1 t/m 8. Het basisschoolproject Illustreren kun je leren! Inleiding Programmabeschrijvingen 4 pag. Factsheet (didactisch overzicht) Overzicht:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 t/m 8. Het basisschoolproject Illustreren kun je leren! Inleiding Programmabeschrijvingen 4 pag. Factsheet (didactisch overzicht) Overzicht:"

Transcriptie

1 Groep 1 t/m 8 Categorie Beeldend / Literair Het basisschoolproject Illustreren kun je leren! Inleiding Programmabeschrijvingen 4 pag. Factsheet (didactisch overzicht) Kijk op: Inleiding project omschrijving Illustreren kun je leren! is een bijzonder educatief project waarbij het illustreren centraal staat. Het is een schoolbreed project (gr 1 t/m 8) waarin de kinderen leren om tekeningen te maken bij verhalen en waarbij er uiteindelijk toegewerkt wordt naar een concreet eindproduct waarin de illustraties en het verhaal samenkomen. Dit kan variëren van, 1 illustratie voor de hele klas (groep 1/2), een prentenboek (groep 3/4), tot een compleet jeugdboek wat echt wordt gedrukt (groep 5 t/m 8) en wat de kinderen zelf mee naar huis kunnen nemen. 1 t/m 8 Het project Illustreren kun je leren bestaat uit een aantal verschillende programma s voor alle groepen van de basisschool, zie hieronder. Overzicht: Project Illustreren kun je leren! TITEL GROEP DUUR Illustreer je eigen jeugdboek Gr 7/8 Hele dag (5,5 uur) Mensfiguur tekenen Gr 5/6 Hele dag (5,5 uur) Druk met Stempels Gr 3/4 Ochtendprogramma De Onderwaterverfwereld Gr 1/2 Ochtendprogramma Workshops Illustreer je eigen jeugdboek Gr 7/8 Ochtendprogramma Koffers vol kleur Gr 7/8 Ochtendprogramma Mensfiguur tekenen Gr 5 t/m 8 Ochtendprogramma Walter Donker (Illustrator) Voor meer informatie kijk op info@illustrerenkunjeleren.nl Tel / Hiky Helmantel (Illustratrice)

2 Groep 7/8 Categorie Beeldend / Literair Programma: Illustreer je eigen jeugdboek Ochtendprogramma 1. Introductie illustratie In dit programmaonderdeel vertelt Walter Donker over alle aspecten van zijn werk als illustrator. Daarbij laat hij illustraties zien zoals ze oorspronkelijk gemaakt zijn en vervolgens hoe ze er uiteindelijk uitzien in druk. 2. Kennisspel Koffers vol Kleur Dit is een ontdekkingsreis door de wereld van kleur, tekenen en tekenmaterialen. In groepsverband spelen de kinderen dit educatieve spel vol experimenten waarbij koffertjes met uiteenlopende kennis- en praktijkopdrachten over kleur en tekenmaterialen de revue passeren. De kinderen maken zelf verf uit echte pigmenten. Ze ontdekken wat er met kleur gebeurt als je licht mengt en wat, als je verf mengt. Wat zie je als je met een sterke loep naar een beeldscherm kijkt? Ze duiken in de magische wereld van beeld, beeldscherm en drukwerk en ontdekken o.a. dat je maar een paar kleuren nodig hebt om miljoenen kleuren te kunnen maken. 3. Quiz Na het kennisspel wordt er een quiz gespeeld, waarin de opgedane kennis op speelse wijze wordt getoetst. Voor de winnende groep is er een klein presentje in de vorm van een jeugdboek. 7/8 4. Tekentechnieken De kinderen krijgen uitleg over compositie, perspectief, hoe je diepte en ruimtewerking kunt creëren in een illustratie en hoe je d.m.v. een schetsproces kunt komen tot een veel betere tekening. Maar ook krijgen ze uitleg over de vertaling van tekst naar beeld. Dit alles wordt ondersteund door een diapresentatie met voorbeelden die direct tot de verbeelding spreken. Als beelddenkers kijken ze voor de rest van hun leven op een nieuwe manier naar tekeningen, illustraties en foto s. Middagprogramma 5. Illustreren In dit programmaonderdeel gaan ze daadwerkelijk aan de slag met het maken van een illustratie die later in een echt boek afgedrukt zal worden. In eerste instantie beginnen ze met de schetsfase waarin ze werken aan de beste compositie. Daarna gaan ze voor de echte illustratie op het mooie papier. Alle illustraties die door de kinderen gemaakt worden, krijgen een plek in het projectboek. Het projectboek is een compleet jeugdboek wat écht wordt gedrukt zodat de kinderen hun boekje met o.a. hun eigen illustratie zelf mee naar huis kunnen nemen. Hierin worden natuurlijk alle illustratoren met naam en toenaam genoemd en ook vind je er een paar leuke groepsfoto s.

3 Groep 5/6 Categorie Beeldend / Literair Programma: Mensfiguur tekenen Ochtendprogramma 1. Introductie illustratie In dit programmaonderdeel vertelt Walter Donker over alle aspecten van zijn werk als illustrator. Daarbij laat hij illustraties zien zoals ze oorspronkelijk gemaakt zijn en vervolgens hoe ze er uiteindelijk uitzien in druk. 2. Meten is weten Hoe zit de mens precies in elkaar? De leerlingen gaan met rolmaatjes aan de slag om te ontdekken welke beweringen over het menselijk lichaam waar en niet waar zijn. Ze leren daarbij het begrip verhouding kennen en komen tot verrassende ontdekkingen waar ze nog nooit bij stilgestaan hebben. Het uitgangspunt is de Vitruviusman waarvan we de afbeelding van Leonardo da Vinci wel kennen. Naar aanleiding van deze ontdekkingen wordt er door de kinderen een stramien opgezet, waarbinnen ze op een constructieve manier het mensfiguur kunnen tekenen. 3. Mensfiguur tekenen Met deze kennis gewapend gaan ze in dit onderdeel mensfiguren tekenen. Elke leerling krijgt een leuke ledenpop om mee te oefenen. Ze kunnen in allerlei standen worden gezet. De kinderen leren om op een goede manier te kijken en m.b.v. deze pop een mensfiguur frontaal en later ook en profil te tekenen. Een belangrijk onderdeel is dat de kinderen leren hoe je een verkorting kunt tekenen zodat ze hierna ook figuren kunnen tekenen met gebogen armen en benen. Zo leren ze hoe je een opgetrokken been kunt tekenen en hoe een arm eruit ziet wanneer je hem bijvoorbeeld schuin van voren ziet. 5/6 Middagprogramma 4. Illustreren In dit programmaonderdeel brengen de kinderen hun kennis over het mensfiguur tekenen in praktijk door illustraties te maken bij korte verhalen van auteur Tais Teng. Ze gaan aan de slag met het lezen van het verhaal en krijgen uitleg hoe ze een tekst moeten lezen en interpreteren. Daarna gaan ze de schetsfase in waarin ze nog alle kans hebben om te experimenteren. Het thema hierbij is beweging (de figuren die ze tekenen hebben waar mogelijk gebogen armen en/of benen). Tenslotte maken ze de echte illustratie. Alle illustraties die door de kinderen gemaakt worden, krijgen uiteindelijk een plek in het projectboek wat speciaal voor de klas wordt samengesteld. Het projectboek is een compleet jeugdboek wat écht wordt gedrukt zodat de kinderen hun boekje met o.a. hun eigen illustratie zelf mee naar huis kunnen nemen. Hierin worden natuurlijk alle illustratoren met naam en toenaam genoemd en ook vind je er een paar leuke groepsfoto s.

4 Groep 3/4 Categorie Beeldend Programma: Druk met stempels Ochtendprogramma: 1. Inleiding In dit programma voor groep 3/4 maken de kinderen illustraties bij een verhaal wat door illustratrice Hiky Helmantel voorgelezen wordt. Ze doen dit door gebruik te maken van stempeltechnieken. Eerst wordt er verteld over wat een illustrator zoal doet en natuurlijk kunnen de kinderen daarbij uitgebreid het werk van de illustratrice bewonderen. 2. Uitleg Daarna krijgen de kinderen uitleg hoe ze zelf stempels kunnen maken. Er wordt door de illustratrice een verhaal voorgelezen waar de kinderen de illustratie bij moeten maken. 3/4 3. Aan de slag De kinderen maken eerst een tekening op foam. Daarna wordt de tekening uitgeknipt en op een speciaal daarvoor bestemd blokje geplakt. Hierna gaan ze aan de slag met de verf en de rollertjes. Er wordt met mooie materialen gewerkt en met speciaal daarvoor geschikte stempelverf die een prachtig helder resultaat oplevert. Ook wordt met ouderwetse drukletters gewerkt waarmee mooie teksten kunnen worden gemaakt. Het leuke van een stempel is dat het een herhaalvorm is waarmee je op creatieve wijze grotere vormen kunt samenstellen. Bijvoorbeeld met de afdruk van een boomblaadje als kleinste element en een deel van een tak kun je al gauw een prachtige boom maken en zodoende ook een bos waar geen enkele boom hetzelfde is. Daarnaast geeft stempelen ook nog verrassende structuren. Helemaal leuk wordt het wanneer de kinderen ook elkaars stempels mogen gebruiken Het Boek Aan het einde van de ochtend, wanneer alle illustraties klaar zijn, worden ze door de illustratrice samengevoegd in een prachtig boek. Dit boek is meteen de kroon op al het werk en een geweldig aandenken aan deze leuke dag!

5 Groep 1/2 Categorie Beeldend Programma: De Onderwaterverfwereld Ochtendprogramma: 1. Introductie illustratie In dit programmaonderdeel vertelt Hiky Helmantel over allerlei aspecten van haar werk als illustratrice. Daarbij kunnen de kinderen haar illustraties bewonderen zoals ze oorspronkelijk gemaakt zijn en natuurlijk ook hoe ze er uiteindelijk uitzien in druk. 2. Het verhaal Er wordt een spannend verhaal voorgelezen over verschillende zeedieren. Het is een avontuur van Harry de haai (een grote schurk), Janus de octopus (de boevenvanger) maar ook over Krabbel de krab, Wally de Walvis, Stein de slimme dolfijn, Bobbel de kwal, Maartje het zeepaardje en nog vele andere onderzeevriendjes. 1/2 3. Aan de slag De kinderen kiezen nu één van de figuren uit het verhaal en gaan dit zeedier tekenen en kleuren. Er wordt gewerkt met potlood om mooie lijnen te kunnen maken en met ecoline vanwege de prachtige heldere kleuren en de mooie vloei-eigenschappen. De kinderen werken naar grafische voorbeelden waarin de meest basale eigenschappen zijn weergegeven zodat ze weten hoe zo n dier er eigenlijk uitziet. Een krab heeft ogen op steeltjes en een octopus heeft lange vangarmen met zuignapjes erop. 4. De illustratie De kinderen maken gezamelijk één grote illustratie bij het verhaal, waarbij elk kind zijn of haar eigen zeedier uit het verhaal maakt. Als alle dieren klaar zijn worden ze netjes uitgeknipt en op een grote (1 x 2 m.) voorgeprepareerde achterwand geplakt. Natuurlijk gaat dit allemaal in overleg en wordt het verhaal er nog eens goed naast gehouden. In een later stadium worden er nog waterplanten of ondere decoratieve objecten aan toegevoegd. Deze illustratie is meteen de kroon op al het werk en een geweldig aandenken aan deze leuke dag!

6 Factsheet Illustreren kun je leren! Programma s De Onderwaterverfwereld Druk met stempels Mensfiguur tekenen Illustreer je eigen jeugdboek Groep 1/2 3/4 5/6 7/8 Duur Ochtend Ochtend Gehele dag (5,5 u.) Gehele dag (5,5 u.) Categorie Beeldend Beeldend Beeldend / Literair Beeldend / Literair Competenties / vaardigheden Creërend vermogen Creërend vermogen Lettergebruik Creërend vermogen Onderzoeken Leesvaardigheid Creërend vermogen Onderzoeken Samenwerken Tekstinterpretatie Eindproduct / Illustratie Eén grote illustratie (1 x 2 m.) met daarop het verhaal. Eén prentenboek voor de hele klas met daarin het verhaal en alle tekeningen van alle kinderen. Een compleet jeugdboek incl. verhaal, illustraties van kinderen, colofon en klassenfoto s. Het jeugdboek wordt echt gedrukt. Een compleet jeugdboek incl.verhaal, illustraties van kinderen, colofon en klassenfoto s. Het jeugdboek wordt echt gedrukt. Kleur Kleur Zw/w Zw/w Materialen illustraties Ecoline / grafietpotlood Stempelverf / kleurpotlood Grafietpotlood/ Kleurpotlood Grafietpotlood Literair Verhaal wordt voorgelezen Verhaal wordt voorgelezen Kinderen lezen elk hun eigen korte verhaal. Het illustratiemoment binnen dit verhaal is vooraf bepaald. Belangrijke details zijn voor een deel al aangegeven. Kinderen illustreren samen één groot verhaal en lezen ieder hun eigen deel van het verhaal. Kinderen bepalen zelf hun eigen illustratiemoment binnen het verhaal. Kinderen interpreteren de tekst op plaats, details etc. Duidelijke uitleg over tekstinterpretatie. Voor meer informatie kijk op:

Inleiding van het project: Benodigdheden: - handpop - kist - versje

Inleiding van het project: Benodigdheden: - handpop - kist - versje Egeltje Kwast Inleiding van het project: - handpop - kist - versje In de klas is een egeltje gekomen. Genaamd egeltje kwast. Dit egeltje heeft een kist bij zich. Deze heeft hij gevonden in het grote kleurenbos.

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

China. Chinees tempels. 2 lessen tekenen van Chinese tempels. Vakgebied: Tekenen. Lesduur: 60 minuten per les

China. Chinees tempels. 2 lessen tekenen van Chinese tempels. Vakgebied: Tekenen. Lesduur: 60 minuten per les China Chinees tempels 2 lessen tekenen van Chinese tempels Vakgebied: Tekenen Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 Colofon Chinese tempels Les voor groep 5/6 2 x 60 minuten Tekenen - Chinese tempels

Nadere informatie

Kleine Ezel. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2

Kleine Ezel. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Kleine Ezel Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Colofon Cubiss Tilburg, 2009 Samenstelling: Marion Bolte, Cubiss J:\klantenservice\Rode Draad\handleiding bibliothecaris\kleine Ezel groep 1-2 bibl.290609

Nadere informatie

Lokaal: Vak: Beeldende Vorming

Lokaal: Vak: Beeldende Vorming Lesvoorbereiding Student: Fien Bombeke 3 Baso PO-PKV tel. E-mail: Datum School: Klassengroep: 3 Beeldende en Architecturale Aantal lln.: 7 (5 meisjes, 2 jongens kunsten Lokaal: Vak: Beeldende Vorming Mentor:

Nadere informatie

Me, myself and I. Je gaat op de volgende manieren portretten maken:

Me, myself and I. Je gaat op de volgende manieren portretten maken: Me, myself and I Wat ga je doen? Je gaat een heel bijzonder boekje maken. Het wordt een vouwboekje (=leporello) zoals je op het plaatje hierboven duidelijk kunt zien. Dat boekje zal een heel persoonlijk

Nadere informatie

Grafische Instructie. Drukklaar aanleveren. snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk

Grafische Instructie. Drukklaar aanleveren. snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk Drukwerk Drukraster snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk PDF afdrukken pre-flight koppelingen dtp kleuren Druk klaar aanleveren Druk klaar aanleveren betekend

Nadere informatie

MENU. Tekenevenement Tussen de lijnen = GROEI! 1. Help de boom - groep 1 t/m 4 (hoofdopdracht)

MENU. Tekenevenement Tussen de lijnen = GROEI! 1. Help de boom - groep 1 t/m 4 (hoofdopdracht) MENU Tekenevenement Tussen de lijnen = GROEI! In deze bijlage wordt het menu voor het tekenevenement beknopt weergegeven. Per opdracht leest u: - het idee van de opdracht - de duur hiervan - de daarbij

Nadere informatie

Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6.

Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6. Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6. Inhoud: Voor de docent Pagina 2 - Het project druk met kunst - Voorbereiding met de klas - De leskist Museum in de klas

Nadere informatie

Dag van Respect & Twinning

Dag van Respect & Twinning Dag van Respect & Twinning In contact met een klas aan de andere kant van de wereld De Dag van Respect heeft in samenwerking met Cordaid Kinderstem, een lesprogramma ontwikkeld om vorm en inhoud te geven

Nadere informatie

3-5 uur Techniek Sjabloontechniek. Beeldende aspect Voorkennis. n.v.t.

3-5 uur Techniek Sjabloontechniek. Beeldende aspect Voorkennis. n.v.t. Onderwerp 1 / 2 Deze les wordt u aangeboden door www.pro-kunst.nl Een lessendatabase voor en door kunstdocenten uit het Speciaal- en Praktijk Onderwijs. Dit is een initiatief van: Linda Batenburg, Nita

Nadere informatie

= verlengstuk van de klas. Museumlessen voor kinderen van de lagere school

= verlengstuk van de klas. Museumlessen voor kinderen van de lagere school = verlengstuk van de klas Museumlessen voor kinderen van de lagere school Waarom kiezen voor SteM? Kunst, Geschiedenis, Archeologie,Wetenschap en Techniek op één museumsite Uitgebreid educatief aanbod

Nadere informatie

Lestip 'Meester Frank en de draak'

Lestip 'Meester Frank en de draak' Lestip 'Meester Frank en de draak' Over het boek Senne heeft een draak in z n hoofd. Die rommelt als hij sommen moet maken en zorgt ervoor dat het goede antwoord dat in Senne s hoofd zit, niet uit z n

Nadere informatie

Lesbrief/informatie. Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5

Lesbrief/informatie. Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5 Lesbrief/informatie Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5 Organisatie Cultuurmenu: Cultuurwijzer Nieuwstraat 379 7311 BR Apeldoorn 055-5213967 www.cultuurwijzerapeldoorn.nl De projecten zijn ontwikkeld

Nadere informatie

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs Wordle van respect Duur Materialen een computer met internetverbinding Introductie Op 8 november is het de Dag van Respect. Deze

Nadere informatie

Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie

Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht Een stevige basis voor cultuurparticipatie inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Schoolabonnement 7 2 Kunstprojecten voor alle groepen 9 3 Kunsteducatieproject voor

Nadere informatie

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken?

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken? Werkblad: 1. Wat is je leerstijl? Om uit te vinden welke van de vier leerstijlen het meest lijkt op jouw leerstijl, kun je dit simpele testje doen. Stel je eens voor dat je zojuist een nieuwe apparaat

Nadere informatie

MOERASBOS IN STADSHAGEN. Thema: natuur

MOERASBOS IN STADSHAGEN. Thema: natuur DOCENT In het thema Natuur ontdekken de leerlingen van groep 7 en 8 dat er rond de jaartelling een bijzonder bos op de plek stond waar zij nu wonen. Dit moerasbos is in 2000 opgegraven door archeologen.

Nadere informatie

voor drukwerk In InDesign zijn foto s geplaatst (cmd+d) en niet gecopyeerd en geplakt

voor drukwerk In InDesign zijn foto s geplaatst (cmd+d) en niet gecopyeerd en geplakt Aftekenlijst Om je ontwerpen ook zo uit de printer of drukpers te krijgen zoals jij bedacht hebt, is het belangrijk dat het technisch in orde is. Belangrijk daarbij is vooral CMYK, 300 dpi en 3 mm afloop.

Nadere informatie

Materialen: Vrij. Verf, potlood, collagetechnieken op computer of met lijm en tijdschriften, en fotografie.

Materialen: Vrij. Verf, potlood, collagetechnieken op computer of met lijm en tijdschriften, en fotografie. Lesbrief Ontwerpwedstrijd voor leerlingen Inzendingen moeten binnen zijn op uiterlijk 1 mei 2017. Tijdens de Dag van de Jonge Jury op 7 juni wordt de winnaar van de Jonge Jury Ontwerpwedstrijd bekendgemaakt

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 6. Voorwoord KALENDER INHOUD. Maart 2015. Hallo allemaal. 19 maart

Nieuwsbrief nr. 6. Voorwoord KALENDER INHOUD. Maart 2015. Hallo allemaal. 19 maart 1 KALENDER 9 maart Vergadering oudervereniging 12 maart Studiemiddag groep 1 t/m 4 13 maart Schoolfeest 14 maart Oud papier 19 maart Boomplantdag groep 8 Zie ook de kalender op www.bsodaschool.nl INHOUD

Nadere informatie

BASISPLAN, PROCESFASENFORMULIER & OBSERVATIEFORMULIER BEELDENDE VORMING. Bloeiende bloemen. Lesvoorbereiding beeldende vorming

BASISPLAN, PROCESFASENFORMULIER & OBSERVATIEFORMULIER BEELDENDE VORMING. Bloeiende bloemen. Lesvoorbereiding beeldende vorming Bloeiende bloemen Lesvoorbereiding beeldende vorming Carlijn Luttikhuizen PEH16DA Basisplan : Les: Groep: Bron/Methode: Datum: Betekenis Wat zijn de inhouden en associatiemogelijkheden? Vorm Met behulp

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Tik Tak Slaap

Lesbrief bij de voorstelling Tik Tak Slaap Lesbrief bij de voorstelling Tik Tak Slaap Babette Groenewege Feikes Huis Introductie Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Tik Tak Slaap: een voorstelling over Pop die niet kan slapen en

Nadere informatie

Beeldende aspect Voorkennis

Beeldende aspect Voorkennis Deze les wordt u aangeboden door www.pro-kunst.nl Een lessendatabase voor en door kunstdocenten uit het Speciaal- en Praktijk Onderwijs. Dit is een initiatief van: Linda Batenburg, Nita van Bree en Ilja

Nadere informatie

China. Chinees porselein versieren. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten

China. Chinees porselein versieren. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten China Chinees porselein versieren Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten China Pagina 1 - Chinees porselein versieren - Colofon Chinees porselein versieren Les voor groep 5/6 60 minuten Tekenen

Nadere informatie

Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6.

Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6. Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6. Inhoud: Voor de docent Pagina 2 - Museum in de klas - Bezoek aan de drukwerkplaats - De leskist Voorbereiding met de klas

Nadere informatie

met stofjes Creatief met stoffiguren, tekenpen en kleurpotlood

met stofjes Creatief met stoffiguren, tekenpen en kleurpotlood Beika Kruid met stofjes Creatief met stoffiguren, tekenpen en kleurpotlood INHOUD Voorwoord 7 Hoe het begon 9 Materialen en technieken Basismaterialen 13 Knip- en plaktechnieken 16 Basistechniek knippen

Nadere informatie

Juryrapport Jonge Jury Ontwerpwedstrijd 2015

Juryrapport Jonge Jury Ontwerpwedstrijd 2015 Juryrapport Jonge Jury Ontwerpwedstrijd 2015 Het was heel, heel lastig kiezen. Bijna alle omslagen waren ontzettend goed gelukt! Ik was erg onder de indruk van het niveau en creativiteit, het is geweldig

Nadere informatie

Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen.

Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen. Vak: MUVO Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen. Doelen: Eindtermen: Muvo 1.2 De leerlingen kunnen door betasten en voelen (tactiel), door kijken

Nadere informatie

Voorbij de kunst. Anders kijken naar kunst met jongeren. Yotka Kroeze & Jobbe Holtes

Voorbij de kunst. Anders kijken naar kunst met jongeren. Yotka Kroeze & Jobbe Holtes Voorbij de kunst Anders kijken naar kunst met jongeren Yotka Kroeze & Jobbe Holtes Inhoudsopgave Voorwoord Inleiding Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 6 Hoofdstuk 7

Nadere informatie

De geheime tuin BOTANISCH ILLUSTREREN EN ONTWERPEN. Mijke Desserjer

De geheime tuin BOTANISCH ILLUSTREREN EN ONTWERPEN. Mijke Desserjer De geheime tuin 9 789043 920353 www.kosmosuitgevers.nl Utrecht/Antwerpen Mijke Desserjer NUR 400 BOTANISCH ILLUSTREREN EN ONTWERPEN In De geheime tuin laat illustratrice Mijke Desserjer zien hoe je eenvoudige

Nadere informatie

Begrippen binnen en buiten de vorm Repeterende beweging maken met kwast. Kleine motoriek. Kleine motoriek. Kleine motoriek

Begrippen binnen en buiten de vorm Repeterende beweging maken met kwast. Kleine motoriek. Kleine motoriek. Kleine motoriek 1 Tamponneren in mal Met verf Tamponneerkwast Standaard verf Mal Papier Begrippen binnen en buiten de Repeterende beweging maken met kwast 2 Stempelen Ecoline Kosteloos materiaal of 3 Stempelen Ecoline

Nadere informatie

Begin en eindig de les klassikaal. Tijdens de kern van de les vouwen de leerlingen individueel hun dieren aan de hand van het werkblad.

Begin en eindig de les klassikaal. Tijdens de kern van de les vouwen de leerlingen individueel hun dieren aan de hand van het werkblad. Vissen vouwen Lesbeschrijving voor de leerkracht groep 3-4 Voorbereiding Vouw zelf elke vis en de andere zeedieren volgens de instructie op het werkblad. Zo weet u hoe de dieren gevouwen moeten worden

Nadere informatie

Een gebeurtenis (van de straat)

Een gebeurtenis (van de straat) BASISPLAN vakgerichte doelen Een gebeurtenis (van de straat) titel Een gebeurtenis groep 7 8 onderwerp verhaal, schrijven, spanning vlak/ruimtelijk vlak beeldaspect textuur (stofuitdrukking) materiaal/techniek

Nadere informatie

Bijlage 3: Format beschrijving opdrachten onderzoekend leren

Bijlage 3: Format beschrijving opdrachten onderzoekend leren Bijlage 3: Format beschrijving opdrachten onderzoekend leren Dit format is bedoeld voor docenten die onderzoekend-lerenopdrachten gaan maken voor het gebruik in hun eigen groep en/of voor gebruik door

Nadere informatie

Architectuur: zien, beleven en doen.

Architectuur: zien, beleven en doen. Architectuur: zien, beleven en doen. Architectuurprojecten in het ABC! Opgezet voor het primair onderwijs door Claire Duval (beeldend kunstenaar) en Juliette Verhofstad (kunsthistoricus) i.s.m. het ABC

Nadere informatie

2016 PMK - P02 BO - Beeldende vorming

2016 PMK - P02 BO - Beeldende vorming Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Pedagogisch werk Onderwijs assistent 15 December 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/78892 Dit lesmateriaal is gemaakt met

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Striptekenen deel 3. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Striptekenen deel 3. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Striptekenen deel 3 wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Inleiding deel 3 kijkt terug op de lesstof

Nadere informatie

Webkwestie. Gerdy Akkerman. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Webkwestie. Gerdy Akkerman. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Gerdy Akkerman 09 june 015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/6694 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs

Nadere informatie

kinderateliers 17 september 2014

kinderateliers 17 september 2014 kinderateliers De ateliers bestaan uit een serie lessen (minimaal 5 maximaal 10) van een uur met uitzondering van ateliers beeldend 1,5 uur Kosten zijn 3,- per les Tijdstip: direct na schooltijd Locatie:

Nadere informatie

Beeldende opdracht Duur van de les: 60 min

Beeldende opdracht Duur van de les: 60 min Beeldende opdracht Duur van de les: 60 min Inleiding Street art is overal om ons heen. Deze les gaat over het onderscheiden van wanneer street art volgens de leerling gezien wordt als vandalisme en wanneer

Nadere informatie

beeldende vormgeving Naam:...Klas... Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details.

beeldende vormgeving Naam:...Klas... Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details. beeldende vormgeving Naam:...Klas... thema 6: De mens Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details. Zolang de mens zich bezig gehouden heeft met kunst, heeft hij

Nadere informatie

Activiteitengids. buitenschoolse opvang Ypenburg

Activiteitengids. buitenschoolse opvang Ypenburg Activiteitengids buitenschoolse opvang Ypenburg 8 september t/m 17 oktober 2014 Vervelen is geen optie! Voorwoord Hallo allemaal, Hier is het nieuwe knaloranje boekje van Leuk Ypenburg met weer allerlei

Nadere informatie

Vragenlijst Kinder- en jeugdboeken

Vragenlijst Kinder- en jeugdboeken Vragenlijst Kinder- en jeugdboeken Recensent Kenmerken mediaproduct Titel Auteur Illustrator (indien van toepassing) Uitgever Aantal pagina s Jaar van uitgave ISBN Zet een x in juiste hokje 1. Soort boek

Nadere informatie

Hoe wordt een prentenboek gemaakt?

Hoe wordt een prentenboek gemaakt? In deze les leer je hoe een prentenboek wordt gemaakt. Nippertje is geschreven door Rian Visser en geïllustreerd door Noëlle Smit. Deze les is extra leuk met het echte prentenboek erbij. Doel: informatie

Nadere informatie

FIONA REMPT - KINDERBOEKEN - WORKSHOPS - 6 T/M 12 JAAR

FIONA REMPT - KINDERBOEKEN - WORKSHOPS - 6 T/M 12 JAAR FIONA REMPT - KINDERBOEKEN - WORKSHOPS - 6 T/M 12 JAAR Kinderboeken schrijven is een prachtig vak. Verhalen bedenken en die in stilte uitwerken staat in schril contrast met het ontmoeten van lezers en

Nadere informatie

FIONA REMPT - KINDERBOEKEN - WORKSHOPS - GROEP 1 T/M 8

FIONA REMPT - KINDERBOEKEN - WORKSHOPS - GROEP 1 T/M 8 FIONA REMPT - KINDERBOEKEN - WORKSHOPS - GROEP 1 T/M 8 Kinderboeken schrijven is een prachtig vak. Verhalen bedenken en die in stilte uitwerken staat in schril contrast met het ontmoeten van lezers en

Nadere informatie

mei 14 Nieuwsflits In deze nieuws flits, de agenda, verjaardagen

mei 14 Nieuwsflits In deze nieuws flits, de agenda, verjaardagen mei 14 Nieuwsflits 2015 In deze nieuws flits, de agenda, verjaardagen Beste ouders en verzorgers Dit keer een nieuwsflits met wat minder nieuws. We zitten midden in de gebroken weken en dan heb ik altijd

Nadere informatie

Hoe wordt een prentenboek gemaakt?

Hoe wordt een prentenboek gemaakt? In deze les leer je hoe een prentenboek wordt gemaakt. Nippertje is geschreven door Rian Visser en geïllustreerd door Noëlle Smit. Maak zelf ook een leuk boek! Doel: informatie over het maken van een boek.

Nadere informatie

MUVO: DRUKTECHNIEKEN 2 E GRAAD BASISONDERWIJS

MUVO: DRUKTECHNIEKEN 2 E GRAAD BASISONDERWIJS MUVO: DRUKTECHNIEKEN 2 E GRAAD BASISONDERWIJS EXPO FILATELIEFDE Doelgroep Duur 2 e graad lager onderwijs Ongeveer 75 minuten DOELEN VVKBAO 3.2 De kinderen kunnen aangewende technieken en materialen kennen

Nadere informatie

Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift -

Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift - Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift - I Oefenen met observeren 1. Het woordenschilderij A Kijk 60 seconden heel goed

Nadere informatie

VMG. Periode De linosnede techniek

VMG. Periode De linosnede techniek VMG Periode De linosnede techniek Linoleum Linoleum bestaat uit gemalen kurk vermengd met lijnolie en is er in diverse kwaliteiten. Het oppervlak van het linoleum kan heel glad zijn, maar ook heel korrelig.

Nadere informatie

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie - Beeldende vorming

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie - Beeldende vorming ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie - Beeldende vorming KUNSTZINNIGE ORIËNTATIE BEELDENDE VORMING Kerndoel 1: De leerlingen leren ideeën, ervaringen en gevoelens uitdrukken in een beeldend werkstuk.

Nadere informatie

Jenny Lindhout * illustratie & grafisch ontwerp verzorgt beeld en ontwerp van

Jenny Lindhout * illustratie & grafisch ontwerp verzorgt beeld en ontwerp van Jenny Lindhout * illustratie & grafisch ontwerp verzorgt beeld en ontwerp van Werkwijze bij het ontwikkelen van een huisstijl Een huisstijl laten maken doe je niet elke dag. In deze beschrijving staat

Nadere informatie

Lesbrief 'Vivi's fantastische pretflat'

Lesbrief 'Vivi's fantastische pretflat' Lesbrief 'Vivi's fantastische pretflat' Kinderen van groep 8 gaan in drie lessen een stopmotion animatie maken. Per drietal krijgen ze een opdracht. Naar aanleiding van de opdracht maken ze een kort script

Nadere informatie

Hoe wordt een prentenboek gemaakt?

Hoe wordt een prentenboek gemaakt? In deze les leer je hoe een prentenboek wordt gemaakt. Nippertje is geschreven door Rian Visser en geïllustreerd door Noëlle Smit. Deze les is extra leuk met het echte prentenboek erbij. Doel: informatie

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Sinterklaas en Kerstmis. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Sinterklaas en Kerstmis. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Sinterklaas en Kerstmis wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Welk materiaal kun je het best gebruiken? Welk

Nadere informatie

Veilig leren lezen Artikelen - Thematip bij kern 12: het gedichtenkoffertje

Veilig leren lezen Artikelen - Thematip bij kern 12: het gedichtenkoffertje veilig leren lezen Thematip bij kern 12 Het gedichtenkoffertje Auteur: Josée Warnaar Kern 12 heeft als thema Op reis. Met dit thema wordt het leesproces in groep 3 afgesloten. Het thema heeft alles te

Nadere informatie

Letterenhuis. Inspiratie OVERAL! MET ISH AIT HAMOU ALS AMBASSADEUR INSPIRATIE. Workshop voor 3de graad TSO/BSO. Info voor de leerkracht

Letterenhuis. Inspiratie OVERAL! MET ISH AIT HAMOU ALS AMBASSADEUR INSPIRATIE. Workshop voor 3de graad TSO/BSO. Info voor de leerkracht Letterenhuis Inspiratie OVERAL! MET ISH AIT HAMOU ALS AMBASSADEUR INSPIRATIE Workshop voor 3de graad TSO/BSO Info voor de leerkracht Het Letterenhuis Het Letterenhuis bewaart de archieven van schrijvers

Nadere informatie

Grafische Instructie. Adobe Illustrator. Adobe Apple Illustrator Pentool selectie openen vector zoom selecteren document

Grafische Instructie. Adobe Illustrator. Adobe Apple Illustrator Pentool selectie openen vector zoom selecteren document Logo uitwerking Adobe Apple Illustrator Pentool selectie openen vector zoom selecteren document Illustraties maken menu palletten muis aanwijzer dtp kleuren Copyright juni 2013 Wytse Kloosterman Gewone

Nadere informatie

Lesbrief. 100 jaar. Groep 5 en 6. Fiep Amsterdam bv; Fiep Westendorp Illustrations

Lesbrief. 100 jaar. Groep 5 en 6. Fiep Amsterdam bv; Fiep Westendorp Illustrations Lesbrief Groep 5 en 6 100 jaar Fiep Amsterdam bv; Fiep Westendorp Illustrations Fiep Fiep Hoera! Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Fiep Westendorp werd geboren en het werk van de illustratrice is nog

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Vincent van Gogh heeft nooit een kunstenaarsopleiding afgemaakt. Met deze leskaart leer je meer over de jonge Vincent én hoe je met wat hulp en (vooral) heel veel doorzettingsvermogen toch

Nadere informatie

Lesplan media cultuur

Lesplan media cultuur Lesplan media cultuur Beginsituatie De leerlingen die deze lessenserie zullen gaan volgen, hebben les op het Montesori onderwijs. De leerlingen hebben een hoge mate van zelfstandigheid en zijn gewent elkaar

Nadere informatie

Paulo op bezoek in de klas

Paulo op bezoek in de klas Kunst voor peuters en kleuters Dit materiaal is bestemd voor leerkrachten van groep 0, 1 en 2. Met de informatie en lessuggesties kunt in de klas aan de slag met beeldende kunst. Het kijken naar en praten

Nadere informatie

lezen veilig leren Kinderboekenweek 2010 Tips voor regio zuid Zinnen maken met woorden én beeldtaal zijn Les 1

lezen veilig leren Kinderboekenweek 2010 Tips voor regio zuid Zinnen maken met woorden én beeldtaal zijn Les 1 veilig leren lezen Kinderboekenweek 2010 Tips voor regio zuid Auteur: Josée Warnaar Zinnen maken met woorden én beeldtaal Regio noord en midden hebben kern 2 behandeld als de Kinderboekenweek begint. Regio

Nadere informatie

Lesbrief Beestjes tekenen naar waarneming

Lesbrief Beestjes tekenen naar waarneming Lesbrief Beestjes tekenen naar waarneming Doelgroep: Groep 5 t/m 8 Lesduur: ± 45 minuten Leerstofgebied: Wereldoriëntatie, Kunstzinnige oriëntatie Werkvorm: Zelfstandig Doel van de opdracht: Het kennismaken

Nadere informatie

Leonardo Da Vinci. Doel: Na deze opdracht weet meer over het leven van Leonardo Da Vinci

Leonardo Da Vinci. Doel: Na deze opdracht weet meer over het leven van Leonardo Da Vinci Thema: de boer op Geschiedenis Tijd van Ontdekkers en Hervormers Renaissance Leonardo Da Vinci Moeilijkheid: **** Tijdsduur: **** Juf Carolien Doel: Na deze opdracht weet meer over het leven van Leonardo

Nadere informatie

NAAM: KLAS : Leerling boekje v1.5 aug Nick Govaart. Dienstverlening en Producten. Workshop Tekenen I

NAAM: KLAS : Leerling boekje v1.5 aug Nick Govaart. Dienstverlening en Producten. Workshop Tekenen I NAAM: KLAS : Leerling boekje v1.5 aug 2017 2017 Nick Govaart Dienstverlening en Producten Workshop Tekenen I 1 Inleiding workshop Tekenen I In de techniek is tekening lezen of tekeningen kunnen ontwerpen

Nadere informatie

China. Chinese karakters. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten

China. Chinese karakters. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten China Chinese karakters Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten Pagina 1 Colofon Chinese karakters Les voor groep 7/8 60 minuten Tekenen China - Chinese karakters - Leerkracht - handreiking Inleiding

Nadere informatie

make things ETA by Boudewijn Naaijkens

make things ETA by Boudewijn Naaijkens ET S make things ETA by Boudewijn Naaijkens VISUAL IDENTITY Student Boudewijn Naaijkens 2060969 Avans Hogeschool 42CM04 (O) Vakcoördinator Brenda Renssen Avans Hogeschool Overige betrokken docent(en) Marcel

Nadere informatie

Filosoferen over kunst. Educatief programma over kunst voor primair en voortgezet onderwijs. 4 k i d s

Filosoferen over kunst. Educatief programma over kunst voor primair en voortgezet onderwijs. 4 k i d s de kunstuitleen arnhem thuis in beeldende kunst Filosoferen over kunst Educatief programma over kunst voor primair en voortgezet onderwijs 4 k i d s Verder kijken dan je neus lang is Zonder kunst is het

Nadere informatie

LESVOORBEREIDING. Gegevens over de student Gegevens over de school en de klas Gegevens over de les Naam: Vak: Muzische vorming Groep: 1A

LESVOORBEREIDING. Gegevens over de student Gegevens over de school en de klas Gegevens over de les Naam: Vak: Muzische vorming Groep: 1A Studiegebied Onderwijs, campus Brugge Opleiding bachelor lager onderwijs Xaverianenstraat 10-8200 Brugge (Sint-Michiels) Tel. 050 30 51 38 Fax 050 30 51 01 coördinator: lieve.lootens@khbo.be contactpersoon:heidi.vereecke@khbo.be

Nadere informatie

Themabrief voor de ouders van de kinderen van de groepen 1 en 2:

Themabrief voor de ouders van de kinderen van de groepen 1 en 2: Themabrief voor de ouders van de kinderen van de groepen 1 en 2: Vanaf 26 januari t/m 13 februari werken we weer aan een nieuw thema van Schatkist. Deze keer heet het thema: Vertel t maar. We behandelen

Nadere informatie

OVER JOURNALING 10 WAT HEB JE NODIG? 12 TIPS & INSPIRATIE 14

OVER JOURNALING 10 WAT HEB JE NODIG? 12 TIPS & INSPIRATIE 14 KARIN LUTTENBERG 3 4 HANDLETTERING JOURNAL DOE JE ZO! OVER JOURNALING 10 WAT HEB JE NODIG? 12 TIPS & INSPIRATIE 14 PAPERFUEL STYLE 18 5 AQUAREL & VERF 38 ILLUSTRATIES 54 STEMPELS 64 ANDERE ONDERGROND 74

Nadere informatie

Rollend meetwiel. Notities voor de leerkracht. Wetenschap Afstanden meten Schaalverdelingen kalibreren Wetenschappelijk onderzoek

Rollend meetwiel. Notities voor de leerkracht. Wetenschap Afstanden meten Schaalverdelingen kalibreren Wetenschappelijk onderzoek Notities voor de leerkracht Rollend meetwiel Wetenschap Afstanden meten Schaalverdelingen kalibreren Wetenschappelijk onderzoek Design en technologie Mechanismen gebruiken overbrengingsverhouding, vertragende

Nadere informatie

Les 1 Kikker en de Vreemdeling

Les 1 Kikker en de Vreemdeling Les 1 Kikker en de Vreemdeling Benodigdheden: - Kikker en de Vreemdeling voorleesboek - Kaartje met groene en rode stip - Rode en groene kaartjes Algemene beschrijving: Deze les is een inleiding op de

Nadere informatie

Met Vincent aan het werk

Met Vincent aan het werk Met Vincent aan het werk Ceciel de Bie Met illustraties van Georgien Overwater Van Gogh Museum Publicaties 4 Inhoud 1 Ontdekken door te doen 9 2 Heb je tekenspullen in huis? 10 3 Tekenen, tekenen en nog

Nadere informatie

Teken en leesles nummer 1 (groep 3 en 4) groot en klein. Inleiding

Teken en leesles nummer 1 (groep 3 en 4) groot en klein. Inleiding Teken en leesles nummer 1, Illy Lips productions 2013 Teken en leesles nummer 1 (groep 3 en 4) groot en klein Inleiding Groot en klein gaat over een kleine vogel en een grote man. De grote man zou graag

Nadere informatie

Gauguin, Bonnard, Denis. Dit werkboekje is van:

Gauguin, Bonnard, Denis. Dit werkboekje is van: Gauguin, Bonnard, Denis Dit werkboekje is van: Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in het museum Hermitage Amsterdam. Het woord Hermitage spreek je uit als hermitaasje. Een museum is een gebouw waarin

Nadere informatie

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers bijlage 6 2 Theorie Aidan Chambers wil met de Vertel eens-aanpak kinderen helpen goed te praten over wat zij hebben gelezen en goed naar elkaar te leren luisteren.

Nadere informatie

Het Regent Zonnestralen

Het Regent Zonnestralen Les 2 groep 1&2 De Gruffalo Taaldomein Begrijpend luisteren leesmotivatie Doelen & Ontwikkeling De kinderen komen er achter of de Gruffalo (die er groot en gevaarlijk uitziet) ook echt gevaarlijk is. Dit

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Striptekenen deel 1. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Striptekenen deel 1. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Striptekenen deel 1 wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

SDN creative studio Workshops & cursussen

SDN creative studio Workshops & cursussen SDN creative studio Workshops & cursussen Educatie Bedrijven Vrije tijd Creatieve workshops NIEUW! Little voyage (schaduwspel) Niveau: 12+ Little Voyage is een workshop schaduwspel, gebaseerd op het Engelse

Nadere informatie

Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw

Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw Lesbrief met enkele suggesties voor creatieve verwerkings- lessen n.a.v. het bezoek aan de tentoonstelling Le Peintre de

Nadere informatie

China. Landschapsschildering. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten

China. Landschapsschildering. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten China Landschapsschildering Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten China Pagina 1 Colofon Chinese landschapsschildering Les voor groep 7/8 60 minuten Tekenen - Landschapsschildering - Leerkracht

Nadere informatie

Grafische Instructie. Adobe Illustrator. Adobe Apple Illustrator Pentool selectie openen vector zoom selecteren document

Grafische Instructie. Adobe Illustrator. Adobe Apple Illustrator Pentool selectie openen vector zoom selecteren document Logo uitwerking Adobe Apple Illustrator Pentool selectie openen vector zoom selecteren document Illustraties maken menu palletten muis aanwijzer dtp kleuren Copyright juni 2013 Wytse Kloosterman Gewone

Nadere informatie

Beeldende vorming. Beeldende Vorming

Beeldende vorming. Beeldende Vorming Beeldende vorming De Mobiele Drukker Overal om ons heen zien we drukwerk: boeken, kranten, tijdschriften Aldrik Salverda komt met zijn Mobiele Drukkerij in de klas Hij laat de leerlingen ontdekken hoe

Nadere informatie

Willibrordus: cultuur in ons hart

Willibrordus: cultuur in ons hart 1. Willibrordus: cultuur in ons hart De huidige maatschappij vraagt om creatieve burgers die nieuwe ideeën kunnen bedenken en uitwerken. Daarom mag je op de Willibrordus door spelen wijs(er) worden! Kom

Nadere informatie

Creatieve Begeleiding

Creatieve Begeleiding Creatieve Begeleiding voor bijzondere kinderen met liefdevolle aandacht voor de belevingswereld en behoefte van uw kind www.brani.nl Creatieve begeleiding met liefdevolle aandacht voor de belevingswereld

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Vincent van Gogh heeft nooit een kunstenaarsopleiding afgemaakt. Met deze leskaart leer je meer over de jonge Vincent én hoe je met wat hulp en (vooral) heel veel doorzettingsvermogen toch

Nadere informatie

Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie

Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht Een stevige basis voor cultuurparticipatie inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Schoolabonnement 7 2 Kunstprojecten voor alle groepen 9 3 Kunsteducatieproject voor

Nadere informatie

Redactionele illustraties 10 vragen, 10 antwoorden

Redactionele illustraties 10 vragen, 10 antwoorden Redactionele illustraties 10 vragen, 10 antwoorden Antwoord op de tien meest gestelde vragen over het gebruik van ʻredactionele illustratiesʼ Jos Diender Iedere tekstschrijver, journalist en eindredacteur

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 Wolfje is voorbestemd om een SprookjesWolf te worden. Hij is namelijk de oudste zoon van de oudste zoon in de oudstezonenfamilielijn.

Nadere informatie

Beeldend proces Theater Kunst Klas leerlingen

Beeldend proces Theater Kunst Klas leerlingen Beeldend proces Theater Kunst Klas leerlingen Ik kan bij de leerlingen een beeldend proces op gang brengen en dit proces kwalitatief onderhouden en afronden. Het proces ontstaat in uiteenlopende disciplines

Nadere informatie

Artistieke toelatingsproef Omschrijving en praktische informatie. Bacheloropleiding in de Beeldende Kunsten

Artistieke toelatingsproef Omschrijving en praktische informatie. Bacheloropleiding in de Beeldende Kunsten Artistieke toelatingsproef Omschrijving en praktische informatie Bacheloropleiding in de Beeldende Kunsten Data artistieke toelatingsproef 2016: 2 mogelijkheden: 4 en 5 juli 2016 (tweedaagse proef inclusief

Nadere informatie

Naar het gelijknamige boek van Milja Praagman. : STT-produkties, aanbieder van jeugd- & jongerentheater Bewerking tekst : Peter van Dijk

Naar het gelijknamige boek van Milja Praagman. : STT-produkties, aanbieder van jeugd- & jongerentheater Bewerking tekst : Peter van Dijk Lesbrief Colofon Voorstelling : Nog 100 nachtjes slapen Naar het gelijknamige boek van Milja Praagman Productie : Peter van Dijk Producent : STT-produkties, aanbieder van jeugd- & jongerentheater Bewerking

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag. Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen

Docentenhandleiding. Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag. Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen Docentenhandleiding Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen Pagina 1. Inleiding 3 2. Beschrijving museumles 4 3. Aansluiting

Nadere informatie

Schilderkunst. 1. Definitie TOEGEPAST. Bouwstenen om naar de schilderkunst te leren kijken. SCHILDERIJ: FIGURATIEF ABSTRACT:

Schilderkunst. 1. Definitie TOEGEPAST. Bouwstenen om naar de schilderkunst te leren kijken. SCHILDERIJ: FIGURATIEF ABSTRACT: Schilderkunst Bouwstenen om naar de schilderkunst te leren kijken. 1. Definitie SCHILDERIJ: tweedimensionaal vlak iets wordt voorgesteld kleur- en vormmiddelen FIGURATIEF ABSTRACT: figuratief: verwijst

Nadere informatie

Richtlijnen voor het ontwerpen van tactiele tekeningen

Richtlijnen voor het ontwerpen van tactiele tekeningen Richtlijnen voor het ontwerpen van tactiele tekeningen op zwelpapier Project (Ver)ken je wereld Dorine in t Veld en Esther Rieken Voorwoord In dit document vindt u de vernieuwde richtlijnen voor het ontwerpen

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: onderwater/de zee

Auditieve oefeningen bij het thema: onderwater/de zee Auditieve oefeningen bij het thema: onderwater/de zee Boek van de week: 1; O, o, octopus 2; De mooiste vis van de zee 3; De zee 4; Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat er op

Nadere informatie