Werken met. ESAR werkt! Werken met ESAR werkt! betere en snellere hulp

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werken met. ESAR werkt! Werken met ESAR werkt! betere en snellere hulp"

Transcriptie

1 Werken met Werken met ESAR werkt! ESAR werkt! betere en snellere hulp Almeerse professionals over hun ervaringen met het Elektronisch Signaleringssysteem Alle Risicojeugd Telefoon Hebt u vragen? Wilt u reageren? Meer informatie?

2 Ervaringen van professionals Deze brochure brengt ervaringen in beeld van professionals die ESAR in de dagelijkse praktijk gebruiken om kinderen snelle, effectieve en gecoördineerde hulp te bieden. Vijf jaar na de introductie in Almere en drie jaar na de implementatie in Flevoland, blijkt het systeem duidelijk zijn vruchten af te werpen. Meerwaarde delen De grote meerwaarde van ESAR willen we op een structurele manier delen met u als professionals, maar ook met ouders/verzorgers en kinderen. Om dit te bereiken, verspreiden we folders en werken we aan de website U speelt zelf natuurlijk ook een belangrijke rol bij het delen van ervaringen over ESAR. Hebt u in uw eigen dagelijkse praktijk successen geboekt met behulp van ESAR? Deel deze verhalen dan met uw collega s of met uw directe (werk)omgeving. U kunt ze ook aan ons doorgeven via de contactgegevens aan de achterzijde van deze brochure. Wij zijn altijd benieuwd naar uw verhalen! In Almere werken veel organisaties samen om een stad te creëren waarin kinderen en jongeren gezond en kansrijk kunnen opgroeien. Waar ze hun talenten kunnen ontplooien, waar ze zich veilig voelen en zich kunnen voorbereiden op de toekomst. Met het overgrote deel van de jeugd in Almere gaat het gelukkig ontzettend goed. Daar waar het wel dreigt mis te gaan, kan vroegtijdig de juiste ondersteuning worden geboden aan kinderen, ouders/verzorgers en de omgeving. Sluitende ketenaanpak Professionals binnen onderwijs, zorg en welzijn, gemeente en justitie werken samen aan een effectieve en sluitende ketenaanpak in de jeugdzorg voor kinderen en jongeren in de leeftijd van nul tot en met 23 jaar. Hiervoor maken zij gebruik van ESAR. ESAR is de Flevolandse Verwijsindex Risicojongeren (VIR) en staat voor Elektronisch Signaleringssysteem Alle Risicojeugd. Het is een digitaal systeem dat is gekoppeld aan de Beheersvoorziening Burgerservicenummer (BV BSN). ESAR is bedoeld om risicojeugd (kinderen en jongeren met problemen op meerdere leefgebieden) vroegtijdig te signaleren en te ondersteunen. Het systeem helpt daarmee te voorkomen dat de problemen van kinderen en jongeren verergeren.

3 Succesverhalen Nazorgcoördinator ex-gedetineerden, GGD Flevoland OGGz Projectleider Raad voor de Kinderbescherming VIR Leerplichtambtenaar, gemeente Almere In de afgelopen jaren heb ik goede ervaringen opgedaan met ESAR. Ik meld regelmatig leerlingen in het systeem. Ik heb nog niet meegemaakt dat ouders bezwaar hadden tegen een melding. Het melden in ESAR is eenvoudig. Na het inloggen zijn de gegevens van een jongere vrij eenvoudig op te zoeken in het systeem. Ik heb een paar keer meegemaakt dat ik een match had met andere organisaties. Ik werd uitgenodigd voor een rondetafelgesprek bij de procescoördinatoren, omdat er op dat moment meer dan drie partijen zich bezighielden met dezelfde jongere. Mijn ervaring is dat er twee of drie gesprekken nodig zijn om alle partijen op één lijn te krijgen en door te pakken, zodat de jongere de juiste hulp geboden krijgt. Een meisje van vier werd door de Raad voor de Kinderbescherming in Haarlem in een pleeggezin geplaatst omdat haar moeder op Schiphol was opgepakt wegens drugsbezit. Er werd een melding gemaakt in de landelijke Verwijsindex. Het meisje was eerder vanuit Almere gemeld in ESAR, door het team OGGz van de GGD. Dit leverde de eerste interregionale match van Raad voor de Kinderbescherming Haarlem op! ESAR heeft ervoor gezorgd dat organisaties met een verschillende primaire insteek onderling in contact kwamen en hebben kunnen leren van elkaars werkwijze, mogelijkheden en aanpak. Het contact naar aanleiding van de match gaf de bevestiging dat de zorg voor het vierjarige meisje adequaat werd opgepakt door de juiste instanties. Jeugdverpleegkundige, Binnen ons team hebben we uitgebreid besproken hoe we ouders toestemming kunnen vragen voor en in kunnen lichten over registratie in ESAR. Dit heeft mij goed geholpen. De ESAR-website is erg gebruiksvriendelijk. En hij is ook nog een stuk mooier geworden! Een aantal keer heb ik problemen gehad met inloggen. De medewerkers van de helpdesk hebben dit verholpen en ze hebben meegedacht over het probleem van werken in meerdere centra binnen dezelfde organisatie. Verpleegkundig specialist, Ik heb als professional mijn zorg en die bespreek ik met ouders. Vervolgens leg ik mijn aanpak uit en daar hoort ESAR bij. Ik meld gezinnen waarbij ik het belangrijk vind dat betrokkenen elkaar opzoeken om een gezamenlijk plan te maken. Of kinderen die ik kwijt ben in de zorg. Ouders snappen dat ik zorg niet alleen kan leveren en dat ik daar anderen voor nodig heb.

4 Facts & figures over ESAR Jeugdverpleegkundige (0-4 jaar), Ik leg altijd uit dat wij als hulpverleners contact met elkaar zoeken en met elkaar afspreken wie wat doet in het gezin, zodat de hulpverlening naar de ouders toe eenduidig is. Aan de ouders vertel ik duidelijk dat er geen persoonlijke gegevens in het systeem worden gezet en dat de registratie maar voor beperkte tijd blijft staan. Een paar keer heb ik uit moeten leggen dat een registratie in ESAR niets te maken heeft met een melding bij Bureau Jeugdzorg of het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. In de gemeente Almere wordt sinds 5 maart 2007 met ESAR gewerkt. In het voorjaar van 2008 is gestart met de provinciale implementatie van het systeem. In 2009 is ESAR in gebruik genomen door alle Flevolandse gemeenten. In 2011 is er een nieuw convenant ondertekend met alle deelnemende partijen. Op 1 augustus 2010 is de landelijke Wet Verwijsindex van kracht geworden. Daarmee werden alle gemeenten in Nederland verplicht om zich aan te sluiten op de landelijke verwijsindex risicojongeren (VIR). Het systeem registreert geen WAT-, maar alleen DAT-informatie. ESAR geeft dus geen inzicht in dossiers. Na het ontstaan van een match wisselen professionals informatie uit binnen de kaders van ethiek en beroepsgeheim. In 2011 zijn er in Flevoland signalen afgegeven en 788 matches ontstaan. In Almere was er in 2011 sprake van signalen en 375 matches. Zorgcoördinator, Praktijkonderwijs Almere De match werkt als middel om zicht te krijgen in het aantal instanties dat betrokken is bij een jongere. Bij een aantal instanties is het registreren in ESAR nog in ontwikkeling. Als ook zij actief gaan registreren, ontstaan in de toekomst nog meer matches.

5 Meer informatie over ESAR? Neem dan contact op met: Gemeente Almere Postbus AE Almere Werken met ESAR werkt! betere en snellere hulp Voor algemene vragen over ESAR kunt u ook een sturen naar esar@almere.nl. Gemeente Almere De inhoud van deze brochure mag alleen worden gebruikt met toestemming van de gemeente Almere. De afgebeelde personen hebben geen relatie met het onderwerp van deze brochure of met de beschreven cases.