10 noodzakelijke Facebook privacy-instellingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "10 noodzakelijke Facebook privacy-instellingen"

Transcriptie

1 10 noodzakelijke Facebook privacy-instellingen

2 Mediawijsheid Mediawijsheid is een term die slaat op het kennen en begrijpen van media, kritisch omspringen met media, en media creëren. Nadenken over veiligheid op Facebook past zeker binnen het kader van mediawijsheid. Deze handleiding geeft een overzicht van de belangrijkste instellingen voor een veilig Facebookprofiel.

3 Op vind je heel wat pasklaar lesmateriaal om in je klas aan de slag te gaan rond mediawijsheid.

4 Inhoud 1. Wegwijs in het privacy centrum Waarin je ziet hoe je je privacy instellingen kan aanpassen. 2. De 10 belangrijkste instellingen 10 aanpassingen om je Facebook-account veilig te stellen

5 Er zijn twee plaatsen waar je je privacy instellingen kan aanpassen: 1: het slotje toont de samenvatting van je instellingen.

6 2. Via het tandwiel > privacyinstellingen kan je de uitgebreide instellingen raadplegen. Klik op Privacyinstellingen om deze handleiding te volgen.

7 Wie kan jou taggen in berichten. Wie ziet jou en wat deel je op Facebook.

8 Inhoud 1. Wegwijs in het privacy centrum Waarin je ziet hoe je je privacy instellingen kan aanpassen. 2. De 10 belangrijkste instellingen 10 aanpassingen om je Facebook-account veilig te stellen

9 10 belangrijkste instellingen 1. Maak vriendenlijstjes Een vriendenlijst is een indeling van vrienden: waardoor je enkel de statusupdates van de geselecteerde vrienden ziet, die enkel voor jou geldt (vrienden zien niet in welke vriendenlijst ze zitten) die je helpt om te bepalen welke vrienden welke inhoud te zien krijgen.

10 Klik bij onderaan in de linkerkolom bij VRIENDEN klik je op MEER om je (standaard)lijsten te bekijken. Of klik hier:

11 Klik op de standaardlijst Beperkt. Of maak met de knop Lijst maken een lijst aan die je zelf een naam geeft.

12 Klik rechts op Lijst beheren

13 Schakel links boven naar Vrienden. Klik vervolgens op alle vrienden die je in de lijst wil. Eindig met Voltooien.

14 Je ziet nu de statusupdates van de vrienden in de vriendenlijst Beperkt. In de volgende stappen zie je hoe je statusupdates, foto s, enz verbergt voor de vrienden in deze lijst/

15 10 belangrijkste instellingen 2. Stel in met wie je dingen deelt op Facebook.

16 Ga via het tandwiel naar Privacy instellingen. Klik bij Wie kan mijn inhoud zien? Op Bewerken

17 Klik op de blauwe knop en selecteer Aangepast

18 Als je wil delen met al jouw vrienden, behalve de mensen die je toevoegde aan de lijst Beperkt doe je het volgende: Delen met: Deze persoon of lijsten stel je in op Vrienden Dit niet delen met: typ bij Deze Personen of lijsten Beperkt

19 Vanaf nu is wat je plaatst op Facebook enkel nog voor je vrienden te zien, behalve voor de vrienden die je toevoegde aan de lijst Beperkt. Op je prikbord kan je deze instelling ook per bericht aanpassen. LET OP: Als je de instelling verandert, dan blijft die geldig voor alle nieuwe berichten die daarna volgen! Deel je dus iets openbaar of aan al je vrienden dan moet je achteraf je instellingen weer opnieuw instellen naar Behalve: beperkt.

20 Controleer (1)! Bij elke statusupdate kan je zien wie die kan zien door met je muis boven het tandwiel te zweven. Ook op je eigen tijdlijn kan je je berichten en hun bereik controleren. Je kan de instelling zelfs aanpassen!

21 Controleer (2)! Wat kunnen vrienden in de lijst Beperkt nu nog zien? Klik van op jouw tijdlijn op het tandwiel en kies voor Weergeven als

22 Je ziet onmiddellijk hoe je openbare tijdlijn er uit ziet: deze informatie ziet iedereen (zelfs wie jou vriend niet is). Klik op Bekijken als specifieke persoon

23 Je ziet onmiddellijk hoe je openbare tijdlijn er uit ziet: deze informatie ziet iedereen (zelfs wie jou vriend niet is). Klik op Bekijken als specifieke persoon

24 Typ de naam van de vriend (die in de vriendenlijst Beperkt zit) en controleer wat die nog ziet.

25 10 belangrijkste instellingen 3. Bescherm je vrienden voor vriend-stalkers Ze bestaan echt: mensen die het leuk vinden om door jouw vriendenlijst te snuisteren en vriendschapsverzoeken sturen naar jou vrienden. Niet prettig voor jou en je vrienden.

26 Klik op je naam om naar je profielpagina of tijdlijn te gaan

27 Klik op Vrienden

28 Kies wie jouw vrienden mag zien. Ik kies voor Alleen ik. Niemand, behalve ikzelf, kan nu nog zien met wie ik bevriend ben.

29 Controleer! Het blokje vrienden zal verdwenen zijn uit je prikbord voor jouw vrienden en voor onbekenden. Je kan dat op de gekende wijze controleren: Bekijk deze dia als je de werkwijze wil herhalen.

30 10 belangrijkste instellingen 4. Laat je niet taggen Ook al ben jij voorzichtig met wat je deelt, je hebt niet in de hand wat anderen over jou op Facebook zetten. Anderen kunnen je taggen (vermelden) in een bericht of een foto (jouw naam aan de foto verbinden). Je kan niet uitschakelen dat anderen je taggen. Je kan er wel voor zorgen dat je vrienden die tags niet zomaar te zien krijgen.

31 Wie kan jou taggen in berichten. Bij je Privacy instellingen klik bij Tijdlijn en taggen

32 Stel alles in op Alleen ik om maximale controle te hebben over wat anderen over jou kunnen delen door taggen.

33 Vanaf nu krijg je een melding wanneer iemand je tagt in een foto of bericht. Ga naar je eigen tijdlijn en klik op Activiteitenlogboek

34 Je ziet dat je getagd bent in een bericht en in een foto. Je ziet met wie de foto gedeeld is Je ziet wie de foto kan zien op jouw prikbord. Klik op 1 Bericht controleren als je de tag wil verwijderen.

35 Klik op Verbergen als je de foto niet op je prikbord wilt. Klik op Tag rapporteren/verwijderen als je de tag of foto weg wil.

36 Klik op Verbergen als je de foto niet op je prikbord wilt. Klik op Tag rapporteren/verwijderen als je de tag of foto weg wil.

37 Vink aan wat je wil verwijderen: Enkel de tag (wordt onmiddellijk gedaan) De foto verwijderen (gaat via een bericht aan de vriend die de foto op facebook plaatste)

38 10 belangrijkste instellingen 5. Bescherm je prikbord Je hebt nu controle over de foto s en de berichten waarin vrienden je taggen. Maar ze kunnen wel nog berichten schrijven op je prikbord die voor iedereen zichtbaar zijn.

39 Wie kan jou taggen in berichten. Bij je Privacy instellingen klik bij Tijdlijn en taggen

40 Met deze instellingen kunnen Vrienden een bericht achterlaten op je prikbord (bv. voor je verjaardag) maar kan enkel jij die berichten zien. Jij ziet de melding op je prikbord maar anderen niet.

41 10 belangrijkste instellingen 6. Controleer welke toepassingen aan je informatie kunnen. Wil je niet dat bedrijven en wildvreemden jouw gegevens en die van je vrienden kunnen opvragen uit Facebook? Let dan goed op aan welke Toepassingen (spelletjes, verjaardagskalenders, websites die je leuk vindt via een toepassing, ) je toegang geeft tot jouw profiel.

42 Bij je Privacy instellingen klik je op Apps Verwijder apps die je niet herkent uit de lijst van Apps die je gebruikt door op het kruisje te klikken. Klik je op Bewerken dan zie je waar de Apps toegang toe hebben.

43 10 belangrijkste instellingen 7. Zorg dat je vrienden je informatie niet kunnen delen. Sommige apps krijgen toegang tot jouw gegevens via je vrienden! Als je vrienden dus niet voorzichtig omspringen met apps, geven ze jou informatie door. Gelukkig kan je dat uitschakelen.

44 Bij je Privacy instellingen klik je op Apps Klik op Bewerken bij Apps die anderen gebruiken en vink alle keuzes uit voor je op Wijzigingen Opslaan klikt.

45 10 belangrijkste instellingen 8. Verstop je aanwezigheid op Faceboek Eens je aanwezig bent op Facebook kunnen andere Facebookleden jou vinden, maar duikt je profiel ook op wanneer mensen op jouw naam zoeken met zoekmachines als Google of Bing. Dat kan je gelukkig aanpassen.

46 Keer terug naar je Privacy instellingen en bewerk de instellingen voor zoeken. Met deze instellingen neem jij het initiatief om vrienden te zoeken op Facebook. Enkel bij mensen waarbij je het vriendschapsverzoek accepteerde zullen je kunnen zoeken. Opgelet: anderen kunnen je aanwezigheid op Facebook wel nog ontdekken via tags van vrienden of reacties die je geeft.

47 10 belangrijkste instellingen 9. Controleer je fotoalbums Eens je privacyinstellingen correct zijn ingesteld volgen je fotoalbums die instelling. Maar het is aanbevolgen om de privacyinstellingen van je oudere fotoalbums te controleren.

48 Klik op je eigen tijdlijn op Foto s.

49 Klik op Albums de privacy instellingen per album te bekijken en eventueel aan te passen. LET OP: voor sommige albums gelden speciale regels.

50 Omslagfoto s: deze brede foto s die bovenaan je tijdlijn staan zijn altijd publiek. Je kan deze instelling niet aanpassen. Het album bevat alle foto s die je ooit als omslagfoto gebruikte. Profielfoto s: enkel instelbaar per foto. Als je privacyinstelling op Alleen ik staat, zien je vrienden geen profielfoto. Tijdlijnfoto s: dit album bevat de foto s die je via een statusupdate toevoegde aan je tijdlijn. De zichtbaarheid wordt bepaald door de privacyinstellingen van die statusupdate.

51 10 belangrijkste instellingen 10. Bepaal met wie je wil chatten Zijn er Facebookvrienden die al te vaak met jou willen chatten? Steek ze dan een vriendenlijstje waarmee je niet wil chatten.

52 Klik eerst op het Chat balkje onderaan rechts van je Facebook scherm. Klik vervolgens op het tandwiel.

53 Nu kan je instellen wie jou niet mag contacteren via chat. Dat kan een vriendenlijst of een individuele vriend zijn.

54 Deze handleiding is niets meer dan een gids door de belangrijkte instellingen op Facebook, maar geeft je geen garantie op een perfect afgesloten profiel. Het is onmogelijk om alle combinaties van instellingen te testen. Wees dus vooral voorzichtig met wat je deelt op internet. Wat je op het web zet krijg je er bijzonder moeilijk weer af.

Verder met Twitter - Hoe beantwoorden, retweeten + favorieten toevoegen

Verder met Twitter - Hoe beantwoorden, retweeten + favorieten toevoegen Verder met Twitter - Hoe beantwoorden, retweeten + favorieten toevoegen Op de startpagina zie je in chronologische volgorde tweets binnenkomen. Onder de tweet staat bij de ene tweet: Foto weergeven, bij

Nadere informatie

Praktische gids voor het gebruik van sociale netwerksites

Praktische gids voor het gebruik van sociale netwerksites Rapport Praktische gids voor het gebruik van sociale netwerksites Je rechten en plichten eenvoudig uitgelegd Colofon Praktische gids voor het gebruik van sociale netwerksites auteur(s): Ellen Wauters,

Nadere informatie

Colofon. Aanvullingen, verbeteringen en suggesties zijn van harte welkom! Geschreven door Paulus Veltman (@paulusveltman)

Colofon. Aanvullingen, verbeteringen en suggesties zijn van harte welkom! Geschreven door Paulus Veltman (@paulusveltman) 339 Colofon Nederlandse editie 4.8, januari 2015. Kijk op http://paulusveltman.nl/handleiding-twitter.html voor de meest recente versie van dit boekje. De Engelse vertaling is te downloaden op http://paulusveltman.com/twitter-guide.html.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding PC-gebruik

Gebruikershandleiding PC-gebruik Gebruikershandleiding PC-gebruik Versie 2.0.2.18 / 1 Februari 2011 Mextal 2011 Inhoudsopgave 0. Inleiding... 3 1. Inloggen... 3 1.1 Installeren Plug-in... 4 1.2 Uitvoeren installatie controle... 5 1.2.1

Nadere informatie

Nieuw artikel toevoegen

Nieuw artikel toevoegen Nieuw artikel toevoegen Advies voor het maken van een nieuw artikel: Werk het artikel eerst lokaal (zonder opmaak) uit in een tekstverwerkingsprogramma. Het is en blijft internet, een klein 'hikje' kan

Nadere informatie

Handleiding voor het gebruik van de Cyclos-software

Handleiding voor het gebruik van de Cyclos-software Inhoudsopgave Inleiding.......1 Inloggen...... 2 Menu Home..... 3 Wijzig wachtwoord.. 4 A d vertenties ( v ra a g e n aanbod)...... 5 Contacten...... 6 Referenties..... 6 Rapportages..... 7 Menu Rekening....7

Nadere informatie

Stappenplan voor een werkstuk in Word

Stappenplan voor een werkstuk in Word Werkstuk maken Secties maken We gaan een werkstuk maken over dieren in Afrika. Allereerst gaan we ruwweg een indeling maken in secties. Voor ons werkstuk maken we de volgende secties: 1. Titelpagina 2.

Nadere informatie

Word. Inleiding. De basis

Word. Inleiding. De basis Word Inleiding Word is een tekstverwerkingsprogramma. Het is één van de programma s uit het Microsoft Officepakket, een softwarepakket met meerdere veelgebruikte kantoortoepassingen zoals ook een e-mailprogramma(outlook),

Nadere informatie

Je bent zichtbaarder dan je denkt Een programma over cyber security awareness. Informatie voor medewerkers

Je bent zichtbaarder dan je denkt Een programma over cyber security awareness. Informatie voor medewerkers Je bent zichtbaarder dan je denkt Een programma over cyber security awareness Informatie voor medewerkers Je bent zichtbaarder dan je denkt Informatie voor medewerkers 2 Inleiding Iedereen maakt steeds

Nadere informatie

les 5 stijlen en verwijzingen

les 5 stijlen en verwijzingen stijlen en verwijzingen In deze les gaan we aan de slag met mogelijkheden van Word die handig zijn bij grote documenten, zoals scripties, rapporten enzovoort. U vindt ze terug op het tabblad Verwijzingen.

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: De Word Gebruikersinterface

Hoofdstuk 1: De Word Gebruikersinterface Hoofdstuk 1: De Word Gebruikersinterface 1.0 Inleiding Word 2007 introduceerde de nieuwe Lint interface die de tot dan toe gebruikte menu s en werkbalken verving. Dit was een drastische wijziging. In Word

Nadere informatie

Cursus Microsoft Word 2013

Cursus Microsoft Word 2013 Cursus Microsoft Word 2013 Lieve D Helft ICT in het basisonderwijs Auteur: Lieve D Helft Titel: Cursus Microsoft Word 2013 April 2013 2013, Lieve D Helft Lieve.dhelft@telenet.be Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

STARTERSGIDS STUDENTEN. VIVES Dienst Onderwijs Onderwijsmedia

STARTERSGIDS STUDENTEN. VIVES Dienst Onderwijs Onderwijsmedia STARTERSGIDS STUDENTEN VIVES Dienst Onderwijs Onderwijsmedia Inhoudsopgave: 1 Huisreglement en gedragscode... 3 2 Gebruikersnaam en wachtwoord instellen... 3 2.1 Nieuwe gebruikersnaam activeren... 4 2.2

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Aan de slag... 7

INHOUDSOPGAVE. Aan de slag... 7 Handleiding INHOUDSOPGAVE Aan de slag... 7 Anatomie van jouw Kobo Arc 10HD... 8 Jouw Kobo Arc 10HD opladen... 9 Jouw Kobo Arc 10HD in slaap sussen en wakker maken... 10 Het touchscreen gebruiken... 11

Nadere informatie

Je gaat een werkstuk over dieren maken.

Je gaat een werkstuk over dieren maken. Je gaat een werkstuk over dieren maken. naam Een werkstuk bestaat uit de volgende onderdelen: Titelblad Dit is de voorkant van je werkstuk. De titel van je werkstuk moet mooi groot op de voorkant komen.

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng? Voor veel kinderen is praten met de groep als publiek wel lastig. De een maakt zich er drukker

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2010

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2010 www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2010 Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2013

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2013 www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2013 Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

10 geboden voor je facebookpagina

10 geboden voor je facebookpagina 10 geboden voor je facebookpagina 1. Gebruik een pagina in plaats van een profieltje Veel scholen maken een facebookprofieltje aan van het type Onze Live Vrouw (=voornaam) en 'Instituut' (=familienaam).

Nadere informatie

Tekstverwerken les 6, Word. Spellingscontrole.

Tekstverwerken les 6, Word. Spellingscontrole. Tekstverwerken les 6, Word. Spellingscontrole. In deze les wil ik uitleggen hoe je spelfouten door Word uit je bestand laat halen. Ik leg uit op welke twee manieren je dat kunt doen. Hieronder zie je nog

Nadere informatie

Een korte handleiding voor het maken van een website met MS Publisher.

Een korte handleiding voor het maken van een website met MS Publisher. Een korte handleiding voor het maken van een website met MS Publisher. 1 Inhoudsopgave Inhoud Starten met de Wizard... 3 Hoe nu verder?... 6 Het invoegen van tekst en afbeeldingen... 9 Achtergrond toevoegen...

Nadere informatie

Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen

Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen HOE PAK JE EEN CROWDFUNDINGCAMPAGNE AAN? A. Tijdlijn project = live! Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen Afsluiting & beloningen 1. Planning 1.1. Is crowdfunding iets voor mij? Overeenstemming

Nadere informatie

Handleiding gebruik presentaties Basisopleiding Bedrijfshulpverlener

Handleiding gebruik presentaties Basisopleiding Bedrijfshulpverlener Handleiding gebruik presentaties Basisopleiding Bedrijfshulpverlener Inhoud pagina 1. Copyright 2 2. Lettergrootte aanpassen 2 3. Dia s verbergen 3 4. Nieuwe dia s maken 4 5. Animatie regel-voor-regel

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Mijn gegevens veilig bij Pluryn. Privacy Reglement

Uitgebreide versie. Mijn gegevens veilig bij Pluryn. Privacy Reglement Uitgebreide versie Mijn gegevens veilig bij Pluryn Privacy Reglement Mijn gegevens veilig bij Pluryn Als je clint bij Pluryn wordt, wil Pluryn veel over jou weten. Je krijgt heel veel vragen, bijvoorbeeld:

Nadere informatie

Word basiscursus. Wat zullen we doen? Waarom ga ik het doen? Wat wordt het resultaat? Oefeningen en werkwijzen

Word basiscursus. Wat zullen we doen? Waarom ga ik het doen? Wat wordt het resultaat? Oefeningen en werkwijzen Wat zullen we doen? Word basiscursus In deze cursus Word leren we tekstverwerking. Je kunt hier:? Starten met het programma Word? Invoeren en het verbeteren van tekst? Selecteren van tekst? Afdrukken van

Nadere informatie

Direct Bestellen; Deze optie geeft u de mogelijkheid om benodigde medicatie

Direct Bestellen; Deze optie geeft u de mogelijkheid om benodigde medicatie Binnen CGM-Herhaal heeft u de volgende keuzemogelijkheden: Direct Bestellen; Deze optie geeft u de mogelijkheid om benodigde medicatie handmatig te bestellen. (de apotheker controleert de bestelling binnen

Nadere informatie

Je kunt zoeken naar werk dat bij je past. Je kunt praten met een medewerker van een uitzendbureau. Je kunt informatie vragen over vacatures.

Je kunt zoeken naar werk dat bij je past. Je kunt praten met een medewerker van een uitzendbureau. Je kunt informatie vragen over vacatures. 1 Op zoek naar werk KleurRijker Deze module gaat over Op zoek naar werk. Je kunt zoeken naar werk dat bij je past. Je kunt praten met een medewerker van een uitzendbureau. Je kunt informatie vragen over

Nadere informatie

In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven

In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven Eerste keer inloggen... 1 Werken in extranet... 2 Mijn gegevens... 3 Uitloggen... 4 Boek rit... 4 Ritten... 8 Home... 10 Zoeken... 10 Wachtwoord

Nadere informatie