Onderwijsdirecteur Gymnasium

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderwijsdirecteur Gymnasium"

Transcriptie

1 School- en functieprofiel Onderwijsdirecteur Gymnasium Scholen van het Bernardinuscollege Heerlen

2 1. De opdracht De rector van het Bernardinuscollege heeft BeteoR de opdracht gegeven voor het zoeken en selecteren van kandidaten voor de functie van Onderwijsdirecteur Gymnasium van het Bernardinuscollege te Heerlen. BeteoR zal deze opdracht voor 1 maart 2012 afronden. 2. Schoolprofiel Bernardinuscollege 2.1 Organisatie Samen met het atheneum van het Bernardinuscollege in Heerlen en de mavo/havo-school van het Bernardinuscollege in Heerlen maakt het gymnasium van het Bernardinuscollege onderdeel uit van de Stichting Voortgezet Onderwijs Parkstad Limburg (SVO PL). Deze stichting is tevens het bevoegd gezag van: het Charlemagne College in Kerkrade/Landgraaf, het Herlecollege in Heerlen, het Sintermeertencollege in Heerlen en de twee Praktijkscholen Parkstad Limburg in Heerlen. Voor algemene informatie over de school kijk op Voor informatie over de Stichting Voortgezet Onderwijs Parkstad Limburg (SVO PL) kijk op: Een korte geschiedenis: Het Bernardinuscollege is in 1913 als HBS en MHS opgericht door de paters Franciscanen. Sinds 1930 heeft het Bernardinuscollege een gymnasium. Het Bernardinuscollege is een school op katholieke grondslag met Franciscaanse accenten, waar christelijke normen en waarden als essentiële vormingselementen worden beschouwd en waar ieder mens telt. Van oudsher is het Bernardinuscollege een open ontmoetingsplaats voor leerlingen van allerlei gezindten. Het Bernardinuscollege van vandaag is een school met 1663 leerlingen en 159 medewerkers. De school is gehuisvest in een monumentaal en goed ingericht gebouw. De school staat al bijna een eeuw bekend als dé kwaliteitsschool van Limburg en viert volgend jaar het 100- jarig bestaan. Het Bernardinuscollege is een gemeenschap van drie scholen. Deze scholen zijn de school voor mavo/havo van het Bernardinuscollege, het atheneum van het Bernardinuscollege en het gymnasium van het Bernardinuscollege. Deze afzonderlijke scholen werken intensief samen. Het doel van de samenwerking is om leerlingen beter in staat te stellen een diploma te behalen, om leerlingen meer kansen te geven om vervolgonderwijs met gunstig resultaat te volgen en om onderwijsvoorzieningen doelmatig te gebruiken.

3 Met ingang van 1 augustus 2012 biedt het Bernardinuscollege geen Vmbo-t meer aan. In de onderbouw zijn de klassen homogeen, dat wil zeggen dat gymnasiumleerlingen vanaf klas 1 Latijn volgen. In de bovenbouw volgen de leerlingen van het gymnasium een de keuzevakken samen met de leerlingen van het atheneum. Met het oog op een heldere schoolstructuur en de demografische ontwikkelingen in het onderwijs in Parkstad, is gekozen voor een sterke onderwijsinhoudelijke profilering van het Bernardinuscollege als geheel en voor een sterke onderwijskundige profilering van de drie afzonderlijke scholen. Binnen de kaders van het Bernardijns onderwijs hebben zowel het havo, het atheneum als het gymnasium ieder een eigen doelstelling en een min of meer eigen onderwijskundig profiel, bestaande uit een eigen onderwijskundige aanpak, begeleiding en zorg. De gemeenschappelijke componenten binnen deze kaders zijn de intellectuele en culturele uitdaging van de leerlingen en de intensivering van de relatie tussen leerling en docent. De realisatie van de doelstellingen onderwijsinnovatie, het bieden van hooggekwalificeerd onderwijs en een optimale aansluiting op het hoger onderwijs vragen om een duidelijk en transparant besturingsmodel, waarin onderwijskundige sturing, korte lijnen en heldere structuur de kernbegrippen zijn. Voor de onderwijskundige profilering van de kolommen is het van belang dat de sturing en de leerlingenbegeleiding verticaal zijn georganiseerd. De Scholen van het Bernardinuscollege kennen derhalve drie onderwijsdirecteuren: een onderwijsdirecteur havo, een onderwijsdirecteur atheneum en een onderwijsdirecteur gymnasium. Elke onderwijsdirecteur stuurt een team van coördinatoren aan. Hij/zij is inhoudelijk verantwoordelijk voor het onderwijskundige beleid binnen de betreffende school. Daarnaast hebben de onderwijsdirecteuren ook een schoolbrede coördinerende taak, zoals bijvoorbeeld Tweede- Fasebeleid, keuzebegeleiding en doorstroom, kunstprofilering, bètaprofilering, communicatie, zorg en nascholing. Bovenstaande houdt in dat de onderwijsdirecteuren in verticale zin beleidsmatig sturen en dat coördinatie van operationele zaken zowel horizontaal als verticaal gebeurt.

4 Onderwijsorganisatiestructuur Rector Onderwijsdirecteur Havo Onderwijsdirecteur Atheneum Onderwijsdirecteur Gymnasium 3 Havo 2 Havo 1 Havo 3 Atheneum 2 Atheneum 1 Atheneum Profielcoördinatoren Profielcoördinatoren Profielcoördinatoren 3 Gymnasium 2 Gymnasium 1 Gymnasium Senior-docenten, docenten & mentoren TOA's, Toezichthouders Decanaat Studiecentrum 2.2 Missie De missie van de Scholen van het Bernardinuscollege luidt: Het vormen van jonge mensen op intellectueel, cultureel en maatschappelijk gebied en hen voorbereiden op de toekomst door hen uit te dagen met gedegen, motiverend en inspirerend onderwijs dat voortkomt uit een rijke, op Franciscaanse grondslag gebaseerde onderwijs- en vormingstraditie. 2.3 Onderwijs Het onderwijs van het Bernardinuscollege richt zich op de volgende doelen: het verwerven van kennis en inzicht en het aanleren van vaardigheden; het leren zelfstandig werken; het leren communiceren; het leren reflecteren op het eigen leerprocessen op de toekomst; het bevorderen van een goede leerattitude; het werken aan vakoverstijgende projecten; het zorgdragen voor een goede en zorgvuldige determinatie; het zorgdragen voor een goede aansluiting op de basisschool en naar het vervolgonderwijs.

5 Binnen het gymnasium van het Bernardinuscollege ligt het accent op: de aandacht voor de klassieken (taal, literatuur, geschiedenis en cultuur); de invloed van de klassieken op de maatschappelijke, politieke, historische, wetenschappelijke, literaire en culturele denkwereld van West-Europa; aandacht voor de exacte wetenschappen; aandacht voor cultuur, taalkunde en filosofie; de specifiek wetenschappelijke training, die het interpreteren en analyseren van moeilijke teksten met zich meebrengt en die ook van bijzondere betekenis is voor de studie van exacte vakken vanwege het analytische karakter van de klassieke talen. Het eigene van de gymnasiale vorming is, met andere woorden, de kennismaking met de taal en de cultuur van Grieken en Romeinen. Beide beschavingen hebben de basis gelegd voor onze huidige samenleving. Onze politiek, recht, cultuur, taal, filosofie en levensbeschouwing, kunst, architectuur en literatuur zijn nog steeds doordrongen van de klassieke beschaving. Naast het reguliere aanbod heeft het Bernardinuscollege een groot extra onderwijsaanbod. Zo kunnen leerlingen in de onderbouw deelnemen aan de sportklas, de scienceklas, de cultuurklas of de muziekplusklas. Ook in de bovenbouw bestaat de mogelijkheid om naast het reguliere vakkenaanbod extra lessen te volgen. In een verdere verdieping van de bètadisciplines wordt het vak science aangeboden. Binnen de Talenakademie wordt de mogelijkheid geboden om het Cambridge Certificate in Advanced English (C1), het Zertifikat Deutsch für Jugendliche (B2), of het Diplôme d Etudes en Langue Française (A2) te behalen. Leerlingen van de 5e klas die het vak Management & Organisatie in hun pakket hebben opgenomen, kunnen deelnemen aan de Business Class elementair boekhouden. Deze cursus sluit aan bij het vak M&O. Het te behalen Associatiediploma Elementair Boekhouden zorgt bijvoorbeeld voor vrijstelling voor dit vak bij NIVRA Nyenrode Bachelor Accountancy. Leerlingen die overwegen een vervolgopleiding te kiezen in het kunstonderwijs kunnen terecht in het Open Atelier. Zij krijgen extra begeleiding van de vakdocenten beeldende vormgeving, om op die manier met een goed gevuld portfolio met representatief werk de stap naar dit vervolgonderwijs te vergemakkelijken. In samenwerking met de Open Universiteit in Heerlen krijgen leerlingen de mogelijkheid om binnen het programma Academic Experience deel te nemen aan een cursus op universitair niveau. Het bètalyceum Parkstad is een initiatief van de SVO PL en heeft als doel om meer leerlingen te laten kiezen voor bètaprofielen en te laten doorstromen naar bètavervolgopleidingen. Het Bernardinuscollege werd als een van de eerste scholen toegelaten tot het Programma Bèta Excellent, een programma voor scholen uit het voorgezet onderwijs die meer werk willen maken van uitdagend en aantrekkelijk bètaonderwijs. De aangesloten scholen laten bètaleerlingen werken aan talentontwikkeling en excellentiebevordering.

6 Het Bernardinuscollege heeft binnen het bètalyceum Parkstad een prominente rol. De meeste activiteiten die binnen het bètalyceum worden ontwikkeld, worden georganiseerd en uitgevoerd door medewerkers van deze school. Het Bernardinuscollege neemt ook deel aan een bètaoverleg op provinciaal niveau. Dit overleg wordt georganiseerd door het TechnoCentrum Zuid Limburg (TCZL). Deze overlegstructuren zorgen ervoor dat de school goed is geïnformeerd over nieuwe technologische ontwikkelingen. Deze ontwikkelingen maken vervolgens deel uit van de aangeboden bètalesstof en bèta-activiteiten. Voorbeelden van dergelijke initiatieven zijn het Nanoproject en het project duurzaamheid. Binnen het bètalyceum Parkstad worden in samenwerking met kennisinstituten uit de Euregio (zoals de RWTH in Aken, de Universiteit Maastricht, de TU Eindhoven, het Science College Overbach) activiteiten vormgegeven. Daarnaast is het Bernardinuscollege een Jet- Netschool (Jongeren en Technologie Netwerk). De bèta-activiteiten van het Bernardinuscollege worden regelmatig onderworpen aan een systematische controle (audit). Deze controles worden uitgevoerd door het platform bèta/techniek van het Universumprogramma. Het Bernardinuscollege is vanaf 2005 een Universumschool. Een belangrijk speerpunt voor het Bernardinuscollege is het continueren van de activiteiten. 2.4 Agenda voor de korte en langere termijn Het Bernardinuscollege zal in de komende jaren verder blijven profileren als een traditierijke school met oog voor onderwijsvernieuwingen. De school profileert zich nadrukkelijk met het categoriale gymnasium. Daarnaast stelt het Bernardinuscollege zich als doel om in 2013 Technasium te worden. 2.5 Kwaliteit en verantwoording Het Bernardinuscollege is een kwalitatief zeer goede school, met bovengemiddelde resultaten. (bron: Kwaliteitskaart Onderwijsinspectie) Voor meer informatie over kwaliteit: Website van de Onderwijsinspectie Vensters voor Verantwoording:

7 2.6 Ontstaan van de vacature De vacature is ontstaan als gevolg van de benoeming van de huidige onderwijsdirecteur tot wethouder van de gemeente Heerlen. Bij eventuele terugkomst van de voormalige directeur kan deze geen aanspraak maken op de functie van onderwijsdirecteur gymnasium.

8 3. Functieprofiel Onderwijsdirecteur Gymnasium 3.1 Plaats in de organisatie De rector is de direct-leidinggevende van de onderwijsdirecteur. De onderwijsdirecteur gymnasium vormt samen met de onderwijsdirecteuren atheneum, de onderwijsdirecteur havo en de rector de directie van het Bernardinuscollege. Binnen de directie is de rector verantwoordelijk op het gebied van personeel, organisatie, financiën, ICT en beheer en zijn de onderwijsdirecteuren gezamenlijk verantwoordelijk voor de totale portefeuille onderwijs. De eindverantwoordelijkheid voor alles wat er op school gebeurt, ligt bij het College van Bestuur van de Stichting Voortgezet Onderwijs Parkstad Limburg. Via het bestuurs- en directiereglement is een aantal taken bij volmacht overgedragen aan de directies van de scholen. 3.2 Resultaatgebieden De onderwijsdirecteur is verantwoordelijk voor: De kwaliteit van het onderwijs in zijn afdeling Het functioneren van zijn medewerkers De onderwijskundige sturing van de betreffende afdeling De vormgeving van de voorgestelde profilering van de betreffende afdeling Het leiding geven aan een team van docenten Het voeren van functioneringsgesprekken met de seniordocenten en sectieleiders Het initiëren en implementeren van onderwijsinnovaties 3.4 Functie-eisen De onderwijsdirecteur gymnasium beschikt in ieder geval over: Academisch denk- en werkniveau Meerjarige onderwijservaring Leidinggevende ervaring 3.5 Persoonlijkheidsprofiel De onderwijsdirecteur gymnasium is een verbindende, daadkrachtige leider met visie op onderwijs en organisatieontwikkeling en affiniteit met gymnasiaal onderwijs. De onderwijsdirecteur kan mensen meenemen in een ontwikkelproces, heeft visie op onderwijs en organisatie, is sturend waar nodig, ziet de grote lijnen en weet wat van het onderwijs / de school gevraagd wordt.

9 3.6 Arbeidsvoorwaarden Salarisschaal: 13 CAO-VO Functieomvang: 0,8-1,0 (bij voorkeur 1,0) Indiensttreding: 1 juni 2012 of eerder 4. Uitkomsten interview Algemeen De regio waar de school staat is een krimpregio; hoewel het Bernardinuscollege het afgelopen jaar daar nog weinig last van heeft gehad, zal deze problematiek in gezamenlijkheid met de andere scholen van het SVO PL de komende jaren te worden aangepakt. Er is een relatief nieuw directieteam binnen de school; dit is een dynamisch en gedreven team, dat de afgelopen periode actief met de eigen teamvorming is bezig geweest. Dit proces zal ook de komende periode verder vorm krijgen. Het Bernardinuscollege staat van oudsher bekend als een kwaliteitsschool in de regio. Medewerkers zijn er trots op bij deze school te werken en op het verleden van het Bernardinuscollege. De historische, maar kwalitatief zeer goede huisvesting draagt bij aan dit gevoel. Op zowel organisatorisch gebied als op onderwijskundig gebied zal de komende jaren vernieuwing plaats dienen te vinden De school profileert zich sterk met buitenschoolse programma s op het gebied van theater, internationale samenwerking met bijvoorbeeld universiteit in Aken. Kritische succesfactoren directeur Vormgeven aan onderwijskundige en organisatorische vernieuwing Profilering van het Gymnasium binnen het Bernardinuscollege en in de regio Het meenemen en betrekken van de docenten in nieuwe ontwikkelingen Constructief bijdragen aan het functioneren van de directie als team Samenwerking versterken met de andere scholen in de regio Leggen van verbinding tussen mensen / professionals Relevant ervaring, kennis en kwaliteiten van de directeur Leidinggevende ervaring, met affiniteit met het gymnasium Teamspeler: samen met de andere directieleden een team vormen Een daadkrachtig leider: iemand met een idee hoe mensen in beweging te krijgen; ruimte en vertrouwen gevend, maar ook kader- en eisenstellend De kunst verstaan leiding type geven aan hoog opgeleide werknemers Een verbinder: luisteren naar medewerkers en daarnaar handelen Kunnen enthousiasmeren en stimuleren: mensen in beweging krijgen zonder dwingend te zijn

10 5. Competentieprofiel Domein: Leiderschap 1. Sturen Geeft op een duidelijke manier richting aan een team, neemt de leiding op zich, zet mensen en middelen zodanig in dat doelen met succes worden bereikt 2. Empoweren Delegeert verantwoordelijkheden naar de juiste medewerkers, geeft anderen de vrijheid om initiatieven te tonen, geeft hen de mogelijkheden en bevoegdheden om taken effectief uit te kunnen voeren Domein: Visiegerichtheid 3. Innoveren Komt met nieuwe en originele ideeën; signaleert nieuwe benaderingen; maakt zich los van traditionele opvattingen. Domein: Organisatiegerichtheid 4. Doelen stellen Maakt gedetailleerde projectvoorstellen waarin doelstellingen duidelijk worden omschreven en de stappen die nodig zijn om de doelen te bereiken duidelijk zijn aangegeven. 5. Aandacht voor kwaliteit Zet zich in voor het bereiken en het behouden van kwaliteit; stelt hoge eisen aan eigen prestaties en aan die van anderen. Domein: Omgevingsgerichtheid 6. Organisatiebewustzijn Speelt in op interne politiek en is alert op veranderingen binnen de organisatie, legt contacten met andere afdelingen en zet bruikbare, ondersteunende externe netwerken op. Domein: Hogere Orde Denken 7. Besluitvaardigheid Bereid om harde en snelle beslissingen te nemen en onmiddellijk tot actie over te gaan, indien nodig op basis van beperkte informatie.

11 Bijlage Schoolplan Gymnasium Onderwijsvisie Gymnasium