3. INTERNATIONALE WERKSTAGES

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "3. INTERNATIONALE WERKSTAGES"

Transcriptie

1 3. INTERNATIONALE WERKSTAGES

2 3.1. CONCEPT Beroepsopleidingen moeten worden beschouwd als een middel om studenten de nodige theoretische en praktische kennis te bieden zodat ze op een flexibele en doeltreffende manier kunnen inspelen op de behoeften op de arbeidsmarkt. De opleidingen die worden gegeven in IVET scholen moeten daarom nauw aansluiten bij de gang van zaken in bedrijven en moeten worden gepland met het oog op de kennis die studenten moeten vergaren wat de theoretische en conceptuele basis betreft maar ook wat betreft installaties en technologieën. Op die manier gaan werkstages als activiteit die geen officiële baan invult een belangrijk deel uitmaken van het onderricht van studenten die deelnemen aan programma s voor beroepsopleidingen. Iemand die een werkstage uitvoert, mag nooit een openstaande betrekking invullen Stages in bedrijven zijn er tevens op gericht studenten in contact te brengen met de arbeidswereld en ze op die manier de mogelijkheid te bieden om hun persoonlijke en professionele onderwijstraject af te ronden met werkervaring in een echte productieomgeving. Men moet hierbij wel onthouden dat het overgrote deel van de studenten voor het eerst in aanraking komt met de arbeidswereld via deze werkstages in bedrijven. Daarom is het van cruciaal belang dat er een goede planning wordt opgesteld en dat er een goede coördinatie plaatsvindt tussen het hoofd van de IVET school en het hoofd van het bedrijf in kwestie. Het bedrijf bevindt zich buiten de IVET school en vervult daardoor een sleutelrol ze geven met name studenten de kans om de kennis die ze hebben opgedaan op basis van modules in de school toe te passen in een omgeving waar ze niet alleen werkzaam zijn in een echte, professionele werkomgeving, maar tegelijk een diepgaande kennis ontwikkelen van de beroepspraktijken. Tijdens het lopen van stages in bedrijven doen de studenten praktijkervaring op met technische uitrusting, voeren ze professionele taken uit in een echte werkomgeving met de gebruikelijke bepalende factoren, en leren ze een aantal vaardigheden op verschillende gebieden (uitrusting, organisatie van taken, samenwerken met anderen, enz.) die in vele gevallen enkel door werkstages in de echte bedrijfswereld kunnen worden verworven. Werkstages zijn gericht op twee belangrijke doelstellingen: Het afronden van vakbekwaamheden verworven in de IVET school (beroepskwalificatie). Studenten helpen bij het vinden van een job (beroepsintegratie).

3 Het moet worden benadrukt dat de werkstage een belangrijk onderdeel uitmaakt van de opleiding van studenten. Daarom is het noodzakelijk dat een systeem wordt geïmplementeerd waarbij kwalitatieve werkstages worden aangeboden in plaatselijke bedrijven met een eventuele uitbreiding naar internationale bedrijven aangezien deze laatste een extra meerwaarde bieden in het opleidingstraject DOELSTELLINGEN De werkstage vormt een essentieel onderdeel in de hele opleiding voor studenten in de beroepsrichting. De werkstage houdt het volgende in: De theoretische kennis die werd verworven in de IVET school, verbeteren en verfijnen. Praktijkervaring voor studenten in een echte productieomgeving. Studenten krijgen de kans om zelf te beleven hoe een echte werkomgeving en de sociale relaties en werkrelaties in mekaar zitten. Bedrijven ontdekken de vaardigheden en opvattingen van mogelijke toekomstige werknemers. Studenten in het beroepsonderwijs worden bijgestaan in het behalen van beroepskwalificaties en het vinden van een job. Strategieën worden geïmplementeerd om de kloof tussen academisch onderwijs en de arbeidswereld te verkleinen. Voor bedrijven houdt de werkstage het volgende in: Aansluiten op de praktische opleiding van studenten. In de werkomgeving ontdekken wie mogelijk de toekomstige, gekwalificeerde werknemers zijn zodra de werkstage is afgerond. Een eerste job bieden voor jongeren. Contact houden met IVET scholen. Een bedrijfsbegeleider aanstellen die de student zal begeleiden tijdens de werkstage. Werkstages in plaatselijke bedrijven zijn net zo belangrijk voor de bedrijven als voor de studenten, maar wanneer de werkstage in het buitenland plaatsvindt, kunnen naast de bovenstaande doelstellingen ook een aantal andere doelen worden bereikt: Een internationale aanpak introduceren in het bedrijf. Het bedrijf in aanraking brengen met nieuwe ideeën, vaardigheden en werkmethoden. De culturele vaardigheden uitbreiden. Nieuwe werkmethoden ontdekken. Andere culturen leren kennen. Algemene taalvaardigheid verbeteren in vreemde talen; vakjargon leren in een andere taal. Verbeteren van de persoonlijke C.V. Mobiliteit beschouwen als een echte kans op persoonlijke ontwikkeling. Zich aanpassen aan een bredere arbeidsmarkt. Meer bewustzijn creëren over het concept dat men deel uitmaakt van de Europese Unie. Zich persoonlijk ontwikkelen buiten de vertrouwde omgeving van familie en vrienden; persoonlijke groei.

4 3.3. DEFINITIE VAN KWALITEIT Hoewel alle deelnemers in mobiliteit een gelijkaardig concept nastreven wat betreft de kwaliteit van mobiliteit bestaat er geen uniforme Europese definitie die door alle deelnemers wordt gehanteerd. Bijgevolg is er een sterke drang naar het vinden van een algemene definitie voor kwaliteit van mobiliteit een drang die wordt gedeeld door belanghebbenden in mobiliteit en door de Europese Commissie. De Commissie stelde een aantal documenten op met als doel de kwaliteit van mobiliteit te verhogen: Quality Commitment: een document dat wordt ondertekend door de deelnemer en door de organisaties in het thuisland en het gastland, en dat de verbintenissen bevat die worden aangegaan door de drie betrokken partijen. Quality Charter voor mobiliteit, waar onder punt 13 en punt 15 wordt geduid op de nood aan kwaliteit, een zorgvuldige planning en correcte evaluatie tijdens, vóór en na de mobiliteitsperiode. Erasmus Student Charter, waarin duidelijk wordt gedefinieerd wat wordt verwacht van de studenten en wat de studenten zelf verwachten wanneer ze deelnemen aan een Erasmus programma. In dit handboek definiëren we de term kwaliteit wat betreft mobiliteit, en wat betreft internationale werkstages in het bijzonder. Definitie van kwaliteit volgens ISO 9000: De mate waarin een geheel van eigenschappen en kenmerken voldoet aan de eisen Kwaliteit berust op een reeks inherente eigenschappen en een reeks vereisten, en de graad waarin deze twee met mekaar overeenstemmen. Wanneer deze inherente eigenschappen beantwoorden aan alle vereisten, is de kwaliteit hoog of zelfs uitstekend. Met andere woorden, kwaliteit kan ofwel slecht, goed of uitstekend zijn. De kwaliteit van iets kan dus worden bepaald door een reeks inherente eigenschappen te vergelijken met een reeks vereisten die op voorhand werden gespecificeerd.

5 Kwaliteit is bijgevolg een relatief concept. Het is altijd relatief aan een reeks vereisten die op voorhand werden gespecificeerd, m.a.w. behoeften of verwachtingen die moeten worden beantwoord. Kwaliteit in mobiliteit wordt bereikt wanneer de mobiliteitservaring beantwoordt aan de behoeften en verwachtingen van de begunstigden door aan de mobiliteitsvereisten te voldoen. In iedere mobiliteitservaring zijn een aantal deelnemers betrokken die vóór, tijdens of na de mobiliteitsperiode actief zijn. Slechts enkele deelnemers zijn tegelijk ook begunstigden. Begunstigden zijn personen of organisaties die voordeel halen uit iets. Mobiliteitsvereisten worden opgesteld met het oog op de behoeften en verwachtingen van de begunstigden van mobiliteit. Mobiliteit waarin enkel studenten en IVET scholen betrokken zijn. De studenten zijn de enige begunstigden. Mobiliteit waarin studenten, IVET scholen en gastbedrijven betrokken zijn. De begunstigden van de mobiliteit zijn de IVET studenten en de gastbedrijven. In de eerste vorm van mobiliteit zijn slechts drie deelnemers betrokken allen uit de onderwijswereld en IVET scholen, waardoor de mobiliteitsmaatregel makkelijker te beheersen is. In de tweede vorm van mobiliteit wordt het aantal deelnemers opgetrokken tot minimum vijf enkele deelnemers uit de onderwijswereld en enkele uit de bedrijfswereld. Dit soort mobiliteit waarbij een bedrijf betrokken is, verhoogt de complexiteit van het mobiliteitsbeheer en van de procedures voor kwaliteitszorg. De kwaliteit van de mobiliteitservaring kan bijgevolg worden beïnvloed door een verkeerde afstemming van het gastbedrijf met de IVET student. Verschillende oorzaken zijn mogelijk voor het verkeerd afstemmen van studenten met gastbedrijven: Gebrek aan nauw contact tussen de IVET school en het gastbedrijf. Geografische afstand. Moeilijkheden bij het overbruggen van de kloof tussen de bedrijfswereld en de IVET omgeving. Moeilijkheden omwille van de specifieke bedrijfssector, enz.

6 De Leonardo da Vinci studie van 2007 gaf heel duidelijk de belangrijkste variabelen aan die zorgden voor ontevredenheid over mobiliteit bij de deelnemers (IVET studenten) tijdens werkstages in buitenlandse bedrijven. 23 Bron: WSF LdV Survey 2007 Een te kort verblijf (48%) en onvoldoende financiële steun (41%) stonden bovenaan de lijst, samen met slechte planning/voorbereiding (26%) en teveel bureaucratie. Maar er zijn ook variabelen die ons erg waardevolle informatie verschaffen over wat een werkstage van lage kwaliteit precies betekent vanuit het perspectief van de werkstage: Taken stemden niet overeen met mijn beroepsachtergrond (17%). Slechte praktische plaatsing (13%). Geen autonome activiteiten (12%). Onvoldoende praktische ervaring, teveel taallessen (3%). Het is opmerkzaam dat 17% van de studenten antwoordde dat hun taken niet overeenstemden met hun beroepsachtergrond. Dit percentage ligt te hoog wanneer we streven naar kwalitatieve werkstages. Er moet aan de vereisten van iedere deelnemer in mobiliteit worden voldaan om kwaliteit te kunnen verzekeren, of anders gezegd, om aan de behoeften en verwachtingen van alle begunstigden te beantwoorden. Alle deelnemers die betrokken zijn bij de mobiliteitsmaatregel moeten door middel van hun activiteiten kunnen verzekeren dat ze aan de behoeften en verwachtingen van de begunstigden voldoen. Wanneer de kwaliteit laag is, ligt dit aan het feit dat de eigenschappen van de mobiliteitsactie niet aan de vereisten hebben voldaan; met andere woorden, de mobiliteitsactie beantwoordde niet aan de behoeften en verwachtingen van de begunstigden. 23 Analyse van de effecten van de LEONARDO DA VINCI mobiliteitsmaatregelen op jonge stagiairs en werknemers, en de invloed op sociaal-economische factoren, onderzoek in opdracht van het directoraat-generaal Onderwijs en Cultuur van de Europese Commissie,

7 Behoefte: gebrek aan iets dat nodig, gewenst of nuttig is. Verwachtingen: iets dat verwacht wordt. Verwachten: iets nodig, redelijk of als verschuldigd achten. Voldoening: vervulling van een behoefte of een tekort. Klantentevredenheid: een maatstaf om te bepalen hoe door een bedrijf geleverde producten en diensten voldoen aan de verwachtingen van de klant of deze overtreffen. Kwaliteit wordt bereikt wanneer de begunstigden door de mobiliteitservaring voldoening krijgen doordat aan hun noden en verwachtingen werd voldaan.

8 3.4. KWALITEITSVEREISTEN: BEHOEFTEN EN VERWACHTINGEN VAN DE BEGUNSTIGDEN Er worden maatregelen genomen om kwaliteit te garanderen en te verzekeren dat de mobiliteitsmaatregel beantwoordt aan de behoeften en verwachtingen van de begunstigden. Kwaliteitszorg is het geheel van activiteiten dat wordt ondernomen om vertrouwen te geven dat aan alle kwaliteitsvereisten zal worden voldaan. De verwachtingen van de begunstigden moeten worden afgestemd op wat een mobiliteitservaring hen kan bieden. Een andere inherente definitie van behoeften en verwachtingen kan leiden tot ontevredenheid en kan de kwaliteitszorg van de hele mobiliteitsactie in het gedrang brengen. Tevredenheid = Mobiliteitsresultaat Behoeften + Verwachtingen Wanneer de verwachtingen verschillen van of hoger liggen dan wat de mobiliteitsactie kan bieden, ontstaat er ontevredenheid. Een duidelijke definiëring van wat iedere deelnemer van de mobiliteit kan verwachten en wat van hen wordt verwacht, is essentieel voor het onderling afstemmen van de verwachtingen van alle deelnemers. Hierop wordt verder ingegaan in punt 5 van dit handboek. Soms gebeurt het dat de verwachtingen over de taken die een student zal uitvoeren in een gastbedrijf niet duidelijk gedefinieerd zijn, waardoor hij/zij een andere ervaring verwacht dan het gastbedrijf. In zulke gevallen kunnen de resultaten van de mobiliteit leiden tot ontevredenheid. Het kan ook gebeuren dat de verwachtingen over de vaardigheden van een student hoger liggen dan wat hij/zij werkelijk heeft bereikt. De bedrijfsbegeleider verwacht een andere bijdrage van de student dan het gastbedrijf. Op die manier kan eveneens ontevredenheid ontstaan. De oorzaken van het verschil tussen de verwachtingen en de mobiliteitsresultaten kunnen variëren en moeten in overweging worden genomen bij het ontwikkelen van alle procedures om ontevredenheid onder de begunstigden te vermijden. Procedures voor kwaliteitszorg worden verder uiteengezet in punt 5 van dit handboek. De mobiliteit bereikt een hoge graad van kwaliteit wanneer aan de behoeften en verwachtingen van de begunstigden wordt voldaan. Indien de begunstigden tevreden zijn, leidt dit tot langdurige relaties tussen de verschillende deelnemers en komt dit toekomstige mobiliteitsacties ten goede. Indien niet, dan zijn de mobiliteiten enkel van korte duur en vinden ze slechts sporadisch plaats.

9 Tevredenheid bij studenten die deelnemen aan internationale werkstages: Jongeren die naar het buitenland trekken en daar een nieuwe cultuur, taal en een nieuw land leren kennen, zijn gewoonlijk tevreden over deze ervaring. Dit is echter moeilijker te bereiken met internationale werkstages omdat hier ook beroepsonderricht, de afstemming met hun beroepsachtergrond en het verbeteren van hun vaardigheden bijkomt. Soms wordt deze beroepscomponent niet helemaal bereikt in de mobiliteitservaring. Meer en meer begunstigden willen niet alleen hun persoonlijke en internationale vaardigheden ontwikkelen maar ook hun beroepsvaardigheden. Zoals blijkt uit de Leonardo da Vinci studie van 2007 scoren sommige variabelen in verband met de vaardigheden en competenties die worden verworven tijdens de internationale werkstage, niet erg hoog wat betreft de graad van tevredenheid bij de begunstigde: Praktische plaatsing in het buitenland haalt een tevredenheidsscore van slechts 54%. Werken binnen een internationaal team, slechts 52%. Opgelegde taken, slechts 36%. Werkmethoden in de organisatie in het gastland, slechts 33%. Werkuren, slechts 30 %. 24 Bron: WSF LdV Survey Idem

10 De student is tevreden over de mobiliteitservaring wanneer aan al deze leerbehoeften wordt voldaan: Nieuwe werkmethoden en de verworven beroepsvaardigheden en ervaring stemmen overeen met de professionele achtergrond van de student. Meer vaardigheid in de vreemde taal. Leefervaring: de ervaring van zelfstandig te wonen, een vreemde cultuur te leren kennen, nieuwe mensen te ontmoeten, enz. Tevredenheid bij het gastbedrijf: Er wordt niet veel geschreven over de tevredenheid bij gastbedrijven en soms wordt dit als minder belangrijk beschouwd wanneer men praat over mobiliteit. Het is echter enkel mogelijk om een langdurige samenwerking op te bouwen met gastbedrijven als we zorgen dat de gastbedrijven ook tevreden zijn over de ervaring. Op die manier zullen ze sneller geneigd zijn om de ervaring te herhalen. Het gastbedrijf is tevreden over de mobiliteitservaring wanneer de volgende doelstellingen worden bereikt: De student heeft een professionele bijdrage geleverd en was een meerwaarde voor het bedrijf. Met andere woorden liggen de inspanningen voor de opleiding lager dan de resultaten die werden behaald dankzij het werk van de stagiair. Het bedrijfspersoneel heeft leren werken in een multiculturele omgeving en heeft leren omgaan met verschillende talen. Tevredenheid bij de IVET school van de student: De IVET school is tevreden over de mobiliteitservaring wanneer de student aan zijn/haar leerbehoeften heeft voldaan: Nieuwe werkmethoden en de verworven beroepsvaardigheden en ervaring stemmen overeen met de professionele achtergrond van de student. Meer vaardigheid in de vreemde taal. Leefervaring: de ervaring van zelfstandig te wonen, een vreemde cultuur te leren kennen, nieuwe mensen te ontmoeten, enz. Anders gezegd kan men de tevredenheid van de IVET school bepalen aan de hand van de mate waarin de student tevreden is over zijn/haar verworven vaardigheden en kennis. Dit is een meerwaarde die IVET scholen kunnen bieden aan hun studenten die deelnemen aan mobiliteitsacties. In sommige gevallen kan de student heel tevreden zijn over de mobiliteitservaring ondanks het feit dat hij/zij slechts weinig beroepsvaardigheden heeft verworven. Zelfs wanneer de verwachtingen van de student heel laag liggen en hij/zij over het algemeen tevreden is, kan de mobiliteitservaring als niet kwalitatief worden beschouwd door de IVET school aangezien er onvoldoende competenties en vaardigheden werden verworven. Daarom is het van cruciaal belang dat de behaalde resultaten en verworven competenties van de IVET student correct worden beoordeeld na afloop van de internationale werkstage.

11 Tevredenheid bij de organisatie die de mobiliteitservaring ondersteunt: In de meeste gevallen is er een organisatie die zich bezighoudt met het promoten en/of financieren van mobiliteitsacties. Deze organisatie is tevreden over mobiliteit wanneer de begunstigden tevreden zijn en wanneer de voorziene financiële middelen correct worden ingezet om de doelstellingen van het financieringsprogramma te bereiken. De organisatie die de mobiliteit promoot en/of hiervoor financiële steun biedt, vraagt aan de begunstigden om enkele formulieren in te vullen zodat de kwaliteitsbeoordeling correct kan verlopen. De ondersteunende organisatie is tevreden over de mobiliteit wanneer de formulieren correct worden ingevuld en wanneer die formulieren duiden op een hoge graad van tevredenheid over de behaalde resultaten: Zorgen dat de financiële middelen voor de mobiliteitservaring goed worden ingezet. De begunstigden zijn tevreden. De meest waarschijnlijke oorzaak voor ontevredenheid bij de betrokken student, de IVET school en het bedrijf is een internationale werkstage-ervaring die deels opleiding, deels werk is. Om de kwaliteit van deze ervaring te verzekeren moeten een aantal preventieve controles, procedures, en beoordelingssystemen worden ontwikkeld om slechte ervaringen met internationale werkstages te vermijden. Q-Placements wil een handboek bieden waarin alle procedures, vereisten en richtlijnen staan vermeld voor kwaliteitszorg bij internationale werkstages.

4.1 HET Q-PLACEMENTS MODEL

4.1 HET Q-PLACEMENTS MODEL 4 HET Q-PLACEMENTS MODEL 4 HET Q-PLACEMENTS MODEL 41 HET Q-PLACEMENTS MODEL Het Q-Placements model werd speciaal ontworpen om te verzekeren dat de verwachtingen van de begunstigden van de mobiliteit worden

Nadere informatie

1. WAAROM DIT HANDBOEK? 2

1. WAAROM DIT HANDBOEK? 2 2 1.1. WAAROM DIT HANDBOEK? Internationale mobiliteit wordt steeds meer een absolute noodzaak op een arbeidsmarkt waar een sterke vraag heerst naar meer flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Een van de

Nadere informatie

Voor kwalitatieve internationale werkstages For Initial Vocational Training Students

Voor kwalitatieve internationale werkstages For Initial Vocational Training Students Q-PLACEMENTS HANDBOEK Voor kwalitatieve internationale werkstages For Initial Vocational Training Students Waarom dit handboek? Europese achtergrond van IVET Concept Doelstellingen Definitie van kwaliteit

Nadere informatie

Het Q-Placements model. Profiel en minimumvereisten. Functies en verantwoordelijkheden. Actieprocedures. Controle, beheer en evaluatie

Het Q-Placements model. Profiel en minimumvereisten. Functies en verantwoordelijkheden. Actieprocedures. Controle, beheer en evaluatie IVET STUDENT Gebruikershandleiding Het Q-Placements model Profiel en minimumvereisten Functies en verantwoordelijkheden Actieprocedures Controle, beheer en evaluatie Specifieke kenmerken van deelnemende

Nadere informatie

Het Q-Placements model. Profiel en minimumvereisten. Functies en verantwoordelijkheden. Actieprocedures. Controle, beheer en evaluatie

Het Q-Placements model. Profiel en minimumvereisten. Functies en verantwoordelijkheden. Actieprocedures. Controle, beheer en evaluatie GASTBEDRIJF/BEDRIJFSBEGELEIDER Gebruikershandleiding Het Q-Placements model Profiel en minimumvereisten Functies en verantwoordelijkheden Actieprocedures Controle, beheer en evaluatie Specifieke kenmerken

Nadere informatie

INTELLECTUAL OUTPUT 6

INTELLECTUAL OUTPUT 6 EuroDuaLE INTELLECTUAL OUTPUT 6 Evaluatieverslagen Samenvatting Medegefinancierd door het Erasmus+-programma van de Europese Unie - 2015-1-IT02-KA203-015386 EuroDuaLE INTELLECTUAL OUTPUT 6 Evaluatieverslagen

Nadere informatie

ISO 9000:2000 en ISO 9001:2000. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V.

ISO 9000:2000 en ISO 9001:2000. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V. ISO 9000:2000 en ISO 9001:2000 Een introductie Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V. Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 11 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 1.1 ALGEMEEN... 3 1.2 VERSIEBEHEER...

Nadere informatie

1. Mobiliteitscoach, van idee tot project: Inleiding

1. Mobiliteitscoach, van idee tot project: Inleiding 1. Mobiliteitscoach, van idee tot project: Inleiding De afsluitende bijeenkomst van het Leonardo-project Key to Mobility vond plaats in september 2011. Het resultaat van het project was een trainingscursus

Nadere informatie

NL In verscheidenheid verenigd NL A8-0389/2. Amendement. Dominique Bilde namens de ENF-Fractie

NL In verscheidenheid verenigd NL A8-0389/2. Amendement. Dominique Bilde namens de ENF-Fractie 25.1.2017 A8-0389/2 2 Visum 18 gezien de verklaring over de bevordering van burgerschap en de gemeenschappelijke waarden vrijheid, tolerantie en non-discriminatie door middel van onderwijs (Verklaring

Nadere informatie

Handleiding voor het invullen van een Europass-Mobiliteit door ontvangende organisaties in Vlaanderen en Brussel

Handleiding voor het invullen van een Europass-Mobiliteit door ontvangende organisaties in Vlaanderen en Brussel Handleiding voor het invullen van een Europass-Mobiliteit door ontvangende organisaties in Vlaanderen en Brussel Deze handleiding heeft de bedoeling een soort gebruiksaanwijzing te zijn voor het invullen

Nadere informatie

INNOVEREND ONDERNEMEN

INNOVEREND ONDERNEMEN ACADEMISCH PROGRAMMA INTERUNIVERSITAIR POSTGRADUAAT INNOVEREND ONDERNEMEN VOOR INGENIEURS Innovate Create Design Geef de wereld van morgen mee vorm Het Postgraduaat Innoverend Ondernemen voor ingenieurs

Nadere informatie

Formulier A. Inventarisatie takenpakket

Formulier A. Inventarisatie takenpakket Formulier A. Inventarisatie takenpakket Om met uw leidinggevende afspraken over werkhervatting of werkuitbreiding te kunnen maken is een globaal inzicht nodig in uw takenpakket. Op basis hiervan kunt u

Nadere informatie

TSI TriMetrix. Victor Voorbeeld. 23 Persoonlijke Talenten

TSI TriMetrix. Victor Voorbeeld. 23 Persoonlijke Talenten TSI TriMetrix 23 Persoonlijke Talenten Licentiehouder: Laan van Vlaanderen 323 1066 WB Amsterdam INTRODUCTIE Onderzoek heeft uitgewezen dat er een directe relatie bestaat tussen de mate waarin iemand voldoening

Nadere informatie

Denk Breed. Inhuren van SW-medewerkers Veelgestelde vragen

Denk Breed. Inhuren van SW-medewerkers Veelgestelde vragen Denk Breed Inhuren van SW-medewerkers Veelgestelde vragen Mensen met iets kunnen een organisatie verrijken. Deze mensen kunt u inhuren via Breed. Dit kan via individuele detachering of groepsdetachering.

Nadere informatie

Evaluatie van het project Mantelluisteren academiejaar 2012-2013

Evaluatie van het project Mantelluisteren academiejaar 2012-2013 Evaluatie van het project Mantelluisteren academiejaar 212-21 In academiejaar 212-21 namen 5 mantelzorgers en 5 studenten 1 ste bachelor verpleegkunde (Howest, Brugge) deel aan het project Mantelluisten.

Nadere informatie

Milan Zver "Erasmus": het programma van de Unie voor onderwijs, opleiding, jeugd en sport (COM(2018)0367 C8-0233/ /0191(COD))

Milan Zver Erasmus: het programma van de Unie voor onderwijs, opleiding, jeugd en sport (COM(2018)0367 C8-0233/ /0191(COD)) 25.3.2019 A8-0111/171 171 Overweging 2 (2) In haar mededeling van 14 november 2017 ("De Europese identiteit versterken via onderwijs en cultuur") heeft de Commissie haar visie uiteengezet om tegen 2025

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst Financiën. Nationale School voor Fiscaliteit en Financiën (NSF) BESTEK nr. 1

Federale Overheidsdienst Financiën. Nationale School voor Fiscaliteit en Financiën (NSF) BESTEK nr. 1 Federale Overheidsdienst Financiën Nationale School voor Fiscaliteit en Financiën (NSF) BESTEK nr. 1 «Nederlandstalige opleidingen Communicatie» Informatiesessie 09/06/2011 10.00u 1 Hoeveel cv's ontvangen

Nadere informatie

Thema 4: Competentiemanagement

Thema 4: Competentiemanagement Thema 4: Competentiemanagement Competentiemanagement (of management van vaardigheden) is de praktijk van het begrijpen, ontwikkelen en inzetten van mensen en hun competenties. Hoewel competentiemanagement

Nadere informatie

Studentopdracht INtheMC

Studentopdracht INtheMC Over internationalisering en I-BPV Studentopdracht INtheMC Opdracht/titel: 2. ALGEMENE ACHTERGROND Andere culturen in je eigen land Naam student: Niveau (NQF) Startdatum: Einddatum: 2 3 4 Beoordeling:

Nadere informatie

Flexibiliteit in de job, een opstap naar flexibele loopbaan?

Flexibiliteit in de job, een opstap naar flexibele loopbaan? Flexibiliteit in de job, een opstap naar flexibele loopbaan? Zo n 1 op 4 werknemers die we bevraagd hebben vinden dat hun werkgever niet flexibel genoeg is. De anderen geven aan dat er heel wat mogelijk

Nadere informatie

Make it work! Virtuele mobiliteit in internationale stages integreren: een snelgids

Make it work! Virtuele mobiliteit in internationale stages integreren: een snelgids Make it work! Virtuele mobiliteit in internationale stages integreren: een snelgids Wat? Internationale stages worden steeds belangrijker in de context van de internationalisering van hoger onderwijs en

Nadere informatie

Voor elke competentie dient u ten eerste aan te geven in welke mate deze vereist is om het stageproject succesvol te (kunnen) beëindigen.

Voor elke competentie dient u ten eerste aan te geven in welke mate deze vereist is om het stageproject succesvol te (kunnen) beëindigen. FACULTEIT ECONOMIE EN BEDRIJFSWETENSCHAPPEN NAAMSESTRAAT 69 BUS 3500 3000 LEUVEN, BELGIË m Stageproject bijlage 1: Leidraad bij het functioneringsgesprek Naam stagiair(e):.. Studentennummer:. Huidige opleiding

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Ondersteunend/Epert D December 2009 ONDERSTEUNEND/EXPERT D 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Ondersteunend/Epert

Nadere informatie

Studentopdracht INtheMC

Studentopdracht INtheMC Over internationalisering en I-BPV Studentopdracht INtheMC Opdracht/titel: 1. ALGEMENE ACHTERGROND Internationalisering in je eigen land Naam student: Niveau (NQF) Startdatum: Einddatum: 2 3 4 Beoordeling:

Nadere informatie

Handleiding voor het invullen van een Europass-Mobiliteit door sturende organisaties in Vlaanderen en Brussel

Handleiding voor het invullen van een Europass-Mobiliteit door sturende organisaties in Vlaanderen en Brussel Handleiding voor het invullen van een Europass-Mobiliteit door sturende organisaties in Vlaanderen en Brussel Deze handleiding heeft de bedoeling een soort gebruiksaanwijzing te zijn voor het invullen

Nadere informatie

Stage Master Geschiedenis Procesevaluatie

Stage Master Geschiedenis Procesevaluatie Stage Master Geschiedenis Naam student(e) : Studentnummer : Naam stagebedrijf : Naam organisatiebegeleider : Naam docentbegeleider : Tussenevaluatie Eindevaluatie 1 2 3 4 1 2 3 4 Belangstelling : Inzicht:

Nadere informatie

Bruikbare Aanbevelingen om de EILEEN- Benadering toe te passen

Bruikbare Aanbevelingen om de EILEEN- Benadering toe te passen Bruikbare Aanbevelingen om de EILEEN- Benadering toe te passen Verbeterd interculturele leren in Europese ondernemingen Nederlandstalige Versie Dutch Language Version De EILEEN Aanbevelingen Introductie

Nadere informatie

NB : Invulvakken waar een asterisk bij staat zijn verplicht. NB :Invulvakken waar een asterisk bij staat zijn verplicht.

NB : Invulvakken waar een asterisk bij staat zijn verplicht. NB :Invulvakken waar een asterisk bij staat zijn verplicht. EUROPASS MOBILITEIT 1. DIT EUROPASS MOBILITEIT DOCUMENT IS TOEGEKEND AAN Achternaam (-namen) Voornaam (-namen) Foto (1) DE JONG (2) Lilian (4) (3) Adres (huisnummer, straatnaam, postcode, stad, land) Boerhaavelaan

Nadere informatie

Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar. Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin

Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar. Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin a. Situering Jonge kinderen (0-6 jaar) groeien op in diverse contexten: thuis, eventueel in de kinderopvang, en in de kleuterschool.

Nadere informatie

Bijlage Actieplan voor mobiliteit

Bijlage Actieplan voor mobiliteit bron : http://www.emis.vito.be Publikatieblad van de Europese Gemeenschappen dd. 23-12-2000 Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen PB C 371 van 23/12/2000 RESOLUTIE VAN DE RAAD EN DE VERTEGENWOORDIGERS

Nadere informatie

Stagewijzer. Stagiairs

Stagewijzer. Stagiairs Stagewijzer Stagiairs Stagewijzer voor stagiairs De gemeente Emmen vindt het belangrijk om te investeren in toekomstige jonge professionals. We besteden daarom veel zorg aan de werving en begeleiding van

Nadere informatie

Dagdeel Een dagdeel is bij BOGO standaard 3 uur, tenzij anders vermeld in de lescyclus van de BOGO.

Dagdeel Een dagdeel is bij BOGO standaard 3 uur, tenzij anders vermeld in de lescyclus van de BOGO. BOGO Begrippenlijst en veel gestelde vragen In alfabetische volgorde vindt u begrippen die BOGO hanteert bij het aanbieden van onderwijs en uitleg over hun betekenis. Onderaan deze lijst kunt u antwoorden

Nadere informatie

Het Onderwijs voor sociale promotie Het Decreet van 16 april instellingen circa studenten

Het Onderwijs voor sociale promotie Het Decreet van 16 april instellingen circa studenten Het Onderwijs voor sociale promotie Het Decreet van 16 april 1991 161 instellingen circa 170.000 studenten 01/04/2010 1 volwassenenonderwijs De algemene finaliteiten bijdragen tot de individuele ontplooiing

Nadere informatie

INtheMC. Niveau (NQF) Startdatum: Einddatum: 2 3 4. Aanvinken v=voldoende a = aanpassen 2=2e gelegenheid

INtheMC. Niveau (NQF) Startdatum: Einddatum: 2 3 4. Aanvinken v=voldoende a = aanpassen 2=2e gelegenheid Over internationalisering en I-BPV; student opdrachten INtheMC Opdracht/titel: 7 Werken in het buitenland De taal Naam student: Niveau (NQF) Startdatum: Einddatum: 2 3 4 Beoordeling: Aanvinken Inleverdatum

Nadere informatie

Bijlage V. Bij het advies van de Commissie NLQF EQF. Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en Dublin descriptoren.

Bijlage V. Bij het advies van de Commissie NLQF EQF. Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en Dublin descriptoren. Bijlage V Bij het advies van de Commissie NLQF EQF Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en. Tabel ter vergelijking NLQF niveaus 5 t/m 8 en Dublindescriptoren NLQF Niveau 5 Context Een onbekende, wisselende

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie werkgelegenheid en sociale zaken. Voorstel voor een richtlijn (COM(2002) 548 C5-2002/ /0242(CNS))

EUROPEES PARLEMENT. Commissie werkgelegenheid en sociale zaken. Voorstel voor een richtlijn (COM(2002) 548 C5-2002/ /0242(CNS)) EUROPEES PARLEMENT 1999 2004 Commissie werkgelegenheid en sociale zaken 16 december 2002 PE 316.394/10-24 AMENDEMENTEN 10-24 Ontwerpadvies (PE 316.394) Luciana Sbarbati inzake het voorstel voor een richtlijn

Nadere informatie

De motor van de lerende organisatie

De motor van de lerende organisatie De motor van de lerende organisatie Focus op de arbeidsmarkt Naast het erkennen van leerbedrijven is Calibris verantwoordelijk voor ontwikkeling en onderhoud van kwalificaties in de sectoren zorg, welzijn

Nadere informatie

Europass. Laat zien wat je kunt

Europass. Laat zien wat je kunt Europass Laat zien wat je kunt Wat is Europass? Europass: leren en werken in Europa Europass: leren en werken in Europa Europass: leren en werken in Europa Europass is een initiatief van de Europese Unie

Nadere informatie

STAGES IN ARBEIDS- EN ORGANISATIEPSYCHOLOGIE: FEEDBACKINSTRUMENT

STAGES IN ARBEIDS- EN ORGANISATIEPSYCHOLOGIE: FEEDBACKINSTRUMENT STAGES IN ARBEIDS- EN ORGANISATIEPSYCHOLOGIE: FEEDBACKINSTRUMENT Naam stagiair(e):... Stageplaats (+ adres):...... Tussentijdse evaluatie Eindevaluatie Stageperiode:... Datum:.. /.. / 20.. Stagementor:...

Nadere informatie

Intern kwaliteitscharter

Intern kwaliteitscharter Intern kwaliteitscharter Ons intern kwaliteitscharter is samen met het kwaliteitscharter van Federgon (zie volgende pagina) een instrument om de kwaliteit van onze dienstverlening te waarborgen. Al onze

Nadere informatie

Gevraagd: Bekwame praktijkopleiders!

Gevraagd: Bekwame praktijkopleiders! Gevraagd: Bekwame praktijkopleiders! Leerbedrijven geven leerlingen de kans om ervaring op te doen in het beroep waarvoor zij opgeleid worden. Zij vervullen daarmee een belangrijke en onmisbare rol voor

Nadere informatie

Wat is Positieve gezondheid en wat kan het voor ouderen betekenen?

Wat is Positieve gezondheid en wat kan het voor ouderen betekenen? Beter Oud Worden in Amsterdam - 31 maart 2015 Wat is Positieve gezondheid en wat kan het voor ouderen betekenen? Dr. Machteld Huber, arts, senior-onderzoeker Louis Bolk Instituut, Driebergen www.louisbolk.nl

Nadere informatie

SAMENWERKEN AAN GOEDE ZORG

SAMENWERKEN AAN GOEDE ZORG KWALITEITS- BELEID LAVERHOF SAMENWERKEN AAN GOEDE ZORG HET VERHAAL VAN LAVERHOF Het verhaal van Laverhof begint bij onze wortels. Dat zijn de missie, visie en kernwaarden. Zij vertellen wie wij zijn, waar

Nadere informatie

Inhoud en competenties leer-werkboeken

Inhoud en competenties leer-werkboeken Inhoud en competenties leer-werkboeken Ik, leren en werken Voorbereidende interne stage Hoofdstuk 1 Voorbereiding op de stage In dit hoofdstuk staat de competentie Leren centraal. De deelnemer maakt kennis

Nadere informatie

Bijlage V. Bij het advies van de Commissie NLQF EQF. Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en Dublin descriptoren.

Bijlage V. Bij het advies van de Commissie NLQF EQF. Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en Dublin descriptoren. Bijlage V Bij het advies van de Commissie NLQF EQF Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en. Tabel ter vergelijking NLQF niveaus 5 t/m 8 en Dublindescriptoren NLQF Niveau 5 Context Een onbekende, wisselende

Nadere informatie

Mobiliteit. Onderwijs Normen

Mobiliteit. Onderwijs Normen Kwaliteit Erkenning Mobiliteit Onderwijs Normen Werkgelegenheid Kwalificaties en opleidingsprogramma s gericht op de arbeidsmarkt ontwikkelen Het VSPORT + Project Het VSPORT + Project heeft als hoofddoel

Nadere informatie

In dit document zijn de letterlijke teksten van relevante wetsartikelen opgenomen.

In dit document zijn de letterlijke teksten van relevante wetsartikelen opgenomen. In dit document zijn de letterlijke teksten van relevante wetsartikelen opgenomen. Relevante wet-en regelgeving BHV1 1. Arbeidsomstandighedenwet (van kracht sinds 1 januari 2007) N.B. Achter de artikelen

Nadere informatie

Indeling hoger onderwijs

Indeling hoger onderwijs achelor & master Sinds enkele jaren is de structuur van het hoger onderwijs in België afgestemd op die van andere Europese landen. Hierdoor kan je makkelijker switchen tussen hogescholen en universiteiten

Nadere informatie

Verblijf in een gezin

Verblijf in een gezin Verblijf in een gezin Dit is een unieke gelegenheid om de Franse cultuur van binnenuit te beleven! Duur:: 1-4 we(e)k(en) Vanaf: 648 Verblijf in een gezin Dit is de perfecte kans om Frans te leren en in

Nadere informatie

Rubric Internationale competenties feb link

Rubric Internationale competenties feb link Competenties Niveau 2 Niveau 3 Niveau 4 Kennis Kennis van eigen cultuur Kennis van verbale en nonverbale verschillen van andere culturen en gewoontes Heeft basiskennis van eigen cultuur. Heeft basiskennis

Nadere informatie

DE VIER FASES VAN JOB TWINNING

DE VIER FASES VAN JOB TWINNING DE VIER FASES VAN JOB TWINNING De ervaringen die de afgelopen jaren zijn opgedaan, laten zien dat Job Twinning een waardevolle activiteit is, maar niet vanzelf gaat. Gemotiveerde deelnemers zijn een belangrijke

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Leidinggevend D December 2009 LEIDINGGEVEND D 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Leidinggevend D

Nadere informatie

2.5. Opzetten van een Bijzondere Onderhandelingsgroep (BOG). Stappen

2.5. Opzetten van een Bijzondere Onderhandelingsgroep (BOG). Stappen 2.5. Opzetten van een Bijzondere Onderhandelingsgroep (BOG). Stappen 2.5.0. Inleiding over het opstarten van een BOG Opstarten van een bijzondere onderhandelingsgroep (BOG) Wetenschappelijk onderzoek en

Nadere informatie

Federgon kwaliteitscharter

Federgon kwaliteitscharter N2010 100 Federgon kwaliteitscharter Het kwaliteitscharter van Federgon is een basisdocument van de federatie en een instrument om de kwaliteit van de dienstverlening van de leden te waarborgen. Het beoogt

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 5.1 Lager kader

FUNCTIEFAMILIE 5.1 Lager kader Doel van de functiefamilie Leiden van een geheel van activiteiten en medewerkers en input geven naar het beleid teneinde een kwaliteitsvolle, klantgerichte dienstverlening te verzekeren en zodoende bij

Nadere informatie

ROTARY INTERNATIONAL ROTARY FOUNDATION District 2170

ROTARY INTERNATIONAL ROTARY FOUNDATION District 2170 ROTARY INTERNATIONAL ROTARY FOUNDATION District 2170 Beurzen door Rotary aangeboden Academisch jaar 2018-2019 Informatiehandboek ter attentie van de peters van kandidaat-bursalen van het District 2170

Nadere informatie

Rapportgegevens Marketing en sales potentieel test

Rapportgegevens Marketing en sales potentieel test Rapportgegevens Marketing en sales potentieel test Respondent: Jill Voorbeeld Email: voorbeeld@testingtalents.nl Geslacht: vrouw Leeftijd: 39 Opleidingsniveau: wo Vergelijkingsgroep: Normgroep marketing

Nadere informatie

weer wat nieuws KEMA KEMA Reden van verandering KLANT- & PRESTATIEGERICHT! Oude norm was onvoldoende 16-04-2003 KEMA Quality B.V.

weer wat nieuws KEMA KEMA Reden van verandering KLANT- & PRESTATIEGERICHT! Oude norm was onvoldoende 16-04-2003 KEMA Quality B.V. Ze hebben weer wat nieuws bedacht! 16-04-2003 Quality B.V. 1 Reden van verandering Oude norm was onvoldoende KLANT- & PRESTATIEGERICHT! 16-04-2003 Quality B.V. 2 1 Reden van verandering a. ISO normen iedere

Nadere informatie

Een Project Management model. Wat is IASDEO?

Een Project Management model. Wat is IASDEO? Een Project Management model Project Management betekent risico s beheersen, voldoen aan allerlei vereisten, klanten tevreden stellen, beslissingen nemen, producten leveren, activiteiten coördineren, inputs

Nadere informatie

Faculteit der Geesteswetenschappen. Stagereglement masteropleidingen

Faculteit der Geesteswetenschappen. Stagereglement masteropleidingen Faculteit der Geesteswetenschappen Stagereglement masteropleidingen Inhoud Inleiding...3 Verantwoordelijkheid en taakverdeling...3 Aantal studiepunten...3 Plaats in de opleiding...3 Leerdoelen...3 Soort

Nadere informatie

Profiel mobiliteitscoach

Profiel mobiliteitscoach Profiel mobiliteitscoach 22-02- 2014 PROFIEL MOBILITEITSCOACH De mobiliteitscoach werkt in een organisatie met mobiliteitsprocessen. Hij/zij werkt aan het organiseren van het inductieproces van studenten

Nadere informatie

Nieuwe kans op extra instroom

Nieuwe kans op extra instroom Nieuwe kans op extra instroom Focus op de arbeidsmarkt Naast het erkennen van leerbedrijven is Calibris verantwoordelijk voor ontwikkeling en onderhoud van kwalificaties in de sectoren zorg, welzijn en

Nadere informatie

Samenvatting project Blueprint - Toekomstbestendige vaardigheden voor de maritieme transportsector (Sector Skills Alliances for implementing a new

Samenvatting project Blueprint - Toekomstbestendige vaardigheden voor de maritieme transportsector (Sector Skills Alliances for implementing a new Samenvatting project Blueprint - Toekomstbestendige vaardigheden voor de maritieme transportsector (Sector Skills Alliances for implementing a new strategic approach ( Blueprint ) to sectoral cooperation

Nadere informatie

Verwelkoming. Het is beter een mijl te reizen dan om duizend boeken te lezen (Confucius)

Verwelkoming. Het is beter een mijl te reizen dan om duizend boeken te lezen (Confucius) Verwelkoming Het is beter een mijl te reizen dan om duizend boeken te lezen (Confucius) Informatie Oproepronde 2018 ERASMUS+ KERNACTIE 1 KA1 IN ERASMUS+ SCHOOL- ONDERWIJS SPORT BEROEPS- ONDERWIJS EN OPLEIDING

Nadere informatie

Doelomschrijving vier deelnemende scholen

Doelomschrijving vier deelnemende scholen Doelomschrijving vier deelnemende scholen 1 doelgroepomschrijvingen Leerbedrijf BAVA (ROC-AKA) Het leerbedrijf Basisvaardigheden (BAVA) is onderdeel van de school voor AKA van het ROC Midden Brabant. Bij

Nadere informatie

NAAM VOORNAAM 29/10/2012

NAAM VOORNAAM 29/10/2012 NAAM VOORNAAM 29/10/2012 Rijksregisternummer Naam Selectienummer 99999999999 NAAM VOORNAAM SELECTIE Feedbackrapport aangaande de selectie: SELECTIE TITEL Het rapport bestaat uit 3 delen: 1. De competenties

Nadere informatie

POP. Persoonlijk Opleidings Plan. Tim Tegelaar. Lekkerkerk 07-10-2012. De Haagse Hogeschool

POP. Persoonlijk Opleidings Plan. Tim Tegelaar. Lekkerkerk 07-10-2012. De Haagse Hogeschool POP Persoonlijk Opleidings Plan Tim Tegelaar Lekkerkerk 07-10-2012 De Haagse Hogeschool Naam Tim Tegelaar Studentnummer 12090948 origineel 07-10-2012 update - bedrijfsmentor Dhr. P. den Ouden bedrijfscoach

Nadere informatie

Resultaten WO-monitor 2013

Resultaten WO-monitor 2013 Resultaten WO-monitor 2013 Samenvatting: De WO-Monitor is een vragenlijst die wordt afgenomen onder recent afgestudeerden (1-1,5 jaar na afstuderen) van de universiteiten in Nederland. De WO-monitor wordt

Nadere informatie

STARR-interview in theorie & praktijk

STARR-interview in theorie & praktijk 1.3 STARR-interview in theorie & praktijk Een sollicitant goed inschatten, is geen sinecure. Op basis van een kort gesprek, eventueel in combinatie met een praktische proef beoordeelt u als werkgever of

Nadere informatie

Naam medewerker:.. Fokke Kingma. Functie: verkoper, inkoper, ontwerper, marketeer. Afdeling: sales, inkoop, studio, marketing.

Naam medewerker:.. Fokke Kingma. Functie: verkoper, inkoper, ontwerper, marketeer. Afdeling: sales, inkoop, studio, marketing. Naam medewerker:.. Fokke Kingma. Functie: verkoper, inkoper, ontwerper, marketeer. Afdeling: sales, inkoop, studio, marketing. Datum vorige beoordelingsgesprek:.. eerste beoordelingsgesprek. Beoordeling

Nadere informatie

Advies onderzoeksfase Lef L up! Samenvatting

Advies onderzoeksfase Lef L up! Samenvatting Advies onderzoeksfase Lef L up! Samenvatting Achtergrond Aansluitend op de strategische doelstelling van Noorderlink 'Mobiliteit tussen Noorderlink organisaties bevorderen' gaan we de kracht van het netwerk

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT. overeenkomstig artikel 294, lid 6, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT. overeenkomstig artikel 294, lid 6, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie EUROPESE COMMISSIE Brussel, 5.4.2016 COM(2016) 184 final 2013/0081 (COD) MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT overeenkomstig artikel 294, lid 6, van het Verdrag betreffende de werking

Nadere informatie

Qmus 11februari 2010. = veranderenverbeteren. Context en balans

Qmus 11februari 2010. = veranderenverbeteren. Context en balans Qmus 11februari 2010 = veranderenverbeteren Context en balans HET INK MODEL Management van medewerkers Medewerkers Leiderschap Strategie en beleid Management van processen Klanten en Partners Bestuur en

Nadere informatie

beoordeling kwaliteit buitenlandse stage

beoordeling kwaliteit buitenlandse stage beoordeling kwaliteit buitenlandse stage COSPA 11 maart 2013 Jetse Reijenga, TU/e definitie van kwaliteit voldoen aan de algemene leerdoelen van de onderwijsinstelling voldoen aan de persoonlijke leerdoelen

Nadere informatie

VDZ Verzekeringen. Beloningsbeleid

VDZ Verzekeringen. Beloningsbeleid VDZ Verzekeringen Beloningsbeleid 2014 INHOUD 1. Inleiding... 3 Toezicht... 3 Inwerkingtreding... 3 2. Definities en begrippen... 3 De categorieën van medewerkers... 3 Beloning... 4 Vaste beloning... 4

Nadere informatie

Erasmus voor iedereen Veelgestelde vragen (zie ook IP/11/1398)

Erasmus voor iedereen Veelgestelde vragen (zie ook IP/11/1398) MEMO/11/818 Brussel, 23 november 2011 Erasmus voor iedereen Veelgestelde vragen (zie ook IP/11/1398) Wat is Erasmus voor iedereen? Erasmus voor iedereen is het nieuwe door de Europese Commissie voorgestelde

Nadere informatie

WAARDE VAN ADVIES - 2013 DE WAARDE VAN ADVIES VAN INTERMEDIAIRS. Avéro Achmea P13628

WAARDE VAN ADVIES - 2013 DE WAARDE VAN ADVIES VAN INTERMEDIAIRS. Avéro Achmea P13628 WAARDE VAN ADVIES - 2013 DE WAARDE VAN ADVIES VAN INTERMEDIAIRS P13628 INHOUDSOPGAVE KARAKTERISTIEKEN CONCLUSIE WAARDE VAN ADVIES KARAKTERISTIEKEN ONDERZOEKSOPZET CONCLUSIE CONCLUSIES DE WAARDE VAN ADVIES

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek 5. De zelfevaluatie 5. DE ZELFEVALUATIE

Kwaliteitshandboek 5. De zelfevaluatie 5. DE ZELFEVALUATIE Versie 14-2 1 / 6 5. DE ZELFEVALUATIE Laatste beoordeling en goedkeuring door: Op datum van: Directie - Stuurgroep 08/01/14-14/01/14 Geschreven referentiekader en verwante documenten Documenten kwaliteitshandboek

Nadere informatie

Meetinstrument Samen Werken

Meetinstrument Samen Werken TNO Arbeid TNO-vragenlijst 01830254/V0210190 Meetinstrument Samen Werken Polarisavenue 151 Postbus 718 2130 AS Hoofddorp www.arbeid.tno.nl T 023 554 93 93 F 023 554 93 94 Datum December 2002 Auteurs Geertje

Nadere informatie

Werkplekleren: leren doen doet leren 6 februari 2012

Werkplekleren: leren doen doet leren 6 februari 2012 Werkplekleren: leren doen doet leren 6 februari 2012 Workshop werkplekleren: opbouw Wat is werkplekleren? Uitgangspunt Waarom werkplekleren? Getuigenissen Wedstrijd Toekomst werkplekleren? Advies SERV

Nadere informatie

Concept: De basis van de praktijkroute. FC Extra

Concept: De basis van de praktijkroute. FC Extra Concept: De basis van de praktijkroute FC Extra Verdiepin g Training van vaardigheden Verdieping: Algemene thema s Verbreding en verdieping op: Kennis Toepassen van kennis Onderzoek Verdieping: Vakinhoudelijk

Nadere informatie

Standaardrapportage (strikt vertrouwelijk)

Standaardrapportage (strikt vertrouwelijk) Standaardrapportage (strikt vertrouwelijk) Naam: Mevrouw Bea Voorbeeld Adviseur: De heer Administrator de Beheerder Datum: 19 juni 2015 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op alle afgeronde onderdelen.

Nadere informatie

Persoonlijk rapport van: Marieke Adesso 29 Mei 2006 1

Persoonlijk rapport van: Marieke Adesso 29 Mei 2006 1 Talenten Aanzien en Erkenning 3 Besluitvaardigheid 8 Confrontatie en Agitatie 4 Doelgerichtheid 4 Talenten Hulpvaardigheid 5 Ontzag 3 Orde en Netheid 4 Pragmatisme 6 Stressbestendigheid 7 Verantwoording

Nadere informatie

360 feedback rapportage voor de heer J.A. Smit van Jansen & Co

360 feedback rapportage voor de heer J.A. Smit van Jansen & Co 360 feedback rapportage voor de heer J.A. Smit van Jansen & Co 11 februari 2005 Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 2 Totaaloverzicht 2 3 Analyse per competentie 3 3.1 Analyseren 3 3.2 Doel- & resultaatgericht

Nadere informatie

Informatie voor aanbieders van werkplekken voor bachelor- en Associate degreestudenten

Informatie voor aanbieders van werkplekken voor bachelor- en Associate degreestudenten Werkplekleren Informatie voor aanbieders van werkplekken voor bachelor- en Associate degreestudenten Doel van deze brochure U bent benaderd door een student van Aeres Hogeschool Wageningen met de vraag

Nadere informatie

6 Coaching van de cliënt

6 Coaching van de cliënt 6.1 6 Coaching van de cliënt De begeleiding of coaching op de werkvloer is afhankelijk van de noden van de cliënt, collega s en werkgever. Samen starten op de stage/ tewerkstelling Als coach kan je samen

Nadere informatie

EXPLORE EUROPE CHALLENGE YOUR TALENT. Stage of leerbaan in het buitenland? Stagiaire uit het buitenland? www.eutrex.eu

EXPLORE EUROPE CHALLENGE YOUR TALENT. Stage of leerbaan in het buitenland? Stagiaire uit het buitenland? www.eutrex.eu EXPLORE EUROPE CHALLENGE YOUR TALENT Stage of leerbaan in het buitenland? Stagiaire uit het buitenland? www.eutrex.eu Noorderpoortcollege Postbus 530, 9700 AM Groningen Gerry Blaauw: g.blaauw@noorderpoort.nl

Nadere informatie

Hoe werkt de Week van de Mobiliteit

Hoe werkt de Week van de Mobiliteit Hoe werkt de Week van de Mobiliteit Pagina 1 van 14 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Voorwoord 3 De Week van de Mobiliteit wat houdt dit in? 4 Voor wie bedoeld? 4 Werkervaring 5 Hoe werkt het, de Week van

Nadere informatie

Jaarlijkse Studenten Enquete (JSE) Behaalde resultaten en samenvatting. Studiejaar

Jaarlijkse Studenten Enquete (JSE) Behaalde resultaten en samenvatting. Studiejaar Jaarlijkse Studenten Enquete (JSE) Behaalde resultaten en samenvatting Studiejaar 2-2 Inhoudopgave Inleiding Samenvatting De enquete vragen De resultaten 7 2 Inleiding De Jaarlijkse Studenten Enquete (JSE)

Nadere informatie

Instructie en informatie voor de begeleider

Instructie en informatie voor de begeleider Instructie en informatie voor de begeleider Masterplan Instructie en informatie over: - Begeleiden en Beoordelen - Startgesprek (BOL/BBL) - Ontwikkelingsgericht opleiden en beoordelen - Overgang naar de

Nadere informatie

MOTIVATIE-ONDEZOEK MEDEWERKERS

MOTIVATIE-ONDEZOEK MEDEWERKERS MOTIVATIE-ONDEZOEK MEDEWERKERS Instructie voor het invullen van de vragenlijst: Deze vragenlijst bestaat uit vijf modules: Module 1: De samenwerking tussen medewerkers en collega s binnen het eigen team

Nadere informatie

Instructie en informatie voor de begeleider installatie

Instructie en informatie voor de begeleider installatie Instructie en informatie voor de begeleider installatie Masterplan Dit is een product van het project Masterplan Zuid- Holland. Hierin werken de volgende organisaties samen: - de ROC s Albeda College,

Nadere informatie

smartops people analytics

smartops people analytics smartops people analytics Introductie De organisatie zoals we die kennen is aan het veranderen. Technologische ontwikkelingen en nieuwe mogelijkheden zorgen dat onze manier van werken verandert. Waar veel

Nadere informatie

Flexibilisering van het onderwijs aan volwassenen kan alleen door het systeem volledig anders te gaan opzetten en is niet gebaat bij het veranderen

Flexibilisering van het onderwijs aan volwassenen kan alleen door het systeem volledig anders te gaan opzetten en is niet gebaat bij het veranderen 19 JUNI 2014 Flexibilisering van het onderwijs aan volwassenen kan alleen door het systeem volledig anders te gaan opzetten en is niet gebaat bij het veranderen van de bestaande situatie Flexibilisering

Nadere informatie

ISSAI 30 Ethische code

ISSAI 30 Ethische code ISSAI 30 Ethische code Vertaling ISSAI 30VERTALING REKENHOF, MEI 2017 / 2 INHOUD Hoofdstuk 1 - Inleiding 4 Concept, achtergrond en doel van de ethische code 4 Vertrouwen en geloofwaardigheid 5 Hoofdstuk

Nadere informatie

VOORBEELDRAPPORT MARKETING EN SALES POTENTIEEL TEST

VOORBEELDRAPPORT MARKETING EN SALES POTENTIEEL TEST VOORBEELDRAPPORT MARKETING EN SALES POTENTIEEL TEST Respondent: J. de Vries ( voorbeeld) E- mailadres: jdevries@example.com Geslacht: Man Leef tijd: 32 Opleiding sniveau: HBO Verg elijking sg roep: Normg

Nadere informatie

De doelstellingen van directie en personeel worden expliciet omschreven in een beleidsplan en worden jaarlijks beoordeeld door de directie.

De doelstellingen van directie en personeel worden expliciet omschreven in een beleidsplan en worden jaarlijks beoordeeld door de directie. FUNCTIE: Directeur POC AFKORTING: DIR AFDELING: Management 1. DOELSTELLINGEN INSTELLING De doelstellingen staan omschreven in het beleidsplan POC. Vermits de directie de eindverantwoordelijkheid heeft

Nadere informatie

Begeleid Werken HET ROER

Begeleid Werken HET ROER Begeleid Werken HET ROER Begeleid Werken is een droomjob voor volwassenen met een verstandelijke beperking van Het Roer. Dagcentra, woonvormen, ambulante begeleiding Het Roer Unit Het Roer biedt zorg en

Nadere informatie

De aanpak van Inclusief Groep werkt! Werken leer je door te werken. We brengen mensen in bedrijf

De aanpak van Inclusief Groep werkt! Werken leer je door te werken. We brengen mensen in bedrijf Werken leer je door te werken De aanpak van Inclusief Groep werkt! Als toeleider van de arbeidsmarkt hebben we veel aandacht voor onze kandidaten. Door af te stemmen met werkgevers verlagen we drempels

Nadere informatie

LEIDING GEVEN. Functiefamilie: Niveau: Doel van de functiefamilie

LEIDING GEVEN. Functiefamilie: Niveau: Doel van de functiefamilie Functiefamilie: Niveau: LEIDING GEVEN D Doel van de functiefamilie Instaan voor de coördinatie en de opvolging van de werkzaamheden van een administratieve of operationele entiteit waarin men medewerkers

Nadere informatie