Registratie-richtlijnen F002 BEROEPSCONTACTDERMATOSEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Registratie-richtlijnen F002 BEROEPSCONTACTDERMATOSEN"

Transcriptie

1 BEROEPSCONTACTDERMATOSEN 1 (202: Dermatiden en dermatosen, veroorzaakt door wetenschappelijk erkende allergenen of irritatieve stoffen in het arbeidsmilieu, die niet onder andere posten zijn opgenomen) Toelichting op het document Alle beroepscontactdermatosen (van allergische en ortho-ergische oorsprong), die niet onder een meer specifieke diagnose, betrekking hebbend op het oorzakelijk agens, gecodeerd kunnen worden, worden geregistreerd onder nummer 202 van de Europese lijst. De meest voorkomende beroepshuidafwijkingen zijn de ortho-ergische (niet-allergische) huidafwijkingen. Het eerste deel van dit hoofdstuk heeft betrekking op de minderheid van de beroepsgebonden huidaandoeningen, die berusten op een contactallergie, met name allergisch contacteczeem en urticaria. Het tweede deel heeft betrekking op de niet-allergische huidirritatie: ortho-ergisch of irritatief contacteczeem. Onder nummer 202 van de Europese lijst worden dus ook exacerbaties van een bestaande al dan niet allergische contact-dermatose geregistreerd, ongeacht de vraag of het uitlokkend agens een allergeen of een huid-irriterende stof is. Stoffen en mengsels, die door langdurig of herhaald direct contact met huid of ontstekingsreacties kunnen veroorzaken, worden als irriterende stoffen beschouwd. Stoffen en mengsels die, als zij in contact komen met levend weefsel direct ernstige schade (afhankelijk van de concentratie, contactduur etc.) kunnen aanrichten, worden als corrosief beschouwd. Ten behoeve van de eenduidigheid wordt in deze richtlijn geen onderscheid gemaakt tussen irriterende stoffen in engere zin en corrosiva, tenzij er sprake is van een acuut letsel door corrosiva. In dat geval is er sprake van een bedrijfsongeval in plaats van een beroepsziekte (zie de Toelichting op de registratie-richtlijnen). Sommige stoffen kunnen in lage concentraties irritatie veroorzaken, maar hebben in hogere concentraties een corrosieve werking. Zelfs wrijving kan huidirritatie of -eczeem veroorzaken. Stoffen die volgens de criteria, genoemd in bijlage IV van de EEG Richtlijn 67/548/EEC geklassificeerd moeten worden als corrosief, irriterend of sensibiliserend voor de huid, kunnen herkend worden aan de volgende R- zinnen op de verpakking:

2 EEC: R34: veroorzaakt brandwonden R35: veroorzaakt ernstige brandwonden R38: veroorzaakt irritatie van de huid R43: kan bij huidcontact een overgevoeligheidsreactie veroorzaken. 2 Gezondheidseffecten A. Allergische huidafwijkingen. Belangrijkste oorzaken Bij contact-urticaria zijn de allergenen veelal complexe moleculen, vaak eiwitten. Allergisch contacteczeem wordt vaak veroorzaakt door moleculen met een molecuulmassa van minder dan 2000 tot 3000 Dalton, die als haptenen (incomplete antigenen) of als vol antigeen werken. Een groot aantal stoffen kan een allergische beroepsdermatose veroorzaken. Een limitatieve lijst is niet op te stellen; op dit moment zijn zo n 3800 contact-allergenen bekend. De belangrijkste categorieën met enkele voorbeelden zijn: I. Macromoleculen; stoffen van dierlijke of plantaardige oorsprong, o.a. hout. II.Stoffen met een lage molecuulmassa: 1. metaalzouten (o.a. nikkelzouten, chromaten). 2. harsen, verhardingsmiddelen (o.a. epoxy-harsen). 3. kleurstoffen en tussenproducten bij kleurstofbereiding (o.a. p- fenyleendiamine). III.Foto-allergenen; UV-drogende acrylaatinkten. Diagnostische overwegingen Een allergische huidafwijking kan afhankelijk zijn van: persoonlijk factoren: genetische factoren, cutane of extracutane factoren zoals type huid, dikte van de epidermis, een reeds bestaande sensibilisering, kruisovergevoeligheid etc. exogene factoren: chemische structuur van de sensibiliserende stof, de concentratie daarvan, het soort verdunner of dispersiemiddel, dat gebruikt is (deze kunnen zelf een irriterende werking hebben door hun ontvettende werking, door verandering van de ph van de huid en door aantasting van de huidbarrière, het afweersysteem van de huid). plaats en omvang van de blootstelling. klimaat; o.a. temperatuur, vochtigheid, zonlicht (ultraviolette straling).

3 3 Registratie-richtlijn a. Klinisch beeld Een beeld passend bij een contacteczeem of contact-urticaria. De lokalisatie is afhankelijk van de plaats van het huidcontact. Soms breidt de laesie zich uit buiten de plaats van het primaire contact. Huidtesten: Idealiter zouden plakproeven moeten worden uitgevoerd voor alle verdachte stoffen waarmee de patiënt op het werk in aanraking komt, inclusief de belangrijkste afzonderlijke bestanddelen daarvan. Ook zou getest moeten worden op allergie voor onderdelen van persoonlijke beschermingsmiddelen en huidreinigings- en verzorgingsmiddelen. Foto-allergieën en urticaria vergen speciale testen (o.a. photo patch test, priktest). Deze testen moeten worden uitgevoerd door hierin geschoold personeel. Positieve plakproeven leveren voldoende bewijs voor de beroepsmatige oorzaak van de aandoening; een negatieve plakproef is geen onomstotelijk bewijs dat de oorzaak van de afwijkingen niet in het werk gelegen is. Voor melding en registratie zijn positieve plakproeven niet vereist; in twijfelgevallen kunnen deze echter een onmisbare steun zijn bij het vaststellen van de oorzaak van de huidafwijking. b. Blootstelling Minimale blootstellingsintensiteit: Beroepsmatige blootstelling aan een stof met een sensibiliserend effect op de huid, aannemelijk op basis van de anamnese en zo mogelijk bevestigd door werkplekinformatie, aangevuld met arbeidshygiënisch onderzoek. Het optreden van de huidaandoeningen hangt in de tijd direct samen met de beroepsmatige blootstelling. De afwijkingen verbeteren meestal bij vermijden van het contact en kunnen opvlammen bij een hernieuwde blootstelling. Er is geen dosis/effect-relatie bij het ontstaan van een allergische contactdermatose. Minimale blootstellingsduur: In uitzonderlijke gevallen is een enkel contact voldoende om sensibilisatie te veroorzaken (met dinitrochloorbenzeen, dinitrofluorbenzeen en ftaalzuuranhydride). Gewoonlijk is herhaalde blootstelling nodig. De periode van sensibilisatie duurt meestal 10 tot 15 dagen na het eerste (beroepsmatige) contact. Na deze periode kan iedere verdere blootstelling de afwijkingen snel provoceren. Als sensibilisatie voor de stof is opgetreden vóór beroepsmatige blootstelling kan de reactie na de eerste beroepsmatige blootstelling sneller optreden. Maximale latentietijd: Een paar dagen.

4 B. Irritatie van de huid 4 Diagnostische overwegingen Een groot aantal factoren draagt bij aan het ontstaan en de ernst van de afwijkingen, zoals: Eigenschappen van de stof, als de oplosbaarheid van de stof in water en vet en de ontvettende werking van de stof zelf, de concentratie, de duur van de blootstelling, de interactie met andere stoffen. Blootstelling aan 'sterke' irritantia en corrosiva (bv. sterke basen en zuren) veroorzaakt: onmiddellijk, na één enkele applicatie, een lokale reversibele ontstekingsreactie; in ernstige gevallen etsende effecten, chemische brandwonden met necrose eventueel met rest-verschijnselen (littekenvorming). Blootstelling aan 'relatief lichte' irritantia en corrosiva (bv. zeep en detergentia) veroorzaakt: onder normale omstandigheden en bij normaal gebruik, slechts een oppervlakkige huidirritatie. De symptomen treden gewoonlijk pas op na herhaald of langdurig contact. Vaak spelen fysische invloeden en meervoudige blootstelling aan chemische stoffen een rol. Herhaalde langdurige blootstelling veroorzaakt: na dagen tot weken van voortdurende lichte irritatie huidverdikking en lichenificatie (met pijnlijke kloven). Het is ook mogelijk dat huidirritatie veroorzaakt wordt door deeltjes in de omgevingslucht. Individuele factoren, zoals de huidweerstand, beschadiging van de huid, het vochtgehalte van de huid. Werknemers met een allergisch contacteczeem of andere huidziekten kunnen extra gevoelig zijn voor de effecten van irriterende stoffen. Bijvoorbeeld door herhaald schoonmaakwerk, kan een kwetsbare huid ontstaan (afwashanden) waardoor deze extra gevoelig is bij volgend contact met de irriterende stof. De mogelijkheid bestaat ook dat de huid gevoelig blijft. Een werknemer, die een irritatie-reactie toont voor een product kan in sommige gevallen een verhoogde gevoeligheid voor irritantia ontwikkelen, terwijl de huid klinisch hersteld lijkt. Bij een volgend contact met een irritans treedt de irritatie-reactie dan veel sneller op. Fysische factoren, zoals occlusie, frictie, omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. Zo kan occlusie de irritatie verergeren, bv. in rubberhandschoenen of onder doorweekte kleding.

5 5 Registratie-richtlijn a. Klinisch beeld Huidirritatie, waarvan het, gezien de lokalisatie van de afwijkingen en de aard van de potentieel schadelijke invloed, aannemelijk is dat deze door beroepsgebonden stoffen of invloeden is ontstaan. De symptomen variëren van erytheem (eenvoudige irritatie) tot chemische derdegraads brandwonden (corrosie) en, bij herhaalde blootstelling, tot lichenificatie. De afwijkingen moeten van zodanige ernst zijn dat werkverzuim optreedt of dat aanpassingen in de werksituatie, waardoor verder contact vermeden wordt, noodzakelijk zijn. b. Blootstelling Minimale blootstellingsintensiteit: Beroepsmatige blootstelling aan stoffen die een irriterend of corrosief effect op de huid hebben, aannemelijk op basis van de anamnese en zo mogelijk bevestigd door werkplekinformatie, aangevuld met arbeidshygiënisch onderzoek. Minimale blootstellingsduur: Acute irritatiedermatitis: Enkele minuten tot uren, afhankelijk van de blootstellingsintensiteit. Chronische irritatiedermatitis: Zeven dagen. Maximale latentietijd: De symptomen moeten optreden tijdens de blootstelling of uiterlijk in de loop van de daaropvolgende drie dagen.

CONTACTECZEEM. Wat is contacteczeem?

CONTACTECZEEM. Wat is contacteczeem? CONTACTECZEEM Wat is contacteczeem? Bij contacteczeem krijgt u huidafwijkingen door contact met bepaalde stoffen. Er zijn twee soorten contacteczeem: allergisch contacteczeem irritatief contacteczeem Soms

Nadere informatie

Allergisch contacteczeem

Allergisch contacteczeem Dermatologie Allergisch contacteczeem i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Wat is allergisch contacteczeem? De term eczeem wordt gebruikt voor huidafwijkingen, die gepaard kunnen gaan met jeuk,

Nadere informatie

Registratie-richtlijnen A047 GEHALOGENEERDE AROMATISCHE KOOLWATERSTOFFEN

Registratie-richtlijnen A047 GEHALOGENEERDE AROMATISCHE KOOLWATERSTOFFEN en GEHALOGENEERDE AROMATISCHE KOOLWATERSTOFFEN 1 (127: Door halogeenderivaten van aromatische koolwaterstoffen veroorzaakte ziekten) Beschrijving van de groep stoffen De benzeen-zesring vormt de kern van

Nadere informatie

Allergisch contacteczeem

Allergisch contacteczeem Allergisch contacteczeem Wat is allergisch contacteczeem? De term eczeem wordt gebruikt voor huidafwijkingen, die gepaard kunnen gaan met jeuk, roodheid, kleine bobbeltjes (papels), blaasjes, natten en

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Plakproef

PATIËNTEN INFORMATIE. Plakproef PATIËNTEN INFORMATIE Plakproef 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u enige informatie geven over het onderzoek. Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig te lezen.

Nadere informatie

, v16; FK Achtergrondinformatie Contacteczeem Pagina 1 van 5

, v16; FK Achtergrondinformatie Contacteczeem Pagina 1 van 5 2016127797, v16; FK Achtergrondinformatie Contacteczeem Pagina 1 van Consultatiedocument Farmacotherapeutisch Kompas voor registratiehouders Graag reactie voor 30 april 2017 van de registratiehouders die

Nadere informatie

Allergisch contacteczeem

Allergisch contacteczeem Allergisch contacteczeem Dermatologie Beter voor elkaar Allergisch contacteczeem Wat is allergisch contacteczeem? De term eczeem wordt gebruikt voor huidafwijkingen, die gepaard kunnen gaan met jeuk, roodheid,

Nadere informatie

Stoffen die contactallergieën kunnen veroorzaken Hoe wordt de diagnose gesteld?

Stoffen die contactallergieën kunnen veroorzaken Hoe wordt de diagnose gesteld? Contacteczeem Uw behandelend arts heeft allergisch contacteczeem bij u geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over deze aandoening en de behandelingsmogelijkheden. Wat is contacteczeem? Bij contacteczeem

Nadere informatie

6. Contacteczeem. Dermatologie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

6. Contacteczeem. Dermatologie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! 6. Contacteczeem Dermatologie Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Wat is contacteczeem? Bij contacteczeem krijgt u uitslag op uw huid (eczeem) door contact met bepaalde stoffen.

Nadere informatie

Eczeem, allergie, allergisch contacteczeem, irritatief contacteczeem

Eczeem, allergie, allergisch contacteczeem, irritatief contacteczeem Contacteczeem Eczeem, allergie, allergisch contacteczeem, irritatief contacteczeem Wat is contacteczeem? Bij contacteczeem krijgt u uitslag op uw huid (eczeem) door contact met bepaalde stoffen. Er zijn

Nadere informatie

Het Arbeidsdermatosen Surveillance project en meldingen vanuit de bouwnijverheid

Het Arbeidsdermatosen Surveillance project en meldingen vanuit de bouwnijverheid Het Arbeidsdermatosen Surveillance project en meldingen vanuit de bouwnijverheid Teake Pal Coronel Instituut, Academisch Medisch Centrum Amsterdam Opzet Arbeidsdermatosen surveillance project (ADS) Meldingen

Nadere informatie

Registratie-richtlijnen B006 NIET-IONISERENDE STRALING

Registratie-richtlijnen B006 NIET-IONISERENDE STRALING en NIET-IONISERENDE STRALING 1 (Inclusief 502.01: Hittestaar; 502.02: Conjunctivale aandoeningen door UV-straling; 507: Mijnwerkers-nystagmus) Toelichting op de richtlijn Niet-ioniserende straling met

Nadere informatie

REGISTRATIE-RICHTLIJNEN BEROEPSZIEKTEN. Nederlandse bewerking van de Information Notices on Diagnosis of Occupational Diseases

REGISTRATIE-RICHTLIJNEN BEROEPSZIEKTEN. Nederlandse bewerking van de Information Notices on Diagnosis of Occupational Diseases REGISTRATIE-RICHTLIJNEN BEROEPSZIEKTEN Nederlandse bewerking van de Information Notices on Diagnosis of Occupational Diseases 2 3 INHOUDSOPGAVE Voorwoord A. Door chemische agentia veroorzaakte ziekten

Nadere informatie

(PID) CONSTITUTIONEEL ECZEEM

(PID) CONSTITUTIONEEL ECZEEM Patiënteninformatiedossier (PID) CONSTITUTIONEEL ECZEEM onderdeel WAT IS CONSTITUTIONEEL ECZEEM? ECZEEM Wat is constitutioneel eczeem? INHOUDSOPGAVE Inleiding...3 Hoe ontstaat constitutioneel eczeem?...4

Nadere informatie

Dermatologie. Handeczeem. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

Dermatologie. Handeczeem. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Dermatologie Handeczeem Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Wat is handeczeem? De term eczeem wordt gebruikt voor huidafwijkingen waarbij jeuk, roodheid,

Nadere informatie

Toolbox-meeting Gevaarlijke stoffen

Toolbox-meeting Gevaarlijke stoffen Toolbox-meeting Gevaarlijke stoffen Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Inleiding In het dagelijks leven kunnen we niet meer zonder chemische stoffen.

Nadere informatie

Dermatologie Handeczeem

Dermatologie Handeczeem Dermatologie Handeczeem 2 Wat is handeczeem? De term eczeem wordt gebruikt voor huidafwijkingen die gepaard gaan met jeuk, roodheid, kleine bobbeltjes (papels), blaasjes, schilfering en soms vochtafscheiding.

Nadere informatie

Kerncijfers beroepsziekten

Kerncijfers beroepsziekten Kerncijfers beroepsziekten 2015 Nederlands Centrum voor Beroepsziekten Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid AMC UvA 4. Huidaandoeningen In 2014 werden bij de Nationale Registratie Beroepsziekten

Nadere informatie

Klasse 8: Bijtende stoffen

Klasse 8: Bijtende stoffen Klasse 8: Bijtende stoffen De bijtende stoffen (zuren en basen) kunnen afhankelijk van hun oorsprong (organisch of anorganisch) worden onderverdeeld in de volgende groepen: - anorganische zuren, zoals

Nadere informatie

Contactallergologisch onderzoek

Contactallergologisch onderzoek Dermatologie Contactallergologisch onderzoek Plakproeven Inleiding U heeft een afspraak gemaakt op de polikliniek dermatologie voor plakproeven. De officiële naam daarvoor is epicutaan allergologisch

Nadere informatie

Dermatologie. Chromaatallergie. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

Dermatologie. Chromaatallergie. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Dermatologie Chromaatallergie Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep U bent allergisch voor chromaat. Wat nu? Uw dermatoloog heeft aangetoond dat u

Nadere informatie

Instructie gevaarlijke stoffen algemeen:

Instructie gevaarlijke stoffen algemeen: Instructie gevaarlijke stoffen algemeen: Doel Het doel van deze instructie is om gevaarlijke stoffen in het algemeen te bespreken om de werknemers bewust te maken van de alom aanwezige gevaren en hoe hiermee

Nadere informatie

DIAMUR Veiligheidsinformatieblad Mortel

DIAMUR Veiligheidsinformatieblad Mortel 1 IDENTIFICATIE VAN HET PRODUCT EN DE ONDERNEMING 1.1 Identificatie van het preparaat Dit informatieblad is geldig voor alle mortelklassen en samenstellingen. 1.2 Identificatie van de onderneming DIAMUR

Nadere informatie

18. Handeczeem. Dermatologie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

18. Handeczeem. Dermatologie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! 18. Handeczeem Dermatologie Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Wat is handeczeem? Eczeem is de term voor huidafwijkingen die gepaard gaan met jeuk, roodheid, kleine bobbeltjes

Nadere informatie

Plakproef. Op de polikliniek Allergologie

Plakproef. Op de polikliniek Allergologie Plakproef Op de polikliniek Allergologie Inleiding De allergoloog heeft in overleg met u een afspraak gemaakt voor een plakproef. De plakproef wordt ook wel patchtest of epicutane test genoemd. Een plakproef

Nadere informatie

giftig doelorgaan - toxisch acuut toxisch

giftig doelorgaan - toxisch acuut toxisch Algemene gegevens CAS nr: 50-00-0 EU-etikettering: R-zinnen: 23/24/25-34-40-43 S-zinnen: (1/2)-26-36/37/39-45-51 giftig CLP(EU-GHS): Signaalwoord: GEVAAR H: 351-331-311-301-314-335-317 acuut toxisch doelorgaan

Nadere informatie

DEEL 1: GEVARENAANDUIDINGEN ; H-zinnen

DEEL 1: GEVARENAANDUIDINGEN ; H-zinnen DEEL 1: GEVARENAANDUIDINGEN ; H-zinnen Materiële gevaren Klasse 2.1 Ontplofbare stoffen, instabiele ontplofbare stoffen H200 Instabiele ontplofbare stof. Subklasse 1.1 H201 Ontplofbare stof; gevaar voor

Nadere informatie

Registratie-richtlijn

Registratie-richtlijn en IONISERENDE STRALING 1 (508: Ziekten veroorzaakt door ioniserende stralen) Beschrijving van de schadelijke invloed Inwendige bestraling wordt veroorzaakt door opname in het lichaam van positief geladen

Nadere informatie

licht ontvlambaar licht ontvlambaar

licht ontvlambaar licht ontvlambaar Tipkaart 22.5 1,2-dichloorethaan (C2H4Cl2) Algemene gegevens CAS nr: 107-06-2 EU-etikettering: R-zinnen: 45-11-22-36/37/38 S-zinnen: : 53-45 licht ontvlambaar zeer giftig CLP(EU-GHS): Signaalwoord: GEVAAR

Nadere informatie

PTBFF-harsallergie. Dermatologie. Beter voor elkaar

PTBFF-harsallergie. Dermatologie. Beter voor elkaar PTBFF-harsallergie Dermatologie Beter voor elkaar 2 U bent allergisch voor para-tertiairbutylfenolformaldehyde-hars. Wat nu? Uw dermatoloog heeft aangetoond, dat u allergisch bent voor paratertiairbutylfenolformaldehyde-hars

Nadere informatie

: BRISE - KAARS ANTI TABAK

: BRISE - KAARS ANTI TABAK 1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET MENGSEL EN VAN DE ONDERNEMING Productinformatie Productbenaming Gebruik van de stof of het mengsel : : Luchtverfrisser Firma : S.C. Johnson Benelux N.V./S.A. Groot Mijdrechtstraat

Nadere informatie

Allergisch voor Para-tertiairbutylfenolformaldehyde-hars

Allergisch voor Para-tertiairbutylfenolformaldehyde-hars Allergisch voor Para-tertiairbutylfenolformaldehyde-hars U bent allergisch voor para-tertiairbutylfenolformaldehyde-hars. Wat nu? Uw dermatoloog heeft aangetoond, dat u allergisch bent voor para-tertiairbutylfenolformaldehyde-hars

Nadere informatie

2. SAMENSTELLING EN INFORMATIE OVER DE BESTANDDELEN

2. SAMENSTELLING EN INFORMATIE OVER DE BESTANDDELEN Dit veiligheidsinformatieblad werd opgesteld volgens de bepalingen van EG Richtlijn 1999/45/EC en 2001/58/EC en bevat informatie betreffende het veilig behandelen van en werken met het product. 1. IDENTIFICATIE

Nadere informatie

> < Gevaarlijke stoffen. Wat zijn gevaarlijke stoffen?

> < Gevaarlijke stoffen. Wat zijn gevaarlijke stoffen? Wat zijn gevaarlijke stoffen? Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die een gevaar vormen voor de gezondheid, de veiligheid of het milieu. De wet milieugevaarlijke stoffen (WMS) verdeelt de gevaarlijke stoffen

Nadere informatie

VOGELVLUCHT Laatste herziening: 16/10/2007, Versie 1.0 pagina 1 / 5

VOGELVLUCHT Laatste herziening: 16/10/2007, Versie 1.0 pagina 1 / 5 Laatste herziening: 16/10/2007, Versie 1.0 pagina 1 / 5 1 IDENTIFICATIE VAN HET PREPARAAT EN DE ONDERNEMING Productnaam: Toepassing: Leverancier: Vogelafweermiddel Koppert B.V. Veilingweg 17 2651 BE Berkel

Nadere informatie

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten: R-zinnen

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten: R-zinnen 1 van 8 Rzinnen & S zinnen Datum: 18032013 Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten: Rzinnen R 1 R 2 R 3 R 4 R 5 R 6 R 7 R 8 R 9 R 10 R 11 R 12 R 14 R 15 R 16 R 17

Nadere informatie

1. Identificatie van de stof of het mengsel en van de vennootschap / onderneming

1. Identificatie van de stof of het mengsel en van de vennootschap / onderneming VEILIGHEIDS INFORMATIE BLAD 1. Identificatie van de stof of het mengsel en van de vennootschap / onderneming 1.1 Productidentificatie: DECAL MZ 1.2 Relevant geïdentificeerd gebruik van de stof of het mengsel

Nadere informatie

Minisymposium voedselallergie. 28 april 2011 Chris Nieuwhof, internistallergologe/immunologe

Minisymposium voedselallergie. 28 april 2011 Chris Nieuwhof, internistallergologe/immunologe Minisymposium voedselallergie 28 april 2011 Chris Nieuwhof, internistallergologe/immunologe Verschillende noten Verschillende noten Voedsel allergie Wat is allergie? Allergie is een afweerreactie (van

Nadere informatie

R-zinnen en S-zinnen. R-zinnen... 2 Gecombineerde R-zinnen... 4 S-zinnen... 7 Gecombineerde S-zinnen... 9

R-zinnen en S-zinnen. R-zinnen... 2 Gecombineerde R-zinnen... 4 S-zinnen... 7 Gecombineerde S-zinnen... 9 -zinnen en S-zinnen Inhoud Pag. -zinnen... 2 Gecombineerde -zinnen... 4 S-zinnen... 7 Gecombineerde S-zinnen... 9 -zinnen (aanduiding bijzondere gevaren, isk-zinnen) -nummer Gevarenaanduiding 1 2 3 4 5

Nadere informatie

Wettelijk verplichte gevaarsetikettering

Wettelijk verplichte gevaarsetikettering DATUM: 20.03.2009 Wettelijk verplichte gevaarsetikettering In bepaalde gevallen verplicht de wet fabrikanten om gevaarsinformatie te verstrekken (gevaarssymbolen en de bijbehorende risico- en veiligheidszinnen)

Nadere informatie

Plakproef Onderzoek naar contactallergie

Plakproef Onderzoek naar contactallergie Plakproef Onderzoek naar contactallergie Polikliniek dermatologie U heeft een afspraak gekregen voor een plakproef op de polikliniek dermatologie. De test duurt in totaal vier dagen en daarvoor worden

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD. 1 Identificatie van de stof of het preparaat en van de vennootschap/onderneming

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD. 1 Identificatie van de stof of het preparaat en van de vennootschap/onderneming VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD 1 Identificatie van de stof of het preparaat en van de vennootschap/onderneming 1.1 Productidentificatie Naam van produkt: Xerox Wide Format IJP 2000 System Inks Data Sheet Nummer:

Nadere informatie

Huidtesten. Informatiebrochure patiënten

Huidtesten. Informatiebrochure patiënten Huidtesten Informatiebrochure patiënten Beste patiënt, Welkom op de dienst dermatologie van het UZA. Binnenkort ondergaat u een huidtest om eventuele contactallergieën op te sporen. Neem als voorbereiding

Nadere informatie

Chromaatallergie. Dermatologie. Beter voor elkaar

Chromaatallergie. Dermatologie. Beter voor elkaar Chromaatallergie Dermatologie Beter voor elkaar 2 U bent allergisch voor chromaat. Wat nu? Uw dermatoloog heeft aangetoond dat u allergisch bent voor chromaat. Wanneer u hiermee in aanraking komt, kan

Nadere informatie

Hierbij gaat voor de delegaties document D033652/02 - BIJLAGE.

Hierbij gaat voor de delegaties document D033652/02 - BIJLAGE. Raad van de Europese Unie Brussel, 14 juli 2014 (OR. en) 11888/14 ADD 1 ENV 672 ENT 161 BEGELEIDENDE NOTA van: ingekomen: 11 juli 2014 aan: Betreft: de Europese Commissie het secretariaat-generaal van

Nadere informatie

Allergisch voor Chromaat

Allergisch voor Chromaat Allergisch voor Chromaat U bent allergisch voor chromaat. Wat nu? Uw dermatoloog heeft aangetoond dat u allergisch bent voor chromaat. Wanneer u hiermee in aanraking komt, kan dat aanleiding geven tot

Nadere informatie

ZETTEX CLEANING WIPES

ZETTEX CLEANING WIPES Herzieningsdatum: 01.06.2015 Herziening: - Vervangt datum: - 1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET MENGSEL EN VAN DE VENNOOTSCHAP/ONDERNEMING Productnaam: Fabrikant Zettex Europe BV Plaza 20 4782 SK Moerdijk

Nadere informatie

Enkelvoudige R-zinnen 1 In droge toestand ontplofbaar 2 Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken.

Enkelvoudige R-zinnen 1 In droge toestand ontplofbaar 2 Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken. Enkelvoudige R-zinnen 1 In droge toestand ontplofbaar 2 Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken. 3 Ernstig ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken.

Nadere informatie

ECZEEM BIJ KINDEREN A1002

ECZEEM BIJ KINDEREN A1002 ECZEEM BIJ KINDEREN A1002 Inleiding Er bestaan veel verschillende soorten eczeem. Bij jonge kinderen is er vooral sprake van constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem of dauwworm genoemd. Dit is

Nadere informatie

1. RISK & SAFETY ZINNEN

1. RISK & SAFETY ZINNEN 1. RISK & SAFETY ZINNEN Risico en Veiligheidszinnen op etiketten en veiligheidsbladen R-zinnen geven bijzondere gevaren (Risks) aan. S-zinnen geven veiligheidsaanbevelingen (Safety) aan. De zinnen zijn

Nadere informatie

Dermatologie. Urticaria. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

Dermatologie. Urticaria. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Dermatologie Urticaria Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Wat is urticaria? Urticaria (urtica = brandnetel) is de medische naam voor netelroos of

Nadere informatie

1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN VAN DE ONDERNEMING

1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN VAN DE ONDERNEMING Bewerkt op: 19062008 Vorige datum: 28122006 1 VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD 1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN VAN DE ONDERNEMING 1.1 Identificatie van de stof/preparaat Productnaam FONTEPLAS

Nadere informatie

RIVER MANUFACTURING LTD

RIVER MANUFACTURING LTD VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD BIJ PRODUCT Volgens Verordening (EC) Nr. 1907/2006 Versie 1 VIB gemaakt voor niet-verkleurende tabletten Herzieningsdatum: 28.01.2013 Afdrukdatum: 28.01.2013 1. IDENTIFICATIE

Nadere informatie

Tel.nr.voor : Nationaal Vergiftigingen Centrum Tel.nr: Bestanddelen Gewicht % CAS-Nr. EINECS-Nr. Ammonia <

Tel.nr.voor : Nationaal Vergiftigingen Centrum Tel.nr: Bestanddelen Gewicht % CAS-Nr. EINECS-Nr. Ammonia < 1. Identificatie van het product Tel.nr.voor Noodgevallen : Ammonia : Nationaal Vergiftigingen Centrum Tel.nr: 030 27 48 888 2. Samenstelling/informatie over de bestanddelen Chemische naam van de stof

Nadere informatie

Veiligheidsinformatieblad Volgens 1907/2006/EG, artikel 31

Veiligheidsinformatieblad Volgens 1907/2006/EG, artikel 31 Bladzijde: 1/5 1 Identificatie van de stof of het preparaat en van de onderneming Informatie over het product Artikelnummer: 89673 Toepassing van de stof / van de bereiding: Fabrikant: Remmers Baustofftechnik

Nadere informatie

Centrumlocatie. Voedselprovocatie. Afdeling Allergologie

Centrumlocatie. Voedselprovocatie. Afdeling Allergologie Centrumlocatie Voedselprovocatie Afdeling Allergologie Met u is afgesproken dat u een voedselprovocatie zult doen. Dit is tot op heden de enige test waarin nagegaan kan worden of u een echte reactie krijgt

Nadere informatie

Veiligheidsinformatieblad volgens richtlijn 91/155/EEG

Veiligheidsinformatieblad volgens richtlijn 91/155/EEG Pagina 1 van 5 1 Identificatie van de stof of het preparaat en van de vennootschap/onderneming Handelsnaam : NAW fabrikant : KNAUF BV Mesonweg 8-12 3542 AL UTRECHT NEDERLAND Telefoon fabrikant : +31 (0)

Nadere informatie

12. Urticaria. Dermatologie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

12. Urticaria. Dermatologie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! 12. Urticaria Dermatologie Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Wat is urticaria? Urticaria (urtica = brandnetel) is de medische naam voor netelroos of galbulten. Het is een huiduitslag

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD volgens 1907/2006/EG, Artikel 31

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD volgens 1907/2006/EG, Artikel 31 VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD volgens 197/26/EG, Artikel 31 RUBRIEK 1: Identificatie van de stof of het mengsel en van de vennootschap/onderneming 1.1. Productidentificatie Productnaam 1.2. Relevant geïdentificeerd

Nadere informatie

A7-0319/ Voorstel voor een richtlijn (COM(2013)0102 C7-0047/ /0062(COD)) Door de Commissie voorgestelde tekst

A7-0319/ Voorstel voor een richtlijn (COM(2013)0102 C7-0047/ /0062(COD)) Door de Commissie voorgestelde tekst 31.1.2014 A7-0319/ 001-019 AMENDEMENTEN 001-019 ingediend door de Commissie werkgelegenheid en sociale zaken Verslag Sari Essayah Indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels A7-0319/2013

Nadere informatie

PRODUCT DATA-EN VEILIGHEIDSBLAD

PRODUCT DATA-EN VEILIGHEIDSBLAD PRODUCT DATA-EN VEILIGHEIDSBLAD 1 Identificatie van de stof of het preparaat en van de onderneming Productnaam CéPé European Antique Lacquer zijdeglans Productomschrijving Naam en adres leverancier Telefoonnummer

Nadere informatie

Veiligheidsinformatieblad (MSDS)

Veiligheidsinformatieblad (MSDS) Adhesive spray Veiligheidsinformatieblad (MSDS) versie: 7 7 2009 / 37 Leverancier: Profclean Europe Duinweg 27 5482VR Schijndel telefoon: 073 5478265 fax: 073 5492305 telefoonnr noodgevallen : 073 5432720

Nadere informatie

VEILIGHEIDS- INFORMATIE- BLAD

VEILIGHEIDS- INFORMATIE- BLAD VEILIGHEIDS- INFORMATIE- BLAD COLORSIL VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD 1.- IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN VAN DE VENNOOTSCHAP/ONDERNEMING 1.1 Productbenaming: COLORSIL 1.2 Fabrikant: COSENTINO

Nadere informatie

Gewasbeschermingsmiddelen: Europese wetgeving

Gewasbeschermingsmiddelen: Europese wetgeving Nieuwsbrief 61 Lente 2012 Gewasbeschermingsmiddelen: Europese wetgeving Om in de Europese Unie de handel in gewasbescher- te mingsmiddelen tussen de verschillende lidstaten vergemakkelijken en een uniforme

Nadere informatie

: BAYGON - Mieren Lokdoos

: BAYGON - Mieren Lokdoos 1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN VAN DE ONDERNEMING Productinformatie Productbenaming Gebruik van de stof of het preparaat : : Insecticide Firma : S.C. Johnson Benelux N.V./S.A. Noordkustlaan

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD volgens 1907/2006/EG, Artikel 31

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD volgens 1907/2006/EG, Artikel 31 VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD volgens 197/26/EG, Artikel 31 RUBRIEK 1: Identificatie van de stof of het mengsel en van de vennootschap/onderneming 1.1. Productidentificatie Productnaam 1.2. Relevant geïdentificeerd

Nadere informatie

Dit Veiligheidsinformatieblad is samengesteld overeenkomstig de REACh Verordening (EG) Nr. 453/2010 Uitgiftedatum: 24-2-11 Revisiedatum: 22-2-11

Dit Veiligheidsinformatieblad is samengesteld overeenkomstig de REACh Verordening (EG) Nr. 453/2010 Uitgiftedatum: 24-2-11 Revisiedatum: 22-2-11 1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF / PREPARAAT EN VAN DE ONDERNEMING Identificatie van de stof of preparaat Productnaam : Toepassing van de stof of preparaat: Hechtmortel in poedervorm Identificatie van de onderneming

Nadere informatie

Epoxyharsenallergie. Dermatologie. Beter voor elkaar

Epoxyharsenallergie. Dermatologie. Beter voor elkaar Epoxyharsenallergie Dermatologie Beter voor elkaar U bent allergisch voor epoxyharsen. Wat nu? Uw dermatoloog heeft aangetoond, dat u allergisch bent voor een epoxyhars. Wanneer u hiermee in aanraking

Nadere informatie

Bijlage IX AARD DER BIJZONDERE GEVAREN TOEGESCHREVEN AAN GEVAARLIJKE STOFFEN EN PREPARATEN :

Bijlage IX AARD DER BIJZONDERE GEVAREN TOEGESCHREVEN AAN GEVAARLIJKE STOFFEN EN PREPARATEN : Bijlage IX R 1 : In droge toestand ontplofbaar AARD DER BIJZONDERE GEVAREN TOEGESCHREVEN AAN GEVAARLIJKE STOFFEN EN PREPARATEN : R 2 : Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD BIJ PRODUCT

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD BIJ PRODUCT Volgens Verordening (EC) Nr. 1907/2006 Versie 1 VIB gemaakt voor niet-verkleurende tabletten Herzieningsdatum: 28.01.2013 Afdrukdatum: 28.01.2013 1. I D E N T I F I C A T I E V A N D E M I X E N H E T

Nadere informatie

Chemische naam van de stof : Ammoniak oplossing, formule: NH4OH (waterige oplossing) Synoniemen : Ammonia

Chemische naam van de stof : Ammoniak oplossing, formule: NH4OH (waterige oplossing) Synoniemen : Ammonia 1. Identificatie van het product : Ammonia Leverancier : Firma J. van der Graaf & Zn. Patrijsweg 1 - tel. 0168-381333 Tel.nr.voor noodgevallen : Nationaal Vergiftigingen Centrum Tel.nr: 030-2748888 (Uitsluitend

Nadere informatie

ALLERGIE ONDERZOEKEN

ALLERGIE ONDERZOEKEN ALLERGIE ONDERZOEKEN In deze folder geeft het Ruwaard van Putten ziekenhuis u algemene informatie over allergie onderzoeken in ons ziekenhuis. Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig te lezen. Indien

Nadere informatie

Dermatologie. Urticaria. Slingeland Ziekenhuis

Dermatologie. Urticaria. Slingeland Ziekenhuis Dermatologie Urticaria i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Wat is urticaria? Urticaria (urtica = brandnetel) is de medische naam voor netelroos of galbulten. Het is een huiduitslag die vaak heftig

Nadere informatie

Gevarenaanduidingen voor materiële gevaren.

Gevarenaanduidingen voor materiële gevaren. Overzicht H-zinnen (Hazard) H-zin Gevarenaanduidingen voor materiële gevaren. H200 Instabiele ontplofbare stof. H201 Ontplofbare stof: gevaar voor massa-explosie. H202 Ontplofbare stof, ernstig gevaar

Nadere informatie

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten (R-zinnen)

Aard der bijzondere gevaren toegeschreven aan gevaarlijke stoffen en preparaten (R-zinnen) Document Milieu-, Natuur- en Energiebeleid Koning Albert II-laan 20 bus 8 1000 Brussel Tel 02 553 03 55 - Fax 02 553 80 06 beleid@lne.vlaanderen.be Onderwerp Status versie datum auteur R-zinnen en S-zinnen

Nadere informatie

1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN VAN DE ONDERNEMING

1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN VAN DE ONDERNEMING Bewerkt op: 08102008 Vorige datum: 21022008 1 VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD 1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN VAN DE ONDERNEMING 1.1 Identificatie van de stof/preparaat Productnaam FONTELAC

Nadere informatie

Risico en Veiligheidszinnen op etiketten en veiligheidsbladen

Risico en Veiligheidszinnen op etiketten en veiligheidsbladen RISK & SAFETY ZINNEN Risico en Veiligheidszinnen op etiketten en veiligheidsbladen Laatste update: 11 maart 2003 Volgens het 'Besluit verpakking en aanduiding milieugevaarlijke stoffen', behorende bij

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD volgens (EU) 2015/830

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD volgens (EU) 2015/830 RS CLP/GHS revision date : 1/3/18 VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD volgens (EU) 215/83 Pagina 1/5 RUBRIEK 1: Identificatie van de stof of het mengsel en van de vennootschap/onderneming 1.1. Productidentificatie

Nadere informatie

Chemische naam van de stof : Azijnzuur formule: CH3C00H. Bestanddelen Gewicht % CAS-Nr. EINECS-Nr. Azijnzuur <

Chemische naam van de stof : Azijnzuur formule: CH3C00H. Bestanddelen Gewicht % CAS-Nr. EINECS-Nr. Azijnzuur < 1. Identificatie van het product : Schoonmaakazijn Leverancier : Leros B.V. Oss Rijnstraat 47/49 5347 KN OSS. Tel. 0412-623215 Tel.nr.voor noodgevallen : Nationaal Vergiftigingen Centrum Tel.nr: 030-2748888

Nadere informatie

Daarnaast zijn er ook S-zinnen; deze geven aanbevelingen voor het veilig werken met bepaalde stoffen. S staat hier voor Safety.

Daarnaast zijn er ook S-zinnen; deze geven aanbevelingen voor het veilig werken met bepaalde stoffen. S staat hier voor Safety. - en S-zinnen -zinnen zijn internationaal gestandaardiseerde risicobeschrijvingen die (indien van toepassing) dienen te worden aangebracht op verpakkingen van stoffen die bepaalde risico s met zich meebrengen.

Nadere informatie

Veiligheidsinformatieblad (MSDS)

Veiligheidsinformatieblad (MSDS) Veiligheidsinformatieblad (MSDS) Rally black versie: 22 5 2006 / 116 Leverancier: Profclean Europe Duinweg 27 5482VR Schijndel telefoon: 073 5478265 fax: 073 5492305 telefoonnr noodgevallen : 073 5432720

Nadere informatie

Veiligheidsblad p. 1 / 5

Veiligheidsblad p. 1 / 5 Veiligheidsblad p. 1 / 5 1. IDENTIFIKATIE VAN HET PRODUKT EN VAN DE ONDERNEMING Identificatie van het product: Hoofdgebruik categorie Product eind gebruik: Identificatie van de onderneming: Lamscobel Kalkkalei

Nadere informatie

1. Identificatie van de stof of het preparaat en de onderneming. 2. Samenstelling en informatie over de bestanddelen.

1. Identificatie van de stof of het preparaat en de onderneming. 2. Samenstelling en informatie over de bestanddelen. Datum : 21/06/2005 Geldig vanaf : 21/06/2005 Bladzijde: 1/5 1. Identificatie van de stof of het preparaat en de onderneming. Gegevens betreffende het product : Metselspecie Commercïele naam : KNAUF METSELSPECIE

Nadere informatie

Voedselprovocatie. Havenziekenhuis. april 2012

Voedselprovocatie. Havenziekenhuis. april 2012 Voedselprovocatie april 2012 Een allergie is een reactie van het afweersysteem van het lichaam gericht tegen niet schadelijke stoffen als stuifmeel, huidschilfers of voedingsmiddelen met allergische klachten

Nadere informatie

Allergisch voor Epoxyharsen

Allergisch voor Epoxyharsen Allergisch voor Epoxyharsen U bent allergisch voor epoxyharsen. Wat nu Uw dermatoloog heeft aangetoond, dat u allergisch bent voor een epoxyhars. Wanneer u hiermee in aanraking komt, kan dat aanleiding

Nadere informatie

PLANTAARDIGE MATERIALEN EN ALLERGISCHE REACTIES

PLANTAARDIGE MATERIALEN EN ALLERGISCHE REACTIES PLANTAARDIGE MATERIALEN EN ALLERGISCHE REACTIES Gezondheidsrisico s kunnen ontstaan door contact met planten (sap, steel, bladeren, bloem, stuifmeel of pollen, etc.) en zaden (bijvoorbeeld wortelzaden).

Nadere informatie

Dit Veiligheidsinformatieblad is samengesteld overeenkomstig de REACh Verordening (EG) Nr. 453/2010 Uitgiftedatum: Revisiedatum:

Dit Veiligheidsinformatieblad is samengesteld overeenkomstig de REACh Verordening (EG) Nr. 453/2010 Uitgiftedatum: Revisiedatum: Dit is samengesteld overeenkomstig de REACh 1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF / PREPARAAT EN VAN DE ONDERNEMING Identificatie van de stof of preparaat Productnaam : Toepassing van de stof of preparaat: Cementgebonden

Nadere informatie

Werkstuk door een scholier 1620 woorden 6 maart keer beoordeeld. Wat is CPLD?

Werkstuk door een scholier 1620 woorden 6 maart keer beoordeeld. Wat is CPLD? Werkstuk door een scholier 1620 woorden 6 maart 2003 5 10 keer beoordeeld Vak ANW Wat is CPLD? CPLD is de afkorting voor Chronische Polymorfe Licht Dermatose. Het is een huidaandoening waarbij de huid

Nadere informatie

Veiligheidsinformatieblad volgens richtlijn 91/155/EEG

Veiligheidsinformatieblad volgens richtlijn 91/155/EEG Pagina 1 van 5 1 Identificatie van de stof of het preparaat en van de vennootschap/onderneming Handelsnaam : KNAUF LFP 235 NAW fabrikant : KNAUF BV Mesonweg 8-12 3542 AL UTRECHT NEDERLAND Telefoon fabrikant

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD Opmaakdatum 19-jul-2011 Herzieningsnummer 1 1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN VAN DE ONDERNEMING Productbenaming Synoniemen Aanbevolen gebruik Laboratoriumchemikaliën 2. IDENTIFICATIE VAN

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD pagina 1/6 1. Identificatie van de stof/het mengsel en van het bedrijf/de onderneming 1.1 Productidentificatie Handelsnaam: HY-Bond Zinc Phosphate Cement "VLOEISTOF" 1.2 Relevant geïdentificeerd gebruik

Nadere informatie

Kerncijfers beroepsziekten

Kerncijfers beroepsziekten Kerncijfers beroepsziekten 2017 Nederlands Centrum voor Beroepsziekten Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid AMC UvA Kerncijfers beroepsziekten 2017 Nederlands Centrum voor Beroepsziekten Coronel

Nadere informatie

5. Brandbestrijdingsmaatregelen

5. Brandbestrijdingsmaatregelen AURORA MARINE INDUSTRIES INC. Veiligheidsgegevensblad 11130 BLACK STREAK REMOVER Versienr: 1 Herzieningsdatum: 01-02-2015 1. Identificatie van de stof of het preparaat en van de ondern Preparaat/Productnaam

Nadere informatie

Versie: 1 Publicatiedatum: 21/01/2011 R:EC/453/ ISO IDENTIFICATIE VAN DE STOF / MENGSEL EN VAN DE VENNOOTSCHAP / ONDERNEMING

Versie: 1 Publicatiedatum: 21/01/2011 R:EC/453/ ISO IDENTIFICATIE VAN DE STOF / MENGSEL EN VAN DE VENNOOTSCHAP / ONDERNEMING Viridi ROTAE 3 velgen CLEANER (Carwash Versie: 1 Publicatiedatum: 21/01/2011 R:EC/453/2010 - ISO 11014-1 1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF / MENGSEL EN VAN DE VENNOOTSCHAP / ONDERNEMING Identificatie van de

Nadere informatie

H228 Ontvlambare vaste stoffen, gevarencategorie 1 en 2

H228 Ontvlambare vaste stoffen, gevarencategorie 1 en 2 Gevarenaanduidingen voor materiële gevaren Code Van toepassing op H00 Ontplofbare stoffen, instabiel H01 Ontplofbare stoffen, subklasse 1.1 H0 Ontplofbare stoffen, subklasse 1. H03 Ontplofbare stoffen,

Nadere informatie

Samenvatting. Vraagstelling

Samenvatting. Vraagstelling Samenvatting Vraagstelling Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leidt de Commissie Gezondheid en beroepsmatige blootstelling aan stoffen (Commissie GBBS; één van de vaste commissies

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD volgens 2001/58/EG. 1. Identificatie van het preparaat en de vennootschap/onderneming.

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD volgens 2001/58/EG. 1. Identificatie van het preparaat en de vennootschap/onderneming. RECKITT Datum:12.09.2003. BENCKISER Pag :1 van 5. 1. Identificatie van het preparaat en de vennootschap/onderneming. Productnaam:Calgonit Rinse Aid Extra Hygienic Professional Toepassing: Vaatwas glansmiddel

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Plakproef

PATIËNTEN INFORMATIE. Plakproef PATIËNTEN INFORMATIE Plakproef Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u enige informatie geven over het onderzoek. Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig te lezen. Eczeem Eczeem is

Nadere informatie

Veiligheidsinformatieblad

Veiligheidsinformatieblad Rubriek 1: Identificatie 1.1 Productidentificatie Productnaam Fellowes artikelnummer : Reinigingsdoekjes voor oppervlakken, 100 st. : 99715 1.2 Relevant geïdentificeerd gebruik van de stof of het mengsel

Nadere informatie