Draaiboek scabiës (schurft)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Draaiboek scabiës (schurft)"

Transcriptie

1 Draaiboek scabiës (schurft)

2 Inhoud 1. Voorwoord Schematische procedures...4 a. Melding bij een huisarts...4 b. Melding bij een organisatie of hulpverlener...4 c. Contactgegevens meldpunten...6 d. Mogelijkheden voor ondersteuning Stappenplan Bijlagen...8 a. Fiche was- en poetsinstructies (behandeling omgeving)...8 b. Fiche behandeling personen c. Checklist huisbezoek d. Checklist materiaal e. Formulier toelating... 16

3 1. Voorwoord Dit draaiboek is een praktische instrument voor wie in aanraking komt met een problematiek van scabiës, ook wel schurft genoemd. Het draaiboek bestaat uit verschillende onderdelen. De schematische procedures schetsen het algemene kader van de aanpak van een scabiësprobleem in Antwerpen. Het tweede onderdeel bestaat uit een praktisch behandelplan. Omdat elke individuele situatie uniek is en de omstandigheden telkens anders zijn, is het mogelijk dat het niet nodig is om alle stappen van dit plan te volgen. In de bijlagen vind je enkele praktische instrumenten die te gebruiken zijn tijdens de uitvoering van het behandelplan. We benadrukken dat een behandeling van scabiës enkel kans op slagen heeft als er met alle randvoorwaarden rekening wordt gehouden. De voornaamste aandachtspunten zijn de volgende: Schurft is ongevaarlijk en enkel besmettelijk bij intensief huidcontact. De kans op besmetting van personeel en ruimtes is klein, op voorwaarde dat alle voorschriften worden nageleefd. Besmetting komt pas voor na 15 minuten intensief huidcontact of langdurig contact met besmet linnen. Privacy Wees aandachtig voor de privacy van de patiënt. Informeer hem bij elke stap die je neemt en vraag indien nodig toestemming. Meer informatie over schurft Folder stad/ocmw Antwerpen: older_schurft_v1_0.pdf Alle personen binnen één setting (gezin, pand ) moeten gelijktijdig een behandeling krijgen. Behandeling (smeren van zalf) en hygiënische maatregelen (wassen en poetsen) moeten steeds samengaan. De patiënt moet contact met andere (onbehandelde) mogelijk besmette personen zoveel mogelijk vermijden. Website en folder Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid (VAGZ): (schurft) Vragen, opmerkingen of bedenkingen? Daarmee kan je terecht bij de dienst Gezondheid van OCMW en stad Antwerpen. Je vindt de contactgegevens op pagina 5.

4 2. Schematische procedures a. Melding bij een huisarts 1. Een patiënt met vermoeden van scabiës gaat naar zijn huisarts. 2. De huisarts onderzoekt de patiënt, informeert hem over de behandeling en bespreekt of hij de mogelijkheden heeft om een behandeling uit te voeren en zalf aan te kopen. 3. Als de patiënt onvoldoende middelen heeft om de zalf aan te kopen, meldt de arts dat bij Toezicht volksgezondheid (TOVO) dienst infectieziekten (IZB). 4. TOVO zorgt dat de arts de zalf krijgt, zodat die het op zijn beurt aan de patiënt kan geven. 5. Als de patiënt geen hulp nodig heeft, voert hij de behandeling zelf uit. De arts kan eventueel de folder van VAGZ of stad/ocmw Antwerpen meegeven. 6. Kan de patiënt de behandeling niet zelf uitvoeren? Dan contacteert de arts de stad/ocmw Antwerpen voor verdere ondersteuning, als de patiënt zijn uitdrukkelijke toestemming geeft. b. Melding bij een organisatie of hulpverlener 1. Een patiënt met vermoeden van scabiës doet melding bij een organisatie of hulpverlener (anders dan de huisarts). 2. De organisatie verwijst de patiënt door naar de huisarts. 3. De huisarts onderzoekt de patiënt, informeert hem over de behandeling en bespreekt of hij de mogelijkheden heeft om een behandeling uit te voeren en zalf aan te kopen (en informeert eventueel de organisatie). 4. Als de patiënt onvoldoende middelen heeft om de zalf aan te kopen, meldt de arts dat bij Toezicht volksgezondheid (TOVO) dienst infectieziekten (IZB). 5. TOVO zorgt dat de arts de zalf krijgt, zodat die het op zijn beurt aan de patiënt kan geven. 6. Als de patiënt geen hulp nodig heeft, voert hij de behandeling zelf uit. De arts kan eventueel de folder van VAGZ of stad/ocmw Antwerpen meegeven. 7. Kan de patiënt de behandeling niet zelf uitvoeren? Dan vraagt de arts toestemming aan de patiënt om de doorverwijzende organisatie te contacteren. De patiënt en de doorverwijzende organisatie voeren samen het behandelplan uit. De doorverwijzende organisatie kan advies vragen aan de stad/ocmw Antwerpen. Daarna voeren ze het behandelplan uit.

5 Patiënt met vermoeden van scabiës gaat naar de huisarts. of Patiënt doet melding bij een organisatie en die verwijst hem door naar de huisarts. Huisarts onderzoekt de patiënt en vraagt of hij voldoende middelen heeft om zalf te betalen. voldoende mogelijkheden heeft om de behandeling zelf uit te voeren. TOVO Team infectieziekten Patiënt kan behandeling zelf uitvoeren. Arts kan eventueel folder meegeven. Patiënt kan behandeling niet zelf uitvoeren. Organisatie ondersteunt de patiënt bij de behandeling, op basis van dit draaiboek. of Arts vraag patiënt toestemming om stad/ocmw te contacteren. Doorverwijzende organisatie of huisarts bespreekt met stad/ocmw de mogelijkheden ter ondersteuning: thuisverpleging poetshulp materiaal

6 c. Contactgegevens meldpunten TOVO/IZB Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid Toezicht Volksgezondheid Team infectieziekten Kievitstraat bus Antwerpen tel fax OCMW/Stad OCMW Antwerpen - Afdeling Gezondheid Postadres: Lange Gasthuisstraat Antwerpen Kantooradres: Francis Wellesplein Antwerpen tel of fax gezondheid@stad.antwerpen.be d. Mogelijkheden voor ondersteuning Thuisverpleging Voorschrift van arts is noodzakelijk Aanvragen via de mutualiteit Zelfstandige thuisverpleging zoeken via: Verpleging verbonden aan artsenpraktijk Poetsen Hulp uit eigen omgeving Poetshulpdiensten of thuiszorgdiensten (De diensten altijd verwittigen in geval van een scabiësproblematiek.)

7 3. Stappenplan Stap Taken Materialen Aandachtspunten Ok Huisbezoek Informeren van klant over Folders Benadruk dat: scabiës en de behandeling Checklist Alle bewoners van het pand aanwezig Overlopen checklist huisbezoek materialen moeten zijn op de dag van de Controleren of het gezin over de nodige materialen beschikt Checklist huisbezoek behandeling en dat ze allemaal moeten behandeld worden Afspreken wie voor welke materialen zorgt De woning gepoetst moet zijn voor de behandeling De dag van de behandeling afspreken Contact met andere besmette personen vermeden moet worden Voorbereiding behandeling Verzamelen van het nog te zoeken materiaal aan de hand (Ingevulde) checklist materialen Verpleeg- en poetsdiensten op voorhand verwittigen dat het om een van ingevulde checklist bij Fiche was- en scabiësprobleem gaat. huisbezoek poetsinstructies Reservemateriaal in afgesloten zakken Indien nodig op voorhand kledij, bewaren tot de dag van de behandeling. schoenen en linnen behandelen voor net na behandeling. Extra poets- en of verpleegdiensten contacteren indien nodig Douche- en wasgelegenheid zoeken indien nodig Behandeling Aan- en afwezigheden noteren Fiche was- en Vraag toestemming om namen door te Poetsen en behandelen kledij poetsinstructies geven aan dienst IZB indien zalf van en omgeving Fiche behandelen TOVO gebruikt werd. Behandelen personen personen Nazorg Contact opnemen met afwezigen tijdens behandeling Na 5 dagen ingepakte materialen terug uitpakken Na de laatste behandeling kunnen besmette personen nog tot 4 weken jeuk ondervinden. Een vochtinbrengende crème of een jeukwerend middel helpen mogelijk. Vraag advies aan je huisarts. Houdt de jeuk na 4 weken nog aan, ga dan terug naar je huisarts.

8 4. Bijlagen a. Fiche was- en poetsinstructies (behandeling omgeving) 1. kledij en linnen Behandel alle kledij, nachtgoed, handdoeken, beddengoed en schoenen. Je kan kledij, linnengoed of schoenen met verschillende methoden behandelen, afhankelijk van het materiaal en de mogelijkheden van de klant: Wassen op een temperatuur van minstens 50 graden Celsius. Minstens 10 minuten in een hete droogkast stoppen. Een gevulde en afgesloten plastic zak voor 12 uur in een diepvriezer stoppen op een temperatuur van -20 graden Celsius. 5 dagen in afgesloten plastic zakken op kamertemperatuur bewaren. 72 uur luchten op kamertemperatuur (18-20 ). Denk ook aan knuffels, dekentjes voor kleine kinderen, dekbedden of dekens en hoofdkussens. Aandacht! Draag een schort met lange mouwen en wegwerphandschoenen als je helpt met kledij te behandelen. 2. Tapijten: Vast tapijt zeer grondig stofzuigen. Losse tapijten: o Oprollen, in plastic verpakken en goed afgesloten voor 5 dagen bewaren. of o Oprollen, 5 dagen rechtop laten luchten op kamertemperatuur, opnieuw grondig stofzuigen. 3. Meubels met stof bekleed (bijvoorbeeld zitbanken, leunstoelen, stoelen): Grondig stofzuigen, in plastic verpakken en 5 dagen laten zitten. of Grondig stofzuigen en 5 dagen laten luchten op kamertemperatuur zonder te gebruiken.

9 4. Matrassen Overtrekken met plastic en goed vastkleven. Plastic 5 dagen rond de matrassen laten. of Rechtop zetten, laten luchten op kamertemperatuur en 5 dagen niet gebruiken. 5. Maxi-Cosie, Kinderwagen, Buggy, Relax, Kinderpark Stoffen onderdelen behandelen door: Grondig stofzuigen, in plastic verpakken en 5 dagen laten zitten. of Grondig stofzuigen en 5 dagen laten luchten op kamertemperatuur zonder te gebruiken. De andere onderdelen poetsen met water en zeep. 6. Auto Zetels en matten grondig stofzuigen.

10 b. Fiche behandeling personen 1. Nagels kort knippen. 2. Eventueel een niet te warme douche of bad nemen. 3. Voor de douche gedragen kleding in een plastic zak steken en afsluiten. Kledij behandelen volgens wasinstructies. 4. Insmeren met Zalvor (of andere Permethrinebereiding) a. Het hele lichaam met de crème insmeren, vanaf de kaakrand tot en met de voetzolen. Ook de intieme delen insmeren. b. Denk eraan: ook het hoofd en het gezicht insmeren bij kinderen die tussen twee maanden en twee jaar oud zijn. c. Zorgen dat mond, ogen en slijmvliezen niet in contact komen met de zalf. d. Nieuwe crème op je handen aanbrengen iedere keer je ze hebt gewassen. Ook na ieder toiletbezoek schaamstreek en de bilplooi terug insmeren. e. Na het insmeerwerk propere kleren aantrekken. f. De zalf moet minstens 8 uur tot 12 uur op het lichaam blijven. 5. Leg schone lakens en kussenslopen op de bedden. Gebruik de behandelde dekens en kussens uur na insmeren: a. Het beddengoed vervangen en behandelen volgens de wasinstructies. b. Een douche of bad nemen en schone kleren aantrekken.

11 c. Checklist huisbezoek Adres: Naam huisarts: Datum en tijdstip bezoek: Samenstelling gezin: Naam Voornaam Rijksregisternummer Verwantschap / relatie Gewicht Leeftijd

12 Te bevragen: Budgetmeter Stofzuiger Poetsgerief Poetsproducten Douche / bad Warm water Reserve kussens Reserve Lakens /overtrekken Reserve onderlakens Reserve slopen Reserve dekens Reservekledij Aanwezig Opmerkingen Niet aanwezig Te behandelen voorwerpen met stoffen bekleding: Auto aanwezig aantal Maxi-Cosi Kinderwagen Buggy Relax Kinderpark Stoelen (met stoffen bekleding) Zitbank (aantal Zitplaatsen vermelden) Leunstoel (fauteuil) Losse kussens Knuffels

13 Woning: Inkom (bij appartementsgebouw): Vloerbekleding: Vloermat: Vloerbekleding trap: Gemeenschappelijk gebruikte ruimten: Ruimten Oppervlakte Vast tapijt Los tapijt Matrassen (aantal) Hoofdkussens (aantal) Dekbed/Dekens (aantal) Aantal Lxb Enkele Dubbele Kinderbed Wieg Enkele Dubbele Kinderbed Wieg Hal/gang Keuken Badkamer Toilet Leefruimte Leefruimte Slaapruimte Slaapruimte Slaapruimte Slaapruimte Totaal

14 Wie gebruikt die ruimten ook? Algemene indruk: Woonhygiëne: Huur: Inkomsten: Kinderen/volwassenen thuis: Eventuele hinderpalen voor de behandeling:

15 d. Checklist materiaal Materiaal Eventueel te verkrijgen bij: In orde Zalf Via IZB (zie procedure). Apotheker met voorschrift arts. Plastic zakken Supermarkt Plastic hoezen/matrasovertrekken dienst Gezondheid OCMW/ stad? Schorten met lange mouwen Latex Handschoenen Tape dienst Gezondheid OCMW/ Stad? dienst Gezondheid OCMW/ Stad? Supermarkt, zelfbouwmarkten Kuismateriaal: - Stofzuiger - Veegborstel - Dweil - Aftrekker - Emmer - Kuisproduct Propere lakens Gewassen en apart gehouden lakens Tweedehandswinkels Goedkope textielwinkels Folders dienst Gezondheid OCMW/stad Wasproduct Supermarkt Zeep Supermarkt Shampoo Supermarkt Handdoeken Gewassen en apart gehouden handdoeken Tweedehandswinkels Goedkope textielwinkels Propere kledij Gewassen en apart gehouden handdoeken Tweedehandswinkels Goedkope textielwinkels

16 e. Formulier toelating Datum: Toezicht Volksgezondheid team Infectieziektebestrijding biedt tubes Zalvor aan om onderstaande personen met scabiës te behandelen. Daarbij geven die personen uitdrukkelijk toelating aan om hun naam en geboortedatum door te geven aan Toezicht Volksgezondheid, team Infectieziektebestrijding. Familienaam Voornaam Geboortedatum Handtekening (*) (*) Eén van de ouders geeft de toelating voor de kinderen en tekent het document voor de kinderen. Contactgegevens Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid Toezicht Volksgezondheid Team infectieziekten Kievitstraat bus Antwerpen tel fax

SCHURFT (OF SCABIËS)

SCHURFT (OF SCABIËS) SCHURFT (OF SCABIËS) Wat is schurft? Scabiës of schurft is een besmettelijke huiduitslag die door de schurftmijt veroorzaakt wordt. De schurftmijt is een spinachtig diertje dat niet met het blote oog waarneembaar

Nadere informatie

Schurft (of scabiës) Blijf niet krabben

Schurft (of scabiës) Blijf niet krabben Schurft (of scabiës) Blijf niet krabben Wat is schurft? Schurft is een huidprobleem. Symptomen zijn: jeuk huiduitslag (vingers, polsen, oksels, voeten, enkels ) Schurft is besmettelijk. Je kan de ziekte

Nadere informatie

Procedure Scabiës/Schurft (versie oktober 2018)

Procedure Scabiës/Schurft (versie oktober 2018) Procedure Scabiës/Schurft (versie oktober 2018) 1 Toepassingsgebied Mensen in precaire situaties = Dak- en thuislozen, asielzoekers, mensen in armoede die ofwel de behandeling niet kunnen betalen, ofwel

Nadere informatie

Dermatologie. Patiënteninformatie. Scabiës. Slingeland Ziekenhuis

Dermatologie. Patiënteninformatie. Scabiës. Slingeland Ziekenhuis Dermatologie Scabiës i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In deze folder vindt u informatie over de oorzaak, besmetting en de behandeling van scabiës. Scabiës is het Latijnse woord voor

Nadere informatie

Dermatologie. Schurft

Dermatologie. Schurft Dermatologie Schurft Sinds de afgelopen zomer krijgt de GGD West-Brabant meldingen van schurft. Ook bereiken ons diverse vragen over deze infectieziekte en de behandeling daarvan. Om u zo volledig mogelijk

Nadere informatie

AGENTSCHAP ZORG & GEZONDHEID. SCABIËS IN EEN LEEFGEMEENSCHAP Hoe aanpakken?

AGENTSCHAP ZORG & GEZONDHEID. SCABIËS IN EEN LEEFGEMEENSCHAP Hoe aanpakken? AGENTSCHAP ZORG & GEZONDHEID SCABIËS IN EEN LEEFGEMEENSCHAP Hoe aanpakken? Scabiës of schurft is helemaal niet de wereld uit. Ook in ons land komen regelmatig gevallen voor. Het is een onschuldige maar

Nadere informatie

Veiligheid in huis. Regels voor veiligheid in huis. Hou gevaarlijke producten buiten bereik van kinderen. Veiligheid in de slaapkamer

Veiligheid in huis. Regels voor veiligheid in huis. Hou gevaarlijke producten buiten bereik van kinderen. Veiligheid in de slaapkamer Veiligheid in huis Regels voor veiligheid in huis Veiligheid in de woonkamer Veiligheid in de keuken Veilig slapen voor baby s Veiligheid in de badkamer Veiligheid in de slaapkamer Huisdieren Noodnummers

Nadere informatie

SCHURFT (SCABÏES) 17743

SCHURFT (SCABÏES) 17743 SCHURFT (SCABÏES) 17743 Inleiding Er is bij u schurft geconstateerd. Schurft (officiële naam: scabiës) is een besmettelijke huidziekte en komt met regelmaat op alle leeftijden en bij alle lagen van de

Nadere informatie

Regels voor het omgaan met schurft Scabiës

Regels voor het omgaan met schurft Scabiës Regels voor het omgaan met schurft Scabiës Albert Schweitzer ziekenhuis Juni 2012 pavo 0781 Inleiding Uw dermatoloog heeft met u besproken dat de klachten die u heeft door schurft worden veroorzaakt. De

Nadere informatie

Regels voor het omgaan met schurft. Scabiës

Regels voor het omgaan met schurft. Scabiës Regels voor het omgaan met schurft Scabiës Inleiding Uw dermatoloog heeft met u besproken dat de klachten die u heeft door schurft worden veroorzaakt. De behandeling van schurft is relatief eenvoudig,

Nadere informatie

Scabies. Dermatologie. Schurft

Scabies. Dermatologie. Schurft Dermatologie Scabies Schurft Inleiding U heeft van uw dermatoloog vernomen dat u last heeft van scabies. Uw arts heeft u al een en ander verteld over wat u kunt doen om er vanaf te komen. In deze folder

Nadere informatie

Behandeling van schurft

Behandeling van schurft Behandeling van schurft Scabiës Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw dermatoloog heeft met u besproken dat de klachten die u heeft door schurft worden veroorzaakt.

Nadere informatie

ADVIEZEN BIJ HUISSTOFMIJTALLERGIE. - Patiëntinformatie -

ADVIEZEN BIJ HUISSTOFMIJTALLERGIE. - Patiëntinformatie - ADVIEZEN BIJ HUISSTOFMIJTALLERGIE - Patiëntinformatie - Adviezen bij huisstofmijtallergie Inleiding U heeft te horen gekregen dat u of uw kind een huisstofmijtallergie heeft. In deze folder vindt u algemene

Nadere informatie

Dermatologie. Patiënteninformatie. Scabiës. Schurft. Slingeland Ziekenhuis

Dermatologie. Patiënteninformatie. Scabiës. Schurft. Slingeland Ziekenhuis Dermatologie Scabiës i Patiënteninformatie Schurft Slingeland Ziekenhuis Wat is schurft? Schurft (officiële naam: Scabiës) is een huidziekte waar je mee besmet kunt worden. Schurft wordt veroorzaakt door

Nadere informatie

personeelsinformatie Dienst Ziekenhuishygiëne Meer weten over scabiës GezondheidsZorg met een Ziel

personeelsinformatie Dienst Ziekenhuishygiëne Meer weten over scabiës GezondheidsZorg met een Ziel i personeelsinformatie Dienst Ziekenhuishygiëne Meer weten over scabiës GezondheidsZorg met een Ziel INHOUD 1 Wat is scabiës?... 4 2 Symptomen van scabiës... 5 3 Diagnose... 7 4 Wijze van overdracht,

Nadere informatie

DEKOLONISATIE. bij terugkerende huidinfecties

DEKOLONISATIE. bij terugkerende huidinfecties DEKOLONISATIE bij terugkerende huidinfecties DEKOLONISATIE bij terugkerende huidinfecties Uzelf of één van uw gezinsleden heeft last van terugkerende huidinfecties. Deze worden vaak veroorzaakt door een

Nadere informatie

Huisstofmijtallergie

Huisstofmijtallergie 1 Huisstofmijtallergie De huisstofmijt is een klein spinnetje dat met het blote oog niet zichtbaar is (ongeveer een tiende van een millimeter groot). De mijt houdt zich in leven met huidschilfers van mens

Nadere informatie

Wat is schurft? Hoe ontstaat schurft?

Wat is schurft? Hoe ontstaat schurft? Scabiës Wat is schurft? Schurft (officiële naam: scabiës) is een besmettelijke huidziekte, die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. De aandoening jeukt heftig, vooral s nachts. Schurft is een vervelende,

Nadere informatie

Dermatologie. Schurft

Dermatologie. Schurft Dermatologie Schurft 1 Wat is schurft? Schurft (officiële naam: scabiës) is een besmettelijke huidziekte, die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. De aandoening jeukt heftig, vooral s nachts. Schurft

Nadere informatie

Het haar wassen van een zorgvrager in bed

Het haar wassen van een zorgvrager in bed OPDRACHTFORMULIER Het haar wassen van een zorgvrager in bed Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze

Nadere informatie

Een zorgvrager helpen bij het wassen aan de wastafel, bij het douchen of baden met of zonder gebruik van hulpmiddelen

Een zorgvrager helpen bij het wassen aan de wastafel, bij het douchen of baden met of zonder gebruik van hulpmiddelen OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager helpen bij het wassen aan de wastafel, bij het douchen of baden met of zonder gebruik van hulpmiddelen Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Scabiës (Norvegica) Informatie voor patiënten en bezoekers over scabiës (schurft)

Patiënteninformatie. Scabiës (Norvegica) Informatie voor patiënten en bezoekers over scabiës (schurft) Patiënteninformatie Scabiës (Norvegica) Informatie voor patiënten en bezoekers over scabiës (schurft) Inhoudsopgave Pagina Algemeen 4 Schurft 4 Hoe ontstaat schurft? 5 Overdracht 5 Hoe stellen we de diagnose?

Nadere informatie

Is den rooden loop terug in het land?*

Is den rooden loop terug in het land?* Is den rooden loop terug in het land?* Transmissiedag 14/9/2010 Anouk Vanlander CLB-arts * Observatie bij een dysenterie-epidemie van 1779. Geschiedenis der geneeskunde 2008;4(12):208-14 Melding door school

Nadere informatie

Wie betaalt wat? Lunet zorg, februari 2016

Wie betaalt wat? Lunet zorg, februari 2016 Wie betaalt wat? Lunet zorg, februari 2016 Uitleg folder Als je bij Lunet zorg woont heb je recht op bepaalde zaken. Sommige zaken worden betaald door Lunet zorg. Lunet zorg krijgt daarvoor geld vanuit

Nadere informatie

Schoonmaakadviezen bij huisstofmijtallergie

Schoonmaakadviezen bij huisstofmijtallergie Schoonmaakadviezen bij huisstofmijtallergie Afdeling allergologie, kindergeneeskunde, KNO en longziekten In uw gezin heeft een gezinslid een allergie voor huisstofmijt. In deze folder vindt u schoonmaakadviezen

Nadere informatie

Protocol overdracht ziektekiemen

Protocol overdracht ziektekiemen Protocol overdracht ziektekiemen Aanleren hoest- en niesdiscipline Ziektekiemen uit de neus, mond en keel kunnen zich op verschillende manieren verspreiden. Om risico's te beperken zijn de volgende zaken

Nadere informatie

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4 Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4 Inhoud Werkinstructies voor werknemers en vrijwilligers... 3 1 Handen

Nadere informatie

Schoonmaakadviezen bij huisstofmijtallergie

Schoonmaakadviezen bij huisstofmijtallergie Schoonmaakadviezen bij huisstofmijtallergie Afdeling allergologie, kindergeneeskunde, KNO en longziekten In uw gezin heeft een gezinslid een allergie voor huisstofmijt. In deze folder vindt u schoonmaakadviezen

Nadere informatie

Beleid ter voorkoming en bestrijding van hoofdluisbesmetting.

Beleid ter voorkoming en bestrijding van hoofdluisbesmetting. Luizen protocol van Voorthuijsenschool. Beleid ter voorkoming en bestrijding van hoofdluisbesmetting. Aangezien er met regelmaat bij kinderen hoofdluis wordt aangetroffen, is het noodzakelijk dat er tussen

Nadere informatie

Agentschap Zorg & Gezondheid. Scabiës in een leefgemeenschap Hoe aanpakken?

Agentschap Zorg & Gezondheid. Scabiës in een leefgemeenschap Hoe aanpakken? Agentschap Zorg & Gezondheid Scabiës in een leefgemeenschap Hoe aanpakken? Scabiës of schurft is helemaal niet de wereld uit. Ook in ons land komen regelmatig gevallen voor. Het is een onschuldige maar

Nadere informatie

Een zorgvrager begeleiden bij het douchen en/of wassen

Een zorgvrager begeleiden bij het douchen en/of wassen OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager begeleiden bij het douchen en/of wassen Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Checklist. Voorbereiden V O N. Doen V O N. Nakijken V O N

Checklist. Voorbereiden V O N. Doen V O N. Nakijken V O N Werkwijzer Checklist Persoonlijke hygiëne Hoe zorg ik voor mijn persoonlijke hygiëne? Je werkt heel direct met mensen. Dan is het erg belangrijk dat je schoon en netjes gekleed bent. De cliënt vindt dat

Nadere informatie

Hoofdluis-Protocol Basisschool OBS Samsam

Hoofdluis-Protocol Basisschool OBS Samsam Hoofdluis-Protocol Basisschool OBS Samsam Het team (de luizenpluizers). Het luizenpluis- team werkt onder supervisie van de werkgroep luizen. Het team bestaat uit een aantal enthousiaste ouders/ verzorgers.

Nadere informatie

De ziekenhuisbacterie MRSA. Instructies voor thuis

De ziekenhuisbacterie MRSA. Instructies voor thuis De ziekenhuisbacterie MRSA Instructies voor thuis Inleiding U heeft van uw arts gehoord dat u besmet bent met de ziekenhuisbacterie MRSA. MRSA is een afkorting voor: Meticilline Resistente Staphylococcus

Nadere informatie

S.0.S. Clostridium! Van casus naar draaiboek. Woonzorginfecties praktisch beleid Symposium HVG/CRAGT 15/12/12

S.0.S. Clostridium! Van casus naar draaiboek. Woonzorginfecties praktisch beleid Symposium HVG/CRAGT 15/12/12 S.0.S. Clostridium! Van casus naar draaiboek Woonzorginfecties praktisch beleid Symposium HVG/CRAGT 15/12/12 Dr. Tessa Van Houtte CRA WZC Wissekerke Bazel Oplossen casus Hulpmiddel = draaiboek infectiebeleid

Nadere informatie

Een hoog-laagbed afhalen en opmaken, de zorgvrager zit in bed en mag niet draaien

Een hoog-laagbed afhalen en opmaken, de zorgvrager zit in bed en mag niet draaien OPDRACHTFORMULIER Een hoog-laagbed afhalen en opmaken, de zorgvrager zit in bed en mag niet draaien Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer

Nadere informatie

metabole en cardiovasculaire aandoeningen info voor patiënten Valpreventie

metabole en cardiovasculaire aandoeningen info voor patiënten Valpreventie metabole en cardiovasculaire aandoeningen info voor patiënten Valpreventie Inhoud 01 Voorwoord... 04 02 Beweging en evenwicht... 04 03 Medicatiegebruik... 05 04 Bloeddrukproblemen... 05 05 Gezichtsvermogen...

Nadere informatie

Je begeleidt een kraamvrouw bij het geven van borstvoeding aan de pasgeborene

Je begeleidt een kraamvrouw bij het geven van borstvoeding aan de pasgeborene 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 Opdrachtformulier Je begeleidt een kraamvrouw bij het geven van borstvoeding aan de pasgeborene Naam student: Datum: Opdracht 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en

Nadere informatie

Wie betaalt wat? Lunet zorg, februari 2018

Wie betaalt wat? Lunet zorg, februari 2018 Wie betaalt wat? Lunet zorg, februari 2018 Uitleg folder Als je bij Lunet zorg woont heb je recht op bepaalde zaken. Sommige dingen worden betaald door Lunet zorg. Lunet zorg krijgt daarvoor geld vanuit

Nadere informatie

Darmontsteking door Clostridium difficile. Dienst Ziekenhuishygiëne

Darmontsteking door Clostridium difficile. Dienst Ziekenhuishygiëne Darmontsteking door Clostridium difficile Dienst Ziekenhuishygiëne Inhoud Wat is Clostridium difficile? 3 C. difficile opsporen 3 Overdracht voorkomen 3 Ziekenhuismedewerkers 4 Patiënt 5 Bezoek 5 Wanneer

Nadere informatie

algemeen inwendige ziekten informatiebrochure Veilig omgaan met chemoproducten

algemeen inwendige ziekten informatiebrochure Veilig omgaan met chemoproducten algemeen inwendige ziekten informatiebrochure Veilig omgaan met chemoproducten in de thuiszorg Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Welke voorzorgsmaatregelen dient u te nemen? 4 3. Contactgegevens bij vragen

Nadere informatie

Dragerschap en behandeling van MRSA

Dragerschap en behandeling van MRSA Er is bij u besmetting met de bacterie MRSA (Methicilline resistente Staphylococcus aureus) ontdekt. S. aureus is een bacterie die tot de normale huidbewoners van de mens behoort. Daarnaast staat hij bekend

Nadere informatie

A. Informatiebrief. Hulpdocumenten bij scabiës uitbraak

A. Informatiebrief. Hulpdocumenten bij scabiës uitbraak Hulpdocumenten bij scabiës uitbraak A. Informatiebrief B. Persbericht C. Inventarisatie van scabiës D. Anamnese voor medicatieverstrekking A. Informatiebrief Aan.. Er is schurft geconstateerd binnen

Nadere informatie

Een zorgvrager met zelfzorgpassiviteiten volledig wassen

Een zorgvrager met zelfzorgpassiviteiten volledig wassen 1 1 1 1 1 0 1 0 0 1 Opdrachtformulier Een zorgvrager met zelfzorgpassiviteiten volledig wassen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Hoofdluisprotocol OBS de Pijlstaart

Hoofdluisprotocol OBS de Pijlstaart Hoofdluisprotocol OBS de Pijlstaart Dit hoofdluisprotocol is gemaakt om de kans op hoofdluisbesmetting zo klein mogelijk te maken. De aanpak van het luizenprobleem bij een kind vraagt van alle betrokkenen

Nadere informatie

Behandeling van hoofdluis

Behandeling van hoofdluis Behandeling van hoofdluis Hoofdluizen en neten Hoofdluizen zijn kleine beestjes van zo n twee à drie millimeter groot. Ze zijn grauwgrijs tot donkerbruin van kleur. Ze zitten het liefst op het haar van

Nadere informatie

De MRSA bacterie. Informatiebrochure patiënten

De MRSA bacterie. Informatiebrochure patiënten De MRSA bacterie Informatiebrochure patiënten 1. Wat is MRSA?...4 2. Wat zijn de verschijnselen?...4 3. Hoe gaan we de bacterie tegen?...4 4. Waaruit bestaat de behandeling?...4 4.1 In isolatie...5 4.2

Nadere informatie

Directe acties: do s and don t s

Directe acties: do s and don t s Procedure voor het veilig opruimen van gebroken spaarlampen of fluorescentielampen Directe acties: do s and don t s Zorg er voor dat er niet door het gebroken materiaal wordt gelopen, hiermee voorkomt

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Adviezen bij een. huisstofmijtallergie

PATIËNTEN INFORMATIE. Adviezen bij een. huisstofmijtallergie PATIËNTEN INFORMATIE Adviezen bij een huisstofmijtallergie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informatie geven over huisstofmijtallergie. Wij adviseren u dit

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Scabiës of schurft

Patiënteninformatie. Scabiës of schurft Patiënteninformatie Scabiës of schurft Inleiding Deze brochure geeft u meer uitleg over scabiës of schurft. Heeft u na het lezen van deze brochure nog vragen, aarzel dan zeker niet om deze te stellen.

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OCMW Beersel Raad voor Maatschappelijk Welzijn 09.01.2014 Doel HUISHOUDELIJK REGLEMENT NOODOPVANGVOORZIENINGEN OCMW BEERSEL 1. De noodopvang wil een onmiddellijk onderkomen bieden aan Beerselaars die plotseling

Nadere informatie

Enkele tips om op kamp voedselnarigheden te vermijden. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Enkele tips om op kamp voedselnarigheden te vermijden. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen BEDERF JE KAMP NIET! Enkele tips om op kamp voedselnarigheden te vermijden Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen BEDERF JE KAMP NIET! HONGER... HONGER... Een vaak gehoord woord wanneer

Nadere informatie

Schurft? Behandel samen. en precies! Bent u (mogelijk) besmet met schurft? Ga naar uw huisarts en volg zorgvuldig de behandelingsvoorschriften op.

Schurft? Behandel samen. en precies! Bent u (mogelijk) besmet met schurft? Ga naar uw huisarts en volg zorgvuldig de behandelingsvoorschriften op. Schurft? Behandel samen Informatie over schurft (scabiës) en precies! Bent u (mogelijk) besmet met schurft? Ga naar uw huisarts en volg zorgvuldig de behandelingsvoorschriften op. Vergeet daarbij de hygiënemaatregelen

Nadere informatie

Allergie voor huisstofmijt

Allergie voor huisstofmijt Allergie voor huisstofmijt Allergie voor huisstofmijt Uw kind heeft klachten van astma of van allergische rhinitis ( hooikoorts ). Bovendien heeft bloedonderzoek of een huidpriktest een positieve uitslag

Nadere informatie

Reglement poetsdienst OCMW Steenokkerzeel.

Reglement poetsdienst OCMW Steenokkerzeel. Reglement poetsdienst OCMW Steenokkerzeel. Doel: De poetsdienst van het OCMW staat hoofdzakelijk ter beschikking van bejaarden die omwille van gezondheidsproblemen of bijzondere sociale omstandigheden

Nadere informatie

Contact en communicatie

Contact en communicatie Contact en communicatie Naam telefoonnummer Huisarts... Vroedvrouw... Kind & Gezin... Poetshulp... Anderen... Mantelzorgers Communicatie tussen hulpverleners en/of ouders Materiaallijst Landelijke Thuiszorg

Nadere informatie

Een zorgvrager hulp bieden bij het braken

Een zorgvrager hulp bieden bij het braken OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager hulp bieden bij het braken Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze

Nadere informatie

Een kind helpen bij het douchen of baden

Een kind helpen bij het douchen of baden OPDRACHTFORMULIER Een kind helpen bij het douchen of baden Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze

Nadere informatie

ALGEMEEN REGLEMENT POETSDIENST

ALGEMEEN REGLEMENT POETSDIENST ALGEMEEN REGLEMENT POETSDIENST Wie is voor wat verantwoordelijk? Voor een aanvraag poetsdienst kan men terecht bij maatschappelijk assistente Mieke Roose op iedere werkdag (uitgezonderd woensdag) van 8.30

Nadere informatie

Ketenafspraken Scabiës aanpak 1 in de COA-opvang Versie juni 2015

Ketenafspraken Scabiës aanpak 1 in de COA-opvang Versie juni 2015 Ketenafspraken Scabiës aanpak 1 in de -opvang Versie juni 2015 Inleiding In dit document staan de Ketenafspraken rondom de Scabiës-aanpak in de asielopvang beschreven. De kenmerken en behandelmogelijkheden

Nadere informatie

Schoonmaakadviezen bij huisstofmijtallergie

Schoonmaakadviezen bij huisstofmijtallergie Schoonmaakadviezen bij huisstofmijtallergie In deze folder krijgt u informatie over schoonmaakadviezen voor het gezin, waarbij een gezinslid een allergie voor huisstofmijt heeft. Ook krijgt u adviezen

Nadere informatie

Maatregelen nemen om de eetlust bij een zorgvrager te bevorderen

Maatregelen nemen om de eetlust bij een zorgvrager te bevorderen OPDRACHTFORMULIER Maatregelen nemen om de eetlust bij een zorgvrager te bevorderen Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Een zorgvrager uit- en aankleden op de stoel

Een zorgvrager uit- en aankleden op de stoel OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager uit- en aankleden op de stoel Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

Maatregelen nemen om decubitus te voorkomen bij een zorgvrager

Maatregelen nemen om decubitus te voorkomen bij een zorgvrager OPDRACHTFORMULIER Maatregelen nemen om decubitus te voorkomen bij een zorgvrager Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Chemotherapie INTERNE GENEESKUNDE. Maatregelen thuis

Chemotherapie INTERNE GENEESKUNDE. Maatregelen thuis Chemotherapie Maatregelen thuis INTERNE GENEESKUNDE In deze folder leest u adviezen over beschermende maatregelen in de thuissituatie, nadat u een behandeling met cytostatica (chemotherapie) heeft gehad.

Nadere informatie

HUISSTOFMIJT FOLDER ALLERGIECENTRUM

HUISSTOFMIJT FOLDER ALLERGIECENTRUM HUISSTOFMIJT Huisstofmijten zijn microscopisch kleine spinachtige organismen (arachniden) die niet bijten maar zich vooral voeden met huidschilfers - zowel van mensen als van dieren - en schimmels. De

Nadere informatie

Het geven van een ondersteek of urinaal aan een zorgvrager

Het geven van een ondersteek of urinaal aan een zorgvrager OPDRACHTFORMULIER Het geven van een ondersteek of urinaal aan een zorgvrager Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

1. Beleid rondom zieke kinderen

1. Beleid rondom zieke kinderen 1. Beleid rondom zieke kinderen 1.1 Ziek of niet ziek Elke pedagogisch medewerker kent het probleem: een kind dat hangerig en snotterig is en niet goed meedoet in de groep. Is dit kind ziek of niet? En

Nadere informatie

OBS De Watermolen Molenwerf 3 1541WR Koog aan de Zaan 075-6352239 info@obsdewatermolen.nl www.obsdewatermolen.nl Twitter @obsdewatermolen Skype

OBS De Watermolen Molenwerf 3 1541WR Koog aan de Zaan 075-6352239 info@obsdewatermolen.nl www.obsdewatermolen.nl Twitter @obsdewatermolen Skype OBS De Watermolen Molenwerf 3 1541WR Koog aan de Zaan 075-6352239 info@obsdewatermolen.nl www.obsdewatermolen.nl Twitter @obsdewatermolen Skype directie.obsdewatermolen Hoofdluis, het kan iedereen overkomen.

Nadere informatie

Telefoonnummer: / GSM-nummer: / In het geval van gehoorstoornissen communiceren via SMS. Faxnummer: /

Telefoonnummer: / GSM-nummer: / In het geval van gehoorstoornissen communiceren via SMS. Faxnummer: / FOD SOCIALE ZEKERHEID Directie-generaal Personen met een handicap Tel.: 0800 98 799 (elke werkdag van 8.30u tot 13.00u) Fax: 02 509 81 85 E-mail: via het contactformulier op www.handicap.fgov.be Brussel,

Nadere informatie

REGLEMENT POETSDIENST OCMW HERENTHOUT

REGLEMENT POETSDIENST OCMW HERENTHOUT REGLEMENT POETSDIENST OCMW HERENTHOUT De poetsdienst is een thuiszorgdienst die wordt uitgebaat door OCMW Herenthout, Bouwelse Steenweg 52, 2270 Herenthout DOEL Art. 1: De poetsdienst heeft tot doel om

Nadere informatie

Plannen van het huishouden.

Plannen van het huishouden. Dit document is onderdeel van de site www.huishoudeninhokjes.nl Plannen van het huishouden. In de laatste kolom kun je invullen wanneer je de taak hebt gedaan. Vul in hoelang (in tijd) je over deze taak

Nadere informatie

CONSUMENT. Bederf je kamp niet! Enkele tips om op kamp voedselnarigheden te vermijden. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

CONSUMENT. Bederf je kamp niet! Enkele tips om op kamp voedselnarigheden te vermijden. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen CONSUMENT Bederf je kamp niet! Enkele tips om op kamp voedselnarigheden te vermijden Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Verantwoordelijke uitgever: Herman Diricks Federaal Agentschap

Nadere informatie

Een bed afhalen en opmaken, de zorgvrager mag uit bed

Een bed afhalen en opmaken, de zorgvrager mag uit bed OPDRACHTFORMULIER Een bed afhalen en opmaken, de zorgvrager mag uit bed Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

daghospitaal oncologie en algemeen inwendige ziekten informatiebrochure Orale antikankertherapie

daghospitaal oncologie en algemeen inwendige ziekten informatiebrochure Orale antikankertherapie daghospitaal oncologie en algemeen inwendige ziekten informatiebrochure Orale antikankertherapie Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Aandachtspunten bij inname 4 3. Algemene aandachtspunten tijdens de behandeling

Nadere informatie

SANERING De huisstofmijt Geduld Bestrijding van de huisstofmijt

SANERING De huisstofmijt Geduld Bestrijding van de huisstofmijt Saneren SANERING In deze folder worden enkele richtlijnen gegeven om de blootstelling aan huisstofmijten te verminderen. Sanering is een belangrijk onderdeel van de behandeling voor mensen met een allergie

Nadere informatie

Urine opvangen via een verblijfskatheter

Urine opvangen via een verblijfskatheter 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Urine opvangen via een verblijfskatheter Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze

Nadere informatie

Het aanbrengen van een condoomkatheter bij een incontinente zorgvrager

Het aanbrengen van een condoomkatheter bij een incontinente zorgvrager OPDRACHTFORMULIER Het aanbrengen van een condoomkatheter bij een incontinente zorgvrager Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen

Nadere informatie

Dermatologie. Tips voor de verzorging van kinderen met atopisch eczeem

Dermatologie. Tips voor de verzorging van kinderen met atopisch eczeem Dermatologie Tips voor de verzorging van kinderen met inhoud Inleiding 03 Baden en douchen 03 Baden met badolie 04 Smeren met vochtinbrengende crèmes 04 Tips om het smeren aangenamer te maken 05 Bestrijden

Nadere informatie

Een kraamvrouw verzorgen in de kraamperiode

Een kraamvrouw verzorgen in de kraamperiode 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een kraamvrouw verzorgen in de kraamperiode Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

Clostridium Difficile Associated Diarrhoea (CDAD)

Clostridium Difficile Associated Diarrhoea (CDAD) Clostridium Difficile Associated Diarrhoea (CDAD) s Herenbaan 172 2840 Rumst tel: 03 880 90 11 (algemeen) tel: 03 880 91 90 (afspraken) Informatiebrochure e-mail: info@hfr.be www.azheiligefamilie.be 2

Nadere informatie

SERVICE RESIDENTIE VOGELZANG TERVUURSESTEENWEG 290 3001 HEVERLEE Tel. 016/27.97.11 BEWONERSPROFIEL

SERVICE RESIDENTIE VOGELZANG TERVUURSESTEENWEG 290 3001 HEVERLEE Tel. 016/27.97.11 BEWONERSPROFIEL SERVICE RESIDENTIE VOGELZANG TERVUURSESTEENWEG 290 3001 HEVERLEE Tel. 016/27.97.11 DATUM: BEWONERSPROFIEL 1. IDENTITEITSGEGEVENS Naam & voornaam: Geboorteplaats: Geboortedatum: Adres: Sedert wanneer woont

Nadere informatie

EHBébé. Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar

EHBébé. Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar EHBébé Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar Bij baby s en peuters moet je vaak ogen op je rug hebben. Jammer genoeg ontsnappen ze al eens aan onze waakzame blik, soms met de nodige blutsen,

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN VALPREVENTIE

INFO VOOR PATIËNTEN VALPREVENTIE INFO VOOR PATIËNTEN VALPREVENTIE INHOUD 01 Voorwoord 4 02 Beweging en evenwicht 4 03 Medicatiegebruik 5 04 Bloeddrukproblemen 6 05 Gezichtsvermogen 6 06 Schoenen en voeten 6 07 Omgeving en gedrag 7 08

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Dienst Ziekenhuishygiëne. Leven met CA-MRSA thuis. GezondheidsZorg met een Ziel

Patiënteninformatie. Dienst Ziekenhuishygiëne. Leven met CA-MRSA thuis. GezondheidsZorg met een Ziel i Patiënteninformatie Dienst Ziekenhuishygiëne Leven met CA-MRSA thuis GezondheidsZorg met een Ziel 1 Wat is CA-MRSA? Methicilline Resistente Staphylococcus aureus, ook wel MRSA genoemd, wordt in de eerste

Nadere informatie

Thuis blijven wonen. Woonadvies en ergobegeleiding

Thuis blijven wonen. Woonadvies en ergobegeleiding Thuis blijven wonen Woonadvies en ergobegeleiding Je vertrouwde omgeving: thuis! Zorgen een ziekte, een handicap, ongeval of je leeftijd ervoor dat je dagelijkse activiteiten in huis moeilijk worden? Enkele

Nadere informatie

gangetjes hoornlaag mijten in de huid detail (electronenmicroscopie)

gangetjes hoornlaag mijten in de huid detail (electronenmicroscopie) SCHURFT (SCABIES) WAT IS SCHURFT? Schurft (officiële naam: scabiës) is een besmettelijke huidziekte, die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Dit is een minuscuul insect (spinachtige) dat leeft in de

Nadere informatie

Het afleggen van een overleden zorgvrager

Het afleggen van een overleden zorgvrager OPDRACHTFORMULIER Het afleggen van een overleden zorgvrager Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze

Nadere informatie

REGLEMENT POETSDIENST

REGLEMENT POETSDIENST 1 REGLEMENT POETSDIENST 1. Doel De poetsdienst van het OCMW heeft tot doel de leefomgeving van cliënten te verbeteren door het verlenen van hulp onder de vorm van al dan niet tijdelijk wekelijkse schoonmaak

Nadere informatie

Maatregelen thuis na chemotherapie

Maatregelen thuis na chemotherapie Maatregelen thuis na chemotherapie Deze folder is gemaakt op basis van het Arboconvenant Veilig werken met cytostatica en aangepast op basis van inventarisatie van informatiemateriaal bij leden van de

Nadere informatie

VERHUIS CHECKLIST. Datum verhuis: Beslis wanneer je verhuist en vraag verlof aan op je werk.

VERHUIS CHECKLIST. Datum verhuis: Beslis wanneer je verhuist en vraag verlof aan op je werk. Verhuizen doe je (al een geluk) niet iedere dag. Er komt namelijk best wel wat bij kijken, maar dat had je waarschijnlijk al door. Aangezien we hier bij Verzeker Je toch al wat ervaring mee hebben, hebben

Nadere informatie

Verwerking tevredenheidsenquête WZC Cantershof 2017

Verwerking tevredenheidsenquête WZC Cantershof 2017 Verwerking tevredenheidsenquête WZC Cantershof 2017 PRIVACY zeer neutraal 6 16% goed 26 68% zeer goed 6 16%? 0 0% Kloppen op de deur Bijna 80% (30 respondenten) van de respondenten geeft aan dat medewerkers

Nadere informatie

Goede hygiënische praktijken bij controles van bedrijven in de voedselketen. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Goede hygiënische praktijken bij controles van bedrijven in de voedselketen. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Informatiebrochure van het FAVV voor andere inspectiediensten die controles uitvoeren in bedrijven waar levensmiddelen gemanipuleerd worden Goede

Nadere informatie

Uw huis saneren Allergische prikkels Niet-allergische prikkels Saneren

Uw huis saneren Allergische prikkels Niet-allergische prikkels Saneren Saneren Uw huis saneren Astma kan de kwaliteit van leven behoorlijk beïnvloeden. Om te zorgen dat u of uw kind zo min mogelijk klachten hebben is uw eigen inzet van het grootste belang! Naast het juist

Nadere informatie

Gezondheidsbeleid versie juli

Gezondheidsbeleid versie juli Gezondheidsbeleid 2018- versie juli Inhoud Inleiding... 3 Risico s door overdracht van ziektekiemen... 4 Handhygiëne... 4 Hoesten/ niezen en snuiten... 4 Verschonen... 4 Bereiding van voedsel... 4 Flesjes,

Nadere informatie

Een zorgvrager hulp bieden bij het opgeven van sputum

Een zorgvrager hulp bieden bij het opgeven van sputum OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager hulp bieden bij het opgeven van sputum Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Een verloskundige assisteren tijdens het nageboortetijdperk

Een verloskundige assisteren tijdens het nageboortetijdperk 1 1 1 1 0 1 0 0 1 Opdrachtformulier Een verloskundige assisteren tijdens het nageboortetijdperk Naam student: Datum: Opdracht 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Huisstofmijtallergie. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Huisstofmijtallergie. rkz.nl Patiënteninformatie Huisstofmijtallergie rkz.nl Inleiding Klachten van patiënten met astma en allergische neusaandoeningen kunnen worden veroorzaakt door materiaal afkomstig uit hun directe omgeving b.v.

Nadere informatie

Kinderen hebben door het spelen meer lichamelijk contact dan volwassenen. Daarom komt hoofdluis meer bij kinderen voor.

Kinderen hebben door het spelen meer lichamelijk contact dan volwassenen. Daarom komt hoofdluis meer bij kinderen voor. Informatie voor ouders over hoofdluis Hoofdluis is erg vervelend, maar is een gewoon probleem. Iedereen kan hoofdluis krijgen. Veel mensen krijgen al jeuk op het hoofd als zij aan luizen denken. Ze willen

Nadere informatie

NOROVIRUS

NOROVIRUS NOROVIRUS Wat is het Norovirus? Het Norovirus is de veroorzaker van buikgriep of gastro-enteritis. De symptomen hiervan zijn plots opkomende diarree en/of braken. De klachten beginnen vaak één tot drie

Nadere informatie