Sterk in mijn functie STUDIEDAG. als ergotherapeut ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sterk in mijn functie STUDIEDAG. als ergotherapeut ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG"

Transcriptie

1 STUDIEDAG 28 JANUARI 2016 Sterk in mijn functie STUDIEDAG als ergotherapeut ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Tijdens deze studiedag staan we stil bij de profilering van de ergotherapeut binnen de ouderenzorg. In de intramurale setting is het vaak een zoeken naar hoe we, als ergotherapeut, de balans kunnen behouden tussen zorg en animatie. Het is een uitdaging om, tijdens de dagelijkse werking, blijvend onze eigenheid, kennis en vaardigheden in te zetten. In de thuiszorg bevinden we ons in het middenveld tussen welzijn en gezondheid waar onze eigenheid als ergotherapeut maximaal tot zijn recht komt. Toch is het in de thuiszorg niet steeds gemakkelijk om ons te profileren in de verscheidenheid aan organisaties en disciplines. Deze studiedag staat in het teken van onze kracht als ergotherapeut in ons werk in verschillende settings.

2 PROGRAMMA 8.45u Ontvangst 9.00u Verwelkoming door de opleidingscoördinatoren van de opleiding ergotherapie Karen Van de Putte en Marc Warmoes 9.15u Sterk in mijn functie als ergotherapeut Geert Deschacht, Inge Melis en Elien Saey-Van Peteghem (WZC Nottebohm, Antwerpen) 10.00u Beelden die spreken 10.10u Profilering over de grenzen van de settings heen Tine Desomviele (DVC Zomerheem, Zomergem) 10.30u Receptie en bezoek aan beurs 11.15u Workshopsessie u Middagpauze en bezoek aan beurs 13.30u Workshopsessie u Pauze 15.20u Workshopsessie u Einde van de studiedag BEURSBEZOEK Tijdens de voormiddag- en middagpauze hebben de deelnemers de kans om de inspirerende activiteiten- en materialenbeurs te bezoeken.

3 PLENAIRE SESSIES SESSIE 1 Sterk in mijn functie als ergotherapeut Geert Deschacht, Inge Melis en Elien Saey-Van Peteghem (WZC Nottebohm, Antwerpen) Directie en ergotherapeuten getuigen over de weg die ze samen gedurende jaren aflegden in hun woonzorgcentrum en over hun rol als ergotherapeut. Ze reflecteren over toekomstige uitdagingen en hoe de ergotherapeut zijn eigenheid hierin kan bewaren. Er worden enkele concrete tips meegegeven over communicatie met team en directie en over hoe dit kan bijdragen tot het verstevigen van je positie als ergotherapeut. SESSIE 2 Profilering over de grenzen van de setting heen Tine Desomviele (DVC Zomerheem, Zomergem) Werken als ergotherapeut in een dagverzorgingscentrum betekent dat je geen afgelijnde taakinvulling hebt. Tijdens deze lezing vertelt een ergotherapeut over hoe zij met dit gegeven omgaat. In een klein multidisciplinair team is het een blijvende uitdaging om je eigenheid als ergotherapeut te bewaken. Enkele inspirerende voorbeelden uit de praktijk worden toegelicht.

4 WORKSHOPS WORKSHOP 1 Profilering als ergotherapeut: van kwetsbaarheid naar kracht Vera Beuselinck (Arteveldehogeschool, Gent) Er wordt de dag vandaag heel wat verwacht van een ergotherapeut. Ergotherapeut zijn vraagt veel competenties: evidence based kunnen werken, vertrouwd zijn met informatietechnologie, verantwoordelijkheid dragen, ondernemingszin tonen, samenwerkingscapaciteiten hebben en communicatievaardigheden bezitten. In deze workshop laten we onszelf toe om even stil te staan en na te denken over wat ons de kracht kan geven om de vele boeiende uitdagingen in onze job aan te kunnen. WORKSHOP 2 (ENKEL SESSIE 1 OF 2) De taak van de ergotherapeut in een dagverzorgingscentrum (DVC) Tineke Desomviele (DVC Zomerheem, Zomergem) Een ergotherapeut in een DVC is een volwaardig lid van een professionele team. Vanuit de praktijk merken we dat de taakinvulling van ergotherapeuten sterk van elkaar kan verschillen. Daarom is het zinvol om ideeën en meningen met elkaar te delen. Tijdens deze workshop staan we stil bij de toekomstige uitdagingen voor de ergotherapeut bij ouderen in de thuiszorg en denken we samen na hoe we dit aanpakken in een setting als een DVC? We vertrekken vanuit de ervaringen van deelnemende ergotherapeuten die in een DVC werken. We delen goede praktijkvoorbeelden, discussiëren over taakinvulling en laten ons inspireren door elkaar. WORKSHOP 3 (SESSIE 2 ÉN 3) Kennismaken met PCM: hoe stem ik mijn communicatie af om de ontvangers maximaal te bereiken? Annemie Desoete (Arteveldehogeschool en UGent, Gent) Het Process Communication Model (PCM) is een praktische en innovatieve tool om effectief met andere mensen te communiceren. Het model verschaft een dieper

5 inzicht in de relationele dynamiek, inclusief aandacht voor sleutels tot motivatie, stressmanagement en het oplossen van conflicten. In deze workshop leer je het PCM in zijn verschillende facetten kennen. Vanuit concrete situaties in de praktijk leer je de elementen van het PCM herkennen en toepassen. Door het delen van ervaringen krijgen we een beeld van de mogelijkheden en toepassingen van het PCM voor de ergotherapeut in de praktijk: welke communicatiestijl zetten we het best in bij cliënten, leidinggevenden en collega s? Verruim je zicht op het effect van communicatie op maat! Let op: deze verdiepende workshop duurt 3 uur en wordt enkel gegeven in de namiddag. WORKSHOP 4 Ergotherapeut, coach in een multidisciplinair thuiszorgteam Mieke Pletinck (Zorgnetwerk Trento, WZC De Vliet, Zele en Arteveldehogeschool, Gent) Krijgen ergotherapeuten, die tewerkgesteld zijn in een WZC, in de toekomst de kans om vanuit die functie een rol te vervullen in de ondersteuning van ouderen in de thuiszorg? In WZC De Vliet in Zele werken de ergotherapeuten mee aan SOM+, een zorgvernieuwingsproject dat de brug maakt tussen de thuiszorg en het WZC. Binnen SOM+ functioneert de ergotherapeut als collega-zorgverlener én als coach van de zorgverleners. Werken in de thuiszorg brengt je als therapeut in een unieke positie die specifieke competenties vraagt. Tijdens deze workshop gaan we enerzijds in op de taakinhoud van de ergotherapeut als zorgverlener en bekijken we anderzijds de verwachtingen van de ergotherapeut als coach, vertrekkend vanuit de ervaringen binnen het SOM+ project. WORKSHOP 5 Hoe profileren we ons als ergotherapeut in de eerstelijnszorg? Steve De Meester (LDC van OCMW, Brugge) en Leen Deconinck (Arteveldehogeschool, Gent) De eerstelijnsgezondheidzorg heeft al heel wat veranderingen doorgemaakt. Ook in de toekomst zullen we als ergotherapeut nog meer vernieuwingen op ons af zien komen. Deze uitdagingen maken het mogelijk om onze taak als ergotherapeut in de eerstelijn te herformuleren.

6 Tijdens deze workshop belichten we de laatste nieuwe tendensen en uitdagingen voor ergotherapeuten. We bekijken de positie van ergotherapie in de thuiszorg. Daarna vertelt Steve De Meester eveneens over zijn profilering als ergotherapeut binnen een woonzorgnetwerk. Nadien is er tijd om goede praktijkvoorbeelden en ideeën met elkaar te delen. WORKSHOP 6 De GPS-D: een bruikbare tool om actief aan de slag te gaan met moeilijk hanteerbaar gedrag bij mensen met dementie Meredith Delaere (WZC Sint Vincentius, Meulebeke) Vaak heeft de ergotherapeut een ondersteunende rol bij de aanpak van moeilijk hanteerbaar gedrag bij mensen met dementie. WZC Sint Vincentius ontwikkelde een zeer bruikbaar instrument om zicht te krijgen op het dementieproces, op moeilijk hanteerbaar gedrag en op de mogelijke beïnvloedende factoren. Daarnaast geeft de GPS-D concrete handvaten om op een persoonsgerichte manier om te gaan met moeilijk hanteerbaar gedrag. Tijdens deze workshop wordt aan de hand van vele praktijkvoorbeelden uitleg gegeven over hoe dit in de werking van het WZC (maar ook in de thuiszorg) kan toegepast worden. WORKSHOP 7 Heeft de ergotherapeut ook groene vingers? Ellen Vandewalle (WZC Lichtendaele, Kortrijk), Shana De Munster (WZC Onze Lieve Vrouw, Deinze), Florian Degrande Bij de aanleg van een buitenomgeving kunnen ergotherapeutische inzichten en aanbevelingen een meerwaarde zijn. De toegankelijkheid van de tuin is een belangrijk onderdeel waarover we als ergo adviezen kunnen geven. Daarnaast kunnen ergotherapeuten ook inzichten aanreiken rond de aankleding en mogelijkheden van dementietuinen of zintuigprikkelende tuinen. In de workshop wordt een adviesrapport rond de toegankelijkheid van tuinen toegelicht met concrete tips. In het tweede deel van de workshop zal een ergotherapeut haar ervaring delen over de aanleg van een zintuigprikkelende tuin en over de meerwaarde hiervan.

7 WORKSHOP 8 Familiegericht werken bij mensen met dementie Tanja Everaert (ECD Meander, Dendermonde) Als ergotherapeut willen we de omgeving van onze cliënt nauw betrekken bij het therapeutisch proces. Er is een grote nood aan goede ondersteuning van familieleden. Samenwerken met familieleden geeft heel wat kansen, maar verloopt niet altijd even gemakkelijk, zeker als ook dementie zijn intrede doet in het leven van de cliënt en zijn omgeving. Tanja Everaert zal vanuit haar expertise in dit thema tips geven over de samenwerking met familieleden. Daarnaast staan we stil bij de valkuilen en kansen en worden er goede praktijkvoorbeelden gedeeld. WORKSHOP 9 Rollatordansen Christine Bernard, Karel Vandeure (lesgevers LDC De Vlasschaard, Gent) Als ergotherapeuten zijn we blijvend op zoek naar leuke bewegingsactiviteiten op maat van ouderen. Rollatordans is een dynamische vorm van bewegen op muziek voor ouderen die rollatorafhankelijk zijn. Tijdens deze workshop gaan we na een korte introductie zelf aan de slag, onder begeleiding van twee ervaren en gecertificeerde lesgevers in rollatordans. WORKSHOP 10 Verhogen van levenskwaliteit bij mensen met dementie door het implementeren van muziek in de zorg Katelijne Coppejans (WZC Mariawende, Beernem) De kracht van muziek en zang bij personen met dementie komt de laatste jaren meer en meer in de aandacht. Dit wordt echter nog onvoldoende ingezet in de dagelijkse zorg om de levenskwaliteit te verbeteren. In het WZC Mariawende werd vorig jaar gestart met het implementeren van voorkeursmuziek en zang in de zorg bij ouderen met onrustgevoelens. Men zag heel wat positieve resultaten, zowel bij de zorgvrager als bij de hulpverlener. In deze workshop wordt dit positieve praktijkvoorbeeld besproken en wordt geduid welke rol een ergotherapeut kan hebben bij de implementatie van muziek in de zorg.

8 PRAKTISCHE INFORMATIE Datum Donderdag 28 januari 2016 Locatie Arteveldehogeschool Campus Kantienberg Voetweg Gent onthaal Kostprijs 100 (Prijs inclusief lunch, drank, beurs en syllabus) Inschrijven Inschrijven kan je via deze link Info Openbaar vervoer op wandelafstand. Parkeren kan in de ondergrondse parking Sint-Pietersplein (P10) (op ongeveer 3 minuten wandelen). Iedereen ontvangt een attest van deelname. VRAGEN Inhoudelijke vragen Nadine Praet en Leen Bouckaert ondersteuningscentrum.ergotherapie@arteveldehs.be Administratieve vragen Kathy Vandermeeren kathy.vandermeeren@arteveldehs.be (enkel dinsdag en donderdag)

De ergotherapeut als brug. thuis en het WZC ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

De ergotherapeut als brug. thuis en het WZC ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 8 SEPTEMBER 2015 De ergotherapeut als brug STUDIEDAG tussen ERGOTHERAPIE thuis en het WZC BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Het zorglandschap is de afgelopen decennia sterk veranderd

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG Driedaagse vormingsreeks c Sterk in mijn functie als ergotherapeut in de STUDIEDAG ouderenzorg ERGOTHERAPIE of de geestelijke gezondheidszorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De Kronkels-studiedag

Nadere informatie

Familie-gecentreerd werken met kinderen. leren van en voor de praktijk? ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Familie-gecentreerd werken met kinderen. leren van en voor de praktijk? ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 16 MAART 2017 Familie-gecentreerd werken met kinderen STUDIEDAG Wat kunnen we ERGOTHERAPIE leren van en voor de praktijk? BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Uit onderzoek blijkt dat er binnen

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 7 FEBRUARI 2019 5 JAAR KRONKELS 5 ERGOTHERAPIE STUDIEDAG IN DE OUDERENZORG ERGOTHERAPIE EEN BEROEP IN BEWEGING BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Op 27 oktober 2018, Werelddag Ergotherapie

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 13 september 2018 BETEKENISVOLLE ACTIVITEITENMETHODE EEN MULTIDISCIPLINAIRE EN STUDIEDAG PRAKTIJKGERICHTE AANPAK VOOR BEWONERS VAN WOONZORGCENTRA ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG Een

Nadere informatie

Als ergotherapeut in de ouderzorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Als ergotherapeut in de ouderzorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG DOEDAG ERGOTHERAPIE DONDERDAG 15 MAART 2018 STUDIEDAG Als ergotherapeut in de ouderzorg aan de slag ERGOTHERAPIE met nieuwe materialen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Als ergotherapeut zijn

Nadere informatie

Als ergotherapeut in de ouderzorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Als ergotherapeut in de ouderzorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG DOEDAG ERGOTHERAPIE DONDERDAG 16 OKTOBER 2018 STUDIEDAG Als ergotherapeut in de ouderzorg aan de slag met ERGOTHERAPIE vernieuwende materialen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Als ergotherapeut

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG DINSDAG 24 MEI 2016 - HETE HANGIJZERS IN DE OUDERENZORG - STUDIEDAG ETHISCHE REFLECTIE OP HET HANDELEN ALS ERGOTHERAPEUT ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Graag nodigen we je uit

Nadere informatie

Gedragsverandering na NAH ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Gedragsverandering na NAH ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 6 september 2018 STUDIEDAG Gedragsverandering na NAH ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Je moet langzaamaan alles verwerken Je krijgt langzaamaan alles op een rij Steeds

Nadere informatie

GERONTO-ORTHOPEDISCHE PROBLEMEN ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

GERONTO-ORTHOPEDISCHE PROBLEMEN ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG DONDERDAG 19 NOVEMBER 2015 ERGOTHERAPIE BIJ STUDIEDAG GERONTO-ORTHOPEDISCHE PROBLEMEN ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Graag nodigen we je uit op een themadag rond de ergotherapeutische

Nadere informatie

CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN

CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN DONDERDAG 22 JUNI 2017 CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN STUDIEDAG VERSTANDELIJKE BEPERKING ERGOTHERAPIE HOE STEMMEN WE ONZE ONDERSTEUNING ECHT AF OP HUN VRAAG? BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER

Nadere informatie

Intimiteit en seksualiteit na NAH

Intimiteit en seksualiteit na NAH STUDIEDAG 19 april 2018 Intimiteit en seksualiteit na NAH )pm= STUDIEDAG Heb jij als ergotherapeut een neglect? ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De ondersteuningsgroep NAH(*)

Nadere informatie

VERSTANDELIJKE BEPERKING STUDIEDAG ERGOTHERAPIE TEGEN DE ACHTERGROND VAN HET PERSPECTIEFPLAN 2020 27 NOVEMBER 2014

VERSTANDELIJKE BEPERKING STUDIEDAG ERGOTHERAPIE TEGEN DE ACHTERGROND VAN HET PERSPECTIEFPLAN 2020 27 NOVEMBER 2014 VRIJDAG 24 JUNI 2016 KWALITEIT VAN LEVEN BIJ MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING STUDIEDAG ERGOTHERAPIE FOCUS OP BETEKENISVOLLE ACTIVITEITEN TEGEN DE ACHTERGROND VAN HET PERSPECTIEFPLAN 2020 BIJ ROUW

Nadere informatie

Door andere ogen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Door andere ogen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 30 JANUARI 2018 Door andere ogen STUDIEDAG Ergotherapie bij mensen met cognitieve ERGOTHERAPIE problemen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Naar aanleiding van het vierjarig bestaan

Nadere informatie

INSPIRATIEDAG ERGOTHERAPIE EN HERSTELGERICHTE ZORG IN DE PRAKTIJK

INSPIRATIEDAG ERGOTHERAPIE EN HERSTELGERICHTE ZORG IN DE PRAKTIJK DONDERDAG 17 MAART 2016 INSPIRATIEDAG ERGOTHERAPIE EN HERSTELGERICHTE ZORG IN DE PRAKTIJK Graag nodigen we je uit op de inspiratiedag rond ergotherapie en herstelgerichte zorg in de praktijk. Deze dag

Nadere informatie

Onderbouw je ergotherapie-praktijk met gevalideerde meetinstrumenten

Onderbouw je ergotherapie-praktijk met gevalideerde meetinstrumenten DRIEDAAGSE VORMINGSREEKS Onderbouw je ergotherapie-praktijk met gevalideerde meetinstrumenten STUDIEDAG E Het nut van ADL- evaluatie in de diagnostiek van dementie en andere cognitieve aandoeningen In

Nadere informatie

Themareeks inzoomen op ziektebeelden

Themareeks inzoomen op ziektebeelden Themareeks inzoomen op ziektebeelden 1. Ergotherapie bij valrisico 2. Ergotherapie bij de ziekte van Parkinson Donderdag 16 oktober 2014 Als ergotherapeuten die met ouderen werken, worden we vaak geconfronteerd

Nadere informatie

Ergotherapie bij ouderen met ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Ergotherapie bij ouderen met ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 21 MEI 2015 N Ergotherapie bij ouderen met STUDIEDAG depressie, ERGOTHERAPIE verslaving of delier BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Steeds meer ouderen met een verslaving, depressie

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG VRIJDAG 13 MAART 2015 STUDIEDAG SO YOU THINK YOU CAN PLAY? STUDIEDAG JONGE KINDEREN LEREN EN LATEN SPELEN IS EEN VAK. ERGOTHERAPIE HANDIGE TIPS VOOR SPELBEGELEIDING VOOR THERAPEUTEN. BIJ ROUW EN PALLIATIEVE

Nadere informatie

Voorstelling van nieuwe tests. TMMR 2-6, Test Meten en Me tend Rekenen 2e - 6e lj ST 1-6, Spellingstest 1e - 6e lj BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Voorstelling van nieuwe tests. TMMR 2-6, Test Meten en Me tend Rekenen 2e - 6e lj ST 1-6, Spellingstest 1e - 6e lj BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG Studiedag 1 december 2016 Voorstelling van nieuwe tests TMMR 2-6, Test Meten en Me tend Rekenen 2e - 6e lj ST 1-6, Spellingstest 1e - 6e lj BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG Doelgerichte opleiding met een concreet

Nadere informatie

Thuiszorg STUDIEDAG over de grenzen van ERGOTHERAPIE. het team heen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Thuiszorg STUDIEDAG over de grenzen van ERGOTHERAPIE. het team heen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG TWEEDAAGSE VORMINGSREEKS 30 EN 31 MAART 2017 Thuiszorg STUDIEDAG over de grenzen van ERGOTHERAPIE het team heen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De gezondheidszorg zit op een kantelpunt. Door

Nadere informatie

Technologie en ergotherapie. de ouderenzorg ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Technologie en ergotherapie. de ouderenzorg ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG c DOEDAG 22 oktober 2015 Technologie en ergotherapie STUDIEDAG in ERGOTHERAPIE de ouderenzorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Technologie is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven.

Nadere informatie

Autonomie, verbinding en participatie bij (kwetsbare) ouderen ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Autonomie, verbinding en participatie bij (kwetsbare) ouderen ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 8 september 2016 c Autonomie, verbinding en participatie bij (kwetsbare) ouderen STUDIEDAG Sleutels tot de ideale wereld ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De focus van deze studiedag

Nadere informatie

Een andere kijk op dagelijkse activiteiten:

Een andere kijk op dagelijkse activiteiten: Een andere kijk op dagelijkse activiteiten: Active Ageing in het WZC Vrijdag 12 september 2014 De opleidingen Gezondheidszorg van de Arteveldehogeschool voeren al enkele jaren onderzoek in Woonzorgcentra.

Nadere informatie

Kronkels 1 jaar. innovatief creëren ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Kronkels 1 jaar. innovatief creëren ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 29 JANUARI 2015 Kronkels 1 jaar STUDIEDAG Samen ERGOTHERAPIE innovatief creëren BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Al hielden we ons stil en koest als kiezelstenen, dan nog zou zelfs onze passiviteit

Nadere informatie

Autonomie, verbinding en participatie bij (kwetsbare) ouderen ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Autonomie, verbinding en participatie bij (kwetsbare) ouderen ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 8 september 2016 Autonomie, verbinding en participatie bij (kwetsbare) ouderen c STUDIEDAG Sleutels tot de ideale wereld ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De Arteveldehogeschool

Nadere informatie

Als er eentje anders is

Als er eentje anders is Lenteforum Als er eentje anders is Stimuleren van de ontwikkeling van jonge kinderen met een autismespectrumstoornis Woensdag 14 mei 2014 Forum staat voor marktplaats. Op deze forumdag willen we plaats

Nadere informatie

Wonen wordt werkelijkheid! ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Wonen wordt werkelijkheid! ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 20 MAART 2015 Wonen wordt werkelijkheid! STUDIEDAG Van toegankelijkheid naar hulpmiddelen of toch niet? ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Er is een groeiende vraag vanuit de maatschappij

Nadere informatie

Hoog Sammy kijk omhoog Sammy

Hoog Sammy kijk omhoog Sammy STUDIEDAG ERGOTHERAPIE IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG 19 MAART 2015 STUDIEDAG Inspiratiedag Ergotherapie en Herstel ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Graag nodigen we je uit

Nadere informatie

Blij dat jij er bent! Gastvrije zorg en ergotherapie ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Blij dat jij er bent! Gastvrije zorg en ergotherapie ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 2 FEBRUARI 2017 Blij dat jij er bent! STUDIEDAG Gastvrije zorg en ergotherapie ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Het ondersteuningscentrum ergotherapie bestaat drie jaar.

Nadere informatie

WORKSHOP : 'De meerwaarde van ergotherapie aan huis bij mensen met dementie en hun mantelzorgers?

WORKSHOP : 'De meerwaarde van ergotherapie aan huis bij mensen met dementie en hun mantelzorgers? WORKSHOP : 'De meerwaarde van ergotherapie aan huis bij mensen met dementie en hun mantelzorgers? Even voorstellen Wie zijn wij? Even kennismaken Wie zit er met jou rond de tafel? 1 Toekomstperspectieven

Nadere informatie

Beste coördinator Beste omkaderingslid. Wanneer? Maandag 31 mei 2010

Beste coördinator Beste omkaderingslid. Wanneer? Maandag 31 mei 2010 Kdag Ontdek het leiderschap in jezelf Een uniek, interactief en inspirerend dagtraject voor elke leider. Beste coördinator Beste omkaderingslid Mensen motiveren en inspireren, open en duidelijk communiceren,

Nadere informatie

Vormingsmomenten voor kinderbegeleiders

Vormingsmomenten voor kinderbegeleiders Vormingsmomenten voor kinderbegeleiders Vormingsmoment voor kinderbegeleiders Kinderopvang is volop in beweging. Vanuit het Steunpunt Kinderopvang van de VVSG en Diverscity willen we mee invulling geven

Nadere informatie

Stand van zaken LSM. Kennisatelier VZW Grauwzusters Expertise cel Ouderenzorg University College Leuven-Limburg

Stand van zaken LSM. Kennisatelier VZW Grauwzusters Expertise cel Ouderenzorg University College Leuven-Limburg Stand van zaken LSM Kennisatelier VZW Grauwzusters Expertise cel Ouderenzorg University College Leuven-Limburg Stand van zaken Baden zonder strijd Psychomotorische activatie Verrijkte omgeving De Tijd

Nadere informatie

UITDAGENDE VORMINGEN VOOR SOCIAAL WERKERS EN HULPVERLENERS

UITDAGENDE VORMINGEN VOOR SOCIAAL WERKERS EN HULPVERLENERS UITDAGENDE VORMINGEN VOOR SOCIAAL WERKERS EN HULPVERLENERS KRACHTGERICHTE HULPVERLENING IN DIALOOG Bind-Kracht staat voor een kwaliteitsvolle hulpverlening aan mensen in armoede. Krachtgericht werken,

Nadere informatie

ook bij u thuis! Advies, ondersteuning, behandeling, preventie & verwijzing

ook bij u thuis! Advies, ondersteuning, behandeling, preventie & verwijzing ook bij u thuis! Viattence Vitaal Advies, ondersteuning, behandeling, preventie & verwijzing Inhoudsopgave Viattence Vitaal Viattence Vitaal 3 Fysiotherapeut 4 Ergotherapeut 5 Logopedist 6 Specialist ouderengeneeskunde

Nadere informatie

CONGRES DURF2020. ICC Gent. april DURF2020. Dinsdag. van 9 tot 17 uur

CONGRES DURF2020. ICC Gent. april DURF2020. Dinsdag. van 9 tot 17 uur CONGRES DURF2020 Je eigen leven, daar gaan we voor! DURF2020 Dinsdag 28 april van 9 tot 17 uur Congres van en voor mensen met een beperking en hun omgeving. Voor mensen die mee hun stem willen laten horen

Nadere informatie

Workshop: Familiegericht werken. SOFA-model

Workshop: Familiegericht werken. SOFA-model Workshop: Familiegericht werken SOFA-model In de zorg staat de zorgvrager centraal, maar ook de familie is betrokken partij als iemand wordt opgenomen in het WZC. Om de zorg goed te laten verlopen, is

Nadere informatie

Nr 6 (extra nummer) 17 september De regionale ondersteunpunten kinderopvang of ROK s. 2. Bouwsteen 1: Werkgroep kwaliteit

Nr 6 (extra nummer) 17 september De regionale ondersteunpunten kinderopvang of ROK s. 2. Bouwsteen 1: Werkgroep kwaliteit Nr 6 (extra nummer) 17 september 2010 Lees dit e-zine op www.vvsg.be stuur een bericht naar de redactie schrijf in/uit 1. De regionale ondersteunpunten kinderopvang of ROK s 2. Bouwsteen 1: Werkgroep kwaliteit

Nadere informatie

Praatcafé Dementie Genk. Samen dementie bespreekbaar maken. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6

Praatcafé Dementie Genk. Samen dementie bespreekbaar maken. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 Praatcafé Dementie Genk Samen dementie bespreekbaar maken T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken

Nadere informatie

Reflectiedag Godsdienstleerkracht: kleur (h)erkennen?

Reflectiedag Godsdienstleerkracht: kleur (h)erkennen? V L A A M S V E R B O N D V A N K A T H O L I E K E H O G E S C H O L E N Sainte-Adresseplein 12, B-1070 Anderlecht Tel. 02 529 04 29 Fax 02 529 04 93 vvkho@vsko.be ond.vsko.be Reflectiedag Godsdienstleerkracht:

Nadere informatie

SAMENSPRAAK 2012. Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak

SAMENSPRAAK 2012. Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak Integrale Jeugdhulp Regio Vlaams-Brabant en Brussel SAMENSPRAAK Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak -Herhaling startdagen 2011 op algemene vraag van de voorzieningen-

Nadere informatie

Academiejaar 2013/2014. navorming. Mentor Klinisch Onderwijs. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2013/2014. navorming. Mentor Klinisch Onderwijs. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2013/2014 navorming Mentor Klinisch Onderwijs Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Navorming Mentor Klinisch Onderwijs Deze opleiding is een samenwerking van het departement Gezondheid en

Nadere informatie

Klaar voor de toekomst?!

Klaar voor de toekomst?! Symposium 40 jaar Vesta vzw Klaar voor de toekomst?! Onze expertises in beeld Vrijdag 18 maart 2016 Odisee, campus Waas Sint-Niklaas Beste, Naar aanleiding van ons 40-jarig jubileum willen wij onze opgebouwde

Nadere informatie

Train the trainer. Zorg-Esperanto. De kracht van eenvoud

Train the trainer. Zorg-Esperanto. De kracht van eenvoud Train the trainer Zorg-Esperanto De kracht van eenvoud 1. Over Zorg-Esperanto Zorg-Esperanto biedt inzicht in zorgsituaties, in de gewenste resultaten of doelen van de zorg en de middelen om deze doelen

Nadere informatie

Inspiratiedag: Over continuïteit in de ondersteuning van kwetsbare mensen. 13 december 2012, Berchem - Antwerpen

Inspiratiedag: Over continuïteit in de ondersteuning van kwetsbare mensen. 13 december 2012, Berchem - Antwerpen Inspiratiedag: Over continuïteit in de ondersteuning van kwetsbare mensen 13 december 2012, Berchem - Antwerpen Een initiatief van het SEN vzw, i.s.m. het Verwijzersplatform vzw Samenwerken met collega

Nadere informatie

GEZONDHEIDSMEETING Gezond en wel doorheen de ouderenzorg van morgen DONDERDAG 20 MAART 2014, 19 UUR

GEZONDHEIDSMEETING Gezond en wel doorheen de ouderenzorg van morgen DONDERDAG 20 MAART 2014, 19 UUR GEZONDHEIDSMEETING 2014 DONDERDAG 20 MAART 2014, 19 UUR Gebouw VGC administratie Emile Jacqmainlaan 135 1000 Brussel THEMA S WORKSHOP 1 Zorgdetectie zorgregie zorgweigering: welke wegen vinden hun bestemming?

Nadere informatie

Verslag VLEGG Oost netwerkdag 30 mei Presentatie David Dol

Verslag VLEGG Oost netwerkdag 30 mei Presentatie David Dol Verslag VLEGG Oost netwerkdag 30 mei 2018 1. Presentatie David Dol 2. Netwerk moment - Komen mensen met een gerichte vraag in opname? Wat als de patiënt zelf geen vraag kan stellen? - Wat

Nadere informatie

DeBeCo & Aranth Expertisecentrum Woonzorg nodigt u uit op de residentiële tweedaagse

DeBeCo & Aranth Expertisecentrum Woonzorg nodigt u uit op de residentiële tweedaagse DeBeCo & Aranth Expertisecentrum Woonzorg nodigt u uit op de residentiële tweedaagse BRUGGEN BOUWEN WOONZORG EN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG SAMEN ONDERWEG NAAR 2025: NAAR EEN GEÏNTEGREERD WELZIJNS- EN

Nadere informatie

Ondersteuningsgroep valpreventie

Ondersteuningsgroep valpreventie Ondersteuningsgroep valpreventie Leen Bouckaert, Sara Bombeke, Katelijne Daelman, Els Herpels, Elien Saey-Van Peteghem, Chantal Schuerbeke Inleiding Ondersteuningsgroep valpreventie Valproblematiek Presentatie

Nadere informatie

LEEN DE CONINCK ARTEVELDEHOGESCHOOL GENT ACHG KULEUVEN PROJECT VALNET UZLEUVEN

LEEN DE CONINCK ARTEVELDEHOGESCHOOL GENT ACHG KULEUVEN PROJECT VALNET UZLEUVEN LEEN DE CONINCK ARTEVELDEHOGESCHOOL GENT ACHG KULEUVEN PROJECT VALNET UZLEUVEN Introductie Begripsomschrijving Componenten van een casemanagement programma Voordelen van casemanagement Voorwaarden voor

Nadere informatie

Neurologische zorg Bijscholing

Neurologische zorg Bijscholing Neurologische zorg In samenwerking met Bijscholing Deze opleiding wil de specifieke deskundigheid bevorderen van huidige en toekomstige neuroverpleegkundigen in het bijzonder maar ook van andere zorgverleners

Nadere informatie

Obesitaskliniek groepsprogramma

Obesitaskliniek groepsprogramma Obesitaskliniek groepsprogramma INLEIDING Overgewicht of obesitas is een wereldwijd gezondheidsprobleem, zowel op individueel als op maatschappelijk vlak. Mensen met overgewicht hebben vaak te kampen met

Nadere informatie

Een dynamische kijk op familierelaties binnen de context van dementie.

Een dynamische kijk op familierelaties binnen de context van dementie. Een dynamische kijk op familierelaties binnen de context van dementie. Tanja Everaert Kerkstraat 115 9200 Dendermonde 052 26 28 23 Meander @dementie.be www.dementie.be 1 Ik trok een streep: tot hier, nooit

Nadere informatie

Onlinehulp voor welzijn en gezondheid 4 modules

Onlinehulp voor welzijn en gezondheid 4 modules Onlinehulp voor welzijn en gezondheid 4 modules Bekijk de info online Als hulpverlener en zorgverstrekker wil je zijn daar waar je doelgroep is, en dat is meer en meer ook online. Steeds meer professionele

Nadere informatie

OPLEIDING VOOR PALLIATIEF REFERENTEN WOONZORGCENTRA

OPLEIDING VOOR PALLIATIEF REFERENTEN WOONZORGCENTRA OPLEIDING VOOR PALLIATIEF REFERENTEN WOONZORGCENTRA Regio Vlaams-Brabant November 2016 - Juni 2017 Forum Palliatieve Zorg/Panal foto uit film Twilight of a life van Sylvain Biegeleisen Het Forum Palliatieve

Nadere informatie

Reflectie op besluitvorming en handelen

Reflectie op besluitvorming en handelen Reflectie op besluitvorming en handelen Methodiek Omschrijving: De kwaliteit van besluitvorming heeft een invloed op de kwaliteit van de hulpverlening en het gevoel van effectiviteit. Dit is een belangrijk

Nadere informatie

Studiedag: in de kijker. workshop: de ergotherapeut als coach

Studiedag: in de kijker. workshop: de ergotherapeut als coach Studiedag: in de kijker workshop: de ergotherapeut als coach Opbouw workshop Korte duiding van de theorie ( theorie wordt aangehaald) Kennismaking adhv exploreren Zelf in de ervaring stappen: oefenen op

Nadere informatie

Pijler 1 - beslissingsondersteuning

Pijler 1 - beslissingsondersteuning praktischer 1 Pijler 1 - beslissingsondersteuning Beschrijving - Aanreiken van evidence-based informatie en richtlijnen; - Informeren van zorgverstrekkers; - Expertisebevordering; - Praktijkondersteuning;

Nadere informatie

seksualiteit en intimiteit bij mensen met een beperking seksualiteit en intimiteit bij ouderen

seksualiteit en intimiteit bij mensen met een beperking seksualiteit en intimiteit bij ouderen Vormingsaanbod Algemeen Aditi biedt vormingen aan over: seksualiteit en intimiteit bij mensen met een beperking seksualiteit en intimiteit bij ouderen Er zijn een aantal vaste opleidingsmodules, maar je

Nadere informatie

Departement gezondheidszorg - BANABA Zorgmanagement Geaccrediteerde opleiding door VHLORA* en NVAO*

Departement gezondheidszorg - BANABA Zorgmanagement Geaccrediteerde opleiding door VHLORA* en NVAO* Page1 Geachte mevrouw, heer Beste collega, Je bent werkzaam in de zorg als verpleegkundige, vroedvrouw, kinesist, ergotherapeut, diëtist, medisch secretaresse, laborant, maatschappelijk werker en je wilt

Nadere informatie

Onderdompeling in de wereld van dementie

Onderdompeling in de wereld van dementie Studiedag: Onderdompeling in de wereld van dementie 12 Inhoud Werken met mensen met dementie en op een goede manier met hen omgaan, veronderstelt een goed inzicht in wat dementie precies is en wat het

Nadere informatie

Opleidingen 2016 voor politici

Opleidingen 2016 voor politici Opleidingen 2016 voor politici WIVO vzw Koning Leopold III-Laan 41, 8200 Brugge www.wivo.be p. 1 Inhoudstafel Besluitvormingsprocessen begeleiden van brainstorm tot beslissing... 3 Beslissen op intuïtie...

Nadere informatie

u i t n o d i g i n g www.fietsersbond.be/ontmoetingsdag2010

u i t n o d i g i n g www.fietsersbond.be/ontmoetingsdag2010 uitnodiging www.fietsersbond.be/ontmoetingsdag2010 v a n h a r t e w e l k o m! De Fietsersbond nodigt alle leden op 9 oktober uit in het Geuzenhuis in Gent, voor een dag boordevol boeiende informatie

Nadere informatie

INTRODUCTIE BACHELOR IN DE VROEDKUNDE 2015-2016

INTRODUCTIE BACHELOR IN DE VROEDKUNDE 2015-2016 Aanwezigheid verplicht INTRODUCTIE BACHELOR IN DE VROEDKUNDE 2015-2016 Locatie: Lokalen: Vragen: Inschrijving: Campus Kantienberg - Voetweg 66, 9000 Gent www.arteveldehs.be > inloggen als student > DINAR

Nadere informatie

Trajectlijn keuzedeel Zorg en Technologie Code K SBU - niveau 3 Gekoppeld aan Verzorgende- IG (3) en Maatschappelijke Zorg (3)

Trajectlijn keuzedeel Zorg en Technologie Code K SBU - niveau 3 Gekoppeld aan Verzorgende- IG (3) en Maatschappelijke Zorg (3) Trajectlijn keuzedeel Zorg en Technologie Code K0137 480 SBU - niveau 3 Gekoppeld aan Verzorgende- IG (3) en Maatschappelijke Zorg (3) D1 Voorlichting en advies geven aan cliënten over technologische hulpmiddelen

Nadere informatie

Nascholingsaanbod Algemene sessie dinsdag 4 oktober 2016 of dinsdag 9 mei Vraaggestuurd op locatie. Wat is Kickstart?

Nascholingsaanbod Algemene sessie dinsdag 4 oktober 2016 of dinsdag 9 mei Vraaggestuurd op locatie. Wat is Kickstart? Nascholingsaanbod 2016-2017 Algemene sessie dinsdag 4 oktober 2016 of dinsdag 9 mei 2017 Vraaggestuurd op locatie Wat is Kickstart? Kickstart je toekomst! is een instrument dat een brug slaat tussen onderwijs

Nadere informatie

DIALOOGDAG Recht op werk, voor iedereen?!

DIALOOGDAG Recht op werk, voor iedereen?! Het Netwerk tegen Armoede nodigt u uit op de DIALOOGDAG Recht op werk, voor iedereen?! Op donderdag 6 november 2014 Antwerpen-Berchem, Huis van de Sport DIALOOGDAG Wanneer: donderdag 6 november 2014 Waar:

Nadere informatie

Traject Leiderschap. Aanpak traject

Traject Leiderschap. Aanpak traject Aanpak traject Het is de bedoeling om voor de deelnemers een leertraject uit te werken dat bestaat uit een kick-off, 3 workshops van een halve dag, gecombineerd met 2*2uur individuele coaching. Er wordt

Nadere informatie

Workshops geestelijke gezondheid. Locoregionale uitvoering Vlaams Actieplan Suïcidepreventie Oost-Vlaanderen

Workshops geestelijke gezondheid. Locoregionale uitvoering Vlaams Actieplan Suïcidepreventie Oost-Vlaanderen Workshops geestelijke gezondheid Locoregionale uitvoering Vlaams Actieplan Suïcidepreventie Oost-Vlaanderen Work shop Voel je goed met NokNok! Je goed in je vel voelen en sterk in je schoenen staan, kan

Nadere informatie

Inspireren, Leren & Werken. Werken aan een nieuwe werkwijze

Inspireren, Leren & Werken. Werken aan een nieuwe werkwijze Inspireren, Leren & Werken Werken aan een nieuwe werkwijze WIE, WAT, WAAR? BOOTCAMP JEUGDWERK 2014 BLZ 4 DAG 4 DONDERDAG 4 SEPTEMBER BLZ 8 DAG 1 MAANDAG 1 SEPTEMBER BLZ 5 DAG 5 VRIJDAG 5 SEPTEMBER BLZ

Nadere informatie

27 tem 29 april We starten vrijdag tussen 18u30 en 19u30 en ronden zondag om 16u af. Jeugdheem abdij Affligem - Abdijstraat 6, 1790 Affligem

27 tem 29 april We starten vrijdag tussen 18u30 en 19u30 en ronden zondag om 16u af. Jeugdheem abdij Affligem - Abdijstraat 6, 1790 Affligem 27 tem 29 april 2018. We starten vrijdag tussen 18u30 en 19u30 en ronden zondag om 16u af. Jeugdheem abdij Affligem - Abdijstraat 6, 1790 Affligem Vrijdag Het weekend zit vol vormingen die de inclusieve

Nadere informatie

STUDIEDAG. Evidence-based werken in de verslavingszorg

STUDIEDAG. Evidence-based werken in de verslavingszorg STUDIEDAG Evidence-based werken in de verslavingszorg Brussel, dinsdag 27 maart 2007 Evidence-based werken in de verslavingszorg De laatste jaren wordt de term evidence-based steeds vaker in de mond genomen

Nadere informatie

Competent in zorg voor personen met dementie. Ook jouw zorg?

Competent in zorg voor personen met dementie. Ook jouw zorg? expertisecentrum d mentie Competent in zorg voor personen met dementie. Ook jouw zorg? DINSDAG 21 APRIL 2009 VLAAMS PARLEMENT/BRUSSEL Vlaanderen Competent in zorg voor personen met dementie De zorg voor

Nadere informatie

informatiebrochure dagtherapeutisch behandelprogramma voor Onverklaarde Lichamelijke Klachten

informatiebrochure dagtherapeutisch behandelprogramma voor Onverklaarde Lichamelijke Klachten dagkolk informatiebrochure dagtherapeutisch behandelprogramma voor Onverklaarde Lichamelijke Klachten inhoud Inhoudstafel 02 Wat is de KOLK? 03 Wat is de dagkolk? 03 Voor wie is de dagkolk? 03 Doel en

Nadere informatie

Ouderenzorg in beweging cvo MIRAS

Ouderenzorg in beweging cvo MIRAS Ouderenzorg in beweging cvo MIRAS Valerie Desmet en Els Raepsaet cvo MIRAS - Zorg en Welzijn Ouderenzorg in beweging Begeleider wonen en leven Nieuwe visie op animatie Begeleider wonen en leven Nieuwe

Nadere informatie

Psychologie in het vertrouwenswerk

Psychologie in het vertrouwenswerk Donderdag 18 januari 2018 9.30-16.00 uur Aristo Accommodaties, Utrecht Psychologie in het vertrouwenswerk Conferentie voor vertrouwenspersonen in het mbo Psychologie in het vertrouwenswerk Psychologische

Nadere informatie

Traject Leiderschap 2015-2016

Traject Leiderschap 2015-2016 Traject Leiderschap 2015-2016 Aanpak traject Het is de bedoeling om voor de deelnemers een leertraject uit te werken dat bestaat uit een kick-off, 3 workshops van een halve dag, gecombineerd met 2*2uur

Nadere informatie

Studiedag. In balans Over kwaliteit van leven met een NAH. dinsdag 11 september uur Antwerpen

Studiedag. In balans Over kwaliteit van leven met een NAH. dinsdag 11 september uur Antwerpen Studiedag In balans Over kwaliteit van leven met een NAH dinsdag 11 september 2018 8.45-15.30 uur Antwerpen PROGRAMMA 8.45-9.30 uur onthaal 9.30-9.45 uur opening Dries Cautreels - Agogisch directeur beleid

Nadere informatie

Managementtrainee. Een waaier aan mogelijkheden

Managementtrainee. Een waaier aan mogelijkheden Managementtrainee Een waaier aan mogelijkheden Het managementtraineeship bij Argenta is de ideale start van een succesvolle carrière! Je wordt opgepikt door een frisse wind die je voorbereidt op een verantwoordelijke

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Sessies voor personen met langdurige pijn

Patiënteninformatie. Sessies voor personen met langdurige pijn Patiënteninformatie Sessies voor personen met langdurige pijn Wat doet de pijnkliniek? Het Multidisciplinair Pijn Team (of de pijnkliniek ) bekijkt chronische pijn vanuit verschillende invalshoeken. De

Nadere informatie

ZORG TOT ZORG. Toegankelijke gezondheidszorg

ZORG TOT ZORG. Toegankelijke gezondheidszorg ZORG TOT ZORG Toegankelijke gezondheidszorg DOELSTELLINGEN Ondersteunen van huisartsen en specialisten rond kansarmoede en werken met kwetsbare personen Meer en vlottere doorverwijzingen van de huisarts

Nadere informatie

Voorstelling Ouderenzorg 26.03.2015

Voorstelling Ouderenzorg 26.03.2015 1 Voorstelling Ouderenzorg 26.03.2015 Verwelkoming en inleiding Clustermanager Kevin Pesout Programma 20.00 uur Ontvangst 20.15 uur Welkom en inleiding 20.25 uur Voorstelling van de zorgeenheden, visie,

Nadere informatie

WORKSHOP DE KLIKFACTOR: HOE ZORG IK VOOR DE KLIK MET MIJN KLANT?

WORKSHOP DE KLIKFACTOR: HOE ZORG IK VOOR DE KLIK MET MIJN KLANT? Inleiding Programma Aanmelden Route WORKSHOP DE KLIKFACTOR: HOE ZORG IK VOOR DE KLIK MET MIJN KLANT? In de wereld waarin wij ons bevinden, wordt heel veel gecommuniceerd: uw verkopers communiceren met

Nadere informatie

Beroepsgeheim in de hulpverlening

Beroepsgeheim in de hulpverlening Instituut voor Sociaal Recht K.U. Leuven Beroepsgeheim in de hulpverlening Handelen tussen recht en praktijk donderdag 24 november 2005 De Factorij Huart Hamoirlaan 136 1030 Brussel Voormiddag De theorie

Nadere informatie

Trajectlijn keuzedeel Zorginnovaties en technologie Code K SBU - niveau 4 Gekoppeld aan MBO - Verpleegkundige (4) en Maatschappelijke Zorg (4)

Trajectlijn keuzedeel Zorginnovaties en technologie Code K SBU - niveau 4 Gekoppeld aan MBO - Verpleegkundige (4) en Maatschappelijke Zorg (4) Trajectlijn keuzedeel Zorginnovaties en technologie Code K0138 480 SBU - niveau 4 Gekoppeld aan MBO - Verpleegkundige (4) en Maatschappelijke Zorg (4) D1 K1 Multidisciplinair samenwerken m.b.t. de inzet

Nadere informatie

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf ASSERTIVITEIT beter communiceren vanuit jezelf Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij

Nadere informatie

POST- GRADUAAT. professionele coach

POST- GRADUAAT. professionele coach POST- GRADUAAT professionele coach POSTGRADUAAT PROFESSIONELE COACH Je wil coaching inzetten als een krachtig instrument om resultaten te verbeteren, en communicatie en samenwerking te optimaliseren? Je

Nadere informatie

BETEKENISVOLLE. ACTIVITEITEN METHODE Een multidisciplinaire en praktijkgerichte aanpak voor bewoners van woonzorgcentra

BETEKENISVOLLE. ACTIVITEITEN METHODE Een multidisciplinaire en praktijkgerichte aanpak voor bewoners van woonzorgcentra BETEKENISVOLLE ACTIVITEITEN METHODE Een multidisciplinaire en praktijkgerichte aanpak voor bewoners van woonzorgcentra Elise Cornelis Ruben Vanbosseghem Valerie Desmet Patricia De Vriendt Colofon Auteurs:

Nadere informatie

November - December 2014

November - December 2014 November - December 2014 A. De Cockstraat 12a - 9310 Herdersem 053 / 60.60.49 - dendervallei@denderrust.be www.ldcaalst.be Erkenning PE2541 Voor algemene info of deelname aan activiteiten kan u steeds

Nadere informatie

Hoe kan je werken aan werk?

Hoe kan je werken aan werk? Hoe kan je werken aan werk? De meerwaarde van sport voor het verbeteren van toekomstperspectieven 14 juni 2019 Programma Lezing meerwaarde van sport Voorbeeld uit de praktijk De Voetbalwerkplaats Intermezzo

Nadere informatie

Onderwijs & Onderzoek. Annemie Spooren (PXL) Greet De Beuckeleer (Pulderbos)

Onderwijs & Onderzoek. Annemie Spooren (PXL) Greet De Beuckeleer (Pulderbos) Onderwijs & Onderzoek Annemie Spooren (PXL) Greet De Beuckeleer (Pulderbos) Onderwijs & Onderzoek Wat hebben we gedaan? Wat betekent dit voor werkveld? Waar het begon nood aan Kennis en competenties voor

Nadere informatie

OP EIGEN BENEN STAAN

OP EIGEN BENEN STAAN OP EIGEN BENEN STAAN een eigen praktijk als zorgverlener?! Situering Alle initiatieven, stimulansen die momenteel vanuit verschillende overheden worden opgezet om (jonge) mensen te steunen bij het opstarten

Nadere informatie

Nieuwe serie Workshops! met het Co-Creatie-Wiel. Succesvol innoveren. Drie workshops Najaar 2018

Nieuwe serie Workshops! met het Co-Creatie-Wiel. Succesvol innoveren. Drie workshops Najaar 2018 Nieuwe serie Workshops! Succesvol innoveren met het Co-Creatie-Wiel Drie workshops Najaar 2018 Met de ontwerper van het Co-Creatie-Wiel dr. Corry Ehlen 2 Succesvol innoveren! Een hele uitdaging! In de

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Sessies voor personen met langdurige pijn

Patiënteninformatie. Sessies voor personen met langdurige pijn Patiënteninformatie Sessies voor personen met langdurige pijn Wat doet de pijnkliniek? Het Multidisciplinair Pijn Team (of de pijnkliniek ) bekijkt chronische pijn vanuit verschillende invalshoeken. De

Nadere informatie

CEGOvormingen. kinderopvang. cego. hét centrum voor welbevinden en betrokkenheid. vormingen kinderopvang 1

CEGOvormingen. kinderopvang. cego. hét centrum voor welbevinden en betrokkenheid. vormingen kinderopvang 1 kinderopvang CEGOvormingen 2013 2014 cego. hét centrum voor welbevinden en betrokkenheid vormingen kinderopvang 1 VOORWOORD Graag stellen wij u het vormingsaanbod van CEGO voor. Met de Ziko en de Ziko-Vo,

Nadere informatie

Voorstelling Initiatief vrijwillige bewindvoering

Voorstelling Initiatief vrijwillige bewindvoering Voorstelling Initiatief vrijwillige bewindvoering Martine De Moor Coördinator initiatief vrijwillige bewindvoering Brussel/21 maart 2019 Initiatief vrijwillige bewindvoering is genomen in 1997 maakt deel

Nadere informatie

Omgaan met cliënten met een psychische aandoening: vervolg (DAG 2 & DAG 3)

Omgaan met cliënten met een psychische aandoening: vervolg (DAG 2 & DAG 3) Opleiding Omgaan met cliënten met een psychische aandoening: vervolg (DAG 2 & DAG 3) Waar en wanneer? 20/11 & 27/11/2012 in het Maaltebruggekasteel te Gent In de basisopleiding (DAG 1) werden de meest

Nadere informatie

Harmonisch Park- en Groenbeheer. Studiedag. Hoe stel ik een bomenplan op? Gent dinsdag 23 juni 2009

Harmonisch Park- en Groenbeheer. Studiedag. Hoe stel ik een bomenplan op? Gent dinsdag 23 juni 2009 Harmonisch Park- en Groenbeheer Studiedag Hoe stel ik een bomenplan op? Gent dinsdag 23 juni 2009 Bomen zijn belangrijke groenelementen in de publieke ruimte. Ze geven letterlijk en figuurlijk kleur aan

Nadere informatie

Young Professional programma. Voorbeeld van de opbouw van een YP programma

Young Professional programma. Voorbeeld van de opbouw van een YP programma Young Professional programma Voorbeeld van de opbouw van een YP programma 1 Flow van het programma: Het programma Intake (½ dag) Ik & mijn leiderschap (2 dagen groepsprogramma) Ik & de ander (2 dagen groepsprogramma)

Nadere informatie