24SEP, provinsje frys1n provincie fryslân. Provinciale Staten van Fryslân. Leeuwarden, 24 september 2014 Verzonden,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "24SEP, 2014. provinsje frys1n provincie fryslân. Provinciale Staten van Fryslân. Leeuwarden, 24 september 2014 Verzonden,"

Transcriptie

1 provinsje frys1n provincie fryslân rj postbus hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (059) telefax: (058) Provinciale Staten van Fryslân provincie@fryslan.nl Leeuwarden, 24 september 2014 Verzonden, 24SEP, 2014 Ons kenmerk : Afdeling : Kennis en Ekonomy Behandeld door : 0. Pattist / q.pattist@fryslan.nl Uw kenmerk Bijlage(n) Onderwerp FUMO Geachte Statenleden, Aan u is toegezegd om inzicht te geven in de afwikkeling van de reorganisatie, de kosten van de FUMO voor de provincie en de dekking. De behandeling van dit onderwerp in PS was gepland in het vierde kwartaal van Echter in uw vergadering van 22 oktober aanstaande zal de ontwerpbegroting van de FUMO voor 2015 behandeld worden. Het leek ons daarom goed om u nu per brief te informeren over bovenstaande onderwerpen, zodat u deze informatie bij uw besluitvorming kunt betrekken. Wij lichten alle de FUMO betreffende onderwerpen per onderdeel toe. U kunt deze brief lezen in samenhang met de aan u aangeboden stukken over de ontwerp begroting van de FUMO voor Algemeen De FUMO is voortgekomen uit de door de VNG, het IPO en het Rijk in 2009 gesloten overeenkomst om de noodzakelijke verbeteringen van de uitvoering, dat wil zeggen vergunningverlening, toezicht en handhaving, van het omgevingsrecht te realiseren. Ons kenmerk:

2 provincie fryslân Kern van die afspraak was dat gemeenten en provincies samen regionale uitvoeringsdiensten oprichten en deze belasten met de uitvoering van een basistakenpakket. Het beoogd resultaat daarbij is een robuuste landsdekkende uitvoeringsstructuur, waarvan te, 1 1 de kwaliteit geborgd is. De bevoegdheid van een groot aantal bedrijven gaat tegelijkertijd over naar de gemeenten. Zoals bekend hebben de provincies de regierol gehad in deze stelselwijziging en het resultaat is geweest dat overal in den lande RUD s (Regionale Uitvoerings Diensten) zijn opgericht. Zo ook in Fryslân, waar in het najaar van 2012 door PS toestemming werd gegeven om deel te nemen aan de Gemeenschappelijke Regeling Fryske Utfieringstjinst en Omjouwing (FUMO) De FUMO werd in december 2013 definitief opgericht. c Aan de FUMO ligt een Bedrijfspian ten grondslag, dat op 12juni 2012 is vastgesteld. Aan de FUMO kunnen meer taken worden opgedragen dan de verplichte basistaken. We spreken dan over plustaken. De provincie heeft een groot aantal plustaken ingebracht, zoals bijvoorbeeld taken op het gebied van ontgrondingen, vuurwerk, zwemwater, luchtvaart en groene wetten. Voor de basistaken geldt een vast tarief, de plustaken worden volgens een vaste formule in rekening gebracht. Alle partners in de FUMO dragen hun taken op door middel van een Dienstverleningsovereenkomst, die per jaar wordt afgesloten. Sinds 1januari 2014 is de FUMO operationeel. Daar zijn een oprichtingsproces en een intern reorganisatietraject aan vooraf gegaan. De provincie is nu bij de FUMO betrokken als opdrachtgever en als eigenaar van/partner in de Gemeenschappelijke Regeling. Daarnaast is de provincie leverancier van een aantal ondersteunende diensten. Met het vertrek van de afdeling Omgevingsvergunningen en Toezicht (OVT) is het aantal medewerkers van de provincie met bijna 10% gedaald. Dit heeft gevolgen voor de directe kosten (personeelskosten) en de indirecte kosten (huisvesting en overige overhead). In de loop van 2014 is meer zicht ontstaan op de kosten van de diverse onderdelen in dit traject. Er is uitgegaan van de situatie na de bevoegdheidsoverdracht van de ongeveer 200 bedrijven van de provincie naar de gemeenten. Deze heeft op 1januari 2014 plaatsgevonden. Wij lichten de diverse onderdelen van dit proces hieronder toe. Ons kenn.rk:

3 2. Sociaal Plan en Sociaal Statuut van de FUMO. t: In het Bijzonder Georganiseerd Overleg FUMO zijn door werkgevers met de bonden afspraken gemaakt over het plaatsingsproces FUMO en over de bij FUMO geldende arbeidsvoorwaarden. Voor de rechtspositie bij de FUMO is gekozen voor de arbeidsvoorwaarden van de gemeente Leeuwarden. In het sociaal statuut FUMO zijn naast de plaatsingsprocedure de volgende aspecten geregeld: - een inkomensgarantie in de vorm van een harmonisatietoelage - een ziektekostenvergoeding als deze nu bij de FUMO niet wordt ontvangen. Deze wordt in vier jaren afgebouwd. - afspraken over mee te nemen verlof - richtinggevende afspraken voor de reiskostenregelingen woon-werk en de dienstreizen. In aanvulling op het sociaal statuut heeft de provincie een sociaal plan afgesloten voor de eigen medewerkers, die zijn overgegaan naar de FUMO. Daarin zijn onder meer voor drie jaren compensatieafspraken gemaakt met betrekking tot de vervallen werkgeversbijdrage arbeidsongeschiktheidsverzekering, lagere verlofafspraken bij piketdiensten, lagere reiskostenvergoeding woon-werk en langere reistijd. De toezegging is gedaan, dat als er vc53r 01/01/2016 bij de FUMO een reorganisatie plaatsvindt, het sociaal statuut van de provincie van overeenkomstige toepassing is, als dat gunstiger is, dan het eigen FUMO sociaal statuut. Met het sociaal statuut en het sociaal plan hebben de provinciale medewerkers een goed pakket aan materiële toezeggingen gekregen. De financiële consequenties zijn meegenomen in de kostenoverzichten hierna. Er zijn als gevolg van de reorganisatie geen medewerkers boventallig geworden. t t 3. Eenmalige implementatie- en transitiekosten Onder deze kosten vallen zowel de implementatiekosten van de FUMO als de transitiekosten van de provincie zelf. De implementatiekosten voor de oprichting van de FUMO bedragen De kapitaallasten zijn opgenomen in de begroting van de FUMO. Het aandeel van de provincie in de kapitaallasten implementatiekosten FUMO bedraagt voor de jaren 2014 tlm per jaar. De provincie zelf heeft enerzijds kosten gemaakt voor de digitalisering van de anderzijds personele kosten ten behoeve van een goede overgang naar de FUMO. De bedragen staan in onderstaand overzicht. dossiers, Alle eenmalige kosten konden worden voldaan uit het daarvoor gereserveerde budget. Er resteert op dit moment nog een bedrag van Het restant bedrag kan ingezet worden voor het tekort in de dekking van de bijdrage aan de FUMO voor çenmerk. 01 1

4 Kosten Implementatiekosten obv begroting 2014 FUMO Gevolgen sociaal plan C Frictiekosten medewerkers Verlofsaldo Afscheid van provinciale Organisatie Digitalisering en automatisering Bijdrage aan IPO VTH voor RUD vorming Begeleiding opstart FUMO rj) 4 Dekking Tijdelijk budget Frictiekosten FUMO Tijdelijk budget Transitiekosten RUD Tijdelik budget Implementatie Wabo De kosten (als gevolg) van de FUMO voor 2014 en volgende jaren Het aandeel van de provincie in de begroting van de FUMO zoals deze op 15 mei 2014 door het Algemeen Bestuur is vastgesteld bedraagt bijna 5,8 miljoen. Het aandeel van de provincie was bij het opstellen van het bedrijfsplan FUMO in 2012 becijferd op Deze verhoging met bijna 1 miljoen ten opzichte van het bedrijfsplan is een gevolg van een autonome stijging van de personeelskosten, de meegenomen aanloopverliezen en wordt veroorzaakt doordat in het bedrijfsplan geen rekening was gehouden met de kosten van de frontoffice. Ook zijn de harmonisatietoeslagen (dit zijn de persoonlijke garanties voor provinciale medewerkers voortkomend uit het sociaal plan) ten bedrage van daarin verdisconteerd. Deze persoonlijke garanties vervallen zodra medewerkers uit dienst treden en lopen dus geleidelijk af. Door de FUMO zijn er nieuwe taken bij de provincie ontstaan, die zijn becijferd op 0,5 fte voor de advisering inzake de eigenaars- en opdrachtgeversrol. De kosten daarvan ten bedrage van zijn extra. De provinciale bijdrage voor de FUMO en de bijkomende kosten komen daarmee voor 2014 samen uit op Op basis van de ontwerpbegroting 2014 en de in het bedrijfsplan afgesproken bezuinigingstaakstelling voor de FUMO voor de jaren erna is het volgende voorlopige meerjarige beeld geschetst. Os kenrk:

5 t 1 Bijdrage FUMO obv begroting 2014 (versie AB) Advisering opdrachtgeversrol en eigenaarrol Totaal Ons De kosten (als gevolg) van de FUMO voor 2014 en volgende jaren 6 jaarlijkse termijnen doorberekend in de kostprijs van de FUMO en zitten dus in de 5 9. knmik: begroting van de FUMO. Voor deze kosten is dekking aanwezig. Tevens was een bedrag gereserveerd voor de implementatiekosten. Deze kosten worden in als dekking voor de bijdrage aan de FUMO worden ingezet. aan de FUMO. Dit budget is nu opgesplitst en een bedrag van kan op jaarbasis OVT was bestemd voor uitgaven, die nu zijn verdisconteerd in de bijdrage van de provincie Het grootste deel van het budget voor goederen en diensten van de voormalige afdeling Op het gebied de goederen en diensten uitvoeringsbeleid zal daarop moeten worden aangepast. Dit heeft dus niet per se een hoger bijvoorbeeld voor de Wet Luchtvaart, de Zwemwaterkwaliteit, de Wet Bodembeheer steeds tekort tot gevolg, wel is het zaak om de ontwikkelingen te volgen en tijdig bij te sturen. vastgesteld. Dergelijke middelen komen ofwel opnieuw beschikbaar ofwel het afhankelijk van landelijke of Europese wetgeving weer voor een nieuwe periode worden Het aflopen van het budget wordt veroorzaakt doordat onderliggende middelen zoals Het in te zetten budget bedraagt in en loopt af tot in ingezet worden ter dekking van de kosten van de FUMO. De personeelskosten van de voormalige afdeling DVT vervallen volledig. Het budget kan nu Op het gebied van personeel FUMO. (huisvesting en overige overhead). provinciale organisatie zelf en voor de directe (personeelskosten) en indirecte kosten Diverse middelen vallen Vrij en worden weer ingezet als dekking voor de bijdrage aan de Het vertrek van bijna 10% van de provinciale medewerkers heeft gevolgen voor de van de FUMO Toezicht en de financiële doorwerking voor de dekking van de kosten 5. Consequenties van het opheffen van de afdeling Omgevingsvergunningen en voor het juiste perspectief. uitgegaan van die hogere bijdrage. Die moet echter wel in het achterhoofd worden gehouden ontwerpbegroting 2015, een ander beeld laat zien, met een aanzienlijk hogere bijdrage voor de provincie. Tegen deze begroting worden nog zienswijzen ingediend. In dit overzicht is niet Daarbij wordt opgemerkt, dat de zojuist door het DB van de FUMO vastgestelde çfj

6 Vervallen exploitatiebudgetten (voert FUMO nu uit) Dekking implementatiekosten bij eenmalige Afname personeelskosten De dekkingsmiddelen vanuit de voormalige afdeling OVT meerjarig in schema. rj Ons kem: Voor het totale servicepakket betaalt de FUMO in mee rwe rk. kan kloppen als er vragen zijn op die gebieden. Daarvoor zijn tariefafspraken gemaakt (extern uurtarief van de schaal van de medewerker die het werk verricht). Daarvoor wordt afzonderlijk gefactureerd en worden aparte opdrachten verstrekt. Dit geldt ook voor standaard dienstverlening zijn opgenomen is afgesproken dat de FUMD bij de provincie aan Voor de onderdelen: juridische dienstverlening, inkoop en onderdelen op lot die niet in de directie in de dienstverleningsovereenkomst opgenomen. Daarnaast zijn voor de FUMO in te kopen goederen en diensten m.b.t. ICT, FZ, P&O en voor de jaren 2014t/m Daartoe is eind december 2013 een dienstverleningsovereenkomst met de FUMO gesloten werkzaamheden. en post, archief en scannen. Het gaat daarbij kortgezegd over de dagelijkse De provincie levert aan de FUMO standaard service op het gebied van financiën, P&O, ICT Dienstverleningsovereenkomst ondersteuning bedrijfsvoering aan FUMO orde van grootte van Dat zijn dus extra kosten voor de provincie. FUMO uiteraard wel huisvestingskosten in rekening brengt. Dat gaat om een bedrag in de Door het vertrek van de afdeling OVT is er in het provinciehuis leegstand ontstaan, terwijl de Op het gebied van huisvesting dienstverlening voor in de plaats gekomen. In hoofdstuk 6 wordt daar nader op in gegaan. echter door het service contract van de provincie met de FUMO is daar een andere vorm van De dienstverlening van de ondersteunende afdelingen aan de afdeling OVT is weggevallen, Op het gebied van overhead T OO 4.89T000 implementatie- en transitiekosten provincie fryslân

7 provincie fryslân Het bedrag van voor de standaard serviceverlening wordt jaarlijks geïndexeerd. Deze indexering hangt samen met indexering die wij toepassen op de kosten en is daarmee budgettair neutraal. çr1 7. Totaaloverzicht eenmalige en structurele kosten en dekking 2014 e.v totaal Eenmalig Kosten Implementatie en transitiekosten Dekking tijdelijke budgetten Saldo Structureel Kosten Structurele kosten FUMO Dekking Gevolgen opheffen OVT Implementatiekosten bij eenmalige implementatie- en transitiekosten Dekkingstekort provinciale bijdrage FUMD Dit is overzicht is gebaseerd op de kale begrotingscijfers en vraagt dus nadere toelichting: - Een deel van het tekort wordt beïnvloed doordat onderliggende middelen niet structureel doorlopen, maar dat hoeft in de praktijk niet tot een tekort te leiden. Zie ook onder 5. - Er is wel vanuit gegaan dat de FUMO conform het bedrijfsplan met ingang van 2015 een efficiencytaakstelling invult. Die is in de ontwerpbegroting van de FUMO van nog niet ingevuld. - Er is geen rekening gehouden met de cijfers van de ontwerpbegroting 2015 zoals die nu door het DB van de FUMD is aangeboden en voor een zienswijze van PS voorligt. - De VTH taken zijn sowieso geen statisch gebeuren, maar afhankelijk van veranderende wetgeving. Er zijn meerdere factoren, die verklaren waardoor de FUMO tot hogere kosten leidt ten opzichte van de uitvoering van deze taken voorheen bij de provincie. Een substantieel verschil wordt veroorzaakt door de huisvesting in Grou. Dit levert een extra kostenpost op voor de provincie van Ditzelfde geldt voor kosten van de overhead. Ons kenmerk

8 Ook de begrotingsposten van de FUMO van onvoorzien en de incidentele kosten 8. Dekkingstekort op de bijdrage van de provincie aan de FUMO. Ten slotte is er 0,5 fte bij de provincie nodig voor de extra taken. De overhead bij de FUMO zelf is ruimer dan bij voormalige afdeling OVT. In het personeelsbudget zijn de harmonisatietoeslagen verwerkt. van , waarvan de helft voor rekening van de provincie komt zijn extra. _ 8 9- Ons kenmerk: 01 if44 in een goede verhouding staan tot dat wat de FUMO dient te bieden. bedrijf is, dat zich op zijn uitvoerende taken kan richten, en dat de maatschappelijke kosten Vanuit het belang van de burgers is het belangrijk dat de FUMO een financieel gezond verhoging van het volume. verlaging van de kosten te komen. Dit kan onder andere gerealiseerd worden door een Tevens hebben wij besloten om met de FUMO en de partners in overleg te treden om tot een en zullen in het DB van de FUMO een extern financieel onderzoek bepleiten. Wij vinden het noodzakelijk om meer zicht te krijgen op de oorzaken van deze kostenstijging Tevens zal deze trend van almaar stijgende kosten moeten worden omgebogen in een dalende lijn, zoals in het bedrijfsplan afgesproken. begroting voor 2015 niet acceptabel vinden. De conclusie dat de provinciale bijdrage bij een gelijkblijvende inzet in 2015 met ruim bezit. Wij Verwijzen naar de inhoud van deze stukken. De stukken met betrekking tot deze begroting zijn tegelijk met deze toelichtende brief in uw 9. De ontwerpbegroting van de FUMO voor Vrij te geven zou stijgen ten opzichte van de bijdrage in 2014 leidt ertoe dat wij de concept Voor het restant tekort voor 2014 zullen wij bij de tweede Berap een verzoek doen dekking van de provinciale bijdrage aan de FUMO.. Wij zullen daarom ook onderzoeken of er intern nog andere mogelijkheden zijn voor de van de eenmalig middelen zal nog een aanvullend budget nodig zijn. Voor het jaar 2014 is nu een tekort geraamd van Met de inzet van het restant rj)

9 meerjarenbegroting zo spoedig mogelijk wordt opgesteld. de ontwikkelingen. Een PS voorstel is pas aan de orde als de begroting voor 2015 is schetsen. Wij stellen daarom voor om u de komende tijd steeds per brief te informeren over Gezien alle onzekere factoren is er nog geen basis om al een bestendig toekomstbeeld te meerjarig zicht is op de kosten. Wij zullen er eveneens bij de FUMO op aandringen dat de vastgesteld en er een goedgekeurde meerjarenbegroting voor handen is, zodat er werkelijk 10. Het vervolg 1 1 den Berg, secretaris Staten van Fryslân, -9 9 Ons ke1nerk:

Onderwerp Ontwerpbegroting 2018 FUMO

Onderwerp Ontwerpbegroting 2018 FUMO Onderwerp Portefeuillehouder Siebenga Datum collegebesluit 14 maart 2017 Opsteller Akke Cloo Registratie GF17.20019 Agendapunt 10 Voorstel 1. De zienswijze over de begroting 2018 van de FUMO zoals verwoord

Nadere informatie

Onderwerp Begroting FUMO 2017

Onderwerp Begroting FUMO 2017 Onderwerp Begroting FUMO 2017 Portefeuillehouder Siebenga Datum collegebesluit 12 april 2016 Opsteller mevrouw M.N. de Vries Registratie GF16.20039 Agendapunt 7 Voorstel 1. De zienswijze zoals verwoord

Nadere informatie

Verleden, heden en toekomst FUMO. Oorsprong en basis RUD vorming in Nederland Landelijk beeld De RUD in Fryslân FUMO

Verleden, heden en toekomst FUMO. Oorsprong en basis RUD vorming in Nederland Landelijk beeld De RUD in Fryslân FUMO Verleden, heden en toekomst FUMO Oorsprong en basis RUD vorming in Nederland Landelijk beeld De RUD in Fryslân FUMO Oorsprong RUD vorming Diverse rampen / incidenten in Nederland, diverse rapporten De

Nadere informatie

Rm mziz/wlimburg. Begrotingswijziging Programmabegroting RUD Zuid-Limburg. Meerjarenraming

Rm mziz/wlimburg. Begrotingswijziging Programmabegroting RUD Zuid-Limburg. Meerjarenraming Rm mziz/wlimburg -o Begrotingswijziging Programmabegroting 2017 Meerjarenraming 2018-2021 RUD Zuid-Limburg R < mzh/v/limburg Inhoud A. inleiding 3 B. Beheer van de RUD Zuid-Limburg 3 C. Financieel 3 C.1

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 31 mei Voorstel van : college van burgemeester en wethouders

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 31 mei Voorstel van : college van burgemeester en wethouders GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 31 mei 2016 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Concept begroting ODBN 2017 Samenvatting De gemeente Boekel werkt op diverse beleidsgebieden

Nadere informatie

Omgevingsdienst Midden- en West- Brabant: bedrijfsplan en GR. Raadsinformatieronde 4 oktober 2012

Omgevingsdienst Midden- en West- Brabant: bedrijfsplan en GR. Raadsinformatieronde 4 oktober 2012 Omgevingsdienst Midden- en West- Brabant: bedrijfsplan en GR Raadsinformatieronde 4 oktober 2012 Opbouw en toelichting Achtergrond Bedrijfsplan Gevolgen gemeente Drimmelen GR Vervolg OMWB: achtergrond

Nadere informatie

Liquidatieplan Servicebureau De Friese Wouden

Liquidatieplan Servicebureau De Friese Wouden Servicebureau De Friese Wouden Liquidatieplan Servicebureau De Friese Wouden Datum : 30-09-2013 Kenmerk : 13-0192/JH Opbouw liquidatieplan 1. Algemeen 2. Uitgangspunten liquidatie gemeenschappelijke regeling

Nadere informatie

Oplegnotitie Begroting 2013, 2014 en meerjarenbegroting RUD Zuid Limburg Registratiekenmerk Gemeenteblad nr. 61

Oplegnotitie Begroting 2013, 2014 en meerjarenbegroting RUD Zuid Limburg Registratiekenmerk Gemeenteblad nr. 61 Oplegnotitie Begroting 2013, 2014 en meerjarenbegroting 2015-2017 RUD Zuid Limburg Registratiekenmerk 437126 Gemeenteblad nr. 61 Rol van de raad De raad krijgt dit raadsvoorstel voorgelegd omdat de raad

Nadere informatie

Het verhaal van de FUMO

Het verhaal van de FUMO Het verhaal van de FUMO Waarom zijn er omgevingsdiensten? Diverse rampen en incidenten in Nederland Rapport commissie Mans Verbetering uitvoering VTH-taken Snelle uniforme procedures Kostenbesparing Packagedeal

Nadere informatie

Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant Spoorlaan 181 5038 CB Tilburg Postbus 75 5000 AB Tilburg

Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant Spoorlaan 181 5038 CB Tilburg Postbus 75 5000 AB Tilburg Geachte griffiers, Bijgaand de presentatie van de bijeenkomsten die op 6, 13 en 20 april jl. zijn gehouden voor de raads- en statenleden in respectievelijk Tilburg, Oosterhout en Roosendaal. Wij verzoeken

Nadere informatie

Doetinchem, 18 juni Begroting Erfgoedcentrum ECAL ALDUS VASTGESTELD 26 JUNI 2014

Doetinchem, 18 juni Begroting Erfgoedcentrum ECAL ALDUS VASTGESTELD 26 JUNI 2014 Aan de raad AGENDAPUNT 8.4.b Begroting 2015-2018 Erfgoedcentrum ECAL ALDUS VASTGESTELD 26 JUNI 2014 Voorstel: 1. Kennisnemen van de concept-programmabegroting van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers

Nadere informatie

Indicatieve begroting Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant

Indicatieve begroting Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant Indicatieve begroting Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant Status Deze indicatieve begroting is bestemd voor de colleges van de deelnemers aan de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant. Het doel is

Nadere informatie

AB-Besluit AB RUD NHN. Aan: Datum vergadering: 8 maart C. van den Tempel (controller) Actualisatie Begroting e Begrotingswijziging 2018

AB-Besluit AB RUD NHN. Aan: Datum vergadering: 8 maart C. van den Tempel (controller) Actualisatie Begroting e Begrotingswijziging 2018 AB-Besluit Aan: Datum vergadering: Auteur: Onderwerp: AB RUD NHN 8 maart 2018 C. van den Tempel (controller) Actualisatie Begroting 2018 1 e Begrotingswijziging 2018 Agendapunt: 8 Aanleiding: In de algemene

Nadere informatie

Toelichting op begrotingswijzigingen 2015

Toelichting op begrotingswijzigingen 2015 22 apr 2015/0015 Toelichting op begrotingswijzigingen 2015 (omgevingsdienst regio Utrecht Algemeen Er hebben zich inmiddels (structurele) materiële wijzigingen voorgedaan die nopen tot een aanpassing van

Nadere informatie

In de bijlage is de presentatie opgenomen die is getoond tijdens de raden- en Statenbijeenkomsten van 12 en 17 april 2018.

In de bijlage is de presentatie opgenomen die is getoond tijdens de raden- en Statenbijeenkomsten van 12 en 17 april 2018. Geachte raadsleden en Statenleden, In de bijlage is de presentatie opgenomen die is getoond tijdens de raden- en Statenbijeenkomsten van 12 en 17 april 2018. Met vriendelijke groet, Martine Breur Secretaresse

Nadere informatie

Consequenties. Afbouw Wabo-takenpakket. Westerwolde

Consequenties. Afbouw Wabo-takenpakket. Westerwolde Consequenties Afbouw Wabo-takenpakket Westerwolde Opsteller: projectgroep Bouwtaken Westerwolde Datum: 1 september 2017 2 Inhoud 1. INLEIDING... 4 1.1 AANLEIDING... 4 1.2 DOELSTELLING... 4 1.3 WERKWIJZE...

Nadere informatie

Ontwerpbegroting Vixia 2014

Ontwerpbegroting Vixia 2014 Ontwerpbegroting Vixia 2014 Gemeentebladnummer: 2013/30 2013/6568 Vergaderdatum: 27 juni 2013 Agendapunt: Portefeuillehouder Dhr. P. Hovens Steller M. Meurkens Aan de Raad Voorstel: 1. Kennisnemen van

Nadere informatie

GEMEENTE HOOGEVEEN. Voorstel voor burgemeester en wethouders. Onderwerp: Conceptbegroting GGD Drenthe 2010-2013

GEMEENTE HOOGEVEEN. Voorstel voor burgemeester en wethouders. Onderwerp: Conceptbegroting GGD Drenthe 2010-2013 Onderwerp: Conceptbegroting GGD Drenthe 2010-2013 Voorgesteld besluit: 1. Kennis nemen van bijgaande concept Beleidsbegroting 2010-2013 van de GGD Drenthe van 27 maart 2009. 2. De Raad adviseren om de

Nadere informatie

gemeente Leek Omgevingsdienst Groningen Postbus AB VEENDAM Geachte heer, mevrouw,

gemeente Leek Omgevingsdienst Groningen Postbus AB VEENDAM Geachte heer, mevrouw, 0117 gemeente Leek Omgevingsdienst Groningen Postbus 97 9640 AB VEENDAM Registratienummer: 2018003670 Onderwerp: Ontwerpbegroting 2019 Contactpersoon: mevrouw N. Abramjan Leek, 28 mei 2018 Geachte heer,

Nadere informatie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 1 mei 2018 Blad : 1 van 5

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 1 mei 2018 Blad : 1 van 5 Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 549215 Programma : Wonen & Ruimte Commissie : Ruimte Portefeuillehouder: Wethouder mr. N.P.L.M. Doesburg

Nadere informatie

Is achteraf meetbaar of de doelstellingen gehaald zijn? Ja, de doelstellingen voor 2017 via het jaardocument 2017.

Is achteraf meetbaar of de doelstellingen gehaald zijn? Ja, de doelstellingen voor 2017 via het jaardocument 2017. il gemeente BrUnSSlilTI IP Oplegnotitie Regionale Uitvoeringsdienst Zuid Limburg; zienswijze op voorlopig jaardocument 2015 en concept-begroting 2017 en meerjarenbegroting 2018-2021. Brief nr.19. Registratiekenmerk

Nadere informatie

KAPELLE. begrotingswijziging 2014 zijn de uitkomsten van de 1 e financiële rapportage 2014 verwerkt.

KAPELLE. begrotingswijziging 2014 zijn de uitkomsten van de 1 e financiële rapportage 2014 verwerkt. DE O M G E V I N G S D I E N S T VOOR EEN SCHOON EN VEILIG ZEELAND VA 2014.07892 2 5 JUNI 2014 cl uw kenmerk: - gemeenteraad Kapelle mevrouw J.J.M.M. Chamalaun Postbus 79 4421 AA KAPELLE '7rmr, Kir. 01

Nadere informatie

B2014/u186 Portefeuillehouder/Aandachtsveldhouder W. Stegeman M.J.L.A. Langeslag- Linssen Opsteller/indiener

B2014/u186 Portefeuillehouder/Aandachtsveldhouder W. Stegeman M.J.L.A. Langeslag- Linssen Opsteller/indiener Voorstel Algemeen bestuur Vergaderdatum 2 juli 2014 Onderwerp Begroting 2015 en meerjarenraming 2016-2018 GBLT Agendapunt 11 Kenmerk B2014/u186 Portefeuillehouder/Aandachtsveldhouder W. Stegeman M.J.L.A.

Nadere informatie

Onderwerp Besluitvorming uitkomsten bezuinigingstaakstelling en uitkomsten reorganisatie ICO

Onderwerp Besluitvorming uitkomsten bezuinigingstaakstelling en uitkomsten reorganisatie ICO Aan de gemeenteraad Agendapunt Roden, 21 juli 2005 Onderwerp Besluitvorming uitkomsten bezuinigingstaakstelling en uitkomsten reorganisatie ICO Voorstel Akkoord gaan met: op termijn opheffen. 2. Per 1

Nadere informatie

Nr: Schipluiden: 23 maart Onderwerp: Gemeenschappelijke Regeling en Bedrijfsplan Omgevingsdienst Haaglanden.

Nr: Schipluiden: 23 maart Onderwerp: Gemeenschappelijke Regeling en Bedrijfsplan Omgevingsdienst Haaglanden. Nr: 2012-03-10 Schipluiden: 23 maart 2012 Onderwerp: Gemeenschappelijke Regeling en Bedrijfsplan Omgevingsdienst Haaglanden Aan de Raad Wat willen we bereiken? Wij willen toetreden tot de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Simpelveld. Advies aan burgemeester en wethouders. Onderwerp: jaarstukken 2014. gemeente. Behandelend ambtenaar:

Simpelveld. Advies aan burgemeester en wethouders. Onderwerp: jaarstukken 2014. gemeente. Behandelend ambtenaar: Advies aan burgemeester en wethouders gemeente Simpelveld Datum advies: 6 mei 2015 Financiële consequenties: Afdeling: Bedrijfsvoering Zaakkenmerk: 47584 Openbare besluitenlijst: ja Behandelend ambtenaar:

Nadere informatie

Datum: 3 september Status: Memo

Datum: 3 september Status: Memo Aan: Bestuur Noordelijk Belastingkantoor Datum: 3 september 2018 Cc: [CarbonCopy] Van: Daniël Huisman Onderwerp: Eindafrekening incidentele kosten Status: Openbaar Memo Inleiding Het doel van deze memo

Nadere informatie

Vergadernotitie voor de Drechtraad van 18 juni 2008

Vergadernotitie voor de Drechtraad van 18 juni 2008 bijlage 10 Vergadernotitie voor de Drechtraad van 18 juni 2008 Onderwerp Begrotingswijziging 2008 Service Centrum Drechtsteden agendapunt 10 datum 19 mei 2008 steller J. van Dijk doorkiesnummer 078 6398513

Nadere informatie

Bijlage D Raads- en statenvoorstel 1 en besluit GR RUD LN

Bijlage D Raads- en statenvoorstel 1 en besluit GR RUD LN Bijlage D Raads- en statenvoorstel 1 en besluit GR RUD LN 1 T.b.v. het statenvoorstel moet daar waar Raad is opgenomen dit vervangen worden door Provinciale Staten, daar waar het college van burgemeesters

Nadere informatie

Voorgenomen wijziging Gemeenschappelijke Regeling RUD NHN

Voorgenomen wijziging Gemeenschappelijke Regeling RUD NHN AB-Besluit Aan: AB RUD NHN Datum vergadering: 15 mei 2015 (Schriftelijke ronde) Auteur: Onderwerp: Damir Štajcer Voorgenomen wijziging Gemeenschappelijke Regeling RUD NHN Agendapunt: -- Aanleiding / Kern

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Sinds de behandeling in het kabinet wordt de term Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) gehanteerd.

gemeente Eindhoven Sinds de behandeling in het kabinet wordt de term Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) gehanteerd. gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 12R5082 12bst01807 Beslisdatum B&W 30 oktober 2012 Dossiernummer 12.44.351 RaadsvoorstelOprichting Regionale Uitvoeringsdienst (RUD): toestemming verlenen tot

Nadere informatie

Samenwerking Maasgouw, Echt-Susteren, Roerdalen. Presentatie commissies Maasgouw, Echt-Susteren, Roerdalen 29 augustus, 3 september 2012

Samenwerking Maasgouw, Echt-Susteren, Roerdalen. Presentatie commissies Maasgouw, Echt-Susteren, Roerdalen 29 augustus, 3 september 2012 Samenwerking Maasgouw, Echt-Susteren, Roerdalen Presentatie commissies Maasgouw, Echt-Susteren, Roerdalen 29 augustus, 3 september 2012 1 MER-samenwerking Agenda Aanleiding Doelen Uitgangspunten Succesfactoren

Nadere informatie

Eerste bestuursrapportage 2014 gemeente Mill en Sint Hubert, pagina 1

Eerste bestuursrapportage 2014 gemeente Mill en Sint Hubert, pagina 1 Bestuursrapportage 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2 Financiële samenvatting 3 3. Programma s 4 3.1 Programma 1: Dienstverlening, veiligheid en bestuur 4 3.2 Programma 2 Openbare ruimte 6 3.3 Programma

Nadere informatie

RUD Zuid-Limburg. Bijlage 8: Reg. Nr. Z INT Z INT Naam Gemeenschappelijke

RUD Zuid-Limburg. Bijlage 8: Reg. Nr. Z INT Z INT Naam Gemeenschappelijke Z.12161 INT.12927 Bijlage 8: Reg. Nr. Z.12161 INT.12927.7 Naam Gemeenschappelijke Regeling Doel van GR Verantwoordelijke portefeuillehouder AB-leden gemeente Nuth (Ontwerp)Jaarrekening 2015 (Ontwerp)Begroting

Nadere informatie

OPLEGNOTITIE. VERGADERING VAN : Algemeen Bestuur FUMO B-agenda DATUM : 11 februari 2013 AGENDAPUNT : 3. Keuze inbestedingspartner FUMO

OPLEGNOTITIE. VERGADERING VAN : Algemeen Bestuur FUMO B-agenda DATUM : 11 februari 2013 AGENDAPUNT : 3. Keuze inbestedingspartner FUMO 3 OPLEGNOTITIE VERGADERING VAN : Algemeen Bestuur FUMO B-agenda DATUM : 11 februari 2013 AGENDAPUNT : 3 ONDERWERP STATUS : Keuze inbestedingspartner FUMO : Ter behandeling / informatie / goedkeuring Keuze

Nadere informatie

1 e Begrotingswijziging ODRA 2016

1 e Begrotingswijziging ODRA 2016 1 e Begrotingswijziging ODRA 2016 1.0 Inleiding Hierbij treft u de gewijzigde begroting aan voor het jaar 2016. De begroting is op een aantal punten gewijzigd. De wijziging met toelichting treft u hieronder

Nadere informatie

1. Inleiding Samenvatting: Begroting Financiële tussenstand Toelichting op Financiële Tussenstand...

1. Inleiding Samenvatting: Begroting Financiële tussenstand Toelichting op Financiële Tussenstand... Financiële Najaarsrapportage 2014 Inhoud 1. Inleiding.... 2 2. Samenvatting:... 3 3. Begroting... 5 4. Financiële tussenstand... 6 5. Toelichting op Financiële Tussenstand... 7 LASTEN... 7 1. Personeelskosten

Nadere informatie

ANNOTATIE AB1724. Algemeen: Vergadering: AB Datum vergadering: 22 september Agendapunt: 3 Onderwerp: Toekomst APV taken en bijzondere wetten

ANNOTATIE AB1724. Algemeen: Vergadering: AB Datum vergadering: 22 september Agendapunt: 3 Onderwerp: Toekomst APV taken en bijzondere wetten Algemeen: AB1724 ANNOTATIE Vergadering: AB Datum vergadering: 22 september 2017 Agendapunt: 3 Onderwerp: Toekomst APV taken en bijzondere wetten Opsteller: Evert Bovens Datum: 7-9-2017 Doel van agendering:

Nadere informatie

B. Verkleinen takenpakket Provincie Zuid-Holland

B. Verkleinen takenpakket Provincie Zuid-Holland Aanbiedingsformulier voor AB Bijlage bij agendapunt 3 Datum 14 maart 2016 Onderwerp Eerste begrotingswijziging 2016 Verseon: 2015015836 Vertrouwelijk Nee Doel van agendering Besluitvormend Toelichting

Nadere informatie

Advies. Begroting 201G Gemeenschappel üke Regel i ng GGD Gelderland- Zuid. mesen. Gemeente Nijmegen. Gt.ir8ßH. Peggy van Gemert RA/AA

Advies. Begroting 201G Gemeenschappel üke Regel i ng GGD Gelderland- Zuid. mesen. Gemeente Nijmegen. Gt.ir8ßH. Peggy van Gemert RA/AA Advies Begroting 201G Gemeenschappel üke Regel i ng GGD Gelderland- Zuid Gt.ir8ßH mesen Gemeente Nijmegen Peggy van Gemert RA/AA Marcel Meier AA Adviesfunctie Gemeenschappelijke Regelingen September 2015

Nadere informatie

AAN DE AGENDACOMMISSIE

AAN DE AGENDACOMMISSIE AAN DE AGENDACOMMISSIE Agenda: 01-02-2018 Franeker, 10-1-2018 Onderwerp Herziene begroting 2018 Dienst SoZaWe Portefeuillehouder Wethouder B. Tol Steller T. Osinga-van der Zee, t.osinga@waadhoeke.nl Beoogd

Nadere informatie

Beslispunten in te stemmen met de ontwerpbegroting van Servicepunt71 en het Algemeen Bestuur van Servicepunt71 overeenkomstig te informeren.

Beslispunten in te stemmen met de ontwerpbegroting van Servicepunt71 en het Algemeen Bestuur van Servicepunt71 overeenkomstig te informeren. OPENBAAR Adviseur: F.P.M. Smit (DIR, tst. 870) Portefeuillehouder: E. van Oortmerssen - Schutte 11.08196 1 ADVIESNOTA Raadsvergadering d.d. 27 oktober 2011 Voorstel nr. 103/11 Programma en product 5.8

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 23 januari Voorstel van : college van burgemeester en wethouders. Onderwerp : Kadernota ODBN 2019

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 23 januari Voorstel van : college van burgemeester en wethouders. Onderwerp : Kadernota ODBN 2019 GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 23 januari 2018 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Kadernota ODBN 2019 Samenvatting De gemeente Boekel werkt op diverse beleidsgebieden

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.0754 B.18.0754 Landgraaf, 24 april 2018 ONDERWERP: ontwerpbegroting 2019 en meerjarenraming 2019-2023 BsGW Raadsvoorstelnummer:

Nadere informatie

Bestuur. Onderwerp: Begroting 2019 en MJR Het Bestuur besluit. Vergadering d.d Agendapunt 5

Bestuur. Onderwerp: Begroting 2019 en MJR Het Bestuur besluit. Vergadering d.d Agendapunt 5 Bestuur Onderwerp: Begroting 2019 en MJR 2020-2022 Vergadering d.d. 28-05-2018 Agendapunt 5 Status Opgesteld door Afgestemd met Routering stuk Besluitvormend Marco Bos MT Noordelijk Belastingkantoor /

Nadere informatie

Voorstel begrotingswijziging september 2018 (BBV)

Voorstel begrotingswijziging september 2018 (BBV) 1 Voorstel begrotingswijziging 2018 september 2018 (BBV) 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Soorten begrotingswijzigingen... 4 Samenvatting begrotingswijzigingen... 4 Indeling programmabegroting... 6 Programma

Nadere informatie

A.S. Wedzinga raad00386

A.S. Wedzinga raad00386 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email A.S. Wedzinga 040-2083573 swe@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp 12raad00386 Gemeenschappelijke Regeling Regionale Uitvoeringsdienst

Nadere informatie

RUD GRONINGEN - Samen werken aan kwaliteit - Informatiebijeenkomst raadsleden Westerkwartier- en BMW-gemeenten 24 september 2012

RUD GRONINGEN - Samen werken aan kwaliteit - Informatiebijeenkomst raadsleden Westerkwartier- en BMW-gemeenten 24 september 2012 RUD GRONINGEN - Samen werken aan kwaliteit - Informatiebijeenkomst raadsleden Westerkwartier- en BMW-gemeenten 24 september 2012 Even voorstellen Dick Bresser Programma- en projectleider provincie Groningen

Nadere informatie

Begrotingswijziging Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe 2019

Begrotingswijziging Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe 2019 Begrotingswijziging Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe Aldus vastgesteld in de vergadering van het algemeen bestuur d.d. Voorzitter Secretaris INHOUDSOPGAVE 1. VOORWOORD/SAMENVATTENDE INLEIDING... 3 2.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 2.Wat willen we bereiken?

Raadsvoorstel. 2.Wat willen we bereiken? Raadsvoorstel Agendanr: CS5 Kenmerk: 15-0120932 Datum collegevergadering: 26 mei 2015 Onderwerp: jaarverslag en jaarrekening 2014 en de concept meerjarenbegroting 2016-2019 van Baanbrekers 0.Samenvatting:

Nadere informatie

: Omgevingsdienst Groningen: Stand van zaken en ontwerpprogrammabegroting

: Omgevingsdienst Groningen: Stand van zaken en ontwerpprogrammabegroting Raadsvoorstel Raadsvergadering d.d. : 24 september 2013 Agendapunt : 7 Portefeuillehouder Onderwerp : dhr. H.W. van Gelder : Omgevingsdienst Groningen: Stand van zaken en ontwerpprogrammabegroting 2013

Nadere informatie

Voorstel begrotingswijziging maart 2017

Voorstel begrotingswijziging maart 2017 Voorstel begrotingswijziging maart 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Soorten begrotingswijzigingen... 4 Samenvatting begrotingswijzigingen... 4 Indeling programmabegroting... 6 Programma 1: Heffen... 7 Programma

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *18.0005455* 18.0005455 Raadsvergadering: 14-6-2018 Voorstel: 5.43 Agendapunt: 10 Onderwerp Ontwerp jaarstukken 2017 en ontwerpbegroting 2019 RUD NHN Datum

Nadere informatie

1 e Begrotingswijziging 2015

1 e Begrotingswijziging 2015 1 e Begrotingswijziging 2015 1.0 Inleiding Hierbij treft u de gewijzigde begroting aan voor het jaar 2015. De begroting is op een aantal punten gewijzigd. De wijziging met toelichting treft u hieronder

Nadere informatie

ODRU op Orde. Stand van zaken 1 juli 2014

ODRU op Orde. Stand van zaken 1 juli 2014 ODRU op Orde Stand van zaken 1 juli 2014 Aanloop naar de crisis (1) Fusie Milieudiensten NWU en ZOU op 1 juli 2012 aansluitend doorontwikkeling naar 1 RUD Utrecht, waarbij ODRU (14/15 gemeenten) de romp

Nadere informatie

Onderwerp Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht

Onderwerp Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 7 juli 2016 Agendanummer : Datum : 17 mei 2016 Onderwerp Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Aan de leden van de raad,

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *18.0005455* 18.0005455 Raadsvergadering: 14-6-2018 Voorstel:.. Agendapunt:.. Onderwerp Ontwerp jaarstukken 2017 en ontwerpbegroting 2019 RUD NHN Sector

Nadere informatie

Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord

Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord Factsheet Verbonden partij Naam Vestigingsplaats Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord Postbus 2095 Hoorn 1620 EB TAKEN Doelstelling Keuzemogelijkheden Het doel van het samenwerkingsverband:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad,

Raadsvoorstel. Aan de raad, Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 765996 De heer H. ter Heegde, burgemeester Zienswijze indienen over de jaarstukken 2017 en de ontwerpbegroting 2019 Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek

Nadere informatie

Bijdrage VKP raadsvergadering 3 juli 14:

Bijdrage VKP raadsvergadering 3 juli 14: Bijdrage VKP raadsvergadering 3 juli 14: Raadsagendapunt 10: Begroting CGM 2015: Pagina 2. Voorstel: besluit punt 2: De extra lasten, 237.633,- structureel, worden in de kadernota 2015 opgenomen. Om welk

Nadere informatie

Datum: 24 augustus 2012 Nummer raadsnota: BI Onderwerp: Aangaan Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant

Datum: 24 augustus 2012 Nummer raadsnota: BI Onderwerp: Aangaan Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant NOTA VOOR DE RAAD Datum: 24 augustus 2012 Nummer raadsnota: BI.0120066 Onderwerp: Aangaan Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant Portefeuillehouder: Peters Bijlagen: 1. Tekst

Nadere informatie

Bijlage 2: Impactanalyse gemeente Leiderdorp voor SSC Leidse Regio. Context

Bijlage 2: Impactanalyse gemeente Leiderdorp voor SSC Leidse Regio. Context Bijlage 2: Impactanalyse gemeente Leiderdorp voor Leidse Regio Context Het Bedrijfsplan Leidse Regio (hierna ) bevat berekeningen van de benodigde middelen voor het. Deze worden uitgewerkt in een begroting

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel

Raadsvoorstel. Aan de raad, Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 67285 De heer drs. C.H. Boland, wethouder Vaststellen Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Gooise Meren

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.19.0701 *B.19.0701* Landgraaf, 8 april 2019 ONDERWERP: Begroting 2020 Veiligheidsregio Zuid-Limburg PROGRAMMA 2. Veiligheid

Nadere informatie

LANDELIJK SOCIAAL BELEIDSKADER REGIONALE UITVOERINGSDIENSTEN OMGEVINGSRECHT

LANDELIJK SOCIAAL BELEIDSKADER REGIONALE UITVOERINGSDIENSTEN OMGEVINGSRECHT LANDELIJK SOCIAAL BELEIDSKADER REGIONALE UITVOERINGSDIENSTEN OMGEVINGSRECHT Artikel 1 Begripsbepalingen In deze overeenkomst wordt verstaan onder: a. SBK: het Landelijk Sociaal Beleidskader regionale uitvoeringsdiensten

Nadere informatie

: Politiewet 1993, artikel 44; Besluit financiën regionale politiekorpsen Relatie met andere circulaires EA96/U331

: Politiewet 1993, artikel 44; Besluit financiën regionale politiekorpsen Relatie met andere circulaires EA96/U331 Aan De Korpsbeheerders van de regionale politiekorpsen Bijlagen Uw kenmerk Ons kenmerk Datum Vijf EA96/U435 22 maart 1996 Inlichtingen bij Doorkiesnummer F. Pex 070 3026560 Onderwerp Departementsonderdeel

Nadere informatie

Routingformulier raadsvoorstel

Routingformulier raadsvoorstel GEMEENTE i/ Routingformulier raadsvoorstel Onderwerp BftW-ver gader ing Portefeuillehouder oprichting Omgevingsdienst Regio Nijmegen Henrie Janssen \ ř P.J.M. de Klein 1. Toestemming te verlenen tot het

Nadere informatie

ADDENDUM KADERBRIEF 2015 INZAKE HERZIENE MEERJARENBEGROTING 2015-2018 + OMBUIGINGSOPERATIE GEMEENTE TUBBERGEN

ADDENDUM KADERBRIEF 2015 INZAKE HERZIENE MEERJARENBEGROTING 2015-2018 + OMBUIGINGSOPERATIE GEMEENTE TUBBERGEN ADDENDUM KADERBRIEF 2015 INZAKE HERZIENE MEERJARENBEGROTING 2015-2018 + OMBUIGINGSOPERATIE GEMEENTE TUBBERGEN Definitieve versie 12-08-2014 Addendum Kaderbrief 2015 gemeente Tubbergen definitieve versie

Nadere informatie

Documenten GR Uitvoeringsorganisatie Jeugdzorg IJsselland

Documenten GR Uitvoeringsorganisatie Jeugdzorg IJsselland Documenten GR Uitvoeringsorganisatie Jeugdzorg IJsselland Aan: Gemeenteraden Van: Bestuur GR 21 april 2015 Pagina 1 van 22 Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1 Formele kaders GR jaarrekening en begroting... 3

Nadere informatie

Begroting Het Baken Almere Begroting Pagina 1 van 5

Begroting Het Baken Almere Begroting Pagina 1 van 5 Pagina 1 van 5 De begroting 2014 sluit met een voordelig saldo van 40.000. In de begroting 2014 is een taakstelling van circa 1,2 miljoen opgenomen waarvan een bedrag van circa 0,9 miljoen concreet ingevuld

Nadere informatie

rd) provinsje fryslân provincie fryslân Provinciale Staten van Fryslan t.a.v. de Statenfractie V\ID Tweebaksmarkt 52 8911 KZ LEEUWARDEN

rd) provinsje fryslân provincie fryslân Provinciale Staten van Fryslan t.a.v. de Statenfractie V\ID Tweebaksmarkt 52 8911 KZ LEEUWARDEN Provinciale Staten van Fryslan t.a.v. de Statenfractie V\ID Tweebaksmarkt 52 8911 KZ LEEUWARDEN provinsje fryslân provincie fryslân postbus 20120 8900 hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (058) 292

Nadere informatie

1 e HERZIENING BEGROTING Omgevingsdienst Brabant Noord

1 e HERZIENING BEGROTING Omgevingsdienst Brabant Noord 1 e HERZIENING BEGROTING 2017 Omgevingsdienst Brabant Noord 1. ALGEMEEN 1.1 Algemene uitgangspunten Op basis van de meest actuele ontwikkelingen is de op een aantal onderdelen bijgesteld. Bij de herziening

Nadere informatie

F. Buijserd voorzitter

F. Buijserd voorzitter Directie nieuwkoop Het Dagelijks Bestuur van Holland Rijnland Postbus 558 2300 AN LEIDEN uw brief/kenmerk datum 19 februari 2016 registratienummer G 16.0177 behandeld door Koos Alebregtse betreft Herziene

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VII- 20 IBR 23 april 2012 Beleidsplan, begroting 2013 en meerjarenraming Brandweer Zuid-Limburg 846

agendanummer afdeling Simpelveld VII- 20 IBR 23 april 2012 Beleidsplan, begroting 2013 en meerjarenraming Brandweer Zuid-Limburg 846 Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VII- 20 IBR 23 april 2012 onderwerp Beleidsplan, begroting 2013 en meerjarenraming Brandweer Zuid-Limburg 846 zaakkenmerk Inleiding Op grond van de Wet op de

Nadere informatie

Zeeland. Provincie. Gedeputeerde Staten. Voorzitter van Provinciale Staten T.a.v. de Statengriffie. Middelburg, 26 september Geachte voorzitter,

Zeeland. Provincie. Gedeputeerde Staten. Voorzitter van Provinciale Staten T.a.v. de Statengriffie. Middelburg, 26 september Geachte voorzitter, 17020519 Gedeputeerde Staten Provincie Zeeland Voorzitter van Provinciale Staten T.a.v. de Statengriffie onderwerp wijziging begroting 2018 van de RUD Zeeland kenmerk 17020206 behandeld door E.IVI. Janse

Nadere informatie

Het dagelijks bestuur van de ODWH over het onder I. genomen besluit te informeren.

Het dagelijks bestuur van de ODWH over het onder I. genomen besluit te informeren. Voordracht aan Provinciale Staten Van commissie Bestuur en Middelen Vergadering Juni 2016 Onderwerp Zienswijze Provinciale Staten op de begroting 2017 Omgevingsdienst West-Holland (ODWH) Nummer 6891 1

Nadere informatie

Gelet op: artikel 33 van de gemeenschappelijke regeling omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid

Gelet op: artikel 33 van de gemeenschappelijke regeling omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid Voordracht aan Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten Vergaderdatum Juni 2011 Nummer 6352 Onderwerp Zienswijze Provinciale Staten over ontwerp programmabegroting 2012 Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.0627 B.18.0627 Landgraaf, 10 april 2018 ONDERWERP: Zienswijze begroting 2019 Veiligheidsregio Zuid-Limburg Raadsvoorstelnummer:

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.15.0625 B.15.0625 Landgraaf, 1 april 2015 ONDERWERP: Zienswijze ontwerp begroting 2016 BsGW Raadsvoorstelnummer: 24 PROGRAMMA

Nadere informatie

3. Beoogd resultaat Vaststellen van de concept begrotingen 2018 van Wedeka bedrijven en de EMCO-groep.

3. Beoogd resultaat Vaststellen van de concept begrotingen 2018 van Wedeka bedrijven en de EMCO-groep. *17.01409* VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Behandelend ambtenaar: J. Wolters Afdeling/cluster: / Telefoonnr.: 0591-535472 Portefeuillehouder: J.F.A. Alberts Registratienummer: 17.01409 Onderwerp: Jaarstukken

Nadere informatie

Raadsvoorstel Zaak :

Raadsvoorstel Zaak : Zaak : 00509545 Onderwerp Portefeuillehouder Mevrouw drs. M. Mulder Datum raadsvergadering 27 juni 2017 Samenvatting Het Dagelijks Bestuur (DB) van Baanbrekers heeft de geactualiseerde begroting 2017,

Nadere informatie

Agendapunt voor de vergadering van het dagelijks bestuur RUD Drenthe 11 april 2016

Agendapunt voor de vergadering van het dagelijks bestuur RUD Drenthe 11 april 2016 Agendapunt voor de vergadering van het dagelijks bestuur RUD Drenthe 11 april 2016 Datum: 3 maart 2016 Opsteller: Johan Vogelaar, directeur RVD Drenthe Openbaar Advies van de Raad van Opdrachtgevers uit

Nadere informatie

Het dagelijks bestuur van de DCMR Milieudienst Rijnmond over het onder I. genomen besluit te informeren.

Het dagelijks bestuur van de DCMR Milieudienst Rijnmond over het onder I. genomen besluit te informeren. Voordracht aan Provinciale Staten Van commissie Bestuur en Middelen Vergadering Juni 2016 Nummer Onderwerp Zienswijze Provinciale Staten op de begroting 2017 DCMR Milieudienst Rijnmond 1 Ontwerpbesluit

Nadere informatie

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord.

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord. GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 6 juni 2017 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 24 oktober Onderwerp: Begrotingen 2008 van het Servicecentrum Drechtsteden (SCD), Sociaal Geografisch Bureau (SGB) en Belastingdienst

Nadere informatie

Raadsvoorstel Agendanummer 9. Onderwerp Ontwerpbegroting 2017 Gemeenschappelijke Regeling Samenwerking Kempengemeenten

Raadsvoorstel Agendanummer 9. Onderwerp Ontwerpbegroting 2017 Gemeenschappelijke Regeling Samenwerking Kempengemeenten Raadsvoorstel Agendanummer 9 Vergadering d.d. 24 mei 2016 Datum B&W 26 april 2016 Portefeuillehouder Alle collegeleden Document-nr 19-2016 Opsteller L. van der Heijden Onderwerp Ontwerpbegroting 2017 Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Beoogd effect Een adequate, professionele en efficiënte organisatie voor de gemeentelijke informatie- en communicatietechnologie.

Beoogd effect Een adequate, professionele en efficiënte organisatie voor de gemeentelijke informatie- en communicatietechnologie. Portefeuillehouder Datum raadsvergadering A.J. Gerritsen 26 januari 2012 Datum voorstel 13 december 2011 Agendapunt Onderwerp Samenwerking op het vlak van automatisering De raad wordt voorgesteld te besluiten:

Nadere informatie

Raads- en Statenledenbijeenkomst. Etten-Leur, 16 februari 2016

Raads- en Statenledenbijeenkomst. Etten-Leur, 16 februari 2016 Raads- en Statenledenbijeenkomst Etten-Leur, 16 februari 2016 Doel bijeenkomst Algemene inleiding over de OMWB Inzicht geven in de achtergrond van het financieel tekort Kennisniveau voor alle raads- en

Nadere informatie

Doetinchem, 15 juni 2018

Doetinchem, 15 juni 2018 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4 ALDUS VASTGESTELD 28 JUNI 2018 Gewijzigde begroting 2018 en meerjarenbegroting 2019-2022 GR Laborijn Te besluiten om: 1. Geen zienswijze in te dienen bij het dagelijks bestuur

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Aanbieding 3. Programma 1. Burger en Bestuur 4. Programma 2. Openbare orde en Veiligheid 5. Programma 6. Sport recreatie en landschap 6

Inhoudsopgave. Aanbieding 3. Programma 1. Burger en Bestuur 4. Programma 2. Openbare orde en Veiligheid 5. Programma 6. Sport recreatie en landschap 6 Inhoudsopgave Aanbieding 3 Programma 1. Burger en Bestuur 4 Programma 2. Openbare orde en Veiligheid 5 Programma 6. Sport recreatie en landschap 6 Programma 7. Maatschappelijke ondersteuning 7 Programma

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de Raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de Raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : 31 mei 2016 Agendanummer : 14 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : J. (Jasper) Nieuwenhuizen : Bestuurs- en managementondersteuning : M. (Mark) Prijs Voorstel

Nadere informatie

Ontwikkelingen Regionale Uitvoeringsdienst Steenbergen, 13 maart 2012

Ontwikkelingen Regionale Uitvoeringsdienst Steenbergen, 13 maart 2012 gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg min ini ons kenmerk zaaknummer uw kenmerk uw brief van afdeling contactpersoon telefoonnr. bijlage(n) UM1202046 Ruimtelijke

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

AB 1621 ANNOTATIE. Agendapunt: 3e Onderwerp: Begrotingswijziging 2016 inclusief reactie op zienswijze 2016.

AB 1621 ANNOTATIE. Agendapunt: 3e Onderwerp: Begrotingswijziging 2016 inclusief reactie op zienswijze 2016. AB 1621 ANNOTATIE Vergadering: Algemeen Bestuur Datum vergadering: 14 oktober 2016 Agendapunt: 3e Onderwerp: Begrotingswijziging 2016 inclusief reactie op zienswijze 2016. Opsteller: Wim van Veelen Datum:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. !IL Gemeente Mook en Middelaar. Samenvatting. Voorstel om te besluiten

Raadsvoorstel. !IL Gemeente Mook en Middelaar. Samenvatting. Voorstel om te besluiten !IL Agendapuntnummer : Documentnummer : Raadsvergadering d.d. : Raadscommissie Commissie d.d. Programma Ondetwerp Portefeuillehouder : Bijlagen 12 juli 2017 Commissie Samenleving 28 juni 2017 Sociale en

Nadere informatie

documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel

documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel *Z01633AB306* documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel Onderwerp : Jaarrekening 2015 en begroting 2017 ODBN Datum college : 21 juni 2016 Portefeuillehouder : G.M.P. Stoffels Afdeling

Nadere informatie

Bijeenkomst gemeenteraden DEAL in het kader van de instelling van de RUD Groningen. 3 oktober 2012

Bijeenkomst gemeenteraden DEAL in het kader van de instelling van de RUD Groningen. 3 oktober 2012 Bijeenkomst gemeenteraden DEAL in het kader van de instelling van de RUD Groningen 3 oktober 2012 Programma 1. Opening 2. Presentatie Dick Bresser (Projectleider RUD Groningen) 3. Standpunt DEAL m.b.t.

Nadere informatie

Begroting 2016. 14 juli 2015

Begroting 2016. 14 juli 2015 Begroting 2016 14 juli 2015 Ter Hagestraat 9 5611 EG Eindhoven ( 040 244 18 74 www.zuidelijkerekenkamer.nl @ZuidRekenkamer KvK nr. 589 59 785 De Zuidelijke Rekenkamer is de gemeenschappelijke rekenkamer

Nadere informatie

26 maart 2015 Coos Rijsdijk

26 maart 2015 Coos Rijsdijk Raadsvoorstel Datum Raad Portefeuillehouder 26 maart 2015 Coos Rijsdijk Registratienummer BR1500017 Preventief toezicht van toepassing Nee Onderwerp Liquidatieplan Stadsregio Rotterdam Gevraagde beslissing

Nadere informatie

De raden van alle gemeenten in de provincie Limburg

De raden van alle gemeenten in de provincie Limburg De raden van alle gemeenten in de provincie Limburg Cluster FIN Behandeld J.G.G.M. Janssen Ons kenmerk Telefoon +31 43 389 72 38 Uw kenmerk Maastricht 20 maart 2018 Bijlage(n) Verzonden Onderwerp Aandachtspunten

Nadere informatie