ONDERWIJSRECHT: Make it in the Netherlands. Slogan OCW

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ONDERWIJSRECHT: Make it in the Netherlands. Slogan OCW"

Transcriptie

1 ONDERWIJSRECHT: Make it in the Netherlands Dia 1 Jaarrede van de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Onderwijsrecht, prof. mr. M. T.A.B. (Miek)Laemers, gehouden tijdens de jaarvergadering op 29 november Grote ambities versus eenvoud in Suriname Make it in the Netherlands is een van de opvallende slogans waarmee de bewindslieden van OCW het vuurtje van het Nederlandse onderwijsbedrijf brandend houden. Make it in the Netherlands! is een actieplan dat deze zomer werd gelanceerd om buitenlandse studenten aan Nederland te binden. Dia 2 Slogan OCW Make it in the Netherlands De SER- Commissie Arbeidsmarkt- en Onderwijsvraagstukken formuleerde eerder voorstellen om buitenlandse studenten die in Nederland hoger onderwijs volgen, na afloop van hun studie beter (tijdelijk) te behouden voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Het biedt Nederland belangrijke baten als het internationaal talent a) meer weet te werven en b) beter aan zich kan binden. Dat is goed voor welvaart, economie en hoger onderwijs. Het zal dan ook geen toeval zijn dat de Philips- slogan als inspiratiebron voor het wervende motto van OCW heeft gefungeerd. Om de doelstellingen te bereiken werken naast het Ministerie van OCW veel organisaties zoals Nuffic, VSNU, VNO- NCW en het ISO samen aan vijf verschillende actielijnen die het doel van het actieplan nastreven.

2 2 Wees gerust, ik ga u niet vermoeien met alle wapenfeiten van onze beleidsmakers en begeleidende activiteiten van onze wetgever. Dat zouden er veel te veel zijn. Het was immers een druk jaar en Nederland heeft een omvangrijk ministerie van OCW en een wetgever voor wie de stelselverantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het onderwijs een vanzelfsprekende zaak is. Dia 3 Ik maak even een uitstapje om te laten zien dat het ook anders kan. Begin deze maand maakte ik deze foto in Suriname. Dit is het ministerie van onderwijs in Paramaribo. Suriname maakte tot 1975 deel uit van ons Koninkrijk, maar de onderwijssituatie in Suriname is niet te vergelijken met de onze. In het dunbevolkte zuiden van het land, midden in het tropisch regenwoud is door weldoeners een schooltje opgericht. Waar in Nederland de vrijheid van het bijzonder onderwijs betreffende de keuze der leermiddelen en de aanstelling der onderwijzers geëerbiedigd moet worden bij het stellen van deugdelijkheidseisen (art. 23, lid 6 Gw), is het probleem in dit voormalige Koninkrijksdeel dat er geen leraren te vinden zijn en de leermiddelen liggen er ongebruikt.

3 3 Langs de weg in Paramaribo vind je een bord met het opschrift: Plezierig onderwijs is een wens Van elk mens Dat is andere koek dan Make it in the Netherlands en de ambities van excellentie. Het brengt je tot de basis van het onderwijs. 2. Actueel Hoe dan ook: ik zal een paar actualiteiten schetsen, maar ik wil daarbij vooral de aandacht richten op de rol en inbreng van u/van ons als onderwijsjuristen. De voorbereidingen voor passend onderwijs eisten de aandacht van velen, waaronder ook veel leden van onze vereniging. Deze week is een mijlpaal bereikt: 152 samenwerkingsverbanden voor passend onderwijs zijn opgericht. De fase waarin de overheid scholen en gemeenten zelf laat bepalen hoe met probleemjongeren moet worden omgegaan is aangebroken. Maar dat is ook een fase van onzekerheid omdat nog niet duidelijk is hoe er samengewerkt gaat worden en hoe scholen onderling taken verdelen. De bemoeienis van onderwijsjuristen met de nadere invulling en zeker ook met de nieuw ingerichte geschilbeslechtingscommissies zal zeker nodig blijken in de toekomst. Een goed idee van de VARO om haar laatste bijeenkomst te wijden aan passend onderwijs. Werk aan de winkel is er ook naar aanleiding van de brief van

4 4 staatssecretaris Dekker van 12 juli 2013, waarin hij een reactie geeft op het vorig jaar uitgebrachte advies van de Onderwijsraad: Artikel 23 Grondwet in maatschappelijk perspectief; nieuwe richtingen aan de vrijheid van onderwijs. Hij gaat in op vier onderwerpen: de vrijheid van stichting van scholen, kwaliteitseisen, leerlingenvervoer en ontheffing van de leerplicht en thuisonderwijs. Dekker kondigt aan een wetsvoorstel voor te bereiden om vrijstelling op grond van richtingbedenkingen te laten vervallen. Verder herhaalt hij het kabinetsvoornemen om de enkele feitconstructie uit de Awgb te (doen) schrappen. Ik noem ook het element in de onderwijsparagraaf van het kabinet, dat relevant is voor het thema van vandaag: in krimpgebieden moeten alle vormen van samenwerking mogelijk zijn. Denominatie noch fusietoets mag daarbij in de weg staan. Hoe dit zich verhoudt tot het constitutionele kader is zonder meer voer voor leden van onze vereniging. Ik signaleer een ontwikkeling die van grote invloed kan zijn op het duale stelsel doordat steeds meer mengvormen ontstaan zowel op bestuurlijk niveau als op het niveau van de onderwijsinstelling. Kijken we naar de NVOR. 3. De vereniging Over onze vereniging: eind 2013 zijn we hard op weg naar de 400 leden. Met het bestuur gaat het goed. We zijn verheugd dat Pieter Huisman en Ben Vermeulen vanochtend bereid bleken hun bestuursfuncties voor een nieuwe periode te willen vervullen. Activiteiten Wat is de koers voor de vereniging de komende tijd? Het is net als bij het project Make it in the Netherlands - zaak het groeiend aantal leden aan onze vereniging te binden en de kennis te behouden ten behoeve van de bevordering van het onderwijsrecht. We doen dat in de eerste plaats door onze jaarvergadering en jaarlijkse symposium. De vereniging streeft ernaar het preadvies en de referaten richtsnoer te kunnen laten zijn bij de ontwikkeling van ons rechtsgebied.

5 5 Dia 7 Preadvies Het preadvies is immers (volgens een online encyclopedie): een door een daartoe bevoegd persoon of bevoegde groep personen gegeven advies met betrekking tot een te nemen besluit, vooral ten behoeve van een wet- of raadgevend lichaam, een congres, een bestuur e.d.; advies dat voorafgaat aan de besluitvorming over een bepaalde kwestie. Dat we in ieder geval dit jaar hierin lijken te slagen blijkt uit het feit dat het boekje op dezelfde dag dat u het in uw brievenbus kreeg, ook in de postvakken van de leden van de Vaste Kamercommissie belandde. Er is meer en misschien wilt u ook een keer een andere opzet. We spraken binnen het bestuur over Een dag van het onderwijsrecht. Er is bijvoorbeeld al een dag en zelfs een nacht - van de rechtspraak, en zo n format blijkt goed te scoren. Het aantal leden maakt een toogdag met plenaire voordrachten gevolgd door bijeenkomsten in subgroepjes, waar onderwerpen naar keuze kunnen worden besproken, heel goed mogelijk. Uw suggesties zijn welkom. Volgend jaar zal ook de Mentink Award weer kunnen worden uitgereikt voor de beste onderwijsrechtelijke publicatie. Professionalisering In het bestuur wordt gesproken over een verdere professionalisering van de vereniging. Er is een grote hoeveelheid informatie beschikbaar die ontsloten zou moeten worden voor al onze leden. Gedacht wordt over het aantrekken van een part- time medewerker die belast wordt met het actualiseren van de website. Het ideaal is om de website tot dé toegang van onderwijsrechtelijke informatie te maken, door het verzamelen van relevante jurisprudentie en het opnemen van links naar belangrijke beleids- en wetgevingsdocumenten. Niet alleen de website ook social media als LinkedIn en Twitter zorgen voor verspreiding van onderwijsrechtelijke nieuwtjes en noties. We houden dat als vereniging goed in de gaten. Werkgroepen De werkgroepen vormen overeenkomstig het position paper - de harde kernen van onze vereniging. De verslagen waren al beschikbaar.

6 6 Op de website van de NVOR vindt u nog een aanvulling van de werkgroep leiding en staf in het VO en van de werkgroep bestuur en management o.l.v. Martijn Nolen. Deze werkgroep publiceert ook regelmatig nieuwsbrieven en dat is o.a. gezien de ontwikkelingen na Amarantis heel informatief. Het position paper voorzag ook producten van de werkgroepen die geschikt zouden zijn voor publicatie in het NTOR. Dat is van het grootste belang voor het voortbestaan van dit blad. Ik wil er met nadruk op wijzen dat er op u gerekend wordt! Het is een uitdaging voor de deelnemers van de werkgroepen om elkaar te motiveren tot betrokkenheid die niet alleen de deelnemer zelf, maar ook de hele werkgroep, de vereniging en onze publicatiekanalen, NTOR en School en Wet ten goede komt. Het is duidelijk dat er veel kennis te halen en te brengen valt. En die verzamelde kennis houden we dan graag vast in onze club! Ik wil daarom mijn korte beschouwing over de koers van onze vereniging afronden met een variant op de slogan van OCW: Dia 8 Let s make it in the Netherlands Association for Education Law 3. Het thema van het jaarsymposium Er zijn veel ontwikkelingen gaande die invloed hebben op de inrichting van ons onderwijsbestel. Die ontwikkelingen worden vaak geëntameerd door de overheid vanuit zijn verantwoordelijkheid voor onderwijs. Voor zover er nog ruimte resteert voeren schoolbesturen hun eigen onderwijsbeleid. Inmiddels worden scholen geconfronteerd met demografische ontwikkelingen die het verschijnsel krimp veroorzaken. Ik denk dat het een goed besluit was van het bestuur dit jaar de focus op dat thema te richten. U bent allemaal in het bezit van de symposiumbundel, getiteld: Krimp in het onderwijs met daarin een door enthousiaste juristen geschreven drieledig preadvies en eveneens drie co- referaten. Ik bedank alle auteurs bij voorbaat dat zij bereid waren om hun licht te laten schijnen op het thema. Zij geven hun visie voor de lunchpauze, daarna voeren de referenten het woord en dagen ons uit tot discussie.

V E R E N I G I N G V O O R O N D E R W IJS R E C H T I N T H E O R I E E N P R A K T I J K

V E R E N I G I N G V O O R O N D E R W IJS R E C H T I N T H E O R I E E N P R A K T I J K V E R E N I G I N G V O O R O N D E R W IJS R E C H T I N T H E O R I E E N P R A K T I J K Secretariaat: Arent van s Gravesandestraat 170 3067 KB Rotterdam tel. 06-51475946 e-mail: h.m.davids@planet.nl

Nadere informatie

Actieve ondersteuning vanuit het Rijk voor experimentele initiatieven van scholen;

Actieve ondersteuning vanuit het Rijk voor experimentele initiatieven van scholen; Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Dhr. drs. S. Dekker Postbus 16375 2500 BJ 'S-GRAVENHAGE doorkiesnummer (070) 373 8875 betreft VNG reactie op advies Onderwijsraad "Grenzen aan kleine scholen".

Nadere informatie

logoocw De heer prof. dr. F. P. van Oostrom 26 mei 2005 ASEA/DIR/2005/23876 Taakopdracht voor de commissie Ontwikkeling Nederlandse Canon geen

logoocw De heer prof. dr. F. P. van Oostrom 26 mei 2005 ASEA/DIR/2005/23876 Taakopdracht voor de commissie Ontwikkeling Nederlandse Canon geen logoocw De heer prof. dr. F. P. van Oostrom Den Haag Ons kenmerk 26 mei 2005 ASEA/DIR/2005/23876 Onderwerp Taakopdracht voor de commissie Ontwikkeling Nederlandse Canon Bijlage(n) geen Geachte heer Van

Nadere informatie

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen 3 Voorwoord Goed onderwijs is een belangrijke voorwaarde voor jonge mensen om uiteindelijk een betekenisvolle en passende plek in de maatschappij te krijgen. Voor studenten met een autismespectrumstoornis

Nadere informatie

Kleine scholen en leefbaarheid

Kleine scholen en leefbaarheid Kleine scholen en leefbaarheid Een samenvatting van de resultaten van een praktijkonderzoek onder scholen en gemeenten in Overijssel over de toekomst van kleine scholen in relatie tot leefbaarheid Inleiding

Nadere informatie

Hebben uw jeugdleden ook talent buiten de baan? Doe er dan wat mee!

Hebben uw jeugdleden ook talent buiten de baan? Doe er dan wat mee! Hebben uw jeugdleden ook talent buiten de baan? Doe er dan wat mee! WhoZnext is een campagne die tennisjongeren tussen 14 en 21 jaar stimuleert activiteiten te organiseren voor hun leeftijdsgenoten. Onder

Nadere informatie

Lijst van afkortingen 17

Lijst van afkortingen 17 Lijst van afkortingen 17 1 Algemene inleiding 23 1.1 Het belang van het onderwijs 23 1.2 Het karakter van het onderwijsrecht 25 1.2.1 Ontwikkeling van het vak 25 1.2.2 Het algemene van het onderwijsrecht

Nadere informatie

Besluitenlijst vorige vergaderingen

Besluitenlijst vorige vergaderingen Den Haag, 29 november 2013 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Volgcommissie(s): EZ i.v.m. agendapunt 22, 23 KR i.v.m. agendapunt 27 Activiteit: Procedurevergadering

Nadere informatie

Passend Leiderschap. Workshop AVS congres. Pieter Dekkers. 16 maart 2012

Passend Leiderschap. Workshop AVS congres. Pieter Dekkers. 16 maart 2012 Passend Leiderschap Workshop AVS congres Pieter Dekkers 16 maart 2012 1 Coproductie onderzoek 2 Opzet workshop 1. Introductie en kennismaking 2. Achtergrond 3. Onderzoeksmodel Passend Leiderschap 4. Krachtenveldanalyse

Nadere informatie

HET LERARENREGISTER - waarom willen we dit eigenlijk?

HET LERARENREGISTER - waarom willen we dit eigenlijk? FACTSHEET HET LERARENREGISTER - waarom willen we dit eigenlijk? Het Lerarenregister is het beroepsregister van leraren in het basis-, speciaal, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Het initiatief

Nadere informatie

Als je te weinig van een kind verwacht, komt er niet uit wat er in zit. Onderwijsminister Marja van Bijsterveldt INTERVIEW

Als je te weinig van een kind verwacht, komt er niet uit wat er in zit. Onderwijsminister Marja van Bijsterveldt INTERVIEW INTERVIEW Auteur: René Leverink Fotografie: Rijksoverheid Onlangs hebben minister Van Bijsterveldt en staatssecretaris Zijlstra van OCW drie actieplannen gelanceerd, gericht op een ambitieuze leercultuur

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Aan de leden van de Nederlandse Vereniging Rotterdam: 18 oktober 2013 voor Onderwijsrecht

Aan de leden van de Nederlandse Vereniging Rotterdam: 18 oktober 2013 voor Onderwijsrecht Vereniging voor Onderwijsrecht in theorie en praktijk Secretariaat: Jan Willem Frisolaan 3G 2571 JS Den Haag Aan de leden van de Nederlandse Vereniging Rotterdam: 18 oktober 2013 voor Onderwijsrecht Het

Nadere informatie

Hoeveel bewegings ruimte gunt het kabinet het po?

Hoeveel bewegings ruimte gunt het kabinet het po? Hoeveel bewegings ruimte gunt het kabinet het po? Tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van OCW is er relatief weinig gesproken over het primair onderwijs. Wel kwamen voor het po belangrijke

Nadere informatie

Jaarplan VTOI

Jaarplan VTOI Jaarplan VTOI 2016 1 Jaarplan 2016 Inleiding: de kracht van professioneel toezicht 2016 is het jaar waarin het beleidsplan 2013 2016 zijn laatste jaar ingaat en vooruit wordt gekeken naar de volgende stappen

Nadere informatie

Inspireren, Leren & Werken. Werken aan een nieuwe werkwijze

Inspireren, Leren & Werken. Werken aan een nieuwe werkwijze Inspireren, Leren & Werken Werken aan een nieuwe werkwijze WIE, WAT, WAAR? BOOTCAMP JEUGDWERK 2014 BLZ 4 DAG 4 DONDERDAG 4 SEPTEMBER BLZ 8 DAG 1 MAANDAG 1 SEPTEMBER BLZ 5 DAG 5 VRIJDAG 5 SEPTEMBER BLZ

Nadere informatie

Structurele samenwerking tussen kennis en beleid: een WRR-perspectief

Structurele samenwerking tussen kennis en beleid: een WRR-perspectief Structurele samenwerking tussen kennis en beleid: een WRR-perspectief Functies en taken WRR Functies: 1. het denken voor en over beleid 2. het wetenschappelijk onderzoeken 3. het uitdragen van kennis en

Nadere informatie

Naar nieuw Jeugd-, Onderwijs- en Zorgbeleid

Naar nieuw Jeugd-, Onderwijs- en Zorgbeleid Naar nieuw Jeugd-, Onderwijs- en Zorgbeleid Het gemeentelijke beleid is in beweging. De decentralisaties in het sociale domein brengen nieuwe taken voor gemeenten met zich mee én bieden ruimte om de zaken

Nadere informatie

Communicatieplan CO2 reductiesysteem

Communicatieplan CO2 reductiesysteem Communicatieplan reductiesysteem Conform niveau 3 op de prestatieladder 2.2 Auteur(s) Marco Vermeulen, Jan den Boer Kenmerk 3.C.2_1 Communicatieplan reductiesysteem Datum 13 maart 2015 Versie 1.0 Status

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Kennis IPC 5200 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

JAARPLAN JONGE SOCIALISTEN ARNHEM- NIJMEGEN

JAARPLAN JONGE SOCIALISTEN ARNHEM- NIJMEGEN JAARPLAN JONGE SOCIALISTEN ARNHEM- NIJMEGEN 2015-2016 Inhoudsopgave Voorwoord (pagina 3) Inleiding (pagina 3) Bestuur Jonge Socialisten Arnhem- Nijmegen 2015-2016 (pagina 4) Portefeuilleverdeling (pagina

Nadere informatie

Datum 09 september 2014 Betreft Aanbieding OESO-rapport Education at a Glance 2014 Onze referentie 659029

Datum 09 september 2014 Betreft Aanbieding OESO-rapport Education at a Glance 2014 Onze referentie 659029 >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag.. Kennis IPC 5200 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

GOED BESTUUR VANUIT DRIE PERSPECTIEVEN

GOED BESTUUR VANUIT DRIE PERSPECTIEVEN NVZD najaarscongres 25 november 2015, Nyenrode Business Universiteit, Breukelen GOED BESTUUR VANUIT DRIE PERSPECTIEVEN Naar permanente leiderschapsontwikkeling Ambitie De NVZD wil met dit congres onderstrepen

Nadere informatie

Luisteren naar social media in het onderwijs. @RensDietz

Luisteren naar social media in het onderwijs. @RensDietz Luisteren naar social media in het onderwijs @RensDietz Over mij Over mij Over Coosto Slaan alle social media berichten op 3 phases Zoekmachine voor sociale media Klantenservice via social media Inspiratiebron:

Nadere informatie

7 november 2015 Floor Wijnands, penningmeester NVOR

7 november 2015 Floor Wijnands, penningmeester NVOR Voorlopige balans per 29 oktober 2015, balans per 31-12-2014 Kolommenstaat: begroting 2014, exploitatie 2014 begroting 2015, voorlopige exploitatie 2015 per 29 oktober 2015 en begroting 2016 Toelichtingen

Nadere informatie

Met plezier heb ik de uitnodiging aangenomen hier vandaag te spreken.

Met plezier heb ik de uitnodiging aangenomen hier vandaag te spreken. De gesproken tekst geldt. Toespraak van drs. A.Th.B. Bijleveld- Schouten, commissaris van dekoningin in de provincie Overijssel, bij de Nieuwjaarsbijeenkomst van TSE Overijssel, op donderdag 27 januari

Nadere informatie

fotowerkgroep Ommoord Introductieboekje

fotowerkgroep Ommoord Introductieboekje fotowerkgroep Ommoord Introductieboekje COLOFON FOTO WERKGROEP OMMOORD Opgericht: 5 februari 1974 Clubavond: Donderdag van 20.00 tot 22.30 uur Zaal open om 19.30 uur Contactgegevens: Joliottoren (nabij

Nadere informatie

Opbrengst vsv cafe 3 april talentontwikkeling Pagina 1

Opbrengst vsv cafe 3 april talentontwikkeling Pagina 1 Opbrengst van de werkgroepen tijdens het VSV Cafe 3 april met als Thema talentontwikkeling Stelling 1 Talentontwikkeling is de benadering om tot een positieve leerattitude te komen. Centraal staat de erkenning

Nadere informatie

Eigen en WIJze buurten

Eigen en WIJze buurten Eigen en WIJze buurten Swingen met de kracht en kennis van de wijk. Van en Voor wijkbewoners. Marjanne van Ginneken Community en netwerk leider van Makers en Doeners Grote Beer 980, 3067 MB Rotterdam,

Nadere informatie

Welkom! 7e landelijke netwerkdag voor begaafdheidscoördinatoren en - begeleiders 28 november 2013

Welkom! 7e landelijke netwerkdag voor begaafdheidscoördinatoren en - begeleiders 28 november 2013 Welkom! SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling 7 e landelijke netwerkdag voor begaafdheidscoördinatoren en - begeleiders 28 november 2013 www.talentstimuleren.nl Tijd Programma Onderdeel 10.00-10.25

Nadere informatie

Position Paper. Samenwerking Noord. Samenwerken door Samen te Doen!

Position Paper. Samenwerking Noord. Samenwerken door Samen te Doen! Position Paper Samenwerking Noord Samenwerken door Samen te Doen! Mei 2015 Samenwerking Noord is een netwerkorganisatie van (semi)overheidsorganisaties gericht op een duurzame ontwikkeling van de ICT functie

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2001 2002 28 081 Verklaring dat er grond bestaat een voorstel in overweging te nemen tot verandering in de Grondwet van de bepalingen inzake het onderwijs

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 750 VIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2014 Nr. 120 BRIEF

Nadere informatie

HANDREIKING REGIONAAL SPREIDINGSPLAN TOEKOMSTBESTENDIG ONDERWIJS

HANDREIKING REGIONAAL SPREIDINGSPLAN TOEKOMSTBESTENDIG ONDERWIJS HANDREIKING REGIONAAL SPREIDINGSPLAN TOEKOMSTBESTENDIG ONDERWIJS ASSEN // NOVEMBER 2016 1. INLEIDING STAND VAN ZAKEN PROCESBEGELEIDING LEERLINGENDALING Sinds het voorjaar van 2015 zijn er in Drenthe twee

Nadere informatie

Krimp. Gevolgen voor het hoger onderwijs en de marketingstrategie

Krimp. Gevolgen voor het hoger onderwijs en de marketingstrategie Krimp Gevolgen voor het hoger onderwijs en de marketingstrategie 1 Stéphanie van Noordt adviseur en procesbegeleider leerlingendaling Van Noordt Marketing & Communicatie info@van-noordt.nl 2 Krimp: de

Nadere informatie

Wat drijft de I(C)T-medewerker?

Wat drijft de I(C)T-medewerker? Wat drijft de I(C)T-medewerker? DoelgroepenMonitor Wat drijf de I(C)T-medewerker? DoelgroepenMonitor Emmy Nederkoorn, Karin Lammers en Ester Koot Over Motivaction Gevestigd in Amsterdam Werkgever van 80

Nadere informatie

Vraag 1: Hoe werft uw organisatie nieuwe vrijwilligers? Indien u meerdere methodes toepast, welke methode is dan het meest succesvol?...

Vraag 1: Hoe werft uw organisatie nieuwe vrijwilligers? Indien u meerdere methodes toepast, welke methode is dan het meest succesvol?... Kennisbijeenkomst 12 februari thema vrijwilligersmanagement Uitwerking workshop werven en behoud Inhoud Vraag 1: Hoe werft uw organisatie nieuwe vrijwilligers? Indien u meerdere methodes toepast, welke

Nadere informatie

Leeuwarden Lacrosse. Deze brochure zal u een gedetailleerd beeld geven van de mogelijkheden tot ondersteuning van Leeuwarden Lacrosse.

Leeuwarden Lacrosse. Deze brochure zal u een gedetailleerd beeld geven van de mogelijkheden tot ondersteuning van Leeuwarden Lacrosse. Sponsorbrochure Voorwoord Voor u ligt de sponsorbrochure van Leeuwarden Lacrosse. Deze vereniging is de allereerste Lacrosse vereniging van Friesland en is opgericht in november 2011. Om inwoners van Friesland

Nadere informatie

Welkom op Wolfert PRO!

Welkom op Wolfert PRO! VMBO/MAVO in Bergschenhoek/Lansingerland Welkom op Wolfert PRO! Informatieavond leerjaar 1 9 september 2014 19.30 21.00 uur VMBO/MAVO in Bergschenhoek/Lansingerland PROGRAMMA Programma Voorstellen Welkomstwoord

Nadere informatie

Strategische agenda. Auteur Datum. Jan Bartling

Strategische agenda. Auteur Datum. Jan Bartling Strategische agenda Auteur Datum Jan Bartling 13-09-2018 Strategische agenda digitalisering mbo 2 Strategische agenda digitalisering mbo Bronnen onderzoek Interviews 16 april: conferentie Consultatie Concretiseren

Nadere informatie

vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Den Haag, 5 december 2013 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Volgcommissie(s): EZ i.v.m. agendapunt 26, 27 KR i.v.m. agendapunt 31 Document: Besluitenlijst van de

Nadere informatie

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG STUDENTEN DOEN UITSPRAKEN OVER DE ACADEMISCHE WERELD, HET VAKGEBIED EN HET BEROEPENVELD.. onderzoek niet zo saai als ik dacht werken in

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Het geven van thuisonderwijs is vrij. Thuisonderwijs en artikel 23 lid 2 van de Grondwet

Het geven van thuisonderwijs is vrij. Thuisonderwijs en artikel 23 lid 2 van de Grondwet Mevr. mr. J. Sperling 1 Het geven van thuisonderwijs is vrij. Thuisonderwijs en artikel 23 lid 2 van de Grondwet In artikel 23, lid 2, Grondwet staat het geven van onderwijs is vrij, behoudens het toezicht

Nadere informatie

En als we de crisis nu eens gewoon negeren? Word FUN-COMPANY en WERK mee aan een positief België!

En als we de crisis nu eens gewoon negeren? Word FUN-COMPANY en WERK mee aan een positief België! En als we de crisis nu eens gewoon negeren? Word FUN-COMPANY en WERK mee aan een positief België! Omdat we het waard zijn Dankzij de Belgische bedrijven en hun werknemers bestaat onze economie. Dankzij

Nadere informatie

Factsheet persbericht. Toekomst van studenten onzeker

Factsheet persbericht. Toekomst van studenten onzeker Factsheet persbericht Toekomst van studenten onzeker Inleiding Studententijd De overheid komt met steeds meer nieuwe wetten en voorstellen om te bezuinigen en de student te motiveren zijn/haar studie in

Nadere informatie

Leerrechten: een werkbaar begrip? Paul Zoontjens Den Haag, VARO\/NVOR, 29 maart 2018

Leerrechten: een werkbaar begrip? Paul Zoontjens Den Haag, VARO\/NVOR, 29 maart 2018 Leerrechten: een werkbaar begrip? Paul Zoontjens Den Haag, VARO\/NVOR, 29 maart 2018 In discussie 1 Eindrapport Platform Onderwijs 2032, 2016: Een toekomstgericht curriculum bestaat (..) uit een wettelijk

Nadere informatie

Aan de slag met het. Leren Inhoud Geven

Aan de slag met het. Leren Inhoud Geven Aan de slag met het ontwikkelmodel Samen Leren Inhoud Geven Het ontwikkelmodel Samen Leren Inhoud Geven is een handvat om de dialoog te voeren over de ontwikkeling naar een lerende organisatie. Door hierover

Nadere informatie

9 november 2013 Floor Wijnands, penningmeester

9 november 2013 Floor Wijnands, penningmeester Voorlopige balans per 6 oktober 2013, balans per 31 12-2012 Kolommenstaat: begroting 2012, exploitatie 2012, begroting 2013, voorlopige exploitatie 2013 per 6 oktober 2013 en begroting 2014 Toelichtingen

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG.. Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Aansluiting hoger onderwijs. De laatste stap

Aansluiting hoger onderwijs. De laatste stap Aansluiting hoger onderwijs De laatste stap Augustus 2014 Inleiding Zoals de minister van OC&W in haar reactie op het advies van de Onderwijsraad Overgangen in het onderwijs stelt moet het onderwijs maximaal

Nadere informatie

1 Inleiding. 1.1 Adviesaanvraag. De economische effecten van internationalisering

1 Inleiding. 1.1 Adviesaanvraag. De economische effecten van internationalisering 1 Inleiding 1.1 Adviesaanvraag In dit advies formuleert de SER voorstellen om buitenlandse studenten die in Nederland hoger onderwijs volgen, na afloop van hun studie (tijdelijk) te behouden voor de Nederlandse

Nadere informatie

Bijlage I. Ervaren regeldruk rond kwaliteitszorg in het hoger onderwijs

Bijlage I. Ervaren regeldruk rond kwaliteitszorg in het hoger onderwijs Bijlage I Ervaren regeldruk rond kwaliteitszorg in het hoger onderwijs Uit het onderzoek naar de ervaren regeldruk rondom kwaliteitszorg komt naar voren dat regeldruk niet zozeer in specifieke regels zit,

Nadere informatie

Optimist Club Nederland

Optimist Club Nederland Optimist Club Nederland Algemene Ledenvergadering 2013 Plezier, Trainen, Winnen Focus OCN Doelstellingen lange termijn vanuit WAAROM OCN Doelstelling korte termijn Activiteiten tbv realiseren van vastgestelde

Nadere informatie

KRIMP EN REGIONALE SAMENWERKING

KRIMP EN REGIONALE SAMENWERKING VO-CONGRES 29 maart 2018 Eva van Cooten - VO-raad Marcel Klaverkamp Dr. Nassaucollege Assen KRIMP EN REGIONALE SAMENWERKING Workshop VO-raad: krimp, wat doen we, ambities en uitdagingen Marcel Klaverkamp:

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie Nr. 1474 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BUITENLANDSE

Nadere informatie

FIGURES, FACTS & TRENDS

FIGURES, FACTS & TRENDS FIGURES, FACTS & TRENDS Scholingstrajecten voor immigranten, groep gemotiveerde, vaak hoog opgeleide statushouders INSTROOM VANUIT MEERDERE PERSPECTIEVEN Reguliere instroom vanuit VMBO naar BOL-opleidingen

Nadere informatie

Het effect van Social Media op de doorlooptijd van vacatures. Lead Benefits December 2015

Het effect van Social Media op de doorlooptijd van vacatures. Lead Benefits December 2015 Het effect van Social Media op de doorlooptijd van vacatures Lead Benefits December 2015 1 Inleiding U kent het vast wel: vacatures die maandenlang open blijven staan zonder dat u een geschikte kandidaat

Nadere informatie

PROGRAMMA 1 BURGER EN BESTUUR Visieblad

PROGRAMMA 1 BURGER EN BESTUUR Visieblad PROGRAMMA 1 BURGER EN BESTUUR Visieblad 1.1 Samenwerking Hof van Twente werkt samen met andere gemeenten op het gebied van bedrijfsvoering, uitvoering, beleidsvoorbereiding en strategie. We gaan uit van

Nadere informatie

Prikkel de nieuwsgierigheid van kinderen. In drie stappen naar een Techniek&ik-locatie

Prikkel de nieuwsgierigheid van kinderen. In drie stappen naar een Techniek&ik-locatie Prikkel de nieuwsgierigheid van kinderen In drie stappen naar een Techniek&ik-locatie 2 Techniek&ik wordt ondersteund door 01_2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Iniatiefnemers 4 Ga mee op ontdekking 5 Stap

Nadere informatie

Aan de leden van de Nederlandse Vereniging Rotterdam: 7 november 2011 voor Onderwijsrecht

Aan de leden van de Nederlandse Vereniging Rotterdam: 7 november 2011 voor Onderwijsrecht Secretariaat: Arent van s Gravesandestraat 170 3067 KB Rotterdam tel. 06-51475946 e-mail: h.m.davids@planet.nl website: www.vornederland.nl Aan de leden van de Nederlandse Vereniging Rotterdam: 7 november

Nadere informatie

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren.

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren. Het Cruyff Foundation Community Program De Johan Cruyff Foundation wil jongeren langdurig binden aan het Cruyff Court en de wijk. Wij willen jongeren meer zelfvertrouwen geven, kansen bieden om hun talent

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 893 Initiatiefnota van het lid Ypma: «Samenwerken voor onderwijs, over het wegnemen van wettelijke belemmeringen bij het starten en onderhouden

Nadere informatie

10 Innovatielessen uit de praktijk 1

10 Innovatielessen uit de praktijk 1 10 Innovatielessen uit de praktijk 1 Geslaagde gastoudermeeting levert veel ideeën op voor innovatie! Wat versta ik onder innoveren? Innoveren is hot. Er zijn vele definities van in omloop. Goed om even

Nadere informatie

Rijksalliantie Duurzame Bedrijfsvoering. Jaarverslag 2011

Rijksalliantie Duurzame Bedrijfsvoering. Jaarverslag 2011 Rijksalliantie Duurzame Bedrijfsvoering Jaarverslag 2011 Inleiding De Rijksalliantie Duurzame Bedrijfsvoering. Dat is een actieve groep rijksmedewerkers die gecommitteerd is aan Duurzame Bedrijfsvoering

Nadere informatie

5. Concept raadsbesluit

5. Concept raadsbesluit Voorstel aan : Gemeenteraad van 28 januari 2013 Door tussenkomst van : Raadscommissie van 22 januari 2013 Nummer : Onderwerp : Wijziging statuten Stichting Baasis als gevolg van oprichten samenwerkingsschool

Nadere informatie

Besluitenlijst vorige vergaderingen

Besluitenlijst vorige vergaderingen Den Haag, 7 juli 2017 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Volgcommissie(s): EU i.v.m. agendapunt 6 EZ i.v.m. agendapunt 16, 19, 25 FIN i.v.m. agendapunt 9 SZW i.v.m.

Nadere informatie

Doel is om voor deelnemers een beeld te schetsen van hoe het pensioen in elkaar steekt en hoe hun eigen pensioen er voorstaat.

Doel is om voor deelnemers een beeld te schetsen van hoe het pensioen in elkaar steekt en hoe hun eigen pensioen er voorstaat. Majesteit, dames en heren. Hartelijk welkom! En, Majesteit, ik weet zeker dat ik hier namens alle aanwezigen spreek als ik zeg dat wij buitengewoon vereerd zijn dat U bij een deel van dit programma aanwezig

Nadere informatie

Brief OCW Rapport Onderwijsraad definitief.docx; ATT00001.htm

Brief OCW Rapport Onderwijsraad definitief.docx; ATT00001.htm griffier Van: Sylvia van der Werff Verzonden: dinsdag 2 mei 203 4:26 Onderwerp: Brief krimp en kleine scholen Bijlagen: Brief OCW Rapport Onderwijsraad definitief.docx;

Nadere informatie

Bouwen aan excellentie. vroeg beginnen!

Bouwen aan excellentie. vroeg beginnen! WELKOM Bouwen aan excellentie vroeg beginnen! First LEGO League Bouwen aan excellentie een tussenstand Sturingsprincipe Deltion ruimte leegte RUST kaders versus ON RUS T chaos Verbinden van trots en besef

Nadere informatie

De kunstenaar als ondernemer

De kunstenaar als ondernemer 81 Ondernemerschap De kunstenaar als ondernemer Lucie Huiskens Veel kunstenaars klagen dat het kunstvakonderwijs hen slecht voorbereidt op de beroepspraktijk. Hoe zou een goede voorbereiding eruit moeten

Nadere informatie

C.V. Prof. mr. P.W.A. (Pieter) Huisman

C.V. Prof. mr. P.W.A. (Pieter) Huisman C.V. Prof. mr. P.W.A. (Pieter) Huisman PERSONALIA Geboortedatum: 13 juni 1972 te Boxmeer http://nl.linkedin.com/pub/pieter-huisman/6/60/512 OPLEIDINGEN 1990-1996 Nederlands Recht, specialisatie Recht in

Nadere informatie

Vaste commissie voor OCenW uit det weede Kamer der Staten-Generaal Mw. drs. E.C.E. de Kler Postbus EA 'S-GRAVENHAGE (070)

Vaste commissie voor OCenW uit det weede Kamer der Staten-Generaal Mw. drs. E.C.E. de Kler Postbus EA 'S-GRAVENHAGE (070) Vaste commissie voor OCenW uit det weede Kamer der Staten-Generaal Mw. drs. E.C.E. de Kler Postbus 20018 2500 EA 'S-GRAVENHAGE doorkiesnummer (070) 373 170 betreft VNG-reactie op voorstellen samenwerkingsscholen

Nadere informatie

JAARVERSLAG VAN HET BESTUUR NOVEMBER 2013 NOVEMBER 2014

JAARVERSLAG VAN HET BESTUUR NOVEMBER 2013 NOVEMBER 2014 V E R E N I G I N G V O O R O N D E R W IJS R E C H T I N T H E O R I E E N P R A K T I J K Secretariaat: Jan Willem Frisolaan 3G 2571 JS Den Haag JAARVERSLAG VAN HET BESTUUR NOVEMBER 2013 NOVEMBER 2014

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 32 040 Wijziging van diverse onderwijswetten in verband met het invoeren van een fusietoets in het onderwijs (fusietoets in het onderwijs) Nr.

Nadere informatie

Geachte lezer, Namens het Bestuur van IFMSA-NL, Hoogachtend, Roel van de Geer

Geachte lezer, Namens het Bestuur van IFMSA-NL, Hoogachtend, Roel van de Geer Geachte lezer, Voor u ligt het beleidsplan van de International Federation of Medical Students Associations The Netherlands (IFMSA-NL) voor het beleidsjaar 2013-2014. Hierin zijn de speerpunten voor het

Nadere informatie

HET SUCCES VAN DE VERGRIJZING

HET SUCCES VAN DE VERGRIJZING HET SUCCES VAN DE VERGRIJZING E EN VIS IE O P DE TO E KOMS T VA N W ER K, Z OR G, WO NE N EN VO O RZ IEN I N GEN HET D EN H A AG C EN TRU M VO O R S T R AT E G I S CHE S T UDI E S EN TN O HET SUCCES VAN

Nadere informatie

Met Intelligentie Natuurlijk iets Doen

Met Intelligentie Natuurlijk iets Doen Nieuwsbrief 11 Met Intelligentie Natuurlijk iets Doen Voorwoord Nieuwe fase MIN D Na diverse jaren van planontwikkeling en implementatie is het nu tijd voor een nieuwe fase, die van borging van het onderwijs

Nadere informatie

WTC Business Club Een club van enthousiaste ondernemers...

WTC Business Club Een club van enthousiaste ondernemers... WTC Business Club Een club van enthousiaste ondernemers... Een wereldwijd netwerk tot uw beschikking Netwerken op niveau! Netwerken is het aangename met het nuttige combineren. WTC Business Club Rotterdam

Nadere informatie

Voorwoord L.S., Graag zou ik u door middel van deze brochure kennis laten maken met VINTRES.

Voorwoord L.S., Graag zou ik u door middel van deze brochure kennis laten maken met VINTRES. Voorwoord L.S., Graag zou ik u door middel van deze brochure kennis laten maken met VINTRES. VINTRES is de studievereniging voor rechtenstudenten van de Rijksuniversiteit Groningen met een specialisering

Nadere informatie

Schrijf met meer impact

Schrijf met meer impact Schrijf met meer impact Het volledige trainingsprogramma om met je teksten meer klanten te werven In het Schrijf met meer impact -programma leer je hoe je met jouw eigen schrijfstijl meer ideale klanten

Nadere informatie

Leerrecht: een nieuw aangrijpingspunt voor beleid en wetgeving?

Leerrecht: een nieuw aangrijpingspunt voor beleid en wetgeving? Leerrecht: een nieuw aangrijpingspunt voor beleid en wetgeving? PIETER HUISMAN, hoogleraar onderwijsrecht Senior adviseur Hobeon, Kroonlid Onderwijsraad Inleiding voor Berséba 18 juni 2018 Inleiding 1.

Nadere informatie

LET OP: tijdstip gewijzigd i.v.m. plenair debat. vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

LET OP: tijdstip gewijzigd i.v.m. plenair debat. vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Den Haag, 3 juli 2017 Voortouwcommissie: LET OP: tijdstip gewijzigd i.v.m. plenair debat vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Volgcommissie(s): EU i.v.m. agendapunt 4 EZ i.v.m. agendapunt

Nadere informatie

Internetconsultatie IAK

Internetconsultatie IAK Internetconsultatie IAK Beantwoording van de 7 vragen uit het Integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving (IAK) Conceptwetsvoorstel Onderwijs op een Andere Locatie dan school 1. Wat is de aanleiding?

Nadere informatie

ONDERWIJSRECHT EN ONDERWIJSBELEID IN OVERGANGSTIJD

ONDERWIJSRECHT EN ONDERWIJSBELEID IN OVERGANGSTIJD ONDERWIJSRECHT EN ONDERWIJSBELEID IN OVERGANGSTIJD Jaarrede van de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Onderwijsrecht, prof. mr. D. Mentink, gehouden tijdens de jaarvergadering op 26 november

Nadere informatie

Advies. Gemeenteraad. Westland. Prof. mr. D.J. Elzinga. Mr. dr. F. de Vries

Advies. Gemeenteraad. Westland. Prof. mr. D.J. Elzinga. Mr. dr. F. de Vries Advies Gemeenteraad Westland Prof. mr. D.J. Elzinga Mr. dr. F. de Vries Inhoud Casus... 2 Vragen... 2 Benoeming van publieke bestuurders... 3 Onduidelijkheid in wet- en regelgeving... 4 Dubbele geheimhouding?...

Nadere informatie

Een pittig gesprek. Dr. Ronald Stevens Stevens Consultancy 30 november 2015

Een pittig gesprek. Dr. Ronald Stevens Stevens Consultancy 30 november 2015 Een pittig gesprek Dr. Ronald Stevens Stevens Consultancy 30 november 2015 Voorzitter auditcommissies Kwaliteitsnetwerk MBO Veranderkundige, onderzoeker en interim manager Postgraduate Public Auditing

Nadere informatie

PAL Student als Persoon lijk Assistent van Leraren. Voor vmbo, havo en vwo

PAL Student als Persoon lijk Assistent van Leraren. Voor vmbo, havo en vwo PAL Student als Persoon lijk Assistent van Leraren Voor vmbo, havo en vwo 3 Student als Persoonlijk Assistent van Leraren voor vmbo, havo en vwo is een initiatief van Platform Bèta Techniek, Sectorbestuur

Nadere informatie

Plenair Debat. 34184 Profielen Vmbo

Plenair Debat. 34184 Profielen Vmbo Kamerlid: Straus Fractiecommissie: OCW 34184 Profielen Vmbo Plenair Debat Het vmbo voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Het sluit niet aan bij het vervolg onderwijs en al helemaal niet bij de

Nadere informatie

10 GOUDEN REGELS VOOR HET GEBRUIK VAN SOCIAL

10 GOUDEN REGELS VOOR HET GEBRUIK VAN SOCIAL 10 GOUDEN REGELS VOOR HET GEBRUIK VAN SOCIAL MEDIA Zo overtuigt u uw doelgroep wél van de toegevoegde waarde Auteur: Wendy Appel Datum: 7 juli 2009 OnlineResults Databankweg 12p 3821 AL Amersfoort T 035

Nadere informatie

Uw brief van Ons kenmerk Contactpersoon Zoetermeer. 5 april 2002 IB/02/ april 2002

Uw brief van Ons kenmerk Contactpersoon Zoetermeer. 5 april 2002 IB/02/ april 2002 OC enw De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's GRAVENHAGE Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen Europaweg 4 Postbus 25000 2700 LZ Zoetermeer Telefoon

Nadere informatie

Voor Ondernemers Door Ondernemers in Groningen. Vodo50. Groningen, september 2014 Martijn van der Tuin

Voor Ondernemers Door Ondernemers in Groningen. Vodo50. Groningen, september 2014 Martijn van der Tuin Voor Ondernemers Door Ondernemers in Groningen Vodo50 Groningen, september 2014 Martijn van der Tuin Aanleiding Nederland en Groningen moeten het voor de groei van de economie vooral hebben van actieve

Nadere informatie

Management summary - Flitspeiling: Week van passend onderwijs

Management summary - Flitspeiling: Week van passend onderwijs Management summary - Flitspeiling: Week van passend onderwijs Van 24 t/m 28 maart vond de Week van Passend Onderwijs plaats. De Week is een initiatief van het ministerie van OCW en 22 onderwijsorganisaties,

Nadere informatie

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DEEL 4 DISCIPLE MENTOR In Gen 1, 2 en 3 lezen we direct hoe God denkt over de mens. Hij laat zien wie we zijn, waar we voor gemaakt zijn en wat onze bestemming in het

Nadere informatie

Krimpen met perspec,ef

Krimpen met perspec,ef Krimpen met perspec,ef Demografische ontwikkelingen, gevolgen en kansen voor het basisonderwijs Krimpcafé XL Leeuwarden 21 maart 2013 Agenda Krimp in het basisonderwijs: de cijfers Traject Krimpen met

Nadere informatie

Koppel uw strategie aan uw marketing. Actieplan

Koppel uw strategie aan uw marketing. Actieplan Koppel uw strategie aan uw marketing Actieplan Dit document is onderdeel van een set ondersteunend materiaal dat ter download wordt aangeboden aan kopers van De Strategiecoach door Jeroen De Flander (ISBN

Nadere informatie

MINISTERIE VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

MINISTERIE VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP MINISTERIE VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Nr. WJZ/2005/30013 (3764) (Hoofd) Afdeling DIRECTIE WETGEVING EN JURIDISCHE ZAKEN Nader rapport inzake het voorstel van wet houdende wijziging van de Wet

Nadere informatie

Klantgerichtheid in de praktijk

Klantgerichtheid in de praktijk Klantgerichtheid in de praktijk Waarom de klant vraagt om persoonlijk leiderschap dr. Zanna van der Aa Programma manager First Time Right Delta Lloyd Groep 30 oktober 2013 Stichting Toetsing Verzekeraars

Nadere informatie

Stand van zaken 2011 & koers 2012. 25 januari 2012

Stand van zaken 2011 & koers 2012. 25 januari 2012 Stand van zaken 2011 & koers 2012 25 januari 2012 De organisatie in visvlucht Het bestuur: Heleen Beukema Voorzitter (sinds augustus 2010) Eri Dibbets Secretaris (sinds april 2011) Henk Stinissen Penningmeester

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie