan ook direct alles weet. We hopen wel dat je een beetje een idee hebt gekregen over wat er zoal komt kijken bij de overstap naar de D pupillen. Voetballen doe je namelijk niet alleen maar met je voeten en benen, maar ook met je hoofd. Je moet best het een en ander weten en soms ook goed nadenken om goed te kunnen voetballen. Maar het allerbelangrijkste blijft natuurlijk wat je allemaal met die bal kan en dat kan je op de training oefenen maar natuurlijk kan je ook op straat heel veel aan je techniek doen, door gewoon een bal te pakken en lekker gaan ballen. Ga maar een balletje hoog houden, scharen oefenen, kappen, tegen een muurtje schieten etc., maar ook met je vriendjes gewoon lekker een partijtje spelen. Veel goede topvoetballers hebben het voetbal op straat geleerd en dat blijft natuurlijk een hele goede leerschool. Enne laat je papa en/of mama ook maar alvast wat lezen, dat is handig als ze straks langs de kant staan en ze horen een coach bijvoorbeeld roepen dat je moet knijpen, zodat ze snappen dat ze dan echt niet boos hoeven te worden! We hopen dat je wat aan dit overzicht zal hebben en er een hoop dingen die je misschien nog niet wist wat duidelijker zijn geworden! We wensen je veel leesplezier en hopelijk heb je er wat aan! Tip: Laat je ouders ook maar alvast wat lezen, dat is handig als ze je straks langs de kant staan aan te moedigen. Jeugd Commissie S.V. Zandvoort

3 Het speelveld Door de voetbalbond is ooit bepaald dat de lengte van een voetbalveld minimaal 100 meter en maximaal 105 meter moet zijn. De breedte van het veld moet minimaal 64 meter en maximaal 69 meter zijn. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je zelf met een centimeter de afmetingen van het veld gaat controleren voordat je een wedstrijd gaat spelen. Het is echter wel handig om te weten dat het speelveld 2x zo groot is als je gewend was bij de E pupillen. Daar moet je natuurlijk wel rekening mee houden, want anders heb je niet genoeg energie om een hele wedstrijd te spelen. Niet alleen het veld is groter, maar ook het doel is (veel) groter. Een doel heeft een beetje rare afmetingen, namelijk 7,32 meter breed en 2,44 meter hoog. Het betekent dat het voor de keeper veel moeilijker is om bijvoorbeeld met zijn handen bij de lat te komen. Op een heel speelveld is ook duidelijk aangegeven waar het doelgebied en strafschopgebied zijn. De strafschopstip bevindt zich recht voor het doel op een afstand van 11 meter, bij de E pupillen was die afstand 8 meter. Op de hoekpunten van het veld staat een hoekvlag, waar een kwartcirkel bij is aangegeven. Tijdens de wedstrijd moeten deze vlaggen altijd netjes op hun plaats blijven.

4 Aantal spelers Bij de E pupillen was je gewend om met 7 of soms 8 voetballers te spelen, een wedstrijd van de D pupillen wordt met een elftal gespeeld. Bij een wedstrijd wordt er nu ook gespeeld met echte posities voor de spelers. Meestal is dat een vast spelsysteem. Je hebt misschien wel eens van of gehoord. In het plaatje hieronder spreken we van een formatie, dat wil zeggen 1 keeper, 4 verdedigers (linksback, rechtsback, voorstopper en laatste man), 3 middenvelders (linkshalf, rechtshalf en mid-mid) en 3 aanvallers (linksbuiten, rechtsbuiten en natuurlijk de spits). In het betaald voetbal hoor je ook nog wel eens termen als spelen in een ruit, met de punt naar voren, maar dat zal bij een wedstrijd van jullie team niet snel gebruikt worden als tactiek. Voetbal is een teamsport. Het is daarom niet alleen belangrijk dat je weet waar een bepaalde positie is, maar ook wat er eigenlijk van je verwacht wordt als je op een bepaalde positie speelt. Maar ook dat je weet wat je medespelers op andere posities doen. Bij de E pupillen was je misschien gewend om overal op het veld te lopen, van links naar rechts en van voor naar achter. Bij de D pupillen wordt duidelijker dat je verdedigende of aanvallende positie hebt en dat je aan de linker- of rechterkant van het veld speelt.

5 Posities & uitleg Hieronder staat een overzicht met een aantal taken die bij de verschillende posities horen en wat je kan doen op je eigen positie bij balbezit van je eigen team of bij balbezit van de tegenstander. Het is dus ook van belang dat je begrijpt welke taken je medespelers hebben.

6 Spelopvattingen De spelopvatting als je team balbezit heeft Zorg dat je vrijloopt en aanspeelbaar bent Zorg dat je het hele veld gebruikt (meestal wordt dan gezegd dat het veld groot of het spel breed gehouden moet worden) Richt je als eerste op het maken van doelpunten en minder op het voorkomen van doelpunten van de tegenstander Probeer zoveel mogelijk een aanval op te bouwen, dus schiet niet de bal alleen maar naar voren De spelopvatting als je balverlies hebt geleden Probeer je veld klein te houden, zodat de tegenstander minder speelruimte heeft Probeer uiteraard de bal zo snel mogelijk weer te heroveren Ga niet met z n allen teruglopen naar je eigen strafschopgebied; verdedigen begin namelijk al in de voorhoede en op het middenveld Uitgangspunten voor goed voetbal Voetbal om te winnen op een sportieve manier Speel goed samen en moedig elkaar aan Coach elkaar, door op een positieve manier opmerkingen te geven Accepteer beslissingen van je leider, de scheidsrechter (Dit geldt natuurlijk ook voor je ouder(s) langs de lijn)

7 Spelregels D-pupillen spelen op een heel speelveld. De afmetingen van de velden kunnen iets verschillen. In Nederland is de breedte ongeveer 65 meter en de lengte 100 meter. Het doel is net zo groot als het doel voor volwassenen. Een D-pupillenteam bestaat uit een keeper en tien veldspelers (met een minimum van zeven spelers). Doorlopend wisselen is bij de D-pupillen toegestaan. De speeltijd voor D-pupillen is 2 x 30 minuten. Het spel begint en wordt hervat na de rust en na elke doelpunt op de middenstip van het veld. Beide teams bevinden zich dan op eigen helft. Spelers van het team dat de aftrap niet neemt, mogen niet in middencirkel staan (omdat de minimale afstand bij een spelhervatting altijd 9.15 meter moet zijn). De eerste bal bij de aftrap moet altijd enigszins vooruit worden gespeeld. Vanaf de D-pupillen geldt de buitenspelregel. De officiële regel luidt: Een speler staat buitenspel als een speler zich dichter bij de doellijn van de tegenpartij bevindt dan de bal en de voorlaatste verdediger, op het moment dat de bal in zijn richting geschoten wordt. Een keeper wordt ook als een verdediger beschouwd. Het klinkt moeilijker dan het is. De herhalingen op televisie laten vaak goed zien wanneer het buitenspel is en wanneer niet.

8 Spelregels Het is géén buitenspel als: - je op je eigen speelhelft staat wanneer bal wordt gespeeld - je gelijk staat met de voorlaatste tegenstander (keeper is laatste verdediger) - je de bal ontvangt uit een doelschop, inworp of hoekschop - je de bal van een tegenstander ontvangt - je de bal van een medespeler ontvangt en achter de bal blijf

9 Spelregels Als er sprake is van strafbaar buitenspel, onderbreekt de scheidsrechter het spel en laat een speler van de andere partij een indirecte vrije trap nemen. De scheidsrechter laat dat zien door z n arm omhoog te houden tot het moment waarop de bal door een andere speler (van de tegenstander of van je eigen team) wordt aangeraakt of tot het moment waarop de bal het speelveld verlaat. Het wordt nog iets ingewikkelder. We spreken van strafbaar buitenspel en niet strafbaar buitenspel. Een speler wordt alleen voor zijn buitenspelpositie bestraft als hij, op het moment dat de bal wordt geraakt of gespeeld door een medespeler, volgens de scheidsrechter, actief bij het spel is betrokken door: in te grijpen in het spel of een tegenstander in zijn spel te beïnvloeden of voordeel te trekken uit zijn buitenspelpositie Strafbaar buitenspel Op het moment dat de rechter aanvaller de bal op het doel schiet, staat de linkeraanvaller in buitenspelpositie. Omdat hij daarna de bal terugkrijgt door de redding van de keeper haalt hij voordeel uit zijn buitenspelpositie. Niet strafbaar buitenspel Een speler staat niet buitenspel als hij de bal rechtstreeks ontvangt uit een doelschop

10 Spelregels Het moment waarop de scheidsrechter de situatie van een aanvaller beoordeelt, is dus het moment waarop één van zijn medespelers de bal speelt, of aanraakt en niet het moment waarop de aanvaller de bal ontvangt. De verdedigende partij zal altijd proberen om de tegenstander buitenspel te zetten. Als je net op groot veld bent gaan spelen is dat meestal nog erg lastig om de buitenspelval goed toe te passen. Juiste buitenspelval De nummer 7 staat dichter bij de doellijn dan de bal en de voorlaatste tegenstander Foutieve buitenspelval De laatste speler stapt bewust uit het spel om zo de aanvaller (nr 7) buitenspel te zetten. In dit geval wordt hij echter aangemerkt als speler die nog deelneemt aan het spel. Er is daarom geen sprake van buitenspel.

11 Spelregels Uit een directe vrije schop mag je direct scoren. Een directe vrije schop wordt gegeven bij hands en een lichamelijke overtreding (duw, onderuit halen tegenstander). Uit een indirecte vrije schop mag niet direct gescoord worden. Bij een indirecte vrije schop steekt de scheidsrechter zijn hand op. Een indirecte vrije schop wordt gegeven indien er een overtreding is gemaakt zonder direct lichamelijk contact. Bijvoorbeeld bij buitenspel, bij commentaar op de scheidsrechter, bij een terugspeelbal die de keeper in zijn handen neemt Een vrije schop voor de verdedigende partij, na een overtreding in het strafschopgebied, wordt bij de D-pupillen - net als de doeltrappen - vanaf de rand van het eigen strafschopgebied genomen. Een strafschop kan worden gegeven als er door de verdedigende een overtreding wordt gemaakt in het strafschopgebied. Dat moet een overtreding zijn met de kenmerken van een directe vrije trap. Hands, een duw, een ongeoorloofde tackel. Een doelschop wordt gegeven wanneer de aanvallende partij de bal naast of over het doel schiet. De doelschop wordt bij de D-pupillen van de rand van het 16-meter gebied genomen. Een hoekschop wordt bij de D-pupillen genomen bij het streepje dat zich op circa 10 meter van de cornervlag bevindt. Niet op elk speelveld is zo n streepje te vinden. Een inworp wordt op normale wijze genomen. Uit de nek gooien, voeten op de grond houden. En de voeten op of achter de lijn. Bij alle vrije trappen moeten de tegenstanders een afstand van minimaal 9.15 meter van de bal aanhouden. Bij een terugspeelbal mag de keeper de bal niet in de handen nemen. Indien de keeper een terugspeelbal in de handen neemt, volgt op die plek een indirecte vrije trap. Indien de afstand van de overtreding tot de doellijn minder is dan 9.15 meter, moeten de verdedigers die het muurtje vormen op de doellijn plaatsnemen. De scheidsrechter kan besluiten een speler een gele of rode kaart te geven. Bij een gele kaart volgt 5 minuten tijdstraf. Het is dan niet toegestaan de betreffende speler te vervangen. Bij een directe rode kaart (of twee keer een gele) mag de speler niet meer terugkeren, speelt het team met een speler minder en wordt melding gemaakt aan KNVB, wat veelal tot een schorsing leidt.

12 Denk ook hier eens aan! Voetbal voor je plezier Voetbal is een spel dat je speelt voor je plezier. Lol is van groot belang bij het spel voetbal, winnen komt eigenlijk op de 2e plaats, maar die wil moet wel aanwezig zijn. Denk in teamverband, steun elkaar en maak elkaar vooral sterk Jeugdspelers hebben vaak de neiging om heel individueel gericht te denken en te handelen. Voetbal is een teamsport en alleen dankzij je medespelers kun je een optimaal resultaat bereiken en je volledig ontwikkelen. Je moet dus steeds het teamelement in de gaten houden. Ook een talentvolle speler moet leren dat als hij op een dag niet in vorm is, hij bereidt moet zijn om voor minder talentvolle spelers te werken. Zij zullen dat namelijk op hun beurt ook voor hem doen als hij wel weer in vorm is. Speel in een organisatie en houd deze aan Het is belangrijk, dat steeds alle posities in het veld goed bezet zijn. Reageer steeds vanuit je taak en posities. B.v. een vleugelverdediger mag gerust aanvallen, maar hij mag zijn verdedigende taak nooit vergeten (zelfs niet tegen een veel zwakkere tegenstander). Tegen een zwakkere tegenstander is het juist erg belangrijk de organisatie te blijven handhaven. Laat je medespeler zien wat je van plan bent Veel balverlies heeft als oorzaak dat spelers niet van elkaar weten wat ze willen. Het is belangrijk om je medespeler te laten weten wat je van plan bent door woord en gebaar. Maar natuurlijk ook als je een seizoen met elkaar speelt, dan leer je namelijk ook een beetje je medespelers kennen. Ook de manier van aanspelen kan bepalend zijn voor wat een medespeler met de bal kan doen. Als je hem goed aanspeelt, heeft je medespeler ook weer meer tijd om er iets goed mee te doen. Bij een slecht aangespeelde bal duurt het langer om de bal onder controle te krijgen en dus kan de voortzetting ook slechter uitpakken. Elkaar coachen is erg belangrijk Spelers moeten leren dat zij situaties in een wedstrijd veel beter en sneller kunnen oplossen als zij elkaar goed coachen. Dit is een moeilijk onderdeel omdat situaties zich tijdens een wedstrijd soms snel opvolgen. We gebruiken daarom uniforme termen als het gaat om coachen zoals: "tijd", "in de rug", "kaats", "hou vast", "los" (voor de doelverdediger naar zijn verdedigers toe), "weg". Ook deze termen moeten dus wel voor iedereen duidelijk zijn en ook hiervoor geldt weer, vraag het als iets niet duidelijk is of spreek met je teamgenoten af hoe jullie elkaar coachen. Doe dit ook op de training in partijtjes want dan wordt het steeds normaler. Wel altijd positief coachen tegen elkaar. Wie er coacht is afhankelijk van waar de bal zich bevindt en of wij in balbezit zijn of de bal moeten veroveren. Je kunt de volgende afspraken aanhouden: 1) bij balbezit zullen de spelers voor de bal moeten coachen (om balbezit te houden). 2) bij balverlies zullen de spelers achter de bal moeten coachen (om te voorkomen dat de tegenstander tot scoren kan komen en om ervoor te zorgen dat het team opnieuw in balbezit kan komen).

13 Normen en waarden Normen en waarden Als je bij S.V. Zandvoort voetbalt, vinden we ook dat je ervoor moet zorgen dat wij als voetbalclub onze goede naam houden. Je moet je ook altijd goed gedragen als je te gast bent bij een andere club, maar dat geldt natuurlijk ook als je een thuiswedstrijd speelt. Dat betekent dat je: geen ongewenste taal gebruikt, dus niet vloekt, anderen uitscheldt of verwensingen met ernstige ziektes gebruikt beslissingen van de scheidsrechter en assistent-scheidsrechters altijd accepteert netjes omgaat met de spullen van de vereniging waar je voetbalt, dus de kleedkamer netjes houdt en geen rotzooi maakt op het complex afblijft van de eigendommen van anderen Het is misschien moeilijk maar als je merkt dat een speler van je eigen team zich even niet aan de regels kan houden, moet je proberen hem daar op te wijzen. Wat voor de spelers geldt, is natuurlijk ook van toepassing op de ouders en andere supporters. Ook van hen verwachten we dat ze zich naar behoren gedragen en S.V. Zandvoort op een positieve wijze uitdragen. Als iedereen zich gedraagt, hangt er een positieve en gezellige sfeer langs de lijn en dat bevordert het voetbalplezier van iedereen. Natuurlijk kunt u het ergens wel eens niet mee eens zijn. In dat geval zouden wij het op prijs stellen dat u dit dan bespreekt met de desbetreffende trainer/leider of, als dat nodig is, met de Jeugd Commissie. Vaak berust het een en ander op een misverstand en deze zijn er om zo snel mogelijk uit de wereld geholpen te worden. Een stukje begrip van beide kanten draagt in de meeste gevallen bij tot een oplossing. Tot slot Wij hopen dat we jullie met dit boekje een beetje op weg hebben kunnen helpen als je als D-pupil gaat voetballen. We hebben natuurlijk maar een heel klein beetje kunnen vertellen en waarschijnlijk heb je nog veel meer vragen. Als je vragen hebt dan moet je die gewoon altijd aan iemand stellen. Aan wie? Dat kan natuurlijk aan een heleboel mensen, want S.V. Zandvoort is een club met een heleboel hele aardige mensen. Wij wensen je verder nog heel veel jaren voetbalplezier bij S.V. Zandvoort.

VAN E-PUPIL NAAR D-PUPIL

VAN E-PUPIL NAAR D-PUPIL VAN E-PUPIL NAAR D-PUPIL WAT GAAT ER DAN VERANDEREN? MET ELF SPELERS OP EEN HEEL VELD MET BUITENSPEL 4 april 15 Pagina 1 van 12 Voorwoord Vanaf volgend seizoen spelen jullie niet meer bij E-pupillen van

Nadere informatie

Van E-pupil naar D-pupil. Wat gaat er allemaal veranderen?

Van E-pupil naar D-pupil. Wat gaat er allemaal veranderen? Van E-pupil naar D-pupil Wat gaat er allemaal veranderen? Van klein naar groot veld Met Buitenspel Een kennismaking voor (Toekomstige ) D Pupillen Voorwoord Beste Columbia speler, Hier ligt dan een boekje

Nadere informatie

INSTRUCTIEBOEKJE. voor D-pupillen en D-leiders (vooral bedoeld voor de overstap van E- naar D-pupil) 16m. 65m 9.15m 9.15m. 100m

INSTRUCTIEBOEKJE. voor D-pupillen en D-leiders (vooral bedoeld voor de overstap van E- naar D-pupil) 16m. 65m 9.15m 9.15m. 100m INSTRUCTIEBOEKJE voor D-pupillen en D-leiders (vooral bedoeld voor de overstap van E- naar D-pupil) 16m 65m 9.15m 9.15m 100m 1 REGELS VOOR D-PUPILLEN D-pupillen spelen op een heel speelveld. De afmetingen

Nadere informatie

wat gaat er veranderen?

wat gaat er veranderen? vv Actief Je gaat van E naar D... wat gaat er veranderen? Kort voorwoord Straks ga je van E naar D...wat gaat er veranderen? Dit is de titel die bovenaan dit informatieblad staat. Verschillende voetbalregels

Nadere informatie

Van pupil E naar D wat moet ik daar mee?

Van pupil E naar D wat moet ik daar mee? Van pupil E naar D wat moet ik daar mee? Beste voetballer, Dit is een uitleg met de titel Van pupil E naar D wat moet ik daarmee? Als je dat wilt weten, dan moet je deze uitleg eigenlijk eerst maar eens

Nadere informatie

Veranderingen bij overgang van E naar D

Veranderingen bij overgang van E naar D Veranderingen bij overgang van E naar D Inhoudsopgave Voorwoord............................................................ 3 Het speelveld........................................................... 4

Nadere informatie

Een kennismaking voor D spelers

Een kennismaking voor D spelers Een kennismaking voor D spelers Van pupil E naar D wat moet ik daar mee? 1 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Het speelveld 5 Vreemde en echte voetbaltermen 7 Spelregel wijzigingen 13 Buitenspel 15 Belangrijke

Nadere informatie

Van pupil E naar D...

Van pupil E naar D... Van pupil E naar D... Van 7 tal Naar 11 tal Pagina 1 Voorwoord Beste beginnende D speler, Om je alvast een beetje te helpen met de overstap van de E naar de D hebben we een boekje gemaakt. Door het lezen

Nadere informatie

Van pupil E naar D...

Van pupil E naar D... Van pupil E naar D... Van 7 tal Naar 11 tal Pagina 1 Voorwoord Beste E speler maar toekomstig D speler, Om je alvast een klein beetje te helpen hebben we een boekje gemaakt. Door het lezen van dit boekje

Nadere informatie

Informatie voor scheidsrechters

Informatie voor scheidsrechters Informatie voor scheidsrechters De aftrap en toss Fijn, de wedstrijd kan beginnen! Wel op een correcte manier natuurlijk. De aftrap Een aftrap is de manier om een wedstrijd te beginnen of om het spel te

Nadere informatie

Van pupil E naar D...... wat moet ik daarmee? Voorwoord

Van pupil E naar D...... wat moet ik daarmee? Voorwoord Van pupil E naar D...... wat moet ik daarmee? Voorwoord Om je alvast een klein beetje te helpen hebben we dit boekje gemaakt. Door het lezen van dit boekje weet je een beetje wat er allemaal gaat veranderen.

Nadere informatie

Wat nu? Ik ga van de E...naar de D pupillen! Wat verandert er allemaal bij de D pupillen?

Wat nu? Ik ga van de E...naar de D pupillen! Wat verandert er allemaal bij de D pupillen? Wat nu? Ik ga van de E...naar de D pupillen! Wat verandert er allemaal bij de D pupillen? Voorwoord Beste MARGRIET er, Hier ligt dan een boekje voor je met de titel Wat nu? Ik ga van de E naar de D pupillen!

Nadere informatie

Van pupil E naar D. Een kennismaking voor (toekomstige) D pupillen

Van pupil E naar D. Een kennismaking voor (toekomstige) D pupillen Van pupil E naar D Een kennismaking voor (toekomstige) D pupillen Inhoudsopgave Voorwoord...2 Het speelveld...3 Wat zijn de Hoofdmomenten?....4 Echte Voetbaltermen....5 Spelregelwijzigingen...6 Buitenspel....7

Nadere informatie

Van O11 naar een O12 / O13

Van O11 naar een O12 / O13 Van O11 naar een O12 / O13 team Een kennismaking toekomstige teams voor O12 & O13 Inhoudsopgave Het speelveld... 3 Wat zijn de Hoofdmomenten?... 4 Echte voetbaltermen... 5 Spelregel wijzigingen... 6 Buitenspel...

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord. Beste voetballer (en ster natuurlijk),

Inhoud. Voorwoord. Beste voetballer (en ster natuurlijk), 2 Inhoud Voorwoord.... 3 Het speelveld... 6 Wat zijn de hoofdmomenten?... 7 Echte voetbaltermen... 8 Spelregel wijzigingen... 10 Buitenspel... 12 Grondregel buitenspel... 12 Strafbaar en niet strafbaar

Nadere informatie

Van 7- tal (O11 jaar) naar 11- tal (O12 jaar)

Van 7- tal (O11 jaar) naar 11- tal (O12 jaar) Van 7- tal (O11 jaar) naar 11- tal (O12 jaar) Inhoudsopgave Het speelveld... 4 Wat zijn de Hoofdmomenten?... 5 Echte voetbaltermen... 6 Spelregel wijzigingen... 7 Buitenspel... 8 Grondregel buitenspel...

Nadere informatie

De Assistent Scheidsrechter

De Assistent Scheidsrechter De Assistent Scheidsrechter Wat te doen en hoe te handelen. DATUM 21 december 2015 AUTEUR COMMISSIE SCHEIDSRECHTERS ZAKEN CSV 28 VERSIE 1.0 PAGINA 1 van 21 1 PAGINA 2 van 21 Voorwoord Deze instructie is

Nadere informatie

DE OVERGANG VAN E NAAR D WEETJES EN TIPS

DE OVERGANG VAN E NAAR D WEETJES EN TIPS DE OVERGANG VAN E NAAR D WEETJES EN TIPS 1. Het speelveld De wereld voetbalbond (FIFA) heeft bepaald dat de lengte van een voetbalveld tussen 105 en 100 meter moet zijn. Voor de breedte geldt maximaal

Nadere informatie

De stap van E naar D Informatie voor spelers, leiders en trainers

De stap van E naar D Informatie voor spelers, leiders en trainers De stap van E naar D Informatie voor spelers, leiders en trainers Lion IJpelaar Lambèr Vugts Augustus 2012 0 1 Inhoudsopgave Voorwoord...3 Hoofdstuk 1. Het speelveld...4 Hoofdstuk 2. De hoofdmomenten...6

Nadere informatie

Van de E naar de D!! Wat nu??

Van de E naar de D!! Wat nu?? Van de E naar de D!! Wat nu?? Informatie voor DSVP-spelers die op een groot veld gaan spelen. Bij de overgang van de E naar de D veranderen er plotseling een groot aantal dingen die in de E zo gewoon waren.

Nadere informatie

VV Nieuwerkerk Handleiding grensrechters. VV Nieuwerkerk Handleiding grensrechters

VV Nieuwerkerk Handleiding grensrechters. VV Nieuwerkerk Handleiding grensrechters Inhoud 1. Doel 2. Taak 3. Voor aanvang van een wedstrijd 4. Wanneer moet een assistent scheidsrechter vlaggen? 5. Welke positie moet een assistent scheidsrechter innemen bij spelhervattingen? 6. Enkele

Nadere informatie

Handleiding assistent-scheidsrechter

Handleiding assistent-scheidsrechter Handleiding assistent-scheidsrechter Den Ham, 17 september 2015 Deze handleiding geeft een korte toelichting over de wijze van signalering en positionering van een assistent-scheidrechter bij een officiële

Nadere informatie

OFWEL VAN E NAAR D VOETBAL

OFWEL VAN E NAAR D VOETBAL VAN 7 TEGEN 7 NAAR 11 TEGEN 11 OFWEL VAN E NAAR D VOETBAL Adres: Brasserskade 238, 2616 LA Delft Telefoon : 015 213 2548 INLEIDING: Binnenkort gaan jullie op een heel veld voetballen en gaan jullie met

Nadere informatie

SCHEIDS, BUITENSPEL!, ZIE JE DAT NIET!, BRILLETJE NODIG!

SCHEIDS, BUITENSPEL!, ZIE JE DAT NIET!, BRILLETJE NODIG! SPELREGELRUBRIEK MET DE LAATSTE WIJZIGINGEN. SCHEIDS, BUITENSPEL!, ZIE JE DAT NIET!, BRILLETJE NODIG! Scheids buitenspel is een vaak gehoorde opmerking binnen en buiten het voetbalveld. Het geeft maar

Nadere informatie

De assistent-scheidsrechter

De assistent-scheidsrechter De assistent-scheidsrechter Wat zijn je taken, hoe moet je lopen en welk vlagsignaal geef je? pagina 1 van 13 1. De aftrap * De assistent-scheidsrechters moeten zich op één lijn bevinden met de voorlaatste

Nadere informatie

Informatie over de functie van assistent scheidsrechter.

Informatie over de functie van assistent scheidsrechter. Informatie over de functie van assistent scheidsrechter. Inhoud Doel...3 Taak...4 Voor aanvang van een wedstrijd...4 Wanneer moet een assistent scheidsrechter vlaggen:...4 Welke positie moet een assistent

Nadere informatie

VV Moordrecht Handleiding grensrechters 1

VV Moordrecht Handleiding grensrechters 1 VV Moordrecht Handleiding grensrechters 1 Doel 2 Taak 2 Voor aanvang van een wedstrijd 2 Wanneer moet een assistent scheidsrechter vlaggen: 3 Welke positie moet een assistent scheidsrechter innemen bij

Nadere informatie

DE ASSISTENT SCHEIDSRECHTER VAN HRC 27/STORMVOGELS 28!

DE ASSISTENT SCHEIDSRECHTER VAN HRC 27/STORMVOGELS 28! DE ASSISTENT SCHEIDSRECHTER VAN HRC 27/STORMVOGELS 28! Spelregels informatieavond Samenstelling: Evelien Peters,William Aengenend & Jaap Arts Welkom Inhoud 1. Introductie 2. Spelregels 3. De assistent

Nadere informatie

ASSISTENT SCHEIDSRECHTER

ASSISTENT SCHEIDSRECHTER ASSISTENT SCHEIDSRECHTER Wat zijn je taken? Hoe moet je lopen? Welk vlagsignaal geef je? september 2015 Coen van den Brink Voetbalvereniging SVI Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Posities... 4 2.1 Aftrap...

Nadere informatie

SAO spelregelquiz 2018/2019. Ronde 3

SAO spelregelquiz 2018/2019. Ronde 3 SAO spelregelquiz 2018/2019 Ronde 3 1. Indien de scheidsrechter besluit dat een strafschop (tijdens de reguliere speeltijd) overgenomen moet worden; welke van onderstaande antwoorden is dan juist? A. De

Nadere informatie

Informatie over de functie van assistent scheidsrechter.

Informatie over de functie van assistent scheidsrechter. Informatie over de functie van assistent scheidsrechter. Leuth, 9 december 2013 [1] Inhoud Doel... 3 Taak... 4 Voor aanvang van een wedstrijd... 4 Wanneer moet een assistent scheidsrechter vlaggen:....

Nadere informatie

De assistentscheidsrechter

De assistentscheidsrechter De assistentscheidsrechter Wat zijn je taken, hoe moet je lopen en welk vlagsignaal geef je? De KNVB publiceert ieder seizoen het boekwerk genaamd spelregels veldvoetbal. Een van de besproken onderwerpen

Nadere informatie

Informatie over functie van. ASSISTENT SCHEIDSRECHTER (grensrechter)

Informatie over functie van. ASSISTENT SCHEIDSRECHTER (grensrechter) Informatie over functie van ASSISTENT SCHEIDSRECHTER (grensrechter) Delta Sports Scheidsrechter commissie Houten, september 2014 Inhoudsopgave Doel Taak Voor aanvang van een wedstrijd Wanneer moet een

Nadere informatie

2. In welke van de volgende situaties dient het spel te worden hervat met een indirecte vrije schop?

2. In welke van de volgende situaties dient het spel te worden hervat met een indirecte vrije schop? REEKS 1 1. p het moment dat een speler binnen het speelveld voorbij komt lopen, gooit een gewisselde speler van de tegenpartij vanaf de bank een bidon naar deze speler. Hoe hervat de scheidsrechter het

Nadere informatie

De Spelregels. Geschreven door Ermerstrand: Het speelveld. Er wordt gespeeld op een ondergrond van zand.

De Spelregels. Geschreven door Ermerstrand: Het speelveld. Er wordt gespeeld op een ondergrond van zand. ! De Spelregels Onderstaand zijn de belangrijkste spelregels zoals deze door de KNVB zijn vastgesteld benoemd. Mochten hier vragen over zijn, schroom dan niet contact op te nemen. Genoemde regels worden

Nadere informatie

A. Hij geeft beide spelers een waarschuwing door het tonen van de gele kaart zodra dit mogelijk is, zonder het spel hiervoor te onderbreken.

A. Hij geeft beide spelers een waarschuwing door het tonen van de gele kaart zodra dit mogelijk is, zonder het spel hiervoor te onderbreken. 1. In de rust hebben de doelverdediger en een veldspeler van tenue gewisseld. Als het spel in de tweede helft een paar minuten aan de gang is, wordt dit opgemerkt door de scheidsrechter. Op welke manier

Nadere informatie

Veld en spelsystemen MICHEL DEKKER WSV 1930

Veld en spelsystemen MICHEL DEKKER WSV 1930 Veld en spelsystemen MICHEL DEKKER WSV 1930 Spelsysteem 4V4 bij 07( Mini-PUP) Spelsysteem ( 2v2 ) Twee veldjes op een half veld. Afmeting 40/30 meter lang en 30/20 breed. 3 bij 1 meter doelen. Van elke

Nadere informatie

SPELREGELS IN HET KORT

SPELREGELS IN HET KORT SPELREGELS IN HET KORT SCHEIDSRECHTERS / JEUGDSCHEIDSRECHTERS Onze vereniging beschikt over niet al teveel scheidsrechters. Nieuwe scheidsrechters zijn dan ook van harte welkom. Mocht het zo zijn dat het

Nadere informatie

SPELREGELS 2019/ 20 SPELREGELWIJZIGINGEN. Datum : 1 juni 2019

SPELREGELS 2019/ 20 SPELREGELWIJZIGINGEN. Datum : 1 juni 2019 SPELREGELS 2019/ 20 SPELREGELWIJZIGINGEN Datum : 1 juni 2019 INLEIDING De 133 ste JAV van de IFAB in Aberdeen, Schotland op 2 maart 2019 heeft een aantal wijzigingen en toelichtingen met betrekking tot

Nadere informatie

Van E- naar D-pupillen (van JO11 naar JO13)

Van E- naar D-pupillen (van JO11 naar JO13) Van E- naar D-pupillen (van JO11 naar JO13) Voetballen was nog nooit zó leuk Eindelijk, straks ben je een D-pupil. Dat betekent eindelijk op een echt veld voetballen. Een groot veld. Trouwens, niet alleen

Nadere informatie

Voorwoord. Wij wensen u een zonnig, maar bovenal een sportief en gezellig evenement toe! De Organisatie

Voorwoord. Wij wensen u een zonnig, maar bovenal een sportief en gezellig evenement toe! De Organisatie Voorwoord Namens de organisatie heten wij u van harte welkom op het KGU Horeca Mini Straatvoetbaltoernooi 2015. Het evenement zal dit jaar voor de tweede keer plaatsvinden. De organisatie van het KGU Horeca

Nadere informatie

Wedstrijdreglement Wijdemeren Beach Soccer editie 2013

Wedstrijdreglement Wijdemeren Beach Soccer editie 2013 Wedstrijdreglement Wijdemeren Beach Soccer editie 2013 Het speelveld Er wordt gespeeld op een ondergrond van zand. De zandlaag is circa 30 cm. hoog De afmetingen van het speelveld zijn 16 meter lang en

Nadere informatie

ANDERE VOETBALVORMEN 4 TEGEN 4 VOOR MINI-PUPILLEN. 4 tegen 4 voor minipupillen. 7 tegen 7 (pupillen)

ANDERE VOETBALVORMEN 4 TEGEN 4 VOOR MINI-PUPILLEN. 4 tegen 4 voor minipupillen. 7 tegen 7 (pupillen) DE KNVB MIJN VOETBAL ONSORANJE Nieuws Doe mee Competities Assist Thema's Campus Over ons Shop Zoeken Assist ANDERE VOETBALVORMEN 4 tegen 4 voor minipupillen 7 tegen 7 (pupillen) 7 tegen 7 (junioren en

Nadere informatie

Buitenspel! Nee, hij niet! Buitenspel! Nee, hij niet! Samenvatting van de spelregels veldvoetbal

Buitenspel! Nee, hij niet! Buitenspel! Nee, hij niet! Samenvatting van de spelregels veldvoetbal Buitenspel! Buitenspel! Nee, hij niet! Nee, hij Samenvatting van de spelregels veldvoetbal niet! Inhoudsopgave klik op de hoofdstukken om door het boekje te gaan Dit is een uitgave van de Koninklijke Nederlandse

Nadere informatie

Antwoord B Hij fluit af toont de verdediger een rode kaart wegens Hands en laat het spel hervatten met een strafschop.

Antwoord B Hij fluit af toont de verdediger een rode kaart wegens Hands en laat het spel hervatten met een strafschop. VRAAG 1 Een wisselspeler die aan de zijkant van het veld zich aan het warm lopen is, spuugt een speler van de tegenpartij binnen het speelveld raak in zijn gezicht. Die scheidsrechter ziet dit en onderbreekt

Nadere informatie

Buitenspel! Nee, hij niet! Buitenspel! Nee, hij niet! Samenvatting van de spelregels veldvoetbal

Buitenspel! Nee, hij niet! Buitenspel! Nee, hij niet! Samenvatting van de spelregels veldvoetbal Buitenspel! Buitenspel! Nee, hij niet! Nee, hij Samenvatting van de spelregels veldvoetbal niet! Inhoudsopgave Dit is een uitgave van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond. De teksten zijn gebaseerd op

Nadere informatie

Kaderavond E & F pupillen

Kaderavond E & F pupillen Kaderavond E & F pupillen Het gaat niet om winnen maar om winst boeken ksvbwo oktober 2012 1 Doelstelling Leren voetballen met plezier Trainen en coachen geschieden op opvoedkundig verantwoorde wijze Pupillentrainer

Nadere informatie

B Zolang er geen commentaar op de leiding van de scheidsrechter wordt gegeven is dit altijd toegestaan.

B Zolang er geen commentaar op de leiding van de scheidsrechter wordt gegeven is dit altijd toegestaan. Regel 1 Het speelveld 1 Gedurende de gehele wedstrijd staan drie personen van de thuisploeg tegelijkertijd vanuit de instructiezone voor de dug-out aanwijzingen te schreeuwen naar de spelers van hun team.

Nadere informatie

Iedereen maakt immers fouten, dus ook de scheidsrechter. Acceptatie van deze fouten is immers ook onderdeel van het spel.

Iedereen maakt immers fouten, dus ook de scheidsrechter. Acceptatie van deze fouten is immers ook onderdeel van het spel. pag 1 Uitleg Buitenspelregel voor spelers, leiders, coaches, trainers, scheidsrechters, assistent-scheidsrechters en supporters Inhoudsopgave Uitleg Buitenspelregel voor spelers, leiders, coaches, trainers,

Nadere informatie

SAMENVATTING SPELREGELWIJZIGINGEN 2016/'17

SAMENVATTING SPELREGELWIJZIGINGEN 2016/'17 SAMENVATTING SPELREGELWIJZIGINGEN 2016/'17 VOOR SPELERS Uitgave nr. : Versie 1.1 Datum : 13 juli 2016 Puntsgewijze samenvatting van de spelregelwijzigingen die van belang zijn voor de spelers REGEL 1 HET

Nadere informatie

Een ploeg bestaat uit 5 basisspelers en maximum 5 wisselspelers. Er wordt bij voorkeur gespeeld met een specifieke minivoetbal low bounce -voetbal.

Een ploeg bestaat uit 5 basisspelers en maximum 5 wisselspelers. Er wordt bij voorkeur gespeeld met een specifieke minivoetbal low bounce -voetbal. Voetbal: minivoetbal 1 CATEGORIEEN 3 de 4 de leerjaar: jongens meisjes 5 de 6 de leerjaar: jongens meisjes 2 DEELNAME Een ploeg bestaat uit 5 basisspelers en maximum 5 wisselspelers. 3 MATERIAAL Er wordt

Nadere informatie

Spelregels 2013 Beach Soccer Dames

Spelregels 2013 Beach Soccer Dames Spelregels 2013 Beach Soccer Dames Uitgave 21 maart 2013 Pagina 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 De spelregels... 3 Het speelveld... 3 De bal... 4 Spelers... 4 Wisselspelers... 4 Doelverdediger... 5

Nadere informatie

SEIZOEN 2019/ 20 SPELREGELS PUPILLENVOETBAL 6 TEGEN 6 EN 8 TEGEN 8

SEIZOEN 2019/ 20 SPELREGELS PUPILLENVOETBAL 6 TEGEN 6 EN 8 TEGEN 8 SEIZOEN 2019/ 20 SPELREGELS PUPILLENVOETBAL 6 TEGEN 6 EN 8 TEGEN 8 1 WANNEER KINDEREN PLEZIER IN HET SPEL HEBBEN, VOETBALLEN ZE VAKER EN WORDEN ZE STEEDS BETER. JAN DIRK VAN DER ZEE, DIRECTEUR AMATEURVOETBAL

Nadere informatie

Balcontrole Doordat je een goede techniek hebt, gaat de bal precies de kant op die jij wilt.

Balcontrole Doordat je een goede techniek hebt, gaat de bal precies de kant op die jij wilt. Met verbazing vragen ouders zich af of de pupillen wel alle aanwijzingen begrijpen die trainers en coaches naar hun pupillen roepen. Natuurlijk begrijpen ze dat. Om deze ouders wegwijs te maken in deze

Nadere informatie

vv Bergambacht Technische Commissie Onderbouw

vv Bergambacht Technische Commissie Onderbouw vv Bergambacht Technische Commissie Onderbouw Algemene Voetbalvisie 8 tegen 8 Mo11 en Jo11 en Jo12 Toegepaste (basis)principes binnen 8 tegen 8 De jeugd van vv Bergambacht speelt in dubbel ruit met accent

Nadere informatie

Handleiding voor leiders van F en E (JO9 en JO11)

Handleiding voor leiders van F en E (JO9 en JO11) Handleiding voor leiders van F en E (JO9 en JO11) Ik wil graag wat zaken onder de aandacht brengen zodat er geen onduidelijkheid is in het aankomende seizoen. Als Coördinator van de F en E pupillen heb

Nadere informatie

BUITENSPEL! NEE, HIJ NIET! SAMENVATTING VAN DE SPELREGELS VELDVOETBAL

BUITENSPEL! NEE, HIJ NIET! SAMENVATTING VAN DE SPELREGELS VELDVOETBAL BUITENSPEL! NEE, HIJ NIET! INHOUDSOPGAVE klik op de hoofdstukken om door het boekje te gaan Dit is een uitgave van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond. De teksten zijn gebaseerd op de Spelregels Veldvoetbal

Nadere informatie

Handleiding Videotest spelregels Themabijeenkomst

Handleiding Videotest spelregels Themabijeenkomst Handleiding Videotest spelregels Themabijeenkomst Deze videotest is gemaakt op basis van de spelregelwijzigingen die per juni 2016 zijn ingegaan. Met behulp van deze test kunnen de cursisten oefenen met

Nadere informatie

SAMENVATTING SPELREGELWIJZIGINGEN 2016/'17

SAMENVATTING SPELREGELWIJZIGINGEN 2016/'17 SAMENVATTING SPELREGELWIJZIGINGEN 2016/'17 VOOR ARBITRAGE Uitgave nr. : Versie 1.1 Datum : 13 juli 2016 Puntsgewijze samenvatting van de spelregelwijzigingen REGEL 1 HET SPEELVELD Een combinatie van kunstmatige

Nadere informatie

Buitenspel! Nee, hij niet! Buitenspel! Nee, hij niet! Samenvatting van de spelregels veldvoetbal

Buitenspel! Nee, hij niet! Buitenspel! Nee, hij niet! Samenvatting van de spelregels veldvoetbal Buitenspel! Buitenspel! Nee, hij niet! Nee, hij Samenvatting van de spelregels veldvoetbal niet! Inhoudsopgave klik op de hoofdstukken om door het boekje te gaan Dit is een uitgave van de Koninklijke Nederlandse

Nadere informatie

DE NIEUWE WEDSTRIJDVORMEN 6 TEGEN 6 EN 8 TEGEN 8

DE NIEUWE WEDSTRIJDVORMEN 6 TEGEN 6 EN 8 TEGEN 8 DE NIEUWE WEDSTRIJDVORMEN 6 TEGEN 6 EN 8 TEGEN 8 1 WANNEER KINDEREN PLEZIER IN HET SPEL HEBBEN, VOETBALLEN ZE VAKER EN WORDEN ZE STEEDS BETER. JAN DIRK VAN DER ZEE, DIRECTEUR AMATEURVOETBAL 2 Wanneer je

Nadere informatie

Speelwijze E- en F-jeugd

Speelwijze E- en F-jeugd Speelwijze E- en F-jeugd 1. Algemeen Er wordt gespeeld in een vaste opstelling. 2. Balbezit Opbouw van achteruit. Bij balbezit speelveld optimaal benutten. Dit betekent dat de spelers aan de buitenkant

Nadere informatie

Beknopte handleiding voor het begeleiden van wedstrijden U7 tot U13. Seizoen 2014 2015

Beknopte handleiding voor het begeleiden van wedstrijden U7 tot U13. Seizoen 2014 2015 Beknopte handleiding voor het begeleiden van wedstrijden U7 tot U13 Seizoen 2014 2015 De 8 principes van respect = FAIRPLAY 1. Respect voor de spelregels 2. Respect voor de scheidsrechter en de officials

Nadere informatie

Welkom bij de D-pupillen Voetballen was nog nooit zó leuk

Welkom bij de D-pupillen Voetballen was nog nooit zó leuk Welkom bij de D-pupillen Voetballen was nog nooit zó leuk Eindelijk, je bent een D-pupil. Dat betekent eindelijk op een echt veld voetballen. Een groot veld. Trouwens, niet alleen het veld is twee keer

Nadere informatie

belangrijkste reglementswijzigingen seizoen 2019/2020 update: woensdag 7 augustus 2019

belangrijkste reglementswijzigingen seizoen 2019/2020 update: woensdag 7 augustus 2019 SPELREGELS DA 2018 belangrijkste reglementswijzigingen seizoen 2019/2020 update: woensdag 7 augustus 2019 Voor meer toelichting verwijzen we naar het officiële boekje Regels van het Voetbalspel editie

Nadere informatie

Aanpassingen aanvullende instructies werkgroep spelregels veldvoetbal juli 2014

Aanpassingen aanvullende instructies werkgroep spelregels veldvoetbal juli 2014 Aanpassingen aanvullende instructies werkgroep spelregels veldvoetbal juli 2014 Beste lezer, In dit document vindt u alle wijzigingen en aanvullingen die door de werkgroep spelregels zijn aangebracht op

Nadere informatie

Wedstrijdvorm 6 tegen 6

Wedstrijdvorm 6 tegen 6 Wedstrijdvorm 6 tegen 6 Onder 8, 9 en 10 Aantal spelers Leeftijd Veldafmeting Doelformaat 6 tegen 6 Onder 8, 9 en 10 42,5m x 30m Pupillendoel (5m x 2m) Balformaat Spelduur O.8 en O.9 Spelduur O.10 Keeper

Nadere informatie

JUMBO SCHOOLVOETBALTOERNOOI INFORMATIEBOEKJE. Georganiseerd door FC Almere

JUMBO SCHOOLVOETBALTOERNOOI INFORMATIEBOEKJE. Georganiseerd door FC Almere JUMBO SCHOOLVOETBALTOERNOOI INFORMATIEBOEKJE Georganiseerd door FC Almere Beste jongens, meisjes, leerkrachten en toeschouwers, Football Club Almere heet u van harte welkom op Sportpark de Marken, waar

Nadere informatie

Een ploeg bestaat uit 5 basisspelers en maximum 5 wisselspelers.

Een ploeg bestaat uit 5 basisspelers en maximum 5 wisselspelers. 1. CATEGORIEEN 3de - 4de leerjaar: jongens - meisjes 5de - 6de leerjaar: jongens - meisjes 2. DEELNAME Een ploeg bestaat uit 5 basisspelers en maximum 5 wisselspelers. 3. MATERIAAL VOETBAL MINIVOETBAL

Nadere informatie

Oefening 1. Druk zetten

Oefening 1. Druk zetten Legenda: Oefening 1. Druk zetten beide teams kunnen scoren op twee kleine doeltjes bij een achterbal of hoekschop in het midden tussen de twee eigen doeltjes starten na verloop van tijd wisselen team A

Nadere informatie

VV Moordrecht Informatieboekje jeugdscheidsrechter 1

VV Moordrecht Informatieboekje jeugdscheidsrechter 1 VV Moordrecht Informatieboekje jeugdscheidsrechter 1 Doel 2 Taak 2 Afspraken en tips bij wedstrijden van O-11 pupillen 3 Voorbereiding 3 Voor het begin van de wedstrijd 3 Tijdens de wedstrijd 4 Na afloop

Nadere informatie

Wedstrijdvorm 8 tegen 8. Onder 11 en 12

Wedstrijdvorm 8 tegen 8. Onder 11 en 12 Wedstrijdvorm 8 tegen 8 Onder 11 en 12 1 Programma Theorie: o o o o Algemene informatie Voor de wedstrijd (actie- en aandachtspunten) Tijdens de wedstrijd (aanwijzingen en spelregels) Na de wedstrijd Praktijk:

Nadere informatie

Speelgebied. Doeltrap. Donkergroene zone. Lichtgroene zone Achterlijn. Zijlijn. Strafschopgebied. Omheining. Middencirkel. Aftrap

Speelgebied. Doeltrap. Donkergroene zone. Lichtgroene zone Achterlijn. Zijlijn. Strafschopgebied. Omheining. Middencirkel. Aftrap play.playmobil.com Speelgebied Donkergroene zone Doeltrap Lichtgroene zone Achterlijn Zijlijn Strafschopgebied Omheining Middencirkel 2 3 Aftrap Basisprincipes voor alle spel-varianten Traptechniek Speel

Nadere informatie

Training E-pupillen Woensdag 28 september 2011

Training E-pupillen Woensdag 28 september 2011 Training E-pupillen Woensdag 28 september 2011 Zodra de kinderen op het veld komen, de 1 e en 2 e jaars splitsen en 4 tegen 4 spelen op de klaarstaande veldjes. Dit is gelijk de warming up. Oefenvorm duurt

Nadere informatie

DTS Pupillen toernooi 2017

DTS Pupillen toernooi 2017 DTS Pupillen toernooi 2017 Voorwoord. Welkom op het DTS Jeugdtoernooi. Samen met een enthousiaste groep vrijwilligers organiseert de Toernooicommissie van s.v. DTS al enkele jaren een leuk jeugdtoernooi

Nadere informatie

programma Ome Gerrit Toernooi

programma Ome Gerrit Toernooi programma Ome Gerrit Toernooi zaterdag 2 juni 2018 JO8, JO9, JO10 en JO11 v.v. Albatross - Sportpark Ugchelen - Brouwersmolenweg 440-7339 EE Ugchelen WELKOM BIJ ALBATROSS even paar regeltjes want we zijn

Nadere informatie

Wijzigingen SPELREGELS Leuven 05/08/2017

Wijzigingen SPELREGELS Leuven 05/08/2017 Wijzigingen SPELREGELS 2017-2018 Leuven 05/08/2017 Wijzigingen Spelregels 2017-2018 REGEL 1 : Het Speelveld Wijzigingen Kunstgras mag gebruikt worden als belijning voor grasvelden indien dit geen gevaar

Nadere informatie

Spelregels 8:8. Rijswijksche Hockey Club Seizoen

Spelregels 8:8. Rijswijksche Hockey Club Seizoen Spelregels 8:8 Rijswijksche Hockey Club Seizoen 2014 2015 Versie 29-8-2014 Het speelveld Alleen pionen indien geen cirkel zichtbaar Wedstrijd Wedstrijd duur 2 * 30 minuten met 5 min pauze Coach kan een

Nadere informatie

Zaterdag 9 juni e Hart van de Meierij toernooi JO7 toernooi DVG Liempde

Zaterdag 9 juni e Hart van de Meierij toernooi JO7 toernooi DVG Liempde Voetbalvereniging DVG Liempde Zaterdag 9 juni 2018 5 e Hart van de Meierij toernooi JO7 toernooi DVG Liempde Aanwezig zijn om: 09.00 uur Prijsuitreiking om: 12.00 uur Voetbalvereniging DVG Liempde Namens

Nadere informatie

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen. De achterlijn en middenlijn

Nadere informatie

Hockey, niet zo maar een sport "van zestalhockey naar achttalhockey''

Hockey, niet zo maar een sport van zestalhockey naar achttalhockey'' Hockey, niet zo maar een sport "van zestalhockey naar achttalhockey'' In het hockey sta je er niet alleen voor. Je speelt in een team. Eerst zestalhockey en daarna achttalhockey. Teamsport betekent je

Nadere informatie

Technische richtlijnen over samenwerking scheidsrechter en assistentscheidsrechter"

Technische richtlijnen over samenwerking scheidsrechter en assistentscheidsrechter Technische richtlijnen over samenwerking scheidsrechter en assistentscheidsrechter" Deze technische richtlijnen zijn een uitreksel van de technische richtlijnen zoals deze bedoeld zijn voor (assistent-)scheidsrechters

Nadere informatie

BEACH HANDBAL SPELREGELS

BEACH HANDBAL SPELREGELS BEACH HANDBAL SPELREGELS Hierbij geven we niet de volledige versie van de spelregels maar wel een kort overzicht waarin de voornaamste verschillen tussen zaalhandbal en Beach handbal worden aangeduid.

Nadere informatie

KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND AMATEURVOETBAL. DIOS Zaalvoetbal scholencompetitie Seizoen 2015/ 16

KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND AMATEURVOETBAL. DIOS Zaalvoetbal scholencompetitie Seizoen 2015/ 16 KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND AMATEURVOETBAL DIOS Zaalvoetbal scholencompetitie Seizoen 2015/ 16 1 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Speeldagen... 4 3. Opzet scholencompetitie... 4 4. Uitslagen en standen...

Nadere informatie

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

1.29 Richtlijnen 7 tegen 7. 1.29.1 Pupillen

1.29 Richtlijnen 7 tegen 7. 1.29.1 Pupillen 1.29 Richtlijnen 7 tegen 7 1.29.1 Pupillen Afmetingen Het speelveld moet rechthoekig zijn. De lengte mag variëren tussen 60 en 70 meter. De breedte tussen 42,5 en 55 meter. Aanbevolen wordt een lengte-/breedtefactor

Nadere informatie

Spelregels Minipolo. Pupillen 1 Voorwoord:

Spelregels Minipolo. Pupillen 1 Voorwoord: Spelregels Minipolo Pupillen 1 Voorwoord: Waterpolo is een technische, behendigheid vragende en zeer gezonde sport, waarbij nauwelijks blessures ontstaan. Het waterpolospel vraagt van de deelnemers niet

Nadere informatie

Wijzigingen aan de Regels van het Voetbalspel /08/2016

Wijzigingen aan de Regels van het Voetbalspel /08/2016 Wijzigingen aan de Regels van het Voetbalspel 2016-2017 27/08/2016 Spelregel 1 : Het speelveld Artificiële en natuurlijke ondergrond mogen niet gecombineerd worden. Hybridesystemen zijn toegestaan (= kunstgras

Nadere informatie

Wij rekenen op bereidwilligheid en de sportieve medewerking van alles spelers en supporters van de deelnemende ploegen.

Wij rekenen op bereidwilligheid en de sportieve medewerking van alles spelers en supporters van de deelnemende ploegen. Programmaboekje Beste spelers, scheidsrechters, supporters, Voor al eerst willen wij u bedanken voor de inschrijving op de eerste editie van Beachball Trophee 2013. Beachball Trophee 2013 is tot stand

Nadere informatie

Spelregels Achttal hockey

Spelregels Achttal hockey Spelregels Achttal hockey Hoe ziet een speelveld eruit? 15m.. speelrichting 15m Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis. Maart 2006 Anniek de Jong

Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis. Maart 2006 Anniek de Jong Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis Maart 2006 Anniek de Jong 1 Hockey is een teamsport. Dat betekent dat je in het hockey er nooit alleen voor staat. Een teamsport betekent: Je samen inzetten

Nadere informatie

Schoolzaalvoetbaltoernooi

Schoolzaalvoetbaltoernooi Schoolzaalvoetbaltoernooi Voor wie Groep 7 en 8 Waar Maaspoort Sports & Events Marathonloop 1 5235 AA s-hertogenbosch Tel: (073) 64 94 222 Wanneer Maandag 27 december 2010 Tijden Start toernooi: 09.00

Nadere informatie

Lesbrief voetbal. De geschiedenis

Lesbrief voetbal. De geschiedenis Lesbrief voetbal Voetbal is een sport waarbij 2 ploegen van 11 spelers een wedstrijd spelen op een groot veld. Eén zo n ploeg bestaat uit 1 keeper en 10 veldspelers. De bedoeling is de bal in het doel

Nadere informatie

Specifieke Handleiding jeugdtrainers

Specifieke Handleiding jeugdtrainers Specifieke Handleiding jeugdtrainers (Mini, F en E pupillen) Inhoudsopgave Leeftijdskenmerken De wedstrijd Coachen/begeleiden tijdens de wedstrijd De training Trainingsaanpak Leeftijdskenmerken Als je

Nadere informatie

DTS Junioren toernooi 2017

DTS Junioren toernooi 2017 DTS Junioren toernooi 2017 Voorwoord. Welkom op het DTS Jeugdtoernooi. Samen met een enthousiaste groep vrijwilligers organiseert de Toernooicommissie van s.v. DTS al enkele jaren een leuk jeugdtoernooi

Nadere informatie

spelregelboekje voor spelers, trainers, ouders en supporters

spelregelboekje voor spelers, trainers, ouders en supporters spelregelboekje voor spelers, trainers, ouders en supporters Voorwoord Beste KVV er, Beste Voetballiefhebber, Monopoly, Stratego, De Kolonisten zijn bekende gezelschapspellen waarmee we uren kunnen bezig

Nadere informatie

Specifieke Handleiding jeugdtrainers

Specifieke Handleiding jeugdtrainers Specifieke Handleiding jeugdtrainers B junioren Inhoudsopgave Leeftijdskenmerken De wedstrijd Coachen/begeleiden tijdens de wedstrijd De training Trainingsaanpak Leeftijdskenmerken Als je aan de slag gaat

Nadere informatie

Oefenvormen - 'Kegel-spel 4 tegen 2'

Oefenvormen - 'Kegel-spel 4 tegen 2' Oefenvormen - 'Kegel-spel 4 tegen 2' Zet veldje uit van 15 x 8. Vier pilonnen staan als raakdoelen op de achterlijn. Aan de andere kant staan ook vier pilonnen. De ruimte tussen de pilonnen is een meter.

Nadere informatie

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander 1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander naar balbezit eigen team. 3 e Periode: Completeren van

Nadere informatie

Wij zijn als team op de hoogte dat de organisatie het recht heeft ons te diskwalificeren bij het niet naleven

Wij zijn als team op de hoogte dat de organisatie het recht heeft ons te diskwalificeren bij het niet naleven TORNOOI REGLEMENT A. GEDRAGSCHARTER Als deelnemende ploeg aan het GARRINCHA tornooi gaan wij ermee akkoord de volgende regels in acht te nemen om van het tornooi een succes te maken. Wij zijn als team

Nadere informatie