Wat maak jij. morgen mee MBO. mbo groen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat maak jij. morgen mee MBO. mbo groen"

Transcriptie

1 1 Wat maak jij morgen mee MBO mbo groen

2 2informatie mbo groen

3 3 Inhoud Veehouderij Loonwerk Plantenteelt Dierverzorging Dierenartsassistent Paardenhouderij Natuur & groene ruimte Bloem & Design Design & Styling Voeding

4 4informatie mbo groen Morgen is groen Morgen is groen bij AOC Oost. En dat is maar goed ook. We hebben een groene wereld nodig, waarin jij en je omgeving goed kunnen leven. Daar zijn veel groene handen voor nodig. Nu en in de toekomst. Doe je mee? In de vertrouwde wereld van AOC Oost beleef je groen onderwijs: je ruikt de bloemen, voelt de dieren, proeft het voedsel en werkt aan schone techniek. Zo bouw je in de praktijk van nu aan de groene wereld van morgen. Met een beroepsopleiding van AOC Oost ben je klaar voor de groene toekomst. De werkgelegenheid in de groensector neemt de komende jaren toe. Morgen ligt er dus een uitdagende baan op jou te wachten! Vandaag beleef je groen onderwijs in een omgeving waarin je jezelf kunt zijn en iedereen elkaar kent. Welke locatie je ook kiest, bij AOC Oost weet je mijn morgen is groen!

5 5 bij AOC Oost AOC Oost heeft vestigingen in Almelo, Borculo (alleen vmbo), Doetinchem, Enschede en Twello. Bij ons kun je terecht voor vmbo, mbo, bedrijfsopleidingen en Het Groene Lyceum. Deze informatiegids vertelt je alles over het mbo groen, onze beroepsopleidingen. Welke locatie je ook kiest, bij AOC Oost weet je mijn morgen is groen!

6 6informatie mbo groen Kies jij dit jaar of komend jaar voor een mbo-opleiding? Dan is deze informatiegids voor jou bedoeld! Maar uiteraard zijn ook je meelezende ouders, verzorgers, leraren en decanen van harte welkom in de wereld van AOC Oost! Kijk voor het meest actuele overzicht van de opleidingen en de scholen op Ben je klaar voor een eerste verkenning van AOC Oost? Begin dan snel, wedden dat er een wereld voor je open gaat? Ook jouw morgen is groen bij AOC Oost!

7 7 Veehouderij Loonwerk Plantenteelt Dierverzorging Dierenartsassistent Paardenhouderij De opleidingen van mbo groen Natuur & groene ruimte Hovenier, Groenvoorziener, Cultuurtechnicus, Bos- en Natuurbeheerder Top dat je je verdiept in het mbo groen. Een verstandige keuze, want door de groeiende werkgelegenheid en de wereldwijde aandacht voor (duurzaam) groen, weet je zeker mijn morgen is groen! Bij ons kun je terecht voor diverse opleidingsrichtingen waarmee je in heel wat verschillende beroepen aan de slag kunt gaan. In deze gids maken we jou wegwijs in de mogelijkheden die groen onderwijs bij AOC Oost te bieden heeft. Blader de gids eens rustig door en bepaal welk werkveld het beste bij je past. Daarna kijk je naar de opleidingen die erbij horen. Bloem & Design Design & Styling De beste beleving van de mogelijkheden krijg je natuurlijk op een van onze open dagen. Voeding Achter in deze gids zie je wanneer de open dagen zijn.

8 8informatie mbo groen Modern, persoonlijk en afwisselend. Ons onderwijs Kies je voor AOC Oost dan kies je voor aantrekkelijk, modern onderwijs. We werken altijd vanuit praktijksituaties en we maken gebruik van jouw persoonlijke eigenschappen, zodat jij op de voor jou best mogelijke manier kunt leren. Dat doen we het liefst op bedrijven of met behulp van bedrijven. In Nederland, maar ook in het buitenland! En in kleine groepen, zodat iedereen elkaar kent. We proberen je te laten ontdekken dat je meer in je mars hebt dan je zelf vaak denkt. Bij ons kun je de dingen doen waar je goed in bent en die je leuk vindt. Dat motiveert! Je krijgt bij ons, naast examens, Proeven van Bekwaamheid. Daarin laat je zien wat je kunt. De Proeven laten we zoveel mogelijk in bepaalde bedrijfssituaties plaatsvinden. Daarom werk je ook in projecten en schoolondernemingen, waar je in overleg met je coach je schoolactiviteiten plant. Veel lesstof kun je digitaal bekijken in onze digitale leeromgeving. Zo kun je waar je ook bent in contact staan met studenten, docenten en decanen.

9 9 BOL of BBL: beroepsopleidende leerweg of beroepsbegeleidende leerweg De meeste opleidingen van AOC Oost kun je via BOL of BBL volgen. BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Dat houdt in dat je gemiddeld drie dagen per week naar school gaat en twee dagen per week beroeps praktijk vorming (BPV) hebt op een bedrijf. Daar leer je het vak in de praktijk. BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Hierbij ben je maar een of twee dagen per week op school. Daarnaast heb je een baan in de betreffende sector bij een erkend BPV-bedrijf. Zo n bedrijf zoek je zelf uit en je sluit met het bedrijf een arbeidscontract af. BOL BBL Veel lesstof kun je digitaal bekijken via ons intranet.

10 10 informatie mbo groen Veehouderij Nederland is een toonaangevend land als het om veehouderij gaat. Jouw volledig gemechaniseerd melk- en fokbedrijf helpt die naam hoog te houden. Bijna alles gaat digitaal en nieuwe ontwikkelingen haal je meteen naar binnen. Jouw koeien leveren veel melk en je stieren winnen prijzen. En natuurlijk heb je veel oog voor het welzijn van je dieren. Handel, beleid en verzorging vormen de basis van je vak. Als veehouder ben je verantwoordelijk voor een groot aantal dieren. Dat kan gaan om rundvee, varkens, pluimvee, geiten, paarden of schapen. Je verzorgt ze goed. Daarbij weeg je kosten en baten af en maak je de juiste keuzes. Ook kun je goed omgaan met landbouwmachines en computers. En natuurlijk moet de zaak ook draaien, je zakelijke instincten zul je ook moeten gebruiken.

11 11 Niveau 2 Medewerker dierverzorging Als medewerker dierverzorging werk je voornamelijk op veehouderijbedrijven. Dit zijn rundvee-, varkens- of pluimveebedrijven. Je verricht de voorkomende werkzaamheden die te maken hebben met het verzorgen van koeien, varkens of pluimvee, zoals: voeren, letten op de gezondheid van de dieren en het verzorgen van het grasland en de voedergewassen. Je doet dat onder begeleiding. Niveau 3 Dierverzorger melkvee Dierverzorger hokdieren (varkens en pluimvee) Als dierverzorger werk je voornamelijk op veehouderijbedrijven. Dit zijn rundvee-, varkens- of pluimveebedrijven. Je verricht de voorkomende werkzaamheden die te maken hebben met het verzorgen van koeien, varkens of pluimvee, zoals: voeren, letten op de gezondheid van de dieren en het verzorgen van het grasland en de voedergewassen. Je doet dat zelfstandig. Daarnaast ben je ook in staat om met behulp van de kengetallen van het bedrijf in te spelen op veranderingen. Niveau 4 Dierhouder melkvee Dierhouder hokdieren (varkens en pluimvee) Als dierhouder werk je voornamelijk op rundvee-, varkens- of pluimveebedrijven. Je verzorgt koeien, varkens of pluimvee. Je kunt zelfstandig dieren voeren en de gezondheid van de dieren controleren. Je bent in staat beslissingen te nemen voor de toekomst van je bedrijf, op basis van het toekomstperspectief van de veehouderij in het algemeen. Je bent op de hoogte van de kengetallen en weet hoe je die kunt beïnvloeden. Je bent de manager van het bedrijf. Iets voor jou? Je loopbaan als veehouder begint met een intensieve studie. Je leert alles over de dieren waar je mee te maken kunt krijgen, en over de manier waarop je een bedrijf in de veehouderij runt. Daar komt meer bij kijken dan je misschien denkt. Melken, ziektes opsporen, veetransport, melkquota bijhouden, medewerkers aansturen, hygiënisch schoonmaken en loon uitbetalen, het hoort er allemaal bij. Je kunt na je studie kiezen voor een bestaan als veehouder, fokker, handelaar in grondstoffen of bijvoorbeeld KI-medewerker. Wat zijn je beroepsmogelijkheden? Melkveehouder Varkenshouder Pluimveehouder Inseminator Bedrijfsadviseur Voorlichter Verkoper Medewerker bedrijfsverzorgingsdienst Medewerker accountantskantoor Veevoedingsdeskundige

12 12 informatie mbo groen Loonwerk Hoe denk je dat Nederland eruit zou zien zonder graafmachines, shovels en tractoren? Waarschijnlijk als een groot moeras. Kijk naar onze polders, onze wegen, onze landbouwgronden en onze kanalen. Die worden met supersterke machines aangelegd, onderhouden en bewerkt. Het geeft een kick om met die extreme krachten te werken. Maar je moet wel weten wat je doet. Je hebt daarvoor technisch inzicht nodig, doorzettingsvermogen en zelfstandigheid. Wie met deze eigenschappen in de wereld van de grote machines stapt, kan straks letterlijk bergen verzetten! Het is 5 uur en aan de horizon wacht nog een veld maïs om geoogst te worden. Geen probleem voor jou, je pakt even een boterham en gaat lekker door. Je gaat naar een nieuwe klant. Je weet precies hoe je jezelf presenteert. Gelukt! Je hebt een flinke klus in het vooruitzicht. Met je opdrachtgever bespreek je het hoe en wat. Je zorgt dat de machinerie draait en dat er op tijd wordt gepoot en geoogst. Je hebt oog voor de gewassen waar je mee werkt; als de maïs er anders bij staat dan je had verwacht, wil jij weten waarom. Je klust een ochtend aan je combine, geniet na het oogsten van de ondergaande zon en drinkt na je klus nog wat met je klant. Je vindt het mooi om over je vak te praten en om je klanten verder te helpen.

13 13 Niveau 2 Medewerker gemechaniseerd loonbedrijf Als medewerker gemechaniseerd loonbedrijf ben je dienstverlener in de sector voedsel en leefomgeving. Je werkt op een agrarische loonbedrijf, een cultuurtechnisch loonbedrijf/ grondverzet of in de meststoffendistributie. Je werkt met machines van het loonbedrijf op het terrein van een opdrachtgever. Je hebt een uitvoerende rol en verricht kleine reparaties en onderhoudswerkzaamheden. Dat doe je onder leiding. Veel werk is routine en vereist tempo. De werkzaamheden worden steeds aangepast aan de omstandigheden. Je krijgt te maken met piekperiodes. Je werkt alleen of in teamverband. Veiligheid voor jezelf, je collega s en directe omstanders is heel belangrijk. Jij bent de vertegenwoordiger van het loonbedrijf. Je houding is klantvriendelijk en accuraat. Niveau 3 Vakbekwaam medewerker gemechaniseerd loonwerk Als vakbekwaam medewerker op een loonbedrijf werk je zelfstandig bij klanten van dat bedrijf. Het loonbedrijf verricht werkzaamheden bij boeren, maar ook bij particulieren, aannemers et cetera. Om je werk goed te kunnen doen, moet je om kunnen gaan met machines, verstand hebben van bodem en planten en op een prettige en zakelijke wijze met klanten kunnen communiceren. Ook ben je in staat om andere medewerkers aan te sturen en klanten te adviseren. Iets voor jou? Ben je zelfstandig ingesteld, houd je van afwisseling, is je werkdag pas afgelopen als de klus klaar is en kun je goed met mensen omgaan? Dan is loonwerk misschien iets voor jou. Tijdens de opleiding leer je meer over de machines die je gebruikt, denk aan combines, heftrucks en trekkers. Technisch inzicht is dus belangrijk, net als oog voor detail, je wilt altijd kwaliteit leveren! Verder oefen je communicatieve vaardigheden, want als loonwerker heb je niet alleen veel contacten met veehouders maar ook met bedrijven in de groene sector zoals groenvoorzieners en natuurbeheerders. Natuurlijk weet je veel van grond, gewassen en gewasbescherming. En zo combineer je op een heel praktische manier je kennis van natuur en techniek. Na je opleiding word je loonwerker of monteur. Of je gaat op een andere manier bezig met techniek en gewassen. Wat zijn je beroepsmogelijkheden? Loonwerker Medewerker gemeentelijke groendiensten Medewerker weg- en waterbouw

14 14 informatie mbo groen Plantenteelt (inclusief Sierteelt) In de groenteteelt, sierteelt en boomteelt werk je binnen of buiten. Afhankelijk van wat je teelt, werk je in moderne kassen met computergestuurde klimaatscontrole of in de buitenlucht. Bij de sierteelt en boomteelt zijn de producten waarmee je werkt zeer verschillend. Denk bijvoorbeeld aan bloembollen, bomen, zomerbloemen, snijbloemen, potplanten en vaste planten. In de Nederlandse tuinbouw werken zo n mensen. Dat klinkt veel, maar er is dan ook genoeg werk. Ook voor jou! Je werkt zorgvuldig. Natuurlijk heb je ook oog voor de kwaliteit van het product en voor de veiligheid van jezelf, je omgeving en je collega s. Je werkt mee in de teelt, je houdt je bezig met de techniek op het bedrijf, de machines, de robots en gereedschappen en je bent bezig met de oogst. Die wordt verkocht op een veiling of via de groothandel. Als je gaat werken op een veredelingsbedrijf ben je bezig met het zaaien, stekken en vermeerderen van planten zodat andere kwekers de plant verder op kunnen kweken. Tijdens de teelt speel je voortdurend in op het te telen product en op veranderende omstandigheden. Als medewerker teelt moet je kennis en inzicht hebben in de verschillende onderdelen van de teelt en de schakels in de keten. Je werk is complex omdat er veel techniek en automatisering bij komt kijken. Wat zijn je beroepsmogelijkheden? Plantenteler Medewerker kwekerij Productmanager Kwaliteitscontroleur Boomkweker Iets voor jou? Kies je voor plantenteelt, dan maak je in het begin een keuze: boomteelt/vastplantenteelt of teelt in de kas. In beide beroepen zitten veel carrièremogelijkheden. Je leert alles over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de teelt, techniek en (economische) ontwikkelingen in de maatschappij.

15 15 Niveau 2 Medewerker plantenteelt Als medewerker plantenteelt werk je op een bedrijf met potplantenteelt, boomteelt, bolbloementeelt, groenteteelt, (snij) bloementeelt, bloembollenteelt, vaste plantenteelt, fruitteelt of een combinatie hiervan. Afhankelijk van de teelt werkt je in de binnenteelt of in de buitenteelt. Werkzaamheden in de binnenteelt vinden vaak plaats in een kas, werkzaamheden in de buitenteelt op het teeltperceel. Niveau 3 Vakbekwaam medewerker plantenteelt Als vakbekwaam medewerker teelt heb je een uitvoerende, organiserende en vaktechnisch adviserende en begeleidende rol. Uitvoerende werkzaamheden verricht je vaak in teamverband. Je organiseert het werk van de medewerkers, begeleidt hen vaktechnisch en bent verantwoordelijk voor hun werk en hun veiligheid. De organisatie en voortgang van de werkzaamheden valt onder jouw verantwoordelijkheid. Je adviseert de bedrijfsleider vaktechnisch. Je werkt zelfstandig, zonder toezicht van de leidinggevende. De bedrijfsleider of ondernemer is eindverantwoordelijke. Je bewaakt het bedrijfsproces onder meer door het combineren van gegevens en factoren die van invloed zijn op de dagelijkse praktijk. Daarvoor is kennis nodig van feiten, principes en processen, alsmede vakkennis en praktische vaardigheden.

16 16 informatie mbo groen Tuin, Dierverzorging Park & Landschap Dieren vind je geweldig. Of het nu puppies of jonge alligators zijn, stoere werkpaarden of jonge dolfijnen. Je bent niet bang om vies te worden en als je beslissingen neemt, staat het belang van de dieren voorop. Hebben ze iets onder de leden, dan zie je dat meteen. Hygiëne is belangrijk om ziektes te voorkomen. Dus als de stal, het hok of het aquarium een keertje extra schoongemaakt moet worden, dan doe je dat gewoon. En zo zorg je dat de dieren het altijd goed hebben, of je nu in een winkel, manege, dolfinarium of dierenartspraktijk werkt. Iets voor jou? Als dierenverzorger ben je, samen met je collega s, verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het bedrijf waar je werkt. Of dat nu een asiel, een afdeling van een dierentuin, een dierenwinkel of een kinderboerderij is. Wij leren je van alles over dieren. Denk aan de verzorging (van het juiste voedsel tot het lekker borstelen of het knippen van nagels), het gedrag van het dier waar je later mee kunt gaan werken en over het veilig en hygiënisch huisvesten ervan. Ook leer je hoe je de kosten voor voer en verzorging berekent en de regels waar je je aan moet houden. Met je diploma op zak kun je terecht in alle bedrijven waar dieren een hoofdrol spelen. In de dierentuin waar je werkt, is een olifantje geboren. Een geweldige gebeurtenis en jij mag hem verzorgen! In het asiel waar je werkt, wordt een nestje kittens afgeleverd. Ze zien er haveloos en uitgedroogd uit. Je weet wat je moet doen en geeft ze snel water. Tijdens je dienst op de dierenambulance krijg je een melding: een zwaan heeft zich aan prikkeldraad verwond en een hond is aangereden. Je schat de situatie goed in en besluit eerst op zoek te gaan naar de hond.

17 Niveau 2 Medewerker dierverzorging Als medewerker dierverzorging werk je op een bedrijf waar dieren gehouden worden. Dit kan een paardenbedrijf zijn, een hondenpension of een dierenpark of kinderboerderij. Je bent in staat om onder begeleiding werkzaamheden uit te voeren zoals het voeren van de dieren, het hanteren en verplaatsen en het opletten op de gezondheid van de dieren. 17 Niveau 3 Dierverzorger recreatiedieren De beroepspraktijk van jou als dierverzorger is afhankelijk van het bedrijfstype. De werkzaamheden in een honden en kattenbedrijf, een dierenpark, een manegebedrijf of een kinderboerderij verschillen. Toch hebben in het algemeen de werkzaamheden betrekking op het voeren, het verzorgen en het begeleiden bij de voortplanting van de dieren en het verzorgen van de leef- en werkomgeving. Daarnaast pas je de kwaliteitssystemen en procedures van het bedrijf toe. De dierverzorger heeft een uitvoerende en signalerende rol en voert uitvoerende werkzaamheden zelfstandig en vaak op eigen initiatief uit. Hierbij heeft hij een eigen verantwoordelijkheid, maar de eindverantwoording ligt bij de ondernemer of leidinggevende. Niveau 4 Manager dierverzorging De dierenhouder is als ondernemer of bedrijfsleider werkzaam in de dierenhouderij op een bedrijf waar recreatiedieren gehouden worden. In deze bedrijven worden dieren meestal niet gebruikt voor productie, maar is er sprake van een dienst. Veel van deze bedrijven hebben niet alleen een recreatieve functie, maar ook een educatieve, sociaalculturele en/of therapeutische functie. Binnen deze sector bestaan diverse bedrijfstypen, afhankelijk van diersoort en functie, zoals dierenasiels, kinderboerderijen, kennels, dierenpensions en dierenparken. De beroepspraktijk van jou als dierenhouder is afhankelijk van het gehanteerde bedrijfssysteem. Je verzorgt de bedrijfsvoering van de dierenhouderij, als beginnend beroepsbeoefenaar in overleg. Dit betreft het plannen, organiseren en evalueren van de bedrijfsprocessen en het onderling afstemmen daarvan. Je onderhoudt contacten met leveranciers en klanten. Soms is het coördineren van de vruchtbaarheid en de voortplanting van de dieren een belangrijk onderdeel. Daarnaast heb je uitvoerende werkzaamheden zoals het voeren en verzorgen van de dieren, evenals het verzorgen van de werken leefomgeving. De dierenhouder is zeer betrokken bij het bedrijf. Je hebt een ondernemende en pro-actieve houding. Je probeert maatschappelijke ontwikkelingen als kansen voor je bedrijf te zien. Je speelt flexibel in op wisselende interne en externe omstandigheden. Bij het coördineren en uitvoeren van werkzaamheden ben je zorgvuldig en resultaatgericht. Hierbij heeft de dierenhouder voortdurende aandacht voor (het welzijn van) zijn dieren. Wat zijn je beroepsmogelijkheden? Medewerker dierenwinkel Beheerder van dierenasiel Medewerker op een kinderboerderij Hondentrimmer Houder dierenpension Dierenverzorger in dierenpark

18 18 informatie mbo groen Dierenartsassistent Zeker in een dierenartsenpraktijk komt op een gemiddelde middag van alles over de vloer: een pup die voor zijn eerste inentingen komt, een zenuwachtige fret, een kat met een ontstoken tekenbeet. Tegen sluitingstijd wordt een aangereden hond binnengebracht. De dierenarts kan hem niet meer helpen. Ben je dierenartsassistent, dan assisteer je niet alleen de dierenartsen, je slaat ook een arm om een ontroostbaar jongetje. Je bent breed opgeleid, dus je weet precies hoe je de dieren en hun baasjes kunt helpen. Dieren zijn er niet alleen om te aaien of om naar te kijken, maar ook om te helpen. En dat wil jij graag. Je hebt een voorkeur voor vee, paarden of juist kleine huisdieren als honden en katten. Of je vindt alles even mooi. Dat je tijdens die zorg af en toe flink vies wordt of een knauw kunt krijgen, maakt je niet uit. Als dierenartsassistent heb je een verantwoordelijke taak: je assisteert de dierenarts bij zijn werk. Zo help je bij het maken van röntgenfoto s, bij het afnemen van bloed, bij het maken van echo s of het in slaap brengen van dieren die geopereerd moeten worden. En is de arts er niet, dan moet jij eerste hulp kunnen verlenen. Naast de medische taken ben jij het eerste aanspreekpunt voor het baasje van het dier. Dat vraagt veel mensenkennis, want de nieuwe eigenaar van een pup voelt zich natuurlijk heel anders dan iemand die afscheid moet nemen van zijn huisdier. En natuurlijk zorg je dat de telefoon wordt aangenomen en dat de rekeningen worden verstuurd. Iets voor jou? Tijdens je opleiding leer je hoe je in bepaalde (nood)situaties moet handelen en welk dier welke behandeling moet krijgen. Ook weet je van alles over ziekteverschijnselen en medicijnen die dieren soms nodig hebben. En natuurlijk kun je een zorgvuldige administratie voeren en zorgen dat je cliënten (mens en dier) altijd tevreden zijn. Afhankelijk van je voorkeur kom je meestal terecht in een praktijk voor huisdieren, paarden of bijzondere dieren. Wat zijn je beroepsmogelijkheden? Dierenartsassistent paraveterinair

19 19 Niveau 4 Dierenartsassistent paraveterinair Als dierenartsassistent paraveterinair werk je in een dierenartsenpraktijk voor landbouwhuisdieren (koeien, varkens, schapen, kippen, etc.), paarden en gezelschapsdieren. Ongeveer 50% van de paraveterinairen werkt in een gezelschapsdierenpraktijk en 50% in een gemengde praktijk of landbouwhuisdierenpraktijk. Je verricht receptiewerkzaamheden, assisteert bij het spreekuur, bij opnames en operaties en verzorgt de opgenomen dieren. Je verleent eerste hulp, doet laboratoriumwerk, maakt röntgenfoto s en assisteert bij echografie. Je beheert de diergeneesmiddelen. Je werkt deels onder verantwoordelijkheid van de dierenarts en deels onder eigen verantwoordelijkheid, op basis van de wettelijke bevoegdheid volgens het Besluit Paraveterinairen. Je bent verantwoordelijk voor je eigen werk. Voor wat betreft de wettelijke paraveterinaire handelingen val je onder het veterinair tuchtrecht. Bij de verzorging van en interactie met het dier is nauwlettende observatie, stimulering en begeleiding van het dier van groot belang. Je hebt ook altijd te maken met de cliënt, de houder van het (boerderij)dier. Je wordt geacht zorgvuldig, beleefd, met respect en proactief met de cliënt om te gaan. Het loopbaanperspectief van de dierenartsassistent paraveterinair is beperkt in verband met de geringe doorstroommogelijkheden binnen een dierenartsenpraktijk. Verdere ontwikkeling door cursussen en nascholing is vanzelfsprekend. De opleiding in beeld Worden, die je wilt zijn, is ons motto. Uitgangspositie is je eigen leerproces. Jij geeft met jouw toekomstbeeld vorm aan je eigen leerweg. Van scholier groei je naar paraveterinair. Die groei meten we regelmatig. Die stopt als jij stopt. Je opleiding bestaat voor ongeveer 40 % uit de stage. In het eerste jaar oefen je met melkvee of fokvarkens op bedrijven; jij bepaalt mee op welk soort bedrijf. Daarna kun je terecht bij een dierenarts. Met jouw vragen ga ja aan de gang op school. Soms ben je individueel bezig je zelf te ontwikkelen. Jij stuurt zelf je opleiding, met hulp van je coach. Ook neem je deel aan algemene workshops, praktijkleerlessen en trainingen. Hoe verder in de opleiding, hoe meer jij je kunt verdiepen in wat je eigenlijk wilt worden: paraveterinair.

20 20 Een voorliefde voor paarden is belangrijk als je in de paardenhouderij wilt werken. informatie mbo groen Paardenhouderij Een toppaard wordt bij jou gestald. Samen met je collega zorg je ervoor dat het een topper blijft! En dat kan betekenen dat je hem ook berijdt! Wat een droom! Maar het is even leuk om in een manege te werken en daar de paarden te verzorgen. En wat dacht je van lesgeven? Kinderen, maar ook volwassenen, leren met die prachtige dieren om te gaan? Weet je wat ook gaaf is? Bedrijfsleider te worden! Bij een stoeterij, een hengstenfokkerij, een manege of bij een handelsbedrijf. Iets voor jou? Het belang van de paarden waar je mee werkt, staat voorop, welke richting je ook kiest. En je weet dat kantooruren vaak niet tellen. In de opleiding leer je van alles over voeding, huisvesting en verzorging en, afhankelijk van het niveau, over management. Daarnaast krijg je vakken waardoor je breed opgeleid wordt, denk aan talen, communicatieve vaardigheden en pcgebruik. Wat zijn je beroepsmogelijkheden? Manager paardenhouderij Medewerker op een manege Hengstenhouder Medewerker hippische vereniging Paardenhandelaar Instructeur paardensport Activiteitenbegeleider recreatie Medewerker paardenfokkerij Stamboekfunctionaris Manegehouder

21 21 Niveau 3 Vakbekwaam medewerker paardenhouderij Niveau 4 Manager/bedrijfsleider paardenhouderij Als manager/bedrijfsleider paardenhouderij heb je een passie voor paarden. Je werkt bij een paardenhouderijbedrijf, zoals een stoeterij, hengstenhouderij of opfokbedrijf. Of je gaat aan de slag bij een bedrijf dat zich met sport en recreatie bezig houdt, zoals een sport- en handelstal, pensionstal of manege. Wat betreft de gezondheid en het welzijn van paarden heb je een signalerende en proactieve houding. Dat geldt ook voor de veiligheid van paardensporters, paarden en omstanders. Je bent klantgericht en dienstverlenend. Je focus ligt op de wensen van de klant en de mogelijkheden van het paard. Je gaat om met verschillende doelgroepen (zowel volwassenen als kinderen). Je bent motiverend, initiatiefrijk en breed inzetbaar. Je draagt verantwoordelijkheid en werkt samen met collega s. Onder je werkzaamheden valt de dagelijkse verzorging van paarden. Je hebt voortdurend oog voor het welzijn en de gezondheid van het paard. Je traint paarden. Je bezit elementaire rijvaardigheden en geeft op aspirantniveau instructie in het omgaan met paarden en in de paardensport. De instructeur geeft vooral instructie op een hoger niveau en begeleidt de recreatieve en professionele sporters. Op veel bedrijven vinden activiteiten plaats waar publiek op af komt; het voorbereiden en organiseren van paardgerichte evenementen maakt deel uit van je werkzaamheden. De bedrijfsleider paardenhouderij heeft de algehele leiding over het bedrijf. Als startend beroepsbeoefenaar bezit je specialistische kennis en vaardigheden die nodig zijn voor de paardenhouderij, de paardensport en afhankelijk van de functie voor de bedrijfsvoering.

22 22 informatie mbo groen Natuur & groene ruimte Best belangrijk, natuur en groene ruimte. Maar waarom ook al weer precies? Daar sta je vast niet elk moment bij stil. Maar stel je de wereld eens voor zonder gras, bloemen, bomen, sloten,! Kies je voor een beroep in de natuur & groene ruimte, dan zorg je voor de aanleg en het onderhoud van de parken, tuinen, natuurterreinen, sportterreinen. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat. Je bent creatief en kunt ook goed volgens een plan werken. Bij de opleiding natuur & groene ruimte leer je hoe je de natuur en groene leefomgeving inricht en beheert. Je leert hoe je een houten bruggetje maakt en een pad verhardt, hoe je een vistrap maakt, hoe je bomen verplaatst en snoeit, hoe je een voetbalveld aanlegt. Ook kun je leren hoe je deze groene projecten moet plannen, hoe je de kosten berekent. En wat er verder allemaal bij komt kijken. Met je diploma op zak kun je bijvoorbeeld bij een hoveniersbedrijf gaan werken, bij een golfterrein als greenkeeper of als groenmedewerker bij een gemeente. Je kunt doorgroeien naar managementfuncties bij bedrijven of instellingen die te maken hebben met natuur en groene ruimte. Ook bij advies- en ontwerpbureaus in de branche kun je terecht. Wie ben je, wat wil je en waar ben je goed in?

23 23 Wat zijn je beroepsmogelijkheden? Hovenier Medewerker groenvoorziening Bos- en natuurbeheerder Onderhoudsmedewerker golfterreinen Medewerker inrichting van landelijke gebieden Tuinontwerper Ontwerper groene ruimte Medewerker tuincentrum Medewerker plantenhandel Manager groenbedrijven Opzichter groen Medewerker milieueducatie Coördinator natuurontwikkeling Toezichthouder bij het waterschap Cultuurtechnisch uitvoerder sporten recreatieterreinen Beheerder sportparken en natuurterreinen Kantonnier

24 24 Niveau 2 Medewerker buitenruimte informatie mbo groen Hovenier, Groenvoorziener, Cultuurtechnicus, Bos- en natuurbeheerder Als medewerker buitenruimte heb je een breed werkterrein. Je verricht uitvoerende werkzaamheden bij aanleg en onderhoud van tuinen, parken, groenvoorzieningen, bos- en natuurterreinen en cultuurtechnische werken. Ook het bedienen en onderhouden van machines en installaties behoort tot je taak. Je kunt werken bij een hoveniersbedrijf, aannemer, gemeente, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, waterschap, of bij Rijkswaterstaat. Niveau 3 Vakbekwaam hovenier Als vakbekwaam hovenier ben je werkzaam bij een hoveniersbedrijf. Je verricht uitvoerende werkzaamheden bij aanleg en onderhoud van tuinen en aan de bijbehorende technische en bouwkundige voorzieningen. Als vakbekwaam hovenier stuur je medewerkers aan. Je plant en coördineert de werkzaamheden.

25 25 Niveau 3 Vakbekwaam medewerker groenvoorziening Groenvoorziener, Cultuurtechnicus, Bos- en natuurbeheerder Als vakbekwaam medewerker groenvoorziening ben je werkzaam bij een groenvoorzieningbedrijf, aannemer, gemeente, natuurbeheerder, waterschap of bij Rijkswaterstaat. Je verricht uitvoerende werkzaamheden bij aanleg en onderhoud van groenvoorzieningen, wijkbeheer, natuurgebieden, recreatie- en sportterreinen (waaronder golfbanen) en aan bijbehorende technische voorzieningen. Je stuurt medewerkers aan en je plant en coördineert de werkzaamheden. Niveau 4 Manager natuur en recreatie Hovenier, Groenvoorziener, Cultuurtechnicus, Bos- en natuurbeheerder Als manager natuur en recreatie ben je werkzaam bij de overheid, bij hoveniersbedrijven, aannemingsbedrijven, groenvoorzieningsbedrijven, adviesbureaus of bij eigenaren/beheerders van bos- en/of natuurgebieden, groenvoorzieningen, recreatiebedrijven of waterschappen. Je heb vooral een sturende en toezicht houdende taak. Het betreft hierbij werkzaamheden in relatie tot aanleg, renovatie, onderhoud, inrichting en beheer van tuinen, groenvoorzieningen, bos- en natuurterreinen, cultuuren civieltechnische werken, waterpartijen en waterbouwkundige werken, waterwinning en afvalwaterzuivering, sport- en recreatieterreinen.

26 informatie mbo groen 26 Bloem & Design De opleiding Bloem en Design is ècht iets voor creatieve mensen! Bloem en Design staat voor schitterende kleuren, verse bloemen, creativiteit en natuurlijke materialen. Je leert op een creatieve manier mooie boeketten of ander bloemwerk samen te stellen voor je klanten, je leert aantrekkelijke presentaties te maken en klanten een deskundig advies te geven. Je werkt samen met collega s maar soms ook zelfstandig, hebt lef, bent ondernemend en je werkt met de nieuwste trends op het gebied van bloemen, planten en interieur. Ben je klaar met deze opleiding, dan kun je aan de slag in een bloemenwinkel, binderij, maar ook een tuincentrum. Met een diploma niveau 3 of 4 kun je zelfs je eigen winkel beginnen! Bloemen wil je eigenlijk wel continu om je heen. Je ziet steeds meer dat er bij bloem en styling gebruik wordt gemaakt van natuurlijke Iets voor jou? en gerecyclede materialen. We kunnen gewoon niet Bij Bloem & Design wordt je creativiteit steeds weer meer om duurzame vormgeving heen. Dit is het geprikkeld. Werken met kleur, vorm en materiaal waar jij mee werkt. Bloemen en planten, materiaal is de basis van de opleiding. Je leert alles natuurlijk. Maar ook hout, touw, of zelfs rubber. Je over planten en bloemen, over etaleren kunt het zo gek niet bedenken, of jij weet er wel iets en presenteren en je bent op de hoogte van de moois van te maken. Als binder / arrangeur gebruik nieuwste stijlen en trends. Als je wilt, dan leer je je creativiteit en je gevoel voor styling. Je hebt oog je ook meer over managementvaardigheden, marke- voor trends en werkt graag met bloemen, planten ting, reclame en PR. Ben je klaar, dan kun en andere materialen die je inspireren. Voor een je natuurlijk terecht als bloembinder, arrangeur of sty- bloembinder is geen dag en geen boeket hetzelfde. Je list, maar je kunt bijvoorbeeld ook besluiten je beroep denkt mee met je klanten en overlegt met je collega s, te maken van het opfleuren van kantoorgebouwen, zorgt dat alle bestellingen op tijd af zijn. tentoonstellingen of beurzen. Natuurlijk ziet je zaak er mooi, creatief en verzorgd uit. Als klanten bij je binnen komen, nemen ze graag een bloemetje mee naar buiten.

27 27 Kijk je altijd vol bewondering naar die schitterende bloemen, trendy interieurs en etalages? Wordt jouw creativiteit geprikkeld door deze kleurige blikvangers? Of jeuken je handen als je een etalage ziet om deze nog mooier te maken? Goede kans dat je jezelf in jouw werkveld waant. De opleidingen Bloem & Design bieden je alle ruimte in de veelzijdige en kleurrijke omgeving van het groen. Welke opleiding je ook kiest, de natuur als inspiratiebron staat centraal in deze opleidingen! Zoek de uitdaging in Bloem & Design. Niveau 2 Medewerker bloembinden Als medewerker bloembinden werk je met name in bloemenwinkels of in de binderijafdeling van een tuincentrum. Je belangrijkste taak is het verkopen en verzorgen van bloemen en het maken van handgebonden boeketten en ander bloemwerk. Vaktechniek, productkennis en creativiteit is daarbij zeer belangrijk, maar vooral ook het op een prettige en zakelijke wijze met klanten kunnen omgaan. Niveau 3 Vakbekwaam medewerker bloembinden Als vakbekwaam medewerker bloembinden werk je met name in bloemenspeciaalzaken of in de binderijafdeling van een tuincentrum. Je belangrijkste taak is het verkopen en verzorgen van bloemen en het maken van handgebonden boeketten en ander bloemwerk, zoals rouwarrangementen, bruidsboeketten, corsages, plantenarrangementen, interieurbeplanting, enzovoort. Vaktechniek, productkennis en creativiteit is daarbij zeer belangrijk, maar vooral ook het op een prettige en zakelijke wijze met klanten kunnen omgaan. Ook kun je collega s op de werkvloer aansturen. Niveau 4 Manager bloembinden Je bent werkzaam in bedrijven die producten verwerken voor decoratieve of kunstzinnige toepassingen in interieur en omgeving (bijvoorbeeld bloemenspeciaalzaken). Als ondernemer, arrangeur, manager of binder ben je verantwoordelijk voor de uitvoering van de werkzaamheden en heb je de algehele leiding over een bedrijf, afdeling of project. Je bent creatief, werkt zelfstandig, bent sociaal en communicatief vaardig en weet conflicten te hanteren. In het contact met klanten en opdrachtgevers gedraag je je klantvriendelijk en correct. Je combineert je ambachtelijke professionaliteit met ondernemersvisie en commercieel talent. Je beheerst het vakgebied volledig en creëert nieuwe trends, ideeën en inzichten tot iets nieuws. Een eigen onderneming starten behoort tot de mogelijkheden. Wat zijn je beroepsmogelijkheden? Bloembinder/arrangeur Medewerker bloemenwinkel Medewerker bloemenspeciaalzaak Medewerker tuincentrum Bloem- en groendecorateur Tentoonstellingsarrangeur Manager Ondernemer in de bloemendetailhandel Afdelingsleider tuincentrum

28 informatie mbo groen 28 Design & Styling IK ZIE IK ZIE WAT JIJ NIET ZIET Tijdens deze opleiding leer je een (winkel-)interieur, exterieur of bijvoorbeeld een stand of een evenement verleidelijk en aantrekkelijk te maken. Voor al je ideeën en ontwerpen geldt dat de natuur steeds als inspiratiebron dient en speel je in op huidige trends waarbij kwaliteit, natuur en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Het doel van je werk als stylist kan zijn het stimuleren van de verkoop of een passende sfeer creëren voor de gebruikers of bezoekers. Hiervoor Iets voor jou? moet je weten hoe je een dergelijke opdracht aanpakt en wat je Creativiteit is uitstijgen boven de standaard, iets nodig hebt om binnen een bepaalde tijd tot het gewenste resultaat nieuws willen doen, lef tonen anders te zijn dan te komen. Zo leer je onder meer hoe je moet schetsen en ontwerpen. anderen, maar tegelijkertijd oog hebben voor Je leert hoe je de ontwerpen presenteert en organiseert en hoe je de de haalbaarheid. Mensen die creatief zijn dagen kosten ervan berekent. zichzelf continu uit om nieuwe wegen in te slaan, omweg te gaan van de platgetreden paden. Zij willen verrassen, met iets nieuws komen en de wereld veroveren. Zoek jij die uitdaging, dan is Design & Styling jou op het lijf geschreven.

29 29 Je ontwikkelt inspirerende ideeën voor de inrichting van een winkel, interieur of evenement en je maakt je ideeën visueel. Verder ga je ontdekken welke trends, woon- en leefstijlen er zijn. Je houdt je ogen open en bezoekt tentoonstellingen, beurzen en (buitenlandse)steden. Je werkt hard aan je kennis over technieken, moderne De natuur en/of het gebruik van natuurlijke materialen en hergebruik van bestaande materialen loopt als een rode draad door de opleiding. Je werkt individueel of samen aan opdrachten. talen, marketing, merken, vormgevers en ontwerpers. Niveau 3 Design & Styling Als stylist ben je waardevol voor bedrijven en particulieren. Je krijgt opdrachten voor het stijlvol vormgeven van interieur en exterieur van bijvoorbeeld een woning, winkel, kantoor, beursstand, ontvangstruimte of publieke ruimte. Je hebt inzicht in de huidige trends en de stijl van een bedrijf, maar je hebt ook een eigen stijl. Je bent fantasierijk, creatief, handig en zit boordevol ideeën. Styling, natuur en duurzaamheid zijn de kernbegrippen van dit beroep. Als stylist zoek je naar de juiste sfeer, passende materialen en spannende kleurencombinaties. Met vormen, kleuren en materialen maak jij iets moois. De natuur is een belangrijke inspiratiebron. Je weet hoe je bijzondere producten moet presenteren om de bewondering van voorbijgangers of bezoekers te oogsten. Je talenten zijn breed inzetbaar. Soms werk je alleen, soms met een heel team. Niveau 4 Design & Styling Als stylist op dit niveau ben jij bovendien altijd het creatieve brein achter het ontwerp. Dus jij hebt de leiding over het geheel. Je communiceert op een professionele manier met de opdrachtgevers en stuurt soms een heel team van mensen aan. Je weet mensen om je heen te enthousiasmeren voor jouw ideeën. Wat zijn je beroepsmogelijkheden? Vormgever ruimtelijke- en productpresentaties Etaleur Visual merchandiser Lifestyle stylist Interieur stylist Designer Groen arrangeur, Decorateur Zelfstandig ondernemer

30 30 informatie mbo groen Voeding Je werkt als voedingsmiddelentechnoloog bij een sausenfabriek. De smaak van de ketchup wijkt ineens af. Je legt het proces stil en zorgt dat de ingrediënten weer goed gemengd zijn. Deze ketchup moet exact dezelfde smaak hebben, daarom is het ook een A-merk waar klanten graag iets meer voor betalen. En dan bellen drie medewerkers af voor de ploegendienst. Geen probleem voor jou, want je weet door snel te handelen hoe je de productie door kunt laten gaan. Je werkgever gaat een nieuwe sportdrank produceren en jij wordt betrokken bij de voorbereidingen. Spannend, want het gaat om een totaal nieuw product. Door jouw inbreng zien de flesjes die van de lopende band rollen er fantastisch uit en is het product lekker, veilig én gezond! Eten en drinken doen we elke dag en op ieder moment. Als voedingsmiddelentechnoloog heb je een belangrijke zelfstandige functie. Je zorgt dat voedsel goed, lekker en veilig wordt verwerkt of van de band rolt. Zit er een kink in de kabel, dan weet jij waarom. Kan er iets verbeterd worden, dan weet jij hoe. Verder kun je snel ingrijpen en ben je niet bang om drastische maatregelen te nemen (je legt bijvoorbeeld een productieband met 30 inpakkers stil omdat er een fout in de datering van het product zit). Je plant de productie en zorgt dat die planning wordt gehaald. Je rapporteert naar je baas en geeft zelf leiding als dat nodig is. De boterham op je bord. De yoghurtdrinks en kaassnacks in de koelkast. Al die levensmiddelen in de supermarkt. De bedrijven waar ze gemaakt worden. De reclames op tv. De toonaangevende rol van Nederland in de voedselvoorziening. Onze export, onze trots, onze welvaart... De voedingswereld is zó vanzelfsprekend aanwezig in het dagelijkse leven. Je zou bijna vergeten dat het telkens weer begint met een klein wondertje. Een zaadje dat ontkiemt in de grond. Een kalfje dat zich opricht in de stal. Nederlandse agrariërs en tuinders zijn dagelijks getuige van dat wonder. Ze vinden dat ze het mooiste vak hebben dat er is.

31 31 Iets voor jou? Je leert hoe je voedsel op een veilige en hygiënische manier bereidt en verwerkt. Je ontwikkelt verschillende producten en bewaakt de kwaliteit. Je werkt met toetjes, pizza s, frisdranken, chips, ijs, kaas, beschuit, patat, worst, salades en ga zo maar door. Je neemt deel aan een masterclass banket en doet mee wedstrijden wie de beste hamburgers kan maken. Je leert hoe je leiding geeft aan de operators (werknemers die producten bijvoorbeeld verwerken en inpakken). Na je studie kom je in een heel diverse wereld terecht. Je kunt proberen nog lekkerder snacks te produceren of, als je commercieel bent ingesteld, bijvoorbeeld een nieuwe soepsoort helpen introduceren die lekker vers smaakt! Of je gaat ervoor zorgen dat anderen perfect hun werk kunnen doen. Kan er iets verbeterd worden, dan weet jij hoe. Wat zijn je beroepsmogelijkheden? Productontwikkelaar Kwaliteitscontroleur Medewerker bakkerij Voedingsmiddelentechnoloog Keurmeester bij Keuringsdienst van Waren Voorman bierbrouwerij Medewerker bij groenten en fruitverwerkend bedrijf Logistiek manager Specialist product en proces

32 32 informatie mbo groen Niveau 2 Voedingsoperator Als voedingsoperator werk je zelfstandig in het productieproces van een voedingsmiddelenbedrijf. Je bedient en bewaakt apparatuur, controleert de kwaliteit en grijpt in als dat nodig is. In de opleiding wordt aandacht besteed aan: hygiëne, productbereiding, laboratoriumonderzoek, recepturen berekenen en het bedienen van een verpakkingslijn. Dit gebeurt in practica, tijdens de BPV (stage), in theorielessen en door zelfwerkzaamheid. Tijdens projecten (patat, hamburger) word je uitgedaagd om samen met anderen producten te maken en krijg je de gelegenheid je kennis en vaardigheid in praktijk te brengen. Niveau 3 Allround voedingsoperator Als allround operator werk je zelfstandig in het productieproces van een voedingsmiddelenbedrijf. Je bestuurt het proces, controleert de kwaliteit en grijpt in als dat nodig is. Daarnaast begeleid je collega-operators. Je bent flexibel inzetbaar op meerdere plaatsen. Je kunt je gemakkelijk aanpassen aan veranderingen in het proces en aan het product. In de opleiding wordt aandacht besteed aan: hygiëne, productbereiding, laboratoriumonderzoek, productontwikkeling en begeleiden en instrueren. Dit gebeurt in practica, tijdens de BPV (stage), in theorielessen en door zelfwerkzaamheid. Tijdens projecten (patat, pizza) word je uitgedaagd om samen met anderen producten te maken en krijg je de gelegenheid je kennis en vaardigheid in praktijk te brengen. Niveau 4 Manager Voeding Als manager voeding heb je een niveau 4 opleiding voedingsmiddelentechnologie voltooid. Je bent werkzaam in de productieafdeling of kwaliteitsdienst van een voedingsmiddelenbedrijf. Je houdt je bezig met het produceren van voedingsmiddelen die aan bepaalde kwaliteitseisen moeten voldoen. Je verzorgt de planning en de begeleiding van dagelijkse werkzaamheden. Je werkt in een team en begeleidt de medewerkers van dit team. In de opleiding wordt aandacht besteed aan: hygiëne, productbereiding, laboratoriumonderzoek, productontwikkeling, leiding geven en kwaliteitsverbetering. Dit gebeurt in practica, tijdens de BPV (stage), in theorielessen en door zelfwerkzaamheid. Tijdens projecten (zoals patat, pizza en schoolonderneming) word je uitgedaagd om samen met anderen producten te maken en krijg je de gelegenheid je kennis en vaardigheid in praktijk te brengen.

33 Aanmeldingsformulier MBO Schooljaar: Persoonlijke gegevens deelnemer Achternaam (voluit): Gegevens ouder(s)/verzorger(s) (Indien deelnemer minderjarig is) Achternaam en voorletter(s) van de vader/verzorger: MBO Voorvoegsel: Nationaliteit vader: Voornamen (alle voornamen): * Straat en huisnummer: Roepnaam: * Postcode en woonplaats: Geboortedatum: Geboorte gemeente: man vrouw * Telefoonnummer: Handtekening vader: Nationaliteit: Achternaam en voorletter(s) van de moeder/verzorgster: Straat en huisnummer: Nationaliteit moeder: Postcode en woonplaats: * Straat en huisnummer: Telefoonnummer: * Postcode en woonplaats: Telefoonnummer mobiel: * Telefoonnummer: Bank- of gironummer van de deelnemer: Handtekening moeder: Burgerservicenummer: * Deze gegevens alleen invullen als deze afwijken van de persoonlijke gegevens van de deelnemer adres: Handtekening deelnemer: Op de onderwijslocaties van AOC Oost worden foto- en/of filmopnames gemaakt van activiteiten voor publicatie in brochures en/of het internet. Indien u hier geen bezwaar tegen heeft, kunt u dit hier aangeven door het vakje aan te kruisen. Hiermee geeft u toestemming voor het gebruik van dit beeldmateriaal. Indien de deelnemer die zich meldt minderjarig is, dient de toestemming geven te worden door een wettelijke vertegenwoordiger van de deelnemer. Ondergetekende heeft geen bezwaar tegen het gebruik van beeldmateriaal zoals hierboven beschreven.

34 Gegevens vooropleiding Soort opleiding VMBO Diploma: ja nee Leerweg Theoretische leerweg Gemengde leerweg Kader beroepsgerichte leerweg Basis beroepsgerichte leerweg Basis beroepsgerichte leerweg/leerwerktraject Leerweg Ondersteunend Onderwijs (LWOO) gevolgd Sector Techniek Zorg en Welzijn Economie Landbouw HAVO Diploma: ja nee Anders, nl.: Naam laatst bezochte school: Straat en nummer: Postcode en woonplaats: Telefoon: Naam decaan: Diploma: ja nee Diploma: ja nee Vakkenpakket Portfolio beschikbaar: ja nee Indien de deelnemer recht heeft op leerlinggebonden financiering dient de ouder/verzorger een kopie van de beschikking mee te sturen. Kopie beschikking meegestuurd Aanmelden Vul hieronder in welke opleiding je wilt volgen en kruis het niveau en de leerweg aan. Voor een overzicht van de opleidingen verwijzen we naar de MBO-gids. Bij aanmelding voor BBL-opleiding Gegevens BPV-bedrijf (indien bekend) Naam bedrijf: Ja, ik meld me aan voor de opleiding die ik hieronder aangeef. Opleiding: Straat en huisnummer: Niveau: I II III IV In het werkveld: Leerweg: BOL BBL Postcode en woonplaats: Telefoonnummer: Kruis hier de locatie van je voorkeur aan. Hou er rekening mee dat niet alle opleidingen op alle locaties worden verzorgd. Groeipunt, Postbus 853, 7600 AW Almelo MBO Almelo, Postbus 19, 7600 AA Almelo MBO Doetinchem, Postbus 479, 7000 AL Doetinchem MBO Enschede, Hengelosestraat 481, 7521 AG Enschede MBO Twello, Postbus 175, 7390 AD Twello Naam praktijkopleider: adres: Stuur dit ingevulde aanmeldingsformulier in een voldoende gefrankeerde envelop naar de locatie die je hebt aangekruist met daarbij: een kopie identiteitsbewijs (identiteitskaart voor- en achterkant) en 1 recente pasfoto (voorzien van naam en postcode). Datum ontvangst: Administratienummer: Niet invullen (t.b.v. administratie)

35 35 Toelatingseisen De opleidingen van AOC Oost worden gegeven op verschillende niveaus. Voor elk niveau gelden andere toelatingseisen. Het advies van de afleverende school speelt overigens ook een rol bij de toelating. Als je je hebt aangemeld, nodigen we je uit voor een gesprek om samen na te gaan of jouw keuze de juiste is en welke leerweg het beste bij je past. Niveau Opleiding Studieduur Toelating 1 Entree-opleiding: assistent medewerker 1 jaar die eenvoudige werkzaamheden uitvoert onder begeleiding Drempelloos, maar uitsluitend toegankelijk voor degenen die niet tenminste voldoen aan de vooropleidingseisen van de basisberoepsopleiding en die niet volledig leerplichtig zijn. 2 Basisberoepsopleiding: medewerker 2 jaar Diploma VMBO die onder leiding alle voorkomende Basisberoepsgerichte Leerweg of verwante praktische werkzaamheden uitvoert niveau 1 opleiding. Op basis van het portfolio van de leerling kan plaatsing in een niveau 3 opleiding mogelijk zijn. 3 Vakopleiding: vakbekwaam medewerker 3 jaar Diploma VMBO Theoretische Leerweg die zelfstandig werk uitvoert, op kwaliteit Diploma VMBO Gemengde Leerweg beoordeelt, werk voorbereidt en verdeelt Diploma VMBO Kaderberoepsgerichte Leerweg HAVO-overgangsbewijs naar klas 4 4 Middenkaderopleiding: 3 jaar* Diploma VMBO Theoretische Leerweg manager/bedrijfsleider/uitvoerder die alle Diploma VMBO Gemengde Leerweg vaktechnische aspecten van het vak Diploma VMBO Kaderberoepsgerichte Leerweg beheerst en leiding kan geven aan een HAVO-overgangsbewijs naar klas 4 (eigen) bedrijf (planning, administratie en beheer) Wij adviseren leerlingen die willen instromen op niveau 4 via de Kaderberoepsgerichte Leerweg deze af te sluiten met goede resultaten en daarnaast Wiskunde + Biologie/NaSk. Stage heet in het mbo Beroepspraktijkvorming (BPV) en speelt een hele belangrijke rol. *) Uitgezonderd de opleiding Dierenartsassistent paraveterinair, die 4 jaar duurt. Versneld doorstromen naar het HBO Met een MBO BOL opleiding op niveau 4 kun je doorstromen naar het Hoger Beroepsonderwijs (HBO). Voor veel richtingen is het niet alleen de leukste, maar ook de beste voorbereiding op het HBO, zo blijkt uit onze ervaringen! AOC Oost heeft afspraken gemaakt met enkele scholen in het HBO om versneld het HBO te doen. Vraag er eens naar!

36 Open dagen Voor een compleet overzicht van open dagen en informatie-avonden kijk op: Locatie informatie: Almelo Bornerbroeksestraat PH Almelo adres telefoon Bereikbaarheid: de bus (lijn 22) stopt op 4 minuten lopen van school. Treinstation Almelo De Riet is op 6 minuten loopafstand. Er zijn ook veel leerlingen die naar school komen met de fiets of brommer. MBO Doetinchem Gezellenlaan AZ Doetinchem adres telefoon Bereikbaarheid: de school ligt op ongeveer 8 minuten lopen van het NS station. Je kunt ook met de bus, de lijnen 24, 27, 29 en 40 stoppen bij de school (halte Watertoren). Enschede Hengelosestraat AG Enschede adres telefoon Bereikbaarheid: AOC Oost Enschede is uitstekend per bus bereikbaar zowel vanuit Enschede als Hengelo. Twello Meester Zwiersweg HD Twello adres telefoon Bereikbaarheid: de school ligt op 10 minuten lopen van het NS station. NS station Twello heeft een directe treinverbinding met Apeldoorn en Deventer. Groeipunt Postbus AW Almelo adres telefoon

Wat maak jij. morgen mee MBO. Veehouderij

Wat maak jij. morgen mee MBO. Veehouderij Wat maak jij morgen mee MBO Morgen is groen bij AOC Oost Morgen is groen bij AOC Oost. En dat is maar goed ook. We hebben een groene wereld nodig, waarin jij en je omgeving goed kunnen leven. Daar zijn

Nadere informatie

Wat maak jij. morgen mee MBO. Dierenarts assistent. paraveterinair

Wat maak jij. morgen mee MBO. Dierenarts assistent. paraveterinair Wat maak jij morgen mee MBO Dierenarts assistent paraveterinair Morgen is groen bij AOC Oost Morgen is groen bij AOC Oost. En dat is maar goed ook. We hebben een groene wereld nodig, waarin jij en je omgeving

Nadere informatie

Wat maak jij. morgen mee MBO. Plantenteelt. incl. Sierteelt

Wat maak jij. morgen mee MBO. Plantenteelt. incl. Sierteelt Wat maak jij morgen mee MBO incl. Sierteelt Morgen is groen bij AOC Oost Morgen is groen bij AOC Oost. En dat is maar goed ook. We hebben een groene wereld nodig, waarin jij en je omgeving goed kunnen

Nadere informatie

Wat maak jij. morgen mee MBO. Design & Styling

Wat maak jij. morgen mee MBO. Design & Styling Wat maak jij morgen mee MBO Design & Styling Morgen is groen bij AOC Oost Morgen is groen bij AOC Oost. En dat is maar goed ook. We hebben een groene wereld nodig, waarin jij en je omgeving goed kunnen

Nadere informatie

Wat maak jij. morgen mee MBO. Loonwerk

Wat maak jij. morgen mee MBO. Loonwerk Wat maak jij morgen mee MBO Loonwerk Morgen is groen bij AOC Oost Morgen is groen bij AOC Oost. En dat is maar goed ook. We hebben een groene wereld nodig, waarin jij en je omgeving goed kunnen leven.

Nadere informatie

Wat maak jij. Paardenhouderij. morgen mee MBO

Wat maak jij. Paardenhouderij. morgen mee MBO Wat maak jij morgen mee MBO Morgen is groen bij AOC Oost Morgen is groen bij AOC Oost. En dat is maar goed ook. We hebben een groene wereld nodig, waarin jij en je omgeving goed kunnen leven. Daar zijn

Nadere informatie

Wat maak jij. morgen mee MBO. Design & Styling

Wat maak jij. morgen mee MBO. Design & Styling Wat maak jij morgen mee MBO Design & Styling Morgen is groen bij AOC Oost Morgen is groen bij AOC Oost. En dat is maar goed ook. We hebben een groene wereld nodig, waarin jij en je omgeving goed kunnen

Nadere informatie

Wat maak jij. morgen mee MBO. Natuur & Groene ruimte

Wat maak jij. morgen mee MBO. Natuur & Groene ruimte Wat maak jij morgen mee MBO Natuur & Groene ruimte Morgen is groen bij AOC Oost Morgen is groen bij AOC Oost. En dat is maar goed ook. We hebben een groene wereld nodig, waarin jij en je omgeving goed

Nadere informatie

Wat maak jij. morgen mee MBO. Voeding

Wat maak jij. morgen mee MBO. Voeding Wat maak jij morgen mee MBO Voeding Morgen is groen bij AOC Oost Morgen is groen bij AOC Oost. En dat is maar goed ook. We hebben een groene wereld nodig, waarin jij en je omgeving goed kunnen leven. Daar

Nadere informatie

Wat maak jij. morgen mee MBO. Bloem & Design

Wat maak jij. morgen mee MBO. Bloem & Design Wat maak jij morgen mee MBO Bloem & Design Morgen is groen bij AOC Oost Morgen is groen bij AOC Oost. En dat is maar goed ook. We hebben een groene wereld nodig, waarin jij en je omgeving goed kunnen leven.

Nadere informatie

Niveau 2; Natuur en groene ruimte Surprising nature Watermanagement / Cultuurtechniek Bos- en Natuurbeheer Tuin, Park & Landschap

Niveau 2; Natuur en groene ruimte Surprising nature Watermanagement / Cultuurtechniek Bos- en Natuurbeheer Tuin, Park & Landschap Niveau 2; Natuur en groene ruimte Watermanagement / Cultuurtechniek Bos- en Natuurbeheer Medewerker buitenruimte De medewerker buitenruimte heeft een breed werkterrein en verricht uitvoerende werkzaamheden

Nadere informatie

mbo 2014 2015 Open huis 2014 Groen licht voor succes! AANMELDINGSFORMULIER

mbo 2014 2015 Open huis 2014 Groen licht voor succes! AANMELDINGSFORMULIER Vrijdag 24 januari 18.30 tot 21.00 uur Zaterdag 25 januari 10.00 tot 13.00 uur Woensdag 16 april 18.30 tot 21.00 uur Groen licht voor succes! AANMELDINGSFORMULIER Open huis 2014 mbo 2014 2015 Het Clusius

Nadere informatie

mbo 2013-2014 Open huis 2013 Groen licht voor succes! AANMELDINGSFORMULIER Vrijdag 25 januari 18.30 tot 21.00 uur

mbo 2013-2014 Open huis 2013 Groen licht voor succes! AANMELDINGSFORMULIER Vrijdag 25 januari 18.30 tot 21.00 uur Open huis 2013 Groen licht voor succes! Vrijdag 25 januari 18.30 tot 21.00 uur AANMELDINGSFORMULIER Zaterdag 26 januari 10.00 tot 13.00 uur Vrijdag 19 april 18.30 tot 21.00 uur mbo 2013-2014 Het Clusius

Nadere informatie

aanmelden. Mike, Bianca, Ron en Evelien onderweg naar een groene mbo-opleiding. agribusiness bloem & styling

aanmelden. Mike, Bianca, Ron en Evelien onderweg naar een groene mbo-opleiding. agribusiness bloem & styling Aanmelden 2017-2018 agribusiness bloem & styling dier groen & techniek voeding & gezondheid Mike, Bianca, Ron en Evelien onderweg naar een groene mbo-opleiding aanmelden 2017-2018 Groen licht voor succes!

Nadere informatie

aanmelden. Mike, Bianca, Ron en Evelien onderweg naar een groene mbo-opleiding. agribusiness bloem & styling

aanmelden. Mike, Bianca, Ron en Evelien onderweg naar een groene mbo-opleiding. agribusiness bloem & styling Aanmelden 2016-2017 agribusiness bloem & styling dier groen & techniek voeding & gezondheid Mike, Bianca, Ron en Evelien onderweg naar een groene mbo-opleiding aanmelden 2016-2017 Groen licht voor succes!

Nadere informatie

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Almelo. Het Groene Lyceum

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Almelo. Het Groene Lyceum Doe mee in onze groene wereld Almelo vmbo groen Het Groene Lyceum 2informatie vmbo groen 2017-2018 AOC Oost is jouw wereld. Een groene wereld die jij zelf mag invullen met jouw talent en interesse. Zet

Nadere informatie

mbo dierverzorging Waak over het welzijn van dieren

mbo dierverzorging Waak over het welzijn van dieren mbo dierverzorging 2014 2015 Waak over het welzijn van dieren mbo dierverzorging Dieren verdienen jouw zorg Vind jij dieren al je hele leven geweldig? Dan is er goed nieuws! Met de opleiding Dierverzorging

Nadere informatie

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Twello. Het Groene Lyceum. Vakman schaps route

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Twello. Het Groene Lyceum. Vakman schaps route Doe mee in onze groene wereld Twello vmbo groen Het Groene Lyceum Vakman schaps route 2informatie vmbo groen 2017-2018 AOC Oost is jouw wereld. Een groene wereld die jij zelf mag invullen met jouw talent

Nadere informatie

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Doetinchem. Het Groene Lyceum. Vakman schaps route

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Doetinchem. Het Groene Lyceum. Vakman schaps route Doe mee in onze groene wereld Doetinchem vmbo groen Het Groene Lyceum Vakman schaps route 2informatie vmbo groen 2017-2018 AOC Oost is jouw wereld. Een groene wereld die jij zelf mag invullen met jouw

Nadere informatie

Jouw praktische weg naar het hbo. Onderdeel van AOC Oost

Jouw praktische weg naar het hbo. Onderdeel van AOC Oost Jouw praktische weg naar het hbo Onderdeel van AOC Oost 2014 2015 2Informatie Het Groene Lyceum 2014-2015 Lekker praktisch bezig zijn maar wel op een hoog niveau. Is dat ook voor jou de leukste route naar

Nadere informatie

Opleidings- en examenplan

Opleidings- en examenplan Opleidings- en examenplan Naam opleiding: Recreatiedieren (ondernemer/manager recreatiedieren) niveau 4 Crebonummer: 97730 Cohort: 2015-2016 (studiejaar afronding opleiding 2017-2018) Het beroepsbeeld

Nadere informatie

Doe mee in onze. groene wereld. open dag. vmbo groen. Enschede. Vakman schaps route. vrijdag 26 januari uur uur.

Doe mee in onze. groene wereld. open dag. vmbo groen. Enschede. Vakman schaps route. vrijdag 26 januari uur uur. Doe mee in onze groene wereld Enschede vmbo groen Vakman schaps route open dag vrijdag 26 januari 2018 15.30 uur - 20.30 uur www.aoc-oost.nl 2informatie vmbo groen 2018-2019 AOC Oost is jouw wereld. Een

Nadere informatie

Maak nu de opdrachten in deze lesbrief en kom erachter of jij je keuze al kunt maken!

Maak nu de opdrachten in deze lesbrief en kom erachter of jij je keuze al kunt maken! Beste leerling, Kiezen is best lastig, zeker als het om een vervolgopleiding gaat. Om je hierbij te helpen is er LOB, Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding. Iedere vo-school geeft hier op zijn eigen manier

Nadere informatie

Het Leukste Vmbo. Open dag. Van doetinchem. woensdag 23 januari 2019 van tot uur. Haalt je beste binnenste buiten.

Het Leukste Vmbo. Open dag. Van doetinchem. woensdag 23 januari 2019 van tot uur. Haalt je beste binnenste buiten. ar ol ja Scho 2020 / 2019 Het Leukste Vmbo Van doetinchem Open dag woensdag 23 januari 2019 van 16.00 tot 21.00 uur Haalt je beste binnenste buiten. informatie vmbo Groen 2019-2020 Inhoud Zet jouw stappen

Nadere informatie

Maak nu de opdrachten in deze lesbrief en kom erachter of jij je keuze al kunt maken!

Maak nu de opdrachten in deze lesbrief en kom erachter of jij je keuze al kunt maken! Beste leerling, Kiezen is best lastig, zeker als het om een vervolgopleiding gaat. Om je hierbij te helpen is er LOB, Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding. Iedere vo-school geeft hier op zijn eigen manier

Nadere informatie

Het Leukste Vmbo. Haalt je beste binnenste buiten. Van ALMELO. Open dagen

Het Leukste Vmbo. Haalt je beste binnenste buiten. Van ALMELO. Open dagen ar ol ja Scho 2020 / 2019 Het Leukste Vmbo Open dagen Van ALMELO Woensdag 28 november 2018 van 15.00 tot 20.00 uur Woensdag 16 januari 2019 van 15.00 tot 20.00 uur Haalt je beste binnenste buiten. informatie

Nadere informatie

Paard.zone Paardenhouderij. Paardensport. Hoefsmid. is de nieuwe naam van AOC Oost & Groene Welle.

Paard.zone Paardenhouderij. Paardensport. Hoefsmid. is de nieuwe naam van AOC Oost & Groene Welle. Paard.zone 2018-2019 Paardenhouderij Paardensport Hoefsmid is de nieuwe naam van AOC Oost & Groene Welle. Inhoud INHOUD PAARD.ZONE ONS ONDERWIJS DE PRAKTIJK IN KIES ZELF PAARD.ZONE Werken met paarden en

Nadere informatie

1. Portfolio van de leerling

1. Portfolio van de leerling 1 Handleiding voor de leerling Dit is het doorstroomportfolio van de leerling. Om je in te schrijven voor een mbo-opleiding moet je dit portfolio zo volledig mogelijk invullen. Vraag je decaan / mentor

Nadere informatie

alfa-college.nl drenthecollege.nl mensoaltinggroningen.nl noorderpoort.nl

alfa-college.nl drenthecollege.nl mensoaltinggroningen.nl noorderpoort.nl alfa-college.nl drenthecollege.nl mboterra.nl mensoaltinggroningen.nl noorderpoort.nl Inleiding Er zijn ontzettend veel opleidingen in het mbo, wat het moeilijk maakt om te kiezen. Om jou te helpen bij

Nadere informatie

Agro.zone Groen, grond & infra. Veehouderij. is de nieuwe naam van AOC Oost & Groene Welle.

Agro.zone Groen, grond & infra. Veehouderij. is de nieuwe naam van AOC Oost & Groene Welle. Agro.zone 2018-20 Groen, grond & infra is de nieuwe naam van AOC Oost & Groene Welle. Inhoud INHOUD AGRO.ZONE ONS ONDERWIJS DE PRAKTIJK IN AGRO.ZONE Iedereen heeft het weleens gegeten: een lekkere boterham

Nadere informatie

1. Portfolio van de leerling 1

1. Portfolio van de leerling 1 1. Portfolio van de leerling 1 Handleiding voor de leerling Dit is het doorstroomportfolio van de leerling. Om je in te schrijven voor een mbo-opleiding moet je dit portfolio zo volledig mogelijk invullen.

Nadere informatie

Horeca en Facilitaire dienstverlening

Horeca en Facilitaire dienstverlening Groningen, Hoogeveen, Hardenberg 06 2014-2015 Horeca en Facilitaire dienstverlening www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum

Nadere informatie

INFOBLAD - Bloem & Design

INFOBLAD - Bloem & Design INFOBLAD - Bloem & Design MBO-bloem & design Opleidingsinformatie Heb je oog voor kleuren, vormen en materialen? Heb jij een passie voor bloemen en ben je creatief? Kies dan voor de opleiding MBO-bloem

Nadere informatie

INFOBLAD - Dier & Welzijn

INFOBLAD - Dier & Welzijn INFOBLAD - Dier & Welzijn MBO- Opleidingsinformatie Hou je van dieren? Dat is een mooi begin! Kun je goed omgaan met dieren én mensen en ben je iemand die van aanpakken weet? Dan is de opleiding MBO- iets

Nadere informatie

vmbo Keuzevakken. Wat ga jij kiezen?

vmbo Keuzevakken. Wat ga jij kiezen? vmbo 2017 2018 Keuzevakken. Wat ga jij kiezen? 1 Beste leerling, Je gaat binnenkort naar de derde klas van het vmbo. Daar volg je het brede profielvak Groen waarin je aan de slag gaat met natuur en milieu,

Nadere informatie

Ondernemend onderwijs voor een groene toekomst. Groen is overal en voor iedereen

Ondernemend onderwijs voor een groene toekomst. Groen is overal en voor iedereen Ondernemend onderwijs voor een groene toekomst Groen is overal en voor iedereen AOC s geven een breed scala aan opleidingen op het gebied van voedsel, natuur en leefomgeving. Zij verzorgen vmbo, mbo en

Nadere informatie

Enthousiast tuinliefhebber?

Enthousiast tuinliefhebber? Enthousiast tuinliefhebber? Wil jij als natuurliefhebber ook alles weten van tuinieren. En ben je bovendien handig en creatief? Dan ben jij vast de ideale hovenier. Vakbekwaam Hovenier Als hovenier weet

Nadere informatie

Leerweg: Basis. Het magazine voor jongeren die iets willen bereiken. Lesbrief. Naam: Klas: Mentor:

Leerweg: Basis. Het magazine voor jongeren die iets willen bereiken. Lesbrief. Naam: Klas: Mentor: Leerweg: Basis Het magazine voor jongeren die iets willen bereiken Lesbrief Naam: Klas: Mentor: Beste leerling, Kiezen is best lastig, zeker als het om een vervolgopleiding gaat. Om je hierbij te helpen

Nadere informatie

Later word ik dierenarts!

Later word ik dierenarts! Later word ik dierenarts! Hengelosestraat 290 7521 AM Enschede 053-4345777 www.dierenartsenpraktijktonnema.nl info@dierenartsenpraktijktonnema.nl 1 2 Dierenarts zijn, wat betekent dat eigenlijk? De opleiding

Nadere informatie

mbo groene ruimte Laat jij Nederland genieten van groen?

mbo groene ruimte Laat jij Nederland genieten van groen? mbo groene ruimte 2016 2017 Laat jij Nederland genieten van groen? mbo groene ruimte Genieten van groen Ben je graag actief in de groene buitenruimte? In de zon, maar ook in weer en wind? Maak jij (vak)

Nadere informatie

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Borculo

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Borculo Doe mee in onze groene wereld Borculo vmbo groen 2informatie vmbo groen 2017-2018 AOC Oost is jouw wereld. Een groene wereld die jij zelf mag invullen met jouw talent en interesse. Zet jouw stappen in

Nadere informatie

Leerweg: TL, GL en Kader. Het magazine voor jongeren die iets willen bereiken. Lesbrief. Naam: Klas: Mentor:

Leerweg: TL, GL en Kader. Het magazine voor jongeren die iets willen bereiken. Lesbrief. Naam: Klas: Mentor: Leerweg: TL, GL en Kader Het magazine voor jongeren die iets willen bereiken Lesbrief Naam: Klas: Mentor: Beste leerling, Kiezen is best lastig, zeker als het om een vervolgopleiding gaat. Om je hierbij

Nadere informatie

IK GA VOOR MHBO AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR MHBO AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR MHBO AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL KEUZE UIT 5 MHBO-OPLEIDINGEN MHBO-opleidingen zijn opleidingstrajecten op maat. Hierbij doorloop je sneller een opleiding en kun je je diploma dus extra snel

Nadere informatie

INFOBLAD - Bloem & Design

INFOBLAD - Bloem & Design INFOBLAD - Bloem & Design MBO-bloem & design Opleidingsinformatie Heb je oog voor kleuren, vormen en materialen? Heb jij een passie voor bloemen en ben je creatief? Kies dan voor de opleiding MBO-bloem

Nadere informatie

mbo groene ruimte Zet een stempel op groen Nederland

mbo groene ruimte Zet een stempel op groen Nederland mbo groene ruimte 2014 2015 Zet een stempel op groen Nederland mbo groene ruimte Nederland kan nog groener Stap eens op de fiets en kijk om je heen: overal in Nederland zie je aangelegd groen. Van park

Nadere informatie

mbo paard Altijd de specialisatie die jóu past: Paardenhouderij Paardensport Professioneel partner van paarden

mbo paard Altijd de specialisatie die jóu past: Paardenhouderij Paardensport Professioneel partner van paarden mbo paard 2015 2016 Altijd de specialisatie die jóu past: Paardenhouderij Paardensport Professioneel partner van paarden mbo paard Help zelf je toekomst in het zadel Zijn (wedstrijd)paarden je lust en

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR ECONOMIE EN ONDERNEMEN MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR ECONOMIE EN ONDERNEMEN MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR ECONOMIE EN ONDERNEMEN MBOAMERSFOORT.NL MET JOU LOOPT ALLES OP ROLLETJES Werken in een bedrijf is elke dag anders. Ben je liever eigen baas? Leer dan alles over zelfstandig ondernemer

Nadere informatie

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor De opleiding interior design & Styling - hbo bachelor Mensen zien hun omgeving steeds meer als een verlengstuk van hun persoonlijkheid.

Nadere informatie

VOORTGEZET ONDERWIJS MBO

VOORTGEZET ONDERWIJS MBO DOORSTROOMDOSSIER VOORTGEZET ONDERWIJS MBO 2007-2008 Achternaam: Adres: Woonplaats: Mobiel nummer: Voornaam: Postcode: Tel. nummer: E-mail: Gewenste opleiding: Crebonummer: Naam college: Instroom leerjaar:

Nadere informatie

Horeca en Facilitaire dienstverlening

Horeca en Facilitaire dienstverlening 06 Groningen, Hoogeveen, Hardenberg 2012-2013 en Facilitaire dienstverlening www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum

Nadere informatie

INFOBLAD - Agro, Handel & Techniek

INFOBLAD - Agro, Handel & Techniek INFOBLAD - Agro, Handel & Techniek MBO-loonwerk Opleidingsinformatie Maïs oogsten, inkuilen, akkers omploegen, grond verzetten en wegen aanleggen: het is ondenkbaar zonder tractor, shovel, graafmachine,

Nadere informatie

Retail.zone

Retail.zone Retail.zone 2018-20 Bloem & styling Groene detailhandel is de nieuwe naam van AOC Oost & Groene Welle. Inhoud INHOUD RETAIL.ZONE ONS ONDERWIJS DE PRAKTIJK IN RETAIL.ZONE Een bloemenwinkel, een tuincentrum,

Nadere informatie

Dier.zone Dierverzorging. Wildlife. Dierenartsassistent paraveterinair. is de nieuwe naam van AOC Oost & Groene Welle.

Dier.zone Dierverzorging. Wildlife. Dierenartsassistent paraveterinair. is de nieuwe naam van AOC Oost & Groene Welle. Dier.zone 2018-2019 Wildlife is de nieuwe naam van AOC Oost & Groene Welle. Inhoud INHOUD DIER.ZONE ONS ONDERWIJS DIER.ZONE Je vindt dieren geweldig. Van schattige puppy s en mooie vogels tot stoere slangen

Nadere informatie

mbo teelt Een vruchtbaar vooruitzicht op werk

mbo teelt Een vruchtbaar vooruitzicht op werk mbo teelt 2015 2016 Een vruchtbaar vooruitzicht op werk mbo teelt Toonaangevend in Teelt Nederland. Teeltland. Het is verbazingwekkend om te zien hoeveel wij in Nederland verbouwen op onze vruchtbare gronden.

Nadere informatie

FLOWER DESIGN. Wellantcollege MBO Aalsmeer Wellantcollege Linnaeus MBO Amsterdam. 2010-2011 Flower Design, Bloem en Interieur:

FLOWER DESIGN. Wellantcollege MBO Aalsmeer Wellantcollege Linnaeus MBO Amsterdam. 2010-2011 Flower Design, Bloem en Interieur: FLOWER DESIGN Wellantcollege MBO Aalsmeer Wellantcollege Linnaeus MBO Amsterdam 2010-2011 Flower Design, Bloem en Interieur: - Medewerker Bloembinden (niv.2) BBL - Vakbekwaam Medewerker Bloembinden (niv.3)

Nadere informatie

mbo melkveehouderij Professioneel partner in de melkveehouderij

mbo melkveehouderij Professioneel partner in de melkveehouderij mbo melkveehouderij 2017 2018 Professioneel partner in de melkveehouderij mbo melkveehouderij Als je van rundvee houdt De Nederlandse melkveehouderij vernieuwt voortdurend. Om die snelheid bij te houden

Nadere informatie

Facilitaire dienstverlening en Horeca

Facilitaire dienstverlening en Horeca #9 en Horeca,, Hardenberg ca! Jij? In de hore nt groeien! * Laat je tale www.alfa-college.nl Bel voor informatie: 0800-35 85 368 Jouw mbo-opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het

Nadere informatie

Open dag. Het Leukste Vmbo. Haalt je beste binnenste buiten. Van ENSCHEDE. Open Lesmiddag. vrijdag 25 januari 2019 van tot 20.

Open dag. Het Leukste Vmbo. Haalt je beste binnenste buiten. Van ENSCHEDE. Open Lesmiddag. vrijdag 25 januari 2019 van tot 20. ar ol ja Scho 2020 / 2019 Het Leukste Vmbo Open dag Van ENSCHEDE vrijdag 25 januari 2019 van 15.30 tot 20.30 uur Open Lesmiddag woensdag 12 december 2019 van 14.00 tot 16.00 uur Haalt je beste binnenste

Nadere informatie

dier Mandy Kuijper onderweg naar een groene opleiding *dierenartsassistent *dierverzorging *paardenhouderij *paraveterinair

dier Mandy Kuijper onderweg naar een groene opleiding *dierenartsassistent *dierverzorging *paardenhouderij *paraveterinair aanpakker praktisch verantwoordelijk dieren verzorgen anderen helpen Afwisseling overzicht houden observeren problemen oplossen Mandy Kuijper onderweg naar een groene opleiding dier *dierenartsassistent

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SPORTACADEMIE AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SPORTACADEMIE AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SPORTACADEMIE AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL JIJ KRIJGT IEDEREEN AAN HET SPORTEN Ben je sportief? En heb je een goede conditie? Maak van sport je werk! Je kunt bij allerlei verschillende bedrijven

Nadere informatie

mbo bloem Geef jouw creatieve passie voor bloemen de ruimte

mbo bloem Geef jouw creatieve passie voor bloemen de ruimte mbo bloem 2016 2017 Geef jouw creatieve passie voor bloemen de ruimte mbo bloem Bloemenvak zoekt creatieve bloembinders Vind jij het ook leuk om bloemen te schikken tot een adembenemend tafereel? Dan ben

Nadere informatie

Infogids 2019/20. Opleidingen mbo Handel INFORMATIEMOMENTEN. OPEN DAGEN Zondag 18 november 2018 Zondag 20 januari tot 16.

Infogids 2019/20. Opleidingen mbo Handel INFORMATIEMOMENTEN. OPEN DAGEN Zondag 18 november 2018 Zondag 20 januari tot 16. Opleidingen mbo Handel INFORMATIEMOMENTEN OPEN DAGEN Zondag 18 november 2018 Zondag 20 januari 2019 11.00 tot 16.00 uur INFODAGEN Donderdag 14 maart 2019 Woensdag 29 mei 2019 16.00 tot 20.00 uur www.facebook.com/derooipannen

Nadere informatie

Animal Friends. Dierverzorging MBO - BOL 2007-2008

Animal Friends. Dierverzorging MBO - BOL 2007-2008 2007-2008 ANIMAL FRIENDS MBO - BOL Animal Friends Dierverzorging In Nederland is er naast huisdieren zoals honden, katten, vogels en vissen ook een groot aantal andere inheemse en uitheemse dieren. Elk

Nadere informatie

Hoogeveen 07 2014-2015. Brood en Banket. www.alfa-college.nl

Hoogeveen 07 2014-2015. Brood en Banket. www.alfa-college.nl Hoogeveen 07 2014-2015 Brood en Banket www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum voor Noord- en Oost-Nederland. Deze

Nadere informatie

mbo styling & design Geef je carrière vorm

mbo styling & design Geef je carrière vorm mbo styling & design 2016 2017 Geef je carrière vorm mbo styling & design Ben jij in vorm? Jij bent één van die bijzondere mensen die overal een kans zien om het leven letterlijk mooier te maken. Voor

Nadere informatie

mbo groen, grond en infra (loonwerk)

mbo groen, grond en infra (loonwerk) mbo groen, grond en infra (loonwerk) 2014 2015 Bouw je carrière vanaf de grond op mbo groen, grond en infra (loonwerk) Ga voor groots werk op Hollandse bodem Alle akkers, kanalen, wegen en polders in Nederland

Nadere informatie

Wellantcollege MBO Aalsmeer Wellantcollege Linnaeus MBO Amsterdam. 2010-2011 Stedelijk Groen & Natuurbeheer:

Wellantcollege MBO Aalsmeer Wellantcollege Linnaeus MBO Amsterdam. 2010-2011 Stedelijk Groen & Natuurbeheer: Stedelijk Groen & Natuurbeheer Wellantcollege MBO Aalsmeer Wellantcollege Linnaeus MBO Amsterdam 2010-2011 Stedelijk Groen & Natuurbeheer: - Assistent natuur en groen (niv.1) BBL - Medewerker Buitenruimte

Nadere informatie

mbo bloembinden Flowers & Art 2015 2016

mbo bloembinden Flowers & Art 2015 2016 mbo bloembinden Flowers & Art 2015 2016 Laat jouw creatieve passie voor bloemen ontluiken mbo bloembinden Flowers & Art Bloemenvak zoekt creatieve bloembinders Vind jij het ook leuk om losse bloemen te

Nadere informatie

mbo styling & design Geef je carrière vorm

mbo styling & design Geef je carrière vorm mbo styling & design 2014 2015 Geef je carrière vorm mbo styling & design Ben jij in vorm? Jij bent één van die bijzondere mensen die overal een kans zien om het leven letterlijk mooier te maken. Voor

Nadere informatie

ik ga voor de School voor Economie en Ondernemen Academie voor Economie en Ondernemen

ik ga voor de School voor Economie en Ondernemen Academie voor Economie en Ondernemen ga jn mi n ka l wi t wa t wa en zi et g at we we La n ge ei ga voor de School voor Economie en Ondernemen Academie voor Economie en Ondernemen Een secretaresse voert natuurlijk heel ander werk uit dan

Nadere informatie

INFOBLAD Dier & Welzijn

INFOBLAD Dier & Welzijn INFOBLAD Dier & Welzijn MBO-paardenhouderij Opleidingsinformatie Paarden zijn je lust en je leven. Je houdt ervan om ze te verzorgen en met ze te gaan rijden. Heb jij een passie voor paarden en wil je

Nadere informatie

wellantcollege ll De Gemengde Leerweg De theoretische leerweg met een praktische inslag. Een succesvolle route!

wellantcollege ll De Gemengde Leerweg De theoretische leerweg met een praktische inslag. Een succesvolle route! wellantcollege ll De Gemengde Leerweg De theoretische leerweg met een praktische inslag. Een succesvolle route! Ben jij dit? ' Ik kan de theoretische leerweg aan, maar ik wil ook graag iets doen met gezond

Nadere informatie

Deel 2. Gevolgd onderwijs pag. 9 2.1 onderwijs op dit moment pag. 10

Deel 2. Gevolgd onderwijs pag. 9 2.1 onderwijs op dit moment pag. 10 Van: Klas: 1 Inhoud: Handleiding Portfolio pag. 3 Deel 1. Dit ben ik pag. 6 Deel 2. Gevolgd onderwijs pag. 9 2.1 onderwijs op dit moment pag. 10 Deel 3. Ervaringen pag. 11 3.1 stage (binnen schooltijd)

Nadere informatie

dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden

dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden SAMIRA KIEST ICT 1 ICT is continu in ontwikkeling. Vraagt om mensen die goed kunnen samenwerken En die dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden naar hbo. Veel banen. Nu en in de toekomst. 2

Nadere informatie

mbo cultuurtechnisch loonwerk Bouw je carrière vanaf de grond op

mbo cultuurtechnisch loonwerk Bouw je carrière vanaf de grond op mbo cultuurtechnisch loonwerk 2016 2017 Bouw je carrière vanaf de grond op mbo cultuurtechnisch loonwerk Als je van grondig werk houdt Cumelabedrijven zijn belangrijke werkgevers op het platteland en in

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR WELZIJN MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR WELZIJN MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR WELZIJN MBOAMERSFOORT.NL JIJ ZIET WAT IEMAND NODIG HEEFT Werken in de sector welzijn is mooi en belangrijk werk. Bij de School voor Welzijn kun je verschillende opleidingen volgen.

Nadere informatie

IK GA VOOR MHBO AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR MHBO AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR MHBO AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL KEUZE UIT 5 MHBO-OPLEIDINGEN MHBO-opleidingen zijn opleidingstrajecten op maat. Hierbij doorloop je sneller een opleiding en kun je je diploma dus extra snel

Nadere informatie

INFOBLAD - Agro, Handel & Techniek

INFOBLAD - Agro, Handel & Techniek INFOBLAD - Agro, Handel & Techniek MBO-melk Opleidingsinformatie Ben je geïnteresseerd in koeien en gewassen? Ben je het liefst op het land of tussen de koeien? Kies dan voor de opleiding MBO-melk. 1.

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SPORTACADEMIE AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SPORTACADEMIE AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SPORTACADEMIE AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL JIJ KRIJGT IEDEREEN AAN HET SPORTEN Ben je sportief? En heb je een goede conditie? Maak van sport je werk! Je kunt bij allerlei verschillende bedrijven

Nadere informatie

IK GA VOOR DE HOTELSCHOOL AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE HOTELSCHOOL AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE HOTELSCHOOL AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL JIJ LAAT MENSEN GENIETEN Jij let op alle details. Ligt het bestek perfect op tafel? Zijn de glazen goed gepoetst? Ziet elk gerecht er fantastisch uit?

Nadere informatie

INFOBLAD Dier & Welzijn

INFOBLAD Dier & Welzijn INFOBLAD Dier & Welzijn MBO- Opleidingsinformatie Hou je van dieren? Dat is een mooi begin! Kun je goed omgaan met dieren én mensen en ben je iemand die van aanpakken weet? Dan is de opleiding MBO- iets

Nadere informatie

Lentiz mbo-opleidingen 2016-2017. Jouw MBO in de regio! MBO Maasland

Lentiz mbo-opleidingen 2016-2017. Jouw MBO in de regio! MBO Maasland Lentiz mbo-opleidingen 2016-2017 MBO Maasland JOUW KANSEN LIGGEN HIER! Lentiz MBO Maasland ligt in Midden-Delfland, tussen Rotterdam en Den Haag. Het Midden-Delflands landschap ligt als een regio van rust,

Nadere informatie

WELKOM OP. VMBO Maasland AANDACHT VOOR

WELKOM OP. VMBO Maasland AANDACHT VOOR WELKOM OP VMBO Maasland AANDACHT VOOR Ben jij bijna van de basisschool af en ga je volgend jaar naar het vmbo? Heb je er nu al zin in? Of vind je het spannend? Op je nieuwe school krijg je verschillende

Nadere informatie

Informatieavond. studiekeuze

Informatieavond. studiekeuze Informatieavond studiekeuze Wat wil je later worden? Elk domein / vakgebied heeft een aantal opleidingen Sector Economie Domein / vakgebied economie en administratie handel en ondernemerschap horeca en

Nadere informatie

Talent voor groei. Welkom bij Dierverzorging. Deze presentatie is vanaf 12 maart s middags te downloaden via

Talent voor groei. Welkom bij Dierverzorging. Deze presentatie is vanaf 12 maart s middags te downloaden via Talent voor groei Welkom bij Dierverzorging Deze presentatie is vanaf 12 maart s middags te downloaden via www.opendagbarneveld.nl Aeres MBO Barneveld Aeres MBO Barneveld Dierverzorging Hippisch Veehouderij

Nadere informatie

mbo dierverzorging Waak over het welzijn van dieren

mbo dierverzorging Waak over het welzijn van dieren mbo dierverzorging 2016 2017 Waak over het welzijn van dieren mbo dierverzorging Dieren verdienen jouw zorg Vind jij dieren al je hele leven geweldig? Dan is er goed nieuws! Met de opleiding Dierverzorging

Nadere informatie

Wellantcollege Aalsmeer Wellantcollege Linnaeus Amsterdam. Stedelijk Groen & Natuurbeheer:

Wellantcollege Aalsmeer Wellantcollege Linnaeus Amsterdam. Stedelijk Groen & Natuurbeheer: Stedelijk Groen & Natuurbeheer Wellantcollege Aalsmeer Wellantcollege Linnaeus Amsterdam Stedelijk Groen & Natuurbeheer: - Medewerker Buitenruimte (niv.2) BBL BOL - Vakbekwaam Hovenier (niv.3) BBL BOL

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR ECONOMIE EN ONDERNEMEN MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR ECONOMIE EN ONDERNEMEN MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR ECONOMIE EN ONDERNEMEN MBOAMERSFOORT.NL MET JOU LOOPT ALLES OP ROLLETJES Werken in een bedrijf is elke dag anders. Ben je liever eigen baas? Leer dan alles over zelfstandig ondernemer

Nadere informatie

ED 5-14. Graafschap College JURIDISCHE DIENSTVERLENING. Opleidingen. Juridische dienstverlening

ED 5-14. Graafschap College JURIDISCHE DIENSTVERLENING. Opleidingen. Juridische dienstverlening JURIDISCHE DIENSTVERLENING ED 5-14 Graafschap College Opleidingen Juridische dienstverlening 2014-2015 Jouw advies helpt mensen verder Ben je hulpvaardig en kun je goed met mensen omgaan? Lijkt het je

Nadere informatie

Dierenhouderij en -verzorging

Dierenhouderij en -verzorging Dierenhouderij en -verzorging Onderwijs 2012-2013 Deze factsheet bevat specifieke informatie over het middelbaar beroepsonderwijs voor de dierenhouderij en -verzorging. Onderwerpen die aan bod komen zijn:

Nadere informatie

IK GA VOOR DE HOTELSCHOOL AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE HOTELSCHOOL AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE HOTELSCHOOL AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL JIJ LAAT MENSEN GENIETEN Jij let op alle details. Ligt het bestek perfect op tafel? Zijn de glazen goed gepoetst? Ziet elk gerecht er fantastisch uit?

Nadere informatie

01IC AOC Oost. MBO Factsheet. Convenantjaar 2013-2014 Nieuwe voortijdige schoolverlaters Voorlopige cijfers Uitgave: maart 2015

01IC AOC Oost. MBO Factsheet. Convenantjaar 2013-2014 Nieuwe voortijdige schoolverlaters Voorlopige cijfers Uitgave: maart 2015 01IC AOC Oost MBO Factsheet Convenantjaar 2013-2014 Nieuwe voortijdige schoolverlaters Voorlopige cijfers Uitgave: maart 2015 Dit document bevat gedetailleerde cijferinformatie over AOC Oost. De tabellen

Nadere informatie

Hoogeveen 2012-2013. Brood en Banket. www.alfa-college.nl

Hoogeveen 2012-2013. Brood en Banket. www.alfa-college.nl Hoogeveen 26 2012-2013 Brood en Banket www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum voor Noord- en Oost-Nederland. Deze

Nadere informatie

IK GA VOOR DE ENTREE- OPLEIDINGEN MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE ENTREE- OPLEIDINGEN MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE ENTREE- OPLEIDINGEN MBOAMERSFOORT.NL WERKEN AAN JE EIGEN TOEKOMST Een entree-opleiding is voor iedereen die nog geen diploma heeft. We hebben opleidingen in 7 richtingen uit 4 sectoren: horeca,

Nadere informatie

mbo cultuurtechnisch loonwerk

mbo cultuurtechnisch loonwerk mbo cultuurtechnisch loonwerk 2017 2018 Bouw je carrière vanaf de grond op mbo cultuurtechnisch loonwerk Als je van grondig werk houdt Cumelabedrijven zijn belangrijke werkgevers op het platteland en in

Nadere informatie

Je ontwikkelt een eigen stijl en durft je te onderscheiden. Je werkt in opdracht, zowel zelfstandig als in teamverband

Je ontwikkelt een eigen stijl en durft je te onderscheiden. Je werkt in opdracht, zowel zelfstandig als in teamverband 1 2 3 4 Werken als stylist Styling Design Wat laat je zien? Je ontwikkelt een eigen stijl en durft je te onderscheiden Je bent nieuwsgierig en veelzijdig Je denkt creatief en commercieel Je neemt initiatief

Nadere informatie

HET GAAT OM DE INHOUD BIJ KIES!

HET GAAT OM DE INHOUD BIJ KIES! HET GAAT OM DE INHOUD BIJ KIES! Schooljaar 2012-2013 Lesbrief bij Kies! mbo-gids 2013-2014 voor Twente BL/KL versie Naam:.... Klas: Mentor:.... Onderwerp: LOB Lesbrief bij KIES - Pagina 1 van 13 Beste

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR SCHOONHEIDS- SPECIALISTEN

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR SCHOONHEIDS- SPECIALISTEN IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR SCHOONHEIDS- SPECIALISTEN MBOAMERSFOORT.NL JIJ HELPT MENSEN ER GOED UIT TE ZIEN Natuurlijk besteed jij zelf veel aandacht aan je uiterlijk. Mensen kijken toch of hun schoonheidsspecialist

Nadere informatie

INFOBLAD - Dier & Welzijn

INFOBLAD - Dier & Welzijn INFOBLAD - Dier & Welzijn MBO-paardenhouderij Opleidingsinformatie Paarden zijn je lust en je leven. Je houdt ervan om ze te verzorgen en met ze te gaan rijden. Heb jij een passie voor paarden en wil je

Nadere informatie

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer!

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! Welkom Met ons onderwijs willen we voor elke VMBO leerling relevant zijn. Door ons onderwijs ontdekken leerlingen wat hen boeit, wat ze kunnen en waar

Nadere informatie