HAS TQS Documentation Mail Owner Main View Yara Intranet Prev. Next

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HAS TQS Documentation Mail Owner Main View Yara Intranet Prev. Next"

Transcriptie

1 HAS TQS Documentation Mail Owner Main View Yara Intranet Prev. Next Yara Sluiskil KAM STELLINGEN EN STEIGERS 4. Implementatie en uitvoering 4.6 Beheersing van de werkzaamheden Class.: OPEN ALGEMENE PROCEDURES Document ID : HAE Revision date: Revision: 011 Valid for: 'Yara algemeen' Valid to date: Opmerking: Geen wijzigingen - layout voor af te drukken goed gezet STELLINGEN EN STEIGERS Hieronder vindt u de procedure met betrekking tot stellingen en steigers. Aarden van steigers per 1 januari Werken op hoogte van 2,5m naar 2,0 meter. 1. Specificatie Steigerbouw: Specificatie van de Steigerbouwvoorschriften Yara Sluiskil. Verantwoordelijke: Onderhoudsdienst / KAM afdeling 1.1 Introductie: Deze procedure betreft de minimum voorschriften die gelden voor steigerbouw (montage, modificatie, gebruik en demontage). Deze voorschriften zijn tenminste gelijk of anders aanvullend op de in de referenties genoemde voorschriften. Deze procedure is geen technische specificatie. 1.2 Doel: Het doel van deze procedure is het voorkomen van letsel aan personen of schade aan apparatuur tijdens montage en demontage van steigers. 1.3 Definities: Werken op We spreken van werken op hoogte indien werkzaamheden boven 2,0 meter 2,5

2 Copy Page: 2 hoogte meter t.o.v. maaiveld/grondvlak of verdiepingsvloer worden uitgevoerd. Onder bijzondere omstandigheden kan ook voor werkzaamheden onder dit niveau gebruik van een steiger noodzakelijk zijn (zie HAE ) Tijdens het uitvoeren van deze werkzaamheden is het noodzakelijk om gebruik te maken van: Randbeveiliging bv afzetting van steigerbouwmateriaal bij werken op daken. Arbeidsmiddelen als bv een steiger, een rolsteiger, een hoogwerker, een personenhijsbak,een ladder, een trap, een opstapkrukje, lijnen. Valbeveiligingsmateriaal bv harnasgordel Werkzaamheden op vast geïnstalleerde bordessen en looppaden, die door een leuning zijn beveiligd, vallen niet onder deze definitie Steigers Onder steigers wordt in deze procedure eveneens verstaan : hangsteigers, uitbouwsteigers, tentconstructies, rolsteigers, inwendige steigers, hijssteigers samengesteld uit steigerbouwmateriaal Werkvloer De werkvloer is de vloer van waarop de werkzaamheden worden uitgevoerd waarvoor de steiger geplaatst wordt Rustvloer Is de vloer die gebruikt wordt om van de ene naar de volgende ladder te gaan om een volgende verdieping te bereiken Schrikvloer Is de vloer die geplaatst wordt onder de werkvloer als extra beveiliging, indien de werkvloer hoger dan 6 m is. Schrikvloeren zijn niet noodzakelijk als aan de volgende voorwaarden voldaan wordt: De stellingen dienen zware steigers te zijn ( 300 kg/m2) De stellingplanken moeten een dikte van 50 mm hebben Systeemvloeren dienen een vergelijkbare sterkte te hebben De werkvloeren moeten volledig en blijvend dichtgelegd zijn. De maximale staanderafstand bedraagt 2 meter Tijdelijke Is de vloer die tijdelijk gebruikt wordt door de steigerbouwers bij montage en werkvloer demontage van de steiger Sjouwer Profiel geen certificaat Steigerbouwer A Profiel: In het bezit van certificaat steigerbouwer A of gelijkwaardig Steigerbouwer B Profiel: In het bezit van een geldig certificaat steigerbouwer A of gelijkwaardig In het bezit van een geldig certificaat steigerbouwer B of gelijkwaardig Steigerbouwinspecteur Profiel In bezit van geldig certificaat steigerbouwinspecteur of gelijkwaardig 1.4 Verantwoordelijkheden steigerbouwers: Rol/Functie Verantwoordelijkheden Toezichthouder Het is de verantwoordelijkheid van de toezichthouder erop toe te zien dat conform deze procedure wordt gewerkt Uitvoerende Het is de verantwoordelijkheid van de uitvoerende dat conform de richtlijnen van deze procedure wordt gewerkt en dat de werkinstructies worden opgevolgd Sjouwer Een sjouwer werkt altijd onder toezicht van een steigerbouwer A, steigerbouwer B of een steigerbouwer inspecteur. Is bevoegd om de volgende taken uit te voeren: Aanvoer en afvoer van steigermateriaal naar en van de plek waar de steiger wordt opgebouwd of afgebroken. Aanreiken en aannemen van steigermateriaal tijdens de montage en demontage van de steiger.

3 Copy Page: 3 De sjouwer verricht absoluut geen constructieve montage of demontage handelingen, maar mag op aanwijzing van steigerbouwer A, steigerbouwer B of steigerbouw inspecteur een gelimiteerd aantal niet constructieve handelingen verrichten. Deze zijn: het monteren of demonteren van kantplanken, aarding, leuningen en/of safetybars Steigerbouwer A Is bevoegd om de volgende taken uit te voeren : Voorbereiden van steigerbouwwerkzaamheden in overleg met steigerbouwer B en/of steigerbouw inspecteur. Aanvoer en afvoer van steigermateriaal naar en van de plek waar de steiger wordt opgebouwd of afgebroken. Aanreiken en aannemen van steigermateriaal tijdens de montage en demontage van de steiger. Uitvoeren van constructieve steigerbouwwerkzaamheden Steigerbouwer B Is bevoegd om de volgende taken uit te voeren: Voorbereiden van steigerbouwwerkzaamheden in overleg met steigerbouw inspecteur. Aanvoer en afvoer van steigermateriaal naar en van de plek waar de steiger wordt opgebouwd of afgebroken. Aanreiken en aannemen van steigermateriaal tijdens de montage en demontage van de steiger. Uitvoeren van constructieve steigerbouwwerkzaamheden. Is verantwoordelijk voor de kwaliteit en het monteren/demonteren van een steiger. Keurt de steiger conform de controlelijst steigerbouw en plaatst het goedkeuringslabel. Adviseert de steigerbouwgroepen daar waar nodig Steigerbouwinspecteur Het is de verantwoordelijkheid van de steigerbouw inspecteur de steiger, nadat deze is gemonteerd, formeel te inspecteren en goed te keuren, voordat er op gewerkt mag worden. Is bevoegd om de volgende taken uit te voeren: Voorbereiden van steigerbouwwerkzaamheden Aanvoer en afvoer van steigermateriaal naar en van de plek waar de steiger wordt opgebouwd of afgebroken. Aanreiken en aannemen van steigermateriaal tijdens de montage en de-montage van de steiger. Uitvoeren van constructieve steigerbouwwerkzaamheden. Is verantwoordelijk voor de kwaliteit en het monteren/demonteren van een steiger. Keurt de steiger conform de controlelijst steigerbouw en plaatst het goedkeuringslabel, indien tekortkomingen treft hij corrigerende maatregelen. Adviseert de steigerbouwgroepen daar waar nodig. Bespreekt de geconstateerde afwijkingen van de controle met de steigerbouwers. Voert supervisie over diverse steigerbouwgroepen. 1.5 Werkwijze: Algemeen Steigers mogen alleen worden gebouwd, gedemonteerd of gemodificeerd door gediplomeerde steigerbouwers van steigerbouwfirma's.

4 Copy Page: Het is aan niemand anders dan gediplomeerde steigerbouwers toegestaan steigers te modificeren. Indien modificaties noodzakelijk zijn dient contact opgenomen te worden met de steigerbouwfirma Bij montage en demontage werkzaamheden op meer dan 2,0 meter 2,5 hoogte waar men niet volledig aan alle zijden wordt beschermd door leuningen, en / of geen volledig dichte vloer aanwezig is, dient men voortdurend aangelijnd te zijn. De werkmethode van "ALWAYS ONLINE" moet gebruikt worden Steigers in de nabijheid van het spoor moeten aan de volgende voorwaarden voldoen. De vertikale staanders of enig ander punt van de steiger moeten minimaal 2 meter van het spoor staan, gemeten vanuit het hart spoorlijn. Steigers over het spoor moeten een minimale hoogte hebben van 4,50 meter. Ten alle tijde melding doen aan de afdeling verlading middels TRA, uiteindelijke plaatsing melden aan verlading middels "gele bon" Inspectie en goedkeuring, labeling Alvorens steigers in gebruik worden genomen dienen ze door een gediplomeerde steigerbouw inspecteur of een steigerbouwer B geïnspecteerd en goedgekeurd te worden. Goedgekeurde steigers worden voorzien van een goedkeuringslabel waarop minimaal is vermeld: firmanaam voorman, gebouwd door, goedkeuring door, datum, nummer Niet-gekeurde steigers, steigers in aanbouw en afgekeurde steigers dienen voorzien te zijn van een rode steigerlabel waarop de tekst: "Steiger niet betreden". Steigerlabels dienen goed zichtbaar en volledig ingevuld bij elke eerste opgang (trap) naar een steiger geplaatst te zijn. Na een modificatie dient een steiger opnieuw gekeurd te worden door een Steigerbouwer- B of een Steigerbouw inspecteur, waarbij het goedkeuringslabel opnieuw afgetekend dient te worden Bereikbaarheid (werk)vloeren De eerste rustwerkvloer is geplaatst op een afstand vanaf de begane grond op maximaal 4 meter. Maximale afstand vanaf de eerste en de volgende rustwerkvloeren is 4 meter. Onder werkvloeren hoger dan 6 meter dient, maximaal 1,5 m onder de werkvloer, een schrikvloer aangebracht te worden. Schrikvloeren zijn niet noodzakelijk als aan de volgende voorwaarden voldaan wordt de stellingen dienen zware steigers te zijn ( 300 kg/m2) de stellingplanken moeten een dikte van 50 mm hebben systeemvloeren dienen een vergelijkbare sterkte te hebben de werkvloeren moeten volledig en blijvend dichtgelegd zijn. De maximale standerafstand is afhankelijk van de belasting van de steiger. Ladder tot eerste vloer mag uitwendig geplaatst worden tot 4 meter vloerhoogte. Ladder dient dan minimaal 1 meter boven de leuning uit te steken. Werkvloer dient op veilige manier toegankelijk te zijn middels veiligheidspoort.

5 Copy Page: 5 Werkvloeren die hoger dan 4 meter boven het grondvlak liggen moeten altijd bereikbaar zijn via verspringende ladders en tussenvloeren, aan de binnenzijde van de steiger. Deze tussenvloeren moeten op onderlinge afstand van 2 meter aangebracht worden. Indien de valhoogte meer dan 4 meter bedraagt ( bij steigers op verdiepingsvloeren moet de werkvloer bereikbaar zijn via verspringende ladders en tussenvloeren, aan de binnenzijde van de steiger. Inwendig geplaatste ladders aan de buitenzijde voorzien van extra horizontale liggers om de 0,5 meter, ter voorkoming van valgevaar. Ladders plaatsen onder een hoek kleiner dan 75º. Ladders dienen op tenminste 3 plaatsen aan de steigerconstructie bevestigd te zijn, waarvan tenminste twee bevestigingen aan de bovenzijde. Ladders dienen op een stevige ondergrond geplaatst te worden, indien niet mogelijk, dan de ladder op onderslaghout plaatsen. Afmeting van de vloeropening ten behoeve van de trapopgang bij steigers hoger dan 4 meter, breedte 60 tot 80 centimeter, diepte 85 tot 100 centimeter. Op werkvloeren bij steigers hoger dan 6 meter dienen alle vloeropeningen voor af- en opgangen afgeschermd te zijn met een leuning en een veiligheidspoort.(zie schets) De afstand tussen trap en rust- werkvloer is maximaal 10 centimeter Uitvoering vloeren Als materiaal voor de vloeren kan gebruikt worden gemaakt van houten planken of metalen vlonders. Voorkeur gaat uit naar metalen vlonders in allerlei maten die met pennen worden vastgezet om wegglijden te voorkomen. Bij gebruik van houten planken dienen minimaal 35 mm dik te zijn. In de afdeling Nitraat, binnen de blauwe lijnen, nitraatsilo`s en nitraatverlaidng is het niet toegestaan om houten onderdelen te gebruiken voor steigerbouw. Voor de vloeren moet men metalen vlonders in allerlei maten gebruiken. Indien het noodzakelijk wordt geacht, hout te gebruiken, in overleg met de afdeling, dient dit na het trekken van het label, onmiddelijk na de werkzaamheden uit de afdeling te worden verwijderd. Werkvloeren dienen rondom voorzien te zijn van kantplanken. Kantplanken behoeven alleen geplaatst te worden aan de buitenzijde van de steiger. Rustvloeren en schrikvloeren behoeven niet te beschikken over kantplanken.

6 Copy Page: Leuningen Werkvloeren / rustvloeren dienen rondom voorzien te zijn van leuningen met een hoogte van 1 m. +/- 5 cm boven de werkvloer en een tussenleuning. Er mogen geen openingen zijn groter dan 47 cm Rolsteigers (samengesteld uit steigermateriaal) De maximale werkvloerhoogte van samengestelde rolsteigers is 6 meter. Bij het monteren van rolsteigers dient rekening te worden gehouden met de stabiliteitseisen, conform AI Hijssteigers Een hijssteiger dient extra verstevigd te zijn en incl. gemonteerde trap om hijsmateriaal op te hangen. Conform voorgeschreven wijze van de fabrikant/leverancier Aarding Steigers, ook rolsteigers, moeten geaard zijn. Per kwartaal wordt er een steekproef gedaan op de kwaliteit van de aarding Plaatsen van schrikplanken Indien steigerstaanders korter dan 50 cm van de straat staan moeten deze, aan beide zijden, voorzien zijn van schrikplanken (rood witte blokken) Materialen Materiaal wagens moeten zo zijn uitgerust dat het niet noodzakelijk is om boven op de wagen te klimmen om materiaal te pakken. Steigeronderdelen dienen na gebruik te worden gecontroleerd op beschadigingen. Beschadigde en gescheurde steigerdelen dienen te worden verwijderd. De gebruikte materialen dienen in goede staat van onderhoud te zijn en mogen geen gebreken vertonen. Steigerdelen die voor andere doeleinden zijn gebruikt (stuwhout bijv.) mogen niet meer worden gebruikt. Er dient altijd onderslaghout gebruikt te worden onder de stempels, dit ter bescherming van de ondergrond en om wegzakken te voorkomen. 1.6 Referenties De steigers dienen te voldoen aan alle wettelijke eisen en normen. De veiligheidsvoorschriften van YARA zijn van toepassing.

7 Copy Page: Opslag Materiaal Materiaal karren: Deze dienen na, werkuren, geplaatst te worden op het eigen terrein van de stellingbouwer of op de weg vanaf tafel 3 naar Amop 1komende vanaf Ref C. aan de rechterzijde van de weg. Stelling materiaal mag alleen geplaatst worden op een door de proco aangewezen plaats en mogen geen doorgaande wegen en vluchtwegen belemmeren. 2. Controle steigers: Steeksproefsgewijs worden de steigers gecontroleerd volgens bijgevoegde lijst. Controle is technisch en financieel.opvolging van technische afwijkingen gebeurd via de Synergi database. Inspectielijsten worden minimaal 2 jaar bewaard. Persoon heeft kwalificatie van controleur.

8 Copy Page: 8 Verantwoordelijke: Onderhoudsdienst Controlelijst steiger- en stellingbouw Yara Sluiskil b.v., in te vullen door steigercontroleur onderhoudsdienst. STEIGER NO: AFDELING: DATUM: JA NEE OPMERKING 1. Is het steigermateriaal deugdelijk voor het opnieuw in gebruik nemen? (Visuele kontrole) 2. Staat de steiger op een stevige ondergrond? 3. Is het schoorverband voldoende en juist aange-bracht? 4. Zijn de liggers deugdelijk bevestigd? 5. Zijn de kortelingen juist aangebracht en voldoende in aantal? 6. Zijn de werk- en eventuele schrikvloeren goed dichtgelegd en tegen verschuiven en opwaaien geborgd? 7. Steekt de ladder minimaal 1 meter boven de leuning uit? (indien steiger < 6m.) 8. Is de hellingshoek van de ladder < 75 o 9. Zijn de werkvloeren op een veilige manier toe- gankelijk? 10. Indien de hoogte van de steiger hoger dan 6 mtr. zijn de ladders juist opgesteld? 11. Zijn de vloeren naast de ladders dichtgelegd en voorzien van kantplank, knielijst en leuning? 12. Zijn eventuele bordessen / kooiladders / vlucht-wegen / transmitters / nog goed bereikbaar? 13. Hangt er een keuringslabel aan de steiger? 14. Is de steiger geschikt om hijswerkzaamheden te verrichten? 15. Is de steiger geaard? BIJZONDERHEDEN / OPMERKING: LOKATIE EN NO VAN DE STEIGER: NAAM VERANTWOORDELIJKE: Inspectie HANDTEKENING HERKEURING DATUM: NAAM STEIGERBOUWER: HANDTEKENING

9 Copy Page: 9 3. Inspectie steigers: Bij projekten zal er minstens 1 inspectie plaatsvinden door een onafhankelijke inspecteur (kwalificatie steigerbouwinspecteur) De dagelijkse steigerbouw zal 4 maal per jaar gebeuren door een onafhankelijke inspecteur (kwalificatie steigerbouwinspecteur). Inspectielijsten worden minimaal 2 jaar bewaard. Verantwoordelijke: KAM inspecteur. Inspectielijst steiger- en stellingbouw Yara Sluiskil b.v., in te vullen door onafhanklijke steigerinspecteur. Pagina 2 van 2 Steigernr: Datum: Sterkte van de steiger: Steigerklasse Max. vloerbelasting Max. staanderafstand Max. kortelingafstand bij plankdikte in mm 30 mm 40 mm 50 mm Vloerbelasting 150 kg / m2 Vloerbelasting 200 kg / m2 Vloerbelasting 300 kg / m2 3 m 2,3 m 1 m 1.7 m 2.5 m 2.5 m 2.1 m 1 m 1.7 m 2.5 m 2.5 m 1.8 m 0.9 m 1.5 m 2 m Stijfheid / stabiliteit: (aankruisen wat van toepassing is) Ja Nee Nvt Voldoende diagonalen vanaf de grondslag tot bovenste werkvloer in alle steiger vlakken. Voldoende van knooppunt naar knooppunt Voldoende diagonalen bij maximaal 4 vlakken ongeschoord ( in de lengte richting )? Voldoende diagonalen in elk steigervlak ( alle richtingen )? Zijn de laskoppelingen bij traditionele steiger zowel in horizontale als in verticale richting verspringend aangebracht Staat de steiger op sloffen / voetplaten bij zachte ondergrond en/of bordessen ( ook bij stoeptegels en klinkers op sloffen ). Is de onderste ligger in de steiger op max. 250 mm aangebracht? Is de smalste basisbreedte bij een vrijstaande steiger minimaal 1/3 van de hoogte. Is de steiger voldoende verankerd als de hoogte meer is dan 3x de smalste basis? Steigeruitbouw mag max. 0,4 maal de breedte van de steiger zijn.

10 Copy Page: 10 Ladder opgang: (aankruisen wat van toepassing is) Ja Nee Nvt Is de ladder goed opgesteld ( obstakels )? 75 1 meter boven het op- / afstappunt (indien steiger < 6 m )? 3 punten vast? Kan er zijwaarts worden afgestapt? Worden bordessen / kooiladders en vluchtwegen niet geblokkeerd? Zijn doorgangen en / of obstakels gemarkeerd? Trap tot 4 meter hoogte aan de buitenkant geplaatst met klaphekje. Werkvloer: (aankruisen wat van toepassing is) Ja Nee Nvt Is de knieleuning (± 0,5 m ) en de heupleuning ( 0,95 1,05 m ) aangebracht Zijn de kantplanken ( min. 150 mm ) geplaatst? Ligt de werkvloer dicht en is de overstek ( tussen de mm ) bij de steigerplanken? Staat de steiger op de juiste plaats t.a.v. het werk ( vloer max. 100 mm vanaf object )? Zijn de werkvloeren op een veilige manier toegankelijk? Algemeen: (aankruisen wat van toepassing is) Ja Nee Nvt Is er een schrikvloer aangebracht ( boven de 6 m )? Is het steigermateriaal in goede staat? Roest, beschadiging, rechtheid? Is het overtollig steigermateriaal opgeruimd? Is de scaftag ( goedkeuringslabel ) volledig ingevuld en aanwezig? Is de steiger geaard? Is de steiger geschikt om hijswerkzaamheden te verrichten? Is steiger minimaal 2 meter van het spoor geplaatst en op een hoogte van minimaal 4,50 meter boven het spoor. Opleidingseisen steigerfirma: (aankruisen wat van toepassing is) Ja Nee Nvt Voldoet het betrokken contractorpersoneel aan de opleidingseisen uit de specificatie? Opmerkingen:

11 Copy Page: Financiële controle: Supply management zal steeksproefgewijs, maar zeker 2-maandelijks, controleren of de boeking overeenkomt met de uitvoering. Bevindingen worden vastgelegd en minimaal 2 jaar bewaard. checkliststeigerssm.xls Verantwoordelijke: Supply Management. 5. Overige bepalingen: HAE Werken op hoogte. Verantwoordelijke: KAM. 6. Opvolging: 1 meeting per kwartaal met vaste agendapunten zoals: veiligheid, verbetervoorstellen, gang van zaken,... Verantwoordelijke: Supply Management. 7. Registratie: Van elke aanwezige werknemer wordt door de contractorfirma bijgehouden wat zijn kwalificatie is binnen de steigerbouw. De betreffende contractor dient deze gegevens op verzoek te kunnen overleggen. Verantwoordelijke: KAM inspecteur. External references: OHSAS

12 Copy Page: 12 Internal references: Mail Owner Main View Yara Intranet Prev. Next

Sluiskil. Hieronder vindt u de procedure met betrekking tot stellingen en steigers.

Sluiskil. Hieronder vindt u de procedure met betrekking tot stellingen en steigers. Document type: Procedure Valid for Organization: Sluiskil Valid for Location/Facility: Sluiskil (HAE-027419) STELLINGEN EN STEIGERS Maart 2017: toevoeging 1.8 prefab rolsteiger STELLINGEN EN STEIGERS Hieronder

Nadere informatie

Blitz steiger. Montage- en gebruikshandleiding. Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers. 05-07- 04

Blitz steiger. Montage- en gebruikshandleiding. Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers. 05-07- 04 Montage- en gebruikshandleiding Blitz steiger 05-07- 04 Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers. De Layher Blitz-steiger is voor de gebruiker van frame systemen het steigersysteem bij uitstek. Het uitgangspunt

Nadere informatie

Page 1 of 8 -steiger is voor de gebruiker van frame systemen het steigersysteem bij uitstek. Het uitgangspunt is dat met weinig onderdelen een gevelsteiger kan worden gebouwd. Lichte onderdelen die in

Nadere informatie

Yara Sluiskil KAM. 1. Definitie werken op hoogte

Yara Sluiskil KAM. 1. Definitie werken op hoogte HAS TQS Documentation Mail Owner Main View Yara Intranet Prev. Next Yara Sluiskil KAM WERKEN OP HOOGTE 4. Implementatie en uitvoering 4.6. Beheersing van de werkzaamheden Class.: OPEN ALGEMENE PROCEDURES

Nadere informatie

Layher rolsteigers zijn voor veel werkzaamheden op hoogte, veilig, snel en eenvoudig te (de)monteren.

Layher rolsteigers zijn voor veel werkzaamheden op hoogte, veilig, snel en eenvoudig te (de)monteren. Layher rolsteigers zijn voor veel werkzaamheden op hoogte, veilig, snel en eenvoudig te (de)monteren. Layher rolsteigers zijn vervaardigd uit dikwandig aluminium waardoor kwaliteit en duurzaamheid gegarandeerd

Nadere informatie

Toolboxfiche U011 09/2016

Toolboxfiche U011 09/2016 Toolboxfiche U011 09/2016 Gebruik van een rolsteiger Onjuist gebruik van rolsteigers ligt aan de basis van ernstige ongevallen! 1 Risico s Om rolsteigers gemakkelijk hanteerbaar te houden, worden deze

Nadere informatie

Steigercontroleur (AV-022) Versie TC-K 2010-12-15

Steigercontroleur (AV-022) Versie TC-K 2010-12-15 Steigercontroleur (AV-0) Versie TC-K 00--5 Doelgroep Medewerkers, die steigers (vaste steigers, rolsteigers, hangsteigers, ) op een doeltreffende manier op veiligheid kunnen controleren. De steigercontroleur

Nadere informatie

LAYHER ROLSTEIGERS MONTAGEMETHODE. Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers. Editie 01.02.2015

LAYHER ROLSTEIGERS MONTAGEMETHODE. Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers. Editie 01.02.2015 Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers. LAYHER ROLSTEIGERS MONTAGEMETHODE Editie 01.02.2015 P2 Montagehandleiding Comform NEN-EN 1004 EU richtlijnen 2001/45/EG en Arbo Informatieblad-21 Voor rolsteigers

Nadere informatie

Controlepunten ja nee n.v.t

Controlepunten ja nee n.v.t Opdrachtgever :... Locatie :... Montagebedrijf :... Inspectiedatum :... Naam toezichthouder steigergebruik: Checklist voor (deel)oplevering van steigers Steigertype : traditioneel / systeem /.. Belastingklasse

Nadere informatie

Allround Montage- en gebruikshandleiding. Allround steiger 01-08-2012. Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers.

Allround Montage- en gebruikshandleiding. Allround steiger 01-08-2012. Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers. Allround Montage- en gebruikshandleiding Allround steiger 01-08-2012 Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers. Het universele systeem voor gewone en gecompliceerde tijdelijke hulpconstructies. Het originele

Nadere informatie

WERKEN OP HOOGTE MET DE ROLSTEIGER

WERKEN OP HOOGTE MET DE ROLSTEIGER WERKEN OP HOOGTE MET DE ROLSTEIGER Een goede rolsteiger kan uiterst onveilig zijn als hij niet goed is opgebouwd, of goed wordt gebruikt. Door het opbouwen vakkundig uit te voeren en alle veiligheidsvoorschriften

Nadere informatie

Rolsteigers. voor veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid. Montagehandleiding Comform EN 1004 EU richtlijnen 2001/45/EG

Rolsteigers. voor veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid. Montagehandleiding Comform EN 1004 EU richtlijnen 2001/45/EG Montagehandleiding Comform EN 1004 EU richtlijnen 2001/45/EG 19-04- 06 Rolsteigers voor veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers. Layher rolsteigers zijn voor veel

Nadere informatie

Montage- en gebruikshandleiding. Blitz steiger Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers.

Montage- en gebruikshandleiding. Blitz steiger Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers. Montage- en gebruikshandleiding Blitz steiger 01-04-2012 Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers. De Layher Blitz-steiger is voor de gebruiker van frame systemen het gevelsteigersysteem bij uitstek. Het

Nadere informatie

REFERENTIES BIJLAGE 1: OPBOUWINSTRUCTIE STAP 1 T/M 8 ZELFBOUW ROLSTEIGERS BIJLAGE 2: CHECKLIST WERKEN MET ZELFBOUW STEIGERS / BORDESTRAP

REFERENTIES BIJLAGE 1: OPBOUWINSTRUCTIE STAP 1 T/M 8 ZELFBOUW ROLSTEIGERS BIJLAGE 2: CHECKLIST WERKEN MET ZELFBOUW STEIGERS / BORDESTRAP Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Voorwaarden 3.2 Werkwijze 4 RAPPORTAGE/UITKOMST 5 REFERENTIES BIJLAGE 1: OPBOUWINSTRUCTIE STAP 1 T/M 8 ZELFBOUW ROLSTEIGERS BIJLAGE

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Aluminium Schilderstelling V E I L I G W E R K E N O P H O O G N I V E A U Skyworks B.V. Hoofdkantoor: Postbus 38 2650 AA Berkel en Rodenrijs Tel. 010-5140050 Fax 010-5140055 E-mail: info@skyworks.nl Website:

Nadere informatie

Groot- en kleinverhuur-acco en productie Steigermaterieel: Cuplock Cat. nr. Omschrijving Gewicht

Groot- en kleinverhuur-acco en productie Steigermaterieel: Cuplock Cat. nr. Omschrijving Gewicht Groot- en kleinverhuur-acco Steigermaterieel: Cuplock Cat. nr. Omschrijving Gewicht Stalen staander met vaste pen en 50 cm cupafstand 2501 Lengte 1,00 meter 5,5 kg 2502 Lengte 2,00 meter 10,5 kg 2503 Lengte

Nadere informatie

Nieuwe veiliger opbouw van rolsteigers

Nieuwe veiliger opbouw van rolsteigers Schilders, gevelwerkers, installateurs, zzp ers en particulieren: allemaal maken ze gebruik van de rolsteiger voor het uitvoeren van werkzaamheden op hoogte. Maar de veiligheid laat daarbij nog wel eens

Nadere informatie

Pro-Line aluminium Rolsteiger. Gebruikershandleiding V E I L I G W E R K E N O P H O O G N I V E A U

Pro-Line aluminium Rolsteiger. Gebruikershandleiding V E I L I G W E R K E N O P H O O G N I V E A U Pro-Line aluminium Rolsteiger V E I L I G W E R K E N O P H O O G N I V E A U Skyworks Hoofdkantoor: Postbus 38 2650 AA Berkel en Rodenrijs Tel. 010-5140050 Fax 010-5140055 E-mail: info@skyworks.nl Website:

Nadere informatie

Documentbeheerder Afd. Veiligheid - Implementatie steigerrichtlijn - Aarding van steigers

Documentbeheerder Afd. Veiligheid - Implementatie steigerrichtlijn - Aarding van steigers Beoordeeld en akkoord bevonden door: General Manager, Deputy General Manager, Production Manager, Asset Manager, Manager Technology, Manager Human Resources & General Affairs, Finance Manager. Proceseigenaar

Nadere informatie

Task Safety Requirements Working at Height Scaffolding NL. Approved by: HSSE Manager

Task Safety Requirements Working at Height Scaffolding NL. Approved by: HSSE Manager Page 1 of 5 A. INLEIDING STEIGERS Voor werken op hoogte wordt vaak beroep gedaan op steigers (ook nog stellingen) omdat deze een hogere graad van veiligheid bieden dan sommige andere arbeidsmiddelen en

Nadere informatie

WERKEN OP EEN ROLSTEIGER BRON: MENS&WERK EN ARBOUW

WERKEN OP EEN ROLSTEIGER BRON: MENS&WERK EN ARBOUW WERKEN OP EEN ROLSTEIGER BRON: MENS&WERK EN ARBOUW Inleiding Jaarlijks worden er ongeveer 35 ernstige ongevallen met rolsteigers gemeld bij de Inspectie SZW, waarvan gemiddeld 1 tot 2 per jaar met dodelijke

Nadere informatie

VEILIG WERKEN OP DAKEN 1961 blz.1

VEILIG WERKEN OP DAKEN 1961 blz.1 blz.1 1. INLEIDING 1.1 Dat het werken op daken bijzondere gevaren met zich mee kan brengen, behoeft geen nadere toelichting. Op de middelen die dienen te worden aangewend ter voorkoming of beperking van

Nadere informatie

Sky-Roof aluminium Daksteiger Gebruikershandleiding

Sky-Roof aluminium Daksteiger Gebruikershandleiding Sky-Roof aluminium Daksteiger V E I L I G W E R K E N O P H O O G N I V E A U Skyworks BV Hoofdkantoor: Postbus 38 2650 AA Berkel en Rodenrijs Tel. 010-5140050 Fax 010-5140055 E-mail: info@skyworks.nl

Nadere informatie

L3G 06.05.C.07 Steigerbouwvoorschriften

L3G 06.05.C.07 Steigerbouwvoorschriften L3G 06.05.C.07 Steigerbouwvoorschriften (ex procedure 07.10) Doel Toepassing Doelgroep Het doel van dit beleid is om ongevallen tijdens de montage en demontage van steigers te voorkomen en eisen vast te

Nadere informatie

maatregelen worden getroffen om valgevaar te voorkomen (bv. door het gebruik van een steiger, borstwering, bordes, werkvloer, hekwerk etc.).

maatregelen worden getroffen om valgevaar te voorkomen (bv. door het gebruik van een steiger, borstwering, bordes, werkvloer, hekwerk etc.). 14.01 GEVAAR Vallen. 14.02 WERK IN UITVOERING Bij werkzaamheden boven 2,5 m moeten altijd maatregelen worden getroffen om valgevaar te voorkomen (bv. door het gebruik van een steiger, borstwering, bordes,

Nadere informatie

HSE guidelines. Sapril 2017 WERKEN OP HOOGTE

HSE guidelines. Sapril 2017 WERKEN OP HOOGTE HSE guidelines Sapril 2017 WERKEN OP HOOGTE Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures van kracht. Er bestaat immers een risico dat gevaarlijke stoffen

Nadere informatie

Voorbereidingsblad Verbetercheck Tijdelijk werken op hoogte

Voorbereidingsblad Verbetercheck Tijdelijk werken op hoogte Voorbereidingsblad Verbetercheck Tijdelijk werken op hoogte DIT IS SLECHTS EEN HULPMIDDEL, ALLEEN EEN DIGITAAL INGEVULDE VERBETERCHECK IS GELDIG. Dit voorbereidingsblad is bedoeld als hulpmiddel om het

Nadere informatie

Specificatieblad Steigercontroleur NL HSA

Specificatieblad Steigercontroleur NL HSA Fax: +3 (0) 9 368.80.8 SPECIFICATIEBLAD OPLEIDING Steigercontroleur (AV-0) Versie TC-K 00--5 DOELGROEP Medewerkers, die steigers (vaste steigers, rolsteigers, hangsteigers, ) op een doeltreffende manier

Nadere informatie

Veiligheidsinstructies

Veiligheidsinstructies Steigerverhuur Houten www.steigerverhuurhouten.nl Veiligheidsinstructies Lees vóór aanvang van de montage- en demontagewerkzaamheden eerst onderstaande veiligheidsinstructies en volg alle aanwijzingen

Nadere informatie

Nieuwe veiliger opbouw van rolsteigers

Nieuwe veiliger opbouw van rolsteigers Schilders, gevelwerkers, installateurs, zzp ers en particulieren: allemaal maken ze gebruik van de rolsteiger voor het uitvoeren van werkzaamheden op hoogte. Maar de veiligheid laat daarbij nog wel eens

Nadere informatie

ROLSTEIGERS INSTANT SPAN 300

ROLSTEIGERS INSTANT SPAN 300 ROLSTEIGERS INSTANT SPAN 300 ROLSTEIGERHANDLEIDING VOOR OPBOUW EN GEBRUIK Hoofdvestiging Maxwellstraat 27 3316 GP Dordrecht T 078-61818888 F 078-6543920 E info@riwal.com 2013 Riwal Hoogwerkers bv. Dordrecht,

Nadere informatie

OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum. GECONTROLEERD: Area Team Lead J. Warmolts. GOEDGEKEURD: Execution Manager P. van der Ree

OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum. GECONTROLEERD: Area Team Lead J. Warmolts. GOEDGEKEURD: Execution Manager P. van der Ree Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 11 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Definitie 3.2 Voorwaarden 3.3 Voorbereiding 3.4 Uitvoering. 3.5 Gebruik 3.6 Demontage en afvoeren 4 REFERENTIES 5

Nadere informatie

Gebruikshandleiding X-frame 1.0

Gebruikshandleiding X-frame 1.0 Gebruikshandleiding X-frame 1.0 Conform NEN-EN 1004 IM nl x en x de x fr Deze handleiding is eigendom van: ASC Group Pottenbakkerstraat 32 4871 EP Etten-Leur Nederland 076 5413 019 Disclaimer Deze documentatie

Nadere informatie

Staander met pen 108 0,19 0709006 (ring 54) 162 0,28 0707518 270 0,42 0706389

Staander met pen 108 0,19 0709006 (ring 54) 162 0,28 0707518 270 0,42 0706389 Staander met pen 0.50 0,11 5603050 1.00 0,14 2603100 1.50 0,20 2603150 2.00 0,23 2603200 3.00 0,33 2603300 4.00 0,45 2603400 Staander met pen 108 0,19 0709006 (ring 54) 162 0,28 0707518 270 0,42 0706389

Nadere informatie

Handleiding gevelsteiger Gevelsteiger SOLIDE type GS - 075

Handleiding gevelsteiger Gevelsteiger SOLIDE type GS - 075 HANDLEIDING Handleiding gevelsteiger Gevelsteiger SOLIDE type GS - 075 Aluminium gevelsteiger volgens de Europese norm EN 12810-1/2. Deze gebruikershandleiding werd zo zorgvuldig mogelijk samengesteld

Nadere informatie

HSE guidelines november 2013 WERKEN OP HOOGTE HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines november 2013 WERKEN OP HOOGTE HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS S HSE guidelines november 2013 WERKEN OP HOOGTE HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

1 Beschrijving. Figuur 1: Voorbeeld van een steiger als opvangvloer

1 Beschrijving. Figuur 1: Voorbeeld van een steiger als opvangvloer Preventiefiche 1053 11/2017 Steiger die gebruikt wordt als opvangvloer 1 Beschrijving Opvangvloeren moeten stevig genoeg zijn om een vallende persoon te kunnen opvangen. Het is dan ook logisch dat de valhoogte

Nadere informatie

LADDERS EN TRAPPEN BRON: ARBOUW

LADDERS EN TRAPPEN BRON: ARBOUW LADDERS EN TRAPPEN BRON: ARBOUW Inleiding Gemiddeld overlijden 3-4 werknemers per jaar als gevolg van een val van ladder of trap, 20 werknemers per jaar houden permanent letsel hieraan over. Een trap of

Nadere informatie

HANDLEIDING MONTAGE CUPLOK TRAPPENTOREN

HANDLEIDING MONTAGE CUPLOK TRAPPENTOREN Pagina: 1 van 14 Inleiding Deze procedure dient door de leidinggevende monteur te worden opgevolgd, om zodoende zeker te stellen dat de uitvoering op een juiste en veilige wijze geschied. Pagina: 2 van

Nadere informatie

STEIGER REGISTER PROCEDURE. Alhoewel NRMRcp steigers 1989 is vervallen handhaaft Harsco Infrastructure B.V. de steiger registerprocedure.

STEIGER REGISTER PROCEDURE. Alhoewel NRMRcp steigers 1989 is vervallen handhaaft Harsco Infrastructure B.V. de steiger registerprocedure. Pagina: 1 van 11 Inleiding Alhoewel NRMRcp steigers 1989 is vervallen handhaaft Harsco Infrastructure B.V. de steiger registerprocedure. Pagina: 2 van 11 Als er een opdracht komt voor het monteren van

Nadere informatie

WIENESE ROLSTEIGER HANDLEIDING VOOR OPBOUW EN GEBRUIK

WIENESE ROLSTEIGER HANDLEIDING VOOR OPBOUW EN GEBRUIK WIENESE ROLSTEIGER HANDLEIDING VOOR OPBOUW EN GEBRUIK Verrijdbare aluminium steigers, volgens de normering EN-1004. Toegestane belasting 250 kg/m² gelijkmatig verdeeld over het platform, klasse 3. De maximale

Nadere informatie

KWALITEITSBORGING UITVOERING OFFSHORE WERKZAAMHEDEN

KWALITEITSBORGING UITVOERING OFFSHORE WERKZAAMHEDEN Pagina: 1 van 15 Doel van deze procedure is het waarborgen dat de werkzaamheden op een verantwoorde, veilige en kwalitatief goede manier worden uitgevoerd (zie ook bijlage T.B.V. s rondom steigerbouw).

Nadere informatie

De bovengenoemde risico s worden vanwege de samenhang gezamenlijk behandeld in de maatregelen.

De bovengenoemde risico s worden vanwege de samenhang gezamenlijk behandeld in de maatregelen. Werken op Hoogte Procedure ten behoeve van veilig en gezond werken op hoogte in de Scheepsbouw 11 februari 2014 In de scheepsbouw en -reparatie worden veel werkzaamheden op hoogte verricht waarbij: valgevaar

Nadere informatie

Alprokon Aluminium Dakreling

Alprokon Aluminium Dakreling Al 26.981538 Alprokon aluminium Alprokon Aluminium Dakreling Handleiding voor opbouw en gebruik Dakrandvalbeveiliging EN-13374 A Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Algemeen... 2 3. Hoofdbestanddelen en

Nadere informatie

4.15 Veiligheidsnetten

4.15 Veiligheidsnetten 4.15 Veiligheidsnetten Veiligheidsnetten worden gebruikt als collectieve vangvoorziening bij het leggen van dakplaten of het plaatsen van lichtstraten. Ook kunnen veiligheidsnetten onder voorwaarden worden

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR OPBOUW EN GEBRUIK. Let op: Basic Line wordt standaard niet gebruikt als vrijstaande steiger!

HANDLEIDING VOOR OPBOUW EN GEBRUIK. Let op: Basic Line wordt standaard niet gebruikt als vrijstaande steiger! ASC Group - Aluminium Rolsteiger, type 100-28-7 x 2.000 mm met penverbinding en volgens NEN-EN 1004 EN 1298 HANDLEIDING VOOR OPBOUW EN GEBRUIK Let op: Basic Line wordt standaard niet gebruikt als vrijstaande

Nadere informatie

Overstapbordes. t.b.v. Sky-Light hangbruginstallatie. Gebruikershandleiding VEILIG WERKEN OP HOOG

Overstapbordes. t.b.v. Sky-Light hangbruginstallatie. Gebruikershandleiding VEILIG WERKEN OP HOOG Overstapbordes t.b.v. Sky-Light hangbruginstallatie VEILIG WERKEN OP HOOG Skyworks B.V. Hoofdkantoor: Postbus 38 2650 AA Berkel en Rodenrijs tel. 010-514 00 50 fax 010-514 00 55 e-mai: info@skyworks.nl

Nadere informatie

Bijlage: Vaste toegangsmiddelen

Bijlage: Vaste toegangsmiddelen Bijlage: Vaste toegangsmiddelen Inleiding Onder vaste toegangsmiddelen vallen werkbordessen, looppaden, trappen, trapladders, vaste ladders en balustraden. De Europese geharmoniseerde normserie NEN-EN-ISO

Nadere informatie

NL Handleiding opbouw en gebruik Dakrandbeveiliging EN 13374. 760260 www.altrex.com. Relax. Het is een Altrex.

NL Handleiding opbouw en gebruik Dakrandbeveiliging EN 13374. 760260 www.altrex.com. Relax. Het is een Altrex. NL Handleiding opbouw en gebruik Dakrandbeveiliging EN 13374 760260 www.altrex.com Relax. Het is een Altrex. NL Handleiding opbouw en gebruik art. nr. 760260 versie 01/09 Copyright Altrex B.V. 09 Alle

Nadere informatie

GEBRUIKSVOORSCHRIFT. steiger-hd ,6 x 3/2,5 TOEPASSING OPBOUW. Art Versie: GEVELSTEIGER HANDLOCK

GEBRUIKSVOORSCHRIFT. steiger-hd ,6 x 3/2,5 TOEPASSING OPBOUW. Art Versie: GEVELSTEIGER HANDLOCK 760047 GEBRUIKSVOORSCHRIFT GEVELSTEIGER HANDLOCK steiger-hd 1000-3-0,6 x 3/2,5 TOEPASSING 1. De gevelsteiger mag tot 30 meter werkvloerhoogte worden gebruikt en dient volgens voorschrift van de fabrikant

Nadere informatie

PROCEDURE STAPPENPLAN VOOR HET GEBRUIK VAN VALBEVEILIGINGSMIDDELEN

PROCEDURE STAPPENPLAN VOOR HET GEBRUIK VAN VALBEVEILIGINGSMIDDELEN Pagina: 1 van 5 Inleiding Uitgangspunt is dat de steigermonteur te allen tijde middels zijn veiligheidsgordel met dubbele lijn, met twee mini-maxi s of stopchute met reddingsfunctie aan een gezekerd ophangpunt

Nadere informatie

Nieuwe veiliger opbouw van rolsteigers

Nieuwe veiliger opbouw van rolsteigers Nieuwe veiliger opbouw van rolsteigers Schilders, gevelwerkers, installateurs, zzp ers en particulieren: allemaal maken ze gebruik van de rolsteiger voor het uitvoeren van werkzaamheden op hoogte. Maar

Nadere informatie

Handleiding. Tube-Lock Concept. van Thiel United b.v. Pagina: 1 van 17

Handleiding. Tube-Lock Concept. van Thiel United b.v. Pagina: 1 van 17 Handleiding Tube-Lock Concept van Thiel United b.v. Pagina: 1 van 17 Inhoudsopgave Onderwerp Pagina Afbeelding Tube-Lock Concept 3 Onderdelen Tube-Lock concept 4 Wetgeving 5 Opbouw Tube-Lock Concept 6-7

Nadere informatie

5.08 Rolsteigers. Normen en regels

5.08 Rolsteigers. Normen en regels 5.08 Rolsteigers Rolsteigers worden in de bouw, vooral bij montage-, installatie- en onderhoudswerkzaamheden op grote schaal toegepast. Door de lage gebruiksdrempel en de lichte constructie treden er echter

Nadere informatie

Handleiding Vlonderframes

Handleiding Vlonderframes Handleiding Vlonderframes Pagina 1 Inhoudsopgave INLEIDING... 3 VOORBEREIDEN... 4 VERPLAATSEN... 7 OPTIONEEL... 10 MONTAGE / DEMONTAGE... 11 Pagina 2 Inleiding In deze handleiding wordt de toepassing en

Nadere informatie

UITSTEEKSTEIGERS 1980 blz.1

UITSTEEKSTEIGERS 1980 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Bij de betonskeletbouw bestaat het skelet uit een constructie van gewapend betonkolommen, -wanden, -balken en -vloeren. Het stellen van de bekisting, het aanbrengen van de wapening,

Nadere informatie

Trappentoren voor Aluminium Rolsteigers type Euroscaffold en Extrusie. Gebruikershandleiding voor opbouw en gebruik

Trappentoren voor Aluminium Rolsteigers type Euroscaffold en Extrusie. Gebruikershandleiding voor opbouw en gebruik Trappentoren voor Aluminium Rolsteigers type Euroscaffold en Extrusie Gebruikershandleiding voor opbouw en gebruik Connecting Technisch handels- en constructiebedrijf Noordervaartdijk 15 1561 PS Krommenie

Nadere informatie

33.51P Werken op hoogte

33.51P Werken op hoogte Opgesteld door Adriaan Lefeber evisie 21-06-11 Pagina: 1 van 11 1. Doelstelling De doelstelling van deze procedure is om op een verantwoorde wijze werkzaamheden op hoogte uit te voeren zodat valgevaar

Nadere informatie

EIND- EN TOETSTERMEN 1 e MONTEUR STEIGERBOUW. 1 e MONTEUR. 6 februari 2015 revisie 01 1

EIND- EN TOETSTERMEN 1 e MONTEUR STEIGERBOUW. 1 e MONTEUR. 6 februari 2015 revisie 01 1 1 e MONTEUR 6 februari 2015 revisie 01 1 INHOUDSOPGAVE DOCUMENT 1e MONTEUR LEERROUTE BLAD 3 EINDTERMEN BLAD 4 TOETSTERMEN BLAD 5 t/m 9 6 februari 2015 revisie 01 2 VERPLICHTE LEERROUTE NAAR 1 e MONTEUR

Nadere informatie

WERKEN OP HOOGTE MET LADDERS EN TRAPPEN

WERKEN OP HOOGTE MET LADDERS EN TRAPPEN WERKEN OP HOOGTE MET LADDERS EN TRAPPEN Een val van een ladder of trap geeft ernstige verwondingen. Daarom is het zaak dit te voorkomen. Onder een ladder verstaan we draagbaar klimmaterieel, bestaande

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Hijsframe t.b.v. trapgat Versie 1, 02-2007

Gebruikershandleiding Hijsframe t.b.v. trapgat Versie 1, 02-2007 Pagina : 1 van 5 Gebruikershandleiding Hijsframe t.b.v. trapgat Versie 1, 02-2007 Smit Polyweb Boerkensleen 23 b 4705 RL Roosendaal The Netherlands T +31 (0)165-544770 F +31 (0)165-565244 Pagina : 2 van

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR OPBOUW EN GEBRUIK

HANDLEIDING VOOR OPBOUW EN GEBRUIK 1 ASC Group - Aluminium Rolsteiger, type 135-28-7 x 2.500 mm met ribbelpen en volgens NEN-EN 1004-3 - 8/12 -XXXD HANDLEIDING VOOR OPBOUW EN GEBRUIK Verrijdbare aluminium steiger, volgens de normering NEN-EN

Nadere informatie

Carport met houten dak

Carport met houten dak Carport 300 x 500 Afmetingen: 300cm x 500cm x 251cm Carport met houten dak Voordat u aan de opbouw van uw carport begint, lees dan eerst aandachtig deze handleiding. Dit om problemen te voorkomen, en om

Nadere informatie

Rolsteigers. voor veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid. Montagehandleiding Comform EN 1004 EU richtlijnen 2001/45/EG

Rolsteigers. voor veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid. Montagehandleiding Comform EN 1004 EU richtlijnen 2001/45/EG Montagehandleiding Comform EN 1004 EU richtlijnen 2001/45/EG 01-05-2010 Rolsteigers voor veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers. Layher rolsteigers zijn voor veel

Nadere informatie

... Think safety! Werken op hoogte. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Werken op hoogte. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid ... Think safety! Werken op hoogte VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Werken op hoogte Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste

Nadere informatie

Aluminium Rolsteigers type Euroscaffold en Extrusie. Gebruikershandleiding voor opbouw en gebruik

Aluminium Rolsteigers type Euroscaffold en Extrusie. Gebruikershandleiding voor opbouw en gebruik Aluminium Rolsteigers type Euroscaffold en Extrusie Gebruikershandleiding voor opbouw en gebruik Gebruikershandleiding Connecting aluminium Rolsteiger versie H 11-07-2011.doc Pagina 1 van 15 Connecting

Nadere informatie

Wandbekisting (staal/hout) J N

Wandbekisting (staal/hout) J N oorbeelden inspectieformulieren (bron Aboma) pag. 1 van 12 16-12.4.0.1 Inspectieformulier Wandbekisting Wandbekisting (staal/hout) J 1. ekeningen/berekening Aanwezig op bouwplaats Gebouwd volgens tekening

Nadere informatie

Faraone-Steigers. Gebruikershandleiding Rolsteiger

Faraone-Steigers. Gebruikershandleiding Rolsteiger Gebruikershandleiding Rolsteiger Vooraf: In deze handleiding wordt stapsgewijs uitgelegd hoe de Faraone rolsteiger veilig opgebouwd dient te worden. De stappen worden aan de hand van toelichtende foto

Nadere informatie

Terugkoppeling. Project. Werken op Hoogte. HMI-dagen Nogepa 26 maart 2014. Project Werken op hoogte - Nogepa HMI-dag - 26 maart 2014 1

Terugkoppeling. Project. Werken op Hoogte. HMI-dagen Nogepa 26 maart 2014. Project Werken op hoogte - Nogepa HMI-dag - 26 maart 2014 1 Terugkoppeling Project Werken op Hoogte HMI-dagen Nogepa 26 maart 2014 1 Project Werken op hoogte 2 Project Werken op hoogte Safety is not an intellectual exercise to keep us in work. It is a matter of

Nadere informatie

(HAE ) WERKEN OP HOOGTE

(HAE ) WERKEN OP HOOGTE Document type: Procedure Valid for Organization: Sluiskil Valid for Location/Facility: Sluiskil (HAE-026195) WERKEN OP HOOGTE Wijziging 1. procedure rolsteigers 2. Kleine tekstuele aanpassingen in rood

Nadere informatie

ASC Group -, type XS-Tower volgens NEN-EN 1004 EN 1298 HANDLEIDING VOOR OPBOUW EN GEBRUIK XS- TOWER

ASC Group -, type XS-Tower volgens NEN-EN 1004 EN 1298 HANDLEIDING VOOR OPBOUW EN GEBRUIK XS- TOWER ASC Group -, type XS-Tower volgens NEN-EN 1004 EN 1298 HANDLEIDING VOOR OPBOUW EN GEBRUIK XS- TOWER Verrijdbare aluminium steiger, volgens de normering NEN-EN 1004 EN 1298. Toegestane belasting 200 Kg/M²

Nadere informatie

Handleiding. Inleiding. Toepassingsgebied

Handleiding. Inleiding. Toepassingsgebied Handleiding Inleiding Lees vóór u met de opbouw en het gebruik van de aluminium rolsteiger begint eerst zorgvuldig dezegebruikershandleiding. De rolsteiger mag alleen worden gemonteerd en gedemonteerd

Nadere informatie

Documenteigenaar Adviseur SHEQ Revisie 09-09-15. Proceseigenaar Manager SHEQ Pagina: 1 van 5

Documenteigenaar Adviseur SHEQ Revisie 09-09-15. Proceseigenaar Manager SHEQ Pagina: 1 van 5 Proceseigenaar Manager SHEQ Pagina: 1 van 5 0. Versiebeheer Onderstaand worden de wijzigingen t.o.v. de vorige goedgekeurde versie beschreven. Nr. Wijziging(en) 1 Nieuwe huisstijl toegepast. 1. Doelstelling

Nadere informatie

Groot- en kleinverhuur-accommodatie en productie Handelsartikelen: Steigermaterieel, traditioneel Cat. nr. Omschrijving Gewicht

Groot- en kleinverhuur-accommodatie en productie Handelsartikelen: Steigermaterieel, traditioneel Cat. nr. Omschrijving Gewicht Handelsartikelen: Steigermaterieel, traditioneel Bouwsteiger traditioneel 2001 Steigerbuis 1.0 mtr verzinkt 5,0 kg 2002 Steigerbuis 1.5 mtr verzinkt 6,0 kg 2003 Steigerbuis 2.0 mtr verzinkt 8,0 kg 2005

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Aluminium MAXALL Rolsteigers Normeringen volgens de Europese richtlijn EN 1004 en goedgekeurd volgens het Duitse Keuringsinstituut T.U.V. Rheinland Inhoudsopgave Pagina 1 Toepassingsgebied

Nadere informatie

Bouwmaterieel 3.2. VEILIGHEID AAN HOLLE WANDEN STORTCONSOLE EN STEIGER

Bouwmaterieel 3.2. VEILIGHEID AAN HOLLE WANDEN STORTCONSOLE EN STEIGER 3 3.2. VEILIGHEID AAN HOLLE WANDEN STORTCONSOLE EN STEIGER VEILIHEIDSTECHNIEK Bouwmaterieel Allgemeen: Dient als tijdelijke stortsteiger voor een veilige staanplaats tijdens het storten van beton zonder

Nadere informatie

Zijn voorwerpen te groot of te zwaar dan zijn er hulpmiddelen om het voorwerp te verplaatsen: - steekwagen - heftruck - takels - hijskranen

Zijn voorwerpen te groot of te zwaar dan zijn er hulpmiddelen om het voorwerp te verplaatsen: - steekwagen - heftruck - takels - hijskranen Hijsen en tillen Een voorwerp dat zwaarder is als 25 kg mag je niet alleen met de hand tillen. Ook is het verstandig om grote of moeilijk te pakken voorwerpen niet alleen te tillen. Zijn voorwerpen te

Nadere informatie

Toolboxfiche /2017

Toolboxfiche /2017 Toolboxfiche 2031 05/2017 Steigers met schragen Schragen worden vaak overbelast of verkeerd gebruikt! 1 Beschrijving Steigers met schragen worden erg vaak gebruikt op de bouwplaatsen. We moeten er wel

Nadere informatie

MeerMagazijn. magazijninrichting nieuw & gebruikt. Grootvakstelling - montage instructie. magazijninrichting nieuw & gebruikt

MeerMagazijn. magazijninrichting nieuw & gebruikt. Grootvakstelling - montage instructie. magazijninrichting nieuw & gebruikt pagina 1 van 13 versie: 2016/1 Engelandlaan 6, 2391 PN Hazerswoude - Dorp Tel. 0172-40 40 31 info@meermagazijn.nl www.meermagazijn.nl Inhoud 1 Werkzaamheden... 3 2 Voorbereiding en levering materialen....

Nadere informatie

Originele montagehandleiding. Vakkenkast 190 x 120 x 35 cm (hxbxd) Lees deze handleiding zorgvuldig voordat u dit meubel in gebruik neemt.

Originele montagehandleiding. Vakkenkast 190 x 120 x 35 cm (hxbxd) Lees deze handleiding zorgvuldig voordat u dit meubel in gebruik neemt. Originele montagehandleiding Vakkenkast 190 x 120 x 35 cm (hxbxd) Lees deze handleiding zorgvuldig voordat u dit meubel in gebruik neemt. Belangrijk 1. Lees de montagehandleiding zorgvuldig door voordat

Nadere informatie

ASC BV (ASC GROUP). GEBRUIKERSHANDLEIDING VOOR OPBOUW EN GEBRUIK ALUMINIUM ROLSTEIGERS TYPE ASC, HT en EURO

ASC BV (ASC GROUP). GEBRUIKERSHANDLEIDING VOOR OPBOUW EN GEBRUIK ALUMINIUM ROLSTEIGERS TYPE ASC, HT en EURO ASC BV (ASC GROUP). GEBRUIKERSHANDLEIDING VOOR OPBOUW EN GEBRUIK ALUMINIUM ROLSTEIGERS TYPE ASC, HT en EURO BREDE ROLSTEIGER (135 cm. of XXL uitvoering van 150 cm.) SMALLE ROLSTEIGER (75 cm of XXL uitvoering

Nadere informatie

CUSTERS ROLSTEIGER type HANDY 1300 en HANDY 700

CUSTERS ROLSTEIGER type HANDY 1300 en HANDY 700 OPBOUW- EN GEBRUIKSHANDLEIDING CUSTERS ROLSTEIGER type HANDY 1300 en HANDY 700 maximale belasting: 200 kg/m 2 maximale platformhoogte: 12 meter binnen 8 meter buiten December 2011 CUSTERS HYDRAULICA B.V.

Nadere informatie

Kerntaak 1: Monteert steigers en ondersteuningsconstructies

Kerntaak 1: Monteert steigers en ondersteuningsconstructies Kerntaak 1: Monteert steigers en ondersteuningsconstructies Werkproces 1.1: Bereidt montagewerkzaamheden voor De steigerbouwer bespreekt samen met zijn direct leidinggevende de te maken standaard configuratie

Nadere informatie

vervolg werken op een ladder of trap

vervolg werken op een ladder of trap Verstoring werk door derden bijvoorbeeld door gebouwgebruikers. Windkracht bij een windkracht groter dan 6 Beaufort is er sprake van verhoogd valgevaar. Gebruik materiaal en/of hulpmiddelen bijvoorbeeld

Nadere informatie

!"# $% % & $ $&& $ + ( & 7( 78 (9 : $ $'*( % & $ $ $ ( $ & $ = '*+ & ( % : && & & = ')*5$ (9 : & & & &= '*5 % $$ $ $& $&& $ && ( &$ & $ =

!# $% % & $ $&& $ + ( & 7( 78 (9 : $ $'*( % & $ $ $ ( $ & $ = '*+ & ( % : && & & = ')*5$ (9 : & & & &= '*5 % $$ $ $& $&& $ && ( &$ & $ = !"# $% % & $ $&& $ $'$ &#((!")"* '+ &*,-./01234-45115+145./0.46( + ( & )(( 7( 78 (9 : $ $'*( 078'*( 4 78 ;( + & + ')*( / < '*1&)(( + $ % & $ $ $ ( $ & $ = '*+ & ( % : && & & = ')*5$ (9 : & & & &= '*5 %

Nadere informatie

Artikel 11.03 Afmeting van de werkplekken Werkplekken moeten zo groot zijn dat iedere persoon die er werkt voldoende bewegingsvrijheid heeft.

Artikel 11.03 Afmeting van de werkplekken Werkplekken moeten zo groot zijn dat iedere persoon die er werkt voldoende bewegingsvrijheid heeft. Reglement Onderzoek Schepen Rijnvaart HOOFDSTUK 11 VEILIGHEID OP DE WERKPLEK Artikel 11.01 Algemene bepalingen 1. Vaartuigen moeten zodanig zijn gebouwd, ingericht en uitgerust, dat personen daarop veilig

Nadere informatie

Werfix BVBA. -Bouwhoogte : Max. 40,00m -Afstand : 2,00m -Beveiliging door middel van stabiele constructie -Verstelbaar : 0 66 cm

Werfix BVBA. -Bouwhoogte : Max. 40,00m -Afstand : 2,00m -Beveiliging door middel van stabiele constructie -Verstelbaar : 0 66 cm 14. Randbeveiliging : Veilig werken op hoogte!! 14.1 Randbeveiliging - Leuninghouder horizontaal Type 1 : Leuninghouder met binnendraad Leuninghouder vindt o.a. toepassing in de rand van een balkon. -Verstelbaar

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING

GEBRUIKERSHANDLEIDING GEBRUIKERSHANDLEIDING Alvorens een steiger te gebruiken dient u de veiligheidsvoorschriften en gebruikershandleiding te hebben gelezen en deze te begrijpen VEILIGHEIDSINSTRUCTIES Bewaar de veiligheidsinstructies

Nadere informatie

Integrated Management System

Integrated Management System Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Doel... 1 2. Toepassingsgebied... 1 3. Referenties... 1 4. Definities... 2 5. Werkinstructie.... 3 5.1 Algemeen... 3 5.2 Weersomstandigheden... 3 5.3 Vaste stalen steigers...

Nadere informatie

Ref. no. : Doc. no. : G-483 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 Status : FINAL Revisie : O Onderwerp : LADDERS EN TRAPPEN Datum : 6-12-2013

Ref. no. : Doc. no. : G-483 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 Status : FINAL Revisie : O Onderwerp : LADDERS EN TRAPPEN Datum : 6-12-2013 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 TOEPASSINGSGEBIED 3.1 Definitie van een ladder: 3.2 Definitie van een trapladder: 3.3 Typen ladders/trappen: 3.4 Deze richtlijn geldt niet voor:

Nadere informatie

Custers CAMINO SCHOORSTEENSTEIGER

Custers CAMINO SCHOORSTEENSTEIGER OPBOUW- EN GEBRUIKSHANDLEIDING Custers CAMINO SCHOORSTEENSTEIGER 9505.903.001 NL nov 2003 CUSTERS HYDRAULICA B.V. Industrieterrein Smakterheide 1110 Smakterweg 33, 5804 AE VENRAY NL Telefoon : +31 (0)

Nadere informatie

FAST FIX MONTAGE EN GEBRUIKERSHANDLEIDING

FAST FIX MONTAGE EN GEBRUIKERSHANDLEIDING FAST FIX MONTAGE EN GEBRUIKERSHANDLEIDING AS9999/301, 07-2015 2 21-07-2015 De AFIX FAST FIX systeemsteiger is gekeurd volgens de normen: NBN EN 12810-1, NBN EN 12810-2, NBN EN 12811-1, NBN EN 1288-2, NBN

Nadere informatie

Toolboxfiche /2017

Toolboxfiche /2017 Toolboxfiche 2005 02/2017 Toegang tot het dak Je verplaatsen naar een hoger gelegen vlak: niet zonder risico 1 Risico s Vallen is het belangrijkste risico bij de toegang tot een dak, zeker als je daarvoor

Nadere informatie

-De werken gebeuren pas nadat we in bezit zijn van een bestelbon of onze offerte voor akkoord is teruggestuurd.

-De werken gebeuren pas nadat we in bezit zijn van een bestelbon of onze offerte voor akkoord is teruggestuurd. Pagina 1 van 5 1. Aanvang werken: -De werken gebeuren pas nadat we in bezit zijn van een bestelbon of onze offerte voor akkoord is teruggestuurd. -Wanneer bij aanvang van de werken geen schriftelijke bevestiging

Nadere informatie

WAARSCHUWING TOEPASSING

WAARSCHUWING TOEPASSING WAARSCHUWING Deze handleiding geeft instructies voor het correct opbouwen en veilig gebruiken van aluminium rolsteigers. De gebruiker is verantwoordelijk voor het aanwezig zijn van de handleiding op de

Nadere informatie

Checklist voor het meten van bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van gebouwen en voorzieningen

Checklist voor het meten van bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van gebouwen en voorzieningen Checklist voor het meten van bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van gebouwen en voorzieningen J.W.M. Koremans L.M. Sluijs september 2006 Coördinator Pictogrammen in gemeentegids dhr. P.C.

Nadere informatie

Nieuwe veiligere opbouw van rolsteigers

Nieuwe veiligere opbouw van rolsteigers Schilders, gevelwerkers, installateurs, zzp ers en particulieren: allemaal maken ze gebruik van de rolsteiger voor het uitvoeren van werkzaamheden op hoogte. Maar de veiligheid laat daarbij nog wel eens

Nadere informatie

Gebruikshandleiding Mobiel werkplatform met dubbele toegang (PEB)

Gebruikshandleiding Mobiel werkplatform met dubbele toegang (PEB) HANDLEIDING Gebruikshandleiding Mobiel werkplatform met dubbele toegang (PEB) 1 Algemeen Het mobiel werkplatform met dubbele toegang (PEB) is een verrijdbaar platform met dubbele toegang dat kan gebruikt

Nadere informatie

EIND- EN TOETSTERMEN HULPMONTEUR STEIGERBOUW HULPMONTEUR. 6 februari 2015 revisie 01 1

EIND- EN TOETSTERMEN HULPMONTEUR STEIGERBOUW HULPMONTEUR. 6 februari 2015 revisie 01 1 HULPMONTEUR 6 februari 2015 revisie 01 1 INHOUDSOPGAVE DOCUMENT HULPMONTEUR LEERROUTE BLAD 3 EINDTERMEN BLAD 4 TOETSTERMEN BLAD 5 t/m 10 6 februari 2015 revisie 01 2 VERPLICHTE LEERROUTE NAAR HULPMONTEUR

Nadere informatie