Seizoen Koninklijke Vriendenkring der Brugse Scheidsrechters. Stamboeknummer K.B.V.B: KVBS.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Seizoen 2015-2016. Koninklijke Vriendenkring der Brugse Scheidsrechters. Stamboeknummer K.B.V.B: 8046. www.kvbs.be KVBS."

Transcriptie

1 Seizoen Koninklijke Vriendenkring der Brugse Scheidsrechters Stamboeknummer K.B.V.B: 8046 Hoofdredacteur: Ayoub Haïdar

2 IN DEZE EDITIE VINDT U VERSLAG LEDENVERGADERING Verslag ledenvergadering Uiteenzetting hervorming Groepsaankoop fluitjes Goede ledenactie Woordje Bureau Arbitrage Woordje Corpo Woordje Brugse Verstandhouding Activiteitenkalender Yeti Vrijdag de achttiende, derde vrijdag van de maand en dus onze maandelijkse afspraak in ons lokaal voor onze eerste vergadering van het seizoen. Eerst en vooral werden enkele mensen in de bloemetjes gezet. Scheidsrechters die er om hun redenen mee stoppen. Bedankt Audrey, bedankt André en bedankt Christian voor jullie jarenlange inzet, moed en opoffering zowel op het veld als ernaast. Vervolgens nam penningmeester Michael het woord voor wat het kasverslag betrof. We eindigen het voorgaande jaar met een mooie winst. Vooral de Nacht bracht een aardig centje op, mede door onze nieuwe formule met ribbetjes vooraf. Omwille van de hervormingen in scheidsrechters land, vroegen wij François Adam van het Bureau Arbitrage om daar het één en het ander over toe te lichten. Vanaf volgende pagina kunt u de volledige uiteenzetting eens aandachtig doornemen.

3 UITEENZETTING HERVORMING 1. Visie Objectieven KBVB & Voetbalfederatie Vlaanderen (VFV) met betrekking tot arbitrage: Het nastreven van een kwalitatieve arbitrage omvat zowel het groeien als het winnen aspect en kan opge deeld worden in twee operationele doelen: Verhogen van het aantal scheidsrechters aan de basis door een actieve rekrutering en retentie. Optimale prestaties verkrijgen van onze scheidsrechters op regionaal, nationaal en internationaal niveau. Strategische doelstellingen: Ambitie - Actief jonge scheidsrechters rekruteren maar ook intensief begeleiden via een eigentijdse aanpak. Ambitie - Een begeleidingscel opzetten waarbij talentvolle scheidsrechters individueel worden gedetecteerd en begeleid tot internationaal topniveau. Dienen van de Belgische voetbalmensen: Scheidsrechters actief ondersteunen op alle niveaus qua opleiding en werking. Visie Bureau Arbitrage VFV De arbitrage vormt een niet onbelangrijke schakel binnen het voetbalbestel. Het heeft een ondersteunende rol, staat ten dienste van het voetbalspel in het algemeen en de voetballers / voetbalsters in het bijzonder.

4 UITEENZETTING Scheidsrechter als manager, opvoeder en ondersteuner Als kerntaak heeft de scheidsrechter het doen respecteren van de spelregels. Hij/zij heeft echter ook een belangrijke rol te vervullen als ondersteuner binnen het geschetste kader van opleiding en begeleiding van de speler(s). Op opleiding van de scheidsrechter mag niet enkel gericht zijn op het aspect van de spelregels. De scheidsrechter is veelal een manager. Hij/zij moet het spel controleren met zijn/haar persoonlijkheid rekening houdend met de technische en tactische aspecten van het voetbalspel. Er is de verantwoordelijkheid naar het bewaken van de integriteit van de speler(s). Het leveren van pedagogische bijdrage binnen het vormingsaspect en de karaktervorming. De kernelementen van leren en beleven zijn ook van toepassing op de opleiding en beleving van de scheidsrechter op zich. Ook voor de scheidsrechter is bewegen - leren van het voetbalspel in al z n facetten om het spel beter te begrijpen - het plezier hebben om jongeren, spelers te mogen en kunnen begeleiden, van belang om levenslang een actieve en constructieve bijdrage te kunnen leveren tot het voetbalspel. Al deze aspecten geven mee gestalte aan de persoonlijke karaktereigenschappen zoals zich kunnen doorzetten, goed kunnen communiceren, alsook eigen maken van maatschappelijke waarden zoals respect hebben voor spelers, respecteren van de spelregels, 2. Strategische acties Uniformiteit van structuur en visie realiseren De Provinciale Bureaus Arbitrage worden bevoegd van jeugd tot 3de nationale. Tot 1ste provinciale binnen de provincies, overkoepelend samen tot 3de nationale. De categorieën van de scheidsrechters werden vereenvoudigd. Er is een rechtstreekse verwijzing gemaakt naar de reeks waarin de scheidsrechter actief is. Namelijk: een scheidsrechter in 1ste provinciale wordt 1P/ REF genoemd; een assistent-scheidsrechter in 2de provinciale wordt 2P/AR genoemd. Efficiëntie & effectiviteit Implementatie REFAssiST. De invoering van het aanduidingsprogramma REFAssiST moet de KBVB-VFV toelaten om extra zaken te realiseren op korte - middellange en lange termijn.

5 UITEENZETTING Objectieven Reductie realiseren in de verplaatsingsonkosten van scheidsrechters en observers/opleiders. Tijdsreductie voor aanduidingscommissie en reductie administratieve opvolging voor het secretariaat. Een optimalisatie van alle KPI s. Benefit van +/ minder verreden km s voor het milieu. Bijkomende voordelen Het systeem zorgt voor een optimalisatie van de automatische aanduidingen. Mogelijkheid tot handmatig aanduiden en ingrijpen blijft behouden op alle niveaus. Controle organisme op alle KPI s is ingebouwd, inclusief de verplaatsingsonkosten. Verankering van een éénvormige opleiding Een Referee Academy VFV wordt opgericht met volgende overkoepelende taken: opleiding, coaching v/d coaches, mentale follow-up en fysieke begeleiding. Andere taken blijven binnen de schoot van de provinciale Bureaus Arbitrage. Innovatie in aanpak Rekrutering en retentie van scheidsrechters, een gedeelde verantwoordelijkheid met de clubs. Opleiding, begeleiding en selectie observers & intructors. Werken aan multi-tasking.

6 UITEENZETTING 3. Categorieën De benamingen van de scheidsrechters categorieën zijn afgestemd op de reeksen. 4. Aanduidingen Alle aanduidingen verlopen met behulp van de tool RefAssiST. Dit systeem checkt tevens de aanduidingen naar verplaatsingsonkosten, diversiteit naar clubs en reeksen (bij jeugdwedstrijden), gedane opdrachten, Aanduidingen verschijnen normaliter 10 dagen voor de wedstrijd. Dit systeem verschaft het Bureau Arbitrage VFV en de provinciale Bureaus Arbitrage ook de statistieken over de prestaties van de individuele scheidsrechter alsook van zijn categorie.

7 UITEENZETTING 5. Afmeldingen 6. Evaluatie prestaties scheidsrechters en assistent-scheidsrechters Uitstekend Zeer Goed Goed (verwachte niveau) 8.2 Voldoende met een paar verbeterpunten Voldoende met belangrijke verbeterpunten 7.9 Eén belangrijke fout, anders een 8.3 of meer 7.8 Eén belangrijke fout, anders een of meer Onder de verwachting, essentiële werkpunten Ontgoocheld, onder de verwachting met één belangrijke fout Onacceptabele prestatie

8 UITEENZETTING

9 UITEENZETTING

10 MEDEDELINGEN Groepsaankoop fluitjes: In samenwerking met onze sponsor Montreal Sport bieden wij dit seizoen een groepsaankoop op fluitjes aan. Volgende kleuren zijn beschikbaar: zwart, geel, groen en oranje. Normale prijs is 10, bij de vriendenkring bieden wij ze aan 5 per stuk. Indien interesse, contacteer onze secretaris op secretaris@kvbs.be Goede ledenactie: Er werd een woordje toegelicht naar aanleiding van de goede-leden actie. Leden die 5 van de 6 vergaderingen (excl. Nieuwjaarsreceptie en kaarting) aanwezig zijn worden als goed lid erkend. Een deliberatie is echter altijd mogelijk wanneer leden aan activiteiten deelnemen. Een wedstrijd geldt als aanwezigheid doch dit moet vooraf gemeld worden bij de secretaris op het gekende adres. Woordje Bureau Arbitrage: Mogen wij vragen dat iedereen zeer goed oplet met het gebruik van de codes op de verslagen. Wij stellen vast dat er reeds enkele malen verkeerde codes werden aangeklikt. Graag ook een bondige uiteenzetting van de feiten die gebeurd zijn indien er meer dan 1 code gebruikt werd. Het is aangeraden om de tekst zo op te stellen dat iemand die niet aanwezig was op de wedstrijd toch onmiddellijk snapt hoe de overtreding gebeurde. Woordje Corpo: Wij hebben vastgesteld dat er veel refs zijn met verre verplaatsingen. Het betreft vaak tussen de 8 en de 10 blokken. Woordje Brugse Verstandhouding: Niets te melden! Woordje van de redacteur: Als nieuwe redacteur vind ik de mening van de leden belangrijk. Daarom mogen opmerkingen of suggesties steeds doorg d worden naar haidar.ayoub@hotmail.com Voetbalmatch: Op woensdag 18 november staat de eerste oefenwedstrijd met de vriendenkring op het programma. Dan maken wij de verplaatsing naar Sint-Denijs Westrem om het daar op te nemen tegen de vriendenkring van Gent. Wie wenst deel te nemen aan deze slag van Vlaanderen, kan zijn naam en favoriete positie nu al door geven aan onze secretaris en coach Tom Patrouille. Dit kan op secretaris@kvbs.be. Snel zijn is de boodschap, want de plaatsen zijn beperkt!! Verder doen wij ook een oproep aan onze supporters om ons te komen aanmoedigen.

11 ACTIVITEITENKALENDER 18/09/15 Ledenvergadering - Statutaire vergadering - Kasverslag 16/10/15 Ledenvergadering met gastspreker 30/10/15 Groepsactiviteit Yeti Eeklo (meer info verder in deze fluitenier) 18/11/15 Voetbalwedstrijd tegen Vriendenkring Sint-Denijs Westrem 20/11/15 Ledenvergadering- Quiz 18/12/15 Ledenvergadering 19/12/15 Daguitstap Keulen (meer info volgt) 15/01/16 Nieuwjaarsreceptie 19/02/16 Ledenvergadering 27/02/16 De Nacht 18/03/16 Paaseierenkaarting 15/04/16 Ledenvergadering

12 YETI (EEKLO) Op vrijdag 30 oktober gaan we met onze vriendenkring karten (en meer) bij een van onze sponsors. Zin in een sportieve, leuke en vooral gezellige avond? Mis dit dan zeker niet! Wat staat er op het programma? Vertrek 18.30u Carpoolparking Loppem. Briefing ter plaatse 19.15u. We starten met een Mini-grandprix bestaande uit kwalificatieritten en een kampioenschap. Nadien gaan we twee uur gezellig tafelen met steengrill en drank à volonté op het menu. We sluiten af met een tweetal spelletjes bowling. Deze topavond wordt u aangeboden voor 50 i.p.v. 70. Voor de leden die de karting liever aan zich voorbij laten gaan, is er nog een tweede optie. Het tafelen, gevolgd door de bowling wordt u aangeboden voor 35. Het competitiebeest, de teamplayer of de bourgondiër, er is voor elk wat wils! Nieuwsgierigen kunnen hun licht eens opsteken bij de aanwezigen van vorig jaar! Inschrijven kan via secretaris@kvbs.be met vermelding van uw keuze.