1. Wat gaat er 1 januari 2013 veranderen op het gebied van de hulpmiddelen? 2. Wat verandert er in de uitleen van hulpmiddelen zoals een hoog/laagbed?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Wat gaat er 1 januari 2013 veranderen op het gebied van de hulpmiddelen? 2. Wat verandert er in de uitleen van hulpmiddelen zoals een hoog/laagbed?"

Transcriptie

1 1. Wat gaat er 1 januari 2013 veranderen op het gebied van de hulpmiddelen? Vanaf 2013 zijn er nog 2 regelingen voor hulpmiddelen die u thuis gebruikt, namelijk de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het uitlenen van hulpmiddelen voor tijdelijke behandeling, verpleging, revalidatie of verzorging wordt in 2013 voortaan door uw zorgverzekeraar geregeld. Eenvoudige loophulpmiddelen zoals krukken of rollator worden in 2013 niet meer vergoed. 2. Wat verandert er in de uitleen van hulpmiddelen zoals een hoog/laagbed? De tijdelijke hulpmiddelen voor uw behandeling, verpleging, revalidatie of verzorging thuis worden vanaf 2013 door uw zorgverzekeraar geregeld. Loophulpmiddelen zoals een rollator of krukken moet u voortaan zelf regelen. 3. Waar kan ik meer informatie over hulpmiddelen vinden? Onafhankelijke informatie over hulpmiddelen vindt u op of Op deze sites vindt u aanwijzingen die u kunnen helpen bij het kiezen van een hulpmiddel dat past bij uw situatie. U kunt ook informatie vragen aan uw zorgverzekeraar, uw gemeente of thuiszorgwinkel 4. Kan ik overstappen naar een andere zorgverzekeraar als ik hulpmiddelen in bruikleen heb gekregen? a, dat kan. Vraag uw zorgverzekeraar wat u in dat geval moet doen.

2 5. Welke hulpmiddelen vallen in 2013 onder de Wmo en onder de Zvw? Hulpmiddelen voor uw behandeling, verpleging, revalidatie en verzorging zitten in het basispakket van de zorgverzekering. Bij een blijvende beperking (handicap) op het gebied van uw zelfredzaamheid, huishouden en vervoer kunt u bij uw gemeente terecht (Wmo). 6. Hoe weet ik bij welk 'loket' ik moet zijn voor een bepaald soort hulpmiddel? Hulpmiddelen voor verpleging, revalidatie en verzorging zitten in het basispakket van de zorgverzekering. Voor hulpmiddelen voor problemen op het gebied van zelfredzaamheid, huishouden of mobiliteit in en om de woning kunt u bij uw gemeente terecht. 7. Voor welk soort hulpmiddelen kan ik in 2013 naar mijn zorgverzekeraar? Hulpmiddelen die bedoeld zijn voor uw behandeling, verpleging, revalidatie, verzorging of voor een specifieke beperking zitten in het basispakket van de zorgverzekering. Raadpleeg uw zorgpolis of informeer bij uw zorgverzekeraar. 8. Voor welk soort hulpmiddelen (voorzieningen) kan ik naar mijn gemeente? Indien u een blijvende beperking (handicap) heeft, kan uw gemeente voorzieningen of hulpmiddelen bieden voor het behoud van zelfredzaamheid, huishouden en mobiliteit in en om uw woning. 9. Kan ik een eenvoudig loophulpmiddel zoals een rollator ook omwisselen voor een scootmobiel of een rolstoel? U heeft niet zonder meer recht op een ander hulpmiddel. De gemeente verstrekt een scootmobiel of rolstoel alleen als u een blijvende beperking (handicap) heeft en dit de goedkoopst adequate oplossing is voor uw vervoer- of verplaatsingsprobleem in en om de woning.

3 10. Waar kan ik vanaf 2013 tijdelijk een hulpmiddel lenen? Tijdelijke hulpmiddelen voor behandeling, verpleging, revalidatie en verzorging zitten in het basispakket van de zorgverzekering. Raadpleeg uw zorgpolis of vraag informatie bij uw zorgverzekeraar of bij een thuiszorgwinkel 11. Welke hulpmiddelen kan ik via mijn zorgverzekering tijdelijk lenen? U kunt hulpmiddelen in bruikleen krijgen voor uw behandeling, verpleging, revalidatie en verzorging, zoals een hoog/laag bed en anti-decubitis matras 12. Wie komt er in aanmerking voor het lenen van een hulpmiddel? Iedereen voor wie bepaalde hulpmiddelen noodzakelijk zijn en die in Nederland recht heeft op het basispakket van de zorgverzekering. Informeer bij uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden. 13. Hoe lang mag ik een hulpmiddel lenen? En wat gebeurt er als ik het hulpmiddel toch langer nodig heb? U kunt hulpmiddelen lenen zolang dat in uw situatie noodzakelijk is. Op het moment dat een rolstoel, drempelhulp, transferhulp, tillift, toiletverhoger, toilet- of douchestoel permanent (levenslang) noodzakelijk zijn, wordt deze door de gemeente verstrekt. Neem dan direct contact op met het Wmo loket van uw gemeente. 14. Heb ik toestemming van mijn zorgverzekeraar nodig voordat ik een hulpmiddel mag lenen? Lees de polisvoorwaarden erop na of vraag informatie bij uw zorgverzekeraar. 15. Welke hulpmiddelen zitten vanaf 2013 niet meer in het basispakket? Eenvoudige loophulpmiddelen, zoals rollator, krukken, looprek, serveerwagen, driepoot etc. zitten zowel voor kort- als langdurend gebruik niet meer in het basispakket.

4 16. Ik word in 2013 aan mijn knie geopereerd. In 2011 kreeg ik na de eerste knieoperatie krukken tijdelijk van de Thuiszorg. Krukken worden in 2013 niet meer vergoed. Moet ik dan zelf voor mijn krukken zorgen? U kunt krukken zelf kopen of huren. Mogelijk heeft uw zorgverzekeraar deze hulpmiddelen in een aanvullende verzekering opgenomen of afspraken gemaakt met leveranciers. Informeer bij uw zorgverzekeraar of een thuiszorgwinkel. 17. Vallen hulpmiddelen die ik tijdelijk leen onder het eigen risico? Hulpmiddelen die u in bruikleen krijgt van uw zorgverzekeraar vallen niet onder het eigen risico en u betaalt geen eigen bijdrage. Hulpmiddelen die u in eigendom krijgt of verbruikt zoals verbandmateriaal vallen wel onder het eigen risico. 18. Ik weet al dat ik bepaalde hulpmiddelen blijvend nodig heb. Kan ik deze eerst lenen? Informeer bij uw zorgverzekeraar voor hulpmiddelen uit het basispakket van de zorgverzekering of informeer bij uw gemeente voor voorzieningen of hulpmiddelen uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). 19. Wat gebeurt er met hulpmiddelen die ik vóór 2013 via de thuiszorgwinkel heb geleend? Deze hulpmiddelen mag u maximaal 26 weken lenen, daarna moeten ze terug naar de leverancier. 20. Waar moet ik een hulpmiddel terugbrengen als ik dat vóór 2013 via de thuiszorg geleend heb? Deze gaan na maximaal 26 weken terug naar de leverancier of organisatie waarvan u de hulpmiddelen heeft geleend. Neem dan contact op met de leverancier. 21. Hoe lang mag ik een hulpmiddel lenen dat ik in 2012 van de thuiszorg heb gekregen? Deze hulpmiddelen mag u maximaal 26 weken gebruiken en daarna gaan ze terug naar de leverancier of organisatie die u de hulpmiddelen heeft geleverd.

5 22. Vanaf 2013 worden eenvoudige loophulpmiddelen zoals krukken en rollator niet meer vergoed. Wat kan ik doen als ik zulke hulpmiddelen nodig heb? Deze hulpmiddelen kunt u zelf kopen of huren bij bijvoorbeeld een thuiszorgwinkel. Het is ook mogelijk dat uw verzekeraar deze hulpmiddelen in een aanvullende zorgverzekering heeft opgenomen of bepaalde afspraken heeft gemaakt met leveranciers. Raadpleeg uw zorgpolis of informeer bij uw zorgverzekeraar of bij een thuiszorgwinkel. 23. Worden krukken of een rollator vergoed met een aanvullende verzekering? De zorgverzekeraar bepaalt welke zorgkosten door een aanvullende verzekering worden vergoed. Raadpleeg uw zorgpolis of informeer bij uw zorgverzekeraar. 24. Waar kan ik terecht als ik een hulpmiddel niet zelf kan betalen? Als u deze kosten niet kunt dragen kunt u mogelijk een beroep doen op bijzondere bijstand. Neem eerst contact op met uw gemeente voordat u kosten maakt. 25. Als ik zelf een hulpmiddel aanschaf, wordt dit dan achteraf vergoed door mijn zorgverzekeraar of gemeente? U kunt beter contact opnemen met uw zorgverzekeraar of gemeente voordat u kosten maakt. 26. Wat kan ik doen voordat ik een eenvoudig loophulpmiddel zelf wil kopen? Informeer bij uw zorgverzekeraar. Die heeft mogelijk afspraken gemaakt met leveranciers en thuiszorgwinkels. Over hulpmiddelen vindt u veel onafhankelijke informatie op of Op deze sites kunt u zoeken welk hulpmiddel het meest geschikt is in uw situatie. Let bij aanschaf op de afstelling, op maat en service. 27. Ik heb van mijn zorgverzekeraar ooit een eenvoudig loophulpmiddel gekregen. Moet ik dit dan per 1 januari 2013 inleveren? Neem contact op met de leverancier van het hulpmiddel of met uw zorgverzekeraar als u het hulpmiddel niet meer nodig hebt.

6 28. Wat moet ik doen met een eenvoudig loophulpmiddel dat ik heb gekregen maar niet meer gebruik? Dat hangt er vanaf of u het hulpmiddel in bruikleen of in eigendom heeft gekregen. Neem contact op met de leverancier die het hupmiddel heeft geleverd.