MyCareNet in uw Apotheek?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MyCareNet in uw Apotheek?"

Transcriptie

1 MyCareNet in uw Apotheek? Met deze brochure willen we onze klanten informeren over de invoering van MyCareNet

2 MyCareNet in uw apotheek MyCareNet is een initiatief van het NIC (Nationaal Intermutualistisch College), in samenwerking met de diensten van ehealth. Het doel is het online opvragen van de verzekerbaarheid van patiënten, met het oog op een efficiënt en correct verloop van de facturatie via het derde betaler systeem. MyCareNet zal op termijn de SIS-kaarten volledig vervangen. De database van MyCareNet zal steeds de meest recente informatie bevatten over de verzekerbaarheid van de patiënt. De toegang tot deze database verloopt via het ehealth platform, dat later ook toegang zal verschaffen tot het elektronisch voorschrift. Om er gebruik van te kunnen maken, moet u als apotheker over het volgende beschikken : 1. Aangepaste software Officinall heeft reeds alle aanpassingen doorgevoerd in de software die noodzakelijk zijn voor de toegang tot MyCareNet en het opvragen en verwerken van de verzekerbaarheidsgegevens van de patiënt. De software staat klaar om van start te gaan met MyCareNet. Er zijn wel bijkomende aanpassingen nodig aan al uw computers, zoals het installeren van de juiste stuurprogramma s en updates van een aantal systeem parameters, enz. Het gebruik van de aangepaste software voor het opvragen van de verzekerbaarheid is beschikbaar in een korte handleiding, maar is op zich helemaal niet moeilijk. De opvraging van verzekerbaarheid bij MyCareNet verloopt op basis van het INSZ nummer van de patiënt. Dit kan automatisch worden opgeladen door het lezen van de eid van de patiënt, waarbij ook alle gegevens van de patiënt in de software worden opgeladen, zoals naam en adres en zelfs de pasfoto van de patiënt wordt in Officinall opgeslagen! Indien de patiënt zijn eid niet bij zich heeft, kan het INSZ nummer ook manueel worden ingebracht. Zolang de SIS-kaarten nog in omloop zijn kan u daarvan het INSZ nummer overnemen, daarna zal u de patiënt toch moeten vragen u dit nummer te bezorgen. Dit geldt uiteraard enkel voor nieuwe patiënten, want voor alle patiënten die reeds in uw bestand aanwezig zijn, hebt u reeds het INSZ nummer. 2. Toegang tot MyCareNet Om toegang te krijgen tot MyCareNet moet uw apotheek en u als apotheker zich kunnen identificeren en authenticeren bij het systeem. Dit is noodzakelijk om de veiligheid en de privacy van de patiënten te kunnen waarborgen. De authenticatie gebeurt via certificaten die worden uitgereikt door ehealth, terwijl voor de identificatie de elektronische identiteitskaart wordt gebruikt (eid). Een certificaat is een stukje software dat op de computer(s) in de apotheek wordt geïnstalleerd, zodat het ehealth platform en de MyCareNet database kunnen nagaan dat het wel degelijk om een apotheek gaat. Het inloggen gebeurt via de eid, zodat er zekerheid bestaat dat het systeem bediend wordt door een apotheker. Om te kunnen garanderen dat de apotheek altijd kan functioneren, is een backup systeem voorzien dat kan worden gebruikt indien de apotheker geen eid ter beschikking heeft (vergeten,

3 verloren, ). Dit backup systeem is opnieuw een computercertificaat, maar dan een persoonlijk certificaat op naam van de apotheker (en niet de apotheek), beschermd met een paswoord. Hiermee kan ook de toegang tot MyCareNet gegarandeerd worden, zij het met beperktere tijdspanne : bij het inloggen met de eid moet dit niet vernieuwd worden de ganse dag, terwijl bij gebruik van het persoonlijk certificaat de inlog procedure moet herhaald worden na 5 uur. Concreet betekent dit dat volgende certificaten aangevraagd moeten worden bij ehealth en geïnstalleerd worden op al de computers in de apotheek : - 1 certificaat voor de apotheek. We noemen dit het systeemcertificaat - 1 persoonlijk certificaat voor elke apotheker die in uw apotheek (regelmatig) werkt Bovendien moet elke apotheker beschikken over de pin-code van de eid. Zonder deze pincode kan er niet worden ingelogd. Indien u deze pin-code niet meer weet, kan u een nieuwe aanvragen bij uw gemeentelijke administratie. Denk eraan dit op tijd te doen, want het kan wel 3 weken duren. 3. Aangepaste hardware Het inlezen van de eid is nuttig en noodzakelijk voor zowel de apotheker als de patiënten. Daarom is het belangrijk dat elke computer/werkstation in uw apotheek over een eid lezer beschikt, eventueel met uitzondering van computers/werkstations waar dit zeker niet gebruikt zal worden (bvb. in de bereidingsruimte of indien u een apart werkstation heeft voor stockopname). Dit toestel leest de inhoud van de chip op de eid en transfereert de data naar Officinall. Om deze toestellen correct te kunnen gebruiken, moet ook de nodige software geïnstalleerd worden door een specialist. 4. Hoe kan Officinall u hierbij helpen? Om er zeker van te zijn dat de overgang naar het gebruik van MyCareNet probleemloos verloopt, moet er heel wat gebeuren : - Aanvragen en installeren van ehealth certificaten voor de apotheek en voor alle apothekers - Updaten van uw computersysteem - Installeren van nieuwe software componenten - Leveren en installeren van eid lezers en de bijhorende software Om dit efficiënt te laten verlopen bij al onze klanten, stellen wij een pakket van hardware en diensten voor, zodat u er zeker van bent dat u MyCareNet correct zal kunnen gebruiken. De prijs is inclusief alle werkuren, hardware, onkosten en verplaatsingen. Hierop hebben we een fikse korting kunnen bedingen omdat we onze planning zodanig zullen opbouwen dat we per installatiedag een aantal klanten in dezelfde omgeving kunnen plannen. Deze interventie zal worden uitgevoerd en gefactureerd door onze partner Alfa Solutions. De ondersteuning door onze helpdesk na installatie en bij de opstart van de nieuwe werkwijze is zoals steeds inbegrepen.

4 Basispakket 195 omvat : - klaarmaken 1 server of 1 werkstation - aanvraag & installatie van het systeem certificaat - aanvraag persoonlijk certificaat titularis - aanvraag persoonlijke certificaten alle andere apothekers - 1 standaard eid lezer, inclusief software, installatie & kabel - backup persoonlijke certificaten - configuratie Officinall om te werken met de certificaten - ondersteuning helpdesk bij opstart & installatie Werkstation 60 omvat : - klaarmaken 1 additioneel werkstation - 1 standaard eid lezer, inclusief software, installatie & kabel - configuratie Officinall op dit werkstation Indien u werkt met 1 server en 2 werkstations moet u dus rekenen op het basispakket + 2 keer het pakket Werkstation. Als optie bieden we ook nog de mogelijkheid om de standaard eid lezer te vervangen door een eid lezer die geïntegreerd is in een toetsenbord. Dit kan voor 1 of meerdere werkstations. De prijs van deze optie is + 50 bovenop bovenstaande kosten. Documentatie over de eid lezers en dit speciale toetsenbord vindt u hierbij ingesloten. Bedenk hierbij wel dat oudere barcodescanners (die niet op USB aangesloten zijn), niet compatibel zijn met een USB eid toetsenbord. 5. Timing MyCareNet moet volledig operationeel zijn bij alle apothekers tegen midden Zolang willen wij echter niet wachten. Onze bedoeling is dat al onze klanten kunnen werken met MyCareNet tegen het eind van dit jaar. Anderzijds vraagt ehealth ons om niet voor alle klanten tegelijk certificaten aan te vragen, wat in elke geval ook voor Alfa Solutions niet gemakkelijk zou zijn. Wij willen werken met een gefaseerde uitrol, waarbij we starten met enkele installaties in juni en het tempo stilaan opvoeren om op kruissnelheid te komen tegen september. Wanneer we juist bij u in de buurt aan de installaties zullen beginnen, zullen we zo snel mogelijk communiceren. Tevens zal u enkele weken op voorhand gecontacteerd worden om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de bijzondere omstandigheden van uw installatie, zodat de interventie zelf vlot kan verlopen.

5 6. Praktisch Om de planning goed te kunnen opstarten, zouden wij zo snel mogelijk een idee moeten hebben van 1) het aantal werkstations/server waarop de installatie zou moeten gebeuren in uw apotheek 2) het aantal apothekers (naast de titularis) dat aan uw apotheek verbonden is 3) hoeveel eid lezers u eventueel zou vervangen door een geïntegreerd toetsenbord Deze informatie kan u ons bezorgen via maar bij voorkeur via onze website waar u een speciaal formulier kan vinden. 7. Opleiding Het werken met MyCareNet betekent een verandering voor u en uw personeel. Daarnaast zijn er nog vele andere recente verbeteringen en nieuwe functionaliteiten in Officinall (aanpassing farmaceutisch zorgblad, toepassing besparingsmaatregelen, enz.). Daarom lijkt het ons interessant om een opleidingsavond te organiseren. Deze zal doorgaan in de loop van de maand juni 2012 in onze gebouwen te Sint-Martens-Latem, Kortrijksesteenweg 157. Een aparte (elektronische) uitnodiging volgt nog. Inschrijven zal eveneens kunnen via de website. Omdat Sint-Martens-Latem voor een aantal van onze klanten een hele afstand is, verbinden wij ons ertoe om een aparte avond. in bvb Antwerpen te organiseren, indien er voldoende interesse is. U kan bij uw inschrijving aangeven of u dit liever op een andere locatie zou hebben. Wij hopen op deze manier uw apotheek beter te kunnen voorbereiden op de toekomst. Niet alleen MyCareNet werkt met deze zelfde certificaten, software en hardware, maar in de toekomst zal dit ook noodzakelijk zijn voor andere initiatieven rond ehealth. Na deze interventie staat uw apotheek ook klaar om bijvoorbeeld met het elektronische voorschrift te kunnen werken. Ook projecten zoals Vitalink (Vlaamse overheid) en Gedeeld Farmaceutisch Dossier zullen gebruik maken van de authenticatie via het ehealth platform.

Speciale Overstap-actie van Cockpit Boekhouding en Orderbeheer naar Dave Accounting en Order Administration (standaardversies)

Speciale Overstap-actie van Cockpit Boekhouding en Orderbeheer naar Dave Accounting en Order Administration (standaardversies) Speciale Overstap-actie van Cockpit Boekhouding en Orderbeheer naar Dave Accounting en Order Administration (standaardversies) Just Software bvba - Tel 02/567 21 71 - Fax 02/567 14 17 - www.justsoftware.be

Nadere informatie

RS DigiTac Digitale Tachograaf Software

RS DigiTac Digitale Tachograaf Software Page 1 of 23 RS DigiTac Digitale Tachograaf Software Handleiding Page 2 of 23 Beste Gebruiker, Gefeliciteerd! U heeft een goede keuze gemaakt om met de RoadSoft oplossingen te gaan werken. Wij zullen er

Nadere informatie

DE ELEKTRONISCHE IDENTITEITSKAART (eid)

DE ELEKTRONISCHE IDENTITEITSKAART (eid) DE ELEKTRONISCHE IDENTITEITSKAART (eid) HANDLEIDING VOOR WINDOWS VERSIE 1.1 NL Disclaimer Fedict is niet verantwoordelijk voor om het even welke schade die een derde zou ondervinden ingevolge eventuele

Nadere informatie

White Paper - Quality as a Service & Common Questions. CeneSam, Februari 2014

White Paper - Quality as a Service & Common Questions. CeneSam, Februari 2014 White Paper - Quality as a Service & Common Questions CeneSam, Februari 2014 Executive Summary Een voordeel van Cloud computing is dat software en gegevens in datacenters staan die beheerd worden door

Nadere informatie

Toelichting - Harddisk vervangen

Toelichting - Harddisk vervangen Toelichting - Harddisk vervangen 1) Harddisk controle Voor een aantal problemen kan het belangrijk zijn om de harddisk te controleren op defecten. Defecte harddisk gevonden - Wat is het probleem a) De

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Projectdocumenten niveau 4 IB en AO Versie 0.11

Inhoudsopgave. Projectdocumenten niveau 4 IB en AO Versie 0.11 Inhoudsopgave Inleiding...2 Algemene opmaak...2 Planning, urenverantwoording en kostenoverzicht...2 Planning...2 Urenverantwoording...2 Kostenoverzicht...3 Definitiestudie...4 Werkproces...4 Doel van het

Nadere informatie

portimagazine december 2010 Assurnet

portimagazine december 2010 Assurnet portimagazine december 2010 Assurnet 3 Editoriaal 4 Port-e-Mail Uw mailbox steeds bij de hand 6 Waarom Port-e-Mail? U werkt zonder Port-e-Mail? Ontdek de risico s ervan! 8 Port-e-Mail Uw collega's getuigen

Nadere informatie

INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER

INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER 1. Inleiding Om toegang te krijgen tot het systeem van de Orde van Architecten Vlaamse Raad waarmee u uw digitaal visum kan verkrijgen, dient u te beschikken over een

Nadere informatie

Workshop : Overstappen naar Windows 8

Workshop : Overstappen naar Windows 8 Workshop : Overstappen naar Windows 8 Inleiding Windows 8 is klaar en iedere pc met XP, Vista of Windows 7 komt volgens Microsoft in aanmerking voor een upgrade. Maar hoe upgraden zonder gegevens te verliezen?

Nadere informatie

// Mamut Business Software. Updatehandleiding

// Mamut Business Software. Updatehandleiding // Mamut Business Software Updatehandleiding Inhoud Over updates naar een nieuwe versie 3 Back-up maken 6 Update naar de laatste versie 8 Verplaats het programma naar een andere computer/server 15 Zo verplaatst

Nadere informatie

Conversieprocedure van AccountView DOS (versie 4.5 / Professional) naar AccountView Windows 7.1a Belangrijk niet

Conversieprocedure van AccountView DOS (versie 4.5 / Professional) naar AccountView Windows 7.1a Belangrijk niet Conversieprocedure van AccountView DOS (versie 4.5 / Professional) naar AccountView Windows 7.1a Laatste revisie: 14 juli 2006 Belangrijk De financiële administratie is een belangrijk onderdeel van uw

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JULI 2009

NIEUWSBRIEF JULI 2009 NIEUWSBRIEF JULI 2009 Graag willen wij u op de hoogte houden rondom ons softwarepakket. Controle database Om op een eenvoudige wijze te controleren of uw database foutieve of dubbel ingevoerde gegevens

Nadere informatie

Eindejaarsdocument. Inhoudsopgave 1 INVENTARIS. 1.1 Inventaris afdrukken

Eindejaarsdocument. Inhoudsopgave 1 INVENTARIS. 1.1 Inventaris afdrukken Eindejaarsdocument 1 Inhoudsopgave 1 INVENTARIS... 1 1.1 Inventaris afdrukken... 1 1.2 Inventaris exporteren (= Inventaris opslaan om later af te drukken)... 3 1.3 Inventaris importeren... 3 1.4 Inventaris

Nadere informatie

KashExpert v2014.1 Handleiding. http://www.kashexpert.be

KashExpert v2014.1 Handleiding. http://www.kashexpert.be v2014.1 Handleiding http://www.kashexpert.be Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 2 Kennismaking 3 2.1 installeren.................................... 4 2.2 opstarten..................................... 4 2.2.1

Nadere informatie

OCMW-NETWERK POD MI 1/45 Veiligheidskit GIDS VOOR DE TOEPASSING VAN DE MINIMUMNORMEN

OCMW-NETWERK POD MI 1/45 Veiligheidskit GIDS VOOR DE TOEPASSING VAN DE MINIMUMNORMEN OCMW-NETWERK POD MI 1/45 1 Inleiding. Het doel van deze gids is de veiligheidsconsulenten van de OCMW s: - de minimale veiligheidsnormen die werden gecreëerd door de werkgroep veiligheid van de BCSS KSZ,

Nadere informatie

ALGEMENE INFORMATIE &

ALGEMENE INFORMATIE & IMPACTXRM CRM ALGEMENE INFORMATIE & INSTALLATIE IMPACTXRM NV Zuidleiestraat 12/1b 9880 Aalter 0032 (50)960070 info@impactxrm.com Herzien 29.07.2015 Inhoud Inhoud... 1 IMPACTXRM CRM Algemene Informatie...

Nadere informatie

Praktische vragen over de werking van de groepsaankoop gas en elektriciteit

Praktische vragen over de werking van de groepsaankoop gas en elektriciteit FAQ: Alle vragen en antwoorden over de groepsaankoop van Testaankoop voor jou op een rijtje! Top 10 meest gestelde vragen (tijdens inschrijffase) 1. Wat is de groepsaankoop gas en elektriciteit? 2. Wat

Nadere informatie

Installatie-instructie van een AMICE certificaatback-up in gangbare browsers

Installatie-instructie van een AMICE certificaatback-up in gangbare browsers Installatie-instructie van een AMICE certificaatback-up in gangbare browsers Dit is een publicatie van het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen waar geen rechten aan kunnen worden ontleend. Deze publicatie

Nadere informatie

Mamut Client Manager. Mamut Business Software. Additionele producten & Enterprise-uitbreidingen. Version 14 MBS.EXT.MCM.NL.2011.2

Mamut Client Manager. Mamut Business Software. Additionele producten & Enterprise-uitbreidingen. Version 14 MBS.EXT.MCM.NL.2011.2 0BAdditionele producten en Enterprise-uitbreidingen Mamut Business Software Additionele producten & Enterprise-uitbreidingen Mamut Client Manager Version 14 MBS.EXT.MCM.NL.2011.2 I Inhoud Additionele producten

Nadere informatie

KashExpert v2014.1 Handleiding. http://www.kashexpert.be

KashExpert v2014.1 Handleiding. http://www.kashexpert.be v2014.1 Handleiding http://www.kashexpert.be Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 2 Kennismaking 3 2.1 installeren.................................... 4 2.2 opstarten..................................... 4 2.2.1

Nadere informatie

Leerlingenfacturatie in Count-e

Leerlingenfacturatie in Count-e 1 Inleiding... 2 2 Leerling als klant in de boekhouding... 3 2.1 Overhalen leerlingen vanuit Wis@d naar Count-e... 3 Voor je start bepalen welke leerlingen je nodig hebt?... 3 Leerlingen ophalen vanuit

Nadere informatie

Het pakket voor de verzekeringsmakelaar. Versie 7

Het pakket voor de verzekeringsmakelaar. Versie 7 Het pakket voor de verzekeringsmakelaar Versie 7 Inleiding 2 Totale integratie 3 Paperless office 3 Universele berichtgeving 4 Commerciële tool 5 Communicatie 6 AS/2 integratie 7 Geïntegreerde boekhouding

Nadere informatie

OFFERTES INDIENEN VIA INTERNET E-PROCUREMENT VOOR ONDERNEMINGEN

OFFERTES INDIENEN VIA INTERNET E-PROCUREMENT VOOR ONDERNEMINGEN OFFERTES INDIENEN VIA INTERNET E-PROCUREMENT VOOR ONDERNEMINGEN juli 2014 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 2. Vereisten... 4 2.1. Een computer uitgerust met :... 4 2.2. Voorzieningen voor het werken met

Nadere informatie

NW06 Installatie van Active Directory

NW06 Installatie van Active Directory NW06 Installatie van Active Directory 1 Het belang van DNS In het pre-windows2000 tijdperk had de NETBIOS alle controle over het netwerk. Wou je een netwerkverbinding maken naar een toestel (client of

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2015 juli

Nieuwsbrief 2015 juli Nieuwsbrief 2015 juli De papieren factuur niet meer opsturen naar de VI Op 15/07/2015 heeft het RIZIV op haar website gepubliceerd dat voor de facturatie van prestaties vanaf 1 juli 2015 u geen papieren

Nadere informatie

Tijd om het beter te doen! Efficiënter werken met totaalcommunicatie

Tijd om het beter te doen! Efficiënter werken met totaalcommunicatie Tijd om het beter te doen! Efficiënter werken met totaalcommunicatie Inhoudsopgave Tijd om het beter te doen! 3 1. Optimale bereikbaarheid 5 2. Beter samenwerken 7 3. Veiligheid 9 4. Kosten & beheersbaarheid

Nadere informatie

Kritische beoordeling van het gebruik van de Belgische eid kaart

Kritische beoordeling van het gebruik van de Belgische eid kaart Kritische beoordeling van het gebruik van de Belgische eid kaart Bart De Decker, Vincent Naessens, Jorn Lapon, Pieter Verhaeghe K.U.Leuven, Departement Computerwetenschappen Katholieke Hogeschool Sint-Lieven,

Nadere informatie

KashExpert v2014.1 Handleiding. http://www.kashexpert.be

KashExpert v2014.1 Handleiding. http://www.kashexpert.be v2014.1 Handleiding http://www.kashexpert.be Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 2 Kennismaking 3 2.1 installeren.................................... 4 2.2 opstarten..................................... 4 2.2.1

Nadere informatie

Android Professioneel Gebruiken

Android Professioneel Gebruiken Android Professioneel Gebruiken Praktische Gids Dit document is toegespitst op een praktische implementatie van Android toestellen in een bedrijfsomgeving. Juni 2014 Ulrik Van Schepdael Mobco bvba Voorwoord

Nadere informatie

Katholieke Hogeschool Kempen Campus Geel Departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde 3de jaar Toegepaste Informatica

Katholieke Hogeschool Kempen Campus Geel Departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde 3de jaar Toegepaste Informatica Katholieke Hogeschool Kempen Campus Geel Departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde 3de jaar Toegepaste Informatica Business Project: Eindrapport Sibelco Tessenderlo Chemie Stevel Celen 3 Ti 2 Erwin

Nadere informatie