Wat kunnen bedrijven doen om jeugdwerkloosheid te voorkomen?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat kunnen bedrijven doen om jeugdwerkloosheid te voorkomen?"

Transcriptie

1 Wat kunnen bedrijven doen om jeugdwerkloosheid te voorkomen? Deadline: 9 augustus 2009 Prijzengeld: 5.000,-

2 Introductie van het NCSI Het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie (NCSI) bevordert en initieert innovaties op het terrein van management, organisatie en arbeid in bedrijven en instellingen. Het NCSI is een actief kenniscentrum, waar kennis over sociale innovatie wordt geproduceerd, verzameld en verspreid en waar initiatieven op het terrein van sociale innovatie worden ondersteund. Bij sociale innovatie draait het om activiteiten in bedrijven en instellingen die er op gericht zijn de arbeidsproductiviteit te vergroten, de talenten van medewerkers beter te benutten en het werkplezier te verhogen. Het gaat dus om het creëren van een win-winsituatie voor zowel werknemers als werkgevers. Het NCSI is een samenwerkingsverband van de werkgeversverenigingen AWVN en FME-CWM, de vakorganisaties FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond en de kennisinstellingen Amsterdams Instituut voor Arbeidsstudies (UvA), Rotterdam School of Management (EUR) en TNO Kwaliteit van Leven. Het NCSI is in 2006 opgericht onder auspiciën van het Innovatieplatform en wordt ondersteund door de ministeries van EZ, OCW en SZW. Daarnaast investeert een aantal vooraanstaande bedrijven in het centrum door deel te nemen in de Programmaraad. Ten slotte nemen wetenschappelijke instellingen, hogescholen en organisatieadviesbureaus deel in het Kennisplatform. Kijk voor meer informatie over onze organisatie en activiteiten op Achtergrond De werkloosheid neemt snel toe en zoals in recessies gebruikelijk is, stijgt de werkloosheid vooral snel onder jongeren. Dit keer treft het ook de hoogopgeleide jeugd. De niet voor seizoen gecorrigeerde werkloosheid bedroeg in de periode februari-april 2009 gemiddeld 360 duizend personen, 34 duizend meer dan een jaar eerder. De stijging kwam voornamelijk voor rekening van jongeren en jarigen (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2009) Hieronder wordt in een grafiek de werkloosheid naar leeftijdsgroep uiteengezet:

3 Voor het eerst in drie jaar stijgt de werkloosheid op jaarbasis. En dat gaat voorlopig nog wel even door. Helaas is de kans dus groot dat jijzelf of mensen uit jouw omgeving hier mee te maken hebben of krijgen. Het Centraal Planbureau (CPB) voorziet door de krimp van de economie dit jaar en volgend jaar, zelfs een stijging tot bijna 10 procent. Naar verwachting wordt de werkloosheid onder jongeren twee keer zo hoog. Deskundigen vrezen dat na de zomer de jeugdwerkloosheid sterk zal toenemen met zo n jongeren tot , bijna 20 procent van de jonge beroepsbevolking (NRC Handelsblad, 14 mei 2009). De stijgende jeugdwerkloosheid baart politici zorgen, van Parijs en Berlijn tot in Den Haag. Voorkomen moet worden dat net als in de jaren tachtig een verloren generatie ontstaat van langdurig werklozen, die niet meer aan de slag komt zodra de economie aantrekt, zegt ondernemer Hans de Boer (NRC handelsblad, 14 mei 2009). Maar wat betekent dit nu voor de mensen die werkloos worden? Uit onderzoek blijkt dat werkloosheid een negatief effect heeft op de loopbaan in vergelijking met een vrijwillige loopbaanonderbreking. Dit negatieve effect is echter niet aanwezig als je in die tijd je competenties en menselijk kapitaal verder weet te ontwikkelen. Lukt het in tijden van werkloosheid om een startkwalificatie of een diploma te behalen, dan kan dat zélfs een positieve invloed hebben op je loopbaan. In plaats van voor werkloze jongeren een uitkering te regelen is het juist belangrijk om jongeren weer richting stages en onderwijs te begeleiden (Expertmeeting jeugdwerkloosheid en participatiebevordering, 2009).

4 Recente ontwikkelingen Begin maart signaleert zowel CNV Jongeren als het jongerennetwerk van de FNV dat er aandacht moet komen voor de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt. Ze willen voorkomen dat de werkloosheid in die groep schrikbarend oploopt. Volgens het jongerennetwerk van de FNV zijn de kansen op de arbeidsmarkt voor jongeren zo slecht dat gevreesd moet worden voor een 'verloren generatie'. Het kabinet vraagt Hans de Boer met een advies te komen. Actieplan jeugdwerkloosheid: Tegen de stroom in Hans de Boer, oud-voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid, heeft een actieplan opgesteld en hij heeft dit op 13 mei 2009 aangeboden aan staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In het actieplan jeugdwerkloosheid 'Tegen de stroom in' staat onder andere dat de stijgende jeugdwerkloosheid met jongeren kan worden verminderd. Dit kan bereikt worden door schoolverlaters in het middelbaar beroepsonderwijs een jaar langer extra les te geven op school. In het plan staat daarnaast dat tenminste jongeren aan een arbeidscontract kunnen worden geholpen via stages en leerwerkbanen in bedrijven. Het actieplan bestaat uit de volgende adviezen (een extra toelichting vind je in de bijlage): meer jongeren naar school middels het School Ex programma; meer vacatures vervuld middels het Matching Offensief; meer jongeren aan het werk door iedere schoolverlater, die langer dan drie maanden thuis zit, werk te bieden; een betere overdracht van kennis en ervaring door een oudere vakman te koppelen aan de jonge werknemers; vergroting van de kansen van jongeren met een zwakke arbeidsmarktpositie. De adviezen van De Boer zijn meegenomen in het actieplan jeugdwerkloosheid van het kabinet. Het kabinet kondigt in dit actieplan een offensief aan om alle jongeren die door de crisis buiten de boot vallen perspectief te bieden. Voor alle maatregelen om de jeugdwerkloosheid tegen te gaan stelt het kabinet 250 miljoen beschikbaar, uitgesmeerd over de jaren 2009, 2010 en De aanbiedingsbrief, het actieplan en het advies van Hans de Boer vind je via de volgende link: doctype_id=34&link_id=169905

5 Aanleiding Battle De politiek, de vakbonden, de verschillende regio s en de sectoren maken zich dus zorgen over de toenemende jeugdwerkloosheid en maken constructieve plannen om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Maar het NCSI wil daarnaast ook de jonge generatie van nu de mogelijkheid geven na te denken over deze problematiek en de mogelijke oplossingen hiervoor. Aan jou de uitdaging om mee te denken en met een vernieuwend concept voor dit probleem te komen! Hoe kunnen we voorkomen en bestrijden dat jong talent geen passende en uitdagende functie kan vinden? En met name: wat kunnen bedrijven hieraan doen? Het is van groot belang dat de jeugdwerkloosheid niet verder toe neemt; een zogenaamde verloren generatie moet voorkomen worden. Het is voor de Nederlandse economie van belang dat jong talent de nodige werkervaring op kan doen, zodat de jonge medewerkers zich verder kunnen ontwikkelen. En bedrijven hebben belang bij het binnenhalen en binnenhouden van jong talent om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen. Wat kunnen bedrijven doen om jeugdwerkloosheid te voorkomen? De Battle Bedenk een sociaal innovatief concept voor het verder voorkomen en het bestrijden van de jeugdwerkloosheid in Nederland. Het is een concept waarin duidelijk wordt wat de bijdrage van de bedrijven is (alleen, samen met andere bedrijven, met scholingsinstellingen, met intermediaire organisaties en/of met gemeenten) en waarom ze dit zouden doen. Wanneer jouw concept wordt ingevoerd, zal verdere jeugdwerkloosheid voorkomen worden, worden de talenten van jonge mensen benut en middels werkervaring verder ontplooit en kunnen bedrijven de gevolgen van de vergrijzing opvangen. Er wordt van je verwacht dat je aan de hand van de onderstaande onderdelen de Battle uitwerkt. Hans de Boer zal als juryvoorzitter de ingezonden concepten beoordelen.

6 Jouw Concept In je concept vragen we je de volgende onderdelen uit te werken: Onderdeel 1: Welk (economisch) bewustzijn / inzicht moeten werkgevers krijgen, zodat ze gestimuleerd worden om tot actie over te gaan? (maximaal 1 A4) Beschrijf waarom werkgevers jonge medewerkers in dienst zouden moeten houden in deze tijd van recessie. Wat zijn volgens jou de mogelijke economische gevolgen als zij niets ondernemen om de jeugdwerkloosheid te voorkomen? Onderbouw je bevindingen met literatuur en / of met voorbeelden (eigen praktijkervaring, voorbeelden uit het buitenland e.d.). Onderdeel 2: Wat kunnen bedrijven (alleen, samen met andere bedrijven in de regio, met scholingsinstellingen, met intermediaire organisaties en/of met gemeenten) doen om jeugdwerkloosheid verder te voorkomen en te bestrijden? (maximaal 5 A4). Bedenk een samenhangend vernieuwend concept hiervoor. Het concept is dus een aanvulling op de huidige plannen van het kabinet. Het is een concept waaraan bedrijven mee kunnen doen of wat bedrijven zelf (of samen met anderen) kunnen oppakken en uitvoeren. Geef aan wat de rol is van de verschillende stakeholders, wat er nodig is om jouw concept in te voeren en waarom een bedrijf dit gaat en kan doen. Bedenk en verbeeld een ludieke manier om voor jouw concept aandacht te vragen! Dit kan bijvoorbeeld middels een pakkende slogan, een filmpje, een flyer, een illustrerende foto, een moodboard (waarin je jouw oplossing kort uitlegt) of een ludieke actie. De opdracht is om dit te ontwikkelen en / of er een heldere beschrijving van te geven. Je concept voldoet aan de volgende eisen: Werk je idee uit in maximaal 6 A4; Je concept bestaat uit één bestand Word / PDF; Het bestand is maximaal 10 MB groot; Houd er rekening mee dat je concept wordt uitgeprint; Eventuele afbeeldingen en/of visualisaties om je idee te verduidelijken zijn welkom, maar dienen in je concept verwerkt te worden.

7 Beoordelingscriteria Je inzending wordt beoordeeld op de volgende criteria: Inzicht in het vraagstuk; De originaliteit en de impact van de oplossing; De kwaliteit en creativiteit ten aanzien van de voorbeelden / onderbouwing Creativiteit en vormgeving; Uitvoerbaarheid. Hans de Boer is juryvoorzitter. Ton de Korte, directeur van het NCSI, en Ingrid de Jong, secretaris van CNV Jongeren, treden op als jurylid. De jury zal nog uitgebreid worden met circa twee juryleden. Voorwaarden, spelregels en Prijzengeld Je kunt uitsluitend via de website van Batte of Concepts aan deze NCSI Battle deelnemen. Dit doe je door je concept op de site van Battle of Concepts te uploaden. Om je concept te kunnen uploaden moet je eerst een Battle account aanmaken. Je concept dient uiterlijk 9 augustus 2009 te zijn ontvangen. Met de inzending van het concept ga je ermee akkoord dat het juridisch eigendom van je concept overgaat naar NCSI. Wanneer je hier niet mee akkoord gaat, is deelname aan deze Battle niet mogelijk. Je krijgt direct een bevestiging van Battle of Concepts als je concept succesvol is verzonden. De Battle is exclusief voor studenten (HBO en WO) en Young Professionals (HBO en WO) t/m 30 jaar. Je concept wordt anoniem doorgestuurd zodat kan worden uitgesloten dat de jury bepaalde deelnemers zou kunnen voortrekken. Het is niet toegestaan om persoonlijke gegevens zoals naam en studiegegevens in je concept te verwerken. Je concept wordt automatisch voorzien van een unieke code en een digitale tijdstempel. Concepten die wel over persoonlijke gegevens beschikken kunnen worden uitgesloten voor het winnen van prijzengeld. Het prijzengeld is in totaal euro en wordt verdeeld volgens de standaardverdeelsleutel: 1e prijs euro 2e prijs 750 euro

8 3e prijs 350 euro nrs. 4 t/m 10 prijs 200 euro nrs. 11 t/m 20 prijs 100 euro Er kan niet over de uitslag van deze Battle worden gecorrespondeerd. Deelnemers kunnen ook in groepjes meedoen. Er is een hoofddeelnemer aan wie het prijzengeld wordt uitgekeerd. De punten worden gelijkmatig verdeeld over de groepsleden. Medewerkers van NCSI zijn uitgesloten van deelname. De uitslag van de Battle zal uiterlijk vier weken na de uiterste inzenddatum bekend worden gemaakt. Het prijzengeld zal uiterlijk twee weken na de bekendmaking van de uitslag aan de winnaars worden uitgekeerd.

9 Bijlage 1. Verwijzingen 2. Achtergrondinformatie Uitkomsten onderzoek in opdracht van Minister Rouvoet Toelichting aanpak van Hans de Boer Jeugdwerkloosheid in regio s en sectoren

10 Verwijzingen Centraal bureau voor de Statistiek (2009). Werkloosheid naar leeftijd en geslacht. 20 mei 2009: NRC Handelsblad (2009). Artikel Plan moet voorkomen dat generatie verloren gaat. 13 mei 2009: at Reformatorisch dagblad (2009). Rouvoet vreest jeugdwerkloosheid. 9 maart 2009: NRC Handelsblad (2009). Langere scholing in strijd tegen jeugdwerkloosheid. 13 mei 2009: Expertisecentrum Leeftijd (2009). Rapportage expertmeeting jeugdwerkloosheid en participatiebevordering.

11 Achtergrondinformatie 1. Uitkomsten onderzoek in opdracht van Minister Rouvoet Uit een onderzoek dat minister Rouvoet heeft laten uitvoeren onder 578 jongeren blijkt dat ruim een kwart van de jongeren ziet dat leeftijdsgenoten hun baan verliezen of steeds moeizamer aan de bak komen. Over hun eigen positie maken zijn zich echter veel minder zorgen. Bestrijding van jeugdwerkloosheid heeft voor Rouvoet topprioriteit. Jongeren zijn een extra kwetsbare groep. Die vangen de eerste klappen op, zei hij onlangs (Reformatorisch dagblad, 9 maart 2009). 2. Toelichting aanpak van Hans de Boer Beelden van RTL Nieuws laten zien dat Hans de Boer zijn aanpak voor jeugdwerkloosheid vergelijkt met een roeiende indiaan. Hij zegt in deze toelichting onder andere het volgende: Het betreft een aanpak tegen de stroom van de economische recessie in. We moeten proberen achter de goede rotsblokken te schuilen en de goede tegenkrachten te vinden, om zo de jeugdwerkloosheid te beheersen en terug te dringen. Klik hieronder voor de beelden: De Boer adviseert het kabinet zijn pijlen te richten op vijf doelstellingen van beleid: meer jongeren naar school meer vacatures vervuld meer jongeren aan het werk;

12 betere overdracht van kennis en ervaring vergroting van de kansen van jongeren met een zwakke arbeidsmarktpositie. School Ex Programma Om meer jongeren naar school te krijgen adviseert De Boer het School Ex programma. Dit programma voorziet in een gerichte inspanning van mbo-scholen om jongeren een jaar langer in de schoolbanken te houden. Dit programma start al vandaag met een intensieve campagne om de toekomstplannen van eindexamenkandidaten op het mbo te inventariseren. Die inventarisatie maakt het mogelijk de jongeren in mei en opnieuw in oktober te stimuleren om zich in te schrijven bij een opleiding of bij het UWV Werkbedrijf. Matching Offensief Om meer vacatures vervuld te krijgen adviseert De Boer het Matching Offensief. Dit offensief voorziet in een gecoördineerde inspanning van publieke en private intermediairs op de arbeidsmarkt om zoveel mogelijk jongeren te plaatsen op vrijkomende vacatures. In deze inspanning is een centrale rol weggelegd voor de Werkpleinen, waar deze intermediairs samen optrekken met de gemeenten. Het Matching Offensief vergt een regionale, campagnegedreven aanpak die goed inspeelt op de wensen van beide k(l)anten: werkgevers en jongeren. UWV Werkbedrijf verwacht met dit offensief gedurende de actieperiode jongeren extra te kunnen plaatsen: op reguliere vacatures, op XL-banen en op stageplaatsen. Meer jongeren aan het werk De maatregelen om meer jongeren aan het werk te krijgen steunen sterk op de toezegging van de sociale partners in het akkoord van de Stichting van de Arbeid om iedere schoolverlater die langer dan drie maanden thuis zit, werk te bieden. Deze toezegging krijgt in het advies van Hans de Boer een eerste operationalisering in de vorm van XL-banen. XL-banen zijn arbeidsplaatsen die het midden houden tussen gewone arbeidsplaatsen en leerwerkplekken. De jongeren werken vier dagen in de week en krijgen daarnaast de mogelijkheid om opleidingsmodules te volgen. Om deze XL-banen te bekostigen adviseert De Boer om uit het participatiebudget van de gemeenten aan werkgevers een bijdrage te geven in de loonkosten.

13 Een betere overdracht van kennis en ervaring Bij een deel van de XL-banen wordt een oudere vakman gekoppeld aan de jonge werknemers om zo te komen tot een optimale overdracht van kennis en ervaring. De Boer adviseert deze variant, die hij Banen-XXL noemt, vooral toe te passen in sectoren waar als gevolg van de vergrijzing op afzienbare termijn grote tekorten dreigen. Versterken van zwakkeren Jongeren met een zwakke positie op de arbeidsmarkt vergen voorturende aandacht, niet alleen op een krappe arbeidsmarkt, maar ook op een ruime arbeidsmarkt. Een actieplan tegen de jeugdwerkloosheid moet investeren om deze jongeren de arbeidsmarkt op te krijgen. Deze inspanning heeft wellicht op korte termijn weinig (kwantitatief) resultaat, maar gaat zeker vruchten afwerpen als de economie weer aantrekt. Resultaat: forse reductie van de jeugdwerkloosheid Het voorstel voor een actieplan van Hans de Boer zorgt voor een forse reductie van de jeugdwerkloosheid. Volgens De Boer is dit voor de korte termijn een ambitieuze, maar haalbare doelstelling. Op langere termijn moet de inspanning volgens De Boer worden opgevoerd. Meer dan werkloze jongeren is niet acceptabel. Jongeren moeten niet werkloos thuis zitten of op straat hangen. Ze moeten naar school of aan het werk. 3. Jeugdwerkloosheid in regio s en sectoren Ook al wordt de hele economie getroffen, de ene sector is minder gevoelig dan de andere. In collectieve sectoren (zorg en welzijn, defensie, onderwijs et cetera) blijft de vraag naar arbeid op peil. De bouw laat tot de zomer nog een relatief gunstig beeld zien, doordat bouwprojecten een lange doorlooptijd hebben. Daarna zal de productie, vooral van woningen, wegens gebrek aan nieuwe projecten ineenzakken. De leeftijdsopbouw in organisaties kan daarnaast aanzienlijk verschillen per sector. De sectoren transport en zakelijke dienstverlening, waar relatief veel jongeren werken, ondervinden op dit moment veel last van de economische recessie. In deze sectoren komen veel werknemers op straat te staan, waaronder dus vaak jongeren. Klik op de volgende link voor meer informatie:

14 Naast de politiek maken ook regio s en sectoren zich dus zorgen over de toenemende jeugdwerkloosheid. Hieronder worden een drietal voorbeelden gegeven. Ook proberen ze middels verschillende maatregelingen de jeugdwerkloosheid te verminderen: Zorgen over jeugdwerkloosheid ALKMAAR - 28 mei 2009 De jeugdwerkloosheid in Noord-Holland Noord is ten opzichte van een jaar eerder met 38 procent gestegen. Dat is beduidend hoger dan in de rest van het land. De Alkmaarse wethouder Rian van Dam (tevens voorzitter van het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid) maakt zich grote zorgen over die ontwikkeling. Zij riep woensdag tijdens een bijeenkomst voor ondernemers bij HDC Media (onder meer uitgever van deze krant) op toch vooral stageplekken voor jongeren te blijven aanbieden. Dit is een probleem dat we met zijn allen moeten oplossen, om te zorgen dat we deze jongeren binnenboord houden. Uit cijfers van maart van het UWV blijkt dat de jeugdwerkloosheid in Noord-Holland Noord met 38 procent (een toename van 1000 naar 1400 jonge werklozen) veel sneller stijgt dan elders. In de regio Zaanstreek-Waterland is dat 25 procent en in Zuid- Kennemerland (IJmond en Haarlem) slechts 20 procent. EINDHOVEN - De gemeenten in Zuidoost-Brabant maken zich grote zorgen over de jeugdwerkloosheid. De komende maanden studeren zo'n 6000 mbo'ers af die niet allemaal verder leren en voor wie lang niet allemaal werk is. De gemeenten zijn deze week weer bij elkaar geweest om dit probleem te bespreken. Daar bleek dat er spanning is omdat bedrijven aan de ene kant inkrimpen en aan de andere kant werkplekken moeten creëren voor deze jongeren. De gemeente Eindhoven hield deze week een veiling om leerplekken bij bedrijven los te peuteren. Dat leverde enkele tientallen leerwerkplekken op.

15 In de nieuwsbrief van TechniekTalent.nu geven Hans de Boer en Jaap Jongejan een reactie op de volgende stelling: Jongeren dreigen het slachtoffer te worden van de kredietcrisis. Hans de Boer, oud-voorzitter Taskforce Jeugdwerkloosheid: "De technische sector kampt met een heel vervelend dilemma. Op korte termijn is er een tijdelijk overschot aan jonge mensen. Maar heel kort geleden hadden we nog een schreeuwend tekort aan personeel. En dat schreeuwende tekort dreigt over twee jaar weer. Voor ondernemers is het nu pompen of verzuipen. We zullen bedrijven moeten gaan verleiden om de noodzakelijke maatregelen te treffen en de toekomst van het technisch bedrijfsleven veilig te stellen." Jaap Jongejan, voorzitter CNV BedrijvenBond: "Mijn antwoord op deze stelling zou zijn: dat gaan we met zijn allen voorkomen! Jongeren die al aan het werk zijn, moeten vooral aan het werk worden gehouden. Bijvoorbeeld met de deeltijd WW. We moeten ervoor zorgen dat ze niet in het zwarte gat van de WW vallen. In de bedrijven moeten jong en oud in alle breedheid aan het werk blijven. Die jongeren zijn ontzettend belangrijk voor een goede economische toekomst. En de ouderen heb je nodig om de kennis over te dragen. De combinatie is ideaal, noem het een soort gildemodel." "Daarnaast krijgen we deze zomer te maken met schoolverlaters. Die gaan uiteraard niet alleen in de techniek werken, maar ook in andere sectoren. Ik denk dat het goed zou zijn als we nu al met werkgevers en met de O&O-fondsen afspraken maken om dat op te vangen. Want iedere leerling die je nu kwijtraakt, ben je definitief kwijt voor de techniek. En we weten allemaal dat als de economie weer wat aantrekt, er door de vergrijzing weer een groot personeelstekort ontstaat. Dat zullen we de bedrijven ook duidelijk moeten maken: dat ze nu moeten investeren in jongeren. Die bedrijven hebben die jongeren namelijk hard nodig om te kunnen overleven op langere termijn. Als je ze er nu niet bijhoudt, dan heb je als bedrijf op termijn geen productie meer. Het is een welbegrepen eigenbelang voor bedrijven om nu in jongeren te blijven investeren."

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 2 maatschappijleer 2 CSE GL en TL Tekstboekje GT-0323-a-11-2-b Analyse maatschappelijk vraagstuk: jeugdwerkloosheid tekst 1 FNV vreest enorme stijging werkloosheid jongeren

Nadere informatie

Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 5 juli 2009. My first energy contract.

Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 5 juli 2009. My first energy contract. Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 5 juli 2009 My first energy contract. Inleiding Nuon produceert, levert en handelt in (duurzame) energie. Ook bieden we aanvullende diensten en technische innovaties. Daarnaast

Nadere informatie

Gen e r a l i Bat t l e. Bedenk een ludieke actie binnen hogescholen en universiteiten

Gen e r a l i Bat t l e. Bedenk een ludieke actie binnen hogescholen en universiteiten Gen e r a l i Bat t l e Bedenk een ludieke actie binnen hogescholen en universiteiten Generali Battle Bedenk een ludieke actie binnen hogescholen en universiteiten. Generali Battle Inleiding Generali Generali

Nadere informatie

Met welk aanbod willen alle jongeren ZEKUR zijn?

Met welk aanbod willen alle jongeren ZEKUR zijn? Met welk aanbod willen alle jongeren ZEKUR zijn? Startdatum: 9 januari 2009 Deadline: 22 februari 2009 Prijzengeld: 5.000,- Introductie ZEKUR ZEKUR is in januari 2007 door Univé-VGZ-IZA-Trias op de markt

Nadere informatie

Hoe kan KPN haar websitebezoekers het product Interactieve TV laten ervaren?

Hoe kan KPN haar websitebezoekers het product Interactieve TV laten ervaren? Hoe kan KPN haar websitebezoekers het product Interactieve TV laten ervaren? Prijzengeld: 5000,- Deadline: 14 februari 2010 Introductie KPN is de toonaangevende leverancier van telecommunicatie- en ICT-diensten

Nadere informatie

Hoe kan Hogeschool Utrecht social media inzetten om een duurzame relatie op te bouwen met haar (oud) studenten?

Hoe kan Hogeschool Utrecht social media inzetten om een duurzame relatie op te bouwen met haar (oud) studenten? Hoe kan Hogeschool Utrecht social media inzetten om een duurzame relatie op te bouwen met haar (oud) studenten? Deadline: 27 juni 2010 Prijzengeld: 5000,- Battle Type: (Zie voor meer informatie over de

Nadere informatie

Hoe wordt KPN Top of Mind bij jonge mensen die gaan verhuizen?

Hoe wordt KPN Top of Mind bij jonge mensen die gaan verhuizen? Hoe wordt KPN Top of Mind bij jonge mensen die gaan verhuizen? Prijzengeld: 5000,- Deadline: 21 februari 2010 Introductie KPN is de toonaangevende leverancier van telecommunicatie- en ICT-diensten in Nederland

Nadere informatie

//Bedenk een ludieke actie voor de beveiligingscampagne

//Bedenk een ludieke actie voor de beveiligingscampagne //Bedenk een ludieke actie voor de beveiligingscampagne CYBERSAVE YOURSELF// Prijzengeld SURFnet Battle: Deadline: 31 januari 2010 5.000,- Over SURFnet SURFnet ontwikkelt en exploiteert innovatieve diensten

Nadere informatie

Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 23 November 2014 Battle type: Premium Battle. Hoe voorkomen we piekbelasting van het elektriciteitsnet?

Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 23 November 2014 Battle type: Premium Battle. Hoe voorkomen we piekbelasting van het elektriciteitsnet? Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 23 November 2014 Battle type: Premium Battle Hoe voorkomen we piekbelasting van het elektriciteitsnet? Introductie Stedin is als netbeheerder verantwoordelijk voor een veilig

Nadere informatie

Hoe kunnen we een waterleiding vervangen terwijl de druk er nog op staat?

Hoe kunnen we een waterleiding vervangen terwijl de druk er nog op staat? Hoe kunnen we een waterleiding vervangen terwijl de druk er nog op staat? Deadline: 21 september 2014 Battle type: Premium Battle Prijzengeld: 4.000,- 1 e Prijs: 2.000,- 2 e Prijs: 1.000,- 3 e Prijs: 300,-

Nadere informatie

Hoe voorkom je (levens)gevaarlijk contact met een draaibank?

Hoe voorkom je (levens)gevaarlijk contact met een draaibank? Hoe voorkom je (levens)gevaarlijk contact met een draaibank? Deadline: 25 oktober 2009 Prijzengeld: 5000,- Introductie 5xBeter Werkgeversorganisaties en vakbonden trekken samen op om het werken in de Metaalbewerking

Nadere informatie

CYBERSAVE YOURSELF CHALLENGE WAT KAN ER GEBEUREN ALS JE JE LAPTOP, TABLET OF MOBIEL NIET GOED BEVEILIGT?

CYBERSAVE YOURSELF CHALLENGE WAT KAN ER GEBEUREN ALS JE JE LAPTOP, TABLET OF MOBIEL NIET GOED BEVEILIGT? WAT KAN ER GEBEUREN ALS JE JE LAPTOP, TABLET OF MOBIEL NIET GOED BEVEILIGT? Cybersave Yourself is een programma van SURFnet dat tot doel heeft het beveiligingsbewustzijn bij studenten, docenten en medewerkers

Nadere informatie

Ontwerp en/of bedenk een energiezuinige warmtezuil

Ontwerp en/of bedenk een energiezuinige warmtezuil Ontwerp en/of bedenk een energiezuinige warmtezuil Prijzengeld: 5000,- Deadline: zondag 27 november 2011 Introductie ProRail is meer dan railinfrabeheerder alleen. ProRail beheert en bouwt ook de stations

Nadere informatie

Hoe kan de Rabobank studenten helpen om onnodig hoge (studie)schulden te voorkomen?

Hoe kan de Rabobank studenten helpen om onnodig hoge (studie)schulden te voorkomen? Hoe kan de Rabobank studenten helpen om onnodig hoge (studie)schulden te voorkomen? Prijzengeld: 5000,- Deadline: zondag 11 september 2011 Introductie Als coöperatieve bank staat de Rabobank al meer dan

Nadere informatie

Bedenk een opt-in actie met win-win situatie voor retailer én klant!

Bedenk een opt-in actie met win-win situatie voor retailer én klant! Bedenk een opt-in actie met win-win situatie voor retailer én klant! Prijzengeld: 1.000,- Deadline: 21 april 2013 Battle type: Brainstorm Battle Introductie Yourzine helpt merken en organisaties bij het

Nadere informatie

HOE RICHT JE EEN BUS ZO IN DAT REIZIGERS EN KOFFERS ELKAAR NIET IN DE WEG STAAN?

HOE RICHT JE EEN BUS ZO IN DAT REIZIGERS EN KOFFERS ELKAAR NIET IN DE WEG STAAN? HOE RICHT JE EEN BUS ZO IN DAT REIZIGERS EN KOFFERS ELKAAR NIET IN DE WEG STAAN? Connexxion is één van de grootste vervoersmaatschappijen van Nederland. Meer dan één miljoen mensen doen iedere dag een

Nadere informatie

Bedenk een nieuw format voor cursussen voor jonge professionals.

Bedenk een nieuw format voor cursussen voor jonge professionals. Bedenk een nieuw format voor cursussen voor jonge professionals. Deadline: 12 december 2010 Prijzengeld: 5.000,- euro Battle type: Introductie Euroforum is marktleider in het ontwikkelen van congressen,

Nadere informatie

Hoe kan Media Markt Nederland ervan overtuigen haar nieuwe dienst Power Service te gaan gebruiken?

Hoe kan Media Markt Nederland ervan overtuigen haar nieuwe dienst Power Service te gaan gebruiken? Hoe kan Media Markt Nederland ervan overtuigen haar nieuwe dienst Power Service te gaan gebruiken? Prijzengeld: 5000,- Deadline: 24 april 2010 Battle Type: Private Introductie Media Markt heeft meer dan

Nadere informatie

Vind jij pensioen een saai onderwerp? Maak het interessant!

Vind jij pensioen een saai onderwerp? Maak het interessant! Vind jij pensioen een saai onderwerp? Maak het interessant! Op vrijdag 25 mei worden de kanshebbers op een top 3 plek uitgenodigd om hun concept te komen pitchen voor de Battle jury. Op basis van deze

Nadere informatie

Bedenk een concept waardoor jongeren zich bewust worden van het belang van een uitvaartverzekering

Bedenk een concept waardoor jongeren zich bewust worden van het belang van een uitvaartverzekering Bedenk een concept waardoor jongeren zich bewust worden van het belang van een uitvaartverzekering www.gezondheidsnet.rnews.be Prijzengeld: 5000,- Deadline: zondag 20 juni 2010 Battle type: Introductie

Nadere informatie

Hoofdlijnen voor het plan van aanpak voor de bestrijding van jeugdwerkloosheid 2013 2014

Hoofdlijnen voor het plan van aanpak voor de bestrijding van jeugdwerkloosheid 2013 2014 Hoofdlijnen voor het plan van aanpak voor de bestrijding van jeugdwerkloosheid 2013 2014 Aanpak jeugdwerkloosheid In een brief van 5 maart jl. hebben de Ministeries van SZW en OCW aangegeven dat zij een

Nadere informatie

Aan de leden van Provinciale Staten

Aan de leden van Provinciale Staten Aan de leden van Provinciale Staten Datum : 30 juni 2009 Briefnummer : 2009-38.678/27/A.17, EZ Zaaknummer : 189210 Behandeld door : Meijerink G. Telefoonnummer : (050) 316 4644 Antwoord op : Bijlage :

Nadere informatie

Closed Books Challenge Gezocht: Out-of-the-box oplossingen voor Closed Books problematiek.

Closed Books Challenge Gezocht: Out-of-the-box oplossingen voor Closed Books problematiek. Closed Books Challenge Gezocht: Out-of-the-box oplossingen voor Closed Books problematiek. Deadline: 15 november 2015 Totale prijzengeld: 4.000,- Meerdere inzendingen per deelnemer/team zijn toegestaan.

Nadere informatie

Ik & mijn later. Hoe kunnen we jongeren triggeren om over pensioen na te denken?

Ik & mijn later. Hoe kunnen we jongeren triggeren om over pensioen na te denken? Ik & mijn later Hoe kunnen we jongeren triggeren om over pensioen na te denken? Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 15 juli 2015 Introductie Nationale-Nederlanden Wij zijn Nationale-Nederlanden. Sinds onze

Nadere informatie

Hoe kunnen we risico s beter voorspellen?

Hoe kunnen we risico s beter voorspellen? Hoe kunnen we risico s beter voorspellen? Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 2 november 2014 Battle type: Premium Battle Introductie ABZ (onderdeel van Solera) is de IT-dienstverlener op het gebied van schade,

Nadere informatie

Hoe kunnen we de staanplaatsen in de gangpaden van de Valleilijn trein aantrekkelijker maken?

Hoe kunnen we de staanplaatsen in de gangpaden van de Valleilijn trein aantrekkelijker maken? Hoe kunnen we de staanplaatsen in de gangpaden van de Valleilijn trein aantrekkelijker maken? Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 10 juli 2015 Introductie Connexxion is één van de grootste vervoersmaatschappijen

Nadere informatie

CLOSED BOOKS CHALLENGE GEZOCHT: OUT-OF-THE-BOX OPLOSSINGEN VOOR CLOSED BOOKS PROBLEMATIEK.

CLOSED BOOKS CHALLENGE GEZOCHT: OUT-OF-THE-BOX OPLOSSINGEN VOOR CLOSED BOOKS PROBLEMATIEK. GEZOCHT: OUT-OF-THE-BOX OPLOSSINGEN VOOR CLOSED BOOKS PROBLEMATIEK. Via deze Battle willen wij jonge en frisse denkers uitdagen met ons mee te denken over een pittig vraagstuk. Zowel interne als externe

Nadere informatie

Allereerst wil ik de organisatoren van deze dag, de Stichting Lezen en Schrijven

Allereerst wil ik de organisatoren van deze dag, de Stichting Lezen en Schrijven Toespraak staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens het bedrijvencongres Samen scholen, pure winst! op 11 september 2009 in Eindhoven. Dames en heren, Allereerst wil ik de

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 29 544 Arbeidsmarktbeleid Nr. 503 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Bedenk en/of ontwerp een unieke traplift die meer betekent voor gebruikers.

Bedenk en/of ontwerp een unieke traplift die meer betekent voor gebruikers. Bedenk en/of ontwerp een unieke traplift die meer betekent voor gebruikers. Prijzengeld: 4000,- Deadline: zondag 4 september 2011 Introductie Handicare Stairlifts(onderdeel van Handicare Group) is een

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Programma Kick-off 11 mei 2015

Programma Kick-off 11 mei 2015 WELKOM Programma Kick-off 11 mei 2015 Corrie Broks & Co; Toelichting kaarten; De route tot vandaag; Actieprogramma; De route na vandaag; Intentieverklaring. Toelichting Kaarten Waarom? Hoe te gebruiken?

Nadere informatie

Hoe maken we (online) winkelen in 2020 duurzamer? Deadline: 7 juni 2015. Prijzengeld: 1.000,-

Hoe maken we (online) winkelen in 2020 duurzamer? Deadline: 7 juni 2015. Prijzengeld: 1.000,- Hoe maken we (online) winkelen in 2020 duurzamer? Deadline: 7 juni 2015 Prijzengeld: 1.000,- Introductie Met ruim 5.000 enthousiaste collega s biedt Centric slimme technologische oplossingen waarmee onze

Nadere informatie

Hartelijk welkom. Namens het Platform O&O

Hartelijk welkom. Namens het Platform O&O Hartelijk welkom Namens het Platform O&O Met dank aan: 9 april 2014 maar heeft de jeugd ook werk? Onderwijs, vakbond en werkgevers over hun aanpak Nut en noodzaak om jongeren te betrekken What snew? Anno

Nadere informatie

Bedenk en/of ontwerp de nieuwe CHIO verpakking!

Bedenk en/of ontwerp de nieuwe CHIO verpakking! Bedenk en/of ontwerp de nieuwe CHIO verpakking! Prijzengeld - Deadline: zondag 18 maart 2012 Goed om te weten! Per ingestuurd concept ontvangt de inzender na afloop van de Battle, 5,- euro ter vergoeding

Nadere informatie

2513 AA1XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE. Datum 17 augustus 2012 Betreft Kamervragen lid Hamer (PvdA)

2513 AA1XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE. Datum 17 augustus 2012 Betreft Kamervragen lid Hamer (PvdA) > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513 AA1XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 T 070 333 44 44 F 070

Nadere informatie

Hoe kun je het wachten aan de gate leuker maken?

Hoe kun je het wachten aan de gate leuker maken? Hoe kun je het wachten aan de gate leuker maken? Deadline: 20 december 2009 Prijzengeld: 5000,- Introductie Schiphol Luchthaven Schiphol is een van de belangrijkste luchthavens van Europa. In 2008 reisden

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

BAWI/U200900940 Lbr. 09/075

BAWI/U200900940 Lbr. 09/075 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Gezamenlijke aanpak economische crisis door gemeenten en sociale partners 2009-2010 Samenvatting uw kenmerk

Nadere informatie

1)Waaruit bestaat de vraag op de Werkenden en arbeidsmarkt? (openstaande)vacatures. 2)Noem een ander woord voor Werkenden werkgelegenheid.

1)Waaruit bestaat de vraag op de Werkenden en arbeidsmarkt? (openstaande)vacatures. 2)Noem een ander woord voor Werkenden werkgelegenheid. 1 1)Waaruit bestaat de vraag op de arbeidsmarkt? 2)Noem een ander woord voor werkgelegenheid. 3)Wie vragen arbeid? 4)Met welk woord wordt het aanbod van arbeid ook aangeduid? 5)Geef de omschrijving van

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Initiatiefvoorstel Lokaal Investeringsfonds behoud en bevorderen werkgelegenheid Inleiding

gemeente Eindhoven Initiatiefvoorstel Lokaal Investeringsfonds behoud en bevorderen werkgelegenheid Inleiding gemeente Eindhoven Raadsnummer 12R5074 Inboeknummer Dossiernummer Initiatiefvoorstel Lokaal Investeringsfonds behoud en bevorderen werkgelegenheid Inleiding Het tafelzilver is op, de tijd dat we ruim in

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Bijgaand doe ik u de antwoorden toekomen op de vragen van het lid Bussemaker (PvdA) over de resultaten van de Taskforce Jeugdwerkloosheid.

Bijgaand doe ik u de antwoorden toekomen op de vragen van het lid Bussemaker (PvdA) over de resultaten van de Taskforce Jeugdwerkloosheid. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon

Nadere informatie

Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 9 juni 2013 Battle type: Premium Battle. Bedenk een slimme marketing actie voor Nuon!

Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 9 juni 2013 Battle type: Premium Battle. Bedenk een slimme marketing actie voor Nuon! Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 9 juni 2013 Battle type: Premium Battle Bedenk een slimme marketing actie voor Nuon! Introductie Nuon, onderdeel van Vattenfall, is een energieonderneming die elektriciteit,

Nadere informatie

Hoe staat het er voor? Inclusieve Arbeidsmarkt: Kansen voor iedereen!?!? Inclusieve Arbeidsmarkt: Kansen voor iedereen!

Hoe staat het er voor? Inclusieve Arbeidsmarkt: Kansen voor iedereen!?!? Inclusieve Arbeidsmarkt: Kansen voor iedereen! Inclusieve Arbeidsmarkt: Kansen voor iedereen!?!? Presentatie voor de Conferentie Inclusieve Arbeidsmarkt georganiseerd door Venturaplus en Zowelwerk, De Lawei, Drachten, 4 april 2016 Jouke van Dijk, Hoogleraar

Nadere informatie

Test je kennis over de arbeidsmarkt in de regio Haaglanden. Lian de Bruijn Regionaal beleidsadviseur onderwijs arbeidsmarkt

Test je kennis over de arbeidsmarkt in de regio Haaglanden. Lian de Bruijn Regionaal beleidsadviseur onderwijs arbeidsmarkt Test je kennis over de arbeidsmarkt in de regio Haaglanden Lian de Bruijn Regionaal beleidsadviseur onderwijs arbeidsmarkt 0 Hoeveel kenniscentra voor beroepsonderwijs zijn er tot 1 augustus 2015? A. 8

Nadere informatie

NCSI huisstijl instructies

NCSI huisstijl instructies 2010 3 Inhoudsopgave Over het NCSI 3 Definitie sociale innovatie 4 Gebruik en plaatsing NCSI logo 6 Gebruik en plaatsing NCSI logo, Engelse versie 8 Huisstijlkleuren 10 Vormgeving/opmaak 12 Typografie

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Achterhoek Februari 2013

Arbeidsmarkt Achterhoek Februari 2013 Arbeidsmarkt Achterhoek Februari 2013 Inhoud Werkgelegenheid Vacatures Werkloosheid Bevolkingsontwikkeling Aandachtspunten komende jaren Activiteiten POA Achterhoek PAG 2 Structuur werkgelegenheid regio

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE. Datum Betreft Kabinetsbeleid werkloosheid

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE. Datum Betreft Kabinetsbeleid werkloosheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Bijlagen met aanvullende informatie

Bijlagen met aanvullende informatie Bijlagen met aanvullende informatie Recente ontwikkelingen jeugdwerkloosheid De omvang van de werkloze beroepsbevolking (WBB) 15- jaar is sinds juli 009 gedaald van 135.000 naar 11.000 in januari 010.

Nadere informatie

Arbeidsmarkt in vogelvlucht

Arbeidsmarkt in vogelvlucht Arbeidsmarkt in vogelvlucht In het eerste kwartaal van 2011 is het aantal banen van werknemers, in vergelijking met het vierde kwartaal van 2010, licht gedaald. Dit is het eerste kwartaal met banenkrimp

Nadere informatie

Bijlage 3 behorend bij het initiatief voorstel Aanpak van de recessie. Investeringsfonds behoud en bevorderen werkgelegenheid.

Bijlage 3 behorend bij het initiatief voorstel Aanpak van de recessie. Investeringsfonds behoud en bevorderen werkgelegenheid. Bijlage 3 behorend bij het initiatief voorstel Aanpak van de recessie. Investeringsfonds behoud en bevorderen werkgelegenheid. Inleiding. Het tafelzilver is op, de tijd dat we ruim in onze middelen zaten

Nadere informatie

Nederland tegen Kinderarbeid Challenge

Nederland tegen Kinderarbeid Challenge Op zoek naar creatieve, innovatieve ideeën voor het uitbannen van kinderarbeid in de wereld Deadline: 4 oktober 2017 Nederland tegen Kinderarbeid Challenge Vandaag de dag zijn wereldwijd zo n 168 miljoen

Nadere informatie

Onderwerp De actuele stand van zaken op onze regionale arbeidsmarkt

Onderwerp De actuele stand van zaken op onze regionale arbeidsmarkt Raadsinformatiebrief Onderwerp De actuele stand van zaken op onze regionale arbeidsmarkt Arbeidsmarkt en arbeidsmobiliteit in De Kempen Sectoren Voor de ongeveer 34.000 banen tellende arbeidsmarkt van

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Stageproblernatiek jongeren

Initiatiefvoorstel Stageproblernatiek jongeren Raadsnummer 09.R/004.00I Initiatiefvoorstel Stageproblernatiek jongeren 1 Inleiding De economische crisis is een feit. Bedrijven boeken grote verliezen, de ontslaggolf neemt serieuze vormen aan. De crisis

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Sterke stijging werkloosheid

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Sterke stijging werkloosheid Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB13-013 21 februari 9.30 uur Sterke stijging werkloosheid Werkloosheid in januari opgelopen naar 7,5 procent Jeugdwerkloosheid gestegen tot 15 procent Aantal

Nadere informatie

Ter attentie van de leden van de Vaste Kamercommissie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Ter attentie van de leden van de Vaste Kamercommissie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap De Kinderombudsman Visie op het verlengen van de kwalificatieplicht tot 21 jaar 7 september 2015 Ter attentie van de leden van de Vaste Kamercommissie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Aanleiding De

Nadere informatie

Werkloosheid nauwelijks veranderd

Werkloosheid nauwelijks veranderd Persbericht Pb14-084 18-12-2014 09.30 uur Werkloosheid nauwelijks veranderd - Werkloosheid blijft 8 procent - Meer mensen aan het werk in de afgelopen drie maanden - Aantal WW-uitkeringen met 6 duizend

Nadere informatie

Onderzoeksrapport: zorgelijke terugloop leerwerkplekken mbo

Onderzoeksrapport: zorgelijke terugloop leerwerkplekken mbo Onderzoeksrapport: zorgelijke terugloop leerwerkplekken mbo - Algemene daling in aantal mbo-studenten. Deze daling wordt grotendeels veroorzaakt door de afname van het aantal leerwerkplekken. - Vooral

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

NAAR EEN TOEKOMST DIE WERKT Visuele samenvatting rapport Commissie Arbeidsparticipatie Juni 2008. OPLOSSINGEN Hoe kan de. arbeidsparticipatie

NAAR EEN TOEKOMST DIE WERKT Visuele samenvatting rapport Commissie Arbeidsparticipatie Juni 2008. OPLOSSINGEN Hoe kan de. arbeidsparticipatie Spoor 1 Zo snel mogelijk meer mensen aan het werk ANALYSE Waarom moet de arbeidsparticipatie omhoog en waarom gaat dit niet vanzelf? OPLOSSINGEN Hoe kan de arbeidsparticipatie omhoog tot 80 procent? Spoor

Nadere informatie

Notitie. Pagina 1 van 5. Bestuurlijk overleg arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond, 6 december 2018

Notitie. Pagina 1 van 5. Bestuurlijk overleg arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond, 6 december 2018 Notitie Aan Bestuurlijk overleg arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond, 6 december 2018 Van Arbeidsmarktregionaal overleg (AMRO)/Annemiek van Outvorst Betreft Ambities regionale arbeidsmarktagenda

Nadere informatie

Hartelijk welkom. Met dank aan: 22 mei 2013

Hartelijk welkom. Met dank aan: 22 mei 2013 Hartelijk welkom Namens het Platform O&O Met dank aan: 22 mei 2013 Werkloosheid 8,1% van de beroepsbevolking 643.000 werklozen Elke maand 24.000 werklozen erbij 101.000 onvervulde vacatures Er is sprake

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Werkloosheid in augustus licht gestegen

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Werkloosheid in augustus licht gestegen Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB12-054 20 september 9.30 uur Werkloosheid in augustus licht gestegen Ruim een jaar stijgende lijn werkloosheid Vooral meer jongeren werkloos dan een jaar

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Aantal werklozen in december toegenomen

Aantal werklozen in december toegenomen Persbericht Pb15-002 22-01-2015 09.30 uur Aantal werklozen in december toegenomen - In de afgelopen drie maanden meer mensen op de arbeidsmarkt - Jeugdwerkloosheid vrijwel onveranderd - Aantal WW-uitkeringen

Nadere informatie

Nog meer werkloosheid vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/73815

Nog meer werkloosheid vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/73815 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 23 March 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/73815 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

SAMENVATTING INVENTARISATIE CRISISMAATREGELEN TECHNIEKTALENT.NU

SAMENVATTING INVENTARISATIE CRISISMAATREGELEN TECHNIEKTALENT.NU SAMENVATTING INVENTARISATIE CRISISMAATREGELEN TECHNIEKTALENT.NU INVENTARISATIE VAN DE STIMULERINGSMAATREGELEN VOOR DE INSTROOM EN HET BEHOUD VAN LEERLINGEN VOOR DE TECHNISCHE SECTOR Martijn Röfekamp Kim

Nadere informatie

Toespraak staatssecretaris H.A.L. van Hoof bij de opening van de miniconferentie O&O-fondsen op 10 september 14.00u in Den Haag

Toespraak staatssecretaris H.A.L. van Hoof bij de opening van de miniconferentie O&O-fondsen op 10 september 14.00u in Den Haag Toespraak staatssecretaris H.A.L. van Hoof bij de opening van de miniconferentie O&O-fondsen op 10 september 14.00u in Den Haag Welkom, blij dat u er bent. Uit het feit dat u met zovelen bent gekomen maak

Nadere informatie

Rollenspel centraal akkoord (2x)

Rollenspel centraal akkoord (2x) Rollenspel centraal akkoord (2x) 1 Algemeen Een zestal leerlingen spelen tijdens dit rollenspel het onderhandelingsproces voor een centraal akkoord na. Zij moeten hierbij rekening houden met een gegeven

Nadere informatie

CONVENANT REGIONALE AANPAK VOORKOMEN EN BESTRIJDEN JEUGDWERKLOOSHEID 2009-2011

CONVENANT REGIONALE AANPAK VOORKOMEN EN BESTRIJDEN JEUGDWERKLOOSHEID 2009-2011 CONVENANT REGIONALE AANPAK VOORKOMEN EN BESTRIJDEN JEUGDWERKLOOSHEID 2009-2011 Partijen, DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID,mevrouw J. Klijnsma, handelend als vertegenwoordiger van

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 10 december 2008. Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 10 december 2008. Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011 Aan de raad AGENDAPUNT 3 Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011 Voorstel: 1. De kaders uit het beleidsplan 'Werken werkt!' vaststellen, zijnde: a. als doelstellingen: - het bevorderen van de mogelijkheden

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Werkloosheid gestegen naar 7 procent

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Werkloosheid gestegen naar 7 procent Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB12-078 20 december 9.30 uur Werkloosheid gestegen naar 7 procent 100 duizend werklozen meer dan jaar geleden Aantal WW-uitkeringen met ruim 12 duizend toegenomen

Nadere informatie

Een uitdagende arbeidsmarkt. Erik Oosterveld 24 juni 2014

Een uitdagende arbeidsmarkt. Erik Oosterveld 24 juni 2014 Een uitdagende arbeidsmarkt Erik Oosterveld 24 juni 2014 Wat waren de gevolgen van de recessie? Hoeveel banen zijn er verloren gegaan? In welke sectoren heeft de recessie het hardst toegeslagen? Werkgelegenheid

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, januari 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Noord-Holland Noord, januari 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Noord-Holland Noord, januari 2017 Stijging WW in januari, toenemende personeelstekorten in techniek Het aantal WW-uitkeringen is in januari toegenomen ten opzichte van december

Nadere informatie

7,2. Samenvatting door een scholier 1510 woorden 30 maart keer beoordeeld

7,2. Samenvatting door een scholier 1510 woorden 30 maart keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 1510 woorden 30 maart 2003 7,2 8 keer beoordeeld Vak Economie 1 Veel jongeren kiezen voor een baantje naast school. Ook hebben veel jongeren vakantiewerk. Ze verdienen niet

Nadere informatie

Minder instroom in, meer uitstroom uit arbeidsmarkt

Minder instroom in, meer uitstroom uit arbeidsmarkt Minder instroom in, meer uitstroom uit arbeidsmarkt 07 Arbeidsmarktmobiliteit geringer dan in voorgaande jaren Bijna miljoen mensen wisselen in 2008 van beroep of werkgever Afname werkzame door crisis

Nadere informatie

Inge Test 07.05.2014

Inge Test 07.05.2014 Inge Test 07.05.2014 Inge Test / 07.05.2014 / Bemiddelbaarheid 2 Bemiddelbaarheidsscan Je hebt een scan gemaakt die in kaart brengt wat je kans op werk vergroot of verkleint. Verbeter je startpositie bij

Nadere informatie

Jeugdwerkloosheid. Arbeidsmarktregio Noord-Kennemerland (+ West-Friesland) mei UWV WERKbedrijf Arbeidsmarktinformatie, 2009 Versie 0.

Jeugdwerkloosheid. Arbeidsmarktregio Noord-Kennemerland (+ West-Friesland) mei UWV WERKbedrijf Arbeidsmarktinformatie, 2009 Versie 0. Jeugdwerkloosheid Arbeidsmarktregio Noord-Kennemerland (+ West-Friesland) mei 2 UWV Arbeidsmarktinformatie, 2 Versie. Arbeidsmarktontwikkeling Arbeidsmarktregio Noord-Kennemerland (+ West Friesland) Ontwikkeling

Nadere informatie

Werkloosheid in juli verder gedaald

Werkloosheid in juli verder gedaald Persbericht PB14-051 21 augustus 2014 9:30 uur Werkloosheid in juli verder gedaald - De laatste maanden meer mensen aan het werk - Beroepsbevolking 100 duizend kleiner dan een jaar geleden - Aantal WW-uitkeringen

Nadere informatie

Startkwalificatie Het minimale onderwijsniveau dat volgens de overheid nodig is om en baan te vinden. Het gaat dan om een diploma, havo, vwo of mbo.

Startkwalificatie Het minimale onderwijsniveau dat volgens de overheid nodig is om en baan te vinden. Het gaat dan om een diploma, havo, vwo of mbo. Samenvatting door D. 1363 woorden 7 februari 2016 0 keer beoordeeld Vak Economie Paragraaf 1; De werknemer Startkwalificatie Het minimale onderwijsniveau dat volgens de overheid nodig is om en baan te

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Werkloosheid verder toegenomen. Anderhalf jaar stijgende lijn werkloosheid

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Werkloosheid verder toegenomen. Anderhalf jaar stijgende lijn werkloosheid Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB13-003 17 januari 2013 9.30 uur Werkloosheid verder toegenomen Werkloosheid in december opgelopen naar 7,2 procent Vanaf medio vrijwel voortdurende stijging

Nadere informatie

jij en de WIJ de Wet investeren in jongeren voor iedereen tot 27 jaar

jij en de WIJ de Wet investeren in jongeren voor iedereen tot 27 jaar jij en de WIJ de Wet investeren in jongeren voor iedereen tot 27 jaar jij en de WIJ Je hebt je gemeld bij het Werkplein. Misschien omdat je geen of te weinig werk hebt of geen inkomen hebt. Als je jonger

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Werkloosheid verder opgelopen

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Werkloosheid verder opgelopen Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB12-042 19 juli 9.30 uur Werkloosheid verder opgelopen In juni 6,3 procent werkloos Een jaar lang stijgende lijn werkloosheid 291 duizend WW-uitkeringen

Nadere informatie

Nieuwsbrief September 2014

Nieuwsbrief September 2014 Nieuwsbrief September 2014 Netwerkgroep45plus: ontstaan en doel De Netwerkgroep45plus Nijmegen is een zelfregiegroep van gemotiveerde 45-plussers, met zeer ruime en uiteenlopende werkervaringen. Naast

Nadere informatie

City Challenge. Bedenk een concept om de uitgaven aan het onderhoud van de openbare ruimte te verminderen of hiervoor extra inkomsten te genereren

City Challenge. Bedenk een concept om de uitgaven aan het onderhoud van de openbare ruimte te verminderen of hiervoor extra inkomsten te genereren City Challenge Bedenk een concept om de uitgaven aan het onderhoud van de openbare ruimte te verminderen of hiervoor extra inkomsten te genereren Deadline: 29 maart 2015 Prijzen: 1 ste prijs: 1000,- 2

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Werkloosheid licht gestegen

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Werkloosheid licht gestegen Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB12-024 19 april 9.30 uur Werkloosheid licht gestegen In maart werkloosheid met 2 duizend personen toegenomen Vooral jeugdwerkloosheid hoger dan een jaar

Nadere informatie

Kwartaaloverzicht arbeidsmarkt 2005/2

Kwartaaloverzicht arbeidsmarkt 2005/2 Hans Langenberg In het tweede kwartaal van 2005 vond voor het eerst in twee jaar geen verdere daling plaats van het aantal banen. Ook is de werkloosheid gestabiliseerd. Wel was er een stagnatie in de toename

Nadere informatie

Kwantitatieve ontwikkelingen rondom jeugdwerkloosheid

Kwantitatieve ontwikkelingen rondom jeugdwerkloosheid Bijlage 1 Kwantitatieve ontwikkelingen rondom jeugdwerkloosheid Landelijk beeld Algemeen beeld: Lichte daling jeugdwerkloosheid De afgelopen maanden is sprake van een lichte daling van de jeugdwerkloosheid

Nadere informatie

Werkstuk Economie Jongeren arbeidsmarks/werkeloosheid

Werkstuk Economie Jongeren arbeidsmarks/werkeloosheid Werkstuk Economie Jongeren arbeidsmarks/werk Werkstuk door een scholier 2179 woorden 29 februari 2004 6,4 82 keer beoordeeld Vak Economie Inleiding In dit werkstuk gaan we het hebben over de huidige arbeidsmarkt

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Werkloosheid opnieuw toegenomen

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Werkloosheid opnieuw toegenomen Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB13-048 18 juli 9.30 uur Werkloosheid opnieuw toegenomen Werkloosheid in juni gestegen tot 8,5 procent In een half jaar tijd ruim 100 duizend werklozen erbij

Nadere informatie

Werkloosheid in oktober vrijwel onveranderd

Werkloosheid in oktober vrijwel onveranderd Persbericht Pb14-070 20 november 2014 09.30 uur Werkloosheid in oktober vrijwel onveranderd - Meer mensen aan het werk - Aantal WW-uitkeringen vrijwel onveranderd - WW-uitkeringen toegenomen vanuit seizoengevoelige

Nadere informatie

Samenvatting Economie Werk hoofstuk 1 t/m 3

Samenvatting Economie Werk hoofstuk 1 t/m 3 Samenvatting Economie Werk hoofstuk 1 t/m 3 Samenvatting door H. 1812 woorden 16 juni 2013 6 4 keer beoordeeld Vak Methode Economie LWEO Economie samenvatting Werk hoofdstuk 1, 2 en 3 Hoofdstuk 1. Werken

Nadere informatie

1)Waaruit bestaat de vraag op de Werkenden en (openstaande)vacatures. arbeidsmarkt? Werkenden 2)Noem een ander woord voor

1)Waaruit bestaat de vraag op de Werkenden en (openstaande)vacatures. arbeidsmarkt? Werkenden 2)Noem een ander woord voor 1)Waaruit bestaat de vraag op de arbeidsmarkt? 2)Noem een ander woord voor werkgelegenheid. 3)Wat houdt het arbeidsvolume in? 4)Met welk woord wordt het aanbod van arbeid ook aangeduid? 5)Geef de omschrijving

Nadere informatie

Twente: de arbeidsmarktregio

Twente: de arbeidsmarktregio Twente: de arbeidsmarktregio oktober 2011 Twente in cijfers en feiten (algemeen) Regio met ca. 625.000 inwoners, + 2,5 miljoen binnen één uur rij-afstand Waarde van regio: 8 e stadsregio in Nederland in

Nadere informatie