Oostende Werft 16 okt 2013 De duinen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Oostende Werft 16 okt 2013 De duinen"

Transcriptie

1 Oostende Werft 16 okt 2013 De duinen DUURZAAM RECREATIEF VERKEER IN DE PRAKTIJK Slimmeinvesteringen investeringen, straffe resultaten Inspiratie en ontmoetingsdag Antwerpen 22 oktober 2013 Presentatie Mathieu de Meyer & Trees Deryckere

2

3 Huidige situatie WO2: Atlantikwall WO1: kustverdediging Memoriaal Prins Karel Anno 1465 Cafetaria Vogelopvangcentrum Parkgebied Recreatiezone

4 ANNO 1465

5 Memoriaal Prins Karel

6

7

8 Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren

9 dienst titel van de presentatie 9

10 Bezoekers: enkele cijfers Tripadvisor.com: Atlantikwall meest gewaardeerde attractie in Oostende, op de 34 ste plaats in Vlaanderen [van de 611] (wat musea betreft staan we op de 9 de plaats in Vlaanderen [ van de 130]). JAAR MEMORIAAL ATLANTIKWALL WALRAVERSIJDE SAMEN

11 Sterktes en opportuniteiten Er is uniek erfgoed aanwezig: Eerste Wereldoorlog: de enige bewaarde Duitse kustbatterij uit de Eerste wereldoorlog! Tweede Wereldoorlog: een uitzonderlijk goed bewaard onderdeel van de Atlantikwall, waarin alle bouwfasen en strategieën nog te herkennen zijn. Een middeleeuws vissersdorp dat archeologisch uitzonderlijk goed bewaard bleef en hierdoor een internationale reputatie heeft. De aanwezigheid van de Koninklijke familie op het domein en de sporen die ze achtergelaten hebben. (Archeologische) sporen uit de prehistorie, Romeinse Tijd en het Beleg van Oostende. Groot potentieel aan nieuwe bezoekers: Dagtoeristen Lokale bewoners / bewoners Kust Internationale bezoekers door de aandacht voor WO I en WO II Scholen & andere groepen

12 Sterktes en opportuniteiten Ligging: Unieke ligging aan de kust (= kusttoerisme) Dicht bij Oostende (stad en ontsluiting) Ligging aan fietsknooppuntennetwerk Ligging dicht bij de kusttram Een goede bereikbaarheid met de wagen Open ruimte kwaliteiten: De mogelijkheid voor het uitbreiden van het natuurgebied: een locatie voor natuurbeleving vlakbij de stedelijke omgeving Oostende De grootste kolonie vleermuizen aan de kust. De aanwezigheid van eikelmuizen Een domein waarin de provincie zichtbaar aanwezig is

13 Zwaktes en bedreigingen Infrastructureel: Gebouwen zijn onaangepast aan de huidige functies en vergen veel onderhoud Geengeschikte ruimtenvoor bibliotheek,archiefencollectiestukken. en collectiestukken. Verspreide depots enopslagplaatsen (vervallen schuur, bunkers, zolders) Drie balies, drie winkels: niet efficiënt en onduidelijk voor bezoeker Geen geschikte werkruimtes (ateliers, )! Geen ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen Geen ruimte voor MICE, klasgroepen, educatieve werking, vergaderplaatsen Te weinig sanitaire voorzieningen Atlantikwall: beperkte toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers en kinderwagens Geen speelinfrastructuur Museaal: Er is noodzaak aan de vernieuwing van de museale presentatie Het educatieve element is onvoldoende uitgewerkt Dringende restauratie nodig voor monumenten en collectie Beperkt aantal evenementen (inhaalbeweging is bezig)

14 Zwaktes en bedreigingen Promotioneel: Beperkte promotie (inhaalbeweging is bezig) en zichtbaarheid van het domein in de onmiddellijke omgeving Er is nood aan een USP: het aanbod komt nu verwarrend over voor het publiek Het betreft nu weersafhankelijke attracties omwille van veiligheidsproblemen en problemen met betrekking tot de collectie (vocht, temperatuur, ) > vraag naar all weather attracties! Ruimtelijk: Cafetaria ligt te ver van de hoofdattractie op het domein Versnipperd natuurgebied en recreatiezone Visueel storende omgeving: luchthaven, campings, achtertuintjes, appartementen, verschillende bouwstijlen op het domein zelf, verschillende soorten bebording, straatmeubilair, enz. De samenhang is ver te zoeken. De oostelijke parking wordt weinig gebruikt, veroorzaakt overlast en ligt gedeeltelijk in natuurgebied Druk om nog meer functies toe te voegen aan het domein

15 Zwaktes en bedreigingen Veiligheid: Onveilige verkeerssituaties: tramhalte Koninklijke baan, Duinenstraat, Nieuwpoortsteenweg geen goede verbinding met de tramhalte Natuur: Slechte waterkwaliteit Veel exoten STUDIES: GEBIEDSVISIE, MUSEUMSTUDIE & HARMONISCH PARKBEHEERSPLAN Missie: "Het Provinciaal domein Raversijde wordt uitgebouwd tot een publieksvriendelijke erfgoedsite in een natuurgebied, als belangrijke all weather bezoekersattractie aan de kust voor zachte recreatie en erfgoedbeleving en met maximale kansen voor natuurontwikkeling

16 Strategie Focus op de Atlantikwall met verschillende subattracties Moderne vormgeving gmet als doel hedendaagse interpretatie en waardering voor cultureel erfgoed; kwalitatieve architectuur Duidelijke profilering Provinciedomein Raversij(y)de Seizoensonafhankelijke attracties Eén harmonisch parkgeheel met een divers natuurhistorisch en toeristischrecreatief aanbod

17 dienst titel van de presentatie 17

18

19

20

21

22

23 dienst titel van de presentatie 23

24 dienst titel van de presentatie 24

25 STAND VAN ZAKEN: IN UITVOERING (selectie) Screening vzw monumentenwacht loopt (collectie + onroerend erfgoed) Communicatieplan, nieuwe huisstijl, naamgeving, website wordt ontwikkeld In het kader van Interreg IVA project Maxigreen : Natuurinrichting centraal en oostelijk parkgebied Restauratie radar (teaser) Ontwikkeling educatief natuurparcours In het kader van Interreg IVA project WW2 Heritage : Inrichtingsplan WO1 batterij Aachen + gedeeltelijke uitvoering Interviewproject met getuigen WO2 Archiefonderzoek WO2 aan de kust Ontwikkeling toeristische routes App Atlantikwall Bezoekersgids Atlantikwall Nieuwe infoborden

26 Integratie in het «Groene Lint» rondom Oostende dienst titel van de presentatie 26

27

28 Mobiliteit is duurzaam, als het verplaatsingssysteem : werkt betaalbaar is ecologisch verantwoord is veilig is rechtvaardig is Bij duurzame mobiliteit komt niet langer het verkeer op de eerste plaats maar wel de mens. De aandacht gaat uit naar verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid.

29 SAMENGEVAT Mensen moeten in principe zoveel activiteiten kunnen ontplooien als ze willen, ook als dit verplaatsingen impliceert. Die verplaatsingen moeten zo weinig mogelijk kilometers produceren, in het bijzonder zeker een minimum aan gemotoriseerde kilometers. Indien er toch grotere afstanden moeten overbrugd worden, dan liefst collectief. Goed stads en streekvervoer, verplaatsen met de bus, de tram en/of de trein. De auto, als het echt niet anders kan.

30 RAVERSYDE staat met zijn drie musea, de Atlantikwall, het Memoriaal Prins Karel, ANNO 1465 en zijn Natuurpark, voor Erfgoed en Natuur aan zee. Bereikbaar met trein, tram of bus, biedt RAVERSYDE de mogelijkheid om op een duurzame manier aan vrijetijdsbesteding j te doen.

31 RAVERSYDE IS GELEGEN IN EEN DUINENGEBIED IN OOSTENDE

32

33 RAVERSYDE IS TE BEREIKEN MET: de fiets (8%/30%) de wagen (62%/30%) de Kusttram met een hlt halte op de Zeedijk dijk Domein Raversijde, de halte tegenover het domein aan de ingang van de Atlantikwall (23%/4%) de Museumlijn bus 68 en 69, met halte op de Nieuwpoortsesteenweg aan de ingang van ANNO 1465 Of te voet (5%/30%) % = 2011 (betalend gedeelte) % = 2011 (niet betalend gedeelte)

34

35

36

37 DE NABIJHEID VAN EEN TRAMHALTE IS EEN BELANGRIJKE TROEF VOOR DE TOERISTISCHE ONTSLUITING VAN RAVERSYDE. Raversyde gaat dan ook ten volle voor een samenwerking met DE LIJN. MtDE LIJN dt j lijk ki k t Met DE LIJN wordt jaarlijks een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. In het bijzonder in het kader van de KUSTTRAMACTIE en de Museumlijn Raversyde kent aan de gebruikers van het Openbaar Vervoer, het reductietarief toe.

38 DE KUSTTRAMAKTIE Net zoals de voorbije jaren is RAVERSYDE ook in 2013 opgenomen in de Kusttramactievan De Lijn. Dereiziger wordt een pakket aangeboden. Met de Pluskaart wordt de tramrit gekoppeld aan een bezoek aan Raversyde.

39 Voordeel voor de BEZOEKER Met de Pluskaart geniet de bezoeker van een voordelig tarief. Er is een tramhalte langs de Zeedijk tegenover het domein. Binnen de toekomstplannen van Raversyde zou in een brug worden voorzien wat het oversteken van de drukke Kustbaan heel wat zou vergemakkelijken en veiliger maken. Voordeel voor RAVERSYDE Meer bezoekers. Geen overlast van auto s. Tevreden bezoekers door vlotte bereikbaarheid. Return via publiciteit t (in de reisgids, esgds, in de Lijnwinkels esdoor beschikbaar stellen van de folder).

40 Enkele cijfers In 2012 maakten van 30 maart tot 11 november Bezoekers gebruik van deze Pluskaart. In 2013 periode 30 maart 30 september bd bedroeg dit aantal tlal > Promotie opdrijven (o.a. via nieuwe website)

41 De Museumlijn Raversyde heeft het voordeel langs een gunstig traject te liggen, door De Lijn in 2012 tot MUSEUMLIJN gedoopt. Het is een traject vol inspiratie dat loopt van Oostende tot in Veurne en verschillende musea en bezienswaardigheden met elkaar verbindt.

42

43 Voordeel voor de bezoekers aan RAVERSYDE De halte in de Nieuwpoortsesteenweg is gelegen vlak aan het Bezoekerscentrum, ingang van Raversyde. De bezoeker geniet het voordeeltarief voor een bezoek aan de drie musea van Raversyde. Er kan op dezelfde plaats opnieuw worden opgestapt om de terugreis aan te vatten of om de reis verder te zetten.

44 Voordeel voor RAVERSYDE Mogelijkheid tot nog meer bezoekers. Geen overlast van auto s s. Tevreden bezoekers door vlotte bereikbaarheid. id Return via publiciteit in de reisgids, in de Lijnwinkels door beschikbaar stellen van de publieksfolder.

45 IN RAND De mogelijkheid tot het voeren van publiciteit op tram en op bus heeft een DUBBEL voordeel: Tram/Bus in het straatbeeld. RAVERSYDE komt nadrukkelijk in beeld.

46 Publiciteit op de bus In 2012 werd voor het eerst publiciteit gevoerd opde bus: Er reden in de periode 17 juli 13 augustus 2012 in totaal 20 bussen rond met publiciteit voorraversyde Atlantikwall 9 bussen in Brugge 9 bussen in Gent 2 bussen regio Oostende Een beeld dat blijft hangen.

47 Publiciteit op de KUSTTRAM In 2013 werd gekozen voor een volledig beklede Kusttram voor een periode van 6 maanden.

48

49 DE UITDAGING VOOR DE TOEKOMST De grote uitdaging id i om de toegang tot RAVERSYDE te optimaliseren bestaat in de aanleg van een overbrugging over de drukke Kustbaan, over de duinen naar een nieuw museumgebouw. Een nog nauwere samenwerking met DE LIJN.

50 ATLANTIKWALL ANNO 1465 NATUURPARK

51 RAVERSYDE Mathieu de Meyer & Trees Deryckere Nieuwpoortsesteenweg Oostende T F E Mathieu.de_Meyer@west vlaanderen.be W