RENOVATIE A14 (E17) ANTWERPEN GENT TUSSEN HAASDONK EN WAASMUNSTER

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "RENOVATIE A14 (E17) ANTWERPEN GENT TUSSEN HAASDONK EN WAASMUNSTER"

Transcriptie

1 1 RENOVATIE A14 (E17) ANTWERPEN GENT TUSSEN HAASDONK EN WAASMUNSTER IR. MICHIEL CALLENS - IR. BART CROMBEZ Agentschap Wegen en Verkeer Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen Samenvatting In de periode juni-augustus 2008 werd de rijweg van de A14 tussen Haasdonk en Waasmunster in de richting van Gent volledig heraangelegd in doorgaand gewapend beton. De oude asfaltverharding en fundering in schraal beton waren na jaren intensief gebruik dringend aan structurele renovatie toe. Naar aanleiding van deze werken werden tevens de bestaande New-Jerseys vervangen door veiligheidsstootbanden type F en werd het waterafvoersysteem vernieuwd. Om de verkeershinder maximaal te beperken, werden de werken vanaf de eerste dag uitgevoerd in een regime van 24 uur per dag, 7 dagen op 7. Onderstaand artikel beschrijft zowel de technische als de organisatorische aspecten van deze renovatie. Résumé Pendant la période juin août 2008 l autoroute A14 a été reconstruite en béton armé continu entre Haasdonk et Waasmunster, direction de Gand. Après de longues années de traffic intense, la condition de la vieille couche d enrobé bitumineux et la fondation en béton maigre nécessitait une rehabilitation structurelle. A l occasion de ces travaux, les New- Jerseys exisitants ont été remplacé par des rebords de sécurité type F et le système d évacuation d eau a été renové. Afin de minimaliser la perturbation de circulation routière, les travaux ont été execute dès le premier jour dans une régime de 24 heures par jour, 7 jours par semaine. L article ci-dessous descript tant les aspects techniques que les aspects d organisation de cette rénovation.

2 2 1. Inleiding De A14 tussen Gent en Antwerpen vormt een belangrijke economische verkeersader in Vlaanderen. Als één van de voornaamste toegangswegen tot de haven van Antwerpen, wordt de verkeerssamenstelling er gekenmerkt door een groot aandeel van zwaar vrachtverkeer. Na veertig jaar intensief gebruik vertoonde deze weg dan ook tal van schadeverschijnselen zoals spoorvorming en uitrafeling. Om het wegcomfort en de veiligheid van de weggebruikers te kunnen blijven garanderen, was het noodzakelijk dat alle rijstroken volledig heraangelegd werden. De werken die in dit artikel worden beschreven, vonden plaats tussen de kilometerpunten 92.7 en 82.0 in de richting van Gent. Aangezien onderhoudswerken op de A14 steevast leiden tot zware verkeershinder, met bijhorend risico op ongevallen, werd er van bij het ontwerp gekozen voor een onderhoudsarme heraanleg. Dit uitte zich niet alleen in de keuze voor doorgaand gewapend beton (DGB) als rijwegverharding, maar speelde eveneens een rol bij de uitvoering van de markeringen, het afwateringsstelsel en de middenberm. De oorspronkelijke opbouw bestond uit een toplaag en vier onderlagen in diverse types asfaltbeton (totale dikte tussen 26 en 29 cm), geplaatst op een fundering in schraal beton (dikte 20 cm). Op basis van diverse proeven en metingen werd besloten om ook de volledige fundering op te breken en de snelweg vanaf de onderfundering opnieuw op te bouwen. Hierbij werd een nieuw dwars- en langsprofiel gerealiseerd. 2. Organisatorische aspecten De A14 tussen Gent en Antwerpen heeft op een gemiddelde weekdag een verkeersintensiteit van meer dan voertuigen in elke rijrichting. Om de verkeershinder tot een minimum te beperken, werd er bij de opmaak van het bestek voor gekozen om de werken uit te voeren tijdens de vakantiemaanden. Een verdere beperking van de uitvoeringstermijn werd bekomen door deze termijn als gunningscriterium in het bestek op te nemen. De opdracht werd daarom als een algemene offerteaanvraag uitgeschreven waarbij de inschrijvers zelf de uitvoeringstermijn dienden te bepalen. Voor elke kalenderdag werd een maatschappelijke kost gerekend van die aan het inschrijvingsbedrag van de werken werd toegevoegd om tot een rangschikking van de inschrijvers te komen. Op die manier werd een uitvoeringstermijn bekomen van 89 kalenderdagen, waarbij er vanaf de eerste dag gewerkt werd in een regime van 24 uur per dag en 7 dagen per week. De werken werden opgesplitst in twee fasen omdat de afrit 15 St-Niklaas-centrum ten allen tijde moest open blijven voor het verkeer. Deze afrit vormt immers de belangrijkste toegang tot de regio s van St-Niklaas en Temse en ontsluit via een parallelweg ook de afrit 14 St-

3 3 Niklaas-west. Deze opsplitsing liet eveneens toe om in de eerste fase een deel van het verkeer via de parallelweg af te wikkelen. De eerste fase werd uitgevoerd tussen de kilometerpunten en Alle vrachtverkeer en het verkeer met als bestemming de complexen 14 en 15 werd afgewikkeld op de twee riistroken van de parallelweg. Deze weg beschikt over rijstroken met een normale breedte en een volwaardige pechstrook. Het doorgaand personenwagenverkeer werd via een doorsteek door de middenberm op een versmalde rijstrook in de rijrichting naar Antwerpen geleid. Door gebruik te maken van de pechstrook bleven er in de richting van Antwerpen drie rijstroken beschikbaar op het doorgaande gedeelte van de A14 en twee rijstroken op de parallelweg (zie figuur 1). Figuur 1 : verkeersafwikkeling tijdens de eerste fase De tweede fase werd uitgevoerd tussen de kilometerpunten en Het verkeer richting Gent werd via een doorsteek door de middenberm op twee versmalde rijstroken in de rijrichting naar Antwerpen geleid. Voor het verkeer richting Antwerpen waren twee versmalde rijstroken beschikbaar (zie figuur 2). Vóór het begin van deze fase waren vluchthavens aangelegd om het tijdelijk wegvallen van de pechstrook te compenseren. Voor de afscheiding van de twee rijrichtingen werd gebruik gemaakt van metalen veiligheidsstootbanden. Om de bereikbaarheid door de hulpdiensten te garanderen, werd deze afscheiding elke meter onderbroken door een opening van ca. 30 meter. In deze openingen werden overrijdbare bakens geplaatst.

4 4 Figuur 2 : verkeersafwikkeling tijdens de tweede fase Dankzij een strakke timing konden beiden fasen sneller worden afgewerkt dan initieel voorzien. De A14 kon in de richting van Gent op volle breedte worden opengesteld op de symbolische datum van 1 september, 12 dagen eerder dan gepland. Het wegnemen van de metalen rijbaanafscheiders diende om redenen van verkeershinder s nachts te gebeuren, zodat voor de ochtendspits van 2 september ook de rijrichting naar Antwerpen opnieuw op volle capaciteit ter beschikking was. Om dit te bereiken, werden door de aannemer (THV Wegebo-VBG) volgende gemiddelde rendementen gerealiseerd : - opbraak asfalt : ton/24 uur - opbraak fundering : ton/24 uur - aanleg schraalbetonfundering : ton/24 uur - aanleg tussenlaag asfalt : ton/24 uur - aanleg DGB : m³/24 uur - aanleg betonnen stootband : m/24 uur Om de hinder tijdens de werken verder te beperken, werden er proefprojecten uitgevoerd met dynamische weergave van reistijden op verschillende routes en werd een real-time filedetectiesysteem uitgetest. De bespreking van deze projecten vormt het onderwerp van een afzonderlijk artikel. (ref. 1) 3. Technische aspecten 3.1. Keuze van de opbouw Om een goed beeld te krijgen van de bestaande toestand en de verschillende schadeverschijnselen, werd door de afdeling Wegenbouwkunde een uitgebreid proevenprogramma uitgevoerd. Het programma bestond uit volgende proeven :

5 5 - kernboringen : de dikte en de spoorvormingsgevoeligheid van de verschillende lagen werd bepaald. Uit de proeven met de verkeerssimulator bleek dat de onderlagen op heel wat plaatsen slechts voldeden aan de bouwklasse B3, op één plaats zelfs maar aan de bouwklasse B4. Uit de boringen bleek eveneens dat de fundering uit schraal beton op de rechterrijstrook op heel wat plaatsen verbrijzeld was. - teeronderzoek : in de diverse stalen werd nergens teer aangetroffen. - spoorvorming : in de sectie tussen de kilometerpunten 91 en 85 was de interventiedrempel van 16 mm. zwaar overschreden, met pieken tot 30 mm. - valgewichtdeflectiemetingen : hieruit bleek dat de fundering onder de midden- en linkerrijstrook nog voldoende draagvermogen had. - langsvlakheid : hieruit bleek dat de korte en middellange golven (VC2.5 en VC10) relatief in orde waren op een paar lokale pieken na. De lange golven (VC40) waren echter onvoldoende over de volledige sectie. Uit economische overwegingen werd er in eerste instantie aan gedacht om de fundering enkel onder de rechterrijstrook en de pechstrook te vervangen. De rijwegverharding zou in dat geval in DGB worden uitgevoerd, terwijl er op de midden- en linkerrijstrook een nieuwe opbouw in asfalt zou komen. Hierdoor ontstaat er echter een langse discontinuïteit en aangezien de volledige rijweg afwatert naar de zijberm bestaat er dus een risico dat insijpelend water gevangen raakt omwille van de verschillende laagdiktes, met erosiegevaar tot gevolg. Aangezien uit de metingen van de langsvlakheid bovendien bleek dat het aangewezen was om ook de fundering onder de midden- en linkerrijstrook te vervangen, werd er uiteindelijk gekozen voor een volledige reconstructie over de volledige breedte met éénzelfde wegopbouw zodat er geen nodeloze discontinuïteiten zijn. Op basis van de verkeerintensiteit en het aandeel vrachtverkeer werd dit deel van de A14 ingedeeld in de bouwklasse B1. Dit leidde uiteindelijk tot de volgende wegopbouw : - fundering van schraal beton, dikte 20 cm. - tussenlaag van asfaltbeton, type ABT-B, dikte 5 cm. - doorgaand gewapende cementbetonverharding, dikte 23 cm Betonsamenstelling De samenstelling per kubieke meter was als volgt (fase 1) : cement CEM III/A 42.5 N LA : 400 kg zand 0/4 : 171 kg zand 0/2 : 399 kg steenslag 4/6.3 : 360 kg steenslag 6.3/14 : 600 kg steenslag 14/20 : 270 kg water : 180 l plastificeerder : 0.8 kg luchtbelvormer : 0.25 kg

6 6 Teneinde het rolgeluid te beperken werd de maximale nominale afmeting van de granulaten beperkt tot 20 mm, en werd gebruik gemaakt van een hoog gehalte aan 4/6.3, om een optimale oppervlaktetextuur te krijgen bij het uitwassen. (ref. 2) Omwille van een onvoldoende beschikbaarheid van de steenslagfractie 4/6.3 werd er, na de aanleg van een proefvak, beslist om in de 2 fase v an de werken deze fractie te vervangen door de fijnere steenslagfractie 2/6.3. Om bijkomende garanties te krijgen voor de kwaliteit en de conformiteit van het wegenisbeton, geproduceerd in een mobiele centrale op de werf, werd in het bestek de certificatie volgens het referentiedocument WBR 01 opgelegd. Hiertoe werd het OCCN aangeduid als certificatie-instelling en COPRO als keuringsinstelling. In het kader van deze certificatieprocedure werden zowel initiële proeven (ITT) als diverse controlebezoeken op de werf uitgevoerd. De uitvoering van de ITT s splitste zich dan weer op in het bepalen van de eigenschappen van de diverse samenstellende delen (voor de granulaten o.m. korrelverdeling, afplattingscoëfficiënt, weerstand tegen verbrijzeling, versnelde polijstingscoëfficiënt, ) als van het uiteindelijke vers en verhard beton (o.m. w/c-factor, luchtgehalte, druksterkte, slump, Vebe en wateropslorping). Tijdens de controlebezoeken werd dan de conformiteit van het geproduceerde beton met de ITT s nagegaan. Uit de resultaten van de diverse controles kon worden besloten dat het beton voldeed aan de eisen van het bestek en bijgevolg werd het certificaat van overeenkomstigheid volgens WBR 01 uitgereikt aan de aannemer Uitvoering Voor de productie van het beton werd gebruik gemaakt van een mobiele centrale, type Compactor MD-4500 (100 m³/u). Omwille van de strakke uitvoeringstermijn werd tevens een reservecentrale, type Compactor MD-6750 (80 m³/u), ter beschikking gehouden. Beide centrales stonden opgesteld ter hoogte van de op- en afrit St-Niklaas-centrum zodat de termijn tussen productie en verwerking minimaal was (zie figuur 3).

7 7 Figuur 3 : zicht op de betoncentrale, opgesteld langs de werfzone Na een transport per kipwagen gebeurde de verwerking met een glijbekistingsmachine waarvan de voortgangssnelheid gelegen was tussen de 0,8 en 1 m/min. Het bestek legde een minimale werkingsbreedte van 7,5 meter op zodat er telkens 2 rijstroken gelijktijdig konden worden aangelegd. Naast het bekomen van een grotere vlakheid werd hierdoor ook het aantal langse werkvoegen beperkt tot één voeg tussen rechter- en middenrijstrook. Tijdens het betonneren werd er 24 uur per dag gewerkt zodat ook het aantal eindedagvoegen tot een minimum kon worden beperkt. De langs- en dwarswapening werd ter plaatse gebonden en voldeed aan volgende voorschriften (volgens SB 250 versie 2.1) : nominale diameter van de langswapening 20mm en van de dwarswapening 16 mm tussenafstand tussen de langsstaven 18 cm en tussen de dwarsstaven 70 cm. afstand tussen de bovenste beschrijvende van de langswapening en de oppervlakte van de verharding: 8 cm hoogte van de steunen: 12 cm Aan de beide uiteinden van het wegvak, alsook aan de ondergelegen bruggen, werden verankeringslandhoofden gemaakt om de krachten van de uitzetting op te vangen. De landhoofden bestaan uit 6 ribben met een breedte van 65 cm en een diepte van 1,1 m die zich op een tussenafstand van 4,8 m bevinden. Om een zeer vlak betonoppervlak te bekomen werd het gebruik van een supersmoother opgelegd. Hierdoor kunnen kleine fouten of golvingen achter de verwerkingmachine worden weggewerkt, wat het rijcomfort verbetert en het rolgeluid vermindert. Achter de

8 8 supersmoother zorgt een sleepplaat en een jutedoek voor de uitwissing van eventuele sporen (zie figuur 4). Figuur 4 : het gebruik van de supersmoother zorgt voor een vlakke afwerking. Na het sproeien van een bindingsvertrager wordt het betonoppervlak beschermd door een plastiekfolie. De volgende dag wordt het oppervlak uitgewassen (gemiddelde uitwasdiepte tussen 0,9 en 1,2 mm.) en wordt het beton nadien nog beschermd door het aanbrengen van een nabehandelingsprodukt Uitvoering ter hoogte van op- en afrit Om langsvoegen tussen beton en asfalt te vermijden, werden de in- en uitvoegstroken ter hoogte van het complex Haasdonk eveneens uitgevoerd in doorgaand gewapend beton. Hierdoor diende er enkel een dwarse voeg te worden gemaakt tussen de beton- en asfaltverharding, loodrecht op de rijrichting (zie figuur 5). In de zone waar de stortbreedte meer dan 5 m bedroeg, werd een zaagsnede aangebracht waarbij aan het einde ervan over een lengte van 10 m een dubbele dwarswapening werd geplaatst. Voor het uitwerken van deze oplossing werd gebruik gemaakt van eerdere ervaringen bij de heraanleg van de R1 Ring rond Antwerpen en van de renovatie van de A10 tussen Groot-Bijgaarden en Affligem (ref. 3 en 4).

9 9 Figuur 5 : zicht op de verbreding ter hoogte van de afrit Haasdonk 4. Veiligheidsstootband Centraal in de middenberm werd een nieuwe veiligheidsstootband geplaatst. De extra ruimte die hierdoor vrijkwam werd enerzijds gebruikt om de smalle pechstrook van 2,60 m te verbreden tot een veiligere 3,20 m en anderzijds om de schrikstrook langs de stootband te vergroten tot 75 cm. Wanneer ook de rijrichting naar Antwerpen zal heraangelegd zijn, is de middenberm in deze zone volledig gesupprimeerd, wat een bijdrage levert tot het onderhoudsarme karakter van de snelweg. De nieuwe veiligheidsstootband is van het zogenaamde type F, wat een variatie is op de klassieke New-Jersey. Onderzoek in de Verenigde Staten had immers aangetoond dat de klassieke stootband minder geschikt is voor de nieuwe types voertuigen. Door de vorm van de schuine opstand lopen voertuigen immers een groter risico om omhoog geleid te worden en op hun dak te belanden. Na een aantal studies (ref. 5) werd de vorm van de schuine opstand daarom herleid tot wat op figuur 6 is te zien.

10 10 Figuur 6 : dwarsdoorsnede van de stootband type F, uitvoering V.S. Voor de plaatsing op de A14 werd de stootband bovenaan verbreed tot 40 cm. Dit laat toe om bij de heraanleg van de andere rijrichting de verlichtingpalen te integreren in de stootband en zo de middenberm volledig te supprimeren. De breedte van de voet werd zodoende op 80 cm gebracht. De verankering van de stootband is uitgevoerd door het maken van een uitsparing in de fundering van 15 x 15 cm. De samenstelling van het beton voor de stootband was als volgt (per m³) : CEM III/A 32.5 N LA : 380 kg Scheldezand 0/1 : 340 kg Zeezand 0/2 : 17 kg Rijnzand 0/4 : 75 kg Kalksteen 2/7 : 620 kg Kalksteen 7/20 : 625 kg water : 160 l plastificeerder : 1 l 5. Verschillen met voorgaande werken op de A10 Het bestek voor de werken was gebaseerd op de eerder uitgevoerde werken op de A10 in 2003 (ref 4). Hoewel beide werken technisch gelijkaardig zijn, drongen zich toch een aantal aanpassingen op tengevolge van de verschillende omstandigheden, randvoorwaarden en nieuw beschikbare produkten.

11 11 Een eerste groot verschil is te vinden in de fasering en de verkeersafwikkeling tijdens de werken. Daar waar op de A10 de beide rijrichtingen in één aanneming werden heraangelegd, is er op de A14 slechts één rijrichting heraangelegd, zij het over een iets langere afstand. Hierdoor kon de middenberm nog niet op volle breedte worden opgebroken waardoor er minder ruimte was voor de inrichting van de tijdelijke rijstroken, wat een impact had op het aantal rijstroken dat ter beschikking kon worden gesteld. Een ander gevolg hiervan was dat de verlichtingspalen, die excentrisch zijn ingeplant, tijdens de werken konden behouden blijven waardoor er steeds voldoende verlichting was voor het verkeer en waardoor de nieuwe betonnen stootband niet onderbroken diende te worden. Hierdoor kon ook de bestaande riolering, die zich centraal in de middenberm bevindt en in dienst diende te blijven, behouden worden. Omwille van de toestand van de fundering is er op de A14 voor gekozen om deze volledig te vernieuwen, in tegenstelling tot de A10 waar men zich kon beperken tot lokale herstellingen. Samen met de materiaalkeuze voor deze nieuwe fundering, heeft dit uiteraard gevolgen gehad op de globale uitvoeringsperiode en de onderlinge timing van de verschillende werkzaamheden. Aangezien de betonsamenstelling in grote lijnen wordt opgelegd door het standaardbestek 250, voor de werken op de A14 was dit reeds de versie 2.1, was er weinig verschil tussen de samenstellingen voor de A14 en voor de A10. Een laatste technisch verschil met de werken op de A10 ligt in de materiaalkeuze voor de markeringen. Op basis van goede ervaringen en om later onderhoud, met bijhorende verkeershinder, tot een minimum te beperken, is er op de A14 voor gekozen om de aslijnen tussen de rijstroken met voorgevormde markeringen uit te voeren. 6. Referenties 1. CALLENS M., DE KOKER G., Renovatie A14 (E17) Antwerpen Gent tussen Haasdonk en Waasmunster : proefproject filedetectiesysteem 2. HENDRIKX L., Geluidsarme betonverhardingen, Dossier Cement, bulletin nr. 18, november 1998, Brussel: FEBELCEM 3. DIEPENDALE M., DE GROOF D., RENS L., Renovatie van de Ring van Antwerpen, Dossier Cement, bulletin nr. 39, november 2006, Brussel: FEBELCEM 4. CAESTECKER C., LONNEUX T., Renovatie A10 (E40) Brussel-Oostende tussen Groot- Bijgaarden en Affligem 5. H.E. ROSS, JR., D.L. SICKING, R.A ZIMMER and J.D. MICHIE, Report 350; Recommended Procedures for the Safety Performance Evaluation of Highway Features, Wachington D.C.: National Academy Press

7e Oost-Vlaamse Contactdag Deinze, 2 juni 2015

7e Oost-Vlaamse Contactdag Deinze, 2 juni 2015 7e Oost-Vlaamse Contactdag Deinze, 2 juni 2015 Beton in Oost-Vlaamse wegenbouwprojecten ir. Vladimir Kostadinov, Ingenieur, WEGEN EN VERKEER OOST-VLAANDEREN AWV beheerder gewest- en autosnelwegen Het Agentschap

Nadere informatie

E313 spitsstroken Lummen <-> Beringen. Verklarende nota bij Omgevingsvergunningsaanvraag

E313 spitsstroken Lummen <-> Beringen. Verklarende nota bij Omgevingsvergunningsaanvraag E313 spitsstroken Lummen Beringen Verklarende nota bij Omgevingsvergunningsaanvraag 2 Inhoud 1 Inleiding... 4 2 Voorwerp en situering der werken... 5 2.1 Beschrijving der werken... 5 2.1.1 Wegenis...

Nadere informatie

CASESTUDIE A14 (E17) : HERAANLEG WEGVAK ZWIJNAARDE- DEINZE (2011)

CASESTUDIE A14 (E17) : HERAANLEG WEGVAK ZWIJNAARDE- DEINZE (2011) CASESTUDIE A14 (E17) : HERAANLEG WEGVAK ZWIJNAARDE- DEINZE (2011) ir. FILIP COVEMAEKER TRBA ir. GORIK DE KOKER AWV ir. YVES DUGAUQUIER CRIC-OCCN ir. LUC RENS FEBELCEM Summary In de periode maart-augustus

Nadere informatie

STRUCTUREEL ONDERHOUD DGB OP DE E403/A17

STRUCTUREEL ONDERHOUD DGB OP DE E403/A17 1 STRUCTUREEL ONDERHOUD DGB OP DE E403/A17 IR. JAN VETTERS, ING. BERT BRUGGHE IR. LUC RENS AWV Wegen en Verkeer Febelcem West-Vlaanderen Samenvatting Het gedeelte van de E403/A17 tussen Brugge en Kortrijk

Nadere informatie

EEN VERGELIJKING VAN DE VOORSCHRIFTEN VOOR BETONVERHARDINGEN ONDER DE BELGISCHE TYPEBESTEKKEN

EEN VERGELIJKING VAN DE VOORSCHRIFTEN VOOR BETONVERHARDINGEN ONDER DE BELGISCHE TYPEBESTEKKEN EEN VERGELIJKING VAN DE VOORSCHRIFTEN VOOR BETONVERHARDINGEN ONDER DE BELGISCHE TYPEBESTEKKEN Nathalie Balfroid (FEBELCEM)- Vincent Helmus (SPW) Margo Briessinck (AWV) 11-09-2013 Inleiding Beheer van het

Nadere informatie

Weefstrook E40 en oprit R4 in Zwijnaarde

Weefstrook E40 en oprit R4 in Zwijnaarde Weefstrook E40 en oprit R4 in Zwijnaarde Infovergadering 13 maart 2018 1 Sylvie Syryn Communicatieverantwoordelijke Agentschap Wegen en Verkeer 2 Agentschap Wegen en Verkeer Wegbeheerder van +-6900 km

Nadere informatie

Certificatie van Wegenisbeton nu en straks

Certificatie van Wegenisbeton nu en straks Certificatie van Wegenisbeton nu en straks Dirk Van Loo, COPRO Jean Wustenberghs, CRIC-OCCN Certificatie? Nieuwe reglementering Overheidsopdrachten KB Uitvoering 1/07/2013, art.41/42: De producten mogen

Nadere informatie

Keuze van asfaltmengsels en bindmiddelen Keuze en gebruik van materialen Kwaliteitscontrole Koolwaterstofproducten

Keuze van asfaltmengsels en bindmiddelen Keuze en gebruik van materialen Kwaliteitscontrole Koolwaterstofproducten Dienstorder MOW/AWV/2017/4 d.d. 24 mei 2017 Titel: Voorgesteld door: Informatiefolder: Doelgroep: Verspreiding: Vervangt dienstorder: Keuze van asfaltmengsels en bindmiddelen Commissie Kwaliteit Bitumineuze

Nadere informatie

Terechtwijzend bericht nr 1 dd

Terechtwijzend bericht nr 1 dd Terechtwijzend bericht nr 1 dd 10 11 2016 A. Wijzigingen in het bestek 1. Pg. 3 Algemene informatie opdracht aanpassingen vetgedrukt Uitvoeringstermijn: Perceel 1: 2 nachten + 1 dag (vrijdagavond vanaf

Nadere informatie

TOEPASSING VAN TWEELAAGS DOORGAAND GEWAPEND BETON OP DE E313 TE HERENTALS (2012)

TOEPASSING VAN TWEELAAGS DOORGAAND GEWAPEND BETON OP DE E313 TE HERENTALS (2012) TOEPASSING VAN TWEELAAGS DOORGAAND GEWAPEND BETON OP DE E313 TE HERENTALS (2012) IR. NIELS GROENEN (AWV) IR. YVES DUGAUQUIER (OCCN-CRIC) IR. LUC RENS (FEBELCEM) IR. STEVEN SCHAERLAEKENS (HOLCIM) Samenvatting

Nadere informatie

Tweelaags doorgaand gewapend beton E313 Herentals

Tweelaags doorgaand gewapend beton E313 Herentals Tweelaags doorgaand gewapend beton E313 Herentals bijdrage voor het Belgisch Wegencongres 2013 ir. Niels Groenen (AWV) ir. Yves Dugauquier (OCCN-CRIC) ir. Luc Rens (Febelcem) ir. Marc Verwee (Aswebo) ing.

Nadere informatie

Vorst-dooiweerstand van betonverhardingen: theorie en praktische voorbeelden

Vorst-dooiweerstand van betonverhardingen: theorie en praktische voorbeelden Vorst-dooiweerstand van betonverhardingen: theorie en praktische voorbeelden ir. Luc Rens FEBELCEM Raadgevend ingenieur l.rens@febelcem.be dr. ir. Anne Beeldens OCW Onderzoeker a.beeldens@brrc.be CONCRETE

Nadere informatie

Prof.dr.ir.Anne Beeldens Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw 0486/

Prof.dr.ir.Anne Beeldens Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw 0486/ Module 8 : Integratie van de spoorinfrastructuur in de stedelijke omgeving (deel 1) 8c - Wegenbouwkundige aspecten bij de aanleg van spoorinfrastructuur concrete voorbeelden Prof.dr.ir.Anne Beeldens Opzoekingscentrum

Nadere informatie

RENOVATIE A14 (E17) ANTWERPEN GENT TUSSEN HAASDONK EN WAASMUNSTER

RENOVATIE A14 (E17) ANTWERPEN GENT TUSSEN HAASDONK EN WAASMUNSTER 1 RENOVATIE A14 (E17) ANTWERPEN GENT TUSSEN HAASDONK EN WAASMUNSTER IR. MICHIEL CALLENS - IR. GORIK DE KOKER Agentschap Wegen en Verkeer Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen Samenvatting In de periode juni-augustus

Nadere informatie

Kwaliteit in ontwerp en uitvoering van publieke ruimte en infrastructuur. ir. Luc Rens Raadgevend ingenieur infrastructuur FEBELCEM

Kwaliteit in ontwerp en uitvoering van publieke ruimte en infrastructuur. ir. Luc Rens Raadgevend ingenieur infrastructuur FEBELCEM Kwaliteit in ontwerp en uitvoering van publieke ruimte en infrastructuur ir. Luc Rens Raadgevend ingenieur infrastructuur FEBELCEM Provinciale Contactdag Beton in Publieke Ruimte en Infrastructuur Knokke

Nadere informatie

Lastenboektekst ULTRA FAST TRACK

Lastenboektekst ULTRA FAST TRACK Lastenboektekst ULTRA FAST TRACK Het doel van de aanneming is mede, bij de herstelling van wegvakken, de ingebruikname van cementbetonverhardingen te verkorten tot 36 uur na de aanleg door gebruik te maken

Nadere informatie

Persconferentie werven 2012

Persconferentie werven 2012 Persconferentie werven 2012 2012 E34 (A21) 1 ANT Herstellen verzakkingen tussen Lille en Oud-Turnhout 4 1/03/2012-5/04/2012 E34/N49 2 O-VL Structureel onderhoud beton tussen Wachtebeke en Zelzate + tussen

Nadere informatie

DE NIEUWE WEG VAN CRUPET NAAR MONT-GODINNE, EEN DUURZAME VERBINDING DANKZIJ BETON

DE NIEUWE WEG VAN CRUPET NAAR MONT-GODINNE, EEN DUURZAME VERBINDING DANKZIJ BETON Blik op beton DE NIEUWE WEG VAN CRUPET NAAR MONT-GODINNE, EEN DUURZAME VERBINDING DANKZIJ BETON In de zomer van 2011 werd het nieuwe stuk weg tussen Crupet en Mont-Godinne ingehuldigd. De drieduizend meter

Nadere informatie

Kwaliteitseisen voor geprefabriceerde en ter plaatse gestorte betonnen veiligheidsstootbanden

Kwaliteitseisen voor geprefabriceerde en ter plaatse gestorte betonnen veiligheidsstootbanden Kwaliteitseisen voor geprefabriceerde en ter plaatse gestorte betonnen veiligheidsstootbanden ir. Luc Rens Raadgevend Ingenieur Infrastructuur FEBELCEM De geharmoniseerde norm EN1317-5 behandelt naast

Nadere informatie

INVLOED VAN REKENINGRIJDEN OP DE TOESTAND VAN HET WEGENNET

INVLOED VAN REKENINGRIJDEN OP DE TOESTAND VAN HET WEGENNET INVLOED VAN REKENINGRIJDEN OP DE TOESTAND VAN HET WEGENNET ir. MARGO BRIESSINCK Afdeling Wegenbouwkunde, Vlaamse overheid Bij het invoeren van rekeningrijden op een deel van het wegennet, i.c. het hoofdwegennet,

Nadere informatie

Meer informatie over asfalt, voor- en nadelen kan u raadplegen op onze partnersite:

Meer informatie over asfalt, voor- en nadelen kan u raadplegen op onze partnersite: Wegen, opritten, parkings in asfalt Op volgende pagina een korte samenvatting vanwege het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw aangaande de soorten asfalt, de samenstelling van asfaltverhardingen, de verwerking

Nadere informatie

Infrastructuurprojecten op gewestwegen te Lummen en Heusden-Zolder

Infrastructuurprojecten op gewestwegen te Lummen en Heusden-Zolder Infrastructuurprojecten op gewestwegen te Lummen en Heusden-Zolder Dieter Van den Langenbergh Directeur-ingenieur Investeringen Wegen en Verkeer Limburg 15 februari 2017 1 Onze organisatie Agentschap Wegen

Nadere informatie

HERINRICHTING VAN HET COMPLEX A3/N25 TE HAASRODE

HERINRICHTING VAN HET COMPLEX A3/N25 TE HAASRODE 1 HERINRICHTING VAN HET COMPLEX A3/N25 TE HAASRODE IR. TIM LONNEUX EN IR. BART TOPS Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant Samenvatting In 2007 startte aannemer Betonac NV de werken aan het op- en afrittencomplex

Nadere informatie

Heraanleg N132 Beerse en Merksplas. Informatievergadering 28 augustus 2017

Heraanleg N132 Beerse en Merksplas. Informatievergadering 28 augustus 2017 Heraanleg N132 Beerse en Merksplas Informatievergadering 28 augustus 2017 1 Inhoud Wie voert de werken uit? Wat, waar en waarom? Timing en fasering van de werken Hinder en bereikbaarheid Samenleven op

Nadere informatie

Heraanleg R8 Kortrijk-Kuurne. Infoavond Kuurne

Heraanleg R8 Kortrijk-Kuurne. Infoavond Kuurne Heraanleg R8 Kortrijk-Kuurne Infoavond 27-01-2010 Kuurne Inhoudstafel Situering Waarom werken? => huidige knelpunten Doelstellingen project Fasering van de werken uitleg fase per fase Overige projecten

Nadere informatie

Heraanleg Frans De Schutterlaan Boom. Informatievergadering 3 oktober 2018

Heraanleg Frans De Schutterlaan Boom. Informatievergadering 3 oktober 2018 Heraanleg Frans De Schutterlaan Boom Informatievergadering 3 oktober 2018 1 Inhoud Wie voert de werken uit? Waarom werken? Timing en fasering van de werken Hinder en bereikbaarheid Samenleven op de werf

Nadere informatie

KENNISGEVING VAN AANVULLENDE INFORMATIE, INFORMATIE OVER EEN ONVOLLEDIGE PROCEDURE OF RECTIFICATIE

KENNISGEVING VAN AANVULLENDE INFORMATIE, INFORMATIE OVER EEN ONVOLLEDIGE PROCEDURE OF RECTIFICATIE 1/ 6 BE001 14/11/2016 - BDA nummer: 2016-535417 Standaardformulier 14 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD P&O Wetstraat, 51 B-1040 Brussel +32 27905200

Nadere informatie

Infovergadering complex Aalter. 12 september 2016

Infovergadering complex Aalter. 12 september 2016 Infovergadering complex Aalter 12 september 2016 1 Welkom Patrick Hoste Wnd burgemeester Aalter 2 Heraanleg complex Aalter Vladimir Kostadinov Projectingenieur Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen 3 Over de

Nadere informatie

eton in Limburgse egenbouwprojecten ir. Jan Market Agentschap Wegen en Verkeer

eton in Limburgse egenbouwprojecten ir. Jan Market Agentschap Wegen en Verkeer eton in Limburgse egenbouwprojecten ir. Jan Market Agentschap Wegen en Verkeer Projecten 1. Aanleg van ontsluitingsweg N156 in Ham 2. Doortocht N141 in Kwaadmechelen 2 1. Ontsluitingsweg N156 in Ham 3

Nadere informatie

Types betonsamenstelling voor verschillende toepassingen. ir. Luc Rens Raadgevend ingenieur FEBELCEM

Types betonsamenstelling voor verschillende toepassingen. ir. Luc Rens Raadgevend ingenieur FEBELCEM Types betonsamenstelling voor verschillende toepassingen ir. Luc Rens Raadgevend ingenieur FEBELCEM l.rens@febelcem.be 0479/78 00 21 Leuven 16 januari 2018 Diversiteit aan toepassingen Aangepaste betonsamenstelling

Nadere informatie

7-2-2014. Minder Hinder op Autosnelwegen. Persconferentie Minister Hilde Crevits 7 februari 2014

7-2-2014. Minder Hinder op Autosnelwegen. Persconferentie Minister Hilde Crevits 7 februari 2014 Minder Hinder op Autosnelwegen Persconferentie Minister Hilde Crevits 7 februari 2014 1 Grote werven met hinder op autosnelwegen: Voorjaarswerven 2014 1. E17 t.h.v. Menen (parking Rekkem) Afbraak oude

Nadere informatie

Heraanleg op- en afrittencomplex De Pinte. Infovergadering 11 oktober 2017

Heraanleg op- en afrittencomplex De Pinte. Infovergadering 11 oktober 2017 Heraanleg op- en afrittencomplex De Pinte Infovergadering 11 oktober 2017 www.wegenenverkeer.be/depinte Bart Crombez Sylvie Syryn Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen 2 Agentschap Wegen en Verkeer Wegbeheerder

Nadere informatie

N9 Maldegem: Structureel Onderhoud N9 Eeklo: Asfalteringswerken

N9 Maldegem: Structureel Onderhoud N9 Eeklo: Asfalteringswerken N9 Maldegem: Structureel Onderhoud N9 Eeklo: Asfalteringswerken Beperkingen voor transporten uitzonderlijk vervoer ten gevolge van wegeniswerken langs de N9 in Maldegem en Eeklo Inleiding Zowel de N9 als

Nadere informatie

PROEFPROJECT MET GROEN BETON

PROEFPROJECT MET GROEN BETON PROEFPROJECT MET GROEN BETON Hoogwaardig betonpuingranulaat in hoogwaardige toepassingen Filip Props, kwaliteitscontrole, Oosterzeelse Breek- & Betoncentrale (O.B.B.C. nv) OOSTERZEELSE BREEK- & BETONCENTRALE

Nadere informatie

Verslag van het 12 e Internationaal Betonwegensymposium te Praag, 2014

Verslag van het 12 e Internationaal Betonwegensymposium te Praag, 2014 Verslag van het 12 e Internationaal Betonwegensymposium te Praag, 2014 Dr.ir.Anne Beeldens Senior researcher en technisch adviseur Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw a.beeldens@brrc.be 0486/91.35.96 12

Nadere informatie

TWEELAAGS DGB MET HERGEBRUIK VAN BETONPUIN IN DE ONDERLAAG : ERVARINGEN OP DE E34 TE ZWIJNDRECHT

TWEELAAGS DGB MET HERGEBRUIK VAN BETONPUIN IN DE ONDERLAAG : ERVARINGEN OP DE E34 TE ZWIJNDRECHT 1 TWEELAAGS DGB MET HERGEBRUIK VAN BETONPUIN IN DE ONDERLAAG : ERVARINGEN OP DE E34 TE ZWIJNDRECHT IR. LUC RENS Federatie van de Belgische Cementnijverheid (FEBELCEM) ING. ILSE VAN WIJNENDAELE AWV - Wegen

Nadere informatie

1 CEMENTBETONVERHARDINGEN

1 CEMENTBETONVERHARDINGEN 1 CEMENTBETONVERHARDINGEN 1.1 Beschrijving De cementbetonverharding omvat: - het laags- en strooksgewijs spreiden en mechanisch verdichten van een mengsel van granulaten, cement, aanmaakwater, en eventuele

Nadere informatie

Heraanleg van de verkeerswisselaar te Lummen bouwen en aanpassen kunstwerken

Heraanleg van de verkeerswisselaar te Lummen bouwen en aanpassen kunstwerken Heraanleg van de verkeerswisselaar te Lummen bouwen en aanpassen kunstwerken Paul MEEKELS Mobiliteit en Openbare Werken Expertise Beton en Staal 11/09/2013 Date Structuur van de presentatie Voorstelling

Nadere informatie

GELUIDSARME BETONVERHARDINGEN

GELUIDSARME BETONVERHARDINGEN GELUIDSARME BETONVERHARDINGEN Sinds het einde van de jaren '80 is de zorg voor het leefmilieu alsmaar toegenomen. Een van de meest actuele problemen daarbij vormt de geluidshinder veroorzaakt door het

Nadere informatie

BETON VERT, UNE CONTRIBUTION SIGNIFICANTE A L ECONOMIE CIRCULAIRE/ GROEN BETON, EEN BIJDRAGE TOT DE PLAATSELIJKE CIRCULAIRE ECONOMIE

BETON VERT, UNE CONTRIBUTION SIGNIFICANTE A L ECONOMIE CIRCULAIRE/ GROEN BETON, EEN BIJDRAGE TOT DE PLAATSELIJKE CIRCULAIRE ECONOMIE BETON VERT, UNE CONTRIBUTION SIGNIFICANTE A L ECONOMIE CIRCULAIRE/ GROEN BETON, EEN BIJDRAGE TOT DE PLAATSELIJKE CIRCULAIRE ECONOMIE Goossens Willy, GBV Groen Beton Vert HET BELANG VAN DE CIRCULAIRE ECONOMIE

Nadere informatie

TWEELAAGS DOORGAAND GEWAPEND BETON IN DE TUNNELSECTIE VAN DE A11

TWEELAAGS DOORGAAND GEWAPEND BETON IN DE TUNNELSECTIE VAN DE A11 TWEELAAGS DOORGAAND GEWAPEND BETON IN DE TUNNELSECTIE VAN DE A11 Brecht VYNCKIER Conducteur principal du chantier/ Hoofdwerfleider ASWEBO NV Geert LAMBERT Plantmanager A-Beton ASWEBO NV Anne BEELDENS Ingénieur

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 8 Wegeniswerken te Zingem

NIEUWSBRIEF 8 Wegeniswerken te Zingem NIEUWSBRIEF 8 Wegeniswerken te Zingem. Wegeniswerken uitvoeren zorgt voor onvermijdelijke hinder voor de bewoners en passanten. Maar we zijn ervan overtuigd dat een intense communicatie kan helpen deze

Nadere informatie

ADDENDUM STANDAARDBESTEK 250. Gefigureerd beton

ADDENDUM STANDAARDBESTEK 250. Gefigureerd beton 1 ADDENDUM STANDAARDBESTEK 250 Gefigureerd beton Contractuele bepalingen die de voorschriften van het Standaardbestek 250 voor de wegenbouw (uitgave 1997) van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap

Nadere informatie

Werken Vosseschijnstraat. Renovatie toplaag asfalt, enkele spooroverwegen en plaatselijke ingrepen aan fietspaden en wegbermen

Werken Vosseschijnstraat. Renovatie toplaag asfalt, enkele spooroverwegen en plaatselijke ingrepen aan fietspaden en wegbermen Werken Vosseschijnstraat Renovatie toplaag asfalt, enkele spooroverwegen en plaatselijke ingrepen aan fietspaden en wegbermen Agenda 1. Voorstelling 2. Project Werfzone Uitleg project Wat gaan we doen?

Nadere informatie

Prestatie en voorstudie

Prestatie en voorstudie Prestatie en voorstudie Dr.ir. Anne Beeldens Raadgevend ingenieur, AB-Roads Gastprofessor KULeuven a.beeldens@ab-roads.com 0486/91 35 96 OCW BBG Cursus Betonwegen Leuven Dag 3 : 22 februari 2017 Overzicht

Nadere informatie

ENIG DEEL WERKEN VOLGENS PRIJSLIJST

ENIG DEEL WERKEN VOLGENS PRIJSLIJST SAMENVATTENDE OPMETINGSSTAAT BESTEK NR. 57/52/3/13/048 van 2013 Openbare aanbesteding voor de aanneming van de werken: Arrondissement I-I.NW.31 Gent-Sint-Pieters Uitgestrektheid van het arrondissement

Nadere informatie

Fietspaden. ontwerp en keuze materiaal. Koning Albert II-laan 20 bus Brussel T wegenenverkeer.be

Fietspaden. ontwerp en keuze materiaal. Koning Albert II-laan 20 bus Brussel T wegenenverkeer.be Fietspaden ontwerp en keuze materiaal Koning Albert II-laan 20 bus 4 1000 Brussel T 02 553 79 01 wegenenverkeer.be Inhoudsopgave Inhoudsopgave...1 1. Inleiding...2 2. Materialen...3 2.1 Verhardingen...3

Nadere informatie

Informatievergadering Gasmeterlaan - Nieuwevaart. Start van de werken

Informatievergadering Gasmeterlaan - Nieuwevaart. Start van de werken Informatievergadering Gasmeterlaan - Nieuwevaart Start van de werken Toelichting plannen Studiebureau Grontmij Dhr. Thierry De Wilde Gasmeterlaan Nieuwevaart Inhoud Aanleiding Projectafbakening Doelstellingen

Nadere informatie

Riolerings- en wegeniswerken Kruisstraat. 21 november 2017

Riolerings- en wegeniswerken Kruisstraat. 21 november 2017 Riolerings- en wegeniswerken Kruisstraat 21 november 2017 Inhoud presentatie Verwelkoming Toelichting bij het ontwerp Toelichting bij de afkoppelingen Toelichting bij de uitvoering Vragen 21/11/2017 Riolerings-

Nadere informatie

Algemene kenmerken. Markeringen in kunststof. Grasbetontegels

Algemene kenmerken. Markeringen in kunststof. Grasbetontegels Esthetisch, veilig én waterdoorlatend: grasbetontegels zijn duurzaam en hebben heel wat kwaliteiten. Zo verzoenen ze stabiliteitseisen en minimaal onderhoud met een natuurlijk uitzicht. Daarom worden ze

Nadere informatie

Afdeling Expertise Verkeer en Telematica. Werfsignalisatie. 6e categorie NIET-autosnelwegen, met een toegelaten snelheid hoger dan 90 km/u

Afdeling Expertise Verkeer en Telematica. Werfsignalisatie. 6e categorie NIET-autosnelwegen, met een toegelaten snelheid hoger dan 90 km/u Afdeling Expertise Verkeer en Telematica Werfsignalisatie 6e categorie NIET-autosnelwegen, met een toegelaten snelheid hoger dan 90 km/u Agentschap Wegen en Verkeer / Afdeling Expertise Verkeer en Telematica

Nadere informatie

Renovatie en uitbreiding van de kunstwerken die ervoor zorgen dat de autosnelweg A3 het Albertkanaal, de site van Chertal en de Maas kan dwarsen

Renovatie en uitbreiding van de kunstwerken die ervoor zorgen dat de autosnelweg A3 het Albertkanaal, de site van Chertal en de Maas kan dwarsen Renovatie en uitbreiding van de kunstwerken die ervoor zorgen dat de autosnelweg A3 het Albertkanaal, de site van Chertal en de Maas kan dwarsen Abdu AYDOGDU Service Public de Wallonie Direction des Routes

Nadere informatie

TOEPASSING VAN GERECYCLEERDE GRANULATEN. Kwaliteitsborging bij de productie van hoogwaardig beton met gerecycleerde granulaten. Dirk Vandecappelle

TOEPASSING VAN GERECYCLEERDE GRANULATEN. Kwaliteitsborging bij de productie van hoogwaardig beton met gerecycleerde granulaten. Dirk Vandecappelle TOEPASSING VAN GERECYCLEERDE GRANULATEN Kwaliteitsborging bij de productie van hoogwaardig beton met gerecycleerde granulaten Dirk Vandecappelle 1. Inhoud - Eisen gesteld aan de granulaten - Acceptatiebeleid

Nadere informatie

STANDAARDSTRUCTUREN VOOR ASFALTVERHARDINGEN

STANDAARDSTRUCTUREN VOOR ASFALTVERHARDINGEN STADAARDSTRUCTURE VOOR ASFALTVERHARDIGE ir. MARGO BRIESSICK Afdeling Wegenbouwkunde, Vlaamse overheid In 1996 werd een eerste versie van de standaardstructuren voor asfaltverhardingen opgesteld. Een aantal

Nadere informatie

Nieuwe ontwikkelingen in betonwegen. Prof. Dr.ir. Anne Beeldens Senior researcher en technisch adviseur

Nieuwe ontwikkelingen in betonwegen. Prof. Dr.ir. Anne Beeldens Senior researcher en technisch adviseur Nieuwe ontwikkelingen in betonwegen Prof. Dr.ir. Anne Beeldens Senior researcher en technisch adviseur Hoe dragen betonwegen bij tot een duurzame infrastructuur? Wat zijn de uitdagingen? Lange levensduur,

Nadere informatie

Heraanleg Bisschoppenhoflaan Antwerpen. Informatievergadering 9 februari 2017

Heraanleg Bisschoppenhoflaan Antwerpen. Informatievergadering 9 februari 2017 Heraanleg Bisschoppenhoflaan Antwerpen Informatievergadering 9 februari 2017 1 Inhoud Wie voert de werken uit? Wat, waar, waarom? Timing en fasering van de werken Hinder en bereikbaarheid Samenleven op

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 28 Wegeniswerken te Zingem

NIEUWSBRIEF 28 Wegeniswerken te Zingem NIEUWSBRIEF 28 Wegeniswerken te Zingem 20 september 2017. Wegeniswerken uitvoeren zorgt voor onvermijdelijke hinder voor de bewoners en passanten. Maar we zijn ervan overtuigd dat een intense communicatie

Nadere informatie

Evaluatie spitsstrook E34-E313

Evaluatie spitsstrook E34-E313 Evaluatie spitsstrook E34-E313 Dr. Stefaan Hoornaert (Vlaams Verkeerscentrum) 11-13/09/2013 start: 21 14 13 10 86 415 12 11 97 53 sec Probleemstelling Evaluatie spitsstrook E34-E313 slide 1/11 Knelpunt

Nadere informatie

Fietspaden. ontwerp en keuze materiaal (versie mei 2017) Koning Albert II-laan 20 bus Brussel T wegenenverkeer.

Fietspaden. ontwerp en keuze materiaal (versie mei 2017) Koning Albert II-laan 20 bus Brussel T wegenenverkeer. Fietspaden ontwerp en keuze materiaal (versie mei 2017) Koning Albert II-laan 20 bus 4 1000 Brussel T 02 553 79 01 wegenenverkeer.be Deze pagina werd bewust blanco gelaten 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave

Nadere informatie

Minder-hindertoets. Volgnr: case 3. Minder-hindertoets case 3 1

Minder-hindertoets. Volgnr: case 3. Minder-hindertoets case 3 1 Minder-hindertoets Volgnr: case 3 Minder-hindertoets case 3 1 Essentiële karakteristieken van de wegtypes Minder-hindertoets TYPE WEG TYPE I TYPE II TYPE III Categorie / wegklasse Hoofd- / primaire weg

Nadere informatie

DE RENOVATIE VAN DE RING VAN ANTWERPEN Innovatieve benaderingen en technieken

DE RENOVATIE VAN DE RING VAN ANTWERPEN Innovatieve benaderingen en technieken DE RENOVATIE VAN DE RING VAN ANTWERPEN Innovatieve benaderingen en technieken Op 31 mei 1969 werd de Ring rond Antwerpen of R1 in gebruik genomen. De R1 is een stedelijke autosnelweg gelegen op ongeveer

Nadere informatie

Bij de aanleg van de ring zijn voor de verkeerswegen twee soorten brugconstructies gebruikt:

Bij de aanleg van de ring zijn voor de verkeerswegen twee soorten brugconstructies gebruikt: 1. FASERING IN HOOFDLIJNEN Zie tekst Maarten Moers 2. BOUWEN BINNEN BESTAANDE BRUGGEN De twee binnenste Ringland-tunnels, bestemd voor stedelijk verkeer, passen perfect tussen de pijlers van de bestaande

Nadere informatie

N43 in Deinze Infovergadering. 27 maart 2017

N43 in Deinze Infovergadering. 27 maart 2017 N43 in Deinze Infovergadering 27 maart 2017 1 Twee projectpartners 2 KristofWieme Werfleider Agentschap Wegen en Verkeer 3 Wat houden de werken van AWV in? Structureel onderhoud Van H. Malfaitplein tot

Nadere informatie

Infoavond FABRIEKSTRAAT 06/05/2019

Infoavond FABRIEKSTRAAT 06/05/2019 Infoavond FABRIEKSTRAAT 06/05/2019 1. Inleiding 1. Inleiding 2. Gescheiden riolering 3. Afkoppelingen 4. Impact en info 5. De werken 6. Verkeer 7. Werken N450 8. Vragenronde 1. Inleiding Bouwheer Studiebureau

Nadere informatie

Bestekbeschrijving niet akoestische VBIONEN

Bestekbeschrijving niet akoestische VBIONEN Bestekbeschrijving niet akoestische VBIONEN Prefab betonelement met geïntegreerde voorzetwand Deze bestekbeschrijving is geënt op het Typebestek 250, versie 2.2. en dient aangepast te worden overeenkomstig

Nadere informatie

Open Volksvergadering 15 juni 2015. www.berkenbos.be - dorpsraad@berkenbos.be

Open Volksvergadering 15 juni 2015. www.berkenbos.be - dorpsraad@berkenbos.be Open Volksvergadering 15 juni 2015 www.berkenbos.be - dorpsraad@berkenbos.be Agenda Welkom Voorstelling huidige dorpsraad Campus Berkenbos na de verbouwing De nieuwe rotonde op de Koolmijnlaan Op naar

Nadere informatie

oplossingen in terreinverhardingen

oplossingen in terreinverhardingen oplossingen in terreinverhardingen De combinatie van eigenschappen van Stelcon platen is uniek in de wereld van de bedrijfsverharding. Ze zijn eenvoudig te leggen, weer op te nemen en te herleggen. Zo

Nadere informatie

Overzicht van de presentatie

Overzicht van de presentatie Module 8C : Integratie van de spoorinfrastructuur in de stedelijke omgeving Wegenbouwkundige aspecten bij de aanleg van spoorinfrastructuur ir. Luc Rens FEBELCEM Raadgevend ingenieur l.rens@febelcem.be

Nadere informatie

Traploos Regelbare Stelinrichting

Traploos Regelbare Stelinrichting Traploos Regelbare Stelinrichting Slecht geplaatste rijwegdeksels veroorzaken veel problemen... FINANCIEEL VEILIGHEID LEVENSKWALITEIT ESTHETISCH Voldoet bij oplevering niet aan eisen SB 250. OCW onderzoek

Nadere informatie

Dakelementen (TT) in voorgespannen beton. Willy Naessens 75

Dakelementen (TT) in voorgespannen beton. Willy Naessens 75 Dakelementen (TT) in voorgespannen beton Willy Naessens 75 Algemene beschrijving Waarom TT-dakelementen kiezen De TT-dakelementen in voorgespannen beton worden gevormd door 3 ribben met een tussenafstand

Nadere informatie

BETON MET GERECYCLEERDE GRANULATEN EVOLUTIES & VOORBEELDEN

BETON MET GERECYCLEERDE GRANULATEN EVOLUTIES & VOORBEELDEN BETON MET GERECYCLEERDE GRANULATEN EVOLUTIES & VOORBEELDEN Ir. Jeroen Vrijders Labo Duurzame Ontwikkeling 2009-2011 100% vervanging 2014 EN 206 2016 (?) NBN B15-001 1988 Berendrechtsluis 1999 RecyHouse

Nadere informatie

E313 TUSSEN HAM EN MASSENHOVEN - HERSTELLEN BRUGVOEGEN RICHTING ANTWERPEN

E313 TUSSEN HAM EN MASSENHOVEN - HERSTELLEN BRUGVOEGEN RICHTING ANTWERPEN Antwerpen PROJECT 1: E313 TUSSEN HAM EN MASSENHOVEN - HERSTELLEN BRUGVOEGEN RICHTING ANTWERPEN START FEBRUARI, LOOPTIJD 3 WEEKENDS Van 2 naar 1 rijstrook Vakantieweekends (inclusief buurlanden) en verlengde

Nadere informatie

Asfalt voor zwaar belaste verhardingen. Eric Van den Kerkhof Johan Trigallez Colas Belgium

Asfalt voor zwaar belaste verhardingen. Eric Van den Kerkhof Johan Trigallez Colas Belgium Asfalt voor zwaar belaste verhardingen Eric Van den Kerkhof Johan Trigallez Colas Belgium Asfalt voor zwaar belaste verhardingen Inleiding Soorten spoorvorming in asfalt Oplossingen voor KWS-verhardingen

Nadere informatie

Voor de afmetingen en kleuren van deze verkeerselementen verwijzen we naar de volgende pagina s.

Voor de afmetingen en kleuren van deze verkeerselementen verwijzen we naar de volgende pagina s. Bestekomschrijving Voor de afmetingen en kleuren van deze verkeerselementen verwijzen we naar de volgende pagina s. Geprefabriceerde verkeersremmers in gewapend beton voor verkeersdrempels overeenkomstig

Nadere informatie

Nieuw kruispunt R6/N1

Nieuw kruispunt R6/N1 Nieuw kruispunt R6/N1 Inhoud 1. Wie? 2. Herinrichting kruispunten R6 3. Kruispunt R6/N1: Ontwerp en werken 4. Kruispunt R6/N1 : Communicatie Wie? Opdrachtgever: Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) van

Nadere informatie

Verbeteringsbericht Bestek nr. 60/02/14/00474

Verbeteringsbericht Bestek nr. 60/02/14/00474 Verbeteringsbericht 3 2017-02-02 Bestek nr. 60/02/14/00474 Open offerteaanvraag voor de aanneming van werken: MST.T0.070_Tangent (delen 1+2+3): Technische uitrusting, Wegenis, Afwerking & Signaletica +

Nadere informatie

Product besteksteksten

Product besteksteksten RAW1171 INDUMIX Bladnr. 1 van 6 OMSCHRIJVING BESTEKS- POST- NUMMER CATALOGUSNUMMER HOOFD- DEFICODE CODE 1 : 2 : 3 : 4 : 5 : 6 EEN- HEID RESULTAATS- VERPLICHTING TER INLICHTING 1 INDUMIX PRODUCTEN 11 INDUMIX

Nadere informatie

Geometrisch ontwerp. Geometrische aspecten van wegen Lesgever: Prof. Dr. Ir. H. De Backer

Geometrisch ontwerp. Geometrische aspecten van wegen Lesgever: Prof. Dr. Ir. H. De Backer Geometrisch ontwerp Geometrische aspecten van wegen Lesgever: Prof. Dr. Ir. H. De Backer Academiejaar 2016-2017 OPBOUW WEGDEK De bepaling van de bouwklassen gebeurt via de site www.wegenenverkeer.be/bouwklasse.

Nadere informatie

APPLICATION RULES Mechanische bevestiging van de waterdichting

APPLICATION RULES Mechanische bevestiging van de waterdichting APPLICATION RULES Mechanische bevestiging van de waterdichting AR-09 APPLICATION RULES 1 ALGEMEEN Bij een mechanisch bevestigd waterdichtingscomplex kan men drie technische families onderscheiden : A.

Nadere informatie

RESIDENTIE MANDERLEY RENOVATIE ZUIDGEVEL

RESIDENTIE MANDERLEY RENOVATIE ZUIDGEVEL RESIDENTIE MANDERLEY RENOVATIE ZUIDGEVEL Presentatie: Koen Van Nevel Cobe ingenieurs John Stal Verhelst Bouwmaterialen PROJECTTEAM Architecten Cobe ingenieurs ism PVL-architecten Studie stabiliteit - prefabricatie

Nadere informatie

N47 in Lokeren en Zele: heraanleg aan op- en afritten E17. Infovergadering 8 november 2016

N47 in Lokeren en Zele: heraanleg aan op- en afritten E17. Infovergadering 8 november 2016 N47 in Lokeren en Zele: heraanleg aan op- en afritten E17 Infovergadering 8 november 2016 Sylvie Syryn Communicatieverantwoordelijke Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen 2 Agentschap Wegen en Verkeer Wegbeheerder

Nadere informatie

Heraanleg Schotensteenweg Brecht. Informatievergadering 24 januari 2017

Heraanleg Schotensteenweg Brecht. Informatievergadering 24 januari 2017 Heraanleg Schotensteenweg Brecht Informatievergadering 24 januari 2017 1 Inhoud Wie voert de werken uit? Waarom werken? Timing en fasering van de werken Hinder en bereikbaarheid Samenleven op de werf Communicatie

Nadere informatie

Infovergadering N9 Maldegem

Infovergadering N9 Maldegem Infovergadering N9 Maldegem 12 juni 2019 www.wegenenverkeer.be/maldegem 1 Agenda Welkom Wat houden de onderhoudswerken in? Wat doen we later? Uitvoering in 2 delen Nutswerken werken op de rijweg N9 werken

Nadere informatie

1/ 9 BE001 09/05/ BDA nummer: Standaardformulier 14 - NL E19 : structureel onderhoud tussen Sint-Job-in-'t-Goor en Brecht

1/ 9 BE001 09/05/ BDA nummer: Standaardformulier 14 - NL E19 : structureel onderhoud tussen Sint-Job-in-'t-Goor en Brecht 1/ 9 BE001 09/05/2016 - BDA nummer: 2016-514163 Standaardformulier 14 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD P&O Wetstraat, 51 B-1040 Brussel +32 27905200

Nadere informatie

Busbanen in beton. 1

Busbanen in beton.  1 Busbanen in beton Wereldwijd worden de grote steden geconfronteerd met problemen van dichtslibbend verkeer, zowel in de centra en de stedelijke agglomeratie als op de toegangswegen. In dichtbevolkte landen

Nadere informatie

EVENNESS SMOOTHNESS EVENNESS. Betonwegendag Inleiding

EVENNESS SMOOTHNESS EVENNESS. Betonwegendag Inleiding Inleiding Enquête onder EUPAVE leden m.b.t. prioritaire acties : ü Hoogste prioriteit voor oppervlakkenmerken zoals vlakheid, geluid, comfort ü Thema in de Best Practices Working Group ü Organisatie workshop

Nadere informatie

Werken aan de Hallepoorttunnel. Presentatie januari 2017

Werken aan de Hallepoorttunnel. Presentatie januari 2017 Werken aan de Hallepoorttunnel Presentatie januari 2017 Inhoud De Hallepoorttunnel Voornaamste kenmerken van de tunnel Werkzaamheden Waarom renoveren? Inhoud van de werken Algemene Planning Fasering van

Nadere informatie

Pascale De Kesel Caroline Ladang m.m.v. Koen De Rycke

Pascale De Kesel Caroline Ladang m.m.v. Koen De Rycke CL1 De toepassing van projectbeton bij de bouw van de Deurganckdoksluis Pascale De Kesel Caroline Ladang m.m.v. Koen De Rycke 15-10-2015 Vlaamse Overheid - TOD AMS Slide 1 CL1 Caroline Ladang; 29/01/2015

Nadere informatie

Project : ZEMST. Wegenis- & Rioleringswerken Hoogstraat

Project : ZEMST. Wegenis- & Rioleringswerken Hoogstraat Project : ZEMST Wegenis- & Rioleringswerken Hoogstraat BESIX in België, een netwerk van bedrijven vrijdag 31 augustus 2018 BESIX, een netwerk van regionale bedrijven WIE ZIJN WE? BESIX Infra is dé kennisgedreven

Nadere informatie

Ref.: 3024 B 2010/0128 AVG/amd Brussel, 25 januari 2010

Ref.: 3024 B 2010/0128 AVG/amd Brussel, 25 januari 2010 CERTIFICTIE BETON Secretariaat: +32(0)2 645 52 52 a.vangucht@cric.be Ref.: VG/amd Brussel, 25 januari 2010 aan de keuringsinstellingen, controlelaboratoria, gebruikers en aanvragers van de BENOR-merk in

Nadere informatie

Bestekomschrijving - Trapeziumvormige verkeersdrempels - Standaard

Bestekomschrijving - Trapeziumvormige verkeersdrempels - Standaard Bestekomschrijving Voor de afmetingen en kleuren van deze verkeerselementen verwijzen we naar de volgende pagina s. Geprefabriceerde verkeersremmers in gewapend beton voor verkeersdrempels overeenkomstig

Nadere informatie

AANLEG VAN EEN CONTAINERTERMINAL IN DOORGAAND GEWAPEND BETON TE LANAKEN

AANLEG VAN EEN CONTAINERTERMINAL IN DOORGAAND GEWAPEND BETON TE LANAKEN AANLEG VAN EEN CONTAINERTERMINAL IN DOORGAAND GEWAPEND BETON TE LANAKEN DHR C. VANDUFFEL, ING. MEVR. C. MILLIAU, ING. Technum Tractebel Engineering Samenvatting De containerterminal is gelegen op het industrieterrein

Nadere informatie

Werfsignalisatie. Werken 1ste categorie Werken 2de categorie Werken 3de categorie Werken 4de categorie Werken 5de categorie Werken 6de categorie

Werfsignalisatie. Werken 1ste categorie Werken 2de categorie Werken 3de categorie Werken 4de categorie Werken 5de categorie Werken 6de categorie Werfsignalisatie op niet-autosnelwegen Werken 1ste categorie Werken 2de categorie Werken 3de categorie Werken 4de categorie Werken 5de categorie Werken 6de categorie Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap

Nadere informatie

Situering. gemeente Gavere 1

Situering. gemeente Gavere 1 Situering gemeente Gavere 1 Actoren & partners De uitvoerende overheid: Wegeniswerken: gemeente Gavere Rioleringswerken: FARYS Studiebureau:Grontmij Opmaak ontwerp Opvolging werken i.s.m. gemeente en FARYS

Nadere informatie

BESTEKTEKST - FLUVIO 90. BUITENVERHARDINGEN...

BESTEKTEKST - FLUVIO 90. BUITENVERHARDINGEN... BESTEKTEKST - FLUVIO 90. BUITENVERHARDINGEN... 2 90.00. buitenverhardingen - algemeen... 2 90.10. onderfunderingen - algemeen... 2 90.11. onderfunderingen - steenslag / niet-continue korrelverdeling FH

Nadere informatie

Bestek Gefigureerd Beton

Bestek Gefigureerd Beton Bestek Gefigureerd Beton 1. Beton 1.1 Beschrijving Figuratiebeton wordt hoofdzakelijke gekenmerkt door een specifieke oppervlaktebehandeling die tot doel heeft bepaalde figuraties in het beton aan te brengen,

Nadere informatie

Wegenwerken in Leuven en omgeving Efficiënte coördinatie en communicatie beperken de hinder

Wegenwerken in Leuven en omgeving Efficiënte coördinatie en communicatie beperken de hinder PERSMEDEDELING VAN HET AGENTSCHAP WEGEN EN VERKEER 3 mei 2013 Wegenwerken in Leuven en omgeving Efficiënte coördinatie en communicatie beperken de hinder Op 21 mei 2013 start het Agentschap Wegen en Verkeer

Nadere informatie

BUtgb Belgische Unie voor de technische goedkeuring in de bouw Lid van UEAtc en van EOTA

BUtgb Belgische Unie voor de technische goedkeuring in de bouw Lid van UEAtc en van EOTA BUtgb Belgische Unie voor de technische goedkeuring in de bouw Lid van UEAtc en van EOTA Technische goedkeuring Sector burgerlijke bouwkunde Goedkeuringsleidraad nr. G0011 BESCHERMING VAN DE WAPENING IN

Nadere informatie

INFORMATIE VERGADERING LANDUIT

INFORMATIE VERGADERING LANDUIT INFORMATIE VERGADERING LANDUIT 14 december 2017 Heraanleg E17/N60 Situering 2 WAAROM EEN HERAANLEG Veiligheid Vlot verkeer Veilig fietsen Veiligheid Nu: drukke verkeersas met gevaarlijke linksafbewegingen

Nadere informatie