Sebyde Diensten overzicht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sebyde Diensten overzicht 12-11-2012"

Transcriptie

1 Sebyde Diensten overzicht

2 EVEN VOORSTELLEN Sebyde BV is een bedrijf dat diensten en producten levert om uw web applicaties of websites veilig te maken. We helpen bedrijven met het beschermen van hun bedrijfsgegevens en reputatie. We leveren hiervoor de volgende diensten: 1. Web Applicatie Security Scan 2. IBM Authorised reseller 3. Security Awareness training 4. Security Quick Assessment Ad 1. We controleren websites en andere web applicaties op de zwakke punten in de beveiliging. De scan van de websites wordt uitgevoerd met behulp van IBM Security AppScan, het beste product wat hiervoor ingezet kan worden. In een gedetailleerd rapport kan de klant vervolgens lezen waar de zwakke punten in de beveiliging van de website zitten. We geven advies over hoe die kwetsbaarheden verholpen kunnen worden door middel van aanpassingen in de programmacode van de website. Ad 2. Bedrijven die het security-testen van hun web applicaties in eigen beheer willen houden kunnen bij Sebyde BV terecht voor een advies over de aan te schaffen versie van de IBM Security AppScan scanning tool, de implementatie en de training. Sebyde BV is een IBM Reseller. Ad 3. Security Awareness training geeft de deelnemers een goed overzicht over de verschillende aspecten van IT-Security. Tijdens deze sessie van een halve dag maken we de deelnemers bewust van de risico s van het werken met informatiesystemen en vertrouwelijke (bedrijfs)informatie. Na deze training begrijpen de deelnemers de security aspecten en zullen die meenemen tijdens hun dagelijkse activiteiten. Ad 4. Bij de Sebyde Security Quick Assessment houden we samen met de klant verschillende aspecten van security binnen het bedrijf tegen het licht. Na het invullen van een Sebyde Quick Assessment questionnaire volgt een gesprek met een security expert over de gebruikte security procedures in de organisatie. Daarna produceren we een rapport over de status. Een goede manier om eens te controleren of de gebruikte security procedures nog afdoende zijn of dat ze moeten worden aangepast.

3 Sebyde BV is opgericht door Rob Koch en Derk Yntema. Rob Koch heeft 25+ jaar ervaring op het gebied van (Internationaal) Account- en Partner-management bij software bedrijven in de ICT en Telecom industrie. Gedurende zijn gehele carrière is hij verantwoordelijk geweest voor commerciële trajecten met eindgebruikers en partner-bedrijven. Vanaf 2001 werkte hij in de Telecom industrie, en heeft hij een aantal SMS- en MMS-systemen verkocht aan diverse mobiele operators in Europa. Van 2003 tot 2008 werkte hij vanuit Athene, Griekenland, verantwoordelijk voor het partnership tussen LogicaCMG en een grote Griekse System Integrator voor de business in Zuidoost Europa. Hier was hij betrokken bij zeer grote projecten, onder andere de complete vervanging van systemen bij een Griekse mobiele operator ten behoeve van de Olympische Spelen in Derk Yntema trad 30 jaar geleden in dienst bij Ahold. Binnen dit concern heeft hij verschillende functies bekleed binnen de ICT. Gedurende de laatste 10 jaar was hij verantwoordelijk voor het in gebruik nemen van een Europese Identity & Access Management infrastructuur wat opgebouwd was uit de software en services uit de IBM Tivoli en SecurIT product portfolio. Als portfolio manager security was Derk uiteindelijk wereldwijd verantwoordelijk voor deze security infrastructuur. Derk is voorzitter van de BeNeLux Tivoli User Group en deelt zijn brede ervaring met anderen tijdens Internationale evenementen.

4 ACHTERGROND Er is de afgelopen jaren een duidelijke trend geweest in de richting van het gebruik van web applicaties. Gedreven door de veranderende manier van werken en globalisering worden web applicaties steeds vaker toegepast. Web applicaties zijn aantrekkelijk voor de business omdat ze het mogelijk maken om altijd en overal toegang te krijgen tot services voor zowel interne- als externe gebruikers. Dit heeft echter ook een schaduwkant: 75% van de hackers-aanvallen van buitenaf zijn tegenwoordig gericht op die web applicaties/websites. Is uw website / web applicatie veilig? Om uw IT-infrastructuur te beschermen tegen ongeautoriseerd of crimineel gebruik heeft u waarschijnlijk al maatregelen getroffen. U hebt een firewall, het netwerk gesegmenteerd, een intrusion prevention systeem ingericht, antivirus software geïnstalleerd, etc. Daarnaast houdt u de software op alle componenten up-to-date om de nieuwste lekken te voorkomen. Maar uiteindelijk zal toch vanaf het Internet, of belangrijker vanuit intern, de web applicatie kunnen worden benaderd. En of de verbinding nou versleuteld is of niet, men zal applicatiefuncties uitvoeren die geautoriseerd zijn om de onderliggende database(s) te benaderen voor lees- en / of schrijfacties. Waar liggen de gevaren? Meer en meer richten hackers zich van buitenaf, of ontevreden personeel van binnenuit, op die web applicaties om er hun voordeel mee te doen. Denk aan leeglezen van database tabellen, het moedwillig wijzigen van gegevens, het uitvoeren van database commando s, tot het kunnen uitvoeren van commando s op operating systeem niveau! SQL-injectie is de meest voorkomende hack techniek en kan door iemand, met een beetje kennis en wat opzoekwerk op het Internet, worden uitgevoerd op allerlei invoervelden in uw web applicatie. Vooral hackers zetten technieken in als SQL Injection, Cross-site Scripting (XSS), Cross-Site Request Forgery (CSRF), om de communicatie tussen gebruiker en de web applicatie te kapen. Op het Internet zijn vele tools te vinden om, verbazingwekkend simpel, deze technieken uit te voeren. Methodieken gebruikt door hackers. Er worden steeds meer methoden bedacht door hackers om toegang te krijgen tot bedrijfsgegevens. Er bestaan een aantal wereldwijde organisaties die zich bezighouden met onderzoek naar de door hackers gebruikte methodieken om in te breken in uw web applicatie. Sommige van die organisaties publiceren in samenwerking met security experts vanuit de hele wereld regelmatig overzichten met de meest gebruikte bedreigingen. Het is aan te raden om deze informatie in acht te nemen bij het ontwerpen of ontwikkelen van web applicaties. Security By Design!

5 Wet/regelgeving Er komen steeds meer regels waaraan aanbieders van e-services en of web applicaties moeten voldoen om zichzelf (én de gebruikers / consumenten) te beschermen. In de Amerikaanse markt bestaat er al lange tijd regulering voor verschillende branches, zoals PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard) voor websites die creditcard gegevens verwerken. Dergelijke regelgeving wordt steeds vaker toegepast. In sommige staten is het verplicht dat leveranciers moeten kunnen aantonen dat security een standaard onderdeel is van hun software ontwikkelingsprocessen en welke tools ze hebben gebruikt om aangeboden software te testen op security. Ook in Europa is de discussie gestart of dergelijke regelgeving verplicht gesteld zou moeten worden. Regulering als Basel III en de e-privacy richtlijn zijn al in gebruik in Europa. Wat is er tegen te doen? Attack the cause, not the symptom! Bij het ontwerpen van web applicaties kan veel worden gedaan om security problemen in de toekomst te voorkomen. Belangrijk is dat iedereen die betrokken is bij de ontwikkeling van web applicaties bewust is van security en het belang er van inziet. Dat betekent een verandering van gedrag en houding. Dit is niet eenvoudig te implementeren en moeilijk te controleren. Het allerbeste is om de softwareontwikkeling processen in de organisatie zodanig in te richten dat tijdens het ontwerpen en bouwen van een web applicatie al rekening wordt gehouden met de veiligheid van de applicatie. Het inrichten van een Software Development Life Cycle (SDLC) proces is van groot belang, maar is niet voor alle organisaties weggelegd. In de praktijk kijkt men vaak pas naar de veiligheid van de web applicaties nadat deze zijn gebouwd. Door te testen denkt men dan de fouten uit de applicatie te halen. Functionaliteit gaat vaak boven veiligheid omdat onder druk van de business de applicatie snel in gebruik moet worden genomen. Het testen op security schiet er dan vaak bij in. Er wordt dan alleen op functionaliteit getest en niet of er veiligheidslekken in de applicatie zitten. Handmatig web applicaties testen op mogelijke lekken is een duur, langzaam en moeilijk proces. En het is niet gezegd dat alle mogelijke lekken gevonden worden. Om het testen geautomatiseerd, consistent en volledig te doen zijn tools beschikbaar.

6 ONZE AANPAK : SEBYDE SECURITY CYCLE Zoals hierboven beschreven speelt de interne beveiliging van web applicaties een belangrijke rol tegen ongewenste aanvallen van buitenaf en de bescherming van bedrijfsgegevens. Om uw bedrijfsgegevens goed te beschermen dienen uw web applicaties daarom van binnen uit, in de broncode, beschermd te zijn tegen inbraakpogingen. Via een Scan kunt u een web applicatie laten scannen of er voldoende bescherming tegen bedreigingen van buitenaf wordt geboden. Sebyde BV levert een Web Applicatie Security Scan waarbij de veiligheid van uw web applicatie wordt getest. Deze scan bestaat uit het Controleren, Evalueren en Analyseren van gegevens die we met behulp van geavanceerde scansoftware over uw website genereren. We rapporteren de bevindingen met een rapport van kwetsbaarheden, en evalueren samen met u de te nemen stappen om de gevonden kwetsbaarheden te repareren. Sebyde Security Cycle

7 1. Controleren; het scannen van de web applicatie. Met behulp van IBM Security AppScan, de meest geavanceerde tool die hiervoor beschikbaar is, wordt uw software getest op kwetsbaarheden tijdens een serieuze simulatie van een externe aanval. Deze gecontroleerde aanval gebeurt na overleg met de klant op een vooraf overeengekomen tijd. Tijdens deze aanval wordt de web applicatie onderworpen aan een groot aantal hack technieken. Kwetsbaarheden in de web applicatie komen in deze fase onmiddellijk boven water. 2. Evalueren van de uitkomsten van de scan. Na de scan wordt er een rapport geproduceerd waarin de kwetsbaarheden van uw web applicatie duidelijk worden uitgelegd. Naast een executive summary bevat dit rapport ook gedetailleerde informatie over de gevonden kwetsbaarheden en hoe ze worden veroorzaakt. U weet dan dus precies hoe er in uw web applicatie ingebroken kan worden. 3. Analyseren hoe de gevonden lekken moeten worden gedicht. In deze fase bespreken we met de klant welke maatregelen er genomen moeten worden om de kwetsbaarheden op te lossen en wat de prioriteiten zijn. Zijn er wellicht andere factoren die een positieve rol kunnen spelen bij de veiligheid van uw applicaties en gegevens? 4. Realiseren; aanpassen van de programmatuur. Om de kwetsbaarheden te laten verdwijnen zijn er aanpassingen nodig in de broncode zodat uw web applicaties van binnenuit beveiligd zijn tegen inbraken van buitenaf. Sebyde assisteert bij de aanpassing van de programmacode. Indien noodzakelijk kan er via Sebyde BV ook een externe programmeur ingeschakeld worden om de gevonden kwetsbaarheden op te lossen.

8 SEBYDE WEB APPLICATIE SECURITY SCAN De Sebyde Web Applicatie Security Scan bestaat uit de stappen van de totale cycle. De kosten bedragen (ex BTW) voor 1 domeinnaam van maximaal URL s. De Webapplicatie Security Scan zal ongeveer 3 dagen in beslag nemen. De gegevens van de scan worden geëvalueerd, geanalyseerd en met u besproken. U ontvangt een rapport met gedetailleerde gegevens over de kwetsbaarheden van uw web applicatie. SEBYDE KEURMERK Na het uitvoeren van een Webapplicatie security scan leveren we een rapport af bij de klant met aanbevelingen hoe de gevonden kwetsbaarheden gerepareerd kunnen worden. De klant kan deze aanbevelingen opvolgen en daarna een controlescan door ons laten uitvoeren tegen een sterk gereduceerd tarief van 995 (ex BTW). Indien de applicatie dan geen High en/of Medium severity kwetsbaarheden meer bevat dan krijgt de applicatie een certificaat en een keurmerk. Dit keurmerk wordt bij ons geregistreerd. Het keurmerk is een jaar geldig. De klant mag dit keurmerk op de website zetten om aan hun relaties te laten zien dat hun website gecontroleerd is en veilig bevonden. EENMALIGE SCAN OF EEN ABONNEMENT? Omdat hack-methodieken veranderen en omdat bedrijven hun website regelmatig voorzien van nieuwe pagina s, etc. hebben we ook abonnementsvormen waarbij de Security scan op periodieke basis (2 x per jaar, 4 x per jaar, 12 x per jaar) wordt uitgevoerd. Hiervoor gelden uiteraard zeer aantrekkelijke kortingen. Voordelen van de Sebyde Web applicatie Security Scan: Snel in te regelen / uit te voeren; Goedkoper dan manueel testen; Weinig kennis nodig van de te scannen applicatie; Herhaalbaar.

9 IBM SECURITY APPSCAN AUTHORIZED RESELLER In het geval dat bedrijven besluiten om de scanning van hun applicaties in eigen beheer uit te gaan voeren kan Sebyde BV u ondersteunen door middel van de implementatie van, en de training op de benodigde software licenties van IBM Security AppScan. Er zijn bijvoorbeeld de volgende mogelijkheden. Outsourced Audits In-House Audits Development Integratie Enterprise Sebyde Security Scan IBM Security AppScan Standard IBM Security AppScan Source IBM Security AppScan Enterprise IBM Security AppScan OnDemand Een Software as a Service (SAAS) versie van AppScan. De service wordt gerunned in de cloud door een team van Sebyde of IBM experts die op gezette tijden uw applicatie scannen. Bedoeld voor bedrijven die geen eigen expertise kunnen en willen opbouwen. Dynamische analyse security testen (DAST) of black-box testen van uw web applicatie vanaf een desktop. Bedoeld voor bedrijven die zelf hun web applicaties willen testen. Statische analyse security testen (SAST) of white-box testen om kwetsbaarheden in de source code van uw applicatie te ontdekken. Bijvoorbeeld om uw testprocedures uit te breiden. Een multi user omgeving waarin simultaan meerdere applicaties kunnen worden gescanned. Met een centrale rapportage omgeving. Bedrijven die geen expertise kunnen en/of willen opbouwen kunnen bijvoorbeeld overstappen op IBM Security AppScan OnDemand. Bedrijven die zelf hun websites (dynamisch) willen testen kunnen gebruik maken van IBM Security AppScan Standard Edition of de IBM Security AppScan Tester Edition. Statische Analyse van de sourcecode als integraal onderdeel van de development lifecycle van web applicaties kan gebeuren met IBM Security AppScan Build Edition of de IBM Security AppScan Source Edition. Tot slot is er de IBM Security AppScan Enterprise Edition voor organisaties die in een multi-user omgeving meerdere applicaties tegelijk willen scannen en gebruik willen maken van een centrale rapportage omgeving in een executive dashboard.

10 SEBYDE SECURITY TRAINING Sebyde BV verzorgt training om de algemene kennis op het gebied van Security te vergroten. Door het vergroten van de kennis op dit gebied zullen de betrokkenen de security aspecten aan het werken binnen de ICT beter begrijpen en een natuurlijk onderdeel laten worden van hun handelen Security Awareness training Elke organisatie heeft er belang bij dat de medewerkers bewust zijn van het feit dat er risico s zitten aan het werken met bedrijfsinformatie en -systemen. Het maakt niet uit wat de verantwoordelijkheden van die medewerkers zijn. Het kunnen medewerkers zijn van de boekhoudafdeling of computerprogrammeurs. Iedereen heeft er tegenwoordig mee te maken en speelt een belangrijke rol in het proces van het beschermen van de eigendommen van het bedrijf. Het belangrijkste doel van de Security Awareness training is om medewerkers bewust te maken van de risico s en ze de juiste security-gewoontes aan te leren die de risico s verlagen. Dit doen we door de risico s die te maken hebben met informatiebeveiliging uit te leggen en adviezen te geven hoe ze die risico s kunnen verkleinen of (beter nog!) vermijden. De onderwerpen die tijdens de training behandeld zullen worden zijn onder andere: Wat is Information Security? Wie spelen een rol? Wie zijn verantwoordelijk? Wat is de waarde van informatie? Hoe kan het beschermd worden? Internet gebruik op de werkplek Security op het werk en thuis Security policies op het werk Desktop / Laptop security Ontevreden werknemers Security aspecten bij gebruik van Fax en Printer Documentenbeheer Thuiscomputers Hoe om te gaan met incidenten Wet- en regelgeving? Virussen, Trojan Horses, Worms, Bots, etc. Het gebruik en onderhoud van passwords PDA s, laptop security (physical) Shoulder Surfing Social engineering Bezoekers (onbekende, niet geautoriseerde personen) Werkplek security

11 De trainingen worden bij de klant gegeven tenzij door het bedrijf anders gewenst. De training duurt een halve dag. (Van 9.00 uur tot uur of van uur tot uur). In overleg is het ook mogelijk om deze training buiten kantooruren te verzorgen in de avonduren. De training wordt gegeven aan een groep van minimaal 3 en maximaal 10 deelnemers. De prijs voor de Security Awareness training is 495 (ex BTW) per persoon voor de eerste 3 personen. 395 (ex BTW) per persoon voor de 4 de en 5 de persoon 345 (ex BTW) voor persoon 6 en meer. Uiteraard ontvangen de deelnemers een kopie van de gepresenteerde informatie en een certificaat dat ze de training hebben gevolgd.

12 SEBYDE SECURITY QUICK ASSESSMENT De Sebyde Security Quick Assessment bestaat uit een gericht onderzoek waarbij samen met de klant meerdere aspecten van IT security tegen het licht worden gehouden. Denk hierbij aan het netwerk, het operating systeem, monitoring, scannen tot identiteit- en toegangsbeheer. Een goede manier om eens te controleren of de gebruikte beveiligingsmaatregelen nog wel actueel en afdoende zijn. Op basis van die informatie kan er een betere inschatting worden gemaakt van de risico s die worden gelopen. De Security Scan kost 2.495, neemt 2 dagen in beslag en bestaat uit drie fases : Invullen Sebyde Security Quick Assessment questionnaire. Informatie inwinnen; Security Quick Assessment meeting met Sebyde BV. Uitlevering Sebyde Quick Assessment rapport + nabespreking.

Sebyde diensten overzicht. 6 December 2013

Sebyde diensten overzicht. 6 December 2013 Sebyde diensten overzicht 6 December 2013 Even voorstellen Sebyde BV is Certified IBM Business Partner voor security systems, gespecialiseerd in applicatie security en security awareness. We leveren diensten

Nadere informatie

Sebyde Prijslijst 30-8-2013

Sebyde Prijslijst 30-8-2013 Sebyde Prijslijst 30-8-2013 PRIJSLIJST Sebyde BV is een bedrijf dat diensten en producten levert om webapplicaties/websites veilig te maken. We helpen bedrijven met het beschermen van hun bedrijfsgegevens,

Nadere informatie

Het Sebyde aanbod. Secure By Design

Het Sebyde aanbod. Secure By Design Het Sebyde aanbod Secure By Design Ons aanbod Security Scan Secure Development Security Awareness Security Assessment 1. Security Scan > Scan van uw web applicatie(s) op kwetsbaarheden. Hiervoor gebruiken

Nadere informatie

White Paper - Quality as a Service & Common Questions. CeneSam, Februari 2014

White Paper - Quality as a Service & Common Questions. CeneSam, Februari 2014 White Paper - Quality as a Service & Common Questions CeneSam, Februari 2014 Executive Summary Een voordeel van Cloud computing is dat software en gegevens in datacenters staan die beheerd worden door

Nadere informatie

Zest Application Professionals Agile Training & Workshops

Zest Application Professionals Agile Training & Workshops De Agile Workshops en trainingen van Zest Application Professionals geven u de noodzakelijke informatie om Agile in uw organisatie te introduceren of te optimaliseren. U doet handson ervaring op en leert

Nadere informatie

ICT Security in de praktijk voorbeelden en aanbevelingen van deskundigen

ICT Security in de praktijk voorbeelden en aanbevelingen van deskundigen ICT Security in de praktijk voorbeelden en aanbevelingen van deskundigen 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 ICT Security in de praktijk voorbeelden en aanbevelingen van deskundigen 4 4 4 4 4 Colofon 4

Nadere informatie

Software Distributie. Universiteit van Amsterdam Systeem en Netwerk Beheer Large Installation Administration. 3 april 2006

Software Distributie. Universiteit van Amsterdam Systeem en Netwerk Beheer Large Installation Administration. 3 april 2006 Universiteit van Amsterdam Systeem en Netwerk Beheer Large Installation Administration 3 april 2006 René Jorissen rjorissen@os3.nl Mark Meijerink mark@os3.nl 1 Samenvatting Samenvatting Om tijd en geld

Nadere informatie

update jan 2015 i T S X DE COLUMN 2 Hans Van de Looy

update jan 2015 i T S X DE COLUMN 2 Hans Van de Looy Your Security is Our Business 23 jan 2015 update DE COLUMN 2 Hans Van de Looy HET NIEUWS 3 BHS Part XIII 18 juni 2015 Workshop Hacken met een Teensy Voorkomen is beter dan genezen HET INTERVIEW 4 Tim Hemel,

Nadere informatie

Centric Security & Continuity Services

Centric Security & Continuity Services 2006 Centric IT Solutions B.V. U ontvangt dit document onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat u dit document vertrouwelijk zal behandelen. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in

Nadere informatie

Criteria voor een veilige webwinkel

Criteria voor een veilige webwinkel Criteria voor een veilige webwinkel Datum: juni 2008 Projectleden: E. Coffy, Koopgemak C. de Jong, Prismarc Communicatieadvies W.A.M. Jongen, Thuiswinkel.org B. Koelewijn, Information Risk Control B.V.

Nadere informatie

UpDate jaargang 19 - editie 1

UpDate jaargang 19 - editie 1 UpDate jaargang 19 - editie 1 Stay Up-to-date! De kwetsbaarheid van websites en verder: Security: meten is weten TUNIX/Quickscan IPv6 Met ISO 27000 naar een Risicomanagement strategie voor Information

Nadere informatie

PRIVACY VAN DE OVERHEID

PRIVACY VAN DE OVERHEID JAARGANG 13 - JUNI 2014 - WWW.INFOSECURITYMAGAZINE.NL infosecurity MAGAZINE NEDERLANDERS VERWACHTEN PRIVACY VAN DE OVERHEID EERSTE OPVALLENDE UITKOMSTEN NATIONALE IT-SECURITY MONITOR BURGER WANTROUWT BEDRIJVEN

Nadere informatie

INTRUSION DETECTION SYSTEMS

INTRUSION DETECTION SYSTEMS INTRUSION DETECTION SYSTEMS WWW.GOVCERT.NL POSTADRES Postbus 84011 2508 AA Den Haag BEZOEKADRES Wilhelmina van Pruisenweg 104 2595 AN Den Haag TELEFOON 070 888 75 55 FAX 070 888 75 50 E-MAIL info@govcert.nl

Nadere informatie

Change Management. Tijd voor een verandering? Gemaakt door: Nabeel Malik & Ralph Veraart. Tijd voor een verandering?

Change Management. Tijd voor een verandering? Gemaakt door: Nabeel Malik & Ralph Veraart. Tijd voor een verandering? Change Management Tijd voor een verandering? Gemaakt door: Nabeel Malik & Ralph Veraart Tijd voor een verandering? Pagina 1 van 79 Tijd voor een verandering? Pagina 2 van 79 Voorwoord Na het goede verloop

Nadere informatie

Zest Application Professionals Training &Workshops

Zest Application Professionals Training &Workshops Het in kaart krijgen van kwetsbaarheden in Websites & Applicaties en hoe deze eenvoudig te voorkomen zijn, wordt in Applicatie Assessments aangetoond en in een praktische Workshop behandelt. U doet hands-on

Nadere informatie

Zest Application Professionals Training &Workshops

Zest Application Professionals Training &Workshops Het in kaart krijgen van kwetsbaarheden in Websites & Applicaties en hoe deze eenvoudig te voorkomen zijn, wordt in Applicatie Assessments aangetoond en in een praktische Workshop behandelt. U doet hands-on

Nadere informatie

Effectiviteit van GRC -Tools

Effectiviteit van GRC -Tools - Ali Çolak & Hasib Haq Post Graduate IT-Audit Opleiding VU Team 945 VU Coach: Rob Christiaanse Bedrijfscoach Guillaume Speear RE CISA Alex van Doorn RE RA Auteurs: Ali Çolak Hasib Haq Student Nr: 1689908

Nadere informatie

d e v e l o p m e n t s e r v i c e s p r o f f e s i o n a l s e r v i c e s p h p t r a i n i n g e n

d e v e l o p m e n t s e r v i c e s p r o f f e s i o n a l s e r v i c e s p h p t r a i n i n g e n d e v e l o p m e n t p r o f f e s i o n a l p h p t r a i n i n g e n Een eerste kennismaking... Ibuildings is in1999 opgericht met als doel zich te specialiseren in het ontwikkelen van websites en webapplicaties.

Nadere informatie

SMARTER BUSINESS SOLUTIONS, POWERED BY IBM

SMARTER BUSINESS SOLUTIONS, POWERED BY IBM 14 SOCIAL BUSINESS DE WINST VAN SOCIAL BUSINESS 24 BUSINESS ANALYTICS 10 SECURITY 18 DATA MINING VOOR BETERE KLANTINZICHTEN BESTAND TEGEN DIGITALE INBRAKEN SMARTER BUSINESS SOLUTIONS, POWERED BY IBM 04

Nadere informatie

HOE EENVOUDIG IS HET OM GEBRUIK TE MAKEN VAN CLOUD COMPUTING?

HOE EENVOUDIG IS HET OM GEBRUIK TE MAKEN VAN CLOUD COMPUTING? Innervate: Januari 2011 WHITEPAPER CLOUD COMPUTING HOE EENVOUDIG IS HET OM GEBRUIK TE MAKEN VAN CLOUD COMPUTING? Lees hier in het kort hoe u zich het best kunt bewegen in de wereld van cloud computing

Nadere informatie

ICT-Beveiligingsrichtlijnen voor webapplicaties Deel 1

ICT-Beveiligingsrichtlijnen voor webapplicaties Deel 1 ICT-Beveiligingsrichtlijnen voor webapplicaties Deel 1 ICT-Beveiligingsrichtlijnen voor webapplicaties Deel 1 Nationaal Cyber Security Centrum Wilhelmina van Pruisenweg 104 2595 AN Den Haag Postbus 117

Nadere informatie

Test. Acceptatie. John Goeree Studentnummer: 20020985. Naam: Plaats en datum: Nieuw Buinen, 10-01-2007 Versie: v1.0

Test. Acceptatie. John Goeree Studentnummer: 20020985. Naam: Plaats en datum: Nieuw Buinen, 10-01-2007 Versie: v1.0 Test & Acceptatie Naam: John Goeree Studentnummer: 20020985 Opdrachtgever: Haagse Hogeschool Plaats en datum: Nieuw Buinen, 10-01-2007 Versie: v1.0 1 Referaat Afstudeerder: Onderwerp: John Goeree Test

Nadere informatie

Identity & Access Management

Identity & Access Management Identity & Access Management Whitepaper Rolf Emmens Information Consultant Security Deze whitepaper laat u de Inter Access visie op en de aanpak rondom de implementatie van Identity & Access Management

Nadere informatie

Beveiliging voor ondernemers

Beveiliging voor ondernemers Beveiliging voor ondernemers Inleiding Voor u ligt een boekje over netwerkbeveiliging. Beveiliging is één van de meest urgente problemen in het bedrijfsleven. Uit onderzoek blijkt dat 64% van de middelgrote

Nadere informatie

SharePoint als sociaal intranet inzetten

SharePoint als sociaal intranet inzetten White Paper SharePoint als sociaal intranet inzetten Het dagelijks werk van een groot aantal medewerkers binnen een organisatie bestaat uit het zoeken, het bewerken, het opslaan en het delen van informatie

Nadere informatie

VOORBEELD INCIDENT MANAGEMENT EN RESPONSEBELEID

VOORBEELD INCIDENT MANAGEMENT EN RESPONSEBELEID VOORBEELD INCIDENT MANAGEMENT EN RESPONSEBELEID Een van de producten van de operationele variant van de Baseline Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten (BIG) Colofon Naam document Voorbeeld Incident

Nadere informatie

White paper: introductie van Cloud Computing

White paper: introductie van Cloud Computing White paper: introductie van Cloud Computing Introductie Cloud computing De explosieve groei van cloud oplossingen en diensten in de afgelopen periode is een situatie die vergelijkbaar is met de meeste

Nadere informatie

TUNIX/UpDate jaargang 14, editie 1

TUNIX/UpDate jaargang 14, editie 1 TUNIX/UpDate jaargang 14, editie 1 Inhoud 2 TUNIX/Klant aan het woord Free Record Shop kiest voor TUNIX 3 TUNIX/Visie Werken buiten de veilige omgeving van het bedrijf 3 TUNIX/Actie Win een ipod! 4 TUNIX/Oplossingen

Nadere informatie

Smartphones en tablets in de bedrijfsomgeving

Smartphones en tablets in de bedrijfsomgeving WAAR LIGGEN DE RISICO S EN WAAR IS DE CONTROLE? Smartphones en tablets in de bedrijfsomgeving Smartphones en tablets, zowel zakelijk als privéeigendom, overspoelen de werkomgeving. Op deze apparaten wordt

Nadere informatie