ISBO Nieuwsbrief 2012, nummer 22 Amersfoort, oktober 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ISBO Nieuwsbrief 2012, nummer 22 Amersfoort, oktober 2012"

Transcriptie

1 ISBO Nieuwsbrief 2012, nummer 22 Amersfoort, oktober Ied-feesten voor kinderen Jaarlijks organiseert het Team Kinder 'Iedfeesten een feest speciaal voor kinderen in Amsterdam. Het Kinder Iedfeest is geïnitieerd door een groep studenten die het belangrijk vonden dat islamitische kinderen veel plezier beleven op islamitische feestdagen. Tijdens de Kinder 'Iedfeesten wordt op een speelse en leerzame manier aandacht besteed aan de achterliggende betekenis van 'Ied al-fitr en 'Ied al-adhaa. Vaste onderdelen van de Kinder 'Iedfeesten zijn de leuke spelletjes, een leerzaam toneelstuk over de wijsheid achter 'Ied, een cadeautje, een verrassingsact en het zingen van anasheedliederen. Om dit voort te zetten en te laten groeien, is uw hulp gewenst. U kunt zich aanmelden als vrijwilliger of als donateur, via: kinderiedfeesten@gmail.com. Voor foto's, filmpjes, citaten en meer informatie kunt u terecht op de website: 2. IBS Ababil start Ied ul Adha Schoenendozenactie Dit jaar start IBS Ababil in Schiedam een ludieke Eid-Ul-Adhaschoenendozenactie voor de groepen 6,7 en 8. Deze actie is dé kans voor de leerlingen om iets concreets te doen voor kansarme leeftijdsgenootjes in Suriname. Zo leren ze hoe belangrijk het is om te delen en dat we elkaar gelukkig kunnen maken met iets kleins. De dozen gaan naar een islamitisch internaat in Suriname. 3. Ouderbetrokkenheid in het islamitisch onderwijs De ISBO zal de komende maanden uitvoering geven aan een project om een impuls te geven aan de ouderbetrokkenheid in het islamitisch onderwijs. De ouders zijn de belangrijkste stakeholders van de islamitische scholen, hun betrokkenheid is dan ook essentieel voor het voortbestaan van het islamitisch onderwijs. Het Ministerie van OCW ondersteunt dit project, de ISBO zal ervoor zorg dragen dat het thema ouderbetrokkenheid structureel wordt ingebed in het islamitisch onderwijs. Meer informatie hierover volgt op de website. 4. Raad van State kritisch over oprichtingsbelemmeringen De Raad van State heeft zich kritisch uitgelaten over het initiatiefwetsvoorstel van voormalig PvdA-Kamerlid Metin Çelik, om schoolstichting te verbieden voor bestuurders die een zeer zwakke school onder hun hoede hebben. Verder regelt het wetsvoorstel dat een rechtspersoon geen nieuwe school mag stichten wanneer deze een school in stand houdt die ernstig of langdurig tekortschiet op kwaliteit. De

2 Raad van State hint erop dat met minder ingrijpende middelen hetzelfde doel bereikt kan worden. De Raad van State meent dat onvoldoende is gemotiveerd waarom bestaande wetgeving niet geschikt zou zijn om hetzelfde doel te bereiken. Daarnaast meent de Raad dat eerst moet worden onderzocht waarom een rechtspersoon een zeer zwakke school onder zich heeft. Verder is het wetsvoorstel tekstueel zeer beperkend geformuleerd: met de huidige formulering is het voor een zwak bestuur niet mogelijk om nog een nieuwe school te kunnen oprichten. Çelik is het niet eens is met de opmerkingen van de RvS. Hij vindt dat besturen eerst de bestaande zeer zwakke school moeten verbeteren, voordat een nieuwe school wordt opgericht. 5. Nieuw bekostigde scholen sneller geïnspecteerd De Eerste Kamer is akkoord gegaan met de Wetswijziging-Biskop, waarmee wordt geregeld dat de onderwijskwaliteit op een nieuw opgerichte school strenger wordt gevolgd. De Inspectie van het Onderwijs zal binnen drie maanden na oprichting al een risicoanalyse maken. Het schoolbestuur moet aantonen dat het kan voldoen aan de vereisten met betrekking tot de bekwaamheid van leerkrachten en de voorgeschreven onderwijstijd. De ChristenUnie en de SGP hebben uitdrukkelijk aangegeven het wetsvoorstel niet te steunen. De CU meent dat de inspectie voldoende mogelijkheden heeft om adequaat toezicht uit te oefenen en waar nodig te interveniëren. 6. Voorlichting aan Rotterdamse jeugd over alcohol Rotterdam start in 2013 met alcohol- en drugsvoorlichting aan leerlingen in groep 5. Onderwijswethouder Hugo de Jonge bekijkt hoe dit het best kan worden vormgegeven. Het Trimbos instituut heeft ontdekt dat van de leerlingen in groep 8 een derde al eens alcohol heeft genuttigd. Stichting Alcoholpreventie vindt het niet zinnig om kinderen al op zo vroeg voor te lichten. Zij zien meer in voorlichting voor ouders om een goed rolmodel te zijn. 7. Actieve ouders op Aboe El Chayr Op de Islamitische basisschool Aboe el-chayr zijn ouders iedere dinsdagochtend hartelijk welkom in de ouderkamer. Ze krijgen daar informatie over de lesstof op school en regelmatig wordt een deskundige uitgenodigd om te praten over opvoeding en gezondheid, zoals over dyslexie. Hierdoor raken ouders betrokken bij de school en weten ze wat er op school gebeurt. Maar de ouderkamer is er ook om gezellige dingen te doen.

3 8. Uitstel verplichte incidentregistratie Onderwijsinstellingen in het primair onderwijs worden verplicht om (gewelds)incidenten te registreren. Door registratie ontstaat een veiliger schoolklimaat en worden de landelijke ontwikkelingen van (gewelds)incidenten en veiligheid op de onderwijsinstellingen inzichtelijker. Bovendien stelt registratie scholen beter in staat om incidenten bespreekbaar te maken en om adequate maatregelen te nemen bij incidenten. De invoering van de verplichte incidentregistratie in het onderwijs is echter vertraagd. Het demissionaire kabinet-rutte I lijkt geen prioriteit te geven aan dit thema. Op dit moment zijn scholen dus nog niet verplicht om incidenten te registreren. Binnenkort zal hierover meer duidelijk worden. 9. Trouw stopt ranking scholen Dagblad Trouw stopt met de jaarlijkse publicatie van de schoolprestaties van middelbare scholen. Hiermee komt een eind aan de traditie die in 1997 is ingezet. Er is nu meer openheid van inspectiegegevens en er wordt volop gediscussieerd over onderwijskwaliteit. Dat was volgens de redactie vroeger wel anders, de ranking had dan ook een grote nieuwswaarde. 10. Programma Lekker Fit vernieuwd Lekker Fit is een lesmethode voor groep 1 t/m 8 op de basisschool en heeft een preventief doel. Kinderen leren alles over gezond eten en bewegen en ze worden zich bewust van de keuzes die ze hierbij maken. De lesmethode is onlangs volledig herzien en bevat een vernieuwde, afwisselende inhoud. De herziening heeft tot gevolg gehad dat er nu minder tekst is en meer actieve opdrachten om de leerlingen meer te laten ervaren. 11. Commissie Gelijke Behandeling maakt plaats voor College voor de Rechten voor de Mens Met de installatie van het College voor de Rechten van de Mens, gaat de Commissie Gelijke Behandeling op in de organisatie. Naast het CGB zijn in het college ook het College Bescherming Persoonsgegevens, de Nationale Ombudsman en de Raad voor de Rechtspraak vertegenwoordigd Het College voor de Rechten van de Mens zal als onafhankelijke toezichthouder de internationaal erkende mensenrechten beschermen en bevorderen. Het College rapporteert daartoe aan de Verenigde Naties en geeft adviezen inzake de mensenrechtenbescherming. Het College treedt niet individuele zaken, behalve daar waar het uitspraken betreft op het gebied van gelijke behandeling.

4 12. Buitenonderhoud schoolgebouwen Momenteel ligt een wetsvoorstel voor dat bepaalt dat schoolbesturen voortaan verantwoordelijk zijn voor het buitenonderhoud en de aanpassingen aan het schoolgebouw. Indien het wetsvoorstel wordt aangenomen zullen hiervoor middelen beschikbaar gesteld worden in de lumpsum. Artikel 114 van de WPO zal worden aangepast: de term onderhoud wordt verruimd tot onderhoud van het gebouw en het terrein. Meer informatie volgt zodra dit voorstel concreet is gemaakt. 13. Leden Raad van Toezicht btw-plichtig Als gevolg van Europese regelgeving wordt het werk van een toezichthouder vanaf 1 januari 2013 aangemerkt als economische activiteit en worden RvTleden zodoende aangemerkt als ondernemers. De onkostenvergoeding wordt beschouwd als omzet voor de ontvanger en ze zijn hierover btw-plichtig. Dit betekent dat een RvT-lid zich bij de Belastingdienst moet melden als btwondernemer, facturen moet indienen bij het schoolbestuur met daarop een omschrijving van de verrichte diensten, de hoogte van de vergoeding en de omzetbelasting, en een btw-administratie moet bijhouden. Er kan echter vrijstelling gevraagd worden als de over de gemaakte omzet verschuldigde btw op jaarbasis niet boven de 1345 uitkomt. Besturen die vrijstelling willen aanvragen voor hun leden van de Raad van Toezicht kunnen contact opnemen met de ISBO via info@deisbo.nl of Boomplantdag De organisatie Groene Moslims organiseert voor kinderen en hun ouders, op zaterdag 10 november een boomplantdag op de Veluwe. Hiermee worden kinderen bewust gemaakt van het belang van duurzaamheid in de islam. Een boom is een belangrijk onderdeel van het leven op aarde. Zonder bomen zou de mens niet lang voortbestaan. het planten van een boom is een goede daad, omdat een (vruchtenhoudende) boom mensen vele jaren kan onderhouden. De profeet Mohammed vrede zij met hem heeft mensen ertoe aangespoord bomen te planten, als een goede daad. De deelnamekosten aan de boomplantdag zijn 25 per boom. Meerdere kinderen en/of gezinnen mogen een boom delen.

5 Aanmelden kan tot 28 oktober a.s.. Zie voor meer informatie: Vaker vreemde talen op school Steeds meer basisscholen bieden vroeg vreemdetalenonderwijs (VVTO) aan. In vijf jaar tijd is het aantal scholen dat VVTO aanbiedt ruim vijf keer zo groot. Thans krijgen meer dan basisschoolleerlingen op ruim 650 scholen een wekelijks uurtje Engels. Op sommige scholen wordt ook Frans, Duits en Spaans (en zelfs Chinees) gegeven. Ook het voortgezet onderwijs besteedt meer aandacht aan tweetalig onderwijs en het versterkt talenonderwijs. Momenteel wordt op 150 scholen tweetalig onderwijs aangeboden. Scholen die VVTO willen aanbieden, kunnen rekenen op een subsidie van Een voorwaarde voor subsidie is dat het VVTO een structureel onderdeel wordt in het curriculum van de school en dus onder schooltijd wordt gegeven aan alle leerlingen in een klas. De subsidie is bedoeld als bijdrage in de kosten voor het implementeren van VVTO en kan alleen uitgegeven worden aan lesmateriaal en nascholing van leerkrachten. Zie voor meer informatie en de subsidievoorwaarden Voorlichting homoseksualiteit op school verplicht Demissionair minister van Onderwijs Van Bijsterveldt heeft de kerndoelen voor het primair en voortgezet onderwijs aangepast. Daarmee worden scholen vanaf december verplicht voorlichting te geven over homoseksualiteit en seksuele diversiteit. De voorlichting beoogt een bijdrage te leveren aan de acceptatie van homoseksualiteit. De aanpassing was aanvankelijk voorzien voor het begin van schooljaar , maar heeft enige vertraging opgelopen door een vormfout: de Onderwijsraad was niet geraadpleegd. 17. Minder banen, grotere klassen Het aantal basisscholieren zal de komende jaren dalen, maar doordat het aantal banen in het basisonderwijs terugloopt, zullen de klassen toch groter worden. De bezuinigingen in het onderwijs leiden met name tot bezuinigingen op personeel. Volgens de Algemene Onderwijsbond zijn tussen oktober 2010 en maart 2012 ten minste banen verdwenen in het PO, VO en MBO. 18. Flexibele schooltijden prettiger voor werkende ouders De resultaten van een pilot wijzen uit dat werkende ouders de flexibele onderwijstijden van hun kinderen erg plezierig en stressverlagend vinden. Zij kunnen nu meer tijd doorbrengen met hun kinderen. De scholen die aan de pilot meededen, konden het hele jaar door lesgeven, vielen buiten de verplichte zomervakantie en mochten vierdaagse schoolweken aanbieden, op voorwaarde dat de kinderen voldoende les

6 zouden krijgen. Er zijn geen tekortkomingen geconstateerd: de scholen gaven zelfs meer les dan de verplichte onderwijstijd. Over de effecten op het onderwijs kan minister Van Bijsterveldt nog niets zeggen. Zij zal de ervaringen uit de pilot verwerken, en zal nagaan of het mogelijk is om de onderwijstijden verder te flexibiliseren. 19. Relatie ouder-kind belangrijkste factor voor academisch succes Onderzoek (Research in Social Stratification and Mobility) wijst uit dat ouderbetrokkenheid een belangrijkere slagingsfactor is voor de academische vorderingen van een kind dan de school. Ouders doen er goed aan om tijd te investeren in hun kind, door hun huiswerk na te kijken, betrokken te zijn bij de school en de kinderen aan te moedigen hun best te doen. De onderzoekers verzamelden data van meer dan leerlingen, hun ouders, hun docenten en de schoolbesturen. Ze maakten een onderscheid tussen sociaal familiekapitaal (de relatie tussen ouder en kind, vertrouwen, open communicatie en actieve betrokkenheid) en sociaal schoolkapitaal (de stimulerende omgeving die scholen kunnen bieden aan leerlingen, buitenschoolse activiteiten, bekwaamheid van docenten). Ze concludeerden dat leerlingen met een hoog sociaal familiekapitaal en laag sociaal schoolkapitaal beter presteerden dan leerlingen bij wie dit andersom was. Daarmee is de rol van de thuissituatie aantoonbaar belangrijker dan de situatie op school. 20. Eid ul Adha Op vrijdag 26 oktober 2012 vieren moslims wereldwijd het Offerfeest (Eid ul Adha). Met het Offerfeest gedenken de moslims de profeet Ibrahim, die bereid was zijn zoon te offeren in opdracht van Allah. Zijn verhaal herinnert ons er aan dat wij bereid moeten zijn om alles op te offeren voor Allah. In de Koran staat dat wanneer een dier wordt geofferd, dat het vlees noch het bloed van het offerdier Allah zullen bereiken. Wat Hem bereikt, is de vroomheid en gehoorzaamheid van Zijn dienaren. Moslims offeren dus niet om gepleegde zonden af te kopen, of als boetedoening. Iedere moslim die het zich kan veroorloven offert een dier, omdat Allah dat van ons vraagt. Het Offerfeest is dus een feest van toewijding, gehoorzaamheid en zelfopoffering. Maar ook van vrijgevigheid, genade en vergeving. Moslims schenken delen van het offerdier aan armlastigen en behoeftigen. Zo delen ook deze laatsten in de vreugde van het Offerfeest. Wij wensen u een gezegende Eid ul Adha! Mail uw vragen, opmerkingen en suggesties naar info@deisbo.nl, zodat wij deze kunnen opnemen in onze nieuwsbrief.

7 De volgende nieuwsbrief zal eind november verschijnen. Disclaimer De medewerkers van de ISBO doen er alles aan om in deze nieuwsbrief de juiste, volledige en actuele informatie te verstrekken. Mocht er ondanks deze inspanning toch informatie ontbreken, onvolledig of onjuist zijn, dan horen wij dat graag. De ISBO aanvaardt geen aansprakelijkheid voor ontbrekende, onvolledige of onjuiste informatie.

Meer kansen door internationaal basisonderwijs

Meer kansen door internationaal basisonderwijs Meer kansen door internationaal basisonderwijs Initiatiefvoorstel D66, VVD en Groenlinks Oktober 2013 Amsterdam is een wereldstad en de meest internationale stad van het land. De haven, het toerisme, de

Nadere informatie

Vroeg vreemdetalenonderwijs. Visiedocument

Vroeg vreemdetalenonderwijs. Visiedocument Vroeg vreemdetalenonderwijs Engels Visiedocument Inhoudsopgave Inleiding 3 Van good naar great vroeg vreemdetalenonderwijs 4 Taskforce vroeg vreemdetalenonderwijs 5 Vroeg vreemdetalenonderwijs in 2025

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 031 Wijziging van de Wet op het primair onderwijs en de Wet op de expertisecentra in verband met het regelen van de mogelijkheid een deel van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 031 Wijziging van de Wet op het primair onderwijs en de Wet op de expertisecentra in verband met het regelen van de mogelijkheid een deel van

Nadere informatie

Spellingcontrole mag aan voor kandidaten met dyslexie. Afschaffing loting bij opleidingen met een numerus fixus

Spellingcontrole mag aan voor kandidaten met dyslexie. Afschaffing loting bij opleidingen met een numerus fixus Voortgezet Onderwijs 19 februari 2016 Inhoud Algemeen Meer maatwerk voor leerlingen Overgang po-vo Spellingcontrole mag aan voor kandidaten met dyslexie Rekenresultaten 2015 per school Scholen aan de slag

Nadere informatie

In artikel 18 van de Wet op de expertisecentra wordt na het tweede lid een lid

In artikel 18 van de Wet op de expertisecentra wordt na het tweede lid een lid Voorstel van Wet tot wijziging van de Wet op het primair onderwijs en de Wet op de expertisecentra in verband met het regelen van de mogelijkheid een deel van het onderwijs te geven in de Engelse, Duitse

Nadere informatie

ISBO Nieuwsbrief 2013, nummer 24 Amersfoort, januari 2013

ISBO Nieuwsbrief 2013, nummer 24 Amersfoort, januari 2013 ISBO Nieuwsbrief 2013, nummer 24 Amersfoort, januari 2013 1. Succesvol beroep tegen afwijzing islamitische basisschool Het beroep tegen de beslissing van de Zwolse gemeenteraad om opneming van een islamitische

Nadere informatie

Informatieblad van openbare basisschool De Wissel - vrijdag 6 februari 2014

Informatieblad van openbare basisschool De Wissel - vrijdag 6 februari 2014 Informatieblad van openbare basisschool De Wissel - vrijdag 6 februari 2014 De Hoop 3 1911 KX Uitgeest 0251-880707 info@dewisseluitgeest.nl www.dewisseluitgeest.nl Agenda 10 februari Wisselmiddag techniek

Nadere informatie

- 1 - De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

- 1 - De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, - 1 - Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 3 augustus 2012, nr. JOZ/378065, houdende regels voor het verstrekken van aanvullende bekostiging ten behoeve van het stimuleren

Nadere informatie

Laat zien wat je waard bent. Sta in het register. Van, voor en door de leraar

Laat zien wat je waard bent. Sta in het register. Van, voor en door de leraar Laat zien wat je waard bent. Sta in het register. Van, voor en door de leraar De Onderwijscoöperatie bestaat uit de bovenstaande vijf lidorganisaties 2 Scan registerleraar.nl voor extra s! Heb je na het

Nadere informatie

De Piramide Boerhaave veelzijdig en kleurrijk! Dinsdag 20 september Muziekinstrumenten kennismakingsles groep 5 en 6

De Piramide Boerhaave veelzijdig en kleurrijk! Dinsdag 20 september Muziekinstrumenten kennismakingsles groep 5 en 6 Ouderinfo De Piramide Boerhaave veelzijdig en kleurrijk! Semmelweisstraat 5 2035 CT Haarlem 023-5330297 www.piramide-boerhaave.nl facebook: piramide boerhaave Ouderinfo 1: 2 september 2016 Belangrijke

Nadere informatie

EEN SCHOOL MET TALENTUITDAGEND ONDERWIJS

EEN SCHOOL MET TALENTUITDAGEND ONDERWIJS EEN SCHOOL MET TALENTUITDAGEND ONDERWIJS Een school met talentuitdagend onderwijs Een basisschool kiezen is moeilijk. Er is zoveel om op te letten. Is de school wat zij lijkt? Van buiten kan een schoolgebouw

Nadere informatie

De Brede School Academie Utrecht

De Brede School Academie Utrecht OOK IN uw wijk! De Brede School Academie Utrecht Er gebeurt iets nieuws in Utrecht. Iets bijzonders. Basisscholen uit de wijken Overvecht, Hoograven, Ondiep/Zuilen, Kanaleneiland en Lombok/Oog in Al werken

Nadere informatie

Vrije school Rotterdam West

Vrije school Rotterdam West Vrije school Rotterdam West Samenvattend rapport voor ouders [PO] Datum definitief rapport: 9 april 2018 Inhoudsopgave 1. Waarom ontvangt u dit samenvattende rapport? 3 2. Waarom geeft de inspectie de

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 31 289 Voortgezet Onderwijs Nr. 189 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 22 april 2014 Binnen de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur

Nadere informatie

Agenda. We wensen iedereen een gezellige pakjesavond! Sinterklaas

Agenda. We wensen iedereen een gezellige pakjesavond! Sinterklaas Agenda Vrijdag 5 december Maandag 8 december Dinsdag 9 december Woensdag 10 december Donderdag 18 december Vrijdag 19 december Sinterklaas op school Nieuwsbrief 8 Knutselochtend voor ouders Preventiewerk

Nadere informatie

Planmatig samenwerken met ouders

Planmatig samenwerken met ouders Ouderparticipatie Team Planmatig samenwerken met ouders Samen vooruit! Tamara Wally Tamara Wally (MSc.) is werkzaam bij de CED- Groep. Ze werkte mee aan de publicatie Samen vooruit, over planmatig werken

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Minister van Economische Zaken;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Minister van Economische Zaken; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 5953 9 februari 2016 Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 31 januari 2016, nr. IB/882759,

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 17134 26 juni 2013 Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 13 juni 2013, nr. JOZ/499515,

Nadere informatie

ISBO Nieuwsbrief 2013, nummer 31 Amersfoort, oktober 2013

ISBO Nieuwsbrief 2013, nummer 31 Amersfoort, oktober 2013 ISBO Nieuwsbrief 2013, nummer 31 Amersfoort, oktober 2013 1. Stand van zaken ISG Ibn Ghaldoun Het bestuur van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun zal de beslissing van staatssecretaris Dekker

Nadere informatie

Datum Betreft Bestuursakkoord PO-Raad-OCW 2012-2015. Geacht schoolbestuur,

Datum Betreft Bestuursakkoord PO-Raad-OCW 2012-2015. Geacht schoolbestuur, a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl Onze referentie 349195 Datum Betreft Bestuursakkoord PO-Raad-OCW 2012-2015 Geacht

Nadere informatie

3. Een voorbeeld protestbrief aan de minister

3. Een voorbeeld protestbrief aan de minister Hieronder vindt u : 1. De brief per post aan de schoolleiding en de medezeggenschapsraad 2 pagina s 2. De brief per post voor leerling en ouders 3. Een voorbeeld protestbrief aan de minister Den Haag,

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 ONDERWIJS IN HET BUITENLAND

Hoofdstuk 8 ONDERWIJS IN HET BUITENLAND Hoofdstuk 8 ONDERWIJS IN HET BUITENLAND INSPECTIE VAN HET ONDERWIJS ONDERWIJSVERSLAG 2006 / 2007 8 Onderwijs in het buitenland Samenvatting Er zijn 298 Nederlandse scholen in het buitenland, die onder

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Rotterdam Nr. 44522 2 maart 2018 Nadere regels Rotterdams Onderwijsbeleid 2018-2019 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

Nadere informatie

Politieke Barometer Onderwijs Meting april 2013

Politieke Barometer Onderwijs Meting april 2013 Politieke Barometer Onderwijs Meting april 2013 Vertrouwen in kabinet en bewindslieden en politieke voorkeur Wetsvoorstel centrale eindtoets Plan van aanpak tegen pesten Sluiting kleine scholen Van 16

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2015

Nieuwsbrief september 2015 Nieuwsbrief september 2015 Dit is de nieuwsbrief van Praktijk de Regenboog. Via regelmatige nieuwsbrieven willen wij u als ouder, collega of andere geïnteresseerde op de hoogte houden van het laatste nieuws.

Nadere informatie

SAMENVATTEND RAPPORT VAN HET INSPECTIEONDERZOEK OP. Islamitische basisschool Al Islaam

SAMENVATTEND RAPPORT VAN HET INSPECTIEONDERZOEK OP. Islamitische basisschool Al Islaam SAMENVATTEND RAPPORT VAN HET INSPECTIEONDERZOEK OP Islamitische basisschool Al Islaam Utrecht, Vaststelling rapport, 13 september 2010 1. Waarom ontvangt u dit samenvattende rapport? De Inspectie van

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Agenda. Dag Sinterklaasje. .Welkom Kerst! Basisschool Sint Liborius. December. Nieuwsbrief 5 4 december 2015. 4 december (middag vrij!

NIEUWSBRIEF. Agenda. Dag Sinterklaasje. .Welkom Kerst! Basisschool Sint Liborius. December. Nieuwsbrief 5 4 december 2015. 4 december (middag vrij! NIEUWSBRIEF Agenda Basisschool Sint Liborius December 4 december (middag vrij!) Sinterklaasviering 7 december 19.30 uur Werkgroep Andere Tijden 9 december 19.30 uur VO Voorlichtingsavond groep 8 11 december

Nadere informatie

Voor wie is de Week van passend onderwijs bedoeld?

Voor wie is de Week van passend onderwijs bedoeld? Ongetwijfeld heeft iedereen wel eens de term PASSEND ONDERWIJS voorbij zien komen. Samenwerkingsverbanden, schoolbesturen en scholen zijn al een aantal jaar druk bezig alles vorm te geven zoals het in

Nadere informatie

Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444

Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Voorlichtingspublicatie Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Wet van 9 december 2005, houdende opneming in de Wet op het

Nadere informatie

ayoub Hadith Vasten tijdens de maand Muharram

ayoub Hadith Vasten tijdens de maand Muharram ayoub Islamitische basisschool Ayoub 26-09 - 2016 Nieuwsbrief 1 Buisweg 9, 1222 EZ Hilversum Telefoon: 035 6468899 E-mail: Ayoub.basisschool@gmail.com Eid feest Op vrijdag 16 september hebben wij feest

Nadere informatie

Datum 9 november 2009 Betreft Kamervragen van de leden Karabulut en Jasper van Dijk over het invoeren van islamlessen op openbare scholen

Datum 9 november 2009 Betreft Kamervragen van de leden Karabulut en Jasper van Dijk over het invoeren van islamlessen op openbare scholen a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.minocw.nl

Nadere informatie

CP3. Naar de basisschool

CP3. Naar de basisschool CP Naar de basisschool In Nederland gaan de meeste kinderen als ze vier jaar zijn, naar de basisschool. Vanaf hun vijfde jaar zijn kinderen leerplichtig. Dan moeten ze naar school. In deze cruciale praktijksituatie

Nadere informatie

Belangrijk BO naar VO. Leerlingvolgsysteem. Leerling-kenmerken. november april

Belangrijk BO naar VO. Leerlingvolgsysteem. Leerling-kenmerken. november april Belangrijk BO naar VO Leerlingvolgsysteem Leerling-kenmerken november april leerstof groep 8 voorbereiding op de verwijzing VO CITO toetsen M8 LOVS VO informatieavond in oktober/november 2 verwijzingsgesprekken

Nadere informatie

In verband met de IPC accreditatie (zie Home) zal een aantal leerkrachten de komende week afwezig zijn. De vervanging is al volgt geregeld:

In verband met de IPC accreditatie (zie Home) zal een aantal leerkrachten de komende week afwezig zijn. De vervanging is al volgt geregeld: Deze week in Schoolnieuws - Oproep medewerking Singapore Celebrations - Afwezigheid leerkracht groep 4b, 7b en 8a - Schoolfoto's - Nederlands onderwijs in Singapore Oproep medewerking Singapore Celebrations

Nadere informatie

Actieplan Veilige School 2015-2018

Actieplan Veilige School 2015-2018 Actieplan Veilige School 2015-2018 Inleiding De actieplannen Veilige School 1 van de afgelopen jaren hebben er voor gezorgd dat het onderwerp veiligheid goed op de kaart van het Haagse onderwijs staat.

Nadere informatie

Nieuwsbrief kwaliteit KBS Franciscus

Nieuwsbrief kwaliteit KBS Franciscus Nieuwsbrief kwaliteit KBS Franciscus Onze school werkt intensief aan de kwaliteit van ons onderwijs. Dit doen we door het volgen van nascholing door leerkrachten en begeleiding en coaching van leerkrachten.

Nadere informatie

Met deze brief breng ik u op de hoogte van het plan van aanpak voor Engels in het primair onderwijs. 1

Met deze brief breng ik u op de hoogte van het plan van aanpak voor Engels in het primair onderwijs. 1 >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Primair Onderwijs IPC 2400 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ

Nadere informatie

ENGELS als Tweede Taal

ENGELS als Tweede Taal ENGELS als Tweede Taal o.b.s. De Drift de Pol 4a 9444 XE Grolloo 0592-501480 drift@primah.org Inhoudsopgave Inhoud: 1. Inleiding 2. Keuze voor de Engelse taal (Why English?) 3. Vroeg vreemde talenonderwijs

Nadere informatie

Privacy dit moet je weten over de wet

Privacy dit moet je weten over de wet Privacy dit moet je weten over de wet Om de privacy van leerlingen en medewerkers optimaal te beschermen, is het belangrijk om te weten wat er precies in de wet staat. In Nederland is de privacybescherming

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 31 293 Primair Onderwijs Nr. 179 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

5. Concept raadsbesluit

5. Concept raadsbesluit Voorstel aan : Gemeenteraad van 28 januari 2013 Door tussenkomst van : Raadscommissie van 22 januari 2013 Nummer : Onderwerp : Wijziging statuten Stichting Baasis als gevolg van oprichten samenwerkingsschool

Nadere informatie

Nieuwsbrief VO nr. 5 11 februari 2008

Nieuwsbrief VO nr. 5 11 februari 2008 Nieuwsbrief VO nr. 5 11 februari 2008 In dit nummer Onderzoek bestuurlijke verzelfstandiging /1 Conferentie verbindend leren in Eindhoven /1 Wegens succes: vierde leergang P&O /2 Bijna alle scholen zijn

Nadere informatie

5 oktober 2015. Onderzoek: Leraren en Ouders

5 oktober 2015. Onderzoek: Leraren en Ouders 5 oktober 2015 Onderzoek: Leraren en Ouders Leraren en Ouders 5 oktober 2015 Over dit onderzoek Voor het onderzoek werden 15.000 leden van CNV Onderwijs uitgenodigd die werkzaam zijn in het primair onderwijs.

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG MONTESSORISCHOOL WAALSDORP

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG MONTESSORISCHOOL WAALSDORP RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2008-2009 MONTESSORISCHOOL WAALSDORP School : Montessorischool Waalsdorp Plaats : 's-gravenhage BRIN-nummer : 05VY Onderzoeksnummer : 113525 Datum

Nadere informatie

Kringgesprek. Die kunt u dan invullen op de dag of avond dat u toch op school bent voor de rapportgesprekken.

Kringgesprek. Die kunt u dan invullen op de dag of avond dat u toch op school bent voor de rapportgesprekken. Kringgesprek Geachte ouders, Wilt u alstublieft meedoen aan het invullen van een enquête Ouderbetrokkenheid? Nummer 9 2012-2013 2013 Die kunt u dan invullen op de dag of avond dat u toch op school bent

Nadere informatie

Zoals wij Jezus kennen, zo kennen zij de profeet Mohammed als verkondiger van het geloof.

Zoals wij Jezus kennen, zo kennen zij de profeet Mohammed als verkondiger van het geloof. Islam 1. Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is Islam? 3. Het dagelijkse leven 4. Enkele rituelen 5. De dood 6. Feesten 7. Bibliografie 2. Wat is Islam? De Islam is één van de vijf wereldgodsdiensten. Hij is niet

Nadere informatie

Engels in het basisonderwijs: wel of niet vroeg beginnen?

Engels in het basisonderwijs: wel of niet vroeg beginnen? Engels in het basisonderwijs: wel of niet vroeg beginnen? Introductie Deze whitepaper verschijnt in een serie whitepapers over Engels in het basisonderwijs. De serie bespreekt verschillende onderwerpen

Nadere informatie

BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG

BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG T KLEPPERTJE BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG Nummer 19 jaargang 15 verschijnt iedere twee schoolweken op de website www.zevensprong.nl pag. 1 t/m 7 Directiepraatje: Beste ouders, verzorgers, De afronding van

Nadere informatie

Informatiefolder voor ouders 2012 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders

Informatiefolder voor ouders 2012 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders Informatiefolder voor ouders 2012 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders Jeugd Toeleidingsactiviteiten Mijn kind is groep 3 Naschoolse activiteiten Weerbaarheid Opvoeden doe je niet

Nadere informatie

Gelet op artikel 33a van het Besluit bekostiging WPO en artikel 42a van het Besluit bekostiging WEC;

Gelet op artikel 33a van het Besluit bekostiging WPO en artikel 42a van het Besluit bekostiging WEC; Regeling van de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs, en Media van XXX 2018, nr. PO/1219075, houdende regels voor de subsidieverstrekking voor godsdienstonderwijs of levensbeschouwelijk vormingsonderwijs

Nadere informatie

10 april 2015 schooljaar 2014/2015 nr. 14

10 april 2015 schooljaar 2014/2015 nr. 14 10 april 2015 schooljaar 2014/2015 nr. 14 Viering We kijken dankbaar terug op de Paasviering van vorige week. Fijn, dat u er was en we met zoveel mensen bij elkaar waren om het lijden en sterven van de

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief. Uitgelicht. 'Geen populaire boodschap, maar wel noodzakelijk' NIEUWSBRIEF. Simone Walvisch: Uitgelicht. Uitgelichte bijeenkomsten

In deze nieuwsbrief. Uitgelicht. 'Geen populaire boodschap, maar wel noodzakelijk' NIEUWSBRIEF. Simone Walvisch: Uitgelicht. Uitgelichte bijeenkomsten NIEUWSBRIEF Nummer 139 - September 2016 In deze nieuwsbrief Uitgelicht Uitgelichte bijeenkomsten Nieuws Nieuw op mijn.poraad.nl Vraag van de week Agenda In de media Uitgelicht Feedback op uw financieel

Nadere informatie

Gelet op artikel 9, vijfde lid, van de Wet op het primair onderwijs en artikel 11b, eerste lid, van de Wet op het voortgezet onderwijs;

Gelet op artikel 9, vijfde lid, van de Wet op het primair onderwijs en artikel 11b, eerste lid, van de Wet op het voortgezet onderwijs; Besluit van houdende wijziging van het Besluit vernieuwde kerndoelen WPO en het Besluit kerndoelen onderbouw VO in verband met de canon van Nederland Op de voordracht van de Staatssecretarissen van Onderwijs,

Nadere informatie

Reactie BVMBO op Internetconsultatie lerarenregister

Reactie BVMBO op Internetconsultatie lerarenregister Reactie BVMBO op Internetconsultatie lerarenregister s-hertogenbosch, 5 februari 2015 De Beroepsvereniging Docenten MBO is opgericht om als beroepsgroep invloed uit te oefenen op ons vak en onze beroepsuitoefening.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 3 Nieuws van de Ouderkamer

NIEUWSBRIEF 3 Nieuws van de Ouderkamer NIEUWSBRIEF 3 Nieuws van de Ouderkamer OBS De Akkers en PSZ t Valkje Jagerslaan 15 3075 AA Rotterdam Telefoon 010 2907827 email L.Reichardt@de-akkers.nl www.de-akkers.nl November 2015 Waar te vinden? De

Nadere informatie

Tiggeltjes (ook op www.tiggeldobbe.nl) Februari 2015

Tiggeltjes (ook op www.tiggeldobbe.nl) Februari 2015 Actuele Tiggeldobbe-informatie ook op onze website: www.tiggeldobbe.nl Uw kind, onze zorg! Poëzie op de Tiggeldobbe Op donderdag 29 januari startte de Nationale Poëzieweek. Ook op de Tiggeldobbe is aan

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK. Mariaschool

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK. Mariaschool RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK Mariaschool Plaats : Eemnes BRIN nummer : 07QU C1 Onderzoeksnummer : 254581 Datum onderzoek : 5 november 2013 Datum vaststelling : 3 februari 2014 Pagina 2

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG a > Retouradres Postbus 6375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 6375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2010/78

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2010/78 PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2010/78 Officiële naam regeling: Nadere subsidieregels bevordering buurtalen (Duits en Frans) in basisonderwijs en VMBO in Limburg (gewijzigd) Citeertitel: zie officiële naam

Nadere informatie

Ouderinfo. 14e jaargang nr. 15 1 april 2016 www.obspassepartout.nl

Ouderinfo. 14e jaargang nr. 15 1 april 2016 www.obspassepartout.nl Van de directie We zijn al geruime tijd met TPO, tweetalig onderwijs, bezig en de eerste voorlopige ervaringen van leerkrachten, klankbordgroep ouders en kinderen zijn positief. Komende week worden alle

Nadere informatie

Onderwijs op een andere locatie Carolien de Bruin, juridisch adviseur Datum: 20 april 2017

Onderwijs op een andere locatie Carolien de Bruin, juridisch adviseur Datum: 20 april 2017 Onderwijs op een andere locatie Carolien de Bruin, juridisch adviseur Datum: 20 april 2017 Brief van 18 november 2015 4 situaties mogelijk: 1. Lichamelijke of psychische redenen Gebruik maken van ziekte

Nadere informatie

RAPPORT VAN EEN INCIDENTEEL ONDERZOEK NAAR BESTUURLIJKE PRAKTIJKEN

RAPPORT VAN EEN INCIDENTEEL ONDERZOEK NAAR BESTUURLIJKE PRAKTIJKEN RAPPORT VAN EEN INCIDENTEEL ONDERZOEK NAAR BESTUURLIJKE PRAKTIJKEN Bevoegd gezag: Stichting Islamitische Basisscholen Eindhoven School: Tarieq Ibnoe Ziyad Plaats: Eindhoven BRIN-nummer: 22NM nummer AD/RS/42744

Nadere informatie

Bevernieuws - nr met ook het nieuws van en voor de Integratiegroepen van de Samuëlschool

Bevernieuws - nr met ook het nieuws van en voor de Integratiegroepen van de Samuëlschool Bevernieuws - nr nr. 18, 26 juni 2015 met ook het nieuws van en voor de Integratiegroepen van de Samuëlschool Maleáchi Maleáchi is het laatste Bijbelboek van het Oude Testament. Zijn naam betekent boodschapper

Nadere informatie

Na deze avond zullen wij alle ouders informeren via de weekbrief.

Na deze avond zullen wij alle ouders informeren via de weekbrief. Weekbrief 23 november 2015 Algemene mededelingen Gespreksmiddag/avond Maandag 23 november is de gespreksmiddag/avond voor de ouders/verzorgers van de leerlingen van groep 1 t/m 7 en dinsdag 24 november

Nadere informatie

Nieuwsbrief schooljaar

Nieuwsbrief schooljaar Nieuwsbrief schooljaar 2019-2020 Waarom deze Nieuwsbrief In Nieuwegein, IJsselstein en Houten begeleiden 30 thuismentoren wekelijks 34 (brugklas)leerlingen. Eens per jaar laten we met een Nieuwsbrief graag

Nadere informatie

Met de rugzak naar school

Met de rugzak naar school leerlinggebonden F I N A N C I E R I N G Publicatie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Productie directie Voorlichting, Leo Wijnhoven Vormgeving Maarten Balyon, grafische vormgeving,

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK ISAAC BEECKMAN ACADEMIE, AFDELINGEN HAVO EN VWO

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK ISAAC BEECKMAN ACADEMIE, AFDELINGEN HAVO EN VWO RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK ISAAC BEECKMAN ACADEMIE, AFDELINGEN HAVO EN VWO Plaats: Kapelle BRIN-nummer: 29ZT Registratienummer: 3080331 Onderzoek uitgevoerd op: 12 april 2011 Conceptrapport

Nadere informatie

SAMEN VOOR GEZOND DE KRENTENMIK HET SPECTRUM HET SPECTRUM. Integraal kindcentrum voor onderwijs en opvang. Hofsingel Wilhelminastraat Boslaan

SAMEN VOOR GEZOND DE KRENTENMIK HET SPECTRUM HET SPECTRUM. Integraal kindcentrum voor onderwijs en opvang. Hofsingel Wilhelminastraat Boslaan SAMEN VOOR GEZOND DE KRENTENMIK HET SPECTRUM HET SPECTRUM Hofsingel Wilhelminastraat Boslaan Integraal kindcentrum voor onderwijs en opvang Welkom OP Het Spectrum Elkaar de ruimte geven, SAMEN leren, SAMEN

Nadere informatie

Mei / juni 2013. Pinksteren Maandag 20 mei is een vrije dag in verband met Pinksteren.

Mei / juni 2013. Pinksteren Maandag 20 mei is een vrije dag in verband met Pinksteren. Mei / juni 2013 Pinksteren Maandag 20 mei is een vrije dag in verband met Pinksteren. Voorstelling Woeste Willem Op vrijdag 31 mei verzorgt groep 1-2 B een voorstelling n.a.v. het prentenboek Woeste Willem.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 22 452 Internationalisering van het onderwijs Nr. 54 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 11 mei 2017 De vaste commissie voor Onderwijs,

Nadere informatie

Nieuwsbrief passend onderwijs

Nieuwsbrief passend onderwijs Juli 2012 Uitgelicht Eerste Kamer behandelt wetsvoorstellen op 11 september De behandeling van de wetsvoorstellen passend onderwijs en kwaliteit in het speciaal onderwijs is verplaatst naar 11 september

Nadere informatie

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333 44 44 F 070 333 44 00 www.rijksoverheid.

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333 44 44 F 070 333 44 00 www.rijksoverheid. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333 44 44 F 070 333 44 00 www.rijksoverheid.nl Betreft Reactie op schriftelijke inbreng van de vaste

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof ABC

Samenvattingen Geloof ABC Samenvattingen Geloof ABC Info 1ABC: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. Deze godsdiensten geven antwoorden

Nadere informatie

Datum Uitnodiging subsidieaanvraag Regeling versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen

Datum Uitnodiging subsidieaanvraag Regeling versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan: penvoerders opleidingsscholen en contactpersonen lerarenopleidingen Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl Onze

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2003 2004 29 733 Wijziging van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra en de Wet medezeggenschap onderwijs 1992 ten behoeve van meer

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2009 223 Besluit van 29 april 2009, houdende wijziging van het Besluit vernieuwde kerndoelen WPO en het Besluit kerndoelen onderbouw VO in verband

Nadere informatie

Ouderbeleidsplan. Sbo de Bonte Vlinder. September 2014

Ouderbeleidsplan. Sbo de Bonte Vlinder. September 2014 Ouderbeleidsplan Sbo de Bonte Vlinder September 2014 1 Inleiding De meerwaarde van een ouderbeleidsplan Een ouderbeleidsplan vormt de grondslag voor de activiteiten die een school met en voor ouders ontplooit.

Nadere informatie

te onderzoeken welke verschillen er bestaan tussen groepen leerlingen en hoe groot die verschillen zijn;

te onderzoeken welke verschillen er bestaan tussen groepen leerlingen en hoe groot die verschillen zijn; Stefanootje Jaargang 10, nummer 17, 29-05-2008 Uitgegeven door: BS St. Stefanus Wijnandsrade reacties: stefanootje@bs-stefanus.nl Peilingsonderzoek geschiedenis en aardrijkskunde 2008 Het project Periodieke

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Çelik over de groeiende afstand tussen de schoolbesturen en de werkvloer in het onderwijs.

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Çelik over de groeiende afstand tussen de schoolbesturen en de werkvloer in het onderwijs. a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Tweede kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA 'S GRAVENHAGE Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl Uw brief

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vastgoed

Nieuwsbrief Vastgoed Nieuwsbrief Vastgoed 15 juli 2014 Nieuwbouw en verbouwing scholen door gemeente. Recht op btw-aftrek? De Hoge Raad heeft zich in april tweemaal uitgelaten over omzetbelasting (of: btw) bij de bouw/verbouwing

Nadere informatie

Woerdens Techniek Talent

Woerdens Techniek Talent Woerdens Techniek Talent Werkgroep Promotie en werving Concept Activiteitenplan 2013/2014 versie 3.0, Woerden, 23-08- 2013 Aanleiding Het Woerdens Techniek Talent is een initiatief van onderwijsinstellingen,

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN THEMAONDERZOEK FRIES BIJ

RAPPORT VAN BEVINDINGEN THEMAONDERZOEK FRIES BIJ RAPPORT VAN BEVINDINGEN THEMAONDERZOEK FRIES BIJ O.B.S. THRIMWALDA Plaats: Gytsjerk BRIN-nummer: 14BP Onderzoeksnummer: 117092 Onderzoek uitgevoerd op: 29 september 2009 Conceptrapport verzonden op: 28

Nadere informatie

RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij basisschool De Regenboog. : Ooltgensplaat

RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij basisschool De Regenboog. : Ooltgensplaat RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij basisschool De Regenboog Plaats : Ooltgensplaat BRIN-nummer : 09IV Onderzoeksnummer : 125097 Datum schoolbezoek : 8 maart 2012 Rapport vastgesteld

Nadere informatie

Inleiding 4. Engels in het basisonderwijs 5. Words&Birds een verrijking van de les, een verbreding van de wereld 6. Wat is Words&Birds?

Inleiding 4. Engels in het basisonderwijs 5. Words&Birds een verrijking van de les, een verbreding van de wereld 6. Wat is Words&Birds? Inleiding 4 Engels in het basisonderwijs 5 Words&Birds een verrijking van de les, een verbreding van de wereld 6 Wat is Words&Birds? 6 Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van Words&Birds? 6 Met welk

Nadere informatie

RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij Basisschool De Hoeksteen

RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij Basisschool De Hoeksteen RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij Basisschool De Hoeksteen Plaats : Groenlo BRIN-nummer : 04RJ Onderzoeksnummer : 126685 Datum schoolbezoek : 25 juni 2012 Datum vaststelling

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage AV/WTZ/2002/13517

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage AV/WTZ/2002/13517 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon

Nadere informatie

Agenda december - januari NIEUWSBRIEF NR 11 JAARGANG 4 19 December donderdag Alle groepen kerstviering

Agenda december - januari NIEUWSBRIEF NR 11 JAARGANG 4 19 December donderdag Alle groepen kerstviering Agenda december - januari NIEUWSBRIEF NR 11 JAARGANG 4 19 December donderdag Alle groepen kerstviering 21 December vrijdag Kerstvakantie begint om 12.15 uur 25 & 25 December Eerste & Tweede kerstdag Woensdag

Nadere informatie

17 augustus 2012 De beantwoording van de vragen over het probleem van pesten op school. (2012Z13044).

17 augustus 2012 De beantwoording van de vragen over het probleem van pesten op school. (2012Z13044). a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Voortgezet Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

13 juni 2014. www.tkoggeschip.nl

13 juni 2014. www.tkoggeschip.nl 13 juni 2014 Abraham Kuyperplein 2 Amsterdam tel.: 5061980 www.tkoggeschip.nl BIJLAGE In de bijlage vindt u uitleg over de nieuwe normering van de CITO toetsen. Ook is er nieuws van de Peuterschool (een

Nadere informatie

22 augustus 2014. www.tkoggeschip.nl

22 augustus 2014. www.tkoggeschip.nl 22 augustus 2014 Abraham Kuyperplein 2 Amsterdam tel.: 5061980 www.tkoggeschip.nl BIJLAGE In de bijlage vindt u informatie over een pestproject dat binnenkort gegeven gaat worden in de groepen 7. Ook de

Nadere informatie

13 oktober 2014 schooljaar 2014-2015 nieuwsbrief 4

13 oktober 2014 schooljaar 2014-2015 nieuwsbrief 4 Lijster eens Lijsterhof 6, 3772 AA Barneveld www.obs-delijster.nl 13 oktober 2014 schooljaar 2014-2015 nieuwsbrief 4 Van de directie In deze Lijstereens weer een flink aantal nieuwsberichten. 1 springt

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 RAPPORT KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 DE HOLTHUIZEN School: De Holthuizen Plaats: Haaksbergen BRIN-nummer: 12YQ Onderzoeksnummer: 103463 Datum uitvoering onderzoek:

Nadere informatie

Mei 2014 NIEUWSBRIEF

Mei 2014 NIEUWSBRIEF Mei 2014 NIEUWSBRIEF Engels in groep 1/2 a Ik (Jolanda) heb als module voor de Taalcursus die we volgen Engels op de basisschool gekozen. Het is erg leuk om met de kleuters Engelse lessen te doen. Ze vinden

Nadere informatie

Bij een voldoende score op het didactisch onderzoek worden geen verdere stappen genomen. Bij een lage score volgt stap 3.

Bij een voldoende score op het didactisch onderzoek worden geen verdere stappen genomen. Bij een lage score volgt stap 3. Protocol Dyslexie LOKET Zwijndrecht Inleiding Dyslexie is door de overheid erkend als een leerstoornis. Dat betekent dat er voor de leerlingen met dyslexie ondersteuning is en hoort te zijn. In dit protocol

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 022 Wijziging van diverse wetten op het terrein van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in verband met het aanbrengen van enkele

Nadere informatie

Aan de ouders, Vriendelijke groet, team prinses Beatrixschool. Verbeterpunten en acties

Aan de ouders, Vriendelijke groet, team prinses Beatrixschool. Verbeterpunten en acties Aan de ouders, Voor u ligt het verbeterplan wat is opgesteld door het team naar aanleiding van de resultaten van de oudervragenlijst afgelopen november. Per onderdeel geven we aan welke items minder scoorden

Nadere informatie

2-DAAGSE CURSUS. Anti-pestcoördinator

2-DAAGSE CURSUS. Anti-pestcoördinator 2-DAAGSE CURSUS Anti-pestcoördinator Naar een zo pestvrij mogelijke school! Deze cursus is iets voor uw school als u: Pesten op uw school beter wilt signaleren, voorkomen en oplossen Leerlingen alle kansen

Nadere informatie