STOP AIDS NOW! opnemen in uw testament Nu iets doen voor de toekomst

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "STOP AIDS NOW! opnemen in uw testament Nu iets doen voor de toekomst"

Transcriptie

1 STOP AIDS NOW! opnemen in uw testament Nu iets doen voor de toekomst

2 STOP AIDS NOW! Postbus LH Amsterdam IBAN: NL15 INGB

3 Van generatie op generatie Zoals veel mensen, vind ik de toekomst vaak ongrijpbaar. Wie weet immers wat er over een jaar of over tien jaar gebeurt? Maar in mijn werk bij STOP AIDS NOW! is dat anders. Daar bieden we oplossingen voor de problemen van vandaag, en richten we ons tegelijkertijd concreet op de toekomst. De toekomst van een land, van een bevolking, van individuele mensen. Voor onze projecten in ontwikkelingslanden denken wij in generaties: in Afrika en in Azië worden de huidige generaties hard getroffen door de gevolgen van hiv en aids. Maar onze hulp mag niet stoppen bij hen. Want ook hún kinderen, en de kinderen van die kinderen krijgen op de een of andere manier te maken met deze ziekte. Hiv en aids zijn immers helaas nog lang niet uitgebannen. In zuidelijk Afrika heb ik met eigen ogen gezien wat aids aanricht. En ook met hoeveel kracht en doorzettingsvermogen hulpverleners zich inzetten voor mensen met hiv. Ik raakte diep onder de indruk van hun werk, dat soms tot wanhoop, maar gelukkig ook vaak tot hoop stemt. Misschien bent u aan het nadenken over uw nalatenschap, over wat u wilt meegeven aan volgende generaties. In dat geval zou het prachtig zijn als u wilt overwegen om STOP AIDS NOW! als begunstigde in uw testament op te nemen. Of het nu om een klein of een groot bedrag gaat, het kan zo n groot verschil maken. U geeft dan voor de toekomst: STOP AIDS NOW! kan met uw hulp belangrijke projecten blijven financieren. Projecten waar men generatie op generatie van kan profiteren. Met als uiteindelijk doel een toekomst waarin aids zijn verwoestende kracht heeft verloren. Louise van Deth Directeur STOP AIDS NOW!

4 Thobani woont in Zuid-Afrika. Hij is pas negen jaar, maar heeft al meer meegemaakt dan sommige volwassenen. Zijn alleenstaande moeder werd ziek en overleed aan de gevolgen van aids, zijn vader was al met de noorderzon vertrokken. Even leek het alsof Thobani en zijn broer helemaal alleen op de wereld waren. Gelukkig vonden ze onderdak bij hun oma, samen met drie van hun neefjes en nichtjes die ook aidswees zijn. Oma doet haar best om de kinderen zo goed mogelijk te verzorgen. Maar het is zwaar voor haar: ze is op een leeftijd dat ze eigenlijk zou moeten genieten van een rustige oude dag. In plaats daarvan is ze nog dag en nacht in touw voor haar jonge kleinkinderen, terwijl ze haar eigen dochters heeft moeten begraven. Wat er met de kinderen moet gebeuren als ze echt te oud is, weet ze niet.

5

6 De strijd tegen aids Aids: een wereldwijde ramp In de jaren tachtig werd aids wereldnieuws: een nieuwe, fatale infectieziekte die razendsnel om zich heen greep en waar geen kruid tegen gewassen leek. Inmiddels zijn we dertig jaar verder en leven wereldwijd ruim 35 miljoen mensen met hiv. Een cijfer dat nauwelijks te bevatten is 35 miljoen, dat is ruim twee keer het aantal inwoners van Nederland. Dat maakt deze epidemie tot een ongekende ramp. Lege plek In het Westen zijn tegenwoordig goede medicijnen beschikbaar, en ook stabiliseert het aantal gevallen van hiv/aids hier. Toch blijft de ziekte een zware last voor iedereen die ermee geconfronteerd wordt. In ontwikkelingslanden is de situatie desastreus. Daar krijgen nog steeds zoveel mensen te maken met hiv/aids dat de hele maatschappij erdoor ontwricht raakt. Want wie ziek wordt, kan vaak niet beschikken over de dure en schaarse medicijnen. Vaak worden mensen in de bloei van hun leven getroffen. Mensen die de economie draaiende moeten houden. Hun dood heeft grote gevolgen. Onderwijzers, dokters, moeders: elke overledene laat een lege plek achter: in zijn of haar gezin, maar ook in de maatschappij. Zo worden vooral in zuidelijk Afrika hele generaties weggevaagd en veel landen worden nu hard geconfronteerd met de maatschappelijke gevolgen. Alleenstaande kinderen Vrouwen en kinderen vormen de meest kwetsbare groepen. Veel vrouwen kunnen niet kiezen voor beschermde seks en lopen daardoor groot risico. Vaak staan ze er alleen voor wat extra zwaar is als ze hiv hebben. Ook veel kinderen zijn ziek, doordat hun moeder het virus bij de bevalling heeft doorgegeven. Andere kinderen verliezen één of beide ouders. Naar schatting zijn er 17,8 miljoen van deze aidswezen en ook hier wordt zuidelijk Afrika het hardst getroffen. Verdwijnende generatie In Afrika werden wezen traditioneel altijd opgevangen in het brede familieverband. Tantes, ooms, neven en nichten namen alleenstaande kinderen op in het eigen gezin. Aan die traditie dreigt nu een einde te komen. Omdat een hele generatie aan het verdwijnen is, zijn er te weinig volwassenen die de kinderen onder hun hoede kunnen nemen. Vaak worden de grootouders ingeschakeld, maar sommige kinderen zijn letterlijk moederziel alleen. Aids stoppen Het is duidelijk: er moet nog veel gebeuren om de epidemie te bedwingen. STOP AIDS NOW! is een samenwerkingsverband van Nederlandse hulporganisaties die zich met volle overtuiging inzetten voor de internationale aidsbestrijding. Met praktische, directe hulp via projecten

7 in Afrika, Zuid-Amerika en Azië. Onze betrouwbare partners ter plaatse zorgen voor wat nodig is. Voedsel, de juiste zorg, een opleiding, of lotgenotencontact. En uiteraard kijken we ook naar de toekomst. We investeren dus in preventie en voorlichting, want alleen zo kunnen we de epidemie stoppen. Veel mensen steunen ons met donaties en ook via nalatenschappen. Daar zijn we dankbaar voor, want die steun is van levensbelang om ons werk te kunnen voortzetten. Hugo van Win is zijn hele leven maatschappelijk betrokken geweest. Toen hij in de Tweede Wereldoorlog als jonge joodse man moest vluchten voor de Duitse razzia s, leerde hij wat onderdrukking betekende. Na de oorlog vestigde Hugo van Win zich in Amsterdam, waar hij in 1947 betrokken was bij de oprichting van het COC. Hij hielp de jonge organisatie door de moeilijke eerste jaren heen en was maar liefst 13 jaar hoofdbestuurslid en later ook erelid. Hij maakte van dichtbij de verschrikkelijke gevolgen van de ziekte aids mee. Het was voor hem vanzelfsprekend dat hij aan het einde van zijn leven ook in zijn testament zijn sociale betrokkenheid toonde. Een deel van de opbrengst van zijn huis, zijn glasverzameling en andere bezittingen liet hij onder andere na aan STOP AIDS NOW!, dat daarvan belangrijke projecten in ontwikkelingslanden kon financieren.

8 Sterker door samenwerking STOP AIDS NOW! is een samenwerkingsverband van vijf Nederlandse organisaties: Aids Fonds, Hivos, ICCO, Cordaid Memisa en Oxfam Novib. Het voordeel van deze samenwerking is dat de aanwezige expertise wordt gebundeld en daardoor zo effectief mogelijk wordt ingezet. Ook is het bereik van de hulp groter doordat de organisaties hun hulpprojecten beter op elkaar kunnen afstemmen. Elk van de samenwerkingspartners ontvangt een deel van de fondsen van STOP AIDS NOW! en financiert hiermee hiv- en aidsprojecten in ontwikkelingslanden. Daarnaast wordt er geld gereserveerd voor projecten binnen de specifieke aandachtsgebieden van STOP AIDS NOW!

9

10 Hoe STOP AIDS NOW! werkt Speciale aandacht STOP AIDS NOW! combineert de expertise die in Nederland en in ontwikkelingslanden aanwezig is. Zo hebben we een groot aantal innovatieve en effectieve aidsprojecten kunnen opzetten zoals het MaxART project waarbij we de hele bevolking van Swaziland willen testen en, wanneer nodig, behandelen. Daarbij houden we ons bezig met verschillende aspecten van de aidsepidemie, maar bij een aantal groepen is extra hulp nodig. Vrouwen en kinderen bijvoorbeeld: in veel ontwikkelingslanden zijn dit traditioneel kwetsbare groepen die vaak weinig rechten hebben. Zij worden dan ook hard getroffen door de ziekte. STOP AIDS NOW! zorgt voor toegankelijke zorg en praktische hulp bijvoorbeeld in de vorm van een microkrediet of opleiding. Ook jongeren hebben onze speciale aandacht. Het aantal nieuwe hiv-infecties neemt het snelst toe onder deze groep, onder andere als gevolg van onwetendheid. Hiv/aids is doodsoorzaak nummer één onder jongeren tussen de 10 en de 19 jaar in Afrikaanse landen. Het is dus éxtra belangrijk om bij jongeren in te zetten op voorlichting. Toegang tot medicijnen Hoewel er tegenwoordig goede aidsremmers op de markt zijn, zijn die lang niet overal beschikbaar. Nog geen veertig procent van de mensen in ontwikkelingslanden krijgt de benodigde medicijnen. Dat betekent dus een zeker doodvonnis voor het overgrote deel van de mensen met hiv. STOP AIDS NOW! doet er alles aan om deze situatie te veranderen, bijvoorbeeld door op lokaal niveau te lobbyen voor betere toegang tot medicijnen en door gerichte hulp te bieden. Succesvolle projecten Stichting STOP AIDS NOW! werd opgericht in 2000 en heeft sinds die tijd al meer dan 400 succesvolle aidsprojecten gesteund, waarbij we focussen op landen in Afrika ten zuiden van de Sahara, waar de epidemie het grootst is. Een van die projecten is MaxART in Swaziland. De aidsepidemie is hard toegeslagen in dit land, waar ruim 1 op de 4 mensen tussen de 15 en 49 jaar leeft met hiv. Met het MaxART programma willen we alle mensen in Swaziland bereiken en laten testen, en ervoor zorgen dat mensen die dat nodig hebben meteen op behandeling komen. Het is uiteraard niet zo simpel als iedereen in Swaziland oproepen zich te laten testen. Er is logistiek veel voor nodig om dit te bereiken en de kennis van de bevolking over hiv en aids en het belang van testen moet vergroot worden. Daarnaast moet het medisch personeel getraind worden en moet er medicatie beschikbaar zijn. Om nog maar te zwijgen over het feit dat er in Swaziland een groot taboe heerst op hiv en aids. Dankzij de inzet van verschillende partners zijn we op de goede weg en lijkt het erop dat we ons doel om iedereen in Swaziland te bereiken ook daadwerkelijk gaan halen.

11 Een ander project waar we trots op zijn, wordt onder andere uitgevoerd in Oeganda. Hier richten wij ons op bedrijven en hun werknemers, ook zij krijgen immers te maken met de gevolgen van de epidemie. Werknemers worden ziek of hebben de zorg voor zieke familieleden. Vaak is hiv/aids op de werkvloer een taboe: men praat onderling niet gemakkelijk over de ziekte. Daarom organiseren onze partners voorlichtingsbijeenkomsten bij bedrijven, initiëren ze groepsdiscussies en stimuleren ze werkgevers om condooms beschikbaar te stellen. Daarnaast organiseren ze behandelprojecten. Er worden bijvoorbeeld testdagen georganiseerd, waarop werknemers die hiv-positief blijken te zijn direct worden verwezen naar een kliniek. In Nederland is STOP AIDS NOW! vooral politiek actief. Door onze lobby zorgen we ervoor dat hiv/aids op de politieke agenda blijft, en dat Nederland zich internationaal sterk maakt om de problematiek aan te pakken. Oog voor de toekomst Het uiteindelijke doel van het werk van STOP AIDS NOW! is om te werken naar een wereld zonder aids. We hopen van harte dat onze donateurs ons blijven steunen en dat we ook in de komende jaren door kunnen gaan met onze succesprojecten en nieuwe, innovatieve programma s kunnen ontwikkelen. Door speciale aandacht te geven aan de meest kwetsbare groepen van vrouwen, kinderen en jongeren, zorgen we ervoor dat we de epidemie een halt kunnen toeroepen. Maria Mirck was haar hele leven een sociaal voelend mens. Zij werkte als huisarts in Amsterdam-Oost en na haar pensionering zette zij zich via het buurtwerk als vrijwilliger in voor de kinderen bij haar in de buurt. Meerdere goede doelen konden op haar steun rekenen. Ze koos er bewust voor om het geld dat ze kon missen aan goede doelen te besteden in plaats van aan iets anders. Het was dan ook geen verrassing dat Maria meerdere goede doelen in haar testament had opgenomen. Dat STOP AIDS NOW! er daar één van was, lag, gezien haar werk in de gezondheidszorg, in de lijn der verwachting. Maria heeft gekeken naar het bedrag dat zij jaarlijks aan STOP AIDS NOW! doneerde en heeft dat met tien vermenigvuldigd, vertelt haar broer. Zo heeft zij via haar nalatenschap als het ware haar bijdrage voor de komende tien jaar vooruit betaald.

12 Oma Juliana is zestig jaar en hiv-positief. Ze verloor haar man, vijf kinderen en twee kleinkinderen aan de gevolgen van aids. Ik voel me verschrikkelijk door de dood van mijn familieleden. Als ik daaraan denk word ik heel verdrietig. Mijn kinderen hielpen me met alles. Oma Juliana woont nu samen met haar dochter en schoondochter en haar kleinkinderen. De zorg voor alle familieleden komt op haar neer. Haar dochter, schoondochter en één van de kleinkinderen zijn hiv-positief. Ik maak me zorgen om de kinderen, want ze betekenen alles voor me. Ik ben bang dat ik nog meer familie ga verliezen aan aids. Ik zorg zo goed mogelijk voor mijn kinderen en kleinkinderen als ik kan, maar ik ben oud en bang voor wat er met ze gebeurt als ik doodga.

13

14 Feiten over nalaten STOP AIDS NOW! in uw testament Noud Rietman houdt zich bij STOP AIDS NOW! bezig met nalatenschappen. Noud Rietman: Donateurs willen soms méér geven dan een eenmalige of maandelijkse donatie. Zij nemen STOP AIDS NOW! dan als erfgenaam op in hun testament en bestemmen in dat geval hun nalatenschap of een deel daarvan voor het goede doel. Mensen waarderen het als zij op die manier ook na hun dood nog iets kunnen betekenen. Het testament Het testament is een door de notaris opgemaakt officieel document, waarin u bepaalt wat er na uw dood gebeurt met uw nalatenschap. U kunt geld of bezittingen nalaten aan bekenden, zoals uw partner, familieleden of een goede vriend, maar ook aan een goed doel zoals STOP AIDS NOW!. Legaat of erfstelling Noud Rietman: Er zijn twee manieren om een goed doel op te nemen in het testament. Een legaat is de eerste mogelijkheid. Dat is een testamentaire beschikking waarbij de erflater een bepaald bedrag of bezittingen (bijvoorbeeld een huis, sieraden of een aandelenportefeuille) nalaat aan STOP AIDS NOW!. Daarnaast kan de erflater STOP AIDS NOW! als enige erfgenaam of als mede-erfgenaam aanwijzen via een erfstelling. Door middel van die erfstelling ontvangt STOP AIDS NOW! een bepaald percentage van de nalatenschap, of is algeheel erfgenaam. Het is belangrijk om deze zaken in overleg met de notaris vast te leggen, om de rechtsgeldigheid ervan te garanderen. Vruchtgebruik Regelmatig zien we dat zaken als onroerend goed, geld of effecten worden nagelaten onder het recht van vruchtgebruik. In dat geval laat men het eigendom na aan STOP AIDS NOW!. De aangewezen vruchtgebruiker, bijvoorbeeld uw partner, kan gedurende een vastgestelde periode gebruik maken van de nagelaten zaken, zoals het huis. De periode in kwestie wordt door uzelf vastgesteld en loopt meestal tot het overlijden van de vruchtgebruiker. Op deze manier laat u de vruchtgebruiker goed verzorgd achter, terwijl u op langere termijn een belangrijke bijdrage levert aan de strijd tegen aids. Notaris en executeur Om een testament op te laten maken of om het te wijzigen, moet u in Nederland naar de notaris. Hij of zij zal u strikt vertrouwelijk adviseren over de mogelijkheden en alle wensen op de juiste manier vastleggen in een notariële akte. U kunt ook iemand aanwijzen die uw nalatenschap afhandelt. Dit is de executeur. Noud Rietman: Natuurlijk kunnen we de aangewezen executeur adviseren als dat nodig is. Ook is het mogelijk om STOP AIDS NOW! als executeur aan te wijzen. Wij handelen de nalatenschap dan discreet en deskundig af. Geen erfbelasting Erfgenamen betalen belasting over de waarde van hun erfenis, erfbelasting genoemd. Dat percentage kan oplopen tot 40 procent. Sinds 1 januari 2006 geldt dat over schenkingen en erfstellingen ten gunste van goede doelen met een ANBI-verklaring

15 (Algemeen Nut Beogende Instellingen) geen erfbelasting wordt geheven. De fiscus berekent dus geen belasting over een legaat of erfstelling aan STOP AIDS NOW! Het volledige bedrag gaat hierdoor naar het goede doel. Juiste omschrijving STOP AIDS NOW! is een onderdeel van de Stichting Aids Fonds STOP AIDS NOW! Soa Aids Nederland. De stichtingen zijn per 1 januari 2013 gefuseerd. Het doel van de fusie is om nog efficiënter en effectiever te werken vanuit één gedeelde visie en strategie. STOP AIDS NOW!, het Aids Fonds en Soa Aids Nederland blijven bestaan met hun eigen specifieke werkgebied. Als u besluit om STOP AIDS NOW! in uw testament op te nemen, is het belangrijk om de juiste naam te gebruiken. Deze is: Stichting Aids Fonds STOP AIDS NOW! Soa Aids Nederland. U kunt daarbij aangeven dat u uw nalatenschap wilt aanwenden voor projecten van STOP AIDS NOW! en eventueel nog een specifiekere bestemming, zoals bijvoorbeeld zorg & behandeling of voorlichting & preventie in ontwikkelingslanden. Uiteraard bespreken wij graag uw wensen met u. Onze stichting heeft het CBF-Keur en de ANBI-status. Ons KvK-nummer is en onze ANBI-status is vastgelegd onder RSIN-nummer Meer informatie Wilt u meer weten, dan kunt u via bijgesloten antwoordkaart contact opnemen met Noud Rietman. Dit kan via nalaten@stopaidsnow.nl, of Met algemene vragen kunt u bellen met de Notaristelefoon op werkdagen van 9:00 tot 14:00 uur: ( 0,80 p/m). Noud Rietman houdt zich bij STOP AIDS NOW! bezig met nalatenschappen. Ik ben mij gaan inzetten voor de aidsbestrijding nadat mijn partner was overleden aan de gevolgen van aids. In die tijd waren er nog geen hiv-remmers. Het is vreselijk dat iemand in de bloei van zijn leven geen medicatie kan krijgen om te overleven. Gelukkig zijn er inmiddels wel hiv-remmers, maar wat mij erg verdrietig maakt is dat we nog lang niet iedereen met hiv aan levensreddende medicijnen kunnen helpen. Ik vind het fantastisch als mensen besluiten om STOP AIDS NOW! op te nemen in hun testament en op die manier de aidsbestrijding mogelijk maken. Heel prettig is het als u dat aan ons laat weten. We kunnen u dan op de hoogte houden van de resultaten van ons werk en u uitnodigen voor speciale activiteiten van STOP AIDS NOW!.

16 Hans Borren is notaris bij notaris kantoor mr. M.J. Meijer c.s. te Amsterdam. Het komt regelmatig voor dat we hier op kantoor cliënten hebben die een goed doel in hun testament op willen nemen. Vaak hebben mensen al goed nagedacht over wat ze willen en weten ze precies naar welke instelling of organisatie hun voorkeur uitgaat. In het algemeen kiezen ze een goed doel waar ze als donateur al langer bij betrokken zijn. Dan is zo n legaat of erfstelling een logisch vervolg op dat donateurschap. Soms is er een thema waar ze zich persoonlijk door aangesproken voelen, zoals een project in een specifiek land, of een ziekte waar een dierbare aan is overleden. Het kan gaan om grote of om kleinere bedragen, en soms wordt ook onroerend goed opgenomen in een testament. Ik maak wel mee dat mensen aarzelen omdat ze maar een relatief kleine som kunnen nalaten aan het goede doel van hun keuze. Dan herinner ik ze eraan dat elke schenking waardevol is voor de organisatie en dat die er goed werk mee kan doen.

17

18 Yvette Fleming is manager van het STOP AIDS NOW! programmateam: Ik word gedreven door mijn gevoel voor rechtvaardigheid. In mijn werk wil ik de ongelijkheid in de wereld bestrijden. Ik vind het onaanvaardbaar dat kinderen in Afrika hun tweede levensjaar niet halen, omdat ze geen toegang hebben tot hiv-medicatie, terwijl deze wel beschikbaar is. En dat jonge vrouwen onevenredig hard getroffen worden door de epidemie. Ze zijn niet in staat om gezonde keuzes te maken omdat ze te afhankelijk zijn van hun partner, familie en/of schoonfamilie. Soms voel ik me moedeloos, omdat de problemen zo groot zijn. Maar elke keer als ik een glimlach krijg van een jonge vrouw die wél bewust heeft kunnen kiezen voor behandeling, van een kind met hiv dat gezond op behandeling is of van een religieuze leider die zich inzet voor zijn gemeenschap, krijg ik energie om me te blijven inzetten voor de aidsbestrijding. STOP AIDS NOW! richt zich vooral op vrouwen, jongeren en kinderen in Afrika. Bij het ontwikkelen en uitvoeren van onze programma s werken we nauw samen met onze partners. Met behulp van onderzoek zorgen we ervoor dat we zo effectief mogelijk zijn en zetten we de geleerde lessen om in methodes die op grotere schaal ingezet kunnen worden. Samenwerken en het bundelen van krachten vanuit verschillende disciplines, hier en daar, staat centraal. Samen werken wij aan een wereld zonder aids.

19 Beeldverantwoording Adriaan Backer (omslag, pag. 2, 6, 9, 16 en 18) Erwin van den Berg (pag 10) Marieke van der Velden (pag. 13) Truus van Gog (pag. 14) September 2014

20 Antwoordkaart Graag bespreek ik met u de mogelijkheden om STOP AIDS NOW! via een erfenis of legaat te helpen. Graag ontvang ik informatie over een fiscaal gunstige manier van doneren, via een overeenkomst periodieke gift. Ik heb STOP AIDS NOW! opgenomen in mijn testament. Ik wil graag vrijwilligerswerk doen. Neem s.v.p. contact met mij op. Houd me op de hoogte van de activiteiten van STOP AIDS NOW! Ik heb een speciaal verzoek, namelijk: Naam: M / V Adres: Postcode Plaats: Telefoon: De ingevulde antwoordkaart stuurt u zonder frankeerkosten naar: STOP AIDS NOW! t.a.v. Noud Rietman Antwoordnummer PB Amsterdam