VOORWOORD VAN DE LIJSTTREKKER

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VOORWOORD VAN DE LIJSTTREKKER"

Transcriptie

1 VOORWOORD VAN DE LIJSTTREKKER De Stadspartij Den Helder is een échte lokale partij. Wij hoeven geen rekening te houden met opgelegde standpunten van een landelijke partij. De Stadspartij Den Helder is onafhankelijk en dat is een groot voordeel! Want als lokale partij kunnen wij helemaal zelf bepalen wat goed is voor onze stad en haar burgers. Waarbij ons bestuur, onze vertegenwoordigers in de gemeenteraad en onze leden nauw samenwerken, altijd met een luisterend oor voor de Helderse samenleving. Hierna treft u de belangrijkste speerpunten aan van ons verkiezingsprogramma. Ik kan u nu al vertellen dat er speerpunten bij zijn die wij niet zullen loslaten, mochten wij meedoen aan de onderhandelingen voor een nieuwe wethouderploeg. Deze punten zijn: het nieuw te bouwen stadhuis (niet doen!) en gratis parkeren in de binnenstad (wel doen!). Vele burgers van onze stad vinden dat zij geen invloed hebben op de politiek na de verkiezingen. Wij als Stadspartij Den Helder vinden dat u daarin gelijk heeft en daarom zijn wij voor het meer betrekken van ù als burger bij de besluitvorming, ook tussen de verkiezingen in. Daarom roep ik u als kiezer op om allemaal te gaan stemmen op 19 maart. Kies niet voor de gevestigde coalitiepartijen, want dan krijgen we nog meer van hetzelfde. Onze stad moet vooruit. Er moet een nieuwe frisse wind gaan waaien in politiek Den Helder. Daarom ben ik graag uw lijsttrekker en ga op woensdag 19 maart vanzelfsprekend stemmen op de Stadspartij Den Helder. U toch ook! Peter Reenders

2 SPEERPUNTEN 1. BEHOUD HUIDIG STADHUIS Nieuwbouw van een stadhuis is in deze tijd volkomen onverantwoord. Zes redenen die dit onderbouwen: 1. De gemeentelijke herindeling. Tussen nu en tien jaar is het onzeker of Den Helder het centrum zal zijn van een nieuw te vormen gemeente. Als Den Helder wel de kern is dan voldoet het Helderse stadhuis, zoals dat nu op de tekentafel ligt, niet aan de eisen van die nieuwe en grotere gemeente. 2. We bevinden ons in financieel onzeker vaarwater. Het inwonertal van Den Helder loopt terug; Rijk en Provincie bezuinigen en de Helderse binnenstad is niet op orde. Dan getuigt het van grootheidswaanzin om een nieuw stadhuis te willen bouwen. 3. Nieuwbouwprojecten in opdracht van gemeenten zijn berucht om hun enorme kostenoverschrijdingen. Den Helder kan zich zo n financiële strop absoluut niet veroorloven. 4. Bij uit de hand lopende bouwkosten zijn alle inwoners van Den Helder het kind van de rekening. De gemeentelijke belastingen en heffingen zullen stijgen en zwaarder drukken. 5. Behoud en verbouw van het huidige stadhuis is voor de komende 10 jaar minimaal euro per jaar goedkoper dan nieuwbouw. 6. De beoogde locatie voor nieuwbouw bij het NS-station heeft geen nieuw stadhuis nodig. De Stadspartij Den Helder beseft terdege dat deze plek in het centrum opgeknapt moet worden. De stadsontwikkelaar Zeestad heeft hiervoor een budget van 7 miljoen euro beschikbaar. De Stadspartij vindt dit meer dan voldoende.

3 2. SOCIALE VOORZIENINGEN Vanaf 2015 krijgt de gemeente Den Helder de verantwoordelijkheid bij het verdelen van rijksbudgetten voor de sociale voorzieningen, zoals de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, Jeugdzorg en de Re-integratie en delen van de AWBZ zoals begeleiding ouderen en gehandicapten of mensen met psychische problemen. Deze overheveling van taken en verantwoordelijkheden gaat gepaard met enorme bezuinigingen. Minder geld voor meer sociale taken! De Stadspartij Den Helder staat voor een rechtvaardige en eerlijke verdeling van het geld. Structurele aanpak is van groot belang: Stap 1: Een tijdige en zorgvuldige voorbereiding zodat geldstromen terecht komen waar ze het meest nodig zijn. Stap 2: De indicatie voor persoonlijke zorg ( onderdeel van WMO) wordt kleinschalig en wijkgericht opgezet met zo min mogelijk managementkosten (overhead), zodat de gelden maximaal ten goede komen aan de voorzieningen waarvoor ze zijn bedoeld. Stap 3: Onafhankelijke en deskundige personen nemen de indicatie ter hand. Onafhankelijk betekent geen direct belang hebbend bij zorgaanbieders. Er moet zorgvuldig worden afgewogen welke professionele zorg, er in het belang van de zorgaanvrager, naast vrijwilligerswerk en mantelzorg nodig is. Stap 4: De onafhankelijke indicatiesteller zal de zorgaanvrager in contact moeten brengen met de juiste zorgaanbieder(s). De indicatiesteller bewaakt tevens de geleverde zorg en het budget. Prioriteit voor de Stadspartij is dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig wonen in de eigen sociale omgeving. Betaald werk geeft voldoening en eigenwaarde. Daarom is het van groot belang dat zoveel mogelijk mensen - ongeacht hun leeftijd - deelnemen aan het arbeidsproces. Scholing en stage op maat moeten worden gestimuleerd om kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

4 3. WERKGELEGENHEID EN TOERISME De Stadspartij Den Helder wil de economische motor van de stad verder aanjagen. Stilstand verlamt de economie, te veel regels blokkeren de bedrijvigheid. Ook op dit gebied wil de Stadspartij belangrijke stappen zetten: Stap 1: Nieuwe bedrijven binnenhalen door een aantrekkelijk en concurrerend vestigingsklimaat te creëren. Bestaande ondernemingen moeten hier ook van kunnen profiteren. Stap 2: Participatie van Helderse ondernemers in de bestuurlijke besluitvorming. Stap 3: De aanbesteding van grote projecten zo organiseren dat Helderse ondernemers, vakmensen en arbeidskrachten het uitvoerende werk ter hand kunnen nemen. Stap 4: Het bedrijfsleven de ruimte geven voor nieuwe investeringen in het toerisme. Stap 5: Het vestigingsklimaat in Den Helder zo inrichten dat mensen hier graag willen werken én wonen. Er zijn genoeg aantrekkelijke en betaalbare woningen. 4. JEUGD Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Nu trekken te veel jongeren voor hun studie en loopbaan weg uit Den Helder. Daarmee verliest de stad veel talent. De Stadspartij maakt zich er sterk voor om jeugd in Den Helder te houden. Dit willen wij bereiken door: 1. Goed onderwijs op alle niveaus, aansluitend op de vraag vanuit het bedrijfsleven. 2. Stimuleren van ondernemers en bedrijven om Helderse scholieren een stageplaats aan te bieden. 3. Luisteren naar de wensen van jongeren: jongerenparticipatie. 4. Sport voor alle jongeren en indien nodig betaalbaar maken via het jeugdsportfonds. 5. Een aantrekkelijke en veilige ruimte in elke wijk waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten. 6. Voldoende en betaalbare woonruimte voor jongeren in elke wijk.

5 5. GRATIS PARKEREN EN BINNENSTAD OPKNAPPEN Parkeermeters jagen consumenten de binnenstad uit. Daarom wil de Stadspartij Den Helder gratis parkeren in de vorm van blauwe zones en een gratis ontheffing van bewoners van de binnenstad en de omliggende straten. Aantrekkelijk, divers en verzorgd. Zo dient de binnenstad te zijn, dat moeten we concreet maken. Dit is de enige overlevingskans voor het centrum. Het huidige winkelbestand in de binnenstad is te groot. Bovendien zijn zwaartepunten aan de wandel in het winkelgebied. Daarnaast worden nieuwe winkelpanden gebouwd. Met deze verkaveling schiet de stad niets op. Kijk maar eens hoeveel winkels er leeg staan. Dit werkt alleen maar verloedering in de hand. De Stadspartij Den Helder wil dat een nieuw stadsplan gemaakt wordt voor de verpauperde gebieden in de binnenstad. Dit plan moet in de komende raadsperiode uitgevoerd worden. 6. BURGERPARTICIPATIE De Stadspartij Den Helder constateert dat de burger de politiek niet meer serieus neemt. De oorzaak ligt bij de politiek zelf, die heeft de burger de afgelopen jaren niet serieus genomen. Er was sprake van schijnparticipatie en schijninspraak. Er moet iets veranderen. De burgers moeten ook tussen twee verkiezingen door hun stem kunnen laten horen. Burgers moeten zelf mee kunnen beslissen over zaken die hen direct raken in hun woonomgeving of bij grote financiële projecten die de hele stad Den Helder en haar inwoners aangaan. De Stadspartij wil dit bereiken door: 1. De burger meer te betrekken bij een gedegen besluitvorming. 2. Raadsleden de vinger aan de pols te laten houden. Ze moeten weten wat er speelt en leeft onder de burgers. 3. Het houden van een volksraadpleging (referendum) bij beslissingen over grote en gevoelig liggende projecten.

6 7. RECHTVAARDIG EN VERANTWOORD SUBSIDIEBELEID Het huidige subsidiebeleid staat onder druk door bezuinigingen. Subsidieverstrekking zal dan ook geen vanzelfsprekendheid kunnen zijn. De Stadspartij Den Helder wil het subsidiebeleid onder de loep nemen om te komen tot een evenwichtig en rechtvaardig beleid. De invoering van prestatiecontracten kan hierin een eerste stap zijn. De Stadspartij Den Helder stelt zich op het standpunt dat er in beginsel geen subsidie wordt verstrekt aan organisaties die zelf de lasten moeten kunnen dragen. Een evenwichtiger en te rechtvaardigen verdeling van subsidiegelden kan alleen bereikt worden door: 1. Invoering van prestatiecontracten voor subsidiegebruikers. 2. Verplichte verantwoording op basis van de afgesproken Prestatiecontracten. 3. Evalueren van het totale subsidiebeleid. 8. VERANTWOORD BEGROTEN MET RUIMTE VOOR BURGERBEGROTING De Stadspartij Den Helder vindt de huidige gemeentebegroting flinterdun en te risicovol. De risico s zitten voornamelijk in de garantiestellingen aan partijen waarmee de gemeente betrekkingen onderhoudt, de zogeheten verbonden partijen. Deze kunnen voor een groot deel financieel niet of nauwelijks op eigen benen staan zoals: bijvoorbeeld Willemsoord BV. Ook prestigieuze projecten zoals: bijvoorbeeld de nieuwbouw van het stadhuis, de verplaatsing van de schouwburg en de verhuizing van de bibliotheek vormen een financieel risico. De gemeentebegroting zal anders opgesteld moeten worden door: 1. Hoogmoedswaanzin als verleden tijd te beschouwen en realisme als tegenwoordige tijd. 2. Geen risicovolle leningen aan te gaan. 3. Geen garantstelling te geven aan risicovolle projecten. 4. Afscheid te durven nemen van verbonden partijen die zelfstandig niet levensvatbaar zijn. 5. Burgerparticipatie in te voeren bij het opstellen van de begroting. 6. Gezond verstand te gebruiken, dit is de enige weg die leidt tot een financieel solide gemeente.

7 9. DEN HELDER MOET ZIJN NAAM EER AAN DOEN: SCHOON, GOED ONDERHOUDEN EN ONKRUIDVRIJ De Stadspartij Den Helder eist: 1. Verzorgd openbaar groen, minimaal op basisniveau en zichtbare verbetering. 2. Stimulering van bewustwording van alle inwoners van Den Helder dat je een schone en goed onderhouden stad alleen samen kunt bereiken. 3. Een reëel plan plus budget om de stad te ontdoen van rommel en zwerfvuil. Snel herstel van beschadigingen binnen de openbare ruimte voorkomt grotere schades. Een goed hulpmiddel voor de vraag om onderhoud en herstel is de app Makkelijk Melden of de app Buiten Beter. 10. ONTWIKKELING VAN DE HAVEN De haven is één van de motoren van de Helderse economie. De haven biedt veel mogelijkheden voor werkgelegenheid, die moeten wij maximaal benutten en uitbreiden door: 1. De Noordoost-variant van de haven zo snel mogelijk te realiseren dit biedt werkgelegenheid en verlost de stad van het TESO verkeer. 2. Het havengebonden bedrijventerrein aan het Noord Hollands-kanaal zo snel mogelijk te realiseren. 3. Het civiel/militair medegebruik van de marinehaven te optimaliseren en te stimuleren dat het bedrijfsleven hierin kan participeren en meefinancieren. 4. De regelgeving voor de havenontwikkeling soepel te hanteren, uiteraard binnen het kader van de wetgeving. 5. Alle kansen die de haven Den Helder biedt optimaal te benutten: defensie, offshore, koopvaardij, visserij en toerisme. 6. Maximaal gebruik te maken van de combinatie van haven en luchthaven in onze gemeente. Dit biedt Den Helder dé kans om uit te groeien tot Offshore haven nr. 1 aan de Noordzeekust.

Verkiezingsprogramma D66 Montfoort Wij gaan ervoor. Doet u mee?

Verkiezingsprogramma D66 Montfoort Wij gaan ervoor. Doet u mee? Wij gaan ervoor. Doet u mee? > Voorwoord Woensdag 19 maart 2014 kiezen de inwoners van Montfoort een nieuwe gemeenteraad. D66 Montfoort moedigt iedereen aan die mag stemmen om dat ook te doen. In de gemeenteraad

Nadere informatie

Afdeling Rhenen-Elst-Achterberg

Afdeling Rhenen-Elst-Achterberg RHENEN IS VAN ONS ALLEMAAL! PROGRAMMA RAADSPERIODE 2014 2018 De PvdA wil dat Rhenen een gemeente is waar - iedereen gelijke kansen heeft - het veilig leven, wonen en werken is - het kwetsbare wordt beschermd

Nadere informatie

Samen Sterk Voor Uw Belang

Samen Sterk Voor Uw Belang Samen Sterk Voor Uw Belang Verkiezingsprogramma GemeenteBelangen 2014 2018 Speerpunten www.gemeentebelangen-aalten.nl Samen sterk voor uw belang Verkiezingsprogramma 2014 2018 GemeenteBelangen werkt actief

Nadere informatie

Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA!

Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA! Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE 2014-2018 HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA! Reimerswaal Het kan anders Ons land verandert snel. Niet alleen kennen we op dit moment in Nederland financieel

Nadere informatie

MdV UITGESPROKEN TEKST GELDT

MdV UITGESPROKEN TEKST GELDT MdV De begroting is wederom een knap staaltje werk waar door heel veel medewerkers in dit huis veel energie en vakmanschap in is gestoken. Dat verdient waardering, zowel richting college als richting al

Nadere informatie

Begroting 2014 Meerjarenbegroting

Begroting 2014 Meerjarenbegroting Begroting 2014 Meerjarenbegroting 2015-2017 Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten! GBWP wil als grootste coalitiepartij de burger niet extra laten betalen voor de Haagse

Nadere informatie

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000).

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000). Begroting 2015-2018 Begroting 2015-2018 11-11-2014 voor ons ligt de begroting 2014 2018. Voor de PvdA zijn de mensen belangrijk. Mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt die nu buiten spel staan, maar

Nadere informatie

Samen voor jouw Toekomst!

Samen voor jouw Toekomst! Verkiezingsprogramma SGP Zederik 2014 2018 Jongeren editie Samen voor jouw Toekomst! Een principiële keus, voor nu en later V e r k i e z i n g s p r o g r a m m a S G P Z e d e r i k 2 0 1 4 2018 Inhoudsopgave:

Nadere informatie

Afdeling Hellendoorn. Inleiding. D66 afdeling Hellendoorn-Nijverdal Secretariaat: Ninaberlaan AD Hellendoorn

Afdeling Hellendoorn. Inleiding. D66 afdeling Hellendoorn-Nijverdal Secretariaat: Ninaberlaan AD Hellendoorn Afdeling Hellendoorn Inleiding Vorig jaar gaven wij aan, dat we trots zijn op onze rol als coalitiepartij, dat is nog steeds zo. Dit houdt echter niet in, dat wij dit college en de plannen die het maakt

Nadere informatie

Vragen uit de SOL bijeenkomst de nieuwe rol van uw gemeente woensdag 29 augustus regio Zuid-Limburg

Vragen uit de SOL bijeenkomst de nieuwe rol van uw gemeente woensdag 29 augustus regio Zuid-Limburg Vragen uit de SOL bijeenkomst de nieuwe rol van uw gemeente woensdag 29 augustus regio Zuid-Limburg 1. Is het de bedoeling dat de gemeente straks met iedere thuiswonende mens met een verstandelijke beperking,

Nadere informatie

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013.

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Voorzitter, college, collega raadsleden, mensen op de publieke tribune, luisteraars van de Zuidwest FM en lezers van onze GBWP bijdrage.

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal 2018-2022 De SP bestuurde voor het eerst in Gorinchem mee. De SP heeft met onze wethouder veel dingen bereikt. We vertellen

Nadere informatie

Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma

Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma 2014-2018 Algemeen: De Partij van de Arbeid in de Noord-Bevelandse samenleving De leidende gedachte voor de PvdA is een mensvriendelijke samenleving,

Nadere informatie

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze?

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Korte omschrijving workshop In deze workshop ontdekken de deelnemers

Nadere informatie

Ons verkiezingsprogramma is tot stand gekomen op een manier die bij Trots Pijnacker-Nootdorp past: onderscheidend met lef en

Ons verkiezingsprogramma is tot stand gekomen op een manier die bij Trots Pijnacker-Nootdorp past: onderscheidend met lef en VERKIEZINGS- PROGRAMMA VOORWOORD Het is met veel plezier dat ik het voorwoord schrijf voor het verkiezingsprogramma van Trots Pijnacker-Nootdorp (TPN). Op 21 maart aanstaande zal Trots wederom meedoen

Nadere informatie

Algemene beschouwingen CDA Weert

Algemene beschouwingen CDA Weert Algemene beschouwingen CDA Weert begroting 2016 www.cdaweert.nl Algemene Beschouwingen CDA Weert op de begroting 2016 van de gemeente Weert Dames en heren, hierbij de beschouwingen van het CDA op de voorliggende

Nadere informatie

NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ!

NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ! 1 NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ! WaterlandNatuurlijk, lokaal onderscheidend van de landelijke partijen door onafhankelijke politiek. De inwoners van Waterland zijn heel goed in staat om zelf te kiezen waar

Nadere informatie

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting De begroting van de provincie Utrecht voor 2012 Een samenvatting Hoeveel gaat de provincie Utrecht in 2012 uitgeven? Waaraan en waarom? Dat leest u in deze samenvatting. U zult zien dat wij voor 2012 duidelijke

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Inleiding Uit onze gemeentelijke armoedemonitor 1 blijkt dat Leeuwarden een stad is met een relatief groot armoedeprobleem. Een probleem dat nog steeds

Nadere informatie

Stadskanaal: Samen met de burger Integraal beleidskader Sociaal Domein

Stadskanaal: Samen met de burger Integraal beleidskader Sociaal Domein Stadskanaal: Samen met de burger Integraal beleidskader Sociaal Domein Versie: 31 maart 2014 1. Inleiding: Wij kunnen ons in Nederland gelukkig prijzen met een van de sterkste sociale stelsels ter wereld.

Nadere informatie

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID Apeldoorn, 15 oktober 2015 Geachte heer, mevrouw, De gemeente werkt aan beleid voor citymarketing en evenementen. Wij hebben hierover met veel Apeldoornse partijen

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Oldambt Aktief

Verkiezingsprogramma. Oldambt Aktief Verkiezingsprogramma Oldambt Aktief 2014 Voor u ligt het verkiezingsprogramma van Oldambt Aktief. Met dit verkiezingsprogramma willen wij proberen om een plek in de gemeenteraad van Oldambt te krijgen

Nadere informatie

Lijst. Een goed bestuur begint bij u!

Lijst. Een goed bestuur begint bij u! Lijst 2 Verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen 2014 Een goed bestuur begint bij u! Behouden en verbeteren van wat we hebben is uitgangspunt van het verkiezingsprogramma van VV2000/Leefbaar

Nadere informatie

Wie bestuurt de gemeente?

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? De gemeente iedereen heeft er op een of andere manier mee te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw huishoudelijk afval wordt opgehaald en dat er wegen en fietspaden worden

Nadere informatie

Voorzitter, Voorjaarsnota CDA Zaltbommel 2016, 25 juni

Voorzitter, Voorjaarsnota CDA Zaltbommel 2016, 25 juni Voorzitter, CDA Zaltbommel laat zich inspireren door christelijke waarden en normen. We spreken mensen aan op gedeelde waarden zoals menselijk geluk, wederzijds respect en fatsoen en het omzien naar elkaar.

Nadere informatie

ONZE TOEKOMST BOUWEN WE SAMEN VERKIEZINGSPROGRAMMA GROENLINKS HARDENBERG

ONZE TOEKOMST BOUWEN WE SAMEN VERKIEZINGSPROGRAMMA GROENLINKS HARDENBERG ONZE TOEKOMST BOUWEN WE SAMEN VERKIEZINGSPROGRAMMA GROENLINKS HARDENBERG 2018-2022 INHOUD VOORWOORD ANNE VAN DEN HOEK 3 GELIJKE KANSEN 4 ONZE LEEFOMGEVING 5 KRACHT VAN DE INWONERS 6 ONZE LIJST 7 SLOTWOORD

Nadere informatie

HEERHUGOWAARD. Voorwoord. Beste Heerhugowaarder,

HEERHUGOWAARD. Voorwoord. Beste Heerhugowaarder, Voorwoord Beste Heerhugowaarder, In dit verkiezingsprogramma 2014 hebben wij onze standpunten en visie in tien thema s kort en bondig weergegeven. Onze visie komen voort uit de sociaalliberale keuzes van

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN VERKIEZINGS PROGRAMMA 2018-2022 KAMPEN Mijn naam is Nieke Jansen. Ik zit in de gemeenteraad voor GroenLinks. Dat is een politieke partij. In deze folder leg ik uit wat de gemeenteraad is. Ik vertel ook

Nadere informatie

Betaal niet teveel... ziet u afspraken tussen bedrijven bij aanbestedingen? Meld ze bij ACM. Kansen & keuzes. voor bedrijven en consumenten

Betaal niet teveel... ziet u afspraken tussen bedrijven bij aanbestedingen? Meld ze bij ACM. Kansen & keuzes. voor bedrijven en consumenten Betaal niet teveel... ziet u afspraken tussen bedrijven bij aanbestedingen? Meld ze bij ACM Kansen & keuzes voor bedrijven en consumenten Waarom krijgt u deze folder? U bent inkoper van een bedrijf of

Nadere informatie

Factsheet AWBZ, 24 februari 2014. AWBZ naar Wmo: langdurige zorg per 1 januari 2015 naar gemeenten

Factsheet AWBZ, 24 februari 2014. AWBZ naar Wmo: langdurige zorg per 1 januari 2015 naar gemeenten Factsheet AWBZ, 24 februari 2014 AWBZ naar Wmo: langdurige zorg per 1 januari 2015 naar gemeenten Het Rijk draagt op 1 januari 2015 een deel van de zorg voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten

Nadere informatie

Startnotitie beleidsplan Wet maatschappelijke ondersteuning 2012-2015

Startnotitie beleidsplan Wet maatschappelijke ondersteuning 2012-2015 Startnotitie beleidsplan Wet maatschappelijke ondersteuning 2012-2015 juli 2011: sector Inwonerszaken, team Openbare Orde, Welzijn en Onderwijs 1 Inleiding Voor u ligt de startnotitie beleidsplan Wet Maatschappelijke

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak Deventer 2013

Nieuwjaarstoespraak Deventer 2013 Nieuwjaarstoespraak Deventer 2013 Dames en heren, Een fantastisch 2013 gewenst! Fijn dat u allemaal gekomen bent, hier in Schouwburg, voor de Deventer nieuwjaarsreceptie. De receptie is een gezamenlijk

Nadere informatie

Lokale paragraaf gezondheidsnota

Lokale paragraaf gezondheidsnota Lokale paragraaf gezondheidsnota Aanleiding: Gemeenten hebben de wettelijke taak om de gezondheid van hun burgers te beschermen en te bevorderen. Deze taak staat beschreven in de Wet Publieke Gezondheid.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen Raadsvoorstel Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen 2014-2017 Datum raadsvergadering 06-02-2014 Portefeuillehouder(s) R.G. te Beest W.E. Westerman Registratienummer Rs13.00783 Ambtenaar K. Bruijns Datum

Nadere informatie

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND Helmond, stad van het doen Het Helmond dat we voor ogen hebben is aantrekkelijk om te wonen, te leven en te werken. Er is plaats voor iedereen, ook voor hen die minder makkelijk meedoen in een samenleving

Nadere informatie

Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse

Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse Aanleiding Het stadcentrum van Spijkenisse is veel besproken in Nissewaard. De algemene beleving bij de inwoners van Nissewaard is dat er door het huidige

Nadere informatie

WAAROM 50PLUS IN ALLE PROVINCIALE STATEN.

WAAROM 50PLUS IN ALLE PROVINCIALE STATEN. WAAROM 50PLUS IN ALLE PROVINCIALE STATEN. De 50PLUS-partij doet voor de tweede keer in haar bestaan mee aan de verkiezingen voor Provinciale Staten. Daarbij wil de partij in alle provincies haar aanwezigheid

Nadere informatie

Debat: regionaal en nationaal

Debat: regionaal en nationaal Debat: regionaal en nationaal Korte omschrijving werkvorm In deze werkvorm debatteren leerlingen over het verschil tussen een regionale of lokale partij en een landelijke partij. Leerdoelen Leerlingen

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma PvdA Kapelle 2014-2018

Verkiezingsprogramma PvdA Kapelle 2014-2018 Verkiezingsprogramma PvdA Kapelle 2014-2018 De afgelopen jaren hebben zich in onze samenleving veel en verschillende veranderingen voorgedaan, zo ook in Kapelle. We zijn onder andere geconfronteerd met

Nadere informatie

Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen

Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen Op 24 september werden de koopstromen 2015 van Oost- Nederland gepresenteerd door het onderzoeksbureau

Nadere informatie

GROENLINKS/PE. n i e u w s b r i e f. Juni 2010

GROENLINKS/PE. n i e u w s b r i e f. Juni 2010 GROENLINKS/PE n i e u w s b r i e f Juni 2010 Voorwoord In de week van de verkiezingen hierbij de nieuwsbrief van GroenLinks/PE. Aanstaande woensdag 9 juni is het zover. We mogen weer stemmen. Wie de jeugd

Nadere informatie

Handreiking Lokale Inclusie Agenda

Handreiking Lokale Inclusie Agenda Handreiking Deze handreiking helpt gemeenten aan de slag te gaan met het VN-Verdrag Handicap: door het maken van een. Centraal in deze handreiking staat het icoon Iedereen doet mee! Dit icoon staat voor

Nadere informatie

November 2014 PLAN VAN DE ARBEID VOORNE PUTTEN

November 2014 PLAN VAN DE ARBEID VOORNE PUTTEN November 2014 PVDA PLAN VAN DE ARBEID VOORNE PUTTEN Een plan van De Partij van de Arbeid Voorne putten Werkgroep Economie & Werk Voorne Putten PvdA Nissewaard Gert-Jan Alberts Kim van de Kant PvdA Hellevoetsluis

Nadere informatie

Samenvatting verkiezingsprogramma

Samenvatting verkiezingsprogramma Westerveld Samen leven samen doen Samenvatting verkiezingsprogramma 2018-2022 De kracht van de samenleving Ik zal eerlijk zeggen dat ik vereerd ben het CDA te mogen vertegenwoordigen bij de aanstaande

Nadere informatie

Ik ben trots op Nederland. Met elkaar. hebben we veel bereikt. Ik zie kansen om. Nederland nog mooier te maken voor de

Ik ben trots op Nederland. Met elkaar. hebben we veel bereikt. Ik zie kansen om. Nederland nog mooier te maken voor de Ik ben trots op Nederland. Met elkaar hebben we veel bereikt. Ik zie kansen om Nederland nog mooier te maken voor de komende generaties aan wie we het land straks door zullen geven. Een welvarend land,

Nadere informatie

In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen.

In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen. Gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen. Wat vind jij belangrijk?

Nadere informatie

MENSEN MAKEN DE STAD VERKIEZINGSPROGRAMMA

MENSEN MAKEN DE STAD VERKIEZINGSPROGRAMMA MENSEN MAKEN DE STAD VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 VOORWOORD De Stadspartij is niet zo maar een partij! Het is de lokale partij die waarde hecht aan uw inspraak en waar iedereen welkom is. Wij zijn er

Nadere informatie

Iedereen moet kunnen meedoen

Iedereen moet kunnen meedoen Nieuwe wet voor maatschappelijke ondersteuning in uw gemeente Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Inhoud 2 Voorwoord 5 Wat is de Wmo? 5 Waarom is de Wmo belangrijk? 9 Negen taken voor uw

Nadere informatie

Meer aandacht voor onze inwoners

Meer aandacht voor onze inwoners Verkiezingsprogramma 2018-2022 Rucphen Meer aandacht voor onze inwoners D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 2 Hoofdstukken 1 Bestuur en dienstverlening 3 2. Wonen 5 3 Leven 7 4. Werk en Inkomen 13 3 Bestuur

Nadere informatie

www.liberaalhardenberg.com Verkiezingsprogramma "Naar een transparante en eerlijke toekomst"

www.liberaalhardenberg.com Verkiezingsprogramma Naar een transparante en eerlijke toekomst Verkiezingsprogramma 2014 2018 "Naar een transparante en eerlijke toekomst" Inleiding De afgelopen vier jaar heeft Liberaal Hardenberg als eenmansfractie steeds de strijd aangebonden met gevestigde opvattingen

Nadere informatie

Medezeggenschap van kinderen en jongeren en de nieuwe Jeugdwet

Medezeggenschap van kinderen en jongeren en de nieuwe Jeugdwet Medezeggenschap van kinderen en jongeren en de nieuwe Jeugdwet Artikel 12 VN Kinderrechtenverdrag De Staten die partij zijn, verzekeren het kind dat in staat is zijn of haar eigen mening te vormen, het

Nadere informatie

WIE BESTUURT DE GEMEENTE?

WIE BESTUURT DE GEMEENTE? WIE BESTUURT DE GEMEENTE? De gemeente dichtbij Dagelijks heeft u met de gemeente te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw vuilnis wordt opgehaald en dat er wegen en fietspaden worden aangelegd. Bij

Nadere informatie

Samen voor Zekerheid Verkiezingsprogramma PvdA Oosterhout voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018

Samen voor Zekerheid Verkiezingsprogramma PvdA Oosterhout voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018 Samen voor Zekerheid Verkiezingsprogramma PvdA Oosterhout voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018 Met trots presenteren wij u het nieuwe verkiezingsprogramma van de PvdA Oosterhout. Het is een programma

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN EENVOUDIGE TAAL

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN EENVOUDIGE TAAL Westerkwartier VERKIEZINGSPROGRAMMA 2019 2022 IN EENVOUDIGE TAAL Hallo, Over een paar weken mogen mensen stemmen. Dan mag je kiezen voor een partij. Dat is op woensdag 21 november. Je hebt daarvoor een

Nadere informatie

Een hoop nieuwe verantwoordelijkheden. Decentralisaties in het Sociaal Maatschappelijk Domein

Een hoop nieuwe verantwoordelijkheden. Decentralisaties in het Sociaal Maatschappelijk Domein Louis Litjens - Projectdirecteur Ramon Testroote - Wethouder Louis Louis Litjens Ramon Testroote - Wethouder Ramon Testroote Litjens - Projectdirecteur Projectdirecteur Wethouder Een hoop nieuwe verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Stadsagenda Vlaardingen

Stadsagenda Vlaardingen Stadsagenda Vlaardingen In Vlaardingen is het prettig wonen Percentage dat het (zeer) eens is met de volgende stellingen: 51% stad voor jonge gezinnen Wat voor stad is Vlaardingen? groene stad 80% 60%

Nadere informatie

Wmo beleidsplan 2012-2015. Met elkaar voor elkaar; de winst zit hem in het meedoen!

Wmo beleidsplan 2012-2015. Met elkaar voor elkaar; de winst zit hem in het meedoen! Gemeente Gemeente neerijnen neerijnen Wmo beleidsplan 2012-2015 Met elkaar voor elkaar; de winst zit hem in het meedoen! 6 december 2011 Gemeente neerijnen Programma 1 Visie Neerijnen op de Wmo 2 Wat houdt

Nadere informatie

Programma uur Inloop

Programma uur Inloop Programma 19.30 19.40 uur Inloop 19.40 19.50 uur Welkom en introductie, door Dennis Straat 19.50 20.20 uur De strategische agenda werkgelegenheid, door Christian Verberne en Lodewijk Kleijn 20.20 20.30

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen

Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen Leefbare en vitale dorpen in Berkelland 5 Doelenboom Wat speelt er? 6 Bewust worden? Veranderingen in Berkelland en de regio Achterhoek door de krimp lijken

Nadere informatie

Verslag Verkiezingsdebat Provinciale Staten Regio Rivierenland 13 januari 2014

Verslag Verkiezingsdebat Provinciale Staten Regio Rivierenland 13 januari 2014 Verslag Verkiezingsdebat Provinciale Staten Regio Rivierenland 13 januari 2014 1. Inleiding Op dinsdag 13 januari j.l. heeft het eerste Provinciale Statenverkiezingsdebat in aanloop naar de verkiezingen

Nadere informatie

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2 Tegenbegroting 2015 Inleiding Vrijheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de sociaal-democratie. In deze tegenbegroting 2015 vertaalt de PvdA Utrecht deze

Nadere informatie

TJUCHEM. Dorp met een visie

TJUCHEM. Dorp met een visie TJUCHEM Dorp met een visie 2017-2027 Inhoud. Inleiding. Blz. 1 Plan van aanpak dorpsvisie 2017 2027. Blz. 2 Zwakke en sterke punten van Tjuchem. Blz.3 Kansen en bedreigingen voor Tjuchem. Blz.4 Visie verkeer.

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 BEÏNVLOEDING TOEKOMSTIG GEMEENTELIJK BELEID In maart 2014 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Het is daarom van belang dat u nu al begint met het uitoefenen van belangenbehartiging

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak. Gemeente Rheden op 11 januari 2018

Nieuwjaarstoespraak. Gemeente Rheden op 11 januari 2018 Nieuwjaarstoespraak Gemeente Rheden op 11 januari 2018 Beste mensen, Het is voor mij een grote eer en een waar genoegen om vanavond hier mijn tweede publieke toespraak te houden in mijn fonkelnieuwe functie

Nadere informatie

Nieuw perspectief voor Westerveld

Nieuw perspectief voor Westerveld Nieuw perspectief voor Westerveld Verkiezingsprogramma voor de gemeenteraad 2014 2018 1 STERK Westerveld is een nieuwe lokale politieke kiesvereniging in de gemeente Westerveld De politieke missie van

Nadere informatie

KADERNOTA 2015. Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT

KADERNOTA 2015. Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT KADERNOTA 2015 Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT 1 Inleiding Voor ons ligt de Kadernota 2015, waarin de budgettaire en beleidsmatige kaders voor het komende jaar worden vastgelegd. Het College legt

Nadere informatie

Doelgoep: Iedereen, maar in het bijzonder mensen met een beperking, ouderen en chronisch zieken.

Doelgoep: Iedereen, maar in het bijzonder mensen met een beperking, ouderen en chronisch zieken. Goed voorbeeld De Haamen Thema: - Sport- Zorg - Sport en gezondheid - Decentralisaties - Wmo Doelgoep: Iedereen, maar in het bijzonder mensen met een beperking, ouderen en chronisch zieken. Waar: Sportzone

Nadere informatie

VVD- Best. Verkiezingsprogramma Best in Balans

VVD- Best. Verkiezingsprogramma Best in Balans VVD- Best Verkiezingsprogramma 2014-2018 Best in Balans 20 oktober 2013 Best in Balans Voor u ligt het verkiezingsprogramma 2014-2018 genaamd Best in Balans. Met dit verkiezingsprogramma willen we u laten

Nadere informatie

PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO

PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO Wat is de naam van uw partij? PvdA Hillegom Wie is uw lijsttrekker? Annemieke van Dijk en Fred van Loenen Wie is uw wethouderskandidaat? De PvdA heeft in Hillegom

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

Buurthuizen en activiteiten

Buurthuizen en activiteiten Invalshoek: een wijkbudget voor activiteiten We stoppen met de financiering van (een gedeelte van) de huidige activiteiten in de wijk en stellen per wijk een budget beschikbaar voor initiatieven van inwoners

Nadere informatie

DE VERKIEZINGEN STAAN

DE VERKIEZINGEN STAAN DE VERKIEZINGEN STAAN VOOR DE DEUR In contact komen en blijven om mee te praten over beleid Op 19 maart 2014 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Elke stap die de partijen nemen, biedt mogelijkheden om te

Nadere informatie

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Algemene Beschouwingen begrotingsraad, 8 november 2018 Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Voorzitter, Voor de eerste keer ooit een algemene beschouwing van

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen. Hoe schrijf ik een bericht aan politieke partijen?

Gemeenteraadsverkiezingen. Hoe schrijf ik een bericht aan politieke partijen? Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Hoe schrijf ik een bericht aan politieke partijen? Waarom deze verkiezingen voor maatschappelijke organisaties en ondernemingen van belang zijn? Gemeenten krijgen een uitbreiding

Nadere informatie

Resultaten Brainstormen en Clusteren

Resultaten Brainstormen en Clusteren Pagina: 1 Resultaten Brainstormen en Clusteren Item 1: Waarover maak je je zorgen als je denkt aan de leefbaarheid, veiligheid en sociale betrokkenheid in Hooge? Item-Informatie: Waarover maak je je zorgen

Nadere informatie

i n t e r n e t p a n e l o v e r b e z u i n i g i n g e n

i n t e r n e t p a n e l o v e r b e z u i n i g i n g e n i n t e r n e t p a n e l o v e r b e z u i n i g i n g e n Mening internetpanel over bezuinigingen In opdracht van: College van burgemeester en wethouders gemeente Purmerend Uitgevoerd door: Team Beleidsonderzoek

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning. Voorlichtingsbijeenkomsten voor inwoners van Bernheze in oktober/november 2006

Wet maatschappelijke ondersteuning. Voorlichtingsbijeenkomsten voor inwoners van Bernheze in oktober/november 2006 Wet maatschappelijke ondersteuning Voorlichtingsbijeenkomsten voor inwoners van Bernheze in oktober/november 2006 Doel informatieavonden: U informeren over de betekenis van de Wmo. U informeren over de

Nadere informatie

Aan De leden van de programmacommissie

Aan De leden van de programmacommissie Aan De leden van de programmacommissie Utrecht 16 mei 2012 Kenmerk: 12-0114/RS Betreft: Advies verkiezingsprogramma Inlichtingen bij: CG-Raad, Rolf Smid (06) 207 447 67 en Platform VG, Xandra van der Swan

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

Meerjaren tegenbegroting SP- Venlo met alternatieven voor op de Programmabegroting Raadsvoorstel Een beter Venlo voor hetzelfde geld

Meerjaren tegenbegroting SP- Venlo met alternatieven voor op de Programmabegroting Raadsvoorstel Een beter Venlo voor hetzelfde geld Meerjaren tegenbegroting SP- Venlo met alternatieven voor 2015-2018 op de Programmabegroting Raadsvoorstel 2014-63 Een beter Venlo voor hetzelfde geld Voor u ligt de tegenbegroting van de SP- Venlo voor

Nadere informatie

Korte samenvatting verkiezings programma & presentatie 1 e tien kandidaten van AB 90

Korte samenvatting verkiezings programma & presentatie 1 e tien kandidaten van AB 90 Korte samenvatting verkiezings programma & presentatie 1 e tien kandidaten van AB 90 Terugblik Raadsperiode 2010-2014 Structuurvisie (visie voor 25 jaar) Actuele bestemmingsplannen Woningbouw in alle kernen

Nadere informatie

Samen maken we Groningen

Samen maken we Groningen Verkiezingsprogramma in eenvoudig Nederlands - D66 Groningen 2018-2022 Samen maken we Groningen D66 krijgt het voor elkaar Samen maken we Groningen 2 Op 21 november 2018 gaan we in Groningen naar de stembus.

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

Stellingen Provinciale Staten

Stellingen Provinciale Staten Stellingen Provinciale Staten Thema s en onderwerpen Toelichting... 2 Algemene informatie... 3 Thema: Economie... 3 1.1 Samenwerking Duitsland *... 3 2.1 Landbouw... 3 3.1 Recreatie en toerisme... 4 Thema

Nadere informatie

Sociale Kwaliteit. Brainstorm 9 december 2015

Sociale Kwaliteit. Brainstorm 9 december 2015 Sociale Kwaliteit Brainstorm 9 december 2015 Aanleiding Nieuw beleid sociale kwaliteit moet ontwikkeld worden. Binnen de Provincie tijdens de vorige Statenperiode is dit thema wegbezuinigd waardoor er

Nadere informatie

8. Grote Markt: Commercie of Cultuur

8. Grote Markt: Commercie of Cultuur 8. Grote Markt: Commercie of Cultuur Prof.dr. P.H. Pellenbarg Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen RUGroningen Urban&Regional Studies Institute URSI (Deels gebaseerd op een inleiding dd. 27/5 2003 van Drs.

Nadere informatie

Beleidsregels subsidiering activiteiten en projecten KH2018 gemeente Ferwerderadiel

Beleidsregels subsidiering activiteiten en projecten KH2018 gemeente Ferwerderadiel Beleidsregels subsidiering activiteiten en projecten KH2018 gemeente Ferwerderadiel Voor de jaren 2017 en 2018 stelt het college op grond van Artikel 1.3 van de Algemene Subsidieverordening Ferwerderadiel

Nadere informatie

Slochteren: niet aan grenzen gebonden. Programma 2014-2018 Gemeenteraadsverkiezingen

Slochteren: niet aan grenzen gebonden. Programma 2014-2018 Gemeenteraadsverkiezingen Slochteren: niet aan grenzen gebonden Programma 2014-2018 Gemeenteraadsverkiezingen Afdeling PvdA Slochteren Slochteren, oktober 2013 Slochteren: niet aan grenzen gebonden Voor u ligt waarschijnlijk het

Nadere informatie

Koepel Adviesraden Sociaal Domein Zalmsteek 23, 3192 MC Hoogvliet-Rt T

Koepel Adviesraden Sociaal Domein Zalmsteek 23, 3192 MC Hoogvliet-Rt T Gemeente & adviesraad: 1 + 1 = 3? Waar wordt samengewerkt ontstaan successen, maar helaas ook wel eens teleurstellingen. Bij de samenwerking tussen gemeente en adviesraad is dat niet anders, zo is mijn

Nadere informatie

Onderzoek Digipanel: Structuurvisie

Onderzoek Digipanel: Structuurvisie Versie definitief Datum juli 9 () Onderzoek Digipanel: Structuurvisie Auteur Tineke Brouwers Het elfde onderzoek Op mei 9 kregen alle panelleden van dat moment ( personen) een e-mail met de vraag of zij

Nadere informatie

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in OPEN 21 punten voor Nijkerk in 2014-2018 We staan open voor vernieuwing en verandering van top-down handelen naar open staan voor verbinden met andere overheden, instellingen en bedrijven van denken in

Nadere informatie

Vergaderen in West Betuwe. Eerste gemeenschappelijke gedachtevorming binnen de raadswerkgroep Bestuur & Organisatie

Vergaderen in West Betuwe. Eerste gemeenschappelijke gedachtevorming binnen de raadswerkgroep Bestuur & Organisatie Vergaderen in West Betuwe Eerste gemeenschappelijke gedachtevorming binnen de raadswerkgroep Bestuur & Organisatie Herindelingsadvies Par.4.3.: Samen met de samenleving West Betuwe Voert haar wettelijke

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Al bijna 20 jaar uw lokale partij! Samen voor Veiligheid en Zorg voor elkaar

Verkiezingsprogramma. Al bijna 20 jaar uw lokale partij! Samen voor Veiligheid en Zorg voor elkaar Verkiezingsprogramma Al bijna 20 jaar uw lokale partij! Samen voor Veiligheid en Zorg voor elkaar 1. VZ WESTERKWARTIER Op 1 januari 2019 wonen we in de nieuwe gemeente Westerkwartier. Als u 18 jaar of

Nadere informatie

Als ChristenUnie zullen we programma voor programma op hoofdlijnen doornemen.

Als ChristenUnie zullen we programma voor programma op hoofdlijnen doornemen. Voorzitter, de laatste algemene beschouwingen na een periode van vier jaar. Elk jaar weer het hoogtepunt van politiek Schouwen-Duiveland. Een terugblik op het afgelopen jaar en een frisse blik in de toekomst.

Nadere informatie

Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla

Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla Dank u wel voorzitter, Graag wil ik beginnen met het danken van het college en haar ambtenaren voor de uitvoerige beantwoording van alle vragen die wij hadden.

Nadere informatie

Beste leden van D66, Beste sympathisanten en geïnteresseerden, Beste raadsleden en collega-bestuurders,

Beste leden van D66, Beste sympathisanten en geïnteresseerden, Beste raadsleden en collega-bestuurders, Nu vooruit! Speech lijsttrekker Berend de Vries 11 januari 2014 Beste leden van D66, Beste sympathisanten en geïnteresseerden, Beste raadsleden en collega-bestuurders, Ik wens u allen een mooi en succesvol

Nadere informatie

ECONOMISCHE STIMULANS

ECONOMISCHE STIMULANS DE ZZP ER CENTRAAL Arnhem is een ondernemende stad. Met name het aantal ZZP ers is de afgelopen jaren spectaculair toegenomen. Bij elkaar opgeteld zijn het meer mensen dan het grootste bedrijf in Arnhem

Nadere informatie

2. Hoeveel jaar in totaal bent u wethouder in uw huidige gemeente?

2. Hoeveel jaar in totaal bent u wethouder in uw huidige gemeente? Geachte mevrouw, heer, Mijn naam is Sebastiaan van Niele. Ik ben student aan de Universiteit van Amsterdam in de laatste fase van mijn studie. Op het moment doe ik onderzoek naar de gevolgen van decentralisatie

Nadere informatie