Canon. 100 jaar Bibliotheek Apeldoorn. Lees alle boeken uit 100 jaar bibliotheek. canon ...

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Canon. 100 jaar Bibliotheek Apeldoorn. Lees alle boeken uit 100 jaar bibliotheek. canon ..."

Transcriptie

1 Canon 100 jaar Bibliotheek Apeldoorn 100 jaar canon... fctie Lees alle boeken uit 100 jaar bibliotheek

2 Canon jaar bibliotheek jaar boeken CODA koos uit elk jaar van het bestaan van de bibliotheek een boek dat in het jaar van verschijnen spraakmakend was in 2012 nog altijd gelezen wordt en ook nu nog te koop is De Canon bestaat uit een mix van Nederlandse en vertaalde literatuur, populaire boeken en jeugdboeken. Misschien zijn er voor u oude bekenden bij die herinneringen oproepen. Of ontdekt u waarom deze boeken nog steeds gelezen worden.

3 1912 C. Joh. Kieviet Toen Dik Trom een jongen was Dik Trom is, zoals zijn vader al bij zijn geboorte zei, een bijzondere jongen. In zijn dorp haalt hij allerlei kwajongensstreken uit Alain-Fournier Het grote avontuur Als een iets oudere jongen in zijn gezin komt wonen, wordt het leven van een vijftienjarige scholier een stuk minder saai Chr. van Abkoude Pietje Bell De belevenissen van een Rotterdamse belhamel in het begin van de 20e eeuw Nescio Titaantjes Novelle over een groepje hooggestemde maar weinig daadkrachtige jongemannen James Joyce Een portret van de kunstenaar als jongeman Deels autobiografische roman waarin de Ierse auteur beschrijft hoe hij zich wilde bevrijden van de banden van godsdienst, vaderland en familie, teneinde zich onbelemmerd aan zijn kunst te kunnen wijden Jacobus van Looy Jaapje Jeugdherinneringen aan de jaren die de schrijver doorbracht in het Burgerweeshuis te Haarlem.

4 1918 Henri Barbusse Het vuur Autobiografisch relaas van de verschrikkingen in de Franse loopgraven in de Eerste Wereldoorlog Cissy van Marxveldt De H.B.S. tijd van Joop ter Heul De rebelse Joop flierefluit door het leven en haar H.B.S. tijd, onbekommerd dollend met haar vriendinnen van de Jopopinoloukicoclub Sigrid Undset Kristin Lavransdochter Levensverhaal van een onconventionele Noorse vrouw, gesitueerd in de Middeleeuwen Carry van Bruggen Het huisje aan de sloot De ontwikkeling van een jong meisje in een joods milieu rond Herman Hesse Siddhartha Spirituele tocht van een rusteloze jonge brahmanenzoon, die zijn huis verlaat om innerlijke rust te vinden Theo Thijssen Kees de jongen Een arme schoenmakersjongen weet met zijn fantasie zijn eenvoudige bestaan betekenisvol te maken.

5 1924 Johan Fabricius De scheepsjongens van Bontekoe Tijdens de zeereis met een koopvaardijschip naar Oost-Indië rond 1620 beleven drie jongens veel avonturen en tegenslagen waardoor zij grote vrienden van elkaar worden Franz Kafka Het proces Een jongeman staat terecht zonder dat hem duidelijk wordt op welke beschuldiging Agatha Christie De moord op Roger Ackroyd Wanneer in een rustig dorp een vooraanstaand man vermoord is en de politie bij het zoeken naar de dader op het verkeerde spoor dreigt te raken, zorgt een detective in ruste op vernuftige wijze voor de ontknoping Cissy van Marxveldt n Zomerzotheid Vakantieverhaal over een stel studentes die door een naamsverwisseling allerlei misverstanden en komische situaties veroorzaken in de jaren twintig van de 20e eeuw D.H. Lawrence Lady Chatterley s lover/ Lady Chatterley s minnaar Een jonge vrouw, die vervreemd is van haar echtgenoot, voelt zich in haar eenzaamheid aangetrokken tot de jachtopziener, die haar verleidt tot een intens sensueel en seksueel leven E.M. Remarque Van het westelijk front geen nieuws Beschrijving van de verschrikkingen van de stellingenoorlog in Frankrijk.

6 1930 Arthur van Schendel Het fregatschip Johanna Maria Roman over een zeilmaker en over het schip dat voor hem lange tijd een onbereikbaar ideaal blijft M.H. Székely-Lulofs Rubber De hoogtijdagen van de rubberplanters in Deli (Sumatra) en de crisis van omstreeks 1930 die een eind maakte aan vele carrières J. Slauerhoff Het verboden rijk Het lot van de verbannen 16e eeuwse Portugese dichter Camoes en dat van een 19e eeuwse Ierse marconist vallen samen in een schipbreuk voor het schiereiland Macao Willem Elsschot Kaas De lotgevallen van een ambtenaar die een nieuw leven tracht te beginnen als agent van een kaasimport-firma F. Bordewijk Bint De ervaringen van een beginnend leraar aan een school waar een ijzeren discipline heerst E. du Perron Het land van herkomst Openhartige beschrijving van de jeugd van de schrijver op Java en zijn latere leven in Parijs.

7 1936 Margaret Mitchell Gejaagd door de wind Een jonge aristocratische vrouw uit Georgia tracht zonder scrupules en ten koste van de tradities van haar klasse iets te redden uit de ruïnes van de Amerikaanse Burgeroorlog ( ), waarin de beschaving van het Zuiden verloren ging J.R.R. Tolkien De hobbit De hobbit Bilbo onderneemt met de tovenaar Gandalf en dertien Dwergen een avontuur om een schat die de Draak Smaug van de Dwergen gestolen heeft terug te winnen Daphne du Maurier Rebecca Op een Engels landgoed voelt de tweede echtgenote van de eigenaar zich belaagd door de geest van de eerste John Steinbeck The grapes of wrath/ De druiven der gramschap Een arme, werkloze pachtersfamilie in Oklahoma hoopt het geluk te vinden op de plantages in Californië Jan de Hartog Hollands glorie Het bewogen levensverhaal van een kapitein bij de zeesleepvaart aan het begin van de 20e eeuw Godfried Bomans Erik of Het klein insectenboek 8-jarige Erik beleeft allerlei avonturen in de insectenwereld, waar niets menselijks vreemd is.

8 1942 Albert Camus De vreemdeling In Algerije spelend verhaal, waarin een jonge Fransman onder invloed van de loop der gebeurtenissen en de hitte van de zon een Arabier doodt, en veroordeeld wordt tot de guillotine Antoine de Saint-Exupéry De kleine prins Weemoedig-poëtisch sprookje waarin een prinsje van een andere planeet aan een piloot vertelt over zijn ervaringen Etty Hillesum Brieven Brieven uit het doorgangskamp Westerbork, geschreven in de periode november 1942 tot september George Orwell Animal farm/ De boerderij der dieren Satire op het communisme, in het bijzonder het stalinisme, waarin een boerderij door de dieren zelf wordt overgenomen Willem Elsschot Het dwaallicht De nachtelijke tocht van de verteller met drie oosterse zeelieden die op zoek zijn naar een onvindbare vrouw Anne Frank Het Achterhuis Dagboek van een joods meisje, dat in de Tweede Wereldoorlog met haar ouders, zusje en anderen ondergedoken is in een achterhuis op een Amsterdamse gracht. Zij spreekt zich met grote openhartigheid uit over alles wat haar van haar 13e tot haar 15e jaar bezighoudt.

9 1948 Hella S. Haasse Oeroeg De vriendschap tussen een Europese en een Indische jongen in Nederlands-Indië kan door verschillende voorvallen geen stand houden George Orwell 1984 Anti-utopie van de westerse wereld anno 1984, waarin de enkeling ten onder gaat in een volkomen kansloze strijd tegen een totalitair bewind Simon Vestdijk De koperen tuin In een kleine provinciestad groeit tussen een aankomend medisch student en de dochter van een alcoholistische dirigent een problematische liefde J.D. Salinger The catcher in the rye/ De vanger in het koren De gedachten en de gevoelens van een 16-jarige Amerikaanse jongen die van school is gestuurd en door New York zwerft Ernest Hemingway The old man and the sea De oude man en de zee Een oude Cubaanse visser die lang niets gevangen heeft, gaat ver de zee op om zich te bewijzen tegenover zijn jongere collega s Jacoba van Velde De grote zaal De laatste levensdagen van een oude vrouw in een verzorgingstehuis.

10 1954 William Golding The lord of the flies/heer der vliegen Een groep jongens belandt na een vliegtuigcrash op een tropisch onbewoond eiland. Al vlug ontstaan er twee groepen; de rivaliteit tussen beide mondt uit in een bloedige oorlog Vladimir Nabokov Lolita Relaas van de fatale liefde van een volwassen man voor een nog heel jong, maar geraffineerd meisje J.R.R. Tolkien The lord of the rings/ In de ban van de ring De Hobbit Frodo krijgt een gouden ring die grote macht in zich draagt. Het kwaad kan alleen verslagen worden door de Ring te vernietigen. De enige plaats waar dit gedaan kan worden is het vuur van de Doemberg, waar de Ring ook gesmeed werd Marga Minco Het bittere kruid De lotgevallen van een joods gezin in Nederland in de Tweede Wereldoorlog Boris Pasternak Dr. Zhivago De levensgeschiedenis van een Russische arts, tegen de achtergrond van de tumultueuze politieke ontwikkelingen in Rusland tussen 1905 en Harry Mulisch Het stenen bruidsbed Een Amerikaanse deelnemer aan een congres te Dresden wordt herinnerd aan het bombardement op deze stad in 1945, dat hij mee uitvoerde.

11 1960 Harper Lee Spaar de spotvogel Het dagelijks leven in een klein stadje in Alabama en de gebeurtenissen rond een proces tegen een jonge zwarte man, verdacht van een zedendelict, gezien door de ogen van twee kinderen Remco Campert Het leven is vurrukkulluk In een groepje jonge kunstenaars speelt de liefde een grote rol Jan Wolkers Kort Amerikaans Een jongeman met een door een litteken geschonden gezicht, tracht zich tijdens de Tweede Wereldoorlog te ontworstelen aan zijn seksuele remmingen en zijn christelijke opvoeding J.J. Voskuil Bij nader inzien Rond 1950 spelen in Amsterdam in een vriendenkring van studenten Nederlands discussies over politiek en literatuur een sleutelrol Jan Cremer Ik Jan Cremer Autobiografisch getinte schelmenroman over een jonge, avonturierende kunstenaar Jan Wolkers Terug naar Oegstgeest Bezoeken aan zijn geboorteplaats zijn voor de schrijver aanleiding tot het vertellen van episoden en gebeurtenissen uit zijn jeugd.

12 1966 W.F. Hermans Nooit meer slapen De studiereis van een jonge geoloog naar Noorwegen wordt wetenschappelijk gezien een fiasco, maar leidt wel tot meer zelfinzicht Gabriel Garcia Márquez Honderd jaar eenzaamheid Ontstaan, bloei en verval van het geslacht der Buendia s in de door hen gestichte stad Macondo Jef Geeraerts Gangreen I De met name erotische ervaringen van een Belgische kolonist in Belgisch Congo Jan Wolkers Turks fruit Tragikomische episoden, vol erotiek, dood en ellende, uit de relatie tussen een kunstenaar en de vrouw die hem verliet Annie M.G. Schmidt Minoes Als Tibbe, de journalist, in aanraking komt met juffrouw Minoes, is het zoeken naar nieuwtjes voor de krant geen probleem meer. Minoes spreekt en verstaat kats omdat ze zelf vroeger een kat is geweest W.F. Hermans Herinneringen van een engelbewaarder De belevenissen van een officier van justitie in de meidagen van 1940 staan symbool voor de chaos en besluiteloosheid in Nederland gedurende deze periode.

13 1972 Hugo Claus Het jaar van de kreeft De hartstochtelijke doch hopeloze verhouding tussen een geslaagde zakenman en een chaotische nerveuze en seksueel gefrustreerde revuekapster Thea Beckman Kruistocht in spijkerbroek Dolf Wega (15) belandt door een tijdmachine plotseling in de Kinderkruistocht van Omdat hij niet meer terug kan naar de 20e eeuw, besluit hij met 8000 kinderen mee te trekken op hun gevaarlijke tocht over de Alpen Simon Carmiggelt Brood voor de vogeltjes Verzameling cursiefjes eerder onder het pseudoniem Kronkel verschenen in de dagbladen van de Paroolpers Erica Jong Het ritsloze nummer Een Amerikaanse, die haar echtgenoot vergezelt naar een psychiatrisch congres in Wenen, laat zich door een congresdeelnemer overhalen tot een tocht door Europa Anja Meulenbelt De schaamte voorbij Autobiografisch verslag van de ontwikkeling van de schrijfster van jong meisje tot bewuste, actieve feministe Yvonne Keuls Jan Rap en z n maat Persoonlijke ervaringen in dagboekvorm van een medewerkster van een opvanghuis voor merendeels uit kindertehuizen weggelopen kinderen.

14 1978 John Irving De wereld volgens Garp Het leven van een jonge schrijver en worstelenthousiast tegen de achtergrond van het Amerika in de periode na de moord op Kennedy Christiane F. Wir Kinder vom Bahnhof Zoo/ Verslag van een junkie Het verhaal van een Berlijns meisje van ongeveer 15 jaar, dat verslaafd is aan heroïne en zich prostitueert om aan het nodige geld te komen Umberto Eco De naam van de roos Historisch-filosofische roman spelend in 1327 waarin een Engelse monnik in een Noord-Italiaanse abdij een serie moorden probeert op te lossen Gerard Reve De vierde man Na een lezing strandt de auteur in een vreemde stad waar een mysterieuze vrouw zich over hem ontfermt Harry Mulisch De aanslag Een man, die als jongen in de Tweede Wereldoorlog door een misverstand zijn familie verloor, wordt op verschillende momenten in zijn leven met de schuldvraag geconfronteerd Hugo Claus Het verdriet van België Portret van het Vlaamse leven van 1939 tot Een tijd die zich kenmerkt door oorlog, verzet en collaboratie. Hoofdpersoon is de 11-jarige Louis, die uit alle macht duidelijkheid probeert te vinden in de verwarring en leugenachtigheid om hem heen.

15 1984 J. Bernlef Hersenschimmen Een dementerende man beschrijft zijn steeds groter wordende isolement Isabel Allende Het huis met de geesten Een familiekroniek over vier generaties, vanaf het begin van de 20e eeuw tot in de jaren zeventig, toen de militaire dictatuur een einde maakte aan het socialistische bewind van Salvador Allende in Chili Jean Auel De Mammoetjagers In de IJstijd ontmoet een jong meisje, na drie jaar alleen te hebben rondgezworven, een man met wie zij verder trekt naar zijn stam van mammoetjagers Peter R. de Vries De ontvoering van Alfred Heineken Beschrijving van hoe de ontvoerders van de Nederlandse biermagnaat en zijn chauffeur hun misdaad voorbereidden, uitvoerden en werden ontdekt en berecht. Gebaseerd op gegevens van een der daders, Cor van Hout A.F.Th. van der Heijden Het leven uit een dag Een jongen die opgroeit in een wereld waar de mens slechts een dag leeft en de liefdesdaad eenmalig is, vermoordt samen met zijn vriendin een blinde man om zodoende in de hel terecht te komen waar de dingen wel herhaalbaar zijn Salman Rushdie De duivelsverzen Vrijmoedig spel met het islamitische geloofsgoed waarin twee Indiase acteurs na een val uit een vliegtuig goed en kwaad belichamen.

16 1990 Benoîte Groult Zout op mijn huid Tussen een zeer ontwikkelde Parisienne en een ongecompliceerde Bretonse visser bloeit een verstandelijk gezien onwaarschijnlijke, maar niettemin blijvende hartstochtelijke liefde op Connie Palmen De wetten In zeven jaar ontmoet een vrouw zeven mannen. Zij begeert in hen vooral hun wetenschappelijk talent dat hen in staat stelt de wereld te begrijpen en te beoordelen Donna Tartt De verborgen geschiedenis Vier jongens en een meisje vormen een exclusief groepje studenten klassiek Grieks aan een Amerikaans college waar hun experimenten met oude Griekse riten leiden tot twee moorden Tessa de Loo De tweeling Als een zesjarige tweeling na het overlijden van de ouders op brute wijze van elkaar gescheiden wordt, proberen zij na vijftig jaar nader tot elkaar te komen Jostein Gaarder De wereld van Sofie Een 15-jarig meisje wandelt aan de hand van een leermeester de geschiedenis van de filosofie door Bernard Schlink De voorlezer Een jongeman kijkt terug op de relatie die hij als 15-jarige had met een 36-jarige vrouw met een geheim oorlogsverleden.

17 1996 Geert Mak Hoe God verdween uit Jorwerd Beschrijving van de veranderingen die zich met name in de periode voordeden in en rond het Friese dorp Jorwerd Marianne Fredriksson Anna, Hanna en Johanna Drie generaties Zweedse vrouwen moeten onder zeer verschillende omstandigheden hun positie bevechten J.K. Rowling Harry Potter en de geheime kamer Harry Potter gaat na zijn vakantie terug naar Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus om daar van het ene in het andere avontuur terecht te komen Karel Glastra van Loon De passievrucht Als een man verneemt dat hij onvruchtbaar is, vraagt hij zich af wie de vader is van het kind van zijn (inmiddels overleden) vriendin J.J. Voskuil De dood van Maarten Koning (laatste deel van de serie Het Bureau) Autobiografisch getint relaas van het leven van een voormalige medewerker aan een wetenschappelijk instituut na zijn pensionering Carlos Ruiz Zafón De schaduw van de wind Een jongen wordt rond 1945 door zijn vader betrokken bij occulte kringen die langzamerhand zijn leven gaan beheersen.

18 2002 Yann Martel Het leven van Pi Na een schipbreuk belandt een Indiase jongen samen met een Bengaalse tijger in een reddingsboot Khaled Hosseini De vliegeraar Een Afghaanse vluchteling in de Verenigde Staten wordt geconfronteerd met het verleden toen hij als kind een hechte band had met de zoon van zijn huisbediende, totdat een gruwelijk voorval hen voorgoed uit elkaar dreef Dan Brown De Da Vinci code Een Amerikaanse kunsthistoricus wordt verdacht van een moord in het Louvre. Dat dwingt hem via cryptische aanwijzingen de ware schuldige te vinden Jan Siebelink Knielen op een bed violen Een tuinder raakt in de ban van een calvinistische predikant, zoals eerder zijn diep religieuze vader Kader Abdolah Het huis van de moskee De wederwaardigheden van de grote familie van een Iraanse tapijthandelaar, die het huis van de moskee bewoont, tegen de achtergrond van de islamitische revolutie in Elizabeth Gilbert Eten, bidden, beminnen Na een problematische scheiding maakt een jonge vrouw een spirituele reis naar Italië, India en Indonesië in een poging zichzelf te hervinden.

19 2008 Suzanna Jansen Het pauperparadijs Aan de hand van haar familiegeschiedenis beschrijft een journaliste anderhalve eeuw Nederlandse armoede en armoedebestrijding, te beginnen met het heropvoedingexperiment in Veenhuizen in Drenthe Stieg Larsson Mannen die vrouwen haten (Millennium trilogie) Een journalist doet onderzoek naar de verdwijning van een nicht van een grootindustrieel, maar heeft geen vermoeden van de duistere geheimen waarmee hij in aanraking komt Tatiana de Rosnay Haar naam was Sarah Als een Amerikaanse journaliste onderzoek doet naar de Jodenvervolging in Frankrijk, stuit ze op een geheim van haar schoonfamilie Jonas Jonasson De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween Op zijn honderdste verjaardag ontvlucht een man het door hem zo gehate bejaardencentrum en ontvreemdt bij het busstation een zware koffer die gevuld blijkt te zijn met zwart geld.

20 NOOIT MEER SLAPEN... lees alle boeken uit 100 jaar bibliotheek CODA Centrale Bibliotheek Vosselmanstraat CL Apeldoorn tel.: (055) CODA Bibliotheek De Maten Violierenplein DR Apeldoorn tel.: (055) CODA dok Zuid 1e Wormenseweg GZ Apeldoorn tel.: (055) CODA Boekenbus tel.: (055)

3 minuten: Geef een samenvatting van het verhaal. 3 minuten: Wat is jouw mening over. Onderbouw je mening.

3 minuten: Geef een samenvatting van het verhaal. 3 minuten: Wat is jouw mening over. Onderbouw je mening. Geef een samenvatting van het verhaal. Geef een samenvatting van het verhaal. Geef een samenvatting van het verhaal. Vertel alles wat je weet over de hoofdpersoon. Vertel alles wat je weet over de hoofdpersoon.

Nadere informatie

Enkele vragen aan Kristin Harmel

Enkele vragen aan Kristin Harmel Enkele vragen aan Kristin Harmel Waar gaat Zolang er sterren aan de hemel staan over? Zolang er sterren aan de hemel staan gaat over Hope McKenna- Smith, eigenaresse van een bakkerij in Cape Cod. Ze komt

Nadere informatie

6,1. Boekverslag door R woorden 26 juli keer beoordeeld

6,1. Boekverslag door R woorden 26 juli keer beoordeeld Boekverslag door R. 2024 woorden 26 juli 2013 6,1 7 keer beoordeeld Auteur Tatiana de Rosnay Genre Psychologische roman, Oorlogsroman Eerste uitgave 2007 Vak Nederlands Methode Op nieuw niveau A. Boekgegevens

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Een leeg huis door Marga Minco

Boekverslag Nederlands Een leeg huis door Marga Minco Boekverslag Nederlands Een leeg huis door Marga Minco Boekverslag door een scholier 1542 woorden 17 december 2001 6,6 65 keer beoordeeld Auteur Genre Marga Minco Roman Eerste uitgave 1966 Vak Nederlands

Nadere informatie

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren Geschiedenis kwartet jagers en boeren jagers en boeren jagers en boeren Reusachtige stenen die door mensen op elkaar gelegd zijn. Zo maakten ze een begraafplaats. * Hunebedden * Drenthe * Trechterbekers

Nadere informatie

Boekverslag Engels The bigger book of Lydia door Margaret Willey

Boekverslag Engels The bigger book of Lydia door Margaret Willey Boekverslag Engels The bigger book of Lydia door Margaret Willey Boekverslag door een scholier 1428 woorden 4 december 2003 8,4 8 keer beoordeeld Auteur Margaret Willey Eerste uitgave 1983 Vak Engels A)

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Van de koele meren des doods door Frederik van Eeden

Boekverslag Nederlands Van de koele meren des doods door Frederik van Eeden Boekverslag Nederlands Van de koele meren des doods door Frederik van Eeden Boekverslag door een scholier 1675 woorden 5,8 42 keer beoordeeld 2 november 2001 Auteur Frederik van Eeden Genre Psychologische

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag door een scholier 1178 woorden 11 oktober 2016 3,9 9 keer beoordeeld Auteur Genre Anne Frank Geschiedenis, Dagboek, Eerste uitgave 1947

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Kruistocht in spijkerbroek door Thea Beckman

Boekverslag Nederlands Kruistocht in spijkerbroek door Thea Beckman Boekverslag Nederlands Kruistocht in spijkerbroek door Thea Beckman Boekverslag door een scholier 2090 woorden 18 mei 2006 5,7 83 keer beoordeeld Auteur Genre Thea Beckman Jeugdboek, Geschiedenis Eerste

Nadere informatie

Van eigen bodem Nederlandse auteurs

Van eigen bodem Nederlandse auteurs Van eigen bodem Nederlandse auteurs Hajar en Daan Anker, Robert Loverboy Appel, René Boven is het stil Bakker, Gerbrand De oesters van Nam Kee Beijnum, Kees van Bevroren vuurwerk Belcampo Hersenschimmen

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie

6,5. Spreekbeurt door Een scholier 1334 woorden 28 december keer beoordeeld. Geschiedenis ANNE FRANK. Mijn hoofdstukken zijn:

6,5. Spreekbeurt door Een scholier 1334 woorden 28 december keer beoordeeld. Geschiedenis ANNE FRANK. Mijn hoofdstukken zijn: Spreekbeurt door Een scholier 1334 woorden 28 december 2004 6,5 200 keer beoordeeld Vak Geschiedenis ANNE FRANK Mijn hoofdstukken zijn: - Voor de onderduik - Tijdens de onderduik - De onderduikers - Kitty

Nadere informatie

De gelijkenis van de verloren zoon.

De gelijkenis van de verloren zoon. De gelijkenis van de verloren zoon. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen te leren.

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De vriendschap door Connie Palmen

Boekverslag Nederlands De vriendschap door Connie Palmen Boekverslag Nederlands De vriendschap door Connie Palmen Boekverslag door een scholier 1900 woorden 21 mei 2000 5,4 30 keer beoordeeld Auteur Genre Connie Palmen Psychologische roman, Filosofische roman

Nadere informatie

Overzichtslijst (geordend op auteur) Nederlandse lit. na 1880 Los geld

Overzichtslijst (geordend op auteur) Nederlandse lit. na 1880 Los geld Los geld Appel, René Ooievaar : Amsterdam Als een makelaar verstrikt raakt in het net van een dubieuze vastgoedhandelaar, laat hij zijn eigen vrouw ontvoeren. GENRE: THRILLER Boven is het stil Bakker,

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag door S. 1705 woorden 9 december 2015 7,3 7 keer beoordeeld Auteur Genre Anne Frank Geschiedenis, Dagboek, Eerste uitgave 1947 Waargebeurd,

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

4,3. Boekverslag door een scholier 1947 woorden 29 maart keer beoordeeld. Psychologische roman, Oorlogsroman Eerste uitgave 1957 Nederlands

4,3. Boekverslag door een scholier 1947 woorden 29 maart keer beoordeeld. Psychologische roman, Oorlogsroman Eerste uitgave 1957 Nederlands Boekverslag door een scholier 1947 woorden 29 maart 2012 4,3 2 keer beoordeeld Auteur Marga Minco Genre Psychologische roman, Oorlogsroman Eerste uitgave 1957 Vak Nederlands Titel: Het bittere kruid Schrijver:

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands La place de la bastille door Leon de Winter

Boekverslag Nederlands La place de la bastille door Leon de Winter Boekverslag Nederlands La place de la bastille door Leon de Winter Boekverslag door een scholier 1671 woorden 14 januari 2002 6,9 81 keer beoordeeld Auteur Genre Leon de Winter Psychologische roman Eerste

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

Kader Abdolah: motief Bernlef F. Bordewijk ideeën roman

Kader Abdolah: motief Bernlef F. Bordewijk ideeën roman Kader Abdolah: Abdolah is een van de meest succesvolle allochtone schrijvers in Nederland. Hij verwerkt zijn achtergrond in elk boek. Geef aan in jullie presentatie op welke manier hij dat heeft gedaan.

Nadere informatie

3 Is dit een jongen of een meisje? 7 Is dit een vork of een mes?

3 Is dit een jongen of een meisje? 7 Is dit een vork of een mes? A1 Woordenlijst boek jongen mes stoel glas kind pen tafel hand kopje plant telefoon hoed lamp potlood theepot hoofd land ring vinger huis man sigaar vork jas meisje sigaret vrouw OEFENING 1 Is dit een

Nadere informatie

5,5. Boekverslag door I woorden 20 juni keer beoordeeld. Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Nederlands.

5,5. Boekverslag door I woorden 20 juni keer beoordeeld. Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Nederlands. Boekverslag door I. 1450 woorden 20 juni 2013 5,5 4 keer beoordeeld Auteur Harry Mulisch Genre Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Vak Nederlands Methode Nieuw Nederlands Inleiding Ik heb voor het

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Onderduiken Mijn spreekbeurt gaat over mensen die in de tweede wereldoorlog zijn ondergedoken. Mijn werkstuk heb ik gemaakt over Anne Frank. Anne Frank is in de tweede wereld oorlog ook ondergedoken. Vandaar

Nadere informatie

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Van de oogst van hun land en van hun dieren Jagers & boeren Wat

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Unicef Hoofdstuk 1: Geschiedenis van Unicef Unicef is de Kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties (VN). De Verenigde Naties zijn een verbond van (bijna) alle landen van de wereld. Deze landen hebben

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag door een scholier 1852 woorden 24 maart 2009 6,7 18 keer beoordeeld Auteur Genre Anne Frank Geschiedenis, Dagboek, Eerste uitgave 1947

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De moeder van David S.

Boekverslag Nederlands De moeder van David S. Boekverslag Nederlands De moeder van David S. door Yvonne Keuls Boekverslag door een scholier 2184 woorden 6 januari 2003 6 7 keer beoordeeld Auteur Genre Yvonne Keuls Psychologische roman, Eerste uitgave

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De moeder van David S.

Boekverslag Nederlands De moeder van David S. Boekverslag Nederlands De moeder van David S. door Yvonne Keuls Boekverslag door B. 3143 woorden 3 maart 2013 7,7 3 keer beoordeeld Auteur Genre Yvonne Keuls Psychologische roman, Eerste uitgave 1980 Waargebeurd

Nadere informatie

Bachelorexamen Nederlands

Bachelorexamen Nederlands Bachelorexamen Nederlands 1. Richtlijnen Bachelorexamen Nederlands 1.1. Inleiding 1.2. Scriptie 1.3. Lectuurlijst 1.4. Literair essay 1.5. Map taalkunde 1.6. Map land en volk 1.7. Vertaling 1.8. Conclusie

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Majesteit, Koninklijke Hoogheid, excellenties, dames en heren,

Majesteit, Koninklijke Hoogheid, excellenties, dames en heren, Toespraak van de minister-president, mr. dr. Jan Peter Balkenende, bijeenkomst ter ere van de 50 ste verjaardag van de Verdragen van Rome, Ridderzaal, Den Haag, 22 maart 2007 Majesteit, Koninklijke Hoogheid,

Nadere informatie

Ben je slachtoffer? Folder voor jongeren

Ben je slachtoffer? Folder voor jongeren Ben je slachtoffer? Folder voor jongeren Mijn leven veranderde zo n drie jaar geleden. Juist de dag voor mijn mama s verjaardag kreeg ze van mijn vader een kogel door het hoofd. Wonder boven wonder overleefde

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Twee vrouwen door Harry Mulisch

Boekverslag Nederlands Twee vrouwen door Harry Mulisch Boekverslag Nederlands Twee vrouwen door Harry Mulisch Boekverslag door Nina 2048 woorden 9 april 2016 8,2 3 keer beoordeeld Auteur Genre Harry Mulisch Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Vak Methode

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het zijn wonderlijke verhalen, de verhalen rond de geboorte van Jezus: Maria, die zwanger is door de heilige Geest, Jozef, die in een droom een engel

Nadere informatie

Lesbrief. Haar naam was Sarah Tatiana de Rosnay

Lesbrief. Haar naam was Sarah Tatiana de Rosnay Lesbrief Haar naam was Sarah Tatiana de Rosnay Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Rotzooi in mijn hoofd door Arno Bohlmeijer

Boekverslag Nederlands Rotzooi in mijn hoofd door Arno Bohlmeijer Boekverslag Nederlands Rotzooi in mijn hoofd door Arno Bohlmeijer Boekverslag door een scholier 1573 woorden 9 juni 2006 8,3 14 keer beoordeeld Auteur Genre Arno Bohlmeijer Jeugdboek Eerste uitgave 1999

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afgelopen maandag hebben we met de deelnemers van de kring Eigentijds Bijbellezen Paasverhalen gelezen. Vier verhalen van de opstanding, verteld door

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Kiezen voor Latijn en/of Grieks? Als leerling in het laatste jaar van de basisschool sta jij voor een belangrijke keuze. Welke studierichting moet je gaan volgen in het

Nadere informatie

Wanneer Sylvia en Laura naar een toneelstuk gaan. Ontmoet Silvia Alfred en het klikt gelijk tussen hun.

Wanneer Sylvia en Laura naar een toneelstuk gaan. Ontmoet Silvia Alfred en het klikt gelijk tussen hun. Boekverslag door een scholier 1916 woorden 14 februari 2003 5,5 21 keer beoordeeld Auteur Genre Harry Mulisch Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Vak Nederlands Samenvatting: Laura is al een paar

Nadere informatie

Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek.

Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek. Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek. 19 februari 2015 Goedemiddag, Ik ben heel blij met deze tentoonstelling. Als dochter van een oorlogsvrijwilliger

Nadere informatie

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx x x x x xx x xx xx x xx xxx xx xx xx xxx x xx x xxxx x EEN KNOTSGEKKE xxx x xxxx HICHAM BENOHOUD xxx xxxxx xxxx xxxxx xx Salle de Classe, série 2 KLASFOTO! xxxx xxxxxx xx xxxxx xx xxxxxx x xxxxx xx x xxxxxx

Nadere informatie

Anne Frank, haar leven

Anne Frank, haar leven Vragen en opdrachten bij: Anne Frank, haar leven Doe meer met Leeslicht! Bij alle boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het meisje met het rode haar door Theun de Vries

Boekverslag Nederlands Het meisje met het rode haar door Theun de Vries Boekverslag Nederlands Het meisje met het rode haar door Theun de Vries Boekverslag door een scholier 1549 woorden 6 oktober 2001 5,1 13 keer beoordeeld Auteur Genre Theun de Vries Oorlogsroman Eerste

Nadere informatie

KIJKWIJZER FDN MUSEUM

KIJKWIJZER FDN MUSEUM KIJKWIJZER FDN MUSEUM Welkom in Heerenveen Museum. Hier ontdek je het verhaal van Heerenveen. Je gaat straks kijken naar het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum. Domela had een duidelijke mening over drank

Nadere informatie

Titel Beschrijving Onderwerp. volksverhuizingen - byzantium - duitse rijk. wereld geschiedenis deel 5. renaissance - reformatie - ontdekkingsreizen

Titel Beschrijving Onderwerp. volksverhuizingen - byzantium - duitse rijk. wereld geschiedenis deel 5. renaissance - reformatie - ontdekkingsreizen Object Object c00250 boek Titel Beschrijving Onderwerp wereld geschiedenis deel 5 volksverhuizingen - byzantium - duitse rijk c00253 boek c00251 boek c00252 boek c00246 boek c00247 boek c00248 boek c00249

Nadere informatie

10. Gebarentaal [1/3]

10. Gebarentaal [1/3] 10. Gebarentaal [1/3] 1 Gebarentalen Stel, je kunt niets horen. Je bent doof. Hoe praat je dan met andere mensen? Je kunt liplezen, maar dat is moeilijk en je mist dan toch nog veel van het gesprek. Bovendien

Nadere informatie

Antoine de Saint-Exupéry, schrijver en brokkenpiloot

Antoine de Saint-Exupéry, schrijver en brokkenpiloot Antoine de Saint-Exupéry, schrijver en brokkenpiloot Als iemands portret in Frankrijk al drie keer op een postzegel is afgebeeld, kan die persoon ongetwijfeld beschouwd worden als een beroemde Fransman.

Nadere informatie

Leven in veiligheid. Artikel 1, Vluchtelingenverdrag van Genève, 1951

Leven in veiligheid. Artikel 1, Vluchtelingenverdrag van Genève, 1951 Leven in veiligheid Niemand laat zonder reden zijn familie, vrienden en bezittingen achter. Vluchtelingen kunnen niet anders. De situatie in hun eigen land is te gevaarlijk om er te blijven. Ze vluchten

Nadere informatie

Rodekruisziekenhuisbibliotheken. Opleiding voorlezen voor ouderen

Rodekruisziekenhuisbibliotheken. Opleiding voorlezen voor ouderen Rodekruisziekenhuisbibliotheken Opleiding voorlezen voor ouderen Onze werking richt zich tot Langdurig zieken Personen die verblijven in Een rustoord Een rust- en verzorgingstehuis Een ziekenhuis Doel

Nadere informatie

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen 1 Gedichten, geïnspireerd door bomen Geheimen In het donker huizen bomen die overdag gewoner zijn. Wij slaan de bochten van een pad mee om en gaan, ontkomen aan het licht af op geheimen.kleine geluiden

Nadere informatie

Wat is de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog? De moord op Frans-Ferdinand van Oostenrijk.

Wat is de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog? De moord op Frans-Ferdinand van Oostenrijk. Werkblad 7 Ω Oorlog en crisis Ω Les : De Eerste Wereldoorlog Het begin van de Eerste Wereldoorlog Rond 900 zijn er twee kampen in Europa. Rusland, Frankrijk en Groot- Brittannië aan de ene kant. Oostenrijk-

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. KB-0125-a-16-2-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. KB-0125-a-16-2-b Bijlage VMBO-KB 2016 tijdvak 2 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB KB-0125-a-16-2-b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een tekst op een poster (1848): Leve de! Weg met Willem. Hij is een bloedzuiger.

Nadere informatie

Nederlands literatuurgeschiedenis

Nederlands literatuurgeschiedenis Nederlands literatuurgeschiedenis 1940-1945 Literatuur in en over de oorlog De tweede wereldoorlog was verpletterend Atoombommen Jodenvervolging Door de grote gevolgen worden er nu nog steeds boeken over

Nadere informatie

Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels

Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels Mariska Wijlens Klas 3T2 Docent: Mevrouw Scholten 1. Zakelijke gegevens Titel: Op blote voeten Auteur: Maren Stoffels Uitgever: Leopold Jaar van verschijnen:

Nadere informatie

Fabritius, schilder van Het puttertje

Fabritius, schilder van Het puttertje Fabritius, schilder van Het puttertje www.meulenhoff.nl Deborah Davis Fabritius, schilder van Het puttertje Leven en werk van een zeventiende-eeuwse meester Uit het Engels vertaald door Annemie de Vries

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De vriendschap door Connie Palmen

Boekverslag Nederlands De vriendschap door Connie Palmen Boekverslag Nederlands De vriendschap door Connie Palmen Boekverslag door een scholier 1937 woorden 28 februari 2011 5,6 6 keer beoordeeld Auteur Genre Connie Palmen Psychologische roman, Filosofische

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik hoop voor u dat u ooit eens flink verliefd bent geweest. Niet zo n beetje van: die of die vind ik best aardig. Misschien wordt dat nog wel eens wat

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

John (Johan Willem Helen) 1884-1971

John (Johan Willem Helen) 1884-1971 John (Johan Willem Helen) 1884-1971 IIId Johan Willem Helen 06-03-1884 te Kraksaan, Besuki, Oost-Java [RANI 1885] x 10-04-1910 te San Piero in Campo met Giuseppina Montauti IIIev ( 19-03-1889 te San Piero

Nadere informatie

4,9. De schrijfstijl. Plaats. Tijd. Boekverslag door een scholier 1999 woorden 17 augustus keer beoordeeld

4,9. De schrijfstijl. Plaats. Tijd. Boekverslag door een scholier 1999 woorden 17 augustus keer beoordeeld Boekverslag door een scholier 1999 woorden 17 augustus 2010 4,9 4 keer beoordeeld Auteur Genre Karel Glastra van Loon Psychologische roman Eerste uitgave 1999 Vak Nederlands Gegevens Auteur: Karel Glastra

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Wij zijn wegwerpkinderen

Boekverslag Nederlands Wij zijn wegwerpkinderen Boekverslag Nederlands Wij zijn wegwerpkinderen door Thea Beckman Boekverslag door een scholier 1406 woorden 6 oktober 2008 7,6 23 keer beoordeeld Auteur Genre Thea Beckman Jeugdboek Eerste uitgave 1980

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Hedonia door Kees van Kooten

Boekverslag Nederlands Hedonia door Kees van Kooten Boekverslag Nederlands Hedonia door Kees van Kooten Boekverslag door een scholier 2047 woorden 12 oktober 2004 7,8 25 keer beoordeeld Auteur Genre Kees van Kooten Komedie Eerste uitgave 1984 Vak Nederlands

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Niets is wat het lijkt Misschien kent u die zin. Het is het motto van het tv-programma Wie is de mol? Een programma waar één van de deelnemers een mol,

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, In de afgelopen weken hebben we een aantal keer uit het boek Hooglied gelezen. We zijn er mee begonnen met Pasen, en vandaag, met Pinksteren, lezen

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom Naam: Het jodendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden op www.geloofik.nl.

Nadere informatie

Gegevens van het boek

Gegevens van het boek Gegevens van het boek Titel: Het gouden ei Schrijver: Tim Krabbé Gelezen: 33e druk. 1e druk, 1984, Amsterdam, uitgeverij Bakker (nu Prometheus). Er staat geen motto in het boek. In het boek staan geen

Nadere informatie

6,8. Boekverslag door een scholier 1507 woorden 31 maart keer beoordeeld. Psychologische roman, Oorlogsroman. Eerste uitgave 1993.

6,8. Boekverslag door een scholier 1507 woorden 31 maart keer beoordeeld. Psychologische roman, Oorlogsroman. Eerste uitgave 1993. Boekverslag door een scholier 1507 woorden 31 maart 2003 6,8 18 keer beoordeeld Auteur Genre Tessa de Loo Psychologische roman, Eerste uitgave 1993 Oorlogsroman Vak Nederlands Primaire gegevens Auteur:

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Toen kwam moeder met een mes door Nicolien Mizee

Boekverslag Nederlands Toen kwam moeder met een mes door Nicolien Mizee Boekverslag Nederlands Toen kwam moeder met een mes door Nicolien Mizee Boekverslag door een scholier 1553 woorden 26 september 2004 6,5 48 keer beoordeeld Auteur Genre Nicolien Mizee Psychologische roman

Nadere informatie

De vader die terugkwam

De vader die terugkwam ROMAN De vader die terugkwam Hans Ulrich Uitgeverij Verbum De vader die terugkwam De vader die terugkwam Hans Ulrich ROMAN Ter nagedachtenis aan mijn dappere ouders En mijn zoon Niels Inhoud Voor Ine en

Nadere informatie

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk?

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk? 25 december 2015 1 e Kerstdag Sixtuskerk te Sexbierum Ds. A.J. (Anneke) Wouda Teksten: Hebr. 1:1-6 en Lucas 2: 15-21 Geliefden van God, gemeente van Christus, Kerstochtend 2015 U zit midden in een kerstviering,

Nadere informatie

Geschiedenis / cultureel erfgoed In en over Hoogeveen

Geschiedenis / cultureel erfgoed In en over Hoogeveen Geschiedenis / cultureel erfgoed In en over Hoogeveen Geschiedenis leeft Het verleden staat centraal in de Boekenweek van 9 t/m 19 maart 2005. Het thema zal zijn Spiegel van de Lage Landen Boeken over

Nadere informatie

1.Het leven van Anne Frank

1.Het leven van Anne Frank 1.Het leven van Anne Frank Anne Frank( haar echte naam is Anneliese Maria Frank) was een joodse meisje,dat op 12 juni 1929 in duitsland Op 13 maart 1933 zijn er verkiezingen in Duitsland, waarbij de Nazi

Nadere informatie

Boekverslag Engels Witch child door Celia Rees

Boekverslag Engels Witch child door Celia Rees Boekverslag Engels Witch child door Celia Rees Boekverslag door een scholier 1997 woorden 5 januari 2009 4,1 5 keer beoordeeld Auteur Genre Celia Rees Geschiedenis Eerste uitgave 2000 Vak Engels Witch

Nadere informatie

3e Statie: Jezus valt voor de 1e maal onder het kruis.

3e Statie: Jezus valt voor de 1e maal onder het kruis. 1e Statie: Jezus wordt ter dood veroordeeld. De eerste plaats waar Jezus stil stond op de kruisweg, was het paleis van de Romeinse landvoogd Pontius Pilatus. De joodse leiders wilden Jezus uit de weg ruimen.

Nadere informatie

Drie massagraven voor de Nederlandse kust

Drie massagraven voor de Nederlandse kust Nederlandse kust geschiedenis van Learning by Action en Stichting De Noordzee deze les werd mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds Doel Materialen Vak Niveau Duur Werkwijze De leerlingen

Nadere informatie

De hoofdstukken gaan de ene keer over Paco en zijn leven en de andere keer over Yara en haar problematiek van zich te dik vinden.

De hoofdstukken gaan de ene keer over Paco en zijn leven en de andere keer over Yara en haar problematiek van zich te dik vinden. Boekverslag door J. 1320 woorden 17 juni 2018 0 keer beoordeeld Auteur Carry Slee Genre Jeugdboek Eerste uitgave 2003 Vak Nederlands Vraag 0: Radeloos, Slee Carry, Prometheus kinderboeken, Amsterdam, 2003

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2019 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Bronnenboekje GT-0125-a-19-1-b 1 / 14 lees verder bron 1 Een zin uit het programma van een politieke partij (1894): Het

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het gouden ei door Tim Krabb?

Boekverslag Nederlands Het gouden ei door Tim Krabb? Boekverslag Nederlands Het gouden ei door Tim Krabb? Boekverslag door een scholier 1721 woorden 28 maart 2009 5,2 9 keer beoordeeld Auteur Genre Tim Krabbé Avonturenroman, Psychologische Eerste uitgave

Nadere informatie

Mevrouw Mijn Moeder Yvonne Keuls

Mevrouw Mijn Moeder Yvonne Keuls Mevrouw Mijn Moeder Yvonne Keuls 1 / 6 2 / 6 3 / 6 Mevrouw Mijn Moeder Yvonne Keuls Yvonne Keuls gunt ons met dit verhaal een kijkje in de relatie met haar Indonesische moeder. Een intense beschrijving

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik weet niet of het u is opgevallen, maar het trof mij dat de lezingen van vandaag vol tegenstellingen zitten: het begint al bij Jesaja 41: mensen zijn

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De vierde man door Gerard Reve

Boekverslag Nederlands De vierde man door Gerard Reve Boekverslag Nederlands De vierde man door Gerard Reve Boekverslag door een scholier 1835 woorden 21 maart 2001 4,9 11 keer beoordeeld Auteur Genre Gerard Reve Psychologische roman, Thriller & Eerste uitgave

Nadere informatie

Noot 12 Voorbeeldselectie van thema s en vragen voor zeven groepsgesprekken

Noot 12 Voorbeeldselectie van thema s en vragen voor zeven groepsgesprekken Noot 12 Voorbeeldselectie van thema s en vragen voor zeven groepsgesprekken Bijeenkomst 1: Kennismaking 1 Bijeenkomst 2: Familie en vrienden Gesprek over subthema 1: Ouders en Grootouders : Wie was uw

Nadere informatie

General information of the questionnaire

General information of the questionnaire General information of the questionnaire Name questionnaire: Early Adolescent Temperament Questionnaire Revised (ouderversie) Original author: Ellis & Rothbart Translated by: Rothbart & Hartmann Date version:

Nadere informatie

Boekverslag Overigetaal De zuigzoen door Unni Lindell

Boekverslag Overigetaal De zuigzoen door Unni Lindell Boekverslag Overigetaal De zuigzoen door Unni Lindell Boekverslag door een scholier 1530 woorden 7 mei 2003 7,3 69 keer beoordeeld Auteur Genre Unni Lindell Jeugdboek Eerste uitgave 1996 Vak Overigetaal

Nadere informatie

Jezus zoekt ruzie. en tussen een schoondochter en haar schoonmoeder

Jezus zoekt ruzie. en tussen een schoondochter en haar schoonmoeder Jezus zoekt ruzie Inleiding Denk niet dat ik gekomen ben om op aarde vrede te brengen. Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard. Want ik kom een wig drijven tussen een man en zijn vader,

Nadere informatie

5. Overtuigingen. Gelijk of geluk? Carola van Bemmelen Food & Lifestylecoaching. Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen

5. Overtuigingen. Gelijk of geluk? Carola van Bemmelen Food & Lifestylecoaching. Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen 5. Overtuigingen Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen Een overtuiging is een gedachte die je hebt aangenomen als waarheid doordat ie herhaaldelijk is bevestigd. Het is niet meer

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De tweeling door Tessa de Loo

Boekverslag Nederlands De tweeling door Tessa de Loo Boekverslag Nederlands De tweeling door Tessa de Loo Boekverslag door een scholier 2073 woorden 11 mei 2006 7,7 88 keer beoordeeld Auteur Genre Tessa de Loo Psychologische roman, Eerste uitgave 1993 Oorlogsroman

Nadere informatie

4,8. Boekverslag door een scholier 1748 woorden. 6 keer beoordeeld 11 november Jeugdboek, Coming of age Eerste uitgave Nederlands

4,8. Boekverslag door een scholier 1748 woorden. 6 keer beoordeeld 11 november Jeugdboek, Coming of age Eerste uitgave Nederlands 4,8 Boekverslag door een scholier 1748 woorden 6 keer beoordeeld 11 november 2011 Auteur Theo Thijssen Genre Jeugdboek, Coming of age Eerste uitgave 1923 Vak Nederlands Algemene gegevens: 1) De titel van

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

narratieve zorg Elder empowering the elderly

narratieve zorg Elder empowering the elderly narratieve zorg Elder empowering the elderly huisbezoek 1: KENNISMAKING - 2 - KENNISMAKING - huisbezoek 1- a kennismaking huisbezoek 1: KENNISMAKING a vertrouwelijkheid individueel in teamverband naar

Nadere informatie

Opdracht Levensbeschouwing Doodstraf

Opdracht Levensbeschouwing Doodstraf Opdracht Levensbeschouwing Doodstraf Opdracht door een scholier 1930 woorden 14 maart 2003 6,2 18 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing 0. Geef een korte argumentatie waarom jij tegen of voor de doodstraf

Nadere informatie

de berberbibliotheek de bottenzoekers

de berberbibliotheek de bottenzoekers de berberbibliotheek de bottenzoekers redactieraad Asis Aynan Hester Tollenaar adviesraad Dr. Abderrahman El Aissati dr. Mohamed El Ayoubi dr. Daniela Merolla drs. Mohamed Saadouni prof. dr. Harry Stroomer

Nadere informatie

Ontmoetingskerk - Laren NH, 5 april 2015 - Pasen Johannes 20

Ontmoetingskerk - Laren NH, 5 april 2015 - Pasen Johannes 20 Ontmoetingskerk - Laren NH, 5 april 2015 - Pasen Johannes 20 Zal ik mijn man nog tegenkomen na de dood? Zullen we elkaar herkennen? Dat vroeg een vrouw me, enkele weken geleden. De vraag klinkt niet voor

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ohi, hoho, bang, bang of Het lied van de vrijheid door Remco Campert

Boekverslag Nederlands Ohi, hoho, bang, bang of Het lied van de vrijheid door Remco Campert Boekverslag Nederlands Ohi, hoho, bang, bang of Het lied van de vrijheid door Remco Campert Boekverslag door een scholier 1028 woorden 22 januari 2002 4,6 25 keer beoordeeld Auteur Genre Remco Campert

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof ABC

Samenvattingen Geloof ABC Samenvattingen Geloof ABC Info 1ABC: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. Deze godsdiensten geven antwoorden

Nadere informatie