Naam van de schoolexterne interventie: Dienst DagOnderwijs (DDO) MPC Ter Bank

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Naam van de schoolexterne interventie: Dienst DagOnderwijs (DDO) MPC Ter Bank"

Transcriptie

1 Naam van de schoolexterne interventie: Dienst DagOnderwijs (DDO) MPC Ter Bank 1. Inhoud vd schoolexterne interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 De dienst dagonderwijs(ddo) is gestart samen met de start van een nieuwe werking voor de jongeren met een licht tot matig verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen op de centrale campus in september Voor deze groep jongeren was een gedecentraliseerde werking in de voorziening niet haalbaar gezien de ernstige gedragsproblemen(agressie, automutilatie,gevaar voor zichzelf en hun omgeving).een kleine groep jongeren werd steeds opnieuw uit elk systeem geduwd: de vrijetijdsclubs eerst, vervolgens de school en tenslotte ook de voorziening. Door de nieuwe werking konden we voor de meesten een aanbod creëren binnen de voorziening maar was er geen school die volgde. De opvang van de jongeren tijdens schooltijd in de voorziening drong zich op. Immers de betreffende jongeren konden gezien hun problematiek (combinatie verstandelijke handicap en zeer ernstige gedragsproblemen) ook niet terecht binnen bestaande timeout of dagbestedingsprojecten (Koïnoor, Arktos, Rizsas, ) We zijn noodgedwongen gestart met het vrijmaken van middelen van leefgroepswerking om dagonderwijs voor deze jongeren te realiseren. Van bij de start hebben we geprobeerd om de school blijvend te betrekken en uitsluiting te voorkomen. De provincie Vlaams Brabant heeft ons van bij de start gesteund met projectmiddelen. Nieuw sinds dit jaar is de samenwerking via Ambulante begeleiding van Terbank met de in september opgerichte school Tander.We zijn gestart met twee begeleidingen in Tander.Dit werd bij wijze van experiment toegestaan door het VAPH. De ambulante begeleiders ondersteunen ook mee de werking in de school Tander. Ze hebben wekelijks contact met de school: begeleiden de jongere naar de leerplekken, ze proberen de ouders intensief te betrekken bij het schoolgebeuren(wat van nabij kan door hun andere begeleidingswerk in het gezin),ze ondersteunen mee de uitbouw van de ouder werking in Tander,..). Aangezien Tander zich uitsluitend richt op jongeren met een licht verstandelijke beperking bieden ze echter geen oplossing voor de jongeren met een matig verstandelijke handicap in combinatie met ernstige gedragsproblemen. Daarvoor blijft niet anders over dan DDO van het MPC. Visie Ook deze jongeren hebben recht op onderwijs(leerrecht moet ook voor hen gegarandeerd blijven) 1 Met je focus duidelijk gericht op de schoolexterne interventie die hier wordt beschreven. 2 Graag een korte schets van de ontstaansgeschiedenis van je schoolexterne interventie, met je focus op de redenen waarom je precies met deze schoolexterne interventie bent gestart + vergeet ook niet te vermelden wanneer precies deze schoolexterne interventie van start is gegaan.

2 Maar deze jongeren hebben langdurig nood aan bijkomende orthopedagogische en therapeutische ondersteuning. Ze hebben nood aan gespecialiseerde individuele begeleiding(elk traject van elke jongere is verschillend en moet op maat van de jongere ontwikkeld worden) in een beveiligde en gestructureerde omgeving. Het beeld van een geïntegreerd traject: Op school als het lukt,in de leefgroep als het moeilijk is. De leerkracht in de leefgroep en de opvoeder op school. Belangrijke uitgangspunten Intense samenwerking school-voorziening-thuiscontext Individuele trajecten met zorgbegeleiders,vaste leerkrachten die de jongere goed kennen Een veilige, stressarme omgeving (belang van infrastructuur) Blijvend zoeken naar activiteiten buitenshuis (netwerk van de jongere wordt zeer beperkt) :dit kost veel middelen gezien de jongeren weinig zelfstandig kunnen ondernemen en intensieve zorg nodig hebben van gespecialiseerde begeleiders Doelstelling(en) - Stressreducerend programma voor jongeren die schools zijn vastgelopen + stappenplan volgen naar opnieuw instappen in de school - Intense samenwerking uitbouwen met de begeleidingsploeg van de school -Maximaal betrekken van het netwerk rond de jongere (familie, belangrijke derden,..)+ netwerk opbouwen: -Proefproject Tander uitbreiden naar zwakkere doelgroep - Dagopvang van tijdelijk geschorste leerlingen uit buitenscholen Doelgroep(en) 3 Duur van het traject 4 Actieradius 5 12 tot (max) 24 jaar Jongeren met een licht tot matig verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen. Enkel jongeren die in de leefgroepen van het MPC Terbank verblijven. In overleg kunnen ook externe jongeren van BuSO-school Ter Bank aansluiten op momenten dat er een BuSO-leerkracht aanwezig is in DDO Van 1 dag tot verschillende maanden (voltijds of deeltijds) afhankelijk van de draagkracht van de jongere en/of de school Leefgroepen van MPC Ter Bank Heverlee 3 Omschrijf je doelgroep zo concreet mogelijk, ook bijv. brede toegang of (eerder) beperkt tot bepaalde sector(en),? Expliciete insluitings- en/of uitsluitingscriteria? 4 Van aanmelding tot afsluiting van het dossier 5 Hiermee wordt het werkterrein bedoeld. Werk je bijvoorbeeld voor een ganse provincie of een deel ervan? Welk deel dan exact? Etc?

3 Gemiddeld aantal trajecten (expliciteer per kalenderjaar of per schooljaar en maak eventueel onderscheid tussen minimaal te behalen en effectief gerealiseerd) We maken een onderscheid tussen kortdurende schorsingen, deeltijdse schorsingen en langlopende schorsingen. Voor elk van deze trajecten gelden andere afspraken. *Van de kortdurende schorsingen onthouden we dat het gaat over schorsingen vanuit de school voor 1 of meerdere dagen. De school zorgt hier voor ondersteuning in de vorm vaneen schools inhoudelijk aanbod( schoolwerk meegeven). We hebben hier jaarlijks zo n 35 schorsingen lopen ( extrapolatie op basis van cijfers van september 2011 tot en met januari 2012 ) *Deeltijdse trajecten.in overleg met de school spreken we af hoe het schoollopen voor deze jongere kan lukken op basis van de draagkracht van de jongere en de mogelijkheden van de school. Voor deze jongeren worden op maat rustmomenten ingebouwd. Voor de meeste jongeren wordt dit traject voorgesteld op het moment dat het schoollopen anders niet meer mogelijk is (school dreigt met uitsluiting).voor een paar jongeren beslist de voorziening dat een schools traject voor de jongere niet haalbaar is(preventief). Op dit moment hebben we zo n 13-tal trajecten lopen. Een aantal van deze jongeren(6) krijgen opvang in onze ddo, een aantal buitenshuis in andere alternatieve dagbestedingsprojecten ( Tander(3), zorgboer, Rizsas, Velo, Spit, Arktos, Alvinnenberg) Hiervan zijn er ondertussen twee afgerond omdat ze de overgang naar een volwassen voorziening hebben gemaakt. Een derde traject is afgerond omdat de jongere niet meer bij ons verblijft. De 6 jongeren die op ddo deeltijds verblijven hebben een deeltijds traject op lange termijn op ddo in overleg met school. Diegene die meer dan drie halve dagen niet op school zijn krijgen twee uur huisonderwijs, diegene die meer dan halftijds op ddo verblijven krijgen 4 uur huisonderwijs. In totaal krijgen 4 jongeren huisonderwijs. *De langlopende schorsingen en laatste categorie jongeren zijn jongeren die niet meer naar school mogen. Op dit moment is net 1 traject afgelopen omdat de jongere naar een andere voorziening ( voor niet-schoolgaande jongeren) is doorgestroomd.we hadden deze jongere graag in de voorziening gehouden maar gezien er geen enkel perspectief was op een schools traject hebben we dit moeten afronden (2 jaar gewacht op een plaats elders). Samengevat kunne we stellen dat van de 50 jongeren +12 jarigen die bij ons verblijven er jaarlijks een 25 op ddo terecht komen. Van de 25 er een tiental langdurig of frequent.

4 Concrete invulling: Hoe wordt het traject met de jongere concreet ingevuld? 6 Welke methodiek(en) gebruik je hierbij? 7 Welke ingezette methodiek(en) zouden kunnen inspirerend zijn voor het onderwijs? Waarom? Wordt er tijdens het traject samengewerkt met de context? Zo ja, met wie? Hoe? Wanneer? 8 - Schoolvervangend programma met schoolse taakjes (kort geschorsten). - Activiteitenprogramma per half-uur met begeleiding op maat( koken,sociale vaardigheden,schoolse vaardigheden,therapeutische sessies, ontspanning, sport, ) afhankelijk van het stressniveau van de jongere - Aanbod buitenshuis: zorgboer/dagcentrum/vrijetijdsactiviteiten met opvoeders en gespecialiseerde vrijwilligers/attraktief - Taakjes in huishouden of andere -Werken met een dagprogramma (per halfuur) (visueel schema) met inbouwen van rustmomenten,gevolgd door kleine opdrachtjes afhankelijk van het aankunnen van de jongere die dag -Zoveel als mogelijk het schoolse leren(inhouden) naar de leefgroep brengen en vertalen naar het aankunnen van de jongere die dag ;mee naar de klas -Therapeutische ondersteuning (1/1 opvolging, sensitief afstemmen, responsief reageren) -Relaxatie en stappenplan impulscontrole (individueel uitzoeken wat werkt) -PTV (Persoonlijke veiligheidstechnieken: technieken om jongeren op een veilige manier naar een veilige plek te brengen ): overnemen waar nodig -Minder in groep, meer individueel /mijden van momenten waarin de jongeren worden overgeleverd aan een groep met weinig toezicht(speeltijden, voor en na school, middagen) -Rekening houden met het aankunnen van de jongere die dag (rustmomenten inbouwen):flexibel programma -Tijd invullen voor hen (mag ook rust zijn)/regie in handen houden -Persoonlijke interesses gebruiken om leerdoelen te bereiken -Crisisteam: overnemen bij overspoeling (crisisteam dat jongeren uit de klas kan halen: preventief, nadien,..) + PTV technieken :beheersen bij overspoeling -Veilige omgeving en veilige materialen -Werken in teams die de jongere begeleiden (niet 1 leerkracht); zorg delen,goed uitgebouwde ondersteuning van leerkrachten die dagdagelijks met de jongeren moeten werken ( overleg, samen zoeken, opvang na incidenten,..) -Betrekken van het netwerk(ouders, belangrijke derden voor de jongeren) Ja, zeer belangrijk dat ook ouders het traject steunen en mee opvolgen Permanente opvolging (telefonisch, klassenraden, zorgteams,..) 6 Bijvoorbeeld: Welke activiteit(en) bied je tijdens het traject aan? Atelierwerking?, werkplekleren?, coaching? 7 Bijvoorbeeld methodiek van ronde tafel, van actieve vorming, van ervaringsleren,?

5 2. Proces vd schoolexterne interventie Proces van aanmelding tot afsluiting Wordt er tijdens het traject samengewerkt met andere organisaties/partners? Zo ja, met wie? Hoe? Wanneer? 9 Meet je op een bepaalde manier het resultaat van je traject? 10 Zo ja, wat precies? En hoe doe je dit concreet? Wie kan er aanmelden bij jouw schoolexterne interventie? Intern: Technische dienst,attraktief, Therapeutische dienst,vrijwilligers Extern:Kinderpsychiatrie (timeouts),tander,outreach,leerrecht, Tool,zorgboeren,volwassenenvoorzieningen (dagcentra),ritzas,coinoor Sporadisch gezien de eigen problematiek van onze jongeren (weinig zelfstandigheid)we ervaren weinig mogelijkheden voor jongeren met een matig verstandelijke beperking binnen de alternatieve circuits Inhoudelijk : regelmatig wordt het traject van de jongere geëvalueerd met de school(zorgteam,eb,klassenraad), ook structureel overleg met de scholen waarin de samenwerking wordt geëvalueerd (driemaal per jaar),overleg met de directies rond toekomst van het project (tweemaal per jaar) We volgen via een schema de trajecten naar aanwezigheid op /dagboek Geen objectieve meetinstrumenten Aanmelding door MPC-leefgroep (formulier) of door BuSO Ter Bank (voor externe busoleerlingen). Wat gaat vooraf aan de aanmelding bij jouw schoolexterne interventie? 11 Hoe kan een aanmelding plaatsvinden? 12 Hoe verloopt de besluitvorming tot opstart van het traject? 13 Blijvende druk om het traject binnen de school te blijven verkennen en vrijwaren. We zien dat het soms beter zou zijn van op voorhand een gedeeld traject voor te stellen voor het echt niet meer kan. Omwille van de beperkte plaatsen meestal maar opname als de jongere al met voet buiten school staat.dit bemoeilijkt de reintegratie. Via een centraal registratiesysteem Overleg school (clb,pedagoog,leerkrachtenteam,directie) met begeleidend team van de leefgroep (pedagoog, zorgbegeleider,maatschappelijk werken en /of ouders) 8 Wordt er tijdens het traject van de jongere samengewerkt met de context? Zo ja, wie uit de context? Bijv. de ouders? Het gezin van de jongere? Ruimere context,?. Zo ja, wanneer en hoe? 9 Wordt er tijdens het traject samengewerkt met andere organisaties/partners? Dit kan zowel intern zijn, bijv. een aanbod dat binnen je organisatie aanwezig is, of extern, dit is dan buiten je eigen organisatie. Met leerplekken bijvoorbeeld? Met vrijwilligers? Etc. En/of werk je ook samen met interventies binnen onderwijs? Welke eventueel? 10 Maak je bijvoorbeeld gebruik van bepaalde vormen van kwalificering tijdens het traject met de jongere zoals EVC (Elders Verworven Competenties)? 11 Wat gebeurt er meestal concreet voor dat er een aanmelding wordt gedaan. Wie heeft bijv. welke stappen gezet? Of heb je er geen zicht op.? 12 Via meldpunt, schriftelijk (hoe dan concreet), telefonisch,?

6 Wanneer exact? Na afsluiting? 3. Structurele inbedding vd schoolexterne interventie Andere? Hoe wordt de effectieve start genomen? 14 Zijn er bepaalde noodzakelijke administratieve formaliteiten? 15 Is er regelmatige opvolging tijdens het traject. Zo ja, hoe verloopt dit? Met wie? Hoe gebeurt de afsluiting van het traject? Met wie? Is er een evaluatie 16? Zo ja, hoe verloopt dit? Met wie? In welke fase van de probleemontwikkeling tav het schooltraject wordt je schoolexterne interventie ingezet? 17 Vinden er nog acties plaats na afsluiting van het traject van de jongere? Bijv. Nazorg? 18 Zijn er nog andere activiteiten die je tijdens of na het traject doet? 19 Zo ja, wat? Wat is je organisatievorm? 20 Intakegesprek bij de start met vaste begeleider van de leerling. Bestaat een formulier binnen DDO Dagelijkse registratie + opmaak programma in overleg met pedagoog school en pedagoog leefgroep Idem groep aanmelding Inhoudelijke evaluatie Meestal als de jongere al bijna uit de school vliegt na een agressie-incident, weglopen, risicovol gedrag Blijvend overleg gezien de jongere ook verder in de voorziening blijft Elke dag een aanbod tussen 9u15 en 15u in de leefruimte van een leefgroep van het Mpc 13 Welke stappen worden allemaal genomen? Hoe loopt het besluitvormingsproces van aanmelding tot effectieve opstart? 14 Met effectieve start bedoelen we: de eerste dag dat de jongere effectief deelneemt aan de schoolexterne interventie. 15 Of nog, moeten bepaalde administratieve formaliteiten zijn vervuld opdat de jongere effectief kan starten? Zo ja, welke dan precies? 16 Met evaluatie bedoelen we: wordt er op een gegeven moment teruggeblikt op het traject van de jongere? Stilgestaan bij de vraag hoe één en ander is gelopen? Edm. 17 Dit kan gaan van jongeren die niet meer op school zitten tot zij die er nog dagdagelijks zijn. Of nog: binnen welke radius tussen het loopt prima op school en de jongere heeft geen school/is uitgesloten van de school situeert jouw schoolexterne interventie zich? 18 Hoe wordt dit dan ingevuld? Intern? Extern?? Hoe verloopt dit? 19 Bijvoorbeeld informatie/advies? Toeleiden naar hulpverlening tijdens het traject van schoolexterne interventie? Nog andere? 20 Staat bijv. je interventie op zich of maakt het deel uit van een groter geheel (organogram toevoegen)? of nog anders?

7 Terbank ;geen aanbod op woensdag 1 vaste coördinator (dagelijks aanwezig) Ondersteunend team: Pedagoog school Tb en leerkrachten ;pedagoog Mpc,Og Mpc,Therapeut Mpc Ondersteuning in de voormiddag van de scholen In de namiddag buiten de coördinator nog 1 opvoeder (minimaal) afhankelijk van de aanwezige jongeren Stagiairs en vrijwilligers Hoe ziet de personeelsequipe eruit qua -statuut (professioneel/vrijwilligers)? -diploma( s)? -tewerkstellingsvolume? Welke middelen worden ingezet? 21 1 coördinator ( deeltijds 75%), 10 deeltijdse medewerkers ( samen 25%) 12 uur huis onderwijs 4 uur extra ondersteuning vanuit onderwijs 4 uur vrijwilligers werk 3 uur link in de kabel Crisisteam:15 u permanentie backup, overkoepelende ondersteuning en opvolging Personeelsmiddelen kostprijs: euro Werkingsmiddelen euro Extra middelen gebonden aan specifiek knelpuntdossier ( nog in onderzoek) Welke financieringslogica wordt gehanteerd, bijv. per dossier, voor de algemene werking,? Wat is/zijn je financieringsbron(nen)? 22 Eigen middelen Vaph Projectfinanciering provincie: Over welke periode(n) loopt de financiering? Reguliere financiering: sinds wanneer? Projectfinanciering: duur vd financiering? Reguliere financiering : we halen de middelen uit het kader van de residentiële middelen:opvoedend personeel en andere functies (orthopedagoog en opvoedergroepschef) van de voorziening ( geen erkenning niet-schoolgaand!) dus geen reguliere financiering Projectfinanciering : de provincie Vlaams Brabant heeft ons voor de tweede keer gesponsord met euro ( eerste maal euro) 21 Denk hierbij zowel aan personele, werkings- als eventuele andere middelen. Is dit eigen financiering vanuit de organisatie? Externe financiering? Vrijwilligers? Combinatie? Vergeet zeker ook niet eventuele indirecte financiering te vermelden. 22 Specifieer voldoende naar bijv. welke overheid precies levert welke middelen aan.

8 Welk(e) bedrag(en)? Wie stuurt de ontwikkeling van je aanbod concreet inhoudelijk aan? 23 Aan welke overlegorganen in het kader van je schoolexterne interventie participeer je? 4. Knelpunten? Ervaar je bepaalde belangrijke knelpunten in verband met je schoolexterne interventie? Zo ja, beschrijf ze kort. De coördinator (met steun van een ortho pedagoog en een opvoeder-groepschef) Adviesgroep leerrecht, adviesgroep Rizsas, reisbureau, themagroep schooluitval, werkgroep type 3 anders(tander), themagroep Tool, LOP, eigen overleg met scholen uit de regio en clb; Werkgroep rizsas, overleg met kinderpsychiatrische diensten, andere alternatieve dagbestedingsprojecten uit de regio, Nood aan reguliere financiering zowel op niveau van personeelsmiddelen als op niveau van werkingsmiddelen. Nood aan het ontwikkelen en financieren van een samenwerkingskader tussen onderwijs en welzijn. 5. Administratieve gegevens vd schoolexterne interventie Contactperso(o)n(en) Contactgegevens MPC Ter Bank Mart Cockx pedagoog Mark Bormans groepschef Tervuursesteenweg Heverlee mart.cockx@mpcterbank.be contactpersoon: Petra Pauwels ( )coördinator ddo ddo@mpcterbank.be 23 Of nog anders gezegd: wie beslist hoe je schoolexterne interventie concreet wordt ingevuld? Zich verder ontwikkelt? Is dit je eigen organisatie? Een samenwerking tussen organisaties? Een stuurgroep? Nog andere? Combinatie?.

Naam van de schoolexterne interventie: ipot Groep INTRO Brussel

Naam van de schoolexterne interventie: ipot Groep INTRO Brussel Naam van de schoolexterne : ipot Groep INTRO Brussel 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Visie Belangrijke uitgangspunten Doelstelling(en) Doelgroep(en) 3 Duur van het

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Radick

Naam van de schoolexterne interventie: Radick Naam van de schoolexterne : Radick 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Ontstaan in 1987, in het kader van dagopvang residentiële jongeren O.O.O.C. Later geïntegreerd in

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Lange Time Out Halle, Groep Intro

Naam van de schoolexterne interventie: Lange Time Out Halle, Groep Intro Naam van de schoolexterne : Lange Time Out Halle, Groep Intro 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Visie Belangrijke uitgangspunten Doelstelling(en) Doelgroep(en) 3 Duur

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Multi-Media Club

Naam van de schoolexterne interventie: Multi-Media Club Naam van de : Multi-Media Club 1. Inhoud vd Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Schooljaar 2008-2009, als parallel met Radick, het tijdschrift. Visie Met multimedia-technieken eigen producties ontwikkelen

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Arktos HERGO

Naam van de schoolexterne interventie: Arktos HERGO Naam van de schoolexterne : Arktos HERGO 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Visie Een HERGO is een groepsoverleg waarin alle partijen betrokken bij een incident, samen

Nadere informatie

Project schooluitvallers MPI Levenslustvzw.

Project schooluitvallers MPI Levenslustvzw. Naam van de schoolexterne : Project schooluitvallers MPI Levenslustvzw. 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Nood aan een intern initiatief voor het opvangen van schooluitvallers

Nadere informatie

- het deblokkeren van de situatie, om de band tussen jongeren en onderwijs te herstellen/ vrijwaren.

- het deblokkeren van de situatie, om de band tussen jongeren en onderwijs te herstellen/ vrijwaren. Naam van de schoolexterne interventie: Arktos KTO 1. Inhoud vd schoolexterne interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Visie Belangrijke uitgangspunten Arktos werkt op een projectmatige manier

Nadere informatie

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Intermezzo

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Intermezzo Naam van het dagbestedingsinitiatief: Intermezzo 1) Inhoud van de dagbesteding Algemeen kader: Ontstaansgeschiedenis 1 Naar aanleiding van de overgang naar MFC op 1 januari 2015, werd in Huize Terloo resoluut

Nadere informatie

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Atlas (alternatieve time out lagere school)

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Atlas (alternatieve time out lagere school) Naam van het dagbestedingsinitiatief: Atlas (alternatieve time out lagere school) 1) Inhoud van de dagbesteding Algemeen kader: Ontstaansgeschiedenis 1 Ontstaan vanuit de dagbegeleidingswerking van OBC

Nadere informatie

Naam van het dagbestedingsinitiatief: vzw Beestigonderwijs

Naam van het dagbestedingsinitiatief: vzw Beestigonderwijs Naam van het dagbestedingsinitiatief: vzw Beestigonderwijs 1) Inhoud van de dagbesteding Algemeen kader: Ontstaansgeschiedenis 1 2011 Doelstelling(en) Visie Het onderwijs van de 21ste eeuw moet duurzaam

Nadere informatie

We voorzien dat de jongeren maximaal 18 keer kunnen komen. Provincie Vlaams Brabant

We voorzien dat de jongeren maximaal 18 keer kunnen komen. Provincie Vlaams Brabant Naam van het dagbestedingsinitiatief: Alba- ondersteunende begeleiding- 1) Inhoud van de dagbesteding Algemeen kader: Ontstaansgeschiedenis 1 De werkvorm dagactiviteit van Alba is ontstaan binnen de werking

Nadere informatie

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Bakermat. 1) Inhoud van de dagbesteding Algemeen kader: Ontstaansgeschiedenis 1

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Bakermat. 1) Inhoud van de dagbesteding Algemeen kader: Ontstaansgeschiedenis 1 Naam van het dagbestedingsinitiatief: Bakermat 1) Inhoud van de dagbesteding Algemeen kader: Ontstaansgeschiedenis 1 Doelstelling(en) De Bakermat biedt de module dagbesteding aan binnen het MFC Levenslust.

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Steunpunt groene zorg

Naam van de schoolexterne interventie: Steunpunt groene zorg Naam van de schoolexterne interventie: Steunpunt groene zorg 1. Inhoud vd schoolexterne interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Het Steunpunt Groene Zorg vzw werd op 1 februari 2004 opgericht

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: De Wereld van Indra.

Naam van de schoolexterne interventie: De Wereld van Indra. Naam van de schoolexterne : De Wereld van Indra. 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Concreet ontstond ons initiatief vanuit een school voor technisch en beroepsonderwijs

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Reisburo

Naam van de schoolexterne interventie: Reisburo Naam van de schoolexterne : Reisburo 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Vzw Sporen is een centrum voor integrale jeugdzorg, dat actief is in de Bijzondere Jeugdbijstand

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Roulot

Naam van de schoolexterne interventie: Roulot Naam van de schoolexterne interventie: Roulot 1. Inhoud vd schoolexterne interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Vzw Sporen is een centrum voor integrale jeugdzorg, dat actief is in de Bijzondere

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie:time-out Brussel: Korte Time-out

Naam van de schoolexterne interventie:time-out Brussel: Korte Time-out Naam van de schoolexterne interventie:time-out Brussel: Korte Time-out 1. Inhoud vd school-externe interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 In januari 2007 ging in Brussel Time-out van start

Nadere informatie

Globaal overzicht negen topics uit ingevulde fiches m.b.t. schoolexterne interventies, deels gepresenteerd op feedbackdag van

Globaal overzicht negen topics uit ingevulde fiches m.b.t. schoolexterne interventies, deels gepresenteerd op feedbackdag van Globaal overzicht negen topics uit ingevulde fiches m.b.t. schoolexterne interventies, deels gepresenteerd op feedbackdag van 19.04.2012 Lege format: zie bijlage 1 In totaal werden 25 fiches verwerkt 1.

Nadere informatie

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Strech-it

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Strech-it Naam van het dagbestedingsinitiatief: Strech-it 1) Inhoud van de dagbesteding Algemeen kader: Ontstaansgeschiedenis 1 Binnen de Wissel, zoekend en steeds op zoek naar methodieken om met onze jongeren aan

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Time-Out Koïnoor Lange time-out

Naam van de schoolexterne interventie: Time-Out Koïnoor Lange time-out Naam van de schoolexterne interventie: Time-Out Koïnoor Lange time-out 1. Inhoud vd schoolexterne interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Vanaf het schooljaar 1991-1992 organiseerde het

Nadere informatie

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Try-Out Vilvoorde

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Try-Out Vilvoorde Naam van het dagbestedingsinitiatief: Try-Out Vilvoorde 1) Inhoud van de dagbesteding Algemeen kader: Ontstaansgeschiedenis 1 Uit de ervaring die Tonuso vzw opgebouwd heeft bij KLIK/ Leerrecht Brussel

Nadere informatie

Stretch-it. Naam van de schoolexterne interventie:

Stretch-it. Naam van de schoolexterne interventie: Naam van de schoolexterne interventie: Stretch-it 1. Inhoud vd schoolexterne interventie Algemeen kader# Met je focus duidelijk gericht op de schoolexterne interventie die hier wordt beschreven. #: Ontstaansgeschiedenis#

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Time-out Brussel: Lange Time-out

Naam van de schoolexterne interventie: Time-out Brussel: Lange Time-out Naam van de schoolexterne interventie: Time-out Brussel: Lange Time-out 1. Inhoud vd school-externe interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 In Vlaanderen waren er al verschillende time-outprojecten

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Rizsas 1. Inhoud vd schoolexterne

Naam van de schoolexterne interventie: Rizsas 1. Inhoud vd schoolexterne Naam van de schoolexterne interventie: Rizsas 1. Inhoud vd schoolexterne interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Rizsas is ontstaan op initiatief van het Platform voor Bijzondere Jeugdzorg

Nadere informatie

Doelgroepen MPC. ronde 3 WS 13 Greet Bonner. MFC GIW-scholen Sint-Franciscus

Doelgroepen MPC. ronde 3 WS 13 Greet Bonner. MFC GIW-scholen Sint-Franciscus MFC GIW-scholen Sint-Franciscus Doelgroepen MPC Kinderen en jongeren met een licht tot matig mentale handicap en bijkomende gedrags- en emotionele problematiek: leunt sterk aan bij bijzondere jeugdzorg

Nadere informatie

EquiCanis. Naam van de schoolexterne interventie: 1. Inhoud vd school-externe interventie Algemeen kader1: Ontstaansgeschiedenis

EquiCanis. Naam van de schoolexterne interventie: 1. Inhoud vd school-externe interventie Algemeen kader1: Ontstaansgeschiedenis Naam van de schoolexterne interventie: EquiCanis 1. Inhoud vd school-externe interventie Algemeen kader1: Ontstaansgeschiedenis Equicanis ontstond vanuit de noodzaak tot invulling van een dagbesteding

Nadere informatie

Try-Out. Een alternatief dagbestedingsproject

Try-Out. Een alternatief dagbestedingsproject Try-Out Een alternatief dagbestedingsproject Try-Out Samenwerking tussen 2 VZW s Team van Try-out. Jongeren Begeleiding: Ewoud Lemmens Partners en vrijwilligers Coördinator: Pats van Crombruggen Verschillende

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Netwerk Leerrecht Leuven

Naam van de schoolexterne interventie: Netwerk Leerrecht Leuven Naam van de schoolexterne interventie: Netwerk Leerrecht Leuven 1. Inhoud vd schoolexterne interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Schooluitval werd in de werkgroep dagbesteding van het

Nadere informatie

Sint-Franciscus Roosdaal

Sint-Franciscus Roosdaal Sint-Franciscus Roosdaal Najaar 2010: oproep VAPH Bespreking op coördinatoren niveau en stafniveau: moeten we hier wel in stappen Hele proces van minder is meer nog bezig Op sommige plaatsen al wel verlichting

Nadere informatie

GBJ De Markt C.A.P. JRB. Everberg via JRB. Instroom. M1 Onthaal en crisis. Kortdurende Oriëntatie / Observatie. Begeleiding (+) Begeleiding

GBJ De Markt C.A.P. JRB. Everberg via JRB. Instroom. M1 Onthaal en crisis. Kortdurende Oriëntatie / Observatie. Begeleiding (+) Begeleiding GBJ De Markt JRB C.A.P. Everberg via JRB Instroom M1 Onthaal en crisis Kortdurende Oriëntatie / Observatie Begeleiding Begeleiding (+) M3 M4 M5 Time-out jongens M9 Time-out meisjes M2 M6 M8 M7 U i t s

Nadere informatie

BIJLAGE 2: CIJFERMATERIAAL

BIJLAGE 2: CIJFERMATERIAAL Ondersteuningsnetwerk jeugdzorg-onderwijs Antwerpen BIJLAGE 2: CIJFERMATERIAAL INHOUDSTAFEL 1. Aantal trajecten 2. Onderwijsvorm bij instroom 3. Werkingsgebied 4. Ondersteuningsvraag 5. Aangeboden ondersteuningsvormen

Nadere informatie

Arktos vzw Katholieke Scholengemeenschap Leuven VCLB Leuven MFC Ave Regina en MPC Ter Bank e.a. onderwijs- en welzijnsactoren binnen regio Leuven

Arktos vzw Katholieke Scholengemeenschap Leuven VCLB Leuven MFC Ave Regina en MPC Ter Bank e.a. onderwijs- en welzijnsactoren binnen regio Leuven Een school op maat van de leerlingen Opleidingsvorm 1 type3 Opleidingsvorm 1 type 9 Vzw Ter Bank i.s.m. Arktos vzw Katholieke Scholengemeenschap Leuven VCLB Leuven MFC Ave Regina en MPC Ter Bank e.a. onderwijs-

Nadere informatie

OPEN THERAPEUTICUM LEUVEN HEET JE VAN HARTE WELKOM!

OPEN THERAPEUTICUM LEUVEN HEET JE VAN HARTE WELKOM! OPEN THERAPEUTICUM LEUVEN HEET JE VAN HARTE WELKOM! Niet-Aangeboren Hersenletsel en Verkeersslachtoffers Multifunctioneel centrum like OTL Jeugd Private Stichting Inhoud Begrip NAH (Niet-Aangeboren Hersenletsel)

Nadere informatie

Ambulante hulpverlening bij personen met een dubbel diagnose Het outreachproject Vlaams- Brabant: stand van zaken drie jaar na de opstart

Ambulante hulpverlening bij personen met een dubbel diagnose Het outreachproject Vlaams- Brabant: stand van zaken drie jaar na de opstart Ambulante hulpverlening bij personen met een dubbel diagnose Het outreachproject Vlaams- Brabant: stand van zaken drie jaar na de opstart Isabel Piot Sean Vandevoort Eddy Weyts Overzicht presentatie Een

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT REGIONALE PRIORITEITENCOMMISSIE WEST-VLAANDEREN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT REGIONALE PRIORITEITENCOMMISSIE WEST-VLAANDEREN HUISHOUDELIJK REGLEMENT REGIONALE PRIORITEITENCOMMISSIE WEST-VLAANDEREN BIJLAGE : GEHANTEERDE CRITERIA BINNEN DE REGIONALE PRIORITEITENCOMMISSIE WEST-VLAANDEREN Doelgroep MED++ (personen met een beperking

Nadere informatie

Meldpunt SI Vlaams-Brabant en Meldpunt SI Brussel

Meldpunt SI Vlaams-Brabant en Meldpunt SI Brussel Door deze nieuwsbrief krijgen de aanbieders van schoolexterne interventies, de mogelijkheid om vernieuwende of verduidelijkend informatie omtrent hun aanbod, aan de CLB-medewerkers te verschaffen. Gelieve

Nadere informatie

EVALUATIEDOCUMENT SAMENWERKING ONDERWIJS - ZORGBOERDERIJEN

EVALUATIEDOCUMENT SAMENWERKING ONDERWIJS - ZORGBOERDERIJEN EVALUATIEDOCUMENT SAMENWERKING ONDERWIJS - ZORGBOERDERIJEN Inleiding SGZ krijgt jaar na jaar een groeiend aantal aanvragen voor een zorgboerderij vanuit de sector Onderwijs (bijlage 1). Deze sterke groei

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT REGIONALE PRIORITEITENCOMMISSIE WEST- VLAANDEREN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT REGIONALE PRIORITEITENCOMMISSIE WEST- VLAANDEREN HUISHOUDELIJK REGLEMENT REGIONALE PRIORITEITENCOMMISSIE WEST- VLAANDEREN SITUERING BIJLAGE 1: GEHANTEERDE CRITERIA BINNEN DE REGIONALE PRIORITEITENCOMMISSIE WEST-VLAANDEREN Binnen de Regionale Prioriteitencommissie

Nadere informatie

Je zoekt ondersteuning? Bij ons kan je terecht!

Je zoekt ondersteuning? Bij ons kan je terecht! Je zoekt ondersteuning? Bij ons kan je terecht! Zonnelied vzw staat voor ondersteuning op maat aan volwassen mannen en vrouwen met een (verstandelijke) beperking op verschillende locaties in Vlaams- Brabant

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Arktos POT Leuven

Naam van de schoolexterne interventie: Arktos POT Leuven Naam van de schoolexterne interventie: Arktos POT Leuven 1. Inhoud vd schoolexterne interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Arktos Vlaams-Brabant opende in september 1993 een Centrum voor

Nadere informatie

Forum Uitvalpreventie 6-05-2014 Centraal Meldpunt voor Risicojongeren An Tachelet en Katleen Gielis

Forum Uitvalpreventie 6-05-2014 Centraal Meldpunt voor Risicojongeren An Tachelet en Katleen Gielis Forum Uitvalpreventie 6-05-2014 Centraal Meldpunt voor Risicojongeren An Tachelet en Katleen Gielis Programma - Situering CMP - * Wie zijn we - * Voor wie - * Wat doen we? - ->registratie - ->netwerking

Nadere informatie

Omzendbrief 10 december 2012

Omzendbrief 10 december 2012 Omzendbrief 10 december 2012 Gericht aan de directies van de Résidentiële voorzieningen voor Opvang, Behandeling en Begeleiding van Personen met een Handicap Vragen naar: Sven Pans Telefoon: 02 225 85

Nadere informatie

CONSULTATIEBUREAU DE VEST. Deelwerking vzw Centrum Ambulante Diensten

CONSULTATIEBUREAU DE VEST. Deelwerking vzw Centrum Ambulante Diensten CONSULTATIEBUREAU DE VEST Deelwerking vzw Centrum Ambulante Diensten OPBOUW PRESENTATIE 1. Wat is het consultatiebureau De Vest? 2. Gespecialiseerde arbeidsonderzoeksdienst (GA): Werkvragen Aanbod GA 3.

Nadere informatie

Bijlage 1 Overzicht begeleidingsmodules PrOS

Bijlage 1 Overzicht begeleidingsmodules PrOS Bijlage 1 Overzicht begeleidingsmodules PrOS Onderwijs Basis onderwijs Secundair onderwijs Doelgroep en aanmelding -Begeleiding van 10 tot 12- jarigen -School- en/of woonplaats in Mechelen. -Aanmelding

Nadere informatie

Leerrecht Limburg. Samenwerking tussen CLB, scholen, netwerkpartners en provincie Limburg. VCLB Limburg

Leerrecht Limburg. Samenwerking tussen CLB, scholen, netwerkpartners en provincie Limburg. VCLB Limburg Leerrecht Limburg Samenwerking tussen CLB, scholen, netwerkpartners en provincie Limburg VCLB Limburg 1. Visieontwikkeling 2. Samenwerking 3. Concrete acties Netoverstijgende samenwerking 15 CLB s Zorgen

Nadere informatie

decreet Werk- en zorgtrajecten Goedgekeurd in plenaire zitting Vlaams parlement 23 april 2014

decreet Werk- en zorgtrajecten Goedgekeurd in plenaire zitting Vlaams parlement 23 april 2014 decreet Werk- en zorgtrajecten Goedgekeurd in plenaire zitting Vlaams parlement 23 april 2014 Basis = participatieladder Kader: Trede 5 = maatwerkdecreet Trede 3 en 4= decreet Werk- en zorgtrajecten Trede

Nadere informatie

NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN.

NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN. NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN. Aanmeldingsprocedure NAFT Annick Steyt 2017-2018 1/18 Inhoudstafel 2 Situering 3 Aanmeldingsprocedure 5 Aanmeldingsprocedure Casuïstiek platform 6 Ontwikkeling

Nadere informatie

NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN. Procedure Project ROTS Regionaal Overlegtafel Tegen Schooluitval 1/12

NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN. Procedure Project ROTS Regionaal Overlegtafel Tegen Schooluitval 1/12 NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN. Procedure Project ROTS Regionaal Overlegtafel Tegen Schooluitval 1/12 Inhoudstafel 2 Situering 3 Aanmeldingscriteria 4 Aanmeldingsprocedure 4 Project ROTS

Nadere informatie

De Leemwinning. toelichting. Info-avond oktober 2015. Jeugdzorg Emmaüs 1

De Leemwinning. toelichting. Info-avond oktober 2015. Jeugdzorg Emmaüs 1 De Leemwinning toelichting Info-avond oktober 2015 Jeugdzorg Emmaüs 1 Inhoud - Doelgroep - Accenten in de werking - Begeleidingsfasen - Personeel - overzicht - functieomschrijvingen - praktische info -

Nadere informatie

Ambulante begeleidingsdienst ZigZag

Ambulante begeleidingsdienst ZigZag Ambulante begeleidingsdienst ZigZag Gestichtstraat 4 9000 Gent 09/2401325 Ambulante begeleidingsdienst ZigZag Binnen ambulante begeleidingsdienst ZigZag onderscheiden wij twee types van ondersteuning in

Nadere informatie

nr. 508 van GRETE REMEN datum: 13 april 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Project Maak werk van je zaak - Stand van zaken

nr. 508 van GRETE REMEN datum: 13 april 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Project Maak werk van je zaak - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 508 van GRETE REMEN datum: 13 april 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Project Maak werk van je zaak - Stand van zaken Syntra, VDAB

Nadere informatie

LEERRECHT in het SBSO

LEERRECHT in het SBSO LEERRECHT in het SBSO Alle jongeren vanaf 13 jaar tot 21 jaar kunnen als regelmatige leerling in het buitengewoon secundair onderwijs worden toegelaten op basis van een inschrijvingsverslag. streeft ernaar

Nadere informatie

Voorstelling Blijdorp 18 september 2018

Voorstelling Blijdorp 18 september 2018 Voorstelling Blijdorp 18 september 2018 Jongerenwerking Volwassenwerking Mobiel Ambulante dienst Habitar MFC dagopvang: 100 plaatsen MFC verblijf: 31plaatsen + 1 plaats kortverblijf Scholen: BuBao type

Nadere informatie

V R A G E N K A A R T THEMA: ONDERWIJS

V R A G E N K A A R T THEMA: ONDERWIJS V R A G E N K A A R T? THEMA: ONDERWIJS THEMA: ONDERWIJS? Vragenkaart: waar staan we nu? Bepaal een score tussen 1 en 9, waarbij 1 staat voor we hebben nauwelijks samenwerking rond het thema onderwijs

Nadere informatie

2. Op welke manier verloopt de samenwerking tussen VDAB en school in de gezamenlijke aanpak van NEET-jongeren/vroegtijdige schoolverlaters?

2. Op welke manier verloopt de samenwerking tussen VDAB en school in de gezamenlijke aanpak van NEET-jongeren/vroegtijdige schoolverlaters? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 312 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 3 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT NEET-jongeren - Actieplan samen tegen schooluitval Het

Nadere informatie

PROVINCIAAL SPIJBELACTIEPLAN ANTWERPEN

PROVINCIAAL SPIJBELACTIEPLAN ANTWERPEN PROVINCIAAL SPIJBELACTIEPLAN ANTWERPEN Els Dupon netwerk STS Voorstelling Arr.Turnhout 28 november 2017 Spijbelen een zorg? SO VLAANDEREN (leerplichtig) Schooljaar 2013-14 2014-15 2015-16 2016-17 #lln

Nadere informatie

SCHOOL TIME-OUT. Lang programma. School Time-out

SCHOOL TIME-OUT. Lang programma. School Time-out SCHOOL TIME-OUT Lang programma School Time-out Op één of andere manier raak ik altijd in confl ict met de leerkrachten. Er zit zoveel in mijn hoofd dat ik me niet kan concentreren op school. Als ik de

Nadere informatie

Leerlingenbegeleiding inzake leerplichtcontrole in het secundair onderwijs

Leerlingenbegeleiding inzake leerplichtcontrole in het secundair onderwijs Samenwerkingsovereenkomst - bijlage 9B Leerlingenbegeleiding inzake leerplichtcontrole in het secundair onderwijs Prioritaire CLB- opdracht conform het CLB-decreet Doelgroep: Elke leerplichtige minderjarige

Nadere informatie

WS 3 & 10. Studiedag FAM Vlaams welzijnsverbond 23/1/2015

WS 3 & 10. Studiedag FAM Vlaams welzijnsverbond 23/1/2015 Studiedag FAM Vlaams welzijnsverbond 23/1/2015 Volwassenenwerking OC Sint Idesbald Roeselare Vóór FAM Stelsels : Nursing Tehuis niet werkenden: bezigheid Tehuis Werkenden DIO, Beschermd Wonen Begeleid

Nadere informatie

Het aanbod van de gemeenschapsinstellingen. In het kader van het decreet jeugddelinquentierecht

Het aanbod van de gemeenschapsinstellingen. In het kader van het decreet jeugddelinquentierecht Het aanbod van de gemeenschapsinstellingen In het kader van het decreet jeugddelinquentierecht Een andere aanpak (1) Duidelijkheid Snelheid Herstelgericht Constructief Een andere aanpak (2) Een andere

Nadere informatie

Beleidsaanbevelingen over onderwijs aan kinderen met ernstige en meervoudige beperkingen

Beleidsaanbevelingen over onderwijs aan kinderen met ernstige en meervoudige beperkingen Vast Bureau 2 juli 2015 AR-VB-END-1415-003 Beleidsaanbevelingen over onderwijs aan kinderen met ernstige en meervoudige beperkingen Vlaamse Onderwijsraad Kunstlaan 6 bus 6 BE-1210 Brussel T +32 2 219 42

Nadere informatie

Aan de hand van deze brochure proberen we je een zicht te geven op onze concrete dagelijkse werking.

Aan de hand van deze brochure proberen we je een zicht te geven op onze concrete dagelijkse werking. LEEFREGELS MFC Capelderij Welkom op MFC Capelderij! Aan de hand van deze brochure proberen we je een zicht te geven op onze concrete dagelijkse werking. Sinds de start van Capelderij als multifunctioneel

Nadere informatie

Dit is een verhaal in woord en beeld om uit te leggen hoe de Pas met jou en jouw gezin wil samenwerken

Dit is een verhaal in woord en beeld om uit te leggen hoe de Pas met jou en jouw gezin wil samenwerken Dit is een verhaal in woord en beeld om uit te leggen hoe de Pas met jou en jouw gezin wil samenwerken Een jeugdrechter is iemand die, wanneer hij/zij zich zorgen maakt over een minderjarige, deze minderjarige

Nadere informatie

VLOR Studiedag spijbelen 23 oktober 2015

VLOR Studiedag spijbelen 23 oktober 2015 VLOR Studiedag spijbelen 23 oktober 2015 Programma 1. Voorstelling CDO Kortrijk: 2. Preventie schooluitval / aanpak spijbelproblematiek 2. Spijbelactieplan 4. Partnerschappen spijbelbeleid Persoonlijk

Nadere informatie

Inhoud. Ontstaan evolutie Doelgroep Transitiemomenten Aanpak Analyse Heden-toekomst Besluiten

Inhoud. Ontstaan evolutie Doelgroep Transitiemomenten Aanpak Analyse Heden-toekomst Besluiten Welkom! Inhoud Ontstaan evolutie Doelgroep Transitiemomenten Aanpak Analyse 2013-2014 Heden-toekomst Besluiten Ontstaan/evolutie De samenwerking tussen GTB, VDAB en Onderwijs (zowel scholen als het Departement)

Nadere informatie

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme www.hetraster.be Wat is outreach autisme? Outreach autisme bestaat uit vorming en advies voor iedereen die deskundiger wil worden in

Nadere informatie

Naam van het voorbeeld en school/oudervereniging. Korte beschrijving van het voorbeeld

Naam van het voorbeeld en school/oudervereniging. Korte beschrijving van het voorbeeld Naam van het voorbeeld en school/oudervereniging Vrijetijdsbeurs (voor jongeren met een beperking) BuSO Sint-Elisabeth Wijchmaal (Peer) Korte beschrijving van het voorbeeld Voor ouders van jongeren met

Nadere informatie

PROVINCIAAL SPIJBELACTIEPLAN ANTWERPEN. Fabienne Fell CMP/AOB Els Dupon netwerk STS

PROVINCIAAL SPIJBELACTIEPLAN ANTWERPEN. Fabienne Fell CMP/AOB Els Dupon netwerk STS PROVINCIAAL SPIJBELACTIEPLAN ANTWERPEN Fabienne Fell CMP/AOB Els Dupon netwerk STS 16 november 2017 Spijbelen een zorg? SO VLAANDEREN (leerplichtig) Schooljaar 2013-14 2014-15 2015-16 2016-17 #lln >30

Nadere informatie

TIME OUT PROJECTEN. Samen. Aan Toekomst. Werken VZW ELEGAST

TIME OUT PROJECTEN. Samen. Aan Toekomst. Werken VZW ELEGAST TIME OUT PROJECTEN Samen Werken Aan Toekomst Wat is SWAT? SWAT staat voor Samen Werken Aan Toekomst. Het is een intensief begeleidingstraject voor jongeren die dreigen uit te vallen binnen het onderwijs.

Nadere informatie

KomPas Samen sterker op basisscholen

KomPas Samen sterker op basisscholen KomPas Samen sterker op basisscholen Informatie voor scholen en ouder(s)/verzorger(s) Samen sterker op basisscholen voor kinderen met gedragsproblemen door integrale samenwerking tussen onderwijs, toegangsteams

Nadere informatie

Aanmeldingsfiche Centraal MeldPunt

Aanmeldingsfiche Centraal MeldPunt Aanmeldingsfiche Centraal MeldPunt 1 03/2013266 Datum aanmelding.../.../... Contactpersoon CMP (in te vullen door CMP) Gegevens aanmelder Naam: Functie dienst: Adres: Contactgegevens: telefoon: e-mail:

Nadere informatie

40 JAAR CRISISTEAM DE SCHELP. Crisisteam De Schelp. Crisishulp binnen/vanuit CAW Oost-Vlaanderen

40 JAAR CRISISTEAM DE SCHELP. Crisisteam De Schelp. Crisishulp binnen/vanuit CAW Oost-Vlaanderen 40 JAAR CRISISTEAM DE SCHELP Crisisteam De Schelp Crisishulp binnen/vanuit CAW Oost-Vlaanderen Visie op crisishulp binnen CAW Oost-Vlaanderen Crisishulp in CAW Oost-Vlaanderen CAW Oost-Vlaanderen biedt

Nadere informatie

40 JAAR CRISISTEAM DE SCHELP. Crisisteam De Schelp. Crisishulp binnen/vanuit CAW Oost-Vlaanderen

40 JAAR CRISISTEAM DE SCHELP. Crisisteam De Schelp. Crisishulp binnen/vanuit CAW Oost-Vlaanderen 40 JAAR CRISISTEAM DE SCHELP Crisisteam De Schelp Crisishulp binnen/vanuit CAW Oost-Vlaanderen Crisishulp in CAW Oost-Vlaanderen CAW Oost-Vlaanderen biedt professionele hulp voor elke hulpvrager in een

Nadere informatie

Nieuwe gids GGB K&J 1

Nieuwe gids GGB K&J 1 Nieuwe gids GGB K&J 1 Waarom deze gids Missie en Visie 3 Visie: 7 uitgangspunten A. Het moet duidelijk zijn dat een geestelijk gezondheidsbeleid voor kinderen en jongeren moet uitgaan van een globale aanpak

Nadere informatie

De organisaties stellen zich voor:

De organisaties stellen zich voor: De organisaties stellen zich voor: O.C. KATR!NAHOF biedt ondersteuning aan kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking + het gezin. Dit gebeurt op alle levensdomeinen (wonen, werken, dagbesteding,

Nadere informatie

Stand van zaken rond een vereenvoudigd A-document. Klaartje Cops Beleidsmedewerker afdeling Continuïteit en Toegang

Stand van zaken rond een vereenvoudigd A-document. Klaartje Cops Beleidsmedewerker afdeling Continuïteit en Toegang Stand van zaken rond een vereenvoudigd A- Klaartje Cops Beleidsmedewerker afdeling Continuïteit en Toegang Overzicht Aanleiding voor een vereenvoudigd A- Werkzaamheden van de ad-hoc werkgroep vereenvoudigd

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR CURSISTEN DÉ SPECIALIST IN NAZORG!

INFORMATIE VOOR CURSISTEN DÉ SPECIALIST IN NAZORG! INFORMATIE VOOR CURSISTEN DÉ SPECIALIST IN NAZORG! 1 Copyright MHS-04042018 Behoudens uitzonderingen door de Wet gesteld mag zonder schriftelijke toestemming van de rechthebbende(n) op het auteursrecht,

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR CURSISTEN DÉ SPECIALIST IN NAZORG!

INFORMATIE VOOR CURSISTEN DÉ SPECIALIST IN NAZORG! INFORMATIE VOOR CURSISTEN DÉ SPECIALIST IN NAZORG! 1 Copyright MHS-01102017 Behoudens uitzonderingen door de Wet gesteld mag zonder schriftelijke toestemming van de rechthebbende(n) op het auteursrecht,

Nadere informatie

Zelfevaluatie-instrument in verband met belemmerende en bevorderende organisatiefactoren voor inclusie van personen met een handicap.

Zelfevaluatie-instrument in verband met belemmerende en bevorderende organisatiefactoren voor inclusie van personen met een handicap. Zelfevaluatie-instrument in verband met belemmerende en bevorderende organisatiefactoren voor inclusie van personen met een handicap Bea Maes, Claudia Claes, Karlien Deroover INSTRUCTIES 1. Inhoud van

Nadere informatie

Meander Nijmegen. Samen groot worden. Zorg voor jeugdigen. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen BEGELEID (KAMER) WONEN

Meander Nijmegen. Samen groot worden. Zorg voor jeugdigen. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen BEGELEID (KAMER) WONEN BEGELEID (KAMER) WONEN OPVOEDINGS- ONDERSTEUNING HULP OP MAAT LOGEERHUIS Meander Nijmegen stgmeander.nl Zorg voor jeugdigen Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen Samen groot

Nadere informatie

elk kind een plaats... 1

elk kind een plaats... 1 Elk kind een plaats in een brede inclusieve school Deelnemen aan het dagelijks maatschappelijk leven Herent, 17 maart 2014 1 Niet voor iedereen vanzelfsprekend 2 Maatschappelijke tendens tot inclusie Inclusie

Nadere informatie

De trajectbegeleider, sleutelfiguur binnen Duaal leren

De trajectbegeleider, sleutelfiguur binnen Duaal leren De, sleutelfiguur binnen duaal leren Duaal leren Enkele cruciale uitgangspunten Elke duale opleiding wordt gebaseerd op een standaardtraject waarin de algemene vorming en de beroepsgerichte vorming worden

Nadere informatie

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme www.hetraster.be Wat is outreach autisme? Outreach autisme bestaat uit vorming en advies voor iedereen die deskundiger wil worden in

Nadere informatie

HET ZORGBELEID OP ONZE SCHOOL

HET ZORGBELEID OP ONZE SCHOOL HET ZORGBELEID OP ONZE SCHOOL VISIE OP ZORG Elke leerling, elke leerkracht en elke medewerker is een unieke persoonlijkheid. Wij stimuleren de leerlingen om zich optimaal te ontplooien en scheppen mogelijkheden

Nadere informatie

Studentenbrochure Mobiel Crisisteam Noolim

Studentenbrochure Mobiel Crisisteam Noolim Studentenbrochure Mobiel Crisisteam Noolim INTRODUCTIEBROCHURE VOOR STUDENTEN MOBIEL CRISISTEAM NOOLIM 1 VOORSTELLING VAN MOBIEL CRISISTEAM 1.1 Noolim Noolim - het netwerk Geestelijke Gezondheidszorg Oost-Limburg

Nadere informatie

TIJDSPAD actieplan netwerk Samen tegen Schooluitval Vlaams-Brabant (versie 18/03/2017)

TIJDSPAD actieplan netwerk Samen tegen Schooluitval Vlaams-Brabant (versie 18/03/2017) TIJDSAD actieplan netwerk Samen tegen Schooluitval Vlaams-Brabant (versie 18/03/2017) en hierdoor niet te vatten in een 2-jarenplan. Om met dit netwerk een concreet doel voor ogen te houden werken we in

Nadere informatie

Behandelprogramma Doen Wat Werkt Verbeterd Verder

Behandelprogramma Doen Wat Werkt Verbeterd Verder Behandelprogramma Doen Wat Werkt Verbeterd Verder December 2017 Wanneer een jongere wordt aangemeld voor een JeugdhulpPlus-traject heeft hij vaak al een flinke geschiedenis van zorg achter de rug. Hoe

Nadere informatie

Veurne Diksmuide Ieper Poperinge

Veurne Diksmuide Ieper Poperinge voor kinderen en jongeren uit de Westhoek met milde, niet-complexe psychische klachten Veurne Diksmuide Ieper Poperinge snelle opstart kortdurend traject gratis aanmelding via 057/37.00.00 elke werkdag

Nadere informatie

Kwaliteitsvolle vraagverduidelijking

Kwaliteitsvolle vraagverduidelijking Kwaliteitsvolle vraagverduidelijking Prof. Dr. Bea Maes K.U.Leuven Inhoud Wat is vraagverduidelijking? Wat is kwaliteitsvolle vraagverduidelijking? Wat zijn de ervaringen van personen met een handicap

Nadere informatie

SEO: ONDERWIJS IN (ter) ACTIE

SEO: ONDERWIJS IN (ter) ACTIE de karwij Buitengewoon Secundair Onderwijs ~ OV3 Type Basisaanbod Type3 Type 9 SEO: ONDERWIJS IN (ter) ACTIE Durmelaan 118 9160 Lokeren ~ www.de-karwij.be ~ info@de-karwij.be ~ 09/3486786 1. Voorstelling

Nadere informatie

KI Woluwe. Aanmelding, inschrijving, aanbod 11/02/2019

KI Woluwe. Aanmelding, inschrijving, aanbod 11/02/2019 KI Woluwe Aanmelding, inschrijving, aanbod 11/02/2019 11/02/2019 pagina 2 ORGANOGRAM KI Woluwe Onderwijs Zorg BUSO BUBAO Cat 14 Type 9 Type 9 Cat 7 Type 6 11/02/2019 pagina 3 BUSO Type 9 OV4 1 e GR 1A

Nadere informatie

ORGANISATIE GTB-West-Vlaanderen (gespecialiseerde trajectbegeleiding en bepaling voor mensen met arbeidshandicap)

ORGANISATIE GTB-West-Vlaanderen (gespecialiseerde trajectbegeleiding en bepaling voor mensen met arbeidshandicap) GTB-West-Vlaanderen (gespecialiseerde trajectbegeleiding en bepaling voor mensen met arbeidshandicap) Mensen (werkzoekenden) met arbeidsbeperking, op: - medisch - fysiek - psychisch - mentaal - Trajectbegeleiding

Nadere informatie

Aanmeldformulier verlenging zorg

Aanmeldformulier verlenging zorg Pagina 1 van 8 Aanmeldformulier verlenging zorg Dit formulier geldt niet voor een verlenging van huishoudelijke ondersteuning. Datum Naam BSN Geboortedatum Straatnaam, postcode, woonplaats. E-mailadres

Nadere informatie

ENKELE GOOD PRACTICES

ENKELE GOOD PRACTICES PREVENTIEF BELEID OM DE TOEPASSING VAN VRIJHEIDSBEPERKENDE MAATREGELEN TE VOORKOMEN. ENKELE GOOD PRACTICES CENTRUM voor KINDERPSYCHIATRIE Een kindvriendelijke hoekenwerking: een project voor kleuters en

Nadere informatie

Checklist afsprakenkader en actieplan Brede School in Brussel

Checklist afsprakenkader en actieplan Brede School in Brussel Checklist afsprakenkader en actieplan Brede School in Brussel De 'Checklist voor afsprakenkader en actieplan Brede School is een instrument om Brede Schoolcoördinatoren en hun partners te ondersteunen

Nadere informatie

Dienst Maatschappelijk Werk van het ziekenfonds

Dienst Maatschappelijk Werk van het ziekenfonds Dienst Maatschappelijk Werk van het ziekenfonds INHOUD Wat is de Dienst Maatschappelijk Werk en waarvoor kan je er terecht? 2 Directe hulp en ondersteuning 3 Langdurige begeleiding 4 Evaluatie van het

Nadere informatie

Time-out Brussel. Project ter Preventie van schooluitval

Time-out Brussel. Project ter Preventie van schooluitval Time-out Brussel Project ter Preventie van schooluitval Informatiebrochure Schooljaar 2014-2015 INHOUD 1. VOORWOORD 4 2. TEAM 5 3. TIME-OUT Algemeen 6 Basis Principes Doelstellingen Doelgroep 4. TIME-OUT

Nadere informatie

Je zoekt ondersteuning? Bij ons kan je terecht!

Je zoekt ondersteuning? Bij ons kan je terecht! Je zoekt ondersteuning? Bij ons kan je terecht! Stel je vraag aan Zonnelied vzw via christophe.vandennest@zonnelied.be of sociale.dienst@zonnelied.be of neem telefonisch contact op via 053 64 64 30. In

Nadere informatie

Studiedag 29 maart 2018

Studiedag 29 maart 2018 Studiedag 29 maart 2018 Omgaan met gedrags- en emotionele problemen In het bruisende Zaveldal hoor je in de stilte pas de echte hulpkreten Missie Zaveldal als zorgende school met als perspectief jongeren

Nadere informatie

Welkom op onze afdeling!

Welkom op onze afdeling! Welkom op onze afdeling! Encarga 2 1 Encarga 2 Welkom op Encarga 2. Onze afdeling maakt deel uit van het Psychiatrisch Centrum Sint-Jan- Baptist te Zelzate. We bieden psychiatrische zorg aan personen die

Nadere informatie