ABDIJ ROOSENBERG. Monastieke traditie Franciscaanse spiritualiteit Interreligieuze ontmoeting PROGRAMMA VOORJAAR Foto: René Micallef

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ABDIJ ROOSENBERG. Monastieke traditie Franciscaanse spiritualiteit Interreligieuze ontmoeting PROGRAMMA VOORJAAR 2015. Foto: René Micallef"

Transcriptie

1 Foto: René Micallef ABDIJ ROOSENBERG PROGRAMMA VOORJAAR 2015 Monastieke traditie Franciscaanse spiritualiteit Interreligieuze ontmoeting

2 Foto: Sus Driessen De monastieke traditie Leerhuis In de boeken van de Bijbel vinden we verhalen en teksten over de levenwekkende en bevrijdende nabijheid van God bij de mensen. Eeuwenlang werden deze teksten geïnterpreteerd en geactualiseerd. Zo ook vandaag. We komen samen in een leerhuis om in oude schriftteksten te ontdekken wat God vandaag aan ons te zeggen heeft en hoe mens en wereld vandaag kunnen leven. woensdag 14 januari, 11 maart en 20 mei 2015, 19u30 tot 21u30. Kostprijs: vrije bijdrage. Luc Maes is priester in dienst van de geloofsgemeenschap Tereken te Sint-Niklaas. Gedurende meer dan 25 jaar organiseert hij leerhuizen. Meditatie Meditatie is een universele wijsheid die je in alle spirituele tradities vindt. De praktijk kan je ook in de christelijke traditie leren. Meditatie vanuit de christelijke traditie is een mantra-meditatie, die in volstrekte eenvoud en stilte wordt beoefend. Deze meditatiediscipline staat voor iedereen open. Elke maandag om 19u30. Jose Pype is coördinator van de Nederlandstalige afdeling van de Wereldgemeenschap voor Christelijke Meditatie België.

3 Avondgebed in de vasten De monastieke traditie vindt haar kracht in het getijdengebed dat monniken en monialen dagelijks bidden. Zij vinden in dit gebed de alfa en omega van hun bestaan. Wij participeren aan dit getijdengebed van de gemeenschap van de Roosenbergabdij elke week tijdens het avondgebed in de vasten. Kostprijs: vrije bijdrage. dinsdag 24 februari, 3, 10, 17 en 24 maart 2015, Luc Van Meerssche is priester telkens van 19u30 tot 20u30 in dienst van de parochiale gemeenschap H. Familie in Hamme, gewezen docent aan het Lemmensinstituut te Leuven. Initiatieweekend met de Laura van abt Poimên Een laura is een oud woord voor een monastieke nederzetting in de woestijn. Het betekent de weg, de steeg die de afzonderlijke huisjes van de monniken met elkaar verbond. De kluizenaars die er woonden kwamen af en toe samen om te vieren en met elkaar te delen. Benoît Standaert heeft dat model vertaald naar de 21 ste eeuw voor mensen die het monastieke leven vanuit hun eigen huis willen beleven. Men leeft apart maar weet zich met elkaar verbonden in de laura. Die moderne laura sluit aan bij het leven van de milde en wijze Koptische woestijnvader abt Poimen ( ). De Roosenbergabdij richt samen met de initiatiefnemers een initiatieweekend in. Kostprijs: 95 euro. Verblijf en sessies inbegrepen. vrijdagavond 13 maart 17u30 tot zondagmiddag 15 maart u P. Benoît Standaert osb is benedictijn van de Sint-Andriesabdij in Zevenkerken-Brugge Inschrijven en info ten laatste 27 februari 2015: of 0497/ Voor meer informatie:

4 Vooruitblik... zomer 2015 Nachtwake We brengen biddend en zingend de nacht door. Zo herontdekken we een belangrijk gebruik van de eerste Christenen. Begeleiding: P. Benoît Standaert OSB Datum: 19 juni 2015 om 20u Meer informatie is beschikbaar vanaf april 2015 op Abdijdag... voor groot en klein Net als vorig jaar, organiseert de abdij op zaterdag 29 augustus een picknickdag. Het wordt een ontmoetingsdag voor jong en oud, voor kleinkinderen, kinderen, ouders en grootouders. Het is een fijne gelegenheid om kennis te maken met het leven in en rond de abdij. Op het programma staan: picknick, bosspel voor de kinderen, wandelingen, een leuke rondleiding, en heel veel tijd voor ontmoeting. Ideaal om gesterkt het nieuwe schooljaar te beginnen! We eindigen om 16u met een kort avondgebed. Praktisch... Inschrijven via of telefoon (03/ ) uiterlijk op 25 augustus Breng een lekker, bij voorkeur koud, gerechtje mee voor op de picknick-buffettafel! Kinderen mogen spelmateriaal meebrengen (bij regenweer zitten we binnen). Verdere praktische info na inschrijving.

5 Inter en intrareligieuze ontmoeting De Koran: Schoonheid en wijze raad In een serie lezingen over de koran luisteren we naar geselecteerde verzen uit de koran. De betekenis en de verborgen wijsheden in de tekst worden uitgelegd. Er wordt gezocht naar de verbindingen met teksten uit de bijbel. Proef mee van de schoonheid van de koran, neem deel aan de interreligieuze dialoog en bouw samen aan een grotere verdraagzaamheid. Kostprijs: vrije bijdrage. Data: woensdag 11 februari, 8 april en 10 juni 2015, Omar Nahas is geboren in telkens van 19u30 tot 21u. Damascus in 1964, drs in Talen en Culturen van het Midden Oosten en in Sociologie, dichter en schrijver van o.a. De Andere Jihad. Omar woont, werkt en leeft in Antwerpen. Mystiek en verzet: Waken over vrede... en Syrië Mensengaard Syrische aarde schenkt vruchten aan al haar bewoners: zuiverende druiven dalende dadels Mens: wat maak je ervan? Samenkomen, lachen, huilen en bidden voor de vrede in Syrië. 23 januari 2015 van 18u30 tot 21u. Met getuigenissen van Syriërs in al hun religieuze en etnische diversiteit. Een Syrisch buffet wordt aangeboden door Syrische vluchtelingen. Met medewerking van Omar Nahas, Babs Mertens, Alissar Kandil, e.a.

6 Foto: Sus Driessen De monastieke traditie De zondagen van de Roosenbergabdij We nodigen iedereen, maar toch vooral jonge gezinnen mét de kinderen uit om op zondagen te komen brunchen, elkaar te ontmoeten en zich te verdiepen in de Joods-christelijke traditie. In het voorjaar 2015 gaan Paul De Witte en Roger Burggraeve met de deelnemers op zoek naar de bronnen van Jesjoea in de Thora. Voor de kinderen is er een afzonderlijk programma, waarbij spel, musiceren en stiltebeleving centraal staan. PROGRAMMA: Zondag 8 februari 2015 Wie is die God van de TeNaCH (Oud of Eerste Testament)? Het antwoord op de vraag Wie is JHWH / de Ene / de NAAM? is geen vrijblijvende aangelegenheid, want er ontstaat daarover een strijd op leven en dood. Hoe kunnen we 1 Koningen 18, lezen als een actueel verhaal? Begeleiding: Paul de Witte, exegeet Zondag 1 maart 2015 Geen offers, maar gerechtigheid, dat is Thora doen. Een ontmoeting met het merkwaardige en uitdagende verhaal uit Genesis 22, dat bekend staat onder de naam het offer van Izaak? Maar waarom geven de joden aan datzelfde verhaal een heel andere naam: de Akeda of de binding van Izaak? Het verhaal wordt gelezen binnen de context van de Abrahamcyclus die begint in Genesis 12. Begeleiding: Paul de Witte

7 vervolg... De zondagen van de Roosenbergabdij Zondag 26 april 2015 Waar is je broer? Kaïn en Abel: over geweld, geweten en broederschap. (Genesis 4) In het spoor van Emmanuel Levinas en de Talmoedische wijs-begeerte onderzoeken we met Roger Burggraeve de begrippen geweld, geweten, het goede en het kwade, broederschap, rechtvaardigheid en barmhartigheid. Begeleiding: Roger Burggraeve, Bijbelfilosoof en Levinasonderzoeker. Zondag 31 mei 2015 Word niet kwaad als ik aandring! Abraham komt op voor de slachtoffers van Sodom. (Genesis 18) Begeleiding: Roger Burggraeve Zondag 14 juni 2015 Zou ik dan niet begaan zijn? Jona gekneld tussen rechtvaardigheid en barmhartigheid. (Jona 1-4) Begeleiding: Roger Burggraeve Noteer ook reeds zondag 22 november en zondag 20 december 2015 Begeleiding: Peter Schmidt PRAKTISCH: Inschrijven: Gelieve de leeftijd van de kinderen afzonderlijk te vermelden. Meer informatie over de deelnameprijs vindt u op telkens op zondag, van 11u30 tot 16u15

8 Foto: Sus Driessen Over de Abdij Roosenberg De abdij verwelkomt gasten voor bezinningen, zowel individueel als in groep. Elk verblijf dient vooraf telefonisch gereserveerd te worden. Logies tot 22 personen. Natuur- en wandelgebied. Abdij Roosenberg Oudeheerweg-Heide Waasmunster Tel. 03/ info@abdij-roosenberg.be OPROEP: Omdat wij onze activiteiten toegankelijk willen maken voor iedereen, vragen wij voor de meeste activiteiten geen vaste bijdrage. Wij doen evenwel een bijzondere oproep om financiële steun voor de renovatiewerken aan het dak. U kan ons steunen via de Koning Boudewijn Stichting op rekening BE BIC:BPOTBEB1 met vermelding ***128/2585/00075***. Voor bijdragen vanaf 40 EUR ontvangt u een fiscaal attest van de Koning Boudewijnstichting (art. 104 WIB).