MyBeach Cleanup Challenge 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MyBeach Cleanup Challenge 2013"

Transcriptie

1 MyBeach Cleanup Challenge 2013

2 De hele Noordzeekust schoon in 24 etappes 1 t/m 24 augustus 2013 MyBeach Cleanup Challenge 2013

3 intro Een team van Stichting De Noordzee heeft in augustus de héle Noordzeekust opgeruimd. Bij deze enorme uitdaging kregen we hulp van honderden vrijwilligers, strandpaviljoens, gemeentes en jutters. Het opruimavontuur begon op 1 augustus, bij Moio Beach in Cadzand. Vierentwintig dagen en 350 kilometer verder was de laatste etappe, op het strand van Schiermonnikoog. Met deze actie wil Stichting De Noordzee aandacht vragen voor de grote hoeveelheden afval in zee en de gevolgen hiervan voor het zeeleven. Met informatie over de hoeveelheid en herkomst van het afval, pakken we het afvalprobleem bij de bron aan.

4 Afval tellen met de strandscanner Tijdens de MyBeach Cleanup Challenge is het afval geteld met de Strandscanner, een speciale app voor de smartphone. Hiermee kun je alle afvalitems die je vindt invoeren, van stukjes plastic, peuken en vistouw, tot olievaten, pallets en chemisch afval. Na het doorsturen van de gegevens, worden deze zichtbaar op een kaart. Touwen en netten werden het meeste gevonden tijdens de MyBeach Cleanup Challenge, naar schatting liggen er stuks langs de Nederlandse kust. De vier andere meest gevonden afvalitems zijn: stukjes plastic, peuken, plastic verpakkingen en ballonnen met sierlinten.

5 Waarom opruimen? Afval in zee met name plastic is een zeer groot probleem. De hoeveelheid afval in de Noordzee is de laatste 10 jaar niet teruggedrongen, ondanks (inter)nationaal afvalbeleid. Plastic Soep Op 5 plekken in de oceaan is een plastic soep aangetroffen: hier komen verschillende zeestromen bij elkaar, waardoor er een draaikolk met afval ontstaat. Het is geen eiland van plastic waar je overheen kunt lopen, maar een gebied waar grote en hele kleine stukjes plastic drijven. Dit gebied kan zo groot zijn als een continent. Afval en zeedieren Vogels raken in afval verstrikt of zien het aan voor voedsel. Van Noordse stormvogels is bekend dat ze sterven van de honger met een buik vol plastic. Gifstoffen, zoals PCB s, die ook in zee voorkomen, kunnen zich aan plastic hechten. Vissen die de stukjes plastic voor voedsel aanzien, krijgen zo niet alleen plastic maar ook giftige stoffen binnen. Het afval komt zo in de voedselketen terecht.

6 Etappe 1: startschot, veel media en lopen van cadzand tot breskens Wat een geweldige aftrap van de MyBeach Cleanup Challenge! Na de pers te woord te hebben gestaan, mooie woorden van de wethouder en het officiële startschot door acteur Egbert-Jan Weeber konden we op weg, een moment waar we lang naartoe hebben geleefd. Wordt het zwaar? Ligt er veel afval op de stranden? De afstand (ca. 15 km) was goed te doen, maar de tropische zon deed de naam challenge eer aan deze eerste dag. Het was goed te zien dat we zijn gestart in de gemeente met de titel schoonste strand van Nederland. Toch hebben we heel wat vuilniszakken gevuld met vooral toeristisch afval: peuken, flessendoppen en snoepverpakkingen. Mensen, ruim je rommel op! Het einde van de eerste etappe was het spannendste moment van de dag. Afgepeigerd door het werk en de zon liep onze strandkar vast in de modder! We kregen hem er niet op eigen kracht uit en het werd ook nog vloed. Niet goed voor je bloeddruk dit. Gelukkig was de lokale strandopruimdienst Michielsen snel ter plekke om ons karretje met een grote landrover uit de modder te trekken. Besmeurd met Zeeuwse modder, bezweet, verbrand door de zon en vermoeid gingen we richting de camping in Vlissingen. Hopelijk komen de badgasten ons morgen weer een handje helpen, alleen dan krijgen wij de hele kust echt schoon!

7 Etappe 2: Zon, zee en een rolluik Vandaag was het de warmste dag van het jaar en dat hebben we gemerkt, veel zweten, veel water en veel zonnebrand. Ondanks de hitte een ploeg van 14 enthousiaste mensen om het strand af te struinen. Verzameld bij het windorgel op het Nollehoofd en enthousiast begroet door Albert, strandbeheerder in Vlissingen. Op het oog een mooi schoon strand. Toch haalden we op de eerste paar honderd meter al 4 kilo aan klein afval op. Toen we dit afval op een groot zeil uitspreidden, viel op dat er veel blauwe stukjes plastic touw en sigarettenpeuken lagen. Al na een paar kilometer werd het druk op het strand, hoe later, hoe meer mensen het strand vonden. Het werd zelfs zo vol dat op een aantal stukken van de etappe we niet meer met de strandkar door konden. Opmerkelijke vondsten waren een wit rolluik dat half verbrand was en een stootblok van een zeeschip met een dik touw er nog aan.

8 Etappe 3: Zeeuwse gastvrijheid, frisse wind en een prachtig strand Na een ontspannen start op camping De Witte Baai vertrokken we naar het strand ten noorden van Westkapelle. Aanvankelijk regende het licht, een aangename afwisseling na de hitte van gisteren! Met 11 personen, waaronder de twee Zeeuwen van Stichting De Noordzee Jeroen en Guido, gingen we op pad. Kort na de start werden we door strandbeheer Walcheren met de jeep naar het uiterste puntje van het strand gebracht, waar veel afval lag. Een 200-meter telling leverde de volgende top 3 op: kleine stukjes plastic (111), sigarettenfilters (93), snoep- en snackverpakkingen (87). Net voor Domburg onthaalde de Reddingsdienst ons gastvrij met koffie, waarna strandpaviljoen Noordduine ons ook nog een frietje aanbood. Na de lunch passeerden we het naaktstrand, waar het opvallend schoon was. Hoe dichter bij Domburg, hoe drukker het werd en hoe meer peuken we vonden. Bij Paviljoen Berkenbosch in Oostkapelle wachtte theatergroep What Is Happening Here ons op met muziek en een geweldige waterglijbaan. Daar hebben we het afval gewogen: in totaal 72,5 kg, hoofdzakelijk plastic, een kar vol.

9 Etappe 4: laatste Zeeuwse etappe Het strand op bij Westenschouwen was lastig, eerst was de hefboom gesloten, daarna kwamen we vast te zitten in het zand met de strandkar. Gelukkig hadden we een leuke groep vrijwilligers van divers pluimage; Noordzeeduikers, een gezin met 2 kindjes, biologen en iemand die op het laatste moment besloot om niet naar de sportschool te gaan, maar het strand op te gaan ruimen! Aan het begin van de etappe, het strand aan de Oosterscheldekering, vonden we aardig wat sigarettenpeuken en snoepverpakkingen. Naarmate we verder van de strandopgang kwamen vonden we meer afval dat uit zee komt. Touw, net en ook aardig wat ballonnen. In totaal hebben we 114 kg afval opgehaald vandaag, 91 kg plastic en 23 kg afkomstig van twee ijzeren staven. Ook vonden we een houten pallet. Dit was alweer de laatste etappe in Zeeland! Wij vonden het geweldig. Veel leuke reacties en enthousiaste deelnemers. Verder gaat er niks boven de Zeeuwse kust volgens Guido en Jeroen, maar deze heren zijn natuurlijk niet helemaal objectief.

10 Etappe 5: mooie brede stranden, top 5 en de kwade hoek Vandaag hebben we met zes man het strand opgeruimd, vanaf Beachclub t Gorsje in Ouddorp tot aan de Kwade Hoek in Goedereede. Mooie brede en rustige stranden. We startten met een gedetailleerde afvaltelling over een lengte van 200 meter, op een stuk strand wat dagelijks wordt schoongemaakt. De score: 163 stuks afval. De top vijf: 1. Touwen/netten 2. Kleine stukjes plastic 3. Snoep/snackverpakkingen 4. Doppen 5. Stukjes glas Bij de Kwade Hoek in Goedereede aangekomen schrokken we van wat we zagen. Vanaf hier ruimt de gemeente niet meer op en dat is direct zichtbaar. Heel veel afval uit zee, vooral touwtjes en stukjes net, maar ook werkhandschoenen en stukken doek. Niet voor niets dat local Matthijs Lievaert hier het initiatief Doe mee, verlos de zee is gestart. Bij elke strandopgang heeft hij grote bakken neergezet waar strandbezoekers het aangespoelde afval in kunnen doen. En met resultaat, de bakken moeten regelmatig worden geleegd dankzij de inzet van vele wandelaars.

11 Etappe 6: record aantal peuken We hadden vandaag een mooie groep vrijwilligers, met o.a. Rotterdammers van een nabije camping en drie dames van Boskalis. Gemeente Westvoorne bood bij de start een lekker kopje koffie aan. Het strand zag er mooi schoongemaakt uit, maar schijn bedriegt: we vonden bij de 100-meter telling een record aantal sigarettenpeuken: 1481 stuks! Richting Oostvoorne worden de stranden niet schoongemaakt. Dat hebben we geweten! Halverwege de dag was ons strandkarretje zo vol dat we met een (gevonden) windscherm de opvangbak moesten ophogen. Visnetten hebben we zelfs deels - opgestapeld- achter moeten laten. Met de rest hebben we het strandkarretje versierd, het zag er uit alsof het regelrecht uit de wereld van Neptunus was opgedoken. Op het naturistenstrand deden we een opmerkelijke vondst: een luier. Andere bijzondere vondsten: een legertank, kniebeschermers, emmer gevuld met cement, schoenzolen en veel werkhandschoenen. Die vinden we vaak op stranden waar veel visnetten liggen. Het afval dat we mee konden nemen woog bij elkaar 331 kilo, een voorlopig record. Het gaf ons een voldaan gevoel.

12 Etappe 7: het nieuwste strand van nederland s Ochtends laat de buienradar flinke donkerblauwe en rode vlekken zien, die onze kant op komen. Goed ingepakt starten we met Cees-Willem Koorneef, plv. Havenmeester van Rotterdam, op het strand van de Maasvlakte. Hij vertelt hoe Rotterdam werkt aan verbetering van inzameling van scheepsafval: van 10% naar 70% afgifte, we zitten nu op een 7, maar willen naar een 10. Met een kleine groep deelnemers trekken we langs de kust. Vooral veel touwtjes en stukken net vinden we en later enorme hoeveelheden sigarettenpeuken. Bij de reddingsbrigade worden we gastvrij ontvangen met koffie, net op tijd voordat het echt begint te gieten. Vandaag geen badgasten dus ook weinig actie voor de redders. Verder naar het noorden is het strand steeds meer verlaten en vinden we steeds meer troep, waaronder duidelijk spullen van schepen: netten, touwen, pallets, jerrycans. We halen 139 kilo afval op. Hoewel de scheepvaart op de goede weg is, moet er dus ook in deze bedrijfstak nog wel wat gebeuren. Tegen het einde van de tocht doemt er plotseling een Grijze zeehond op in de branding. Hij bekijkt ons nieuwsgierig en we stellen ons voor dat hij goedkeurend knikt.

13 Etappe 8: door tot het (bittere) eind voor een nieuw record Vandaag was zo n dag dat echt alles meezit. Met 22 graden en een licht briesje was het ideaal weer om op het strand te lopen. Een groot deel van de 20 vrijwilligers is meegelopen tot aan het eindpunt, 12 kilometer verder in Kijkduin, een top prestatie! De afvaltelling bij de start van de etappe leverde veel op, waaronder: 549 sigarettenpeuken, 37 doppen en 213 stukjes plastic. De artiesten van What Is Happening Here, inclusief Egbert-Jan Weeber, zorgden vandaag weer voor muzikale ondersteuning op de MyBeach-locaties Beachclub Royal en Strandtent de Pit. Eén bijzondere plek waar we langskwamen was de zandmotor: een enorm opgespoten zandeiland voor de kust, dat door wind en stroming wordt verplaatst. Dit zorgt voor een meer natuurlijke manier van kustversteviging dan vooroeversuppleties. Op sommige plekken langs de zandmotor is de zee niet meer zichtbaar en waan je je eerder in de woestijn dan langs de Hollandse kust. We vonden vandaag met name veel peuken, flesjes, dopjes, stukjes visnet en ballonnentouwtjes. Dankzij de grote groep fanatiekelingen is het ons gelukt een nieuw record te vestigen: 410 kilo afval!

14 Etappe 9: record aantal meelopers Vandaag vragen we aandacht voor de discussie rond statiegeld. Op dit moment is er een goed werkend systeem rondom statiegeld, dat mogelijk afgeschaft wordt. Stichting De Noordzee is voor statiegeld, omdat je op deze manier waarde geeft aan gebruikt plastic. Waarde geven aan plastic is één van de belangrijkste manieren om zwerfvuil tegen te gaan. 40 deelnemers melden zich vandaag bij de start: een record tot nu toe. We starten op MyBeach bij Beachclub People in Kijkduin. De 100-meter telling levert 843 afvalitems op, waaronder 413 peuken en 218 kleine stukjes plastic. Vervolgens trekken we over de volle breedte van het strand richting Scheveningen. Op de Pier krijgen we thee en limonade in het bezoekerscentrum van de EUCC. Met nog zo n 10 deelnemers verzamelen we flink wat vuil in de richting van Wassenaar. Toch moeten tegen ook de laatste deelnemers afhaken. Het team van Stichting De Noordzee legt het laatste - verlaten - stuk af. Daar valt vooral op dat er nogal wat netten, touwen, werkhandschoenen liggen: duidelijk troep vanuit zee. Totale vangst van de dag: 170 kilo afval.

15 Etappe 10: een verstrikte zeevogel Net als gisteren meldden vandaag een 40-tal vrijwilligers zich voor de start van de etappe, waaronder een aantal Supporters van Schoon. Nadat we een lekker kopje koffie kregen van MyBeach strandtent De Zeester, gaf de heer Hoekema, burgemeester van Wassenaar, het startschot. De 100-metertelling leverde vandaag 992 items op, waaronder 428 peuken, 212 stukjes plastic en 96 touwtjes en netten. Tijdens de etappe trok één van de deelnemers aan een ogenschijnlijk kort stukje touw. Tot ieders verbazing bleef er steeds meer van het visnet tevoorschijn komen. Uiteindelijk hadden we tien man (en vrouw) en de trekkracht van de strandkar nodig om het gevaarte aan de oppervlakte te krijgen. De strandwacht haalden het later met een jeep op. Tussen Katwijk en Noordwijk deed vrijwilliger Anne een pijnlijke ontdekking: een dode jonge zeemeeuw verstrikt in een kluwen van netten en touw. Voor de getuigen werd het extra duidelijk: ons afval brengt dieren in serieuze problemen. Volgens de VN komen er jaarlijks een miljoen zeevogels om door afval in zee. Een belangrijk motief voor deze campagne. In Noordwijk, bij MyBeach-locatie Take2, wogen we het afval: een nieuw record van 452,50 kilo!

16 Etappe 11: (g)een feest zonder ballonnen Etappe 11 voert van Noordwijk naar Zandvoort en begint met de ontdekking van een dode zeevogel. Bij paviljoen Take 2 verzamelen we met 25 deelnemers om eerst 100 meter strand uit te kammen, onder begeleiding van de muzikanten van What Is Happening Here. Het is bewolkt en het waait behoorlijk, maar de wind is mee en we hebben wederom een heel enthousiaste groep deelnemers en 2 vrijwilligers: Mark en Wouter. Het eerste stuk tot de andere MyBeach strandtent Buitengewoon slingeren we tussen de strandgasten door, daarna is het strand meer verlaten en kunnen we over de hele breedte rommel verzamelen. Vandaag opmerkelijk veel ballonnen met lintjes eraan: blijkbaar is er één (of een paar) feestje(s) geweest waar ballonnen zijn opgelaten. Vooral de lintjes die aan ballonnen zitten leveren problemen op voor zeevogels. Die lintjes zijn van onverwoestbaar materiaal gemaakt en vergaan dus niet. Daar moet echt eens wat aan gebeuren! Tijdens deze etappe hebben we 181 kilo afval opgehaald.

17 Etappe 12: zanderige tenen en een verdwenen handdoek 206 kilo afval, bergen zanderige tenen en erg tevreden zitten wij aan het avondeten te bedenken wat wij samen met de vrijwilligers vandaag eigenlijk allemaal hebben gepresteerd Aan de start verschenen 25 paar handen die ons geweldig hebben geholpen het strand van Zandvoort tot en met Bloemendaal van rotzooi te ontdoen. De eerste kilometers in Zandvoort werden relatief langzaam afgelegd doordat er veel aandacht was voor klein afval in mul zand. Gelukkig was de hoeveelheid te overzien: vooral peuken, kleine stukjes touw en opvallend veel glas werden van het strand gehaald. Vanaf Bloemendaal namen de hoeveelheid ballonnen opmerkelijk toe. Gelukkig kregen we vanaf Bloemendaal versterking van 10 verse krachten aangevoerd door onze oud-collega Sytske die haar nieuwe collega s een BBQ had beloofd na een beetje afval ruimen. Eenmaal in de buurt van Velsen nam het aantal boterhamzakjes toe en ontpopte onze Ilhame zich tot een ware Dakar coureur: behendig, snel maar nog steeds op zoek naar de mevrouw van DE badhanddoek. (Eén van de opruimers is vandaag héél erg fanatiek geweest..) De dag werd afgesloten met een welverdiend drankje op het terras van Zeezicht in de volle zon.

18 Etappe 13: ruim je afval oh-op 25 deelnemers stonden vanmorgen te trappelen om ons te ondersteunen met de 13e etappe van Wijk aan Zee naar Castricum. De gebruikelijke detailmeting ging na een korte uitleg van start. Opvallend was dat de aanspoellijn een duidelijke verzamelplaats was van afval, verborgen tussen het wier. Veel afval kwam duidelijk uit zee. Met de Ruim je afval op song van What Is Happening Here werden wij feestelijk doch enigszins dwingend uitgezwaaid. Het eerste stuk werd gedomineerd door kleine stukjes oranje of blauw touw en ballonresten (hierbij kwam het Happy meal thema opvallend vaak terug). De kilo s liepen aardig op. Na 114 kilo afval vonden we het tijd om de boterhammen uit te pakken. Het strand van Heemskerk was opvallend schoon en doet daarmee de naam van Het schoonste strand van Nederland eer aan, waardoor de rugspieren hier even tot rust konden komen. Later werden wij blij verrast door een kunstwerk van vissen gemaakt van plastic flessen gevangen in een web van touw: vissen in een net hebben er nog nooit zo mooi uit gezien. Een paar kilometer verder kwamen we een minder mooie verassing tegen: een groot losgeslagen staand want net vol zand. In Castricum zijn we feestelijk binnengehaald en na een heerlijk avondmaal in strandpaviljoen Deining, kunnen we morgen genieten van een welverdiende rustdag.

19 Etappe 15: extra hulp en aandacht voor microplastics We verzamelen in strandpaviljoen Deining, één van de 5 MyBeach paviljoens in Castricum. Naast de 36 deelnemers, helpen ook 25 kinderen van Surfschool Castricum mee. Bij de briefing vertelt onderzoeker Hans van Weenen over de microplastics op het strand en in de zee. Veertig jaar geleden vind hij op het strand kleine plastic korreltjes en later tijdens zijn studie deed hij hier onderzoek naar. Hij kwam tot de ontdekking dat overal ter wereld op stranden zogenaamde pellets of mermaid tears grondstof voor de plastic industrie werden gevonden. Tijdens de challenge nemen we speciale monsters om later door de Vrije Universiteit in het lab te laten testen. De 100 meter telling gebeurde in de stromende regen en leverde 735 stuks afval op. De kinderen van de surfschool gebruikten de Strandscanner later bij hun telling en vonden daarbij 1000 stukjes afval. Gelukkig werd het weer steeds beter. Onze strandkar haakt vandaag eerder af, de Gemeente Bergen staat namelijk overdag geen voertuigen toe op het strand in verband met veiligheid. Begrijpelijk, maar dat betekent dat we de rest van de tocht minder makkelijk afval kunnen verzamelen... Uiteindelijk halen we 320 kilo afval op.

20 Etappe 16: Wederom veel ballonnen Met een ploeg van 23 man/vrouw/kind starten we met de 100-meter telling van deze 16e etappe in Petten. Het resultaat? 706 items. Wederom een top 3 van peuken, kleine plastic stukjes en snoepverpakkingen. Het afval dat we bij de meeste stranden met veel bezoekers tegenkomen. Onder de deelnemers een grote afvaardiging van CNME De Groenling uit Schagen. Op hun terugweg maakten ze ook nog een stuk bos schoon. Super! Al snel na ons vertrek richting het noorden komen we op minder druk bezochte stranden. Nu komen we opvallend veel ballonnen tegen. Soms alleen een touwtje, soms een complete set van touwtje, ventiel en ballon. Bij een ballonoplating sta je niet stil bij de ellende die deze dingen aan kunnen richten in zee. Medewerkers van Strandexploitatie Noordkop uit Den Helder komen ons begin van de middag tegemoet. Ze verlossen ons van het tot dan verzamelde afval en maken onze kapotte grijpstokken. Wat een service! In totaal halen we 140 kilo afval van zo n 10 km strand, dat er op het oog heel schoon uit ziet.

21 Etappe 17: warm onthaal op de wadden Wakker worden op een camping in de Texelse duinen. Er zijn vervelendere manieren om aan een lange afvaltocht te beginnen. Etappe 17 is de eerste etappe van de Waddeneilanden. Als we overal zo gastvrij worden onthaald op Texel, dan wordt het lastig weer vertrekken. 18 deelnemers, 5 muzikanten, 4 Noordzee medewerkers en 1 enthousiaste hond startten na een lekker kopje koffie (water voor de hond) traditiegetrouw met de 100 meter telling. Het strand voor Paal 9 is bijzonder schoon. We vinden niet meer dan 347 stuks afval. Onder luid tromgeroffel van What s Happening Here lopen we richting Paal 12, via Paal 15 om te eindigen bij Paal 17, alle drie MyBeach-locaties. In tegenstelling tot het startpunt, komen we onderweg een hoop rotzooi tegen. Zowel door bezoekers achtergelaten troep als aangespoelde kluwen van touwen, netten en andere plastic zooi. De totale vangst van deze etappe, van slechts 8 kilometer, is 340 kilo schoon aan de haak. Een gigantische berg die we tot drie keer toe bij verschillende strandpalen mochten achterlaten.

22 Etappe 18: Texelse gastvrijheid en n zeehond Vandaag was een bijzondere dag. We hebben met gemengde gevoelens afscheid genomen van ons strandkarrretje en de camper. We hadden een beetje een haat-liefde verhouding met het wagentje. Geregeld kwam hij vast te zitten in de modder of stonden we voor een gesloten slagboom. Maar we hebben er ook veel lol mee gehad de afgelopen weken. Het karretje, vaak versierd met visnetten en ander afval, had heel wat bekijks op het strand. Vanaf nu gaat het team de Noordzee per boot eilandhoppen en dan kunnen we er geen gemotoriseerd vervoer bij hebben. De start was vandaag bij Paal 17, een MyBeach-locatie en dat was goed te zien, het strand was erg schoon. Bij Paal 28 werden we verwelkomd met een drankje, waarna we onder begeleiding van een grote shovel met aanhanger over het strand gingen. In totaal is er 536 kilo afval van het strand gehaald, een nieuw dag-record voor de Cleanup Challenge! En dat met slechts 15 man sterk. Aan het eind van de dag zijn we met een boot naar Vlieland gevaren. Bij aankomst op Vlieland werden we verwelkomd door een grijze zeehond in de branding. Die hopen we nog meer te zien de komende dagen!

23 Etappe 19: Tranen bij de start etappe De dag begon met tranen. Zeemeerminnen-tranen. Ze zijn klein en rond, zo n 3 mm en waren in dit geval melkachtig wit. Over een stuk van 10 meter lag het werkelijk bezaaid met deze kleine ronde plastic korrels, granulen voor de plasticindustrie. Normaal gesproken vind je ze verspreid langs de vloedlijn, maar vandaag op Vlieland lag er een hele berg, blijkbaar ergens een ladinkje overboord gegaan. Killing voor zeeleven want wanneer ze in het water zweven of drijven worden ze door vissen aangezien voor een smakelijk hapje, zoals visseneitjes. De Plastic Soup Foundation liep vandaag mee. Samen voeren we de Beat The Micro Bead campagne. De micro beads waren nu helaas wel erg zichtbaar op het strand Meer dan bij andere stranden zien we op Vlieland heel duidelijk dat het afval uit zee afkomstig is en niet van land. Onbegrijpelijk dat mensen die hun boterham op zee verdienen niet goed voor de zee zorgen. Je zou raar opkijken als je een boer zijn akker zo ziet vervuilen. De eindscore, 301 kilo afval, met zijn zevenen verzameld, inclusief de journalist van de Leeuwarder courant, die ook door het opruimvirus werd gegrepen en een paar kilometer meehielp. Dat wordt vast een goed artikel in de krant morgen!

24 Etappe 20: Het is hier niet pluus Om worden we bij De Walvis opgewacht door De Milieujutter van Terschelling; een grote tractor met aanhanger, bemant door drie sterke mannen. Staatsbosbeheer is ook van de partij. Binnen no time verzamelen we een berg touwen en netten van zo n 200 kilo. We vinden vooral veel trossen oranje en blauwe touwen, door vissers pluus genoemd. Pluus wordt onder visnetten gehangen om slijtage van het net te voorkomen. Goed bedacht, maar het is de grootste bron van afval van de Noordzee. Als de vissers een alternatief voor pluus verzinnen, kunnen we dit van het lijstje afvalbronnen schrappen. Goed voor de zee en beter voor het imago van de visserijsector. Van de initiatiefnemer van Sterke Yerke horen we dat de gemeente Terschelling de hoge prijs voor bedrijfsafval (ca. 190 per ton) moet betalen voor het afvoeren van het afval van de stranden. Het is dus niet alleen slecht voor het milieu, alle eilandbewoners betalen extra mee aan het afvoeren van afval dat op zee over de muur gaat. Terwijl we op de tractor over het strand hobbelen zien we zeehonden rusten op een zandplaat, misschien net als wij genietend van de late zomerzon.

25 Etappe 21: over een Russische deodorant en Chinese lijmstift Halverwege de Noordzeekust van Terschelling gaat de schoonmaakkaravaan vandaag van start. Ditmaal met z n tienen, 6 vrijwilligers inbegrepen. Leuk is dat we steeds vaker worden herkend. Mensen steken hun duim op en roepen goed werk! of vragen hoeveel afval we vandaag weer hebben opgehaald. Anderen helpen spontaan mee met opruimen. Plastic, plastic en nog eens plastic! En af en toe wat hout, papier en glas op het strand. Een ding dat duidelijk wordt is dat plastic een gigantisch probleem is. Elke dag spoelt er weer een nieuwe lading afval op de stranden aan, afkomstig uit alle windstreken. Zoals een deodorant met een Russisch etiket en een Chinese lijmstift, beide waarschijnlijk over de reling gegooid door passerende zeelieden. Mysterieus is de vondst van een met bloedvlekken doordrenkt T- shirt. Of de schedel van de bruinvis waarvan we gisteren de rest van het skelet vonden Hoe zou die aan z n einde zijn gekomen? Via een vrijwel windstille Waddenzee, maken we deze nacht op de Willem Jacob de overtocht naar Ameland. Zachtjes wiegt dit oude vrachtschip van de bruine vloot op het water, terwijl de zon achter Terschelling in de Noordzee onder gaat. Welterusten.

26 Etappe 22: veel paraffine op verder schone stranden Ameland Op Ameland brengt een aardige taxichauffeur ons naar het, naar verluid schoonste strand van Nederland. Het lijkt in elk geval het breedste strand van Nederland, af en toe is het alsof wij aan de rand van de woestijn staan. Het is inderdaad stukken schoner dan de andere stranden. Misschien dat dat komt door de fanatieke meewerkende milieujutters van Ameland die ons en drie vrijwilligers vandaag met jeep, aanhanger en hun enthousiasme helpen. Wel vinden we ontzettend veel paraffine, klompen wit vet die uit de scheepsruimen worden gespoeld bij het wassen van ladingtanks. Omdat paraffine chemisch niet schadelijk is, mogen schepen dit onderweg lozen. Helaas is het wel schadelijk voor het milieu. Aan het eind van de dag is de aanhanger weer vol afval. En dat ondanks dat deze stranden regelmatig worden opgeruimd door de milieujutters en andere inwoners van Ameland. Na afloop bewonderen we vanaf het terras van het in 2011 duurzaamste strandpaviljoen van Nederland De Buren van Nes de MyBeach prullenbakken bij de strandopgang. Terug van het strand hebben we dezelfde taxichauffeur als op de heenweg, die ook nog eens de neef van één van de milieujutters blijkt te zijn. Het is een klein wereldje op Ameland.

27 Etappe 23: record aantal deelnemers op ameland Gistermiddag werden we gebeld door een enthousiaste docente van de middelbare school op Ameland. Jullie krijgen versterking, er komen 80 kinderen morgen helpen. De brugklassen helpen tot 12 uur om een stuk strand van twee kilometer helemaal schoon te krijgen. Op een eiland zijn de lijnen duidelijk kort en kunnen dingen snel georganiseerd worden. Omroep Friesland filmt bovendien alles vandaag. Na de scholieren uitgezwaaid te hebben vertrekken we om half één om de rest van het strand op te ruimen. De mannen van de lokale Juttersvereniging zijn ook weer van de partij. Een zeer fanatieke club. De samenwerking met de lokale Juttersvereniging en de gemeente is helemaal top! We ruimen op tot half vier en rijden dan in de achterbak van een pick-up terug naar het startpunt, waar we afscheid nemen van de vrijwilligers. Met de jutters praten we na en bespreken de plannen voor volgend jaar. Onze indruk van Ameland: vriendelijke mensen en één van de schoonste stranden van Nederland! Op naar Schiermonnikoog, voor de allerlaatste etappe van een geweldige opruimtocht.

28 Etappe 24: MyBeach Cleanup Challenge heeft veel losgemaakt Vandaag was de grote finale van de MyBeach Cleanup Challenge. Na 24 dagen de Nederlandse Noordzeestranden schoonmaken, is er bij aankomst een gevoel van enorme voldoening. We hebben het maar mooi gedaan van Cadzand tot en met Schiermonnikoog! Op het strand van Schiermonnikoog wacht Henk van de gemeente ons op met een grote tractor en oplegger. Met 15 vrijwilligers (speciaal hiervoor naar Schier afgereisd!) beginnen we aan de laatste etappe. We vinden veel netten. Eén ervan is zelfs zo groot dat de tractor hem niet los krijgt getrokken. Ook ligt er een groot blok geloosde paraffine met een doorsnee van een halve meter. We rapen vandaag een record van ruim 1500 kilo afval op! Niet dat Schiermonnikoog de vieste stranden heeft. Wel beschikten we hier voor het verzamelen van het afval over de grootste oplegger van de hele MyBeach Cleanup Challenge. Onderweg naar huis bericht de radio dat Stichting De Noordzee in de afgelopen 24 dagen, met de hulp van 563 vrijwilligers de Nederlandse kust heeft schoongemaakt en 6590 kilo afval heeft opgehaald. Volgend jaar zijn wij er weer Hopelijk weer met net zo veel hulp als dit jaar!

29 MyBeach Cleanup Challenge In de media Algemeen Dagblad 1 augustus Metro 2 augustus

30 MyBeach Cleanup Challenge In de media Telegraaf 14 augustus Kidsweek 8 augustus

31 MyBeach Cleanup Challenge In de media Trouw 24 augustus NRC Handelsblad 24 augustus

32 MyBeach Cleanup Challenge In de media-radio/tv NOS Radio 1 1 augustus NOS Radio 1 24 augustus NOS Journaal 1 augustus Hart van Nederland 1 augustus

33 MyBeach Cleanup Challenge Foto selectie

34 MyBeach Cleanup Challenge Foto selectie

35 MyBeach Cleanup Challenge Foto selectie

36 MyBeach Cleanup Challenge Foto selectie

37 MyBeach Cleanup Challenge Foto selectie

38 MyBeach Cleanup Challenge Foto selectie

39 MyBeach Cleanup Challenge Foto selectie

40 MyBeach Cleanup Challenge Filmpjes MyBeach Cleanup Challenge 6 minuten De aftrap Sfeerimpressie 1 minuut

41 over MyBeach Op MyBeach houden bezoekers zélf het strand schoon. MyBeach grenst aan een strandpaviljoen en is te herkennen aan speciale materialen, zoals: houten prullenbakken, informatieborden en palen met afvalzakjes. In juni 2011 werden de eerste 2 MyBeaches geopend in Noordwijk, bij Take2 en Buitengewoon. Inmiddels is het project flink gegroeid tot maar liefst 24 MyBeach-locaties. In sommige gemeentes is er 1 MyBeach, zoals in Cadzand. In andere gemeentes zijn er meerdere MyBeaches, zoals 5 in Castricum of zelfs 6 op Texel! In de komende jaren wil Stichting De Noordzee zoveel mogelijk MyBeaches openen langs de Nederlandse kust. Hoe meer MyBeaches, hoe schoner het strand en hoe gezonder de zee! Ben je paviljoenhouder & wil je meedoen aan MyBeach 2014? Geef je op: info@noordzee.nl

42 MyBeach Cleanup Challenge Tot volgend jaar! Wat kan ik doen? - Geen tijd om te helpen met opruimen? Koop afval in de webshop - Vrienden worden op Facebook: facebook.com/mybeachnoord zee - Volg ons op - Word donateur van Stichting de Noordzee - In 2014 meedoen aan de MyBeach Cleanup Challenge! Mede mogelijk gemaakt door: M. de Vries

BOSKALIS BEACH CLEANUP TOUR 2018

BOSKALIS BEACH CLEANUP TOUR 2018 BOSKALIS BEACH CLEANUP TOUR 2018 N6 N5 N4 N3 N2 N1 N7 N8 N9 N10 N11 N12 N13 N14 N15 Z14 Z15 Z13 Z12 Z8 Z7 Z6 Z10 Z9 Z11 Z4 Z5 Een initiatief van Z3 Z2 Z1 1. DE HÉLE NOORDZEEKUST SCHOON Boskalis Beach Cleanup

Nadere informatie

Terugblik Boskalis Beach Cleanup Tour Stichting De Noordzee 2013

Terugblik Boskalis Beach Cleanup Tour Stichting De Noordzee 2013 Terugblik Boskalis Beach Cleanup Tour 2015 Stichting De Noordzee 2013 De héle Noordzeekust is schoon! Het is ons weer gelukt! Van 1 t/m 27 augustus 2015 is de héle Noordzeekust (350 km) van Cadzand tot

Nadere informatie

Boskalis Beach Cleanup Tour. van Stichting De Noordzee

Boskalis Beach Cleanup Tour. van Stichting De Noordzee Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee 2014 MyBeach Cleanup Challenge 2013 2 Resultaten MyBeach Cleanup Challenge 2013 350 km Noordzeekust schoonmaken in één maand Een team van Stichting

Nadere informatie

BOSKALIS BEACH CLEANUP TOUR Een initiatief van

BOSKALIS BEACH CLEANUP TOUR Een initiatief van BOSKALIS BEACH CLEANUP TOUR 2017 6 5 4 3 2 1 7 8 9 10 11 8 6 7 11 9 10 10 13 12 14 15 12 13 14 5 Een initiatief van 4 3 1 2 1. DE HÉLE NOORDZEEKUST SCHOON Boskalis Beach Cleanup Tour 2017 in het kort:

Nadere informatie

Doelen Stimuleren dat mensen zelf het strand schoon houden Samenwerken partijen Verspreiding van de My Beach stranden Media aandacht Stimuleren ideeën

Doelen Stimuleren dat mensen zelf het strand schoon houden Samenwerken partijen Verspreiding van de My Beach stranden Media aandacht Stimuleren ideeën My Beach 2.0 Doelen Stimuleren dat mensen zelf het strand schoon houden Samenwerken partijen Verspreiding van de My Beach stranden Media aandacht Stimuleren ideeën Hoe werkt MyBeach Bewustwording Goed

Nadere informatie

Beach Clean-up 2013. Naam: Klas: Mentor: Vakgroep Biologie (2013-2014) Penta college CSG Scala Rietvelden

Beach Clean-up 2013. Naam: Klas: Mentor: Vakgroep Biologie (2013-2014) Penta college CSG Scala Rietvelden Beach Clean-up 2013 Naam: Klas: Mentor: Vakgroep Biologie (2013-2014) Penta college CSG Scala Rietvelden Inhoudsopgave Inleiding 3 1. De zee: een bron van plezier 4 2. Eten en gegeten worden 5 3. Vervuiling

Nadere informatie

A1 Wat is de boodschap van de Plastic Soup Surfer? Zijn boodschap/missie is om aandacht te vragen voor plastic afval in zee

A1 Wat is de boodschap van de Plastic Soup Surfer? Zijn boodschap/missie is om aandacht te vragen voor plastic afval in zee ANTWOORDMODEL PROEFLES PLASTIC SOUP SURFER mei 2016 Antwoordmodel opdracht A (T1) A1 Wat is de boodschap van de Plastic Soup Surfer? Zijn boodschap/missie is om aandacht te vragen voor plastic afval in

Nadere informatie

Van spooknetten naar fashion!

Van spooknetten naar fashion! Van spooknetten naar fashion! Zeehondencentrum Pieterburen Juni 2016 Projectvoorstel: Happy Seal De uitdaging Visnetten, lijnen en fuiken die verloren zijn gegaan of juist expres zijn achtergelaten vormen

Nadere informatie

Welkom bij buitenplaats Kasteel Wijlre!

Welkom bij buitenplaats Kasteel Wijlre! Welkom bij buitenplaats Kasteel Wijlre! Wat hebben plastic, afval en kunst met elkaar gemeen? Vandaag gaan we dat onderzoeken in drie tentoonstellingen: de Plastic Soupermarkt, de Bottle River en Rearranged.

Nadere informatie

1. Inleiding 3 2. Waarom heb ik voor deze verzameling gekozen? 3 3. Foto s verzameling 4

1. Inleiding 3 2. Waarom heb ik voor deze verzameling gekozen? 3 3. Foto s verzameling 4 Inhoudsopgave Pagina: 1. Inleiding 3 2. Waarom heb ik voor deze verzameling gekozen? 3 3. Foto s verzameling 4 3.1. 9 september: Huisduinen, Donkere Duinen 4 3.2. 20 september: Donkere Duinen 5 3.3. 27

Nadere informatie

Lesbrief nr 3. Opdracht 1. Club + app. voor Groep 7 + 8 +

Lesbrief nr 3. Opdracht 1. Club + app. voor Groep 7 + 8 + Lesbrief nr 3 voor Groep 7 + 8 + Download deze lesbrief ook op samsam.net Opdracht 1 Filmpjes kijken op samsam.net Tijdsduur: 10 min. Werkvorm: klassikaal en individueel Doel: introductie van de ReportersClub

Nadere informatie

Jeroen Driessen Maatschappelijke stage TG3C

Jeroen Driessen Maatschappelijke stage TG3C Pagina 3 Inleiding. Pagina 4-5-6 De voorbereiding. Pagina 7 De motorische demodagen. Pagina 8 na de demodagen. Pagina 9 Wat heb ik er van geleerd Pagina 10-11-12 logboekkaarten Voor school moeten we een

Nadere informatie

Trash Hunten met de klas

Trash Hunten met de klas Trash Hunten met de klas Plastic hoort absoluut niet thuis in zee en heeft grote gevolgen voor mens en dier. De Plastic Soup Foundation wil voorkomen dat er plastic in het water terecht komt. Aanpakken

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

ZWERFAFVAL EN PLASTIC SOEP

ZWERFAFVAL EN PLASTIC SOEP GROEP 5 T/M 8 ZWERFAFVAL EN PLASTIC SOEP Informatie voor de leerkracht Foto: Victor Andronache via Flickr DIA 16 DIA 1 DIA 2 DIA 4 Doel van deze les Je leert wat zwerfafval en plastic soep zijn en welke

Nadere informatie

Je kunt ook altijd contact zoeken met Matthijs Lievaart of Monique Jankowski en kijken op de website www.verlosdezee.nl en/of facebookpagina.

Je kunt ook altijd contact zoeken met Matthijs Lievaart of Monique Jankowski en kijken op de website www.verlosdezee.nl en/of facebookpagina. Stappenplan Wil jij ook een Doe mee, verlos de zee! JUTBAK bij jou op het strand? Dat is een uitstekend idee! Want een Doe mee, verlos de zee! jutbak inspireert mensen om samen het strand schoon te maken

Nadere informatie

Trash Hunten met de klas

Trash Hunten met de klas Trash Hunten met de klas Plastic hoort absoluut niet thuis in zee en heeft grote gevolgen voor mens en dier. De Plastic Soup Foundation wil voorkomen dat er plastic in het water terecht komt. Aanpakken

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

Opening project Afval. Workshop muziekinstrumenten maken. Interview met wethouder Corien van Starkenburg

Opening project Afval. Workshop muziekinstrumenten maken. Interview met wethouder Corien van Starkenburg Opening project Afval Op maandag 18 maart 2019 startte de projectweek over afval. Kikker en Panda openden de week. Juf Joska telde van 3 naar 1. Op 1 moesten alle kinderen tegelijkertijd Afval!!! roepen,

Nadere informatie

Dagje naar zee. Yosei

Dagje naar zee. Yosei Zandvoort We gingen met school een schoolreisje doen. We gingen naar Zandvoort met de bus. Het was een uur rijden. Kwart over tien eindelijk we zijn er. Toen ging ik met mijn groepje opdrachten doen. Het

Nadere informatie

Ik ben Linda (18 jaar), ik zit nu in het derde leerjaar van de MBO opleiding dierverzorging. Afgelopen winter heb

Ik ben Linda (18 jaar), ik zit nu in het derde leerjaar van de MBO opleiding dierverzorging. Afgelopen winter heb 15-12-2010-24-02-2011 Ik ben Linda (18 jaar), ik zit nu in het derde leerjaar van de MBO opleiding dierverzorging. Afgelopen winter heb ik de tijd van mijn leven gehad! Ik heb de kans gekregen om in Finland

Nadere informatie

7 e bericht van zeevarenden Vrijdag 2-6-2011. We spreken inmiddels al effe Zweeds.

7 e bericht van zeevarenden Vrijdag 2-6-2011. We spreken inmiddels al effe Zweeds. 7 e bericht van zeevarenden Vrijdag 2-6-2011 We spreken inmiddels al effe Zweeds. We zitten inmiddels boven de 55 e breedte graad. Donker wordt het niet meer en de langste dag moet nog komen. Het is een

Nadere informatie

DE AARDE IS OOK. TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS. Mueller/GP

DE AARDE IS OOK. TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS. Mueller/GP DE AARDE IS OOK TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS Mueller/GP Wilkins/GP Een wereld die draait op schone energie, met rijke bossen en oceanen vol leven. Dat is de wereld volgens Greenpeace. We doen

Nadere informatie

De beklimming van de Kilimanjaro

De beklimming van de Kilimanjaro De beklimming van de Kilimanjaro Jullie hebben mij gemist begin november tijdens de karatetraining om de reden dat ik helemaal in Tanzania was om de Kilimanjaro te beklimmen met 3 vrienden. Deze berg is

Nadere informatie

Wij zijn een Mooi Schoon school

Wij zijn een Mooi Schoon school Wij zijn een Mooi Schoon school Lesbrief groepen 4, 5 en 6 WIJ ZIJN SUPPORTER VAN MOOI SCHOON Lesbrief groepen 4, 5 en 6 Onderwerp: Zwerfvuil. Doelgroep: Groepen 4, 5 en 6. Lesdoel: Inhoud: Tijdsduur:

Nadere informatie

Notitie. 1. Uitkomsten 0-meting

Notitie. 1. Uitkomsten 0-meting Notitie Titel: Uitkomsten interviews MyBeach, conclusies en aanbevelingen (concept) Ten behoeve van: Marchien de Ruiter, Stichting De Noordzee Datum: 23 september 2011 Om inzicht te krijgen in het effect

Nadere informatie

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Naar mijn vriendin 19 maart ging ik in de middag naar Den-Haag met de trein. Ik zag hier wel erg tegenop met 6 maanden zwangerschap zo,n lange reis

Nadere informatie

Het Parool van de school

Het Parool van de school Het Parool van de school Schoolkamp 2017 en Schoolreisje 2017 Voorwoord Hier is hij dan weer; de jaarlijkse schoolkranteditie over het schoolkamp en het schoolreisje. Dit jaar zijn de kleuters naar de

Nadere informatie

DE BRUINVIS. Kleinste walvisachtige van ons grootste natuurgebied, de Noordzee

DE BRUINVIS. Kleinste walvisachtige van ons grootste natuurgebied, de Noordzee DE BRUINVIS Kleinste walvisachtige van ons grootste natuurgebied, de Noordzee Bruinvis paspoort Lengte Gewicht Leeftijd Groepsgrootte 1-10 Voedsel vrouw ± 1,60 m man ± 1,45 m vrouw ± 60 kg man ± 50 kg

Nadere informatie

GEWONE ZEEHOND. Huiler

GEWONE ZEEHOND. Huiler GEWONE ZEEHOND Huiler Je zou het bijna niet geloven, maar een gewone zeehond is een echt roofdier! De zeehond is met zijn gestroomlijnde lichaam, speciale neus en handige snorharen helemaal aangepast op

Nadere informatie

Wijngaard het Groenewoud

Wijngaard het Groenewoud 2 E JAARGANG 4 E EDITIE 2017 Wijngaard het Groenewoud 1 november 2017 En het werd herfst! In dit nummer 1 En het werd herfst 2 Ons You-tube kanaal 3 Onze eerste oogst 4. Molentjes 5. Website bezoek geweldig

Nadere informatie

Voorspellen, tekst lezen en verwijswoorden begrijpen

Voorspellen, tekst lezen en verwijswoorden begrijpen Voorspellen, tekst lezen en verwijswoorden begrijpen 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en de plaatjes. 2. Lees de uitleg. In een tekst staan vaak verwijswoorden.

Nadere informatie

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Kinderen die een spreekbeurt willen geven Wat een goed idee! Je wilt je spreekbeurt houden over afval, afvalscheiding of recycling. Een super interessant onderwerp

Nadere informatie

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Kinderen die een spreekbeurt willen geven Waar op de wereld wordt het afval nog verwerkt op de manier van vroeger? Wat een goed idee! Je wilt je spreekbeurt

Nadere informatie

De Noordzee HET ONTSTAAN

De Noordzee HET ONTSTAAN De Noordzee De Noordzee is de zee tussen Noorwegen, Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en Denemarken. De Noordzee is een ondiepe (30-200 m) randzee van de Atlantische oceaan met

Nadere informatie

Visdag in Leidsche Rijn Terwijde

Visdag in Leidsche Rijn Terwijde Visdag in Leidsche Rijn Terwijde 25-02-2017 Nog geen twee weken geleden was de doodaas visdag in Utrecht in de sneeuw en vandaag stond er weer een dagje vissen in Utrecht gepland. Gelukkig was het warmer

Nadere informatie

Beste mensen, Marc Heyrman

Beste mensen, Marc Heyrman Voor jongeren met een beperking GOED wonen Oisterwijk Van harte gefeliciteerd met de organisatie en de persoonlijke aandacht voor iedere deelnemer. Ik heb aan de start en in Arendonk kunnen zien (als toeschouwer)

Nadere informatie

WERKWEEK AMELAND 2015

WERKWEEK AMELAND 2015 De eerste dag van de werkweek Veel regen gehad, maar de meeste tijd zaten we droog in de bus. Op de Afsluitdijk werd nog even de topografische kennis getest en daarover waren de juffen en meesters tevreden.

Nadere informatie

Lekjutters actief tegen plastic soep

Lekjutters actief tegen plastic soep Vrijwilligers ruimen lekoever op [foto Thomas Duiker] Lekjutters actief tegen plastic soep Ma 19 maart 2018 IJskoud afval jutten Zeventig bewoners van riviergemeenten Vianen, Houten en Wijk bij Duurstede

Nadere informatie

Sindbad. De Vier Windstreken

Sindbad. De Vier Windstreken Nieuwsgierig naar de wereld achter de horizon, vertrekt Sindbad op een schip naar Oost-Indië. Hij bevaart alle zeeën en oceanen waar de zon op schijnt en beleeft de meest fantastische avonturen. Hongerige

Nadere informatie

CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI

CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI De rit van Carrabella naar Manatee Springs State Park is erg mooi. Veel naaldbossen, grotendeels nieuw

Nadere informatie

VUIL VERZAMELD? LAAT HET OPHALEN! BEL GRATIS DE VUILWATER WACHT: Een schone Maas voor iedereen. Richtlijn Zwerfvuil Rijkswaterstaat Limburg

VUIL VERZAMELD? LAAT HET OPHALEN! BEL GRATIS DE VUILWATER WACHT: Een schone Maas voor iedereen. Richtlijn Zwerfvuil Rijkswaterstaat Limburg VUIL VERZAMELD? LAAT HET OPHALEN! BEL GRATIS DE VUILWATER WACHT: 0800-0341 Een schone Maas voor iedereen Richtlijn Zwerfvuil Rijkswaterstaat Limburg Elk jaar treedt de Maas in het winterseizoen buiten

Nadere informatie

Ik ben het Net. Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!. VISSERIJ 5 6 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer.

Ik ben het Net. Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!. VISSERIJ 5 6 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. VISSERIJ Ik ben het Net Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!. Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Europese Unie Haring! Verse

Nadere informatie

Verslag Campertrip Tour de France 2012.

Verslag Campertrip Tour de France 2012. Verslag Campertrip Tour de France 2012. Het leek ons wel leuk om eens een etappe van de Tour van nabij mee te maken. We hebben gekozen voor de eerste bergetappe, van Macon naar Bellegarde sur Valserine.

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

Verhaal Palmpasen 25 maart 2018

Verhaal Palmpasen 25 maart 2018 Verhaal Palmpasen 25 maart 2018 Janna! Mark! Komen jullie even? Mama roept van onder aan de trap naar boven. Mark! Janna! Willen jullie even wat voor me doen? Mark en Janna stommelen de trap af naar beneden.

Nadere informatie

Een schema invullen

Een schema invullen 12. In regel 35 staat: Ze lezen de krant en volgen het nieuws ook op radio, tv en online. Wie worden bedoeld met Ze? Vul in: lezen de papieren krant en volgen het nieuws ook op radio, tv en online. Vul

Nadere informatie

Krabbie Krab wordt Kapper

Krabbie Krab wordt Kapper E-boek Geschreven en Vormgeving Esther van Duin Copyright Esthers Atelier www.esthersatelier.nl email info@esthersatelier.nl Krabbie Krab wordt Kapper Krabbie krab was een kunstenaar. Hij maakte beelden

Nadere informatie

ANTWOORDMODEL LESBRIEF IKCIRCULEER. titel: Plastic soep. Dat eet je niet! Antwoordmodel opdracht A (T1)

ANTWOORDMODEL LESBRIEF IKCIRCULEER. titel: Plastic soep. Dat eet je niet! Antwoordmodel opdracht A (T1) ANTWOORDMODEL LESBRIEF IKCIRCULEER titel: Plastic soep. Dat eet je niet! Antwoordmodel opdracht A (T1) 1. Waarom vindt Peter plastic soep zo n goede naam voor het plastic afval in de oceanen? Noteer 2

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

kilometer hoogte. Bizar. Ik moet zeggen: ik had het me anders voorgesteld; meer zoals een atlas eruitziet.

kilometer hoogte. Bizar. Ik moet zeggen: ik had het me anders voorgesteld; meer zoals een atlas eruitziet. 1 Ik vlieg. Ik vlieg met een snelheid van 28.000 kilometer per uur in een baan om de aarde. Een baan om de aarde wat klinkt dat toch stom. De Amerikanen zeggen het veel beter: in orbit. Ik ben in orbit.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Dierensteun La Vida

Nieuwsbrief Stichting Dierensteun La Vida Verslag werkbezoek aan Chiripaina in Guareña oktober 2014 Vorig jaar zijn we voor het eerst naar het asiel in Guareña geweest. Wij zijn Joséphine, Joke, Linda en Jet van Dierensteun La Vida. Het is fantastisch

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

Beeld Hoofdstuk 5. Uitgeschreven tekst. NL test

Beeld Hoofdstuk 5. Uitgeschreven tekst. NL test Beeld Hoofdstuk 5 Uitgeschreven tekst NL test www.ncrv.nl/ncrvgemist/8-1-2011/nl-test-2011-afl-1 (fragment tot 8:53 min.) NL test (NCRV) Duur fragment: 8:53 min. Duur uitzending: 24:49 min. Datum uitzending:

Nadere informatie

Vakantie Vrouwenpolder Zeeland 2003

Vakantie Vrouwenpolder Zeeland 2003 Vakantie Vrouwenpolder Zeeland 2003 Woensdag 28 mei Vandaag gaan we op vakantie naar Zeeland. Pap, Ruud en ik gaan om 11.00 uur op weg naar België om Wouter van school te halen. Om 15.00 uur komen we aan

Nadere informatie

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT?

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT? Inleiding Gevoelens: we hebben ze allemaal. Maar soms is het lastig te weten hoe je je nu écht voelt. Je bent blij, maar ook zenuwachtig. Of je weet niet of je boos of verdrietig bent. Of je snapt niet

Nadere informatie

ZWERFAFVAL EN PLASTIC SOEP

ZWERFAFVAL EN PLASTIC SOEP GROEP 5 T/M 8 ZWERFAFVAL EN PLASTIC SOEP Kom in actie met de klas Foto: Victor Andronache via Flickr DIA 1 Doel van deze les Je leert wat zwerfafval en plastic soep zijn en welke problemen hierdoor ontstaan.

Nadere informatie

Het onderzoek van de burgemeester 5/6

Het onderzoek van de burgemeester 5/6 Het onderzoek van de burgemeester De burgemeester hoorde dat kinderen ongerust zijn. Nee, ze zijn niet bang voor onweer of harde geluiden. Ze maken zich zorgen over de natuur. Dieren krijgen steeds minder

Nadere informatie

Sponsorplan 2015. Rondje Bergen: Het gezelligste hardloopevenement van het seizoen!

Sponsorplan 2015. Rondje Bergen: Het gezelligste hardloopevenement van het seizoen! Rondje Bergen: Het gezelligste hardloopevenement van het seizoen! Inleiding De Stichting Rondje Bergen is 35 jaar geleden opgericht om een hardloopevenement in het mooie Bergen te organiseren. De prachtige

Nadere informatie

Nieuws update eind november 2014. Beste allemaal,

Nieuws update eind november 2014. Beste allemaal, Nieuws update eind november 2014 Programma editie 2014: Fietsdagen: Vrijdag 19 december, zaterdag 20 december en zondag 21 december, met maandag 22 december gezamenlijk Serious Breakfast en het aanbieden

Nadere informatie

Het verminderen van plasticvervuiling in de oceaan - Onze plastic voetafdruk

Het verminderen van plasticvervuiling in de oceaan - Onze plastic voetafdruk WIJSHEIDS WERKBLAD 1.1 / HOOFDSTUK 3 / LEEFTIJD 10-12 NAAM: DATUM: Het verminderen van plasticvervuiling in de oceaan - Onze plastic voetafdruk Hoeveel wegwerpplastic gebruik je denk je per jaar? Vul het

Nadere informatie

Antwoordkaart Denkopdrachten.

Antwoordkaart Denkopdrachten. Antwoordkaart Denkopdrachten. voor de leerling groep 5 8 Letter: Opdracht 1. Omcirkel het stukje afval en trek een lijn naar de tijd die het duurt vóór het afval is vergaan. Opdracht 2. Opdracht A. Omcirkel

Nadere informatie

zee afval Herkomst, schade en oplossingen

zee afval Herkomst, schade en oplossingen zee afval Herkomst, schade en oplossingen Gilles de Strandjutter Na een westerstorm ligt het stand altijd vol. Vroeger was jutten pure noodzaak voor ons. We waren zo arm als kerkratten en het hout dat

Nadere informatie

Trainingsweekend op Vlieland.

Trainingsweekend op Vlieland. Trainingsweekend op Vlieland. Een gezellige en een beetje maffe groep van 11 Hardlopers zijn afgelopen weekend naar Vlieland vertrokken voor een weekend trainen. Maf, trainen kan immers ook gewoon in onze

Nadere informatie

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal...

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... 2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... Alweer een tijdje geleden, maar vanwege de drukte nog geen verslag, maar zondag 16 november jongstleden liep ik mijn eerste Zevenheuvelenloop in Nijmegen.

Nadere informatie

Les 1 Ontstaan aardgas

Les 1 Ontstaan aardgas Les 1 Ontstaan aardgas In 1959 werd onder het land van boer Boon in de buurt van Slochteren gas ontdekt. Het bleek één van de grootste gasvelden van de wereld te zijn! Hoe is dat gas in de boden van Nederland

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Welke doppen spoelen er aan?

Welke doppen spoelen er aan? Welke doppen spoelen er aan? Resultaten van het tweede onderzoek naar plastic doppenvervuiling op onze stranden in 2017 06/12/2017 Stichting De Noordzee Inhoud Samenvatting... 3 Belangrijkste bevindingen

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar , Grootegast, 31 augustus 2010

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar , Grootegast, 31 augustus 2010 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar 2010-2011, Grootegast, 31 augustus 2010 Er was eens een boerin die twee emmers verse, romige melk buiten zette. Vlakbij

Nadere informatie

Logboekverhaal. Schoolkamp 2014

Logboekverhaal. Schoolkamp 2014 Logboekverhaal Schoolkamp 2014 Mysterie kamp 22-25-april Dinsdag 22 april 2014 Vandaag moesten we om 8:00 op school verzamelen. Onze bagage werd ingeladen en wij namen afscheid van de ouders. Toen alles

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Handleiding Introductieles vmbo/havo/vwo Zwerfafval onder de loep

Handleiding Introductieles vmbo/havo/vwo Zwerfafval onder de loep Handleiding Introductieles vmbo/havo/vwo Zwerfafval onder de loep Werkvorm: na de klassikale introductie waarin voorkennis wordt geactiveerd, verdiepen de leerlingen zich aan de hand van opdrachten op

Nadere informatie

De ronde volle maan. Alleen als de maan rond en vol is, wordt dit feest gevierd. En dat heeft een hele bijzondere reden.

De ronde volle maan. Alleen als de maan rond en vol is, wordt dit feest gevierd. En dat heeft een hele bijzondere reden. De ronde volle maan Al vele duizenden jaren is Kabouterland een bijzondere plek voor Kabouters uit de hele wereld. Dit verhaal vertelt hoe bijzonder de samenwerking tussen de dieren en de kabouters in

Nadere informatie

Het restaurant in Otterlo.

Het restaurant in Otterlo. Het verslag van mijn spontane actie/uitdaging handbikend van Enschede naar Scherpenzeel en terug. Een totale afstand van 259,92 km en heb hier zowel de zaterdag als de zondag 12 uur over gedaan (inclusief

Nadere informatie

SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs!

SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs! SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs! De D1 van SV Baarn is met Pinksteren vier dagen naar Parijs geweest. Dit was een onvergetelijke ervaring voor de spelers uit het team. De ploeg van Jacco Engelsman,

Nadere informatie

Avondsluiting Relaxatie

Avondsluiting Relaxatie Avondsluiting Relaxatie Auteur: Pieter Dejaeger Geschikte leeftijd: Alle Duur activiteit: 20 minuten Terrein: Rustig zaaltje, zonder lawaai! Benodigde begeleiders: Min 2 (Eén lezer en iemand die tussen

Nadere informatie

Wéér een rondje Schiermonnikoog,

Wéér een rondje Schiermonnikoog, Wéér een rondje Schiermonnikoog, Op zondag 25 sept. jl., het vaarseizoen was bijna voorbij, de jachthaven van Schiermonnikoog lag nog in diepe rust, maakten we in alle vroegte onze boten klaar om te vertrekken

Nadere informatie

De muziekreis naar Valkenburg.

De muziekreis naar Valkenburg. De muziekreis naar Valkenburg. 24 maart 2014 Vandaag gaan we met het Buitenhof naar Valkenburg voor de muziekreis. De begeleiders Marij en Henk gaan al vroeg op pad om iedereen op te halen. Marij haalt

Nadere informatie

Nieuwsflits van alles en nog wat

Nieuwsflits van alles en nog wat Nieuwsflits van alles en nog wat Beste vrijwilliger, 14 maart 2018 Nadat we korte tijd hebben kunnen genieten van een echte winter met zelfs de mogelijkheid tot schaatsen, zijn er steeds meer tekenen van

Nadere informatie

Voorwoord. Veel leesplezier! Liefs, Rhijja

Voorwoord. Veel leesplezier! Liefs, Rhijja Voorwoord Verliefd zijn is super, maar ook doodeng. Want het kan je heel onzeker maken. En als het uiteindelijk uitgaat, voel je je intens verdrietig. In dit boek lees je over mijn liefdesleven, de mooie,

Nadere informatie

VERHALEN RONDLEIDINGEN WORKSHOPS ARCHEOLOGIE ONDER WATER FORT DE SCHANS KAAP SKIL MUSEUM VAN JUTTERS & ZEELUI

VERHALEN RONDLEIDINGEN WORKSHOPS ARCHEOLOGIE ONDER WATER FORT DE SCHANS KAAP SKIL MUSEUM VAN JUTTERS & ZEELUI VERHALEN RONDLEIDINGEN FORT DE SCHANS WORKSHOPS 2015 ARCHEOLOGIE ONDER WATER KAAP SKIL MUSEUM VAN JUTTERS & ZEELUI Kaap Skil, de Vuurtoren, de Oudheidkamer en Ecomare zijn onderdeel van Stichting Texels

Nadere informatie

Uitleg Zing in 19 mei 2013: Dat is verleidelijk!

Uitleg Zing in 19 mei 2013: Dat is verleidelijk! Uitleg Zing in 19 mei 2013: Dat is verleidelijk! In onze vorige Zing In hebben we het gehad over de druk die op jonge mensen wordt gelegd, op de vaak hoge eisen die we aan hen stellen. Maar niemand is

Nadere informatie

Strand-Lab. Museum. Reizigers

Strand-Lab. Museum. Reizigers Museum Reizigers Strand-Lab Middenbouw Spelenderwijs, zelf ontdekken, doen, museum, landschapstuin, strand, bos en duinen; dit zijn de sleutelwoorden van de activiteiten bij Terra Maris voor de groepen

Nadere informatie

Reisverslag Helgoland

Reisverslag Helgoland Reisverslag Helgoland Op donderdagochtend om 4 uur ben ik met een goede vriend vertrokken naar Bremerhaven in Duitsland waar we om half tien de boot moesten hebben naar Helgoland. Doordat we door de Duitse

Nadere informatie

Welkom bij KVW Hulsberg!

Welkom bij KVW Hulsberg! Welkom bij KVW Hulsberg! Wat leuk dat uw zoon/dochter mee doet aan KVW Hulsberg! Dit jaar zijn er weer geweldig veel aanmeldingen en we zorgen ervoor dat alle deelnemers een geweldige week tegemoet gaan;

Nadere informatie

Stads strand. Winkelcentrum Het Rond Houten. 27 juni t/m 26 juli elke dag open!

Stads strand. Winkelcentrum Het Rond Houten. 27 juni t/m 26 juli elke dag open! Stads strand Winkelcentrum Het Rond Houten 27 juni t/m 26 juli elke dag open! Heerlijk zand, mooie strandtent en te gekke events! ACTIVITEITEN OVERZICHT Stadsstrand 2015 Het is weer zover: het Stadsstrand

Nadere informatie

Verslag Docentenstage Tenerife 2011

Verslag Docentenstage Tenerife 2011 Verslag Docentenstage Tenerife 2011 Miranda van Bergen Lotte Verkoelen 27-06-2011 Helmond Docentenstage Tenerife Wij zijn Miranda van Bergen en Lotte Verkoelen, twee docenten van De Groene Campus. We zijn

Nadere informatie

1) zingen aanvangslied - Evangelische Liedbundel 161:1,2,3 = Komt laat ons vrolijk zingen

1) zingen aanvangslied - Evangelische Liedbundel 161:1,2,3 = Komt laat ons vrolijk zingen ORDE VAN DIENST 'REGENBOOGKERK' - ZONDAGMORGEN 08-04-2018 Thema: De wereld als schat welkom & mededelingen 1) zingen aanvangslied - Evangelische Liedbundel 161:1,2,3 = Komt laat ons vrolijk zingen 1 Komt,

Nadere informatie

[datum woensdag 15 april, auteur Guido Keijl, gepubliceerd op www.walvisstrandingen.nl]

[datum woensdag 15 april, auteur Guido Keijl, gepubliceerd op www.walvisstrandingen.nl] Jaaroverzicht walvisstrandingen 2014 [datum woensdag 15 april, auteur Guido Keijl, gepubliceerd op www.walvisstrandingen.nl] Het totale aantal aangespoelde walvissen in 2014 is wat lager uitgekomen dan

Nadere informatie

inhoud Zee, strand en duin 1. Zand 2. Zon en wind 3. Het duin 4. Dieren in het duin 5. Eb en vloed 6. De jutter 7. Schelpen 8.

inhoud Zee, strand en duin 1. Zand 2. Zon en wind 3. Het duin 4. Dieren in het duin 5. Eb en vloed 6. De jutter 7. Schelpen 8. Zee, strand en duin inhoud Zee, strand en duin 3 1. Zand 4 2. Zon en wind 5 3. Het duin 6 4. Dieren in het duin 7 5. Eb en vloed 8 6. De jutter 9 7. Schelpen 10 8. De zeehond 11 9. Naar het strand 12 10.

Nadere informatie

LESBESCHRIJVING GROEP 1-2

LESBESCHRIJVING GROEP 1-2 LESBESCHRIJVING GROEP 1-2 DOELEN: Leerlingen weten welke walvissen er in de Noordzee leven. Leerlingen weten welk voedsel de walvissen eten. Leerlingen weten op welke manier de walvissen met elkaar communiceren.

Nadere informatie

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Wat doe je in deze les? Bij Nieuwsbegrip lees je altijd een tekst met het stappenplan. Je gaat vaak op zoek naar verbanden in een tekst. Wat

Nadere informatie

Maak eerst een aantal schetsen van het bord over welk verbod voor welk soort afval. Kies binnen de groep er één uit en werk deze in het groot uit

Maak eerst een aantal schetsen van het bord over welk verbod voor welk soort afval. Kies binnen de groep er één uit en werk deze in het groot uit 2 Maak verbods borden Maak ter grote van het karton een soort verkeersbod tegen het dumpen van afval. Aantal regels waar dit aan moet beantwoorden: Groot met signaal kleuren (Rood) Geen tekst Eenvoudige

Nadere informatie

Apple Fanboy. Leerling: Jippe Joosten Opleiding: Game Development Klas: G&I1C. De intro. De opdracht. Proces

Apple Fanboy. Leerling: Jippe Joosten Opleiding: Game Development Klas: G&I1C. De intro. De opdracht. Proces Apple Fanboy Leerling: Jippe Joosten Opleiding: Game Development Klas: G&I1C De intro Welkom in het verslag van de Apple fanboy, ik ben Jippe Joosten en ik ben enorm fan van Apple. Ik ben nu 21 jaar oud

Nadere informatie

Peter in de polder, week 20.

Peter in de polder, week 20. Peter in de polder, week 20. Vissen blijft toch vissen, en niet altijd vangen. Hemelvaartsdag was het prachtig weer, en dus gingen de Peters met een bootje naar het Overdie. Overal was brasem te zien,

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie