Periode C BOEKVERFILMINGEN Opdrachten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Periode C BOEKVERFILMINGEN Opdrachten"

Transcriptie

1 CKV Periode C BOEKVERFILMINGEN Opdrachten

2 S T U D I E W I J Z E R CKV Periode 3 : 23 januari t/m 5 april 2012 Afdeling en leerjaar : H4 Inleveren HD periode 3: Week 04 23/01 27/ /01 03/ /02 10/ /02 17/ /02 24/ /02 02/03 Tijdens de les docent * Introductie Periode C. * Uitleg opdrachten. * Periode opdracht uitleggen. * Uitleg opdracht III. * Uitleg script schrijven. * Uitleg storyboard maken. CA4, recensie Huis met de Geesten (CA5), alle lesopdrachten, script en storyboard bij de film * Opdracht I maken. * Start opdracht II: onderzoek. Tijdens de les leerlingen * Start opdracht IV: Deel 1, stap 1 t/m 4, evt. beginnen stap 5. * Film Huis met de geesten kijken. * Opdracht IV: Deel 1, stap 5: Script schrijven. * Huis met de geesten kijken. Introductielessen Talentklassen + start inschrijving. ACTIVITEITENWEEK 3 * Huis met de geesten kijken. * Opdracht III: Recensie schrijven laatste dag inschrijven Talentklassen. KROKUSVAKANTIE Inleveren: Opdracht III Recensie * Voortgang tonen onderzoek. * Periodeopdracht: Script schrijven + storyboard maken. Opmerkingen 7-2 geen les HW: * Recensie afmaken. Musical 15-2 & /03 09/ /03 16/ /03 23/ /03 30/ /04 06/04 Presentaties: Opdracht II Onderzoek * Halve les mogelijkheid tot filmen. * Draaidag Presentaties: Opdracht IV Film Presentaties: Opdracht IV Film TOETSWEEK 3 VRIJDAG 30 MAART DONDERDAG 5 APRIL (Vrijdag 6 april Goede Vrijdag vrij) Going Global Presentaties

3 Les Opdracht I: Opdrachten maken bij het boek Kunstwerk Vragen bij Filmfabriek Hollywood KunstWerk thema 3, hoofdstuk 2 > Lees: HB H2 Intro 1 Bekijk HB bron 1 t/m 3. Je ziet afbeeldingen uit de film Titanic van regisseur James Cameron. a. Wat vertelt het overzichtshot van bron 2 je over de film? b. Wat kun je over de hoofdpersonen vertellen aan de hand van bron 1 en 3? c. De titel van de film is Titanic. Naar welke historische gebeurtenis verwijst de titel? 2 Maak naar aanleiding van de antwoorden bij vraag 1 een korte reconstructie van het filmverhaal zoals jij denkt dat het zal zijn.

4 > Lees: HB H2 Leertekst 3 Filmconventies a. Schrijf 3 filmconventies op, oftewel veelvoorkomende elementen in films waarvan jij denkt dat het conventies zouden kunnen zijn. b. Noem 2 filmconventies in het verhaal van de film Titanic. 4 Bedenk wat de meest recente Hollywoodfilm is die je in de bioscoop, op tv of DVD hebt gezien. a. Noem de titel en geef een korte samenvatting van het verhaal. b. Noem 4 filmconventies die je hebt kunnen waarnemen in het verhaal en/of in de vormgeving. 5 Geef aan wat je in de door jou gekeken film origineel vindt of juist niet. Waarom zou iemand deze film (niet) moeten zien, waardoor onderscheidt hij zich (niet) van andere Hollywoodfilms? 6 Vind je een filmregisseur die binnen de Hollywoodconventies werkt minder origineel dan iemand die dat niet doet en vernieuwend probeert te zijn? Licht je antwoord toe.

5 Vragen bij Andre Hazes: Zij gelooft in mij KunstWerk thema 6, hoofdstuk 6 > Lees: HB H6 Intro 1 Bekijk HB bron 1. Krijg je bij het zien van de filmposter een beeld van waar de film over zal gaan? Motiveer je antwoord. 2 Bekijk het fragment uit de film Andre Hazes Zij gelooft in mij. Noem minstens 2 kenmerken waaruit je kunt opmaken dat het om een documentaire gaat. > Lees: HB H6 Leertekst 3 Hoe wordt de camera gebruikt bij het vormen van een beeld van Hazes? 4 Lees HB bron 2, de recensie van Frans van Deijl. Kun je het standpunt van de regisseur waarderen dat hij een ander beeld van Andre Hazes wilde laten zien dan de zanger zelf wilde? Motiveer je antwoord. 5 Heb je zelf weleens een documentaire gezien? Zo ja, welke en wat vond je van het genre?

6 Huiswerkopdracht II: Onderzoek doen. Doel: via de expertmethode theoretische informatie over film verkrijgen. Presentatievorm: paper van minimaal 2 A4tjes en mondelinge toelichting in de klas. Werkwijze: A. Maak een groepje van 2 tot 3 personen. Let op: alle onderwerpen moeten verdeeld worden! B. Kies één van onderstaande onderwerpen: 1. Charlie Chaplin 2. De opkomst van Hollywood 3. Filmgeschiedenis: Nouvelle vague en Neorealisme 4. Filmgeschiedenis: Dogma Animatiefilms 6. Spielberg 7. Op de set: wat en wie zijn nodig bij de productie van een film 8. Videoclips 9. De komst van de televisie 10. Bollywoodfilms C. Formuleer een onderzoeksvraag en maak per persoon een deelvraag; D. Verdeel de deelvragen en maak een taakverdeling; E. Ga op zoek naar informatie in het aangeleverde bronnenmateriaal en op internet. Verwerk het geheel tot een artikel van minimaal twee A4-tjes waarin de onderzoeksvraag in eigen woorden beantwoord wordt; F. Lever de paper in voorzien van: - een heldere lay-out met een maximale lettergrootte van 12; - minstens 1 afbeelding die betrekking heeft op de tekst; - de namen van de groepsleden; - onderzoek- en deelvragen; G. PRESENTATIES IN WEEK 10! Maak voor de presentatie een powerpoint en/of gebruik beeldmateriaal!!!

7 Opdracht III: Het schrijven van een recensie Opdracht: Je gaat een recensie schrijven bij de film Huis met de Geesten. Deze film bekijken wij klassikaal. Introductie: In kranten, tijdschriften, radio- en televisieprogramma s worden vrijwel dagelijks boeken, films, tentoonstellingen, concerten e.d. besproken. Zo n bespreking noemen we een recensie. Een recensie wordt gemaakt voor lees-, luister- of kijkpubliek. De maker van de recensie heeft met zijn recensie een bepaald doel. Het gaat hier om het communicatiedoel van de maker en van het publiek. Wil je een goede recensie maken, dan moet je je bewust zijn van het communicatiedoel dat je nastreeft. Je kunt als maker van een recensie een aantal doelen nastreven: - Je zult altijd tot doel hebben je publiek informatie te verschaffen: zonder informatie kan je publiek immers niets met jouw recensie. Je hebt dus een informatief doel. - In vrijwel alle gevallen zul je ook het doel hebben je mening te geven. Meestal gaat dit zover dat je je publiek van jouw mening wil overtuigen en wilt bereiken dat je publiek bijvoorbeeld die tentoonstelling wel of niet bezoekt. Je hebt dus een overtuigend en meestal zelfs activerend doel. - In de schoolsituatie zul je zelf met je recensie waarschijnlijk geen commercieel doel hebben, maar in de werkelijkheid heeft een recensie natuurlijk vaak een commercieel doel. Dit commerciële doel ligt in het verlengde van het activerende doel. Als je een recensie maakt moet je de drie bovenstaande communicatiedoelen goed in je achterhoofd houden.

8 De inhoud en de structuur van de recensie: De recensie is eigenlijk weinig meer dan een betoog; over allerlei zaken betreffende het schrijven van een betoog kun je informatie vinden bij het vak Nederlands. We besteden derhalve alleen nog kort aandacht aan de inhoud van de recensie: - In de inleiding van je recensie maak je duidelijk welke film etc. je gaat bespreken. Dit kan natuurlijk heel zakelijk, maar juist bij een recensie kan een verhalende inleiding (een beschrijving van een scène of een citaat uit de film) van belang zijn voor het trekken van de aandacht. - In de kern zul je in ieder geval informatie moeten verstrekken over de film: je moet globaal vertellen waar het over gaat, zonder dat je daarbij in details treedt en de afloop verraadt. - Het allerbelangrijkste van de kern is echter het formuleren van jouw mening over de film. Uiteraard zul je je mening met argumenten moeten ondersteunen. Ook hierbij doe je er goed aan concrete voorbeelden uit de film te halen. - Het slot bevat zoals elk betoog jouw conclusie: jouw eindoordeel over de film en eventueel een (positief of negatief) advies aan je publiek en misschien wel aan de regisseur of acteurs van de film. - Onder de recensie of in een apart kadertje vermeld je de feitelijke gegevens over het onderwerp van je recensie (regisseur, hoofdrolspelers, duur van de film etc.) Opdracht bij voorbeeldrecensie Nova Zembla: 1. Lees de recensie. 2. Onderstreep waar de auteur informatie verstrekt. 3. Onderstreep waar de auteur duidelijk zijn mening geeft.

9 Voorbeeld Recensie Bron: Spitsnieuws (24 november 2011) Recensie: Nova Zembla Reinout Oerlemans bestormde twee jaar geleden de Nederlandse filmwereld met zijn overtuigende debuut Komt een vrouw bij de dokter. De onervaren regisseur omringde zich met cast en crew die bestond uit grote talenten (Carice van Houten voorop als stervende vrouw) en leverde een flitsende film af die bijna anderhalf miljoen bezoekers wist te trekken. Voor zijn tweede project hanteerde Oerlemans dezelfde methode: veel mensen die werkten aan KEVBD keerden terug op de set van Nova Zembla. Alleen legde de regisseur de lat dit keer vele malen hoger, met een epischhistorische vertelling over de legendarische overwintering van ontdekkingsreizigers Barentsz en Van Heemskerck in Het tweetal hoopte via het noorden een snelle scheepsroute naar Indië te vinden, maar strandde op het Russische eiland en keerde na tien maanden in een sloep berooid terug naar Nederland. Alsof de ontembare factoren water en beesten (een onwillige ijsbeer!) nog niet genoeg obstakels vormden, besloot Oerlemans het epos óók nog eens in 3D te draaien, een techniek die onder meer vanwege de hoge kosten nauwelijks binnen het bereik van Nederlandse filmmakers ligt. Zeker op technisch gebied heeft Oerlemans met zijn Nova Zembla een prestatie geleverd die diep respect afdwingt. Het is onwaarschijnlijk wat hij voor het relatief luttele bedrag van 6,5 miljoen euro aan enscenering, decors en 3D-effecten presenteert. Enorme schepen, majestueuze ijslandschappen (er werd wekenlang op IJsland gedraaid), shots van Amsterdam in de zestiende eeuw en zelfs een heuse ijsbeer (al is dit optreden betreurenswaardig kort) passeren in de twee uur dat de film duurt de revue. De 3Deffecten zijn bovendien goed gedoseerd en dragen bij aan de epische ervaring van het schouwspel. Inhoudelijk schiet Nova Zembla echter te kort, zodat de film netto minder imponeert dan de makers vermoedelijk voor ogen stond. De vertelling van Barentsz en Van Heemskerck wordt zo sec en lineair gereconstrueerd dat het verhaal meer overkomt als een afstandelijke documentaire dan als een meeslepende speelfilm. Het enige personage dat ruimte krijgt voor enig reliëf is hoofdpersoon Gerrit de Veer, een jonge schrijver die verslag moet doen van de reis en zich gaandeweg ontpopt tot leider. Acteur Robert de Hoog bewijst na zich eerder overtuigend te hebben geprofileerd in kleine producties als Skin en Schemer ook schijnbaar moeiteloos een groots epos als Nova Zembla te kunnen dragen. Hij weet, ondanks de ridicule fantasieën die hij over zijn vriendin (Doutzen Kroes) heeft, van zijn held tegen wil en dank een man van vlees en bloed te maken. De bewegende geschiedenisles verveelt nooit daarvoor is er simpelweg te veel te zien. Maar het verhaal wordt ook nooit echt spannend, wat eigenlijk de grootste makke van de film is. Hoeveel beproevingen (kou, honger, ijsberen) de mannen moeten doorstaan, echte confrontaties of hoogtepunten blijven helaas uit. Zodat ook het gevoel van échte feestvreugde als de twee sloepen weer in Europa aankomen iets waar Oerlemans gezien de bombastische blije muziek wel op mikt een beetje uitblijft.

10 Periode Opdracht IV: Filmen Deel 1: Het schrijven van een filmscript. Opdracht: Jullie gaan een filmscript schrijven bij een (deel van een) boek die jullie gaan verfilmen of de trailer die jullie gaan maken bij een boekverfilming. Introductie: In deze periode worden de kunstdisciplines film en (wereld)literatuur behandeld bij CKV. Net als in de voorgaande 2 periodes gaan jullie een praktisch eindproduct maken. Jullie krijgen deze periode de keuze uit: * Een (deel van een) boek verfilmen. of * Een trailer maken bij een boekverfilming. Let op: Het boek dat je kiest om te verfilmen mag al eerder verfilmd zijn, maar het script dat jullie schrijven moet wel geheel anders en origineel worden. Dit geldt voor beide keuzes!!! De volgende stappen moeten jullie doorlopen: 1) Maak een groep van 4 á 5 personen. 2) Kies met elkaar een boek uit die je als basis van de bewerking gaat gebruiken. 3) Maak een keuze uit de twee opties: a. een (deel van een) boek verfilmen: maak een keuze voor het deel van het boek je gaat verfilmen b. een trailer maken: maak een keuze welke typerende gebeurtenissen erin de trailer voor moeten komen. 4) Tijd voor een taakverdeling: ieder lid van het groep moet even veel doen in het proces. Daarom moeten er taken worden verdeeld. a. Regisseur: hoofdverantwoordelijke, is bij elk onderdeel nauw betrokken. b. Scriptschrijver c. Storyboard tekenaar d. Cameraman/vrouw Taak A en B kunnen als extra taak acteren hebben! 5) Overleg de inhoud van het script, met daarin de handelingen, locaties/decors, attributen en de tekst van de acteurs. Dan kan de scriptschrijver aan de slag.

11 Deel 2: Het maken van een storyboard. Opdracht Jullie gaan bij een scène uit het script een storyboard maken. Dit storyboard moet uit minimaal 9 schetsen bestaan om het verhaal in beeld duidelijk te maken. Introductie Naast de opmerking in het script is het voor de cameraman- of vrouw handig om te weten hoe de regisseur het verhaal voor zich ziet op film. Daarom wordt er een storyboard gemaakt. Dit is een soort stripverhaal met de camera uitsneden- en afstanden. Zoals je bij de filmconventies hebt gezien is de camera afstand heel belangrijk om een situatie in te leiden en de personages voor te snellen. Vaak wordt er dan begonnen met een overzichtsshot om de situatie op een locatie te kunnen plaatsen. Daarna zoomt de camera in tot een mediumshot waarbij je kennismaakt met de personages uit de scène. Wanneer de personen beginnen te praten wordt er overgeschakeld naar een close-up om emoties over te brengen op de toeschouwer. De volgende stappen moeten jullie doorlopen: 1) De regisseur en de storyboardtekenaar kiezen een scène uit om een storyboard bij te maken. 2) Zij bespreken samen hoe het eruit moet komen te zien. 3) De tekenaar verbeeldt de scène in 9 schetsen waarbij hij/zij varieert in camera afstand- en standpunt. Voorbeeld Storyboard:

12 Deel 3: Filmen Opdracht: Jullie gaan het filmscript/script van de trailer uitvoeren en vastleggen op film. Introductie: Jullie zijn als professionele filmmakers aan de gang gegaan. Eerst hebben jullie een script geschreven en daarbij een storyboard gemaakt. Nu gaat het echte werk beginnen. De filmset moet gereed worden gemaakt, de acteurs in de make-up en de cameraman- of vrouw neemt zijn positie in. De regisseur leidt dit allemaal in goede banen en zorgt ervoor dat iedereen tevreden is. De volgende stappen moeten jullie doorlopen: 1) Zorg ervoor dat op jullie draaidag alle nodige attributen aanwezig zijn. 2) Voordat jullie beginnen met filmen moet de cameraman of vrouw, in samenspraak met de regisseur, precies weten uit hoeveel shots een scène gaat bestaan. 3) Kijk of je een videoprogramma, bijvoorbeeld Windows Movie Maker, op jouw computer hebt staan. Als je denkt dat je dit programma niet begrijpt, vraag dan aan iemand in jouw omgeving of de klas om hulp. Anders moet je ervoor zorgen dat je shots in één keer goed, achter elkaar, opneemt. 4) Zorg voor een goede camera, oplader en/of batterijen. Je wilt niet op de draaidag met een lege camera staan. 5) Bij elk shot moet er goed worden nagedacht over de camera afstand- en standpunt. Handleiding van Windows Movie Maker is te vinden op de site van Microsoft. Opdracht: Filmposter of DVD hoesje ontwerpen Bij de film hoort als vanzelfsprekend een aantrekkelijke poster en hoesje. Maak een keuze en ontwerp er een bij jullie film. PRESENTATIES: In week 12 en 13 presenteren jullie de film aan de rest van klas. Zorg dat je het filmpje op een stick hebt of op youtube heb gezet!

DE WEGWIJZER school voor praktijkonderwijs voorbereiding MBO niveau 1

DE WEGWIJZER school voor praktijkonderwijs voorbereiding MBO niveau 1 Inhoudsopgave Inleiding: Opdracht 1 : Klachtenbrief schrijven Opdracht 2 : Reclame folder + verkoopspeech Opdracht 3: Maak een samenvatting van een tekst Opdracht 4: Powerpoint en presentatie van onderwerp

Nadere informatie

algemeen uitgangs punten voor de film Maak een scenario Scene 1 Scene 2 Sprekende beelden in de klas

algemeen uitgangs punten voor de film Maak een scenario Scene 1 Scene 2 Sprekende beelden in de klas 1 algemeen Jullie gaan in een groepje een documentaire maken over een monument. Je maakt samen met je groepje het hele proces door: monument kiezen, achtergrondinformatie verzamelen, scenario bedenken,

Nadere informatie

Films kijken op internet: verboden of niet?

Films kijken op internet: verboden of niet? Les over auteursrecht tekst niveau A Films kijken op internet: verboden of niet? Veel mensen kijken graag naar films. Jij ook? Als je zin hebt om een film te zien, kun je natuurlijk naar de bioscoop gaan.

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Les 3 Camera, Set, Action! Les 1 Camera, Set, Action! Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Groep 6 90 minuten Samenvatting van de les De leerlingen

Nadere informatie

Stop Motion- THE MOVIE

Stop Motion- THE MOVIE Stop Motion- THE MOVIE Script / storyboard / productie. Nu we weten welke technieken er binnen Stop Motion animatie zijn en hoe deze worden uitgevoerd, kunnen we aan de slag met een langere film. Wanneer

Nadere informatie

FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK

FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK Pagina 0 WOORD VOORAF Je zit nu in 3 VMBO en het eindexamen lijkt nog ver weg... Maar niets is minder waar. Dit jaar start je namelijk al volop met de voorbereidingen

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2010-2011

Sectorwerkstuk 2010-2011 Sectorwerkstuk 2010-2011 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal.

Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal. CKV. Opdracht lessenserie Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal. Maar waarom zo moeilijk? En

Nadere informatie

Tekst lezen en een tekstschema invullen

Tekst lezen en een tekstschema invullen Tekst lezen en een tekstschema invullen Je gaat straks bij opdracht 2 de tekst samenvatten. In een samenvatting vertel je in het kort waar de tekst over gaat. 1. Lees eerst de tekst en onderstreep de woorden

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2012-2013

Sectorwerkstuk 2012-2013 Sectorwerkstuk 2012-2013 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

Het Sectorwerkstuk 2015-2016

Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Inhoud Inleiding... 3 Het Sectorwerkstuk... 4 De opbouw... 4 De voorbereiding... 5 Het onderzoek... 6 De verwerking... 7 De presentatie... 7 Het filmpje... 7 Het werkstuk...

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Beroepenwerkstuk 3 MAVO

Beroepenwerkstuk 3 MAVO Beroepenwerkstuk 3 MAVO 2015 2016 1 INLEIDING Het beroepenwerkstuk: Een van de onderdelen van het programma beroepenoriëntatie in 3 mavo is het maken van een beroepenwerkstuk en het presenteren hiervan

Nadere informatie

- het lezen van het boek van Soldaat van Oranje en het maken van de literatuurwijzer het bekijken van de film Soldaat van Oranje;

- het lezen van het boek van Soldaat van Oranje en het maken van de literatuurwijzer het bekijken van de film Soldaat van Oranje; LESSUGGESTIES blijkt de blijvende grote interesse van scholieren voor de Tweede Wereldoorlog. Zij geven aan vooral gegrepen te worden door persoonlijke verhalen, gekoppeld aan inzet van hedendaagse middelen.

Nadere informatie

Inhoud. 1. Introductie Nederlands... 3

Inhoud. 1. Introductie Nederlands... 3 Functieopdracht Nederlands - Operator A en B Inhoud 1. Introductie Nederlands... 3 2. Opdrachten... 5 Opdracht 1. Verschillende meningen... 5 Opdracht 2. Luisteren naar een vergadering... 7 Opdracht 3.

Nadere informatie

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Groep 7 & 8 Team van maximaal 4 leerlingen Leerling materiaal TECHNIEK TOERNOOI hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Verdeel de rollen Je werkt in een groepje van vier leerlingen. Iedereen in je groepje

Nadere informatie

... Praktijk Adobe Premiére. Thema: AudioVisueel Promotiefilm

... Praktijk Adobe Premiére. Thema: AudioVisueel Promotiefilm Een promotiefim Je gaat als opdracht een promotiefilm van Rotterdam maken. Het eindproduct wordt een promotiefilm voor jongeren. Voordat je aan de opdracht begint, lees je de tekst tot en met de laatste

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekreclame

Uitleg boekverslag en boekreclame Uitleg boekverslag en boekreclame groep 7 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave Stap 4: Inhoud boekverslag

Nadere informatie

Documentaire. Voorbereiding op het documentaire project

Documentaire. Voorbereiding op het documentaire project Documentaire Voorbereiding op het documentaire project Inhoud 1. Wat is een documentaire? 2. Interview techniek 3. Documentaire maken in 3 stappen 3.1. Ontwerpen 3.2. Opnemen 3.3. Monteren 4. Werkdocument

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen?

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? In groep 5-6 nemen kinderen steeds vaker werk mee naar huis. Vaak vinden kinderen het leuk om thuis aan schooldingen

Nadere informatie

Filmvertoning Primair Onderwijs SEPT 2017 NFF DOCENTENHANDLEIDING KAMPIOENEN VAN AMSTERDAM ... NFF Educatie ... Lesmateriaal ...

Filmvertoning Primair Onderwijs SEPT 2017 NFF DOCENTENHANDLEIDING KAMPIOENEN VAN AMSTERDAM ... NFF Educatie ... Lesmateriaal ... NFF DOCENTENHANDLEIDING KAMPIOENEN VAN AMSTERDAM NFF Educatie Van 20 tot en met 29 september 2017 vindt het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht plaats. Het NFF ziet filmeducatie als een belangrijke

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Les 1 Ik en mijn selfie Les 1 Ik en mijn selfie Samenvatting van de les De kinderen kijken naar een selectie portretten waaronder selfies. Ze analyseren

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

26/3/2012 ICLON UNIVERSITEIT LEIDEN WORKSHOP WEBCAST. Van PowerPoint naar Movie Maker Tara van Helden

26/3/2012 ICLON UNIVERSITEIT LEIDEN WORKSHOP WEBCAST. Van PowerPoint naar Movie Maker Tara van Helden 26/3/2012 ICLON UNIVERSITEIT LEIDEN WORKSHOP WEBCAST Van PowerPoint naar Movie Maker Tara van Helden In deze handleiding wordt stap voor stap uitgelegd hoe je van een PowerPoint een webcast, oftewel filmpje

Nadere informatie

Filmvertoning Primair Onderwijs SEPT 2017 NFF DOCENTENHANDLEIDING MEES KEES LANGS DE LIJN. NFF Educatie. Lesmateriaal. Gedrag in de bioscoop

Filmvertoning Primair Onderwijs SEPT 2017 NFF DOCENTENHANDLEIDING MEES KEES LANGS DE LIJN. NFF Educatie. Lesmateriaal. Gedrag in de bioscoop NFF DOCENTENHANDLEIDING MEES KEES LANGS DE LIJN Filmvertoning Primair Onderwijs NFF Educatie Van 20 tot en met 29 september 2017 vindt het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht plaats. Het NFF ziet

Nadere informatie

maak zelf een filmpje

maak zelf een filmpje maak zelf een filmpje 1 Zelf een filmpje maken is nog nooit zo makkelijk geweest. Iedereen kan een IPAD met camera oppakken en aan de slag gaan. Maar bij het maken van een goed filmpje (dat veel kijkers

Nadere informatie

Datum: Jaar van verschijnen: Duur van de film:

Datum: Jaar van verschijnen: Duur van de film: NAAM: Kijk / luisterformulier Speelfilm Naam: Datum: Titel van de film: Regisseur: Jaar van verschijnen: Duur van de film: Lees de vragen op dit formulier voor het kijken en luisteren door. Je weet dan

Nadere informatie

Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia

Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia HET ETEN VAN DE TOEKOMST Welkom in Foodtopia! De tentoonstelling Foodtopia richt zich op voedselinnovaties die vaak gedaan werden en worden om wereldvoedselproblemen

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals boeken, tijdschriften, video, audio etc. Zo

Nadere informatie

Maak je eigen film! Van idee tot filmpremière. www.broet.nl

Maak je eigen film! Van idee tot filmpremière. www.broet.nl 3728 TUE Eureka covers 09:Opmaak 1 12-01-2009 12:24 Pagina 7 Maak je eigen film! Van idee tot filmpremière www.broet.nl 2 Maak je eigen film! Een korte stap voor stap handleiding. Inhoudsopgave Hoofdstuk

Nadere informatie

Fictie - Boek of film vmbo-kg12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/61683

Fictie - Boek of film vmbo-kg12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/61683 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 22 augustus 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/61683 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij films. Films en auteursrecht

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij films. Films en auteursrecht Werkblad Auteursrecht bij films Films en auteursrecht De bioscoopfilm is net afgelopen en je blijft nog even zitten om de aftiteling van de film te bekijken. Dat duurt lang zeg. Zoveel namen. Hebben al

Nadere informatie

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan :

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : - het lezen van het boek Soldaat van Oranje en het maken van de

Nadere informatie

MOVING: workshop filmmaken

MOVING: workshop filmmaken Dit werkblad is van: klas: MOVING: workshop filmmaken Neem zelf bewegend beeld op en maak er een videoclip, korte film of reportage van door er geluid, effecten en titels aan toe te voegen... Clips op

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Lezen - Leesverslag HV12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/52526

Lezen - Leesverslag HV12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/52526 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 31 oktober 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/52526 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Lesplan atheneum 5. Woensdag 16 mei 2007, 3 e uur, blok 6: literatuur, les 1

Lesplan atheneum 5. Woensdag 16 mei 2007, 3 e uur, blok 6: literatuur, les 1 Woensdag 16 mei 2007, 3 e uur, blok 6: literatuur, les 1 - Leerlingen weten wat er dit blok van ze wordt verwacht. - Ze vormen groepen, verdelen de taken (logboek en planning, contextonderzoek, filmen

Nadere informatie

Presentaties: presenteer jezelf met PowerPoint

Presentaties: presenteer jezelf met PowerPoint Werkblad 13C Presentaties: presenteer jezelf met PowerPoint Leerjaar 1 Presentaties maken Presentaties algemeen Stappenplan: wat gaan we deze week doen? Praten over presentaties en presenteren Een PowerPoint-presentatie

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

OPDRACHT Zeeuwse Havens

OPDRACHT Zeeuwse Havens OPDRACHT Zeeuwse Havens Wat ga je doen? Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in de Zeeuwse Havens? Weet jij dat? Ben jij er al eens geweest? Met een groepje van vier leerlingen ga je werken aan een opdracht

Nadere informatie

Het verhaal moet aanspreken, spannend zijn en een mooi einde hebben. Als je uit de bioscoop loopt moet je een goed gevoel hebben over de film.

Het verhaal moet aanspreken, spannend zijn en een mooi einde hebben. Als je uit de bioscoop loopt moet je een goed gevoel hebben over de film. FILMS KIJKEN: Filmische middelen. Als je naar een film kijkt, let je meestal alleen op het verhaal, daar zal in het volgende blok behandeld worden. Dit is het inhoudelijk gedeelte. Het verhaal moet aanspreken,

Nadere informatie

Thuis films kijken. Acteurs spelen het verhaal na. de acteur = iemand die voor zijn beroep toneelspeelt of in een film speelt

Thuis films kijken. Acteurs spelen het verhaal na. de acteur = iemand die voor zijn beroep toneelspeelt of in een film speelt Speciale les over auteursrecht tekst niveau AA Thuis films kijken 1 Jij kijkt vast wel eens naar een film. 2 Dat kan in de bioscoop. 3 Maar je kunt films ook thuis bekijken. Op internet. 4 Dat is lekker

Nadere informatie

Stop-motion Animatie

Stop-motion Animatie Stop-motion Animatie inhoudsopgave * stop-motion animatie stappenplan * script * storyboard * stop-motion variaties * camera-opstelling * decor * monteren stop-motion animatie Bij het maken van een stop-motion

Nadere informatie

Filmvertoning Voortgezet Onderwijs SEPT 2017 NFF DOCENTENHANDLEIDING KORT FILMBLOK: ECHTE VRIENDEN ... NFF Educatie.

Filmvertoning Voortgezet Onderwijs SEPT 2017 NFF DOCENTENHANDLEIDING KORT FILMBLOK: ECHTE VRIENDEN ... NFF Educatie. NFF DOCENTENHANDLEIDING KORT FILMBLOK: ECHTE VRIENDEN NFF Educatie Van 20 tot en met 29 september 2017 vindt het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht plaats. Het NFF ziet filmeducatie als een belangrijke

Nadere informatie

september 2013 Huygens College Kernuur Leesles Muziek Engels Dans PROJECT TITEL Werkboek First ID

september 2013 Huygens College Kernuur Leesles Muziek Engels Dans PROJECT TITEL Werkboek First ID september 2013 Huygens College Kernuur NAAM JAAR KLAS VAK PROJECT TITEL Leesles Muziek Engels Dans Werkboek First ID Inhoud Werkboek First ID 4 Het gebruik van de Powerpoint 7 Instructie voor het gebruik

Nadere informatie

Aanleiding projectweken. Gewenste kaders van een projectweek. Het proces

Aanleiding projectweken. Gewenste kaders van een projectweek. Het proces Aanleiding projectweken In het kader van talentontwikkleing en werken met 21 eeuwse vaardigheden zijn leerkrachten zich aan het ontwikkelen en professionaliseren naar nieuwe, innovatieve vormen van onderwijs.

Nadere informatie

Reclamecampagne. De taakverdeling

Reclamecampagne. De taakverdeling Reclamecampagne De taakverdeling Het ontwikkelen van een Reclamecampagne voor de buurtsuper was een examen opdracht in 2012 en is geheel aangepast bewerkt voor het schoolonderzoek van het Trivium College

Nadere informatie

project: Problemen in de wijk

project: Problemen in de wijk project: Colofon Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Postbus 1056 7940 KB Meppel Tel.: 0522-235235 Fax: 0522-235222 E-mail: info@edu-actief.nl Internet: www.edu-actief.nl Una van Maarseveen en ROC Mondriaan

Nadere informatie

Gotcha. Marielle van Rijn. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/73011

Gotcha. Marielle van Rijn. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/73011 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Marielle van Rijn 11 May 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/73011 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

kunstbv beeldende vorming Afsluiting kunstbv 5 Havo / 6VWO afsluiting Naam:... Klas...

kunstbv beeldende vorming Afsluiting kunstbv 5 Havo / 6VWO afsluiting Naam:... Klas... Naam:... Klas... Afsluiting 5 Havo / 6VWO In periode 2, 3 en 4 gaan jullie werken aan een eigen thema om het vak af te sluiten. De volgende onderdelen zullen aan bod komen: - eigen werk rond thema + logboek

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika

Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika Welk gebied heb je gekozen? Het gekozen thema voor horizon verbreden is Zuid-Afrika. Ik ben zelf 4 keer in Zuid-Afrika geweest voor vrijwilligerswerk en ga

Nadere informatie

Thema: Publiciteit voor je opleiding Audiovisuele vormgeving en productie, 2D en 3D vormgeving en productie, Interactieve vormgeving en productie

Thema: Publiciteit voor je opleiding Audiovisuele vormgeving en productie, 2D en 3D vormgeving en productie, Interactieve vormgeving en productie Project 5 Profieldelen: Keuzedelen: Competenties: Thema: Publiciteit voor je opleiding Audiovisuele vormgeving en productie, 2D en 3D vormgeving en productie, Interactieve vormgeving en productie Fotografie

Nadere informatie

Oriëntatie: Samen Scholen Beeldende Kunsteducatie. Helma Molenaars en Grada Buren.

Oriëntatie: Samen Scholen Beeldende Kunsteducatie. Helma Molenaars en Grada Buren. Oriëntatie: Het doel van deze lessenserie is: bestaande foto s zoeken met een eigen verhaal erbij. Dan gaan jullie mensen deze fotoserie voorleggen en vragen welk verhaal zij erin zien. Tot slot gaan jullie

Nadere informatie

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES Inhoud In de introductieles gaat u met de leerlingen aan de slag met het thema duurzaam en eerlijk eten. Samen met de leerlingen bekijkt u drie filmpjes die uitleggen

Nadere informatie

(Vak)teksten lezen in vmbo - mbo - Handleiding

(Vak)teksten lezen in vmbo - mbo - Handleiding (Vak)teksten lezen in vmbo - mbo - Handleiding Aan de slag met lezen in beroepsgerichte vakken Voor de verbetering van leesvaardigheid is het belangrijk dat leerlingen regelmatig en veel lezen. Hoe krijg

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 HAVO

DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 HAVO DEEL 1 DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 In Nederland wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Maar wie bepaalt wat er onderzocht wordt? In het voorjaar van 2015 hebben Nederlanders

Nadere informatie

VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN

VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN Je maakt een werkstuk over een (voor jou) niet zo bekende sport. Je maakt het werkstuk op aan de hand van onderstaande handleiding. Veel

Nadere informatie

JE EIGEN BUURT OMSTREEKS 1935

JE EIGEN BUURT OMSTREEKS 1935 1 VIDEO/FILM Maak een video over jouw buren of buurt over de tijd van ongeveer 1930-1935. Enkele ideeën: Interview met buurtbewoner Misschien wonen er nog wel mensen in jouw buurt die je kunt interviewen

Nadere informatie

De opdracht. Verder staan hieronder nog een aantal punten waar de films aan moeten voldoen:

De opdracht. Verder staan hieronder nog een aantal punten waar de films aan moeten voldoen: De opdracht Al een aantal jaar worden er in het kader van de ckv-lessen de mooiste films gemaakt. Ook dit jaar zal er op een heuse filmavond door een vakjury naar een afvaardiging van al die films gekeken

Nadere informatie

Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk

Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum boekenkring Inleverdatum werkstukken (groep 6 t/m 8) Werkstuk 1: woensdag 22 november Werkstuk 2: woensdag 18

Nadere informatie

In deze leesclub discussieer je met een groepje van 4 tot 6 lezers over Allemaal

In deze leesclub discussieer je met een groepje van 4 tot 6 lezers over Allemaal LitLab Leesclub Leesclub 30: Helden II Allemaal willen we de hemel van Els Beerten Spelregels In deze leesclub discussieer je met een groepje van 4 tot 6 lezers over Allemaal willen we de hemel van Els

Nadere informatie

PTA BOEKVERSLAGEN 3 e en 4 e klas VMBO B/K/T. Versie 2013/2014

PTA BOEKVERSLAGEN 3 e en 4 e klas VMBO B/K/T. Versie 2013/2014 PTA BOEKVERSLAGEN 3 e en 4 e klas VMBO B/K/T Versie 2013/2014 Voorwoord Je gaat de komende twee jaar werken aan de boekverslagen. Dit is een voorbereiding op je mondelinge examen in klas vier. Je boekverslagen

Nadere informatie

Alle opdrachten maak je in Word. Je verzamelt de opdrachten in een snelhechter (geen insteekhoezen!). Houd je daarbij aan de volgende regels:

Alle opdrachten maak je in Word. Je verzamelt de opdrachten in een snelhechter (geen insteekhoezen!). Houd je daarbij aan de volgende regels: Nederlands mavo-4 Het fictiedossier 2011-2012 Bewaar deze bladen in je fictiedossier. Inhoudsopgave Het fictiedossier 1 inhoud opmaak beoordeling inleverdata boeken zoeken 1. opdracht 1: Kijkverslag van

Nadere informatie

Hoe stel je prioriteiten?

Hoe stel je prioriteiten? Hoe stel je prioriteiten? Wat heb je eraan? In deze les leer je hoe je prioriteiten stelt, dus te kiezen welke dingen het belangrijkst zijn om te doen. Dat is handig als je meer moet doen dan waar je eigenlijk

Nadere informatie

SECTORPROJECT 4 VMBO - T

SECTORPROJECT 4 VMBO - T SECTORPROJECT 4 VMBO - T 2016-2017 handleiding leerlingen inhoud: inleiding stappenplan logboek beoordelingsformulier tijdpad 1 INLEIDING SECTORPROJECT VOOR 4 VMBO-T Alle leerlingen van het vmbo theoretische

Nadere informatie

PTA BOEKVERSLAGEN 3 e en 4 e klas VMBO B/K/T. Verwerkingsopdrachten

PTA BOEKVERSLAGEN 3 e en 4 e klas VMBO B/K/T. Verwerkingsopdrachten PTA BOEKVERSLAGEN 3 e en 4 e klas VMBO B/K/T Verwerkingsopdrachten Naam leerling: Titel van het boek: Naam van de schrijver/schrijfster: Uitgeverij: Jaar van uitgave: Aantal bladzijden: Voorwoord Je gaat

Nadere informatie

STILL: workshop fotobewerking

STILL: workshop fotobewerking Dit werkblad is van: klas: STILL: workshop fotobewerking Ontwerp en maak je eigen digitale flyer, poster of fotocollage met zelfgemaakt foto s! Je kent ze wel: coole flyers voor een feest, bewerkte foto

Nadere informatie

Sectorwerkstuk klas 10 Vmbo-t

Sectorwerkstuk klas 10 Vmbo-t Sectorwerkstuk 2017-2018 klas 10 Vmbo-t Inleiding Dit schooljaar ga je een sectorwerkstuk maken. In deze handleiding lees je waaraan een sectorwerkstuk moet voldoen en hoe je begeleid wordt bij het maken

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Antoniusschool Groep 5/6 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding: 1. Je kiest

Nadere informatie

Begrijpend lezen Strategie 6 & 7. Extra oefenen Niveau B

Begrijpend lezen Strategie 6 & 7. Extra oefenen Niveau B Begrijpend lezen Strategie 6 & 7 Extra oefenen Niveau B Remediëringsbladen - strategie 6 en 7 Niveau B 2 Je gaat leren om je leesdoel bij een tekst te bepalen en je leert om te controleren of je je leesdoel

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

LESSUGGESTIES BIJ DE BOEKENKIST COMING OF AGE - praktijkonderwijs

LESSUGGESTIES BIJ DE BOEKENKIST COMING OF AGE - praktijkonderwijs LESSUGGESTIES BIJ DE BOEKENKIST COMING OF AGE - praktijkonderwijs Inhoud Handleiding docent... 2 Meet & Greet de boeken!... 4 TOP 3... 5 Opdrachtblad vragenspel... 6 Kopieerblad vragenkaartjes spel...

Nadere informatie

MEDIAWIJSHEID MAAK JE EIGEN JOURNAAL / WERKEN MET EEN GREEN SCREEN PROJECT DOCENT WEGING PROJECT

MEDIAWIJSHEID MAAK JE EIGEN JOURNAAL / WERKEN MET EEN GREEN SCREEN PROJECT DOCENT WEGING PROJECT PROJECT MEDIAWIJSHEID MAAK JE EIGEN JOURNAAL / WERKEN MET EEN GREEN SCREEN DOCENT WEGING PROJECT Leerdoelen De deelnemers leren: Leerlingen kunnen in teamverband werken aan een werkstuk met behulp van moderne

Nadere informatie

Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop.

Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop. Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop. Holland Goreng: het beste van Azië en Holland samen Onderstaande commercial is gemaakt op

Nadere informatie

LESBRIEF. Informatie VOOR DOCENTEN LEERDOELEN. Let op! Wanneer u het lesmateriaal

LESBRIEF. Informatie VOOR DOCENTEN LEERDOELEN. Let op! Wanneer u het lesmateriaal LESBRIEF Informatie VOOR DOCENTEN De lesbrief is te gebruiken voor het VMBO en de onderbouw van HAVO/VWO. De lesbrief is bedoeld om leerlingen kennis te laten maken mét en in te gaan óp de verschillende

Nadere informatie

SECTORWERKSTUK. Beroepscollege Parkstad Limburg Locatie Brandenberg Schooljaar 2013-2014. Naam: Klas:

SECTORWERKSTUK. Beroepscollege Parkstad Limburg Locatie Brandenberg Schooljaar 2013-2014. Naam: Klas: SECTORWERKSTUK Beroepscollege Parkstad Limburg Locatie Brandenberg Schooljaar 2013-2014 Naam: Klas: INHOUDSOPGAVE Inhoud Algemeen Taakverdeling begeleidende docenten Indeling en omvang sectorwerkstuk Logboek

Nadere informatie

Els Wydaeghe Muzische dag 23 november 2011

Els Wydaeghe Muzische dag 23 november 2011 STOP MOTION FILM 1. WAT? Stop motion zit al een tijdje in de lift. Het werd vroeger vaak gebruikt in animatiefilms waarbij de acteurs en het decor vervangen werden door plasticine (bv. Wallace en Gromit)

Nadere informatie

Standbeelden uit een verleden

Standbeelden uit een verleden Opdracht 1 Standbeelden uit een verleden (fotoverhaal) Schrijf samen in een lijstje wat je raar vond in de films die je zag, waar je verbaasd over bent, waar je vragen over hebt of waar je meer over wil

Nadere informatie

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4 ANIMATIE S MAKEN Les 1: uitleg animatie maken, verhaal maken en storyboard Les 2: foto s maken voor de animatie Les 3: foto s aanpassen en een gif bestand maken Les 4: filmpje bewerken met MovieMaker en

Nadere informatie

Praktijkboek CKV onderzoek

Praktijkboek CKV onderzoek Praktijkboek CKV onderzoek Actief onderzoekend Nieuwsgierig naar kunst Inhoud 10 stappen voor de onderzoeksopdracht Overzichtsschema CKV onderzoek Wat ga ik onderzoeken? Invulblad 1 onderwerp en vraag,

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Thema. Dromen zijn bedrog!? Chiel Jan van Hofwegen

Docentenhandleiding. Thema. Dromen zijn bedrog!? Chiel Jan van Hofwegen Docentenhandleiding Thema Dromen zijn bedrog!? Chiel Jan van Hofwegen Oktober 2009 Inleiding. Deze handleiding is bedoeld als een gids voor de lessen die rondom het thema Dromen zijn bedrog!? gegeven zullen

Nadere informatie

t Fort, een vesting vol vroeger les 3 Handleiding voor de leerlingen

t Fort, een vesting vol vroeger les 3 Handleiding voor de leerlingen t Fort, een vesting vol vroeger les 3 Handleiding voor de leerlingen Les 3: Foto s kiezen en presenteren 1. Foto s kiezen Op het fort hebben jullie op drie verschillende locaties foto s gemaakt. De leerkracht

Nadere informatie

Mini-docu - Les 2 Herinneringen in beeld

Mini-docu - Les 2 Herinneringen in beeld Mini-docu - Les 2 Herinneringen in beeld [Om deze lesbrief in te kunnen vullen heb je de nieuwste versie van Adobe Reader nodig] Naam: Klas: Naam docent: Als er in een documentaire wordt gesproken over

Nadere informatie

Minidisco Thema: Wat is er?

Minidisco Thema: Wat is er? Thema: Wat is er? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding De dwergen willen mee met de tijd. Feesten rond een vuur met een gitaar is niet meer interessant. Lichtslangen,

Nadere informatie

Dit stappenplan is ingevuld door:

Dit stappenplan is ingevuld door: STAPPENPLAN Dit stappenplan is ingevuld door: Dit is jullie opdracht: Bekijk de kranten en/of nieuwssites die je toegewezen krijgt. Ga op zoek naar een nieuwsartikel waarin techniek een belangrijke rol

Nadere informatie

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen?

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? Noteer ook 2 reservekeuzen: 1. 2. 1. Wat weet je al van dit beroep? Schrijf het

Nadere informatie

De Opdracht. Kijk maar eens onder filmgenres bij Wikipedia en laat je inspireren.

De Opdracht. Kijk maar eens onder filmgenres bij Wikipedia en laat je inspireren. De Opdracht Al een aantal jaar worden er in het kader van de ckv-lessen de mooiste films gemaakt. Ook dit jaar zal er op een heuse filmavond door een vakjury naar een afvaardiging van al die films gekeken

Nadere informatie

rijks museum Voorbereidende les bij de rondleiding Proef de Gouden Eeuw (NT2) 1/5

rijks museum Voorbereidende les bij de rondleiding Proef de Gouden Eeuw (NT2) 1/5 1/5 Deze voorbereidende les hoort bij het programma Proef de Gouden Eeuw, speciaal ontwikkeld voor NT2 niveau A1 t/m B2. Ter voorbereiding op het museumbezoek kunt u met deze les de cursisten op een actieve

Nadere informatie

Vloggen... Je kiest een kinderrecht wat voor jou belangrijk is. Bijvoorbeeld het recht om te spelen of het recht om naar een dokter te kunnen gaan.

Vloggen... Je kiest een kinderrecht wat voor jou belangrijk is. Bijvoorbeeld het recht om te spelen of het recht om naar een dokter te kunnen gaan. Lot s Channel Filmen met Lot Overal ter wereld, ook in Nederland, groeien kinderen op in een omgeving waar ze niet naar school kunnen, in armoede leven of niet veilig zijn. Zolang dit nog voorkomt, blijft

Nadere informatie

LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0

LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0 LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0 EEN STOP MOTION FILMPJE OVER EEN BOEK MAKEN Inhoud Inleiding... 2 Handleiding bij de les boekverslag 2.0 STOP MOTION... 3 Werkblad 1: welk boek heb je gelezen?... 5 Werkblad

Nadere informatie

LESSENSERIE 4: CKV-NL Recensie schrijven Lesplannen

LESSENSERIE 4: CKV-NL Recensie schrijven Lesplannen LESSENSERIE 4: CKV-NL Recensie schrijven Lesplannen Algemene gegevens Docent Evah den Boer School Helen Parkhurst Titel lessenserie Recensie schrijven CKV/NETL Klas (en niveau) 4 vwo Aantal leerlingen

Nadere informatie

Profielwerkstuk klas 10 Vmbo-t

Profielwerkstuk klas 10 Vmbo-t Profielwerkstuk 2018-2019 klas 10 Vmbo-t Inleiding Dit schooljaar ga je een profielwerkstuk maken. In deze handleiding lees je waaraan een werkstuk moet voldoen en hoe je begeleid wordt bij het maken hiervan.

Nadere informatie

What s up Zuiderzeeland? maatschappijleer/geschiedenis praktische opdracht

What s up Zuiderzeeland? maatschappijleer/geschiedenis praktische opdracht What s up Zuiderzeeland? Maatschappijleer/ geschiedenis praktische opdracht, 4hv Naam: Klas: Geschiedenis Chronologie In dit onderdeel ga je zelf met je groepje op onderzoek. Je hebt geleerd dat de geschiedenis

Nadere informatie

Mediawijsheid. Voorbereiding. Inleiding 15 min

Mediawijsheid. Voorbereiding. Inleiding 15 min Lesbrief 6 Auteursrecht bij films Voorbereiding Doelen - De leerlingen weten wat er allemaal komt kijken bij het maken van een film en wie er allemaal aan meewerken. - De leerlingen weten welke legale

Nadere informatie