1 Start Dreamweaver op. De workspace verschijnt. De Dreamweaver MX Workspace. 2 Klik op Dreamweaver Site in de kolom Create New.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 Start Dreamweaver op. De workspace verschijnt. De Dreamweaver MX Workspace. 2 Klik op Dreamweaver Site in de kolom Create New."

Transcriptie

1 In deze instructie wordt een web gemaakt met frames. Het voorbeeld behandelt een digitaal portfolio, maar natuurlijk kun je de instructies gebruiken voor elk web met frames, ongeacht het onderwerp. Deze instructies zijn voor Dreamweaver CS4 van Adobe, maar die is op een detail na identiek aan Dreamweaver 4 en 8. Daarom tref je in de tekst soms screenshots aan met de naam Dreamweaver MX 4 of 8. Let op!!! Op pagina 9 heet in CS4 het knopje geen Design maar CSS. Dreamweaver Een web aanmaken in Dreamweaver doe je als volgt. 1 Start Dreamweaver op. De workspace verschijnt. Figuur 6.1b De Dreamweaver MX Workspace 2 Klik op Dreamweaver Site in de kolom Create New. De wizard Site definition verschijnt.

2 Figuur 6.2b De wizard Site definition 3 Vul de naam van de site in, hier: digitaalportfolio. 4 Klik op de Next-knop. Het volgende scherm van de wizard vraagt of je speciale server technologie wilt gebruiken voor het web. 5 Kies No, I do not want to use a server technology en klik op de Next-knop. Nu vraagt de wizard waar je het web wilt bewerken en waar je de bestanden op je eigen computer wilt opslaan. De wizard geeft hier standaard de locale computer en de map mijn documenten weer. Dat kun je zo laten. 4 Klik op de Next-knop. Vervolgens vraagt de wizard je hoe je verbinding maakt met de remote server. Dat is de webserver waar je web uiteindelijk op komt ter staan. 5 Kies hier voor none en klik op de Next-knop De wizard toont nu een overzicht van de ingestelde waarden. 6 Klik op de Done-knop

3 Het web is nu aangemaakt en verschijnt in het workspacemenu aan de rechter kant van de workspace. Figuur 6.3b Het web is aangemaakt Nu moet je nog een map aanmaken die de standaardmap voor de afbeeldingen in het web gaat worden. 7 Klik met de rechter muisknop op de map met het zojuist aangemaakte web en kies New Folder. Geef de folder de naam images Je kunt op dezelfde manier ook andere mappen aanmaken. Het web is nu klaar voor de volgende, zeer belangrijke, stap die voor Dreamweaver en voor Frontpage dezelfde is.

4 Een nieuwe pagina maken In stap 1 heb je bepaald welke pagina s je nodig hebt voor je web. Elk van die pagina s moet je aanmaken met Frontpage of met Dreamweaver en opslaan in de het web dat je in stap 2 gemaakt hebt. Ook hier geldt overigens weer dat je de webmap kunt onderverdelen in submappen. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld 12 projecten wilt beschrijven op 12 verschillende pagina s. Maak dan een submap projecten in je webmap aan. Maakt vervolgens de pagina s voor elk project in die map. 1 Kies HTML in de kolom Create New Er verschijnt nu een nieuwe pagina in de workspace met de naam Untitled-1. Deze pagina wordt de basis van alle inhoudspagina s van het web. 2 Sla deze pagina als basis.htm Het bestand verschijnt nu in het workspacemenu onder de hoofdmap van het web. Figuur 6.4b De workspace met basis.htm 2 Geef het bestand een toepasselijke titel. Deze vul je in bij Title op de Documenttoolbar, bijvoorbeeld basisbestand. tip Als deze Document-toolbar niet in beeld is, kun je hem aanzetten door in het menu te kiezen voor View en dan in het uitklapmenu voor Toolbars' en tot slot voor Document

5 Boven de pagina zie je de Insert-toolbar. Deze toolbar is er in een aantal varianten die je via een uitklapmenu kunt selecteren door op het pijltje naar beneden naast Common te klikken. Via de knoppen van de Insert-toolbar voeg kun je bijvoorbeeld tabellen en afbeeldingen op de pagina zetten, zoals je verderop zal zien. Figuur 6.5b De Insert-toolbar: Common 3 Klik op het pijltje naast Common en kies Lay-out. Figuur 6.6b De Insert-toolbar: Layout 4 Klik op de tabelknop. Het venster Tabel verschijnt: Figuur 6.7b Het venster Tabel 5 Vul de waarden in als in figuur 6.7b. Je kunt de waarden overigens later nog aanpassen aan je eigen voorkeuren. Wij kiezen hier voor 800 pixels breedte en twee kolommen. De linker kolom wordt de tekstkolom, de rechter kan vrij ingevuld worden met plaatjes of tekst. Alle andere opmaak komt later in de stylesheet. Er verschijnt een tabel op de pagina.

6 Figuur 6.8b De pagina met de indelingstabel opmerking Onder de pagina zie je staan <body><table>. Dit zijn voorbeelden van de in hoofdstuk 5 al genoemde tags. opmerking Onder tags zie je de Properties-toolbar Hier geeft Dreamweaver de eigenschappen weer van dat deel van de pagina (de tag) waarin de cursor zich bevindt. In Figuur 6.8b is dat de opmaaktabel, waarvan je het aantal rijen, het aantal kolommen en de breedte ingevuld ziet. Wanneer je wat meer ervaren bent en wat meer weet over tags, kun je de eigenschappen eenvoudig aanpassen door hier andere waarden in te vullen. 6 Klik met de rechtermuisknop in de linker cel van de tabel op de pagina en kies Edit Tag <td>.

7 Figuur 6.9b Het pop-upmenu De Tag Editor opent. Figuur 6.10b De Tag Editor 7 Vul bij Width: 450px in. Herhaal de punten 5 en 6 voor de rechter tabelcel, maar vul nu maximaal 350px in bij Width: zodat de tabel niet te breed wordt. Ongeveer 30% van de Internetgebruikers gebruikt een resolutie van 800 bij 600 pixels. Houd daar rekening mee. 8 Sla de pagina nogmaals op. 9 Sluit de pagina.

8 Je hebt nu een basispagina met een indelingstabel gemaakt. Binnen deze tabel kun je alle tekst typen en je afbeeldingen plaatsen. De leesbaarheid van je site is dan optimaal. Deze pagina kun je steeds als basis voor een nieuwe pagina gebruiken. Ga nu verder met de opmaak van de pagina voordat je nieuwe pagina s gaat maken. Dat scheelt je straks werk. De pagina s opmaken: kleuren en lettertypen Tijdens stap 1 heb je al nagedacht over het kleurgebruik in je website. Kleur en lettertype kun je per pagina definiëren. Je kunt ook werken met een zogenaamde stylesheet. Een stylesheet is een pagina met stijlkenmerken, waarvan je er meer per pagina kunt gebruiken. Een stijl is niets anders dan een aantal opmaakkenmerken voor een paginaonderdeel, tag in html termen, zoals een alinea of op kop, een link of een tabelcel of de hele pagina. Een voorbeeld: De inhoud van een webpagina zit ingeklemd tussen de <body> en de </body> tag. Een definitie van die tag zou er uit kunnen zien als Body {font-family : verdana, arial; font-size : 11px; color : #000000; background-color : #FFCC00; } Deze stijldefinitie schrijft voor dat de browser de pagina laat zien met een goudgele achtergrond en verdana als lettertype, kleur zwart. Kent je computer geen verdana, dan wordt arial getoond. Wil je nu de stijl aanpassen naar bijvoorbeeld een witte achtergrond, dan verander je in de stylesheet de background-color in #FFFFFF en sla je de stylesheet op. Alle pagina s die deze stylesheet gebruiken hebben nu een witte achtergrond in plaats van een goudgele. Het voordeel van stylesheets is dan ook dat deze de onderhoudbaarheid van de opmaak van het web enorm vergroten, omdat je door een definitie op een stylesheet aan te passen, je in één keer alle pagina s aanpast die deze stylesheet gebruiken. Zonder stylesheets moet je handmatig overal in je web het kenmerk aanpassen. Dat is voor een paar pagina s wel te doen, maar een web groeit altijd en voor je er erg in hebt, moet je enorm veel pagina s onderhouden. Met een tweede stylesheet kun je dan nog paginaspecifieke kenmerken definiëren. Zowel met Frontpage als met Dreamweaver kun je eenvoudig stylesheets maken. Voor elk element kun je op een dergelijk stylesheet de kenmerken definiëren. 1 Maak een map stylesheets aan in het web. tip Dit kun je vanuit Dreamweaver eenvoudig doen door met de rechter muisknop te klikken op de hoofdmap van de site (dat is meestal de bovenste) en dan in het pop-upmenu te kiezen voor New Folder. Tot slot geef je de nieuwe map de naam stylesheets In de workspace staat nog altijd het scherm waarmee je een nieuwe pagina kunt aanmaken. 2 Klik op CSS in de kolom Create New.

9 Er verschijnt een nieuwe pagina in de workspace. Figuur 6.11b De lege stylesheetpagina 4 Sla deze pagina op in de map stylesheets als basisstijl.css. De pagina verschijnt in het workspacemenu rechts als basisstijl.css in de map stylesheets 5 Klik op Design (heet in deze versie CSS!!!) in het workspace-menu. Het Design-menu opent.

10 Figuur 6.12b Het Design-menu 6 Klik om een tag met stijlkenmerken toe te voegen op het New CSS Style -knopje: De wizard New CSS Style verschijnt. 7 Selecteer Redefine HTML Tag bij Type:. 8 Selecteer This Document Only bij Define In:. 9 Kies bij Tag: de tag waarvoor je de stijl wilt definiëren. In dit voorbeeld kiezen we voor body. Figuur 6.13b De wizard New CSS Style Voor de betekenis van de tags verwijzen we naar de helpfunctie van Dreamweaver, omdat het te ver voert alle termen hier te behandelen. De belangrijkste worden in tabel 6.1b genoemd met de belangrijkste op te maken kenmerken.

11 Tabel 6.1b Belangrijke tags Tag Beschrijving tag Stijlkenmerken Item opmaakmenu A Link lettertype, kleur, tekststijl lettertype A:hover link waar de muis lettertype, kleur, tekststijl lettertype bovenop staat body paginakenmerken achtergrond, kleur randen h1 t/m Header1 t/m 6 (vergelijk lettertype, kleur, tekststijl lettertype h6 koppen in Word) P Alinea lettertype, kleur, tekststijl, lettertype,randen marges, achtergrondkleur, rand ul,ol ordered (genummerde) lettertype, kleur, tekststijl Lettertype of unordered (ongenummerde) list (vergelijk opsomming in Word) li listitem (item in de ul of ol) lettertype, kleur, tekststijl Lettertype opmerking Wanneer je opmaakcodes of tags voor een tabel gaat definiëren, moet je er rekening mee houden dat de eigenschappen ook voor de indelingstabel zullen gelden. Wil je dat niet, dan zul je een zogenaamde class aan moeten maken voor de indelingscellen. Hier gaan we daar niet dieper op in, omdat dat buiten het kader van dit boek valt. Kijk voor hulp bij classes in de helpfunctie van Dreamweaver. 10 Klik op de OK-knop. Het venster CSS Style Definition for body verschijnt. Figuur 6.14b Het venster CSS Style definition for body, background

12 11 Klik op Background. Kies hier de kleur voor de achtergrond van de pagina die je in deelstap 4 hebt opgeslagen als basisstijl.css. Je kunt ook een achtergrondafbeelding kiezen uit de map images in het web door deze met de Browse-knop op te zoeken. Speel om te zien wat de invloed van de instellingen is, dan eens met de opties Repeat, Attachment, Horizontal Position en Vertical Position. opmerking Gebruik voor de achtergrond alleen plaatjes die in de map images van het web staan; andere plaatjes worden na het publiceren niet meer gevonden. 12 Klik op Box. Het venster om de marges in te stellen verschijnt. Figuur 6.15b Het venster CSS Style definition for body, box 13 Stel bij Top en bij Left de bovenmarge en de linkermarge voor de pagina s in. Neem vooral bij de linkermarge genoeg ruimte om de leesbaarheid te vergroten. Voor de body-tag hoef je slechts de achtergrond en de linker- en bovenmarge te definiëren, omdat alle tekst en alle afbeeldingen in een tabel staan. De tabel is nu op de juiste plek gepositioneerd. De stijldefinitie voor de body-tag verschijnt nu op de stylesheet. 14 Herhaal de deelstappen 8 tot en met 12 voor de tags waarvan je de stijl wilt definiëren. Indien nodig kun je de stijldefinitie later altijd aanpassen door de te veranderen tag te selecteren in het designmenu en te klikken op het CSS-edit-knopje:.

13 Let op: Als je alle tags gehad hebt, zien de stylesheet en het designmenu er ongeveer uit als in figuur 6.17b. In het document zie je de code bij de opmaak, in het designmenu de tags die je hebt opgemaakt. Figuur 6.16b Basisstijl.css

14 15 Sla de stylesheet nogmaals op. Herhaal de deelstappen 2 tot en met 17 voor aparte stylesheets voor de banner en voor de navigatiepagina als je daarop een andere stijl wilt kunnen gebruiken. Sla deze stylesheet op in de map [stylesheets] onder de namen navigatie.css en banner.css. De stylesheet basisstijl.css moet nu aan het bestand basis.htm gekoppeld worden. 16 Open basis.htm. 17 Klik in het designmenu op de Attach Style Sheet -knop: Het venster Attach External Style Sheet verschijnt.

15 Figuur 6.17b: Het venster Attach External Style Sheet 18 Zoek via de Browse-knop het bestand basisstijl.css. De wizard Select Style Sheet File verschijnt. Figuur 6.18b: De wizard Select Style Sheet File 19 Kies bij Relative to voor Document. opmerking Dit is uitermate belangrijk. Laat je hier Root staan, dan kom je na publicatie zeker in de problemen, omdat de interne links niet meer kloppen. 20 Klik op de OK-knop Het pad naar basisstijl.css verschijnt bij File/URL.

16 Figuur 6.19b: Het venster Attach External Style Sheet 21 Selecteer Link bij Add as 22 Klik op OK. De stylesheet is nu aan basis.htm gekoppeld. Je ziet dat meteen, omdat de in de stylesheet gedefinieerde stijlen meteen op basis.htm worden toegepast. Elke keer als je vanuit dit basisbestand een nieuw bestand maakt, zal dat de stijldefinitie uit basisstijl.css gebruiken. Je kunt dus ook al die bestanden in één keer aanpassen door een definitie in het bestand basisstijl.css te wijzigen. De pagina s vullen: tekst Over de tekst kunnen we kort zijn. Je bezoekers lezen van het beeldscherm dus houd het kort: gebruik korte kernachtige zinnen en weinig alinea s per pagina. Voor de verdeling van de tekst over de pagina heb je een indelingscel op elk van de pagina s gezet, die de breedte van de tekstkolom op 450px vasthouden. Daarmee krijg je prettig leesbare kolommen. Tekst invoegen werkt bij Frontpage en bij Dreamweaver bijna hetzelfde als bij Word. Er zijn eigenlijk maar een paar zaken waar je op moet letten: 1 Zet de tekst in de linker indelingscel, zodat de kolombreedte automatisch vastgelegd is. 2 Gebruik de opmaakelementen die je op de stylesheet hebt gedefinieerd. Je zult zien dat de tekst dan automatisch verschijnt in de stijl die je in de stylesheet hebt gedefinieerd. Verder moet je rekening houden met het volgende: 3 Met de [enter]-toets op het toetsenbord start je een nieuwe alinea. Wil je naar de volgende regel, dan moet je de [Shift]-toets ingedrukt houden als je de [enter]-toets indrukt. 4 Uitlijnen met spaties is niet veilig. De meester browsers maken van een rij spaties één spatie. Gebruik liever een tabel om uit te lijnen. 5 Tot slot raden we je af stukken tekst uit Word zo in Dreamweaver of Frontpage te kopiëren, omdat er dan allerlei stijlkenmerken meekomen die je opmaak verstoren. Kopieer een dergelijk tekstblok eerst in het Notepad van Windows, om alle opmaak eruit te slopen en vervolgens in Dreamweaver of Frontpage. Dan gaat het altijd goed. 1 Open basis.htm.

17 Je opent nu het basisbestand dat je eerder gemaakt hebt, met daarop de indelingstabel. Ook de stijlkenmerken zitten al in dat bestand, doordat de stylesheet eraan gekoppeld is. 2 Klik in het menu op Save As en sla het bestand op in het web onder een goede naam. Een goede naam is niet te lang, bevat geen spaties of hoofdletters en eindigt op.htm. Voorbeelden van goede namen zijn: personalia.htm: bevat je persoonsgegevens opleiding.htm: bevat je opleidingsgegevens werkervaring.htm: bevat je werkervaring swot.htm bevat je persoonlijke SWOT leerstijl.htm bevat je leerstijl kwaliteit.htm bevat je kwaliteiten vaardigheden.htm bevat je vaardigheden competenties.htm bevat je competenties 3 Klik op het tabblad Text in de werkbalk. De Text -werkbalk verschijnt. Figuur 6.20b De Insert toolbartext 4 Vervang bij Title template door een toepasselijke titel, als Digitaal Portfolio met daarachter je naam. 5 Typ nu je tekst in de indelingscel, waarbij je gebruikmaakt van de opmaakcodes (tags) als h1, h2, ul in de Text -werkbalk. opmerking Maak geen gebruik van de knop voor het lettertype, omdat je dan de stylesheet overruled. tip Dreamweaver heeft de nare gewoonte elke keer als je het bestand op wilt slaan, aan te bieden een template van het bestand te maken. Dit kun je voorkomen door steeds de optie Save As te gebruiken of door de optie Save As te gebruiken. Meer hoef je niet te weten om tekst in te kunnen voeren. De pagina s vullen: afbeeldingen Niet elke afbeelding is geschikt voor internetpagina s. Dat heeft alles te maken met de downloadtijd die een afbeelding vergt. Waarschijnlijk heeft niet iedere bezoeker van je pagina de beschikking over breedband. Een goede manier om lange downloadtijden te voorkomen, is te werken met kleine aanklikbare afbeeldingen, die na aanklikken groter openen. Voordeel is dat de laadtijd beperkt blijft van de pagina met de kleine afbeeldingen en dat bezoekers zelf kunnen beslissen de grotere versie alsnog te openen. 1 Plaats de cursor op de plek waar je de afbeelding wilt hebben. 2 Kies Common in het uitklap menu van de Insert toolbar 3 Klik op de knop Image :.

18 Het venster Select Image Source verschijnt. Figuur 6.21b Select Image Source 4 Browse naar de afbeelding die je wilt gebruiken. Deze heb je bij stap 3 in de map images gekopieerd. 5 Kies Document bij Relative To:. opmerking Dit is uitermate belangrijk. Laat je hier Root staan dan kom je na publicatie geheid in de problemen, omdat de interne links niet meer kloppen. 6 Dubbelklik op de afbeelding die je wilt toevoegen. opmerking Nu zie je waarom je in een eerder stadium de te gebruiken afbeeldingen in de map [images] moest kopiëren. Browse nooit naar een map buiten de hoofdmap van het web waarin je werkt, omdat de afbeeldingen dan niet gevonden worden nadat je het web gepubliceerd hebt. 7 Klik indien nodig op de OK-knop. De afbeelding verschijnt nu op de pagina op de plaats waar je de cursor had staan.

19 Figuur 6.22b De afbeelding verschijnt op de plek van de cursor 8 Klik met de rechter muisknop op de afbeelding. De Tag Editor Image verschijnt. Figuur 6.23b De Tag Editor Image

20 9 Vul bij de Alternate Text de tekst in die moet verschijnen als de afbeelding bij bezoekers niet getoond wordt. 10 Vul de Horizontal Space en de Vertical Space in. Dit is de minimale afstand tussen afbeelding en tekst eromheen. 11 Geef de waarde voor de randdikte om de afbeelding op bij Border. 12 Kies bij Alignment de plaats van de afbeelding. In het voorbeeld is rechts uitlijnen gekozen. Speel eens met de verschillende waarden om te kijken wat er gebeurt. 13 Klik op de OK-knop. De afbeelding staat nu op de goede plaats. Het teken dat achter de kop Persoonsgegevens verschenen is, geeft aan waar de afbeelding ingevoegd is. Dat is voor bezoekers van de website niet zichtbaar. Figuur 6.24b De afbeelding op de goede plaats gezet

21 Navigatie- en bannerpagina maken Als alle tekstpagina s af zijn, maak je de navigatiepagina en de bannerpagina, die je straks nodig hebt om de framespagina te maken. Navigatie- en bannerpagina s gaat natuurlijk precies hetzelfde als tekstpagina s maken in Frontpage of Dreamweaver. Je kunt dus de instructies hierboven erbij nemen als je er niet uit komt. We beginnen met de navigatiepagina. Hierop komen de links naar de pagina s. Voorlopig zet je hier slechts de termen die de bezoeker naar de juiste pagina moeten leiden. In geval van een digitaal portfolio kun je dan denken aan termen als: persoonsgegevens, opleiding, werkervaring, persoonlijke SWOT, leerstijl, kwaliteiten, vaardigheden en competenties. Je kunt er ook voor kiezen hier knoppen te maken. Bijvoorbeeld door afbeeldingen te gebruiken die je als link laat werken. Maak nog geen links naar de verschillende pagina s. Doe dat nadat de framespagina gemaakt is, omdat de links naar het juiste deel van het frame moeten verwijzen. Een navigatiepagina maken gaat als in de volgende deelstappen. Als je niet precies meer weet hoe je een van de deelstappen uit moet voeren, blader dan terug naar de beschrijving bij het programma dat je gebruikt. 1 Maak een nieuwe pagina en sla deze op in het web als navigatie.htm. 2 Koppel de pagina aan de stylesheet navigatie.css, die je eerder gemaakt hebt. 3 Typ de woorden voor de navigatie of plaats de knoppen. tip Zet je navigatie items in een tabel, zodat ze mooi uitgelijnd zijn. 4 Sla de pagina nogmaals op. Nu moet je de banner maken. Deze pagina komt in het bovenste frame en vormt de vaste kop van de webpagina. Een banner maken gaat als in de volgende deelstappen. 1 Maak een nieuwe pagina en sla deze op in het web als banner.htm. 2 Koppel de pagina aan de stylesheet banner.css, die je eerder gemaakt hebt. 3 Typ de tekst of plaats de afbeelding. tip Als je wilt dat een afbeelding naadloos sluit tegen bovenkant en linkerkant van de browser, kun je die afbeelding als achtergrond invoeren. Zorg dan wel dat de afbeelding breed genoeg is om te voorkomen dat de afbeelding zich een aantal keer herhaald. Minimaal 800px, beter is 1600px waarvan er minimaal 800 een zinnige afbeelding vormen. 4 Sla de pagina nogmaals op.

22 De framespagina Wij gebruiken frames, omdat dat voor de beginnende webbouwer de eenvoudigste methode is om een goed navigerend web te bouwen. Wij gebruiken een framespagina met drie frames: - vaandel: de titelbalk van de pagina, - inhoudsopgave: de navigatie van het web - content: de inhoud van de pagina (de tekst en de afbeeldingen) 1 Klik in het menu op File en vervolgens in het uitklapmenu op New. 2 Selecteer Framesets in de linker kolom en Fixed Top, Nested Left in de rechterkolom. Figuur 6.25b New Document 3 Klik op de Create-knop. De pagina met de lege frameset verschijnt in de workspace.

23 Figuur 6.26b De frameset 4 Sla de frameset op in het web onder de naam index.htm. opmerking Deze naam is verplicht, omdat het de paginanaam is waarmee elk web opent. 5 Vul op de Properties-toolbar onder het document de waarden voor Border en Bordercolor in voor de framespagina. 6 Klik met de rechter muisknop in het bovenste frame. 7 Kies in het menu Files en vervolgens in het uitklapmenu Open in Frame. 8 Kies uit de lijst met bestanden banner.htm 9 Herhaal de deelstappen 6 tot en met 8 voor het frame linksonder, waarbij je voor navigatie.htm kiest en voor het frame rechtsonder, waarbij je voor de pagina die hoort bij het bovenste item op je navigatiepagina, bijvoorbeeld personalia.htm tip De banner, navigatie en personalia pagina s zijn in de frameset verschenen. Je kunt nu de hoogte en breedte van de frames nog gemakkelijk aanpassen, door de frameborders (grijze lijnen tussen de frames) te verslepen. De frameset is nu gevuld met de pagina s die je bij opening aan de bezoekers van de website presenteert.

24 Figuur 6.27b De frameset met de startpagina s 10 Klik op een frameborder met de rechtermuisknop en kies vervolgens File in het menu en dan Save Frameset. De frameset is nu opgeslagen als index.htm. Nu moet tot slot nog de navigatie werkend gemaakt worden. opmerking Dreamweaver geeft standaard de naam mainframe aan het hoofdframe, leftframe aan het linker frame en topframe aan het bovenste frame. Je kunt dat controleren door over te schakelen op de codeweergave. 11 Controleer de naam van het hoofdframe. Deze framenaam heb je nodig om de pagina s in het juiste frame te laten laden als er op een link geklikt wordt. 12 Zorg dat de Common insert-toolbar geselecteerd is. 13 Selecteer een term op de navigatiepagina 14 Klik op de link-knop op de Insert toolbar Het venster Hyperlink verschijnt

25 Figuur 6.28b Het venster Hyperlink 15 Klik op het map-ikoontje naast Link en selecteer het bestand dat je aan de link wilt koppelen. De bestandnaam verschijnt nu achter Link: 16 Klik op het pijltje naar beneden achter Target en kies het juiste frame uit de lijst die verschijnt. ( MainFrame, tenzij je het hoofdframe anders genoemd hebt.) Je hebt nu een link gemaakt naar het bestand. Je kunt deze link aanpassen door er rechts op te klikken en in het pop-upmenu dat verschijnt te kiezen voor Change Link. 17 Herhaal de deelstappen 14 tot en met 16 voor alle navigatie-items tip Wil je een nieuw browservenster openen met de link, kies dan voor _blank. Een nieuw browservenster is vooral handig wanneer je daar een pagina buiten het eigen web linkt. 18 Klik in het menu op File en vervolgens op Save All. Gefeliciteerd, het web is af. Vanaf nu begint een andere taak: het web publiceren en actueel houden.

Frontpage 2003. Een web aanmaken in Frontpage doe je zo: 1 Start Frontpage op. Het openingsvenster van Frontpage verschijnt.

Frontpage 2003. Een web aanmaken in Frontpage doe je zo: 1 Start Frontpage op. Het openingsvenster van Frontpage verschijnt. opmerking In deze instructie wordt een web gemaakt met frames. Het voorbeeld behandelt een digitaal portfolio, maar natuurlijk kun je de instructies gebruiken voor elk web met frames, ongeacht het onderwerp.

Nadere informatie

Sharepoint Designer. Een website maken in Sharepoint gaat als volgt: Start Sharepoint. Het openingsvenster van Sharepoint verschijnt.

Sharepoint Designer. Een website maken in Sharepoint gaat als volgt: Start Sharepoint. Het openingsvenster van Sharepoint verschijnt. Nota bene! In deze instructie wordt een website gemaakt met frames. Het voorbeeld behandelt een digitaal portfolio, maar natuurlijk kun je de instructie gebruiken voor elke website met frames, ongeacht

Nadere informatie

Handleiding Macromedia Contribute

Handleiding Macromedia Contribute Handleiding Macromedia Contribute Marcel Lemmen en Frank Coenders maart 2008 Handleiding Macromedia Contribute 1 Contribute in vogelvlucht Contribute werkt simpel en intuïtief. Het bewerken van een website

Nadere informatie

E.M. van Nieuwaal. Frontpage 2003. Jouw vak op het leerlingenweb. Copyright 2008. http://cursus.anguillanova.nl

E.M. van Nieuwaal. Frontpage 2003. Jouw vak op het leerlingenweb. Copyright 2008. http://cursus.anguillanova.nl Frontpage 2003 Jouw vak op het leerlingenweb E.M. van Nieuwaal Copyright 2008 http://cursus.anguillanova.nl Inleiding... 3 1. Ontwerp een sitemap... 4 2. Index.htm... 4 3. Nieuwe pagina s maken... 7 4.

Nadere informatie

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk.

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk. Inhoudsopgave frontpage 2003... 2 een thema gebruiken... 4 afbeeldingen op de pagina zetten... 5 knoppen maken... 8 knoppen maken in linkerframe... 10 een tabel maken... 12 opdrachten... 14 een fotopagina

Nadere informatie

1. Open het programma KompoZer Het grote witte vlak is een nog lege webpagina. Deze gaan we nu van inhoud voorzien.

1. Open het programma KompoZer Het grote witte vlak is een nog lege webpagina. Deze gaan we nu van inhoud voorzien. Minicursus KompoZer In deze cursus ga je leren werken met het computerprogramma KompoZer. Stapsgewijs maak je een voorbeeldsite. Daarna kun je alles wat je geleerd hebt gebruiken om je eigen website te

Nadere informatie

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker De tekstverwerker De tekstverwerker is een module die u bij het vullen van uw website veel zult gebruiken. Naast de module tekst maken onder andere de modules Aankondigingen en Events ook gebruik van de

Nadere informatie

Navigator CMS 2009. Beknopte handleiding v1.0

Navigator CMS 2009. Beknopte handleiding v1.0 Navigator CMS 2009 Beknopte handleiding v1.0 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Inloggen... 4 3. Menustructuur... 5 4. Document Verkenner... 6 5. Mappen beheren... 7 5.2 Map hernoemen... 7 5.3 Map verplaatsen...

Nadere informatie

Safira CMS Handleiding

Safira CMS Handleiding Safira CMS Handleiding Inhoudsopgave 1Mappen en artikelen... 2 1.11.1 Naam wijzigen map/ pagina... 3 1.21.2 Website structuur: nieuwe pagina aanmaken, pagina verwijderen, pagina blokkeren, structuur wijzigen...

Nadere informatie

Achtergrond en lettertype Opmaak Achtergrond Opmaak Achtergrond Afbeelding in achtergrond

Achtergrond en lettertype Opmaak Achtergrond Opmaak Achtergrond Afbeelding in achtergrond Frontpage Express is het meest eenvoudige programma voor het maken van je homepage. Is het programma niet geïnstalleerd op je PC, dan is het te downloaden en daarna te installeren. We zullen nu een aantal

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

FrontPage. Kies Bestand, nieuw en kies vervolgens Website met één pagina: Kies bij voorkeur een locatie:

FrontPage. Kies Bestand, nieuw en kies vervolgens Website met één pagina: Kies bij voorkeur een locatie: 1 FrontPage Kies Bestand, nieuw en kies vervolgens Website met één pagina: Kies bij voorkeur een locatie: Merk op dat de ene pagina die al aangemaakt is 'index.htm' heet. Dit is belangrijk De startpagina

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0

Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0 Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0 1 Inhoudsopgave Toevoegen nieuw artikel, of wijzigen...3 Extra web-functionaliteit...4 toevoegen van een foto/plaatje...4 toevoegen

Nadere informatie

design ook items uitsnijden

design ook items uitsnijden (fig1) Hulplijnen zetten Om het ontwerp netjes uit te snijden is het handig om eerst hulplijnen te zetten. (fig1) Nu is het zaak om eerst voor je zelf te bepalen wat is layout en wat is design. Al het

Nadere informatie

HTML en CSS. Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen.

HTML en CSS. Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen. Terminologie HTML en CSS HTML: Hyper Markup language Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen. CSS: Cascading StyleSheet stylesheet for

Nadere informatie

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie...

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie... ProDoc Bouwstenen voor Word & Outlook 2007 Inhoud Kopiëren bestanden... 2 Hoofdmap Bouwstenen... 2 Bouwsteen.dotm... 2 Installatie Bouwstenenmodule onder Word 2007... 3 Installatie Bouwstenenmodule onder

Nadere informatie

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van Muismedia websites wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS): de ContentPublisher.

Nadere informatie

WebQuest / WebKwestie. met Word 2003. www.webkwestie.nl

WebQuest / WebKwestie. met Word 2003. www.webkwestie.nl WebQuest / WebKwestie met Word 2003 www.webkwestie.nl Een WebQuest / WebKwestie maken in Word 2003 Belangrijk is dat alle pagina s en afbeeldingen die u gebruikt in één map worden opgeslagen. Download

Nadere informatie

Handleiding. Beheeromgeving

Handleiding. Beheeromgeving Handleiding Beheeromgeving Kant en Klare Site Veluwelaan 80 8443 AH Heerenveen www.kantenklaresite.nl - info@kantenklaresite.nl - fax: 084-8368243 KvK 01134248 Inhoud Inloggen op de beheeromgeving...3

Nadere informatie

Een quiz plaatsen op je website

Een quiz plaatsen op je website Een quiz plaatsen op je website Om de deelnemers een beetje na te laten denken kan je een quiz toevoegen op je site. Dat doe je op de volgende manier: a. Een quiz aanmaken Ga naar je eigen pagina en klik

Nadere informatie

Handleiding Content Management Systeem

Handleiding Content Management Systeem Handleiding Content Management Systeem Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inloggen... 3 2. Paginavolgorde... 3 3. Pagina en menutitel... 3 4. Pagina s bewerken... 4 5. De tekstverwerker... 4 6. Interne

Nadere informatie

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren Inleiding Voor u ziet u de handleiding van TYPO3 van Wijngaarden AutomatiseringsGroep. De handleiding geeft u antwoord geeft op de meest voorkomende vragen. U krijgt inzicht in het toevoegen van pagina

Nadere informatie

Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1

Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1 Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1 Je gaat zelf een eenvoudige web site maken en zult deze eerst op papier moeten ontwerpen. Je maak een met daaronder sub-pagina s en eventueel

Nadere informatie

Werken met de editor in het beheerpaneel

Werken met de editor in het beheerpaneel Werken met de editor in het beheerpaneel In het beheerpaneel van i-reserve wordt op een aantal schermen gewerkt met een editor. Bijvoorbeeld bij de e- mail en factuur templates, maar ook in het product-detailscherm.

Nadere informatie

Welkom bij mijn website tutorial (Deel 2)

Welkom bij mijn website tutorial (Deel 2) Welkom bij mijn website tutorial (Deel 2) Ik ga uit van Microsoft XP voor de duidelijkheid. Ik heb dus geen idee of de programma s die ik gebruik ook op Vista werken. Notepad++ werkt zowieso op xp en Vista.

Nadere informatie

HAND- OUT. https://www.uwdomein.com/qzadmin. password: statistieken https://qwikstats.suares.com/www.uwdomein.com. support http://help.suares.

HAND- OUT. https://www.uwdomein.com/qzadmin. password: statistieken https://qwikstats.suares.com/www.uwdomein.com. support http://help.suares. HAND- OUT website: inloggen: login name: password: http://www.uwdomein.com https://www.uwdomein.com/qzadmin statistieken https://qwikstats.suares.com/www.uwdomein.com support http://help.suares.nl/ Kuki+Ko

Nadere informatie

Foto s bewerken en toevoegen aan de website

Foto s bewerken en toevoegen aan de website Foto s bewerken en toevoegen aan de website Inhoud Formaten... 3 Foto s bovenaan de pagina - topimages... 3 Foto s op maat maken en bewerken... 3 Foto s toevoegen bovenaan de pagina... 5 Via een content

Nadere informatie

Website bouwen met frontpage

Website bouwen met frontpage Website bouwen met frontpage Na het openen van frontpage komen we in volgend scherm terecht: hier gaan we in de rechter- Kolom kiezen voor Page Templates. Als vb ga ik de startpagina namaken van mijn site,

Nadere informatie

INHOUD: 1. INDEX 2. Tekst opties instellen 3. Andere kleur kiezen dan de getoonde. Cellen bewerken: Foto s en/of afbeeldingen toevoegen:

INHOUD: 1. INDEX 2. Tekst opties instellen 3. Andere kleur kiezen dan de getoonde. Cellen bewerken: Foto s en/of afbeeldingen toevoegen: INHOUD: 1. INDEX 2. Tekst opties instellen. Andere kleur kiezen dan de getoonde. Cellen bewerken: cel noemt men de plaats waarin b.v. deze tekst staat 3 Foto s en/of afbeeldingen toevoegen: 4 Het uiterlijk

Nadere informatie

Trippeltrap Content Management System

Trippeltrap Content Management System Handleiding Trippeltrap Content Management System versie 2.4 Aanmelden Voordat u de tekst op uw webpagina kunt aanpassen, moet u zich eerst aanmelden. Bovenaan de pagina vindt u een link naar het intranet.

Nadere informatie

Handleiding. Yvonne Rijks-Waardenburg. Tine Strikkers. Christel van de Steenoven-Livius. Pagina 1

Handleiding. Yvonne Rijks-Waardenburg. Tine Strikkers. Christel van de Steenoven-Livius. Pagina 1 Handleiding Yvonne Rijks-Waardenburg Tine Strikkers Christel van de Steenoven-Livius 1 Inhoud 1. Inloggen SharePoint 3 2. Groepspagina bewerken ` 4 3. Foto s 3.1 Foto s uploaden 8 3.2 Foto s bewerken 10

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

Onderdeel: Opdracht Uitleg + Opdracht

Onderdeel: Opdracht Uitleg + Opdracht Programma: HTML / Website Onderdeel: Opdracht Uitleg + Opdracht Inhoudsopgave Een website bouwen... pag. 2 Opdracht... pag. 2 Opslaan van het werk... pag. 2 Aan het werk.... pag. 3 Speciale knoppen...

Nadere informatie

11. Website controleren

11. Website controleren 11. Website controleren 11.1 Website controleren op verschillende browsers Het blijkt nog altijd nodig te zijn een website te controleren. De website zoals deze er in Kompozer uit ziet, ziet er op internet

Nadere informatie

PLAKKEN Nadat u een gedeelte heeft geknipt of gekopieerd kunt u met dit icoon de selectie weer in het veld plakken.

PLAKKEN Nadat u een gedeelte heeft geknipt of gekopieerd kunt u met dit icoon de selectie weer in het veld plakken. KNIPPEN Als u na de selectie van een gedeelte van een tekst of een afbeelding op dit icoon klikt, knipt u de selectie uit het veld. Op deze manier kunt u het geselecteerde verwijderen, maar het ook juist

Nadere informatie

PAGINA BEHEER. Heel belangrijk is dat u niet vergeet op te slaan anders gaan al uw wijzigingen verloren, deze knop vind u bovenin de pagina!!!

PAGINA BEHEER. Heel belangrijk is dat u niet vergeet op te slaan anders gaan al uw wijzigingen verloren, deze knop vind u bovenin de pagina!!! HANDLEIDING DIGIMANAGER PAGINA BEHEER In het pagina beheer heeft u de mogelijkheid om de content van uw website in te vullen en aan te passen. om invullingen en wijzigingen uit te voeren gaat u naar het

Nadere informatie

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen;

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen; 15. Tabellen Misschien heeft u al eens geprobeerd om gegevens in een aantal kolommen te plaatsen door gebruik te maken van spaties, kolommen of tabs. Dat verloopt goed totdat u gegevens wilt wijzigen of

Nadere informatie

Handleiding bij de onderhoudsmodule van de Hermes CMS website.

Handleiding bij de onderhoudsmodule van de Hermes CMS website. Handleiding bij de onderhoudsmodule van de Hermes CMS website. Voor wie? U wilt uw bedrijf professioneel voor stellen? U wenst uw website graag zelf te onderhouden? U wenst het budget laag te houden? Wat?

Nadere informatie

Bitrix Site Manager gebruikershandleiding BureauZuid

Bitrix Site Manager gebruikershandleiding BureauZuid Bitrix Site Manager gebruikershandleiding BureauZuid Introductie Deze gebruikershandleiding geeft gedetailleerde basisinformatie over hoe te werken met Bitrix Site Manager. Deze handleiding is bedoeld

Nadere informatie

Het Wepsysteem. Het Wepsysteem wordt op maat gebouwd, gekoppeld aan de gewenste functionaliteiten en lay-out van de site. Versie september 2010

Het Wepsysteem. Het Wepsysteem wordt op maat gebouwd, gekoppeld aan de gewenste functionaliteiten en lay-out van de site. Versie september 2010 Het Wepsysteem Het Wepsysteem is een content management systeem, een systeem om zonder veel kennis van html of andere internettalen een website te onderhouden en uit te breiden. Met het Content Management

Nadere informatie

Umbraco Gebruikershandleiding

Umbraco Gebruikershandleiding Umbraco Gebruikershandleiding Aan de slag gaan met Umbraco 1.1 Aanmelden Umbraco is een web publishing systeem dat gemakkelijk te gebruiken is door de gebruikers en heeft geen hoge hard- en software vereisten.

Nadere informatie

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Inhoud 1. Het dashboard.... 3 2. Een pagina of bericht aanpassen.... 5 3. Een nieuw bericht toevoegen... 6 4. Een pagina maken... 7 5. Website met sitebuilder... 8 6.

Nadere informatie

CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f

CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f. 2014 1 2 Notities Inhouds opgave Hoe log ik in? 4 Een pagina toevoegen. 5 Een pagina vullen/aanpassen. 7 Een pagina verwijderen. 8 Een sjabloon kiezen.

Nadere informatie

Afdrukken in Calc Module 7

Afdrukken in Calc Module 7 7. Afdrukken in Calc In deze module leert u een aantal opties die u kunt toepassen bij het afdrukken van Calc-bestanden. Achtereenvolgens worden behandeld: Afdrukken van werkbladen Marges Gedeeltelijk

Nadere informatie

Gebruikershandleiding www.kerknigtevecht.nl. Inleiding

Gebruikershandleiding www.kerknigtevecht.nl. Inleiding Inleiding Het beheren van de pagina s op www.kerknigtevecht.nl wordt gedaan door daartoe geautoriseerde gebruikers. Deze handleiding helpt je op weg hoe je je eigen pagina s kunt beheren, zoals het plaatsen

Nadere informatie

Handleiding om uw website/webshop aan te passen

Handleiding om uw website/webshop aan te passen Handleiding om uw website/webshop aan te passen ONDERWERP PAGINA 1. Hoe moet ik inloggen in het beheer? 2 2. Hoe pas ik een bestaande pagina aan? 2 3. Hoe plaats ik een afbeelding? 3 4. Hoe maak ik een

Nadere informatie

1. HOE MAAK IK EEN IPART EN PLAATS IK DEZE IN HET CONTENT CENTER?

1. HOE MAAK IK EEN IPART EN PLAATS IK DEZE IN HET CONTENT CENTER? 1. HOE MAAK IK EEN IPART EN PLAATS IK DEZE IN HET CONTENT CENTER? Deze Basis vaardigheden voor iparts is een vervolg op Geavanceerde Excel functies. Zorg dus dat je minstens die Tips & Trick eerst hebt

Nadere informatie

Handleiding website AZSV 2014

Handleiding website AZSV 2014 2014 voor (o.a.) de webmaster van een team http://www.azsv-aalten.nl Auteurs: Peter van Asselt, Leo Postma Project: AZSV website 2014 internet commissie AZSV pagina: 2 van 15 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING...3

Nadere informatie

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail.

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. INLOGGEN Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle login

Nadere informatie

Werken met afbeeldingen in webpagina's

Werken met afbeeldingen in webpagina's Werken met afbeeldingen in webpagina's In webpagina's komen heel vaak afbeeldingen voor. Toch gaan webpagina's helemaal anders om met afbeeldingen dan bijvoorbeeld een PowerPoint-presentatie of een Word-document.

Nadere informatie

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG EBUILDER HANDLEIDING De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl info@exed.nl 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding Een korte introductie over het Ebuilder» Navigatie» Snelnavigatie Pagina s Hier vind

Nadere informatie

Highpotech IT. Nieuwsbrief. Een webpagina maken. heeft een zekere es- verhouding van 4:3

Highpotech IT. Nieuwsbrief. Een webpagina maken. heeft een zekere es- verhouding van 4:3 Uitgave 6 versie 2 Augustus 2010 Highpotech IT Nieuwsbrief Een webpagina maken Eerdere uitgaven Een website wordt weergegeven op een hoek waarvan de verhoudingen dicht in de Werken met Excel beeldscherm

Nadere informatie

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving Kennismaking Word is een tekstverwerkingsprogramma. U kunt er teksten mee maken, zoals brieven, artikelen en verslagen. U kunt ook grafieken, lijsten en afbeeldingen toevoegen en tabellen maken. Zodra

Nadere informatie

Handleiding CMS VOORKANT

Handleiding CMS VOORKANT Handleiding CMS VOORKANT Inhoudsopgave Pagina 1. Toegang tot het CMS... 3 2. Artikel toevoegen... 4 3. Artikel bewerken... 5 4. Artikel kopiëren of verwijderen... 6 5. Afbeelding, link of tabel invoegen...

Nadere informatie

Game Maker 6.1. Sprite up your life with Gamemaker. Hoofdstuk 1.2

Game Maker 6.1. Sprite up your life with Gamemaker. Hoofdstuk 1.2 Game Maker 6.1 Sprite up your life with Gamemaker Hoofdstuk 1.2 Sprite up your life Het is ook heel eenvoudig om zelf sprites te maken of te bewerken. Alles wat je nodig hebt is het programma Gamemaker.

Nadere informatie

Handleiding MOBICROSS actie banners

Handleiding MOBICROSS actie banners Handleiding MOBICROSS actie banners Met de kant & klare MOBICROSS actie banners vergroot jij je kans om sneller je netwerk te bouwen. Je kunt je eigen campagne maken door de banners op je website te plaatsen,

Nadere informatie

Hippo-handleiding Homepage Inhoudsopgave

Hippo-handleiding Homepage Inhoudsopgave Hippo-handleiding Homepage Inhoudsopgave Homepage... 2 Onderdelen Homepage... 3 Homepage header aanmaken... 4 Header koppelen aan de homepage (home)... 9 Oud nieuws vervangen op de homepage (home)... 11

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Inleiding. Het bijhouden, wijzigen en aanpassen van de inhoud van de website met je standaard web browser. De website maakt gebruik van CMS (content managment system) Door in te loggen

Nadere informatie

Handleiding Content Management Systeem Umbraco. Versie 1.2

Handleiding Content Management Systeem Umbraco. Versie 1.2 Handleiding Content Management Systeem Umbraco Versie 1.2 Inhoudsopgave 1. Umbraco tour... 3 1.1 Inloggen in het Umbraco systeem... 3 1.2 De indeling van Umbraco... 3 2. Inhoud van uw website... 5 2.1

Nadere informatie

Handleiding teksteditor

Handleiding teksteditor In deze handleiding leggen we de werking van de teksteditor uit. De teksteditor wordt gebruikt voor het bewerken van tekst. Uw tekstpagina s bewerkt u met deze editor, maar u vindt m op vele plekken terug.

Nadere informatie

12.1 Frames als structuur voor je website

12.1 Frames als structuur voor je website BOUWSTEEN 12 Het gebruik van frames 12.1 Frames als structuur voor je website Naast gebruik van inline frames kan je de structuur van je website helemaal via frames opzetten i.p.v. via tabellen. Bij tabellen

Nadere informatie

Portfolio s in Google Sites

Portfolio s in Google Sites Portfolio s in Google Sites Vanaf het schooljaar 2012-2013 biedt de NHL de optie om portfolio s aan te maken met Google Sites. De NHL-accounts bij Google zijn afgeschermd voor mensen die niet bij de NHL

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Image Manager hoofdscherm... 2 1.1 Onderdelen van het venster... 2 1.2 Het scherm veranderen... 2 1.3 Een andere

Nadere informatie

Handleiding Word de graad

Handleiding Word de graad Handleiding Word 2010 3de graad Inhoudsopgave Regelafstand 3 Knippen 3 Kopiëren 5 Plakken 6 Tabs 7 Pagina-instellingen 9 Opsommingstekens en nummeringen 12 Kopteksten en voetteksten 14 Paginanummering

Nadere informatie

UM - FdGW 1. ontwikkelde handleiding over het gebruik van MS Word voor het werken aan portfolio-websites.

UM - FdGW 1. ontwikkelde handleiding over het gebruik van MS Word voor het werken aan portfolio-websites. Handleiding WORD Elektronisch Portfolio UM - FdGW 1 1 Deze handleiding is een bewerking van de binnen de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit Maastricht ontwikkelde handleiding over het gebruik van

Nadere informatie

Een checklist invoegen in je pagina

Een checklist invoegen in je pagina Een checklist invoegen in je pagina Een checklist bestaat uit 2 onderdelen, een tabel en een checkbox. Als eerste moet er een tabel gemaakt worden zodat de checkbox in de tabel kan worden ingevoegd. Ook

Nadere informatie

Inloggen. In samenwerking met Stijn Berben.

Inloggen. In samenwerking met Stijn Berben. Inloggen Ga naar www.hetjongleren.eu. Heb je al een gebruikersnaam en wachtwoord, log dan in op deze pagina (klik op deze link ): Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle

Nadere informatie

Microsoft Word 365. Kennismaken AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365

Microsoft Word 365. Kennismaken AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365 Microsoft Word 365 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

Een webkwestie bouwen in Word 2000

Een webkwestie bouwen in Word 2000 Een webkwestie bouwen in Word 2000 Doel: Met behulp van deze stap-voor-stap beschrijving kunt u geheel zelf een webkwestie als webpagina maken. Beginsituatie: U beheerst de basisprincipes van Word zoals

Nadere informatie

Bsc5 bk5100 - TOI. Proces- en presentatieportfolio Inleiding websites maken met Macromedia Dreamweaver. Technisch Ontwerp en Informatica

Bsc5 bk5100 - TOI. Proces- en presentatieportfolio Inleiding websites maken met Macromedia Dreamweaver. Technisch Ontwerp en Informatica Proces- en presentatieportfolio Technisch Ontwerp en Informatica http://toi.bk.tudelft.nl/bsc5 toi@bk.tudelft.nl Procesportfolio [week 2 t/m 17] voortgang en verloop van het ontwerpproces GEEN productpresentatie

Nadere informatie

Microsoft Word Kennismaken

Microsoft Word Kennismaken Microsoft Word 2013 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

Stap 1 Je eigen website maken... 1. Stap 2 Je template invullen... 9. Stap 3 Wat kunnen we met de inhoud?... 19

Stap 1 Je eigen website maken... 1. Stap 2 Je template invullen... 9. Stap 3 Wat kunnen we met de inhoud?... 19 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Stap 1 Je eigen website maken... 1 De eerste stap... 1 Kompozer downloaden... 1 Kompozer openen... 1 Een nieuwe pagina beginnen... 1 Je eerste tekst schrijven... 2 Je eerste

Nadere informatie

Muse Stappenplan Interactieve vormgeving en productie

Muse Stappenplan Interactieve vormgeving en productie 1. Pagina aanmaken Je maakt een nieuw bestand, de standaardinstellingen kun je zo laten staan. Dit formaat is namelijk op de meeste beeldschermen te bekijken. Je ziet onderaan een witte pagina staan en

Nadere informatie

Een ASP.NET applicatie opzetten. Beginsituatie:

Een ASP.NET applicatie opzetten. Beginsituatie: Hoofdstuk 1 Een ASP.NET applicatie opzetten Beginsituatie: Windows XP Pro, Windows Vista Pro of Windows 7 Pro Visual Studio.NET moet zijn geïnstalleerd. Let hierbij op dat de Express versie niet voldoet.

Nadere informatie

Ga naar www.basisonline.nl of selecteer in de website van de school- intranet basisonline

Ga naar www.basisonline.nl of selecteer in de website van de school- intranet basisonline Werken met de website basisonline Ga naar www.basisonline.nl of selecteer in de website van de school- intranet basisonline - login met de verkregen inlognaam en wachtwoord - je inlognaam is jouw emailadres

Nadere informatie

Handleiding Vedor-editor

Handleiding Vedor-editor Handleiding Vedor-editor Mei 2007, versie 0.9 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Aanmelden... 4 De werkbalk... 5 Het context menu... 6 Navigeren binnen je website... 7 Tekst toevoegen en bewerken... 8 Afbeeldingen

Nadere informatie

Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl)

Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl) Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl) tekst roteren Draai je tekst zodat het mooi onder of op je scheef geplaatste foto staat. Of maak zelf leuke labels in combinatie met clipart. 1. kies de clipart (bij

Nadere informatie

HTML Editor: tabellen en hyperlinks

HTML Editor: tabellen en hyperlinks LES 19 HTML Editor: tabellen en hyperlinks In deze les leert u nog iets meer over HTML en de HTML Editor van OpenOffice.org. U leert hoe u absolute en relatieve hyperlinks maakt. We staan even stil bij

Nadere informatie

4. Plak de gekopieerde tekst op de plaats van de cursor als pure tekst. 5. Plak de gekopieerde tekst op de plaats van de cursor vanuit Word

4. Plak de gekopieerde tekst op de plaats van de cursor als pure tekst. 5. Plak de gekopieerde tekst op de plaats van de cursor vanuit Word 1. Code. Toon HTML code van de tekst 2. Verwijder de opmaak van de geselecteerde tekst. 3. Plak de gekopieerde tekst op de plaats van de cursor 4. Plak de gekopieerde tekst op de plaats van de cursor als

Nadere informatie

Handleiding Wordpress

Handleiding Wordpress Handleiding Wordpress Inhoudsopgave 1. Inloggen 2. Berichten en Pagina s 3. Afbeeldingen en video s 4. Weblinks 1. Inloggen 1.1 Inloggen bij Wordpress We starten met het inloggen op je WordPress gebaseerde

Nadere informatie

Als je geen email-adres hebt kun je bij Google een gmail account aan maken. Als je niet weet hoe dat moet klik dan op: Gmail account aanmaken

Als je geen email-adres hebt kun je bij Google een gmail account aan maken. Als je niet weet hoe dat moet klik dan op: Gmail account aanmaken Om het online programma te kunnen gebruiken het je een account nodig. Wat heb je nodig om een account voor Photo Collage te kunnen aanmaken: Username (gebruikersnaam) Email account Password (wachtwoord

Nadere informatie

Mei. Handleiding - Publisher Tool 1

Mei. Handleiding - Publisher Tool 1 Mei 15 Handleiding - Publisher Tool 1 Inhoudsopgave 1. Welkom... 3 1.1 Inloggen... 3 1.2 Dashboard... 4 2. Boeken... 5 2.1 Boeken aanmaken... 5 2.2 Het bewerken van boekinformatie.... 7 3. Verrijkingen...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Website RKVVO

Gebruikershandleiding Website RKVVO Gebruikershandleiding Website RKVVO Beheerder Teampagina Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Aanmelden in het CMS... 3 3. Nieuwsberichten onderhouden... 4 4. Gegevens voor wedstrijden bijwerken... 8 4.1. Wedstrijdselectie

Nadere informatie

Je kan vanuit de RV SiteBuilder steeds terugkeren naar het controlepaneel, via de knop rechts bovenaan.

Je kan vanuit de RV SiteBuilder steeds terugkeren naar het controlepaneel, via de knop rechts bovenaan. RV SiteBuilder openen Log in op je controlepaneel met de gegevens die je van ons hebt ontvangen. Eens ingelogd, klik je helemaal onderaan, in de sectie Software/Services, op het RV SiteBuilder icoontje.

Nadere informatie

Beknopte gebruikershandleiding Editor

Beknopte gebruikershandleiding Editor Beknopte gebruikershandleiding Editor Deze handleiding beschrijft de mogelijkheden van de teksteditor. Let op! Niet iedere website heeft echter alle opties beschikbaar. Mocht u toch nog problemen ervaren,

Nadere informatie

Handleiding Joomla 3.x

Handleiding Joomla 3.x Handleiding Joomla 3.x Hoe voeg ik een plaatje toe aan mijn artikel? Geschreven: Sandra van der Heijden (2015) AdviesMies Introductie Wanneer je dit document voor je hebt, betekent dit dat je een Joomla

Nadere informatie

File: M.Peters / Powerpoint 1

File: M.Peters / Powerpoint 1 PowerPoint 2003. File: M.Peters / Powerpoint 1 Een PowerPoint presentatie maken. Met behulp van een diapresentatie kun je een groep mensen informatie geven over een bepaald onderwerp of product. Een voorbeeld:

Nadere informatie

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print AAN DE SLAG INSTALLATIE In deze handleiding worden de stappen besproken die doorlopen worden bij het installeren van de volledige versie Communicate In Print LET OP! WANNEER U EERDER EEN VERSIE VAN IN

Nadere informatie

Handleiding Tridion voor authors en editors

Handleiding Tridion voor authors en editors Handleiding Tridion voor authors en editors Wijzigen van items van vóór de herimplementatie (mei 2009) Telefoon helpdesk: 7500 E-mail: helpdesktridion@gmail.com. Juli 2009 Een bestaand item wijzigen Het

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Een webpagina bouwen. Piet Mondriaan. Highpotech IT

Nieuwsbrief. Een webpagina bouwen. Piet Mondriaan. Highpotech IT September 2009 Highpotech IT Nieuwsbrief Een webpagina bouwen Indit nummer Maak een webpagina met Gebruik CSS om deze op te maken Volg een proefles en zie hoe het werkt. Een website wordt weergegeven op

Nadere informatie

De frameset uit de afbeelding wordt op de volgende manier gedefinieerd:

De frameset uit de afbeelding wordt op de volgende manier gedefinieerd: FRAMES GEBRUIKEN Met frames kan het venster van een browser zo worden ingedeeld, dat er meerdere webpagina's tegelijk getoond kunnen worden. In de afbeelding hieronder staat een webpagina met frames. We

Nadere informatie

INDEX Frontpage Handleiding:

INDEX Frontpage Handleiding: 1 INDEX Frontpage Handleiding: Pagina Onderdeel 1 Index 2 Eerste stappen 3 Website aanpassen: opstarten: Nieuwe pagina maken Wijzigingen 4 Opslaan Tekst opties instellen Modus ontwerpen/splitsen/code/voorbeeld

Nadere informatie

Handleiding CMS Joomla 3.2 v1.2

Handleiding CMS Joomla 3.2 v1.2 Handleiding CMS Joomla 3.2 v1.2 Inhoudsopgave 1. Inloggen op het CMS-systeem 2. Artikelen en Categorieën beheren 2.1 Aanmaken en beheren van een artikel 2.2 Verwijderen van een artikel 2.3 Aanmaken van

Nadere informatie

Verwijderen van een persoon kan door de regel leeg te maken. Met de knop (linksonder) Verwijderen verwijdert u de hele pagina!

Verwijderen van een persoon kan door de regel leeg te maken. Met de knop (linksonder) Verwijderen verwijdert u de hele pagina! Algemeen Ingelogd als moderator/ pagina beheerder kan je teksten op een pagina plaatsen, bewerken of verwijderen. Ga naar de pagina waar je toegang tot hebt. Onder het logo en boven de foto (header) krijg

Nadere informatie

In de meeste CMS systemen wordt hier een stuk tekst mee aangeduid. Je kunt het, het best vergelijken met een nieuws artikel.

In de meeste CMS systemen wordt hier een stuk tekst mee aangeduid. Je kunt het, het best vergelijken met een nieuws artikel. CMS PvdA Algemene informatie Inlogpagina: https://gr2010.pvda.nl Preview De preview pagina kan worden gebruikt om nog niet gepubliceerde artikelen te bekijken. Het is erg aan handig om deze preview te

Nadere informatie

Globale kennismaking

Globale kennismaking Globale kennismaking Kennismaking Tesla CMS 1. Dashboard 2. pagina beheer - pagina aanmaken - pagina aanpassen - pagina verwijderen - pagina seo opties - zichtbaarheid pagina 3. subpagina beheer - subpagina

Nadere informatie

Algemene basis instructies

Algemene basis instructies Inhoud: Algemene basis instructies... 2 Pictogrammen en knoppen... 2 Overzicht... 3 Navigeren (bladeren)... 3 Gegevens filteren... 4 Getoonde gegevens... 5 Archief... 5 Album... 5 Tabbladen en velden...

Nadere informatie

CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f

CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f. 2017 1 Inhouds opgave 1. Hoe log ik in? Inloggen in het CMS systeem is heel simpel! Hoe log ik in? Een pagina toevoegen. Een pagina vullen/aanpassen.

Nadere informatie