Sint-Lievens-Houtem: cultureel-erfgoedactoren en aanwezig cultureel erfgoed

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sint-Lievens-Houtem: cultureel-erfgoedactoren en aanwezig cultureel erfgoed"

Transcriptie

1 1 Sint-Lievens-Houtem: cultureel-erfgoedactoren en aanwezig cultureel erfgoed Sint-Lievens-Houtem: telt ongeveer inwoners op een oppervlakte van 26 km² met 5 deelgemeentes. Het cultuurbeleid in Sint-Lievens-Houtem kent drie grote pijlers: de cultuurdienst, CC De Fabriek en de bibliotheek. De gemeente heeft een cultuurraad en een voltijdse cubeco. Op vlak van toerisme hoort de gemeente bij Toerisme Vlaamse Ardennen. De bibliotheek maakt deel uit van het samenwerkingsverband Route 42, met Geraardsbergen, Lierde, Herzele, Zottegem en Oosterzele. Er is een sterke samenwerking met de archiefdienst, cultuurdienst, dienst lokale economie (Houtem Jaarmarkt) en de erfgoedcel. Gemeentearchief Sint-Lievens- Houtem De collectie omvat het bestuurlijk archief van de gemeente en de deelgemeentes. Het archief wordt opgesplitst in het oud archief ( ) en nieuw archief ( nu). Alles van voor 1900 is opgenomen in het Rijksarchief. Het oudste stuk is het landboek van Bavegem van Het oud archief heeft een omvang van ongeveer 120 meter, het nieuw archief is iets groter. Het archief is geïnventariseerd, maar de inventaris kan nog verder aangevuld worden op dossierniveau. Kan geraadpleegd worden: de parochieregisters ( ) en bevolkingsregisters ( ) op microfilm, akten van de burgerlijke stand van voor 1910, geschiedkundige en heemkundige tijdschriften (Darcos, Het Land van Aalst...). De registratie van het archief is gebeurd via de NDC codificatie. De inventarisering wordt nog verder verfijnd. Drie vierden van het archief zit in zuurvrije dozen. Het oud archief wordt in een aparte ruimte in archiefrolkasten bewaard. De luchtvochtigheid in de ruimte schommelt. Het nieuw archief wordt in het gemeentehuis bewaard op een zolder. De ruimte is aan temperatuurschommelingen onderhevig (ruimte is niet geïsoleerd dus zeer koud in de winter en zeer warm in de zomer). Een deel van het archief kan nog vernietigd worden wegens het verstrijken van de bewaartermijnen. De archiefdienst was actief betrokken bij het Livinusjaar in Mogelijkheid tot raadpleging van het archief in een aparte leeszaal. De archivaris (master geschiedenis) is halftijds in dienst en bevoegd voor het oud en nieuw archief. Vanaf 2015 zou gestart worden met een digitaliseringsproject, te beginnen bij het recentste archief. De kans is klein dat ook het oud archief gedigitaliseerd wordt. Expertise op vlak van archiefwerking, lokale geschiedenis.

2 2 OCMW-archief Het OCMW beheert het bestuurlijk archief en de archieven van de C.O.O.'s. Het bestuurlijk archief omvat 90 strekkende meter, het archief van de C.O.O.'s omvat een kleine meter. Het bestuurlijk archief omvat de dossiers van verschillende OCMW-diensten zoals de rekeningen, de sociale dossiers... In het OCMW van Sint-Lievens- Houtem zijn twee archiefruimtes waar alle archieven in zijn ondergebracht. Een deel van de dossiers (sociale dossiers) staan in de garage en moeten nog een plaats krijgen in de archiefruimte. De archieven zitten in gewone archiefdozen. Het bestuurlijk archief is geïnventariseerd in Excel op algemeen niveau; niet tot op dossierniveau. De archieven van de C.O.O.'s zijn niet geïnventariseerd, noch verpakt in zuurvrije materialen. De OCMW-secretaris is verantwoordelijk voor het archief en De archieven kunnen op vraag volgt ook de dagelijkse werking geraadpleegd worden. Daarnaast is errond op. Wegens tijdsgebrek er geen publiekswerking. wordt hier te weinig aandacht aan besteed. Kritische analyse gemeentelijk en OCMW-archief: De archieven van de gemeente en het OCMW zijn in goede staat. De bewaaromstandigheden van het gemeentearchief kunnen beter. De inventarisering van de archieven is al gestart maar kan verder uitgediept worden tot op dossierniveau. De registratie van de archieven van de C.O.O.'s moet nog opgestart worden. Naar verpakking toe is zuurvrij materiaal nog niet overal aanwezig, hier kan de erfgoedcel ondersteuning bieden via de groepsaankoop van de provincie Oost-Vlaanderen. Er is expertise op vlak van archiefbeheer. De archivaris van Sint-Lievens-Houtem kan de expertise verder delen met de Er is een publiekswerking. Op OCMW-secretaris. Bij het OCMW aanvraag is consultering wordt best iemand belast met de mogelijk, maar de inhoud van het taak van de dagelijkse opvolging archief kan verder verspreid van het archiefbeheer. De worden via het proactief erfgoedcel neemt een aanbieden van inventarissen. bemiddelende rol op in het delen van expertise in het werkingsgebied (o.a. via het jaarlijkse archievenoverleg).

3 3 Kerkfabriek St.-Onkomena, Bavegem De collectie omvat 105 objecten daterend van de 18 de tot de 20 ste eeuw bestaande uit o.a. vont, missaalstoeltje, sokkel, wijwatervat, grafsteen, heiligenbeelden, calvarie, missiekruis, wierookvat, wijwateremmer, altaarkandelaar, lofkandelaar, kazuifel, koorkap, missaal, oksaal, sierraad, reliekosculatorium, wandkandelaar... Er is een papieren inventaris opgemaakt die werd ingevoerd in de databank religieus erfgoed (collectienummer POV0077), aangevuld met fotomateriaal. Bij een 6-tal objecten ontbreekt nog fotomateriaal. Kerkfabriek H. Kruisverheffing, Letterhoutem De collectie omvat 82 objecten daterend van de 18 de tot de 20 ste eeuw bestaande uit o.a missiekruis, reliek, wijwatervat, reliquilarium, sokkels, heiligenbeelden, De collectie is geïnventariseerd en zonnemonstrans, hostiekelk, geregistreerd in de databank miskelk, oliedoosje, altaarkruis, religieus erfgoed (POV.0069), wijdingskruis, wierookstel, aangevuld met fotomateriaal. wijwateremmer, processielantaarns, voordraagkruis, tafel-, paas- en wandkandelaars, kazuifel... en nagelvaste elementen.

4 4 Kerkfabriek St.-Michiel, Sint- Lievens-Houtem De collectie omvat 105 objecten met als pronkstuk het 15 de eeuwse stenen praalgraf van de Heilige Livinus, het gerestaureerde en geklasseerde Van Peteghemorgel, het 16 de eeuwse reliekschrijn van de Heilige Livinus en het fraaie spreekgestoelte. Twee waardevolle altaarschilderijen: de Marteldood van Livinus in 1603 geschilderd door de Antwerpenaar Abraham Jan(s)sens. De Instelling van de Rozenkrans (1641) van Gentenaar Nicol(a)as De Liemaeckere. Daarnaast bevat de collectie hoofdzakelijk objecten daterend van de 18 de tot de 20 ste eeuw o.a kelken, heiligenbeelden, altaar-, rouw-, lof- en paaskandelaars Collectie is geïnventariseerd en geregistreerd (POV.0084) in CRKC databank, aangevuld met fotomateriaal. Kerkfabriek St.-Fledericus, Vlierzele De collectie omvat een zeldzame 15 de eeuwse gotische doopvont in arduin, een merkwaardige koperen offerschaal uit 1626 en een preekstoel, hoogaltaar en twee zijaltaren afkomstig uit de Sint- Baafskathedraal van Gent. De rest van de collectie (in totaal 100 objecten) bestaat uit collectiestukken van de 17de tot de 20ste eeuw: tafel-, rouw-en paaskandelaars, (processie)vaandels, liturgische gewaden, voordraagkruis, godslamp, offerschotel, zonnemonstrans, heiligenbeelden, tabernakel... Collectie is geïnventariseerd (POV.0062) en geregistreerd in de databank religieus erfgoed, aangevuld met fotomateriaal. Een kleine collectie documentair archief is gedigitaliseerd en wordt ontsloten via de erfgoedbank. Jaarlijkse paardenommegang op de derde zondag van juli.

5 5 Kerkfabriek St.-Stephanusvinding, Zonnegem De collectie omvat 85 objecten, hoofdzakelijk uit de 19 de en 20 ste eeuw waaronder een aantal schilderijen van Louis Tijdtgat, een houten beeld van de Heilige Stefanus, een houten kruisbeeld, beeldengroepen op de zij-altaren en de piëta. Naast de nagelvaste elementen ook nog altaarkandelaars, gaslantaarns, doopschelp, hostiekelk, collecteschaal, wierookvatstaander, voordraagkruis. Collectie is geïnventariseerd (POV.0129) en geregistreerd in de databank religieus erfgoed, aangevuld met digitaal fotomateriaal. Publicatie: Vandenbussche Van Den Kerckhove C., Fotorepertorium, Kanton Herzele, 1976, p. 30 vermeldt de collectie van de kerkfabriek. Jaarlijkse paardenommegang op de laatste zondag van september waar de paarden gewijd worden. Kritische analyse kerkfabrieken: De collecties worden in goede staat bewaard. De collecties religieus erfgoed zijn allemaal via de CRKC databank ontsloten en beschreven. Een samenwerking tussen de kerkfabrieken, de erfgoedcel en de provincie Oost-Vlaanderen zorgde voor een nieuwe impuls in de registratie van de collecties. Ook voordien vonden de kerkfabrieken al de weg naar de provincie Oost-Vlaanderen voor de ondersteuning van de registratie van de religieuze collecties. In 2015 plant de erfgoedcel, in samenwerking met de provincie Oost-Vlaanderen een publieksmoment/ ontsluitingsmoment van de collecties religieus erfgoed van het werkingsgebied. De kerkfabrieken hebben expertise op vlak van religieus erfgoed. De vrijwilligers van de kerkfabrieken van Sint-Lievens- Houtem zijn ver gevorderd in de registratie van de collecties en in het vinden van vrijwilligers om de taak op zich te nemen. Ze kunnen ook ondersteuning bieden en expertise delen bij andere kerkfabrieken op het grondgebied die minder ver staan. De erfgoedcel neemt hierin een makelaarsrol op.

6 6 Heemkunde Houtem De vereniging beheert geen collectie. Veel leden hebben wel een zicht op waar zich particuliere collecties (foto's, cultureel archief) bevinden en beschikken zelf over beperkte particuliere collecties over de gemeente. Een duidelijke registratie van de aanwezige particuliere collecties ontbreekt. Ook zijn er noden naar het structureel digitaliseren en ontsluiten van deze collecties via de erfgoedbank. Voor een aantal collecties is dit al lopende. De vereniging is opgericht in 2013 en officieel van start gegaan in Als heemkundige kring plannen ze onderzoek rond het verleden van Sint-Lievens-Houtem. Hiervoor is de lancering van een heemkundig tijdschrift gepland. De vereniging zal bij nationale Pas opgerichte organisatie met een evenementen als Erfgoeddag en twaalftal bestuursleden. Een aantal Open Monumentendag het leden komen van Darcos, een cultureel erfgoed in de kijker zetten. vereniging rond archeologie en De vereniging organiseert ook oudheidkunde die nu niet meer cursussen rond genealogie. Een bestaat. De groep is vrij divers op jong lid zorgt voor een goede vlak van leeftijd en communicatie via een blog. De interessegebied. Expertise op vlak gemeente ondersteunt in drukwerk van genealogie, heemkunde, voor flyers en in gratis verhalen, communicatie. vergaderzalen. Frans Duquet (overleden in 2013) Deze heemkundige heeft een omvangrijk archief tekst- en beeldmateriaal over Sint-Lievens- Houtem verzameld naar aanleiding van een aantal heemkundige publicaties in de jaren 1970 tot De collectie bestaat uit fotokopieën van documenten uit het gemeentearchief of Rijksarchief, een collectie ansichtkaarten (originelen en kopies, 70-tal) en een collectie beeldmateriaal (originelen en kopies, 150-tal). De collectie is niet geïnventariseerd. De collectie heeft nood aan een bewaarplaats op lange termijn. Opties zijn een opname in het gemeentearchief of bij de heemkundige kring. Daarnaast kan de collectie ook gedigitaliseerd worden en ontsloten via de erfgoedbank; de weduwe is hiertoe bereid. Delen van de collectie zijn al gedigitaliseerd (63 anschichtkaarten, sporadisch een aantal foto's voor tentoonstellingen ). De heemkundige publiceerde een aantal boeken over de verschillende deelgemeentes van Sint-Lievens-Houtem met foto's en verhalen van destijds. Er is nood aan een vrijwilligerswerking rond het archief van de heemkundige voor de registratie en digitalisering van het materiaal. De heemkundige kring kan hierin een rol opnemen i.s.m. de erfgoedcel. Kritische analyse heemkunde: De heemkundige kring beheert zelf geen collectie maar kan een rol spelen in de registratie, digitalisering en ontsluiting van de collectie van heemkundige Frans Duquet. De erfgoedcel en Heemkunde Vlaanderen waren betrokken bij de oprichting van de nieuwe heemkundige vereniging. De vrijwilligersvereniging kan ondersteund worden in het vrijwilligersbeleid; expertise met andere spelers en de erfgoedcel kan gedeeld worden.

7 7 De oude brouwerij vzw De oude brouwerij vzw ontfermt zich over de voormalige brouwerij Rubbens van Zonnegem, een beschermd monument. Het bedrijfsarchief van de brouwerij is verloren gegaan. Er is wel nog één doos aanwezig met oude documenten over de brouwerij, zoals de notariële aktes. De inhoud is beperkt. De doos met documenten is niet geïnventariseerd. Ze wordt bewaard in de woning van een van de leden van de vzw. De oude brouwerij vzw werkte reeds rond de geschiedenis van de brouwerij via een mondelinge geschiedenis project. Elk jaar organiseren ze een erfgoedactiviteit op Open Monumentendag. De voormalige brouwerij stopte met het brouwen in Het gebouwencomplex kreeg in 1995 een bestemming als centraal woonproject. De organisatie is begaan met het erfgoed van de brouwerij. Ze zetten zich ook in voor de verdere restauratie van het gebouw. Regelmatig worden op de grote binnenkoer gemeenschapsvormende activiteiten georganiseerd. Expertise op vlak van brouwerijgeschiedenis, publiekswerking. Witloofbedrijf Van Slijcken Het witloofbedrijf heeft een beperkte collectie oude werktuigen die te maken hebben met de witloofteelt (een 20-tal). Daarnaast heeft het bedrijf een fotocollectie rond witloofteelt van Vlierzele/Zonnegem van xxx stuks. Er bestaat geen inventaris van de collectie werktuigen; het fotomateriaal is wel gedigitaliseerd. De foto's worden door de familie thuis bewaard; de werktuigen worden bewaard in een loods op het domein. In samenwerking met Gezinsbond Vlierzele werd de witloofhistoriek in een tentoonstelling weergegeven. Er is nood aan duurzamere ontsluitingsvormen en duurzame bewaring van verzameld cultureel erfgoed. Belangrijke bron is Jan De Pauw, kleinzoon van de man die de witloofteelt naar Sint-Lievens- Houtem bracht. Klein landbouwbedrijf dat niet vertrouwd is met de omgang met cultureel erfgoed. Nood aan sensibilisering van inventarisering, digitalisering en belang van kleine collecties. Expertise op vlak van Vlierzele, ambachtelijke witloofteelt.

8 8 Kritische analyse particuliere collecties: Deze actoren hebben het beheer van het cultureel erfgoed niet tot hun kerntaak en missen de kennis om de collecties te beheren. Een expertiseuitwisseling is aangeraden, i.s.m. exertisecentrum ETWIE. Er is vooral nood aan een duurzamere ontsluiting van verzameld cultureel erfgoed en een duurzame digitalisering van verzameld materiaal. De erfgoedbank kan hierin een rol spelen. Enkel de oude brouwerij heeft een actieve publiekswerking. Het witloofbedrijf is verbonden met de Gezinsbond Vlierzele en werkte ook mee aan een tentoonstelling rond de witloofhistoriek. Dit gebeurt nu eerder sporadisch. De actoren kunnen tijdens nationale evenementen als Erfgoeddag, Open Bedrijvendag en Open Monumentendag ook hun historiek in beeld brengen.

Melle: cultureel-erfgoedactoren en aanwezig cultureel erfgoed

Melle: cultureel-erfgoedactoren en aanwezig cultureel erfgoed 1 Melle: cultureel-erfgoedactoren en aanwezig cultureel erfgoed Melle telt ongeveer 11.200 inwoners op een oppervlakte van 15,21 km² met 2 deelgemeentes. Het cultuurbeleid in Melle kent 3 grote pijlers:

Nadere informatie

Merelbeke: cultureel-erfgoedactoren en aanwezig cultureel erfgoed

Merelbeke: cultureel-erfgoedactoren en aanwezig cultureel erfgoed 1 Merelbeke: cultureel-erfgoedactoren en aanwezig cultureel erfgoed De gemeente Merelbeke heeft 23.772 inwoners op een oppervlakte van 36,64 km². De gemeente heeft vijf deelgemeenten: Lemberge, Munte,

Nadere informatie

Cultureel erfgoed = roerend en immaterieel erfgoed = Cultuur => Gemeenschapsmaterie

Cultureel erfgoed = roerend en immaterieel erfgoed = Cultuur => Gemeenschapsmaterie Cultureel Erfgoed Cultureel erfgoed = roerend en immaterieel erfgoed = Cultuur => Gemeenschapsmaterie Onroerend erfgoed = monumenten, landschappen, archeologie = Grondgebonden => Gewestmaterie 2 3 Cultureel-erfgoeddecreet

Nadere informatie

Omgevingsanalyse religieus erfgoed in het Pajottenland en de Zennevallei

Omgevingsanalyse religieus erfgoed in het Pajottenland en de Zennevallei Omgevingsanalyse religieus erfgoed in het Pajottenland en de Zennevallei Inhoudstafel: 1. Inleiding: religieus erfgoed in kaart brengen. Het vrijwilligerstraject: methode 3. Kerken in het Pajottenland

Nadere informatie

Parochiearchieven? Het bewaren waard!

Parochiearchieven? Het bewaren waard! Parochiearchieven? Het bewaren waard! Parochiearchieven? Het bewaren waard! 1. Waarom moet ik het archief van mijn parochie bewaren? Parochiearchieven verdienen om meer dan één reden onze zorg. Allereerst

Nadere informatie

Archiefbank Vlaanderen. Archiefbank als hulpmiddel voor uw collectiebeschrijving

Archiefbank Vlaanderen. Archiefbank als hulpmiddel voor uw collectiebeschrijving Archiefbank Vlaanderen Archiefbank als hulpmiddel voor uw collectiebeschrijving Archiefbank Vlaanderen Wat is Archiefbank? Samenwerking met Erfgoedplus.be Welke informatie noteren en waarom? Hoe uw archief

Nadere informatie

Een digitale kerkinventaris als instrument voor de waardering van religieus erfgoed

Een digitale kerkinventaris als instrument voor de waardering van religieus erfgoed Serskamp, deelgemeente van Wichelen Neogotische Sint-Denijskerk Beschermd monument samen met het omringende kerkhof Huidig gebruik Open kerk Restauratiedossier 11 06 2019 - Contactdag Erfgoedatabanken

Nadere informatie

Toeleidingsmechanismen naar een archief

Toeleidingsmechanismen naar een archief Toeleidingsmechanismen naar een archief Vrijwilligerswerking, educatie en reminiscentie Tijs Goethals, intergemeentelijk archivaris Poperinge-Vleteren Situatieschets Intergemeentelijke archiefdienst, opgericht

Nadere informatie

maart - april 2017 Opmaken plaatsingslijst:

maart - april 2017 Opmaken plaatsingslijst: maart - april 2017 Opmaken plaatsingslijst: - Stadsarchief Izegem: o Oplijsten van archief Sportdienst Izegem o Verder oplijsten van archief op blauwe rekken in Stadsarchief Izegem o Archiefoverdracht

Nadere informatie

Vacature erfgoedcoördinator (B1 B3) ondersteuning en vrijwilligerswerking erfgoedcel Pajottenland Zennevallei. - contract onbepaalde duur -

Vacature erfgoedcoördinator (B1 B3) ondersteuning en vrijwilligerswerking erfgoedcel Pajottenland Zennevallei. - contract onbepaalde duur - Vacature erfgoedcoördinator (B1 B3) ondersteuning en vrijwilligerswerking erfgoedcel Pajottenland Zennevallei - contract onbepaalde duur - De projectvereniging Cultuurregio Pajottenland & Zennevallei is

Nadere informatie

Archiefzorg en beheer 2013/2014

Archiefzorg en beheer 2013/2014 T Archiefzorg en beheer 2013/2014 Verslag aan de raad ten behoeve van de horizontale verantwoording van de zorg over en het beheer van (analoge en digitale) archieven conform de Archiefwet 1995 Inhoudsopgave

Nadere informatie

150 jaar Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas (K.O.K.W.)

150 jaar Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas (K.O.K.W.) 150 jaar Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas (K.O.K.W.) 1861-2011 1 2 3 4 WERKING VAN DE K.O.K.W. 1861: oprichting K.O.K.W. is op één na oudste geschiedkundige vereniging van Vlaanderen

Nadere informatie

Gezocht én gevonden: vrijwilligers met een hart voor religieus erfgoed Lothar Casteleyn, Coördinator Erfgoedbeleid

Gezocht én gevonden: vrijwilligers met een hart voor religieus erfgoed Lothar Casteleyn, Coördinator Erfgoedbeleid CRKC Gezocht én gevonden: vrijwilligers met een hart voor religieus erfgoed Lothar Casteleyn, Coördinator Erfgoedbeleid Programma 23 april 2015 Kennismaking Erfgoedcel Brugge Vrijwilligerswerking religieus

Nadere informatie

Processies en roerend cultureel erfgoed. Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur CRKC vzw Julie Aerts 16 november 2013

Processies en roerend cultureel erfgoed. Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur CRKC vzw Julie Aerts 16 november 2013 Processies en roerend cultureel erfgoed Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur CRKC vzw Julie Aerts 16 november 2013 Wat is CRKC? CRKC = Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur vzw 1997: oprichting

Nadere informatie

PROJECTSUBSIDIEREGLEMENT VOOR CULTUREEL ERFGOEDINITIATIEVEN

PROJECTSUBSIDIEREGLEMENT VOOR CULTUREEL ERFGOEDINITIATIEVEN PROJECTSUBSIDIEREGLEMENT VOOR CULTUREEL ERFGOEDINITIATIEVEN ERFGOEDCEL VIERSPRONG 1. KADER De projectvereniging Viersprong kan subsidies toekennen aan cultureelerfgoedinitiatieven volgens de bepalingen

Nadere informatie

Processies en documentair erfgoed

Processies en documentair erfgoed Processies en documentair erfgoed Joris Colla KADOC-KU Leuven Studiedag Op handen gedragen Leuven, 16 november 2013 Inhoud 1. Het archief als collectief geheugen van een processie 2. Zorgen voor de toekomst:

Nadere informatie

Een workshop rond het maken van beschrijvingen op collectieniveau

Een workshop rond het maken van beschrijvingen op collectieniveau COMETA STAP VOOR STAP Een workshop rond het maken van beschrijvingen op collectieniveau 31 januari 2012 Versie 1.0 IN DEZE WORKSHOP Wat is het Cometa-model? Waarom beschrijven op collectieniveau? Wat is

Nadere informatie

Subsidiedossier Projectsubsidiereglement van 4 februari 2009 ter versterking van het lokaal cultureel erfgoedveld herziene versie juli 2010

Subsidiedossier Projectsubsidiereglement van 4 februari 2009 ter versterking van het lokaal cultureel erfgoedveld herziene versie juli 2010 Subsidiedossier Projectsubsidiereglement van 4 februari 2009 ter versterking van het lokaal cultureel erfgoedveld herziene versie juli 2010 Binnen het Cultureel-Erfgoedconvenant Land van Waas staat de

Nadere informatie

Erfgoedhuis Kortenberg. samen werk samen sterk

Erfgoedhuis Kortenberg. samen werk samen sterk Erfgoedhuis Kortenberg Wat vooraf ging 2002 4 heemkringen (1 per deelgemeente) + archeologische werkgroep - de Cultuur-Historische Vereniging van Erps-Kwerps ( 1971) - het Comité 1000 jaar Meerbeek ( 1978)

Nadere informatie

Vrijwilligers bij het beheer van in situ religieus erfgoed. De Monumentale Kerken Antwerpen als case-studystudy Expertenforum CRKC / Uit de kast Heverlee 23 mei 2013 Monumentale Kerken Antwerpen Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Nadere informatie

Regionale infosessie Erfgoeddag 2016 Rituelen

Regionale infosessie Erfgoeddag 2016 Rituelen Regionale infosessie Erfgoeddag 2016 Rituelen Erfgoeddag? Erfgoeddag 2016 Rituelen Van idee naar activiteit Hoe inschrijven? Promotiemateriaal Belangrijke data welkomsritueel Rhoussoul, Foto: Cigdem Yuksel,

Nadere informatie

Huidige collecties in de HCL beeldbank:

Huidige collecties in de HCL beeldbank: Huidige collecties in de HCL beeldbank: Tekeningen, prenten en foto's afkomstig van het Rijksarchief Limburg De collectie bestaat uit beeldmateriaal van de provincie Limburg en daarbuiten. Met 2500 catalogusnummers

Nadere informatie

In totaal beheert hij zo ongeveer 2,5 à 3 strekkende kilometer papieren archief.

In totaal beheert hij zo ongeveer 2,5 à 3 strekkende kilometer papieren archief. Jaarverslag 2010 De archivaris staat in voor het archiefbeheer in 12 Meetjeslandse OCMW s, nl. de OCMW s van Aalter, Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lovendegem, Maldegem, Nevele, Sint- Laureins, Waarschoot,

Nadere informatie

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Vastgesteld door het bestuur van de heemkundekring op 9 maart 2015. Wat is het Museum Zwaluws Erfgoed? Het museum Zwaluws Erfgoed is een etnografisch

Nadere informatie

Wie vindt, die zoekt verder. Speuren naar het verleden van je vereniging

Wie vindt, die zoekt verder. Speuren naar het verleden van je vereniging Wie vindt, die zoekt verder. Speuren naar het verleden van je vereniging Peter François (Conservator AST Stad Halle) Wie ben ik? Historicus en musicoloog Conservator van een museum en medewerker van een

Nadere informatie

Intergemeentelijke archivaris Land van Dendermonde. Jaaractieplan 2017

Intergemeentelijke archivaris Land van Dendermonde. Jaaractieplan 2017 Intergemeentelijke archivaris Land van Dendermonde Jaaractieplan 2017 Intergemeentelijke archivaris Jaaractieplan 2017 2 Inhoudstabel 1. Inleiding... 3 2. Intergemeentelijke archivaris in cijfers... 3

Nadere informatie

Zorg voor kloostererfgoed. Wat doet het CRKC voor de kloosters?

Zorg voor kloostererfgoed. Wat doet het CRKC voor de kloosters? Zorg voor kloostererfgoed Wat doet het CRKC voor de kloosters? Een beetje geschiedenis Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur in 1997 opgericht als binnenkerkelijk steunpunt voor behoud, beheer, ontsluiting

Nadere informatie

Inventarisatie van het religieus erfgoed van de Ieperse kerken

Inventarisatie van het religieus erfgoed van de Ieperse kerken Inventarisatie van het religieus erfgoed van de Ieperse kerken CO7 begeleidt sinds 2015, in samenwerking met de lokale kerkbesturen, de Stad Ieper en de Provincie West-Vlaanderen, vrijwilligers bij de

Nadere informatie

korte historiek Wielermuseum collectiegeschiedenis en -profiel collectiewaardering en positionering toekomstvisie

korte historiek Wielermuseum collectiegeschiedenis en -profiel collectiewaardering en positionering toekomstvisie korte historiek Wielermuseum collectiegeschiedenis en -profiel collectiewaardering en positionering toekomstvisie Historiek Wielermuseum Roeselare, sinds 1998 Odiel Defraeye (Tourwinnaar 1912), Roeselaarse

Nadere informatie

aan de slag met archief en documentatie lessenreeks over archief- en documentatiebeheer voor de lokale erfgoedhouder

aan de slag met archief en documentatie lessenreeks over archief- en documentatiebeheer voor de lokale erfgoedhouder aan de slag met archief en documentatie lessenreeks over archief- en documentatiebeheer voor de lokale erfgoedhouder Steeds meer mensen in Vlaanderen zijn geboeid door geschiedenis en erfgoed. Er wordt

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - archieven Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten en Erfgoed en FARO.

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - erfgoedbibliotheken Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten en Erfgoed

Nadere informatie

Subsidiedossier Projectsubsidiereglement van 4 februari 2009 ter versterking van het lokaal cultureel erfgoedveld 2 de herziene versie juni 2012

Subsidiedossier Projectsubsidiereglement van 4 februari 2009 ter versterking van het lokaal cultureel erfgoedveld 2 de herziene versie juni 2012 Subsidiedossier Projectsubsidiereglement van 4 februari 2009 ter versterking van het lokaal cultureel erfgoedveld 2 de herziene versie juni 2012 Binnen het Cultureel-Erfgoedconvenant Land van Waas staat

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - museum - regionaal ingedeeld Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten

Nadere informatie

RELIGIEUS ERFGOED INVENTARISEREN

RELIGIEUS ERFGOED INVENTARISEREN WEG VAN GOD RELIGIEUS ERFGOED INVENTARISEREN WAT, WAAROM EN HOE? RELIGIEUS ERFGOED INVENTARISEREN WAAROM EEN ERFGOEDINVENTARIS OPMAKEN? Een neven- of herbestemming van uw kerk dringt zich op en u dient

Nadere informatie

Familiekunde. Vlaanderen

Familiekunde. Vlaanderen Familiekunde Vlaanderen Documentatie- en studiecentrum voor familiegeschiedenis Van Heybeeckstraat 3, 2170 Merksem, België +32 (0)3 646 99 88 administratie@familiekunde-vlaanderen.be www.centrumfamiliegeschiedenis.be

Nadere informatie

Inventaris van het roerend religieus patrimonium in de kerk van Serskamp. Waarom en hoe?

Inventaris van het roerend religieus patrimonium in de kerk van Serskamp. Waarom en hoe? Inventaris van het roerend religieus patrimonium in de kerk van Serskamp. Waarom en hoe? - Kerk Serskamp - Waarom en hoe wij inventariseerden - Samenstelling team - Benodigheden - Opzoeken en nazien reeds

Nadere informatie

Dienstverlening roerend religieus erfgoed

Dienstverlening roerend religieus erfgoed Dienstverlening roerend religieus erfgoed Voor wie? Het CRKC expertisecentrum voor religieus erfgoed biedt een specifieke dienstverlening voor roerend religieus erfgoed van de erkende erediensten. Het

Nadere informatie

Het inventariseren van roerend religieus erfgoed. Bert Van der Veken, provincie Oost-Vlaanderen Ans Van de Cotte, erfgoedcel Viersprong

Het inventariseren van roerend religieus erfgoed. Bert Van der Veken, provincie Oost-Vlaanderen Ans Van de Cotte, erfgoedcel Viersprong Het inventariseren van roerend religieus erfgoed Bert Van der Veken, provincie Oost-Vlaanderen Ans Van de Cotte, erfgoedcel Viersprong I I. Werking rond religieus erfgoed in Oost- Vlaanderen Wat is roerend

Nadere informatie

Samenwerkingstraject Op handen gedragen Erfgoed van processies

Samenwerkingstraject Op handen gedragen Erfgoed van processies Samenwerkingstraject Op handen gedragen Erfgoed van processies Julie Aerts Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur vzw (CRKC) Congres Schaalvergroting in de erfgoedsector 26 februari 2016 Wat 2013: opstart

Nadere informatie

Toegewijde zorg voor het religieus erfgoed in Vlaanderen Koen Anciaux, schepen Financiën, Gebouwen, Eigendommen, Monumenten, Landbouw en

Toegewijde zorg voor het religieus erfgoed in Vlaanderen Koen Anciaux, schepen Financiën, Gebouwen, Eigendommen, Monumenten, Landbouw en Koen Anciaux, schepen Financiën, Gebouwen, Eigendommen, Monumenten, Landbouw en Dierenwelzijn Vlaanderen: - 300 gemeenten - ca. 1750 parochiekerken Dertien centrumsteden: - ca. 300 parochiekerken Elk dorp

Nadere informatie

NIEUWS. Nieuwsbrief september 2015 43

NIEUWS. Nieuwsbrief september 2015 43 Erfgoedcel Mijn-Erfgoed E.Coppéelaan 87 3600 Genk Nieuwsbrief september 2015 43 NIEUWS Nieuwe website Sinds deze maand staat onze nieuwe website online. Je vind er onder andere informatie over onze werking,

Nadere informatie

Dames en heren, Geachte burgemeesters, Schepenen van Cultuur, Beste journalisten,

Dames en heren, Geachte burgemeesters, Schepenen van Cultuur, Beste journalisten, Donderdag 25 november 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Lancering Erfgoedbank vier regio s Op de digitale trein Dames en heren, Geachte burgemeesters,

Nadere informatie

Nederlandse Gedragswetenschappen Grote Kruistraat 2/1, 9712 TS Groningen. 1. Inleiding

Nederlandse Gedragswetenschappen Grote Kruistraat 2/1, 9712 TS Groningen. 1. Inleiding 1. Inleiding De geschiedenis van de Nederlandse psychologie, pedagogiek en onderwijskunde verdween uit de curricula van Nederlandse universiteiten en waardevol historisch materiaal gerelateerd aan deze

Nadere informatie

Vroeger en Nu. Reeks met getuigenissen over het verleden van het Waasland

Vroeger en Nu. Reeks met getuigenissen over het verleden van het Waasland Vroeger en Nu Reeks met getuigenissen over het verleden van het Waasland De Erfgoedcel Waasland maakt deel uit van het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband van het Land van Waas (I.C.W.) en wordt ondersteund

Nadere informatie

Reglement betreffende het beheer en de ontsluiting van het gemeentelijk archief

Reglement betreffende het beheer en de ontsluiting van het gemeentelijk archief Reglement betreffende het beheer en de ontsluiting van het gemeentelijk archief Hoofdstuk I : Toepassingsgebied en definities Artikel 1 : Dit reglement is van toepassing voor alle archiefdocumenten die

Nadere informatie

GEMEENTELIJK ARCHIEFREGLEMENT

GEMEENTELIJK ARCHIEFREGLEMENT GEMEENTELIJK ARCHIEFREGLEMENT Vastgesteld bij gemeenteraadsbesluit op 16/11/2006 Aangepast bij gemeenteraadsbesluit op 26/06/2018 Inleiding Goede dienstverlening is gebaseerd op regels en duidelijke afspraken.

Nadere informatie

nr. 170 van CATHY COUDYSER datum: 22 februari 2016 aan SVEN GATZ Cultureel Erfgoed - Inventaris van te digitaliseren erfgoed

nr. 170 van CATHY COUDYSER datum: 22 februari 2016 aan SVEN GATZ Cultureel Erfgoed - Inventaris van te digitaliseren erfgoed SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 170 van CATHY COUDYSER datum: 22 februari 2016 aan SVEN GATZ VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL Cultureel Erfgoed - Inventaris van te digitaliseren erfgoed Vlaanderen

Nadere informatie

Meerjarenbeleidsplan

Meerjarenbeleidsplan Meerjarenbeleidsplan 2015-2018 [Geef de naam van het bedrijf op] 2 Inhoud Meerjarenbeleidsplan 2015 2018... 3 1. UITGANGSPUNTEN... 3 2. CULTUREEL ERFGOED... 3 3. ORGANISATIE... 4 4. BELEID 2015 2018...

Nadere informatie

Bronnen voor de toekomst

Bronnen voor de toekomst Bronnen voor de toekomst Strategieën om archieven en collecties eeuwig te bewaren Bronnen aan het woord Ze schrijven geschiedenis wordt wel eens geroepen als een voetbalclub een belangrijke wedstrijd wint.

Nadere informatie

ARDUIN 13 jaargang 7 juni 2013 p cllct

ARDUIN 13 jaargang 7 juni 2013 p cllct ARDUIN 13 jaargang 7 juni 2013 p 7-12 2013-2017 beleidsperspectieven 7 cllct 2013-2017 beleidsperspectieven 2013-2017 is de nieuwe beleidsperiode die start voor de culturele archieven van de Vlaamse gemeenschap.

Nadere informatie

Opendeurdag Erfgoedcel Mijn-Erfgoed

Opendeurdag Erfgoedcel Mijn-Erfgoed Erfgoedcel Mijn-Erfgoed E.Coppéelaan 87 3600 Genk Nieuwsbrief augustus 2015 42 NIEUWS Opendeurdag Erfgoedcel Mijn-Erfgoed Op zaterdag 12 september 2015 wordt voor de eerste keer Cmine Open House georganiseerd.

Nadere informatie

Verenigingsarchief zkt. archivaris. 18 mei 2017, Maldegem

Verenigingsarchief zkt. archivaris. 18 mei 2017, Maldegem Verenigingsarchief zkt. archivaris 18 mei 2017, Maldegem Verenigingsarchief zkt. archivaris Wat is archief? Waarom archief bewaren? Hoe archief bewaren? Wat is archief? Wat is archief? Wat is archief?

Nadere informatie

Schenken aan een museum?!

Schenken aan een museum?! Schenken aan een museum?! Er worden heel veel objecten en dus erfgoed bij de mensen thuis bewaard. Het begint meestal met een dingetje dat - vaak per toeval - gekregen of aangekocht wordt. Eens men daar

Nadere informatie

STAGEVOORSTELLEN - ERFGOED ZUIDWEST

STAGEVOORSTELLEN - ERFGOED ZUIDWEST STAGEVOORSTELLEN - ERFGOED ZUIDWEST 1 MEEDRAAIEN BIJ ERFGOEDCEL ERFGOED ZUIDWEST Als stagiair(e) ondersteun je de erfgoedcel bij het uitvoeren van de verschillende doelstellingen binnen het jaaractieplan.

Nadere informatie

Werking Traject gemeentearchieven

Werking Traject gemeentearchieven Werking Traject gemeentearchieven Werkjaar 2015 (1 april 2015 31 december 2015) 0. Werkjaar 2015 (1 april 2015-31 december 2015) - Uitgave Logboek van een intergemeentelijke archivaris : dit logboek bundelt

Nadere informatie

Intergemeentelijke archivaris Land van Dendermonde. Jaaractieplan 2018

Intergemeentelijke archivaris Land van Dendermonde. Jaaractieplan 2018 Intergemeentelijke archivaris Land van Jaaractieplan 2018 Intergemeentelijke archivaris Jaaractieplan 2018 2 Inhoudstabel Inleiding... 3 1. Intergemeentelijke archivaris in cijfers... 3 2. Aandachtspunten...

Nadere informatie

Inventaris. Archief van Echo de la Campine,

Inventaris. Archief van Echo de la Campine, Inventaris Archief van Echo de la Campine, 1862-1948 Turnhout, 2011 Referentie 31 Titel Datering 1862-1948 Beschrijvingsniveau Omvang Naam archiefvormer Institutionele geschiedenis Geschiedenis van het

Nadere informatie

AGILAS VZW ONROERENDERFGOEDDEPOT DEPOTPROFIEL. Kristine MAGERMAN Steven SAERENS

AGILAS VZW ONROERENDERFGOEDDEPOT DEPOTPROFIEL. Kristine MAGERMAN Steven SAERENS AGILAS VZW ONROERENDERFGOEDDEPOT DEPOTPROFIEL Kristine MAGERMAN Steven SAERENS Asse 2016 2 AGILAS VZW [A ZETEL] KELESTRAAT 35, 1730 ASSE BELGIË [A DEPOT] KALKOVEN 72, 1730 ASSE BELGIË [T] 0478/77.95.20

Nadere informatie

De Inventaris Bouwkundig Erfgoed

De Inventaris Bouwkundig Erfgoed De Inventaris Bouwkundig Erfgoed 14 oktober 2010 Joeri Mertens Gewestelijk Erfgoedambtenaar Ruimte en Erfgoed Officiële naam: Ruimte en (onroerend) Erfgoed - Vroeger bekend als Monumenten en Landschappen

Nadere informatie

erfgoed = alles wat we overerven van vorige generaties en wat we het bewaren waard vinden

erfgoed = alles wat we overerven van vorige generaties en wat we het bewaren waard vinden Wat is erfgoed? erfgoed = alles wat we overerven van vorige generaties en wat we het bewaren waard vinden erfgoed bestaat niet op zich, maar is van de mensen erfgoed bestaat niet op zich, maar is van de

Nadere informatie

Flandrica.be De virtuele Vlaamse erfgoedbibliotheek

Flandrica.be De virtuele Vlaamse erfgoedbibliotheek Flandrica.be De virtuele Vlaamse erfgoedbibliotheek David Coppoolse Stafmedewerker ontsluiting en digitalisering Conferentie Europa en de digitale ontsluiting van cultureel erfgoed 2011 01 19 Onderwerpen

Nadere informatie

Overdrachtsovereenkomst

Overdrachtsovereenkomst Overdrachtsovereenkomst Overdrachtsovereenkomst ten behoeve van de collectie archeologie 1, onderdeel van de museale collecties van de gemeente Hilversum, aan de Provincie Noord-Holland. De ondergetekenden:

Nadere informatie

Jaarverslag 2012 Archiefbeheerder Glenn Hoens

Jaarverslag 2012 Archiefbeheerder Glenn Hoens Jaarverslag 2012 Archiefbeheerder Glenn Hoens 10 april 2013 Lovendegem Het grootste deel van 2012 stond de archivaris in voor het archiefbeheer in 12 Meetjeslandse OCMW s, nl. de OCMW s van Aalter, Assenede,

Nadere informatie

Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur vzw - Kerkenbeleidsplannen - Werking

Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur vzw - Kerkenbeleidsplannen - Werking SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 82 van LYDIA PEETERS datum: 16 november 2016 aan GEERT BOURGEOIS MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED Centrum

Nadere informatie

Sogent zoekt ontwerpteam voor nieuwe vleugel voor Design Museum Gent

Sogent zoekt ontwerpteam voor nieuwe vleugel voor Design Museum Gent Sogent zoekt ontwerpteam voor nieuwe vleugel voor Design Museum Gent Design Museum Gent wordt uitgebreid met een nieuwe vleugel. Het nieuwe gebouw aan de Drabstraat zal de reeds bestaande gebouwen van

Nadere informatie

Beheer van de kaarten en (bouw)plannen in Stadsarchief Brugge. WAP-dag Dentergem 18/03/2019

Beheer van de kaarten en (bouw)plannen in Stadsarchief Brugge. WAP-dag Dentergem 18/03/2019 Beheer van de kaarten en (bouw)plannen in Stadsarchief Brugge WAP-dag Dentergem 18/03/2019 Beheer van kaarten en plannen Inventaris van kaarten en plannen - Opgenomen als nr. 107 in Beknopte Inventaris

Nadere informatie

Omgevingsanalyse religieus erfgoed in het Pajottenland en de Zennevallei

Omgevingsanalyse religieus erfgoed in het Pajottenland en de Zennevallei Omgevingsanalyse religieus erfgoed in het Pajottenland en de Zennevallei Inhoudstafel: 1. Inleiding: religieus erfgoed in kaart brengen 2. Het vrijwilligerstraject: methode 3. Kerken in het Pajottenland

Nadere informatie

PROVINCIE ANTWERPEN ARRONDISSEMENT TURNHOUT GEMEENTE HERSELT CULTUURBELEIDSPLAN

PROVINCIE ANTWERPEN ARRONDISSEMENT TURNHOUT GEMEENTE HERSELT CULTUURBELEIDSPLAN Dit cultuurbeleidsplan is gebaseerd op: Gegevens over onze gemeente Bevraging van inwoners Gegevens van de socio-culturele verenigingen Evaluaties van culturele activiteiten, georganiseerd door de cultuurdienst

Nadere informatie

Cultureel-erfgoedconvenant tussen de Vlaamse Gemeenschap en het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband van het Land van Waas

Cultureel-erfgoedconvenant tussen de Vlaamse Gemeenschap en het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband van het Land van Waas Cultureel-erfgoedconvenant tussen de Vlaamse Gemeenschap en het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband van het Land van Waas Tussen: de Vlaamse Gemeenschap, vertegenwoordigd door de Vlaamse Regering in

Nadere informatie

Voorstelling project Het geheugen van de sport door Bregt Brosens, Sportimonium

Voorstelling project Het geheugen van de sport door Bregt Brosens, Sportimonium Voorstelling project Het geheugen van de sport door Bregt Brosens, Sportimonium Op 16 oktober 2015 ging dit project officieel van start met een symposium. Dit is de volledige tekst bij de presentatie van

Nadere informatie

Bewaren en niet bewaren van religieus cultureel erfgoed : (kerk)juridische standpunten

Bewaren en niet bewaren van religieus cultureel erfgoed : (kerk)juridische standpunten Bewaren en niet bewaren van religieus cultureel erfgoed : (kerk)juridische standpunten Jan Klinckaert, directeur CRKC - ERCE Religieus erfgoed Proeve van definitie : Religieus erfgoed is het geheel van

Nadere informatie

Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale. collecties en archieven. #informatieplan

Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale. collecties en archieven. #informatieplan Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale collecties en archieven #informatieplan Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale collecties

Nadere informatie

Boekvoorstelling Kriegsalbum Gent: bezet Gent in de Eerste Wereldoorlog door een Duitse lens

Boekvoorstelling Kriegsalbum Gent: bezet Gent in de Eerste Wereldoorlog door een Duitse lens 22 oktober 2018, 09:30 (CEST) Boekvoorstelling Kriegsalbum Gent: bezet Gent in de Eerste Wereldoorlog door een Duitse lens Naar aanleiding van de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog brengt

Nadere informatie

Kerken. 1. Sint-Laureins. Sint-Laurentiuskerk

Kerken. 1. Sint-Laureins. Sint-Laurentiuskerk Kerken Het cultureel erfgoed van de gemeente Sint-Laureins wordt weerspiegeld in de vele kerken die onze gemeente rijk is. In elke kerk is er een folder te bekomen met heel wat kunsthistorische informatie.

Nadere informatie

Nota van Bevindingen Aspectinspectie overbrenging + Koninklijke Akademie van Wetenschappen

Nota van Bevindingen Aspectinspectie overbrenging + Koninklijke Akademie van Wetenschappen Nota van Bevindingen Aspectinspectie overbrenging + Koninklijke Akademie van Wetenschappen december 2004-januari 2005 Rijksarchiefinspectie Basisgegevens 1 Naam organisatie Koninklijke Nederlandse Akademie

Nadere informatie

ERFGOEDCEL HASPENGOUW ACTIEPLAN 2013

ERFGOEDCEL HASPENGOUW ACTIEPLAN 2013 ACTIES lokaal beleid via cubeco's informeren en sensibiliseren over cultureel erfgoed ifv BBC, over het cultureel erfgoeddecreet en over intergemeentelijke samenwerking (SD1 OD5); ERFGOEDCEL HASPENGOUW

Nadere informatie

Het depotbeleid van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Samenwerken zonder gezamenlijke depots

Het depotbeleid van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Samenwerken zonder gezamenlijke depots Het depotbeleid van de Vlaamse Gemeenschapscommissie Samenwerken zonder gezamenlijke depots Context Regionaal depotbeleid in het Vlaamse Cultureel-erfgoeddecreet van 6 juli 2012 Toegewezen aan de Vlaamse

Nadere informatie

Acquisitiebeleidsplan Noord-Hollands Archief 2015-2020

Acquisitiebeleidsplan Noord-Hollands Archief 2015-2020 Acquisitiebeleidsplan Noord-Hollands Archief 2015-2020 Maart 2015 Het Noord-Hollands Archief wil fungeren als het geheugen van de provincie Noord-Holland en de aangesloten gemeenten in Kennemerland en

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014 In 2014 worden 4 vergaderingen gehouden (10 april. 12 juni. 18 september en 11 december).

JAARVERSLAG 2014 In 2014 worden 4 vergaderingen gehouden (10 april. 12 juni. 18 september en 11 december). Stichting Heemkunde Hegelsom Opgericht 25 september 2009 Secretariaat: Past. Debijestraat 34 5963 AG Hegelsom JAARVERSLAG 2014 In 2014 worden 4 vergaderingen gehouden (10 april. 12 juni. 18 september en

Nadere informatie

Samenwerken rond collecties Voorbeelden uit de erfgoedbibliotheken An Renard (Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience)

Samenwerken rond collecties Voorbeelden uit de erfgoedbibliotheken An Renard (Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience) Voorbeelden uit de erfgoedbibliotheken An Renard (Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience) Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience Vlaamse erfgoedbibliotheek vzw Voorbeelden uit de praktijk Centraal in werking

Nadere informatie

waar het Centrum Agrarische Geschiedenis

waar het Centrum Agrarische Geschiedenis Op bezoek bij (1): het Centrum Agrarische Geschiedenis Inleiding Binnen de cultureel-erfgoedsector zijn veel spelers actief. Naast de vele vrijwilligersverenigingen worden een aantal organisaties door

Nadere informatie

Het Depot te Vilvoorde. Dries Vandaele Coördinerende archiefdienst

Het Depot te Vilvoorde. Dries Vandaele Coördinerende archiefdienst Het Depot te Vilvoorde Dries Vandaele Coördinerende archiefdienst Even voorstellen Dries Vandaele Coördinerende archiefdienst Team beleid Afdeling Proces- en Informatiebeleid Departement Bestuurszaken

Nadere informatie

CO7: cultuur erfgoed archeologie

CO7: cultuur erfgoed archeologie CO7: cultuur erfgoed archeologie Cultuurraad Poperinge Woensdag 22 oktober 2014 OPZET Waarvoor staat CO7? Waarvoor kan je bij CO7 terecht? Welke acties en projecten staan op stapel? Vlaamse Cultuurprijs

Nadere informatie

ERFGOEDDEPOT VOOR ZUID-WEST-VLAANDEREN EEN DOORDACHTE EN DUURZAME ERFGOEDHUB VOOR STAD EN STREEK OPENT IN LENTE '18

ERFGOEDDEPOT VOOR ZUID-WEST-VLAANDEREN EEN DOORDACHTE EN DUURZAME ERFGOEDHUB VOOR STAD EN STREEK OPENT IN LENTE '18 ERFGOEDDEPOT VOOR ZUID-WEST-VLAANDEREN EEN DOORDACHTE EN DUURZAME ERFGOEDHUB VOOR STAD EN STREEK OPENT IN LENTE '18 Kleine en middelgrote stukken Textiel Papier 1 Schilderijen Technieken Quarantaine Verpakking

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Herzele

Uw gemeente in cijfers: Herzele Inleiding Herzele : Herzele is een gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Erpe-Mere, Geraardsbergen, Haaltert, Lierde, Ninove, Sint-Lievens-Houtem

Nadere informatie

provinciale infodag archeologie 2008 Dienst Erfgoed Departement Cultuur Dienst Erfgoed Koningin Elisabethlei Antwerpen

provinciale infodag archeologie 2008 Dienst Erfgoed Departement Cultuur Dienst Erfgoed Koningin Elisabethlei Antwerpen provinciale infodag archeologie 2008 Dienst Erfgoed Departement Cultuur Dienst Erfgoed Koningin Elisabethlei 22 2018 Antwerpen Sinds 2006 organiseert de provincie Antwerpen jaarlijks een provinciale infodag

Nadere informatie

Op- en uitbouw documentatiecentrum.

Op- en uitbouw documentatiecentrum. 2 3. Onderzoek van de verzameling. 3.1. De schikking van de documentatie is als volgt opgevat : Algemene opvatting. Het documentatiecentrum omvat drie onderzoeksvelden : a. Algemene naslagwerken die toelaten

Nadere informatie

Erfgoedinzicht: een erfgoednetwerk in Oost- en West-Vlaanderen

Erfgoedinzicht: een erfgoednetwerk in Oost- en West-Vlaanderen Erfgoedinzicht: een erfgoednetwerk in Oost- en West-Vlaanderen Elien Doesselaere en Livia Snauwaert 26 februari 2016 1. Erfgoedinzicht anno 2016 2. Interprovinciaal netwerk 3. In den beginne 4. Meerwaarde

Nadere informatie

Veiligheidszorg voor parochiekerken

Veiligheidszorg voor parochiekerken Veiligheidszorg voor parochiekerken Uw parochiekerk. Een veilig huis? Een kerkgebouw is een open huis, waar parochianen en andere bezoekers vrij kunnen binnen- en buitenlopen. Wanneer de kerk wordt opengesteld,

Nadere informatie

INVENTARIS VAN HET ARCHIEF VAN DE SCHUTTERSGILDE SINT-SEBASTIAAN ( )

INVENTARIS VAN HET ARCHIEF VAN DE SCHUTTERSGILDE SINT-SEBASTIAAN ( ) INVENTARIS VAN HET ARCHIEF VAN DE SCHUTTERSGILDE SINT-SEBASTIAAN (1886-2013) 7/3/2016 1 1. Inleiding Op 1 oktober 2015 sloot de schuttersgilde Sint-Sebastiaan voor haar archief een bewaargevingscontract

Nadere informatie

Beleidsplan Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten

Beleidsplan Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten Beleidsplan Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten Pagina 1 van 9 Inhoud Inleiding... 4 Aanleiding... 4 Betrokkenen... 4 Geldigheidsduur... 4 Publicatie... 4 Organisatie... 4 Rechtspersoonlijkheid....

Nadere informatie

Inventaris. Archief van de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Taxandria,

Inventaris. Archief van de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Taxandria, Inventaris Archief van de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Taxandria, 1902-2008 Turnhout, 2012 Referentie 28 Titel Datering 1902-2008 Beschrijvingsniveau Omvang Naam archiefvormer Institutionele

Nadere informatie

Erfgoedhalte Sport. A rc hiefbankv laand eren. een blik terug op een geslaagde wisselwerking tussen sport en erfgoed

Erfgoedhalte Sport. A rc hiefbankv laand eren. een blik terug op een geslaagde wisselwerking tussen sport en erfgoed A rc hiefbankv laand eren Erfgoedhalte Sport een blik terug op een geslaagde wisselwerking tussen sport en erfgoed Lothar Casteleyn, Coördinator Erfgoedbeleid Programma 4 december 2014 Kennismaking Erfgoedcel

Nadere informatie

Bibliotheekschool Archiefmedewerker. Behoudsmedewerker erfgoed. centrum voor volwassenenonderwijs

Bibliotheekschool Archiefmedewerker. Behoudsmedewerker erfgoed. centrum voor volwassenenonderwijs Bibliotheekschool 2018-2019 Archiefmedewerker Behoudsmedewerker erfgoed centrum voor volwassenenonderwijs Opleiding archiefmedewerker Welke vakken krijg je? Hoe is de opleiding georganiseerd? Wat na je

Nadere informatie

Stichting Geschiedenis Fysiotherapie

Stichting Geschiedenis Fysiotherapie Beleidsplan Stichting Geschiedenis Fysiotherapie 2014-2019 Opgesteld door het Bestuur van de SGF. Geaccordeerd per:2 juni 2014 Beleidsdocument 2014-2019 Stichting Geschiedenis Fysiotherapie Page 1 Inleiding

Nadere informatie

Toelichting kwaliteitslabel

Toelichting kwaliteitslabel Toelichting kwaliteitslabel Toelichting kwaliteitslabels Waarom worden er kwaliteitslabels toegekend? Binnen welk kader worden kwaliteitslabels toegekend? Wie komt in aanmerking? Wat zijn de voorwaarden

Nadere informatie

Koninklijk Zeeuwsch Genootschap Der Wetenschappen (1768- )

Koninklijk Zeeuwsch Genootschap Der Wetenschappen (1768- ) Koninklijk Zeeuwsch Genootschap Der Wetenschappen (1768- ) Oprichting In 1768 werd het Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen officieel opgericht. De aanleiding vormde een initiatief uit Vlissingen tot

Nadere informatie

Suskewiet. Over de verhalen en de tradities. van de vinkensport

Suskewiet. Over de verhalen en de tradities. van de vinkensport Suskewiet Over de verhalen en de tradities van de vinkensport Suskewiet. Over de verhalen en de tradities van de vinkensport De stad Harelbeke zet, in navolging van de projectvereniging CO7 (zuidelijke

Nadere informatie

Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Maandag 17 mei 2010 Erfgoedconvenant Land van Rode

Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Maandag 17 mei 2010 Erfgoedconvenant Land van Rode Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Maandag 17 mei 2010 Erfgoedconvenant Land van Rode Dames en heren, Burgemeesters, schepenen, gemeenteraadsleden van Oosterzele,

Nadere informatie