Koninginfo. Voorwoord. Schoolverpleegkundige groep 7

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Koninginfo. Voorwoord. Schoolverpleegkundige groep 7"

Transcriptie

1 Koninginfo Bezoek- en postadres Tsjerk Hiddesstraat AX KOLLUM (kleuterafdeling) directie@kjschool.eu 8 september 2015 Jaargang 22 nr. 3 IN DIT NUMMER 1. Voorwoord 2. Leerlingen vrij 3. Schoolverpleegkundige 4. Meer- en hoogbegaafdheid 5. Schoolvoetbaltoernooi 6. Pestprotocol 7. Regels en afspraken 8. Vervangingen 9. Verjaardagen 10. Agenda Voorwoord Dinsdag 8 september was er een geslaagde informatieavond. Er was een goede opkomst. Tijdens het algemene gedeelte is het pestprotocol besproken. Dit pestprotocol is tevens te lezen in deze Koninginfo. Op schoolniveau zijn er een aantal nieuwe schoolafspraken gemaakt. Dit om duidelijkheid te geven aan zowel ouders en leerlingen. Deze kunt u ook lezen in deze Koninginfo. Woensdag 30 september leerlingen vrij Woensdag 30 september zijn de leerlingen vrij. Alle leerkrachten van VCBO Kollumerland hebben dan namelijk een studiedag. Schoolverpleegkundige groep 7 Periodiek onderzoek door de schoolverpleegkundige vindt plaats op maandag 21, dinsdag 22 en maandag 28 en dinsdag 29 september. De onderzoeken vinden plaats op school, de ouders krijgen via de school een uitnodiging. Met behulp van een vragenlijst die ouders thuis zelf invullen, wordt geïnventariseerd welke ziekten en ongevallen het kind heeft gehad en of er gezondheidsklachten zijn. Daarnaast zijn er vragen over hoe het kind bv. op school functioneert. Er wordt gekeken naar de lengte en het gewicht en tevens naar de rug. Verder wordt er gelet op het gedrag en de sociaal-emotionele ontwikkeling. Onderwijs aan meer- en hoogbegaafde leerlingen Als bijlage bij deze Koninginfo ontvangt u een nieuwsbrief onderwijs aan meer- en hoogbegaafde leerlingen met uitnodiging voor ouderavond 28 oktober aanstaande. Deze nieuwsbrief is voor alle scholen van VCBO Kollumerland. Schoolvoetbaltoernooi Woensdag 9 september (reservedag woensdag 16 september) vindt het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi voor jongens plaats. Dit toernooi is voor de leerlingen van groep 7 en 8 en al gehouden worden op sportpark Baensein in Kollum.

2 Pestprotocol Het doel van het pestprotocol: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken zichtbaar te maken, kunnen kinderen en volwassenen, als er zich ongewenste situaties voordoen, elkaar aanspreken op deze regels en afspraken. Door elkaar te steunen en wederzijds respect te tonen, stellen we alle kinderen in de gelegenheid om met veel plezier naar school te gaan! Leerkrachten en ouders uit de medezeggenschapsraad onderschrijven gezamenlijk dit pestprotocol. We hebben respect voor onszelf en de ander. Pesten is niet toelaatbaar en wordt bij ons op school niet geaccepteerd. We werken wat pesten betreft allereerst preventief. We bespreken indien nodig op elk gewenst moment de schoolregels. Dit zijn regels die gelden op het schoolplein, in de gangen en binnen de groepen. Kinderen mogen in hun eigen groep een aanvulling geven op deze vastgestelde schoolregels. Dit zijn de groepsregels. Alle leerkrachten hebben de Kanjertraining gevolgd. Deze training heeft leerkrachten veel geleerd over groepsprocessen: actief omgaan met het gedrag van de gepeste, de pester en de meelopers. Uiteindelijk doel van de training; een sfeer van vertrouwen, veiligheid, rust en wederzijds respect op onze school. In elke groep hangen de 5 basisregels van school (= de Kanjerafspraken): We vertrouwen elkaar We helpen elkaar Niemand speelt de baas Niemand lacht uit Niemand doet zielig De leerkrachten van alle groepen geven Kanjertraining aan de kinderen. Wij voorkomen daardoor veel pestgedrag. Wanneer er toch nog gepest wordt, volgen wij een vast stappenplan: het pestprotocol. Melden van pesten: 1. Het inschakelen van de leerkracht niet wordt opgevat als klikken. Vanaf groep 1 brengen we dit kinderen al bij: als je wordt gepest of als je ruzie met een ander hebt en je komt er zelf niet uit, dan mag je hulp aan de leerkracht vragen. Dit wordt niet gezien als klikken. 2. Een medeleerling heeft ook de verantwoordelijkheid om het pestprobleem bij de leerkracht aan te kaarten. Alle kinderen zijn immers verantwoordelijk voor een goede sfeer in de groep. 3. Samenwerking met ouders: School en gezin halen voordeel uit een goede samenwerking en communicatie. Dit neemt niet weg, dat iedere partij moet waken over haar eigen grenzen. Het is niet de bedoeling, dat ouders naar school komen om eigenhandig een probleem voor hun kind te komen oplossen en in discussie te gaan met de pester en zijn/haar ouders. Dat kan de problemen onnodig verergeren. Bij problemen van pesten zullen de directie en de leerkrachten hun verantwoordelijkheid nemen en indien nodig overleg voeren met de betrokken ouders. De inbreng van de ouders moet vooral zijn: het melden van pesten, het aanreiken van informatie, het geven van suggesties en het ondersteunen van de aanpak van school. Zowel schoolregels als groepsregels worden besproken in de klas en desgewenst zichtbaar opgehangen.

3 Aanpak van ruzies en pestgedrag in vier stappen: Stap 1: Er eerst zelf (en samen) uit te komen. In de Kanjertraining leren kinderen hoe je ruzies op kunt lossen. Stap 2: Op het moment dat een van de kinderen er niet uitkomt, vertelt hij/zij het probleem aan de juf of meester. Want een ruzie of pestprobleem moet voor iedereen naar tevredenheid worden opgelost. Stap 3: De leerkracht brengt de partijen bij elkaar voor een verhelderingsgesprek en probeert samen met hen de ruzie of pesterijen op te lossen en nieuwe afspraken te maken. Bij herhaling van pesterijen/ruzies tussen dezelfde leerlingen volgen sancties (zie bij consequenties). Stap 4: Bij herhaling van het pestgedrag neemt de leerkracht duidelijk stelling en houdt een bestraffend gesprek met het kind dat pest. De fases van bestraffen treden in werking (zie bij consequenties). Ook wordt een melding in ParnasSys gedaan. In de melding omschrijft de leerkracht de toedracht. Bij een melding in ParnasSys worden de ouders op de hoogte gebracht van het pestgedrag; Leerkracht(en) en ouders proberen in goed overleg samen te werken aan een bevredigende oplossing; Stap 4: Bij herhaling van het pestgedrag neemt de leerkracht duidelijk stelling en houdt een bestraffend gesprek met het kind dat pest. De fases van bestraffen treden in werking (zie bij consequenties). Ook wordt een melding in ParnasSys gedaan. In de melding omschrijft de leerkracht de toedracht. Bij een melding in ParnasSys worden de ouders op de hoogte gebracht van het pestgedrag; Leerkracht(en) en ouders proberen in goed overleg samen te werken aan een bevredigende oplossing;

4 Consequenties: De leerkracht heeft het idee, dat er wellicht sprake is van pesten. In een dergelijk geval stelt de leerkracht een algemeen probleem aan de orde om langs deze weg bij het probleem in de klas te komen. De leerkracht ziet dat een kind wordt gepest of de gepeste, of een medeleerling of ouder komen het melden en vervolgens leveren stap 1 t/m 4 geen positief resultaat op voor de gepeste. De leerkracht neemt duidelijk een stelling in. De straf is opgebouwd in 4 fases; afhankelijk hoelang de pester door blijft gaan met zijn/haar pestgedrag en geen verbetering toont in zijn/haar gedrag. Fase 1: een of meerdere pauzes binnen blijven met een schriftelijke opdracht zoals een stelopdracht over de toedracht en zijn of haar rol in het pestprobleem, of nablijven tot alle kinderen naar huis vertrokken zijn met een schriftelijke opdracht (ouders worden gebeld, eventueel kunnen kinderen in groep 7 of 8 zelf bellen, de leerkracht geeft daarna wel een toelichting over de aanleiding) Nagesprek: bewustwording voor wat hij/zij met het gepeste kind uithaalt, afspraken maken met de pester over gedragsveranderingen De naleving van deze afspraken komen aan het eind van iedere week (voor een periode) in een kort gesprek aan de orde. Een gesprek met de ouders over bovenstaande acties. De medewerking van de ouders wordt nadrukkelijk gevraagd om een einde aan het probleem te maken. De school heeft alle activiteiten vastgelegd in ParnasSys en de school heeft al het mogelijke gedaan om een einde te maken aan het pestprobleem. De naleving van deze afspraken komen aan het eind van iedere week (voor een periode) in een kort gesprek aan de orde. Een gesprek met de ouders over bovenstaande acties. De medewerking van de ouders wordt nadrukkelijk gevraagd om een einde aan het probleem te maken. De school heeft alle activiteiten vastgelegd in ParnasSys en de school heeft al het mogelijke gedaan om een einde te maken aan het pestprobleem. Fase 2: Bij aanhoudend pestgedrag kan deskundige hulp worden ingeschakeld zoals (gedrags)deskundigen die aan school verbonden zijn, de schoolarts van de GGD of schoolmaatschappelijk werk. Er wordt een handelingsplan voor het gedrag opgesteld voor 8 weken, dit wordt met de ouders en de leerling besproken. Fase 3: Als na een cyclus van drie weken, waarin de gesprekjes hebben plaatsgevonden, er geen verbetering optreedt, kan er voor gekozen worden om een kind in een andere groep te plaatsen, binnen de school. Ook het (tijdelijk) plaatsen op een andere school behoort tot de mogelijkheden. Ouders worden hiervan op de hoogte gebracht. Fase 4: In extreme gevallen wordt een kind geschorst of verwijderd (zie omgangsprotocol).

5 Regels en afspraken Omgang met materialen Wat betreft de omgang met materialen staan twee schoolregels centraal: Werk netjes en neem de tijd, het is geen wedstrijd en Wees zuinig op het materiaal, want het is van ons allemaal. Dit betekent dat er dus niet wordt geschreven en/of getekend op schoolmateriaal (bijv. liniaal, zelfstandig werken blokje enz.). Als een kind bewust slordig werkt en/of knoeit is de regel dat het kind het werk (gedeeltelijk) overmaakt. Gymlessen Goede gymkleding is gewenst. Dit verwachten wij zowel i.v.m. hygiëne als veiligheid. Dit behoeft geen officiële sportkleding te zijn. Een korte broek en een shirt zijn voldoende. Gymschoenen worden aanbevolen. Altijd even de naam erin. Gymschoenen mogen niet buiten gedragen worden. Donkere zolen zijn verboden. Dit geeft namelijk af op de vloer. Wanneer kinderen de gymkleding vergeten om mee te nemen naar school krijgen ze een sportbroekje en shirt van de school. Wij vragen dan wel van aan de ouders om dit uit te wassen. Komen kinderen op weg naar school erachter dat ze de gymkleding zijn vergeten, dan kunnen ze de kleding op dat moment nog van huis halen. Als ze eenmaal op school zijn, sturen wij de kinderen niet weer naar huis om de kleding op te halen. Als ouders de vergeten tas thuis zien hangen, mogen ze die natuurlijk altijd op school komen brengen. Huiswerk Huiswerk is geen doel of een vervanging van het leren op school. Huiswerk is een manier om kinderen de gelegenheid te geven hun kennis en vaardigheid te verfijnen en uit te breiden. Het resultaat van deze extra oefening draagt bij tot automatiseren van de al gekende leerstof. Huiswerk bevordert de zelfstandigheid (verantwoordelijkheid, plannen) en draagt bij aan een positief leerresultaat. Wij kennen twee soorten huiswerk; - incidenteel (groep 3 t/m 8) - structureel (groep 5 t/m 8) Incidenteel huiswerk wordt door de leerkracht mee naar huis gegeven aan één bepaalde leerling, die extra oefening nodig heeft. Wanneer een kind incidenteel huiswerk mee krijgt, wordt dit besproken met de ouders. Structureel huiswerk wordt gegeven in de groepen 5 t/m 8. Onder structureel huiswerk verstaan we klassikaal werk dat vanuit de school meegegeven wordt en waarvan verwacht wordt dat het door alle kinderen thuis gemaakt of geoefend wordt. Het huiswerk wordt ook weer mee terug naar school genomen. Werk niet af? Indien er tijdens de lessen onvoldoende gewerkt is kan het zijn dat uw kind het resterende werk mee naar huis krijgt om daar af te maken. Hierbij houdt de school rekening met de onderwijsbehoefte van het individuele kind. Wat verwacht de school van de ouders? Sleutelwoorden hierbij zijn: begrip en belangstelling. Als een kind merkt dat de ouders het huiswerk belangrijk vinden en er aandacht aan besteden, heeft dat een positieve uitwerking op de houding van het kind ten opzichte van het huiswerk. Zorg dat uw kind voldoende tijd (liever niet direct na schooltijd, behalve als uw kind dat graag wil) heeft om rustig het huiswerk te kunnen maken. U kunt samen met uw kind bepalen hoeveel tijd het kind nodig heeft en samen plannen wanneer het huiswerk dan het beste gemaakt kan worden. Zorg dat er een geschikte plek in huis is, waar het kind een tijd geconcentreerd kan werken. Wilt u een briefje aan uw kind meegeven als onverhoopt het huiswerk niet gemaakt is. We gaan ervan uit dat dit slechts zeer incidenteel zal gebeuren.

6 Schoolgids De schoolgids voor het schooljaar is klaar. Deze zal deze week op de website zijn te vinden. Agenda Vervangingen Aanwezigheid Directeur Paul Boersma dinsdag dinsdag woensdag donderdag donderdag Vrijdag vrijdag Intern Begeleider Marrit Palma dinsdag dinsdag woensdag woensdag vrijdag vrijdag September Wo 9 schoolvoetbaltoernooi Wo 30 leerlingen vrij Juf Tineke vervangt juf Trienke. Verjaardagen 15 september Ale Mossel (9 jaar) - groep 4, 5A 18 september Sjoukje Spijkerman (7 jaar) - groep 4, 5A 19 september Jesper-Jille Boersma (10 jaar) - groep 7 22 september Ruben Stam (5 jaar) - groep 1 23 september Anton Ohanian (10 jaar) - groep 7 26 september Namisha Singarajah (6 jaar) - groep 3 5 oktober Sieta Douwes (8 jaar) - groep 4, 5A 7 oktober Jelina van Dellen (11 jaar) - groep 7 9 oktober Amarins Banga (6 jaar) - groep 3 10 oktober Otte Schilstra (10 jaar) - groep 7 11 oktober Wieger Meester (5 jaar) - groep 2