Wat staat er zoal in het verslagenboekje van onze reis naar Portugal :

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat staat er zoal in het verslagenboekje van onze reis naar Portugal :"

Transcriptie

1 Wat staat er zoal in het verslagenboekje van onze reis naar Portugal : Dag auteur blz. 2 Voorwoord John P. 3 Kaart Portugal Paula vlag 6 Di.16 okt. Reisdag Lissabon Jos 7 Wo.17 okt. Lissabon John H. 13 Do 18 okt. Obidos - Lissabon Marianne 29 Vr.19 okt. Lissabon Mafra Sintra Huub 40 Za.20 okt. Lissabon Evora Els 49 Zo.21 okt. Evora excursie Monsaraz, Estremoz, Elvas en Vila Vicosa John V. 61 Ma.22 okt. Evora excursie Castelo Vide en Marvao Monique 66 Di.23 okt. Evora Tomar Fatima Batalha Coimbra Nicole 75 Wo,24 okt. Coimbra en Bussaco Frans S. 85 Do.25 okt. Coimbra Avero Porto Marian en Angela 92 Vr.26 okt. Porto Hans 100 Za.27 okt. Porto excursie Barcelos, Braga en Guimares Corrie 113 Zo.28 okt. Porto excursie Amarante, Vila Real en Regua Anne Marie 127 Ma.29 okt. Terugreis Porto Lissabon Bonn/Keulen Gulpen John P. 135 Deelnemerslijst 139 Beeldverslag : Leon Dassen. Fotoverslag : Marjo en Jos Degens. Verslagenboekje en lay out : John Pennings. Foto s : Jos Degens, Angela Janssen, Jo Janssen, Leo Mommer, John Pennings, Marianne Van de Berg, Frans Souren.

2 Voorwoord. 3 We beginnen onze Portugese reis in Lissabon, de hoofdstad van Portugal. Het is een stad vol contrasten; magnifieke gebouwen uit de tijd van de ontdekkingsreizigers staan hier naast ultramoderne gebouwen, die net zo goed hun stempel op het stadsbeeld drukken. De wereldtentoonstelling Expo 1998 was een blik in de toekomst, maar toch word je op elke straathoek aan het roemrijke verleden van Lissabon herinnerd. De stad straalt oude charme uit. We zullen samen duiken in een zee van licht en kleur, geuren en de klanken van de door smart verteerde stemmen en gitaren van de fado. We zullen ons laten betoveren door Lissabon dat net zoals Rome op zeven heuvels is gebouwd een stad vol heimwee en onvervulde dromen die door de grote dichters met melancholie en vrolijkheid wordt bezongen. Na Lissabon gaan we het binnenland in. Vlakbij vinden we de fraaie paleizen van Mafra en Sintra. In Estremadura en de Ribatejo liggen Bathalha, Fatima en Tomar. De indruk wekkende monumenten van deze streken herinneren aan de belangrijke rol die de streek heeft gespeeld in de geschiedenis van Portugal. Het moderne heiligdom te Fatima trekt veel gelovigen. De abdijen van Batalha en Tomar zijn prachtig met hun duizeling- wekkende versieringen in Manuelstijl. De statige universiteitsstad Coimbra vormt een goede basis voor een bezoek aan de historische bossen van Busaco.

3 4 Het oude Ëvora, met zijn bijzondere historische kern ligt in het hart van Alentejo en is daarmee het ideale uitgangspunt voor een verkenning in de afwisselende en mooie regio. Hier liggen ook de witte stadjes Estremoz en Vila Viçosa, waar met marmer uit de streek prachtige gevels zijn gebouwd. Dichter bij de Spaanse grens, die lang omstreden is geweest, zijn de steden b.v. Elvas en dorpjes b.v. Monseraz, Marvão en Castelo de Vide nog steeds omgeven door imposante vestingwerken. We gaan naar Porto. Overal in Porto vinden we de sporen van de welvaart waarin de stad vanaf de 15 e eeuw verkeerde. Handel in producten uit de nieuwe kolonies van Portugal bracht Braziliaans goud en exotisch hout, waarmee de kerken versierd werden, rijke kooplui gaven veel geld uit aan schilderijen en azulejos. Vanuit Porto bezoeken we Aramante. Dit is een van de parels van Noord- Portugal. In de smalle straatjes staan rijen 17 e eeuwse huizen met fris geschilderde houten balkons.

4 5 We bezoeken ook Régna en Vila Real waar veel kloosters te bezichtigen zijn. In de noordelijkste provincie, Minho,die ook wel de geboorteplaats van het land wordt genoemd, liggen twee van de oudste steden van Portugal : Guimares, de eerste hoofdstad, en Braga, het belangrijkste religieuze centrum van het land. Het leven hier is nog erg traditioneel. De land- bouw vaart wel bij de vele regen, die dit tevens tot de groenste streek van Portugal maakt. Zowel Guimares als Braga bezitten veel historische bezienswaardigheden. Van uit Braga is het niet ver naar de barokke pracht van Bom Jesus of de ruïnes van Citânia de Briteiros, het grootste overblijfsel uit de IJzertijd. Tussen Braga en de kust ligt Barcelos, het keramiekcentrum van deze streek, beroemd om zijn wekelijkse markt. Ja, we zullen veel zien en heel veel bezienswaardigheden bezoeken. We hopen op goed weer en een gezellige en fijne reis. En zoals de Portugezen zeggen : Bernvindos!! Welkom. John Pennings.

5 6 De plaatsen die gemarkeerd zijn als een rood bolletje zijn door ons bezocht, o.l.v onze gids aldaar Paula. Portugese vlag met de zeven kastelen zes blauwe schilden vijf witte punten en * het gele armilarium

6 Dinsdag 16 oktober. Gulpen Vliegveld Keulen / Bonn Lissabon. 7 Vanuit Heerlen brengt onze zoon ons naar de instapplaats. Ongekend vroeg, om 6.07 uur, vertrekken wij uit Gulpen. Frans Souren met een dikke wang, na een diepgaande wortelbehandeling en Frans Cremers zonder een tas met inhoud die hij in de auto heeft laten liggen. Het ochtendhumeur wordt verdreven door de vrolijke muziek in de bus met oude nummers waaronder ik ben met jou niet getrouwd uit 1968 van Tony Bass. Enige hilariteit ontstaat als blijkt dat Cissel met de verkeerde handbagage de bus instapt om het ontbijt te nemen. Na een stop in Vaals, waar nog 6 mensen instappen om het geheel te completeren tot 37, komen we voorspoedig om 7.25 uur aan op airport Köln-Bonn. Inchecken vanaf 8.00 uur. Na een grondige inspectie door de douane, waarbij vooral fotocamera s intensief worden gecontroleerd op springstof, snel door om een kop koffie te drinken. Onder de rookpaal staat, een tot dan nog voor ons onbekende man, die zich voorstelt als John Vandeberg. Na wat heen en weer vragen blijkt hij een oude klasgenoot van Jos te zijn waarmee hij de eerste jaren van de HBS deelde. Nu, ca. 45 jaar later, is het een aangenaam weerzien. Bij aankomst in Lissabon om uur, na een rustige vlucht van 2,5 uur met German Wings, moeten wij het horloge een uur terugzetten. Paula, onze Nederlands sprekende gids, en chauffeur Gabriel verwachten ons en op elke stoel in de bus ligt een schoudertas gevuld met een landkaart en eerste inlichtingen over Portugal. De tas verwelkomt eenieder met Bem-vindo a Portugal. Het weer is heerlijk. Het is zelfs beter als in juli en augustus. Een strak blauwe lucht en 25 C, deze dag kan al niet meer stuk.

7 8 Na de kamerindeling in Altis Park Hotel (****) is onze kamer nog niet klaar. Na enige tijd kunnen ook wij onze intrek in het hotel nemen. Het hotel is een enorm hoog gebouw met 19 verdiepingen en veel glas, buiten het centrum van Lissabon. Het heeft een grote hal met diverse zitjes. De rest van de dag is iedereen vrij. Met de Metro, die naast het hotel ligt, is het een fluitje van een cent om je te verplaatsen. Door het volgen van een rode en daarna groene lijn kom je voor 1,30 binnen een mum van tijd retour op elke gewenste plek in Lissabon en omgeving. De Metro-ingang naast ons hotel is wel een heel bijzondere ingang, door de enorme kleuren- pracht en grandioze vloeren, speciaal gemaakt voor de Expo in 1998, kom je ogen tekort. Het is ook opvallend hoe schoon alles is. Aangekomen in de stad kijken wij onze ogen uit. Lopend door Rua Augusta kom je uit bij de rivier de Taag. De Rossio, Elevador s en gele trams zijn een van de kenmerken van deze op heuvels gebouwde prachtige stad.

8 9

9 10 Bij terugkomst bij ons hotel blijkt dat sommigen van het gezelschap zich al genesteld hebben op het buitenterras van de buren (een lunchroom). Natuurlijk kunnen wij niet achterblijven en al vlug horen wij de meest gevarieerde verhalen van Lissabon. De een is ook de stad ingegaan, maar in een andere buurt als wij, en een ander is richting Expo gegaan en heeft het zeeaquarium bezocht. Na amper 6 uur vertoeven in Portugal constateren wij bij sommige reisgenoten een sluimerend verlangen om een live Fado-optreden te kunnen bezoeken.

10 11 Na het opfrissen is het tijd voor een aperitief en aansluitend een 3-gangen diner, dat aan tafel geserveerd wordt. Het is ons wel duidelijk dat wij in het land met een rijke viscultuur zijn. Voor ons geen bezwaar, maar voor degene die geen vis eet een straffe kost. Echter met een Vinho Verde, Branco, Tinto of Cerveja zoals Superbock of Sagres kun je veel wegspoelen. Moe, maar voldaan, stappen wij uiteindelijk ons bed in wetende dat ons nog bijna twee drukke weken te wachten staan. Wij zijn ervan overtuigd dat het, zoals altijd, een onvergetelijke tijd wordt. Marjo en Jos Degens.

11 12

12 13 Woensdag 17 oktober. Lissabon. Na een goede maar korte nachtrust in het Altis Park Hotel****, met zijn ruime en comfortabele kamers, werd om uur collectief reveille geblazen. Om half acht zat iedereen aan het ontbijtbuffet en volgens de kaart in de de hotelkamer waren er de volgende ingrediënten aanwezig ; orange juice, tomato juice, water, milk, coffee, assorted teas, chocolate, scrambled eggs, fried bacon, sausages, yogurt, fresh fruit, corn flakes, variety oat flakes, assorted jam, honey, butter, assorted cold meats, cheese selection, wholemeal bread, rye bread, country bread, rolls, brioches and croissants, biscuits and toast, ik heb het niet allemaal geprobeerd maar er was voldoende en keuze genoeg om de dag goed te beginnen. Vandaag staat s-morgens een bezoek aan Alfama, de oudste en tevens de bekoorlijkste wijk van Lissabon op het programma en s-middags gaan we naar Belém en het Parque das Nações. Met de bus worden we tot aan de ingang van de kathedraal van Lissabon gebracht. Deze kathedraal, in het Portugees Sé de Lisboa of Igreja de Santa Maria Maior genoemd, is gebouwd in Romaanse stijl op de plaats van de vroegere hoofdmoskee van de stad en is gesticht door Alfonso Henriques. Na een rondleiding door de kathedraal en de gotische kloostergangen met de opgegraven overblijfselen van de Romeinse stad gaat het te voet verder bergopwaarts langs het Teatro Romano, een deels opgegraven Romeins theater gebouwd tijdens de regering van keizer Augustus. Onderweg van Teatro Romano naar het kasteel van St.George passeerden wij een groep kinderen in een kleurrijk uniform die hand in hand een schooluitstapje maakten.

13 14 Dit is misschien n idee voor een volgende VOLS-reis om wachttijden en achterblijvers te voorkomen ; uniforme kleding en hand in hand, hand op schouder of hand in eigen boezem enz. De bergschoenen kwamen vandaag goed van pas want in een lang lint werd de klimpartij vervolgd tot aan het Castelo de São Jorge. Elke stad zou over een plaats moeten beschikken als het oude fort van Lissabon. Met de adembenemende uitzichten en de heerlijke tuinen is het een oase van rust in de stad. Een beeld van Alfonso Henriques staat dreigend boven de ingang van een mooi gebied met groene terrassen en wandelpaden. Een heerlijke plaats om bij te komen van de bergwandeling en op het terras koffiepauze te houden. Tijdens de pauze een kijkje genomen in een van de binnenste torens van het fort waar de Cámara Obscura,een apparaat dat livebeelden van 360 van de stad weergeeft en de mensen in hun dagelijkse besognes beneden laat zien. Voor de ijdeltuiten onder ons is het ook te gebruiken als spiegel waarin men zich tientallen keren ziet, al dan niet van zijn beste zijde. Het mooiste is echter het geweldige uitzicht dat je hebt van de oude Moorse kantelen die 30 meter boven Alfama uitrijzen. De buitenmuren omringen de kleine wijk Santa Cruz, een van de middeleeuwse juwelen van de oude Alfama-wijk. Alfama spreekt van alle oude wijken het meest tot de verbeelding: een kleurrijke wijk, samengeperst op de hellingen aan de voet van het kasteel. Een doolhof van straatjes en schilderachtige taferelen, die nog steeds een Arabische sfeer uitademen. De naam Alfama komt van het Arabische alhama (fontein), er zijn hier overb;ijfselen van Romeinse en

14 15 Moorse vestigingen. Door deze wijk dalen wij langs een openbaar washuis, schitterende binnenpleinen met hele mooie panorama s naar beneden naar de oever van de rivier de Taag.

15 16

16 17

17 18

18 19 Midden in de wijk komen we terecht in de Tv-opname van de serie Flikken in Lissabon ; een scooter komt de berg afgescheurd en twee vrouwen en een man die een hevige, met veel stemverheffing gespeelde, amoureuze twist beslechten kunnen maar ternauwernood opzij springen. Beneden aangekomen staat de bus op ons te wachten om ons langs de zeehaven naar het centrum van Lissabon te brengen. Gabriël, niet de aartsengel, maar de buschauffeur die ons

19 20 de hele Portugaltrip vervoert, zet ons aan het Praça Dom Pedro, ook wel Rossio genoemd, af voor de lunch. Gedurende de lunchpauze komen we bij Café NICOLA terecht, een schitterende zaak helemaal in Art Deco-stijl ingericht, waar we ons op het terras installeren en van de voorbijgangers en de wijn genieten tot de bus ons komt ophalen voor het vervolg van de excursie. We gaan naar Belém voor een bezoek aan het Mosteiro dos Jerónimos en het Padrão dos Desobrimentos en de Torre de Belém.

20 21

21 Het Mosteiro dos Jerónimos is een glorieus kloostercomplex met beeldhouwwerk en prachtige kloostergangen. Het huidige klooster is gebouwd op de plaats van een kleine kapel,die in 1460 door Hendrik de Zeevaarder werd gebouwd om geestelijke bijstand te bieden aan degenen die vanuit Belém op ontdekkingstocht gingen. 22 Manuel I begon in 1502 met de nieuwe kerk ter ere van Vasco da Gama s succesvolle reis naar Indië, want Da Gama had voor zijn tocht van 1497 een nachtwake in de kapel gehouden. Het zou 50 jaar duren voor de kerk klaar was en gedurende die tijd hebben verscheidene architecten aan het project gewerkt, vandaar de mix van Manuel-, gotische- en renaissanceelementen in de artistieke en architectonische stijl van de kerk.

22 23 Meteen bij de binnenkomst in de kerk zie je de graftomben van Vasco da Gama en Luis de Camões (wordt beschouwd als Portugals grootste dichter).de kloostergangen van het complex zijn een van Portugal grootste architectonische monumenten, in deze gangen is in 1986 het toetredingsverdrag van Portugal tot de Europesche Unie getekend en hier hebben we meteen maar een groepsfoto gemaakt. De rijkdommen van het klooster met het schitterend zuidportaal, met in het midden boven de arcade Hendrik de Zeevaarder, in het westportaal is daarentegen Manuel I en zijn vrouw Dona Maria en hun beschermheiligen afgebeeld. Zoveel pracht en praal,het is met geen pen te beschrijven. De bus staat al weer gereed om ons naar een volgende halte te brengen; het Padrão dos Desobrimentos en de Torre de Belém. Het Monument van de Ontdekkingsreizen werd opgericht in 1960, toen was het 500 jaar geleden dat Hendrik de Zeevaarder was gestorven, de prins die de basis had gelegd voor het wijdverspreide rijk van Portugal. Het monument is een mooi stukje van architectuur. Het driehoekige uitstekende timpaan stelt de boeg van een schip voor, de drie vormen daarboven symboliseren wapperende zeilen. Hierboven rijst een toren op, zo n 52 meter boven de kade. Op de timpaan staat een troep gebeeldhouwde figuren met Hendrik de Zeevaarder op kop.

23 24 Voor het monument is een mozaïek dat de ontdekkingsreizen in kaart brengt met de data van de Portugese overwinningen in Afrika, Azië en Amerika. De Torre de Belém is een van Portugals krachtigste nationale symbolen, gebouwd door Dom Manuel I tussen 1515 en 1520 om de toegang tot de haven van Lissabon te bewaken. Vroeger stond de toren in de rivier, maar nu heeft de Taag met zijn wisselende loop hem op het strand laten staan.

24 25

25 26 Op de terugweg naar het hotel werden we door de bus bij het Parque das Nações afgezet. Deze voormalige locatie van de EXPO 98 met zijn moderne architectuur geeft een geheel ander beeld van Lissabon.We wandelen door het imposante Vasco da Gamawinkelcentrum naar de waterkant waar de Torre Vasco da Gama, het hoogste gebouw van

26 27 Lissabon, 145 meter boven de rivier uitstijgt. Van hieruit heb je een schitterend uitzicht over de rivier en de 18 km lange brug Ponte Vasco da Gama. Het verdere verloop van de wandeling was er een met hindernissen. Er waren diverse afzettingen i.v.m. de Europese Raad die in het Torre Vasco da Gama op 18 en 19 oktober de definitieve tekst van het Hervormingsverdrag (de EU moet democratischer worden en de EU moet efficiënter gaan werken!!!!) zou goedkeuren. In een van de ornamentele tuinen van Garcia de Orta begint een heel rustige fontein op het moment dat we er langs lopen met veel lawaai water te spuwen, we komen allemaal met de schrik vrij. Volgens het naambordje was het terecht een vulkaanfontein! De terugreis naar het hotel doen we met de metro vanaf Estaçao do Oriente bij het Parque das Nações, een schitterend licht metrostation van staal en glas. Er was nog tijd voor een aperitief op het terras van het cafetaria naast het Altis Park Hotel. Dit terras is gedurende ons verblijf in Lissabon een pleisterplaats voor een groot aantal mensen uit ons gezelschap.

27 28 Na het gezamenlijke diner in het hotel, zijn we nog met een aantal mensen met de metro naar het centrum van Lissabon gegaan, waar we op het terras van het bekende etablissement A Brasileira do Chiado nog gezellig nagekeuveld hebben. John Hermans.

28 29 Donderdag 18 oktober. Obidos - Lissabon. Onze derde dag in Portugal. Jo en ik zitten aan de ontbijttafel met Gerrie en filosoferen over van alles en nog wat. Gerrie heeft een stelregel geniet van alles en pak de mooie dingen die op je pad komen. Dat kunnen we alleen maar volmondig beamen. We zien de zon opkomen vanuit de eetzaal en in tijd van twee minuten staat hij in volle pracht te schitteren aan de Lissabonse hemel. Dat wordt weer een heerlijke zonnige dag. Fado vanavond? In de bus wordt gediscussieerd, ja of nee, toeristisch, of niet??? We zien en horen het vanavond. Vandaag vergadering EEG, veel prominenten in de stad, veel beveiliging, veel sirenes en veel drukte. Programma van vandaag: Vanmorgen naar Obidos, namiddag wandeling door Lissabon stadsdeel Chiado. We rijden via de A8 westwaarts naar Obidos (uitgesproken als Obidosch ).Onze gids Paula vertelt onderweg heel veel over de geschiedenis van Portugal en wetenswaardigheden die we tegen komen. Paula: rechts van u ziet u de arena waar de stier wordt bevochten. In Portugal gaat dit op een andere wijze dan in Spanje. De stier wordt niet in de arena gedood. Tien tot twaalf mannen plagen de stier en een gaat op zijn kop liggen en de rest houdt de stier vast. En dat is dan leuk???? vraagt Paula zich terecht af. We passeren het voetbalstadion van Sporting Club van Portugal. Beter bekend als Sporting Lissabon. Alle mannen kijken!!! In de verte zien we de talrijke voorsteden van Lissabon elk met hun eigen voorzieningen zoals ziekenhuis, gemeentelijke administratie en overdekte winkelcentra. Deze zijn zeven dagen per week van uur open. De inwoners hoeven niet naar Lissabon en vormen hun eigen gemeenschap. Portugal telt veel tolwegen en wij passeren er diverse. Men kan op zijn autovoorruit een doosje laten plaatsen dat bij het passeren van het tolpunt automatisch registreert wanneer je er voorbij komt. Het verschuldigde bedrag wordt van je bankrekening afgeschreven. Onze bus is ook hiermee uitgerust. ( Dit is een Portugese uitvinding!) We rijden door een vruchtbaar gebied waar een micro klimaat heerst. Veel landbouw. Fruit en eucalyptus zijn DE producten hier. Van de stam van de eucalyptus wordt papier gemaakt en de blaadjes worden gebruikt voor medicinale doeleinden. Na een uur rijden komen we bij Obidos, een van de mooiste stadjes van Portugal. En dan is er Koffie of Cha of..

29 30 Óbidos is een plaats en gemeente in het Portugese district Leiria. De gemeente heeft een totale oppervlakte van 142 km 2 en telt ruim inwoners. Het stadje zelf telt maar ruim 400 inwoners. Obidos een stadje waar de tijd lijkt stil te staan. Obidos met zijn 13 m hoge en onaangetaste vestingmuren, troont ruim 75 meter boven de Rio da Vargem. De hele stad werd dan ook tot nationaal monument uitgeroepen. De eerste woonkern kwam er in 308 voor onze jaartelling en werd gesticht door de Kelten.

30 31 Tijdens de eerste eeuw nestelden de Romeinen zich hier tot de Visigoten hen de stad 4 eeuwen later zouden ontfutselen. De Moren arriveerden in de 8ste eeuw en Obidos werd door Alfonso Henriques bevrijd in het begin van de 12de eeuw. In 1282 schonk koning Dinis het stadje waar zij hun bruidsnacht doorbrachten aan koningin Isabella. Dat was een gewoonte tijdens de Middeleeuwen. Obidos zou in de bruidschat van de Portugese koninginnen blijven tot De stad was indertijd van een groot strategisch belang. Zij lag toen vlakbij zee. Het stadje is grotendeels autovrij. De straatjes van Obidos zijn smal en steil, de huizen witgekleurd. Vensters en deuren dragen daarentegen felle kleuren. Hier is de Moorse invloed goed te zien. Uiteraard krioelt het van winkeltjes en de ambachtslieden zijn erg actief. Tussen poort en burcht staat op een plein de Igreja de Santa Maria.

31 32 Zij is renaissance van stijl en uit de 16de eeuw. De in de 18de eeuw aangebrachte azulejos met plantenafbeeldingen versieren het gebouw. De kerk bevat diverse schilderijen. Zoals in verschillende dorpen staat hier op het plein eveneens een pelourinho of schandpaal. In het vroegere raadhuis is nu het Museu Municipal ingericht. De Castelo is ten dele ingericht als pousada. Vroeger was dit een door de Moren gebouwde vesting die uitkeek op de stad. Nadien verbleven de Portugese koningen alhier. De barokke, zeshoekige kerk Igreja do Senhor da Pedra stamt uit de 18e eeuw. Zij staat buiten de stad langs de weg naar Caldas da Rainha. Atougula da Balcia was indertijd een haven van waaruit de kruisvaarders vertrokken. Begin november komen bedevaarders nog bij elkaar aan de gotisch fontein naast de kerk. We wandelen door dit prachtige dorp en genieten van de mooie omgeving. Natuurlijk maken we op aanraden van Paula gebruik van de gelegenheid de plaatselijke specialiteit te proeven. Kersenlikeur in een chocolade (mini)kopje. Heel lekker. Veel te snel moeten we alweer op pad en rijden terug naar Lissabon waar we kunnen lunchen. We hebben lekker gegeten en treffen de rest van de groep op het afgesproken punt. We gaan wandelen door het stadsdeel Chiado. Het gedeelte Bairo Alto is hoog gelegen en een historische monumenten wijk. We dwalen door de steile smalle straatjes waar de huizen elkaar bijna raken. Geen wonder dat hier iedereen alles van elkaar weet. We bezoeken de Igreja de Saõ Roque, een salonkerk wat wil zeggen, iedereen is gelijk, simpel van buiten maar rijk van binnen.

32 33 De Igreja de São Roque mag dan een onopvallende gevel hebben, het interieur is bijzonder rijk gedecoreerd. Sommigen noemen het zelfs het kostbaarste interieur in Lissabon. De kerk werd gebouwd in de 2e helft van de 16de eeuw in opdracht van de jezuïeten. Het ontwerp staat op naam van de Italiaanse architect Filippo Trezi. Hij heeft later ook deigreja de Säo Vincente de Forza ontworpen. De gevel van de kerk raakte zwaar beschadigd door de aardbeving van 1755 en moest daarna volledig herbouwd worden. Het interieur van de kerk wordt gekenmerkt door de maniëristische stijl. Het plafond is zodanig beschilderd dat het een koepel lijkt. De jezuïeten hebben ervoor gezorgd dat de opbouw van het interieur enigszins terughoudend is. Er is slechts één kerkschip, de grootste ruimte in de lengterichting van een kerkgebouw, te vinden. De aandacht zou hierdoor meer uitgaan naar de kerkdienst. Binnen de kerk is het St. Roque Museum te vinden. Hier vind je onder andere een

33 34

34 indrukwekkende verzameling van barok zilver. Tevens vind je hier bronzen en zilveren fakkelhouders met een gewicht van ongeveer 840 pond. Daarnaast zijn er schilderijen te vinden, hoofdzakelijk uit de 16de eeuw, van Catherine van Oostenrijk en van de huwelijksceremonie van Manuel I. 35

35 36 Paula heeft ons een rit met een lift beloofd. Ondergetekende zag zich zelf al in een stoeltjeslift boven Lissabon bengelen, wat gemengde gevoelens opriep. Bij navraag zei Paula dat het een gesloten cabine zou zijn. Dat viel al enigszins mee. Bleek dit de tram te zijn!!! Wat een opluchting Ben nog nooit zo graag in een lift gestapt!!. Knarsend hijst het geval ons de berg op. Een bezienswaardigheid is de Santa Justa-lift (Portugees: Elevador de Santa Justa) het is een 45 meter hoge lift. De lift verbindt de Santa Justa-straat, in het centrum van Lissabon, met het hoger gelegen Carmoplein. Het is een belangrijke toeristische attractie in de stad. De lift is een ontwerp van Raul Mesnier de Ponsard een leerling van Gustave Eiffel. De bouw begon in 1900 en in 1902 was het bouwwerk klaar. De constructie is geheel uit ijzer opgebouwd en rondom versierd met neogotische figuren. De Santa Justa-lift. De lift wordt tegenwoordig geëxploiteerd door Carris, het bedrijf dat o.a. het bus- en tramvervoer in Lissabon exploiteert, maar is gebouwd in opdracht van Empresa do Elevador do Carmo welke de lift in de beginjaren ook heeft geëxploiteerd. We dalen af naar de benedenstad en zien de plaats waar op een grote brand woedde, hele straten in vlammen opgingen en veel antieke winkels verwoest werden. De wijk is herbouwd maar de romantiek is weg. Onderweg belanden we nog midden in filmopnamen van een soap serie. Veel drama en een zeer aangedane actrice, die bijna echt onder de scooter terecht komt.

36 37..Moe, maar voldaan en vele mooie dingen gezien,gaan we terug naar het hotel. Uiteindelijk gaan 17 personen naar de Fado vanavond. Paula zal reserveren. Ben benieuwd. Rond kwart over tien verzamelen we ons en rijden met taxi s, die met warp snelheid rijden, naar het Fado restaurant. We hoeven niet te eten en betalen 15,- waar we één consumptie

37 38 voor krijgen. Drink je meer, betaal je meer. Drie dames en een heer laten ons kennis maken met de Fado. Het optreden is echt mooi, goede stemmen, vooral de eerste zangeres vind ik heel goed, en met veel passie gebracht. Zeker niet toeristisch.onder de indruk keren we per taxi weer met warp snelheid terug naar het hotel. Welterusten en tot morgen, met weer een zonnige dag in het vooruitzicht. Heerlijk!!!Hotel is goed, helaas geen terras, maar we hebben gewoon het ernaast gelegen terras ingepikt Het eten is goed, groot minpunt het is maar niet warm te krijgen, ondanks herhaalde verzoeken van Paula!!! Marianne Van de Berg.

38 39

39 40 Vrijdag, 19 oktober Vandaag naar Mafra en Sintra. Vrijdagmorgen ontbijt om 8 uur, waarna we om 9 uur vertrekken naar Mafra. De naam van dit stadje is afkomstig van de Moren, Marafra betekent nl. kool en duidt op de agrarische streek hier. De temperatuur is inmiddels 24 graden en we hebben vandaag een andere chauffeur want Gabriel heeft een rustdag. Volgens Paula mogen de gidsen hier rusten. Na een busrit van 1 uur komen we aan in Mafra, voor de bezichtiging van, PALACIA NACIONAL. Dit gebouw geldt als het fraaiste bouwwerk van de Portugese barok. Gebouwd werd het in de 18e eeuw door koning Jan V en ontworpen door de Duitse architecten Ludwig sr. en jr. Het gebouw omvat behalve het paleis ook een klooster en een kathedraal. Het totaal oppervlak bedraagt m 2 en heeft een voorgevel met een breedte van 232 meter Het paleis is nu ingericht als museum en Pauola geeft een goede uitleg over de ongeëvenaarde collectie meubelen, beeldhouwwerken, tapijten en gebruiksvoorwerpen. We bezoeken de bibliotheek, het is een enorme ruimte waar op het marmer niet is gespaard. Hier staat een collectie van meer dan boekwerken, waarvan de meeste in het Latijn zijn geschreven. Deze bibliotheek heeft als bewoners en huisdieren vleermuizen voor het eten van insecten. Dit in de plaats van een lucht en vochtigheids behandeling?, alleen de lichtinval is getemperd. De kathedraal: deze kathedraal heeft 11 kapellen, 45 altaren, en 6 beiaarden, volgens overlevering had de koning er 2 besteld in België, maar toen hij de kosten te horen kreeg vond hij dat zo goedkoop, dat hij er nog 4 bijbestelde. In de klokkentoren met een hoogte van 68 meter hangt een klokkenspel met 114 bronzen klokken. De ingang van de kerk is versierd met 14 grote witmarmeren beelden, die in Rome zijn vervaardigd, en een aantal kleinere beeldengroepen.

40 41 De geschiedenis. De bouwwerkzaamheden die ruim 13 jaar duurden werden uitgevoerd door mensen, waaronder een groot aantal kunstenaars uit de toentertijd bekende werelddelen. Zonder gevaar was dit werk niet, want tijdens de bouw verongelukten 1500 mensen en voor sommige werkzaamheden werden alleen ter dood veroordeeldenarbeiders ingezet. De financieringsbron, dit was het goud en de diamanten uit de Braziliaanse mijnen. Ongeveer 20% van alle opbrengsten uit de mijnen ging naar de koning. Maar deze geldbron was minder onuitputtelijk dan de koning aannam en het hele gebeuren is nooit echt gereedgekomen of bewoond geweest.

41 42 Na deze bezichtiging is er koffiepauze en om uur gaan we richting Sintra. SINTRA Vanuit Mafra gaat het verder naar Sintra. De naam van dit plaatsje komt van de Kelpen. Het stadje ligt westelijk van Lissabon tegen de hellingen van de Serra de Sintra, een ca. 10 km lange bergrug van graniet en zandsteen met een microklimaat. We bezoeken na een steile afdaling het historisch centrum de PAGO REAL de SINTRA. Deze zomerresidentie is eind 14e eeuw in opdracht van JOAÓ I gebouwd op de fundamenten van een Moors kasteel. Gedurende 4 eeuwen hebben hier koninklijke families gewoond en verbouwd. Twee schoorstenen van de keuken bepalen het beeld van het paleis. Het is een mengeling van Gotische, Moorse en Manuelijnse stijl. Er is een prachtige azulejos verzameling uit de 16e en 17e eeuw. Dit is een paleis met sfeer. We beginnen aan de rondleiding en komen in de SALA DOS ARCHEIROS, de boogschutterzaal met spitsboog, arcaden en azuleos. De COZINHA, de keuken die nog helemaal is ingericht en nu maar koperpoetsen. Via de trap komen we in de SALA DOS ARABES, met marmeren fontein en azulejos. De KAPEL heeft een cassetten plafond, vloeren en altaren zijn bedekt met azuleos De SALA de DOM ALFONSO VI, die hier door zijn broer naar toe verbannen was omdat hij gehandicapt was en eens per jaar de zaal mocht verlaten.

42 43

43 44 De SALA das ARMAS, de Blazoenzaal, met blazoenen van tientallen adellijke families. De SALA das SEREIAS, de Sirenezaal, je ziet hier in de azulejos de kunstontwikkeling van Moors naar Renaissance. De SALA das PEGAS, de Eksterzaal, het plafond is beschilderd met eksters, het beeldt de roddelende hofhouding van Joáo I uit. En als laatste de SALA das CISNES, de Zwanenzaal, naar het symbool van Brugge in België. Hier eindigt deze fantastische rondleiding.

44 45 We kopen nog een specialiteit, een heel zoet gebak, da Que KESADA heet. Paula geeft als tip : denk maar aan KEES en ADA. Vertrek uit Sintra omstreeks uur. We rijden naar de kust en

45 46 langs het paleis van MONSERATÉ 16-18e eeuw, het is eigendom van INDIA, en hier staat de oudste eik van Portugal. We komen aan bij de CABO DA ROCA, de meest westelijke punt van Europa. Dit punt is al bij de Romeinen bekend, als het einde van de wereld. Na bezichtiging en het maken van foto's gaat het langs de kust van de Atlantische oceaan naar CASCAIS, we komen bij de bond van de hel en rijden langs de citadel van CASCAIS, in de baai hier mag niet gezwommen worden, maar iedereen zwemt hier. Via ESTORIL gaat het weer naar LISSABON waar we moe, maar voldaan aankomen na deze mooie dagtoer. José en Huub Wierts.

46 47

47 48

Portugal Centraal-Portugal: een beklijvende ervaring

Portugal Centraal-Portugal: een beklijvende ervaring Portugal Centraal-Portugal: een beklijvende ervaring REISDUUR 8 dagen/ 7 nachten - PRTVTCPO-F - zomer 2018 uitgebreid bezoek aan Lissabon en aan de universiteitsstad Coimbra bezoek aan het Palácio Nacional

Nadere informatie

DAG 1 Samenkomst in de luchthaven van Zaventem voor de rechtstreekse lijnvlucht van TAP naar Lissabon. Bij aankomst, onthaal door een lokale gids.

DAG 1 Samenkomst in de luchthaven van Zaventem voor de rechtstreekse lijnvlucht van TAP naar Lissabon. Bij aankomst, onthaal door een lokale gids. LISSABON 2015 1 DAG 1 Samenkomst in de luchthaven van Zaventem voor de rechtstreekse lijnvlucht van TAP naar Lissabon. Bij aankomst, onthaal door een lokale gids. Lissabon, gelegen aan de rivier de Taag,

Nadere informatie

D de gasten weten welke hotels er zijn en voor het hotel is het zo dat ze meer klanten krijgen

D de gasten weten welke hotels er zijn en voor het hotel is het zo dat ze meer klanten krijgen Opdracht 2 A hoe is jouw hotel opgebouwd B hoe een hotel zichzelf bij gasten overbrengt C zo kun je zien welke hotels er zijn D de gasten weten welke hotels er zijn en voor het hotel is het zo dat ze meer

Nadere informatie

Sporting CP KRC Genk. UEFA Europa League

Sporting CP KRC Genk. UEFA Europa League Sporting CP KRC Genk UEFA Europa League 'De witte stad' is de romantische naam die Lissabon in vele boeken krijgt toegedicht. De hoofdstad verheft zich boven de noordelijke oever van de Taag en strekt

Nadere informatie

Vlieg-busrondreis Het beste van Portugal VRPT33

Vlieg-busrondreis Het beste van Portugal VRPT33 Vlieg-busrondreis Het beste van Portugal VRPT33 Pagina 1 van 5 / 16-01-2015 De meest actuele prijzen van deze reis vind u op de website via de volgende link: http://www.oad.nl/core.sym/fe/aanbod/pakket.php?pakket_id=423

Nadere informatie

Portugal, Lissabon. Woensdag 6 april t/m vrijdag 8 april 2011

Portugal, Lissabon. Woensdag 6 april t/m vrijdag 8 april 2011 Portugal, Lissabon Woensdag 6 april t/m vrijdag 8 april 2011 Lissabon, de bruisende hoofdstad van Portugal waar historie, cultuur, zon en strand, eten en drinken hand in hand gaan. Als gevolg van de historische

Nadere informatie

Vlieg-busreis Costa de Lisboa (Cascais) VEPT31

Vlieg-busreis Costa de Lisboa (Cascais) VEPT31 Vlieg-busreis Costa de Lisboa (Cascais) VEPT31 Pagina 1 van 5 / 16-01-2015 De meest actuele prijzen van deze reis vind u op de website via de volgende link: http://www.oad.nl/core.sym/fe/aanbod/pakket.php?pakket_id=414

Nadere informatie

Het alternatieve LISSABON en omgeving o.l.v. Linda Palmers 22 tot 25 mei 2018

Het alternatieve LISSABON en omgeving o.l.v. Linda Palmers 22 tot 25 mei 2018 Het alternatieve LISSABON en omgeving o.l.v. Linda Palmers 22 tot 25 mei 2018 Kleine groep - maximum 15 deelnemers 22/5/2018 - Dag 1 Samenkomst van de deelnemers op de luchthaven van Eindhoven om 05u00

Nadere informatie

Meet and Greet: Bem-Vindo

Meet and Greet: Bem-Vindo Meet and Greet: Bem-Vindo De motards en duo De motoren Laden op Zaterdag 28/03 08:00 12:0 Maandag 30/03 09:00 17:00 Dinsdag 31/03 09:00 17:00 Woensdag 01/04 09:00 17:00 Laden te 9042 Gent Skaldenstraat

Nadere informatie

Stad van 7 heuvels...

Stad van 7 heuvels... CITY TRIP DELUXE 4 DAGEN 3 NACHTEN Stad van 7 heuvels... PROGRAMMA Dag 1 : België - Lissabon We vertrekken s ochtends voor onze vlucht naar Lissabon. Bij aankomst bezoeken we met onze gids allereerst de

Nadere informatie

REISMADAMMEN o.l.v. Linda Palmers Lissabon en omgeving 30 oktober tot 3 november 2017

REISMADAMMEN o.l.v. Linda Palmers Lissabon en omgeving 30 oktober tot 3 november 2017 REISMADAMMEN o.l.v. Linda Palmers Lissabon en omgeving 30 oktober tot 3 november 2017 30/10/2017 - Dag 1 Transfer vanuit Genk en Houthalen naar de luchthaven van Eindhoven Rechtstreekse vlucht met Transavia

Nadere informatie

Lissabon en de Algarve Werelderfgoed van ontdekkingsreizigers. 8-daagse vliegreis Verzorging halfpension Verblijf in 3 hotels Rondreis 1280 km

Lissabon en de Algarve Werelderfgoed van ontdekkingsreizigers. 8-daagse vliegreis Verzorging halfpension Verblijf in 3 hotels Rondreis 1280 km Lissabon en de Algarve Werelderfgoed van ontdekkingsreizigers 8-daagse vliegreis Verzorging halfpension Verblijf in 3 hotels Rondreis 1280 km Hoogtepunten van deze reis Lissabon en de Gouden Driehoek UNESCO-steden

Nadere informatie

17 augustus 2017 te Porto 7 nachten ms Miguel Torga van CroisiEurope

17 augustus 2017 te Porto 7 nachten ms Miguel Torga van CroisiEurope 17 augustus 2017 te Porto 7 nachten ms Miguel Torga van CroisiEurope Begeleide excursies Tijdens de onderstaande geselecteerde excursies gaat uw reisleider mee als begeleider, en om waar toegelaten de

Nadere informatie

Onze studiereis vindt plaats van maandag 4 mei 2015 tot vrijdag 8 mei 2015. Onze reisbestemming dit jaar is Portugal (Lissabon Sintra).

Onze studiereis vindt plaats van maandag 4 mei 2015 tot vrijdag 8 mei 2015. Onze reisbestemming dit jaar is Portugal (Lissabon Sintra). 2 april 2015 Studiereis Portugal voor Toerisme Beste ouders Beste leerlingen Zoals elk jaar is er ook dit schooljaar voor de leerlingen van de studierichting Toerisme een studiereis naar Portugal voorzien.

Nadere informatie

Barcelona. Barcelona. Montjuïc

Barcelona. Barcelona. Montjuïc Montjuïc De Montjuïc is een heuvel gelegen in de buurt van het centrum van. De heuvel, waarop zowel een wereldtentoonstelling als de Olympische Spelen gehouden werden, heeft een heel aantal bezienswaardigheden

Nadere informatie

Andalusië Spanje 5 okt - 12 okt 2017

Andalusië Spanje 5 okt - 12 okt 2017 Andalusië Spanje 5 okt - 12 okt 2017 Als in Nederland de herfst z n intrede doet, vieren wij nog even de Spaanse zomer. Met gemiddeld 23 graden is Andalusië een heerlijke najaarsbestemming. We gaan 8 dagen

Nadere informatie

Kennismaking Noord-Portugal met Porto en de Douro vallei

Kennismaking Noord-Portugal met Porto en de Douro vallei Kennismaking Noord-Portugal met Porto en de Douro vallei DRIEDAAGSE VLIEGTUIGREIS 1 Programma DAG 1 Samenkomst op de luchthaven van Zaventem en vertrek per rechtstreekse lijnvlucht van Brussels Airlines

Nadere informatie

PSV REIZEN. Programma Business Club leden Lissabon l WEDSTRIJD ESTORIL PRAIA PSV Woensdag 26 november vrijdag 28 november 2014

PSV REIZEN. Programma Business Club leden Lissabon l WEDSTRIJD ESTORIL PRAIA PSV Woensdag 26 november vrijdag 28 november 2014 PSV REIZEN Programma Business Club leden Lissabon l WEDSTRIJD ESTORIL PRAIA PSV Woensdag 26 november vrijdag 28 november 2014 Informatie Lissabon Lissabon, de hoofdstad van Portugal, ligt op slechts een

Nadere informatie

VATICAANSTAD FILATELISTISCH GEZIEN

VATICAANSTAD FILATELISTISCH GEZIEN VATICAANSTAD FILATELISTISCH GEZIEN Deel 2, Sint Pieter In mei 2004 heeft ondergetekende met echtgenote, zus en zwager enorm van een fijne vakantie van vier weken Italië genoten. Van deze reis heb ik een

Nadere informatie

Moezel: Moselsteig Deel 2: Bullay - Zeltingen. 13 t/m 15 februari 2017

Moezel: Moselsteig Deel 2: Bullay - Zeltingen. 13 t/m 15 februari 2017 Moezel: Moselsteig Deel 2: Bullay - Zeltingen 13 t/m 15 februari 2017 Maandag 13 feb Heel - Reil 220 km De weerberichten hadden al geruime tijd aangegeven dat er een paar mooie zonnige dagen zouden komen

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

São Vicente & Santo Antão in alle vrijheid

São Vicente & Santo Antão in alle vrijheid KAAPVERDIË São Vicente & Santo Antão in alle vrijheid Privé rondreis Kant-en-Klaar - 9 dagen / 7 nachten REF: 178 REISBESCHRIJVING (São Vicente ) - Porto Novo (Santo Antão) - Cratère de Cova - Vallée de

Nadere informatie

Porto en Douro Vallei

Porto en Douro Vallei Porto en Douro Vallei 5-daagse Culinaire Reis door Noord Portugal Dit programma wordt aangeboden in samenwerking met onze Portugese partner. Bij deze 5- daagse reis maakt u kennis met de gastronomie en

Nadere informatie

De muziekreis naar Valkenburg.

De muziekreis naar Valkenburg. De muziekreis naar Valkenburg. 24 maart 2014 Vandaag gaan we met het Buitenhof naar Valkenburg voor de muziekreis. De begeleiders Marij en Henk gaan al vroeg op pad om iedereen op te halen. Marij haalt

Nadere informatie

PORTUGAL 2017 Begeleide citytrip. 8 tot 14 april 2017

PORTUGAL 2017 Begeleide citytrip. 8 tot 14 april 2017 PORTUGAL 2017 Begeleide citytrip 8 tot 14 april 2017 Dag 1 Brussel Porto 08u00 Samenkomst van de deelnemers op de luchthaven van Zaventem Brussel vertrek om 10u40 vlucht SN3811 Porto aankomst om 12u10

Nadere informatie

REIZENSYLVIE stelt voor

REIZENSYLVIE stelt voor REIZENSYLVIE stelt voor Groepscruise Oost-Middellandse Zee In samenwerking met : Periode : 05/06/2012-17/6/2012 Het begint met een tijdloze reis aan boord van een ruim, middelgroot schip. Het eindigt met

Nadere informatie

Rondreis Portugal in 2014.

Rondreis Portugal in 2014. 2014 port Rondreis Portugal in 2014. We vertrekken 4 mei en we reizen in 2 dagen via Arras in noord Frankrijk naar Chatelleroux waar we een rustdag houden om even bij te komen van ca. 900 km rijden. Daarna

Nadere informatie

Casa do Valle Portugal Costa de Lisboa Sintra

Casa do Valle Portugal Costa de Lisboa Sintra Casa do Valle Portugal Costa de Lisboa Sintra 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Casa do Valle - (Portugal Costa de Lisboa Sintra) - 3,5 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Moezel: Moselsteig Deel 3: Zeltingen - Leiwen. 6 t/m 9 april 2018

Moezel: Moselsteig Deel 3: Zeltingen - Leiwen. 6 t/m 9 april 2018 Moezel: Moselsteig Deel 3: Zeltingen - Leiwen 6 t/m 9 april 2018 Vrijdag 6 april Heel - Zeltingen 220 km Zeltingen -Bernkastel Bernkastel - Zeltingen Laagste punt: 104 m Hoogste punt: 414 m Totale stijging:

Nadere informatie

Veelzijdig Portugal Verken een uniek gedeelte van Portugal Bezoek historische steden

Veelzijdig Portugal Verken een uniek gedeelte van Portugal Bezoek historische steden Portugal Veelzijdig Portugal Verken een uniek gedeelte van Portugal Bezoek historische steden Van zaterdag 02 tot en met maandag 11 september 2017 10 dagen/9 nachten (7 nachten Lissabon, 1 nacht Bathala,

Nadere informatie

Baltische Landen: parels aan de Oostzee

Baltische Landen: parels aan de Oostzee Baltische Landen: parels aan de Oostzee Alle drie Baltische Landen hebben zich na hun onafhankelijkheid vanaf 1991 in sneltreinvaart ontwikkeld. In het statige Vilnius, ooit de hoofdstad van het Pools-

Nadere informatie

ANDALUSIe. GEMAAKT DOOR Samantha

ANDALUSIe. GEMAAKT DOOR Samantha ANDALUSIe GEMAAKT DOOR Samantha ANDALUSIË Het mooie Andalusie, het land van de olijven, sinaasappels, zonnebloemen, mooie bergketens en valleien, leuke witte bergdorpen met mooie pleintjes, is een brug

Nadere informatie

Drie dagen genieten in Porto met prachtige ontvangsten, heerlijke lunches en perfecte diners. U komt als een echte Portkenner terug!

Drie dagen genieten in Porto met prachtige ontvangsten, heerlijke lunches en perfecte diners. U komt als een echte Portkenner terug! Drie dagen genieten in Porto met prachtige ontvangsten, heerlijke lunches en perfecte diners. U komt als een echte Portkenner terug! Dag 1 Vlucht Amsterdam Porto. Na aankomst aan het eind van de ochtend

Nadere informatie

Hotel Alahuar Spanje Alicante Vall de Laguar

Hotel Alahuar Spanje Alicante Vall de Laguar Hotel Alahuar Spanje Alicante Vall de Laguar 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel Alahuar - (Spanje Alicante Vall de Laguar) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Huis voor de Pelgrim. Onze reizen brengen je verder. De geheimen van Fátima en omgeving

Huis voor de Pelgrim. Onze reizen brengen je verder. De geheimen van Fátima en omgeving Huis voor de Pelgrim Onze reizen brengen je verder De geheimen van Fátima en omgeving Reizen is leuk. Onderweg zijn. Andere mensen ontmoeten. Nieuwe culturen ervaren. Sfeer proeven. Dat is spannend. Allicht.

Nadere informatie

Informatie Oranje Huis / Duivels Huis Brazilië

Informatie Oranje Huis / Duivels Huis Brazilië Informatie Oranje Huis / Duivels Huis Brazilië Net als tijdens het EK in Charkov beiden we ook in Brazilië de mogelijkheid te verblijven in het Oranje Huis / Duivels Huis. Het Oranje en Duivels Huis wordt

Nadere informatie

Informatie en inschrijfformulier 8-Daagse vliegreis Portugal 2016

Informatie en inschrijfformulier 8-Daagse vliegreis Portugal 2016 Adres: ActiviteitenCommissie ESSENT Regio Zwolle Secretariaat de heer G.A. van Elburg, telefoon 038-4446929 Hemsterhuislaan 93, 8024 DX Zwolle E-mailadres aczwolle@ssen-spenzwolle.nl E-mailadres Gosse

Nadere informatie

Toeslag 1-persoonskamer: Afhankelijk van hotel tussen 80 en 120. Prijs is bekend in April 2018.

Toeslag 1-persoonskamer: Afhankelijk van hotel tussen 80 en 120. Prijs is bekend in April 2018. Stedenreis Lissabon Voor 2018 hebben we wat aparts in petto. Geen typische reis met een kerstsfeer. We vliegen vanaf vliegveld Eindhoven naar Lissabon, Portugal. De vertrekdatum is nog niet precies bekend

Nadere informatie

leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa

leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa 1. Brussel hoofdstad van ons land en Europa Brussel is de hoofdstad van ons land. De koning woont in Brussel en de regering

Nadere informatie

Met MundoRado op stedentrip naar Praag. (4 tot en met 9 juli 2016)

Met MundoRado op stedentrip naar Praag. (4 tot en met 9 juli 2016) Met MundoRado op stedentrip naar Praag (4 tot en met 9 juli 2016) Maandag 4 juli, reisdag naar Praag Op tijd stap ik maandag in de trein om ruim voor vertrek op Schiphol te zijn, alwaar ik mijn twee reisgenoten

Nadere informatie

Spanje. Vlieg met ons mee naar Spanje!

Spanje. Vlieg met ons mee naar Spanje! Spanje Vlieg met ons mee naar Spanje! Vlieg met ons mee naar Spanje! Vlieg met ons mee naar Spanje - Zonnig, bruisend en spectaculair *Spaanse keuken *Heerlijke tapas *Sprankelende Cava *Indrukwekkend

Nadere informatie

IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK

IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK De laatste week van augustus zijn wij (Loes en Diana) samen met onze honden naar de Oostenrijkse bergen geweest om lekker te gaan wandelen. We hadden

Nadere informatie

Villa Ana Margarida Portugal Costa de Lisboa Ericeira

Villa Ana Margarida Portugal Costa de Lisboa Ericeira Villa Ana Margarida Portugal Costa de Lisboa Ericeira 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Villa Ana Margarida - (Portugal Costa de Lisboa Ericeira) - 3,5 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

Dinsdag 8 april 2014

Dinsdag 8 april 2014 Maandag 7 april Wow de eerste dag in Rome, wat een dag. 's Morgens even ontbijten (één croissantje) en toen vanaf ongeveer half 10 op pad. We zijn in de binnenstad geweest en bij iedere kerk verbaasden

Nadere informatie

5 must-do s in Porto met kinderen

5 must-do s in Porto met kinderen 5 must-do s in Porto met kinderen DOOR DE REDACTIE 18 OKTOBER 2018 DEEL ARTIKEL Waar kun je nou met een glazen lift de berg af? Of met een kabelbaan vanaf de top van de brug afdalen naar de rivierkades?

Nadere informatie

Verslag fietsreis 2 Denemarken van 2 t/m 9 juli 2017

Verslag fietsreis 2 Denemarken van 2 t/m 9 juli 2017 Verslag fietsreis 2 Denemarken van 2 t/m 9 juli 2017 Keurig op tijd arriveert de bus in Tonden met hierin al de dames die in Zaltbommel zijn opgestapt. Na wisseling van de oprij-chauffeur en de koffers

Nadere informatie

Daags nadat Momgomery's troepen over de Rijn waren, stak Church.1i de rivier over in een Amerikaanse stormboot,

Daags nadat Momgomery's troepen over de Rijn waren, stak Church.1i de rivier over in een Amerikaanse stormboot, 23g2.. passeerden vanmiddag veel bommenwerpers en jagers in oostelijke richting. Vanavond naar Simonse geweest. Toen ik terug naar huis ging en nog maar juist de poort uit was, hoorde ik opeens iets, alsof

Nadere informatie

Informatie Oranje Huis / Duivels Huis Brazilië

Informatie Oranje Huis / Duivels Huis Brazilië Informatie Oranje Huis / Duivels Huis Brazilië Net als tijdens het EK in Charkov bieden we ook in Brazilië de mogelijkheid te verblijven in het Oranje Huis / Duivels Huis. Het Oranje / Duivels Huis wordt

Nadere informatie

De Blauwe Vogel 1609

De Blauwe Vogel 1609 UMBRIE HET GROENE HART VAN ITALIE De Blauwe Vogel 1609 Reisfamilie Carlier Dag 1 BRUSSEL - ROME - ORVIETO - PERUGIA Afspraak op de luchthaven van Zaventem voor onze vlucht naar Rome. Na aankomst rijden

Nadere informatie

Tailor Made Travel Presenteert met de reismadammen naar Griekenland Van 2 tot 9 oktober 2016 rondreis door de Peloponnesos

Tailor Made Travel Presenteert met de reismadammen naar Griekenland Van 2 tot 9 oktober 2016 rondreis door de Peloponnesos Tailor Made Travel Presenteert met de reismadammen naar Griekenland Van 2 tot 9 oktober 2016 rondreis door de Peloponnesos Dag 1 zondag 2 oktober 2016 Eindhoven Athene - Delphi Per taxibusje vanuit Genk

Nadere informatie

BARCELONA AVOND SPECIAL & MAGISCHE FONTEINEN

BARCELONA AVOND SPECIAL & MAGISCHE FONTEINEN BARCELONA AVOND SPECIAL & MAGISCHE FONTEINEN Vertrek vanuit Salou ± 14.00 h. 23.00 h. Bij binnenkomst in Barcelona rijden we langs het FC Barcelona Camp Nou stadion, indien mogelijk maken we een korte

Nadere informatie

MEETING ABROAD. Lissabon. Unieke combinatie van oud en nieuw

MEETING ABROAD. Lissabon. Unieke combinatie van oud en nieuw MEETING ABROAD Lissabon Unieke combinatie van oud en nieuw Lissabon is de perfecte destinatie voor events. Locaties en hotels van wereldklasse die voldoen aan de hoogste eisen voor een meeting-locatie,

Nadere informatie

Main radweg Van Bamberg naar Aschaffenburg

Main radweg Van Bamberg naar Aschaffenburg Main radweg Van Bamberg naar Aschaffenburg Main-Radweg Actief genieten op de fietsroute langs de Main Algemeen: 7 dagen waarvan ook 7 dagen fietsen. Lengte volledige fietstocht: ongeveer 340km Overnachtingen:

Nadere informatie

Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013.

Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013. Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013. In de zomer van 2013 is het plan geboren om met de racefiets een weekje te fietsen op Gran Canaria. 11 oktober is na wat voorbereiding de vertrek datum gevonden.

Nadere informatie

Inhoud. Alles over Bilbao. Ontdek. Proef. Slaap lekker. Handig. Cultuur, Interview local, Wijken, Reizen en Omgeving

Inhoud. Alles over Bilbao. Ontdek. Proef. Slaap lekker. Handig. Cultuur, Interview local, Wijken, Reizen en Omgeving 1 Inhoud Klik op het pijltje rechtsboven aan een pagina om direct naar de tussenpagina te gaan. Klik op de hoofdstukken om er direct heen te gaan! Alles over Bilbao Cultuur, Interview local, Wijken, Reizen

Nadere informatie

Hotel Su Gologone Italië Sardinië Oliena

Hotel Su Gologone Italië Sardinië Oliena Hotel Su Gologone Italië Sardinië Oliena 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel Su Gologone - (Italië Sardinië Oliena) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad: Ja Airco:

Nadere informatie

IN HET SPOOR VAN EL CID EEN ONTDEKKINGSREIS VAN CASTILIË TOT DE LEVANT

IN HET SPOOR VAN EL CID EEN ONTDEKKINGSREIS VAN CASTILIË TOT DE LEVANT 22-29 september 2019 IN HET SPOOR VAN EL CID EEN ONTDEKKINGSREIS VAN CASTILIË TOT DE LEVANT Rodrigo Díaz de Vivar, beter gekend als El Cid, is een van Spanjes grootste helden, een voorbeeld van moed, onwrikbare

Nadere informatie

Reisverslag India 2008 Deel 2.

Reisverslag India 2008 Deel 2. Reisverslag India 2008 Deel 2. Dag 22 - Zaterdag 25 oktober 2008. Zaterdag vroeg naar Bangalore gevlogen waar Hans en Gerda ons stonden op te wachten. s Middags de stad in geweest om nog e.e.a. te kopen.

Nadere informatie

Informatiebrochure Cursusreis 2014

Informatiebrochure Cursusreis 2014 Cursusreis 2014 DE BANGE, BLIJE, BOZE OF BEDROEFDE PATIËNT EMOTIES DE BAAS 2 Sevilla Sevilla, waar altijd de zon schijnt. Sevilla is een gemeente en de hoofdstad van de Spaanse autonome regio Andalusië,

Nadere informatie

S T U D I E R E I S Z U I D - A F R I K A

S T U D I E R E I S Z U I D - A F R I K A S T U D I E R E I S Z U I D - A F R I K A 2014 Als ik gebeld word dat ik mee mag op studiereis naar Zuid-Afrika spring ik een gat in de lucht, wat een unieke kans is dit! Op 5 februari is het eindelijk

Nadere informatie

Italië week 2 vanaf

Italië week 2 vanaf !1 Italië week 2 vanaf 25-06-2015 Donderdag 25 Juni Het was het laatste nachtje op camping San Procolo. Wij trekken verder met de camper. We zien elkaar nog even in Porto San Giorgio op de markt. We drinken

Nadere informatie

onze gids en tolk kunnen we met ze praten. We overnachten weer in yurts.

onze gids en tolk kunnen we met ze praten. We overnachten weer in yurts. Dag 1: Bishkek De vlucht uit Amsterdam landt om 15:10 in Bishkek, waar jullie gids staat te wachten. We rijden naar Bishkek en checken in in een prettig 3* hotel, waar je je op kunt frissen. Daarna gaan

Nadere informatie

Luciano en Hans. Christiaan en Richard. Jena en Arianne. Bianca en Gerrit. Danielle en Jan. Jules en Martin

Luciano en Hans. Christiaan en Richard. Jena en Arianne. Bianca en Gerrit. Danielle en Jan. Jules en Martin Luciano en Hans Christiaan en Richard Jena en Arianne Bianca en Gerrit Danielle en Jan Jules en Martin Het was vroeg.6 uur verzamelen op station Utrecht Centraal. Vandaar gingen we via Rotterdam naar Brussel.

Nadere informatie

Camping Caravaning. Pointe de Kerbihan. Bretagne Sud. Bretagne Sud. In LA TRINITE vanaf pasen tot de herfstzon

Camping Caravaning. Pointe de Kerbihan. Bretagne Sud. Bretagne Sud. In LA TRINITE vanaf pasen tot de herfstzon Bretagne www.camping-de-la-baie.fr Camping Caravaning La Trinité sur Mer Rivière de Crac h...de schoonheld van haar stranden, haar stranden van fijn zand, het milde klimaat, haar gastvrijheid, haar gastronomie,

Nadere informatie

Reisverslag Sri-Lanka 2 juli

Reisverslag Sri-Lanka 2 juli Reisverslag Sri-Lanka 2 juli 25 December 2011 waren wij 12,5 jaar getrouwd en als verlaat huwelijksreis zijn wij met onze drie dochters naar Sri-Lanka vertrokken. Eerst lekker 3 dagen bij het zwembad rondhangen

Nadere informatie

En dan gingen wij met de bus verder naar het kamp II bezoeken, gelukkig is dat maar korte duur, wij waren al moe van veel rondlopen.

En dan gingen wij met de bus verder naar het kamp II bezoeken, gelukkig is dat maar korte duur, wij waren al moe van veel rondlopen. En dan gingen wij met de bus verder naar het kamp II bezoeken, gelukkig is dat maar korte duur, wij waren al moe van veel rondlopen. Geschiedenis In het stadje Auschwitz (Pools: Oswiecim) ligt stille getuige

Nadere informatie

Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek

Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek 1. Algemene informatie Eliza was here - Mr Dim - /turkije/_zuid-egeische_kust/gocek_/mr_dim.htm 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Mr Dim - (Turkije Zuid-Egeïsche

Nadere informatie

MundoRado reis naar Maleme, Kreta.

MundoRado reis naar Maleme, Kreta. MundoRado reis naar Maleme, Kreta. Op maandag 9 juni was het zover. We gingen op vakantie naar het mooie eiland Kreta en om precies te zijn, naar Maleme. Om 12.00 uur moesten wij ons verzamelen op Schiphol

Nadere informatie

INCENTIVES FOR INDIVIDUALS MEXICO

INCENTIVES FOR INDIVIDUALS MEXICO [Typ hier] INCENTIVES FOR INDIVIDUALS MEXICO ZONDAG 17 TOT EN MET MAANDAG 25 SEPTEMBER 2017 Transportvoorstel: Vluchten worden uitgevoerd door TUI fly. Heen zondag 17 september: TB705 Brussel Cancun 09:25

Nadere informatie

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1]

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Door wjvanderzanden[2]op vr, 07/24/2015-13:29 Tags:reizen

Nadere informatie

Lotza's Studios Griekenland Santorini Finikia

Lotza's Studios Griekenland Santorini Finikia Lotza's Studios Griekenland Santorini Finikia 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Lotza's Studios - (Griekenland Santorini Finikia) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

LISSABON. De reisgids voor een actieve & culturele vakantie. Het magazine 9. Het magazine 9. Je draai vinden 31. Je draai vinden 33

LISSABON. De reisgids voor een actieve & culturele vakantie. Het magazine 9. Het magazine 9. Je draai vinden 31. Je draai vinden 33 WTK Wat & Hoe Lissabon KR nov 2014_Opmaak 1 21-11-14 13:08 Pagina 1 Inclus betrouw ief stadspla bare ttegrond 31 La Ribera, PortMiddeleeuws Olímpic en Poblenou Lissabon De westelijke Eixample en hellingen

Nadere informatie

Luxe verwenvakantie in Beekbergen tot

Luxe verwenvakantie in Beekbergen tot Luxe verwenvakantie in Beekbergen 12-08-2016 tot 19-08-2016 Dag 1. Het is vrijdag 12 augustus 2016. 11:30 uur verzamelen bij Tendens te Arnhem. Weldra gaan wij beginnen aan onze verwenvakantie in Hotel

Nadere informatie

CCC Reis 2013. Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Kroatië, Slovenië

CCC Reis 2013. Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Kroatië, Slovenië CCC Reis 2013 Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Kroatië, Slovenië van 3 juni t/m 4 juli 2013 De coördinatoren hadden weer een prachtige en gevarieerde tocht uitgezet. Onze eerste camping was bij Dillenburg,

Nadere informatie

Villa Louloudi euros/week

Villa Louloudi euros/week Villa Louloudi Villa Louloudi is een unieke, traditionele villa op Sifnos, Ã Ã n van de mooiste eilanden van Griekenland. Het is dã perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de Griekse zon, prachtig

Nadere informatie

Noord Portugal & Porto 22/04/2015-25/04/2015 Transeurope

Noord Portugal & Porto 22/04/2015-25/04/2015 Transeurope Noord Portugal & Porto 22/04/2015-25/04/2015 Transeurope FORMALITEITEN : Identiteitskaart is voldoende. ELECTRICITEIT : Geen adapter nodig, hetzelfde als hier in België. KLIMAAT : Temperaturen waren zacht,

Nadere informatie

Programmaboekje Talenreis Spanje 2015 12 t/m 16 oktober

Programmaboekje Talenreis Spanje 2015 12 t/m 16 oktober Programmaboekje Talenreis Spanje 2015 12 t/m 16 oktober Dit boekje is van: Beste leerlingen, Voor jullie ligt het programmaboekje van de Talenreis (Spanje). Dit boekje met het gehele programma van activiteiten

Nadere informatie

Wij zijn met elkaar op vakantie:

Wij zijn met elkaar op vakantie: Wij zijn met elkaar op vakantie: Manja Ciska Adri Piet Paul Zaterdag 28 juli: Vanmorgen zijn we allemaal vroeg opgestaan om op tijd in Arnhem op het kantoor te zijn. Vertrek naar Bremm om 10 uur. Tot onze

Nadere informatie

STAGEREIS : PROJECT REISLEIDERS VERRE BESTEMMINGEN. LISSABON DAG 1 zaterdag 23 mei 2015

STAGEREIS : PROJECT REISLEIDERS VERRE BESTEMMINGEN. LISSABON DAG 1 zaterdag 23 mei 2015 STAGEREIS : PROJECT REISLEIDERS VERRE BESTEMMINGEN LISSABON DAG 1 zaterdag 23 mei 2015 Ondanks het vroege uur werden we door docente/coach Marleen De Waele en de reisleiders in opleiding ( Ingrid, Sofie,

Nadere informatie

Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman

Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman Het is zaterdag 11 mei 2013. De wekker loopt af om 03.00 uur. Oei, wat is het vroeg.

Nadere informatie

WO DER ELBLING WÄCHST Concertreis 2008 Maastrichts Mannenkoor naar Trier deel 1.

WO DER ELBLING WÄCHST Concertreis 2008 Maastrichts Mannenkoor naar Trier deel 1. WO DER ELBLING WÄCHST Concertreis 2008 Maastrichts Mannenkoor naar Trier deel 1. Wat hebben we een fantastisch weer gehad op onze concertreis naar Trier. Al vanaf de opstapplaatsen zat de stemming er al

Nadere informatie

OKTOBERFEEST DUITSLAND 26-09 tot 29-09-2014 MET MAURICE ( ALIAS MAUS ) EN BERT

OKTOBERFEEST DUITSLAND 26-09 tot 29-09-2014 MET MAURICE ( ALIAS MAUS ) EN BERT OKTOBERFEEST DUITSLAND 26-09 tot 29-09-2014 MET MAURICE ( ALIAS MAUS ) EN BERT 1 Vrijdag 26-09-2014 Dag 1 van onze reis naar het Oktoberfeest in Thuringen Duitsland. Wij ontmoeten elkaar op de parkeerplaats

Nadere informatie

Inclusief betrouwbare kaarten PORTUGAL. De reisgids voor een actieve & culturele vakantie

Inclusief betrouwbare kaarten PORTUGAL. De reisgids voor een actieve & culturele vakantie Inclusief betrouwbare kaarten PORTUGAL De reisgids voor een actieve & culturele vakantie Inhoud Top 10 4 Het Portugalgevoel 6 9 35 45 83 109 Het magazine n Portugal in de 21e eeuw n Portugal in een glas:

Nadere informatie

Quinta dos Junqueiros Portugal Costa de Lisboa Azoia

Quinta dos Junqueiros Portugal Costa de Lisboa Azoia Quinta dos Junqueiros Portugal Costa de Lisboa Azoia 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Quinta dos Junqueiros - (Portugal Costa de Lisboa Azoia) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en

Nadere informatie

Fly & drive Andalusië

Fly & drive Andalusië Page 1 of 5 Fly & drive Andalusië In Spanje stichtten de Arabieren een rijk dat een hoge beschaving en een grote welvaart kende, waarbij de rest van Europa verbleekte. De belangrijkste gebeurtenissen in

Nadere informatie

Namibië. 25 augustus 2015

Namibië. 25 augustus 2015 Namibië 25 augustus 2015 Verslag Namibië 27-6 tm 9-7- 2015 27-6 Vertrek vanaf Frankfurt om 20.10 uur. 28-6 Na een vlucht van 10 uur zijn wij aangekomen op Windhoek. Wat was het koud s,morgens vroeg om

Nadere informatie

Quinta Verde Sintra Portugal Costa de Lisboa Sintra

Quinta Verde Sintra Portugal Costa de Lisboa Sintra Quinta Verde Sintra Portugal Costa de Lisboa Sintra 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Quinta Verde Sintra - (Portugal Costa de Lisboa Sintra) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden

Nadere informatie

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Zaterdag, 31 mei Na een aangename vlucht kwamen wij in Istanbul St. Gokcan aan en werden na een lange wachttijd bij de pascontrole van

Nadere informatie

ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS!

ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS! DAG 1 AMSTERDAM of BRUSSEL-ADDIS ABEBA ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS! 14-daagse rondreis Noord Historische route + Simien Mountains En route Vlucht naar Addis Abeba vanuit Amsterdam (met overstap) of Brussel

Nadere informatie

Faciliteiten Receptie, lift, bar, ontbijtruimte en airconditioning. Gratis Wifi is beschikbaar in het gehele hotel.

Faciliteiten Receptie, lift, bar, ontbijtruimte en airconditioning. Gratis Wifi is beschikbaar in het gehele hotel. Offerte Mandy Kolkman / 2 personen Porto Vluchtschema 11/12 Eindhoven-Porto 1405-1545 14/12 Porto-Eindhoven 1005-1340 Alleen handbagage is inbegrepen. Bezoek Ribeira, het oude centrum, en geniet van een

Nadere informatie

Hotel Su Gologone Italië Sardinië Oliena

Hotel Su Gologone Italië Sardinië Oliena Hotel Su Gologone Italië Sardinië Oliena 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel Su Gologone - (Italië Sardinië Oliena) - 0 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad: Ja Airco:

Nadere informatie

Hello sunshine! Reizen langs de Amafi -kust betekent de hee dag buiten zijn. Capri

Hello sunshine! Reizen langs de Amafi -kust betekent de hee dag buiten zijn. Capri Dit soort romantische terrassen kom je overal tegen. Dit is het terras van La Caffeteria op de Piazza del Martiri in Napels. Rechts het strand van beachclub Bagno di Tiberio op Capri. Hello sunshine! Reizen

Nadere informatie

Eindevaluatie. Riga. Begeleiders;Geert Daams en Remco Reijke

Eindevaluatie. Riga. Begeleiders;Geert Daams en Remco Reijke Eindevaluatie Riga 2011 Begeleiders;Geert Daams en Remco Reijke Inhoud Inleiding... 3 Wat voor cijfer geef je de Riga reis?... 4 Wat was je voornaamste reden om naar Riga te gaan?... 4 Hoe heb je de heenreis

Nadere informatie

Budapest. Woensdag 20 t/m vrijdag 22 oktober 2010. Debreceni VSC - PSV

Budapest. Woensdag 20 t/m vrijdag 22 oktober 2010. Debreceni VSC - PSV Budapest Woensdag 20 t/m vrijdag 22 oktober 2010 Debreceni VSC - PSV Budapest, de hoofdstad van Hongarije, telt 1,7 miljoen inwoners. De Donau splitst de stad in twee delen; het heuvelachtige Buda en Pest,

Nadere informatie

Spanje, 8 daagse fly-drive Andalusië Tour

Spanje, 8 daagse fly-drive Andalusië Tour Prijswijzigingen, zet- en drukfouten voorbehouden. Brabants Dagblad gaat zorgvuldig om met persoonsgegevens. In het colofon van de krant treft u nadere informatie aan. Zie ook het Privacy Statement op

Nadere informatie

La Palma Vrijdag 28 september

La Palma Vrijdag 28 september La Palma 2007 Vrijdag 28 september Om 02:50 staat de taxi voor de deur om naar Schiphol te rijden. Na het inchecken, begint de vlucht op tijd om 05:30 uur en we komen om 09:50 (lokale tijd) op het vliegveld

Nadere informatie

EILAND : M A L L O R C A 8 daagse verblijf + rondrit Hotel Apolo **** in Playa de Palma op basis van half pension

EILAND : M A L L O R C A 8 daagse verblijf + rondrit Hotel Apolo **** in Playa de Palma op basis van half pension 2018 EILAND : M A L L O R C A 8 daagse verblijf + rondrit Hotel Apolo **** in Playa de Palma op basis van half pension 2 dagexcursies inbegrepen met middagmaal 2 ½ dagexcursies inbegrepen zonder middagmaal

Nadere informatie

Vallis ❿ 61. Prachtige gebouwen en panorama's

Vallis ❿ 61. Prachtige gebouwen en panorama's Route 6 60 Vallis 61 Prachtige gebouwen en panorama's In Vaals en Lemiers getuigen monumentale gebouwen van een bewogen verleden. De groene heuvels in de omgeving bieden allerlei fascinerende vergezichten.

Nadere informatie

De Blauwe Vogel 1609 KROATIE. Reisfamilie Carlier. ELEGANTE CRUISE vanuit Split met ons nieuw schip M/S ATLANTIC 5 *

De Blauwe Vogel 1609 KROATIE. Reisfamilie Carlier. ELEGANTE CRUISE vanuit Split met ons nieuw schip M/S ATLANTIC 5 * De Blauwe Vogel 1609 Reisfamilie Carlier KROATIE ELEGANTE CRUISE vanuit Split met ons nieuw schip M/S ATLANTIC 5 * split omis brac bol Makarska 38 deelnemers per vertrekdatum Het nieuwe deluxe schip M/S

Nadere informatie

Kalloni Beach Villas Griekenland Lesbos Skala Kalloni

Kalloni Beach Villas Griekenland Lesbos Skala Kalloni Kalloni Beach Villas Griekenland Lesbos Skala Kalloni 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Kalloni Beach Villas - (Griekenland Lesbos Skala Kalloni) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie