Foto Jimmy Kets. Lesmap scholen. Campagne Vredeseilanden Voor leerlingen secundair onderwijs

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Foto Jimmy Kets. Lesmap scholen. Campagne Vredeseilanden 2013. Voor leerlingen secundair onderwijs"

Transcriptie

1 Foto Jimmy Kets Lesmap scholen Campagne Vredeseilanden 2013 Voor leerlingen secundair onderwijs

2 Lesmap scholen Campagne Vredeseilanden 2013 Vredeseilanden is een NGO die boerenfamilies helpt in hun strijd voor een leefbaar inkomen. Want boeren verdienen meer. Campagne 2013: De vraag van 9 miljard? Hoe voeden we in 2050 een wereld met 9 miljard mensen? Die vraag staat centraal tijdens de jaarlijkse campagne van Vredeseilanden op 11, 12 en 13 januari. Meer dan vrijwilligers trekken dan de straat op om steun te vragen voor boerenfamilies wereldwijd, want zij kunnen het antwoord geven. Meer mensen, een wispelturiger klimaat, schaarse grondstoffen,... Dat is de toekomst in een notendop. Een toekomst die vandaag al realiteit is op het dichtbevolkte Indonesische eiland Java, waar 1000 inwoners per vierkante kilometer leven (in Vlaanderen is dat 500 inwoners per vierkante kilometer). Geen betere plek dus om een antwoord te zoeken op de vraag van 9 miljard... Foto Jimmy Kets Een concreet project. Vredeseilanden ondersteunde op het eiland Java meer dan boerenfamilies om zich te organiseren in een boerenorganisatie: Appoli. Door samen te werken, produceren ze nu meer rijst met minder water. Ze gebruiken enkel natuurlijke meststoffen, zodat elke vierkante meter grond eeuwig vruchtbaar blijft. Ieder jaar wordt hun oogst beter. Bovendien loont hun inzet op kwaliteit en de betere samenwerking met handelaars: de boeren kunnen meer mensen voeden en verdienen nu dubbel zoveel als in De leden van Appoli bewijzen dat boerenfamilies de sleutel voor de toekomst hebben. Twee derde van de mensen die honger lijden, leeft in een boerenfamilie. Als zij een inkomen verdienen met duurzame landbouw, werken ze zichzelf uit de armoede, voeden ze de wereld en verlichten ze de druk op de planeet. Daarom helpt Vredeseilanden hen om een duurzaam product op de markt te brengen en er een faire prijs voor te krijgen. Meer dan voedsel De aandacht om de rijstteelt te verbeteren, komt niet uit de lucht vallen. De Indonesiërs zijn de grootste rijsteters ter wereld: 140 kg per jaar, per persoon. Dat maakt dat rijst in dit land veel meer is dan voedsel. Het is inkomen voor de boeren, school voor de kinderen, een rijke traditie, een snelle hap bij het uitgaan,... Al die aspecten van de Indonesische rijstcultuur bracht Jimmy Kets samen in een sterke fototentoonstelling.

3 Potverdorie, eet normaal! Inhoudsopgave Inleiding Lessen over onze campagne en het campagneland van dit jaar : Les 1 : Introductie Indonesië en de vraag van 9 miljard! Les 2 : Rijst is veel meer dan alleen voedsel... Les 3 : De wereld van vandaag Les 4 : Gadgets verkopen voor Vredeseilanden: handleiding Lessen over duurzaamheid : Les 5 : Potverdorie : eet normaal! Gebruik hiervoor de aparte lesmap. Deze en andere lesmappen vind je hier: Meer informatie over onze campagne, het campagneland en de vraag van 9miljard:

4 Inleiding bij deze lesmap Wat is Vredeseilanden en wat doen zij? Waarom is het belangrijk voor de toekomst om je toch eens te verdiepen in het verhaal dat Vredeseilanden brengt? Hoe kunnen boeren onze wereld (een klein beetje) redden? Op deze vragen vind je een antwoord in deze lesmap. Daarnaast vinden wij het ook belangrijk om onze jongeren (de volwassenen van de toekomst) bewust te maken van de problematiek die ons en onze (klein) kinderen te wachten staat als we hier nu niets aan veranderen. De bewustmaking hiervan is uiterst belangrijk! Overgaan tot ACTIE! Dat kan, zo kan je op 11, 12 en/of 13 Januari met je leerlingen meehelpen om onze gadgets te verkopen in het winkelcentrum van jouw buurt, deur aan deur of in het winkeltje van je school. Heb je een origineel idee om geld in te zamelen? Ook dit kan en mag..graag! Ben je goed in het organiseren van een sponsorloop, wafelenbak, benefietvoetbalmatch, veiling van leerkrachten en leerlingen voor allerlei klusjes, Indonesische karaokeavond,... of nog iets helemaal anders? Je kan hiervoor contact opnemen met ons (zie contactgegevens regio-coordinatoren) Heb je liever een aanzet van een van onze studenten die de inleefreis naar Indonesië hebben meegemaakt of wil je graag een aangepaste animatie? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op en wij zorgen hiervoor! U kan de lessen uit deze map gebruiken als voorbereiding voor het bezoek van de student, als uitdieping van ons thema of om de leerlingen voor de gadgetverkoop of andere acties te enthousiasmeren. We raden je zeker aan om het achtergronddossier van onze campagne eens door te nemen. Het zal je nog meer inzichten geven over de verschillende uitdagingen waar we voorstaan en het probeert een oplossing te bieden op de vraag van 9 miljard. Voor wie is de lesmap? Leerlingen secundair onderwijs. De lessen zijn makkelijk aan te passen zodat zowel de eerste, tweede en derde graad ASO, TSO, BSO als KSO deze lessen kunnen smaken. Enkel de les: Boeren verdienen meer, want ze kunnen de wereld voeden, is vooral bedoeld voor leerlingen van de derde graad. Maar de leerkracht kan ook deze les aanpassen indien gewenst. Bij elke les vermelden we lesduur, benodigd materiaal, methodiek, doelstellingen en eindtermen.

5 Les 1: Introductie Indonesië en de vraag van 9 miljard! Deze les kan gebruikt worden als uitdieping van het campagnethema van Vredeseilanden en/of als ondersteuning van het bezoek van de student die de animatie van Vredeseilanden verzorgt. Het is aangewezen om deze les een plaats te geven binnen de vakken Zedenleer, Godsdienst, pav, Maatschappelijke vorming. Eindtermen Sociale vaardigheden, creativiteit, burgerzin, ICT, vakoverschrijdend, samenwerken. Doelstellingen De leerlingen zijn zich bewust van een groeiende wereldbevolking en de daarbij komende problematieken. De leerlingen kunnen informatie opzoeken in groep en die informatie delen met de rest van de klas. Methodiek Gerichte informatie opzoeken over Indonesië, de stijgende wereldbevolking en de gevolgen van die groeiende wereldbevolking. Opgedane informatie voorstellen aan klasgenoten. Klasgesprek Lesduur 1 lesuur van 50 minuten. Materiaal Internetaansluiting 1 scherm en pc per groepje van vier of twee Foto Jimmy Kets Foto UBClibrary

6 Lesverloop Deel 1 (20min) Leerlingen verdelen in 6 groepjes. Elk groepje zoekt informatie over de groeiende wereldbevolking en de gevolgen. Bereiken we de grenzen van onze planeet? Wat is onze eigen ecologische voetafdruk? Hoe gaan we 9 miljard mensen voeden in 2050? Ze krijgen een kwartier de tijd en vertellen daarna kort aan de medeleerlingen de belangrijkste elementen van hun opzoekingwerk (5min). Interessante websites: Om dit lesdeel te beëindigen en een mooie overgang te maken naar het tweede lesdeel, kan de leerkracht een kort filmpje over Indonesië tonen (http://www.youtube.com/watch?v=zp5jlou0psi&feature=plcp)

7 Deel 2 (15min) : Elk groepje zoekt nu informatie op over ons campagneland Indonesië. Hoeveel mensen wonen er in Indonesië? Waarom spreekt men van een rijstcultuur in Indonesië? Zoek meer info over het klimaat, landbouw, geografie, bevolking, enzo... van Indonesië. We werken op dezelfde wijze als in deel 1. Ze krijgen hiervoor tien minuten de tijd en vertellen daarna kort aan de medeleerlingen de belangrijkste elementen van hun opzoekingwerk (5min). Interessante websites: Foto Jimmy Kets

8 Deel 3 (15min) : De leerkracht helpt de leerlingen een aantal oplossingen te bedenken voor de groeiende wereldbevolking en de vraag van 9 miljard a.d.h.v. een leergesprek. Hoe kunnen we zoveel mensen voeden zonder dat de aarde volledig uitgeput raakt? Waarom zochten de leerlingen informatie op over Indonesië? Op zoek naar een antwoord op de vraag van 9 miljard, zoomt Vredeseilanden in op Indonesië. Foto Jimmy Kets De vraag van 9 miljard Binnen 40 jaar zullen er minstens twee miljard mensen bijkomen op deze planeet. Hoe voeden we onze wereld met 9 miljard mensen? Op zoek naar een antwoord op de vraag van 9 miljard, zoomt Vredeseilanden in op Indonesië. Op het dichtbevolkte eiland Java ondersteunden we meer dan boerenfamilies om zich te organiseren in een boerenorganisatie: Appoli. Door samen te werken, produceren de boeren nu meer rijst met minder water. Ze gebruiken enkel natuurlijke meststoffen, zodat elke vierkante meter grond eeuwig vruchtbaar blijft. Ieder jaar werd hun oogst beter. Bovendien loont hun inzet op kwaliteit en de betere samenwerking met handelaars: de boeren kunnen meer mensen voeden en verdienen nu dubbel zoveel als in De leden van Appoli bewijzen dat kleinschalige boerenfamilies de sleutel voor de toekomst hebben. Twee derde van de mensen die honger lijden, leeft in een boerenfamilie. Als zij een inkomen verdienen met duurzame landbouw, werken ze zichzelf uit de armoede, voeden ze de wereld en verlichten ze de druk op de planeet. Daarom helpt Vredeseilanden hen om een duurzaam product op de markt te brengen en er een faire prijs voor te krijgen.

9 Les 2: Rijst is veel meer dan alleen voedsel... Deze les kan gebruikt worden als uitdieping van het campagnethema van Vredeseilanden en/of als ondersteuning van het bezoek van de student die de animatie van Vredeseilanden verzorgt. Het is aangewezen om deze les een plaats te geven binnen de vakken Maatschappelijke vorming, Godsdienst, Zedenleer, PAV,... Eindtermen Vakoverschrijdend/kritisch denken. Doelstellingen De leerlingen hebben inzicht in de positieve gevolgen van een goed inkomen voor familiale boeren. De leerlingen begrijpen waarom Vredeseilanden zo hard inzet op boerenfamilies die biologisch werken. De leerlingen worden gemotiveerd om Vredeseilanden te steunen. Methodiek Werken met de posterreeks en werken met groepsinterviews. Lesduur 1 lesuur van 50 minuten. Materiaal Een klaslokaal met tafels en stoelen, ingedeeld per groep Papier en pennen Posterreeks De vraag van 9 miljard met foto s van Jimmy Kets Indien PC met internetaansluiting, eventueel de digitale versie van de posterreeks gebruiken Foto Jimmy Kets

10 Lesverloop Deel 1: (10 minuten) Intro De leerkracht hangt de tekstposter van de posterreeks vooraan op in de klas. De leerkracht vertelt kort wat Vredeseilanden wil illustreren met de posterreeks. Vervolgens verdeelt zij/hij de klas in groepjes en verdeelt de 8 posters, over de verschillende groepjes. Deel 2: (10 minuten) De verschillende groepjes bespreken elk hun foto. Wat staat er op onze foto s? Wat is de tekst die erbij staat? Vertel in je eigen woorden waarom rijst veel meer is dan alleen voedsel. Foto Jimmy Kets

11 Deel 3: (15 minuten) De groepjes stellen om beurten vragen aan een ander groepje om elkaars foto te ontdekken Er ontstaat een klasgesprek : de leerkracht stelt gestuurde vragen : Rijst is veel meer dan voedsel, wat zoal? Wat betekent rijst is eten, school, nieuwe landbouwuitrusting? Enzo Wat is de rol van Vredeseilanden hierbij? Wat doet Vredeseilanden voor boeren in het Zuiden? Foto Jimmy Kets Van boer tot consument... Zorgen dat boerenfamilies een goed inkomen verdienen: daar draait het om bij Vredeseilanden. In het Zuiden werken we vooral samen met boerenorganisaties. We zoeken naar het gat in de markt en sporen de zwakke schakels op in de keten tussen producent en consument. Hebben boeren toegang tot krediet? Kennen ze de kwaliteitseisen en de smaakvoorkeuren van de consument? Hoe komt de prijs tot stand? Is de productiewijze duurzaam? En hebben de vrouwen iets te zeggen? Voor structurele oplossingen smeden we allianties tussen boerenorganisaties, overheden, bedrijven, onderzoeksinstellingen en consumentenorganisaties. In België helpt Vredeseilanden supermarkten om de landbouwketens achter hun producten duurzamer te maken. We pleiten bij politiek en bedrijfsleven voor een gunstiger klimaat voor familiale landbouwbedrijven wereldwijd en stimuleren consumenten om te kiezen voor duurzame voeding.

12 Deel 4: (10 minuten) De posterreeks moet gezien worden door zoveel mogelijk mensen om zo iedereen op te roepen om mee te investeren in familiale landbouw. Waar kunnen we de posters ophangen? Hoe kunnen we ze ophangen? Welke actie kunnen we er nog aan koppelen? Wat kunnen we online doen met de posterreeks? Foto s Jimmy Kets

13 Les 3 : De wereld van vandaag Deze les voor de derde graad kan gebruikt worden als uitdieping van het campagnethema van Vredeseilanden en/of als ondersteuning van het bezoek van de student die de animatie van Vredeseilanden verzorgt. Het is aangewezen om deze les een plaats te geven binnen de vakken Zedenleer, Godsdienst, Economie, Geschiedenis, Aardrijkskunde of Handel. Eindtermen Vakoverschrijdend eindtermen Doelstellingen De leerlingen krijgen een beeld over de wereld van vandaag. Methodiek Boeiende spreker als basis voor een groepsgesprek Lesduur 1 lesuur van 50 minuten. Materiaal - Post it s - Wereldkaart (projectie van Google Earth is ook mogelijk)

14 Lesverloop Hoe gaat het vandaag met de wereld? Een zeer complexe vraag waar een volledig antwoord niet mogelijk is. Toch proberen we de leerlingen een beeld te vormen over de wereld van vandaag. Bereid je goed voor op deze les want het kan heel wat vragen en reacties uitlokken. Het is de basis voor een groepsgesprek. We zetten ons even in een ruimtecapsule en kijken vanuit de ruimte naar de wereld. Wat zien we? Een prachtig blauw-wit-gele bol. Als we dichter bij kijken zien we dat er druk op de ketel staat. Foto NASA ISS Foto VOA-voiceofamerica Klimaat (post it temperatuur stijgt op Groenland) De noordelijke zee is ijsvrij tijdens de zomer en de ijskap boven Groenland smelt voor een groot stuk weg. Voorspellingen zeggen dat we binnenkort moeten rekening houden met een stijging van de temperatuur met 2 C. Dit is de rente die de planeet opneemt voor een industrieel model dat sinds de 18de eeuw in het noordelijk deel van de wereld werd uitgebouwd. En dat ons ook veel welvaart heeft opgeleverd. Foto NASA ICE Enkele referenties: de-mens-en-het-klimaat/stijging-globale-temperatuur.aspx

15 Water (post it water daalt op Zimbabwe) De gevolgen worden duidelijk. Een op het eerste zicht grappige maar veelzeggende anekdote In een stad in Zimbabwe vraagt men aan de bewoners om s ochtends op een bepaald uur de wc s te spoelen. De ingenieurs hopen dat daardoor de riolen ontstopt geraken. Het verhaal hierachter, omwille van aanhoudende droogte staan twee van de 5 stuwmeren leeg gevolg, er is slechts water beschikbaar gedurende enkele uren per dag. Enkele referenties: Nieuwe economische machten / machtsverhoudingen/irrelevantie N-Z opsplitsing/groei (post it nieuwe economische machten op China, irrelavantie N-Z opsplitsing op evenaar) Vreemd genoeg is de opwarming een zegen voor oliemaatschappijen die dringend op zoek zijn naar nieuwe olievelden en die nu makkelijker bij de reserves kunnen komen aan de polen omdat het ijs smelt. Om de groeiende vraag naar schaarse olie op te vangen. En zo belanden we in China, India, Brazilie, Zuid-Afrika. Ons productie-en consumptiemodel wordt sinds een paar decennia volop overgenomen door landen die tot voor kort tot het armere zuiden werden gerekend. Deze landen zetten een groeisprint in zoals we die nog nooit hebben gekend. Enkele referenties:

16 Ecomische crisis / crisis van de instellingen (post it economische crisis op Griekenland) Tegelijk implodeert het ooit zo geroemde model in het noorden. We hebben boven ons stand geleefd. De Grieken vandaag worden creatief en zoeken hun heil in complementaire muntsystemen of ruilhandel op lokale leest geschoeid. Ze spitten stadstuinen om en kweken eigen groenten. Enkele referenties: Grondstoffen (post it grondstoffen op Congo) En dit terwijl de Chinezen een overschot hebben op hun handelsbalans en investeren in Amerikaanse banken. Ze kopen zich in in Congo, op zoek naar de noodzakelijke en schaarser wordende mineralen om hun industrie van de nodige grondstoffen te voorzien. Enkele referenties: Bevolkingsgroei (post it bevolkingsgroei op Afrika) Ze schaffen zich grote stukken landbouwgrond aan in Roemenië die ze braak laten liggen tot ze ze nodig hebben. De Chinezen zijn niet alleen met velen bijna 1,4 miljard om precies te zijn-, ze zijn ook vooruitziend en weten dat ze al die monden zullen moeten voeden. Enkele referenties:

17 We zijn nu bij het thema van Vredeseilanden beland: landbouw. Landbouw is een van de grootste economische sectoren ter wereld en ook een van de meest problematische. Verantwoordelijk voor 70% van het totale watergebruik. Grootverbruiker van grondstoffen zoals olie en fosfaten voor meststoffen. 10 tot 15% broeikasgassen. Erosie, verzilting, ontbossing, bodemdegradatie. Enkele referenties: MIRA-T/sectoren/landbouw/emissies-naar-lucht-door-de-landbouw/emissievan-broeikasgassen-door-de-landbouw/ Cruciale uitdaging: Hoe voeden we in miljard mensen waarvan 70 % in de steden zal wonen? Het antwoord van Vredeseilanden = ondersteun familiale boerenorganisaties die kiezen voor een duurzame landbouw. Met Vredeseilanden zijn we ervan overtuigd dat een familiaal landbouwmodel de voedselproductie kan verhogen terwijl de ecologische impact daalt (duurzaam gebruik van bodem en water, minder uitstoot van broeikasgassen) door gebruik te maken van de juiste organisatievormen, technologieën, enz. Een familiaal landbouwmodel kan ook een economische meerwaarde door werkgelegenheid te scheppen zowel op het platteland als in belendende sectoren. Dit is geen romantisch ideaal maar kan, mits aan randvoorwaarden kan worden voldoen, een echt alternatief bieden : kapitaal, technologie, organisatievormen, markinformatie, opslag- en transport capaciteit,politieke instrumenten zoals marktafscherming. Foto s Jimmy Kets

18 Les 4 : Gadgets verkopen voor Vredeseilanden: handleiding Deze les kan gebruikt worden als uitdieping van het campagnethema van Vredeseilanden en/of als ondersteuning van het bezoek van de student die de animatie van Vredeseilanden verzorgt. Het is aangewezen om deze les een plaats te geven binnen de vakken Zedenleer, Godsdienst, Economie of Handel. Eindtermen Vakoverschrijdend, burgerzin. Doelstellingen De leerlingen kennen een aantal basiselementen van verkoop en kunnen die toepassen in de praktijk. Methodiek Rollenspel Lesduur 1 lesuur van 50 minuten. Materiaal - Affiches van Vredeseilanden - Verkoopmateriaal - Eventuele verkoperjasjes en kentekens Foto s Vredeseilanden

19 Lesverloop Allereerst een opsteker voor wie gaat verkopen: iederéén kan verkopen, je kunt het namelijk leren! Wat zijn belangrijke tips die de leerlingen zelf al hebben? (noteren op bord). Waar ga je verkopen? Wanneer? Laat de leerlingen even nadenken over deze vragen. Wat zijn in de buurt van de school, in de gemeente, goede plaatsen om te verkopen? Zijn er uren die beter geschikt zijn dan andere? Vredeseilanden heeft toestemming om in grootwarenhuizen te verkopen. Kijk even op de website van Vredeseilanden. Zorg ervoor dat je gezien wordt! Laat 2 groepjes leerlingen op 5 minuten tijd een plekje creëren van waaruit ze kunnen verkopen. Ze kunnen de affiches uit de map gebruiken. Welk van de twee plekjes valt het meest op? Waarom? Er is materiaal om jezelf zichtbaar op te stellen. Vredeseilanden stelt ook panelen ter beschikking en verkopersjasjes. Er zijn ook genoeg affiches voorhanden, gebruik ze. Geef de prijslijst een zichtbare plaats. Kortom: wees zichtbaar, want dat is de helft van het werk! Kleef je verkoperbadge niet op je verkoperjas, maar op de mouw van je jas. Vredeseilanden wil namelijk zoveel mogelijk verkopersjasjes recupereren. Een verkoopstandje is goed om zichtbaar te zijn, maar blijf niet achter je stand staan! Spreek zelf mensen aan, zij komen niet uit zichzelf naar jou toe. Hoe spreek je de mensen aan? Laat enkele leerlingen proberen om een voorbij wandelende klant (gespeeld door andere leerling of door leerkracht) aan te spreken. Wat zijn goede zinnen om iemand aan te spreken? Welke zinnen niet? Een goede aanspreekzin is de volgende: Meneer (mevrouw), heeft u al de kans gehad om Vredeseilanden te steunen? Je kan er alle kanten mee uit. Als men nee antwoordt, kan je nog altijd antwoorden met: dan is dit nu uw kans. Ook goed is: Hebt u Vredeseilanden ook dit jaar al kunnen steunen? Hou rekening met de persoon die voor je staat. Een ouder koppel koopt vlug iets voor hun kleinkinderen of een nuttig voorwerp als een balpen. Toon mensen de verschillende gadgets.

20 Waarom moeten mensen iets kopen? Je hebt iemand voor je staan die misschien geïnteresseerd is. Wat zeg je nu? Denk eraan dat je niet veel tijd hebt en dat ook de persoon die voor je staat wellicht gehaast is. Verspil geen energie aan mensen die niet geïnteresseerd zijn of willen discussiëren! Laat opnieuw enkele leerlingen proberen om iemand te vragen te steunen. Gebruik de slagzin van Vredeseilanden: Boeren verdienen meer! Korte dingen die je moet weten: Je bent een vrijwilliger van Vredeseilanden. Vredeseilanden steunt rijstboeren in Indonesië zodat ze meer kunnen verdienen. Welke houding neem je aan? Laat drie leerlingen proberen om een andere leerling aan te spreken. Fluister die leerlingen een houding in: onbeleefd, onverschillig, beleefd en enthousiast. Wat vinden de andere leerlingen ervan? Wat leren ze er uit? Wees altijd beleefd. Zelfs als de mensen niet beleefd zijn tegen jou, blijf je beleefd. Het heeft geen enkele zin om agressief te worden. Toon je enthousiasme, glimlach, groet, zeg alsjeblieft en dankjewel een wereld zal voor je opengaan. De portemonnee van de mensen ook. Want een lachend gezicht werkt beter dan een zuurpruim. Nog enkele tips om af te sluiten Maak het de mensen gemakkelijk. Beperk je gamma van verkoopvoorwerpen tot twee of drie voorwerpen: hoe minder keuze hoe sneller men beslist. Verkoop steeds in groepjes van drie tot maximum vier mensen. Grote groepen schrikken af. Sta je met twintig mensen aan één warenhuis dan zal je gewoon minder verkopen. Ga zorgzaam om met je (wissel)geld. Wanneer mensen zien dat je slordig omspringt met (hun) centen, dan geef je weinig vertrouwen dat hun gift goed besteed wordt. Geef een voorstellingfolder mee aan kopers of mensen die interesse tonen. Nog te weinig mensen weten wat Vredeseilanden precies doet. De folder verschaft wat meer uitleg. Bedank steeds de mensen die iets gekocht hebben.

21 Contactgegevens ANTWERPEN: Filip Cuypers LIMBURG: Wim Vandebrouck OOST-VLAANDEREN An Schepens VLAAMS-BRABANT Vincent Engelbos WEST-VLAANDEREN Dries Aelter Met steun van

Music for Life 2010. Laat een weeskind niet alleen. Educatief pakket

Music for Life 2010. Laat een weeskind niet alleen. Educatief pakket Music for Life 2010 Laat een weeskind niet alleen Educatief pakket Beste leerkracht, Van 18 tot 24 december staat het Glazen Huis van Studio Brussel voor de eerste keer in Antwerpen. Tijdens deze jaarlijkse

Nadere informatie

Kom in de stemming! Met je klas naar het Vlaams Parlement

Kom in de stemming! Met je klas naar het Vlaams Parlement Kom in de stemming! Met je klas naar het Vlaams Parlement Brochure voor de leraar van het secundair onderwijs 2 Kom in de stemming Welkom U hebt een bezoek aan het Vlaams Parlement vastgelegd: van harte

Nadere informatie

Zeg het voort. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers. Niveau 1. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers

Zeg het voort. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers. Niveau 1. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers Zeg het voort Handleiding mentortraining voor docenten en trainers Niveau 1 Handleiding mentortraining voor docenten en trainers 1 2 Zeg het voort Zeg het voort Handleiding mentortraining voor docenten

Nadere informatie

Methodiekenbundel bij de JONGERENGIDS voor tieners van 12 tot 15 jaar

Methodiekenbundel bij de JONGERENGIDS voor tieners van 12 tot 15 jaar Methodiekenbundel bij de JONGERENGIDS voor tieners van 12 tot 15 jaar Methodiekenbundel bij de JONGERENGIDS voor tieners van 12 tot 15 jaar Een uitgave van: De Ambrassade vzw, Leopoldstraat 25 1000 Brussel

Nadere informatie

Hoe als school om te gaan met de nasleep van de aanslag in Parijs?

Hoe als school om te gaan met de nasleep van de aanslag in Parijs? Hoe als school om te gaan met de nasleep van de aanslag in Parijs? Suggesties en lesbrieven voor leerkrachten in (vreedzame) basisscholen De aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie

Nadere informatie

Educatie voor duurzame ontwikkeling.

Educatie voor duurzame ontwikkeling. Educatie voor duurzame ontwikkeling. Leren voor een volhoudbare ontwikkeling Deze brochure kwam tot stand door de medewerking van volgende personen: Paul Renders, Nadia Reynders, Els Salembier, Magalie

Nadere informatie

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Je leest op dit moment versie 3.0 van het Gratis Ebook: Zelfvertrouwen Vergroten Bij Kinderen Geschreven door Scott de Jong. Download de allernieuwste versie

Nadere informatie

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN INTRODUCTIE... 5 MINDSET ALS BASIS VOOR SUCCES... 6 DE MEEST VOORKOMENDE ANDERE WERKZAAMHEDEN VAN ONDERNEMERS:... 6 UITSTELGEDRAG... 7 STARTEN MAAR SNEL WEER AFHAKEN... 8 HET GEVAAR VAN UITSTELGEDRAG...

Nadere informatie

In de weer voor water:

In de weer voor water: 1 In de weer voor water: voorbereidend lespakket voor tweede en derde graad lager onderwijs Loop naar de pomp?! Inhoudstafel Algemene inleiding 1 Deel I: ik en water 2 Wateropwarmer: Hocus pocus plets

Nadere informatie

Stagetraining FORUM 3-4-2014

Stagetraining FORUM 3-4-2014 Stagetraining FORUM 3-4-2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen Praktische voorbereiding 4 Programma 5 Voorstellen & introductie 6 Inleiding 7 Elevator pitch 7 Introductie

Nadere informatie

EDUCATIE HANDLEIDING

EDUCATIE HANDLEIDING EDUCATIE 2010 HANDLEIDING INHOUDSTAFEL INLEIDING...4 Een verhaal... 4 Waarom dit project?... 5 HOE WERKT HET PAKKET...6 Overzicht pakket... 6 Wat zit er in het pakket?... 7 Actie: Doe mee en stuur je voeten

Nadere informatie

3.1 Doelstelling en afbakening

3.1 Doelstelling en afbakening SENSIBILISATIE 3 17 18 SENSIBILISATIE 3 SENSIBILISATIE 3.1 Doelstelling en afbakening De sensibilisatiestap is belangrijk om alle doelgroepen binnen de school te informeren en te betrekken bij de MOS-acties.

Nadere informatie

Gastlessen hiv en aids Middenbouw Bovenbouw

Gastlessen hiv en aids Middenbouw Bovenbouw Gastlessen hiv en aids Middenbouw Bovenbouw Inhoud Voorwoord 3 1. Inleiding 6 2. Kern van de les: gevolgen van hiv en aids voor kinderen 8 3. Keuzeonderwerpen en bijbehorende verwerkingsopdrachten 10 A

Nadere informatie

Een nieuwe bank. Lesvoorbereiding Crisis graad 2. Verwondering

Een nieuwe bank. Lesvoorbereiding Crisis graad 2. Verwondering Een nieuwe bank Lesvoorbereiding Crisis graad 2 Voorzie speelgoed - geld, echte kleine muntstukken of print het blad met de centen. Op elk blad staan 100 centen in rijen van 10. Zo kan je gemakkelijk het

Nadere informatie

Leerpakket Wmo Competenties. Hoe word ik meer zichtbaar en ga ik op mensen af?

Leerpakket Wmo Competenties. Hoe word ik meer zichtbaar en ga ik op mensen af? Leerpakket Wmo Competenties Hoe word ik meer zichtbaar en ga ik op mensen af INHOUDSOPGAVE 1. Introductie van de competentie 3 2. Teamopdrachten 5 1. Netwerkanalyse 5 2. Pitch jouw organisatie naar de

Nadere informatie

Gratis White Paper. Hoe meer klanten en meer loyale klanten genereren door de ultieme verkoop en marketingaanpak te ontwikkelen?

Gratis White Paper. Hoe meer klanten en meer loyale klanten genereren door de ultieme verkoop en marketingaanpak te ontwikkelen? Gratis White Paper Hoe meer klanten en meer loyale klanten genereren door de ultieme verkoop en marketingaanpak te ontwikkelen? Oké Marketing Kruidnagel 2 5275 KR Den Dungen T: 06 54 793 205 E: info@okemarketing.nl

Nadere informatie

Cursus sociale en communicatieve vaardigheden Mentor consult

Cursus sociale en communicatieve vaardigheden Mentor consult Cursus sociale en communicatieve vaardigheden Mentor consult Met de steun van Pagina 2 van 49 I. Inleiding Pagina 3 van 49 1.1 Doel van de sessies Deze sessies kaderen in het project Talentontwikkeling

Nadere informatie

EKOSofie. Een inleiding in de wereld van de groene stroom. Zaramella - Girier - Kunz - Nardò - Reinders - Szabadkai

EKOSofie. Een inleiding in de wereld van de groene stroom. Zaramella - Girier - Kunz - Nardò - Reinders - Szabadkai EKOSofie Een inleiding in de wereld van de groene stroom Zaramella - Girier - Kunz - Nardò - Reinders - Szabadkai September 2014 Deze strip is het resultaat van een EVS-project (European Voluntary Service).

Nadere informatie

Leerbehoeftenonderzoek

Leerbehoeftenonderzoek Leerbehoeftenonderzoek regio Mechelen Eric Goubin (Memori) Marc Rubben (Memori) m.m.v. Fanny Matheusen (Cimic) Suzanne Monkasa (Cimic) Inhoud Inleiding 3 1. Basisbegrippen 5 2. Doelen, leerbehoeften en

Nadere informatie

België duurzaam. Samen maken we VISIE BELGIË. voor. een. lees de acht verhalen over duurzaam leven

België duurzaam. Samen maken we VISIE BELGIË. voor. een. lees de acht verhalen over duurzaam leven een VISIE voor BELGIË Samen maken we België duurzaam lees de acht verhalen over duurzaam leven & voeg jouw engagement toe aan de wensboom voor een duurzaam België p 2 een VISIE voor BELGIË Iedereen kan

Nadere informatie

zeven uitdagingen voor hulpverleners, vrijwilligers en de man of vrouw in de straat.

zeven uitdagingen voor hulpverleners, vrijwilligers en de man of vrouw in de straat. zeven uitdagingen voor hulpverleners, vrijwilligers en de man of vrouw in de straat. 1) De kracht van mensen zien. Je kan alleen het negatieve en het falen zien van mensen in armoede. Je kan echter ook

Nadere informatie

Ebook In 6 stappen naar een succesvolle praktijk

Ebook In 6 stappen naar een succesvolle praktijk Ebook In 6 stappen naar een succesvolle praktijk 2014 Rose Jansen Create Beste ambitieuze therapeut, Hoe zorg je als therapeut voor een succesvolle, welvarende praktijk? Ik kan je 1 ding vertellen: gewoon

Nadere informatie

Met vrijwilligers blijf je bezig

Met vrijwilligers blijf je bezig Met vrijwilligers blijf je bezig Handleiding bij het spel - Voor jeugdhuizen van Formaat - HANDLEIDING JEUGDHUIZEN 1 Alles uit deze uitgave mag worden overgenomen met uitdrukkelijke bronvermelding. november

Nadere informatie

Inspiratielijst. NokNok

Inspiratielijst. NokNok Inspiratielijst NokNok 2012 1 Colofon De Inspiratielijst NokNok is een project van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie met de financiële steun van de Vlaamse overheid. Deze

Nadere informatie

DE STAD EN MENSELIJKE AANDACHT

DE STAD EN MENSELIJKE AANDACHT DE STAD EN MENSELIJKE AANDACHT Eugene T. Gendlin Ph.D. Vertaling van The town and human attention, versie van 2010, bewerkt door Eugene T. Gendlin, beschikbaar op http://www.focusing.org/gendlin/docs/gol_2180.html

Nadere informatie

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers Pinterest Marketing deserves your interest Handboek voor marketeers en ondernemers Geschreven door: Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh Inhoudsopgave Inleiding... 4 1. Pinterest?... 5 De kracht

Nadere informatie

colofon Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 CPS onderwijsontwikkeling en advies, januari 2007

colofon Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 CPS onderwijsontwikkeling en advies, januari 2007 Ken je kwaliteiten! colofon Inhoudsopgave CPS onderwijsontwikkeling en advies, januari 2007 Auteurs: Mandy Evers, Els Loman, Willi Soepboer - CPS, Amersfoort Illustraties: Digitale Klerken, Utrecht Vormgeving:

Nadere informatie

Educatief dossier. Radio Cordillera. van de Filipijnse boer? Hoe ver reikt de stem. 8 inhoudsopgave

Educatief dossier. Radio Cordillera. van de Filipijnse boer? Hoe ver reikt de stem. 8 inhoudsopgave Educatief dossier Radio Cordillera Hoe ver reikt de stem van de Filipijnse boer? 1 Inhoud INLEIDING 4 DEEL 1. Geografische situering van de Cordillera en de Filipijnen 5 DEEL 2. Belangrijkste uitdagingen

Nadere informatie

Verslag Symposium 12 april 2012

Verslag Symposium 12 april 2012 Verslag Symposium 12 april 2012 Herman Wijffels Herman Wijffels hield een inspirerend verhaal over de veranderende samenleving en de daarmee samenhangende veranderende economie. Onze huidige systeem is

Nadere informatie

Nederland en alternatieve energie

Nederland en alternatieve energie Nederland en alternatieve energie Door: Lars van der Hoorn en Pascal Németh Profiel: E&M met M&O Klas: A6A School: Scala College, Alphen aan den Rijn Begeleidster: Mevrouw Klijmij Datum: 22 oktober 2012

Nadere informatie