Afdeling Dermatologie/Allergologie, locatie WKZ. Hooikoorts bij kinderen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Afdeling Dermatologie/Allergologie, locatie WKZ. Hooikoorts bij kinderen"

Transcriptie

1 Afdeling Dermatologie/Allergologie, locatie WKZ Hooikoorts bij kinderen

2 Inhoudsopgave 1 Wat is hooikoorts? 3 2 Hoe ontstaat hooikoorts? 4 3 Wat zijn de verschijnselen? 5 4 Wat is er aan te doen? Adviezen voor patiënten die aan hooikoorts lijden Behandeling 10 - Preventieve behandeling 11 - Symptomatische behandeling 12 - Allergievaccinatie/hyposensibilisatie/immunotherapie 13 - Behandelschema voor allergievaccinatie 13 - Criteria voor behandeling via allergievaccinatie 15 - Verwachtingspatroon bij allergievaccinatie 15 Ruimte voor aantekeningen 15

3 1 Wat is hooikoorts? Hooikoorts is een ziektebeeld met een complex van verschijnselen veroorzaakt door allergie voor stuifmeel van bloeiende bomen of planten. Hooikoorts wordt ook wel pollinosis genoemd, omdat de pollenkorrels (stuifmeel) de allergie veroorzaken. Mensen die een erfelijke aanleg voor deze speciale allergie hebben (atopische constitutie), kunnen voor alle soorten stuifmeel allergisch worden. Dit gebeurt pas als het contact met de pollen intens en langdurig is. Mensen komen het meest intensief in contact met de pollen van windbestuivende planten, zoals grassen, katjes -dragende bomen (berk, els en hazelaar) en enkele soorten onkruiden. Deze pollen zijn licht van gewicht, zodat zij makkelijk gaan zweven en door de wind verplaatst kunnen worden. Deze pollen zijn in grote hoeveelheid aanwezig, waardoor zij veel in contact komen met de slijmvliezen van mensen (ogen, neus en longen). Hooikoorts wordt dan ook het meest door de windbestuivende bomen- en plantensoorten veroorzaakt. Er komt ook allergie voor insectbestuivende planten voor. De pollen van deze planten zweven nauwelijks in de lucht. Een allergie ontstaat dan ook alleen bij intensief contact met de planten, zoals bij het verzorgen van kasplanten. Pollen bevinden zich in de zogenaamde helmknoppen van de plant. De windbestuivende planten strooien hun pollen pas uit onder gunstige weersomstandigheden, zoals warm en droog weer. Door warmte springen de helmknoppen open en gaan de pollen zweven, zodat zij door de

4 wind verplaatst kunnen worden. Tijdens regen en bij mist geven de natte helmknoppen geen pollenkorrels af. Zwevende pollenkorrels worden in een half tot een uur door een regenbui uit de lucht gewassen. 2 Hoe ontstaat hooikoorts? Mensen worden niet direct allergisch door contact met pollen. Het is een ingewikkeld immunologisch reactiemechanisme, waarover al veel bekend is, maar waarover ook nog veel onduidelijkheden bestaan. Meestal merkt iemand voor het 25e levensjaar voor het eerst dat hij hooikoorts heeft. Afhankelijk van de erfelijke aanleg en van de mate van blootstelling aan het allergeen (een allergeen is een stof die een allergie veroorzaakt), ontstaat hooikoorts op jongere of latere leeftijd. Hooikoorts komt ook vaak bij kinderen voor. Aangetoonde hooikoorts komt bij ongeveer twee á vijf procent van de Nederlandse bevolking voor. Hooikoorts die veroorzaakt wordt door graspollen, wordt meestal goed herkend door mensen bij wie de ziekte al in de familie voorkomt. De bloeiperiode van graspollen begint in de maand april en loopt tot half oktober. De hooikoortsperiode loopt van medio mei tot medio september. Mensen die voor de voorjaarsboompollen allergisch zijn, weten in de eerste jaren vaak niet dat zij aan hooikoorts lijden. Men verwacht geen hooikoorts in de periode januari tot mei en denkt bij neusklachten eerder aan verkoudheid of een voorjaarsgriep dan aan hooikoorts (januari tot en met april: hazelaar, februari: els, maart tot en met mei: berk).

5 3 Wat zijn de verschijnselen? De door hooikoorts veroorzaakte verschijnselen (symptomen) treden voornamelijk op aan neus, mond- en keelholte, ogen, longen en de huid. Niet te onderschatten zijn verder de algemene ziekteverschijnselen. Sommige kinderen hebben slechts enkele van deze symptomen, anderen hebben er meer. Deze verschijnselen kunnen tegelijk of afwisselend aanwezig zijn. Afhankelijk van het aantal ontwikkelde allergieën voor diverse stuifmeelsoorten (verschillende bloeiperioden), kan de hooikoortsperiode van relatief korte tot lange tijd zijn. Meestal treedt hooikoorts op in de maanden mei, juni en juli (grasbloeiperiode), soms vanaf januari/februari tot en met augustus/september (voorjaarsbomen, grassen en onkruiden). Omdat de bloeiperiode van de voorjaarsbomen relatief kort is (een berk bloeit maar twee weken in de totale berkenbloeiperiode van twee maanden), is de hooikoortsperiode van de voorjaarsbomen in het algemeen minder belastend dan die van de graspollen. Alhoewel kort, kan deze toch zeer hevig zijn.

6 Ziekteverschijnselen Mond, keel, oren Neus Longen Ogen Huid Algemene symptomen Jeuk aan de slijmvliezen van gehemelte en keel doortrekkend naar de oren, jeuk aan wangslijmvlies en tandvlees, soms pijnlijk gevoel aan de tanden zelf en vaak stemverandering (hees of schor), prikkeling van de bijholtes. Jeuk, niezen, neusloop (helder, later vaak gekleurd slijm), verstoptheid en pijn, soms bloed bij het slijm. Hoesten, piepende en zagende ademhaling (astma, bronchitis) gepaard gaande met een benauwdheidsgevoel, inspannings astma en pijn tussen de ribben. Jeuk aan de binnenste ooghoeken, pijnlijk en branderig gevoel in het gehele oog, tranen, roodkleuring van het oogwit, zwelling van oogvlies en oogleden, slijmdraadjes die bij verwijdering hevige jeuk veroorzaken, zwelling van de oogleden en soms ontsteking van het hoornvlies. Jeuk, roodheid en zwelling (netelroos) na contact met bijvoorbeeld gras. Moeheid, hoofdpijn (zwaar drukkend gevoel), lusteloosheid, afname van de concentratie en een grieperig gevoel.

7 Priming effect van voorjaarsboompollen Het is belangrijk om te weten dat een allergie voor voorjaarsboompollen in verband staat met het priming effect. Dit betekent concreet dat hoe vaker iemand wordt blootgesteld aan deze pollen, hoe erger de klachten van de slijmvliezen zijn. Na een eerste blootstelling aan pollen zullen bij volgende contac ten, met dezelfde hoeveelheid pollen, aanzienlijk meer en ernstiger symptomen ontstaan. De patiënt vertoont dan een heviger reactie; dit kan het hele seizoen voortduren. Wanneer het slijmvlies geprimed is door een bepaald soort pollen, is het ook gevoeliger voor andere pollensoorten en allergenen zoals huisstof(mijt) en dieren. Waarschijnlijk is het slijmvlies ook gevoeliger voor niet-specifieke prikkels zoals rook en chemicaliën (bijvoorbeeld parfums). Door deze overgevoeligheid van de slijmvliezen kunnen ook symptomen ontstaan na een minimale blootstelling aan het allergeen. 4 Wat is er aan te doen? Hooikoorts is tot op heden niet te genezen. Er helemaal vanaf komen is dan ook (nog) niet mogelijk. In dit hoofdstuk staan een aantal mogelijkheden om de verschijnselen van hooikoorts zo goed mogelijk tegen te gaan. Het beste is om te proberen de pollen zoveel mogelijk te vermijden, meer hierover leest u in paragraaf 4.1. Meer over behandelingsmogelijkheden in de vorm van medicijnen of allergievaccinatie (hyposensibilisatiekuur) leest in paragraaf 4.2.

8 4.1 Adviezen voor (ouders van) kinderen die aan hooikoorts lijden I Leefregels (in het hooikoortsseizoen) a Een regelmatig leven in het pollenseizoen is belangrijk. Probeer te zorgen dat uw kind een goede conditie heeft, zowel lichamelijk als geestelijk. Gezond eten en sporten helpen daarbij. b Houd de ramen van uw huis overdag zoveel mogelijk gesloten. U kunt deze wel openen: - Tijdens of na een regenbui. - Aan die zijde van het huis waar de wind niet op gericht staat. - Tussen s avonds uur en s ochtends uur. c Neem geen snijbloemen, veldboeketten of katjes -dragende siertakken in huis; schaf ook geen sterk geurende bloemen of planten aan. d Probeer zoveel mogelijk te vermijden dat uw kind contact heeft met andere allergeenbronnen dan pollen, als uw kind daarvoor ook allergisch is, zoals huisdieren en huisstof. Huisstof bevat s zomers naast het belangrijke huisstofmijtallergeen ook veel stuifmeel. e Vermijd contacten van uw kind met niet-specifieke prikkels zoveel mogelijk, bijvoorbeeld temperatuurwisselingen, sprayvloeistoffen, insecticiden, tabaksrook, uitlaatgassen, bak- en braadgeuren. f Als uw kind met hooikoortsweer (warm, zonnig en wind) buitenshuis moet zijn kunt u een aantal maatregelen treffen ter beperking van de symptomen. - Zorg dat uw kind een zonnebril met grote glazen draagt. Deze dient als stofbril waardoor minder pollen in de ogen komen. De gekleurde glazen beschermen, voor het zonlicht gevoelige, ogen tegen fel licht. Spoel de bril af en toe met water schoon.

9 - Breng wat vaseline aan rond ogen, neus en mond. Dit beschermt de huid tegen directe prikkeling van de pollen en door de kleefkracht van de zalf houdt het ook pollenkorrels vast, zodat deze minder snel op de slijmvliezen komen. - Als uw kind na buiten te zijn geweest weer binnenshuis bent, spoel dan het gezicht en andere aan de buitenlucht blootgestelde huid met water af. - Kam of borstel het haar goed voor uw kind naar bed gaat, zodat de aanwezige pollen verwijderd worden. Deze pollenkorrels komen anders op het kussen en vervolgens in de ogen of neus. U kunt de haren van uw kind extra spoelen of wassen in de pollentijd. II Beperk contact met stuifmeel Door onderstaande punten in acht te nemen, beperkt u het contact stuifmeel aanzienlijk waardoor minder symptomen ontstaan. a Op droge, zonnige zomerse dagen met wind is de concentratie aan pollen in de lucht het hoogst. Probeer ervoor te zorgen dat uw kind dan zo weinig mogelijk op die plaatsen te komt waar veel stuifmeel is, zoals duinen, tuinen, parken, weilanden, bermen, bossen, heidevelden en dijken. Plaatsen waar weinig stuifmeel is: - In de stad. - Aan de kust (op het strand). - Op het water (zee, grote meren). - Binnenshuis (ramen gesloten houden). - In het (hoog)gebergte.

10 b Reizen - Houd de ramen van de auto gesloten, gebruik een ventilatiesysteem voorzien van filters en eventueel airco. - Vlieg- of bootreizen hebben bij vakantie de voorkeur boven autoreizen. c Vakantiekeuze - Plan vakanties, zo mogelijk, niet in het hooikoortsseizoen. - Ga liever niet naar landen waarop dat moment hooikoortsseizoen is. - Goede vakantiekeuzes zijn bijvoorbeeld wintersportvakantie, watersportvakantie, wandelen in de bergen of een kunstvakantie (steden, musea). - Indien u toch in het pollenseizoen op vakantie gaat, ga dan naar die plaatsen waar weinig stuifmeel aanwezig is, zoals naar landen waarop dat moment geen bloeiperiode is, en houdt u zich zoveel mogelijk aan de genoemde leefregels. d Hobbykeuze Uw kind kan beter niet die hobby s kiezen waarbij frequent contact met stuifmeel mogelijk is. Het is beter niet te sporten op grasvelden 4.2 Behandeling De behandeling tegen hooikoorts kan pas succes hebben als het zowel voorkomt dat er ziekteverschijnselen optreden (preventief), als de ziekteverschijnselen bestrijdt (symptomatisch). Omdat sommige antiallergische geneesmiddelen een inwerkperiode nodig hebben voor zij voldoende bescherming geven, is het wenselijk ieder jaar opnieuw vóór aanvang van de bloeitijd de behandeling te starten (zie preventieve behandeling). Wanneer preventieve en symptomatische behande-lingen onvoldoende 10

11 effectief zijn en ook aanpassing van de behandeling geen verbetering oplevert, komt allergievaccinatie (ofwel immunotherapie) in aanmerking (zie pagina 11). a Preventieve behandeling Er zijn veel soorten oogdruppels, neussprays en -druppels, inhalatievloeistoffen, aangevuld met geneesmiddelen in poedervorm (ter verstuiving), om de slijmvliezen van ogen, neus en longen zodanig te beïnvloeden dat zij minder snel en minder heftig op de pollenprikkels reageren. Wanneer preventieve behandeling bij uw kind van toepas-sing is, moet uw kind daarmee op tijd beginnen en vervolgens de middelen met regelmaat gebruiken. Therapietrouw is een belangrijke factor bij het behalen van resultaat. Als u, uit de ervaringen van voorgaande jaren, weet wanneer de hooikoortsseizoen van uw kind begint, kunt u zich op het naderend seizoen voorbereiden. Deze voorbereiding lukt beter wanneer eerst een allergietest wordt gedaan en vervolgens nauwkeurig bepaald wordt wanneer de bloeiperiode is van de planten waarvoor de allergie is aangetoond. Alhoewel in het ene jaar de bloei eerder begint dan in het andere (door zachte en strenge winters) is nauwelijks meer dan twee weken verschil te verwachten. Het weer- en pollenbericht is vervolgens de leidraad voor zowel het begin van de preventieve behandeling als voor de later toe te passen variatie in de symptomatische behandeling. Eenmaal goed ingestelde medicatie kan later worden verminderd in hoeveelheid en frequentie (afbouwen). Wij raden meestal niet aan de behandeling geheel te stoppen in het hooikoortsseizoen, uitgezonderd in een lange regenperiode. 11

12 b Behandeling van de symptomen Voor symptomatische behandeling zijn er verscheidene medicijnen zoals antihistaminica, corticosteroïden en antibiotica. Antihistaminica Uit de vele antihistaminica moet naar dat middel gezocht worden, wat een optimaal resultaat oplevert en minimale bijwerkingen heeft. Het ene middel is niet beter dan het andere, maar er bestaat een duidelijk verschil in de persoonlijke ervaringen van mensen. Daarom moet bij ieder kind bij het begin van de behandeling naar het juiste middel gezocht worden. Van de antihistaminica zijn geen belangrijke schadelijke bijwerkingen bekend. Belangrijk is wel dat ze worden ingenomen in de voorgeschreven hoeveelheid en niet gecombineerd worden met andere medicijnen buiten medeweten van de behandelend arts. Er zijn inmiddels ook enkele antihistaminica voor plaatselijk gebruik beschik-baar, zoals oogdruppels en neusspray. Corticosteroïden Een belangrijke groep medicijnen vormen de plaatselijk toepasbare corticosteroïden (met name neussprays en neusnevels). Deze zijn zeer effectief en veilig en kunnen ook langdurig worden gebruikt. Een enkele keer komt als bijwerking een bloedneus voor. Deze groep medicijnen kan zeer goed in combinatie met antihistaminica worden toegepast. Bij een zeer ernstige hooikoorts kan, vooral als deze gepaard gaat met pollenastma en constitutioneel eczeem, voor een korte periode gebruik gemaakt worden van corticosteroïden (prednison). Hiermee kan het verstoorde evenwicht hersteld worden, waarna de gangbare behande-ling weer kan worden voortgezet. 12

13 c Allergievaccinatie (hyposensibilisatie of immunotherapie) Als hiervoor beschreven behandelingen onvoldoende effectief zijn en ook aanpassing van de behandeling geen verbetering oplevert, komt uw kind mogelijk in aanmerking voor allergievaccinatie (ook wel hyposensibilisatie of immunotherapie genoemd). Deze behandeling heeft als doel de allergie voor stuifmeel te verminde-ren. Gemiddeld neemt de allergie met minstens 50 tot 80 procent af. Er bestaan dus individuele verschillen. Tijdens de behandeling krijgt uw kind injecties met de stof die de allergie veroorzaakt (allergeen) direct onder de huid gespoten. Vervolgens wordt de concentratie stapsgewijs opgevoerd tot het hoogste niveau is bereikt. Vanaf dan duurt de kuur nog minimaal drie jaar. Allergievaccinatie wordt met succes gegeven aan kinderen die lijden aan pollenallergie (hooikoorts) en aan kinderen met een ander soort allergie zoals wespengif- en bijengifallergie. Ook is het mogelijk deze behandeling te geven tegen huisstofmijtallergie en allergie voor dieren, maar het resultaat is bij deze laatste twee duidelijk minder gunstig. Bij hooikoorts kan behandeld worden tegen allergie voor graspollen, voorjaarsboompollen en onkruidpollen, afhankelijk van de ziektege-schiedenis en het allergieonderzoek. De behandelvloeistof bevat één allergeensoort. Behandelschema voor allergievaccinatie Allergievaccinatie begint met een zogenaamde instelkuur. Een instelkuur bevat vier flacons met oplopende sterktes, waaruit een aantal injecties gehaald kan worden. Het streven is om de instelkuur zo snel mogelijk te laten verlopen. Uw kind krijgt de injecties dan ook bij voorkeur éénmaal per week. Nadat uw kind een injectie heeft gekregen neemt u 13

14 met uw kind plaats in de wachtkamer, waar u minimaal 30 minuten blijft wachten. Daarna wordt de plaatselijke reactie door de arts of verpleegkundige bekeken en genoteerd op het uitslagformulier. Wanneer uw kind zich goed voelt mag u daarna weer samen naar huis. Soms ontstaan er behalve plaatselijke reacties als roodheid, jeuk en zwelling ook algemene klachten zoals bijvoorbeeld moeheid en hoofdpijn. Het is belangrijk dit aan de arts of verpleegkundige te melden. Soms wordt de dosering aangepast. Zelden is er sprake van meer ernstige algemene verschijnselen, zoals galbulten, benauwdheid en de neiging om flauw te vallen. Zodra u iets merkt van dergelijke klachten dient u de arts of verpleegkundige te waarschuwen. Zonodig krijgt uw kind medicijnen toegediend ter behandeling van deze klachten. Reageert uw kind op normale wijze op de onderhuids gegeven injecties, dan wordt per flacon een schema gehanteerd waarbij de hoeveelheid steeds verdubbeld wordt (bijvoorbeeld 0.2 cc, 0.4 cc en 0.8 cc). Nadat 0.8 cc van de eerste concentratie goed wordt verdragen, wordt overgegaan op 0.2 cc van de volgende concentratie. Bij het flesje met de hoogste concentratie (flacon IV) wordt meestal een schema gehanteerd waarin de hoeveelheid met 0.1 cc (zie behandelschema) wordt verhoogd. Een volledige kuur duurt, vanaf het moment dat de hoogste concentratie is bereikt, nog minimaal drie jaar. Tijdens het pollenseizoen wordt de hoeveelheid pollenallergeen dat ingespoten wordt verlaagd. Allergievaccinatie waarbij slechts drie injecties (speciale kuren) gegeven worden vo orafgaand aan het pollenseizoen, wordt in onze polikliniek niet toegepast in verband met het te geringe effect en de -sterke bijwerkingen. 14

15 Criteria voor behandeling via allergievaccinatie Niet iedereen met een pollenallergie komt voor allergievaccinatie in aanmerking. Uw kind moet hiervoor aan bepaalde criteria voldoen. De belangrijkste zijn: 1 De symptomen beïnvloeden het functioneren in het dagelijkse leven van uw kind zodanig dat problemen ontstaan bij schoolprestaties, de hobbysfeer en de huiselijke sfeer. 2 De preventieve en symptomatische behandeling hebben onvoldoende resultaat opgeleverd. 3 Het is niet mogelijk contact met het verdachte allergeen nog meer te verminderen. 4 U en uw kind moeten de wens te kennen geven voor allergievaccinatie in aanmerking te willen komen en gemotiveerd zijn deze aanvankelijk intensieve behandeling geheel te volgen. 5 Alvorens de arts tot allergievaccinatie overgaat, moeten u en uw kind goed geïnformeerd zijn over de ziekte van uw kind (onder andere middels deze tekst) en over de behandelwijze. Het is belangrijk dat u en uw kind op de hoogte zijn van het verwachtingspatroon, bijwerkingen, intensiteit (frequentie van de injecties) en de duur van de behandeling. Verwachtingspatroon bij allergievaccinatie Volledige genezing wordt niet bereikt door allergievaccinatie, wel een vermindering van symptomen met 50 tot 80 procent. Soms wordt een patiënt zo goed als geheel klachtenvrij. Het te verwachten succes is afhankelijk van: 1 De aard van de symptomen Bij neus- en oogklachten wordt het beste resultaat bereikt. Minder succesvol is de behandeling tegen astma. 15

16 2 De aard van de allergie waaraan uw kind lijdt Tegen pollenallergie wordt met succes behandeld. Mits aan de juiste criteria wordt voldaan, kan een symptoomreductie van 50 tot 80 procent worden bereikt. Sinds er meer gezuiverde en gestandaardiseerde allergeenextracten beschikbaar zijn, worden betere resultaten bereikt dan vroeger. 3 De leeftijd waarop men met de allergievaccinatie begint Hoe jonger de patiënt is als men de behandeling begint des te beter is het te bereiken resultaat. 4 De tijdsduur van de bestaande symptomen Hoe minder lang de patiënt symptomen heeft, des te beter is het te bereiken resultaat. 5 De maatregelen die getroffen worden ter beperking van contact met zowel het hoofdallergeen als met andere allergenen en irriterende stoffen Allergenen waarvoor een geringe allergie bestaat en waarvan men weinig last ondervindt, veroorzaken in het pollenseizoen (door priming ) wel last. Eveneens geven irriterende stoffen, zoals geuren, extra last. 16

17 Ruimte voor aantekeningen 17

18 Ruimte voor aantekeningen 18

19 Ruimte voor aantekeningen 19

20 Divisie Kinderen Afdeling Dermatologie/Allergologie, locatie WKZ UMC Utrecht, Locatie WKZ, Lundlaan 6, Postbus 85090,3508 AB Utrecht Tel , UMC Utrecht, afdeling Interne en Externe Communicatie april 2008a, KIND

Hooikoorts bij kinderen

Hooikoorts bij kinderen Hooikoorts bij kinderen Inhoudsopgave 1. Wat is hooikoorts... blz. 1 2. Hoe ontstaat hooikoorts... blz. 2 3. Wat zijn de verschijnselen... blz. 2 4. Wat is er aan te doen... blz. 3 4.1. Adviezen voor patiënten

Nadere informatie

Interne Geneeskunde Allergologie Immunotherapie met inhalatieallergenen

Interne Geneeskunde Allergologie Immunotherapie met inhalatieallergenen Interne Geneeskunde Allergologie Immunotherapie met inhalatieallergenen Desensibilisatie Interne Geneeskunde Allergologie Inleiding U reageert allergisch op stuifmeel, huisstofmijt, of huidschilfers van

Nadere informatie

Allergie (allergische rhinitis)

Allergie (allergische rhinitis) Keel-, Neus- en Oorheelkunde Allergie (allergische rhinitis) www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is allergie?... 3 Hooikoorts... 3 De belangrijkste allergenen... 3 Wat gebeurt er bij een allergieaanval?...

Nadere informatie

Immunotherapie bij hooikoorts en allergie voor huisstofmijt

Immunotherapie bij hooikoorts en allergie voor huisstofmijt Keel-, neus- en oorheelkunde Immunotherapie bij hooikoorts en allergie voor huisstofmijt Wat is allergie? Allergie is een reactie van uw lichaam op bepaalde prikkelende stoffen waarbij het afweersysteem

Nadere informatie

Hooikoorts? Acupunctuur kan helpen

Hooikoorts? Acupunctuur kan helpen Hooikoorts? Acupunctuur kan helpen De term hooikoorts dateert van enkele decennia geleden en heeft weinig met hooi en meestal niets met koorts te maken. Vermits de klachten het sterkst waren rond de hooitijd

Nadere informatie

Immunotherapie bij hooikoorts en allergie voor huisstofmijt

Immunotherapie bij hooikoorts en allergie voor huisstofmijt Keel-, neus- en oorheelkunde Immunotherapie bij hooikoorts en allergie voor huisstofmijt Wat is allergie? Allergie is een reactie van uw lichaam op bepaalde prikkelende stoffen waarbij het afweersysteem

Nadere informatie

Informatie over. Hooikoorts. en andere allergische reacties

Informatie over. Hooikoorts. en andere allergische reacties Informatie over Hooikoorts en andere allergische reacties Inhoud Hooikoorts 3 Klachten en symptomen 3 Oorzaken 4 Voorkomen van hooikoorts 4 Andere allergische reacties 5 Klachten en symptomen 5 Wanneer

Nadere informatie

Subcutane immunotherapie. Een injectiekuur tegen allergieën voor kinderen

Subcutane immunotherapie. Een injectiekuur tegen allergieën voor kinderen Subcutane immunotherapie Een injectiekuur tegen allergieën voor kinderen 2 Allergie: hoe zat het ook al weer? Veel kinderen hebben klachten van allergische ziekten. Dit kan veroorzaakt worden door inademing

Nadere informatie

Hooikoorts en allergie

Hooikoorts en allergie 400019 Hooikoorts_400019 Hooikoorts 24-07-12 08:20 Pagina 8 Hooikoorts en allergie WAT IS HOOIKOORTS EN WAT IS ALLERGIE WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW

Nadere informatie

KNO. Niezen, loopneus en jeukende ogen

KNO. Niezen, loopneus en jeukende ogen KNO Niezen, loopneus en jeukende ogen Niezen, loopneus en jeukende ogen Een allergie is een veranderde reactie op prikkels die door bepaalde stoffen, allergenen genoemd, worden veroorzaakt. Allergenen

Nadere informatie

Hooikoorts en andere allergische reacties. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Hooikoorts en andere allergische reacties. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Hooikoorts en andere allergische reacties Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Hooikoorts 3 Klachten en symptomen 3 Oorzaken 6 Voorkomen van hooikoorts

Nadere informatie

Wat is allergie? Wat is hooikoorts?

Wat is allergie? Wat is hooikoorts? K.N.O. Allergie Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over allergie en de daarbij behorende klachten. Als u recent bij de KNO-arts bent geweest, die u heeft verteld dat allergie één van de

Nadere informatie

Allergeenspecifieke immunotherapie

Allergeenspecifieke immunotherapie Allergeenspecifieke immunotherapie Afdeling Allergologie In deze folder vindt u informatie over een injectiekuur (immunotherapie). Behandeling van een allergie De behandeling van allergie bestaat uit een

Nadere informatie

IMMUNOTHERAPIE TEGEN ALLERGIE DOOR MIDDEL VAN INJECTIES FRANCISCUS VLIETLAND

IMMUNOTHERAPIE TEGEN ALLERGIE DOOR MIDDEL VAN INJECTIES FRANCISCUS VLIETLAND IMMUNOTHERAPIE TEGEN ALLERGIE DOOR MIDDEL VAN INJECTIES FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw kind is allergisch. Bijvoorbeeld voor graspollen, boompollen, huisstofmijt of katten. Door het toedienen van een

Nadere informatie

Immunotherapie met inhalatieallergenen

Immunotherapie met inhalatieallergenen Immunotherapie met inhalatieallergenen Desensibilisatie Inleiding U reageert allergisch op stuifmeel, huisstofmijt, of huidschilfers van katten. Deze stoffen, die in de lucht voorkomen, heten inhalatieallergenen.

Nadere informatie

Allergie. Allergische rhinitis: een loopneus of verstopte neus

Allergie. Allergische rhinitis: een loopneus of verstopte neus Allergie Allergische rhinitis: een loopneus of verstopte neus 2 Deze folder geeft u informatie over wat de KNO-arts in het CWZ met u bespreekt, zodat u zich kunt voorbereiden op het gesprek of na het gesprek

Nadere informatie

Hooikoorts, allergie voor huisstofmijt of huisdieren

Hooikoorts, allergie voor huisstofmijt of huisdieren Hooikoorts, allergie voor huisstofmijt of huisdieren Ongeveer één op de tien mensen heeft er last van. Niezen, een vol hoofd, jeuk aan de neus, een loopneus... het wijst op een gewone verkoudheid. Maar

Nadere informatie

Immunotherapie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Immunotherapie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Immunotherapie Bij u is een allergie geconstateerd en wellicht komt u in aanmerking voor immunotherapie. In deze folder wordt uitgelegd wat immunotherapie inhoudt en wat u hiervan kan verwachten. Neem

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hooikoorts

PATIËNTEN INFORMATIE. Hooikoorts PATIËNTEN INFORMATIE Hooikoorts 2 PATIËNTENINFORMATIE Introductie Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over hooikoorts. Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig

Nadere informatie

ImmunotherapIe een injectiekuur wat is het? Voor wie? hoe gebeurt het?

ImmunotherapIe een injectiekuur wat is het? Voor wie? hoe gebeurt het? Immunotherapie Immunotherapie De behandeling van allergie bestaat uit drie stappen: 1. het zoveel mogelijk vermijden van de stof die allergische klachten veroorzaakt (bijvoorbeeld saneren van de slaapkamer);

Nadere informatie

Allergie. Wat is luchtwegallergie? Wat is hooikoorts? Wat zijn de belangrijkste allergenen? Figuur 1. De huisstofmijt

Allergie. Wat is luchtwegallergie? Wat is hooikoorts? Wat zijn de belangrijkste allergenen? Figuur 1. De huisstofmijt Allergie Deze brochure biedt u informatie over luchtwegallergie en daarbij behorende klachten. Wat is luchtwegallergie? Allergie is een overgevoeligheidsreactie van het afweersysteem van het lichaam op

Nadere informatie

Immunotherapie. Behandeling van allergische klachten van de luchtwegen

Immunotherapie. Behandeling van allergische klachten van de luchtwegen Immunotherapie Behandeling van allergische klachten van de luchtwegen Door onduidelijke oorzaken komen allergieën tegenwoordig vaker voor dan vroeger. Soms in lichte en soms in ernstige mate. Een allergie

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Huisdierallergie

PATIËNTEN INFORMATIE. Huisdierallergie PATIËNTEN INFORMATIE Huisdierallergie Introductie Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over huisdierallergie. Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig te lezen.

Nadere informatie

Patiëntenvoorlichting Hooikoorts

Patiëntenvoorlichting Hooikoorts Patiëntenvoorlichting Hooikoorts Stuifmeel van bomen, grassen maar ook onkruid is in Nederland behalve in de wintermaanden dagelijks in de buitenlucht aanwezig. Contact hiermee vermijden is dan ook niet

Nadere informatie

Allergie. Wat is hooikoorts? Wat is allergie? Wat gebeurt er bij een allergieaanval? Hoe werkt de neus?

Allergie. Wat is hooikoorts? Wat is allergie? Wat gebeurt er bij een allergieaanval? Hoe werkt de neus? KNO Allergie Allergie In deze folder vindt u informatie over allergie, de klachten en andere aspecten die te maken hebben met allergie. Wat is allergie? Allergie is een overgevoeligheidsreactie van het

Nadere informatie

Allergie. Afdeling KNO

Allergie. Afdeling KNO Allergie Afdeling KNO U bent allergisch voor: Huisstofmijt Farinemijt Graspollenmengsel Zomerkruiden Maïs Voorjaarsbomen I (hazelaar, berk, els) Voorjaarsbomen I I (es, wilg, populier) Voorjaarsbomen I

Nadere informatie

Allergieën ontstaan meestal op kinderleeftijd en in de puberteit. Na het 45 ste levensjaar nemen de klachten door allergie geleidelijk af.

Allergieën ontstaan meestal op kinderleeftijd en in de puberteit. Na het 45 ste levensjaar nemen de klachten door allergie geleidelijk af. Allergie Inleiding De Keel- Neus- en Oorarts (KNO-arts) heeft u verteld dat allergie mogelijk een van de oorzaken van uw klachten is. In deze folder kunt u nalezen wat allergie is. Wat is allergie? Allergie

Nadere informatie

Patiëntenvoorlichting Huisdierallergie

Patiëntenvoorlichting Huisdierallergie Patiëntenvoorlichting Huisdierallergie Dieren zijn niet weg te denken uit ons bestaan. Ze zijn in het huis aanwezig als huisdier, we komen ze tegen op het werk (denk hierbij aan boerderijdieren, proefdieren

Nadere informatie

12. Welke medicijnen schrijft uw arts voor?... 12 13. Tot Slot... 13

12. Welke medicijnen schrijft uw arts voor?... 12 13. Tot Slot... 13 Allergie KNO Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 2. Wat is allergie?... 5 3. Wat is hooikoorts?... 5 4. Wat zijn de belangrijkste allergenen?... 6 5. Welke klachten worden veroorzaakt door allergie?... 7

Nadere informatie

Hooikoorts. Het neusslijmvlies: hoe beschermt het tegen ziekte?

Hooikoorts. Het neusslijmvlies: hoe beschermt het tegen ziekte? Hooikoorts Het neusslijmvlies: hoe beschermt het tegen ziekte? Dagelijks gaat ongeveer 20.000 liter lucht doorheen onze neus. Daarmee zouden ook allerlei stoffen het lichaam binnenkomen, indien het neusslijmvlies

Nadere informatie

03 - Informatie over de sublinguale immonutherapie

03 - Informatie over de sublinguale immonutherapie 03 - Informatie over de sublinguale immonutherapie Inhoud Wat is een allergie eigenlijk?... 1 Waarom is een behandeling nodig?... 1 Welke behandelingsvormen zijn mogelijk?... 2 Wat betekent 'specifieke

Nadere informatie

Dierenallergie. Sophia Kinderziekenhuis

Dierenallergie. Sophia Kinderziekenhuis Dierenallergie Sophia Kinderziekenhuis Is uw kind misschien allergisch voor dieren? In deze folder leest u wat een allergie is, wat de klachten zijn en welke behandelingen mogelijk zijn. Wij willen u vragen

Nadere informatie

NL/SPI-141419 ASTMA Wat is

NL/SPI-141419 ASTMA Wat is Wat is ASTMA Astma Als u deze brochure leest, is dat waarschijnlijk omdat u een vermoeden heeft van astma, net de diagnose heeft gekregen of iemand in uw omgeving heeft astma. En daar wilt u graag iets

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT BIJSLUITER 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT PURETHAL Pollen, suspensie voor injectie voor subcutaan gebruik Gezuiverde allergenen uit een mengsel van 10 grassen Lees goed de hele bijsluiter voordat

Nadere informatie

Immunotherapie. KNO-heelkunde. Beter voor elkaar

Immunotherapie. KNO-heelkunde. Beter voor elkaar Immunotherapie KNO-heelkunde Beter voor elkaar 2 Immunotherapie Wat is Immunotherapie? Immunotherapie, ook wel hyposensibilisatie genoemd, is een behandeling die erop is gericht het eigen afweersysteem

Nadere informatie

IMMUNOTHERAPIE BIJ KINDEREN

IMMUNOTHERAPIE BIJ KINDEREN IMMUNOTHERAPIE BIJ KINDEREN 277 Inleiding Op dit moment gebruikt uw kind medicijnen om klachten van zijn of haar allergie te voorkomen. De arts heeft met u en uw kind besproken dat immunotherapie een optie

Nadere informatie

Allergische reactie van de neus

Allergische reactie van de neus Allergische reactie van de neus U bent bij een keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) geweest, die u heeft verteld dat allergie één van de oorzaken van uw klachten is. Deze folder geeft informatie over de

Nadere informatie

01 - Informatie over de behandeling van allergieën

01 - Informatie over de behandeling van allergieën 01 - Informatie over de behandeling van allergieën Inhoud Wat is een allergie eigenlijk?... 1 Waarom is een behandeling nodig?... 1 Welke behandelingsvormen zijn mogelijk?... 2 Wat betekent 'specifieke

Nadere informatie

Allergie. A27/ Allergie bij kinderen

Allergie. A27/ Allergie bij kinderen Allergie Wat is een allergie? Een allergie is een overdreven reactie (overgevoeligheidsreactie) van het afweersysteem op, in het algemeen niet-schadelijke stoffen, zoals: stuifmeel, huidschilfers van huisdieren,

Nadere informatie

Allergie. KNO-heelkunde. Oorzaken en behandeling van een overgevoeligheidsreactie. Inleiding

Allergie. KNO-heelkunde. Oorzaken en behandeling van een overgevoeligheidsreactie. Inleiding KNO-heelkunde Allergie Oorzaken en behandeling van een overgevoeligheidsreactie Inleiding U bent bij de kno-arts geweest met allergieklachten. Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over allergie

Nadere informatie

Immunotherapie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Immunotherapie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Immunotherapie In overleg met uw arts heeft u besloten om uw allergische klachten te laten behandelen met een injectiekuur (immunotherapie). Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Nadere informatie

ECZEEM BIJ KINDEREN A1002

ECZEEM BIJ KINDEREN A1002 ECZEEM BIJ KINDEREN A1002 Inleiding Er bestaan veel verschillende soorten eczeem. Bij jonge kinderen is er vooral sprake van constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem of dauwworm genoemd. Dit is

Nadere informatie

Allergie en allergieonderzoek

Allergie en allergieonderzoek Allergie en allergieonderzoek KNO Uw arts heeft bij u een allergie geconstateerd. Allergie is een overgevoeligheidsreactie van het afweersysteem van het lichaam op onschadelijke stoffen zoals stuifmeel,

Nadere informatie

Vragenlijst Pulmocheck inspanningsastma

Vragenlijst Pulmocheck inspanningsastma Vragenlijst Pulmocheck inspanningsastma Beste ouders, Om een goed beeld te krijgen van de klachten van uw kind en de eventuele medicatie die het gebruikt, willen wij u vragen onderstaande vragenlijst in

Nadere informatie

Centrumlocatie. Hooikoorts. Afdeling Allergologie

Centrumlocatie. Hooikoorts. Afdeling Allergologie Centrumlocatie Hooikoorts Afdeling Allergologie Stuifmeel van bomen, grassen maar ook onkruid is in Nederland behalve in de wintermaanden dagelijks in de buitenlucht aanwezig. Contact hiermee vermijden

Nadere informatie

Allergiewijzer Allergovit

Allergiewijzer Allergovit 1/5 Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO) Allergiewijzer Allergovit Allergiewijzer van Prikkuur met Inleiding U bent met uw arts overeengekomen dat een prikkuur voor u een oplossing kan zijn voor uw hooikoorts

Nadere informatie

Huisdierenallergie. Nederlandse Vereniging voor Allergologie, November 2011

Huisdierenallergie. Nederlandse Vereniging voor Allergologie, November 2011 Huisdierenallergie Nederlandse Vereniging voor Allergologie, November 2011 Dieren zijn niet weg te denken uit ons bestaan. Ze zijn in het huis aanwezig als huisdier, we komen ze tegen op het werk (denk

Nadere informatie

Vragenlijst over arbeidsgerelateerde luchtwegklachten.

Vragenlijst over arbeidsgerelateerde luchtwegklachten. Vragenlijst over arbeidsgerelateerde luchtwegklachten. Toelichting bij de vragenlijst De vragenlijst bevat voornamelijk vragen over longklachten, allergische klachten en klachten tijdens en na het werk.

Nadere informatie

Informatie afkomstig van de Nederlandse Vereniging voor Allergologie (juni 2011)

Informatie afkomstig van de Nederlandse Vereniging voor Allergologie (juni 2011) Hooikoorts Informatie afkomstig van de Nederlandse Vereniging voor Allergologie (juni 2011) Stuifmeel van bomen, grassen maar ook onkruid is in Nederland behalve in de wintermaanden dagelijks in de buitenlucht

Nadere informatie

Allergie. Keel-, neus- en oorheelkunde. Afspraak

Allergie. Keel-, neus- en oorheelkunde. Afspraak Keel-, neus- en oorheelkunde Allergie Afspraak Dag en datum:... dag... Tijd:... uur Waar: Gebouw H, verdieping 0, ontvangst 1 Wat is een allergie? Allergie is een overgevoeligheidsreactie van het afweersysteem

Nadere informatie

medicatie bij kinderen met allergische klachten van neus of ogen

medicatie bij kinderen met allergische klachten van neus of ogen medicatie bij kinderen met allergische klachten van neus of ogen inhoudsopgave Waarom deze brochure? 2 Vormen van allergie van neus en ogen 2 Behandeling 2 Ontstekingremmers 3 Neusdruppels 4 Antihistaminica

Nadere informatie

BENAUWDHEID BIJ KINDEREN

BENAUWDHEID BIJ KINDEREN BENAUWDHEID BIJ KINDEREN 1009 Inleiding Uw kind heeft last van terugkomende benauwdheidaanvallen. Dit wordt astma genoemd of, als uw kind nog erg jong is, bronchiale hyperreactiviteit. Wij kunnen ons voorstellen

Nadere informatie

Astma. Individueel actie- en medicatieplan

Astma. Individueel actie- en medicatieplan Astma Individueel actie- en medicatieplan Dit plan gaat over hoe u het beste met uw astma om kunt gaan. U heeft niet altijd evenveel last van uw astma. Het is daarom fijn als u zelf uw medicijnen kunt

Nadere informatie

Eén op de vijf kinderen heeft een ernstige allergie.

Eén op de vijf kinderen heeft een ernstige allergie. Allergieën Eén op de vijf kinderen heeft een ernstige allergie. Een allergie is een overreactie in het lichaam op een gewoonlijk onschadelijke stof die een allergeen wordt genoemd. De meest voorkomende

Nadere informatie

Interne Geneeskunde Allergologie. Immunotherapie bij insectenallergie

Interne Geneeskunde Allergologie. Immunotherapie bij insectenallergie Interne Geneeskunde Allergologie Immunotherapie bij insectenallergie Interne Geneeskunde Allergologie Inleiding In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat u behandeld wilt worden voor uw

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Sandoz B.V. Page 1/5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER suspensie 50 microgram/dosis beclometasondipropionaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat

Nadere informatie

Trastuzumab (Herceptin )

Trastuzumab (Herceptin ) Trastuzumab (Herceptin ) Borstkanker (mammacarcinoom) De diagnose borstkanker is bij u vastgesteld. Dit wordt ook wel een mammacarcinoom genoemd. De behandeling van een mammacarcinoom bestaat uit een operatieve

Nadere informatie

Allergie voor Huisstofmijt

Allergie voor Huisstofmijt Allergie voor Huisstofmijt Wat zijn huisstofmijten? De huisstofmijt is een niet voor het blote oog zichtbaar spinachtig beestje dat in alle huizen voorkomt. Het beestje houdt zich met name op in het huisstof

Nadere informatie

Centrumlocatie. Huisdierenallergie. Afdeling Allergologie

Centrumlocatie. Huisdierenallergie. Afdeling Allergologie Centrumlocatie Huisdierenallergie Afdeling Allergologie Dieren zijn niet weg te denken uit ons bestaan. Ze zijn in het huis aanwezig als huisdier, we komen ze tegen op het werk (denk hierbij aan boerderijdieren,

Nadere informatie

Bijsluiter voor de patiënt

Bijsluiter voor de patiënt Bijsluiter voor de patiënt STALORAL, allergeenoplossingen voor sublinguaal gebruik Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het innemen van dit geneesmiddel. Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

1. Wat is SLITone en waarvoor wordt het gebruikt?

1. Wat is SLITone en waarvoor wordt het gebruikt? BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER SLITone 200 STU, oplossing voor oraal gebruik Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in

Nadere informatie

Interne Geneeskunde Allergologie. Allergie voor wespen- of bijengif

Interne Geneeskunde Allergologie. Allergie voor wespen- of bijengif Interne Geneeskunde Allergologie Allergie voor wespen- of bijengif Interne Geneeskunde Allergologie Inleiding Er is bij u een allergie voor wespen- of bijengif vastgesteld. Deze brochure geeft informatie

Nadere informatie

Afdeling Longgeneeskunde. Informatie over astma

Afdeling Longgeneeskunde. Informatie over astma Afdeling Longgeneeskunde Informatie over astma Algemeen Bij astma is er sprake van een chronische ontsteking van de luchtwegen. Hierdoor kunnen de luchtwegen zich vernauwen. Dit kan tot de volgende klachten

Nadere informatie

Allergiewijzer Alutard

Allergiewijzer Alutard 1/5 Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO) Allergiewijzer Alutard Allergiewijzer van Subcutane immunotherapie (hyposensibilisatie) met Inleiding U bent met uw arts overeengekomen dat hyposensibilisatie voor

Nadere informatie

Voedselprovocatie. Havenziekenhuis. april 2012

Voedselprovocatie. Havenziekenhuis. april 2012 Voedselprovocatie april 2012 Een allergie is een reactie van het afweersysteem van het lichaam gericht tegen niet schadelijke stoffen als stuifmeel, huidschilfers of voedingsmiddelen met allergische klachten

Nadere informatie

Dermatologie. Constitutioneel eczeem en (voedsel)allergie

Dermatologie. Constitutioneel eczeem en (voedsel)allergie Dermatologie Constitutioneel eczeem en (voedsel)allergie Dermatologie Veel ouders van kinderen, en ook volwassenen, denken dat een allergie de oorzaak is van eczeem. Zij komen met de vraag bij de huisarts

Nadere informatie

Centrumlocatie. Voedselprovocatie. Afdeling Allergologie

Centrumlocatie. Voedselprovocatie. Afdeling Allergologie Centrumlocatie Voedselprovocatie Afdeling Allergologie Met u is afgesproken dat u een voedselprovocatie zult doen. Dit is tot op heden de enige test waarin nagegaan kan worden of u een echte reactie krijgt

Nadere informatie

BENAUWDHEID BIJ KINDEREN

BENAUWDHEID BIJ KINDEREN BENAUWDHEID BIJ KINDEREN 1009 Inleiding Uw kind heeft last van terugkomende benauwdheidaanvallen. Dit kan astma genoemd worden of, als uw kind nog erg jong is, bronchiale hyperreactiviteit. Wij kunnen

Nadere informatie

Medicatie bij kinderen

Medicatie bij kinderen Medicatie bij kinderen Met allergische klachten van neus of ogen mca.nl Inhoudsopgave Vormen van allergie van neus en ogen 3 Behandeling 3 Ontstekingremmers 3 Neusdruppels 4 Antihistaminica 5 Leukotrieëne

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Alutard SQ pollen, suspensie voor injectie, 100 100.000 SQ-E/ml Boompollen of graspollen

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Alutard SQ pollen, suspensie voor injectie, 100 100.000 SQ-E/ml Boompollen of graspollen BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Alutard SQ pollen, suspensie voor injectie, 100 100.000 SQ-E/ml Boompollen of graspollen Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het innemen

Nadere informatie

atopisch eczeem Eczeem

atopisch eczeem Eczeem atopisch eczeem Eczeem is een ziekte van de huid die bij veel mensen voorkomt. Atopisch eczeem is een aangeboren vorm van eczeem. Het wordt ook wel constitutioneel eczeem genoemd. Wat is atopisch eczeem?

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. GRAZAX, lyophilisaat voor oraal gebruik 75.000-SQ-T

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. GRAZAX, lyophilisaat voor oraal gebruik 75.000-SQ-T BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER GRAZAX, lyophilisaat voor oraal gebruik 75.000-SQ-T Gestandaardiseerd allergeenextract van pollen van Timotheegras (Phleum pratense) Lees goed de hele bijsluiter

Nadere informatie

Sublinguale immunotherapie. Handboek voor de patiënt

Sublinguale immunotherapie. Handboek voor de patiënt Sublinguale immunotherapie Handboek voor de patiënt Inleiding De behandeling van allergische ademhalingsziekten (rinitis, astma) is gebaseerd op de controle van de omgeving, het vermijden van allergenen,

Nadere informatie

Verwijderen van neuspoliepen onder plaatselijke verdoving

Verwijderen van neuspoliepen onder plaatselijke verdoving Verwijderen van neuspoliepen onder plaatselijke verdoving Inleiding De KNO-arts heeft met u besproken dat uw neuspoliepen klachten veroorzaken. Daarom heeft de KNO-arts u voorgesteld om de neuspoliepen

Nadere informatie

Stallergenes B.V., Damsluisweg 48, 1332 ED Almere, www.stallergenes.nl. 09.02.04.02

Stallergenes B.V., Damsluisweg 48, 1332 ED Almere, www.stallergenes.nl. 09.02.04.02 09.02.04.02 Meer informatie over Staloral Meer informatie over Staloral, sublinguale immunotherapie vindt u in de bijsluiter of bel: 036 547 6080. Voor eventuele vragen kunt u zich richten tot uw behandelend

Nadere informatie

Dauwworm Wat is het? Hoe ontstaat het? Prikkels uit de omgeving

Dauwworm Wat is het? Hoe ontstaat het? Prikkels uit de omgeving Dauwworm Wat is het? Dauwworm is een huidaandoening, die veel last kan veroorzaken, maar die gelukkig meestal goed behandeld kan worden. Deze huidziekte komt voor bij 5% van de zuigelingen en peuters.

Nadere informatie

Ustekinumab. (Stelara) Dermatologie

Ustekinumab. (Stelara) Dermatologie Ustekinumab (Stelara) Dermatologie Inhoudsopgave Inleiding 4 1. Hoe werkt Ustekinumab (Stelara) 4 2. Wat moet u weten voordat u Ustekinumab (Stelara) gebruikt 5 Gebruik Ustekinumab (Stelara) niet 5 Wees

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT PURETHAL Pollen, suspensie voor injectie voor subcutaan gebruik Geadsorbeerd gemodificeerd allergeenextract van graspollen Lees goed de hele bijsluiter voordat u

Nadere informatie

Anamneseformulier volwassenen polikliniek allergologie

Anamneseformulier volwassenen polikliniek allergologie www.dcklinieken.nl Anamneseformulier volwassenen polikliniek allergologie Datum anamnese: - - Patiëntenetiket: Aanvragend arts: E-mail: Plaats hier uw etiket KLACHTEN: Geef per onderdeel aan hoeveel hinder

Nadere informatie

Koemelkallergietest. Informatie voor ouders / verzorgers. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Koemelkallergietest. Informatie voor ouders / verzorgers. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Koemelkallergietest Informatie voor ouders / verzorgers F0894-1250 oktober 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het innemen van dit geneesmiddel.

Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het innemen van dit geneesmiddel. BIJSLUITER VOOR DE PATIËNT STALORAL, allergeenoplossingen voor sublinguaal gebruik Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het innemen van dit geneesmiddel. Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

Allergie- en astmacentrum voor kinderen

Allergie- en astmacentrum voor kinderen Patiënteninformatie Allergie- en astmacentrum voor kinderen Informatie over het allergie- en astmacentrum van Tergooi Allergie- en astmacentrum voor kinderen Informatie over het allergie- en astmacentrum

Nadere informatie

Heeft uw kind het benauwd? Zeven aandachtspunten die kunnen helpen

Heeft uw kind het benauwd? Zeven aandachtspunten die kunnen helpen Heeft uw kind het benauwd? Zeven aandachtspunten die kunnen helpen Albert Schweitzer ziekenhuis Oktober 2013 Pavo 1050 Inleiding Als uw kind het plotseling benauwd krijgt, is het belangrijk dat u geen

Nadere informatie

Allergologisch onderzoek

Allergologisch onderzoek Allergologisch onderzoek Allergologisch onderzoek Klachten van de huid of luchtwegen kunnen soms door overgevoeligheid (allergie) veroorzaakt worden. Bij verdenking op een allergie kan allergologisch onderzoek

Nadere informatie

Interne Geneeskunde Allergologie. Immunotherapie voor insectenallergie bij mastocytose

Interne Geneeskunde Allergologie. Immunotherapie voor insectenallergie bij mastocytose Interne Geneeskunde Allergologie Immunotherapie voor insectenallergie bij mastocytose Interne Geneeskunde Allergologie Wat is mastocytose? Mastocytose is de naam voor een zeldzame ziekte, die het gevolg

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Alutard SQ Huisstofmijten, suspensie voor injectie, 100 100.000 SQ-E/ml Gezuiverd preparaat van Dermatophagoides species. Lees de hele bijsluiter zorgvuldig

Nadere informatie

07 - Informatie over insectenallergie

07 - Informatie over insectenallergie 07 - Informatie over insectenallergie Inhoud Wat is een insectenallergie eigenlijk?... 1 Waarom is een behandeling nodig?... 2 Wat te doen indien een insectenallergie wordt vermoed?... 3 De behandeling

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Grazax 75.000 SQ-T lyophilisaat voor oraal gebruik gestandaardiseerd allergeenextract van pollen van Timotheegras (Phleum pratense) Lees goed de hele bijsluiter

Nadere informatie

Inleiding Symptomen Werking van de neus

Inleiding Symptomen Werking van de neus VERKOUDHEID 202 Inleiding U komt op de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, omdat u last heeft van verkoudheid. Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in uw neus, bijholten en uw keel. Verkoudheid

Nadere informatie

Benauwdheid bij kinderen jonger dan 6 jaar

Benauwdheid bij kinderen jonger dan 6 jaar KINDERGENEESKUNDE Benauwdheid bij kinderen jonger dan 6 jaar KINDEREN Benauwdheid bij kinderen jonger dan 6 jaar Veel kinderen hebben als baby, peuter of kleuter wel eens last van astmatische klachten,

Nadere informatie

Nummer 06 Mei Zomervakantie. Triage. Eigen risico. Onder andere in dit nummer. Zomervakantie Triage

Nummer 06 Mei Zomervakantie. Triage. Eigen risico. Onder andere in dit nummer. Zomervakantie Triage Nummer 06 Mei 2015 Huisartsenpraktijk Asklepios Nieuwe Markt 1D 3771 CB Barneveld D.G. de Jong 0342-411445 D. Tavenier 0342-411446 F.V.B. Vorage 0342-411447 K.F.J. van Wijnendaele 0342-411448 H. Rademaker

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Rosacea

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Rosacea Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Rosacea z 1 Wat is rosacea? Rosacea is een veel voorkomende aandoening van het gezicht, vooral bij vrouwen boven de dertig. De

Nadere informatie

Benauwdheid bij kinderen jonger dan 6 jaar

Benauwdheid bij kinderen jonger dan 6 jaar Benauwdheid bij kinderen jonger dan 6 jaar Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Kinderen met astmatische klachten... 1 3. Oorzaken piepende ademhaling... 1 4. Risicofactoren astma... 2 5. Twee soorten piep-

Nadere informatie

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module 1.3.1.3 RVG 25632. Version 2014_04 Page 1 of 5. Bijsluiter: informatie voor de gebruiker

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module 1.3.1.3 RVG 25632. Version 2014_04 Page 1 of 5. Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Version 2014_04 Page 1 of 5 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker loratadine hooikoortstabletten Apotex 10 mg, tabletten Loratadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

Benauwdheidsklachten bij kinderen

Benauwdheidsklachten bij kinderen Benauwdheidsklachten bij kinderen Informatie voor ouders en/of verzorgers In deze folder staat meer informatie over hoe u benauwdheidsklachten bij uw kind herkent en wat kunt u daar aan kunt doen. Neem

Nadere informatie

Azathioprine (Imuran )

Azathioprine (Imuran ) Afdeling dermatologie/allergologie, locatie AZU Azathioprine (Imuran ) bij constitutioneel eczeem (CE) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten het geneesmiddel azathioprine te gaan gebruiken.

Nadere informatie

ALLERGIE ONDERZOEKEN

ALLERGIE ONDERZOEKEN ALLERGIE ONDERZOEKEN In deze folder geeft het Ruwaard van Putten ziekenhuis u algemene informatie over allergie onderzoeken in ons ziekenhuis. Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig te lezen. Indien

Nadere informatie

BECLOMETASON NEVEL APOTEX 50, NEUSSPRAY SUSPENSIE 50 MICROGRAM/DOSIS RVG 28086= Version 2016_06 Page 1 of 6

BECLOMETASON NEVEL APOTEX 50, NEUSSPRAY SUSPENSIE 50 MICROGRAM/DOSIS RVG 28086= Version 2016_06 Page 1 of 6 Version 2016_06 Page 1 of 6 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER BECLOMETASON NEVEL APOTEX 50, NEUSSPRAY beclometasondipropionaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken,

Nadere informatie

Contactallergisch eczeem

Contactallergisch eczeem Allergietesten Contactallergisch eczeem Het vermoeden bestaat dat u allergisch (overgevoelig) bent voor een of meerdere stoffen waarmee u via de huid in contact komt. Dit kunnen allerlei stoffen zijn.

Nadere informatie

Somatostatine receptor scintigrafie (Octreotide scan) Nucleaire geneeskunde

Somatostatine receptor scintigrafie (Octreotide scan) Nucleaire geneeskunde Somatostatine receptor scintigrafie (Octreotide scan) Nucleaire geneeskunde U bent naar de afdeling Nucleaire geneeskunde van Zuyderland Medisch Centrum verwezen om een somatostatine receptor scintigrafie

Nadere informatie