nieuwsbrief atheneum/havo team bovenbouw

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "E-mailnieuwsbrief 2 2014-2015 atheneum/havo team bovenbouw"

Transcriptie

1 nieuwsbrief atheneum/havo team bovenbouw INHOUD Decanaat Maatschappelijke stage (mas) op Groevenbeek Studielast Excursies Comenius project Neobiota Personele zaken 10-minutengesprekken Verbouwing Ziek naar huis Kerstviering 2014 Belangrijke data Decanaat Zoals u wellicht al vernomen heeft, is mevrouw Vos, de decaan van de atheneum afdeling, langdurig ziek. Haar werkzaamheden worden zo goed mogelijk vervangen. Leerlingen van atheneum-6 kunnen bij mevrouw De Greeff terecht voor informatie of een gesprek over opleidingen. De heer Schuurman, decaan havo, neemt de algemene taken van de atheneum-afdeling over. Voor havo-4 leerlingen is mevrouw Van Beek het eerste aanspreekpunt als er behoefte is aan een gesprek over opleidingskeuze. Tijdens deze periode van het jaar hebben veel Hogere Beroeps Opleidingen (HBO s) en universiteiten hun open dagen. Het doel is om toekomstige studenten in te lichten over de studiemogelijkheden. Leerlingen van klas 4, 5 en 6 kunnen daar gebruik van maken. Op sites als en staan de meeste open dagen vermeld. Ook is het bij veel opleidingen mogelijk om een meeloop-dag te volgen. Op de site van de betreffende faculteit kunt u meer informatie vinden. Geheel vernieuwd is de site Het is een site waarop je goed studies met elkaar kunt vergelijken. Het aanmelden voor een studie gaat via De leerling krijgt een code en daarmee kan hij/zij zelf alles regelen zoals inschrijven, van studie veranderen enz. Alles over studiefinanciering staat op een site van de overheid: Voor leerlingen die naar de PABO willen is er een speciale website in het leven geroepen omdat de toelatingseisen zijn veranderd. Deze veranderingen zijn onlangs ingevoerd en de meeste leerlingen die naar de PABO willen, hebben niet alle vakken gekozen die nu wel worden vereist. Van overheidswege worden er bijscholingscursussen aangeboden. Meer informatie kunt u vinden op Dit geldt voor havoleerlingen, leerlingen van het vwo kunnen zonder bijscholing naar de PABO.

2 Het aanmelden voor uniformberoepen (politie, landmacht e.d.) gaat meestal via de website via de website van de betreffende organisatie. De leerling wordt dan uitgenodigd voor een oriëntatiebijeenkomst en kan daarna solliciteren. Eventueel volgen later keuringen en testen. Vrijdagmiddag 30 januari 2015 is er een opleidingsvoorlichting voor de VWO4-leerlingen. In Zwolle geven diverse universiteiten uitleg over studeren en studiemogelijkheden. Ook zijn daar enkele HBO s aanwezig. De leerlingen gaan vanuit school met bussen naar Zwolle. Tegen uur zijn ze weer in Ermelo. De leerlingen hebben hierover al de eerste informatie ontvangen. Woensdagavond 4 februari 2015 is er een opleidingsvoorlichting HBO in Zwolle. De havo-4 leerlingen kunnen zich aanmelden voor 24 november Er zijn vier ronden waarin de leerling informatie over een bepaalde studie kan verkrijgen. Het is op vrijwillige basis en u kunt als ouder eventueel ook mee. De HBO-opleidingsvoorlichtingen zijn op het Greijdanuscollege in Zwolle. U hebt daar inmiddels per mail informatie over ontvangen. De school stimuleert de leerlingen door middel van decanen en mentoren om zelf stappen te ondernemen om zich bij de gewenste opleiding aan te melden. Op de ELO van Groevenbeek staan allerlei formulieren die als hulpmiddel gebruikt kunnen worden. Het is belangrijk is dat een leerling over zijn studiekeuze nadenkt en er met anderen over praat. Stimuleer uw kind opendagen en meeloopdagen te bezoeken. Praat veel met hen over hun toekomstmogelijkheden. Natuurlijk kunt u ook zelf een gesprek met de mentor of decaan aanvragen. Maatschappelijke stage (mas) op Groevenbeek Hoewel de regering heeft besloten vanaf 2015 geen financiering voor maatschappelijke stages meer te geven, heeft Groevenbeek er samen met andere scholen op de Noordwest Veluwe voor gekozen om hiermee door te gaan. We vinden de maatschappelijke stage te belangrijk in een tijd waarin de overheid verwacht dat burgers ook op dat terrein steeds meer de handen uit de mouwen steken. De maatschappelijke stage past goed bij onze school en de visie die we op Groevenbeek willen uitdragen. Voor de derdeklassers wordt er in mei 2015 een maatschappelijke stagemarkt georganiseerd waarbij diverse organisaties zich presenteren en leerlingen een keuze kunnen maken. Leerlingen moeten in totaal 30 uur aan hun maatschappelijke stage besteden en dit wordt in leerjaar 4 uitgevoerd.

3 Een aantal leerlingen is al begonnen met hun maatschappelijke stage. We hebben al leuke reacties ontvangen van instellingen die leerlingen op stage hebben gehad. Ze waren zeer positief over de inzet van de leerlingen en sommige leerlingen hebben zelfs de krant gehaald. Het is de bedoeling dat uiterlijk 15 maart 2015 de stageplaats van alle leerlingen bekend is. Een belangrijk gegeven hierbij is dat de leerlingen hun stagecontract bij het stagebureau (mevrouw Bakker, kamer 292) hebben ingeleverd vóórdat hun stage begint. Dit is namelijk belangrijk voor de verzekering. Wij vragen u als ouders/verzorgers hier ook op te letten. Studielast In de loop van de eerste periode bemerkten we dat sommige leerlingen moeite hadden hun schoolwerk af te krijgen. Ouders en leerlingen vragen ons dan wel eens wat een redelijke studietijd thuis is. In principe hebben de leerlingen een 40-urige werkweek. Ongeveer 30 uur op school en 8-10 uur thuis. Dit komt neer op ongeveer 1½ tot 2 uur huiswerk per dag. Als school gaan we ervan uit dat leerlingen dagelijks de gelegenheid krijgen dit schoolwerk te doen. Indien leerlingen door sport/muziek o.i.d. hun werk hierdoor op een bepaalde dag niet af kunnen krijgen, dan zal dit werk vooraf moeten gebeuren. Doen ze dit echter niet, dan zal de opgelopen achterstand over het algemeen in de toetsweek of soms later zichtbaar worden. Leerlingen hebben naast al dit schoolwerk ontspanning nodig, wij raden baantjes op schooldagen dan ook sterk af.

4 Excursies De belangstelling voor de excursies naar Londen en Barcelona was erg groot. Voor deze excursies heeft daarom ook een loting plaats gevonden. Gelukkig is nu voor iedere leerling een plaats gevonden bij één van onze excursies. Voor de betaling van de excursie ontvangt u een machtiging. Met deze machtiging wordt het resterende bedrag in twee termijnen van uw rekening afgeschreven in januari en februari Een bedrag van 75,- was al opgenomen in de factuur schoolkosten die u al heeft betaald aan het begin van het schooljaar. Ouders van leerlingen die meegaan met de thuisexcursie hebben de kosten van 75,- voor deze excursie daarmee reeds voldaan en ontvangen geen machtiging. Comenius project Neobiota Van woensdag 19 tot en met zaterdag 22 november jl. ontving Groevenbeek 32 buitenlandse leerlingen en hun docenten in het kader van het Comenius project NeoBiota. Onze gasten kwamen van middelbare scholen uit Letland, Noorwegen, Polen, Duitsland, Oostenrijk en Italië. We zijn de afgelopen tijd met steeds 5 of 6 leerlingen uit de TV5 klassen in de verschillende, hierboven genoemde landen geweest en nu was het de beurt aan Groevenbeek om gastschool te zijn. Groevenbeek heeft een gevarieerd programma aangeboden met aandacht voor ontmoeting tussen culturen, het verkennen van elkaars schoolsysteem en onderzoek naar het beleid op en het effect van invasieve soorten (planten en dieren) in Europa. Op woensdagavond was de kennismaking: een oer-hollandse avond met stamppotbuffet en Oudhollandse spelen voor de leerlingen uit TV5 en de gasten. Donderdag stond Amsterdam op het programma en op vrijdag is er aan het NeoBiota project gewerkt door alle TV5 leerlingen en hun gasten. Diezelfde middag was er als afsluiting een posterpresentatie en een symposium met gastsprekers. Ook was het Europees Platform vertegenwoordigd.

5 Personele zaken Mevrouw van Harten (natuurkunde) heeft een andere baan aanvaard. Gelukkig hebben we een vervanger kunnen benoemen. De lessen van mw. Van Harten zullen vervangen worden door dhr. W Ramon. 10-minutengesprekken Donderdag 27 november a.s. zijn de 10-minutengesprekken. U heeft de mogelijkheid om met één of meerdere docenten in gesprek te gaan over de vorderingen van uw zoon of dochter. Deze avond is een goede gelegenheid om als school en ouders samen aan de toekomst van uw kind te werken. Verbouwing In de sector atheneum/havo werd sinds het begin van de herfstvakantie druk verbouwd. De leerlingentoiletten zijn totaal vernieuwd op alle verdiepingen. Dat was nodig, omdat het sanitair verouderd was en de toiletten niet berekend waren op het huidige leerlingenaantal. We hebben gekozen voor een kleurige aankleding met sanitair, voorzien van de nieuwste snufjes. Zo zijn de blowers om je handen te drogen geïntegreerd in de kranen. De verbouwing is intussen gereed. Ziek naar huis De collega s van het leerlingenloket constateren dat het aantal leerlingen dat zich zonder af te melden naar huis gaat, toeneemt. Vervolgens melden ze zich dan, al dan niet via de ouders, ziek via de website. Dit is tegen de regels die we met elkaar afgesproken hebben. De goede gang van zaken is dat, als een leerling ziek naar huis gaat, er naar huis gebeld wordt zodat ook het thuisfront op de hoogte is van zijn of haar komst. Kerstviering 2014 Het thema van de kerstviering is bekend: Pay it forward. Op allerlei manieren zal worden stilgestaan bij het principe dat je niet altijd iets terug moet verwachten, als je iets goed doet voor de ander. Via zang, een sketch, filmpjes en ook een spreker staan we stil bij onvoorwaardelijke liefde. Het mooiste voorbeeld hiervan is misschien wel de geboorte van Jezus. De collecte wordt bestemd voor Young Focus.

6 Belangrijke data Voor de planning van alle activiteiten verwijzen wij u naar onze website TVWO/ATHENEUM/HAVO, belangrijke data.