Door het versturen van het Werkprogramma 2001 voldoet Actal aan het vereiste van artikel 26 van de Kaderwet adviescolleges.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Door het versturen van het Werkprogramma 2001 voldoet Actal aan het vereiste van artikel 26 van de Kaderwet adviescolleges."

Transcriptie

1 De Minister van Economische Zaken mevrouw A. Jorritsma-Lebbink Postbus EC Den Haag Datum Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) RL/PB/2000/20 1 Onderwerp Werkprogramma 2001 Geachte mevrouw Jorritsma, Op 1 mei 2000 is het Adviescollege toetsing administratieve lasten geïnstalleerd. Graag stuur ik u het Werkprogramma Dit is het eerste werkprogramma van het Adviescollege. In het werkprogramma wordt ingegaan op de positie en werkwijze van Actal. Tevens wordt het werkprogramma van de maanden september tot en met december 2000 en het jaar 2001 toegelicht. Door het versturen van het Werkprogramma 2001 voldoet Actal aan het vereiste van artikel 26 van de Kaderwet adviescolleges. Indien u vragen en of opmerkingen bij dit werkprogramma hebt, verneemt het College dit gaarne. Wanneer er geen vragen of opmerkingen zijn, verzoek ik u het werkprogramma vast te stellen en op de derde dinsdag van september aan de beide Kamers der Staten-Generaal te zenden. Hoogachtend, R.L.O. Linschoten voorzitter Adviescollege

2 1 Werkprogramma 2001 Adviescollege toetsing administratieve lasten Voorwoord en leeswijzer Hierbij ontvangt u het eerste werkprogramma van Actal voor het najaar van 2000 en het jaar Dit werkprogramma is opgesteld conform artikel 26 van de Kaderwet adviescolleges (Wet van 3 juli 1996, houdende algemene regels over de advisering in zaken van algemeen verbindende voorschriften of te voeren beleid van het Rijk). In dit artikel wordt aangegeven dat een adviescollege jaarlijks voor 1 september een ontwerp voor een werkprogramma voor het volgend kalenderjaar aan de minister zendt. Dit is in het geval van Actal de minister van Economische Zaken. Na vaststelling van het werkprogramma door de minister zendt deze het op de derde dinsdag van september aan de beide Kamers der Staten-Generaal. In het werkprogramma kan niet worden ingegaan op concrete dossiers waarover Actal advies zal uitbrengen. De reden hiervoor is de vertrouwelijkheid van de wet- en regelgeving die nog niet door de Ministerraad is behandeld. Het werkprogramma van Actal is als volgt opgebouwd: Inleiding, doelstelling en taken. In dit hoofdstuk is aangegeven hoe Actal tot stand is gekomen. Tevens komen de doelstelling en taken van Actal aan de orde. Werkwijze van Actal. In dit hoofdstuk zijn de door Actal opgezette en nog op te zetten methodieken en instrumenten verder uitgewerkt. Activiteiten Actal najaar 2000 en het jaar De activiteiten van Actal in het najaar van 2000 en in 2001 zijn in dit hoofdstuk verder uitgewerkt.

3 2 1. Inleiding, doelstelling en taken 1.1 Inleiding In november 1998 heeft het kabinet de Commissie Administratieve Lasten (Commissie Slechte) ingesteld om te adviseren hoe een substantiële vermindering van de administratieve lasten zou kunnen worden gerealiseerd. In een reactie op de aanbevelingen van deze Commissie heeft het kabinet geconstateerd dat de toetsing van voorgenomen wet- en regelgeving op administratieve lasten dient te worden uitgebouwd en versterkt. Het kabinet stelde voor dit langs twee lijnen te bewerkstelligen: via een versterking van de aandacht voor administratieve lasten binnen de overheid en via de instelling van een onafhankelijk orgaan voor de toetsing van administratieve lasten. In oktober 1999 heeft het kabinet besloten tot de instelling van een tijdelijk adviescollege. Het Adviescollege toetsing administratieve lasten is ingesteld bij Besluit van 30 maart 2000 (Stb. 2000, nr. 162). De voorzitter en de leden zijn benoemd vanaf 1 mei 2000 voor een periode van drie jaar. Actal bestaat uit drie collegeleden. Voorzitter van het college is de heer R.L.O. Linschoten (voormalig Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid). De andere leden van het college zijn mevrouw dr. B.I. van der Burg (Directeur Raad voor het Zelfstandig Ondernemerschap) en de heer drs. J.A. Kamps (Voorzitter Algemene Bond Uitzendondernemingen). Aan het Adviescollege is een secretariaat van negen formatieplaatsen toegevoegd. Hiervan zijn per 4 september 2000 zeven formatieplaatsen ingevuld. Eind 2000 zal de formatie van het secretariaat van Actal volledig zijn. Actal is vormgegeven als een onafhankelijk college in de zin van de Kaderwet adviescolleges. Deze onafhankelijke positie maakt dat Actal slagvaardig kan opereren. Actal is geen verantwoording verschuldigd aan een specifieke bewindspersoon. Dit maakt dat Actal alle beleidsterreinen op dezelfde kritische wijze kan benaderen. 1.2 Doelstelling De doelstelling van het Adviescollege is een cultuuromslag te bewerkstelligen in het denken en doen van de departementen (en ook andere overheidsorganen zoals provincies en gemeenten) ten aanzien van de vermindering van de administratieve lasten voor het bedrijfsleven. De verantwoordelijkheid voor de beperking van de administratieve lasten blijft bij de departementen rusten. Actal streeft naar een verinnerlijking van deze verantwoordelijkheid, zodat hiernaar zal worden gehandeld. Resultaat is inzicht in de gevolgen van wet- en regelgeving op de omvang van de administratieve lasten. Dit inzicht maakt de weg vrij om tot een vermindering van de administratieve lastendruk te komen. De verinnerlijking moet binnen enkele jaren zijn bereikt. Actal functioneert als aanjager. Vandaar dat het Adviescollege tijdelijk is ingesteld voor een periode van in principe drie jaar.

4 3 1.3 Taken Actal werkt aan de cultuuromslag bij de departementen (en ook andere overheidsorganen) ten aanzien van de beperking van de administratieve lasten door het uitbrengen van adviezen. Actal adviseert de regering en de beide Kamers van de Staten-Generaal. De adviestaak van Actal valt in twee hoofdonderdelen uiteen. In de eerste plaats adviseert Actal over de voorgenomen wet- en regelgeving. De tweede adviestaak van Actal is het beoordelen van de departementale actieprogramma s voor de terugdringing van de administratieve lasten voor het bedrijfsleven als gevolg van bestaande regelgeving. De adviezen van Actal worden gepubliceerd. De adviestaak en de daarbij gebruikte methodieken zijn verder uitgewerkt in hoofdstuk 2 van het werkprogramma: Werkwijze. Naast de adviestaak wil Actal in een zo vroeg mogelijk stadium van het wetgevingstraject meedenken. De verinnerlijking van de aandacht voor de vermindering van de administratieve lasten wordt stevig verankerd wanneer Actal in de ontwerpfase van wet- en regelgeving meedenkt over de wijze waarop de gevolgen voor de administratieve lasten kunnen worden beperkt. Uitgaande van de politieke wenselijkheid van een beleidsdoel, onderzoekt Actal in samenspraak met de regelgevers of er een alternatief voor de uitvoering van de wetgeving gevonden kan worden. Ook is Actal geïnteresseerd in de overwegingen van een regelgever om al dan niet aan te sluiten bij bijvoorbeeld bestaande begrippen. Daarnaast leidt coördinatie bij het opvragen van informatie bij bedrijven tot stroomlijning en vermindering van de informatievraag. Langs deze twee sporen - advisering en ondersteuning - werkt Actal aan de cultuuromslag in denken en doen van wet- en regelgevers met betrekking tot administratieve lasten als gevolg van wet- en regelgeving. Uit de jaarverslagen van Actal zal blijken of Actal deze denk- en handelwijze bij de regelgevers heeft verankerd. Ook zal dit blijken uit de evaluatie die in 2003 door een onafhankelijke partij zal worden uitgevoerd. Als de doelstellingen zijn gerealiseerd, kan het College worden opgeheven.

5 4 2. Werkwijze 2.1 Methodieken Adviseren over voorgenomen wet- en regelgeving Actal adviseert over de voorgenomen wet- en regelgeving. Actal toetst hierbij de wijze waarop in de toelichting bij de regelgeving de gevolgen voor de administratieve lasten in beeld zijn gebracht. Hieruit blijkt of een regelgever in de ontwerpfase aandacht voor de administratieve lasten heeft gehad. Het volgende toetspunt bij het Actaladvies is of de regelgever heeft gezocht naar verschillende opties om de administratieve lasten te beperken. Wanneer de regelgever verschillende mogelijkheden onder de loep heeft genomen, toetst Actal tenslotte of vanuit het oogpunt van administratieve lasten is gekozen voor de minst belastende optie om het beleidsdoel te realiseren. Actal acht het van belang om te beoordelen op welke wijze en in welke mate de administratieve lasten verminderen in de daadwerkelijke uitvoeringspraktijk. De advisering van Actal over voorgenomen wet- en regelgeving is vormgegeven als een stapsgewijze toets. Uit het Actaladvies blijkt waar het departement in gebreke blijft bij de invulling van de verantwoordelijkheid om de administratieve lasten te verminderen. Om tot een advies te komen worden door Actal methodieken ontwikkeld voor het agenderen, selecteren, toetsen en adviseren ten aanzien van voorgenomen wet- en regelgeving Agenderen Het is voor Actal van groot belang om een volledig beeld te hebben van alle initiatieven voor nieuwe wet- en regelgeving. Het verkrijgen van dit overzicht wordt agenderen genoemd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende bronnen (zoals het Steunpunt Voorgenomen Regelgeving en de wetgevingsprogramma s van de departementen). Ook de op te bouwen contacten met individuele departementen dragen op termijn bij aan het inzicht in het totaal aan wetten en lagere regelgeving, die in ontwikkeling zijn. Met de bewindspersonen wordt een procedurele afspraak gemaakt dat alle wet- en regelgeving met mogelijke administratieve lasten voor het bedrijfsleven wordt aangemeld bij Actal Selecteren Omdat Actal niet de menskracht heeft om alle wet- en regelgeving te toetsen is selectie essentieel. De selectie zal plaatsvinden op basis van verschillende criteria. Deze criteria worden momenteel ontwikkeld en in het najaar van 2000 definitief vastgesteld. In ieder geval zal de eerste inschatting van de totale omvang van de nieuwe administratieve lasten een rol spelen, net als de mate waarin die lastendruk toeneemt voor individuele branches.

6 5 Voor de selectie worden drie basisvragen gehanteerd: Zijn er informatieverplichtingen? Hoeveel eenheden (bedrijven, dienstbetrekkingen etc.) hebben er mee te maken? Wat zijn de administratieve lasten als gevolg van de voorgenomen wet- en regelgeving per eenheid en in totaal? Actal hanteert de volgende indeling: Wet- en regelgeving met grote/substantiële administratieve lasten voor het bedrijfsleven ( grote keien ). Deze zullen altijd door Actal worden getoetst. Wet- en regelgeving met middelgrote tot beperkte administratieve lasten voor het bedrijfsleven ( middelgrote en kleine keien ). Hiervan wordt een deel getoetst. Wet- en regelgeving zonder of met zeer beperkte administratieve lasten ( kiezels ). Deze worden niet getoetst. De criteria worden gecommuniceerd naar de overheid en andere betrokkenen en belanghebbenden, zoals koepels van bedrijven en brancheverenigingen en vele anderen Toetsen Bij een toets wordt met name gelet op de vragen of de administratieve lasten van de voorgenomen wet- en regelgeving voldoende zijn gekwantificeerd en of mogelijke alternatieven met minder belasting van het bedrijfsleven serieus zijn onderzocht. Het aantal toetsen dat Actal per jaar zal uitbrengen is afhankelijk van het aantal door Actal op eigen initiatief geselecteerde wetten, besluiten en regelingen, het aantal verzoeken om toetsing dat Actal uit de Eerste of Tweede Kamer ontvangt en de complexiteit van de te toetsen wet- en regelgeving. Actal zal zich bij de toets op kwantificering van wet- en regelgeving regelmatig laten ondersteunen door externe bureaus met veel ervaring op het terrein van het meten van administratieve lasten. Ook kan Actal bij de toets een bedrijvenpanel inzetten (zie ook paragraaf 2.2.2) Adviseren De adviezen van Actal op de voorgenomen regelgeving kennen een vaste opbouw. Per advies wordt voor het eindoordeel uit een aantal vastgestelde kwalificaties gekozen. Het advies wordt binnen de voorgeschreven termijn van vier weken na ontvangst van alle relevante stukken uitgebracht. Indien de complexiteit van de regelgeving daar aanleiding toe geeft, kan het college besluiten zijn advies ten hoogste vier weken later uit te brengen. Adviezen aan de ministers worden door het betreffende ministerie gepubliceerd binnen vier weken nadat het advies is uitgebracht (ingevolge de Wet openbaarheid bestuur). De Wob is niet van toepassing op de Staten-Generaal.

7 Beoordelen van de departementale actieprogramma s Actal beoordeelt de departementale actieprogramma s voor de terugdringing van de administratieve lasten voor het bedrijfsleven als gevolg van bestaande regelgeving. Actal concentreert zich bij de actieprogramma s op de volledigheid van de aangegeven activiteiten en de te realiseren lastendrukvermindering, de kwantificering en prioritering daarvan en de voortgang die de verschillende departementen realiseren. Deze voortgang moet ook blijken uit de vervolgactieprogramma s. 2.2 Instrumenten Advies, publiciteit en het jaarverslag Actal geeft advies over de administratieve lasten voor het bedrijfsleven als gevolg van voorgenomen wet- en regelgeving. De verantwoordelijkheid voor de wet- en regelgeving blijft te allen tijde bij het desbetreffende departement. Het advies van Actal wordt binnen vier weken nadat het advies is uitgebracht gepubliceerd. Op deze wijze verkrijgen alle belanghebbenden inzicht in de adviezen van Actal en de wijze waarop departementen omgaan met hun verantwoordelijkheid. Daarnaast brengt Actal jaarlijks voor 1 april verslag uit over het voorgaande kalenderjaar. Er wordt verslag gedaan van de door Actal uitgebrachte adviezen en de wijze waarop hier door de departementen invulling aan is gegeven. Actal zal in dit jaarverslag ook ingaan op preventieve activiteiten, onderzoeken, maatschappelijke discussies op het gebied van administratieve lasten, provincies, gemeenten, Europa, etc Bedrijvenpanel Actal beschikt over een bedrijvenpanel. Dit panel bestaat uit circa 500 bedrijven uit alle branches en alle grootteklassen en vormt derhalve in die opzichten een doorsnee van het Nederlandse bedrijfsleven. Raadpleging van het bedrijvenpanel kan inzicht geven in het aantal bedrijven dat met de voorgenomen wet- en regelgeving te maken krijgt, de complexiteit en frequentie van de bij deze wet- en regelgeving behorende berichtgeving en de hoogte van de administratieve lasten. Daarnaast ontstaat inzicht in mogelijke alternatieven. Het bedrijvenpanel zal worden ingezet bij de toetsing van voorgenomen wet- en regelgeving waarvan de administratieve lasten groot zullen zijn en waarvan de kwantificering onvoldoende is. Ook kan de inzet plaatsvinden indien een check op de kwantificering van de administratieve lasten belangrijk is Netwerk Werken aan een verinnerlijking en cultuuromslag vraagt om een open, op samenwerking gerichte, instelling van alle betrokken partijen. Het college voert overleg met het kabinet en (de voorzitter van) de Tweede Kamer. Hierbij komen de volgende onderwerpen aan de orde:

8 7 1. Positie en werkwijze Actal. 2. Inhoudelijke aspecten. Dit betreft onder meer het departementale actieprogramma ter vermindering van de administratieve lasten, de actuele dossiers en de door het departement gebruikte methodieken voor het bepalen van administratieve lasten. 3. Procedures. Dit betreft onder meer de wijze van adviesaanvraag van Actal, het bekendmaken van Actal binnen departement, onderlinge informatie-uitwisseling, publiciteit en afhandeling van verzoeken in het kader van de Wet openbaarheid bestuur. Daarnaast worden de bewindslieden op ad hoc basis geïnformeerd in geval van (knelpunten bij) specifieke wet- en regelgeving op het terrein van hun departement. Het secretariaat zal contacten leggen en onderhouden met de bij administratieve lasten betrokken medewerkers van de departementen. Dit zijn onder meer de leden van de vroegere Stuurgroep administratieve lasten en de departementale coördinatiepunten. Daarnaast vinden vanzelfsprekend contacten plaats met dossierhouders van specifieke wet- en regelgeving. Daardoor is Actal op de hoogte van de stroomlijning van de departementale initiatieven en de gerealiseerde voortgang. Dit maakt dat Actal een bijdrage kan leveren aan de verinnerlijking van de aandacht voor administratieve lasten. Het secretariaat van het College heeft periodieke overleg met het Steunpunt Voorgenomen Regelgeving. Door dit overleg verkrijgt Actal een overzicht van de voorgenomen wet- en regelgeving. Ook verstevigt dit overleg de aandacht van het Steunpunt voor de vermindering van de administratieve lasten en kunnen activiteiten bij de departementen worden gecoördineerd. Actal onderhoudt doelgericht en systematisch contacten met het bedrijfsleven om informatie en signalen te verkrijgen. Vanuit dat oogpunt is er periodiek overleg met VNO-NCW, MKB Nederland en LTO Nederland. Ook vindt incidenteel overleg plaats met vertegenwoordigers van branches en individuele bedrijven. Overleg met organisaties die veel ervaring hebben met administratieve lasten (zoals het CBS en belastingdienst) vindt op ad-hoc basis plaats Inhuur externe deskundigheid In Nederland heeft een aantal onderzoeks- en adviesbureaus uitgebreide ervaring met administratieve lasten en de diverse wetgevingsterreinen. Actal laat zich bij de ontwikkeling van methodieken voor selectie en toetsing ondersteunen door deze bureaus. Daarnaast ondersteunen onderzoeks- en adviesbureaus Actal bij het kwantificeren van administratieve lasten. De inschakeling van additionele expertise over administratieve lasten of het betreffende beleidsterrein vergroot de kwaliteit van en het draagvlak voor de activiteiten van Actal.

9 8 3. Activiteiten najaar 2000 en Overzicht activiteiten Gedurende het najaar van 2000 en in het jaar 2001 zal Actal in ieder geval de volgende activiteiten ondernemen: 1. Opstellen en verfijnen methodieken en criteria 2. Actief verspreiden methodieken en criteria 3. Ontwikkelen alternatieven en oplossingen 4. Informeren departementen en Staten-Generaal over Actal 5. Starten diverse reguliere overleggen met andere overheidsorganen, bedrijfsleven, onderzoeksbureaus en derden 6. Agenderen voorgenomen regelgeving 7. Selecteren voorgenomen regelgeving 8. Toetsen voorgenomen regelgeving 9. Adviseren over voorgenomen regelgeving 10. Adviseren over departementale actieprogramma s 11. Regelgeving lagere overheden en PBO s 12. Vaststellen clusters van beleidsterreinen waar Actal zich met name op zal richten 13. Opzetten en uitvoeren communicatiestrategie 14. Opzetten website 3.2 Uitwerking activiteiten Opstellen en verfijnen methodieken en criteria In de zomer en het najaar van 2000 worden de methodieken van Actal opgesteld en verfijnd. Methodiekontwikkeling vindt parallel plaats aan advisering door Actal, zodat de ontwikkelde methodieken steeds verder kunnen worden verfijnd en aangescherpt op basis van de praktijk. Daarnaast worden criteria opgesteld. De methodieken en criteria hebben betrekking op de agendering, selectie, toetsing en advisering door Actal. Bij de ontwikkeling van methodieken en criteria voor selectie en toetsing van voorgenomen wet- en regelgeving vindt ondersteuning plaats door adviesbureaus. Dit is verder uitgewerkt onder paragraaf (Selecteren) en (Toetsen). Bij de uitwerking wordt aangesloten op de methodieken die nu al gemeengoed zijn. Dit betreft bijvoorbeeld de Mistral -methodiek van EIM en andere methodieken die door de verschillende departementen zijn opgesteld. Ook wordt aangesloten bij de gangbare definities en uitgangspunten ten aanzien van administratieve lasten. Eind 2000 zullen de methodieken en criteria van Actal volledig zijn uitgewerkt en vastgesteld.

10 Actief verspreiden methodieken en criteria Een belangrijk uitgangspunt bij de werkwijze van Actal is transparantie. Het moet bij alle betrokkenen duidelijk zijn waarom een bepaald wetsvoorstel door Actal wordt geselecteerd, of waarom op basis van een toets Actal een bepaald advies uitbrengt. Om deze reden worden de methodiek en criteria van Actal actief verspreid bij de diverse betrokken partijen: Departementen, leden van de Kamers van de Staten-Generaal, provincies, gemeenten, waterschappen, koepels en branches van het bedrijfsleven, onderzoeksbureaus en mogelijke andere betrokkenen. De definitieve methodieken en criteria van Actal worden eind 2000 door Actal verspreid Ontwikkelen alternatieven en oplossingen Actal zal op basis van eigen ervaringen en die van instellingen, die al het nodige bereikt hebben bij het terugdringen van administratieve lasten, een lijst met alternatieven opstellen. Deze lijst dient op de eerste plaats als leidraad voor Actal bij de beoordeling van de wijze waarop overheden hebben gezocht naar minder belastende mogelijkheden. Op de tweede plaats kunnen overheden hiermee zelf aan de slag om de kwaliteit van hun wetgeving te verbeteren. Een algemeen probleem hierbij is dat er geen volledig overzicht bestaat van alle informatie, die bij de overheid wordt opgevraagd. Daarmee wordt het alternatief in de vorm van het hergebruik van al verzamelde informatie ernstig bemoeilijkt. Een bijkomend probleem is dat veel informatie op elkaar lijkt, maar door een verschil in definities of indelingen niet uitwisselbaar is en niemand zich geroepen voelt om het voortouw te nemen. Actal zal in 2000 en 2001 onderzoek doen naar oplossingen voor dit soort problemen. Een deel van de alternatieven en oplossingen liggen op het gebied van ICT. Hierbij kan worden aangesloten bij een aantal generieke ICT-toepassingen, zoals EHD (Elektronische Heerendiensten) en IDEA (Interchange of Data between Enterprises and Administrations) Informeren departementen en Staten-Generaal over Actal Kennismakingsgesprekken met de bewindslieden van de departementen waar de hoogste administratieve lasten voor het bedrijfsleven spelen en met de voorzitter van de Tweede Kamer vinden plaats in augustus, september en oktober van In die periode vinden ook gesprekken plaats tussen het secretariaat van Actal en de ambtelijke top van de departementen Starten diverse reguliere overleggen met andere overheidsorganen, bedrijfsleven, onderzoeksbureaus en derden Kennismakingsgesprekken met vertegenwoordigers van andere overheidsorganen, bedrijfsleven, onderzoeksbureaus en derden vinden plaats in augustus, september en oktober van In die periode wordt tevens overleg op reguliere basis opgezet met VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO- Nederland.

11 Agenderen voorgenomen regelgeving Agendering van voorgenomen wet- en regelgeving is inmiddels aangevangen en zal in 2000 en 2001 continu plaatsvinden Selecteren voorgenomen regelgeving Selectie van voorgenomen wet- en regelgeving is inmiddels aangevangen en zal in 2000 en 2001 doorlopend plaatsvinden Toetsen voorgenomen regelgeving Toetsing van voorgenomen wet- en regelgeving vangt in september 2000 aan en zal in 2000 en 2001 doorlopend plaatsvinden Adviseren over voorgenomen regelgeving Advisering over voorgenomen wet- en regelgeving vangt in september 2000 aan en zal in 2000 en 2001 doorlopend plaatsvinden Adviseren over departementale actieprogramma s In de herfst van 2000 adviseert Actal over de departementale actieprogramma s van mei Deze toetsing vindt plaats vóór het tussentijdse oordeel van de Ambtelijke Commissie (AC) en Ministeriële Commissie (MC) MDW in november De komende jaren zal toetsing van de actieprogramma s plaatsvinden in de maanden na het verschijnen daarvan Regelgeving lagere overheden en PBO s Actal zal zich in eerste instantie richten op wet- en regelgeving van de Rijksoverheid. Daarnaast zal eind 2000 en begin 2001 een inventarisatie en analyse plaatsvinden van de onderzoeken die zijn uitgevoerd naar administratieve lasten bij de lagere overheden (provincies, gemeenten, waterschappen). Voor deze werkzaamheden zal een stagiaire worden ingezet. Ook wordt hiervoor contact opgenomen met onderzoeksbureaus met veel ervaring met gemeenten. Op basis van deze inventarisatie en analyse wordt besloten of Actal zich ook gaat richten op lagere overheden (bijvoorbeeld in eerste instantie op één gemeente of één waterschap). Actal zal zich voorlopig niet bezighouden met PBO s. Eind 2001 wordt hierover opnieuw een beslissing genomen.

12 Vaststellen clusters van beleidsterreinen waar Actal zich met name op zal richten Actal zal zich, naast de reguliere werkzaamheden, richten op een aantal clusters van wet- en regelgeving. Bij deze clusters, die departementsoverschrijdend zijn, wordt zowel de voorgenomen als de bestaande regelgeving in ogenschouw genomen. Op deze wijze kan specifiek worden gekeken naar harmonisatie van begrippen en het stroomlijnen van informatiestromen. Actal kan daarbij een brugfunctie vervullen. Voor 2001 wordt in ieder geval aan de volgende clusters gedacht: Sociaal-Fiscaal, Economische duurzame ruimtelijke ontwikkeling, Verkeer en Vervoer en ICT. Over deze clusters zal in het jaarverslag worden gerapporteerd. Tevens zullen de ervaringen van Actal met de betrokken departementen worden opgenomen Opzetten en uitvoeren communicatiestrategie Actal zal actief communiceren. Actal is onafhankelijk en zal zich in de externe communicatie dan ook onafhankelijk opstellen. Om de strategie hiervoor op te zetten en uit te werken wordt een communicatiebureau ingehuurd. Dit bureau ondersteunt Actal verder bij de uitvoering van het communicatiebeleid. Onderdeel hiervan is het woordvoerderschap. In de herfst van 2000 vindt de publieke start van Actal plaats met een kennismakingsbriefing voor de media. De organisatie van Actal is dan compleet en de werkzaamheden zijn gestart. Een van de belangrijkste communicatiemiddelen van Actal is het jaarverslag. Het jaarverslag over het jaar 2000 wordt in maart 2001 opgesteld en verspreid. Daarnaast wordt bij het opzetten van de communicatiestrategie verder ingegaan op het opstellen van een brochure over Actal, de publiciteitsstrategie voor de adviezen, het organiseren van informatiebijeenkomsten en het beleid ten aanzien van interviews, spreken op seminars en publiciteit in bladen van departementen, branches en andere organisaties. De communicatiestrategie van Actal wordt verder opgezet en uitgewerkt in september en oktober De uitvoering hiervan zal de komende jaren plaatsvinden Opzetten website Een website zal onderdeel vormen van de communicatie van Actal met de buitenwereld. Actal zal op de website zichzelf profileren met haar doelstelling en werkzaamheden. Via een doorkliksysteem kunnen geïnteresseerden het jaarverslag, het werkprogramma en andere publicaties oproepen. Eventueel kunnen gepubliceerde adviezen hier ook opgenomen worden. Er kunnen verder verwijzingen gemaakt worden naar de EIM-monitor, de website met overheidsformulieren en andere relevante sites. Het bedrijfsleven kan ook via de website signalen doorgeven over administratieve lasten. De website zal worden toegevoegd aan De website zal begin 2001 gereed zijn.

13 Planning activiteiten In onderstaande tabel wordt de planning van de activiteiten van Actal over de herfst van 2000 en het jaar 2001 samengevat: Jaar Activiteit Maand Opstellen/verfijnen methodieken en criteria Verspreiden methodieken en criteria Ontwikkelen alternatieven en oplossingen Informeren departementen en Staten-Generaal Starten diverse reguliere overleggen Agenderen voorgenomen regelgeving Selecteren voorgenomen regelgeving Toetsen voorgenomen regelgeving Adviseren over voorgenomen regelgeving Adviseren over departementale actieprogramma s Regelgeving lagere overheden en PBO s Vaststellen clusters beleidsterreinen Opzetten en uitvoeren communicatiestrategie Opzetten website

01-07-2002 ME/MW 02022387 RL/FvK/2002/131 1. Advies departementale actieprogramma s vermindering administratieve lasten 2002

01-07-2002 ME/MW 02022387 RL/FvK/2002/131 1. Advies departementale actieprogramma s vermindering administratieve lasten 2002 Aan de Minister van Economische Zaken Mevrouw A. Jorritsma-Lebbink Postbus 20101 2500 EC Den Haag Datum Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) 01-07-2002 ME/MW 02022387 RL/FvK/2002/131 1 Onderwerp Advies departementale

Nadere informatie

Systeemtoets. Wordt de (departementale) toetsing op regeldruk goed en consequent uitgevoerd?

Systeemtoets. Wordt de (departementale) toetsing op regeldruk goed en consequent uitgevoerd? Systeemtoets Wordt de (departementale) toetsing op regeldruk goed en consequent uitgevoerd? De systeemtoets van Actal Het College heeft tot taak de regering of beide Kamers der Staten-Generaal te adviseren

Nadere informatie

Artikel I. Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz, enz, enz.

Artikel I. Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz, enz, enz. Besluit van 2008 tot wijziging van het Instellingsbesluit Adviescollege toetsing administratieve lasten 2006 in verband met de verlenging van de instellingsduur, de uitbreiding van de bezetting en de uitbreiding

Nadere informatie

Aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid De heer H.J. Kamp Postbus 90801 2509LV Den Haag. premie-differentiatie. Geachte heer Kamp,

Aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid De heer H.J. Kamp Postbus 90801 2509LV Den Haag. premie-differentiatie. Geachte heer Kamp, Aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid De heer H.J. Kamp Postbus 90801 2509LV Den Haag Datum 30 juli 2012 Onderwerp Advies Wijzigingsbesluit Wfsv inzake premie-differentiatie Uw kenmerk Ons

Nadere informatie

Datum 03 juli 2014 Betreft Beantwoording vragen over regeldruk in de kappersbranche en andere bedrijven in de ambachtseconomie

Datum 03 juli 2014 Betreft Beantwoording vragen over regeldruk in de kappersbranche en andere bedrijven in de ambachtseconomie > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA 's-gravenhage Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 18 april 2019 Betreft MKB-toets. Geachte Voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 18 april 2019 Betreft MKB-toets. Geachte Voorzitter, > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

Aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Mevrouw drs. K.H. Ollongren Postbus EA DEN HAAG. Geachte mevrouw Ollongren,

Aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Mevrouw drs. K.H. Ollongren Postbus EA DEN HAAG. Geachte mevrouw Ollongren, Retouradres: Postbus 16228 2500 BE Den Haag Aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Mevrouw drs. K.H. Ollongren Postbus 20011 2500 EA DEN HAAG Datum 26 januari 2018 Onderwerp Wijziging

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk 31

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VAALS COMMUNICATIEPLAN

REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VAALS COMMUNICATIEPLAN REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VAALS COMMUNICATIEPLAN Vastgesteld d.d. 9 maart 2016 1 Colofon De rekenkamercommissie van de gemeente Vaals is een onafhankelijke commissie binnen de gemeente. Zij bestaat

Nadere informatie

W 1 L L E MÂL E X A N D E R, BIJ DE GRATIE GODS, KONING DER NEDERLANDEN, PRINS VAN ORANJE-NASSAU, ENZ. ENZ. ENZ.

W 1 L L E MÂL E X A N D E R, BIJ DE GRATIE GODS, KONING DER NEDERLANDEN, PRINS VAN ORANJE-NASSAU, ENZ. ENZ. ENZ. ENZ. ENZ. ENZ. PRINS VAN ORANJE-NASSAU, KONING DER NEDERLANDEN, artikel 2, kan het adviescollege tevens: Op de voordracht van Onze Minister van Economische Zaken van 12 mei 2017, nr. WJZ / 17067729, gedaan

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Wijdemeren

Rekenkamercommissie Wijdemeren Rekenkamercommissie Wijdemeren Protocol voor het uitvoeren van onderzoek 1. Opstellen onderzoeksopdracht De in het werkprogramma beschreven onderzoeksonderwerpen worden verder uitgewerkt in de vorm van

Nadere informatie

Na overleg met de gerechten, adviseert de Raad als volgt. 1

Na overleg met de gerechten, adviseert de Raad als volgt. 1 De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Dr. R.H.A. Plasterk Postbus 20011 2500 EA Den Haag bezoekadres Kneuterdijk 1 2514 EM Den Haag correspondentieadres Postbus 90613 2509 LP Den Haag

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1996 378 Wet van 3 juli 1996, houdende algemene regels over de advisering in zaken van algemeen verbindende voorschriften of te voeren beleid van

Nadere informatie

De Minister voor Wonen en Rijksdienst, Handelend in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad;

De Minister voor Wonen en Rijksdienst, Handelend in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad; Regeling van de Minister voor Wonen en Rijksdienst van 2015, nr. , tot instelling van het tijdelijk Bureau ICT-toetsing (Instellingsbesluit tijdelijk Bureau ICT-toetsing) Handelend

Nadere informatie

De Minister voor Wonen en Rijksdienst, Handelend in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad;

De Minister voor Wonen en Rijksdienst, Handelend in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad; Besluit van de Minister voor Wonen en Rijksdienst van 10 juli 2015, nr. 0000373449, tot instelling van het tijdelijk Bureau ICT-toetsing (Instellingsbesluit tijdelijk Bureau ICT-toetsing) De Minister voor

Nadere informatie

houdende instelling van een Adviescollege burgerluchtvaartveiligheid

houdende instelling van een Adviescollege burgerluchtvaartveiligheid Besluit van houdende instelling van een Adviescollege burgerluchtvaartveiligheid Op de voordracht van Onze Minister van Verkeer en Waterstaat van, nr. HDJZ/LUV/2007-, Hoofddirectie Juridische Zaken, gedaan

Nadere informatie

Datum 27 november 2009 Betreft Oordeelsbrief 2009. Geacht bestuur,

Datum 27 november 2009 Betreft Oordeelsbrief 2009. Geacht bestuur, L0705 Veenendaalse Woningstichting t.a.v. het bestuur Postbus 168 3900 AD VEENENDAAL Rijnstraat 8 Postbus 30941 2500 GX Den Haag www.vrom.nl Datum 27 november 2009 Betreft Oordeelsbrief 2009 Geacht bestuur,

Nadere informatie

Aan de Staatssecretaris van Financiën drs. W.J. Bos Postbus EE Den Haag. Belastingplan Geachte heer Bos,

Aan de Staatssecretaris van Financiën drs. W.J. Bos Postbus EE Den Haag. Belastingplan Geachte heer Bos, Aan de Staatssecretaris van Financiën drs. W.J. Bos Postbus 20201 2500 EE Den Haag Datum Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) 16-08-2001 AFP 2001 00510M RL/FvK/2001/254 1 Onderwerp Belastingplan 2002 Geachte

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 817 Wijziging van de Kaderwet adviescolleges houdende vermindering van het maximum aantal leden en het laten vervallen van de verplichte kabinetsreactie

Nadere informatie

Datum 20 november 2009 Betreft Voortgang dossier zandwinputtenvoortgang dossier zandwinputten. Geachte Voorzitter,

Datum 20 november 2009 Betreft Voortgang dossier zandwinputtenvoortgang dossier zandwinputten. Geachte Voorzitter, > Retouradres Postbus 30945 2500 GX Den HaagPostbus 30945 2500 GX Den Haag De Voorzitter van de Tweede KamerDe Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaalder Staten-Generaal Postbus 20018Postbus

Nadere informatie

Werkprogramma 2007. Missie Actal

Werkprogramma 2007. Missie Actal Missie Actal Actal is een tijdelijk en onafhankelijk adviescollege met als doel een cultuuromslag bij regelgevers te bewerkstelligen. Zij moeten de administratieve lasten voor bedrijven en burgers automatisch

Nadere informatie

Datum 20 december 2013 Betreft Antwoorden op vragen van het lid Klaver over belangenverstrengeling hoogleraren financiële sector

Datum 20 december 2013 Betreft Antwoorden op vragen van het lid Klaver over belangenverstrengeling hoogleraren financiële sector >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Onderzoek en Wetenschapsbeleid IPC 4100 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus

Nadere informatie

IMPACTONDERZOEK ACTAL. - eindrapport - drs. F. Kriek dr. J.W.M. Mevissen drs. M. Vos drs. H. Weening

IMPACTONDERZOEK ACTAL. - eindrapport - drs. F. Kriek dr. J.W.M. Mevissen drs. M. Vos drs. H. Weening IMPACTONDERZOEK ACTAL - eindrapport - drs. F. Kriek dr. J.W.M. Mevissen drs. M. Vos drs. H. Weening Amsterdam, oktober 2002 Regioplan publikatienr. 487 Regioplan Beleidsonderzoek Nieuwezijds Voorburgwal

Nadere informatie

Onderzoeksopzet De Poort van Limburg gemeente Weert

Onderzoeksopzet De Poort van Limburg gemeente Weert Onderzoeksopzet De Poort van Limburg gemeente Weert Weert, 6 september 2011. Rekenkamer Weert Inhoudsopgave 1. Achtergrond en aanleiding 2. Centrale vraagstelling 3. De wijze van onderzoek 4. Deelvragen

Nadere informatie

Adviesaanvraag werklastgevolgen kostenverhaal rechtsbijstand draagkrachtige veroordeelden (34 159)

Adviesaanvraag werklastgevolgen kostenverhaal rechtsbijstand draagkrachtige veroordeelden (34 159) De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie dr. K.H.D.M. Dijkhoff Postbus 20301 2500 EH Den Haag datum 19 oktober 2015 contactpersoon Voorlichting e-mail voorlichting@rechtspraak.nl telefoonnummer 06-46

Nadere informatie

Aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mevrouw drs. C. Van Nieuwenhuizen Postbus EK DEN HAAG. Geachte mevrouw Van Nieuwenhuizen,

Aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mevrouw drs. C. Van Nieuwenhuizen Postbus EK DEN HAAG. Geachte mevrouw Van Nieuwenhuizen, Retouradres: Postbus 16228 2500 BE Den Haag Aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mevrouw drs. C. Van Nieuwenhuizen Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG Datum 26 februari 2018 Onderwerp Regeling houdende

Nadere informatie

AFP M RL/JB/2003/157

AFP M RL/JB/2003/157 Aan de Staatssecretaris van Financiën De heer mr. drs. J.G. Wijn Postbus 20201 2500 EE Den Haag Datum Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) 111-08-2003 AFP 2003-00506 M RL/JB/2003/157 Onderwerp Belastingplan

Nadere informatie

Na overleg met de gerechten, adviseert de Raad als volgt. 1

Na overleg met de gerechten, adviseert de Raad als volgt. 1 De minister van Economische Zaken De heer H.G.J. Kamp Postbus 20401 2500 EK Den Haag datum 11 mei 2017 doorkiesnummer 088-361 33 17 e-mail wetgeving.rvdr@rechtspraak.nl uw kenmerk WJZ/17038352 cc De Minister

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 68793 28 november 2017 Besluit van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 22 november 2017,

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Turfmarkt

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directie Financieringen Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201

Nadere informatie

Type organisatie (uitvoeringsorganisatie, toezichthouder, inspectie);

Type organisatie (uitvoeringsorganisatie, toezichthouder, inspectie); Aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties Mevrouw mr. drs. J.W.E. Spies Postbus 20011 2500 EA DEN HAAG Datum 24 sep 2012 Onderwerp Eenvoudige elektronische formulieren Uw kenmerk Ons

Nadere informatie

EVALUATIE VAN ACTAL. - eindrapport - drs. H.A. Weening. Amsterdam, maart 2003 Regioplan publicatienr. 1035

EVALUATIE VAN ACTAL. - eindrapport - drs. H.A. Weening. Amsterdam, maart 2003 Regioplan publicatienr. 1035 EVALUATIE VAN ACTAL - eindrapport - drs. H.A. Weening Amsterdam, maart 2003 Regioplan publicatienr. 1035 Regioplan Beleidsonderzoek Nieuwezijds Voorburgwal 35 1012 RD Amsterdam Tel. : 020-5315315 Fax :

Nadere informatie

Zoetermeer, 24 juni 2015

Zoetermeer, 24 juni 2015 Ministerie van OCW Mevrouw dr. M. Bussemaker Postbus 16375 2500 BJ DEN HAAG Zoetermeer, 24 juni 2015 Betreft: concept beleidsregel adviescommissie macrodoelmatigheid Kenmerk: gev15-0713mr/bes_alg Geachte

Nadere informatie

Adviesaanvraag werklastgevolgen kostenverhaal rechtsbijstand draagkrachtige veroordeelden (34 159)

Adviesaanvraag werklastgevolgen kostenverhaal rechtsbijstand draagkrachtige veroordeelden (34 159) Adviesaanvraag werklastgevolgen kostenverhaal rechtsbijstand draagkrachtige veroordeelden (34 159) Dit document bevat de alternatieve tekst van het origineel. Dit document is bedoeld voor mensen met een

Nadere informatie

Aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Mevrouw drs. K.H. Ollongren Postbus EA DEN HAAG. Geachte mevrouw Ollongren,

Aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Mevrouw drs. K.H. Ollongren Postbus EA DEN HAAG. Geachte mevrouw Ollongren, Retouradres: Postbus 16228 2500 BE Den Haag Aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Mevrouw drs. K.H. Ollongren Postbus 20011 2500 EA DEN HAAG Datum 20 april 2018 Onderwerp Wijziging

Nadere informatie

Werkplan Stichting Brede Raad Rotterdam

Werkplan Stichting Brede Raad Rotterdam Werkplan 2017 Stichting Brede Raad Rotterdam Rotterdam 26 mei 2016 Werkplan 2017, definitief, onderdeel subsidieaanvraag 2017, Stichting Brede Raad Rotterdam 1. Inhoud 2. Inleiding... 2 Leeswijzer... 2

Nadere informatie

Raad voor Cultuur. Telefax

Raad voor Cultuur. Telefax Aan De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen p/a de algemene rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM 's-gravenhage Ondenverp R.J. Schimmelpennincklaan 3 ontwerp-selectielijst archiefbescheiden

Nadere informatie

Op 12 oktober 2018 heeft u het voorstel voor de Regeling Tachografen aan het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) aangeboden voor toetsing.

Op 12 oktober 2018 heeft u het voorstel voor de Regeling Tachografen aan het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) aangeboden voor toetsing. Retouradres: Postbus 16228 2500 BE Den Haag Aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat Mevrouw drs. C. Van Nieuwenhuizen Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG Datum 1 november 2018 Onderwerp Regeling Tachografen

Nadere informatie

Raad voor Cultuur. Mijnheer de Staatssecretaris,

Raad voor Cultuur. Mijnheer de Staatssecretaris, Aan De Staatssecretaris van Onderwijs, en Wetenschappen P/a de algemene rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM s-gravenhage Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein Middelbaar beroepsonderwijs

Nadere informatie

Gedragsregels van de Raad van Advies van Sint Maarten Omtrent de handhaving van de onafhankelijkheid van de Raad en de kwaliteit van zijn adviezen

Gedragsregels van de Raad van Advies van Sint Maarten Omtrent de handhaving van de onafhankelijkheid van de Raad en de kwaliteit van zijn adviezen I. Inleiding Gedragsregels van de Raad van Advies van Sint Maarten Omtrent de handhaving van de onafhankelijkheid van de Raad en de kwaliteit van zijn adviezen De Raad van Advies streeft na de beginselen

Nadere informatie

Onderwerp ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein "Invoerrechten en accijnzen" over de periode

Onderwerp ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein Invoerrechten en accijnzen over de periode Raad voor Cultuur Aan de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen p/a de algemene rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM 's-gravenhage Onderwerp ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Opstellen Visplan VBC Rijnland

Plan van Aanpak. Opstellen Visplan VBC Rijnland Plan van Aanpak Opstellen Visplan Rijnland - Inleiding - Inhoudsopgave Plan van Aanpak... Inleiding.... Aanleiding.... Leeswijzer... Doel en resultaat.... Doelen.... Resultaten... Visplan.... Opzet Visplan....

Nadere informatie

Toetsingskader. Aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Mevrouw drs. E.I. Schippers Postbus EJ DEN HAAG

Toetsingskader. Aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Mevrouw drs. E.I. Schippers Postbus EJ DEN HAAG Aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Mevrouw drs. E.I. Schippers Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG Datum 13 mei 2015 Onderwerp Reactie op consultatie-versie Wijziging Wet Marktordening Gezondheidszorg

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 135 3 januari 2014 Advies Raad van State, betreffende Instelling van het permanente Adviescollege toetsing regeldruk (Wet

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Rotterdam Nr. 122443 17 juli 2017 Regeling Brede Raad 010 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, gelezen het voorstel van de

Nadere informatie

raad voor cultuur R.J.Schimmelpennincklaan 3

raad voor cultuur R.J.Schimmelpennincklaan 3 R.J.Schimmelpennincklaan 3 so-ter-61=43 2506 AE Den Haag seiefoon.32

Nadere informatie

Robin L.O. Linschoten Collegevoorzitter

Robin L.O. Linschoten Collegevoorzitter Jaarverslag 2001 Voorwoord Op de omslag van het jaarverslag 2000 heeft Actal een foto geplaatst van enorme stapels papier. Voor dit jaarverslag 2001 is opnieuw gebruik gemaakt van deze afbeelding. Dat

Nadere informatie

4. Bij voorkeur zal de raad van toezicht van Stichting P60 bij de werving van nieuwe toezichthouders buiten het eigen netwerk zoeken.

4. Bij voorkeur zal de raad van toezicht van Stichting P60 bij de werving van nieuwe toezichthouders buiten het eigen netwerk zoeken. REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT Opgesteld door de voorzitter op 25.03.2013 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 27.05.2013 te Amstelveen HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit

Nadere informatie

Wat is Actal (vervolg) Kleine en platte organisatie: College: 3 leden Secretariaat: ca. 10 fte

Wat is Actal (vervolg) Kleine en platte organisatie: College: 3 leden Secretariaat: ca. 10 fte Wat is Actal? Tijdelijk en onafhankelijk adviescollege toetsing regeldruk Geeft gevraagd en ongevraagd advies aan Kabinet en Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal om de regeldruk voor bedrijven, burgers,

Nadere informatie

Advies inzake het concept wetsvoorstel tot Wijziging van de Algemene wet bestuursrecht en enkele andere wetten

Advies inzake het concept wetsvoorstel tot Wijziging van de Algemene wet bestuursrecht en enkele andere wetten Advies inzake het concept wetsvoorstel tot Wijziging van de Algemene wet bestuursrecht en enkele andere wetten In verband met het nieuwe omgevingsrecht en het nieuwe nadeelcompensatierecht Dit document

Nadere informatie

Taakstelling Commissie Vervolgonderzoek Rekenschap

Taakstelling Commissie Vervolgonderzoek Rekenschap Taakstelling Commissie Vervolgonderzoek Rekenschap 1. Inleiding In 2002 is het zogenaamde zelfreinigend onderzoek uitgevoerd naar onregelmatigheden in de bekostiging in de onderwijssectoren die vallen

Nadere informatie

VITP-visie op visitatie 3 november 2016 (finale versie voor ledenvergadering november 2016)

VITP-visie op visitatie 3 november 2016 (finale versie voor ledenvergadering november 2016) VITP-visie op visitatie 3 november 2016 (finale versie voor ledenvergadering november 2016) 1. Samenvatting In 2017 wordt intern toezicht op pensioenfondsen in de vorm van visitatiecommissies geëvalueerd.

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap p/a de Algemene Rijksarchivaris Postbus LM 's-gravenhage

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap p/a de Algemene Rijksarchivaris Postbus LM 's-gravenhage R.J.Schimmelpennincklaan3 ec-re-3612+3 25.6 AE Den Haag telercc..3172312eese fax +31(c)7c 361 47 27 e-mail cultuur@cultuur.nl www.cultuur.nl De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Nadere informatie

Communicatieplan Wmo-raad Hellendoorn

Communicatieplan Wmo-raad Hellendoorn Communicatieplan Wmo-raad Hellendoorn 01. Communicatiemiddelen en wanneer en / of waarom. Communicatiemiddel Mondeling Bijeenkomst Wmo-raad Circa een keer per zes weken regulier overleg over zaken aangaande

Nadere informatie

besluit in haar vergadering van 30 november 2018 het volgende Toezichtkader te hanteren vanaf 1 januari 2019;

besluit in haar vergadering van 30 november 2018 het volgende Toezichtkader te hanteren vanaf 1 januari 2019; Toezichtkader van de CRT voor de opleidingen - psychotherapeut - gezondheidszorgpsycholoog - specialist-gezondheidszorgpsycholoog klinisch psycholoog - specialist-gezondheidszorgpsycholoog klinisch neuropsycholoog

Nadere informatie

CRO Luchthaven Rotterdam

CRO Luchthaven Rotterdam CRO Luchthaven Rotterdam voorstel d.d. 16 april 2019 (CYCLISCHE) PROCEDURES VOOR DE BEOORDELING EN MONITORING VAN VOORSTELLEN VOOR HINDERBEPERKING ACTOREN: CRO: Dit is de plenaire vergadering van de Commissie

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 27 926 Huurbeleid Nr. 213 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR WONEN EN RIJKSDIENST Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 22

Nadere informatie

Protocol. de Inspectie voor de Gezondheidszorg. de Nederlandse Zorgautoriteit

Protocol. de Inspectie voor de Gezondheidszorg. de Nederlandse Zorgautoriteit Protocol tussen de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Zorgautoriteit inzake samenwerking en coördinatie op het gebied van beleid, regelgeving, toezicht & informatieverstrekking en andere

Nadere informatie

Startnota Gebruikersoverleg Functiegebouw Rijk

Startnota Gebruikersoverleg Functiegebouw Rijk Startnota Gebruikersoverleg Functiegebouw Rijk Versie 1.0 Datum 23 november 2012 Status Besproken in het GO-FGR op 22 november 2012 Aangepast 23 september 2014 (werkwijze) Inhoud Inleiding 1 Doel, Reikwijdte

Nadere informatie

Aan de minister van Economische Zaken en Klimaat De heer ir. E.D. Wiebes Postbus EK DEN HAAG. Geachte heer Wiebes,

Aan de minister van Economische Zaken en Klimaat De heer ir. E.D. Wiebes Postbus EK DEN HAAG. Geachte heer Wiebes, Retouradres: Postbus 16228 2500 BE Den Haag Aan de minister van Economische Zaken en Klimaat De heer ir. E.D. Wiebes Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG Datum 20 april 2018 Onderwerp Wijziging Bouwbesluit 2012

Nadere informatie

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties De heer dr. R.H.A. Plasterk Postbus EA DEN HAAG. Geachte heer Plasterk,

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties De heer dr. R.H.A. Plasterk Postbus EA DEN HAAG. Geachte heer Plasterk, De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties De heer dr. R.H.A. Plasterk Postbus 20011 2500 EA DEN HAAG Datum 25 augustus 2017 Onderwerp Consultatie wijzigingsvoorstel Wet BRP Uw kenmerk Ons

Nadere informatie

Peek Bouw & Infra BV. T.a.v. Mevr. N. van Hienen Postbus 250 3990 GB Houten. Betreft: Toetsing RI&E. Geachte mevrouw van Hienen,

Peek Bouw & Infra BV. T.a.v. Mevr. N. van Hienen Postbus 250 3990 GB Houten. Betreft: Toetsing RI&E. Geachte mevrouw van Hienen, Peek Bouw & Infra BV. T.a.v. Mevr. N. van Hienen Postbus 250 3990 GB Houten Betreft: Toetsing RI&E. Geachte mevrouw van Hienen, Op grond van de Arbeidsomstandighedenwet Artikel 5 Risico Inventarisatie

Nadere informatie

Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden zorgdrager minister van BZK, beleidsterrein Nationale Ombudsman over de periode

Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden zorgdrager minister van BZK, beleidsterrein Nationale Ombudsman over de periode Aan De Staatssecretaris van Onderwijs, en Wetenschappen P/a de algemene rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM s-gravenhage Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden zorgdrager minister van BZK,

Nadere informatie

Roden, 15 februari 2010, De Rekenkamercommissie van Noordenveld, Overwegende,

Roden, 15 februari 2010, De Rekenkamercommissie van Noordenveld, Overwegende, Roden, 15 februari 2010, De Rekenkamercommissie van Noordenveld, Overwegende, dat zij op grond van artikel 8 van de Verordening gemeentelijke Rekenkamercommissie Noordenveld een reglement van orde voor

Nadere informatie

Datum 25 januari 2013 Betreft MAU 2013-2015. Geacht college,

Datum 25 januari 2013 Betreft MAU 2013-2015. Geacht college, > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag Aan Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 T 070 333 44 44 F 070 333 40 33 www.rijksoverheid.nl Contact Betreft MAU 2013-2015 Geacht college,

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 14 november 2012 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 14 november 2012 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Naheffing. orm. Jaarreken. Vergunningen DUURZAAM ONDERNEMEN IN HET MKB DAAROM EEN ACCOUNTANT

Naheffing. orm. Jaarreken. Vergunningen DUURZAAM ONDERNEMEN IN HET MKB DAAROM EEN ACCOUNTANT Naheffing orm Jaarreken Vergunningen DUURZAAM ONDERNEMEN IN HET MKB DAAROM EEN ACCOUNTANT Duurzaam ondernemen in het mkb Duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) is niet alleen een thema

Nadere informatie

Gehoord de gerechten, adviseert de Raad als volgt. 1

Gehoord de gerechten, adviseert de Raad als volgt. 1 De Minister van Verkeer en Waterstaat Ir. C.M.P.S. Eurlings Postbus 20906 2500 EX Den Haag datum 12 maart 2008 contactpersoon mw. mr. R.M. Driessen doorkiesnummer 070-361 9852 faxnummer 070-361 9746 e-mail

Nadere informatie

Aanmeldformulier open standaarden

Aanmeldformulier open standaarden Aanmeldformulier open standaarden Inleiding Door het invullen van het onderstaande aanmeldformulier kunt u standaarden aanmelden voor opname op de lijst met open standaarden die in Nederland onder het

Nadere informatie

Factsheet administratieve lasten. Onderdeel van de Evaluatie Arbowet 2007/ Beleidsdoorlichting artikel 44 SZW-begroting

Factsheet administratieve lasten. Onderdeel van de Evaluatie Arbowet 2007/ Beleidsdoorlichting artikel 44 SZW-begroting Factsheet administratieve lasten Onderdeel van de Evaluatie Arbowet 2007/ Beleidsdoorlichting artikel 44 SZW-begroting Ministerie van SZW, Den Haag, 25 mei 2011 Arjan van Sluijs Ton Staphorst Servaas Toebosch

Nadere informatie

Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein Waarborgen van platina, gouden en zilveren voorwerpen over de periode

Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein Waarborgen van platina, gouden en zilveren voorwerpen over de periode Aan De Staatssecretaris van Onderwijs, en Wetenschappen P/a de algemene rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM s-gravenhage Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein Waarborgen van

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning wordt verleend overeenkomstig de bij dit besluit behorende en als zodanig gewaarmerkte documenten.

Omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning wordt verleend overeenkomstig de bij dit besluit behorende en als zodanig gewaarmerkte documenten. Omgevingsvergunning Poststuknummer: DA00079369 Burgemeester en wethouders hebben op 30 juni 2016 een aanvraag omgevingsvergunning ontvangen en in behandeling genomen voor het bouwen van 14 woningen op

Nadere informatie

Aanmelding, zorgplicht en plaatsingsproblemen

Aanmelding, zorgplicht en plaatsingsproblemen Pagina 1 van 5 De nieuwe regels voor aanmelding en plaatsing van leerlingen in het voortgezet onderwijs, die in beginsel duidelijk zijn, roepen vragen op. Deze vragen komen voort uit de specifieke situaties,

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Kenmerk

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag De heer B.J.S.A.A.F. de Winter DGBK/Burgerschap en Informatiebeleid Interactie Schedeldoekshaven 200

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1999 154 Besluit van 18 maart 1999, houdende instelling van de Adviescommissie Wet op de jeugdzorg (Besluit Adviescommissie Wet op de jeugdzorg) Wij

Nadere informatie

Aan de minister van Economische Zaken De heer H.G.J. Kamp Postbus EK DEN HAAG. Geachte heer Kamp,

Aan de minister van Economische Zaken De heer H.G.J. Kamp Postbus EK DEN HAAG. Geachte heer Kamp, Aan de minister van Economische Zaken De heer H.G.J. Kamp Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG Datum 17-03-2014 Onderwerp Regeldruk door verandering van weten regelgeving Uw kenmerk Ons kenmerk JtH/RvZ/JT/TZ/2014/018

Nadere informatie

Aan de commissie: Algemeen bestuur en middelen Datum vergadering: 22 maart 2007 Agendapunt: Aan de Raad. Made, 13 februari 2007

Aan de commissie: Algemeen bestuur en middelen Datum vergadering: 22 maart 2007 Agendapunt: Aan de Raad. Made, 13 februari 2007 Aan de Raad Made, 13 februari 2007 Aan de commissie: Algemeen bestuur en middelen Datum vergadering: 22 maart 2007 Agendapunt: Raadsvergadering: 12 april 2007 Onderwerp: Diagnose Integrale Veiligheid gemeente

Nadere informatie

Resultaten verantwoordingsonderzoek

Resultaten verantwoordingsonderzoek Resultaten verantwoordingsonderzoek 2014 hoofdstuk de Koning (I) 20 mei 2015 Dit document bevat alle resultaten van ons Verantwoordingsonderzoek 2014 bij zoals gepubliceerd op www.rekenkamer.nl/verantwoordingsonderzoek.

Nadere informatie

Voorstel van de Commissie voor bezwaarschriften 148/2003. Registratienummer Opgesteld door, telefoonnummer Henk Meijer, 2455

Voorstel van de Commissie voor bezwaarschriften 148/2003. Registratienummer Opgesteld door, telefoonnummer Henk Meijer, 2455 148/2003 Registratienummer 3.37804 Opgesteld door, telefoonnummer Henk Meijer, 2455 Programma Kunst en cultuur (media); bestuur Portefeuillehouder A.J.F.M. Hirdes; mevr. dr. G. ter Horst Onderwerp van

Nadere informatie

Verkoop kavels Dolderseweg

Verkoop kavels Dolderseweg ONDERZOEKSOPZET Verkoop kavels Dolderseweg Utrecht april 2018 Inhoudsopgave 1. AANLEIDING EN ACHTERGROND... 3 2. PROBLEEMSTELLING EN WERKWIJZE... 4 3. UITWERKING ONDERZOEKSVRAGEN... 4 4. ORGANISATIE, RAPPORTAGE,

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2016 262 Wet van 22 juni 2016 tot wijziging van de Wet op het Centraal bureau voor de statistiek in verband met de herpositionering van zelfstandige

Nadere informatie

Datum 27 november 2009 Betreft Oordeelsbrief Geacht bestuur,

Datum 27 november 2009 Betreft Oordeelsbrief Geacht bestuur, L1875 Stichting Woningcorporaties Het Gooi en Omstreken t.a.v. het bestuur Postbus 329 1200 AH HILVERSUM Rijnstraat 8 Postbus 30941 2500 GX Den Haag www.vrom.nl Datum 27 november 2009 Betreft Oordeelsbrief

Nadere informatie

de Rechtspraak Raad voor de rechtspraak

de Rechtspraak Raad voor de rechtspraak De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Mr. L.F. Asscher Postbus 90801 2509 LV Den Haag contactpersoon Mvv. mr. R.M. Driessen e-mall r.driessen(@.nl telefoonnummer 06-52807082 ons uwkenmerk 2015-0000052213

Nadere informatie

Modelverordening doelmatig- en doeltreffendheid (art. 213a GW)

Modelverordening doelmatig- en doeltreffendheid (art. 213a GW) Databank Modelverordeningen Modelverordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid van de gemeente X Titel: Modelverordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid van de gemeente X Domein:

Nadere informatie

Nieuwsflits. Evaluatieonderzoek naar de Regeling palliatieve terminale zorg

Nieuwsflits. Evaluatieonderzoek naar de Regeling palliatieve terminale zorg Nieuwsflits Inhoud Evaluatieonderzoek naar de Regeling palliatieve terminale zorg 1. Adviesrapport bureau HHM is openbaar gemaakt Pagina 1 2. Conclusies en advies HHM voor toekomst Pagina 1 3. Kamerbrief

Nadere informatie

VERORDENING ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN

VERORDENING ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN VERORDENING ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN De raad van de gemeente... overwegende dat er een verordening adviesraad sociaal domein moet komen, gelet op artikel 47 van de Participatiewet, artikel 2.1.3 derde

Nadere informatie

Werkprogramma. Adviescollege toetsing regeldruk

Werkprogramma. Adviescollege toetsing regeldruk Adviescollege toetsing regeldruk Werkprogramma 2019 Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) adviseert het kabinet en de Eerste en Tweede Kamer over de regeldrukeffecten van voorgenomen regelgeving.

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Reglement Centraal Uitvoerings Orgaan voor de Studentenorganisaties (CUOS)

Hoofdstuk 1 Reglement Centraal Uitvoerings Orgaan voor de Studentenorganisaties (CUOS) Hoofdstuk 1 Reglement Centraal Uitvoerings Orgaan voor de Studentenorganisaties (CUOS) Het College van Bestuur, overwegende - dat, gelet op artikel 6.2.1 van het BBR van de RUG, het College van Bestuur

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 2413 11 februari 2011 Instellingsbesluit Kennisplatform Elektromagnetische Velden en Gezondheid 2010 26 januari 2011 DGM/RB

Nadere informatie

Advies over opzet van het Integraal afwegingskader beleid en wetgeving

Advies over opzet van het Integraal afwegingskader beleid en wetgeving Aan de Minister van Justitie De heer Dr. E.M.H. Hirsch Ballin Postbus 20301 2500 EH Den Haag Datum Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) 12-6-2008 5527700/08/6 RL/PS/2008/ 2 Onderwerp Advies over opzet van

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 23 mei Antwoord op Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 23 mei Antwoord op Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EH Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Uw

Nadere informatie

voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Conclusies Inspectie De Inspectie heeft zich in haar onafhankelijke onderzoek gefocust op de lokale

Conclusies Inspectie De Inspectie heeft zich in haar onafhankelijke onderzoek gefocust op de lokale 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

3.C.2 Communicatieplan

3.C.2 Communicatieplan 3.C.2 Communicatieplan Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Doelgroepen en doelstellingen... 4 3. Communicatiemiddelen... 5 4. Verantwoordelijkheid en planning... 6 pagina 2 / 6 1. Inleiding Ziut heeft Maatschappelijk

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Beverwijk

Rekenkamercommissie Beverwijk Rekenkamercommissie Beverwijk Gemeente Beverwijk t.a.v. leden van de Gemeenteraad Postbus 450 1940 AL Beverwijk datum 26 juni 2015 ons kenmerk onderwerp bijlagen Onderzoek naar de effectiviteit van de

Nadere informatie

Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de rekenkamercommissie Zaltbommel. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de rekenkamercommissie Zaltbommel. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de rekenkamercommissie Zaltbommel Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen In deze verordening wordt verstaan

Nadere informatie

Algemeen Dagblad T.a.v. Postbus TC ROTTERDAM

Algemeen Dagblad T.a.v. Postbus TC ROTTERDAM 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Algemeen Dagblad T.a.v. Postbus 8983 3009 TC ROTTERDAM Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj Contactpersoon

Nadere informatie

Gemeente Lelystad T.a.v. de gemeenteraad Postbus 91 8200 AB Lelystad @ griffie@lelystad.nl. Lelystad, 9 oktober 2015. Onderwerp: Aftreden GMR

Gemeente Lelystad T.a.v. de gemeenteraad Postbus 91 8200 AB Lelystad @ griffie@lelystad.nl. Lelystad, 9 oktober 2015. Onderwerp: Aftreden GMR Gemeente Lelystad T.a.v. de gemeenteraad Postbus 91 8200 AB Lelystad @ griffie@lelystad.nl Lelystad, 9 oktober 2015 Onderwerp: Aftreden GMR Geachte leden van de gemeenteraad van Lelystad, De gemeenschappelijke

Nadere informatie