Organisatorische integratie G-Sport binnen de S.V. Koedijk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Organisatorische integratie G-Sport binnen de S.V. Koedijk"

Transcriptie

1 Organisatorische integratie G-Sport binnen de S.V. Koedijk

2 KOEDIJK IS TROTS OP DE VOORTREFFELIJKE SAMENWERKING MET DE WNK BEDRIJVEN. ZIJ HEBBEN MEDE GEZORGD DAT DE TWEEDE FASE VAN DE INTEGRATIE VAN DE G-SPORT BINNEN DE VERENIGING UITERMATE SUCCESVOL IS VERLOPEN. MEDE HIERDOOR IS KOEDIJK VERRIJKT MET EEN GOEDE GEINTEGREERDE G-SPORTTAK WAAR ZIJ ENORM TROTS OP IS.

3 Wanneer ben je echt beperkt? Ieder mens heeft talenten. De éne kan snel leren, de ander kan goed met de handen werken. De éne is sterk op het voetbalveld, de ander is goed op het schaakbord. De éne is knap in het bedenken van plannen, de ander is vaardig in het uitvoeren ervan. Mensen hebben ook beperkingen. Niet goed kunnen leren, niet snel van begrip, niet makkelijk in het maken van contacten enzovoort. Maar het is goed mogelijk om ondanks beperkingen je toch te ontplooien en mee te doen aan allerlei activiteiten. Mensen met een verstandelijke beperking hebben in Alkmaar de gelegenheid om te sporten, o.a. bij de SV Koedijk. Daar beleven ze veel plezier aan bij SV Koedijk en daarbuiten. Want teams met gehandicapten gaan ook bij andere sportverenigingen op bezoek. Het belangrijkste is, dat ze sporten bij een reguliere sportvereniging. Dat er samen met andere sporters zonder beperkingen allerlei activiteiten worden ontwikkeld. Dat is de manier van dubbele participatie, namelijk sporten in teamverband en een gewone sportvereniging. Daarmee is SV Koedijk eigenlijk geen gewone vereniging maar een bijzondere. Gelukkig zijn er meer verenigingen die sporters met een beperking bij het verenigingswerk betrekken. Iets waar het gemeentebestuur van Alkmaar veel waardering voor heeft. Dit is mogelijk door de inzet van vele vrijwilligers. Uit onderzoek is gebleken dat 30% van de Alkmaarders vrijwilligerswerk doet. Dat zijn mensen!. Een aardig deel daarvan is actief in sportverenigingen. Voor de sociale samenhang in de maatschappij is dat van onschatbare waarde. Vrijwilligers zijn het cement van de samenleving. Als je als samenleving er niet in slaagt om mensen met een verstandelijke handicap deel te laten nemen aan sport- en andere activiteiten dan ben je pas echt beperkt. Ik wens SV Koedijk veel succes. S.H. Binnendijk Wethouder emancipatie

4 WNK Bedrijven is "specialist in het ontwikkelen en begeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar passend werk". WNK, hetgeen staat voor Werkvoorzieningschap Noord Kennemerland, voert de gesubsidieerde arbeid uit voor de 8 gemeenten in deze regio. Door een "organisatorische integratie" van diverse vormen van arbeidsbemiddeling zoals begeleid werken, detachering, instroom op de reguliere arbeidsmarkt en het werken in een beschermde werkomgeving, biedt zij werkgelegenheid aan ruim 1200 mensen. Deze kwalificatie en methodiek zou middels een vertaalslag ook zeer goed van toepassing kunnen zijn op SV KOEDIJK. Zij is immers in de regio Noord Kennemerland "specialist is in het ontwikkelen en begeleiden van mensen met een afstand tot de reguliere sportvereniging naar passende sportbeoefening". Door middel van een "organisatorische integratie" probeert zij sporters met een beperking te integreren in de reguliere sportvereniging. Volwaardig lid zijn van een sportvereniging, waarbij niet bepalend is dat je als topsporter actief bent, maar dat sportbeoefening op je eigen niveau en je lidmaatschap van de sportvereniging, met alle rechten en plichten, je tot een volwaardig en gewaardeerd lid maken. WNK Bedrijven ondersteunt van harte deze maatschappelijk taak van SV KOEDIJK en probeert daar waar mogelijk SV KOEDIJK hierbij in raad en daad terzijde te staan. Henk van Eijk Directeur.

5 Maatschappelijke context De laatste jaren wordt in alle sectoren van de maatschappij steeds meer ondernomen om integratie, emancipatie en maatschappelijke participatie van mensen met een beperking te bevorderen. Daarnaast is de visie op mensen met een beperking in het afgelopen decennium veranderd; mensen met een beperking moeten een leven kunnen leiden als ieder ander en als volwaardig burger kunnen deelnemen aan de maatschappij. Duidelijk is dat de maatschappelijke scheiding tussen mensen met en zonder beperking niet meer actueel of algemeen geaccepteerd is. Deze maatschappelijke ontwikkelingen zijn ook te zien in de sportwereld. Sportverenigingen en sportbonden staan in vergelijking met vroeger veel meer open voor sporters met een beperking. Hierdoor hebben mensen met een beperking nu meer keuzemogelijkheden. Ze kunnen sporten bij een specifieke sportvereniging voor mensen met een beperking of bij een reguliere sportvereniging. De ontwikkeling dat de sport voor mensen met een beperking wordt ingebed in de reguliere setting, wordt ook wel organisatorische integratie genoemd.

6 Wat is organisatorische integratie? Met het begrip organisatorische integratie wordt het proces aangeduid, waarmee sport voor mensen met een beperking binnen de reguliere sport wordt ingebed. De doelstelling van organisatorische integratie is het vergroten van de sportmogelijkheden voor mensen met een beperking door: gebruik te maken van de bestaande sportinfrastructuur, zoals reguliere sportbonden, sportverenigingen, accommodaties en ondersteuners in de sport; de sport voor mensen met een beperking in al haar facetten organisatorisch en beleidsmatig bij de reguliere sportbond in te bedden. In al haar facetten' betekent dat de sportbond de verantwoordelijkheid neemt voor alle doelgroepen die de sport (van breedtesport tot en met topsport) beoefenen. De inbedding bij de sportbond en haar geledingen kan gefaseerd (per doelgroep en per organisatieonderdeel van de reguliere sportbond) verlopen.

7 Organisatorische integratie heeft consequenties voor het type sportvereniging dat op termijn lid zal zijn van de reguliere sportbond. De twee belangrijkste verschijningsvormen zijn: verenigingen die een sportaanbod hebben voor mensen met en zonder een beperking; verenigingen met enkel en alleen een aanbod voor mensen met een beperking. Voor alle duidelijkheid: organisatorische integratie zegt iets over de organisatievorm waarin wordt gesport en betekent niet dat sporters met en zonder beperking met elkaar moeten sporten. Als de sporters dit wel willen, dan is dit uiteraard geen probleem. Volledige integratie is echter niet de doelstelling van organisatorische integratie.

8 Organisatorische integratie op verenigingsniveau Sporters met een beperking krijgen steeds vaker een eigen plek bij een reguliere sportclub. Vaak vindt dit plaats door het opzetten van een team of een afdeling voor mensen met een beperking binnen de reguliere sportvereniging. Mensen doen mee aan het wekelijkse eigen sportuur, maar zijn net als de overige leden betrokken bij andere verenigingsactiviteiten, zoals aanwezig zijn op feestavonden, meehelpen bij activiteiten, napraten in de kantine en het maken van het clubblad. Sporten bij S.V. Koedijk Enige jaren geleden is er, mede op initiatief van Stichting De Drogerij, de mogelijkheid gecreëerd om mensen met een verstandelijke beperking onder deskundige begeleiding te laten sporten bij de S.V. Koedijk. Op dit moment bestaat de G-sportafdeling uit 3 veldvoetbalteams en 1 handbalteam, totaal ongeveer 60 sporters.

9 Historie De vereniging werd in 1930 opgericht. Oorspronkelijk werd alleen de voetbalsport bedreven. In de jaren zeventig kwamen daar de handbal en zaalvoetbal bij, in 1984 de softbal en tenslotte in 1997 de laatste tak de G-sport. Om een en ander soepel te laten draaien, is een goede organisatie nodig. Onze vereniging telt momenteel (augustus 2004) ruim leden. SV Koedijk is daarmee een van de grotere verenigingen in Noord-Holland.

10 Organisatie De vereniging is opgebouwd uit een vijf sportcommissies, met daarnaast een aantal commissies ter ondersteuning, zoals de activiteiten, selectie en overige commissies. Het geheel wordt overkoepeld door het OMNI-bestuur. Dit bestaat uit zeven personen: Voorzitter Secretaris Dagelijks bestuur Penningmeester 2e secretaris 2e penningmeester Vice-voorzitter P.r. functionaris Bovendien heeft iedere sportcommissie, in de vorm van de voorzitter, een vertegenwoordiger in het OMNI-bestuur. Tevens zijn de club van 100, de activiteitencommissie, de kantinecommissie en de bouwcommissie vertegenwoordigd.

11 Beter functioneren dankzij de Sport SV Koedijk heeft 60 verstandelijk gehandicapten mensen in hun ledenbestand met 3 voetbalteams en 1 handbalteam. Kortom een vereniging met een sociaal karakter. Wat betekent sport voor mensen met een verstandelijke handicap: Sporten geeft zelfvertrouwen, plezier en daardoor een beter functioneren in de maatschappij. Voorbeelden daarvan zijn er in overvloed. Daarvoor zou u eens een kijkje moeten nemen bij de vereniging. Om toch een paar voorbeelden te noemen: De sporters zijn opgenomen in de vereniging met als doel te laten zien dat zij meer kunnen dan wat de maatschappij denkt. Doorgroeien naar zelfstandigheid betekent mee helpen de vereniging goed te laten draaien. De mogelijkheden zijn enorm zoals: coachen, kantinewerkzaamheden, scheidsrechters, zaaldiensten, onderhoud en reparaties enz. U leest een volwassen behandeling gebaseerd op integratie in de samenleving. Dit alles gaat natuurlijk niet vanzelf.

12 Hiervoor staat er dagelijks een professionele organisatie klaar en zijn er vele vergaderingen aan vooraf gegaan. Daarnaast is er samenwerking gezocht met WNK Bedrijven (werkvoorzieningschap) en de gemeente Alkmaar. Met veel plezier vervult S.V. Koedijk deze sociale taken. Wie je ook spreekt binnen de vereniging, iedereen is enthousiast en trots dat we deze taak mogen vervullen.

13 Inhoudelijk beleid G-sport Veldvoetbal Binnen de afdeling veldvoetbal is de G-sport coördinator verantwoordelijk voor het G-veldvoetbal. Deze coördinator wordt hiertoe door het Bestuur Afdeling Voetbal ondersteund door de voorzitter van de Voetbal Commissie. Met ingang van het seizoen 2004/2005 zijn er drie teams ingeschreven voor de G-competitie van de K.N.V.B. en wel op twee niveaus, te weten: - 1 team voor mensen die het onderwijs voor M.L.K. hebben genoten - 1 team voor mensen die het onderwijs voor Z.M.L.K. hebben genoten. De teams bestaande uit 7 spelers aangevuld met 3 wisselspelers spelen op een half-veld met pupillendoelen. De minimale leeftijd is 15 jaar. In nauwe samenwerking met de G-sportcoördinator wordt er vanuit de Voetbal Commissie gezorgd voor een begeleider voor elk team, alsmede voor een vrijwillige trainer. De teams trainen 1 uur per week op het sportcomplex van S.V. Koedijk. Gezien de veldbezetting van S.V. Koedijk zal er worden gestreefd om de wedstrijden zoveel als mogelijk op zondag te spelen.

14 Vanuit de afdeling Voetbal wordt het initiatief genomen om de teams te kunnen laten deelnemen aan minimaal twee toernooien welke ten behoeve van deze groep Sporters in Nederland worden georganiseerd. Het Bestuur Afdeling Voetbal zal, in samenwerking met de G- sportcoördinator, initiatieven nemen in het verkrijgen van sponsorgelden, overheidssubsidie en bijdragen uit de daartoe bestemde fondsen, ter financiële dekking voor deze doelgroep noodzakelijke faciliteiten (o.a. vervoer naar uitwedstrijden en toernooien) Inhoudelijk beleid G-sport Handbal Binnen de afdeling Handbal is de voorzitter van de afdeling Handbal samen met de G-sport coördinator verantwoordelijk voor het G-Handbal. De voorzitter wordt hiertoe door de G-coördinator ondersteund. Met ingang van het seizoen 2004/2005 is er 1 team ingeschreven voor de competitie in toernooivorm handbal van het N.H.V. en wordt er op twee niveau s gesport te weten: - voor mensen die het onderwijs voor M.L.K. hebben genoten - voor mensen die het onderwijs voor Z.M.L.K. hebben genoten.

15 Het team bestaande uit 7 spelers aangevuld met 5 wisselspelers spelen op een gewoon handbalveld met normale doelen conform de richtlijnen van het N.H.V. De minimale leeftijd is 15 jaar. In nauwe samenwerking met de G-coördinator wordt er vanuit de afdeling Handbal gezorgd voor twee begeleiders voor het team, alsmede voor een betaalde trainer. Het team traint 1 uur per week op het sportcomplex van S.V. Koedijk of in de sportaccommodatie van de Rietschoot. Vanuit de afdeling Handbal wordt het initiatief genomen om de teams te kunnen laten deelnemen aan de gekozen toernooien welke ten behoeve van deze groep Sporters in Nederland worden georganiseerd. Het bestuur van de afdeling Handbal zal, in samenwerking met de G-sport coördinator, initiatieven nemen in het verkrijgen van sponsorgelden, overheidssubsidie en bijdragen uit de daartoe bestemde fondsen, ter financiële dekking voor deze doelgroep noodzakelijke faciliteiten (o.a. vervoer naar uitwedstrijden en toernooien) Tenslotte Mocht u dit goede en belangrijke werk willen ondersteunen in de vorm van sponsering of donatie dan draagt u mede bij in het plezier en verzelfstandiging van de verstandelijk gehandicapten sporter. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de G-sport coördinatoren van S.V. Koedijk: T. Gennissen, telefoon of J. Sinke, telefoon

16 KOEDIJK MEER DAN SPORT ALLEEN

17 Met dank aan:

18

WKV Reflex Vrijwilligersbeleid v

WKV Reflex Vrijwilligersbeleid v WKV Reflex Vrijwilligersbeleid v2016 0.4 1.1 Aanleiding Binnen onze vereniging worden diverse activiteiten verricht. Uiteraard zijn dit hoofdzakelijk korfbalactiviteiten, maar daarnaast maken we ook graag

Nadere informatie

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox?

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Handleiding Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Waarom een verenigingsbox? 30% van de Nederlandse bevolking is lid van een sportvereniging (waarvan 70% in de leeftijdscategorie van 6-17 jaar valt). Dat

Nadere informatie

Handbalvereniging Saturnus

Handbalvereniging Saturnus Handbalvereniging Saturnus Informatiefolder voor seniorleden, jeugdleden en hun ouders Geachte seniorleden, jeugdleden en hun ouders, U (of uw kind) wordt lid van Saturnus. Reden voor ons als bestuur om

Nadere informatie

(je kunt deze vragen stellen aan sporters, ouders, trainers, bestuurders)

(je kunt deze vragen stellen aan sporters, ouders, trainers, bestuurders) Intro Naam sportbendelid: Leeftijd: Evt. beperking: Naam vereniging die wordt getest: Plaats vereniging: Hieronder vind je vragen die je tijdens de Sportbendetest kunt stellen. Je kunt zoveel vragen stellen

Nadere informatie

Sportpark Fanny Blankers-Koen Estafettelaan 2, 1318 EG Almere

Sportpark Fanny Blankers-Koen Estafettelaan 2, 1318 EG Almere Sportpark Fanny Blankers-Koen Estafettelaan 2, 1318 EG Almere Welkom! Honkbal en softbal zijn twee nauw verwante takken van sport, welke sporten in Nederland door enige tienduizenden worden beoefend. Zowel

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid MVV 29 per januari 2013

Vrijwilligersbeleid MVV 29 per januari 2013 Vrijwilligersbeleid MVV 29 per januari 2013 1. Inleiding Voetbalvereniging MVV 29 bestaat dankzij vrijwilligers. De ene vrijwilliger besteedt meer tijd aan MVV 29 dan een ander, maar dat geeft niet. Iedere

Nadere informatie

Beleidsplan ten behoeve van de breedtesport - Handbalvereniging Hercules te Den Haag

Beleidsplan ten behoeve van de breedtesport - Handbalvereniging Hercules te Den Haag Beleidsplan ten behoeve van de breedtesport - Handbalvereniging Hercules te Den Haag Inleiding De breedtesport commissie heeft, in navolging van het beleidsplan ten aanzien van de jeugd en de topsport

Nadere informatie

Doelgoep: Iedereen, maar in het bijzonder mensen met een beperking, ouderen en chronisch zieken.

Doelgoep: Iedereen, maar in het bijzonder mensen met een beperking, ouderen en chronisch zieken. Goed voorbeeld De Haamen Thema: - Sport- Zorg - Sport en gezondheid - Decentralisaties - Wmo Doelgoep: Iedereen, maar in het bijzonder mensen met een beperking, ouderen en chronisch zieken. Waar: Sportzone

Nadere informatie

Sportnota Sportief Gouda

Sportnota Sportief Gouda Advies over de Sportnota 2008-2011 Sportief Gouda Advies 112 Gouda, Mei 2007 Advies 112 Advies van de Goudse Adviesraad voor mensen met een beperking over Sportief Gouda, Sportnota 2008-2011 1. Inleiding

Nadere informatie

Ouderavond VV Gorecht. Presentatie ouderavond voor ouders van kinderen van F- en E leeftijdsgroepen.

Ouderavond VV Gorecht. Presentatie ouderavond voor ouders van kinderen van F- en E leeftijdsgroepen. Ouderavond VV Gorecht Presentatie ouderavond voor ouders van kinderen van F- en E leeftijdsgroepen. Programma Opening Doel van de ouderavond Kernwaarden VV Gorecht Wat zijn de kenmerken van E-pupillen?

Nadere informatie

Wat heb je allemaal nodig om te kunnen honkballen of softballen.

Wat heb je allemaal nodig om te kunnen honkballen of softballen. Informatie voor de ouders van onze jeugdleden. Allereerst willen wij jullie van harte welkom heten bij onze vereniging. D.m.v. dit informatie bulletin willen wij jullie alvast een beetje wegwijs maken

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Kortom: Een schaatsvereniging is er dóór leden en vóór leden. De vereniging is intern gericht, waarbij de leden bepalen wat er gebeurt.

Kortom: Een schaatsvereniging is er dóór leden en vóór leden. De vereniging is intern gericht, waarbij de leden bepalen wat er gebeurt. Vrijwilligersbeleid binnen de schaatsvereniging Van beleid tot uitvoering in de praktijk Schaatsverenigingen en de vrijwilligersproblematiek De doorsnee schaatsvereniging in Nederland is een vrijwilligersorganisatie:

Nadere informatie

De vacaturebank van SV Zwolle.

De vacaturebank van SV Zwolle. De vacaturebank van SV Zwolle. Geef de code op van de werkzaamheden die u wilt verrichten als vrijwilliger! Code Omschrijving. 14.10 Administratiecommissie. Kennis van Exel en cijfermatig een pre. 14.20

Nadere informatie

Welkom bij AFC 34! Clubgegevens

Welkom bij AFC 34! Clubgegevens Welkom bij AFC 34! Voetbal is een mooie sport en we hopen dat uw kind de komende jaren met veel plezier bij onze club zal spelen. Bij AFC 34 kan zowel voor ontspanning en recreatie worden gevoetbald als

Nadere informatie

Voorzitter JC. De voorzitter TCJ (Technische Commissie Jeugd) heeft structureel een eigen commissie en neemt zitting in de Jeugdcommissie.

Voorzitter JC. De voorzitter TCJ (Technische Commissie Jeugd) heeft structureel een eigen commissie en neemt zitting in de Jeugdcommissie. Samenstelling, werkwijze en taken Jeugdcommissie 1) Algemeen De Jeugdcommissie is eindverantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het gehele jeugdvoetbal van de vereniging. De Jeugdcommissie moet vooral

Nadere informatie

Beleidsplan Twins Sporting Club Oosterhout

Beleidsplan Twins Sporting Club Oosterhout 2013-2017 Beleidsplan Twins Sporting Club Oosterhout BELEIDSPLAN 1. Inleiding Twins is de roepnaam voor de in Oosterhout gevestigde vereniging Twins Sporting Club. Het beleid van Twins is gericht op het

Nadere informatie

BELEIDSPLAN [ ]

BELEIDSPLAN [ ] Stichting G-support BELEIDSPLAN [2017 2020] www.g-support.nl Adresgegevens Stichting G-support Franssenstraat 44 5434 SH te Vianen (NB) info@g-support.nl 1 Inhoud Inleiding... 3 1. Missie/visie... 4 1.2

Nadere informatie

SV SLIKKERVEER OP NAAR HET 100-JARIG BESTAAN. Beleidsplan

SV SLIKKERVEER OP NAAR HET 100-JARIG BESTAAN. Beleidsplan SV SLIKKERVEER OP NAAR HET 100-JARIG BESTAAN Beleidsplan 2016-2020 SV SLIKKERVEER: MEER DAN EEN VERENIGING SV SLIKKERVEER: MEER DAN EEN VERENIGING SV Slikkerveer is een vereniging. En zoals bij iedere

Nadere informatie

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Kids United Inhoudsopgave Kids United Voorwoord Henk Sijtsma Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Enthousiast, gedreven, betrokken, respect: dat waren de woorden die

Nadere informatie

Versterking. Visie & plan toekomst sportverenigingen in Nederland 2012-2016. Professionalisering Positionering Samenwerking

Versterking. Visie & plan toekomst sportverenigingen in Nederland 2012-2016. Professionalisering Positionering Samenwerking Versterking Visie & plan toekomst sportverenigingen in Nederland Professionalisering Positionering Samenwerking 2012-2016 Samenleving Energie uit het hart van de samenleving Sportverenigingen Brancheorganisatie

Nadere informatie

Jaarverslag veldvoetbal seizoen 2013 / 2014

Jaarverslag veldvoetbal seizoen 2013 / 2014 Jaarverslag veldvoetbal seizoen 2013 / 2014 Inleiding: Met dit jaarverslag seizoen 2013/2014 trachten wij een beeld te schetsen van de ontwikkelingen binnen de afdeling veldvoetbal van SV Koedijk, in het

Nadere informatie

KORFBALVERENIGING D. E. S. INSCHRIJFFORMULIER BIJ INLEVERING VAN DIT FORMULIER, ÉÉN PASFOTO BIJVOEGEN!!! Datum: Handtekening: Doorlopende machtiging

KORFBALVERENIGING D. E. S. INSCHRIJFFORMULIER BIJ INLEVERING VAN DIT FORMULIER, ÉÉN PASFOTO BIJVOEGEN!!! Datum: Handtekening: Doorlopende machtiging KORFBALVERENIGING D. E. S. INSCHRIJFFORMULIER Voor jeugdleden tot 18 jaar dient één van de ouders/verzorgers mede te ondertekenen. Lidnummer: Naam: Voorna(a)m(en): Tussenvoegsel: Straat: Huisnummer: Postcode:

Nadere informatie

(Jeugd-) Beleidsplan Voetbalvereniging Neerlandia 31

(Jeugd-) Beleidsplan Voetbalvereniging Neerlandia 31 (Jeugd-) Beleidsplan Voetbalvereniging Neerlandia 31 Auteur : Jolanda Brokx, Oscar Schouten Versie : 1.1 Datum : april 2015 Contents 2. Inleiding... 3 3. Visie... 3 4. Verenigingsstructuur... 3 5. Aantal

Nadere informatie

1 Voorwoord 3. 2 Algemene informatie 4. 3 Bestuursfuncties 5

1 Voorwoord 3. 2 Algemene informatie 4. 3 Bestuursfuncties 5 Vrijwilligersboek Inhoudsopgave 1 Voorwoord 3 2 Algemene informatie 4 3 Bestuursfuncties 5 3.1 Voorzitter 6 3.2 Secretaris 7 3.3 Penningmeester 8 3.4 Scheidsrechters coördinator 9 3.5 Sponsoring 10 3.6

Nadere informatie

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren.

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren. Het Cruyff Foundation Community Program De Johan Cruyff Foundation wil jongeren langdurig binden aan het Cruyff Court en de wijk. Wij willen jongeren meer zelfvertrouwen geven, kansen bieden om hun talent

Nadere informatie

CT voor Dummies. Meerjaren beleidsplan voor Handbalvereniging De Cirkeltijgers 2010-2015

CT voor Dummies. Meerjaren beleidsplan voor Handbalvereniging De Cirkeltijgers 2010-2015 CT voor Dummies Meerjaren beleidsplan voor Handbalvereniging De Cirkeltijgers 2010-2015 Voorwoord Het gaat goed met de Cirkeltijgers! Kijk naar het ledenaantal, kijk naar de financiële situatie en voel

Nadere informatie

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen?

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Scoor dan met ons topaanbod! Een programma van sportbonden en NOC*NSF dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt. Vraag kinderen waarom

Nadere informatie

ZBSD: bowling, voetbal, hardlopen en???

ZBSD: bowling, voetbal, hardlopen en??? ZBSD: bowling, voetbal, hardlopen en??? De Zeeuws Barabantse Sportvereniging voor Doven (ZBSD) heeft als doel: Het doen beoefenen van sport door doven. Dit doel probeert zij onder meer te bereiken door:

Nadere informatie

BVV BARENDRECHT NIEUWSBRIEF ZOMERSPECIAL

BVV BARENDRECHT NIEUWSBRIEF ZOMERSPECIAL BVV BARENDRECHT NIEUWSBRIEF ZOMERSPECIAL Beste leden van BVV Barendrecht, Hierbij ontvangt u voor de 1 e maal de Zomerspecial van BVV Barendrecht. Ook gedurende de zomervakantie zitten wij zeker niet stil

Nadere informatie

Driejarig Uitvoeringsplan afdeling Jeugd sv Enter Periode 1 januari 2012 tm 31 december 2014

Driejarig Uitvoeringsplan afdeling Jeugd sv Enter Periode 1 januari 2012 tm 31 december 2014 CONCEPT Driejarig Uitvoeringsplan afdeling Jeugd sv Enter Periode 1 januari 2012 tm 31 december 2014 JEUGDBESTUUR sv ENTER November 2012 Binden en Groeien Jeugdbestuur sv Enter 1 Inleiding Recent heeft

Nadere informatie

UZSC 2025 Ambities en hoe we die willen bereiken

UZSC 2025 Ambities en hoe we die willen bereiken UZSC 2025 Ambities en hoe we die willen bereiken Aanleiding UZSC heeft heel wat bereikt: stevig aanwezig in de top van het Nederlandse waterpolo bij de mannen en de vrouwen, een bloeiende jeugdopleiding

Nadere informatie

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox?

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Handleiding Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Inleiding Voor je ligt de handleiding van de Verenigingsbox. De Verenigingsbox is een hulpmiddel voor verenigingen om zelfstandig te werken aan een sterke

Nadere informatie

De opleiding tot topsporter en het waterpolo opleidingscentrum

De opleiding tot topsporter en het waterpolo opleidingscentrum De opleiding tot topsporter en het waterpolo opleidingscentrum HET WATERPOLO OPLEIDINGSCENTRUM: DE OPLEIDING TOT TOPSPORTER Het Waterpolo Opleidingscentrum (WOC) streeft er naar spelers en speelsters in

Nadere informatie

Gedragsregels SV Rijnstreek

Gedragsregels SV Rijnstreek Gedragsregels SV Rijnstreek 1. Inleiding SV Rijnstreek wil er aan bijdragen dat onze leden met plezier kunnen handballen en zich verder kunnen ontwikkelen. Normen en waarden bij de beoefening van de handbalsport

Nadere informatie

Beleidsplan 2014-2017

Beleidsplan 2014-2017 Voorwoord In 2002 worden in Deventer voor het eerst tweedaagse Special Olympics gehouden. Alle deelnemers aan de Special Olympics hebben een verstandelijke beperking. Meer dan 700 sporters verblijven twee

Nadere informatie

Sportpanel Sport beweegt naar werk

Sportpanel Sport beweegt naar werk Sportpanel Sport beweegt naar werk November 2014 De sportvereniging is er niet meer alleen voor het sportaanbod. De sportvereniging heeft de afgelopen jaren steeds meer functies gekregen. Zo draagt de

Nadere informatie

Inleiding. Hartelijk welkom op sportpark de Krom in Katwijk bij het ZILVEREN TRAWLER-toernooi 2014.

Inleiding. Hartelijk welkom op sportpark de Krom in Katwijk bij het ZILVEREN TRAWLER-toernooi 2014. Inleiding. Hartelijk welkom op sportpark de Krom in Katwijk bij het ZILVEREN TRAWLER-toernooi 2014. Dit jaar wordt het Zilveren Trawler toernooi in Katwijk gehouden en niet in IJmuiden. vv Katwijk en IJ.V.V.

Nadere informatie

Eigenzinnige zorg van Zideris Wij zijn er voor jou!

Eigenzinnige zorg van Zideris Wij zijn er voor jou! Eigenzinnige zorg van Zideris Wij zijn er voor jou! Eigenzinnige zorg, wat verstaan jullie daar onder? vragen mensen mij wel eens. De claim zet je ook aan het denken, want het betekent ook dat je eigenwijs

Nadere informatie

Algemeen Beleidsplan BC Iduna 2015-2019. Versie 12 maart 2015

Algemeen Beleidsplan BC Iduna 2015-2019. Versie 12 maart 2015 Algemeen Beleidsplan BC Iduna 2015-2019 Versie 12 maart 2015 1 Algemeen Beleidsplan BC Iduna 2015-2019 1. Financieel gezond en betaalbaar 2. Gezelligheid 3. Sportieve ambitie 4. Voldoende zaalcapaciteit

Nadere informatie

Sport & Respect bij MvR

Sport & Respect bij MvR Sport & Respect bij MvR Voetbal is een fantastische sport, waar miljoenen mensen in Nederland van genieten. Met zijn allen dragen we de verantwoordelijkheid om te zorgen dat iedereen op een prettige en

Nadere informatie

BENCHMARKRAPPORT 2018 ZWEM EN POLOCLUB NUNSPEET - NUNSPEET - SPORTVERENIGING

BENCHMARKRAPPORT 2018 ZWEM EN POLOCLUB NUNSPEET - NUNSPEET - SPORTVERENIGING BENCHMARKRAPPORT 2018 ZWEM EN POLOCLUB NUNSPEET - NUNSPEET - SPORTVERENIGING HOOFDSTUK 1: INLEIDING Zwem en Poloclub Nunspeet heeft deelgenomen aan de Verkiezing Vereniging van het Jaar 2018. Bij het uitbrengen

Nadere informatie

Al eens gedacht aan. G-voetbal?

Al eens gedacht aan. G-voetbal? Al eens gedacht aan G-voetbal? Even voorstellen De Bergse voetbalvereniging M.O.C. 17 is met zijn ongeveer 1100 leden de grootste sportvereniging in de regio. M.O.C. 17 is een familieclub met ambities.

Nadere informatie

Hoe kun je als coach je spelers motiveren?

Hoe kun je als coach je spelers motiveren? Hoe kun je als coach je spelers motiveren? Naast de voetbalinhoudelijke coaching heb je als coach de taak de spelers te begeleiden. Individueel, maar ook als team. Je wilt dat ze met veel plezier naar

Nadere informatie

Normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet

Normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet AANGEPAST BADMINTON ANGEPAST BADMINTON Normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet Aangepast Badminton Inleiding Badminton is een sport voor iedereen. Het over de hele wereld gespeelde razendsnelle

Nadere informatie

Korte uitleg website leden MHCW

Korte uitleg website leden MHCW Korte uitleg website leden MHCW 1 Leden informatie systeem (LISA) MHCW maakt al enkele jaren gebruik van LISA, een geautomatiseerd Leden Informatie Systeem LISA is de centrale plek binnen de club waar

Nadere informatie

Regelement Handbal vereniging WPK/Westlandia

Regelement Handbal vereniging WPK/Westlandia Regelement Handbal vereniging WPK/Westlandia Waarom een regelement? Plezier beleven aan de sport is het uitganspunt van handbal vereniging WPK/Westlandia, iedereen moet plezier hebben in zijn/haar activiteit,

Nadere informatie

WAT VINDEN DE BEZOEKERS VAN FUTSALTV VAN HET ZAALVOETBAL IN NEDERLAND?

WAT VINDEN DE BEZOEKERS VAN FUTSALTV VAN HET ZAALVOETBAL IN NEDERLAND? WAT VINDEN DE BEZOEKERS VAN FUTSALTV VAN HET ZAALVOETBAL IN NEDERLAND? Het is al enige tijd geleden dat Nederland meedeed aan een EK/WK zaalvoetbal. Tijdens de kwalificatie dit jaar in Rotterdam was Nederland

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement sportclub EDS. Inleiding

Huishoudelijk reglement sportclub EDS. Inleiding Huishoudelijk reglement sportclub EDS Inleiding Sportclub EDS wil er aan bijdragen dat onze leden met plezier kunnen voetballen en zich verder kunnen ontwikkelen. Normen en waarden bij de beoefening van

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting OnbeperktSport

Beleidsplan Stichting OnbeperktSport Beleidsplan Stichting OnbeperktSport Inhoud Voorwoord 1 Organisatie 2 Doelgroep/Doelstellingen 3 Bestuur 4 Samenwerkingsverbanden 5. Het beheer van het vermogen 6. Financieel beleid 7 Promotie Voorwoord

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrije tijd & Sport

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrije tijd & Sport MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Vrije tijd & Sport Ik wil graag dat mijn kind leert zwemmen, maar hij past niet in zo n grote groep. Kan het ook anders? Er is vast wel een (gezelligheids)

Nadere informatie

Jeugd bij Oranje Nassau.

Jeugd bij Oranje Nassau. . Datum: 08 april 2006 Sietze Ketelaar Inleiding. Ongeveer 10 jaar geleden is ON gestopt met het geven van trainingen aan jeugdspelers. Destijds is ON hiermee gestopt omdat de instroom van nieuwe jeugd

Nadere informatie

Technisch plan. E-F pupillen Circuit. Willem Sinnige & Jelle Broerse. Coordinatoren overige D/E/F Pupillen. WV-HEDW Seizoen '13/'14

Technisch plan. E-F pupillen Circuit. Willem Sinnige & Jelle Broerse. Coordinatoren overige D/E/F Pupillen. WV-HEDW Seizoen '13/'14 Technisch plan E-F pupillen Circuit Willem Sinnige & Jelle Broerse Coordinatoren overige D/E/F Pupillen WV-HEDW Seizoen '13/'14 TECHNISCH PLAN E-F CIRCUIT 1 Doel: Door kennis te delen met andere trainers,

Nadere informatie

Gedragsregels. Vastgesteld in de Algemene Ledenvergadering

Gedragsregels. Vastgesteld in de Algemene Ledenvergadering Gedragsregels Vastgesteld in de Algemene Ledenvergadering 14 november 2012 Inleiding Het bestuur van D.O.S.C. wil er aan bijdragen dat onze leden met plezier kunnen sporten en zich verder kunnen ontwikkelen.

Nadere informatie

Algemene Vergadering. Bestuur

Algemene Vergadering. Bestuur Algemene Vergadering Kascommissie Bestuur 1 Voorzitter (René) Penningmeester (Wierd) Secretaris / Vice Voorzitter (Henk) Wedstrijd secretaris Redactie Website / informatievoorz. Consul Ondersteunende afdeling

Nadere informatie

HAND LEIDING Hoe gebruik je deze verenigingsbox?

HAND LEIDING Hoe gebruik je deze verenigingsbox? HAND LEIDING Hoe gebruik je deze verenigingsbox? WAAROM EEN VERENIGINGS BOX? 30% van de Nederlandse bevolking is lid van een sportvereniging (waarvan 70% in de leeftijdscategorie van 6-17 jaar valt). Dat

Nadere informatie

High School Breda 2015-2016. Geeft talent een kans. By Graaf Engelbrecht

High School Breda 2015-2016. Geeft talent een kans. By Graaf Engelbrecht High School Breda 2015-2016 Geeft talent een kans By Graaf Engelbrecht Inleiding Graaf Engelbrecht staat bekent om haar sportprofiel binnen VO Breda. Als één van de eerste scholen in Nederland, biedt zij

Nadere informatie

Maatschappelijke Sportcoach

Maatschappelijke Sportcoach Maatschappelijke Sportcoach Leer sport in te zetten als middel tot maatschappelijke participatie! De rol van de sportcoach verandert. Als coach heb je tegenwoordig meer verantwoordelijkheden dan alleen

Nadere informatie

Werkstuk LO Sport en Samenleving

Werkstuk LO Sport en Samenleving Werkstuk LO Sport en Samenleving Werkstuk door een scholier 2074 woorden 29 november 2004 6,3 51 keer beoordeeld Vak LO Inleiding Het doel van het maken van dit werkstuk is om het vak gym voldoende af

Nadere informatie

Stichting jeugdijshockey Tilburg Trappers

Stichting jeugdijshockey Tilburg Trappers Stichting jeugdijshockey Tilburg Trappers Jeugd beleidsplan 2013-2018 Versie september 2008 3 1. INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK BLZ INHOUDSOPGAVE 1 1. INLEIDING 2 2. ANALYSE HUIDIGE STAND VAN ZAKEN 2 2.1 Stand

Nadere informatie

Wijkrekreatie Sportvereniging Hasseler Es

Wijkrekreatie Sportvereniging Hasseler Es Informatie voor commissieleden www.wrsh.nl Wijkrekreatie Sportvereniging Hasseler Es Postbus 8014, 7550 KA Hengelo Geacht commissielid, Informatie voor commissieleden Wij heten je van harte welkom bij

Nadere informatie

Technische coördinator Senioren. Commercieel. Klankbord. Sponsor Commissie. Spelersraad Commissie. Leider & grensrechter.

Technische coördinator Senioren. Commercieel. Klankbord. Sponsor Commissie. Spelersraad Commissie. Leider & grensrechter. Bestuur VV SWEEL Voorzitter Wedstrijd Secretariaat Secretaris Financiën Faciliteiten Beheerder Commercieel Technische coördinator Senioren Voetbalzaken Jeugd Technisch coördinator Jeugd Missie Visie Wedstrijd

Nadere informatie

Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus

Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus Deel 1 Introductie Mark Boterman Versie 1.0 (oktober 2014) Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1 Voorwoord... 2 2 Inleiding... 2 3 Uitgangspunten en doelstellingen... 3 3.1

Nadere informatie

Informatie / ouderavond R.K.S.V. Groesbeekse Boys 22-06-2015

Informatie / ouderavond R.K.S.V. Groesbeekse Boys 22-06-2015 Informatie / ouderavond R.K.S.V. Groesbeekse Boys 22-06-2015 Agenda: Voetbal in Groesbeek Gelderse sportfederatie Vrijwilligersbeleid Aanpassingen K.N.V.B. Gedrag langs de lijn Technisch jeugdplan Voetbal

Nadere informatie

Naar een veiliger sportklimaat (VSK)

Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Een sportbreed programma dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt Sportcongres Leiden -5 november 2014 Door: Nathalie Verdult Aanleiding VSK De sport

Nadere informatie

SESSIE 24: OMGAAN MET OPVALLEND GEDRAG

SESSIE 24: OMGAAN MET OPVALLEND GEDRAG SESSIE 24: OMGAAN MET OPVALLEND GEDRAG OMGAAN MET OPVALLEND GEDRAG Voorstellen Omgaan met opvallend gedrag en het ontstaan Doelen en werkwijze Deelnemers en opbouw cursus Inhoudelijk Afsluiting VOORSTELLEN

Nadere informatie

VISIEDOCUMENT Z&PC NUNSPEET

VISIEDOCUMENT Z&PC NUNSPEET VISIEDOCUMENT Z&PC NUNSPEET Visie Z&PC Nunspeet 2015 1 INHOUDSOPGAVE: 1. Missie en visie: 1.1 Statutair doel; 1.2 Missie en visie. 2. Organisatie: 2.1 Facilitaire doelstellingen; 2.2 Financiële doelstellingen;

Nadere informatie

Informatiepakket G-handbal Stappenplan integratie sporters met een verstandelijke/lichamelijke handicap in uw vereniging!

Informatiepakket G-handbal Stappenplan integratie sporters met een verstandelijke/lichamelijke handicap in uw vereniging! Informatiepakket G-handbal Stappenplan integratie sporters met een verstandelijke/lichamelijke handicap in uw vereniging! Only Friends sporters met een handicap onder 21 jaar 1 G-HANDBAL EEN TEAMSPORT

Nadere informatie

foto s met dank aan Tjitte de Vries en Theo Kock (mogelijke andere rechthebbenden wenden zich met hun claims tot de uitgever van dit boek)

foto s met dank aan Tjitte de Vries en Theo Kock (mogelijke andere rechthebbenden wenden zich met hun claims tot de uitgever van dit boek) 'Duim omhoog' 1 foto s met dank aan Tjitte de Vries en Theo Kock (mogelijke andere rechthebbenden wenden zich met hun claims tot de uitgever van dit boek) 2013, Anton de Vries Alle rechten voorbehouden

Nadere informatie

JEUGDVOETBALTOERNOOI Deelnemende Clubs. Pagina 2

JEUGDVOETBALTOERNOOI Deelnemende Clubs. Pagina 2 Pagina 1 Deelnemende Clubs Pagina 2 Beste deelnemer, Van harte welkom bij de 2018 editie van het VSC Jeugdvoetbaltoernooi! In dit programmaboekje vindt u alle informatie die nodig is om aan het toernooi

Nadere informatie

LEUSDER HANDBAL VERENIGING

LEUSDER HANDBAL VERENIGING Ja, ik wil graag lid worden van de Leusder Handbal Vereniging en lever dit formulier voorzien van één recente pasfoto (digitale pasfoto mag ook via e-mail), de incassomachtiging (p2) en de vrijwilligersinventarisatie

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.1 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

Allereerst wil ik onze nieuwe spelers en kaderleden hartelijk welkom heten en heel veel plezier toewensen.

Allereerst wil ik onze nieuwe spelers en kaderleden hartelijk welkom heten en heel veel plezier toewensen. VELONIEUWS SEIZOEN 2016/17 21-28 AUG START NIEUW SEIZOEN Allereerst wil ik onze nieuwe spelers en kaderleden hartelijk welkom heten en heel veel plezier toewensen. Met een zinderende Olympische Spelen

Nadere informatie

Sport biedt veel mensen ontspanning en draagt ook bij aan de gezondheid van mensen en aan de sociale contacten.

Sport biedt veel mensen ontspanning en draagt ook bij aan de gezondheid van mensen en aan de sociale contacten. Hoofdstuk 11 Sport 11.1 Inleiding Sport biedt veel mensen ontspanning en draagt ook bij aan de gezondheid van mensen en aan de sociale contacten. In dit hoofdstuk komen achtereenvolgens aan de orde: 11.2

Nadere informatie

Inhoud Website 3 Wedstrijden 3 Trainen 4 Recreanten 4 De jongste leden 4 Contributie 5 Activiteiten 6 Inschrijfformulier 7.

Inhoud Website 3 Wedstrijden 3 Trainen 4 Recreanten 4 De jongste leden 4 Contributie 5 Activiteiten 6 Inschrijfformulier 7. Inhoud Website 3 Wedstrijden 3 Trainen 4 Recreanten 4 De jongste leden 4 Contributie 5 Activiteiten 6 Inschrijfformulier 7 Informatieboekje 2 Beste aankomende HVV-er Van harte welkom bij HVV 70. We zijn

Nadere informatie

BELEIDSPLAN Versie: _extract

BELEIDSPLAN Versie: _extract BELEIDSPLAN 2018-2020 Versie: 20180721_extract CONTEXT Behoefte aan een plan over de toekomst van de club Kinheim Doel is om als Kinheim weer (h)erkend worden als dé honk- en softbal vereniging van Haarlem.

Nadere informatie

Topsport en onderwijs

Topsport en onderwijs Topsport en onderwijs Topsporter word je niet zomaar Topsport vraagt veel van de sporter. Je wilt natuurlijk je talent optimaal ontwikkelen, maar aan de andere kant moet jouw sport ook te combineren zijn

Nadere informatie

Sponsorbrochure V.V. Sparta 59

Sponsorbrochure V.V. Sparta 59 Seizoen 2014-2015 Sponsorbrochure V.V. Sparta 59 V.V. Sparta 59 Deinum Seizoen 2014-2015 Introductie Onze vereniging die inmiddels meer dan 50 jaar bestaat, heeft als doelstelling: Prestatief, sportief

Nadere informatie

Samen sporten met Mission Olympic De grootste schoolsportcompetitie van Nederland

Samen sporten met Mission Olympic De grootste schoolsportcompetitie van Nederland Samen sporten met Mission Olympic De grootste schoolsportcompetitie van Nederland 14393_brochure mission olympic_a4_v6.indd 1 02-09-11 17:02 Samen sporten met Mission Olympic Sporten is goed voor je gezondheid

Nadere informatie

Korfbalvereniging KV Drachten/Van der Wiel

Korfbalvereniging KV Drachten/Van der Wiel Maatschappelijke stage bij Korfbalvereniging KV Drachten/Van der Wiel Handboek maatschappelijk stage Korfbalvereniging KV Drachten/Van der Wiel 2011-2012 Maatschappelijke stage Inleiding Samen leven kun

Nadere informatie

Richard Mooijer 42 jaar Getrouwd; 2 kinderen

Richard Mooijer 42 jaar Getrouwd; 2 kinderen Richard Mooijer 42 jaar Getrouwd; 2 kinderen Speler: veld RKAV Volendam Zaal: Kras Boys, Schoonmaakbedrijf Succes, ZVV Volendam Trainer/coach: - jeugd ZVV Volendam (A1,B1,C1,D1) - assistent coach district

Nadere informatie

Selectie 2014/2015. Morgan van den Berg Keeper 18 juli 1996. Marc Walda Verdediger 18 januari 1996. Emiel lont Verdediger 26 juni 1996

Selectie 2014/2015. Morgan van den Berg Keeper 18 juli 1996. Marc Walda Verdediger 18 januari 1996. Emiel lont Verdediger 26 juni 1996 Nieuwsbrief A2 Trainer Sjouke de trainer van BBC A2, en tevens trainer van het 2e van Zwaagwesteinde, heeft sport hoog in het vaandel staan. Sjouke staat positief in het leven en wil graag het plezier,

Nadere informatie

Ook je oude frituurvet kan je bij Vido inleveren. Dit kan je inleveren bij de één van de kantine medewerkers.

Ook je oude frituurvet kan je bij Vido inleveren. Dit kan je inleveren bij de één van de kantine medewerkers. Nieuwsbrief Jaargang 2016 nummer 1, 24 februari Recycling levert geld op! Heb jij thuis nog oude kleding, oud ijzer of oud frituurvet? Lever dit in op de club. Je oude kleding kan je gedurende het buitenseizoen

Nadere informatie

Informatie voor doorverwijzers. Aanbod ISKB taalcoaching

Informatie voor doorverwijzers. Aanbod ISKB taalcoaching Informatie voor doorverwijzers Aanbod ISKB taalcoaching 25 jaar ISKB Taal en meer In 2011 vierde de ISKB met vrijwilligers, cursisten en leerlingen haar 25 jarig bestaan. We hebben een niet meer weg te

Nadere informatie

Functieomschrijvingen

Functieomschrijvingen Trainer Senioren team Functieomschrijvingen Het doel van de functie is het trainen van seniorploegen anders dan de selectie. Valt onder het bestuurslid technische commissie. Traint één of meerdere senior

Nadere informatie

WEDSTRIJD FUNCTIONARISSEN BADMINTON

WEDSTRIJD FUNCTIONARISSEN BADMINTON WEDSTRIJD FUNCTIONARISSEN BADMINTON We kunnen niet zonder Goede arbitrage draagt in iedere sport bij aan het plezier van zowel de beoefenaars als toeschouwers en ook aan het imago van die sport. Om de

Nadere informatie

Sponsorplan HSV Wasmeer

Sponsorplan HSV Wasmeer Sponsorplan HSV Wasmeer Introductie Historie De Hilversumse Sportvereniging Wasmeer is opgericht op 1 juli 1995, als gevolg van een fusie van de Sport Vereniging E.M.M.(1915) en de Hilversumse Voetbal

Nadere informatie

TRAINER: voetbaltraining Kaboutervoetbal (K2) seizoen 2012 2013

TRAINER: voetbaltraining Kaboutervoetbal (K2) seizoen 2012 2013 TRAINER: voetbaltraining Kaboutervoetbal (K2) seizoen 2012 2013 VERENIGING UVV-VOETBAL : ÉÉN IN SPORT EN SPORTIVITEIT Henri Wolf, versie 1.0, 04-07-2012 KABOUTERS BIJ UVV Hoe en waarom doen we het zo...?

Nadere informatie

5,7. Werkstuk door een scholier 2404 woorden 24 oktober keer beoordeeld

5,7. Werkstuk door een scholier 2404 woorden 24 oktober keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 2404 woorden 24 oktober 2008 5,7 13 keer beoordeeld Vak LO Inleiding Dit werkstuk moet ik maken om lichamelijke opvoeding met een voldoende af te sluiten dit jaar. Ook is het

Nadere informatie

Teamleidersmap. FC Blauw-Wit Amsterdam

Teamleidersmap. FC Blauw-Wit Amsterdam Teamleidersmap FC Blauw-Wit Amsterdam Teamleider bij FC Blauw-Wit Amsterdam FC Blauw-Wit Amsterdam streeft naar het ontplooien van talenten en het verbinden van mensen uit Amsterdam die plezier hebben

Nadere informatie

Introductie S.V. Kampong Voetbal voor sponsors Februari 2017

Introductie S.V. Kampong Voetbal voor sponsors Februari 2017 Introductie S.V. Kampong Voetbal voor sponsors Februari 2017 1 Introductie S.V. Kampong Kampong is een echt sportdorp S.V. Kampong Voetbal is onderdeel van de omni-sportvereninging S.V. Kampong: Voetbal,

Nadere informatie

André Bolhuis ter gelegenheid van afsluitende bijeenkomst. Het afblazen van de Olympische Spelen 2028 in Nederland heeft veel

André Bolhuis ter gelegenheid van afsluitende bijeenkomst. Het afblazen van de Olympische Spelen 2028 in Nederland heeft veel De toekomst van de sport in Nederland, André Bolhuis ter gelegenheid van afsluitende bijeenkomst Olympisch Vuur. Het afblazen van de Olympische Spelen 2028 in Nederland heeft veel losgemaakt in Nederland.

Nadere informatie

UZSC. Waterpoloschool. Samenspel Techniek Inzicht. Onder leiding van oud-bondscoach Johan Aantjes. Ontwikkeling Plezier Inspiratie

UZSC. Waterpoloschool. Samenspel Techniek Inzicht. Onder leiding van oud-bondscoach Johan Aantjes. Ontwikkeling Plezier Inspiratie Voor sporters 6 t/m 19 jaar UZSC Waterpoloschool Samenspel Techniek Inzicht Onder leiding van oud-bondscoach Johan Aantjes Ontwikkeling Plezier Inspiratie Opleiding voor jonge sporters UZSC speelt een

Nadere informatie

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Verenigingen, stichtingen en instellingen barsten doorgaans van de ambities en toekomstplannen. Maar om ze te realiseren heb je financiële middelen

Nadere informatie

www.vvnieuwlekkerland.nl

www.vvnieuwlekkerland.nl 1 Voorwoord Sportbeoefening heeft een grote maatschappelijke functie. Zeker in een tijd van individualisering en vervaging van normen en waarden vervult sport een belangrijke educatieve rol, namelijk leren

Nadere informatie

Gedragsregels. Beste Doskoanen, Wij onderscheiden specifieke gedragsregels voor: Accommodatie Sporters Ouders / verzorgers Trainers / leiders

Gedragsregels. Beste Doskoanen, Wij onderscheiden specifieke gedragsregels voor: Accommodatie Sporters Ouders / verzorgers Trainers / leiders Normen en waarden Beste Doskoanen, Het doet mij een genoegen om als voorzitter van s.v. DOSKO het woord tot u te richten in dit boekje over de NORMEN & WAARDEN bij en in onze club. Als bestuur hechten

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid

Vrijwilligersbeleid Vrijwilligersbeleid Het vinden en binden van (nieuwe) vrijwilligers 2016-2020 Voorwoord Voetbal is een teamsport en binnen de teamsport is samenwerken de sleutel tot succes. Dat geldt niet alleen binnen

Nadere informatie

LEIDEN LIONS IJSHOCKEYSCHOOL

LEIDEN LIONS IJSHOCKEYSCHOOL IJshockeyschool Leiden Lions Welkom op onze ijshockeyschool! Voor veel kinderen is dit de eerste kennismaking met ijshockey... Voor sommigen zelfs de eerste kennismaking met ijs! IJshockey is een geweldige

Nadere informatie

Het Sponsorplan van RKSV Cluzona

Het Sponsorplan van RKSV Cluzona Het Sponsorplan van RKSV Cluzona 01. Algemeen 02. Historie 03. Sponsoring en naamsbekendheid 04. Sponsoring en het beleid van de vereniging 05. Soorten sponsoring 06. Plichten t.o.v. sponsors 07. Rechten

Nadere informatie

Introductie Maatschappelijke veranderingen Huidige wijze van financieren Zijn de huidige methoden houdbaar Welke mogelijkheden zijn er en hoe willen

Introductie Maatschappelijke veranderingen Huidige wijze van financieren Zijn de huidige methoden houdbaar Welke mogelijkheden zijn er en hoe willen Introductie Maatschappelijke veranderingen Huidige wijze van financieren Zijn de huidige methoden houdbaar Welke mogelijkheden zijn er en hoe willen we verbinden Conclusies en acties Jan Beunder Getrouwd,

Nadere informatie