24.3 Braken. Specifieke anamnese. Probleemlijst. Specifiek lichamelijk onderzoek. N.M.A. Bax

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "24.3 Braken. Specifieke anamnese. Probleemlijst. Specifiek lichamelijk onderzoek. N.M.A. Bax"

Transcriptie

1 54-Chirurgie :48 Pagina Braken N.M.A. Bax Een moeder zoekt medische hulp omdat haar vier weken oude zoon sinds één week in toenemende mate spuugt. Wat zou u nog meer willen weten? Specifieke anamnese Het gaat om het eerste kind van jonge gezonde ouders. De zwangerschap en de partus zijn ongecompliceerd verlopen. Het geboortegewicht bedroeg 3300 gram. De eerste drie weken zijn er geen problemen geweest, maar sinds afgelopen week is het kind in toenemende mate gaan spugen. Hij spuugt nu onmiddellijk na elke voeding met veel kracht. Het braaksel ruikt zurig, ziet er niet gallig uit maar bevat soms bruinige slierten. Iedere keer nadat het kind gebraakt heeft, wil hij meteen weer drinken, wat hij dan ook gretig doet. Het kind is de afgelopen week niet meer aangekomen in gewicht en heeft nog nauwelijks ontlasting geproduceerd. De weinige ontlasting die er kwam, zag er slijmerig, zwartachtig uit. Ook heeft het kind de afgelopen dagen veel minder plasluiers dan voorheen. van de buikwandhuid is verminderd. De luier bevat geen inhoud. De bovenbuik ziet er vol uit, maar de onderbuik is ingevallen. In de bovenbuik is door de buikwand heen een bobbel te zien die periodisch van links boven naar rechts naast de navel migreert (figuur ). Bij palpatie tijdens een rustige periode is met de tippen van de vingers een wegspringende verharding te voelen in de rechter bovenbuik, net achter de insertie van de rechter m. rectus abdominis aan de ribbenboog. Wanneer het kind eindelijk slaapt, ademt het oppervlakkig en met adempauzes. De vader heeft kort na zijn geboorte een gelijksoortig probleem gehad en is toen geopereerd. Probleemlijst Actuele problemen: met kracht spugende drie tot zes weken oude zuigeling; het braaksel ruikt zuur en is niet-gallig; het kind is hongerig en wil na elk braken opnieuw drinken. Wat is uw differentiële diagnose? Welk specifiek lichamelijk onderzoek zou u als eerste willen verrichten? Specifiek lichamelijk onderzoek Het jongetje ziet er mager uit. Zijn huidige gewicht is 3500 g. Er is geen temperatuurverhoging. Het kind huilt met kracht om voeding. Zijn gezichtje ziet er bedrukt uit met een frons in het voorhoofd. Het kind zuigt op alles wat het krijgen kan. Het mondslijmvlies voelt relatief droog aan, de fontanel is wat ingezonken en de turgor Figuur epigastrium. Zichtbare peristaltische golven in het

2 54-Chirurgie :48 Pagina BRAKEN Differentiële diagnose Spugende zuigeling Differentiaal diagnose algemeen ziek zijn, bijvoorbeeld als gevolg van een infectie overvoeding gastro-oesofageale reflux volvulus ten gevolge van malrotatie pylorushypertrofie congenitale bijnierhyperplasie Beschouwing differentiële diagnose Algemeen ziek zijn of niet. Spugen is bij zuigelingen een frequent voorkomend symptoom en kan tal van oorzaken hebben die zowel binnen als buiten de buik gelegen zijn. Zo komt spugen bij kinderen vaak voor in het kader van infectieuze ziektebeelden, bijvoorbeeld als gevolg van een bovenste luchtweginfectie of een meningitis. Het algemeen ziek zijn staat bij deze kinderen op de voorgrond; het spugen is slechts een bijkomend verschijnsel. Niet-gallig versus gallig braken. Gallig braken kan een uiting zijn van een gastro-intestinale obstructie waarbij de obstructie aboraal van de papil van Vater gelokaliseerd moet zijn. Er moet altijd aan de mogelijkheid van een volvulus op basis van een malrotatie worden gedacht. Een snelle diagnose en behandeling is buitengewoon belangrijk omdat het gehele dunnedarmpakket door de volvulus verloren dreigt te gaan. Met kracht versus zonder kracht braken. Bij nietgallig braken speelt de kracht waarmee gespuugd wordt een differentieel-diagnostische rol. Alleen bij een pylorusobstructie wordt met kracht gebraakt. Acuut, chronisch of geen gewichtsverlies. Bij overvoeding is geen sprake van gewichtsverlies. Bij een pylorushypertrofie ziet men vaak een abrupte onderbreking in de gewichtstoename. Bij kinderen met een congenitale bijnierhyperplasie en zoutverlies zijn er vanaf de geboorte problemen met de gewichtstoename. Familiair karakter. Familiaire oorzaken van braken bij zuigelingen zijn een pylorushypertrofie en een congenitale bijnierhyperplasie. Bij een pylorushypertrofie gaat het vaak om de eerstgeboren zoon. Incidentie. Braken ten gevolge van algemeen ziek zijn en een gastro-oesofageale reflux komt vaak voor. De incidentie van braken door overvoeding bij zuigelingen is niet bekend. De incidentie van pylorushypertrofie bedraagt 1,5 tot 4 per 1000 kinderen; congenitale bijnierhyperplasie is zeer zeldzaam. Abdominale bevindingen. Bij een pylorushypertrofie zijn de abdominale bevindingen vaak diagnostisch: volle bovenbuik, ingevallen onderbuik, peristaltische golven en een voelbare pylorus. Pylorushypertrofie Symptomen projectielbraken (zure, niet-gallige voeding) honger vermagering diepliggende ogen, verminderde mictie frequentie weinig ontlasting Pylorushypertrofie Lichamelijk onderzoek droge slijmvliezen verminderde huidturgor bolle bovenbuik met peristaltische golven palpabele pylorus ingevallen onderbuik trage oppervlakkige ademhaling tijdens slapen Welke aanvullende diagnostiek acht u in dit geval aangewezen?

3 54-Chirurgie :48 Pagina BRAKEN 437 Aanvullend onderzoek Wanneer bij een pylorushypertrofie de pylorusverdikking gepalpeerd kan worden, is de diagnose zeker. Wanneer de pylorusverdikking niet palpabel is, is echografisch onderzoek de aangewezen manier om de verdikte pylorus in beeld te brengen (figuur ). Een buikoverzichtsfoto is alleen geindiceerd wanneer aan de diagnose getwijfeld wordt en er onvoldoende echografische expertise aanwezig is om de pylorus aan te tonen. Wanneer de obstructie ter hoogte van het pyloruskanaal nagenoeg volledig is, wordt op de buikoverzichtsfoto een typisch gaspatroon gezien: de maag is uitgezet en met lucht gevuld, terwijl de distale darm gecollabeerd is en weinig lucht bevat (figuur ). Bepaling van het zuur-base-evenwicht. Bij kinderen met een pylorushypertrofie is het van belang het zuur-base-evenwicht te controleren. Door de obstructie en het aanhoudend braken van HCl-rijk vocht ontstaat een alkalose. Als gevolg van de renale compensatiemechanismen gaat het kind K + -ionen uitwisselen tegen H + -ionen, waardoor ook renaal kaliumverlies ontstaat. Biochemisch ontstaat een hypokaliëmische hypochloremische alkalose. De ph is hoog, met een hoog bicarbonaat. Het kind probeert deze alkalose respiratoir te compenseren door CO 2 te retineren. Vandaar ziet men een trage oppervlakkige ademhaling. Stollingsstatus. De bruine slierten in het braaksel zijn het gevolg van de refluxoesofagitis die door het hevige braken ontstaat. Een controle van de stollingsstatus is daarom niet nodig. A B Figuur Echogram van het pylorusgebied. A Overlangs beeld. Er is een lange verdikte pylorus te zien. B Dwars beeld. De wand van het pyloruskanaal is duidelijk verdikt. Figuur Buikoverzichtsfoto waarop een grote, met lucht gevulde contraherende maag zichtbaar is. Er is weinig lucht in de darmen. Het beeld past bij een pylorusobstructrie.

4 54-Chirurgie :48 Pagina BRAKEN Pylorushypertrofie Aanvullende diagnostiek echografie bepaling zuur-base-evenwicht Welke behandeling stelt u voor? Behandeling De behandeling bestaat in eerste instantie uit rehydratie en correctie van het gestoorde zuur- base-evenwicht. Het kind krijgt een afhangende maagsonde. Naast de normale intraveneuze onderhoudsbehoeften wordt extra zout en water gegeven in de vorm van fysiologisch zout. Ook wordt extra kalium toegediend ter compensatie van het geleden verlies. Pas na correctie van het zuur-base-evenwicht komt de definitieve behandeling aan de orde. De gouden standaard is het chirurgisch klieven van de seromusculaire laag van het pyloruskanaal, waarbij de mucosa intact blijft. Vroeger werd daartoe een kleine laparotomie in de rechter bovenbuik uitgevoerd. Thans gebeurt dit hetzij door de navel, hetzij laparoscopisch (figuur ). A B C D Figuur Beelden van een laparoscopische behandeling. A De verdikte pylorus is goed te zien. B De pylorus wordt geïncideerd. C De seromusculaire wand van het pyloruskanaal wordt gespreid. D Toestand aan het einde van de myotomie. De mucosa is intact gebleven.

5 54-Chirurgie :48 Pagina BRAKEN 439 De meeste pylorushypertrofie-operaties worden in een van de zes kinderchirurgische centra uitgevoerd. Ruim 50% van de aangeboden kinderen zijn bij diagnose jonger dan vier weken. Pylorushypertrofie Behandeling rehydratie correctie van het zuur-base-evenwicht klieven van de seromusculaire laag van het pyloruskanaal Beloop Bij de meeste kinderen is het zuur-base-evenwicht de dag na opname zodanig gecorrigeerd dat de operatie kan plaatsvinden. Zodra het kind uit de anesthesie ontwaakt is, kan met voeding worden begonnen. De meeste kinderen kunnen reeds de volgende dag op volle voeding naar huis. Sommige kinderen spugen daarna nog wel eens met kracht, hetgeen niet te verwonderen is omdat ook de musculatuur van de rest van de maag door de obstructie fors ontwikkeld is. Kernpunten Niet-gallig, krachtig braken. Honger. Achterblijvende gewichtstoename. Bolle bovenbuik, ingevallen onderbuik. Zichtbare peristaltiek. Voelbare pylorusverdikking. Echografie. Metabole alkalose. Pyloromyotomie. Uitstekende prognose. Literatuur Moss RL, Skarsgard ED, Koloske AM, Smith BM. Case studies in pediatric surgery. Case 10: a 5- week-old baby with vomiting. New York: McGraw-Hill; p Schwartz MZ. Hypertrophic pyloric stenosis. In: O Neill JA, Rowe MI, Grosfeld LJ, et al., editors. Pediatric surgery. St. Louis: Mosby Year Book; 1998.

6 54-Chirurgie :48 Pagina 440

24.2 Braken. Probleemlijst. Specifieke anamnese. Differentiële diagnose. Aanvallen van krampende buikpijn Differentiële diagnose

24.2 Braken. Probleemlijst. Specifieke anamnese. Differentiële diagnose. Aanvallen van krampende buikpijn Differentiële diagnose 53-Chirurgie 24.2 01-06-2005 11:49 Pagina 429 429 24.2 Braken N.M.A. Bax Een moeder brengt haar zes maanden oude dochter omdat zij de laatste 24 uur regelmatig terugkerende huilbuien heeft en ontroostbaar

Nadere informatie

Pylorushypertrofie Chirurgie Waregem O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis

Pylorushypertrofie Chirurgie Waregem O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Pylorushypertrofie Chirurgie Waregem O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Chirurgie Waregem_Versie_apr 2017 Inleiding Deze folder geeft uitleg over de oorzaak en behandeling van een pylorushypertrofie. Bij uw

Nadere informatie

Gastro-enteritis bij kinderen

Gastro-enteritis bij kinderen Gastro-enteritis bij kinderen Acute ontsteking van maag- en darmwand Albert Schweitzer ziekenhuis colofon Kinderafdeling februari 2015 pavo 0489 Inleiding U heeft van de arts gehoord dat uw kind opgenomen

Nadere informatie

Behandeling baby met pylorushypertrofie

Behandeling baby met pylorushypertrofie Behandeling baby met pylorushypertrofie Uw baby is opgenomen op verdenking van een pylorushypertrofie. De behandelend arts heeft met u gesproken over de behandeling van uw kind. In deze folder hebben

Nadere informatie

Abdominale Chirurgie Blindedarmontsteking

Abdominale Chirurgie Blindedarmontsteking Abdominale Chirurgie Blindedarmontsteking Appendicitis Blindedarmontsteking Inleiding Deze brochure geeft u een globaal overzicht van wat een blindedarmontsteking is, welke klachten hierbij horen, welke

Nadere informatie

Gastro-enteritis bij kinderen. Acute ontsteking van maag- en darmwand

Gastro-enteritis bij kinderen. Acute ontsteking van maag- en darmwand Gastro-enteritis bij kinderen Acute ontsteking van maag- en darmwand Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft van de arts gehoord dat uw kind opgenomen moet

Nadere informatie

acute blindedarmontsteking

acute blindedarmontsteking acute blindedarmontsteking De arts heeft vastgesteld dat u een acute blindedarmontsteking heeft. Een andere naam hiervoor is appendicitis acuta. Wat is een blindedarmontsteking? Hoe verloopt een operatie?

Nadere informatie

RESPIRATOIR SYNCYTIEEL VIRUS BIJ KINDEREN

RESPIRATOIR SYNCYTIEEL VIRUS BIJ KINDEREN RESPIRATOIR SYNCYTIEEL VIRUS BIJ KINDEREN 17241 Wat is het RS virus? Respiratoir Syncytieel Virus, kortweg RS virus genoemd, is een virus dat infecties veroorzaakt aan de luchtwegen (neus, oren, keel,

Nadere informatie

Acute blindedarmontsteking Appendicitis acuta Chirurgie

Acute blindedarmontsteking Appendicitis acuta Chirurgie Acute blindedarmontsteking Appendicitis acuta Chirurgie Beter voor elkaar Inleiding Deze folder geeft u informatie over de operatie wegens een acute blindedarmontsteking (appendicitis acuta). Het is goed

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Wat is een ileus?...4. Wat is de oorzaak van een ileus?...4. Wat zijn de klachten?...5. Hoe wordt de diagnose gesteld?...

Inhoudsopgave. Wat is een ileus?...4. Wat is de oorzaak van een ileus?...4. Wat zijn de klachten?...5. Hoe wordt de diagnose gesteld?... Ileus Chirurgie Inhoudsopgave Wat is een ileus?...4 Wat is de oorzaak van een ileus?...4 Wat zijn de klachten?...5 Hoe wordt de diagnose gesteld?...7 Welke behandeling is mogelijk?...8 Wat zijn de vooruitzichten?...9

Nadere informatie

Stomp buiktrauma bij kinderen

Stomp buiktrauma bij kinderen Stomp buiktrauma bij kinderen In overleg met de behandelend specialist is besloten tot opname van uw kind op afdeling Kinderchirurgie van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis. Op deze afdeling wordt

Nadere informatie

Chirurgie. Acute blindedarm ontsteking. (Appendicitis Acuta)

Chirurgie. Acute blindedarm ontsteking. (Appendicitis Acuta) Chirurgie Acute blindedarm ontsteking (Appendicitis Acuta) Inhoudsopgave Inleiding 4 Klachten bij appendicitis acuta 4 De diagnose 5 Het onderzoek 5 De chirurg 6 De behandeling 6 Het appendiculair infiltraat

Nadere informatie

ZorgSaam. darmontsteking. acuta (APPENDICITIS ACUTA)

ZorgSaam. darmontsteking. acuta (APPENDICITIS ACUTA) appendicitis blinde darmontsteking acuta (blinde darm (APPENDICITIS ACUTA) ontsteking) ZorgSaam 1 APPENDICITIS ACUTA (Blinde darmontsteking) Inleiding Deze folder geeft u informatie over de operatie vanwege

Nadere informatie

Samen sterk in de zorg voor ouders en hun onrustige baby

Samen sterk in de zorg voor ouders en hun onrustige baby Samen sterk in de zorg voor ouders en hun onrustige baby 20 mei 2014 Huilbabypoli: Jessica Zegers, kinderarts Christel Walhof, kinderarts Angela Jansen, verpleegkundige Merian Knuiman, verpleegkundige

Nadere informatie

Gastro-enteritis bij kinderen

Gastro-enteritis bij kinderen Gastro-enteritis bij kinderen Informatie voor patiënten F0857-1250 augustus 2010 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

bloedgassen Snelle interpretatie

bloedgassen Snelle interpretatie bloedgassen Snelle interpretatie Wat is de Ph Het aantal waterstofionen (H+) geteld per ml water. Hoeveel waterstofionen komen er bij een reactie vrij of gaan er verloren en/of hoeveel waterstofionen worden

Nadere informatie

Buikgriep bij kinderen (gastro-enteritis)

Buikgriep bij kinderen (gastro-enteritis) Buikgriep bij kinderen (gastro-enteritis) Buikgriep bij kinderen komt vaak voor. Wij noemen dit gastro-enteritis. Kinderen die buikgriep hebben moeten spugen en hebben diarree. Bij baby s en jonge kinderen

Nadere informatie

RS-virus. Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0059

RS-virus. Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0059 RS-virus Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0059 Inleiding Uw kind is mogelijk besmet met het RS-virus. In deze folder leest u wat voor ziekte dit is en welke behandeling uw

Nadere informatie

Vreemde voorwerpen in slokdarm en/of maagdarmstelsel bij honden en katten

Vreemde voorwerpen in slokdarm en/of maagdarmstelsel bij honden en katten Omschrijving Oorzaken Verschijnselen Diagnose Therapie Prognose Omschrijving Vreemde voorwerpen in slokdarm of maagdarmstelsel zijn niet eetbare en onverteerbare dingen die zich in de slokdarm, maag of

Nadere informatie

Blindedarmontsteking. Appendicitis. Poli Chirurgie

Blindedarmontsteking. Appendicitis. Poli Chirurgie 00 Blindedarmontsteking Appendicitis Poli Chirurgie Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten van blindedarmontsteking (appendicitis) en hoe dit behandeld kan worden. Hou er rekening mee

Nadere informatie

Groep-B-streptokokken (GBS) en zwangerschap

Groep-B-streptokokken (GBS) en zwangerschap Groep-B-streptokokken (GBS) en zwangerschap 1 Groep-B-streptokokken (GBS) en zwangerschap De groep B streptokok is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina aanwezig is. Dat kan meestal geen

Nadere informatie

12.3 Acute onderbuikpijn

12.3 Acute onderbuikpijn 31-Chirurgie 12.3 01-06-2005 10:38 Pagina 237 12.3 Acute onderbuikpijn D.C. Aronson 237 U wordt geroepen bij een tien dagen oude jongen. Hij werd geboren als prematuur van 28 weken met een geboortegewicht

Nadere informatie

Inflammatoire darmontsteking (IBD), maagdarmontsteking bij honden en katten

Inflammatoire darmontsteking (IBD), maagdarmontsteking bij honden en katten Omschrijving Oorzaken Verschijnselen Diagnose Therapie Prognose Omschrijving Inflammatoire (ontsteking) van darmziekten (IBD) is een groep van gastro-intestinale (maagdarm) ziekten waarbij ontstekingen

Nadere informatie

ORS bij kinderen Gebruik van ORS bij gastro-enteritis bij kinderen

ORS bij kinderen Gebruik van ORS bij gastro-enteritis bij kinderen KINDERGENEESKUNDE ORS bij kinderen Gebruik van ORS bij gastro-enteritis bij kinderen Uw kind werd opgenomen op onze kinderafdeling of u bent met uw kind op de Spoedeisende Hulp of de poli kindergeneeskunde

Nadere informatie

Dit onderzoek wordt als volgt benoemd: 1. Inspectie (kijken) 2. Auscultatie (horen) 3. Palpatie (voelen) 4. Percussie (kloppen)

Dit onderzoek wordt als volgt benoemd: 1. Inspectie (kijken) 2. Auscultatie (horen) 3. Palpatie (voelen) 4. Percussie (kloppen) Appendicitis 2 Inleiding Deze folder geeft u een overzicht van de klachten en de oorzaak van appendicitis en hoe dit behandeld kan worden. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor iedereen anders

Nadere informatie

Geschreven door Diernet Team zaterdag, 11 december 2010 15:44 - Laatst aangepast vrijdag, 17 december 2010 13:16

Geschreven door Diernet Team zaterdag, 11 december 2010 15:44 - Laatst aangepast vrijdag, 17 december 2010 13:16 Omschrijving Oorzaken Verschijnselen Diagnose Therapie Prognose Omschrijving Chronische diarree is een verandering in de frequentie, consistentie, of het volume van de stoelgang (ontlasting) voor meer

Nadere informatie

Gastro-oesofageale refluxziekte spugen bij kinderen

Gastro-oesofageale refluxziekte spugen bij kinderen Gastro-oesofageale refluxziekte spugen bij kinderen Uw kind heeft klachten die kunnen wijzen op gastro-oesofageale refluxziekte. Met reflux wordt aangegeven dat maaginhoud weer in de slokdarm terechtkomt.

Nadere informatie

Zorgprotocol GBS bij de pasgeborene

Zorgprotocol GBS bij de pasgeborene Zorgprotocol GBS bij de pasgeborene 1. Inleiding 1 Zwangere vrouwen hebben deze bacterie soms in de vagina (schede). Dat kan meestal geen kwaad, maar een klein aantal baby s wordt ernstig ziek door een

Nadere informatie

Buikgriep bij kinderen

Buikgriep bij kinderen Buikgriep bij kinderen Buikgriep (gastro-enteritis) is een acute ontsteking van de maag- en darmwand. Uw kind heeft last van diarree, spugen en/ of buikkrampen. Ook kan het zijn dat uw kind koorts heeft.

Nadere informatie

Alvleesklierontsteking acuut. Interne Geneeskunde

Alvleesklierontsteking acuut. Interne Geneeskunde 00 Alvleesklierontsteking acuut Interne Geneeskunde De alvleesklier De alvleesklier, oftewel pancreas, is een hormoonklier. Het orgaan is ongeveer 15 centimeter lang en 1-3 centimeter dik. De alvleesklier

Nadere informatie

BLINDEDARMONTSTEKING APPENDICITIS

BLINDEDARMONTSTEKING APPENDICITIS BLINDEDARMONTSTEKING APPENDICITIS Inleiding In deze folder leest u meer over de klachten, oorzaak en behandeling van een blindedarmontsteking. Het is goed dat u zich realiseert dat bij het vaststellen

Nadere informatie

RSV Risicogroep Oorzaak Symptomen van RSV

RSV Risicogroep Oorzaak Symptomen van RSV RS virus Uw kind is opgenomen op de kinderafdeling van het VUmc in verband met een infectie van RSV. Opname in het ziekenhuis vindt plaats bij ernstige benauwdheid en als zich voedingsproblemen voordoen.

Nadere informatie

Acute ontsteking van de alvleesklier. Acute pancreatitis

Acute ontsteking van de alvleesklier. Acute pancreatitis Acute ontsteking van de alvleesklier Acute pancreatitis Uw behandelend arts heeft met u besproken dat een u een acute otsteking van de alvleesklier (pancreatitis) hebt. Deze folder geeft u informatie over

Nadere informatie

6-7-2015. Gastro-intestinale problematiek. Gastro-intestinale problematiek buikpijnklachten

6-7-2015. Gastro-intestinale problematiek. Gastro-intestinale problematiek buikpijnklachten Gastro-intestinale problematiek Juli 2015 Jeanette ten Haaf, kinderarts Gastro-intestinale problematiek buikpijnklachten Invaginatie Pylorusstenose Appendicitis Lymfadenitis mesenterialis (Ingeklemde)

Nadere informatie

Geschreven door Diernet Team dinsdag, 23 augustus 2011 13:31 - Laatst aangepast donderdag, 15 september 2011 22:17

Geschreven door Diernet Team dinsdag, 23 augustus 2011 13:31 - Laatst aangepast donderdag, 15 september 2011 22:17 Omschrijving Oorzaken Verschijnselen Diagnose Therapie Prognose Omschrijving Hyperthyreoïdie is een ziekte die wordt veroorzaakt door een overmatige hoeveelheid schildklierhormonen. Schildklierhormonen

Nadere informatie

VRAGENLIJST VOOR KINDEREN

VRAGENLIJST VOOR KINDEREN Datum: Intake dd: Therapeut: Tijd: Geachte Mevrouw, Meneer, (verzorgers) Wilt u de volgende vragen aandachtig doorlezen en zo nauwkeurig mogelijk beantwoorden. Bij het intake- gesprek zullen de gegevens

Nadere informatie

1 Flesvoeding... 1. 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1. 3 Welk merk?... 1. 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1

1 Flesvoeding... 1. 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1. 3 Welk merk?... 1. 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1 Flesvoeding Inhoudsopgave 1 Flesvoeding... 1 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1 3 Welk merk?... 1 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1 5 Krijgt je kind genoeg?... 2 6 Extra vitamines?... 2 7

Nadere informatie

RS virus. Kinderafdeling

RS virus. Kinderafdeling RS virus Kinderafdeling Beter voor elkaar 2 RS virus Wat is het RS virus Het RS virus is de afkorting van Respiratoir Syncytieel Virus. Het is een veel voorkomend virus dat infecties van de luchtwegen

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Patiënteninformatie. Buikgriep bij kinderen. Slingeland Ziekenhuis

Kindergeneeskunde. Patiënteninformatie. Buikgriep bij kinderen. Slingeland Ziekenhuis Kindergeneeskunde Buikgriep bij kinderen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw kind is opgenomen in het ziekenhuis omdat het een buikgriep heeft. Lang niet alle kinderen worden opgenomen

Nadere informatie

Inleiding. Informatie over het rotavirus. Besmetting met het virus

Inleiding. Informatie over het rotavirus. Besmetting met het virus 1 Inhoud Inleiding... 3 Informatie over het rotavirus... 3 Besmetting met het virus... 3 Verloop van het virus... 4 Behandeling van het rotavirus... 5 Tot slot... 5 Persoonlijke notities / vragen... 5

Nadere informatie

Alles over RSV (Respiratoir Syncytieel Virus)

Alles over RSV (Respiratoir Syncytieel Virus) Alles over RSV (Respiratoir Syncytieel Virus) Wat is RSV RSV staat voor Respiratoir Syncytieel Virus, de meest voorkomende oorzaak van ernstige luchtweginfecties bij baby s en kinderen onder de vier jaar.

Nadere informatie

Blindedarmontsteking bij kinderen

Blindedarmontsteking bij kinderen Blindedarmontsteking bij kinderen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Je bent opgenomen op de Kinderafdeling van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Dit moest omdat

Nadere informatie

CHIRURGIE. Blindedarmontsteking. Appendicitis

CHIRURGIE. Blindedarmontsteking. Appendicitis CHIRURGIE Blindedarmontsteking Appendicitis Blindedarmontsteking In deze folder kunt u lezen wat een blindedarmontsteking is, wat de klachten zijn en hoe de behandeling verloopt. Het is goed u te realiseren

Nadere informatie

Kijkoperatie (laparoscopie) bij kinderen

Kijkoperatie (laparoscopie) bij kinderen Kijkoperatie (laparoscopie) bij kinderen In overleg met de behandelend arts heeft u besloten een kijkoperatie te laten uitvoeren bij uw kind. Een kijkoperatie wordt ook wel laparoscopie genoemd. Voor

Nadere informatie

Longontsteking bij uw kind

Longontsteking bij uw kind Longontsteking bij uw kind Uw kind heeft een longontsteking (pneumonie). In deze folder leest u meer over deze aandoening en de behandeling ervan. Informatie voor ouders en verzorgers. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

De Kindercarrousel voor huisartsen en kinderartsen

De Kindercarrousel voor huisartsen en kinderartsen De Kindercarrousel voor huisartsen en kinderartsen 15-05-2013 Dehydratie bij kinderen Marlies Smeulders, huisarts Rinske bos, kinderarts Doel workshop Herkennen van tekenen dehydratie. Behandelopties;

Nadere informatie

Post operatieve follow-up broekprothese J.M. van Baalen, J.D.M. Feuth, S. Eggermont, P.M.Bloemendaal

Post operatieve follow-up broekprothese J.M. van Baalen, J.D.M. Feuth, S. Eggermont, P.M.Bloemendaal Post operatieve follow-up broekprothese J.M. van Baalen, J.D.M. Feuth, S. Eggermont, P.M.Bloemendaal In deze casus is de student als zaalarts verantwoordelijk voor een patiënt die na een buikoperatie als

Nadere informatie

Groep-B-streptokokken en zwangerschap

Groep-B-streptokokken en zwangerschap Groep-B-streptokokken en zwangerschap Inleiding De groep-b-streptokok is een bacterie die bij veel vrouwen in de vagina (schede) aanwezig is. Meestal kan deze bacterie geen kwaad voor een zwangere en

Nadere informatie

B l i n d e d a r m o n t s t e k i n g

B l i n d e d a r m o n t s t e k i n g B l i n d e d a r m o n t s t e k i n g Deze folder geeft u informatie over een blindedarmontsteking en de meest gebruikte behandeling. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

3.1. DIAGNOSTIEK BIJ EEN NEONAAT MET AMBIGUE GENITALIA

3.1. DIAGNOSTIEK BIJ EEN NEONAAT MET AMBIGUE GENITALIA 3. DIAGNOSTIEK BIJ VERDENKING OP AGS Indicatie Diagnostiek naar AGS kan geindiceerd zijn in 3 situaties: 1. Een neonaat met ambigue genitalia 2. Afwijkende neonatale screeningsuitslag voor AGS 3. Potentiële

Nadere informatie

Buikgriep bij kinderen Informatie voor ouders. Maatschap Kindergeneeskunde IJsselland Ziekenhuis

Buikgriep bij kinderen Informatie voor ouders. Maatschap Kindergeneeskunde IJsselland Ziekenhuis Buikgriep bij kinderen Informatie voor ouders Maatschap Kindergeneeskunde IJsselland Ziekenhuis Uw kind is op de Spoedeisende Hulp gekomen omdat hij of zij buikgriep heeft. In deze folder krijgt u de nodige

Nadere informatie

Vragenlijst baby s en kleuters. Algemene gegevens. Adres:. Postcode:. Woonplaats;. Geboortedatum:.. -.. -.. M / V. Namen ouders:... Huisarts: Te:...

Vragenlijst baby s en kleuters. Algemene gegevens. Adres:. Postcode:. Woonplaats;. Geboortedatum:.. -.. -.. M / V. Namen ouders:... Huisarts: Te:... Vragenlijst baby s en kleuters Algemene gegevens Achternaam:.. Roepnaam:. Adres:. Postcode:. Woonplaats;. Geboortedatum:.. -.. -.. M / V Burger Service Nummer: Is er sprake van een tweeling (of meerling):

Nadere informatie

Groep-B-streptokokken en zwangerschap. Poli Gynaecologie

Groep-B-streptokokken en zwangerschap. Poli Gynaecologie 00 Groep-B-streptokokken en zwangerschap Poli Gynaecologie De inhoud van deze voorlichtingsfolder is samengesteld door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Deze folder is zeer

Nadere informatie

Diarree is een verstoring van het normale ontlastingpatroon. De ontlasting bevat meer water dan gewoonlijk en u moet vaker naar het toilet.

Diarree is een verstoring van het normale ontlastingpatroon. De ontlasting bevat meer water dan gewoonlijk en u moet vaker naar het toilet. DIARREE In het dagelijks leven noemen we het liever buikgriep of voedselvergiftiging. Voor het woord diarree schamen we ons een beetje. Toch heeft iedereen er wel eens last van. Op vakantie of gewoon thuis.

Nadere informatie

RS-virus bij kinderen

RS-virus bij kinderen RS-virus bij kinderen Bij uw kind is het Respiratoir Syncitieel-virus, kortweg RS-virus, geconstateerd. Soms worden kinderen met het RS-virus opgenomen in het ziekenhuis. In deze folder leest u wat het

Nadere informatie

Samenvatting en conclusies

Samenvatting en conclusies Samenvatting en conclusies 8 Chapter 8 74 Samenvatting Hoofdstuk 1 geeft een algemene inleiding op dit proefschrift. De belangrijkste doelen van dit proefschrift waren achtereenvolgens: het beschrijven

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie)

Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Deze folder geeft een globaal overzicht van de klachten en de behandeling bij galsteenlijden. Het is goed u te realiseren dat bij het vaststellen van een

Nadere informatie

en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je

en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je baby Verwachtingen Wordt dit jullie eerste, tweede, volgende kindje? Weet je al hoe je je baby gaat voeden? Als je al een kind hebt:

Nadere informatie

Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0582. Blindedarmontsteking bij kinderen

Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0582. Blindedarmontsteking bij kinderen Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0582 Blindedarmontsteking bij kinderen Inleiding Je bent opgenomen op de kinderafdeling van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Dit moest omdat

Nadere informatie

Bloedgasanalyse. Doelstelling. Bloedgasanalyse. 4 mei 2004 Blad 1. Sacha Schellaars IC centrum UMC Utrecht. Zuur base evenwicht Oxygenatie

Bloedgasanalyse. Doelstelling. Bloedgasanalyse. 4 mei 2004 Blad 1. Sacha Schellaars IC centrum UMC Utrecht. Zuur base evenwicht Oxygenatie Bloedgasanalyse Sacha Schellaars IC centrum UMC Utrecht Doelstelling De student kan de 4 stoornissen in het zuurbase evenwicht benoemen. De student kan compensatiemechanismen herkennen en benoemen. De

Nadere informatie

Vaccineren tegen Diarree; Wel of Niet? (of een beetje ) Patricia Bruijning-Verhagen

Vaccineren tegen Diarree; Wel of Niet? (of een beetje ) Patricia Bruijning-Verhagen Vaccineren tegen Diarree; Wel of Niet? (of een beetje ) Patricia Bruijning-Verhagen Patient SEH, 10 uur s avonds Joanna, 20 maanden oud Verpleegkundige belt: bedreigd kind Bij binnenkomst: Lethargisch

Nadere informatie

Kinderen met de ziekte van Hirschsprung

Kinderen met de ziekte van Hirschsprung Kinderen met de ziekte van Hirschsprung Uw kind is opgenomen op één van de verpleegafdelingen van Universitair Kinderziekenhuis St Radboud, omdat bij uw kind de ziekte van Hirschsprung is vastgesteld.

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Groep-B-streptokokken en zwangerschap

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Groep-B-streptokokken en zwangerschap Refaja Ziekenhuis Stadskanaal Groep-B-streptokokken en zwangerschap GROEP-B-STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP INLEIDING De groep-b-streptokok is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina (schede)

Nadere informatie

Intakeformulier Osteopathie Heemstede voor kinderen

Intakeformulier Osteopathie Heemstede voor kinderen Intakeformulier Osteopathie Heemstede voor kinderen Datum: Intakeformulier voor kinderen (in te vullen door de ouders/verzorgers) Wilt u onderstaande vragenlijst zo nauwkeurig mogelijk beantwoorden. Tijdens

Nadere informatie

Verwijderen blindedarm bij kind en jongeren

Verwijderen blindedarm bij kind en jongeren Verwijderen blindedarm bij kind en jongeren Ziekenhuis Gelderse Vallei Jij bent opgenomen met een blindedarmontsteking op de kinder- en jongerenafdeling. De medische naam voor blindedarm is appendix. De

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas. (cholecystectomie)

Verwijderen van de galblaas. (cholecystectomie) Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Inleiding Deze folder geeft een globaal overzicht van de klachten en de behandeling bij galsteenlijden. Het is goed u te realiseren dat bij het vaststellen

Nadere informatie

Blindedarm ontsteking (Appendicitis) Maatschap Chirurgie IJsselland Ziekenhuis

Blindedarm ontsteking (Appendicitis) Maatschap Chirurgie IJsselland Ziekenhuis Blindedarm ontsteking (Appendicitis) Maatschap Chirurgie IJsselland Ziekenhuis Inhoudsopgave 1. Wat is blindedarmontsteking? 2 2. Het stellen van de diagnose 3 3. De operatie 5 4. Na de operatie 6 5. Weer

Nadere informatie

7.3 Zwelling buikwand

7.3 Zwelling buikwand 22-Chirurgie 7.3 01-06-2005 10:10 Pagina 159 159 7.3 Zwelling buikwand F.W.J. Hazebroek Een 29-jarige vrouw wordt op de afdeling verloskunde van een academisch ziekenhuis opgenomen in verband met reeds

Nadere informatie

Chirurgie. Een darmoperatie met het ERAS-programma

Chirurgie. Een darmoperatie met het ERAS-programma Chirurgie Een darmoperatie met het ERAS-programma U wordt binnenkort opgenomen voor een darmoperatie. Bij deze operatie wordt het ERAS- programma toegepast. In deze folder krijgt u eerst informatie over

Nadere informatie

Feline infectieuze peritonitis (FIP), Besmettelijke buikvliesontsteking bij katten

Feline infectieuze peritonitis (FIP), Besmettelijke buikvliesontsteking bij katten Omschrijving Oorzaken Verschijnselen Diagnose Therapie Prognose Omschrijving Feline infectieuze peritonitis (FIP) is een virale ziekte die schade toebrengt aan verschillende lichaamsweefsels. Twee vormen

Nadere informatie

Programmaboek. CASH Cursus 2.6 Chirurgie bij kinderen. 29 November 2012 Engels, Rotterdam

Programmaboek. CASH Cursus 2.6 Chirurgie bij kinderen. 29 November 2012 Engels, Rotterdam Programmaboek CASH Cursus 2.6 Chirurgie bij kinderen 29 November 2012 Engels, Rotterdam INHOUDSOPGAVE 1. Inhoud cursus 2 2. Algemene leerdoelen 2 3. Leerdoelen en Literatuur 3 4. Programma 5 5. Plattegrond

Nadere informatie

Chirurgie. Acute Pancreatitis. Afdeling: Onderwerp:

Chirurgie. Acute Pancreatitis. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Chirurgie Acute Pancreatitis 1 Acute Pancreatitis Acute ontsteking van de alvleesklier Ligging en functie van de alvleesklier De alvleesklier (het pancreas) is een orgaan dat dwars

Nadere informatie

Groep-Bstreptokokken. zwangerschap. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Groep-Bstreptokokken. zwangerschap. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Groep-Bstreptokokken en zwangerschap Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Inleiding De groep-b-streptokok is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina (schede) aanwezig is. Meestal kan deze

Nadere informatie

RSV. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

RSV. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! RSV De arts heeft bij uw kind de diagnose Respiratoir Syncytieel Virus (RSV) gesteld. Dit virus is zeer besmettelijk. Bij de behandeling van de verschijnselen van dit virus worden daarom speciale maatregelen

Nadere informatie

chemotherapie, en ook bij eventuele chirurgische behandeling, is een pre-operatieve diagnose van groot belang.

chemotherapie, en ook bij eventuele chirurgische behandeling, is een pre-operatieve diagnose van groot belang. SAMENVATTING In 1986 stellen Polderman en Gigase na een bezoek aan noordelijk Togo en Ghana vast dat Oesophagostomum wormen zich bij geïnfecteerde mensen volledig ontwikkelen kunnen en dat infectieuze

Nadere informatie

Navelbreuk operatie bij kinderen. poli Chirurgie

Navelbreuk operatie bij kinderen. poli Chirurgie 00 Navelbreuk operatie bij kinderen poli Chirurgie 1 Uw kind wordt binnenkort verwacht in het ziekenhuis voor de behandeling van een navelbreuk. Waarschijnlijk heeft u al het een en ander gehoord over

Nadere informatie

Alarmtekens bij het onderzoek van de zuigeling Dr. A.Goeman

Alarmtekens bij het onderzoek van de zuigeling Dr. A.Goeman Alarmtekens bij het onderzoek van de zuigeling Dr. A.Goeman Vitale tekenen Hartfrequentie Normaal tussen 120 en 160 Ademhaling normaal tussen 30 en 60 Vitale tekenen Spiertonus Normaal Hypotoon Hypertoon

Nadere informatie

P a n c r e a t i t i s

P a n c r e a t i t i s P a n c r e a t i t i s Deze folder geeft u informatie over een acute ontsteking van de alvleesklier (acute pancreatitis) en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Opname pasgeborene op de babyafdeling

Kindergeneeskunde. Opname pasgeborene op de babyafdeling Kindergeneeskunde Opname pasgeborene op de babyafdeling Algemeen Gefeliciteerd met de geboorte van uw baby. Hartelijk welkom op de babyafdeling van ons ziekenhuis. Deze folder is bedoeld voor ouders van

Nadere informatie

Liesbreuk of waterbreuk bij een kind. Dagbehandeling/kort verblijf

Liesbreuk of waterbreuk bij een kind. Dagbehandeling/kort verblijf Liesbreuk of waterbreuk bij een kind Dagbehandeling/kort verblijf Beter voor elkaar 2 Inleiding Deze folder geeft u en uw kind informatie over de waterbreuk of de liesbreuk bij uw kind. Het is goed u te

Nadere informatie

verwijderen van de milt

verwijderen van de milt verwijderen van de milt U krijgt binnenkort een operatie voor het verwijderen van de milt. Een ander woord voor miltverwijdering is splenectomie. Wat is de milt? Welke redenen zijn er om de milt te verwijderen?

Nadere informatie

Blindedarmontsteking bij kinderen

Blindedarmontsteking bij kinderen Blindedarmontsteking bij kinderen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Je bent opgenomen op de Kinderafdeling van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Dit moest omdat

Nadere informatie

TRAUMATISCH PANCREASLETSEL

TRAUMATISCH PANCREASLETSEL TRAUMATISCH PANCREASLETSEL Frank Oort Gutclub 29 oktober 2014 1 2 Opbouw Casus Achtergrond Traumatisch pancreas letsel bij kinderen Vervolg casus Leerpunten casus 3 Casus Mw. C. 13 jaar Overplaatsing vanuit

Nadere informatie

Zorgprotocol. Groep B-streptokokken bij de pasgeborene. 1. Introductie

Zorgprotocol. Groep B-streptokokken bij de pasgeborene. 1. Introductie Groep B-streptokokken bij de pasgeborene 1. Introductie Een klein aantal pasgeborenen wordt ernstig ziek door een infectie met de Groep B- streptokokkenbacterie (GBS-ziekte). Deze ziekte kan goed worden

Nadere informatie

Mijn kind heeft diarree

Mijn kind heeft diarree Mijn kind heeft diarree Beste ouders, Uw kind heeft diarree. In deze brochure vindt u een antwoord op de meeste vragen en ook praktische tips, opdat dit tijdelijk ongemak u geen onnodige hoofdbrekens zou

Nadere informatie

Blindedarmontsteking (Appendicitis)

Blindedarmontsteking (Appendicitis) Blindedarmontsteking (Appendicitis) Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en de oorzaak van een blindedarmontsteking (appendicitis) en hoe dit behandeld kan worden. Het is goed u te

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas cholecystectomie

Verwijderen van de galblaas cholecystectomie Verwijderen van de galblaas cholecystectomie Inleiding Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

Geboren met een infectie

Geboren met een infectie Geboren met een infectie Uw kind is opgenomen vanwege een mogelijke infectie. De behandelend arts en de verpleegkundigen hebben u uitleg gegeven over dit ziektebeeld, de onderzoeken, de behandeling en

Nadere informatie

Groep B streptokokken en zwangerschap

Groep B streptokokken en zwangerschap Groep B streptokokken en zwangerschap Informatie voor patiënten F0538-3415 oktober 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK

Nadere informatie

Buikgriep (gastro-enteritis) veroorzaakt door het rota-, adeno-, entero- of norovirus (Kinder- en jongerenafdeling)

Buikgriep (gastro-enteritis) veroorzaakt door het rota-, adeno-, entero- of norovirus (Kinder- en jongerenafdeling) Buikgriep (gastro-enteritis) veroorzaakt door het rota-, adeno-, entero- of norovirus (Kinder- en jongerenafdeling) Algemeen In deze folder vindt u informatie over een buikgriep (in medische termen gastro-enteritis)

Nadere informatie

Respiratoir Syncytieel Virus bij kinderen

Respiratoir Syncytieel Virus bij kinderen Respiratoir Syncytieel Virus bij kinderen Inleiding Bij uw kind is de diagnose Respiratoir Syncytieel (RS) virus gesteld. Het RS virus is een verwekker van luchtweginfecties bij kinderen. Vóór het derde

Nadere informatie

Failure to thrive bij zuigelingen en peuters

Failure to thrive bij zuigelingen en peuters Dienst kindergastroenterologie Failure to thrive bij zuigelingen en peuters Alarmtekens Initiële aanpak Failure to thrive? Failure to thrive? Definitie Geen diagnose, maar een fysische toestand Onvoldoende

Nadere informatie

Dunne darmatresie bij kinderen

Dunne darmatresie bij kinderen Dunne darmatresie bij kinderen : Uw kind is of wordt opgenomen op afdeling Vuurtoren van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis vanwege een dunne darmatresie. In deze folder zijn de belangrijkste zaken

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIENT. Sorbitol Delalande 5 g poeder voor drank (Sorbitol)

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIENT. Sorbitol Delalande 5 g poeder voor drank (Sorbitol) BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIENT Sorbitol Delalande 5 g poeder voor drank (Sorbitol) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke informatie in

Nadere informatie

Longontsteking bij uw kind

Longontsteking bij uw kind Longontsteking bij uw kind Uw kind heeft een longontsteking (pneumonie). In deze folder leest u meer over deze aandoening en de behandeling ervan. Informatie voor ouders en verzorgers. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

24.4 Braken. Specifiek lichamelijk onderzoek. Specifieke anamnese. Probleemlijst. M. Eeftinck Schattenkerk

24.4 Braken. Specifiek lichamelijk onderzoek. Specifieke anamnese. Probleemlijst. M. Eeftinck Schattenkerk 55-Chirurgie 24.4 01-06-2005 11:47 Pagina 441 441 24.4 Braken M. Eeftinck Schattenkerk Een 55-jarige vrouw wordt door de huisarts naar de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis verwezen wegens buikpijn

Nadere informatie

NVOG Voorlichtingsbrochure GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP

NVOG Voorlichtingsbrochure GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP NVOG Voorlichtingsbrochure GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP 1. Inleiding 2. Wat zijn groep B streptokokken (GBS)? 3. Hoe vaak komen GBS voor bij zwangeren? 4.

Nadere informatie

Een geval van zwemblaasontsteking bij KOI.

Een geval van zwemblaasontsteking bij KOI. Een geval van zwemblaasontsteking bij KOI. Auteur : Tim Barbé, Dierenarts/koidokter voor België en Zeeuws-Vlaanderen, tel. 0032- (0)477.64.06.74 Inleiding Het eerste wat ik steeds doe wanneer ik bij een

Nadere informatie

Om foto s voor de casus te verkrijgen zal een fotosessie met een icterische patiënt nodig zijn. Dit kan niet eenvoudig van te voren gepland worden.

Om foto s voor de casus te verkrijgen zal een fotosessie met een icterische patiënt nodig zijn. Dit kan niet eenvoudig van te voren gepland worden. Casus 05L Fase A Titel Mevrouw Klaassen Onderwerp Pancreaskop carcinoom Inhoudsdeskundige J.M. van Baalen Technisch verantwoordelijke S. Eggermont Literatuur Bestaande Cascoo casus. Multimedia materiaal

Nadere informatie

Vragenlijst voor kinderen

Vragenlijst voor kinderen Datum : Therapeut : Intake dd : Tijd : Geachte Mevrouw,Mijnheer,(verzorgers) Vragenlijst voor kinderen Wilt u de volgende vragen aandachtig doorlezen en zo nauwkeurig mogelijk beantwoorden. Bij het intakegesprek

Nadere informatie