Mag het een petje meer zijn voor de mentor?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mag het een petje meer zijn voor de mentor?"

Transcriptie

1 Mag het een petje meer zijn voor de mentor? Mentor in aanvangsbegeleiding, KATHO, departement RENO

2 Componenten v/d werkplekleeromgeving

3 Samen opleiden Mentoren zullen het leerkracht-worden mee begeleiden. De overstap naar de beroepspraktijk, die in alle evaluaties als één van de grote knelpunten naar voren komt, zal er zachter door worden. (Vandenbroucke, 5 oktober 2006)

4 Onderwijsbeleid Het is onverantwoord jonge mensen zonder begeleiding en ondersteuning aan hun job te laten beginnen zonder dat zij een voldoende ruime praktijkervaring on-the-job hebben kunnen opdoen. ( ) Na het behalen van het diploma bij het einde van de opleiding kan de afgestudeerde in het beroep stappen, maar bij het begin van de beroepsuitoefening heeft de beginnende leraar recht op aanvangsbegeleiding, waarbij de startende leraar goed wordt begeleid. De aanvangsbegeleiding is bedoeld voor gediplomeerde leraars die minimaal 30 studiepunten stage in hun opleiding hebben gehad. Voor de anderen die dus stage in-service doen in een ingroeibaan, zit de aanvangsbegeleiding dan vervat in de ingroeibaan. (conceptnota Vandenbroucke)

5 Woordvertakkingen Mentor

6 Woordvertakkingen Collega-gericht Mentor Stagiairgericht

7 Woordvertakkingen Collega-gericht Mentorencoach Mentor Mentor-coach in aanvangsbegeleiding Stagiairgericht

8 Woordvertakkingen Collega-gericht Mentorencoach Mentor Mentor-coach in aanvangsbegeleiding Mentor-coach in stagebegeleiding Stagiairgericht Vakmentor (SO, HO) Klasmentor (BaO)

9 Woordvertakkingen Collega-gericht Mentorencoach Mentor Mentor-coach in aanvangsbegeleiding Mentor-coach in stagebegeleiding Stagiairgericht Vakmentor (SO, HO) Klasmentor (BaO)

10 15% van de respondenten zelf nog in de inductiefase!!

11 Globale terugblik op inductieperiode Proberen te fietsen op een fiets met vierkante wielen. ( ) Maar die vierkante wielen slijten af door de wrijving en na een tijdje lijken ze ronder en ronder te worden. Eerste jaar als een valschermsprong zonder te weten waar het touwtje hangt. Eerste jaar als overleven op een onbewoond eiland. Je komt op nieuw, onbekend terrein en je moet je behelpen met je eigen kennis en met mensen en dingen uit je omgeving.

12 Cognities beginnende leraar Relationele aspect speelt grote rol: zal ik aanvaard worden door collega s, leerlingen, kinderen,? Gevoel nog beginnend te zijn en nog veel te moeten leren Gevoel van onzekerheid en nood aan feedback Kwetsbaarheid op micropolitiek vlak Veel belang aan goede schoolsfeer, -cultuur Begeleiding en opvang heeft grote invloed op ingroei in het beroep

13 Taken en rollen van de mentor hierbij? Niet elke leraar kan zomaar mentor worden, maar de mentor wordt geen apart ambt. Men wordt mentor na een bepaalde dienstanciënniteit ( ). Het mentorschap wordt niet hoger verloond, maar kadert binnen de taakdifferentiatie in het lerarenambt. Een mentor dient zelf een actieve leraar te blijven. (conceptnota Vandenbroucke)

14 Opdracht Wat zijn jouw verwachtingen en bekommernissen bij je taak als mentor?

15 Mogelijke spanningsvelden Emotionele begeleiding Professionele begeleiding Informele begeleiding Alles zelf ter hand nemen Eigen behoeften mentor Behoeften beginner Volgen Ondersteunen Formele begeleiding Verwijzen naar anderen Helpers -relatie Verwachtingen school Sturen Uitdagen

16 Een verhaaltje

17 Rollen van de mentor Model Sponsor Acculturator Support Educator

18 Rol 1: model Zelf een goede leerkracht zijn, goed lesgeven, reflecteren, deskundig zijn Voorbeeldgedrag stellen: niet altijd gemakkelijk om dit zichtbaar te maken Starters zouden kunnen nood hebben aan hulp om vast te stellen wat we voordoen. En is mama muis een goed voorbeeld?

19 Rol 2: sponsor Is in de mogelijkheid zijn om dingen te laten gebeuren Je invloed gebruiken om de starter kennis te laten maken met interessante mensen Boeken uitlenen, samen aan iets werken, Is mama muis een goede sponsor?

20 Rol 3: acculturator Introductie in schoolcultuur De starter helpen om een volwaardig lid te worden van de gemeenschap(pen) waar ze deel van uitmaken. En is mama muis een goede acculturator?

21 Rol 4: support De interpersoonlijke hulp bij het emotionele proces van leerkracht worden Een veilige schouder om op te huilen Een luisterend oor En mama muis?

22 Rol 5: educator Reflectiepartner Niet vertellen wat ze al weten, maar helpen verder te gaan. E-ducare: to bring out Terugblikken op wat gebeurde om hieruit te leren De starter helpen te leren uit eigen en andermans ervaringen om zo eigen, geïnformeerde beslissingen te kunnen nemen om hun eigen leren en het leren van leerlingen te ondersteunen Was mama muis een goede educator?

23 Opdracht Zet de 5 rollen in volgorde van belang. Noteer voor elke rol een aantal mogelijke taken. Wat zijn jullie bevindingen bij het maken van de opdracht?

24

25 Profiel van de mentor Taken i.f.v. aanvangsbegeleiding/stagebegeleiding

26 Aanvangsbegeleiding

27 Taken aanvangsbegeleiding Informatie en rondleiding geven bij het eerste contact Lessen bijwonen Begeleiden Evalueren Laat de beginner een kijkje nemen tijdens zijn/haar lessen Verantwoordelijk voor het goed functioneren Geeft zoveel mogelijk informatie (schoolwerkplan, leefregels, ) Houdt functioneringsgesprekken

28 Uit: Samen voor de spiegel

29 Stagebegeleiding

30 Taken stagebegeleiding Informatie en rondleiding geven bij het eerste contact Lessen bijwonen Begeleiden Evalueren Laat de beginner een kijkje nemen tijdens zijn/haar lessen Verantwoordelijk voor het goed functioneren Geeft zoveel mogelijk informatie (schoolwerkplan, leefregels, ) Houdt functioneringsgesprekken

31 Profiel Aan welke kwalificaties moet je voldoen om een goed mentor te zijn? De mentor is een begeleider De mentor heeft kennis van de basiscompetenties De mentor getuigt van ervaring in het onderwijslandschap De mentor is op de hoogte van vernieuwingen op pedagogisch en didactisch vlak De mentor zal voldoende openstaan voor initiatieven van de starter Past dit profiel bij jou als mentor?

32 Aanvangsbegeleiding volgens literatuurstudie Nood aan gepersonaliseerde aanvangsbegeleiding Belang van mogelijkheid tot direct contact tussen coach en beginnende lkr Begeleiding en evalueren geen eenduidig antwoord Beginnende lkr best niet te moeilijke of zware lesopdracht geven, noch hen in moeilijkste klassen zetten Vooral emotionele ondersteuning van essentieel belang Formeel of informeel??

33 Belangrijk Uitnodiging, geen verplichting Niet alles overlaten aan initiatief beginnende lkr Ruimte laten voor persoonlijke toets Eén-één-relatie, maar ook contact met andere beginnende lkr Mentor moet waarden en normen van de school expliciteren en de beginnende lkr introduceren in het team Gedeelde verantwoordelijkheid van alle lkr, niet enkel van mentor!!

34 Mentoring beginning teachers: What we know and what we don t Andrew J. Hobson, Patricia Ashby, Angi Malderez, Peter D. Tomlinson

35 Inhoud artikel Mogelijke voordelen van het begeleiden van beginnende leerkrachten Voordelen voor mentees Voordelen voor mentoren Voordelen voor de school en het onderwijssysteem Mogelijke beperkingen van het begeleiden van beginnende leerkrachten + inspanningen Nadelen voor mentoren Nadelen voor beginnende leerkrachten en onderwijssystemen De voorwaarden voor effectieve mentoring Contextuele ondersteuning voor mentorschap Selectie van mentoren en koppeling aan starters Mentorstrategieën Voorbereiding en ondersteuning van mentoren

36 Voordelen voor starters Ondersteuning van hun professionele ontwikkeling: Verminderd gevoel van isolatie Verhoogd zelfvertrouwen Professionele groei Verbeterde zelfreflectie Moeilijkheden in perspectief plaatsen Meer werktevredenheid Betere organisatie, timemanagement Socialisatie Bewijs voor de directe invloed van mentoring op de ontwikkeling van starters, vooral op vlak van het lesgeven, is beperkt!!

37 Voordelen voor de mentor Impact op de professionele én persoonlijke ontwikkeling Leren door zelfreflectie en reflectie op eigen functioneren Leren van de starters Leren uit vormingen en trainingen Leren vanuit gesprekken met anderen over leren en lesgeven, over starters, Voelen zich minder geïsoleerd als leerkracht Tevredenheid vanuit de impact op de mentees Versterking van de identiteit als leerkracht Hulp bij carrièreplanning

38 Voordelen voor school en onderwijssysteem Invloed op mentee en mentor kan leiden tot voordelen voor de leerlingen en de school weinig bewijs Wel bewijs voor hogere retentie en stabiliteit Verhoogde samenwerking in schoolteam

39 Nadelen/beperkingen voor mentoren Mogelijke nadelen of gevaren van mentoring: 1. Verhoogde en soms onhoudbare werklast, door de combinatie van begeleiden en lesgeven. 2. Gevoelens van onzekerheid, nervositeit, bedreiging en zelfs inadequaatheid wanneer lessen worden bijgewoond door starters of wanneer de mentees met nieuwe ideeën komen. 3. Gevoel geïsoleerd te zijn in de rol.

40 Nadelen en beperkingen voor starters en schoolsysteem 1. Sommige mentoren falen in het voorzien van voldoende emotionele en psychologische steun niet beschikbaar zijn 2. Sommige starters worden niet genoeg uitgedaagd door hun mentoren, bijvoorbeeld doordat ze te weinig autonomie krijgen. 3. Sommige mentoren zien hun rol vooral in termen van het creëren van een veilige plaats voor leren via gissen en missen; of focussen teveel op praktische zaken; m.a.w. er is soms onvoldoende aandacht voor pedagogische zaken of voor het bevorderen van reflectie.

41 De condities voor effectief mentorschap 1. Contextuele ondersteuning Meer succes als er tijd wordt vrijgemaakt voor mentoren; als mentor en mentee kunnen afspreken tijdens de schooldag; als mentoren een financiële beloning krijgen of een andere vorm van erkenning voor hun werk; als er niet al te veel nadruk ligt op opgelegde doelen en agenda s; als er een schoolcultuur is van collegialiteit en een leercultuur; als er buiten mentor-mentee-relatie ook ondersteuning is vanuit andere netwerken; als starters een andere mentor kunnen krijgen als er een weinig productieve relatie is met de mentor;

42 De condities voor effectief mentorschap 2. Selectie van mentoren en koppeling mentor-mentee Goede mentoren zijn effectieve leerkrachten die een goede praktijk kunnen voortonen; moeten door de starters gezien worden als leerkrachten met voldoende ervaring en kennis; moeten hun eigen praktijk publiek willen maken; moeten ondersteunend, bereikbaar, niet-veroordelend en betrouwbaar zijn en over goede luistervaardigheden en de nodige empathie beschikken; moeten mentor willen zijn Een goede mentor-mentee-koppeling houdt rekening met de sterktes en de beperkingen van de starter; betekent dat het klikt op persoonlijk én professioneel vlak; is meer effectief als mentor en mentee hetzelfde vak geven; is minder effectief als de mentor méér is dan een gewone collega

43 De condities voor effectief mentorschap 3. Strategieën van mentoren Mentoring is meest effectief als het beantwoordt aan de noden/behoeften van de starter rekening houden met het leren van volwassenen én met hun huidige fase van professionele ontwikkeling Strategieën die effectief zijn in verschillende contexten: Emotionele én psychologische ondersteuning Tijd maken, regelmatige ontmoetingen voorzien en beschikbaar zijn Een zeker mate van autonomie toestaan Het observeren van lessen als één van de meest gewaardeerde aspecten van het werk van de mentor!! Verzekeren dat de starters voldoende uitgedaagd worden en begeleid worden in reflectie

44 De condities voor effectief mentorschap 4. Voorbereiding en ondersteuning van mentoren Effectief mentorschap veronderstelt een gepast vormingsprogramma voor mentoren, die verder moet gaan dan training suggestie van affinity groups Belang van mentoren te wijzen op geschikt onderzoek ivm mentorschap In feite weinig bewijs over eigenlijke effecten van het volgen van een opleiding

45 Nog veel vraagtekens?? Moeten mentor en mentee starten met gelijkaardige of verschillende pedagogische opvattingen?? Moeten de taak van beoordelen en de ondersteunende taken gescheiden worden? Feiman Nemser (2008): It is not only possible to combine assistance and assessment, but it is impossible to separate them and still take new teachers seriously as learners. Wat is het effect van informele begeleiding?

POP Martin van der Kevie

POP Martin van der Kevie Naam student: Martin van der Kevie Studentnr.: s1030766 Studiefase: leerjaar 1 Datum: 18 okt 2009 Interpersoonlijk competent Overzicht wat leerlingen bezig houdt dit kun je gebruiken tijdens de les. Verder

Nadere informatie

Samen sterk? Aspirant-leraren als partners in de klas

Samen sterk? Aspirant-leraren als partners in de klas Samen sterk? Aspirant-leraren als partners in de klas VFO studiedag - 18 september 2014 Marlies Baeten & Mathea Simons Expertisenetwerk Lerarenopleidingen Antwerpen Universiteit Antwerpen Partners 2 Probleemstelling

Nadere informatie

1. Inleiding. Ons traject berust op 3 principes :

1. Inleiding. Ons traject berust op 3 principes : 1. Inleiding Ons traject berust op 3 principes : Tijdens het 1 e trimester willen we vooral de nadruk leggen op de kennismaking. Daarmee bedoelen we vertrouwd worden met elkaar, met oudere starters, met

Nadere informatie

Ontwerp van type aanvangsbegeleidingsplan voor het onthaal, de begeleiding en de vorming van nieuwe leraren op de school

Ontwerp van type aanvangsbegeleidingsplan voor het onthaal, de begeleiding en de vorming van nieuwe leraren op de school Ontwerp van type aanvangsbegeleidingsplan voor het onthaal, de begeleiding en de vorming van nieuwe leraren op de school Aankomst van nieuwe leerkracht Einde augustus ACTIVITEITEN Ontvangst en onthaal

Nadere informatie

De mentor als coach. Piet BUYSE

De mentor als coach. Piet BUYSE De mentor als coach Piet BUYSE De mentor als coach Sessie 1 + 2 2017-2018 3 BNB ZRL 4 De mentor als coach 5 De vorming 10 sessies portfolio boek ervaring eigen materiaal groep opdrachten 6 overgenomen

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING MENTOR-COACH

FUNCTIEBESCHRIJVING MENTOR-COACH FUNCTIEBESCHRIJVING MENTOR-COACH SCHOOL: NAAM: De functiebeschrijving van 'mentor-coach' kadert in het individuele gedeelte (instellingsgebonden taken) van de functiebeschrijving van 'leraar'. Deze functiebeschrijving

Nadere informatie

1. Algemeen. VZW Katholieke Basisscholen van Poperinge Zetel : Bruggestraat 14, 8970 Poperinge Lokaal 314

1. Algemeen. VZW Katholieke Basisscholen van Poperinge Zetel : Bruggestraat 14, 8970 Poperinge Lokaal 314 1. Algemeen. De functieomschrijving wilden we beknopt & concreet maken om volgende redenen : Ze moet bruikbaar zijn op de 1 e personeelsvergadering waar we telkens ongeveer 20 minuten informeren en overleggen.

Nadere informatie

Verklaring van Mentors op de Werkplek.

Verklaring van Mentors op de Werkplek. Verklaring van Mentors op de Werkplek www.bmw-eu.net Project nummer: 2013-1-PT1-LEO05-15778 VERKLARING VAN MENTORS OP DE WERKPLEK Credits Titel Verklaring van Mentors op de Werkplek coördinatie OBELISK

Nadere informatie

Samenwerking over lerarenopleidingen heen:

Samenwerking over lerarenopleidingen heen: Samenwerking over lerarenopleidingen heen: Hoe aspirant-leraren voorbereiden op inclusief lesgeven? Debbie De Neve, Ellen Vandervieren Overzicht Context Doel van het inclusietraject Verloop van het inclusietraject

Nadere informatie

COACHINGSVAARDIGHEDEN. Maarten Van de Broek

COACHINGSVAARDIGHEDEN. Maarten Van de Broek COACHINGSVAARDIGHEDEN Maarten Van de Broek Effect op gecoachte bevestiging groei Ondersteuning status quo Effect bedreiging uitdaging Ondersteuning door actief luisteren Met je lichaam Open houding, oogcontact,

Nadere informatie

LERAAR ZIJN: EEN KWESTIE VAN COMPETENTIES? Isabel Rots

LERAAR ZIJN: EEN KWESTIE VAN COMPETENTIES? Isabel Rots LERAAR ZIJN: EEN KWESTIE VAN COMPETENTIES? Isabel Rots 1 Ontwikkelingen in beroepsmotivatie Marie start met veel motivatie voldoening interacties met leerlingen verschil maken voor lln positieve feedback

Nadere informatie

Stilstaan bij de start

Stilstaan bij de start Wat hebben startende leraren nodig om zich in de eerste jaren van hun beroepspraktijk te ontwikkelen tot stevige professionals? Voorlopige opbrengst literatuuronderzoek in het kader van het R&D-project

Nadere informatie

De beginnende leerkracht in het basisonderwijs

De beginnende leerkracht in het basisonderwijs De beginnende leerkracht in het basisonderwijs 1. Hoe pak je de aanvangsbegeleiding aan? 1.1 De taken en de aanpak van de aanvangsbegeleiding werden opgesteld en/of besproken met alle personeelsleden die

Nadere informatie

Functiebeschrijving mentor

Functiebeschrijving mentor Functiebeschrijving mentor Algemeen kader: Krachtlijnen van het opvoedingsconcept voor het katholiek basisonderwijs ( OKB) Werken aan een schooleigen christelijke identiteit Werken aan een degelijk onderwijsinhoudelijk

Nadere informatie

Ouders, het verborgen kapitaal van de school. Hans Christiaanse

Ouders, het verborgen kapitaal van de school. Hans Christiaanse Ouders, het verborgen kapitaal van de school Hans Christiaanse Initiatief OCW vanaf januari 2012 www.facebook.com/oudersenschoolsamen Samenwerken Noem wat erin je opkomt, als je denkt aan een goede samenwerking

Nadere informatie

KENMERKEN EN TAAKOMSCHRIJVING VAN MENTOREN VOOR AANVANGSBEGELEIDING

KENMERKEN EN TAAKOMSCHRIJVING VAN MENTOREN VOOR AANVANGSBEGELEIDING KENMERKEN EN TAAKOMSCHRIJVING VAN MENTOREN VOOR AANVANGSBEGELEIDING DOMEINEN DOELEN COMPETENTIES MENTOR eigenschappen die de mentor tracht te verwerven en te optimaliseren ALGEMEEN Beginnende leraren laten

Nadere informatie

Pedagogisch fundament. handboek ikc leeuwarden

Pedagogisch fundament. handboek ikc leeuwarden Pedagogisch fundament handboek ikc leeuwarden pedagogisch fundament Inhoud Moreel kader IKC Leeuwarden Dit handboek is een hulpmiddel te komen tot een pedagogisch fundament voor een IKC s. Uitgangspunt

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan Stichting Promes 2015-2018

Strategisch beleidsplan Stichting Promes 2015-2018 Strategisch beleidsplan Stichting Promes 2015-2018 Voorwoord. De planperiode van 2011-2014 ligt bijna achter ons en geeft ons reden tot nadenken over de doelen voor de komende vier jaar. Als we terugdenken

Nadere informatie

Uitdagingen voor de professionalisering en de loopbaan van leerkrachten. Geert Devos.

Uitdagingen voor de professionalisering en de loopbaan van leerkrachten. Geert Devos. Uitdagingen voor de en de loopbaan van Geert Devos www.steunpuntssl.be Systeem van Effectieve Effectieve Focus op lespraktijk en leren van leerlingen Actief leren Observatie expert leraren met feedback

Nadere informatie

Co-teaching, hoe doe je dat? En waarom?

Co-teaching, hoe doe je dat? En waarom? Co-teaching, hoe doe je dat? En waarom? Peter Van de Moortel Pano uitzending 28 maart 2018 https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/03/28/pano--hetbasisonderwijs-kraakt/ Grote diversiteit noodzaakt tot sterkte

Nadere informatie

Opleidingsprogramma DoenDenken

Opleidingsprogramma DoenDenken 15-10-2015 Opleidingsprogramma DoenDenken Inleiding Het opleidingsprogramma DoenDenken is gericht op medewerkers die leren en innoveren in hun organisatie belangrijk vinden en zich daar zelf actief voor

Nadere informatie

Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden

Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden Bij het begeleiden van leeractiviteiten kun je twee aspecten aan het gedrag van leerkrachten onderscheiden, namelijk het pedagogisch handelen en het didactisch handelen.

Nadere informatie

Motiverend leidinggeven: invloed op gedrag. 26 november 2014 Frank Goijarts

Motiverend leidinggeven: invloed op gedrag. 26 november 2014 Frank Goijarts Motiverend leidinggeven: invloed op gedrag 26 november 2014 Frank Goijarts Programma Gedragsverandering: wat werkt? Weerstand tegen veranderen Motivatie 3.0 (intrinsiek) Kernpunten Motiverende benadering

Nadere informatie

Begeleiding startende leraren (BSL)

Begeleiding startende leraren (BSL) Begeleiding startende leraren (BSL) Workshop tijdens landelijke BSL dag, 15 oktober 2015 René Veldhoen, AOC Oost Marjolein Wallenaar, Stoas - Piety Runhaar, WU Programma 1. Introductie op het Wageningse

Nadere informatie

Scholengemeenschap SAS

Scholengemeenschap SAS Scholengemeenschap SAS FUNCTIEBESCHRIJVING PERSONEELSLID MET DE OPDRACHT VAN MENTOR School: Datum: Naam:... Opdrachtbreuk:... / 24 Datum Eerste indiensttreding Eerste indiensttreding binnen het schoolbestuur

Nadere informatie

Eindverslag SLB module 12

Eindverslag SLB module 12 Eindverslag SLB module 12 Marthe Verwater HDT 3C 0901129 Inhoudsopgave: Eindreflectie.. Blz.3 Reflectieverslag les 1.. Blz.4 Reflectieverslag les 2.. Blz.6 Reflectieverslag les 3.. Blz.8 2 Eindreflectie

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Opbrengstgericht werken bij andere vakken Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Doel Leerkrachten kunnen een les tekenen of geschiedenis ontwerpen volgens de uitgangspunten van OGW die ze direct

Nadere informatie

Help me het zelf te doen!! Probleemstelling. Spanningsveld begeleiden - beoordelen. Praktijkbegeleiding van studenten en beginnende leraren

Help me het zelf te doen!! Probleemstelling. Spanningsveld begeleiden - beoordelen. Praktijkbegeleiding van studenten en beginnende leraren Probleemstelling Praktijkbegeleiding van studenten en beginnende leraren Spanningsveld begeleiden - beoordelen Wie doet welke begeleiding en welke rollen zijn (on( on)verzoenbaar? Gaan begeleiden en beoordelen

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Dit proefschrift gaat over de invloed van inductieprogramma s op het welbevinden en de professionele ontwikkeling van beginnende docenten, en welke specifieke kenmerken van inductieprogramma s daarvoor

Nadere informatie

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU?

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? Thuis en op school heb je allerlei waarden meegekregen. Sommigen passen bij je, anderen misschien helemaal niet. Iedereen heeft waarden. Ken

Nadere informatie

HANDELINGSGERICHT WERKEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN. Onderwijsbehoeften van de leerling 11/09/2013

HANDELINGSGERICHT WERKEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN. Onderwijsbehoeften van de leerling 11/09/2013 Gericht Werken als bril om naar het zorgbeleid te kijken zorg Handelings- Leerlingenbegeleiding fase 0 fase 1 HGW HGW Leren & studeren Studieloopbaanbegeleiding Socioemotioneel fase 2 fase 3 HGW HGW centrale

Nadere informatie

Mentor als medeopleider Verdieping Sessie 2 13/12/2016

Mentor als medeopleider Verdieping Sessie 2 13/12/2016 Mentor als medeopleider Verdieping Sessie 2 13/12/2016 Greet Stijn Sofie Steffie Stijn Mieke Timmy Cindy 2 Agenda Welkom terug! Vragen? De Planlijn Planmatig werken in onderwijs. Handelingsplannen ontwerpen.

Nadere informatie

Hoe tevreden zijn leerlingen over de school in , uitgesplitst naar onderwijssoort? Hoe tevreden zijn leerlingen over de school in ?

Hoe tevreden zijn leerlingen over de school in , uitgesplitst naar onderwijssoort? Hoe tevreden zijn leerlingen over de school in ? Hoe tevreden zijn leerlingen over de school in 2015-2016? De vergelijking met de landelijke gegevens is uiterlijk op 1 september 2016 beschikbaar. Aantal leerlingen: 376 (op 1 oktober) - Aantal respondenten:

Nadere informatie

Appendix A Checklist voor visible learning inside *

Appendix A Checklist voor visible learning inside * Appendix A Checklist voor visible learning inside * * Op www.bazalt.nl/lerenzichtbaarmaken kunt u dit formulier downloaden en vervolgens printen. Het is belangrijk dat de medewerkers van de school deze

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

STAGEOPDRACHT Praktijk SOV Dagonderwijs Afstandsleren (AL)

STAGEOPDRACHT Praktijk SOV Dagonderwijs Afstandsleren (AL) STAGEOPDRACHT Praktijk SOV Dagonderwijs Afstandsleren (AL) 2018 2019 Arteveldehogeschool Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Kattenberg 9 B-9000 Gent Tel.: 09 234 82 70 Fax: 09 234 80 01 www.arteveldehogeschool.be/oso/stage

Nadere informatie

KENT GEPERSONALISEERD LEREN GRENZEN? Jan Heijmans 23 november 2015

KENT GEPERSONALISEERD LEREN GRENZEN? Jan Heijmans 23 november 2015 KENT GEPERSONALISEERD LEREN GRENZEN? Jan Heijmans 23 november 2015 Leren binnen buiten formeel - informeel reëel virtueel lokaal globaal Leren kent geen grenzen is persoonlijk kan op vele gebieden houdt

Nadere informatie

Krachtlijnen voor een sterk basisonderwijs Praktijkvoorbeeld

Krachtlijnen voor een sterk basisonderwijs Praktijkvoorbeeld Een onderzoek in kader van de opleiding Bachelor in het onderwijs: Kleuteronderwijs Departement Onderwijs en Pedagogie Krachtlijnen voor een sterk basisonderwijs Praktijkvoorbeeld Kenniscentrum Urban Coaching

Nadere informatie

Vragen staat vrij. Samenwerking met ouders. Karen Van Nuffel ~ VCOK

Vragen staat vrij. Samenwerking met ouders. Karen Van Nuffel ~ VCOK Vragen staat vrij Samenwerking met ouders Karen Van Nuffel ~ VCOK Akkoord Twijfel Niet akkoord Vroeger was opvoeden toch veel simpeler Akkoord Twijfel Niet akkoord Er zijn opvallend meer onzekere ouders

Nadere informatie

Leerlingen betrekken bij KO

Leerlingen betrekken bij KO Leerlingen betrekken bij KO Luk Van Canneyt DPB-Brugge Praktijkvoorbeelden van losse initiatieven tot een geïntegreerde aanpak 5 fasen kwaliteitsontwikkeling toegepast op het betrekken van leerlingen Fase

Nadere informatie

Werken met veerkracht bij de Rabobank. BA&O, 22 oktober 2015

Werken met veerkracht bij de Rabobank. BA&O, 22 oktober 2015 Werken met veerkracht bij de Rabobank BA&O, 22 oktober 2015 Veerkracht is nodig De Rabobank is in beweging De klantbediening verandert Er is een sterke focus op beheer Een grote krimp van personeel Dit

Nadere informatie

De consumerende leerling veroorzaken we zelf

De consumerende leerling veroorzaken we zelf De consumerende leerling veroorzaken we zelf Op naar meer eigenaarschap op middelbare scholen Jeroen Verhaaren Wat kom je doen? Wat wil je na dit uur bereikt hebben, wat is je doel? Op welke manier zou

Nadere informatie

De werkplek biedt een klimaat waarin een werkplekstudent kan leren en groeien.

De werkplek biedt een klimaat waarin een werkplekstudent kan leren en groeien. 1 De werkplek biedt een klimaat waarin een werkplekstudent kan leren en groeien. Suggestie: Reflecteer met het team over onderstaande voorwaarden om een leervriendelijk klimaat te bevorderen. 1. Leg de

Nadere informatie

Opleiden op school. nieuw denken. nieuw doen?

Opleiden op school. nieuw denken. nieuw doen? Opleiden op school nieuw denken en nieuw doen? 1 Leraren opleiden in twee contexten School Inst. Theo Thijssen Werkplekleren: Leren docent te worden door het te zijn, erover te praten en na te denken met

Nadere informatie

Het project en de opbrengsten

Het project en de opbrengsten Het project en de opbrengsten 1 INHOUD Introductie De oorzaak van het probleem De ontwikkeling van goede begeleidingsprogramma s Instrumenten die ondersteunen Aan de slag met Kim Scan Dialoogkaarten Begeleidingsaanpak

Nadere informatie

GROEIDOSSIER Praktijk SOV

GROEIDOSSIER Praktijk SOV GROEIDOSSIER Praktijk SOV 2017 2018 Arteveldehogeschool Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Kattenberg 9 B-9000 Gent Tel.: 09 234 82 70 Fax: 09 234 80 01 www.arteveldehogeschool.be/oso/stage

Nadere informatie

De HGW-bril toegepast in de cel leerlingenbegeleiding

De HGW-bril toegepast in de cel leerlingenbegeleiding De HGW-bril toegepast in de cel woensdag 20 februari 2013 Kris Loobuyck 1 2 3 VVKSO 1 Uitgangspunten van HGW 4 HGW biedt kansen! 5 We zijn gericht op het geven van haalbare en bruikbare adviezen. We werken

Nadere informatie

P.1 Creëren van een veilig en stimulerend leerklimaat

P.1 Creëren van een veilig en stimulerend leerklimaat Pedagogisch bekwaam P.1 Creëren van een veilig en stimulerend leerklimaat Resultaat De meeste leerlingen voelen zich veilig en worden gestimuleerd en uitgedaagd om te leren. Ze zijn actief en betrokken

Nadere informatie

Bijlage 2: De indicatoren van beleidsvoerend vermogen

Bijlage 2: De indicatoren van beleidsvoerend vermogen Bijlage 2: De indicatoren van beleidsvoerend vermogen 1 2 3 4 1. Wat is beleidsvoerend vermogen? De scholen die een succesvol beleid voeren, gebruiken hun beleidsruimte maximaal zodat de onderwijskwaliteit

Nadere informatie

SAMENWERKING TUSSEN SCHOOLLEIDERS IN SCHOLEN. Gedeeld leiderschap als weg naar meer werkbaar werk

SAMENWERKING TUSSEN SCHOOLLEIDERS IN SCHOLEN. Gedeeld leiderschap als weg naar meer werkbaar werk SAMENWERKING TUSSEN SCHOOLLEIDERS IN SCHOLEN Gedeeld leiderschap als weg naar meer werkbaar werk WAAROM? Meer en meer samenwerking in een VUCA-wereld Werkbaar werk: 2 dimensies Onderzoek naar stress en

Nadere informatie

De invloed van inductie programma's op beginnende leraren

De invloed van inductie programma's op beginnende leraren De invloed van inductie programma's op beginnende leraren Op basis van door NWO gefinancierd wetenschappelijk onderzoek heeft Chantal Kessels, Universiteit Leiden in 2010 het proefschrift 'The influence

Nadere informatie

Kunnen teamteachers rekenen? Ja Neen.

Kunnen teamteachers rekenen? Ja Neen. Kunnen teamteachers rekenen? Ja Neen mieke.meirsschaut@arteveldehs.be isabelle.step@arteveldehs.be Kennismaking Steunpunt Onderwijs: onderzoek naar teamteaching https://www.arteveldehogeschool.be/projecten/teamteaching-samen-onderweg

Nadere informatie

WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO

WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO Inhoud 1. Kennismaking 2. Focus van de opleiding: opleidingsvisie -> concretisering voor 3 BAKO 3. Begeleiding van studenten de opleiding de mentor FOCUS van

Nadere informatie

Onderwijstechnieken.nl. Opbrengstgericht Werken zonder Groepsplan? Dat Kan!

Onderwijstechnieken.nl. Opbrengstgericht Werken zonder Groepsplan? Dat Kan! Opbrengstgericht Werken zonder Groepsplan? Dat Kan! 1 Inhoudsopgave: Voorwoord pagina 3 Inleiding pagina 4 Hoofdstuk 1 Hoe een middel een doel werd pagina 5 Hoofdstuk 2 Waar het eigenlijk om gaat pagina

Nadere informatie

Oefening: Profiel en valkuilen vragenlijst

Oefening: Profiel en valkuilen vragenlijst Oefening: Profiel en valkuilen vragenlijst Dit is een korte vragenlijst die bedoeld is om een aantal van je denkbeelden, attitudes en gedrag in werksituaties in kaart te brengen. Wees zo eerlijk mogelijk

Nadere informatie

Academie voor Talent en Leiderschap Veiligheidsregio s. Leiderschapsprofiel strategisch leidinggevende

Academie voor Talent en Leiderschap Veiligheidsregio s. Leiderschapsprofiel strategisch leidinggevende Leiderschapsprofiel strategisch leidinggevende Leidinggevende*: er zijn 6 hoofdrollen geïdentificeerd voor de leidinggevende en 3 niveaus van leiderschap, te weten strategisch, tactisch en operationeel.

Nadere informatie

Competenties. De beschrijvingen van de 7 competenties :

Competenties. De beschrijvingen van de 7 competenties : Inhoud Inleiding...3 Competenties...4 1. Interpersoonlijk competent...5 2. Pedagogisch competent...5 3. Vakinhoudelijk en didactisch competent...6 4. Organisatorisch competent...6 5. Competent in samenwerking

Nadere informatie

Professionaliseringstraject voor de LC/LD docent

Professionaliseringstraject voor de LC/LD docent Amersfoortse Docenten Academie Professionaliseringstraject voor de LC/LD docent in samenwerking met: Professionaliseringstraject voor de LC/LD docent De Academie nodigt jou uit om deel te nemen aan ons

Nadere informatie

DOELEN HOUFFALIZE 2015. Rita Mouton - Kris;en Coppens. FLITSBEZOEKEN Kijk eens door een POSITIEVE BRIL! Op het einde van de sessie

DOELEN HOUFFALIZE 2015. Rita Mouton - Kris;en Coppens. FLITSBEZOEKEN Kijk eens door een POSITIEVE BRIL! Op het einde van de sessie FLITSBEZOEKEN Kijk eens door een POSITIEVE BRIL! Rita MOUTON Kristien COPPENS DOELEN Op het einde van de sessie weet je wat flitsbezoeken zijn. zie je de meerwaarde van flitsbezoeken binnen de kwaliteitsontwikkeling

Nadere informatie

kempelscan P1-fase Kempelscan P1-fase 1/7

kempelscan P1-fase Kempelscan P1-fase 1/7 kempelscan P1-fase Kempelscan P1-fase 1/7 Interpersoonlijke competentie Kern 1.2 Inter-persoonlijk competent Communiceren in de groep De student heeft zicht op het eigen communicatief gedrag in de klas

Nadere informatie

Welke vaardigheden hebben een invloed op het al dan niet succesvol zijn van het outplacement?

Welke vaardigheden hebben een invloed op het al dan niet succesvol zijn van het outplacement? Welke vaardigheden hebben een invloed op het al dan niet succesvol zijn van het outplacement? Definitie outplacement Outplacement is een geheel van begeleidende diensten en adviezen die in opdracht van

Nadere informatie

Onderzoeksresultaten

Onderzoeksresultaten Onderzoeksresultaten - 12-04-2016 Onderzoeksnaam 2015 12 Docentenpanel onderzoek De toekomst Selectiedatum 02-12-2015-02-02-2016 1. In deze korte enquête leggen we u een aantal vragen en stellingen voor

Nadere informatie

Optimaal gebruik van de producten van het project.

Optimaal gebruik van de producten van het project. www.bmw-eu.net Optimaal gebruik van de producten van het project Dit project werd gefinancierd met de steun van de Europese Commissie. De verantwoordelijkheid voor deze publicatie ligt uitsluitend bij

Nadere informatie

Zin in leren door de zin van het leren. (Luc Stevens)

Zin in leren door de zin van het leren. (Luc Stevens) Eigenaar z zijn Zin in leren door de zin van het leren. (Luc Stevens) Autonomie z Uitgangspunt Competentie Betrokkenheid z zz Wanneer is huiswerk effectief? Denken Delen - Uitwisselen Welk huiswerk gaf

Nadere informatie

Loopbanen van leerkrachten: hefbomen voor schoolontwikkeling. Samen werken om te leren. Geert Devos.

Loopbanen van leerkrachten: hefbomen voor schoolontwikkeling. Samen werken om te leren. Geert Devos. Loopbanen van leerkrachten: hefbomen voor schoolontwikkeling Samen werken om te leren Geert Devos www.steunpuntssl.be Effectieve professionalisering Inhoudskenmerken Focus op lespraktijk en leren van leerlingen

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.10 - Juli

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.10 - Juli Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.10 - Juli 2008-77- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

De Piramide van Pavlov, de interactiedriehoek en de rubrics

De Piramide van Pavlov, de interactiedriehoek en de rubrics De Piramide van Pavlov, de interactiedriehoek en de rubrics Hoe kunnen we gedragsproblemen in het onderwijs substantieel verminderen? Een integrale benadering voor op de werkvloer leidt tot minder ervaren

Nadere informatie

communicatie vanuit systeemtheoretisch perspectief Je kunt niet niet communiceren, besef het! (er is geen nooduitgang)

communicatie vanuit systeemtheoretisch perspectief Je kunt niet niet communiceren, besef het! (er is geen nooduitgang) Workshop Taal, veel meer dan praten. Koolhof Coaching en Training Over de complexiteit van communicatie Onderwerp: Uitgangspunt: communicatie vanuit systeemtheoretisch perspectief Je kunt niet niet communiceren,

Nadere informatie

Effectieve Professionele Ontwikkeling

Effectieve Professionele Ontwikkeling Effectieve Professionele Ontwikkeling EFFECTIEVE Professionele Ontwikkeling resulteert in aantoonbare, wenselijke en duurzame veranderingen bij leraren Kennis Inzicht Vaardigheden Competenties Attitudes

Nadere informatie

Introductie 1. Waarvoor hebben de studenten een mentor nodig? 2. Wie kan mentor worden? Iemand die:

Introductie 1. Waarvoor hebben de studenten een mentor nodig? 2. Wie kan mentor worden? Iemand die: Mentor informatie Introductie Het Mentoringprogramma is voor studenten die een begeleidingsvraag hebben. Deze begeleidingsvraag kan zeer divers van aard zijn en heeft te maken met schoolse-, persoonlijke

Nadere informatie

SPOORBOEKJE. Introductie Rondleiden is een vak! Workshop gebruiken van instrumenten Ervaringen met instrumenten Vragen

SPOORBOEKJE. Introductie Rondleiden is een vak! Workshop gebruiken van instrumenten Ervaringen met instrumenten Vragen SPOORBOEKJE Introductie Rondleiden is een vak! Workshop gebruiken van instrumenten Ervaringen met instrumenten Vragen RONDLEIDEN IS EEN VAK! 4-jarig promotie onderzoek Samenwerkingsverband tussen: Universiteit

Nadere informatie

Bijlage 20 Zelfassessment adequaat samenwerken met ouders

Bijlage 20 Zelfassessment adequaat samenwerken met ouders Bijlage 20 Zelfassessment adequaat samenwerken met ouders Deze bijlage hoort bij hoofdstuk 4.9 en 4.11. Dit zelfassessment is ontwikkeld door Barbara de Boer, adviseur bij CPS. Zij maakte daarbij gebruik

Nadere informatie

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling.

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. Functieprofiel Leraar op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. April 2018 Specifieke competenties teamlid OBS Het Toverkruid

Nadere informatie

TTALIS. Jobtevredenheid van Vlaamse. leraren en de samenhang met leraar- en schoolkenmerken

TTALIS. Jobtevredenheid van Vlaamse. leraren en de samenhang met leraar- en schoolkenmerken Jobtevredenheid van Vlaamse TTALIS leraren en de samenhang met leraar- en schoolkenmerken Bevindingen uit de Teaching And Learning International Survey (TALIS) 2013 IN FOCUS Faculteit Sociale Wetenschappen

Nadere informatie

Keuzestage - BAKO - Wat verwachten we van de student?

Keuzestage - BAKO - Wat verwachten we van de student? Keuzestage - BAKO - Wat verwachten we van de student? Tijdens de keuzestage heb je de mogelijkheid om ook andere invullingen van het leraar zijn te leren kennen en zo bijvoorbeeld stage te lopen in het

Nadere informatie

Dat leren, dat werkt echt goed!

Dat leren, dat werkt echt goed! Dat leren, dat werkt echt goed! Randvoorwaarden voor succesvolle trajecten Paul Hennissen Lector Opleiden in de School De Nieuwste Pabo Sittard Dat leren, dat werkt echt goed! Kies een voor jou effectieve

Nadere informatie

Teamteaching Sem II - 2 BaLO

Teamteaching Sem II - 2 BaLO Teamteaching Sem II - 2 BaLO Semester II Teamteaching Semester II Teamteaching 1. Waarom? 2. Definitie 3. Voordelen 4. Verschillende mogelijkheden binnen teamteaching 5. Organisatie door de opleiding 1.

Nadere informatie

WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO- januari 2018

WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO- januari 2018 WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO- januari 2018 Met welke verwachtingen ben ik naar hier gekomen? Terugblik: ontmoeten en waarderen Inhoud 1. Focus van de opleiding: Waar richten we studenten

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE TAALWERKBLAD PARTICIPATIE aanpak coach cultuur deelnemen doel eigenschappen heden integreren kwaliteiten meedoen mentor nu plan samenleving toekomst vaardigheden verleden verwachtingen wensen DE WERKWOORDSTIJDEN

Nadere informatie

Scholingsplan 2012-2013. Samen in ontwikkeling

Scholingsplan 2012-2013. Samen in ontwikkeling Scholingsplan 2012-2013 Samen in ontwikkeling Inhoudsopgave Inleiding 3 Pijlers 4 Kader 5 Deskundigheidsbevordering 2012-2013 6 Beschrijvingen van de scholingen 7 Aanmelden voor externe scholingen 9 Inleiding

Nadere informatie

Autonomie ervaren betekent dat je je werk graag doet en zinvol vindt. De volgende vragen peilen naar jouw ervaringen.

Autonomie ervaren betekent dat je je werk graag doet en zinvol vindt. De volgende vragen peilen naar jouw ervaringen. 5.3.1 AUTONOMIE Autonomie ervaren betekent dat je je werk graag doet en zinvol vindt. De volgende vragen peilen naar jouw ervaringen. Met deze vraag / vragen krijg je een zicht op hoe de medewerker autonomie

Nadere informatie

Competentiemeter docent beroepsonderwijs

Competentiemeter docent beroepsonderwijs Competentiemeter docent beroepsonderwijs De beschrijving van de competenties in deze competentiemeter is gebaseerd op: - de bekwaamheidseisen uit de Algemene Maatregel van Bestuur als uitwerking van de

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING Onderwijzend personeel LERAAR ASV (OV1 OV2 OV3) Buitengewoon Secundair Onderwijs

FUNCTIEBESCHRIJVING Onderwijzend personeel LERAAR ASV (OV1 OV2 OV3) Buitengewoon Secundair Onderwijs FUNCTIEBESCHRIJVING Onderwijzend personeel LERAAR ASV (OV1 OV2 OV3) Buitengewoon Secundair Onderwijs B = Basisfunctie (voor elk personeelslid) S = Specifieke functie binnen de opdracht (slechts voor bepaalde

Nadere informatie

Gids voor de praktijkschool (GPS) schoolversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en

Gids voor de praktijkschool (GPS) schoolversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en Gids voor de praktijkschool (GPS) schoolversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en remediërend leren avondtraject 1. Welk doel heeft deze gids?

Nadere informatie

Samen opleiden. Vlaanderen. Nederland. Leuven, 3 mei Jeannette Geldens Herman L. Popeijus

Samen opleiden. Vlaanderen. Nederland. Leuven, 3 mei Jeannette Geldens Herman L. Popeijus Samen opleiden in Vlaanderen en Nederland Jeannette Geldens Herman L. Popeijus Kempelonderzoekscentrum Helmond Tue-Eindhoven School of Education Leuven, 3 mei 2011 Doel en opbrengst Kennis en inzicht verwerven

Nadere informatie

(Samen)werken aan christelijk leraarschap

(Samen)werken aan christelijk leraarschap (Samen)werken aan christelijk leraarschap Laura Boele de Bruin MSc Dit materiaal is onderdeel van het compendium over christelijk leraarschap, van het lectoraat Christelijk leraarschap van Driestar hogeschool.

Nadere informatie

Bijlage 8.7: Voorbeeldopdrachten bij de uitgangspunten van HGW

Bijlage 8.7: Voorbeeldopdrachten bij de uitgangspunten van HGW Bijlage 8.7: Voorbeeldopdrachten bij de uitgangspunten van HGW Deze bijlage bevat voorbeelden van opdrachten bij de zeven uitgangspunten van HGW. Bij elke opdracht staat aangegeven welke informatie uit

Nadere informatie

C.1 Delen en deelnemen

C.1 Delen en deelnemen COLLEGIALE SAMENWERKING C.1 Delen en deelnemen De leraar levert een oplossingsgericht bijdrage aan algemene taken in het team en aan de onderwijskundige en pedagogische ontwikkeling van de school. De leraar

Nadere informatie

Basisschool van GO! scholengroep Ringscholen : 740 lln - 320 kleuters - 420 lln lagere afdeling

Basisschool van GO! scholengroep Ringscholen : 740 lln - 320 kleuters - 420 lln lagere afdeling Halle Basisschool van GO! scholengroep Ringscholen : 740 lln - 320 kleuters - 420 lln lagere afdeling 62 onderwijzend personeelsleden - klassentitularissen - 3 leermeesters LO / 5 leerkrachten levensbeschouwelijke

Nadere informatie

Studiedag "Wat kan ik (van) je leren? Samenwerkend leren in onderwijs Lerende netwerken

Studiedag Wat kan ik (van) je leren? Samenwerkend leren in onderwijs Lerende netwerken Studiedag "Wat kan ik (van) je leren? Samenwerkend leren in onderwijs Lerende netwerken Marieke van Nieuwenhuyze Karine De Gendt 9 juni 2015 Introductiesessie lerende netwerken Waarom heb je voor deze

Nadere informatie

HOE STEM OPTIMAAL INZETTEN IN DE LERARENOPLEIDING?

HOE STEM OPTIMAAL INZETTEN IN DE LERARENOPLEIDING? HOE STEM OPTIMAAL INZETTEN IN DE LERARENOPLEIDING? INSPIRATIE OP BASIS VAN DE LEERGEMEENSCHAP STEM VOOR DE BASIS EN STEM+ VLOR-Studiedag Krachtlijnen voor een sterk basisonderwijs: de lerarenopleidingen

Nadere informatie

Reflectie en feedback

Reflectie en feedback Reflectie en feedback Doelen bijeenkomst Kennis uitbreiden over reflectie en feedback Vaardigheden oefenen met stimuleren van reflectie Hoe in te bedden in de organisatie (wie, wanneer, teamoverzicht,

Nadere informatie

Infosheet CAE Mentoring

Infosheet CAE Mentoring Infosheet CAE Mentoring Mentoring is een 'leer' partnership tussen een ervaren mentor en een minder ervaren mentee. Met mentoring leren nieuwe CAE s van ervaren collega s. Hierdoor ontstaat een lerend

Nadere informatie

Het huis van JBC. Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw

Het huis van JBC. Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw Het huis van JBC Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw Van schoolvisie naar gezamenlijke beleving van het nieuwe gebouw Met leerlingen, school, ouders en architect aan

Nadere informatie

Executieve functies in de klas: interventies

Executieve functies in de klas: interventies Executieve functies in de klas: interventies Door Wijnand Dekker, gezondheidszorgpsycholoog Anneke Dooyeweerd, pedagoog/coach Inleiding In de vorige nieuwsbrief omschreven we wat er wordt verstaan onder

Nadere informatie

Personeelsbeleid : Leerkrachten zijn belangrijk en bijzonder

Personeelsbeleid : Leerkrachten zijn belangrijk en bijzonder Personeelsbeleid : Leerkrachten zijn belangrijk en bijzonder Maak gebruik van hun talenten binnen het onderwijs- & personeelsbeleid van de school Brenda FELIX Directeur BS Zilverberk Directeur Coördinator

Nadere informatie

Beeldcoaching in het onderwijs

Beeldcoaching in het onderwijs Beeldcoaching in het onderwijs Leren coachen met video V i s i e I n B e e l d H u z a r e n l a a n 2 4 7 2 1 4 e c E p s e Gebruik van video is de duidelijkste en snelste manier om te reflecteren op

Nadere informatie

S t a g e w e r k p l a n

S t a g e w e r k p l a n S t a g e w e r k p l a n Student Academie voor Beeldende Vorming Naam: Sonja van de Valk Telefoonnummer: 0648174505 Studentnummer: 2705141 e-mail: s.vandevalk@student.fontys.nl Stage Studiejaar: 2016-2017

Nadere informatie