Sponsorverslag aankoop Toyota Liteace t.b.v. Macheo Children's Home

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sponsorverslag aankoop Toyota Liteace t.b.v. Macheo Children's Home"

Transcriptie

1 Sponsorverslag aankoop Toyota Liteace t.b.v. Macheo Children's Home Voor een betere toekomst voor weeskinderen in Kenia

2 Sponsorverslag aankoop Toyota Liteace t.b.v. Macheo Children s Home November 2005 Inleiding Dit sponsorverslag is geschreven door Marnix Huis in t Veld en Maureen Kromowirjo, de directors van Macheo Children s Home in Kenia. Het verslag is geschreven voor stichting Tumaini, de financier van de aankoop. Zowel stichting Tumaini als Macheo Children's Home streven naar volledige duidelijkheid en transparantie. Dit verslag poogt deze volledige duidelijkheid te geven. Dit verslag is als volgt opgebouwd: 1. Algemene beschrijving Macheo Children's Home 2. Noodzaak van het hebben van een eigen auto 3. Beschrijving van proces keuze auto 4. Beschrijving van de auto 5. Overzicht van gemaakte kosten 6. Dankwoord Bij dit verslag zijn de volgende bijlagen gevoegd: Bijlage 1 Koopovereenkomst met verkoper Bijlage 2 Vaststelling te betalen invoerbelasting Bijlage 3 Betalingsbewijs invoerbelasting Bijlage 4 Betalingsbewijs overige belastingen Bijlage 5 Betalingsbewijs fee clearing agent Met dit verslag is getracht complete inzage te geven in het project. Mochten er naar aanleiding van dit verslag desalniettemin nog vragen bestaan, dan zijn wij uiteraard altijd beschikbaar voor verdere verduidelijking of uitleg. U kunt ons bereiken via 1. Algemene beschrijving Macheo Children's Home Macheo Children's Home bestaat sinds september Het is gevestigd in Thika, Kenia. Thika ligt ongeveer 50 kilometer ten noorden van Nairobi. Momenteel is het kindertehuis gevestigd in een huurhuis. In 2006 zal de uiteindelijke huisvesting gereed zijn. Hiervoor is er een stuk land gekocht. Op dit stuk land zullen de slaapzalen, de keuken, de woonkamer, personeelswoningen, etc. gebouwd worden. Andere delen van dit land is gereserveerd voor het verbouwen van voedsel of speelterrein voor de kinderen. Per 1 november zijn de eerste personeelsleden gestart. Momenteel zijn dit een social worker en een groundsman (die het land alvast bewerkt en bewaakt). Per 1 december zullen de eerste kinderen een nieuw thuis kunnen vinden in Macheo Children's Home. Uiteindelijke doel is om 50 kinderen op te kunnen nemen. Deze kinderen zullen veelal weeskinderen of vondelingen zijn. Ook kunnen het kinderen zijn die door de kinderbescherming bij hun ouders weggehaald zijn. Uitgebreide informatie over Macheo Children's Home kunt u vinden op:

3 Bovenstaand figuur is een grafische weergave van de bouwplannen voor Macheo Children's Home. Deze weergave omvat twee slaapzalen, de woonkamer en de keuken. 2. Noodzaak van het hebben van een eigen auto Er zijn een aantal redenen waarom het hebben van een eigen auto noodzakelijk is: 1. Beschikbaarheid. Met vijftig kinderen is het onvermijdelijk dat er noodgevallen op zullen treden, waarin een kind of een personeelslid met spoed naar het ziekenhuis gebracht zal moeten worden. In Kenia is het 's nachts niet mogelijk een taxi of openbaar vervoer te organiseren. 2. Veiligheid. Helaas worden in Kenia de matatu's (taxi-busjes) regelmatig overvallen. Eigen vervoer vergroot de veiligheid voor de inzittenden en hun bezittingen aanzienlijk. 3. Efficiëntie. Met een gezin van vijftig mensen en alle bouwactiviteiten moeten er veel boodschappen gedaan worden! Eigen vervoer voorkomt dat we voor iedere grote lading een auto moeten huren. Eén van de eisen aan de auto was dan ook de laadcapaciteit. 4. Betrouwbaarheid. Het openbaar vervoer in Kenia is niet alleen onveilig, het is ook onbetrouwbaar. Met name aan het einde van de dag is het niet altijd zeker of de matatu's wel tot jouw eindbestemming rijden. Vanwege bovenstaande redenen zijn wij ervan overtuigd dat eigen vervoer noodzakelijk is voor een kindertehuis van deze omvang. De auto zal dan ook voor zeer diverse zaken gebruikt worden, dit gaat van boodschappen tot het bezoeken van kinderen (die vaak in zeer afgelegen en ontoegankelijke gebieden leven).

4 3. Beschrijving van het proces van de keuze van de auto Aangezien het kopen van een auto een grote investering behelst en het een erg belangrijke keuze is, is er veel tijd geïnvesteerd in het bekijken van veel verschillende auto's. Door het bekijken van zoveel aanbod, kregen we zelf ook een steeds beter beeld van wat een goede keuze zou zijn, wat gangbare prijzen zijn en welke problemen veel voorkomen. Lokale hulp is hierbij onontbeerlijk en we zijn dan ook erg blij dat we veel hulp hebben gekregen van degene die ons eerst de huurauto had geleverd. Hij heeft vrijwillig ons helemaal begeleid en uiteindelijk ook deze Toyota Liteace voor ons gevonden. Zonder hem was dit allemaal niet mogelijk geweest en we zijn hem (Peterson Ndegwa) dan ook nog steeds zeer dankbaar. Vanwege de veiligheid was betrouwbaarheid een absolute eis, om deze reden had dan ook een Toyota van het begin af aan onze grote voorkeur. Toyota geldt in Afrika als verreweg het meest betrouwbare merk. Aan het begin van het proces dachten we meer aan een 4x4, maar tijdens dit proces verschoof dat steeds meer richting een minibusje. Grote voordeel hiervan is uiteraard de capaciteit zowel voor personenvervoer, als voor boodschappen of bouwmaterialen. Nadeel is de geschiktheid voor onverharde wegen, met name gedurende het regenseizoen. Aangezien het land aan een goede verharde weg ligt hebben we besloten de laadcapaciteit zwaarder te laten wegen dan de off-road geschiktheid. Uiteindelijk hebben we deze Toyota Liteace gevonden, die verkocht werd door een Amerikaan die bij de Amerikaanse Ambassade werkte. Hij (Van Sherwood) had de auto zelf uit Japan geïmporteerd en was dus de enige eigenaar in Kenia geweest. Hij moest echter snel terug naar de Verenigde Staten en daarom wilde hij de auto verkopen. Aangezien de auto geregistreerd stond als ambassade-auto (met CD nummerborden) was de auto vrijgesteld van invoerbelasting. Die moest dus door de nieuwe eigenaar nog betaald worden. Gezien de noodzaak voor een snel vertrek was de prijs erg aantrekkelijk. Tijdens de onderhandelingen bleek de verkoper ook gecharmeerd van het idee dat de auto bij een kindertehuis gebruikt zou worden, het geen ook een positieve invloed op de prijs heeft gehad. 4. Beschrijving van de auto De auto is een Toyota Liteace uit bouwjaar 1996, bij aankoop had de auto kilometer gereden. De verkoper heeft hem altijd in onderhoud gehad bij gerenomeerde garages, zodat ook alle onderhoudsbonnen en -bewijzen aanwezig zijn. Dit is behoorlijk uniek voor een tweedehands auto in Kenia. In de auto bevinden zich 8 zitplaatsen, waarvan twee stoelen vast zijn (de bestuurdersen de bijrijdersstoel). Alle overige zitplaatsen kunnen verwijderd worden, waardoor er dan een zeer grote laadruimte ontstaat. Het diesel-verbruik is acceptabel, ongeveer 1 op 14.

5 5. Overzicht van gemaakte kosten De uiteindelijk gemaakte kosten bestaan uit vier verschillende kostenplaatsen: Aankoopprijs De uiteindelijke aankoopprijs is vastgesteld op Ksh ,=. Later hebben we van verschillende bronnen bevestigd gekregen dat deze prijs niet marktconform is, maar eigenlijk laag. Dit is hoofdzakelijk te danken aan de haast van de eigenaar om te verkopen, gezien zijn onverwachte vertrek naar de Verenigde Staten. Bewijs van de vaststelling en betaling van dit bedrag vindt u in bijlage 1. Importbelasting De importbelasting moest eerst door een aparte instantie vastgesteld worden, en daarna betaald aan de belastingdienst (The Kenya Revenue Authority). Dit vaststellen was nog een heel proces. Dit soort betalingen aan de overheid gaan in Kenia over zeer veel schijven, dit allemaal om de corruptie te bestrijden. Nadeel hiervan is dat het proces erg ondoorzichtig en tijdrovend wordt. In bijlage 2 vindt u het document waarop de importbelasting is vastgesteld (geen erg duidelijk document; u vindt het bedrag links onderaan boven de vette streep), in bijlage 3 vindt u het bewijs van betaling van de importbelasting. Overige belastingen Dit omvat diverse zaken: de aanschaf van de nummerborden (Ksh 2000), de overdrachtsbelasting (second hand purchase tax) van Ksh 3.845, de registratiepapieren (Ksh 5.100) en de road licence (Ksh 7.400). Betalingsbewijs hiervan vindt u in bijlage 4. Loon voor de clearing agent Gezien de ondoorzichtigheid van het proces hebben we ervoor gekozen een clearing agent in te schakelen. Hem hebben we Ksh 4.500,= voor zijn diensten betaald. Scan van deze bon vindt u in bijlage 5. Samenvattend heeft de totale aankoop van de auto het volgende gekost: Kostenplaats Prijs in Keniaanse Prijs in Euro* Shillings Aankoopprijs Ksh ,= 4470,59 Importbelasting Ksh ,= 1231,44 Overige belastingen Ksh ,= 215,82 Loon clearing agent Ksh 4.500,= 52,94 Totale kosten Ksh ,= 5970,79 De omrekening van Keniaanse Shilling naar Euro's is gebaseerd op de wisselkoers zoals die gold op moment van aankoop, zijnde 85 Ksh = 1 Euro. 6. Dankwoord Onze grote dank gaat uit naar stichting Tumaini en naar haar sponsors. Dankzij uw gulle giften is Macheo Children's Home voortvarend gestart. Namens alle personeelsleden en (toekomstige) kinderen danken we u dan ook heel hartelijk, niet alleen voor uw financïele giften, maar ook voor alle steun en interesse die we ontvangen! Asanta Sana! (Heel erg bedankt in het Kiswahili) Marnix Huis in 't Veld & Maureen Kromowirjo (oprichters en directors van Macheo Children's Home)

6 Bijlage 1 Koopovereenkomst met verkoper

7 Bijlage 2 Vaststelling te betalen invoerbelasting

8 Bijlage 3 Betalingsbewijs invoerbelasting

9 Bijlage 4 Betalingsbewijs overige belastingen

10 Bijlage 5 Betalingsbewijs fee clearing agent

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl Gratis website maken Auteur Rob Dennissen www.maakjegratiswebsite.nl Voorwoord Allereerst wil ik je bedanken en feliciteren met de aanschaf van dit E-book gratis website maken. Je hebt namelijk vertrouwen

Nadere informatie

Orderroutering Binck-Alex / TOM. Flash Boys in Nederland

Orderroutering Binck-Alex / TOM. Flash Boys in Nederland Orderroutering Binck-Alex / TOM Flash Boys in Nederland Inhoudsopgave Samenvatting... 3 Inleiding... 4 Order Routering... 5 Onderzoeksvraag... 7 Uitgevoerde tests... 8 Test Scenario s... 9 Duiding testresultaten

Nadere informatie

Voorbeeldstraat 1 Voorbeeldstad De waarde van een woning bepaal je niet zomaar

Voorbeeldstraat 1 Voorbeeldstad De waarde van een woning bepaal je niet zomaar Aankoopindicator Voorbeeldstraat 1 De waarde van een woning bepaal je niet zomaar Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Gegevens van het huis 3 3. Wat kost dit huis? 4 4. Verwachte aankoopprijs en biedingsadvies

Nadere informatie

De Muy 159 HOOFDDORP De waarde van een woning bepaal je niet zomaar

De Muy 159 HOOFDDORP De waarde van een woning bepaal je niet zomaar Aankoopindicator De Muy 159 HOOFDDORP De waarde van een woning bepaal je niet zomaar Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Gegevens van het huis 3 3. Wat kost dit huis? 4 4. Verwachte aankoopprijs en biedingsadvies

Nadere informatie

Mijn Autocoach Ebook

Mijn Autocoach Ebook Mijn Autocoach Ebook Even voorstellen 8 technische aankoop tips 6 onderhandel tips Voor wie is Mijn Autocoach Hoe werkt Mijn Autocoach Tarieven Onze partners 3 4 5 6 7 8 9 Dit Ebook is opgesteld door Mijn

Nadere informatie

Digitale kloof. Een probleem in theorie. werkelijkheid?

Digitale kloof. Een probleem in theorie. werkelijkheid? Digitale kloof Een probleem in theorie of werkelijkheid? Colofon Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de afdeling Welzijn & Onderwijs en Stichting Mozaïek door Bureau Onderzoek & Statistiek. Auteur:

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Onderwijsprojecten

Inhoudsopgave. Onderwijsprojecten Projectplan 2014 Inhoudsopgave Onderwijsprojecten 1. PO-01: Educatieprogramma 1.1 Algemeen p.06 1.2 Achtergrond p.06 1.3 Opzet project p.07 1.4 Begroting p.08 1.5 Huidige stand van zaken p.09 1.6 Projectactiviteiten

Nadere informatie

Cursus boekhouden Pagina 2. Vandaar nu even een algemene definitie, dan kan het daarna allemaal wat eenvoudiger:

Cursus boekhouden Pagina 2. Vandaar nu even een algemene definitie, dan kan het daarna allemaal wat eenvoudiger: Cursus boekhouden Cursus boekhouden Pagina 2 1 Boekhouden? Een boekhoudpakket is een uitgebreide rekenmachine. En dan ook nog een zeer eenzijdige rekenmachine, feitelijk enkel in staat tot optellen en

Nadere informatie

Een huis vinden of verkopen was nog nooit zo eenvoudig.

Een huis vinden of verkopen was nog nooit zo eenvoudig. Een huis vinden of verkopen was nog nooit zo eenvoudig. De Hypotheek Als je een huis koopt moet je de koopsom ook kunnen financieren. Daarbij is het afsluiten van een hypotheek meestal onvermijdelijk.

Nadere informatie

Eerste Hulp Bij Kopen op Internet Rechtswinkel de Clinic clinic.nl

Eerste Hulp Bij Kopen op Internet Rechtswinkel de Clinic clinic.nl + van De Clinic is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Daarmee staan we je toe om dit werk te kopiëren, distribueren, vertonen, en op te voeren, en

Nadere informatie

Een blik in het verleden. Notariële akten TAAK VAN DE NOTARIS

Een blik in het verleden. Notariële akten TAAK VAN DE NOTARIS 1 TAAK VAN DE NOTARIS Een blik in het verleden Het notariaat kan alleen ontstaan in een samenleving die geschriften kent. Wij weten dat het notariaat al in de derde eeuw vóór Christus in Egypte bestond

Nadere informatie

Lesbrief Meneer Beer

Lesbrief Meneer Beer Lesbrief Meneer Beer Het verhaal Het verhaal gaat over Meneer Beer. Hij is verliefd op een prachtig berinnetje, maar hij durft het haar niet te vertellen. Hij vindt zichzelf maar een eenvoudige beer. Om

Nadere informatie

1. De basis. Cursus boekhouden Pagina 2

1. De basis. Cursus boekhouden Pagina 2 Cursus boekhouden Cursus boekhouden Pagina 2 1. De basis Deze cursus is opgezet in november 2004 en maakte tot oktober 2009 deel uit van de handleiding PSU Boekhouden Light V1. Om zoveel mogelijk onze

Nadere informatie

Van Huis Uit. Op het ROC ASA leer je meer dan een vak. Een project over schooluitval onder Marokkaanse jongeren op ROC ASA Economie Abstede

Van Huis Uit. Op het ROC ASA leer je meer dan een vak. Een project over schooluitval onder Marokkaanse jongeren op ROC ASA Economie Abstede Van Huis Uit Een project over schooluitval onder Marokkaanse jongeren op ROC ASA Economie Abstede Utrecht, juni 2005 Abdelkarim el Allati Marco van Westerlaak Op het ROC ASA leer je meer dan een vak 1

Nadere informatie

Evaluatieverslag Training Op Eigen Kracht

Evaluatieverslag Training Op Eigen Kracht Evaluatieverslag Training Op Eigen Kracht Training financiële zelfredzaamheid en empowerment voor klanten van de Voedselbank Amsterdam Amsterdam, juni 2010 Drs. Hille Hoogland Drs. Adinda van de Beek Voorwoord

Nadere informatie

Vrijwilligers doen ertoe. Het vrijwilligersbeleid van Humanitas: alle uitgangspunten en afspraken op een rij

Vrijwilligers doen ertoe. Het vrijwilligersbeleid van Humanitas: alle uitgangspunten en afspraken op een rij Vrijwilligers doen ertoe Het vrijwilligersbeleid van Humanitas: alle uitgangspunten en afspraken op een rij 4 5 6 8 10 Inhoud 1 De kern van ons vrijwilligersbeleid 2 Vrijwilligerswerk bij Humanitas: voor

Nadere informatie

Beschrijving van het leerproces

Beschrijving van het leerproces Naam: Nathalie Kombolitis Land: Griekenland Studentennummer: 10070478 Supervisor NL: Dorien Voskuil Supervisor GR: Georgios A. Fragkiadakis Datum: 24-1-2013 Stageverslag Inleiding Voor u ligt het stageverslag

Nadere informatie

Gecontroleerd schenken aan uw kind voor de bouw of aankoop van een huis of verbouwingen

Gecontroleerd schenken aan uw kind voor de bouw of aankoop van een huis of verbouwingen Gecontroleerd schenken aan uw kind voor de bouw of aankoop van een huis of verbouwingen Bij een belangrijke investering (bv. verbouwingen) zou u uw kind graag sponsoren, maar u wilt ook zeker zijn dat

Nadere informatie

Analyse glasvezel in de buurtschappen

Analyse glasvezel in de buurtschappen Analyse glasvezel in de buurtschappen De enquête is verstuurd naar + 2.500 adressen. Hiervan zijn 1.125 enquêtes teruggekomen. Deze enquêtes zijn door bedrijven en particulieren. Bij het verwerken kwam

Nadere informatie

Sparen, beleggen in aandelen of in recreatief onroerend goed

Sparen, beleggen in aandelen of in recreatief onroerend goed Sparen, beleggen in aandelen of in recreatief onroerend goed De beurskoersen schommelen en kennen een neergaande trend. De rente is historisch laag. Voor beleggers een onzekere situatie, en voor wie op

Nadere informatie

Nederland en alternatieve energie

Nederland en alternatieve energie Nederland en alternatieve energie Door: Lars van der Hoorn en Pascal Németh Profiel: E&M met M&O Klas: A6A School: Scala College, Alphen aan den Rijn Begeleidster: Mevrouw Klijmij Datum: 22 oktober 2012

Nadere informatie

het college van Burgemeester en Wethouders van Winsum. Drie scenario s voor het invoeren van een eigen bijdrage in de Wmo

het college van Burgemeester en Wethouders van Winsum. Drie scenario s voor het invoeren van een eigen bijdrage in de Wmo Aan: Namens: Onderwerp: Wmo adviesraad het college van Burgemeester en Wethouders van Winsum. Drie scenario s voor het invoeren van een eigen bijdrage in de Wmo Geachte Leden van de Wmo Adviesraad, De

Nadere informatie

Wanneer zijn zonnepanelen voor huurders interessant en hoe moet Acantus zonnepanelen inzetten, zodat het voor huurders en Acantus aantrekkelijk is?.

Wanneer zijn zonnepanelen voor huurders interessant en hoe moet Acantus zonnepanelen inzetten, zodat het voor huurders en Acantus aantrekkelijk is?. Onderwerp: reactie op advies HAG Zonnepanelen Bijlage: reactie op deelvragen Geachte heer, mevrouw, In september is de eerste huurdersadviesgroep (HAG) van Acantus gestart. U heeft deelgenomen aan deze

Nadere informatie

Verslag infomiddag Tapovan 31 januari 2015

Verslag infomiddag Tapovan 31 januari 2015 Verslag infomiddag Tapovan 31 januari 2015 Deel 1: In stand houden / groeien van Tapovan Vasistha heet iedereen (32 personen) welkom en start met deel 1: Stand van zaken, hoe het nu gaat. We starten met

Nadere informatie

Lewa Children s Home P.O. Box 8215 Eldoret 3100 Kenya. St. Changes Nagele The NETHERLANDS. Beste allemaal,

Lewa Children s Home P.O. Box 8215 Eldoret 3100 Kenya. St. Changes Nagele The NETHERLANDS. Beste allemaal, Lewa Children s Home P.O. Box 8215 Eldoret 3100 Kenya St. Changes Nagele The NETHERLANDS Beste allemaal, Het is nu al weer enige tijd geleden dat jullie van ons een brief hebben gehad over de activiteiten

Nadere informatie

Het succesvol implementeren van een standaard softwaresysteem

Het succesvol implementeren van een standaard softwaresysteem Het succesvol implementeren van een standaard softwaresysteem Bachelorthesis J.N. Zwikstra - 265948 Economie & Bedrijfseconomie Erasmus Universiteit Rotterdam Begeleider: prof. dr. G.J. van der Pijl Meelezer:

Nadere informatie

Samen Online Ondernemen Startersgids

Samen Online Ondernemen Startersgids Samen Online Ondernemen Startersgids Google Adwords voor Ondernemers Editie 2015 Index Index... 1 1. Hoe past Google AdWords binnen mijn marketingstrategie?... 2 1.1 Het bepalen van een goede AdWords-strategie...

Nadere informatie

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf September 2014 Jongeren & geld De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen Anna van der Schors Minou van der Werf SAMENVATTING EN CONCLUSIE... 5 De financiële situatie en de beleving

Nadere informatie

Martijn Bentum. Consumentenkeuze voor een parkeerprovider

Martijn Bentum. Consumentenkeuze voor een parkeerprovider 2015 Martijn Bentum Consumentenkeuze voor een parkeerprovider Een onderzoek naar de reden van een consument om te kiezen voor het gebruik van parkeerproviders en de redenen achter de keuze voor een specifieke

Nadere informatie

gravita Notitie Elektronische aangifte omzetbelasting Bijlage 1 bij de handleiding PSU Boekhouden Light Versie 25 januari 2005 INHOUD

gravita Notitie Elektronische aangifte omzetbelasting Bijlage 1 bij de handleiding PSU Boekhouden Light Versie 25 januari 2005 INHOUD gravita Hoofdkade 95, 9503 HD Stadskanaal Tel. & fax: 0599-614815 E-mail: info@gravita.nl / www.gravita.nl Inschrijfnummer KvK: 02083322 Postbank 4491228 Fiscaalnummer 1345.68.266.B01 Notitie Elektronische

Nadere informatie