Kaart uit 1931 (Frans Polak).

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kaart uit 1931 (Frans Polak)."

Transcriptie

1 Het idee om de geschiedenis van Heijplaat en de Heij te beschrijven is ontstaan door opmerkingen in het boek Heijplaat blijft, uitgegeven ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan van het tuindorp. Mevrouw G. van der Stoep-Versluis merkte daarin op dat er al veel eerder mensen woonde in een deel van Tuindorp Heijplaat, namelijk in het buurtschap De Heij. Naar aanleiding van haar opmerking, ben ik onderzoek gaan doen naar de geschiedenis. Uit dat onderzoek is gebleken dat de Deijffelse polder in jaar bestaat. Groenendijk de grens van de buurtschap De Heij. In het kader van het 100-jarig bestaan van Tuindorp Heijplaat in 2014 en het 700-jarig bestaan van de Heijffelle (Deijffelse) polder en het buurtschap De Heij in 2016, heeft het bestuur van Stichting Heijplaat Festivals besloten om dit boek uit te geven. Het boek bestaat uit 15 hoofdstukken. Kaart uit 1931 (Frans Polak). 1 Voorgeschiedenis De voorgeschiedenis of préhistorie omschrijft de voorgeschiedenis van de omgeving van wat nu Heijplaat en het eiland IJsselmonde is vanaf jaar geleden tot aan de tijd van de Romeinen met een aantal afbeeldingen van vondsten die hier in de omgeving zijn gedaan. 2. Romeinen In het begin van de jaartelling bezetten de Romeinen de Zuid-Hollandse eilanden, waar in die tijd maar een gering aantal mensen woonde.

2 150-2x Romeins aardewerk Romeinse schoenzool ( ). 3. Friezen, Franken en Noormannen Na het vertrek van de Romeinen wordt het land daar toegevoegd aan het Friese koninkrijk Frisia. In 636 verovert de Frankische koning Dagobert I het Friese koninkrijk, ook in de omgeving van het huidige Tuindorp Heijplaat. De Deense Viking Rorik van Dorrestad heerste van 841 tot 873 over een groot deel van Frisia. Hij voer met zijn vloot de Merwede op, langs wat nu Heijplaat is richting Dorrestad, met als einddoel de handelsplaats Xanten. Vikingen komen de Merwede op varen op weg naar Dorrestad. 4. Graven van Friesland en Holland Dit hoofdstuk beschrijft de geschiedenis van onze omgeving vanaf het jaar 885 tot Hierin wordt omschreven dat het eiland IJsselmonde in kultuur wordt gebracht, met een aantal schitterende afbeeldingen. 5. Graven van Holland en Zeeland en de heren van Putten Dit hoofdstuk beschrijft de geschiedenis van onze omgeving vanaf het jaar 1157 tot ca Hierin wordt de aanleg van de dijken omschreven en een de eerste bewoning. Het e.e.a. is voorzien van afbeeldingen van vondsten uit die tijd. Penning met de beeltenis van Jan I.

3 6. s-gravenambacht en de Deyffelpolder (Heyssepolder) Dit hoofdstuk omschrijft de geschiedenis van het aanleggen van de Heijssepolder in het jaar 1308 tot aan het jaar (Citaat uit de oorkonde) Op geeft de heer van Putten Hugo V van Zottegem, burggraaf van Gent en zijn vrouw, Beatrijs van Putten, een 'nieuweland' tussen Catendrecht en Pernis aan de Riederwaard ter bedijking uit, de Heyffele of Deyffelpolder (met de dubbele ff werd ook wel bedoeld ss, daarom wordt hij ook wel vernoemd als de Heysse polder). De naam De Hey bestaat dus in jaar. Het bedijken van de polder werd uitgevoerd door heer ridder Jan van der Dussen, Apert uter Mijl, Jan Wiscaerts van Dubbelmonde, heer van Almonde en Engebrecht van Wychninch. Wapenschild Jan van der Dussen. Wapenschild Jan van Almonde. Het hoofdstuk laat afbeeldingen zien van restanten van bewoning daterend vanuit De restanten waren ontdekt tijdens het aanleggen van de Eemhaven. Een aantal overstromingen die ons land teisterden wordt omschreven. 7. Afdammen van de Koedood Dit hoofdstuk beschrijft de afdamming van de Koedood in het jaar 1579 en toont ons een landkaart met daarop de afdamming 8. Het Coursant Dit hoofdstuk omschrijft het ontstaan van een zandplaat in de Merwe bij de mond van de Koedood na 1580, de inpoldering van de zandplaat tot aan de onteigening van de polder in In dit hoofdstuk worden de pachters en bewoners genoemd vanaf de eerste pachter in 1621 Hubrecht Cornelisz Visscher, tot aan de laatste bewoners van de familie Groeneveld. In 1911 werd er boelhuis gehouden te Charlois op Hey polder Courzand en werd de laatste boerderij in de polder Courzand verkocht.

4 Heijschedijk 353, later Courzandseweg 8 (foto Aad de Wolf). 9. Robbenoord polder, Plompert polder en de Waalhaven Dit hoofdstuk beschrijft de geschiedenis van de polders vanaf 1835 tot aan ca In deze polders lag het Charloise gedeelte van de buurtschap De Heij. Een aantal families van de polders, waaronder de familie Koster en Blom worden in dit hoofdstuk genoemd en voorzien van de eerste foto's eind 19 e eeuw, maar ook foto's van recenter datum, waaronder bijzondere foto's van het aanleggen en graven van de Waalhaven. Demagnetiseerinrichting bij pier 8 (foto A. van Engelen). 10. Stoomgemaal Jan Barendrecht Hier wordt de geschiedenis van het gemaal omschreven vanaf 5 maart 1870 tot eind jaren 40.

5 Het gemaal aan de Koedood (foto oudheidskamer Pernis). 11. Kiesheidmolen en de Laagjesmolen In 1580 werd er een molen geplaatst voor de waterhuishouding in de Kiesheidpolder en de Deijffelse en Deijffelbroeksepolder. Voor de waterhuishouding werd er in 1645 een poldermolen een houten wipmolen geplaatst. Wipwatermolen ( ). De geschiedenis van de molens worden beschreven tot de sloop in 1951, omlijst met foto's. 12. Buurtschap de Heij en de polders van s-gravenambacht Dit hoofdstuk omschrijft over 44 pagina's de geschiedenis van 's-gravenambacht en haar bewoners vanaf 1324 tot aan 2010 toe en laat ook foto's zien van boerderijen en haar bewoners.

6 Beije Rutgers (Beijens) geboren 1324, overleden ca. 1400, hij pacht in de buitenlanden van de Oostbroek. In 1393 krijgt Beije Rutgers (Beijens) van de Heer van Putten een schuur in leen op het oord van s - Gravenambacht ten oosten van Pernis. In de 17 e eeuw heeft er op de Heij een groot jachthuis gestaan, met bijgebouwen, architect en tekenaar J. Verheul heeft een tekening gemaakt van de woningen gemaakt. In dit hoofdstuk worden ook de kinderen van de laatste bewoners van deze huizen afgebeeld. Arbeiderswoningen Heijsche dijk in de Deijffelbroekse polder (tekenaar J. Verheul). 13. Heijsche haven, het gemeenteterrein en de beneden Heijplaat. Over 24 pagina's wordt vanaf 1643 de geschiedenis van de Heijschehaven, het gemeenteterrein, (waar de Maastunnel is gebouwd) en van de beneden Heijplaat (waar de Quarantaineinrichting is gebouwd) omschreven, verrijkt met afbeeldingen foto's en persoonlijke verhalen Op de achtergrond de Gorzenpolder en de Beneden Heijplaat (foto VWH).

7 9 mei 1933 Bok Bison ( ). Op 9 mei 1933 werden er in de Heijschehaven twee sluisdeuren, bestemd voor de Zuidersluis van IJmuiden, te water gelaten. Na wat gesprekken met dhr. Bareman, de toezichthouder van de Quarantaine, mochten er in het oude zusterhuis een aantal feesten worden gegeven. 5 september Feestje van (foto familiearchief van der Stoep-Versluis). 14. Tocht door de historie van de RDM en Heijplaat. De geschiedenis van de RDM en Heijplaat wordt omschreven in 162 pagina's. Het is letterlijke een tocht over het dorp, die begint bij de RDM en alle straten van het dorp beschrijft, inclusief waar de straatnamen vandaan komen. Bij iedere straat wordt een aantal bewoners van die straat genoemd, als ze een functie hebben bekleed in een vereniging, of als ze veel hebben betekend voor het dorp, of zo maar een leuke ter zake doende anekdote over die persoon.

8 De geschiedenis van de RDM en Heijplaat begint op 14 februari 1899, als er door P. Langerveld en A. Prins voor ruim f ,00 ( ,00) 4,5 hectare grond verkocht op het gors de Boven-Heijplaat. De koper is Ir. M.G. de Gelder, directeur van scheepswerf De Maas op Schoonderloo. Samen met zijn vader Ir. A.J. de Gelder, oud-hoofdingenieur van de Indische Waterstaat, komt hij in het najaar van 1901 tot het ontwerp van een te graven dokhaven. Ir. M.G. de Gelder 1 e directeur der Rotterdamsche Droogdokmaatschappij NV. Van de RDM wordt omschreven wie de diverse gebouwen heeft ontworpen en worden de gebouwen ook met foto's afgebeeld. Verder worden er diverse belangrijke gebeurtenissen aangehaald. De kade volgend komen we langs het platenpark. Hier lagen ooit de kraanschepen gebouwd bij de RDM en bestemd voor de firma Bonn & Mees. De Matador 1 werd gebouwd in 1968, gevolgd door de Matador 2 in Het is frappant dat de firma Bonn en Mees nu zijn thuishaven heeft in de Heysehaven platenpark RDM (foto familiearchief van der Stoep Versluis).

9 Ss. Rondo ( ). Rondolaan en Rondoplein kregen net als de andere straten op Heijplaat de naam van een schip dat gebouwd was bij de RDM. De kiel van de ss. Rondo (bouwnr.42) werd op gelegd in opdracht van Stoomvaart Maatschappij Nederland. Het vracht-passagiersschip met accommodatie voor 20 passagiers deed vele jaren dienst en werd in 1933 in Genua gesloopt 15. Geschiedenis van de scholen van buurtschap De Heij en Tuindorp Heijplaat. In dit hoofdstuk wordt in 10 pagina's kort de geschiedenis van de scholen omschreven, beginnend met de kinderen van 's-gravenambacht, die gingen in de 12 e eeuw in Pernis in de parochiekerk naar school. We sluiten het hoofdstuk af met de renovatie van basisschool Klaver Heijplaat. De school op de Hey (foto uit Het gouden gedenken) Openbare school en noodkerk (foto VWH).

10 In 1965 hielpen een aantal leerkrachten bij het organiseren van de vakantiebesteding Vakantiebesteding (foto juffrouw Vroman). In het voorjaar van 2015 is er gestart met een duurzame renovatie van de school, zodat het straks de schoolkinderen van het Nieuwe Heijplaat kan ontvangen.

Heijplaat. Ondernemend wonen in een stadshaven

Heijplaat. Ondernemend wonen in een stadshaven Heijplaat Ondernemend wonen in een stadshaven EEN DORP IN DE STAD AAN DE HAVEN Grotendeels omgeven door water, midden in de haven ligt Heijplaat, meer een dorp dan een wijk. Rond 1914 kwamen er de eerste

Nadere informatie

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Naam GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Groot Brittannië Groot-Brittannië is Schotland, Engeland en Wales samen. Engeland is het grootst van Groot-Brittannië en Wales het kleinst. Engeland heeft meer dan 46

Nadere informatie

Urk 1749. Urk op de kaart. Urk 1722

Urk 1749. Urk op de kaart. Urk 1722 Urk op de kaart. Het gebied waarin het eiland Urk ligt blijkt al in de prehistorie bewoond te zijn geweest. Tussen ongeveer de jaren 300 tot 800 na Christus was bewoning hier niet mogelijk vanwege te drassige

Nadere informatie

DE OVERBIEST. Een wegenkaart uit eind 18 e eeuw, links in het midden zie je het gebied de OVERBIEST.

DE OVERBIEST. Een wegenkaart uit eind 18 e eeuw, links in het midden zie je het gebied de OVERBIEST. DE OVERBIEST. Een wegenkaart uit eind 18 e eeuw, links in het midden zie je het gebied de OVERBIEST. De naam is zeer oud. In een document van 1421 wordt dit gedeelte van Boxmeer reeds genoemd. Doch lang

Nadere informatie

De Romeinen. Wie waren de Romeinen?

De Romeinen. Wie waren de Romeinen? De Romeinen Wie waren de Romeinen? Lang voor de Romeinen naar ons land kwamen, woonden ze in een kleine staat rond de stad Rome. Vanaf 500 voor Christus begonnen de Romeinen met gebiedsuitbreiding. Als

Nadere informatie

THIS IS HOLLAND IN DE KLAS / LES 3 - WERKBLAD 1

THIS IS HOLLAND IN DE KLAS / LES 3 - WERKBLAD 1 THIS IS HOLLAND IN DE KLAS / LES 3 - WERKBLAD 1 Naam: Groep: INDUSTRIALISATIE (1801 TOT 1940) DE INPOLDERING VAN HET HAARLEMMERMEER Bekijk de video Industriële Revolutie nogmaals. 1 Waarom kreeg het Haarlemmermeer

Nadere informatie

Dagboek Sebastiaan Matte

Dagboek Sebastiaan Matte Vraag 1 van 12 Dagboek Sebastiaan Matte Uit het dagboek van Sebastiaan Matte: "Ik ben vandaag bij een hagenpreek geweest, in de duinen bij Overveen. Wel duizend mensen uit de stad waren bij elkaar gekomen

Nadere informatie

Friese historicus blikt met unieke foto's terug op 75 jaar Noordoostpolder. 9/10/2017 Bron: Leeuwarder Courant /Robert Jan Speerstra

Friese historicus blikt met unieke foto's terug op 75 jaar Noordoostpolder. 9/10/2017 Bron: Leeuwarder Courant /Robert Jan Speerstra Friese historicus blikt met unieke foto's terug op 75 jaar Noordoostpolder 9/10/2017 Bron: Leeuwarder Courant /Robert Jan Speerstra VorigeVolgende 1/7 De Noordoostpolder is vandaag officieel 75 jaar droog.

Nadere informatie

Ridder Hendrik van Norch en familie.

Ridder Hendrik van Norch en familie. Ridder Hendrik van Norch en familie. Uit bewaard gebleven historische gegevens weten wij dat in Drenthe voorname families hebben gewoond die tot de Ridderschap behoorden. In de middeleeuwen maakten vertegenwoordigers

Nadere informatie

Te koop: stolpboerderij uit 1742

Te koop: stolpboerderij uit 1742 Te koop: stolpboerderij uit 1742 Wat doe je met een vervallen, vijfduizend kubieke meter grote stolp? De geschiedenis van boerderij Broedersbouw gaat terug tot de beginjaren van de Beemster. Komend jaar

Nadere informatie

Boerderij Binnenwijzend 102

Boerderij Binnenwijzend 102 Boerderij Binnenwijzend 102 Hoogkarspel De stolpboerderij Binnenwijzend 102 is in 2015 gesloopt vanwege de aanleg van de doorsteek van de N23 (Alkmaar- Zwolle). Het betreft een karakteristieke Noord- Hollandse

Nadere informatie

EERSTE NEDERLANDSE BARBACANE ONTDEKT BIJ KASTEEL IN ALKMAAR

EERSTE NEDERLANDSE BARBACANE ONTDEKT BIJ KASTEEL IN ALKMAAR 17 juli 2019, 14:54 (CEST) EERSTE NEDERLANDSE BARBACANE ONTDEKT BIJ KASTEEL IN ALKMAAR In Oudorp is de allereerste barbacane in Nederland ontdekt bij Kasteel De Middelburg. Een unieke vondst omdat dit

Nadere informatie

en nog andere straten moest nog worden aangelegd.

en nog andere straten moest nog worden aangelegd. In de Belle Epoque had de Brabantstraat en de Brabantdam. De Brabantstraat liep van de Vogelmarkt tot aan het François Laurentplein. Deze straat is een van de oudste van Gent want werd reeds vermeld in

Nadere informatie

Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is

Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is rcheobode Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is archeoloog. Hij hoort bij de groep archeologen die nu aan het opgraven is in Oosterhout in het gebied Vrachelen. Daar wordt over een jaar

Nadere informatie

Enkele opmerkingen naar aanleiding van een bijschrift over kasteel Crayenstein.

Enkele opmerkingen naar aanleiding van een bijschrift over kasteel Crayenstein. Enkele opmerkingen naar aanleiding van een bijschrift over kasteel Crayenstein. Uit: C. Baardman, Leo J. Leeuwis, M.A. Timmermans, Langs Merwede en Giessen (Den Haag 1961) Op de zuidelijke oever van de

Nadere informatie

LEZEN. Terpentijd - 1500

LEZEN. Terpentijd - 1500 1 LEZEN Terpentijd - 1500 Friesland bestaat eigenlijk uit drie delen: de klei, het veen en het zand. De eerste boeren woonden op het zand (De Wouden en Gaasterland). Hun aardewerk in de vorm van trechters

Nadere informatie

B1 Hoofddorp pagina 1

B1 Hoofddorp pagina 1 B1 Hoofddorp pagina 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Geschiedenis 3. Ontwikkeling 4. Bezienswaardigheden 1. Inleiding Hoofddorp is een stad in de provincie Noord-Holland en de hoofdplaats van de gemeente Haarlemmermeer.

Nadere informatie

Juli - augustus 2011 - nr 335

Juli - augustus 2011 - nr 335 Juli - augustus 2011 - nr 335 Kijker nr 335 : zomer 2011 Voor sommigen zit het er misschien al bijna op. Voor anderen is het nog maar pas begonnen en voor nog anderen duurt het nog enkele weken. Eén ding

Nadere informatie

Wonen in de Duinburg

Wonen in de Duinburg Wonen in de Duinburg Onderzoek in de ringwalburg van Domburg Lezing voor de Zeeuwse Amateur-Archeologen-Dag Walcherse Archeologische Dienst, maart 2011 Een opgraving in de Duinburg inleiding de geschiedenis

Nadere informatie

Holland 1000 jaar geleden. Meer weten? Klik hier

Holland 1000 jaar geleden. Meer weten? Klik hier Holland 1000 jaar geleden Meer weten? Klik hier de plaat Holland 1000 jaar geleden INHOUD Waar kijken we naar? Abdij van Egmond Huldtoneel Kerkje van Velsen Ridders over de Heerenweg Haarlem Rijnsburg

Nadere informatie

Het Snijdersplein. Voorwoord

Het Snijdersplein. Voorwoord Het Snijdersplein Voorwoord Ruim 4 jaar ben ik nu bezig om alle gegevens van de kadastrale percelen van de vestingstad s-hertogenbosch, in 1832 aangeduid als de secties G en H, vanaf het begin van het

Nadere informatie

4301 HR Zierikzee Vraagprijs: k.k.

4301 HR Zierikzee Vraagprijs: k.k. Hem 26 4301 HR Zierikzee Vraagprijs: 59.000 k.k. Bouwperceel van 177 m2 in het centrum van Zierikzee. In de autoluwe straat de Hem, bieden wij te koop aan een bouwperceel met bouwvergunning op 177 m2 eigen

Nadere informatie

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland 2016 Lesbrief voor de groepen 7 van de basisscholen in Midden-Delfland Deze les is de voorbereiding voor de Kindermonumentendag op

Nadere informatie

Gemaal Eemnes. Door RICHARD SIERAT

Gemaal Eemnes. Door RICHARD SIERAT Gemaal Eemnes Door RICHARD SIERAT Sinds jaar en dag staat aan het einde van de Eemnesservaart het gemaal. Dit gemaal met naastgelegen sluis vormt een rijksmonument, maar het is vooral een belangrijke plek

Nadere informatie

Memo. Gemeente Rotterdam College Burgemeester en Wethouders. Algemene Directie Havenbedrijf Rotterdam N.V. Stand van zaken Condor Loods op RDM terrein

Memo. Gemeente Rotterdam College Burgemeester en Wethouders. Algemene Directie Havenbedrijf Rotterdam N.V. Stand van zaken Condor Loods op RDM terrein Memo Aan Gemeente Rotterdam College Burgemeester en Wethouders Havenbedrijf Rotterdam N.V. Datum 30 november 2012 Van Algemene Directie Havenbedrijf Rotterdam N.V. Kopie aan Onderwerp Stand van zaken Condor

Nadere informatie

DIJKHUIS ZWAAGDIJK-OOST 85 2015-1

DIJKHUIS ZWAAGDIJK-OOST 85 2015-1 DIJKHUIS ZWAAGDIJK-OOST 85 2015-1 1 Het laatste dijkhuis van Zwaagdijk In Zwaagdijk Oost, geklemd tussen dijk en dijksloot, ligt het huis van Joop Grent. Ooit stonden hier zes of zeven van dergelijke dijkhuisjes,

Nadere informatie

OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND

OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND In het najaar van 2011 en de lente van 2012 deed een team archeologen van Archeologisch Onderzoek Leiden (Archol bv) en Diachron UvA bv opgravingen in Aarle in de gemeente

Nadere informatie

Archiefwegwijzer Bevolkingsregisters

Archiefwegwijzer Bevolkingsregisters Archiefwegwijzer Bevolkingsregisters Inhoud Inleiding... 1 Indeling van bevolkingsregisters... 2 Registers die zijn ingedeeld op huis, wijk en straat... 2 Registers met een alfabetische indeling... 3 Werkwijze

Nadere informatie

METHODEN EN THEMA S (1/7)

METHODEN EN THEMA S (1/7) METHODEN EN THEMA S (1/7) DAVINCI Onderbouw DaVinci Lente Onderbouw 35 Leverbaar DaVinci Zomer Onderbouw 35 Leverbaar DaVinci Herfst Onderbouw 35 Leverbaar DaVinci Winter Onderbouw 35 Leverbaar Middenbouw

Nadere informatie

Vleuterweide. Voor kinderen van 4 t/m 8 jaar met: ouders, opa s, oma s, ooms en tantes, juffen, meesters en andere speurders.

Vleuterweide. Voor kinderen van 4 t/m 8 jaar met: ouders, opa s, oma s, ooms en tantes, juffen, meesters en andere speurders. Vleuterweide Voor kinderen van 4 t/m 8 jaar met: ouders, opa s, oma s, ooms en tantes, juffen, meesters en andere speurders. Neem een potlood mee en schrijf het goede antwoord op of omcirkel het. Deze

Nadere informatie

Yvonne van Daal 67, opgegroeid in Sint Anthonis en getrouwd met Koen Geurts 62, geboren en getogen in Cuijk.

Yvonne van Daal 67, opgegroeid in Sint Anthonis en getrouwd met Koen Geurts 62, geboren en getogen in Cuijk. Hoe het begon. Even voorstellen. Wij zijn Yvonne en Koen. Yvonne van Daal 67, opgegroeid in Sint Anthonis en getrouwd met Koen Geurts 62, geboren en getogen in Cuijk. Ik (Koen) zeil al sinds mijn 12 e

Nadere informatie

Foto Adres Gebouw Datum Opmerkingen Hoeve Schelfhout datum onbekend

Foto Adres Gebouw Datum Opmerkingen Hoeve Schelfhout datum onbekend Foto Adres Gebouw Datum Opmerkingen Hoeve Schelfhout datum onbekend De Doelse landbouwer Jerome Schelfhout moest in 2000 al weg voor het Deurganckdok. Zijn hoeve lag aan aan het eind van de Liefkenshoekstraat,

Nadere informatie

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren Geschiedenis kwartet jagers en boeren jagers en boeren jagers en boeren Reusachtige stenen die door mensen op elkaar gelegd zijn. Zo maakten ze een begraafplaats. * Hunebedden * Drenthe * Trechterbekers

Nadere informatie

Examen Geschiedenis. Geef de 7 tijdsvakken: Mintiens Quintin

Examen Geschiedenis. Geef de 7 tijdsvakken: Mintiens Quintin Examen Geschiedenis Geef de 7 tijdsvakken: Prehistorie :... 3500 v.c Stroomculturen : 3500 v.c 800 v.c Klassieke Oudheid : 800 v.c 500 n.c Middeleeuwen : 500 n.c 1450 n.c Nieuwe tijd : 1450 n.c 1750 n.c

Nadere informatie

Benaming. Geschiedenis

Benaming. Geschiedenis Een poldermolen (ook wel watermolen genoemd, maar die naam geeft verwarring) is een windmolen die water van een lager niveau naar een hoger niveau verzet. Dit type molen komt vooral voor in de poldergebieden

Nadere informatie

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna.

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. 100 jaar geleden t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. t Is oorlog! Binderveld, Kozen, Nieuwerkerken en Wijer 100 jaar geleden is een

Nadere informatie

VERKOOPINFORMATIE LIVE VEILING BIJ OPBOD EN AFSLAG

VERKOOPINFORMATIE LIVE VEILING BIJ OPBOD EN AFSLAG VERKOOPINFORMATIE LIVE VEILING BIJ OPBOD EN AFSLAG DE PIER VAN SCHEVENINGEN DEN HAAG (NEDERLAND) A UNIQUE LEISURE REDEVELOPMENT OPPORTUNITY ABOVE THE SEA! Live veiling dinsdag 24 september om 14.00 uur

Nadere informatie

Excursie. Rotterdam WOENSDAG 26 SEPTEMBER. Sociëteit Bouwen en Wonen Midden-Holland

Excursie. Rotterdam WOENSDAG 26 SEPTEMBER. Sociëteit Bouwen en Wonen Midden-Holland Excursie Rotterdam WOENSDAG 26 SEPTEMBER 2012 Sociëteit Bouwen en Wonen Midden-Holland Programma: 08:15h Ontvangst Goudse Schouwburg 09:15h Vertrek naar Rotterdam Centrum 10:00h Presentatie Stadsontwikkeling

Nadere informatie

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Willibrord Willibrord werd geboren als zoon van pas bekeerde ouders en werd als zevenjarige jongen door zijn vader Wilgis toevertrouwd aan het klooster van Ripon nabij

Nadere informatie

Uitnodiging fototentoonstelling Winterswijk

Uitnodiging fototentoonstelling Winterswijk 1 In deze Nieuwsbrief meer over het project 'het binnenste & buitenste van typsich Winterswijkse boerderijen'. Allereerst wil ik je uitnodigen voor de tentoonstelling van mijn project. Financiele ondersteuning

Nadere informatie

de straat van toen Koningstraat Naaldwijk

de straat van toen Koningstraat Naaldwijk de straat van toen Koningstraat Naaldwijk 1 Nummer 1 en 3: bakker Joris Boon. Rond 1885 kwam bakker Leendert Boon vanuit s-gravenzande naar Naaldwijk. Zoon Joris, vooraan op deze foto, nam de zaak over

Nadere informatie

De Himpenser poldermole. poldermole. De Himpenser. Bouwjaar: 1863 Functie: Poldermolen

De Himpenser poldermole. poldermole. De Himpenser. Bouwjaar: 1863 Functie: Poldermolen De Himpenser poldermole De Himpenser poldermole Bouwjaar: 1863 Functie: Poldermolen Het Wetterskip Fryslan gebruikt deze molen om de Hempenser polder (elektrisch) te bemalen. Enige historie: De Hempensermeer

Nadere informatie

Gent 24b. De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz. Onderbergen. Het pand van de Dominicanen. Predikherenlei

Gent 24b. De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz. Onderbergen. Het pand van de Dominicanen. Predikherenlei De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz Gent 24b Onderbergen. Het pand van de Dominicanen Predikherenlei Rue de la Valléé nr 40 /Onderbergen Onderbergen nr 57 in 1940 Tweede gedeelte

Nadere informatie

3000 jaar historie van Best-Aarle opgegraven

3000 jaar historie van Best-Aarle opgegraven Locatie: Best en Aarle Periode: NEO, BRONS, IJZ, ROM, XME, NT Complextype: ELA, GC, GVX, IX, IPER, NX, NHP, XXX. Soort onderzoek: opgraving Jaartal onderzoek:2011 en 2012 Datum vondst:2011 en 2012 Uitvoerder:

Nadere informatie

Ontdekking. Dorestad teruggevonden

Ontdekking. Dorestad teruggevonden Dorestad teruggevonden Ontdekking Het vroegmiddeleeuwse Dorestad verdween na de negende eeuw van de kaart. Pas rond 1840 werd de stad teruggevonden, bij toeval. Kort daarna deed het RMO opgravingen en

Nadere informatie

SYNAGOGE SCHOOL OPDRACHT. Dienst in de Grote Synagoge Vervaardiger: Martin Monnickendam. Materiaal: pastel, aquarel, plakkaatverf.

SYNAGOGE SCHOOL OPDRACHT. Dienst in de Grote Synagoge Vervaardiger: Martin Monnickendam. Materiaal: pastel, aquarel, plakkaatverf. b WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. Het onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: SCHOOL OPDRACHT e g o g a Syn Dienst in de Grote Synagoge Vervaardiger:

Nadere informatie

Warder in Gevelstenen. De oude huizen van Warder met hun gevelstenen

Warder in Gevelstenen. De oude huizen van Warder met hun gevelstenen Warder in Gevelstenen De oude huizen van Warder met hun gevelstenen Warder in Gevelstenen Een aantal oude huizen en boerderijen van Warder zijn voorzien van een gevelsteen. Hierop staat aangegeven wanneer

Nadere informatie

Interessante genealogische website. met betrekking tot Wormerveerse families: Jaap Zwart genealogie.

Interessante genealogische website. met betrekking tot Wormerveerse families: Jaap Zwart genealogie. Interessante genealogische website met betrekking tot Wormerveerse families: Jaap Zwart genealogie http://members.chello.nl/j.zwart13/ o.a Genealogieën van Families uit de Zaanstreek ( Zeildoekwevers ),

Nadere informatie

Activiteitenschema Archeologie

Activiteitenschema Archeologie Activiteitenschema Archeologie Soort activiteit: Spullen opgraven uit de zandbak. Tijdsindeling: 5 Minuten de plaatjes in de zandbak verstoppen. 5 Minuten vertellen over hoe de mensen vroeger wat zochten

Nadere informatie

Lesbrieven voor de basisschool Groep 6 t/m 8. Behorend bij de tentoonstelling. Anton Heyboer DE HAARLEMSE JAREN

Lesbrieven voor de basisschool Groep 6 t/m 8. Behorend bij de tentoonstelling. Anton Heyboer DE HAARLEMSE JAREN Lesbrieven voor de basisschool Groep 6 t/m 8 Behorend bij de tentoonstelling Anton Heyboer DE HAARLEMSE JAREN 23 november 2012-19 mei 2013 Inhoudsopgave 1. Tijdelijke tentoonstelling Anton Heyboer De Haarlemse

Nadere informatie

1. Zet de onderstaande gebeurtenissen in de juiste chronologische volgorde. Noteer alleen de letters.

1. Zet de onderstaande gebeurtenissen in de juiste chronologische volgorde. Noteer alleen de letters. Oefenrepetitie geschiedenis SUCCES!!! 4 Havo Periode 1 Tijdvakken 1 t/m 4 Dyslectische leerlingen slaan de vragen met een asterisk (*) over. DOOR DE TIJD HEEN 1. Zet de onderstaande gebeurtenissen in de

Nadere informatie

EEN DORP OP LANDGOED VILSTEREN

EEN DORP OP LANDGOED VILSTEREN EEN DORP OP LANDGOED VILSTEREN ROUTE 3,0 km Welkom op het particuliere landgoed Vilsteren, eigendom van de familie Cremers. Het dorp Vilsteren behoort ook tot het landgoed: een heel dorp op een landgoed

Nadere informatie

D37, Scheiweg 2. Geplaatst in de Heise Krant februari 2015, gewijzigd

D37, Scheiweg 2. Geplaatst in de Heise Krant februari 2015, gewijzigd D37, Scheiweg 2 Geplaatst in de Heise Krant februari 2015, gewijzigd 12-10-2016 De boerderij aan de Scheiweg met huisnummer 2, voorheen D37 is vanuit Maria-Heide gezien een vrij onbekende boerderij. Op

Nadere informatie

N I E U W S B R I E F - december

N I E U W S B R I E F - december N I E U W S B R I E F - december 2017 - Redactioneel Deze keer een nieuwsbrief met vooral 'inkijkjes' in verschillende zaken die voorbij komen bij Baduhenna. Wij houden u graag op de hoogte. Spectaculaire

Nadere informatie

Oud-archief van de landgoederen Ter Horst, Raaphorst en Eikenhorst gelegen in de gemeenten Voorschoten en Wassenaar

Oud-archief van de landgoederen Ter Horst, Raaphorst en Eikenhorst gelegen in de gemeenten Voorschoten en Wassenaar Nummer Toegang: D04a Oud-archief van de landgoederen Ter Horst, Raaphorst en Eikenhorst gelegen in de gemeenten Voorschoten en Wassenaar Koninklijke Verzamelingen, Den Haag (c) 2000 This finding aid is

Nadere informatie

Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden. Datum 2 mei 2011

Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden. Datum 2 mei 2011 Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden Datum 2 mei 2011 Colofon Projectnaam Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden Auteur Willem de Bruin Datum 2 mei 2011 1. Inleiding 1.1

Nadere informatie

Lesbrief. In het boek staan 50 verhalen over Nederland. De verhalen. Overal en ergens... Arend van Dam & Alex de Wolf

Lesbrief. In het boek staan 50 verhalen over Nederland. De verhalen. Overal en ergens... Arend van Dam & Alex de Wolf Lesbrief Overal en ergens... Arend van Dam & Alex de Wolf In het boek staan 50 verhalen over Nederland. De verhalen zijn verdeeld over 12 provincies. Er is heel vaak een stukje historie in verwerkt, ook

Nadere informatie

Michichi, Alba, Canada, 24 december 1921. Vader en Broeders,

Michichi, Alba, Canada, 24 december 1921. Vader en Broeders, Michichi, Alba, Canada, 24 december 1921 Vader en Broeders, Uw brief ontvangen en ik dacht al eerder te schrijven, maar het is er altijd overheen gegaan totdat het nieuwjaar werd en nu volgens oud gebruik

Nadere informatie

Brauerei Ibing Friedrich en Richard Ibing werden geboren als de jongste zonen van een befaamd lakenmakersgeslacht, dat al ruim 200 in de textielindust

Brauerei Ibing Friedrich en Richard Ibing werden geboren als de jongste zonen van een befaamd lakenmakersgeslacht, dat al ruim 200 in de textielindust Brauerei Ibing Friedrich en Richard Ibing werden geboren als de jongste zonen van een befaamd lakenmakersgeslacht, dat al ruim 200 in de textielindustrie actief was. De achteruitgang van deze industrie

Nadere informatie

BUSINESS / CAMPUS / EVENTS

BUSINESS / CAMPUS / EVENTS BENT U O ZOEK NAAR EEN EVENEMENTENLOCATIE DIE UW GASTEN INSIREERT? EEN LEK DIE AANZET TOT GROOTS DENKEN EN DOEN? BIJ RDM ROTTERDAM VINDT U DE ERFECTE SETTING. BUSINESS / CAMUS / EVENTS RDM Rotterdam is

Nadere informatie

Directie Limburg Project: 6 sluisdeuren Locatie: Maasbracht Planning: tussen 2002-2004, 2 deuren per jaar Leverancier: Hupkes

Directie Limburg Project: 6 sluisdeuren Locatie: Maasbracht Planning: tussen 2002-2004, 2 deuren per jaar Leverancier: Hupkes 1. Rijkswaterstaat Project: vangrail Locatie: mogelijk in heel NL Opdrachtgever: RWS Planning: over een jaar waarschijnlijk in Alkmaar, Den Bosch, Roermond-Venlo of via aannemer Directie Limburg Project:

Nadere informatie

ZWARTBOEK. Onderhoud & Renovatie West-Indischekade

ZWARTBOEK. Onderhoud & Renovatie West-Indischekade ZWARTBOEK Onderhoud & Renovatie West-Indischekade 21 FEBRUARI 2014 UITKOMSTEN BEWONERSONDERZOEK AAN DE WEST-INDISCHEKADE IN GRONINGEN, OPGESTELD DOOR DE SP-AFDELING GRONINGEN IN SAMENWERKING MET BEWONERS.

Nadere informatie

De familie Mak en het oude Spijkenisse. Lesbrief stadswandeling en bezoek museum/groentewinkel MAK

De familie Mak en het oude Spijkenisse. Lesbrief stadswandeling en bezoek museum/groentewinkel MAK De familie Mak en het oude Spijkenisse Lesbrief stadswandeling en bezoek museum/groentewinkel MAK Aan het einde van de Boezem zie je het gemaal, toen nog met grote schoorsteen ernaast, en korenmolen Nooitgedacht,

Nadere informatie

Lodewijk Napoleon. Dit werkboekje is van:

Lodewijk Napoleon. Dit werkboekje is van: Lodewijk Napoleon Dit werkboekje is van: 1 Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in MOA: Museum Oud Amelisweerd. Voordat je naar MOA gaat, leer je alvast over de geschiedenis en over wat je er gaat zien.

Nadere informatie

sporen zoeken Opdracht 2 Sporen zoeken van 1000 jaar waterbeheer. Zoek de plekken en maak de vragen.

sporen zoeken Opdracht 2 Sporen zoeken van 1000 jaar waterbeheer. Zoek de plekken en maak de vragen. Sporen zoeken van 1000 jaar waterbeheer. Zoek de plekken en maak de vragen. Naam: Klas: Datum: Vul in dit vak je antwoorden in 1277 Graaf Floris V neemt een belangrijke beslissing tegen wateroverlast:

Nadere informatie

Het territorium Urk; van Almere naar Zuiderzee. Een reconstructie van het gebied tussen 800 en 1300. (Anne Post versie 01-02-2016)

Het territorium Urk; van Almere naar Zuiderzee. Een reconstructie van het gebied tussen 800 en 1300. (Anne Post versie 01-02-2016) Het territorium Urk; van Almere naar Zuiderzee. Een reconstructie van het gebied tussen 800 en 1300. (Anne Post versie 01-02-2016) Voor deze reconstructie is gebruik gemaakt van de kaarten uit de publicaties

Nadere informatie

Zoekopdrachten bij Het water komt. **

Zoekopdrachten bij Het water komt. ** Module 1 De geschiedenis van de Delta. 1 Strijd tussen land en water 2 Overstromingen door de eeuwen heen 3 Oorzaken van overstromingen: de mens zelf 4 Waterbeheer. Blz. 4 Achter de duinen had je veengronden

Nadere informatie

Het clubhuis van de Amsterdamsche Golflinks, tegenwoordig Amsterdam Old Course geheten

Het clubhuis van de Amsterdamsche Golflinks, tegenwoordig Amsterdam Old Course geheten Het clubhuis van de Amsterdamsche Golflinks, tegenwoordig Amsterdam Old Course geheten In de Duivendrechtse polder ligt sinds 1935 een van Nederlands oudste golfbanen (9 holes, A- status) met een historisch

Nadere informatie

De wapenschilden van Cuijk en Grave

De wapenschilden van Cuijk en Grave De wapenschilden van Cuijk en Grave Het wapenschild van de familie van Cuyck Aernt Van Buchel reproduceerde in zijn Monumenta drie verschillende wapenschilden van de van Cuycks 1 : In goud twee dwarsbalken

Nadere informatie

BOERDERIJ MIDDELWEG - OPMEER Boerderij Middelweg Opmeer

BOERDERIJ MIDDELWEG - OPMEER Boerderij Middelweg Opmeer BOERDERIJ MIDDELWEG - OPMEER De voormalige veehouderij Fries en Vrij stond op de hoek van de Middelweg en de A. C. de Graafweg te Opmeer. Opmerkelijk is het bouwjaar 1814 van deze stolp genaamd Fries en

Nadere informatie

OHP 3: NIJVERDAL - OMMEN

OHP 3: NIJVERDAL - OMMEN OHP 3: NIJVERDAL OMMEN ROUTE 28 km 20 19 De wandeling is onderdeel van het Overijssels Havezatenpad en voert van station Nijverdal langs de Regge en via enkele mooie landgoederen naar station Ommen. Het

Nadere informatie

Kampershoek Noord deel 5

Kampershoek Noord deel 5 Kampershoek Noord deel 5 Onderstaande info is afkomstig van de website van de gemeente Weert. Opening nieuw bedrijvenpark Kampershoek 2.0 op 29 mei Belangstellenden voor kavels kunnen zich melden De gemeente

Nadere informatie

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 3 Toetsvragen

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 3 Toetsvragen Tijdvak 3 Toetsvragen 1 Op veel afbeeldingen wordt de Romeinse keizer Constantijn als een heilige afgebeeld met een stralenkrans om zijn hoofd. Welke reden was er om Constantijn als christelijke heilige

Nadere informatie

ARION een Griekse mythologische figuur als fameuze springbron in de tuinen van het Huys Ootmarsum

ARION een Griekse mythologische figuur als fameuze springbron in de tuinen van het Huys Ootmarsum ARION een Griekse mythologische figuur als fameuze springbron in de tuinen van het Huys Ootmarsum ARION. ets van Albrecht Dürer Tekening Koepeltuin Huys Ootmarsum door Schoenmaker. 1723.Rijksarchief Zwolle

Nadere informatie

Multifunctionele ruimte gelegen aan doorgaande weg van Utrecht naar Wijk bij Duurstede

Multifunctionele ruimte gelegen aan doorgaande weg van Utrecht naar Wijk bij Duurstede Te huur Multifunctionele ruimte gelegen aan doorgaande weg van Utrecht naar Wijk bij Duurstede Adres Stationsweg 61 te Bunnik Locatie Het object is gunstig gelegen aan de doorgaande weg van Utrecht naar

Nadere informatie

De Kerk - Geschiedenis (Van deze kerk heb ik de DTB boeken ingezien)

De Kerk - Geschiedenis (Van deze kerk heb ik de DTB boeken ingezien) De Kerk - Geschiedenis (Van deze kerk heb ik de DTB boeken ingezien) Kerkgeschiedenis Hervormde Gemeente Oldemarkt - Paasloo c.a. De Hervormde Gemeente omvat vier kerkdorpen. Allen met een eigen kerk en

Nadere informatie

METHODEN EN THEMA S (1/6)

METHODEN EN THEMA S (1/6) METHODEN EN THEMA S (1/6) DAVINCI Onderbouw DaVinci Lente Onderbouw 35 Januari DaVinci Zomer Onderbouw 35 Januari DaVinci Herfst Onderbouw 35 Januari DaVinci Winter Onderbouw 35 Januari Middenbouw DaVinci

Nadere informatie

Dorpsraad Westdorpe Adviesrapport namen toekomstige viaducten Tractaatweg (N62)

Dorpsraad Westdorpe Adviesrapport namen toekomstige viaducten Tractaatweg (N62) Dorpsraad Westdorpe Adviesrapport namen toekomstige viaducten Tractaatweg (N62) 1. 2. 3. 4. In opdracht van: Provincie Zeeland/ Tractaatweg BV Datum: Januari 2017 Advies namen toekomstige viaducten Tractaatweg

Nadere informatie

Goud en roem, wapenjongen van zeerover Laurens de Graaf. door Arne Zuidhoek. voor groep 7 en 8

Goud en roem, wapenjongen van zeerover Laurens de Graaf. door Arne Zuidhoek. voor groep 7 en 8 Goud en roem, wapenjongen van zeerover Laurens de Graaf door Arne Zuidhoek voor groep 7 en 8 Vooraf Het boek Goud en roem vertelt het verhaal van de wereldberoemde zeerover Laurens de Graaf. In de 17e

Nadere informatie

Een Puzzeltocht voor de kinderen van Uitgeest en omstreken

Een Puzzeltocht voor de kinderen van Uitgeest en omstreken Een Puzzeltocht voor de kinderen van Uitgeest en omstreken In Een Rondje Uitgeest, zijn enkele rijksmonumenten en bijzondere panden van Uitgeest opgenomen en is een selectie gemaakt van gevelstenen en

Nadere informatie

De eerste generatie, Isbrant Cornelis (pm 1588 tot pm 1653) en Clasijntien Richarts

De eerste generatie, Isbrant Cornelis (pm 1588 tot pm 1653) en Clasijntien Richarts Genealogie Van de(r) Tonnekreek De eerste generatie, Isbrant Cornelis (pm 1588 tot pm 1653) en Clasijntien Richarts Een genealoog probeert de familielijn zo ver mogelijk terug in de geschiedenis te traceren.

Nadere informatie

De karakters uit Musical Rolf

De karakters uit Musical Rolf De karakters uit Musical Rolf Uitleg en creatieve opdrachten Biggo is de zoon van een Zeeuwse herenboer. Tijdens een storm verdween het landgoed van zijn vader onder de golven. Hij besloot de wereld in

Nadere informatie

De Kapelle van Haskerdijken

De Kapelle van Haskerdijken De Kapelle van Haskerdijken van kapel tot De Kapelle Volgens de schaarse middeleeuwse bronnen zou op de plek van het huidige kerkje van Haskerdijken rond 1200 al een kleine kapel hebben gestaan met daarin

Nadere informatie

Op zoek naar het (verborgen) erfgoed van de Goudse Hout en omgeving. Een verhaal van kennis, kansen & keuzes. Sophie Visser

Op zoek naar het (verborgen) erfgoed van de Goudse Hout en omgeving. Een verhaal van kennis, kansen & keuzes. Sophie Visser Op zoek naar het (verborgen) erfgoed van de Goudse Hout en omgeving Een verhaal van kennis, kansen & keuzes Sophie Visser Donateursavond St. Vrienden Goudse Hout 8 november 2010 Programma I. Landschapsgeschiedenis

Nadere informatie

ILPENDAM - locatie Ilpenhof. concept mei 2012

ILPENDAM - locatie Ilpenhof. concept mei 2012 ILPENDAM - locatie Ilpenhof concept mei 2012 Inhoud 1 Inleiding 2 De locatie 3 Historische & landschappelijke ontwikkeling 4 Schatkaart 5 Ontwikkelingsmodel 1 Inleiding Aanleiding Eerdere plannen om een

Nadere informatie

Opdrachten over de Hooge Boezem achter Haastrecht. Op de kaart hierboven zie je het hele gebied.

Opdrachten over de Hooge Boezem achter Haastrecht. Op de kaart hierboven zie je het hele gebied. Opdrachten over de Hooge Boezem achter Haastrecht In deze les en tijdens de excursie gaat het over het gebied de Hooge Boezem achter Haastrecht en het gebied eromheen. In de omgeving van Haastrecht en

Nadere informatie

Desk / Field Research

Desk / Field Research Desk / Field Research Vak: GMTSTR01 Project: Groep 1 Plaats, datum: Rotterdam, 30-09-2008 Opgesteld door: Projectgroep 1, Bridge ToTheFuture [Remi Appels] [0805387] [mail@remii.nl] [Philip Freeke] [0805659]

Nadere informatie

Hub. Leufkens bij de Wimmenumermolen door Eric Zwijnenberg, april 2008

Hub. Leufkens bij de Wimmenumermolen door Eric Zwijnenberg, april 2008 Hub. Leufkens bij de Wimmenumermolen door Eric Zwijnenberg, april 2008 Hoe kwam ik in aanraking met het werk van Leufkens? Op 1 maart 2009 hield ik in Gasterij 't Woud een lezing voor de bewoners van Wimmenum

Nadere informatie

Afb. 1. Locatie plangebied ter hoogte van de kassen (de te handhaven stolpboerderij ligt in de rode cirkel)

Afb. 1. Locatie plangebied ter hoogte van de kassen (de te handhaven stolpboerderij ligt in de rode cirkel) Plangebied: Bobeldijk 1a, Berkhout, gemeente Koggenland Adviesnummer: 12212 Opsteller: Carla Soonius Datum: 14-11-2012 Archeologische Quickscan Inleiding Ten behoeve van de bouw van twee woningen aan de

Nadere informatie

6Plekjes met voelbare historie

6Plekjes met voelbare historie 6Plekjes met voelbare historie Waterwegen hebben in heel veel belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis een rol gespeeld. Voor aanval en verdediging tijdens oorlogen, voor het vervoer van goederen

Nadere informatie

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 1 Toetsvragen

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 1 Toetsvragen Tijdvak 1 Toetsvragen 1 De meeste kennis over de periode waarin de eerste mensen leefden, komt van archeologen. Wat houdt het werk van archeologen in? A Zij bestuderen de verschillende theorieën over de

Nadere informatie

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Watersysteem Droge voeten en schoon water www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Droge voeten en schoon water Waterschappen zorgen ervoor dat jij en ik droge

Nadere informatie

What s up Zuiderzeeland? maatschappijleer/geschiedenis theoretische opdracht

What s up Zuiderzeeland? maatschappijleer/geschiedenis theoretische opdracht What s up Zuiderzeeland? Maatschappijleer/ geschiedenis theoretische opdracht, 2VMBO Naam: Klas: Theoretische Opdracht De geschiedenis van Flevoland en Waterschap Zuiderzeeland begint duizenden jaren geleden.

Nadere informatie

Examen VWO. Wiskunde A1,2 (nieuwe stijl)

Examen VWO. Wiskunde A1,2 (nieuwe stijl) Wiskunde A1,2 (nieuwe stijl) Examen VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 20 juni 13.30 16.30 uur 20 01 Voor dit examen zijn maximaal 90 punten te behalen; het examen bestaat

Nadere informatie

LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR

LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR ROUTE 14 km Flinke wandeling op landgoed Vilsteren, met onderweg o.a. het graf van de kluizenaar, een fraai uitzichtpunt en een kijkje achter de schermen van het beleid en

Nadere informatie

Molendijk 71, 73 en 75

Molendijk 71, 73 en 75 Molendijk 71, 73 en 75 3255 AM Oude-Tonge Vraagprijs: 179.000 k.k. Vraa Renovatieproject of nieuwbouwlocatie(s) op een mooie plek in Oude-Tonge Deze eeuwenoude boerderij, bestaande uit een woonhuis, garages

Nadere informatie

RIETVELDS MEESTERWERK LEVE DE STIJL!

RIETVELDS MEESTERWERK LEVE DE STIJL! 2017 RIETVELDS MEESTERWERK LEVE DE STIJL! DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE + BEELDPAKKET VOORBEREIDENDE LES + VERWERKING Beste leerkracht, Voorafgaand aan het museumbezoek bij de tentoonstelling Rietvelds

Nadere informatie

L ang geleden zag de Achterhoek er. De geschiedenis van Doetinchem, Wehl en Gaanderen

L ang geleden zag de Achterhoek er. De geschiedenis van Doetinchem, Wehl en Gaanderen Vuurstenen werktuigen steentijd [Stadsmuseum] L ang geleden zag de Achterhoek er heel anders uit dan tegenwoordig. Er waren uitgestrekte heidevelden, moerassen en veel bossen. Kortom, een ruig en onherbergzaam

Nadere informatie

Schatten van Vroeger. Lage Zwaluwe in beeld. Concept

Schatten van Vroeger. Lage Zwaluwe in beeld. Concept Schatten van Vroeger Lage Zwaluwe in beeld Concept Nieuwstraat Hier begint onze wandeling vanaf nr.8 bs de Grienden. Deze school is gebouwd in. Links naast de deur van de kamer van de leraren is een gedenksteen.

Nadere informatie

Erven in ontwikkeling Polderlab

Erven in ontwikkeling Polderlab Erven in ontwikkeling Polderlab Kennismaking Polderlab 70 jaar geleden is de polder gepland en ontworpen voor een nieuwe maatschappelijke orde gebaseerd op wetenschappelijke inzichten Nu is er een nieuwe

Nadere informatie