Nieuwsbrief Maatjesproject

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief Maatjesproject"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief Maatjesproject Maatjes in het kort Het Maatjesproject is een onderdeel van AanZet. Wij bieden sociale maatjes en praktische ondersteuning. Sociale maatjes met een psychische kwetsbaarheid brengen wij in contact met vrijwilligers. Om op vriendschappelijke basis leuke dingen te ondernemen zoals wandelen, fietsen, naar de biosscoop, museum bezoeken, winkelen of thuis gezellig een praatje maken onder het genot van een kopje koffie. Maar ook om sociale contacten op te bouwen en de eenzaamheid tegen te gaan. Wanneer een deelnemer zich aanmeldt voor een maatje, wordt het kennismakingsgesprek door één van onze verbinders thuis afgenomen. Wij streven naar goede koppelingen! Als een maatjeskoppel is gemaakt en beide partijen hebben geaccepteerd, gaat het koppel van start. Zes weken na de startdatum nemen wij telefonisch contact op om te vragen hoe het contact verloopt. Hierna vindt dit om de 3 maanden plaats, tot het eind van de maximale koppelduur van 1,5 jaar. Het verloop wordt gerapporteerd in de database. Natuurlijk staan wij altijd klaar voor eventuele vragen of mogelijke signalen. Voor mensen die een ondersteuningsvraag hebben, bieden wij praktische ondersteuning. Wij zoeken uit of dit binnen ons project past. Als dit niet het geval is, zoeken wij extern naar een organisatie die deze ondersteuningsvraag in behandeling kan nemen. Inhoud Maatjes in het kort Interview Ervaringsverhaal Informatie voor maatjes Nieuws & Weetjes Inleiding Dit is de digitale nieuwsbrief van het Maatjesproject, die drie keer per jaar verschijnt. Wij willen u op de hoogte houden van wat er speelt. Heeft u tips, suggesties en/of verhalen? Mail deze dan naar ons 1 adres: aanzet.nl Misschien wordt uw stuk geplaatst in de volgende editie. Wat het Maatjesproject nog meer doet Het Maatjesproject van AanZet richt zich niet alleen op het vergroten van het sociale netwerk van deelnemers, maar ook op de groei en ontwikkeling van kantoormedewerkers. Wij zijn een zelfsturend team dat bestaat uit vrijwilligers en stagiaires die ondersteuning krijgen van de coach. Iedere kantoormedewerker werkt aan zijn/haar eigen herstel. Dit proces wordt bevorderd door het volgen van ontwikkelingstrainingen. Dit kan betekenen dat een kantoormedewerker uiteindelijk de mogelijkheid heeft tot het uitstromen naar een reguliere baan.

2 Interview kantoormedewerker Chris Kantoormedewerker Chris van Oosten voelt hij zich begrepen en heeft hij minder last van faalangst. Ook wordt er bij AanZet niet gekeken naar wat je niet kunt maar naar je kwaliteiten. Dit geeft hem meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld. De leeraspecten Hieronder het verhaal van Chris, die sinds september kantoorwerk verricht voor het Maatjesproject. Het kan dus voorkomen dat u, als maatjesvrijwilliger of deelnemer, Chris aan de telefoon krijgt. De binnenkomst Bij Caleidoscoop in Heerenveen heeft Chris, op vrijwillige basis, verschillende werkzaamheden verricht. Caleidoscoop is de welzijnsorganisatie in de gemeente Heerenveen. Ook was hij vrijwilliger op de zomerspelweek, waar alles begon. Hier raakte hij in gesprek met Tamara over vrijwilligerswerk en AanZet. Tamara is vrijwilliger bij AanZet. Chris was vooral geïnteresseerd in het Maatjesproject, omdat hij ervaring wilde opbouwen in kantoorwerkzaamheden. Tamara gaf hem de website en het telefoonnummer. Na dit gesprek heeft Chris contact opgenomen met AanZet en hierna volgde een kennismakingsgesprek. Dit gesprek beviel goed en vanaf september is hij werkzaam als kantoorvrijwilliger van het Maatjesproject. De ontwikkeling Chris vindt het werken bij het Maatjesproject erg leuk, vooral het bellen. Binnen het team heerst openheid, geen druk en iedereen is gelijkwaardig aan elkaar. Hierdoor durft hij zichzelf te zijn, geeft meer zijn grenzen aan dan voorheen, durft meer dingen en doet hij meer (zoals voorzitter zijn bij een vergadering). Doordat iedere collega zijn/haar bagage heeft, Chris wil meer ervaring op doen binnen het administratieve werk. Het Maatjesproject is een zelfsturend team en hij leert veel van de samenwerking die hier plaatsvindt. Door veel overleggen merkt Chris dat het Maatjesproject echt als team werkt en niet ieder voor zich. Hij heeft doelen op papier gezet, waaraan hij wil werken binnen AanZet. De leerdoelen zijn structuur opbouwen d.m.v. op tijd komen en regelmatige werktijden, grenzen aangeven, feedback geven, niet leunen op iemand anders maar je mening geven en actief mee doen. Toekomst perspectief Chris zou graag weer fulltime betaald willen werken. In welke branche weet hij nog niet, dit wil hij de 2 komende tijd gaan uitzoeken. Daarnaast wil hij wat assertiever en actiever in het leven staan. Dit met name op werkgebied. Hij is veel opener dan eerst. Voorheen was hij best gesloten, nu is hij meer open en ondernemend. Hier zou hij nog meer in willen groeien. In de toekomst hoopt hij zijn geslotenheid te hebben omgezet in openheid!

3 Ervaringsverhaal oud medewerker Oud medewerker Mark van der Zee het heeft me op de been geholpen, zodat alles er weer wat positiever uitziet. Dingen die ik dacht niet te kunnen, bleek ik wel te kunnen doen bij AanZet, vertelt Mark. De doorstroom Dingen waarvan ik dacht ze niet te kunnen, bleek ik wel te kunnen doen bij AanZet De binnenkomst Ongeveer drie jaar geleden begon Mark als medewerker bij het Maatjesproject. Hij kwam bij AanZet terecht via een vrijwilligersmarkt waar hij door een oud stagiaire werd aangesproken. Verlegen als hij toen nog was in een afdeling vol vrouwen, zocht hij heel erg de veiligheid op bij de enige andere mannelijke medewerker van het team. Ondanks dat Mark in het begin erg gesloten was en liever eerst de kat uit de boom keek, voelde hij zich al snel welkom in het team van het Maatjesproject. De ontwikkeling De grootste ontwikkeling die Mark bij AanZet heeft doorgemaakt, is het ontwikkelen van zijn zelfvertrouwen. Toen hij hier voor het eerst binnenstapte, was Mark nog erg onzeker. Dit met name in het contact met andere mensen. Mark geeft aan bij AanZet een stuk sociaal vaardiger te zijn geworden. Waar zijn kwetsbaarheid hem drie jaar geleden nog erg in de weg zat, is dat bij AanZet stukje bij beetje minder geworden tot het punt waar hij er geen last meer van heeft. Zonder AanZet zou ik nu in een andere situatie zitten, Na ongeveer 2,5 jaar bij AanZet werkzaam te zijn geweest, kreeg Mark een werkervaringsplek aangeboden in de archivering bij de gemeente Sudwest Fryslân voor een half jaar. Met de ontwikkelingen op persoonlijk en professioneel vlak die hij bij het maatjesproject heeft doorgemaakt kan hij zich daar profileren als een goede, betrouwbare medewerker. Inmiddels heeft hij een nieuwe werkervaringsplek bij de Afdeling Postarchief, drie dagen per week voor het komende half jaar. In janurai is Mark begonnen met een opleiding, waarvan hij een deel vergoed krijgt door zijn huidige werkgever. Mark ziet zijn mogelijkheden voor de toekomst positief in. Met de ervaringen die hij nu op doet en straks een diploma op zak, ziet hij zijn kansen op een betaalde baan in dit vakgebied 3 vergroten.

4 Informatie voor Maatjes Oproep nieuwe vrijwilligers Info Bijeenkomsten Voor het Maatjesproject zijn wij op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Om Maatjesvrijwilliger bij het Maatjesproject te worden is het voor nieuwe vrijwilligers noodzakelijk om eerst een informatiebijeenkomst bij te wonen. Tijdens deze bijeenkomst zal worden verteld wat het inhoud om Maatjesvrijwilliger te zijn en wat u zoal kunt verwachten. Besluit u daarna definitief als Maatjesvrijwilliger aan de slag te gaan, dan zal er een vrijwilligersovereenkomst worden ingevuld. Hierop kunt u uw voorkeuren qua leeftijd, sekse, hobby's etc. aangeven. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen wordt er een informatiebijeenkomst georganiseerd op het kantoor van AanZet in Leeuwarden. Als er weinig nieuwe aanmeldingen zijn, dan zal er een afspraak met u worden gemaakt om bij ons op kantoor langs te komen voor een individueel informatiegesprek Het Maatjesproject van AanZet koppelt mensen met een psychische kwetsbaarheid die weinig tot geen sociale contacten hebben aan vrijwilligers om samen minimaal eens per 2 weken een leuke activiteit te ondernemen. Lijkt het u leuk om samen met iemand iets te ondernemen zoals wandelen, fietsen, winkelen, gamen, film kijken, koffie drinken, naar de sportclub of het buurthuis? Dan zijn wij op zoek naar u! Nieuwsgierig geworden? Kijk dan eens op onze website: Hier staan enkele oproepjes van deelnemers die op zoek zijn naar een maatje. Wilt u maatjesvrijwilliger worden, dan kunt u zich aanmelden via: telefoonnummer: (optie 1 ) mail: Maatjesavond Wanneer: Donderdag 26 maart Waar: Sociaal Café de Kronkel Leeuwarden Adres: Gerard Doustraat 23A (Wijk- en Speeltuinvereniging Gerard Dou) Tijd: uur uur U bent van harte welkom! 4

5 Nieuws & Weetjes Klachten over de gemeente? De klachtenbemiddelaar helpt! U kunt haar benaderen met al uw klachten over onze (gebrekkige) dienstverlening, bijvoorbeeld: De gemeente reageert niet op mijn brief. Ik word niet teruggebeld. De casemanager heeft geen interesse in mijn persoonlijke omstandigheden of word van het kastje naar de muur gestuurd. Klachtenbemiddelaar Martien Wierdsma Heeft u wel eens een vervelende ervaring met de gemeente Leeuwarden? Wordt uw brief niet beantwoord of is er een medewerker die u niet verder helpt? Dit kan een gevoel van irritatie en machteloosheid veroorzaken. Bovendien kost zo n conflict vaak veel tijd, zowel voor u als voor de ambtenaar. In zo n geval kunt u de hulp inschakelen van Martien Wierdsma. Zij is de klachtenbemiddelaar van de gemeente Leeuwarden. Zij bemiddelt tussen de inwoner die zich onbehoorlijk behandeld voelt en de betrokken ambtenaar. Zij gaat een gesprek aan met als doel het probleem op te lossen voor deze nóg groter wordt of escaleert. Het wegnemen van de klacht staat altijd voorop. Wierdsma gaat niet over inhoudelijke klachten. Dus niet over kapotte straatverlichting, losse stoeptegels, zwerfvuil, weigering bouwvergunningen/bijstandsuitkering of het algemene beleid van de gemeente. Bij deze situaties kan via telefoon , de website of een brief een melding woon- of leefomgeving worden ingediend. Één keer in de maand houdt Martien Wierdsma spreekuur bij AanZet. Dus heeft u een klacht over de gemeente, kom langs op het spreekuur bij AanZet. De data zijn (altijd van 09:00-1 0:00 uur). Donderdag 26 maart Donderdag 30 april Donderdag 28 mei Donderdag 25 juni Donderdag 27 augustus Donderdag 24 september Donderdag 22 oktober Woensdag 25 november Donderdag 1 7 december 5

6 Juryrapport AanZet Appel van Oranje Verschillende vrijwilligersprojecten onder één dak, dat is AanZet. Een laagdrempelige, veilige plek, voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Deze vrijwilligers bedenken en organiseren binnen de stichting zelf de activiteiten. Zij zijn hier duidelijk aan zet! En dat is maar goed ook. Door de ruimte die ze krijgen om werkzaamheden naar keuze uit te voeren, ontdekken ze hun kwaliteiten. Zo krijgen ze meer zelfvertrouwen en wordt hun zelfredzaamheid vergroot. Bij AanZet geldt: fouten maken mag! De vrijwilligers vergroten op deze manier hun kansen om door te stromen naar regulier werk. Daar zijn al vele succesverhalen uit voortgekomen. Door op allerlei plekken zoals conferenties van zorgverzekeraars en welzijnsorganisaties hun verhaal te vertellen, geven de vrijwilligers bekendheid aan AanZet en laten ze professionals kennismaken met deze manier van werken. De jury is erg enthousiast over de werkwijze van AanZet. De cijfers en resultaten van de organisatie spreken boekdelen: deze aanpak werkt! Zo bereikt AanZet per jaar ruim mensen in Friesland! Vanuit reintegratietrajecten en mond-tot-mond reclame komen steeds meer vrijwilligers bij AanZet terecht. Dat het storm loopt verbaasd de jury niet: hier kijken ze naar wat je nog wél kunt. Op jaarbasis zijn er 1 23 vrijwilligers op het kantoor van de stichting aan het werk, een indrukwekkend aantal! De plannen om deze werkwijze in heel Nederland mogelijk te maken, zijn volgens de jury een prachtige manier om te werken aan een samenleving waarin iedereen meedoet. Medewerkers Maatjesproject Wist u dat... - Het Maatjesproject 2 nieuwe vrijwilligers heeft? Namelijk Chris en Jo-Anne. - Burgemeester Fred Crone op 1 9 mei bij AanZet heeft geluncht ter ere van het winnen van het Appeltje van Oranje? - Als cadeautje voor Koningin Máxima de gemeente op 20 mei een foto heeft gemaakt van zoveel mogelijk AanZet medewerkers, bij de koningsboom op het beursplein in Leeuwarden? - Tweede Kamerlid van de PvdA, Lutz Jacobi een bezoek heeft gebracht aan AanZet? - Lutz Jacobi 8 mensen van AanZet heeft uitgenodigd om in april een gesprek aan te gaan met woordvoerders WMO van de Tweede Kamer? - Onze coach Marike Feenstra met zwangerschapsverlof is en dat zij bij de Friese Meren werkt? - Vanaf maart Jan Douwe Kroonemeijer de nieuwe coach is van het Maatjesproject? - Wij bij AanZet regelmatig op zoek zijn naar kantoormedewerkers? - Wij zoeken naar een verbinder in de regio Sûd West Fryslân? 6 Colofon Nieuwsbrief Maatjesproject is een uitgave van AanZet. Deze editie is gemaakt door de medewerkers van het Maatjesproject. De nieuwsbrief wordt verspreid onder medewerkers van AanZet, deelnemers, vrijwilligers en instellingen buiten AanZet. Wilt u zich aanmelden of afmelden voor deze nieuwsbrief, dan kunt u dit telefonisch of per mail aan ons doorgeven.

Over de Kansengids 4. Met de Kansengids komt je droom dichterbij 5. De Nederlandse taal oefenen 7. Onderzoeken van eigen kansen en mogelijkheden 16

Over de Kansengids 4. Met de Kansengids komt je droom dichterbij 5. De Nederlandse taal oefenen 7. Onderzoeken van eigen kansen en mogelijkheden 16 Kansengids 2012 Colofon Dit is een uitgave van de Vrijwilligerscentrale Utrecht en de Gemeente Utrecht. Samenstelling: Vrijwilligerscentrale Utrecht Opmaak en vormgeving: Avant la lettre Interviews: Tineke

Nadere informatie

Evaluatieverslag Training Op Eigen Kracht

Evaluatieverslag Training Op Eigen Kracht Evaluatieverslag Training Op Eigen Kracht Training financiële zelfredzaamheid en empowerment voor klanten van de Voedselbank Amsterdam Amsterdam, juni 2010 Drs. Hille Hoogland Drs. Adinda van de Beek Voorwoord

Nadere informatie

Actenz. meedenken meedoen

Actenz. meedenken meedoen Actenz meedenken meedoen 2 Welkom bij Actenz Ieder mens wil zijn leven vormgeven naar eigen inzicht, wil deelnemen aan het alledaagse leven en aan het maatschappelijke verkeer. Actenz begeleidt mensen

Nadere informatie

Moving Forward. Brengt vrouwen een stap dichter bij de arbeidsmarkt

Moving Forward. Brengt vrouwen een stap dichter bij de arbeidsmarkt Methodiekbeschrijving voor (zelf) organisaties die vrouwen helpen deel te nemen aan het economisch verkeer en richting te geven aan hun toekomst. Moving Forward Brengt vrouwen een stap dichter bij de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Secretarieel halfjaarverslag 2014-2015

Secretarieel halfjaarverslag 2014-2015 Secretarieel halfjaarverslag 2014-2015 Irene Klaren Secretaris 14-15 der S.V. RealTime 20 januari 2015 Secretarieel halfjaarverslag 2014-2015 Irene Klaren Secretaris 14-15 Versie 1.2 Studievereniging RealTime

Nadere informatie

Vriendschap. Versterkt de banden tussen mensen' Werken aan je eigen doel Een gesprek met trainer Bert Wirken

Vriendschap. Versterkt de banden tussen mensen' Werken aan je eigen doel Een gesprek met trainer Bert Wirken Cliëntenblad SBWU 4 2013 Werken aan je eigen doel Een gesprek met trainer Bert Wirken Veranderingen in de WMO Wat betekent dit voor mij? Vriendschap Versterkt de banden tussen mensen' Het mooiste van alles

Nadere informatie

Thuisbegeleiding heeft de toekomst!

Thuisbegeleiding heeft de toekomst! Thuisbegeleiding heeft de toekomst! 4 Helder zorgplan, concreet doel 6 Niet meer bevroren op de bank 8 Weg van de platgetreden paden 10 GezinSter 12 Terugbrengen van eigen regie en dan weer weg 15 Meer

Nadere informatie

Sport beweegt naar werk Kansen voor arbeidsmarktbeleid: meedoen in de samenleving, stage of vaste baan

Sport beweegt naar werk Kansen voor arbeidsmarktbeleid: meedoen in de samenleving, stage of vaste baan Sport beweegt naar werk Kansen voor arbeidsmarktbeleid: meedoen in de samenleving, stage of vaste baan Colofon Inhoud 4 Voorwoord 2 In de publicatie komen de volgende organisaties en sportclubs aan bod:

Nadere informatie

Uitnodiging. Familiemaand bij Mediant. herfst 2011. In deze uitgave:

Uitnodiging. Familiemaand bij Mediant. herfst 2011. In deze uitgave: herfst 2011 De Mediant FamilieKrant is een speciale uitgave van Mediant Geestelijke Gezondheidszorg en geeft een beeld wat Mediant voor de familie doet. Familiemaand bij Mediant Van 10 oktober (landelijke

Nadere informatie

versterkt de eigen kracht van hulpvragers Thuisadministratie provincie Groningen

versterkt de eigen kracht van hulpvragers Thuisadministratie provincie Groningen 1 Thuisadministratie versterkt de eigen kracht van hulpvragers Thuisadministratie provincie Groningen 2 Voorwoord Preventieve werking & laagdrempeligheid 5 Klanten Het kan iedereen gebeuren: stapels ongeopende

Nadere informatie

MAGAZINE VOOR UITKERINGSGERECHTIGDEN NUMMER 3 / OKTOBER 2014. Campagne 'Stop Werken Zonder Loon' van start

MAGAZINE VOOR UITKERINGSGERECHTIGDEN NUMMER 3 / OKTOBER 2014. Campagne 'Stop Werken Zonder Loon' van start INspraak MAGAZINE VOOR UITKERINGSGERECHTIGDEN NUMMER 3 / OKTOBER 2014 Campagne 'Stop Werken Zonder Loon' van start INSPRAAK COLUMN Wat doen we met Wouter? Een goede vriendin van mij heeft een zoon. Hij

Nadere informatie

WIE werkt! Wmo, Werk & Ondernemen

WIE werkt! Wmo, Werk & Ondernemen WIE werkt! Wmo, Werk & Ondernemen Inhoudsopgave Teamcoaches aan het woord 4 Bij WIE ligt de focus? 6 Salima Dchar 10 Jermaine Sandvliet 12 Ariëtte Furtado 14 Marijke Dankoor en Gemma Diels 16 Richard de

Nadere informatie

Portretten uit de praktijk

Portretten uit de praktijk Portretten uit de praktijk In het kader van de campagne aan het werk met een psychische stoornis Mede mogelijk gemaakt door Instituut Gak Rotterdam, juli 2014 Portretten uit de praktijk In het kader van

Nadere informatie

jaargang 12 nr. 2 oktober/november 2012 ouders / verzorgers

jaargang 12 nr. 2 oktober/november 2012 ouders / verzorgers jaargang 12 nr. 2 oktober/november 2012 ouders / verzorgers DE OUDER CENTRAAL! Dagelijks staat uw zoon of dochter centraal binnen ons werk. Wij zetten ons in voor vorming, onderwijs en behandeling om daarmee

Nadere informatie

JIJ& magazine DIT IS EEN UITGAVE VAN ONS TWEEDE THUIS

JIJ& magazine DIT IS EEN UITGAVE VAN ONS TWEEDE THUIS JIJ& magazine IKmaart DIT IS EEN UITGAVE VAN ONS TWEEDE THUIS 2015 JIJ& IK De dag dat ik dit voorwoord schrijf is het 17 graden en schijnt de zon volop. Je ruikt het voorjaar. Heerlijk! Het voorjaar tekent

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat er iemand langs kwam die dat niet wist

Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat er iemand langs kwam die dat niet wist ERVARINGSPROFESSIONALS IN EETSTOORNISSEN Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat er iemand langs kwam die dat niet wist Kennismaken met Human Concern 1 Als je een muur opricht, denk dan aan wat er

Nadere informatie

Zorg voor senioren; hoe eerder, hoe beter! Beschrijving van het project Buurtcontactpersonen in Utrecht Binnenstad en Utrecht Noordoost

Zorg voor senioren; hoe eerder, hoe beter! Beschrijving van het project Buurtcontactpersonen in Utrecht Binnenstad en Utrecht Noordoost Zorg voor senioren; hoe eerder, hoe beter! Beschrijving van het project Buurtcontactpersonen in Utrecht Binnenstad en Utrecht Noordoost Stade Advies Utrecht, mei 2008 Lous Brouwer in opdracht van i.s.m.

Nadere informatie

Een goeie moat kan gien kwoad! Format voor gemeenten

Een goeie moat kan gien kwoad! Format voor gemeenten Een goeie moat kan gien kwoad! Format voor gemeenten Inhoudsopgave: Blz.nr. 1. Een goeie moat kan gien kwoad 3 2. De moat 5 3. De jongere 7 4. Match moat-jongere 8 5. Evalueren 9 6. Public Relations 9

Nadere informatie

Werken aan economische participatie. 29 best practices

Werken aan economische participatie. 29 best practices Werken aan economische participatie 29 best practices Auteurs: Anne van der Vinne m.m.v. Jamila Achahchah en Paul van Yperen. Met tekstbijdragen van Jetta Klijnsma, Wil Verschoor en Annie Oude Avenhuis.

Nadere informatie

acht verdiepende interviews

acht verdiepende interviews WENSEN EN BEHOEFTEN VAN LEDEN van HARTEN TWEE acht verdiepende interviews Blaauwbroek bureau voor Vraaggestuurde Zorg Nieuwstad 100c 1381 CE WEESP tel.: 0294 491400 e-mail: info@bbvz.nl www.bbvz.nl Colofon

Nadere informatie

Ouderbetrokkenheid bij Minder Boos. Adviesrapport. Marjolijn van Leeuwen Naïma Abouri

Ouderbetrokkenheid bij Minder Boos. Adviesrapport. Marjolijn van Leeuwen Naïma Abouri Ouderbetrokkenheid bij Minder Boos Adviesrapport Marjolijn van Leeuwen Naïma Abouri juni 2013 Colofon juni 2013, Pharos Kennis- en adviescentrum migranten, vluchtelingen en gezondheid. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Thuis in de gemeente

Thuis in de gemeente Thuis in de gemeente Tien handreikingen voor professionals en gemeenten om meedoen van mensen met een verstandelijke beperking te bevorderen Hanneke van Lieshout Mieke Cardol ISBN 978-94-6122-142-1 http://www.nivel.nl

Nadere informatie

Regie over eigen leven; wonen, werken, vrije tijd

Regie over eigen leven; wonen, werken, vrije tijd Meninge Informatief magazine over leven met een beperking in Zuidoost-Brabant Jaargang 5, oktober 2009 Regie over eigen leven; wonen, werken, vrije tijd Nummer 19 4 Stichting Regie over Eigen Leven 10

Nadere informatie

ADVIESRAPPORT. Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn. 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!]

ADVIESRAPPORT. Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn. 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!] ADVIESRAPPORT Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn Opdrachtgever: BCGO! Auteur: Lieuwe Geesing & Johnny Ligtlee Groningen: Maart 11 1 Inhoudsopgaven: 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!]

Nadere informatie

De effecten van lean management op de kwaliteit van arbeid en de organisatie binnen gemeenten. Onderzoeksrapport A+O fonds Gemeenten

De effecten van lean management op de kwaliteit van arbeid en de organisatie binnen gemeenten. Onderzoeksrapport A+O fonds Gemeenten De effecten van lean management op de kwaliteit van arbeid en de organisatie binnen gemeenten Onderzoeksrapport A+O fonds Gemeenten Alma Vermeulen November 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding pag. 3&4 2. Lean

Nadere informatie

Namens alle medewerkers van Houthoff Training & WAT IS ASSERTIVITEIT?

Namens alle medewerkers van Houthoff Training & WAT IS ASSERTIVITEIT? NIEUWSBRIEF V O O R J A A R 2 0 0 5 Krachtig in het contact maken met ieders (verborgen) talenten. Beste lezer, deze voorjaarsnieuwsbrief staat geheel in het teken van assertiviteit. Waarom, vraagt u zich

Nadere informatie

Beleidsidealen in de praktijk

Beleidsidealen in de praktijk Beleidsidealen in de praktijk Kansen en risico s vanuit het perspectief van cliënten bij de decentralisatie zorg en ondersteuning Auteur(s) Datum MOVISIE Marjet van Houten, Wilco Kruijswijk en Anita Peters

Nadere informatie

Een WW-uitkering, en nu?

Een WW-uitkering, en nu? uwv.nl werk.nl Een WW-uitkering, en nu? Wat u moet weten als u een WW-uitkering krijgt Meer informatie? Deze brochure geeft algemene informatie. Heeft u na het lezen nog vragen? Kijk dan op uwv.nl/werkloos.

Nadere informatie

PARTICIPATIE CARROUSEL FACTOR M Opdracht van gemeente Rotterdam aan Factor M gericht op de inschakeling in het arbeidsproces van werkzoekenden.

PARTICIPATIE CARROUSEL FACTOR M Opdracht van gemeente Rotterdam aan Factor M gericht op de inschakeling in het arbeidsproces van werkzoekenden. www.factor-m.nl Mens, Maatschappij, Meedoen en Motivatie; dat is waar Factor M voor staat! Factor M werkt vanuit de overtuiging dat ieder mens kan en moet deelnemen aan de maatschappij door naar eigen

Nadere informatie