Historische ontwikkeling van de gepensioneerdenvereniging

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Historische ontwikkeling van de gepensioneerdenvereniging"

Transcriptie

1 Historische ontwikkeling van de gepensioneerdenvereniging

2

3

4 Het ontstaan In 1980 ging het niet zo goed met het concern in het algemeen en met de Bijenkorf in het bijzonder. De pensioenen waren bij Nationale Nederlanden goed herverzekerd. Echter, de toeslagen op de ingegane pensioenen niet. Voor de gepensioneerden betekende dit dat de uitbetaling van de toeslagen onzeker was geworden. Door de inflatie in de voorgaande jaren maakten die toeslagen een belangrijk deel uit van de inkomsten uit het pensioen. Enkele (ex)collega s, Wijnandrina Goedhart, chef personeelszaken Bijenkorf Rotterdam, Paulina Vermunt, hoofd kassadienst Bijenkorf Rotterdam en Helmoet Levie, verkoopchef Bijenkorf Rotterdam, richtten in december 1980 de Belangenvereniging van Gepensioneerden KBB op. Zoals u ziet is onze vereniging in de Rotterdamse Bijenkorf ontstaan op initiatief van enkele zeer bezorgde collega s. (Allereerste OutFit waarmee gepensioneerden werden uitgenodigd lid te worden van de zojuist opgerichte vereniging van gepensioneerden)

5 Er moest invloed komen bij het bestuur van wat toen nog de Stichting Pensioenvoorziening KBB heette. Ook wilden zij invloed op de Caobesprekingen, opdat de vakbonden op de hoogte zouden komen van de problemen. De stem van de gepensioneerden moest ook gehoord worden in de Pensioencommissie van de Centrale Ondernemingsraad. Tenslotte stond op de wensenlijst deelname in het bestuur van de Stichting Pensioenvoorziening KBB. In 1987 werd de informele belangenvereniging omgezet in een officiële, notarieel vastgelegde vereniging onder de naam Vereniging van Gepensioneerden KBB. Wat is er bereikt De Stichting Pensioenvoorziening KBB werd omgevormd tot Stichting Pensioenfonds KBB, die een kapitaal in beheer kreeg, waaruit de toelagen en toeslagen betaald kunnen worden. De inkomsten van de Stichting uit de premiebijdragen van de deelnemers en de werkgever en beleggingen zorgen dat het kapitaal zo groot blijft, dat alle lopende verplichtingen kunnen worden nagekomen. De verhouding tussen het kapitaal en de lopende en toekomstige verplichtingen wordt uitgedrukt in een dekkingspercentage. Dit moet 100% zijn en is dat al jaren. Er is een pensioenreglement, waarin de aanpassing van de ingegane pensioenen is vastgelegd. Door de Stichting Pensioenfonds KBB is een pensioenraad opgericht. In de pensioenraad zijn vertegenwoordigd de actieven (de werkenden) en de postactieven. Dat zijn degenen, die met VUT zijn of gepensioneerd en degenen die het concern hebben verlaten, maar later nog wel recht op pensioen hebben. De leden van de Pensioenraad worden benoemd door de COR. De vertegenwoordigers van de actieven worden voorgedragen door de ondernemingsraden van de werkmaatschappijen. De vertegenwoordigers van de postactieven worden voorgedragen door onze vereniging. De zittende pensioenraad bestaat uit twintig personen, waaronder zes vertegenwoordigers van de postactieven. Wat willen wij nog bereiken Inmiddels hebben de postactieven ook hun intrede gedaan in het bestuur van het Pensioenfonds. Dit bestuur wordt voor de helft benoemd door de Raad van

6 Bestuur van KBB en voor de helft door de Pensioenraad. Aan beide zijden zit een post actieve*. Wat wij nog niet hebben bereikt, maar waar voortdurend de aandacht op is gericht, is dat het bestuur van het Pensioenfonds eigenlijk uit drie groepen zou moeten bestaan: werkgevers, werknemers en postactieven. Iedere groep zou zo zijn specifieke belangen het beste naar voren kunnen brengen. Om dat te bereiken is een wetswijziging nodig. *Post actieve is een pensioendeelnemer niet meer werkzaam bij een bepaald bedrijf en (nog) geen pre-, ouderdoms- of arbeidsongeschiktheidspensioen ontvangt. Om onze stem beter te kunnen laten horen, onder andere voor die zo gewenste wetswijziging, zijn wij aangesloten bij een landelijke vereniging, de Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden (NVOG). Daarbij zijn bijna 40 soortgelijke verenigingen aangesloten met in totaal zo n leden. Dat is maar een klein deel van de ongeveer pensioenfondsen die er bestaan. De NVOG maakt deel uit van het CSO (Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties). Via deze organisatie vindt regelmatig overleg plaats met de overheid en de politieke partijen. In de tweede helft van 1998 is een convenant tot stand gekomen. In deze overeenkomst hebben vertegenwoordigers van het CSO en de Stichting van de Arbeid afgesproken dat er maatregelen genomen zullen worden om deelnemers en gepensioneerden van pensioenfondsen meer zeggenschap te geven. Het convenant kwam er, mede door druk van de staatssecretaris voor Sociale Zaken. Die dreigde met wetgeving te komen, indien partijen niet tot overeenstemming kwamen. Bij de uitvoering van dat convenant is de NVOG sterk betrokken. De NVOG is druk doende om betere behartiging van de belangen van (nog niet) gepensioneerden te bereiken. Er ontstond een vereniging van ruim 1100 KBB ers 'in ruste', met een door de leden gekozen bestuur. Minstens twee bestuursleden zijn deskundig op het ingewikkelde terrein van pensioenen en pensioenwetgeving. De bestuursleden zijn allen onbetaalde vrijwilligers.

7 Fusie Vendex en KBB Na de fusie tussen Vendex en KBB werden in 2001 de statuten aangepast en de naam veranderd in Vereniging van Gepensioneerden Vendex/KBB. Het lidmaatschap werd opengesteld voor alle gepensioneerden uit het nieuwe concern Vendex/KBB. De vereniging groeide in korte tijd van ongeveer 900 tot bijna 3000 leden. De twee bestaande Ondernemingspensioenfondsen, Ondernemingspensioenfonds KBB en Ondernemingspensioenfonds Vendex werden samengevoegd in de Stichting Pensioenfonds Vendex/ KBB. De vereniging van gepensioneerden was in het bestuur van het pensioenfonds vertegenwoordigd. Dit pensioenfonds kende daarnaast een pensioenraad. Hierin werd een aantal zetels bezet door bestuursleden van de vereniging. Sinds 1990 bestond er namelijk een wettelijk recht op medezeggenschap en dus vertegenwoordiging in bestuursorganen. Fusie Stichting Pensioenfonds Vendex/KBB met het Bedrijfstak Pensioenfonds Detailhandel Maxeda BV de nieuwe eigenaar van het voormalige concern Vendex/KBB heeft omstreeks 2006 het proces in gang gezet voor een fusie van de Stichting Pensioenfonds Vendex/ KBB met de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Detailhandel, het Bpf-D. Deze fusie heeft begin 2007 zijn beslag gekregen. In de onderhandelingsperiode zijn de belangen van de gepensioneerden met volle inzet verdedigd door onze bestuursleden en de leden van de pensioenraad. Een grotere belangenvereniging Nu de Stichting Pensioenfonds Vendex/KBB is overgegaan in de Bpf-D, heeft het bestuur zich beraden op haar positie en de toekomst voor de vereniging. In de Algemene Ledenvergadering van april 2007 heeft het bestuur de opdracht van de leden aanvaard om de haalbaarheid te onderzoeken van één grote belangenvereniging voor alle pensioengerechtigden uit het Bpf-D. Er zijn in een korte periode plannen ontworpen en in een extra ALV in oktober 2007 werden de nieuwe statuten unaniem door de leden goedgekeurd. Deze zijn op 14 november 2007 notarieel gepasseerd.

8 Inmiddels heeft de vereniging drie vertegenwoordigers voorgedragen om zitting te nemen in de Deelnemersraad van het Bpf-D. Twee hiervan, die van het CNV, worden op hun verzoek bezet door bestuursleden van onze vereniging. Er is hard gewerkt aan de voorwaardenscheppende condities om een grote wervingscampagne te starten. Een wervingsbrochure is in voorbereiding. Er is een nieuw logo ontwikkeld, de OutFit is in een nieuw jasje gestoken en de realisatie van de website completeren de voorwaarden voor een grote, actieve belangenvereniging. Medezeggenschap Gepensioneerden in Pensioenfondsbesturen In juli 2008 werd er door de Tweede Kamerleden Koser Kaya (D 66) en Blok (VVD) een voorstel van wet ingediend voor wijziging van de Pensioenwet. Hierin wordt de medezeggenschap van gepensioneerden in pensioenfondsbesturen nog nadrukkelijker geregeld en worden pensioenfondsen verplicht mee te werken aan het oprichten en in stand houden van verenigingen van gepensioneerden. Dit voorstel is door de Tweede Kamer aanvaard en in januari 2012 door de Eerste Kamer goedgekeurd. Overigens nam onze vereniging (V.G.D.) na de goedkeuring van de statuten en uitwerking van de expansieplannen een unieke plaats in als eerste en enige Vereniging van Gepensioneerden binnen een Bedrijfstak Pensioenfonds in Nederland. Gepensioneerden en hun organisaties hebben lang gestreefd naar medezeggenschap in bestuur en andere organen van hun pensioenfondsen. Na de goedkeuring van het eerder genoemde wetsvoorstel is daardoor, bij inwerkingtreding van deze wet, een wettelijk kader ontstaan. Mede naar aanleiding van deze nieuwe wetgeving en de turbulente ontwikkelingen in heel pensioenland heeft het bestuur van de vereniging zich opnieuw beraden op haar positie en de toekomst van de vereniging. Een nieuwe belangenvereniging voor de gehele detailhandel Uit onderzoek is gebleken dat er naast het Bpf-D nog een aantal detailhandelgerelateerde pensioenfondsen bestaan. Ook werd duidelijk dat bij vele van deze pensioenfondsen geen belangenverenigingen bestaan. Dit bleek overigens ook voor een aantal ondernemingspensioenfondsen, gerelateerd aan de detailhandel. De oriëntaties op dit front hebben geleid tot het besluit om het lidmaatschap van de belangenvereniging V.G.D. open te stellen voor alle gepensioneerden, die een pensioen genieten van welk detailhandel-gerelateerd Ondernemings- Bedrijfstakpensioenfonds in Nederland dan ook. In de Algemene Ledenvergadering van 2 mei 2012 werd dit voornemen van het bestuur met algemene stemmen aangenomen en werd een statutenwijziging goedgekeurd.

9 Een grote stap voorwaarts in de groeimogelijkheden van de vereniging en, nog belangrijker, de opvulling van een leemte voor vele gepensioneerden uit de detailhandel, die tot dat moment geen belangenvertegenwoordiging kenden. Het potentieel aan gepensioneerden voor lidmaatschap van een belangenvereniging komt daardoor op ongeveer mogelijke leden te liggen.

Profiel van de Vereniging.

Profiel van de Vereniging. Profiel van de Vereniging. In juli 1987 werd in Rotterdam officieel de Vereniging van Gepensioneerden KBB opgericht. Een belangenvereniging voor gepensioneerden uit het voormalige KBB concern. Na de fusie

Nadere informatie

A.1 Is het aantal werknemersvertegenwoordigers ten minste gelijk aan het aantal werkgeversvertegenwoordigers in het bestuur?

A.1 Is het aantal werknemersvertegenwoordigers ten minste gelijk aan het aantal werkgeversvertegenwoordigers in het bestuur? Stroomschema medezeggenschap in een ondernemingspensioenfonds De Stichting van de Arbeid (hierna STAR) en het Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties (hierna CSO) hebben een medezeggenschapsconvenant

Nadere informatie

V & A s n.a.v. Wet versterking bestuur pensioenfondsen d.d. 24 januari 2014

V & A s n.a.v. Wet versterking bestuur pensioenfondsen d.d. 24 januari 2014 V & A s n.a.v. Wet versterking bestuur pensioenfondsen d.d. 24 januari 2014 Inleiding Zoals bekend treedt de Wet versterking bestuur pensioenfonds op 1 juli 2014 in werking. Deze wet leidt tot aanpassing

Nadere informatie

2 Bedrijfstakpensioenfondsen

2 Bedrijfstakpensioenfondsen 2 Bedrijfstakpensioenfondsen 2.1 Medezeggenschap van gepensioneerden Bedrijfstakpensioenfondsen worden in het convenant opgeroepen om een (wettelijke) raad op te richten. In onderstaande tabel staat een

Nadere informatie

Reactie op het voorontwerp van Wet versterking bestuur pensioenfondsen

Reactie op het voorontwerp van Wet versterking bestuur pensioenfondsen N 7855 Bst/AR/HS/16 augustus 2011 Reactie op het voorontwerp van Wet versterking bestuur pensioenfondsen Algemeen De minister van SZW heeft op 1 juli 2011 het voorontwerp van Wet versterking bestuur pensioenfondsen

Nadere informatie

VAN WAARDE. SympoSium. In dit nummer:

VAN WAARDE. SympoSium. In dit nummer: Uitgave van de Vereniging van Gepensioneerden uit de Detailhandel posium wordt gehouden in het Theater van het van de Openbare Bibliotheek van Amsterdam (OBA) e naast Restaurant la Place 22e jaargang,

Nadere informatie

3 Ondernemingspensioenfondsen

3 Ondernemingspensioenfondsen 3 Ondernemingspensioenfondsen 3.1 Medezeggenschap van gepensioneerden Ondernemingspensioenfondsen worden in het convenant opgeroepen om een (wettelijke) raad op te richten of directe bestuursvertegenwoordiging

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 31 537 Voorstel van wet van de leden Koşer Kaya en Blok tot wijziging van de Pensioenwet met betrekking tot een evenwichtige samenstelling van

Nadere informatie

Vereniging Gepensioneerden SABIC-IP

Vereniging Gepensioneerden SABIC-IP 1 Opening door Voorzitter AGENDA ALV 12 APRIL 2012 2 Mededelingen en ingekomen stukken 2.1 Vaststellen agenda 2.2 Algemene voortgang van de Vereniging 3 Secretariële zaken 3.1 Huishoudelijk Reglement vaststelling.

Nadere informatie

Bestuursmodellen pensioenfonds

Bestuursmodellen pensioenfonds Bestuursmodellen pensioenfonds Schets en vooruitblik op basis van het wetsontwerp Wet versterking bestuur pensioenfondsen Vereniging pensioengerechtigden Detailhandel door Rinus de Mooij 1 Huidige structuur

Nadere informatie

Bijlage 1: vragenlijst bedrijfstakpensioenfondsen

Bijlage 1: vragenlijst bedrijfstakpensioenfondsen Bijlage 1: vragenlijst bedrijfstakpensioenfondsen 41 42 Vragenlijst medezeggenschap gepensioneerden bedrijfstakpensioenfondsen In 2003 zijn de Stichting van de Arbeid en het Coördinatieorgaan Samenwerkende

Nadere informatie

Bijlage 1: Nadere toelichting behorende bij paragraaf 3 over de toezeggingen

Bijlage 1: Nadere toelichting behorende bij paragraaf 3 over de toezeggingen Bijlage 1: Nadere toelichting behorende bij paragraaf 3 over de toezeggingen Oprichting vereniging van gepensioneerden Toegezegd is dat bij de evaluatie aandacht zal worden besteed aan de klacht dat pensioenfondsen

Nadere informatie

Deelnemersvergadering Stichting CRH Pensioenfonds. 26 juni 2014 De Meern

Deelnemersvergadering Stichting CRH Pensioenfonds. 26 juni 2014 De Meern Deelnemersvergadering Stichting CRH Pensioenfonds 26 juni 2014 De Meern Agenda 1. Opening 2. Aanleiding Nieuw Bestuursmodel 3. Partijen bij uitvoering pensioenregeling 4. Toelichting wettelijk kader 5.

Nadere informatie

Meepraten over pensioen

Meepraten over pensioen Meepraten over pensioen Meepraten? Meepraten over pensioen? Waarom niet? Pensioen is belangrijk genoeg. Alle reden dus om te kijken op welke manier je invloed kunt uitoefenen op de pensioenregeling. Ben

Nadere informatie

3.1.1 Stand van zaken medezeggenschap gepensioneerden

3.1.1 Stand van zaken medezeggenschap gepensioneerden 3 BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDSEN In dit hoofdstuk gaan we in op de vertegenwoordiging van gepensioneerden bij bedrijfstakpensioenfondsen na invoering van het convenant. We vergelijken deze gegevens met de

Nadere informatie

4. Medezeggenschap bij ondernemingspensioenfondsen

4. Medezeggenschap bij ondernemingspensioenfondsen 4. Medezeggenschap bij ondernemingspensioenfondsen In het convenant en in de Pensioenwet is er verschil tussen de positie van ondernemingspensioenfondsen en bedrijfstakpensioenfondsen. Bedrijfstakpensioenfondsen

Nadere informatie

Toelichting bij brief aan Stas Klijnsma dd. 14 maart 2014, P.C./MVE/ Mag een pensioenfonds gewogen stemverhoudingen hanteren in het bestuur?

Toelichting bij brief aan Stas Klijnsma dd. 14 maart 2014, P.C./MVE/ Mag een pensioenfonds gewogen stemverhoudingen hanteren in het bestuur? Toelichting bij brief aan Stas Klijnsma dd. 14 maart 2014, P.C./MVE/2014.160 Mag een pensioenfonds gewogen stemverhoudingen hanteren in het bestuur? Pensioenfondsbesturen bereiden zich voor op hun nieuwe

Nadere informatie

2. in dit bredere wetsvoorstel, in te dienen door het Kabinet of vanuit de Tweede Kamer, rekening te houden met de volgende aspecten:

2. in dit bredere wetsvoorstel, in te dienen door het Kabinet of vanuit de Tweede Kamer, rekening te houden met de volgende aspecten: ?. Ai J J i ~ «,-,.* Bezuidenhoutseweg 60 VAN D E ARBEID postbus904o5 2509 LK Den Haag tel. 070-499577 fax 070-499 796 e-mail: w.kroes@stvda.nl 27 november 2009 Oproep van de Stichting van de Arbeid, ondersteund

Nadere informatie

UITNODIGING. voor de Algemene Vergadering van de Vereniging van (Vroeg)gepensioneerden van de Stichting Pensioenfonds Thales Nederland, de VVSPTN

UITNODIGING. voor de Algemene Vergadering van de Vereniging van (Vroeg)gepensioneerden van de Stichting Pensioenfonds Thales Nederland, de VVSPTN LOGGED OUT Jaargang #10; nummer #1; februari 2015 UITNODIGING voor de Algemene Vergadering van de Vereniging van (Vroeg)gepensioneerden van de Stichting Pensioenfonds Thales Nederland, de VVSPTN op woensdag

Nadere informatie

Stichting IKEA Pensioenfonds. Reglement Verantwoordingsorgaan

Stichting IKEA Pensioenfonds. Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting IKEA Pensioenfonds Reglement Verantwoordingsorgaan Artikel 1. Definities In dit reglement wordt verstaan onder: a) Bestuur: het bestuur van het fonds. b) Code Pensioenfondsen: de Code opgesteld

Nadere informatie

EVALUATIE MEDEZEGGENSCHAP GEPENSIONEERDEN. - eindrapport - drs. R.C. van Geuns drs. K.J.C. Senden drs. E.M. Verveen

EVALUATIE MEDEZEGGENSCHAP GEPENSIONEERDEN. - eindrapport - drs. R.C. van Geuns drs. K.J.C. Senden drs. E.M. Verveen EVALUATIE MEDEZEGGENSCHAP GEPENSIONEERDEN - eindrapport - drs. R.C. van Geuns drs. K.J.C. Senden drs. E.M. Verveen Amsterdam, juli 2001 Regioplan publikatienr. 414 Max Euweplein 36 1017 MB Amsterdam Tel.:

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Autoriteit Financiële Markten

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Autoriteit Financiële Markten Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Autoriteit Financiële Markten Artikel 1. Begripsomschrijvingen In dit reglement wordt verstaan onder: a. bestuur: het bestuur van het fonds; b. deelnemer:

Nadere informatie

Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende

Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende HUISHOUDELIJK REGLEMENT van de afdeling Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende 1 Inhoud Artikel Omschrijving Bladzijde 1 De afdeling 2 2 Doel van de afdeling 2 3 Leden van de afdeling 2 4 De algemene ledenvergadering

Nadere informatie

24 juni 2010. 1. Doel van het convenant

24 juni 2010. 1. Doel van het convenant 24 juni 2010 Convenant Bevordering Diversiteit Pensioenfondsen (achterbanversie) Afspraken en aanbevelingen gericht op het vergroten van de diversiteit in de samenstelling van fondsbesturen, deelnemersraden

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland.

Huishoudelijk Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland. Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland. Artikel 1. Begripsomschrijvingen De definities als opgenomen in Artikel 1 van de statuten van het pensioenfonds zijn van overeenkomstige toepassing op dit

Nadere informatie

de aangesloten onderneming volgens de statuten van het pensioenfonds; de personen, in dienst van de werkgever.

de aangesloten onderneming volgens de statuten van het pensioenfonds; de personen, in dienst van de werkgever. REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN Van Stichting Pensioenfonds Holland Casino Artikel 1. Definities Bestuur: Ondernemingsraad: Pensioenreglement: Statuten: Uitvoeringsovereenkomst: Vereniging van gepensioneerden:

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2014 198 Besluit van 2 juni 2014 tot wijziging van het Besluit uitvoering Pensioenwet en Wet verplichte beroepspensioenregeling en het Besluit financieel

Nadere informatie

Aangenomen en overgenomen amendementen

Aangenomen en overgenomen amendementen Overzicht van stemmingen in de Tweede Kamer afdeling Inhoudelijke Ondersteuning aan De leden van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid datum 19 juni 2015 Betreffende wetsvoorstel: 34117

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan. van de. Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Schilders-, Afwerkings- en Glaszetbedrijf

Reglement Verantwoordingsorgaan. van de. Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Schilders-, Afwerkings- en Glaszetbedrijf Reglement Verantwoordingsorgaan van de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Schilders-, Afwerkings- en Glaszetbedrijf Februari 2014 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Artikel 1 - Samenstelling van het

Nadere informatie

Info over de PENSIOENWET voor Ondernemingspensioenfondsen. Nieuwe verdeling verantwoordelijkheden tussen werkgever, werknemer en pensioenuitvoerder

Info over de PENSIOENWET voor Ondernemingspensioenfondsen. Nieuwe verdeling verantwoordelijkheden tussen werkgever, werknemer en pensioenuitvoerder Info over de PENSIOENWET voor Ondernemingspensioenfondsen Nieuwe verdeling verantwoordelijkheden tussen werkgever, werknemer en pensioenuitvoerder De Pensioenwet Op 26 september is de Pensioenwet na jarenlange

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Equens

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Equens Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Equens 1 Artikel 1. Definities Fonds Stichting Pensioenfonds Equens Werkgever Equens SE Bestuur Het bestuur van het Fonds Verantwoordingsorgaan Het

Nadere informatie

Profielschets voor lid verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds DuPont Nederland

Profielschets voor lid verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds DuPont Nederland 1 Profielschets voor lid verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds DuPont Nederland Inhoudsopgave 1. Profielschets lid verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds DuPont Nederland 2 1.1. Het pensioenfonds...

Nadere informatie

Zet je in voor een goed pensioen! Stel je kandidaat voor het nieuwe verantwoordingsorgaan

Zet je in voor een goed pensioen! Stel je kandidaat voor het nieuwe verantwoordingsorgaan Maart 2014 Newsflash Pensioenfonds Abbott Nederland Zet je in voor een goed pensioen! Stel je kandidaat voor het nieuwe verantwoordingsorgaan Abbott en AbbVie hebben een goede pensioenregeling. De inhoud

Nadere informatie

: de werknemer die deelnemer is in de pensioenregeling van het pensioenfonds. : de Centrale Ondernemingsraad Wolters Kluwer Holding Nederland b.v.

: de werknemer die deelnemer is in de pensioenregeling van het pensioenfonds. : de Centrale Ondernemingsraad Wolters Kluwer Holding Nederland b.v. In werking 01-01-2017 Artikel 1. Begripsbepalingen De begripsbepalingen als opgenomen in artikel 1 van de statuten van de Stichting Pensioenfonds Wolters Kluwer Nederland zijn van overeenkomstige toepassing

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR DE BOUWNIJVERHEID

REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR DE BOUWNIJVERHEID REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR DE BOUWNIJVERHEID 1 Het bestuur van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid, Gelet op, artikel 16b, van

Nadere informatie

De Rol van de Ondernemingsraad bij Pensioen. 1. Wettelijke bevoegdheid

De Rol van de Ondernemingsraad bij Pensioen. 1. Wettelijke bevoegdheid De Rol van de Ondernemingsraad bij Pensioen Wat zijn de rechten ( en plichten?) van de Ondernemingsraad als het om het pensioendossier gaat? Zodra het gaat om de collectieve pensioenregeling dan heeft

Nadere informatie

Profielschets lid Raad van Toezicht. 20 mei 2019

Profielschets lid Raad van Toezicht. 20 mei 2019 Profielschets lid Raad van Toezicht 20 mei 2019 71649 092004 1. INLEIDING Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Kappersbedrijf (hierna: Pensioenfonds Kappers) is het pensioenfonds voor de kappersbranche.

Nadere informatie

4. Bestuurders van het fonds kunnen geen lid zijn van het Verantwoordingsorgaan.

4. Bestuurders van het fonds kunnen geen lid zijn van het Verantwoordingsorgaan. Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Astellas Definities Artikel 1 a. (Pensioen)fonds: Stichting Pensioenfonds Astellas; b. Bestuur: Het bestuur van het fonds; c. Verantwoordingsorgaan;

Nadere informatie

Het speelveld van de medezeggenschap bij wijziging pensioenregeling. Bijeenkomst VVA, 30 mei 2013 Nicolette Opdam

Het speelveld van de medezeggenschap bij wijziging pensioenregeling. Bijeenkomst VVA, 30 mei 2013 Nicolette Opdam Het speelveld van de medezeggenschap bij wijziging pensioenregeling Bijeenkomst VVA, 30 mei 2013 Nicolette Opdam Inhoud presentatie Pensioen de basisdocumenten De pensioenovereenkomst De uitvoeringsovereenkomst

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds AT&T Nederland. SPAN beleggingscommissie

Stichting Pensioenfonds AT&T Nederland. SPAN beleggingscommissie SPAN beleggingscommissie Versie: 2 Goedgekeurd door het bestuur Datum: 11-11-2011 Inhoud Inleiding... 3 Artikel 1. Begripsomschrijvingen... 3 Artikel 2. Samenstelling beleggingscommissie... 3 Artikel 3.

Nadere informatie

REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR DE BOUWNIJVERHEID. Reglement VO bpfbouw

REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR DE BOUWNIJVERHEID. Reglement VO bpfbouw REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR DE BOUWNIJVERHEID 1 Begripsomschrijvingen Artikel 1 In dit reglement wordt verstaan onder: Stichting: Bestuur: Fonds: Statuten:

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2010 2011 31 537 Voorstel van wet van de leden Koşer Kaya en Blok tot wijziging van de Pensioenwet met betrekking tot een evenwichtige samenstelling van

Nadere informatie

Code Rechtstreeks verzekerde regelingen

Code Rechtstreeks verzekerde regelingen Code Rechtstreeks verzekerde regelingen Voorwoord De (hierna: de Code) is opgesteld door het Verbond van Verzekeraars en de Stichting van de Arbeid. Met de Code wordt nader invulling gegeven aan de waarborging

Nadere informatie

Artikel 1 - Definities

Artikel 1 - Definities Reglement Verantwoordingsorgaan Versie BV 21 december 2016 Artikel 1 - Definities In dit reglement wordt verstaan onder: Pensioenfonds: Bestuur: het bestuur van het Pensioenfonds Verantwoordingsorgaan:

Nadere informatie

Info over de PENSIOENWET voor Bedrijfstakpensioenfondsen. Nieuwe verdeling verantwoordelijkheden tussen werkgever, werknemer en pensioenuitvoerder

Info over de PENSIOENWET voor Bedrijfstakpensioenfondsen. Nieuwe verdeling verantwoordelijkheden tussen werkgever, werknemer en pensioenuitvoerder Info over de PENSIOENWET voor Bedrijfstakpensioenfondsen Nieuwe verdeling verantwoordelijkheden tussen werkgever, werknemer en pensioenuitvoerder De Pensioenwet Na jarenlange discussie is de Pensioenwet

Nadere informatie

VOORGENOMEN LIQUIDATIE PENSIOENFONDS

VOORGENOMEN LIQUIDATIE PENSIOENFONDS VOORGENOMEN LIQUIDATIE PENSIOENFONDS Deelnemersvergadering 14 september 2015 Voorgenomen liquidatie pensioenfonds 14 september 2015 Pagina 1 AGENDA Regelingen pensioenfonds Achtergrond Voorgenomen besluit

Nadere informatie

Voorstel van wet houdende invoering van de Pensioenwet (Invoerings- en aanpassingswet Pensioenwet)

Voorstel van wet houdende invoering van de Pensioenwet (Invoerings- en aanpassingswet Pensioenwet) Voorstel van wet houdende invoering van de Pensioenwet (Invoerings- en aanpassingswet Pensioenwet) Allen die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten: Alzo Wij in overweging genomen hebben,

Nadere informatie

7 VERBOND VAN VERZEKERAARS

7 VERBOND VAN VERZEKERAARS 7 VERBOND VAN VERZEKERAARS STICHTING VAN DE ARBEID Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Mevrouw drs. J. Klijnsma, staatssecretaris Postbus 90801 2509 LV DEN HAAG Den Haag : 31 oktober 2013 Betreft

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 182 Wijziging van de Pensioenwet en enige andere wetten in verband met versterking van het bestuur bij pensioenfondsen en enige andere wijzigingen

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van het verantwoordingsorgaan (definitief) Bedrijfstakpensioenfonds voor de drankindustrie

Huishoudelijk reglement van het verantwoordingsorgaan (definitief) Bedrijfstakpensioenfonds voor de drankindustrie Huishoudelijk reglement van het verantwoordingsorgaan (definitief) Bedrijfstakpensioenfonds voor de drankindustrie Juli 2014 Artikel 1 Begripsbepalingen Definities Dit reglement verstaat onder: fonds:

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Sligro Food Group. Reglement Verantwoordingsorgaan

Stichting Pensioenfonds Sligro Food Group. Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Sligro Food Group Reglement Verantwoordingsorgaan Artikel 1 Begripsomschrijvingen Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen van de statuten van de Stichting Pensioenfonds

Nadere informatie

REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING PENSIOENFONDS ERNST & YOUNG ROTTERDAM. 1 juli 2014

REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING PENSIOENFONDS ERNST & YOUNG ROTTERDAM. 1 juli 2014 REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING PENSIOENFONDS ERNST & YOUNG ROTTERDAM 1 juli 2014 06-06-2014 INHOUDSOPGAVE Artikel 1 Begripsbepalingen 2 Artikel 2 Samenstelling van het Verantwoordingsorgaan

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR DE DRANKINDUSTRIE mei 2009 B EGRIPSBEPALINGEN Artikel 1 Definities Dit reglement verstaat onder: fonds: bestuur:

Nadere informatie

2009: een actief jaar met interessante ontwikkelingen

2009: een actief jaar met interessante ontwikkelingen Verkort jaarverslag 2009 2009: een actief jaar met interessante ontwikkelingen Het jaar 2009 stond in het teken van het treffen van maatregelen om de financiële positie van het fonds weer op het gewenste

Nadere informatie

Reglement deelnemersraad BPF Bouw

Reglement deelnemersraad BPF Bouw Reglement deelnemersraad BPF Bouw Artikel 1 Begripsomschrijvingen In dit reglement wordt verstaan onder: Stichting: Bestuur: Statuten: Pensioenreglement: Deelnemers: Pensioengerechtigden: Stichting Bedrijfstakpensioenfonds

Nadere informatie

Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan 2018

Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan 2018 Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan 2018 Preambule Een belangrijk orgaan binnen het pensioenfonds is het verantwoordingsorgaan. Het verantwoordingsorgaan vormt samen met de Raad van Toezicht het

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 36795 24 december 2014 Mode-, Interieur-, Tapijt-, en Textielindustrie Regeling Aanvulling Periodieke Uitkeringen 2014

Nadere informatie

Reglement verantwoordingsorgaan van Stichting Pensioenfonds HaskoningDHV

Reglement verantwoordingsorgaan van Stichting Pensioenfonds HaskoningDHV van Stichting Pensioenfonds HaskoningDHV Artikel 1. Begripsbepalingen Bestuur Het bestuur van het pensioenfonds Code Pensioenfondsen De Code Pensioenfondsen van september 2013 zoals opgesteld door de Pensioenfederatie

Nadere informatie

VERKIEZINGSREGLEMENT voor bestuursleden namens pensioengerechtigden

VERKIEZINGSREGLEMENT voor bestuursleden namens pensioengerechtigden VERKIEZINGSREGLEMENT voor bestuursleden namens pensioengerechtigden Stichting Pensioenfonds voor de Nederlandse Groothandel SPNG versie februari 2014 versie februari 2014 Verkiezingsreglement 1 Artikel

Nadere informatie

AEGON STELT WIJZGINGEN IN CORPORATE GOVERNANCE VOOR OM ZEGGENSCHAP AANDEELHOUDERS TE VERSTERKEN

AEGON STELT WIJZGINGEN IN CORPORATE GOVERNANCE VOOR OM ZEGGENSCHAP AANDEELHOUDERS TE VERSTERKEN 205722 PERSBERICHT AEGON STELT WIJZGINGEN IN CORPORATE GOVERNANCE VOOR OM ZEGGENSCHAP AANDEELHOUDERS TE VERSTERKEN STRUCTUURREGIME VERLATEN; STEMRECHT VERENIGING AEGON TERUGGEBRACHT AEGON N.V. is van plan

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Avery Dennison. Reglement Verantwoordingsorgaan

Stichting Pensioenfonds Avery Dennison. Reglement Verantwoordingsorgaan Reglement Verantwoordingsorgaan Versie 01-07-2014 Artikel 1. Definities Bestuur: Intern Toezicht: Verantwoordingsorgaan: Het bestuur van het pensioenfonds. De visitatiecommissie van het pensioenfonds.

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds van de KAS BANK

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds van de KAS BANK Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds van de KAS BANK REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN Bedoeld in artikel 17 van de Statuten van het Pensioenfonds. Vastgesteld door het bestuur bij besluit

Nadere informatie

Wolters Kluwer Nederland B.V. Reglement Sociale Pensioencommissie

Wolters Kluwer Nederland B.V. Reglement Sociale Pensioencommissie Wolters Kluwer Nederland B.V. Reglement Sociale Pensioencommissie In werking 01-07-2014 Artikel 1. Begripsbepalingen De begripsbepalingen als opgenomen in artikel 1 van de statuten van de Stichting Pensioenfonds

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT Deel 1 ALGEMENE VERGADERING Samenstelling van de Algemene Vergadering Procedure voor culturele verenigingen, organisaties en instellingen Art. 1 Een culturele organisatie, vereniging

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement als bedoeld in artikel 19 van de statuten van Stichting Pensioenfonds Staples.

Huishoudelijk reglement als bedoeld in artikel 19 van de statuten van Stichting Pensioenfonds Staples. Huishoudelijk reglement als bedoeld in artikel 19 van de statuten van Stichting Pensioenfonds Staples. Artikel 1 Definities. De in artikel 1 van de statuten van het pensioenfonds vastgelegde begripsbepalingen

Nadere informatie

De Stichting Kuwait Petroleum Pensioenfonds Nederland. De werkgever: de aangesloten ondernemingen zoals nader omschreven in de statuten.

De Stichting Kuwait Petroleum Pensioenfonds Nederland. De werkgever: de aangesloten ondernemingen zoals nader omschreven in de statuten. Reglement Verantwoordingsorgaan Artikel 1. Definities Het fonds: De Stichting Kuwait Petroleum Pensioenfonds Nederland. De werkgever: de aangesloten ondernemingen zoals nader omschreven in de statuten.

Nadere informatie

REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN Stichting Pensioenfonds Thales Nederland. Artikel 2. Samenstelling van het Verantwoordingsorgaan

REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN Stichting Pensioenfonds Thales Nederland. Artikel 2. Samenstelling van het Verantwoordingsorgaan REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN Stichting Pensioenfonds Thales Nederland (versie definitief 31 maart 2016) Artikel 1. Definities Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen van de statuten van Stichting

Nadere informatie

Regeling van werkzaamheden van het Verantwoordingsorgaan van de. lnstelling Pensioenfonds van de Nederlandse Bisdommen;

Regeling van werkzaamheden van het Verantwoordingsorgaan van de. lnstelling Pensioenfonds van de Nederlandse Bisdommen; Regeling van werkzaamheden van het Verantwoordingsorgaan van de lnstelling Pensioenfonds van de Nederlandse Bisdommen Het bestuur, gelet op artikel 33 van de Pensioenwet; gelet op de Code Pensioenfondsen,

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan 1

Reglement Verantwoordingsorgaan 1 Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Groothandel in Vlakglas, de Groothandel in Verf, het Glasbewerkings- en het Glazeniersbedrijf Reglement Verantwoordingsorgaan

Nadere informatie

Verkiezingsreglement PWRI verantwoordingsorgaan

Verkiezingsreglement PWRI verantwoordingsorgaan Verkiezingsreglement PWRI verantwoordingsorgaan 1 Preambule De wet versterking bestuur pensioenfondsen bepaalt dat in het verantwoordingsorgaan de deelnemers en de pensioengerechtigden op basis van onderlinge

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan

Reglement Verantwoordingsorgaan Reglement Verantwoordingsorgaan Artikel 1. Definities Het fonds: De werkgever: Werknemer: Deelnemer: Pensioengerechtigde: Gepensioneerde: Accountant: Actuaris: Het bestuur: De visitatiecommissie: Stichting

Nadere informatie

Verkiezingsreglement. in het verantwoordings orgaan. Versie september verkiezing van vertegenwoordigers van pensioengerechtigden

Verkiezingsreglement. in het verantwoordings orgaan. Versie september verkiezing van vertegenwoordigers van pensioengerechtigden Verkiezingsreglement verantwoordingsorgaan Versie september 2017 verkiezing van vertegenwoordigers van pensioengerechtigden in het verantwoordings orgaan van de Stichting Bedrijfstak pensioenfonds voor

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

4. Bestuurders van de fondsen kunnen geen lid zijn van het Verantwoordingsorgaan.

4. Bestuurders van de fondsen kunnen geen lid zijn van het Verantwoordingsorgaan. Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Astellas Definities Artikel 1 a. (Pensioen)fonds: Stichting Pensioenfonds Astellas; b. Bestuur: Het bestuur van beide fondsen; c. Verantwoordingsorgaan;

Nadere informatie

34674 Wijziging van de Pensioenwet en enige andere wetten vanwege een aantal wijzigingen van pensioenwetgeving (Verzamelwet pensioenen 2017)

34674 Wijziging van de Pensioenwet en enige andere wetten vanwege een aantal wijzigingen van pensioenwetgeving (Verzamelwet pensioenen 2017) Overzicht van stemmingen in de Tweede Kamer afdeling Inhoudelijke Ondersteuning aan De leden van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid datum 14 juni 2017 Betreffende wetsvoorstel: 34674

Nadere informatie

Reglement van het Verantwoordingsorgaan

Reglement van het Verantwoordingsorgaan Reglement van het Verantwoordingsorgaan Per 3 december 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk I Algemene bepalingen 3 Artikel 1 Begripsbepalingen 3 Artikel 2 Voorzitter en plaatsvervangend voorzitter 4 Artikel 3

Nadere informatie

Verkort Jaarverslag 2006

Verkort Jaarverslag 2006 Verkort Jaarverslag 2006 Pensioenfonds Achmea Stichting Pensioenfonds Achmea Personeel Jouw pensioen in beeld 2006 Met dit verslag brengt het bestuur je graag op de hoogte van het 2 e jaar van Stichting

Nadere informatie

Voorontwerp van wet tot wijziging van de Pensioenwet in verband met aanpassing van het bestuursmodel voor pensioenfondsen

Voorontwerp van wet tot wijziging van de Pensioenwet in verband met aanpassing van het bestuursmodel voor pensioenfondsen Voorontwerp van wet tot wijziging van de Pensioenwet in verband met aanpassing van het bestuursmodel voor pensioenfondsen Artikel I De Pensioenwet wordt als volgt gewijzigd: A Artikel 33 wordt als volgt

Nadere informatie

REGLEMENT REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN VAN STICHTING PENSIOENFONDS ECOLAB / 11

REGLEMENT REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN VAN STICHTING PENSIOENFONDS ECOLAB / 11 REGLEMENT REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN VAN STICHTING PENSIOENFONDS ECOLAB 01-07-2014 1 / 11 Begripsbepalingen Artikel 1 Definities Dit reglement verstaat onder: Fonds: Bestuur: Statuten: Pensioenreglement:

Nadere informatie

Beschrijving Pension Fund Governance Stichting Bedrijfspensioenfonds voor het Bakkersbedrijf

Beschrijving Pension Fund Governance Stichting Bedrijfspensioenfonds voor het Bakkersbedrijf Beschrijving Pension Fund Governance Stichting Bedrijfspensioenfonds voor het Bakkersbedrijf Dit is een uitgave van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Bakkersbedrijf Datum 15 juni 2012 1 Voorwoord

Nadere informatie

Aanwezig Breda: 27 leden; aanwezig Apeldoorn: eveneens 27 leden, inclusief bestuursleden.

Aanwezig Breda: 27 leden; aanwezig Apeldoorn: eveneens 27 leden, inclusief bestuursleden. Notulen van de Algemene Ledenvergadering van de Vereniging van Gepensioneerden Wegener VVG gehouden bij BN/De Stem op vrijdag 19 april te Breda en op dinsdag 23 april bij Koninklijke Wegener N.V. te Apeldoorn

Nadere informatie

VOORWOORD. Paul van Bakel (voorzitter) Pagina 2 van 7

VOORWOORD. Paul van Bakel (voorzitter) Pagina 2 van 7 JAARVERSLAG 2016 VOORWOORD In 2015 startten we het onderzoek naar één bedrijfstakregeling voor iedereen die werkzaam is als of bij een openbare apotheker. Begin 2016 werd duidelijk dat dit op de korte

Nadere informatie

Versie: Verkiezingsreglement vertegenwoordiger van pensioengerechtigden in het bestuur van Stichting Pensioenfonds F.

Versie: Verkiezingsreglement vertegenwoordiger van pensioengerechtigden in het bestuur van Stichting Pensioenfonds F. Versie: 2017-08-29 Verkiezingsreglement vertegenwoordiger INHOUDSOPGAVE Artikel 1 Begripsbepalingen... 3 Artikel 2 Kiesgerechtigd... 3 Artikel 3 Verkiesbaar... 3 Artikel 4 Verkiezingscommissie... 3 Artikel

Nadere informatie

Statuten en reglementen 2009

Statuten en reglementen 2009 2009 Statuten en reglementen 2009 Statuten Statuten februari 2009 - pagina 5 Statuten Inhoud Artikel Onderwerp Pagina 1 Naam en zetel... 7 2 Begripsbepalingen... 7 3 Doel, middelen en werkwijze... 7 4

Nadere informatie

a. WHW: Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (van 8 oktober 1993, te raadplegen op

a. WHW: Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (van 8 oktober 1993, te raadplegen op STATUTEN VMH Artikel 1: Begripsbepalingen In deze statuten wordt verstaan onder: a. WHW: Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (van 8 oktober 1993, te raadplegen op www.overheid.nl/bwbr00005682);

Nadere informatie

TOETSINGCRITERIA PENSIOENSTELSEL GEZAMENLIJKE OUDERENORGANISATIES

TOETSINGCRITERIA PENSIOENSTELSEL GEZAMENLIJKE OUDERENORGANISATIES TOETSINGCRITERIA PENSIOENSTELSEL GEZAMENLIJKE OUDERENORGANISATIES Doel: Het doel van deze notitie is het formuleren van criteria, waarmee voorstellen op pensioengebied kunnen worden beoordeeld. Strategie:

Nadere informatie

De dekkingsgraad van het Pensioenfonds is bijna elke maand anders. Dat komt vooral door de rentestand en onze beleggingsopbrengsten.

De dekkingsgraad van het Pensioenfonds is bijna elke maand anders. Dat komt vooral door de rentestand en onze beleggingsopbrengsten. Nieuwsbrief Ballast Nedam Pensioenfonds September 2013 Tijd voor een nieuwsbrief van uw Pensioenfonds. Er gebeurt veel in de Nederlandse pensioenwereld; dat kan u bijna niet zijn ontgaan. In onze vorige

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR HET VERANTWOORDINGSORGAAN VAN STICHTING PENSIOENFONDS ABP

REGLEMENT VOOR HET VERANTWOORDINGSORGAAN VAN STICHTING PENSIOENFONDS ABP REGLEMENT VOOR HET VERANTWOORDINGSORGAAN VAN STICHTING PENSIOENFONDS ABP Het bestuur van Stichting Pensioenfonds ABP, Gelet op artikel 18 lid 4 laatste zin, van de statuten van Stichting Pensioenfonds

Nadere informatie

Wet versterking bestuur pensioenfondsen

Wet versterking bestuur pensioenfondsen PENSIOEN 12 JULI 2013 Wet versterking bestuur pensioenfondsen Op 9 juli jl. heeft de Eerste Kamer de Wet versterking bestuur pensioenfondsen (de "Wet") aangenomen. Door deze Wet gaat de huidige bestuursstructuur

Nadere informatie

Uitvoeringsreglement Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Waterbouw

Uitvoeringsreglement Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Waterbouw Uitvoeringsreglement Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Waterbouw Artikel 1 Definities De begripsomschrijvingen zoals opgenomen in het Pensioenreglement Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Waterbouw (hierna:

Nadere informatie

Verkort jaarverslag 2006. stichting bedrijfstakpensioenfonds voor de detailhandel

Verkort jaarverslag 2006. stichting bedrijfstakpensioenfonds voor de detailhandel Verkort jaarverslag 2006 stichting bedrijfstakpensioenfonds voor de detailhandel Inleiding Hierbij ontvangt u het verkorte jaarverslag 2006 van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Detailhandel

Nadere informatie

Wij schreven al eerder over het feit dat onze

Wij schreven al eerder over het feit dat onze 86 jaargang 18, maart 2008 Uitgave van de Vereniging van Gepensioneerden uit de Detailhandel 22e jaargang, juni 2012 In dit nummer: van de voorzitter 1 Notulen 5e ALV 3 Persbericht V.G.D. 10 G.V. PME feliciteert

Nadere informatie

Profielschets voor lid verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Chemours Nederland

Profielschets voor lid verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Chemours Nederland 1 Profielschets voor lid verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Chemours Nederland Versie 1 juli 2017 Inhoudsopgave 1. Profielschets lid verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Chemours Nederland

Nadere informatie

Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan 2018

Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan 2018 Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan 2018 Preambule De wet versterking bestuur pensioenfondsen bepaalt dat de benoeming van pensioengerechtigden in het bestuur plaats vindt door zogeheten directe

Nadere informatie

Regels betreffende pensioenen (Pensioenwet) Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

Regels betreffende pensioenen (Pensioenwet) Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd: 30 413 Regels betreffende pensioenen (Pensioenwet) Nr... NOTA VAN WIJZIGING Ontvangen Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd: Na artikel 31 wordt een artikel ingevoegd, luidende : Artikel 31a.

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Brocacef Pensioenfonds

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Brocacef Pensioenfonds Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Brocacef Pensioenfonds Artikel 1 Begripsomschrijvingen Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen van de statuten van Stichting Brocacef Pensioenfonds van

Nadere informatie

Algemene ledenvergadering BPOA. 23 juni 2016

Algemene ledenvergadering BPOA. 23 juni 2016 Algemene ledenvergadering BPOA 23 juni 2016 Agenda 1. Opening 2. Mededelingen 3. Concept verslag ALV 23-11-15 4. Jaarverslag 2015 SPOA ter toelichting 5. Beleggingsbeleid SPOA 6. Onderzoek toekomstscenario

Nadere informatie

Versie april Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds UWV

Versie april Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds UWV Versie 0.1 9 april 2018 Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds UWV Artikel 1. Definities Op dit Verkiezingsreglement zijn de begripsomschrijvingen van de statuten van Stichting

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland 1 Reglement Verantwoordingsorgaan Artikel 1. Definities Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen van de statuten van

Nadere informatie