MAKELAARDIJLEER. Het gehanteerde BTW-percentage is 1 9%, tenzij anders vermeld.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MAKELAARDIJLEER. Het gehanteerde BTW-percentage is 1 9%, tenzij anders vermeld."

Transcriptie

1 MKELRDIJLEER 16 mei 2006 eshikbre tijd: 2.45 uur NWIJZING Dit exmen bestt uit 55 m..-opgven. ij elke opgve zijn drie ntwoorden gegeven, wrvn er één het meest juiste is. Is bijvoorbeeld vn opgve 1 ntwoord "" het meest juiste, mk dn op het NTWOORDENLD vkje "" bij opgve 1 met POTLOOD zwrt. Het gehnteerde TW-perentge is 1 9%, tenzij nders vermeld. ij het bentwoorden vn de vrgen mg gebruik worden gemkt vn (zk)rekenmhines. Ook is het gebruik vn.qebundelde wetboeken toegestn, mits drin geen ntekeningen en uitleg voorkomen en geen extr (tb)blden zijn toegevoegd. Onderstrepingen of mrkeringen worden niet ls ntekeningen ngemerkt. Fotokopieën zijn niet toegestn.

2 1 Welke bewering ten nzien vn lgemene voorwrden is juist? ij bedingen vn de zwrte lijst en bij bedingen die niet op de grijze lijst voorkomen, beplt de rehter of het beding ls onredelijk bezwrend ngemerkt moet worden. De wettelijke definitie vn lgemene Voorwrden luidt ls volgt: "Een of meer shriftelijke bedingen die zijn opgesteld teneinde in een ntl overeenkomsten te worden opgenomen". Voor de wederprtij, hndelend in de uitoefening vn een beroep of bedrijf, is met betrekking tot lgemene voorwrden een zogenmde zwrte lijst en een grijze lijst in het urgerlijk Wetboek opgesteld. 2 Wie stn volgens de Wet op het Notrismbt onder toeziht vn de Kmer vn Toeziht? Zowel notrissen ls kndidt-notrissen. Uitsluitend notrissen en notriële medewerkers. Zowel notrissen, pltsvervngers, kndidt-notrissen ls notriële medewerkers. Het reht vn erfpht geeft de erfphter het reht om eens nders onroerende zk zonder beperkingen te houden of te gebruiken ls ws hij eigenr. tenzij" de kte vn vestiging drn beperkingen oplegt eens nders onroerende zk te houden en te gebruiken voor onbeplde duur. tenzij de kte vn vestiging drn beperkingen oplegt eens nders onroerende zk te houden en te gebruiken gedurende de tijd wrvoor de erfpht is ngegn. 4 5 Wt is juist met betrekking tot een reht vn opstl? Een reht vn opstl kn uitsluitend ls zelfstndig reht bestn, Een reht vn opstl geeft de gerehtigde het reht om werken in, op of boven een onroerende zk vn een nder te hebben, de gerehtigde wordt drmee eigenr vn deze werken. Een reht vn opstl geeft de gerehtigde het reht om werken in, op of boven een onroerende zk vn een nder te hebben, de gerehtigde wordt drmee ehter niet de eigenr vn deze werken. net lt een huis bouwen op een pereel grond wrvn zij l juridish eigenr is. Op welke wijze verkrijgt zij rehtens de eigendom vn het huis? Door ntrekking. Door de overdrht vn de sleutel bij de oplevering. Door inshrijving vn de kte vn levering in de openbre registers. Welke informtie is vi Kdster-on-line rehtstreeks te rdplegen? Een koopsommenoverziht Een rels vn bevindingen Een onderzoek ingeshreven kten Wt verstt men onder de kdstrle ndüiding vn een onroerende zk? De kdtrle gemeente, setie en nummer. De kdstrle gemeente, ultuurdres en postode. De kdstrle gemeente, setie en grootte vn de zk. Wordt een kte vn spliting in pprtementsrehten in een openbr register ingeshreven? J, in register 3. J, in register 4. Nee, een kte vn splitsing wordt niet ingeshreven in de openbre registers.

3 vv~ik uoumen~ moe~ zen Denoeve vn de inshrijving in de openbre registers vn erfopvo~gingen die reg{stergoederer~ betreffen, n de Dienst voor het Kdster en de openbre registers worden ngeboden? Een verklring vn erfreht, Een verklring vn bijzondere rehtsopvolging. Een verklring vn overlijden vn de fdeling bevolking vn de gemeente. 10 Wordt een negtieve hypotheekverklring ingeshreven in het Kdster? Nee. J, doh uitsluitend bij de finniering vn een oöpertief lidmtshpsreht. J, doh uitsluitend ind~en de onroerende zk nog niet eerder hypotheir werd belst. 11 In welk gevl is herroeping vn een nbod nog mogelijk? Nooit. Indien de mededelìng met drin de nvrding de nder nog niet heeft bereikt, mr l wel is verzonden. Indien het nbod de mededeling bevt dt het vrijblijvend wordt gedn en de herroeping diret n de nvrding geshiedt. 12 Wnneer is het noodzkelijk dt lle eigenren vn een VVE instemmen met een wijziging vn een kte vn splitsing, ls hierover niets in de kte vn splitsing is vermeld? Dit is ltijd noodzkelijk. b Uitsluitend indien de wijziging verhoging vn de serviekosten tot gevolg heeft. Uitsluitend indien het een Vereniging vn Eigenren (VVE) betreft met minder dn 5 stemgereohtìgden. 13 De verkoper moet leveren vrij vn bijzondere lsten en beperkingen, tenzij koper deze ndrukkelijk heeft nvrd. Het gevolg vn deze regel is ondermeer dt de verkoper een mededelingspliht heeft ten nzien vn de bijzondere lsten en de koper een onderzoekspliht ten nzien vn de lgemene lsten. de verkoper een mededelingspliht heeft ten nzien vn de lgemene lsten en de koper een onderzoekspliht ten nzien vn de bijzondere leten. de verkoper een mededelingspliht zowel ten nzien vn de bijzondere ls de lgemene lsten en de koper een onderzoekspliht ten nzien vn de lgemene lsten Koper en verkoper vn een woonhuis komen overeen dt de bedenktijd in het kder vn de Wet Koz voor de koper niet vn toepssing is. Is dit toegestn? J, mits dit shriftelijk in de koopovereenkomst wordt vstgelegd. J, dit kn zowel mondeling ls shriftelijk worden overeengekomen. Nee, er kn wettelijk geen fstnd worden gedn vn de bedenktijd. Henk en Kees wonen l 10 jren smen in de door Kees 1 5 jr geleden gekohte woning. Reent hebben zij hun prtnershp lten registreren. ls Henk en Kees een prhtig huis te koop zien stn besluiten ze dt te kopen. ngezien het huidige huis op Kees nm stt, stpt hij nr een mkelr om dit huis te koop n te bieden. Wt is rehtens juist? De woning stt op nm vn Kees en hij beslist derhlve lleen over de verkoop. De woning stt weliswr op nm vn Kees doh hij behoeft de toestemming vn Henk voor de verkoop. ngezien Henk en Kees niet getrouwd zijn en er derhlve geen gemeenshp vn goederen is, is Kees lleen beshikkingsbevoegd. 3

4 ~u wet mkt onoersne~d tussen vernietiging en ontbinding vn een overeenkomst. Welke uitsprk ten nzien vn vernietiging of ontbinding vn de koopovereenkomst is juist? b b 19 b Vernietiging heeft geen terugwerkende krht tot n het Sluiten vn de overeenkomst. Vernietiging heeft in tegenstelling tot ontbinding zkelijke werking. De verkoper wordt dus geht ltijd eigenr te zijn gebleven. Ontbinding vn de overeenkomst heeft terugwerkende krht en werkt dus vnf het moment dt de ontbinding wordt uitgesproken. Om in nmerking te komen voor de keopsubsidie id het kder vn de Wet evordering Eigenwoningbezit dient de f te sluiten hypotheek n een ntl voorwrden te voldoen. Welke vn onderstnde voorwrden geldt? De rentevst periode dient miniml 10 jr te zijn. Ntionle Hypotheek Grntie (NHG) dient te zìjn fgegeven. flossingsvrije hypotheek is toegestn tot mximl 60% vn de hypotheeksom, Is het mogelijk een reht vn opstl of een reht vn erfpht te vestigen op een pprtementsreht? Zo j, onder welke onditie? Nee, dt is niet mogelijk. J, dit is mogelijk met toestemming vn 2/3 deel vn de ndere pprtementseigenren. J, voor zover niet nders is bepld in de kte vn splitsing, is dit mogelijk zonder medewerking vn de ndere pprtementseigenren. Wt is juist met betrekking tot de herzieningstermijn voor onroerende zken? Deze bedrgt in totl mximl 1 boekjr en wel het boekjr n het jr vn ingebruikneming..~ Deze bedrgt in totl mximl 5,boekjren en wel 4 boekjren n het jr vn ~ngebruikneming plus het boekjr vn ingebru~kneming. Deze bedrgt in totl mximl 10 boekjren en wel 9 boekjren n het boekjr vn ingebruikneming plus het boekjr vn ìngebruikneming. 20 Piet koopt een woning n op een exeutorile verkoop. N enige tijd merkt hij dt in de binnenmuren voht optrekt. Hij spreekt de verkopende beslglegger Kees n, wegens het feit dt de zk niet n de overeenkomst bentwoordt. Wt is rehtens juist? b 21 s Kees is lleen nsprkelijk ls Piet kn bewijzen dt Kees wist vn de vohtoptrek, Kees is nsprkelijk, de koper kn zih te llen tijde beroepen op het dwíngend reht bij een onsumentenkoop, hetgeen inhoudt dt Kees een onderzoek en informtiepliht heeft. Kees is niet nsprkelijk, bij een exeutorile verkoop moet de koper grote oplettendheìd betrhten en kn hij er zih nimmer op beroepen dt de zk niet n de overeenkomst.bentwoordt. Li en Myro hebben een ntl jren ongehuwd smengewoond, mr hebben besloten hun reltie te beëindigen. Ze bezitten smen een woning en een reretiewoning voor eigen gebruik, ieder voor 50%. fgesproken is dt Li het ndeel vn Myro overneemt inzke de woning en dt Myro het ndeel vn Li overneemt inzke de reretiewonìng. Is er met betrekking tot deze sheiding en toedeling overdrhtsbelsting vershuldigd? J~ doh lleen voor de overdrht vn de reretiewoning. J, voor beide overdrhten is overdrhtsbelsting vershuldigd. Nee, voor geen vn beide overdrhten is overdrhtsbelsting vershuldigd.

5 koop gedurende de huurperiode, tegen 10 ml de huurprijs. In opdrht vn en voor rekening vn Jos zijn verbouwingen uitgevoerd. Drie jren lter tijdens de huurperiode koopt Jos het pnd vn s. Is bij deze verkrijging overdrhtsbelsting vershuldigd, en zo j, wrover wordt deze berekend? e J, over de koopsom verminderd met de wrde vn de verbouwing. J, over de wrde in het eonomishe verkeer vn het pnd en ten minste gelijk n de wrde vn de tegenpresttie. Nee. b is eigenr vn een winkel-woonhuis en verhuurt de bovenwoning n huurder en. en loopt lihmelijk tetsel op n een vl vn het blkon vn de slpkmer, ls gevolg vn het fbreken vn het blkonhekje. Is de eigenr nsprkelijk voor de geleden shde? J, dit vlt ltijd onder de risionsprkelijkheid vn de verhuurder. Nee, het onderhoud vn het blkonhekje is voor rekening vn de huurder. Nee, tenzij de verhuurder behoorde te weten dt het blkonhekje een gebrek vertoonde. Tijdens de vkntie vn 4 weken verhuurt rend zijn woning ls vkntieverblijf. De kle huurprijs voor die periode bedrgt ~ 1.600,--. Welk perentge vn de huurprijs dient rend op te geven voor de inkomstenbelsting? 0% 75% 100% Huurder heeft n verhuurder een gebrek n het gehuurde gemeld, doh de verhuurder is in verzuim en verhelpt het gebrek niet. Mg de huurder voor rekening vn de verhuurder de reprtie, indien de kosten redelijk zijn, lten verrihten? Dit is niet toegestn. Hij kn de redelijk gemkte kosten verhlen, mr hij mg deze niet verrekenen met de huurprijs. Hij kn de redelijk gemkte kosten verhlen en mg dt ook doen door de kosten in mindering te brengen op de huurprijs. ij verhuur vn bedrijfsonroerend goed wordt doorgns geopteerd voor belste verhuur. Hoe beperkt u, ls mkelr vn de verhuurder, de shde indien er een nheffing zl pltsvinden ls de huurder ndien niet kn voldoen n het 90% riterium? Deze beperking is niet nodig omdt dit risio ten lste komt vn de huurder. In de huurovereenkomst wordt de nsprkelijkheid gelegd bij de huurder en dient een ompenstie te worden gegeven voor de shde die de verhuurder in dt gevl lijdt. In de huurovereenkomst dient een ontbindende voorwrde te worden opgenomen voor het gevl dt de huurder zijn.ontr tuete pliht niet nkomt met betrekking tot het 90% riterium. Eén vn de werkzmheden vn een mkelr/beheerder vn verhuurde woonhuizen is het verzenden vn het voorstel tot de jrlijkse huurverhoging. Wnneer dient de huurder uiterlijk een shriftelijk voorstel tot wijziging vn de huurprijs te hebben ontvngen bij een huurverhoging met ls ingngsdtum 1 juli 2006? Voor 1 pril 2006 Voor 1 mei 2006 Voor t juni 2006

6 Mevrouw lberts huurt sinds 1990 een woning vn de heer Visser. Mevrouw /~,ll~er~s Komt op 15 jnuri 2005 te overlijden. Wnneer eindigt de huurovereenkomst vn rehtswege? Op 15 jnuri 2005 b Op 31 mrt 2005 Op 15 juli Een huurder wil het door hem gehuurde woonhuis ingrijpend verbouwen en vrgt drvoor toestemming n de verhuurder. De voorgenomen verbouwing zt de verhuurbrheid niet shden en zl ook niet leiden tot een wrdedling vn het gehuurde. innen welke termijn dient de verhuurder l dn niet zijn toestemming te verlenen? b 3O innen 4 weken innen 8 weken innen 12 weken Verhuurder en huurder hebben een shriftelijke huurovereenkomst gesloten met betrekking tot een kntoorruimte, voor een beplde tijd vn 2 jr. Ze zijn geen opzegtermijn overeengekomen. Dient verhuurder n het einde vn het jr de huurovereenkomst op te zeggen? Nee, de overeenkomst eindigt vn rehtswege zonder dt drtoe een opzegging is vereist. J, de overeenkomst moet worden opgezegd met inhtneming vn een opzegtermijn vn één ir. J, de overeenkomst moet worden opgezegd met inhtneming vn de pltselijk gebruikelijke opzegtermijn. 31 Toon, eigenr vn een pprtementsreht, vestigt op het pprtement het reht vn vruhtgebruik ten behoeve vn zijn dohter Joke. ij wie berust het stemreht in de verenig!ng vn eigenrs, indien hieromtrent niets is overeengekomen? ij Joke ij Toon ij Toon en Joke smen 32 Een winkelier (die zijn bedrijf uitoefent in de vorm vn een eenmnszk) heeft een pnd in bezit wrin hij ook zijn winkelbedrijf uitoefent. Vn dit pnd gebruikt hij 60% ls eigen woning en 40% ls bedrijfsruimte. Hoe komt de wrde vn dit pnd in de ngií~e inkomstenbelsting vn deze winkelier tereht ls het pnd tot het privé-vermogen behoort? Voor 100% in box I. b Voor 60% (het woongedeelte) in box I en voor 40% (het bedrijfsgedeelte) in box III. Voor 40% (het bedrijfsgedeelte) in box I en voor 60% (het woongedeelte) in box III. 33 Worden bij het inshrijven vn een vonnis tot onteigening in de openbre registers ook de hypotheire inshrijvingen en eventueel ingeshreven besigen doorgehld? J, deze worden mbtshlve doorgehld. Dit is fhnkelijk vn het in het vonnis beplde. Dit is fhnkelijk vn de beslissing vn de rehter-ommissris.

7 ui~gene vn ee volgende rei~ten: ] reht vn vruhtgebruik; 2 reht vn erfpht; 3 pprtementsreht. Welke vn deze rehten kunne~ hypotheit wo~ den bezwrd? 35 lleen 1 en 2 lleen 2 en 3 lle genoemde rehten b heeft een eigen woning en verkoopt deze in jnuri 2004 voor ,-- k.k. De restntsom vn de lopende hypotheek is ~: 300,000,--, Hij gt kleiner wonen en koopt een ndere woning voor ~ ,-- v.o.n., Hij hndhft een hypotheekshuld vn ~ ,--. Hoeveel bedrgt de eigenwoningreserve vn b? 50.O00, ,-- 36 Een geldlener met Ntionle Hypotheek Grntie (NHG) kn zijn mndelijkse termijnen niet meer voldoen. N hoeveel onbetlde mndelijkse termijnen mg de hypotheeknemer, op bsis vn de NHG, tot exeutorile verkoop overgn? N 3 mnden N 6 mnden N 9 mnden 37 Een prtiulier heeft op 1 juli 2004 een vkntiehuisje gekoht op de Veluwe. Dit huisje dient uitstuitend ls tweede woning voor eigen gebruik en wordt niet verhuurd. De WOZwrde vn dit huisje bedrgt ~; 125.OO0,--. De verkoopwrde vn dit huisje bedroeg op 1 jnuri OO0,--. Deze verkoopwrde is in 2005 met 3% gestegen. Op dit huisje heeft de prtiulier een flossingsvrije hypotheek fgesloten vn 100,000,--. Deze hypotheek heeft een Iooptijd vn 20 jr. De rente bedrgt 3,5% tien jr vst. Hoe dient deze prtiulier dit huisje inlusief finniering op te nemen in zijn ngifte inkomstenbetsting 2005? In box III telt hij 25.OO0,-- bij zijn vermogen op. In box Itl telt hij ,-- bij zijn vermogen op. In box I trekt hi i de betlde rente d ~: 3.500,-- f en moet hij een eigenwoningforfit opnemen d ~ 1.062,--. Wnneer dient een bouwkundig rpport te worden opgemkt voor een hypotheire geldlening met Ntionle Hypotheek Grntie (NHG)? Indien er sprke is vn een ongerenoveerd pprtement met een bouwjr vn 1940 of eerder, Indien de txteur in het txtierpport een bouwkundig rpport uitdrukkelijk voorshrijft omdt de tehnishe stt door een deskundige dient te worden beoordeeld. indien de kosten vn diret noodzkelijk herste~ vn hterstllig onderhoud nr shtting meer bedrgen dn 15% vn de onderhndse verkoopwrde vrij vn huur en gebruik. ~9 Welke hypotheekvorm zl men prefereren indien men voor de gehele Iooptijd vn de lening gebruik wenst te mken vn de mximle ftrek voor de inkomstenbelsting? Een sprhypotheek Een lineire hypotheek Een nnuïteitenhypotheek

8 4O e Een prtiulier heeft nst zijn eigen woning een pprtement. Hij verhuurt dit pprtement, in het kder vn norml vermogensbeheer, n een ehtpr voor ~ 800,-- per mnd. Op het pprtement rusten geen shulden. ij een txtie wordt de onderhndse verkoopwrde in verhuurde stt vn het pprtement bepld op 15 keer de jrhuur. De WOZ-wrde per 1 jnuri 2005 bedrgt ~: ,--. Welke wrde dient deze prtiulier n het pprtement toe te kennen bij zijn ngifte inkomstenbelsting 2005? , , ,-- Wt wordt onder herbouwwrde verstn? De onderhndse verkoopwrde minus de wrde vn de grond. De kosten die noodzkelijk zijn om het verzekerde gebouw in dezelfde stt te herbouwen onder ftrek vn een perentge nieuw voor oud. Het bedrg dt benodigd is voor herbouw vn het verzekerde gebouw - op dezelfde lotie en nr onstrutie en indeling gelijkwrdig - onmiddellijk n de gebeurtenis. 42 In de prktijk worden diverse wrdebegrippen gebruikt wronder de onderhndse verkoopwrde vrij vn huur en/of gebruik (begrip 1 ) en de wrde in het eonomishe verkeer (begrip 2). Wt geldt ten nzien vn deze begrippen? eide begrippen zijn identiek. egrip 1 is lleen vn toepssing op vrij te nvrden vstgoed, wordt formeel door de fisus gebruikt en is gebonden n fities. Voor begrip 2 is dit niet het gevl, egrip 1 wordt voor de vrije mrkt gebruikt en wordt niet formeel door de fisus gebruikt. Voor begrip 2 is dit wel het gevl en er kunnen fities n verbonden zijn. 43 Vn een pnd is de huuropbrengst ,-- per jr. De koopsom bedrgt ,-- kosten koper. De trnstiekosten worden op 7% gesteld. Er is sprke vn hterstllig onderhoud wrvn de kosten gesht worden op ,-. Hoeveel bedrgt het rendement vn de totle investering? (TW buiten beshouwing lten) 7,82% 8,82% 10,08% 44 Een belegger koopt een winkel/woonhu{s voor ,-- kosten koper tegen een nettonvngsrendement vn 10%. Het woonhuis is verhuurd voor ~: 500,-- per mnd. De winkel heeft een verhuurbr vloeroppervlk vn 100 m ~. De notriskosten bedrgen 6.000,-- (fitief). De overdrhtsbelsting bedrgt 6% en de vste lsten bedrgen 10% vn de netto jrhuur. Overige kosten zijn niet vershuldigd. Hoeveel bedrgt de winkelhuur per m 2 vloeroppervlk? (fgerond op hele euro s) 422,-- 530,-- 590,-- 45 in verbnd met süessierehten dient de txtie plts te vinden vn een leegstnde vill. De betstingplihtige erven verzoeken de inspeteur mee te werken n een z.g. minnelijke wrdering. Welk wrdebegrip dient te worden gehnteerd? De beleggingswrde. De wrde in het eonomish verkeer. De onderhndse verkoopwrde ontrulmd, vrij vn huur en/of gebruik. 8

9 Welke speten kunnen invloed hebben bii de vststelling vn de wrde in het eonomishe verkeer onform rtikel 17 Wet WOZ? Leegstndsrisio, pereelsoppervlkte, onservtoir beslg urenreht, toekomstige plnnen in de direte omgeving, bodemverontreiniging Toegepste mterilen in het gebouw, huurbeshermingsmtregelen, onderhoudstoestnd Hieronder volgen twee stellingen met betrekking tot de wrde in het eonomishe verkeer. I II De wrde in het eonomishe verkeer kn volgens de (huurwrde)kpitlistiemethode, de vergelijkingsmethode en de disounted shflow-methode worden bepld, Voor rijksmonumenten dient de georrigeerde vervngingswrde ls WOZ-wrde te worden gehnteerd. De stellingen ~ en Il zijn beide juist, Stelling I is juist, stelling II is onjuist. Stelling I is onjuist, stelling II is juist. De exeutiewrde wordt getxeerd ls een fgeleide vn de onderhndse verkoopwrde vrij vn huur en gebruik. Welke zijn drbij de belngrijkste ftoren? De veilingkosten en de kosten vn een ontruiming, De veilingkosten en de kosten vn doorverkoop door de finnier, n de veiling. Een perentge vn de onderhndse verkoopwrde, gebseerd op de situtie bij een exeutorile verkoop. Hoe kn een wrdering vn een verhuurde onroerende zk volgens de disounted shflow methode (DF-methode) tot stndkomen? Door ontntmking vn een reeks netto ksgeldstromen en een eindwrde tegen een bepld rendementsvereiste. Door ontntmking vn een reeks inkomende en uitgnde ksgeldstromen vn vergelijkbre, verkohte onroerende zken. Door ontntmking vn een reeks inkomende en uitgnde ksgeldstromen, vermenigvuldigd met een kpitlistieftor en deze te delen door de ontnt gemkte eindwrde. Wt wordt ls uitgngspunt genomen bij het beplen vn shdeloosstelling in het kder vn onteigening? De wrde vn het werk wrvoor onteigend wordt. De georrigeerde vervngingswrde vn de onteigende zk. De werkelijke wrde vn de onteigende zk, die de zk uitsluitend voor de persoon vn de rehthebbende zelf heeft. Phter Joop koopt 15 he weilnd vn verphter Ke, voor een prijs vn ~; ,-- per h ( = verphte wrde = 50% vn de vrije wrde). N 4 jr verkoopt Joop het lnd n zijn buurvrouw Jose voor ,-- per h. Moet Joop met verphter Ke frekenen, en zo j, hoeveel? Nee J, ,-- J, ~; ,-- 9

10 i2 Wt geldt niet voor eenmlige pht vn los lnd? Registrtie door de Grondkmer. Er is een shriftelijke overeenkomst tussen phter en verphter. Prtijen beplen zelf de phtprijs zonder toetsing door de Grondkmer. ~3 Welke vn onderstnde beweringen met betrekking tot de Wet voorkeursreht gemeenten is juist? ij besluit vn de gemeenterd kunnen uitsluitend gronden, begrepen in een bestemmingspln, worden ngewezen wrop de beplingen in deze wet vn toepssing zijn. Een besluit vn de gemeenterd tot nwijzing vn gebieden, wrop deze wet vn toepssing wordt verklrd, heeft in lle gevllen een werkingsduur vn mximl vijf jr. Een gemeente kn de nietigheid inroepen vn rehtshndelingen die zijn verriht met de kennelijke strekking fbreuk te doen n het belng vn de gemeente bij hr in deze wet geregelde voorkeürspositie. 4 Henk Dijk, wonend in Groningen in een "Kruyerwoning (d.w.z. een woning gebouwd nder rhitetuur vn de bekende rhitet Kruyer), wil grg dt zijn woning op de lijst vn rijksmonumenten komt te stn. Wie beslist primir of een dergelijk pnd wordt ngewezen ls beshermd rijksmonumnt? De betreffende minister De direteur vn de Rijksdienst Monumentenzorg Het ollege vn burgemeester en wethouders vn de betreffende gemeente 5 Wt is de uiterste termijn wrbinnen het ollege vn & W moet beslissen omtrent een reguliere bouwvergunning, wrbij geen sprke is vn verlening in twee fsen? innen zes weken n ontvngst vn de nvrg. innen twlf weken n ontvngst vn de nvrg. innen httien weken n ontvngst vn de nvrg. it ws de ltste opgve. 10

11

12 kunde Mkelrdijleer Privtreht Publiekreht Mterilenkennis vervllen O 51 vervllen Met betrekking tot het exmen mei 2006 is de esuur ls volgt vstgesteld: vk ntl esuur vk ntl esuur vrgen vrgen Mkelrdijleer ouwkunde Publiekreht Mterilenkennis Privtreht ij l deze vkken worden de meerkeuzevrgen met 1 sorepunt per vrg gewrdeerd. N..: n dit orretiemodel kunnen geen rehten worden ontleend. ls de esuur 36 is, betekent dt, dt een sore vn 36 een 5,5 is. ij exmens die uit één onderdeel bestn wordt dit fgerond nr een 6. N..: lles lger dn,5 wordt nr beneden fgerond! ij bouwkunde wordt voor het eindijfer gerekend met respetievelijk 20% en 80% vn de op drie deimlen fgekpte ijfers! Formule esuur: 5,5 + ((ntl behlde punten - esüur)/(totl ntl punten - esuur)) x 4,5 = ijfer,

svì~lnivo IVIAKELAARDIJLEER www.svmnivo.nl

svì~lnivo IVIAKELAARDIJLEER www.svmnivo.nl svì~lnivo IVIAKELAARDIJLEER 1 november 2005 Beschikbre tijd: 3 uur. AANWIJZING Dit exmen bestt uit 60 m.c.-opgven, Bij elke opgve zijn drie ntwoorden gegeven, wrvn er één het meest juiste is. Is bijvoorbeeld

Nadere informatie

SVM~nivo MAKELAARDIJLEER. www.svnmivo.ni

SVM~nivo MAKELAARDIJLEER. www.svnmivo.ni SVM~nivo MKELRDIJLEER 31 mei 2005 eshikre tijd: 3 uur. NWIJZING Dit exmen estt uit 60 m..-opgven. ij elke opgve zijn drie ntwoorden gegeven, wrvn er één het meest juiste is. Is ijvooreeld vn opgve 1 ntwoord

Nadere informatie

Internetopgaven hoofdstuk 8

Internetopgaven hoofdstuk 8 Internetopgven hoofdstuk 8 IO.8.1 Zie onderstnde MVA-stt vn Anders BV, producent vn kunststof kozijnen. MVA stt Anders BV Omschrijving Anschf Anschf Afschrijvings- Boekwrde Afschrijving Boekwrde dtum wrde

Nadere informatie

PROCEDURE SCHADEMELDING - VASTGOED -

PROCEDURE SCHADEMELDING - VASTGOED - PROCEDURE SCHADEMELDING - VASTGOED - Afdeling Finnciën Gemeente Molenwrd Procedure Schdemelding Vstgoed versie 1.0 - pg. 1 Gemeente Molenwrd Inhoud Inleiding 1. Algemene beplingen 1.1 Schde melding 1.2.Schde

Nadere informatie

REGLEMENT BETREFFENDE DE SPAARLOONREGELING

REGLEMENT BETREFFENDE DE SPAARLOONREGELING De rd vn de gemeente Coevorden; gelezen het voorstel vn urgemeester en wethouders d.d. 13 jnuri 1998; gelet op de ereikte overeenstemming met de ommissie voor Bijzonder Georgniseerd overleg; e s l u i

Nadere informatie

Buitenlandse rechtsvorm/-persoon Land Rechtsvorm

Buitenlandse rechtsvorm/-persoon Land Rechtsvorm BIBOB vrgenlijst Anvrg omgevingsvergunning ouwen ingevolge rtikel 2.1, lid 1, onder Wet lgemene eplingen omgevingsrecht (Wo) Anvullende vrgen in het kder vn de Wet Bevordering Integriteitseoordelingen

Nadere informatie

SVM~nivo MAKELAARDIJLEER

SVM~nivo MAKELAARDIJLEER SVM~nivo MAKELAARDIJLEER 7 deemer 2004 Beshikre tijd: 3 uur. AANWIJZING Dit exmen estt uit 60 m..-opgven. Bij elke opgve zijn drie ntwoorden gegeven, wrvn er één het meest juiste is. Is ijvooreeld vn opgve

Nadere informatie

Beleid vervroegde canonherziening einde tijdvak bij voortdurende erfpacht

Beleid vervroegde canonherziening einde tijdvak bij voortdurende erfpacht Beleid vervroegde cnonherziening einde tijdvk bij voortdurende erpcht (voorheen - tot 1 jnuri 2018 - genmd Beleid vervroegde wijziging voor niet woonbestemmingen ) Onderwerp Beleid vervroegde cnonherziening

Nadere informatie

Privacyverklaring Koops Makelaardij

Privacyverklaring Koops Makelaardij Privcyverklring Koops Mkelrdij In deze privcyverklring wordt uitgelegd hoe er met uw gegevens wordt omgegn. Overl wr in deze verklring KM stt, wordt Koops Mkelrdij B.V. bedoeld. Vn welke diensten vn KM

Nadere informatie

Formulier Voor het regelen van een definitief energielabel van uw woning

Formulier Voor het regelen van een definitief energielabel van uw woning Formulier Voor het regelen vn een definitief energielel vn uw Door het invullen vn het formulier en het nleveren vn de enodigde ewijslst kunt u het definitief lel vn uw lten eplen en registreren. Lees

Nadere informatie

Het bepalen van een evenwichtstoedeling met behulp van het 1 e principe van Wardrop is equivalent aan het oplossen van een minimaliserings-probleem.

Het bepalen van een evenwichtstoedeling met behulp van het 1 e principe van Wardrop is equivalent aan het oplossen van een minimaliserings-probleem. Exmen Verkeerskunde (H1I6A) Ktholieke Universiteit Leuven Afdeling Industrieel Beleid / Verkeer & Infrstructuur Dtum: dinsdg 2 september 28 Tijd: Instructies: 8.3 12.3 uur Er zijn 4 vrgen over het gedeelte

Nadere informatie

Privacyverklaring Donné Vastgoed

Privacyverklaring Donné Vastgoed Privyverklring Donné Vstgoed U heeft te mken met Donné Vstgoed. Donné Vstgoed is een Verhuur mkelr. In deze privyverklring wordt uitgelegd hoe er met uw gegevens wordt omgegn. Overl wr in deze verklring

Nadere informatie

Praktische opdracht Optimaliseren van verpakkingen Inleidende opgaven

Praktische opdracht Optimaliseren van verpakkingen Inleidende opgaven Prktische opdrcht Optimliseren vn verpkkingen Inleidende opgven V, WB Opgve 1 2 Gegeven is de functie f ( x) = 9 x. Op de grfiek vn f ligt een punt P ( p; f ( p)) met 3 < p < 0. De projectie vn P op de

Nadere informatie

Checklist. Aanvulling ondersteuningsplan. integratie LWOO en PrO in passend onderwijs. 11 mei 2015. [Typ hier]

Checklist. Aanvulling ondersteuningsplan. integratie LWOO en PrO in passend onderwijs. 11 mei 2015. [Typ hier] [Typ hier] Checklist Anvulling ondersteuningspln integrtie LWOO en PrO in pssend onderwijs 11 mei 2015 Deze checklist is tot stnd gekomen in nuwe smenwerking met: Ministerie vn Onderwijs, Cultuur en Wetenschp

Nadere informatie

HOEVEEL KEREN WIJ UIT? 5.1 Keren we altijd alles uit? WANNEER KEREN WIJ NIET UIT? WAT DOEN WIJ BIJ FRAUDE? 9.1 Wat zijn de gevolgen van fraude?

HOEVEEL KEREN WIJ UIT? 5.1 Keren we altijd alles uit? WANNEER KEREN WIJ NIET UIT? WAT DOEN WIJ BIJ FRAUDE? 9.1 Wat zijn de gevolgen van fraude? VOORWAARDEN Overlijdensrisicoverzekering Delt Lloyd Levensverzekering NV Amsterdm MODEL 2401 U wilt uw finnciële zken goed geregeld heen. Ook ij overlijden. Drom het u een overlijdensrisicoverzekering

Nadere informatie

Privacyverklaring gwoon Makelaars

Privacyverklaring gwoon Makelaars Privcyverklring gwoon Mkelrs U heeft te mken met mkelrdij gwoon Mkelrs. gwoon Mkelrs is een NVM-mkelr/txteur. In deze privcyverklring wordt uitgelegd hoe er met uw gegevens wordt omgegn. Overl wr in deze

Nadere informatie

WET BIBOB MODEL 3 Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur

WET BIBOB MODEL 3 Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur WET BIBOB MODEL 3 Wet evordering integriteitseoordelingen door het openr estuur Formulier voor: Gemchtigd nvrger nmens de rechtspersoon BIBOB VRAGENFORMULIER Bestemd voor GEMACHTIGD AANVRAGER NAMENS DE

Nadere informatie

Privacyverklaring Rademaker Vastgoed V.O.F.

Privacyverklaring Rademaker Vastgoed V.O.F. Privyverklring Rdemker Vstgoed V.O.F. In deze verklring wordt uitgelegd welke gegevens n Rdemker Vstgoed V.O.F (hiern te noemen: Rdemker Vstgoed) worden verstrekt en wt Rdemker Vstgoed met deze gegevens

Nadere informatie

iiitii{iiiiiiiiiiiiiitiiüii!ihiinininiiiiiii!iini nnüiiiiiuii!iii!nniifi!uniiiiii

iiitii{iiiiiiiiiiiiiitiiüii!ihiinininiiiiiii!iini nnüiiiiiuii!iii!nniifi!uniiiiii iiitii{iiiiiiiiiiiiiitiiüii!ihiinininiiiiiii!iini nnüiiiiiuii!iii!nniifi!uniiiiii I WAT IEEREEN MOET WETEW : vn de = I HUUROPZEGBINfiS I E OOR J. @. PRINS = Secretris der Huurcommissie te Amersfoort =

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO. Wiskunde B1 (nieuwe stijl)

Correctievoorschrift VWO. Wiskunde B1 (nieuwe stijl) Wiskunde B (nieuwe stijl) Correctievoorschrift VWO Voorbereidend Wetenschppelijk Onderwijs 0 0 Tijdvk Inzenden scores Vul de scores vn de lfbetisch eerste vijf kndidten per school in op de optisch leesbre

Nadere informatie

Kuiper Agrarische Makelaardij maakt gebruik van de navolgende diensten:

Kuiper Agrarische Makelaardij maakt gebruik van de navolgende diensten: Privcyverklring Kuiper grrische Mkelrdij In deze privcyverklring wordt uitgelegd hoe er met uw gegevens wordt omgegn. In deze verklring wordt ook uitgelegd welke gegevens n derden worden verstrekt. Kuiper

Nadere informatie

Profijt van de gemeentelijke overheid

Profijt van de gemeentelijke overheid Profijt vn de gemeentelijke overheid De invloed vn het gemeentebeleid op de koopkrcht vn de minim in Groningen Dr. M.A. Allers Profijt vn de gemeentelijke overheid De invloed vn het gemeentebeleid op de

Nadere informatie

Hoofdstuk 0: algebraïsche formules

Hoofdstuk 0: algebraïsche formules Hoofdstuk 0: lgebrïsche formules Dit hoofdstuk hoort bij het eerste college infinitesimlrekening op 3 september 2009. Alle gegevens over de cursus zijn te vinden op http://www.mth.uu.nl/people/hogend/inf.html

Nadere informatie

Hoofdstuk 9 Investeringsbeslissingen

Hoofdstuk 9 Investeringsbeslissingen Hoofdstuk 9 Investeringseslissingen 9.5 Beleggingsmtshppij X Beleggingsmtshppij X moet kiezen tussen de investeringsprojeten A en B. Projet A vergt een investering vn 1,5 mln en zl gedurende vijf jr een

Nadere informatie

Privacyverklaring SPAUWEN VASTGOED

Privacyverklaring SPAUWEN VASTGOED Privcyverklring SPAUWEN VASTGOED U heeft te mken met SPAUWEN VASTGOED. SPAUWEN VASTGOED is een NVM-mkelr/txteur. In deze privcyverklring wordt uitgelegd hoe er met uw gegevens wordt omgegn. Overl wr in

Nadere informatie

Ook verricht de gemeente geen periodiek onderzoek naar kwetsbare handelingen, functies en processen. En houdt hier geen overzicht van bij.

Ook verricht de gemeente geen periodiek onderzoek naar kwetsbare handelingen, functies en processen. En houdt hier geen overzicht van bij. *13.20303* Rekenkmercommissie Borger-Odoorn Gemeenterd vn Borger-Odoorn Postbus 3 7875 ZG EXLOO Dtum 10 september 2013 Onderwerp Anbieding onderzoeksrpport "Beleid en uitvoering integriteit". Uw bsn nummer

Nadere informatie

H. Detacheringen. Artikel 1. Inleiding

H. Detacheringen. Artikel 1. Inleiding H. Detcheringen Onder Dimnt groep Tlent&Werk wordt in deze lgemene verkoopvoorwrden verstn het onderdeel Tlent&Werk vn het rechtspersoonlijkheid bezittend lichm Dimnt groep ls bedoeld ls bedoeld in rtikel

Nadere informatie

Overeenkomst-Acceptgiro

Overeenkomst-Acceptgiro Overeenkomst-Aeptgiro Type overeenkomst A A/S B C Ondergetekenden Inssnt Nm Vestigingsdres Postode en plts Bnkrekeningnummer Conttpersoon Mn Vrouw Telefoonnummer KvK-nummer N.V.T. Hiern te noemen de Inssnten

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwaarden Hypotheek SpaarVerzekering Model 10052. Delta Lloyd Levensverzekering NV. 1 Wat bedoelen wij met? 3

Inhoudsopgave. Voorwaarden Hypotheek SpaarVerzekering Model 10052. Delta Lloyd Levensverzekering NV. 1 Wat bedoelen wij met? 3 Voorwrden Hypotheek SprVerzekering Model 10052 Delt Lloyd Levensverzekering NV Inhoudsopgve 1 Wt edoelen wij met? 3 2 Wnneer strt uw verzekering? 3 3 Wnneer stopt uw verzekering? 3 3.1 Kunt u de verzekering

Nadere informatie

De makelaar is gevestigd aan Zoomstede 2, 3431 HL Nieuwegein en te bereiken via en

De makelaar is gevestigd aan Zoomstede 2, 3431 HL Nieuwegein en te bereiken via en Privcyverklring Gevert Mkelrs en Vstgoedbeheer, ingeschreven in het hndelsregister onder respectievelijk nummer 30134631 en 30134580, is verntwoordelijk voor de verwerking vn persoonsgegevens zols weergegeven

Nadere informatie

8 Kostenverbijzondering (I)

8 Kostenverbijzondering (I) 8 Kostenverijzondering (I) V8.8 Speelgoedfriknt Autoys BV heeft onlngs de Jolls Joye ontwikkeld: een plsti speelgoeduto voor peuters in de leeftijdstegorie vn twee tot vijf jr. De produtie voor 2009 wordt

Nadere informatie

Privacyverklaring Muller Makelaardij

Privacyverklaring Muller Makelaardij Privyverklring Muller Mkelrdij U heeft te mken met Muller Mkelrdij. Muller Mkelrdij is een NVM-mkelr/txteur. In deze privyverklring wordt uitgelegd hoe er met uw gegevens wordt omgegn. Overl wr in deze

Nadere informatie

HAVO CENTRALE EXAMENCOMMISSIE VASTSTELLING OPGAVEN CORRECTIEVOORSCHRIFT bij het examen NATUURKUNDE HAVO Tweede tiidvak F- 8CV

HAVO CENTRALE EXAMENCOMMISSIE VASTSTELLING OPGAVEN CORRECTIEVOORSCHRIFT bij het examen NATUURKUNDE HAVO Tweede tiidvak F- 8CV HAVO CENTRALE EXAMENCOMMSSE VASTSTELLNG OPGAVEN CORRECTEVOORSCHRFT 1985 bij het exmen NATUURKUNDE HAVO Tweede tiidvk 419 8F- 8CV L De Centrle Exmencommissie Vststelling Opgven heeft voor de beoordeling

Nadere informatie

Makelaarschap B.V. Privacyverklaring

Makelaarschap B.V. Privacyverklaring Privyverklring Mkelrshp U heeft te mken met Mkelrshp. Mkelrshp is een NVM-mkelr/txteur. In deze privyverklring wordt uitgelegd hoe er met uw gegevens wordt omgegn. Overl wr in deze verklring NVM-mkelr

Nadere informatie

Crossculturele psychologie

Crossculturele psychologie Csuïstiek bij Crossulturele psyhologie De zoektoht nr vershillen en overeenkomsten tussen ulturen Jn Pieter vn Oudenhoven Tweede, herziene druk o u t i n h o bussum 2008 Deze suïstiek hoort bij de tweede,

Nadere informatie

Privacyverklaring Nieuwbouw (huur of koop)

Privacyverklaring Nieuwbouw (huur of koop) Privcyverklring Nieuwbouw (huur of koop) 2552018.1 Privcyverklring NOUWEN Mkelrdij o.g.b.v. U heeft te mken met NOUWEN Mkelrdij o.g.b.v. NOUWEN Mkelrdij o.g.b.v. is een NVM-mkelr. In deze privcyverklring

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid 2013

Inkoop- en aanbestedingsbeleid 2013 Nieuwegein //f/f^jft \ ^ ^ Inkoop- en nbestedingsbeleid 2013 Augustus 2013 Gemeente Nieuwegeir op- en nbestedingsbeleid 2013 (1-8-2013) Inleiding De gemeente Nieuwegein spnt zich continu in voor een (verdere)

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde B1,2 (nieuwe stijl)

Examen VWO. wiskunde B1,2 (nieuwe stijl) wiskunde 1,2 (nieuwe stijl) Exmen VWO Voorbereidend Wetenschppelijk Onderwijs Tijdvk 1 insdg 25 mei 13.30 16.30 uur 20 04 Voor dit exmen zijn mximl 86 punten te behlen; het exmen bestt uit 18 vrgen. Voor

Nadere informatie

Functiebeschrijving en -waardering Stichting Promes, Meppel

Functiebeschrijving en -waardering Stichting Promes, Meppel Functie-informtie Functienm Orgnistie Stichting Promes, onderdeel Onderwijsondersteuning Slrisschl 4 Indelingsniveu FUWASYS-dvies IIb Werkterrein Bedrijfsvoering - Mngementondersteuning Activiteiten Bewerken

Nadere informatie

Werkkaarten GIGO 1184 Elektriciteit Set

Werkkaarten GIGO 1184 Elektriciteit Set Werkkrten GIGO 1184 Elektriiteit Set PMOT 2006 1 Informtie voor de leerkrht Elektriiteit is één vn de ndhtsgeieden ij de nieuwe kerndoelen voor ntuur en tehniek: 42 De leerlingen leren onderzoek doen n

Nadere informatie

Bijlage agendapunt 7: Inhoudelijke planning overlegtafels 2015

Bijlage agendapunt 7: Inhoudelijke planning overlegtafels 2015 Bijlge gendpunt 7: Inhoudelijke plnning overlegtfels 2015 In de Ontwikkelgend (ijlge 5 ij de Deelovereenkomst mtwerkvoorziening egeleiding 18+) zijn 7 them s en 31 suthem s opgenomen die in 2015 tijdens

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO 2012

Correctievoorschrift VWO 2012 Correctievoorschrift VWO 0 tijdvk wiskunde B Het correctievoorschrift bestt uit: Regels voor de beoordeling Algemene regels Vkspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores Regels voor de beoordeling

Nadere informatie

Een flexibel samenwerkingsverband

Een flexibel samenwerkingsverband Een flexibel smenwerkingsverbnd Zorg op mt is mogelijk met een flexibele orgnistie en met flexibel inzetbr personeel. Mr hoe krijg je dt voor elkr? Een brochure vn: in opdrcht vn de Projectgroep Pltsingsbeleid.

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO 2012

Correctievoorschrift VWO 2012 Correctievoorschrift VWO 0 tijdvk wiskunde B Het correctievoorschrift bestt uit: Regels voor de beoordeling Algemene regels Vkspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores Regels voor de beoordeling

Nadere informatie

edatenq is een toepassing die de ondernemingen de mogelijkheid biedt om hun statistische aangiften in te vullen en door te sturen via internet.

edatenq is een toepassing die de ondernemingen de mogelijkheid biedt om hun statistische aangiften in te vullen en door te sturen via internet. Inleiding edatenq is een toepssing die de ondernemingen de mogelijkheid iedt om hun sttistishe ngiften in te vullen en door te sturen vi internet. Het etreft een door de FOD Eonomie volledig eveiligde

Nadere informatie

Van welke diensten van de NVM-makelaar/taxateur maakt u gebruik? U kunt op één of meerdere manieren in contact staan met de NVM-makelaar/taxateur.

Van welke diensten van de NVM-makelaar/taxateur maakt u gebruik? U kunt op één of meerdere manieren in contact staan met de NVM-makelaar/taxateur. Privyverklring Bröring Mkelrs o/g U heeft te mken met Bröring Mkelrs o/g. Bröring mkelrs o/g is een NVM-mkelr/txteur. In deze privyverklring wordt uitgelegd hoe er met uw gegevens wordt omgegn. Overl wr

Nadere informatie

INTERVIEWEN 1 SITUATIE

INTERVIEWEN 1 SITUATIE INTERVIEWEN drs. W. Bontenl 1 SITUATIE Een interview vlt te omshrijven ls een gesprek tussen één of meerdere personen - de interviewers - en een ndere persoon (of diverse nderen) - de geïnterviewden -

Nadere informatie

Adiameris. Beleggersprofiel

Adiameris. Beleggersprofiel Adimeris Beleggersprofiel Onderstnde informtie is bedoeld om uw beleggersprofiel te beplen op bsis vn onder meer uw finnciële drgkrcht, uw ervring en uw risicotolerntie. Deze oefening heeft eveneens ls

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 Beslissen onder risico en onzekerheid

Hoofdstuk 8 Beslissen onder risico en onzekerheid Hoofdstuk 8 Beslissen onder risico en onzekerheid 8.5 Tectronis Tectronis, een friknt vn elektronic, kn vn een nder edrijf een éénjrige licentie verkrijgen voor de fricge vn product A, B of C. Deze producten

Nadere informatie

Algemeen. Restweefsel voor medischwetenschappelijk onderzoek

Algemeen. Restweefsel voor medischwetenschappelijk onderzoek Algemeen Restweefsel voor medischwetenschppelijk onderzoek U bent in het Ersmus MC voor onderzoek en/of behndeling. Soms is het nodig bloed of lichmsweefsel/-vloeistof bij u f te nemen. N fronding vn dit

Nadere informatie

Functiebeschrijving en -waardering Stichting Promes, Meppel

Functiebeschrijving en -waardering Stichting Promes, Meppel Functie-informtie Functienm Orgnistie Stichting Promes, onderdeel Onderwijsondersteuning Slrisschl 5 Indelingsniveu FUWASYS-dvies IIc Werkterrein Onderwijsproces -> onderwijsbegeleiding Activiteiten Bewerken

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO 2018

Correctievoorschrift VWO 2018 Correctievoorschrift VWO 08 tijdvk wiskunde B Het correctievoorschrift bestt uit: Regels voor de beoordeling Algemene regels Vkspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Anleveren scores Regels voor de beoordeling

Nadere informatie

1a Een hoeveelheid stof kan maar op één manier veranderen. Hoe?

1a Een hoeveelheid stof kan maar op één manier veranderen. Hoe? Oefenopgven over Stoffen en Mterilen Uitwerking en ntwoord op elke opgve stt n de ltste opgve. Gegevens kunnen worden opgezoht in de tellen hterin. Als de zwrteftor niet vermeld is mg je 9,81 N/kg nemen.

Nadere informatie

Werkblad TI-83: Over de hoofdstelling van de integraalrekening

Werkblad TI-83: Over de hoofdstelling van de integraalrekening Werkld TI-8: Over de hoofdstelling vn de integrlrekening. Inleiding We ekijken chtereenvolgens in onderstnde figuren telkens de grfiek vn een functie f met in het intervl [; ]. f ( ) = f ( ) = + y = 5

Nadere informatie

Contactgegevens: Twenthe Centrum, Twentheplein 3-5, 1e etage, 7607 GZ in Almelo /

Contactgegevens: Twenthe Centrum, Twentheplein 3-5, 1e etage, 7607 GZ in Almelo / Privcy- en cookie sttement vn mrijke. mrijke. mkelrdij is verntwoordelijk voor de verwerking vn persoonsgegevens zols weergegeven in deze privcysttement. Op de website vn mrijke. mkelrdij wordt gebruik

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling Dienstreizen Wageningen UR

Uitvoeringsregeling Dienstreizen Wageningen UR Uitvoeringsregeling Dienstreizen Wgeningen UR Vstgesteld door het College vn Bestuur d.d. 11 ugustus 2003* Gelet op rtikel 3.21 lid 1 su vn de CAO Nederlndse Universiteiten en rtikel 8.5 vn de CAO Stichting

Nadere informatie

3 Snijpunten. Verkennen. Uitleg

3 Snijpunten. Verkennen. Uitleg 3 Snijpunten Verkennen Meetkunde Snijpunten Inleiding Verkennen Bentwoord de vrgen bij Verkennen. Mk ook de constructie in GeoGebr. Gebruik eventueel het progrmm om de snijpunten voor je te berekenen ls

Nadere informatie

Opdrachten Hoofdstuk 7

Opdrachten Hoofdstuk 7 Opdrhten Hoofdstuk 7 7.1 Herinner je een situtie vn je werk of privé wrvn je hterf geonludeerd het 'dt hd ik nders moeten doen'. Dit mg gerust vn tien jr oud zijn. Het hoeft geen grote morele misser te

Nadere informatie

Gebru kersreglement. zaal- en materiaalverhuur. Retributie op het huren van zalen, sportterreinen en vermelde materialen

Gebru kersreglement. zaal- en materiaalverhuur. Retributie op het huren van zalen, sportterreinen en vermelde materialen Gebru kersreglement zl- en mterilverhuur Retributie op het huren vn zlen, sportterreinen en vermelde mterilen Dienst Vrije Tijd Mrkt 18 1750 Lennik 02 531 02 07 zlverhuur@lennik.be 1 Art. 1: Infrstructuur

Nadere informatie

Voorbereidende opgaven Kerstvakantiecursus

Voorbereidende opgaven Kerstvakantiecursus Voorbereidende opgven Kerstvkntiecursus Tips: Mk de volgende opgven het liefst voorin in één vn de A4-schriften die je gt gebruiken tijdens de cursus. Als een som niet lukt, kijk dn even in het beknopt

Nadere informatie

Keuze van het lagertype

Keuze van het lagertype Keuze vn het lgertype Beschikbre ruimte... 35 Belstingen... 37 Grootte vn de belsting... 37 Richting vn de belsting... 37 Scheefstelling... 40 Precisie... 40 Toerentl... 42 Lgergeruis... 42 Stijfheid...

Nadere informatie

EUROPESE BINNENVAART & KUSTVAART - TOELICHTING OP REGEL 25

EUROPESE BINNENVAART & KUSTVAART - TOELICHTING OP REGEL 25 Vn krht vnf 20 feruri 2008 12.00 uur GMT EUROPESE BINNENVAART & KUSTVAART - TOELICHTING OP REGEL 25 Dekking overeenkomstig de Klsse 1 Regels vn de Stemship Mutul Underwriting Assoition (Bermud) Limited,

Nadere informatie

MARKETING / PR / COMMUNICATIEMEDEWERKER

MARKETING / PR / COMMUNICATIEMEDEWERKER OPLEIDING: MARKETING / PR / COMMUNICATIEMEDEWERKER MET DE SPECIALISATIE SOCIAL MEDIA 2015 1 Mrketing/PR/Communictiemedewerker Specilistie Socil Medi SCHEIDEGGER en CEDOR bieden een unieke opleiding n.

Nadere informatie

Functiebeschrijving en -waardering Stichting Promes, Meppel. Stichting Promes, onderdeel Schoolmanagement

Functiebeschrijving en -waardering Stichting Promes, Meppel. Stichting Promes, onderdeel Schoolmanagement Functiebeschrijving en -wrdering Stichting Promes, Meppel Functie-informtie Functienm Orgnistie Slrisschl Indelingsniveu FUWASYS-dvies Werkterrein Activiteiten Kenmerkscores 44343 43334 43 43 Somscore

Nadere informatie

Functiebeschrijving en -waardering Stichting Promes, Meppel. Verlenen van hand- en spandiensten Beheren/beveiligen van goederen, gebouwen en personen

Functiebeschrijving en -waardering Stichting Promes, Meppel. Verlenen van hand- en spandiensten Beheren/beveiligen van goederen, gebouwen en personen Functiebeschrijving en -wrdering Stichting Promes, Meppel Functie-informtie Functienm Orgnistie Stichting Promes, onderdeel Scholen Slrisschl 3 Indelingsniveu FUWASYS-dvies II Werkterrein Bedrijfsvoering

Nadere informatie

Mytylschool De Trappenberg Peter van Sparrentak

Mytylschool De Trappenberg Peter van Sparrentak Mytylshool De Trppenberg Peter vn Sprrentk www.m3v.nl Nieuwbouwonept en revlidtieentrum geriht op de toekomst Mytylshool De Trppenberg en het ngrenzende revlidtieentrum in Huizen willen in de toekomst

Nadere informatie

Praktische Opdracht Lineair Programmeren V5

Praktische Opdracht Lineair Programmeren V5 Prktische Opdrcht Lineir Progrmmeren V5 Bij deze prktische opdrcht g je n het werk met een ntl prolemen die je door middel vn Lineir Progrmmeren kunt oplossen. Je werkt lleen of in tweetllen. De prktische

Nadere informatie

Van welke diensten van AWHoreca Adviesgroep B.V. maakt u gebruik? U kunt op één of meerdere manieren in contact staan met AWHoreca Adviesgroep B.V.

Van welke diensten van AWHoreca Adviesgroep B.V. maakt u gebruik? U kunt op één of meerdere manieren in contact staan met AWHoreca Adviesgroep B.V. U heeft te mken met AWHorec Adviesgroep B.V. AWHorec Adviesgroep B.V is een NVMmkelr/txteur. In deze privcyverklring wordt uitgelegd hoe er met uw gegevens wordt omgegn. In deze verklring wordt ook uitgelegd

Nadere informatie

Een CVA (beroerte) kan uw leven drastisch veranderen! 2009 Een uitgave van de Nederlandse CVA-vereniging

Een CVA (beroerte) kan uw leven drastisch veranderen! 2009 Een uitgave van de Nederlandse CVA-vereniging N een CVA (beroerte)... hoe verder?. Een CVA (beroerte) kn uw leven drstisch vernderen! 2009 Een uitgve vn de Nederlndse CVA-vereniging Wt is een CVA? In Nederlnd leven meer dn een hlf miljoen mensen met

Nadere informatie

Economische Topper 4 Evaluatievragen thema 3

Economische Topper 4 Evaluatievragen thema 3 Eonomishe Topper 4 Evlutievrgen them 3 1 Vn een lnd zijn volgende gegevens bekend: bbp in 2002 800 miljrd EUR bbp in 2003 833 miljrd EUR Prijspeil 2002 t.o.v. 2003 + 1,5 % Bevolking 2002 t.o.v. 2003 +

Nadere informatie

NOTA GRONDBELEID 20L4. vtleert GEMEENTE. Vastgesteld in de gemeenteraadsvergadering van...

NOTA GRONDBELEID 20L4. vtleert GEMEENTE. Vastgesteld in de gemeenteraadsvergadering van... NOTA GRONDBELEID 20L4 GEMEENTE vtleert Vstgesteld in de gemeenterdsvergdering vn... NOTA GRONDBELEID 2014 1 NOTA GRONDBELEID 2014 2 INHOUD pg n 1 1.1 L.2 1.2.1 1.2.2 1.2.3 1.2.4 1.3 1.4 1.5 INLEIDING EN

Nadere informatie

Privacyverklaring Kroon van Diest Makelaars

Privacyverklaring Kroon van Diest Makelaars Privyverklring Kroon vn Diest Mkelrs U heeft te mken met Kroon vn Diest Mkelrs. Kroon vn Diest Mkelrs is een NVM-mkelr/txteur. In deze privyverklring wordt uitgelegd hoe er met uw gegevens wordt omgegn.

Nadere informatie

onze privacy verklaring

onze privacy verklaring onze privcy verklring een korte introductie Je het te mken met Mkelrsnet. Mkelrsnet is lid vn de NVM. In deze privcyverklring wordt uitgelegd hoe er met jouw gegevens wordt omgegn. Overl wr in deze verklring

Nadere informatie

DOEL: Weten wat de gevolgen en risico s kunnen zijn van het plaatsen van (persoonlijke) informatie op internet.

DOEL: Weten wat de gevolgen en risico s kunnen zijn van het plaatsen van (persoonlijke) informatie op internet. kennismking met i-respect.nl INTRODUCTIE GEMAAKT DOOR: Annèt Lmmers ONDERWERP: Een eerste kennismking met i-respect.nl en het onderwerp publiceren. DOEL: Weten wt de gevolgen en risico s kunnen zijn vn

Nadere informatie

Overeenkomst op hoofdlijnen

Overeenkomst op hoofdlijnen Overeenkomst op hoofdlijnen 19 november 2008 Prtijen: tionle-ederlnden Levensverzekering Mtschppij.V. Postbnk Levensverzekering.V. RVS Levensverzekering.V. en Stichting Verliespolis Stichting Woekerpolis

Nadere informatie

Bemoeizucht staat laat geen diversiteit en flexibiliteit toe

Bemoeizucht staat laat geen diversiteit en flexibiliteit toe CDV I NR 7. 8. 91 SEPTEMBER 2001 161 Beoeizuht stt lt geen diversiteit en flexibiliteit toe G. DOLSMA EN C. VAN DER KNAAP Een gezonde groei vn rbeidsprtiiptie is de uitdging voor de koende tijd en vrgt

Nadere informatie

bezorgerboekje informatie voor

bezorgerboekje informatie voor bezorgerboekje informtie voor Inhoud 2 3 4 6 10 12 13 14 15 Welkom Onmisbre schkel / De Persgroep Distributie Wetten en regels Inschrijven / Bezorgovereenkomst /Arbeidstijdenwet / Arbeidsomstndighedenwet

Nadere informatie

#JONGERENGIDS. @student @werkzoekende @werknemer. Toegankelijke gezondheid voor iedereen!

#JONGERENGIDS. @student @werkzoekende @werknemer. Toegankelijke gezondheid voor iedereen! #JONGERENGIDS @student @werkzoekende @werknemer Socilistische Mutuliteit vn brbnt Toegnkelijke gezondheid voor iedereen! betlt 40 /jr De Socilistische Mutuliteit terug voor je nticonceptie Love4you.be

Nadere informatie

CAO Huisarts in dienst bij een huisarts 1 juli 2010 31 juli 2011

CAO Huisarts in dienst bij een huisarts 1 juli 2010 31 juli 2011 CAO Huisrts in dienst ij een huisrts 1 juli 2010 31 juli 2011 CAO Slristellen Professioneel sttuut Model reids - over eenkomst Model studie - over eenkomst Colletieve reidsovereenkomst voor de Huisrts

Nadere informatie

Voor al deze verwerkingen is Kok Property Solutions B.V. de verwerkingsverantwoordelijke. De contactgegevens zijn:

Voor al deze verwerkingen is Kok Property Solutions B.V. de verwerkingsverantwoordelijke. De contactgegevens zijn: Privy Sttement Privy verklring Kok Property Solutions B.V. U heeft te mken met Kok Property Solutions B.V. welke een deskundig is op het geied vn vstgoed en zowel dvies geeft lsmede koop en huurtrnsties

Nadere informatie

HANDLEIDING FOKWAARDEN 2014. Informatie & Inspiratie document Met uitleg over het hoe en waarom van de fokwaarden

HANDLEIDING FOKWAARDEN 2014. Informatie & Inspiratie document Met uitleg over het hoe en waarom van de fokwaarden HANDLEIDING FOKWAARDEN 2014 Informtie & Inspirtie document Met uitleg over het hoe en wrom vn de fokwrden Missie Al ruim 25 jr ondersteunt ELDA bedrijven in de grrische sector, en het is voor ons een belngrijke

Nadere informatie

Bankastraat 42-K. 450 /mnd CD Groningen. Lefier. kantoor. te huur

Bankastraat 42-K. 450 /mnd CD Groningen. Lefier. kantoor. te huur Bnkstrt 42-K 9715 CD Groningen kntoor te huur 450 /mnd Lefier bog@lefier.nl 088-203 30 00 www.lefier.nl Kenmerken Loctie Kntoorruimte dres: Bnkstrt 42-K oppervlkte: 67 (m2 vvo) postcode: 9715 CD in units

Nadere informatie

Betwisting Een onenigheid tussen u en uw debiteur over de vordering zelf en/of over de geleverde goederen en/of diensten.

Betwisting Een onenigheid tussen u en uw debiteur over de vordering zelf en/of over de geleverde goederen en/of diensten. Model DP 06/03 Algemene voorwrden Interpolis Deiteurenpolis 1084 012008 Inhoudsopgve 1 Verzekerde vordering 2 Verzekerd risio 3 Verplihtingen verzekerde 4 Premie 5 Contrtrisio 6 Kredietlimieten 7 Insso

Nadere informatie

Privacyverklaring Kitty Blank Makelaars

Privacyverklaring Kitty Blank Makelaars Privyverklring Kitty Blnk Mkelrs Uw privy is elngrijk voor ons. Wij grnderen dt persoonlijke informtie, die u n ons vershft, zols nmen, e-mildressen en telefoonnummers, et. vertrouwelijk wordt ehndeld.

Nadere informatie

Privacyverklaring Rien Treur Makelaardij

Privacyverklaring Rien Treur Makelaardij Privyverklring Rien Treur Mkelrdij U heeft te mken met mkelrdij Rien Treur. Mkelr M. Treur is een NVMmkelr/txteur. In deze privyverklring wordt uitgelegd hoe er met uw gegevens wordt omgegn. Overl wr in

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO 2012

Correctievoorschrift VWO 2012 Correctievoorschrift VWO 0 tijdvk wiskunde B (pilot) Het correctievoorschrift bestt uit: Regels voor de beoordeling Algemene regels Vkspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores Regels voor

Nadere informatie

Gemeente Lansingerland

Gemeente Lansingerland Gemeente Lnsingerlnd Bestemmingspln "De Hoefslg 212" 1 februri 212 Voorontwerp Gemeente Lnsingerlnd Bestemmingspln "De Hoefslg 212" Conept Inhoud: TLICHTING PLANRGLS VRBLDING Plnnummer: NL.IMR.1621.BP15

Nadere informatie

V2.1 Eerlijk verdeeld?

V2.1 Eerlijk verdeeld? Wie verdient wt? v2 Mkt geld gelukkig? L Voor je sisehoeften zols eten, woonruimte en kleding en je l guw dit edrg kwijt. Bedenk mr eens wt de mndhuur is. En hoeveel etl je voor vste lsten 1s gs, liht

Nadere informatie

Z- ß- ßr!2f int tçotg

Z- ß- ßr!2f int tçotg Z- ß- ßr!2f int tçotg A n s I u iti n g sco nve n nt "De Bouw Werkt ln Noordoost Brbnt" Er is een convennt gesloten De Bouw Werkt in Noordoost Brbnt. Eén vn de doelstellingen vn het convennt is het uitbreiden

Nadere informatie

Aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport An de minister vn Volksgezondheid, Welzijn en Sport Onderwerp : Voorstel Smenwerking dvisering vccintie Uw kenmerk : 748280-135050-PG en 748363-135057-PG Ons kenmerk : U-994508/RW/bp/066-K en 2016094166

Nadere informatie

U wilt uw/een woning taxeren en geeft daarbij opdracht aan de NVM-makelaar/taxateur: U wilt een taxatie laten uitvoeren (zie 3).

U wilt uw/een woning taxeren en geeft daarbij opdracht aan de NVM-makelaar/taxateur: U wilt een taxatie laten uitvoeren (zie 3). Privcyverklring Vn Diepen Vstgoeddvies U heeft te mken met Vn Diepen Vstgoeddvies. Vn Diepen Vstgoeddvies is lid vn de NVM. In deze privcyverklring wordt uitgelegd hoe er met uw gegevens wordt omgegn.

Nadere informatie

edatenq is een toepassing die de ondernemingen de mogelijkheid biedt om hun statistische aangiften in te vullen en door te sturen via internet.

edatenq is een toepassing die de ondernemingen de mogelijkheid biedt om hun statistische aangiften in te vullen en door te sturen via internet. Hndleiding edatenq Mndelijkse enquête toerisme en hotelwezen Inleiding edatenq is een toepssing die de ondernemingen de mogelijkheid iedt om hun sttistische ngiften in te vullen en door te sturen vi internet.

Nadere informatie

Deze les krijgen de leerlingen een introductie over ongelijke breuken. Dit met name gericht op het vergelijken met een bemiddelende grootheid.

Deze les krijgen de leerlingen een introductie over ongelijke breuken. Dit met name gericht op het vergelijken met een bemiddelende grootheid. Lesopzet De door ons gemkte lessencyclus wordt in drie opeenvolgende rekenlessen gegeven. Les is iets korter dn les en, wrdoor er eventueel extr herhling vnuit les ingepst kn worden.. Les Deze les krijgen

Nadere informatie

Van welke diensten van de NVM-makelaar/taxateur maakt u gebruik? U kunt op één of meerdere manieren in contact staan met de NVM-makelaar/taxateur.

Van welke diensten van de NVM-makelaar/taxateur maakt u gebruik? U kunt op één of meerdere manieren in contact staan met de NVM-makelaar/taxateur. PRIVACYVERKLARING 1 Privyverklring Dennis de Mkelr U heeft te mken met Dennis de Mkelr. Dennis de Mkelr is een NVM-mkelr/txteur. In deze privyverklring wordt uitgelegd hoe er met uw gegevens wordt omgegn.

Nadere informatie

lijnfolder CaH Campushopper geldig vanaf 14 september 2015

lijnfolder CaH Campushopper geldig vanaf 14 september 2015 lijnfolder geldig vnf 14 september 2015 CH Cmpushopper Hoe deze folder gebruiken? Beste reiziger Met deze folder willen wij u helpen om uw verpltsing met De Lijn uit te stippelen. Een lijnfolder bevt de

Nadere informatie

Privacyverklaring Beleef wonen met Jacqueline Makelaars

Privacyverklaring Beleef wonen met Jacqueline Makelaars Privyverklring Beleef wonen met Jqueline Mkelrs In deze privyverklring wordt uitgelegd hoe er met uw gegevens wordt omgegn. In deze verklring wordt ook uitgelegd welke gegevens n derden worden verstrekt

Nadere informatie

1. Privacyverklaring Storimans en Partners. 2. Privacyverklaring Nieuwbouw (huur of koop)

1. Privacyverklaring Storimans en Partners. 2. Privacyverklaring Nieuwbouw (huur of koop) 1. Privyverklring Storimns en Prtners 2. Privyverklring Nieuwouw (huur of koop) 1 1. Privyverklring Storimns en Prtners U heeft te mken met Storimns en Prtners Woningmkelrdij en/of Storimns en Prtners

Nadere informatie

provinci renthe 1. De aanvraag 1.1. Datering en inhoud van de aanvraag

provinci renthe 1. De aanvraag 1.1. Datering en inhoud van de aanvraag Prooinciehuis rüesterbrink r, Assen T Postdres Postbus rzz, 94oo ec Assen F www.drenthe.nl (o592) 36 55 55 (o592) 36 57 77 provinci renthe I/ERZONDEN I CI 0l{T,2û12 Assen, 10 oktober 2012 Ons kenmerk WH12012006860

Nadere informatie

Medicatie HOOFDSTUK. Bloeddrukcontrole

Medicatie HOOFDSTUK. Bloeddrukcontrole UNIT 4 Meditie HOOFDSTUK 4 Bloeddrukontrole Dit projet werd gefinnierd met de steun vn de Europese Commissie. De verntwoordelijkheid voor deze pulitie ligt uitsluitend ij de uteur; de Commissie kn niet

Nadere informatie