Samenvatting boek Ik weet dat u liegt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenvatting boek Ik weet dat u liegt"

Transcriptie

1 Samenvatting boek Ik weet dat u liegt Auteurs: Job Boersma en Guus Essers De term leugen veronderstelt zijn tegenpool waarheid, waarvan het nog maar zeer de vraag is of die überhaupt bestaat. Echt alles over leugens en bedrog voor professionals Zou het niet geweldig zijn als u elke leugen direct zou herkennen? Als u zou weten of een sollicitant overdrijft? Of een zakenrelatie liegt over zijn bijdrage aan een project? Ontdek in dit praktische boek hoe u met slimme verhoortechnieken en lichaamstaalanalyse kunt voorkomen dat mensen u bedriegen. Ontwikkel een antenne voor misleiding, manipulatie en intimidatie, zodat niemand u tijdens persoonlijke gesprekken, vergaderingen of onderhandelingen nog in de luren kan leggen.

2 Inleiding De term leugen veronderstelt zijn tegenpool waarheid, waarvan het nog maar zeer de vraag is of die überhaupt bestaat. Jazeker, ook u liegt. Liegen is net als seksualiteit: vrijwel ieder mens doet het, maar we praten er doorgaans niet over. Het sociale taboe op liegen levert een stroom van misverstanden op over leugens en bedrog: We kijken weg als we bedriegen. We zitten aan ons gezicht te friemelen als we liegen. Een leugendetector is altijd betrouwbaar. Als je jokt groeit je neus. Ook in zakelijke omgeving wordt gelogen en hebben we het vaak niet door. Wij mensen zijn slechte leugendetectors. De zakelijke gevolgen kunnen groot zijn, bijvoorbeeld wanneer een ontwerper liegt over de tijd die het kost om een website te maken of als een sollicitant liegt over zijn werkervaring. In dit boek wordt alles beschreven dat u moet weten over leugens en bedrog, direct toe te passen in de praktijk. Overleven met een leugen Professioneel liegen gebeurt bij bedrijven en instellingen. Hoe groter de organisatie, hoe groter de liegcultuur. Wij geloven graag in leugens Wij willen graag geloven omdat de waarheid ons niet uitkomt. De waarheid over liegen Liegen zit in ons bloed, dat is wel duidelijk geworden uit wetenschappelijk onderzoek. We kunnen niet anders.

3 De leugen paradox Mensen liegen veel en we kunnen het maar moeilijk herkennen. Gelukkig liegen de meeste mensen niet zoveel als ze zouden kunnen. Mensen liegen vooral voor materieel gewin en om psychologisch voordeel te behalen, zoals gelijk krijgen en bewonderd worden. De meeste mensen hebben een goed ontwikkeld geweten. Dat geweten vindt het prima om een beetje te bedriegen, we zijn tenslotte mensen, maar het moet niet te dol worden. Feiten over leugendetectie De harde realiteit is dat het doorzien van leugens en bedrog een ingewikkelde vaardigheid is.

4 Hoofdstuk 1 - Frisse fraudeurs, sjoemelen onder professionals De meeste professionals zijn eerlijk, zolang de omstandigheden dat toestaan. Het hangt mede af van de sociale en commerciële situatie waarin wij ons op dat moment bevinden. De normen en waarden om te liegen Moreel acceptabel is een leugentje om bestwil. Waar worden onze normen op gebaseerd als we het over liegen en bedriegen hebben? Augustinus ( v. Chr.) kwam tot enkele grondregels. Liegen is zondig. Hij stelde een hiërarchie van leugens samen op basis van de mate waarin deze leugens moeilijk te vergeven zijn. De sociale leugenbalans Afhankelijk van elkaar, van de omgeving. We creëren een sociaal saldo. De sociaal economische context bepaalt de marge.

5 Hoofdstuk 2 Liegsporen, herken de signalen van leugens en bedrog Leugenaars en leugenspeurders spelen met elkaar als het ware een voetbalwedstrijd. Wie er wint is niet duidelijk. De bal is rond en de leugen ook. Het hoofdstuk helpt u om gevoelig te worden voor signalen, de Gouden Regels van het sporenonderzoek. De neus van Pinokkio bestaat niet, bepaal een baseline, eerst even nadenken en maak onderscheid tussen high- en lowstakes. Liegsporen Lichaamstaal; o.a. stem, oogcontact en houding. Psychologische aanwijzingen o.a. rationaliseren, psychologische afstand en versprekingen.

6 Hoofdstuk 3 - Intuïtie, waarom uw gevoel u niet bedriegt De verschillende aspecten van intuïtie en de toepassing daarvan in onze professionele omgeving. Het zesde zintuig Intuïtief wisten we allang dat er doping werd gebruikt in de professionele wielersport. Intuïtief weten we dat politici ons manipuleren. De belangrijke vraag is wat doet u met die wetenschap? We maken gebruik van onze ingebouwde leugendetector. Soms voel je dat er iets mis is. In sommige gevallen kan het leiden tot lichamelijke effecten, zoals pijn in de ledematen en warm worden of psychische effecten, zoals concentratieverlies en het gevoel hebben dat iemand niet open is. Intuïtie in de praktijk We kunnen onze intuïtie niet uitschakelen, zelfs niet in onze slaap. Onze intuïtie is zeer fundamenteel. Als we de taal van onze intuïtie leren kennen kan dat veel voordelen opleveren. De succesfactoren van intuïtieve leugendetectie De meest mensen lukt het om in 40 tot 60 procent van de gevallen de leugen te herkennen. Feiten: - Vrouwen zijn in het algemeen beter in het interpreteren van iemands om non-verbale gedrag. - Mensen met een hoge sociale bezorgdheid (hoe kom ik over?) zijn minder goed in het waarnemen van signalen van misleiding. - Cues, de specifieke signalen waarop waarnemers letten. Kennis hebben van cues levert een significant voordeel op bij het stellen van de juiste diagnose. - Vertrouwd zijn met de communicatiestijl van de leugenaar. - De motivatie, de gedrevenheid van de individuele waarnemer.

7 Hoofdstuk 4 Micro-expressies, ik kan zien wat u voelt We zijn het ons niet bewust, maar veel van onze gevoelens zijn direct aan ons non-verbale gedrag af te lezen. U moet alleen wel weten waar u op moet letten. Minimale sporen die maximaal informeren Let op de minimale spierbewegingen in iemands gezicht. Mensen hebben micro-expressies; uitdrukkingen die een kwart seconde over het gezicht flitsen en vertellen wat iemand voelt. Het gaat om zeven expressies van emoties: boosheid, minachting, angst, blijdschap, verdriet, verbazing en walging. Slechts vijf procent van de mensheid neemt micro-expressies waar. Dat komt omdat men meer gericht is op de inhoudelijke kant. Boosheid (verdedigen van primaire belangen) Uw concentratie neemt toe, fellere blik in de ogen. Wenkbrauwen komen naar beneden, lippen krullen gespannen naar binnen. De bloedcirculatie neemt toe, het gezicht wordt roder van kleur. Minachting (mijn idee is beter) Een halve glimlach waarbij een van de mondhoeken wordt opgetrokken. Het is de enige asymmetrische expressie die er bestaat. Angst (waarschuwt mensen, zodat ze voor veiligheid kunnen kiezen) De mondhoeken worden naar achteren getrokken, richting de keel. De ogen worden tegelijkertijd open gesperd, waarmee men een groter blikveld krijgt. De wenkbrauwen gaan omhoog en worden samengetrokken.

8 Blijdschap (vertrouwen, veiligheid, geen angst voor de ander ) Beide mondhoeken gaan omhoog, tanden worden ontbloot, de wangen gaan omhoog en de spieren rond de ogen trekken samen. Verdriet (het verwerken van verlies) De mondhoeken gaan naar beneden, er ontstaat een pruillip, de ogen kunnen vochtig worden, de binnenkant van de wenkbrauwen beweegt naar boven. Verbazing (een onverwachte situatie) De mond valt open, de ogen worden groter, de wenkbrauwen trekken omhoog.

9 Walging (sterke afkeer van plannen of ideeën ) De bovenlip wordt opgetrokken, de neus wordt opgetrokken en sluit zich af, de wangen worden omhoog getrokken, de ogen sluiten zich deels af, de wenkbrauwen komen naar beneden.

10 Hoofdstuk 5 - Gesprekstechniek, lessen van de CIA Wat kunnen we leren van de echte professionals? Hoe proberen agenten van de CIA de waarheid te achterhalen? Welke methoden en technieken gebruiken zij? Iedereen kent de scenes uit de klassieke films: agenten die verdachten onder zware druk zetten door intimiderend gedrag. Hier een schreeuw, daar een lange stilte, en zo nu en dan een verhoortechniek uit de oude doos. Weerstand werkt niet Rond 1985 raakte de waarheid gaandeweg meer in zwang vergeleken met de traditie van het verkrijgen van bekentenissen. De effecten van druk uitoefenen leiden tot 3% actieve betrokkenheid, 41% gehoorzaamheid en 56% weerstand. Radicale veranderingen in verhoortechnieken Druk uitoefenen helpt dus niet om de actieve betrokkenheid te bevorderen. Moderne verhoren zijn gericht op het verdiepen van het contact met de verdachte. Voorbereiding: het je goed laten informeren over de andere partij. Echt contact: interesse tonen, self exposure en common ground, wederkerigheid, non-verbaal spiegelen. Iemand in de fuik van de waarheid lokken: geen aannames doen, open vragen stellen (hoe, wat, waar, welke, wanneer en waarom), samenvatten en checken, cognitief verzwaren (detail gericht waardoor onthouden moeilijker is), omgedraaide chronologie (de verhalen in omgekeerde volgorde toetsen). Het oordeel, de conclusie: soms is het handig iemand te confronteren met uw conclusie. En soms kunt u het oordeel beter voor u houden en de ander laten bekennen. Een techniek die u daarbij kan helpen is het verzachten van de waarheid, met softe interventie toont u begrip voor de leugens van de verdachte. Een onwaarheid is nog geen leugen De valkuil die u moet vermijden tijdens de gesprekken is dat iemand die niet de waarheid spreekt ook per definitie liegt. Waarneming is gekleurd. Denk aan getuigen die verschillende verklaringen afleggen maar hetzelfde hebben gezien. Zoek niet de leugen maar de waarheid Het is moeilijk om intenties van betrokken partijen op echtheid te kunnen controleren. De kunst is de intenties te vertalen naar concreet gedrag.

11 Hoofdstuk 6 Psychopaten, omgaan met gewetenloze professionals U kunt zich het niet voorstellen maar er zijn mensen, wellicht ook mensen die u kent, die het niets kan schelen of u voordeel of nadeel van hun gedrag ondervindt. Misleiding, leugens en bedrog zijn voor hen waardevolle instrumenten, die ze dan ook voortdurend met enthousiasme gebruiken. Hun geweten corrigeert hen niet. Beter, slimmer, belangrijker Voor psychopaten is succesvol zijn een eerste vereiste. Het is voor hen ondraaglijk dat anderen meer succes, voordeel of aandacht krijgen dan zijzelf. Het zijn mensen met een overmatige dosis eigendunk, ze zijn egocentrisch en hebben een stevige narcistische persoonlijkheid. Beschadigde kwab, geen geweten Psychopaten missen een belangrijk deel van de orbitofrontaalkwab, gelegen in het voorhoofd, precies boven de ogen. Hierdoor is minder sociaal gevoelsleven mogelijk. Zij voelen geen angst en zijn letterlijk en figuurlijk onverbeterlijk, zo worden zij geboren. Checklist voor het herkennen van psychopaten Bob Hare heeft in samenwerking met collega s uit de hele wereld de PCL-R Psychopathy Checklist samengesteld. In het boek worden 20 kenmerken geschetst. Psychopaten in uw dagelijkse praktijk Afspraken, codes, richtlijnen, normen, transparant zijn, compliance en respect voor Moeder Aarde: zo meten wij vandaag de dag het gedrag bestuurders, managers en politici af. Toch zien we in het zakenleven veel onbetrouwbaar en onethisch gedrag. De samenleving, bedrijven en organisaties geven psychopaten ruim baan. Drie foute types: de egocentrist, de narcist en de psychopaat. Fout: Zo egocentrisch als David Brent (televisieserie The Office) De egocentrische collega of manager gedijt goed in grote, bureaucratische organisaties. Hij faalt echter over het algemeen als zakenman, omdat hij slecht contacten kan onderhouden. Het gaat immers toch altijd weer over hemzelf. Fout: Zo leuk als een narcist Narcisten beschouwen zichzelf als anders, bijzonder, uniek en superieur, of in elk geval heel wat beter dan anderen. Een narcistische professional is nogal eens veroordeeld tot een levenslang zwervers bestaan. Iedere cliënt neemt vroeg of laat afstand van hem. Al dan niet met hulp van de advocaat of rechter. Een afwijzing heeft een krenkend effect op de persoon, vaak met ingehouden of openlijke agressie tot gevolg.

12 In de zwaarste vorm, die van de narcistische persoonlijkheidsstoornis, heeft de narcist veel problemen met relaties. In de mildere verschijningsvorm kan een narcist door middel van zijn charme, zelfvertrouwen en onafhankelijkheid veel voor elkaar krijgen binnen organisaties. Het geweten speelt vaak een ondergeschikte rol. Fout: Zo zorgeloos als een psychopaat U herkent hem als u een jaar later weer op dezelfde beurs bent en de vlotte, charismatische verkoper van vorig jaar tegenkomt. U ontsteekt in woede vanwege het voorval vorig jaar, hij nodigde u uit voor een diner en liet u de rekening betalen onder het mom van voorschieten. Hij wil graag met u in gesprek en snapt niet waarom u zo boos bent en wat er dan precies gebeurd is. Hij had goede bedoelingen en nu weer. Hapje eten? Bekende egocentristen, narcisten en psychopaten Het kost weinig moeite om egocentristen, narcisten en psychopaten te vinden. De volgende mensen zijn niet per definitie psychopaten, maar beschikken wel over persoonlijkheidskenmerken die in meerdere of mindere mate ver want zijn met de van psychopaten. Silvio Berlusconi Heeft grote minachting voor de Italiaanse en Europese politici. Past de Italiaanse wetgeving aan zijn persoonlijke behoeften aan. En is een groot bewonderaar van Poetin. Richard R. Fuld jr. De CEO van Lehman Brothers. Het grootste faillissement uit de geschiedenis. Bijna 15 jaar stond hij aan het hoofd van deze financiële instelling. Hij had er zijn eigen lift met liftboy, drie privéjets en een helikopter ter beschikking. Zijn loon tussen 2000 en 2008 was naar schatting een miljard dollar.

13 Ernst Jansen Steur Neuroloog met vervalst Duits artsendiploma in Duitsland werkzaam geweest. Werkte eerder als neuroloog bij het Medisch Spectrum Twente. Bekend van onderzoek naar Alzheimer, Parkinson en MS. Raakte verslaafd aan Dormicum en vervalste recepten van collega s om aan het middel te komen. Een reeks foute diagnoses en ingrepen volgde. Ben jij gek of ben ik het? De meeste mensen zijn om verschillende redenen in meer of mindere mate kwetsbaar. De egocentristen, narcisten en psychopaten maken daar dankbaar gebruik van. Ze hebben een open podium voor liegen en bedriegen en kunnen daardoor haast ongebreideld hun doelen realiseren. Veranderingen zijn een vast onderdeel van ons bestaan geworden. Dit werkklimaat is een uitstekende broedplaats voor deze personen. Zij gedijen meer dan uitstekend in een turbulente professionele omgeving. De kern van veel moderne organisatieculturen is de inconsistentie. Doelen, middelen en afspraken veranderen steeds. Een kwetsbare samenleving Hoe kwetsbaar onze samenleving is blijkt uit de in het boek opgesomde gegevens van het Trimbosinstituut, een kennisinstituut dat is gespecialiseerd in de geestelijke gezondheidszorg. In het rapport worden acht persoonlijke psychische problemen en tien psychische kwalen op het werk benoemd. Twee voorbeelden: - Psychische labiliteit, in sterke mate aanwezig bij emotionele verwaarlozing, is voor 53% erfelijk bepaald. - Eén op de vijf werkende mannen en vrouwen in Nederland heeft een psychische stoornis. Het boek sluit af met verantwoording en literatuur en informatie over de auteurs Job Boersma en Guus Essers. Ik weet dat u liegt, geschreven door Job Boersma en Guus Essers Tweede druk juli 2013 Uitgever Haystack, Zaltbommel ISBN

! 7 15-10-14. IK WEET DAT U LIEGT Inhoud van het boek. IK WEET DAT U LIEGT eerste hoofdstuk. Frisse fraudeurs. Een paar cijfers...

! 7 15-10-14. IK WEET DAT U LIEGT Inhoud van het boek. IK WEET DAT U LIEGT eerste hoofdstuk. Frisse fraudeurs. Een paar cijfers... management- IK WEET DAT U LIEGT Inhoud van het boek 1. Frisse fraudeurs!u zéker & ik óók! 2. Liegsporen! Hans & Grietje! 3. Intuïtie!Issue-detectie! 4. Micro-expressies!Flitsen van de waarheid! 5. Lessen

Nadere informatie

IK WEET DAT U LIEGT LEUGENTJES OM BESTWIL... BALPEN,, AANSTEKER, FOTOKOPIE.. WIE NIET? Workshop IK WEET DAT U LIEGT drs. Guus Essers.

IK WEET DAT U LIEGT LEUGENTJES OM BESTWIL... BALPEN,, AANSTEKER, FOTOKOPIE.. WIE NIET? Workshop IK WEET DAT U LIEGT drs. Guus Essers. Workshop IK WEET DAT U LIEGT drs. Guus Essers managementboek IK WEET DAT U LIEGT 1. Frisse fraudeurs U zéker & ik óók 2. Liegsporen Hans & Grietje 3. Intuïtie Issue-detectie 4. Micro-expressies Flitsen

Nadere informatie

Verbindingsactietraining

Verbindingsactietraining Verbindingsactietraining Vaardigheden Open vragen stellen Luisteren Samenvatten Doorvragen Herformuleren Lichaamstaal laten zien Afkoelen Stappen Werkafspraken Vertellen Voelen Willen Samen Oplossen Afspraken

Nadere informatie

Non-verbale communicatie

Non-verbale communicatie Non-verbale communicatie Wie de taal van het lichaam wil leren begrijpen, moet eerst de verschillende signalen leren kennen, herkennen en goed inschatten. Meestal richten we (bewust) onze aandacht op het

Nadere informatie

Voel jij wat ik bedoel? www.psysense.be 17/5/2008

Voel jij wat ik bedoel? www.psysense.be 17/5/2008 Voel jij wat ik bedoel? www.psysense.be 17/5/2008 Gevoel en emoties / definitie Emoties: in biologische zin: affectieve reacties. Prikkeling van dit systeem geeft aanleiding tot allerlei lichamelijke reacties.

Nadere informatie

Hoe Zeker Ben Ik Van Mijn Relatie

Hoe Zeker Ben Ik Van Mijn Relatie Hoe Zeker Ben Ik Van Mijn Relatie Weet jij in welke opzichten jij en je partner een prima relatie hebben en in welke opzichten je nog wat kunt verbeteren? Na het doen van de test en het lezen van de resultaten,

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. Voor verwijzers

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. Voor verwijzers MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Voor verwijzers Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Veel mensen met een licht

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

1. Ik merk vaak dat ik probeer iets te bereiken wat op de een of andere manier op een mislukking uitloopt. -----

1. Ik merk vaak dat ik probeer iets te bereiken wat op de een of andere manier op een mislukking uitloopt. ----- Test: Je persoonlijke afweerprofiel Met de volgende test kun je bepalen welk afweermechanisme je het meest gebruikt. Iedereen gebruikt alle afweervormen, maar er bestaan verschillen in de frequentie waarmee

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Kijken en voelen. Over hoe we emoties van anderen lezen en wat dat met ons doet. Nieuwjaarsbijeenkomst Mediatorsvereniging 7 januari 2016

Kijken en voelen. Over hoe we emoties van anderen lezen en wat dat met ons doet. Nieuwjaarsbijeenkomst Mediatorsvereniging 7 januari 2016 Kijken en voelen Over hoe we emoties van anderen lezen en wat dat met ons doet Nieuwjaarsbijeenkomst Mediatorsvereniging 7 januari 2016 Agneta Fischer Universiteit van Amsterdam Mediation congres 2016,

Nadere informatie

De kracht van lichaamstaal

De kracht van lichaamstaal De kracht van lichaamstaal @ingridbenes www.ingridbenes.eu Certified By: In 30 minuten,kunnen twee mensen over de 800 nonverbale signalen verzenden. = Non-verbaal =Woorden 0 % 40 60 % % Non-verbaal is

Nadere informatie

Inleiding 11. Hoofdstuk 1 Moeder. Haar dochters en haar zonen 14

Inleiding 11. Hoofdstuk 1 Moeder. Haar dochters en haar zonen 14 Inhoud Inleiding 11 Hoofdstuk 1 Moeder. Haar dochters en haar zonen 14 1. De moederrol 14 1.1 De vorige relatie 14 1.2 De babyboomgeneratie 15 1.3 Onvoorwaardelijke moederliefde 16 en voorwaardelijke vaderliefde

Nadere informatie

Luisteren en samenvatten

Luisteren en samenvatten Luisteren en samenvatten Goede communicatie, het voeren van een goed gesprek valt of staat met luisteren. Vaak denk je: Dat doe ik van nature. Maar schijn bedriegt: luisteren is meer dan horen. Vaak luister

Nadere informatie

NOOIT GENOEG DE KWETSBAARHEID VAN

NOOIT GENOEG DE KWETSBAARHEID VAN TEKST: Annick Geets DE KWETSBAARHEID VAN NOOIT GENOEG Kwetsbaarheid is niet een kwestie van winnen of verliezen, maar een kwestie van inzien en accepteren dat beide bij het leven horen. Een kwestie van

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Lopen op je tenen. Les en handboek praktijk Over huiselijk geweld en de hulp die geboden wordt.

Lopen op je tenen. Les en handboek praktijk Over huiselijk geweld en de hulp die geboden wordt. Lopen op je tenen Les en handboek praktijk Over huiselijk geweld en de hulp die geboden wordt. Lopen op je tenen Les en handboek praktijk Gerard M van Duin 3 2 Schrijver: mr drs GM van Duin Coverontwerp:

Nadere informatie

Communicatie. Els Ronsse. april 2008

Communicatie. Els Ronsse. april 2008 Communicatie Els Ronsse april 2008 Communicatie =? Boodschappen Heen en weer Coderen loopt bij mensen met autisme vaak fout Maar communicatie is meer. Relatiegericht Aandacht vragen Bevestiging geven Aanmoedigen

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Psychisch of Psychiatrie? 12-06-2012

Psychisch of Psychiatrie? 12-06-2012 Wat is een psychische stoornis? Een psychische stoornis is een patroon van denken, voelen en gedrag dat binnen de geldende cultuur ongebruikelijk is. Het patroon veroorzaakt last bij de persoon zelf en/of

Nadere informatie

Luisteren is geen trucje

Luisteren is geen trucje Luisteren is geen trucje Luisteren is geen vaardigheid, al wordt er wel vaak zo over gesproken. Luisteren is veel meer een kwestie van houding, zelfs van zijn. Dat klinkt je wellicht zweverig in de oren,

Nadere informatie

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken?

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken? Werkblad: 1. Wat is je leerstijl? Om uit te vinden welke van de vier leerstijlen het meest lijkt op jouw leerstijl, kun je dit simpele testje doen. Stel je eens voor dat je zojuist een nieuwe apparaat

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding Wat is een leugen en waarom liegen we? 15

Inhoud. Inleiding Wat is een leugen en waarom liegen we? 15 Inhoud Inleiding 11 1. Wat is een leugen en waarom liegen we? 15 1.1 De biologische benadering 18 1.2 De psychiatrische/psychologische benadering 18 1.3 De economische benadering 25 1.4 De sociaal- psychologische

Nadere informatie

Inhoud. coaching. Opleidingen, cursussen, workshops

Inhoud. coaching. Opleidingen, cursussen, workshops Inhoud coaching Opleidingen, cursussen, workshops Inhoud Les 1. Wat is coaching? Coaching: verwezenlijk je dromen en ervaar succes! Stappenplan Het beroep Wat is coaching en wat is het niet? De verschillen

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

Hoe word je succesvol in sales

Hoe word je succesvol in sales Hoe word je succesvol in sales Verkopen gaat niet vanzelf. Zeker niet in deze tijd. Toch zijn nog steeds veel verkopers erg succesvol. Dat komt niet door het product of de dienst die ze aanbieden, maar

Nadere informatie

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL KINDEREN LEKKER IN HUN VEL 1. Welkom wij zijn Karin Hallegraeff en Noelle van Delden van Praktijk IKKE Karin stelt zich voor en er komt een foto van Karin in beeld. Noelle stelt zich voor en er komt een

Nadere informatie

Feedback. in hapklare brokken

Feedback. in hapklare brokken Feedback in hapklare brokken Jan van Baardewijk Zorgteamtrainer Op zorgteamtraining.nl is de meest recente versie van feedback gratis beschikbaar. Mocht je willen weten of je de meest recente versie hebt,

Nadere informatie

Hij/zij was de liefste, maar ook de ergste

Hij/zij was de liefste, maar ook de ergste Hij/zij was de liefste, maar ook de ergste Eerste druk, 2014 2014 Emelie van Laar isbn: 9789048434497 nur: 775 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van

Nadere informatie

1.1 Relatie verslaving

1.1 Relatie verslaving 1.1 Relatie verslaving Typering Iemand wordt relatieverslaafd genoemd als hij denkt niet zonder relatie te kunnen leven. Soms zijn mensen zo afhankelijk van een relatie, dat ze er alles voor doen om die

Nadere informatie

Je gezicht en houding. spreken boekdelen!

Je gezicht en houding. spreken boekdelen! Ronald Dingerdis Je gezicht en houding 5 spreken boekdelen! Iedereen lekt non-verbale communicatie. Het is menselijk en het gebeurt gewoon. Het is ook logisch want communicatie bestaat voor het grootste

Nadere informatie

Methodisch werken binnen Lang Verblijf. woonzorg en dagbesteding

Methodisch werken binnen Lang Verblijf. woonzorg en dagbesteding Methodisch werken binnen Lang Verblijf woonzorg en dagbesteding 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Gentle Teaching 4 Middelen 5 Voor wie is Gentle Teaching? 5 3. Competentievergrotend werken 6 Middelen

Nadere informatie

Hoe kunt u voor uw bijzondere kleinkind zorgen? Tips voor opa s en oma s. Foto Britt Straatemeier. Deze brochure werd mogelijk gemaakt door:

Hoe kunt u voor uw bijzondere kleinkind zorgen? Tips voor opa s en oma s. Foto Britt Straatemeier. Deze brochure werd mogelijk gemaakt door: Hoe kunt u voor uw bijzondere kleinkind zorgen? Tips voor opa s en oma s Foto Britt Straatemeier Deze brochure werd mogelijk gemaakt door: Tips voor grootouders Foto Susanne Reuling Als in het gezin van

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN EN CREATIVITEIT

SOCIALE VAARDIGHEDEN EN CREATIVITEIT Prof. Rumen Stamatov PhD Assoc. Prof. Svetlana Sariyska Maria Goranova Petya Grudeva SOCIALE VAARDIGHEDEN EN CREATIVITEIT Handboek met illustraties Uitgeverij Blakom Plovdiv, 2015 1 Prof. Rumen Stamatov,

Nadere informatie

Haïti. Anneke Vinke, 19 januari 2010

Haïti. Anneke Vinke, 19 januari 2010 Haïti Anneke Vinke, 19 januari 2010 Opzet Korte introductie Feiten en verder Morgen... PAUZE --> daarna vragen/discussie 2 Situatie: RAMP in Haïti TV beelden & leed: zien van pijn van kinderen niet te

Nadere informatie

Positie van meerzijdige partijdigheid als hulpverlener. Hilde Delameillieure Foton

Positie van meerzijdige partijdigheid als hulpverlener. Hilde Delameillieure Foton Positie van meerzijdige partijdigheid als hulpverlener Hilde Delameillieure Foton Begrip uit contextuele therapie Meerzijdige partijdigheid of meerzijdig gerichte partijdigheid, of veelzijdige partijdigheid

Nadere informatie

Trainershandleiding Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar

Trainershandleiding Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar Trainershandleiding Brugklas Bikkels versie 2014 Inhoudsopgave Introductie Organiseer je training Praktische tips De werkmap Powerpoint presentatie Ouderbrieven Draaiboek Bijeenkomst 1 Bijeenkomst 2 Bijeenkomst

Nadere informatie

Ouderen. Vrijwilligers en studenten tegen ouderenmishandeling. Stichting

Ouderen. Vrijwilligers en studenten tegen ouderenmishandeling. Stichting Vrijwilligers en studenten tegen ouderenmishandeling Stichting Definitie ouderenmishandeling Al het handelen of nalaten van handelen jegens (geheel of gedeeltelijk) afhankelijke ouderen, door diegene(n)

Nadere informatie

Weg met de olifant in de porseleinen kast

Weg met de olifant in de porseleinen kast Workshop Indirect leren communiceren met LMR model van Lewis - Stop talking or leave Wanneer: Symposium woensdag 16 oktober Waar: Universiteit Tilburg Door wie: Natascha Zoutewelle Weg met de olifant in

Nadere informatie

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo. Relaties HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.org Relaties kunnen een belangrijke rol spelen bij het omgaan

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze lessen zijn geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb hoofdstuk 8 Kernovertuigingen Kernovertuigingen zijn vaste gedachten en ideeën die we over onszelf hebben. Ze helpen ons te voorspellen wat er gaat gebeuren en te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

Nadere informatie

Leren in contact met paarden Communicatie die is gebaseerd op gelijkwaardigheid (Door Ingrid Claassen, juni 2014)

Leren in contact met paarden Communicatie die is gebaseerd op gelijkwaardigheid (Door Ingrid Claassen, juni 2014) Leren in contact met paarden Communicatie die is gebaseerd op gelijkwaardigheid (Door Ingrid Claassen, juni 2014) Inleiding De kern van (autisme)vriendelijke communicatie is echt contact, gebaseerd op

Nadere informatie

Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren. Bouwen aan zelfvertrouwen. Jeugd

Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren. Bouwen aan zelfvertrouwen. Jeugd Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren Bouwen aan zelfvertrouwen Jeugd 1. Weerbaarheidstrainingen voor kinderen Heeft uw kind moeite met voor zichzelf op te komen? Of is uw kind wellicht te weerbaar?

Nadere informatie

De Budget Ster: omgaan met je schulden

De Budget Ster: omgaan met je schulden De Budget Ster: omgaan met je schulden Budget Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Budget Ster MOTIVATIE EN VERANTWOORDELIJKHEID STRESS DOOR SCHULDEN BASISVAARDIGHEDEN STABILITEIT FINANCIEEL ADMINISTRATIEVE

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Soms voel je je gevangen door het leven. Vastgezet door de drukte, en beklemd in je eigen hoofd. Je voelt je niet vrij en je voelt geen liefde. Met deze tips breng

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al:

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al: Niet meer overgeven Vaak is de eerste zin die de klant uitspreekt een aanwijzing voor de hulpvraag. Paula zat nog maar net toen ze zei: ik ben bang om over te geven. Voor deze angst is een mooie naam:

Nadere informatie

Een stille date met alcohol

Een stille date met alcohol Een stille date met alcohol Verslaafd Je bent 19 jaar en je drinkt anderhalve fles wijn op een avond. Het verhaal van een meisje dat hulp zoekt. EEN NEGENTIENJARIGE ALCOHOLIST Er liggen zes opgerookte

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Gelukskoffercoaching. Ik kan in drie woorden vertellen wat ik geleerd heb: I love me. Wael, 11 jaar. Gelukkig zijn kun je leren!

Gelukskoffercoaching. Ik kan in drie woorden vertellen wat ik geleerd heb: I love me. Wael, 11 jaar. Gelukkig zijn kun je leren! Gelukkig zijn kun je leren! Gelukskoffercoaching Missie GELUKKIG ZIJN KUN JE LEREN Gelukskoffercoaching wil kinderen op jonge leeftijd positief ondersteunen in hun individuele emotionele ontwikkeling.

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Bevriend met Bram of met een autist

Bevriend met Bram of met een autist Bevriend met Bram of met een autist Eerste druk, januari 2010 2010 Nanno Ymus isbn: 978-90-484-0990-7 nur: 283 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl De namen, plaatsen en gebeurtenissen

Nadere informatie

Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen

Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen Jongeren Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen Vragen? Voor wie is deze brochure? Je hebt deze brochure gekregen omdat je autisme hebt of nog niet zeker weet of je autisme hebt. Je bent dan bij Yulius

Nadere informatie

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering.

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. Bij SNAP leren we ouders en kinderen vaardigheden om problemen op te lossen en meer zelfcontrole te ontwikkelen. Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. SNAP (STOP

Nadere informatie

Leerlijn Sociaal-emotionele ontwikkeling

Leerlijn Sociaal-emotionele ontwikkeling Leerlijn 1.1. Emotioneel 1.2. Sociaal Stamlijn Niveau A Merkt zintuiglijke stimulatie op (aanraking, vibratie, smaken, muziek, licht) Uit lust- en onlustgevoelens Kijkt gericht enkele seconden naar een

Nadere informatie

Omgaan met weerstanden Gedreven mensen bevlogen scholen. 28 april 2017 Lieve Peeters

Omgaan met weerstanden Gedreven mensen bevlogen scholen. 28 april 2017 Lieve Peeters Omgaan met weerstanden Gedreven mensen bevlogen scholen 28 april 2017 Lieve Peeters Omgaan met weerstand Wie in huis de trekker is van veranderingen, weet dat je dan kunt rekenen op een hoeveelheid weerstand

Nadere informatie

Wees duidelijk tegen je klanten

Wees duidelijk tegen je klanten Ronald Dingerdis Wees duidelijk tegen je klanten 3 In onze training Klantgerichtheid en communicatie vroeg een cursist me onlangs of je tegen je klant kan zeggen dat hij extreem vervelend is. Dat hij onredelijk

Nadere informatie

Jante Schmidt Alistair Niemeijer Carlo Leget Evelien Tonkens Margo Trappenburg. Waardigheidscirkel

Jante Schmidt Alistair Niemeijer Carlo Leget Evelien Tonkens Margo Trappenburg. Waardigheidscirkel Jante Schmidt Alistair Niemeijer Carlo Leget Evelien Tonkens Margo Trappenburg De Waardigheidscirkel De Waardigheidscirkel Samenvatting Jante Schmidt Alistair Niemeijer Carlo Leget Evelien Tonkens Margo

Nadere informatie

workshop? 2. In welke situatie(s) voel je je wel eens onveilig in je werk? 3. Wat heb je nodig om je veilig te voelen

workshop? 2. In welke situatie(s) voel je je wel eens onveilig in je werk? 3. Wat heb je nodig om je veilig te voelen 1. Om welke reden(en) volg je deze workshop? 2. In welke situatie(s) voel je je wel eens onveilig in je werk? 3. Wat heb je nodig om je veilig te voelen in je werk? 4. Waarin blink jij jjmet betrekking

Nadere informatie

Mentaliseren Bevorderende Therapie (MBT) voor cliënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis

Mentaliseren Bevorderende Therapie (MBT) voor cliënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis Mentaliseren Bevorderende Therapie (MBT) voor cliënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis Informatie voor cliënten en hun verwijzers Mentaliseren Bevorderende Therapie voor cliënten met een borderline

Nadere informatie

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen vandaag wil ik dit gebod toepassen op het geloofsgesprek onderwerp van de gemeenteavond komende week onze overtuiging is dat zulke gesprekken hard nodig zijn voor de opbouw van onze gemeente tegelijk is

Nadere informatie

Inhoud Inleiding 15 1. Puberteit: algemene ontwikkelingskenmerken 19 2. Puberteit en adoptie 39

Inhoud Inleiding 15 1. Puberteit: algemene ontwikkelingskenmerken 19 2. Puberteit en adoptie 39 Inhoud Inleiding 15 1. Puberteit: algemene ontwikkelingskenmerken 19 1.1 Inleiding 19 1.2 Prepuberteit (9-12 jaar): veranderingen 21 1.2.1 Fysieke en hormonale veranderingen 21 1.2.2 Hersengroei 22 1.2.3

Nadere informatie

3. Rouw en verliesverwerking

3. Rouw en verliesverwerking 3. Rouw en verliesverwerking 29 Voor de trainer De belangrijkste begrippen van dit gedeelte zijn: Grote verschillen tussen verschillende getroffenen Breuk in de levenslijn Rouw/Verliesverwerking/chronische

Nadere informatie

27/10/2015. Pijn bij mensen met dementie Veerle De Bou. Pijn. Onderbehandeling. Ziekte van Alzheimer en pijn

27/10/2015. Pijn bij mensen met dementie Veerle De Bou. Pijn. Onderbehandeling. Ziekte van Alzheimer en pijn Pijn bij mensen met dementie Veerle De Bou Pijn Misverstanden: Ouderdom en pijn gaan samen Ouderen voelen minder pijn Angst voor belastende onderzoeken, durven/mogen niet klagen Ouderen verdragen geen

Nadere informatie

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf.

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf. Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Lateraal Sclerose heeft. Het is een lang woord en het wordt vaak afgekort tot ALS. Niet veel

Nadere informatie

10 Met haptonomie agressie voorkomen

10 Met haptonomie agressie voorkomen 10 Met haptonomie agressie voorkomen AGRESSIE Praktijkinformatie Gevoel voor grenzen Bewust aanraken Bewust bewegen EN Met haptonomie agressie voorkomen Agressief gedrag van de cliënt is niet altijd alleen

Nadere informatie

De muur. Maar nu, ik wil uitbreken. Ik kom in het nauw en wil d r uit. Het lukt echter niet. De muur is te hoog. De muur is te dik.

De muur. Maar nu, ik wil uitbreken. Ik kom in het nauw en wil d r uit. Het lukt echter niet. De muur is te hoog. De muur is te dik. De muur Ik heb een muur om me heen. Nou, een muur? Het lijken er wel tien. En niemand is in staat om Over die muur bij mij te komen. Ik laat je niet toe, Want dan zou je zien Hoe kwetsbaar ik ben. Maar

Nadere informatie

LIEGEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om meer te leren over liegen en hoe je het kan stoppen.

LIEGEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om meer te leren over liegen en hoe je het kan stoppen. LIEGEN Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om meer te leren over liegen en hoe je het kan stoppen. WAT IS LIEGEN? Liegen is als je er bewust voor kiest om niet de waarheid te zeggen of de

Nadere informatie

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien Nummer 1 December 2011 Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien LANDELIJK HEEFT 16% VAN DE JONGEREN PSYCHOSOCIALE PROBLEMEN. Scoop richt zich bij coaching, counseling en training

Nadere informatie

TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST

TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST Het werkmateriaal is een onderdeel van de website Krachtenspel.nl. Werkmateriaal Sociaal Emotionele Educatie (SEE) Alle informatie is te vinden op de website Jan Ausum en Mieke

Nadere informatie

Dementie is een van de ingewikkeldste en meest ingrijpende

Dementie is een van de ingewikkeldste en meest ingrijpende Inleiding Dementie is een van de ingewikkeldste en meest ingrijpende ziektes. Dementie uit zich bij iedereen anders. Dit komt mede doordat dementie altijd een combinatie is van geheugenproblematiek, gedrags-

Nadere informatie

Mogelijkheden in de (non-) verbale communicatie

Mogelijkheden in de (non-) verbale communicatie Mogelijkheden in de (non-) verbale communicatie Non verbaal werken in de AZC s Inleiding In toenemende mate krijgen we in de AZC s te maken met nieuwkomers. Bewoners die onze taal niet spreken en wij,

Nadere informatie

In de buik van een zwangere vrouw waren eens twee ongeboren kinderen: een kleine gelovige en een kleine scepticus.

In de buik van een zwangere vrouw waren eens twee ongeboren kinderen: een kleine gelovige en een kleine scepticus. In de buik van een zwangere vrouw waren eens twee ongeboren kinderen: een kleine gelovige en een kleine scepticus. De kleine skepticus vraagt: Geloof jij eigenlijk in een leven na de geboorte? De kleine

Nadere informatie

Slecht nieuws goed communiceren

Slecht nieuws goed communiceren Slecht nieuws goed communiceren M A N U K E I R S E F A C U L T E I T G E N E E S K U N D E, K U L E U V E N Waarheid is een van de meest krachtige medicamenten waarover men beschikt, maar men moet nog

Nadere informatie

Waarom zijn we hier. Hoe kan je als bezorgde en gedreven ouders, positief coachen zonder zelf onder de stress te lijden?

Waarom zijn we hier. Hoe kan je als bezorgde en gedreven ouders, positief coachen zonder zelf onder de stress te lijden? Waarom zijn we hier Hoe kan je als bezorgde en gedreven ouders, positief coachen zonder zelf onder de stress te lijden? Waar gaat het over Coachen Uitlokken en ondersteunen van leren* * Verschillende leerdomeinen:

Nadere informatie

Probleemgedrag bij ouderen

Probleemgedrag bij ouderen Probleemgedrag bij ouderen Machteloos, bang of geïrriteerd. Zo kunnen medewerkers en cliënten in de thuiszorg zich voelen in situaties waarin sprake is van probleemgedrag. Bijvoorbeeld als een cliënt alleen

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

Beoordelingsformulieren

Beoordelingsformulieren Beoordelingsformulieren In elke prestatie zitten zoals hierboven uiteengezet (p. 81) vijf elementen verpakt. Het Takenblad is daarop gebaseerd. Om elk van die vijf elementen grondig te kunnen beoordelen

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

YPI Versie 3.0. Instructie

YPI Versie 3.0. Instructie YPI Versie 3.0 Instructie Deze vragenlijst bestaat uit een aantal beweringen die gaan over hoe jij denkt en voelt over verschillende onderwerpen. Lees elke bewering goed door en bepaal hoe goed de bewering

Nadere informatie

1 Wat is er met me aan de hand? 11

1 Wat is er met me aan de hand? 11 Leven met een alcoholprobleem 07-03-06 09:25 Pagina 7 Inhoud Voorwoord 1 Wat is er met me aan de hand? 11 Typerend beeld van de kwaal 11 Symptomen 12 Vroege en late symptomen 14 Diagnostiek 14 Een paar

Nadere informatie

In gesprek gaan met ouders in verband met een vermoeden van kindermishandeling

In gesprek gaan met ouders in verband met een vermoeden van kindermishandeling In gesprek gaan met ouders in verband met een vermoeden van kindermishandeling 1. Aandachtspunten voor een gesprek met ouders i.v.m. een vermoeden van kindermishandeling: Als je je zorgen maakt over een

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

EEN DIERBARE VERLIEZEN

EEN DIERBARE VERLIEZEN EEN DIERBARE VERLIEZEN 994 Inleiding Deze folder is bedoeld voor nabestaanden. U leest hierin over de gevoelens die u kunt ervaren en hoe u in deze moeilijke tijd goed voor uzelf kunt zorgen. U heeft kort

Nadere informatie

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel Pen en papier? Wat is een businessmodel? Jouw businessmodel is de manier waarop jij in business bent Twee

Nadere informatie

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Vijf woensdagmiddagen kunnen jongens en meiden tussen de 10 en 14 jaar op avontuur naar zichzelf. Het kind leert zichzelf

Nadere informatie

BIJTEN Protocol Kinderdagverblijf Meneer Koekepeer Januari 2019

BIJTEN Protocol Kinderdagverblijf Meneer Koekepeer Januari 2019 BIJTEN Protocol Kinderdagverblijf Meneer Koekepeer Januari 2019 Inhoudsopgave Inleiding... 2 1. Ontwikkeling van het geweten... 2 2. Hoe handelen wij als een kindje gebeten wordt... 3 3. De gevolgen voor

Nadere informatie

Tilweg 5b. Een tillift thuis

Tilweg 5b. Een tillift thuis Tilweg 5b Tilweg 5b is een project van het programma Thuiszorgtechnologie van ZorgOnderzoek Nederland, waarin met vijftien thuiszorgorganisaties samen aan dit pakket is gewerkt. Tilweg 5b is een huisadres,

Nadere informatie

organisatie LOTUS LANDELIJKE OPLEIDING TOT UITBEELDING VAN SLACHTOFFERS

organisatie LOTUS LANDELIJKE OPLEIDING TOT UITBEELDING VAN SLACHTOFFERS Emoties: Een reactie van onze hersenen op een positieve of negatieve gebeurtenis. Heftig van aard!! Reacties Emotionele reacties zijn voor een deel aangeboren en voor een deel aangeleerd. Angst of vrees

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 1)

Luisteren: muziek (A2 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus: Zijn opstanding De Heilige Geest

God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus: Zijn opstanding De Heilige Geest Basiscursus Christelijk geloof Module 1 Les 1: Les 2: Les 3: Les 4: Les 5: Les 6: Les 7: Les 8: God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus:

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders Weerbaarheid Informatie voor ouders Het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt met deskundig advies, tips en begeleiding. Een centraal punt voor al je vragen over opvoeden en opgroeien, dat is handig!

Nadere informatie