Redactioneel. Verbazing. onderkaak van een hond er weer vanaf?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Redactioneel. Verbazing. onderkaak van een hond er weer vanaf?"

Transcriptie

1 Dierenkliniek Kenaupark Kenaupark MP Haarlem el fax Openingsijden: Op werkdagen van 8.30 o uur, behandeling uisluiend volgens afspraak Nieuwsbrief 2 april, 2010 Verder in deze nieuwsbrief: Syringomyelie Spelen me je hond Waarom doe de ka he nie op de bak? Konijnen vaccineren Dierenfysioherapie Redacioneel Verbazing Soms krijg ik de vraag of ik mijn werk na zesien jaar nie eenonig begin e vinden. Vaak dezelfde klachen: jeuk, nie willen een, braken en diarree. Vaak dezelfde ingrepen: abcessen, casraie en gebien. Eenonig is mijn werk zeker nie. Iedere dag ben ik weer verbaasd door een dier, een kwaal of een behandeling. Dieren ween alijd ies nieuws e verzinnen. Wa doe je als een labrador een lege chips zak zonder e kauwen heef doorgeslik, hoe krijg je een mergpijp die vaszi om een He woord is aan... En deze maand... onderkaak van een hond er weer vanaf? Alleen honden? Nee, ook andere dieren kunnen er wa van: een kaer die me zijn kop Indien u vragen en of opmerkingen heef over deze nieuwsbrief kun u een mail suren naar: nieuwsbrief@dierenkliniekkenaupark.nl.

2 vervolg - Verbazing is blijven vaszien in een vaas waarui hij gedronken had, wee raen die versrik waren geraak in een glinserende halskeing die ze aan he selen waren van hun baas. Ooi kwam ik huis na mijn werk en zag mijn buurvrouw in paniek zwaaiend op afel saan. Ze was aangevallen door haar eigen konijn. He beesje bleef maar aanvallen en ze was de afel op gevluch. Behandelingen kunnen je ook verbazen. Een operaie kan heel erg mee- of egen-vallen, een hond die na he oren spoelen opeens weer kan horen. Laas had ik een eigenaar me een zeer oude hond me bewegingsproblemen doorverwezen naar onze dierenfysioherapeu Fred van der Puen. Ik belde de eigenaar na een week op hoe he ging en kreeg e horen da vrijwel alle klachen verdwenen waren. Ik was verbaasd. Zo snel resulaa van he doen van simpele oefeningen. Ik had he er laer over me Fred: ik verelde da ik erover verbaasd was en ik noemde he een wonder. Hij was he er nie mee eens. Voor hem was he he resulaa van een doodnormale behandeling. J.W. Balje Dierenkliniek Kenaupark

3 Help, er kruip een or over mijn nek! Syringomyelie bij de Cavalier King Charles Spaniel Syringomyelie is een zenuwkwaal die bij mensen en kleine hondenrassen voorkom. In di arikel willen we u wa meer achergrondinformaie over deze zieke, de verschijnselen en de behandeling geven Syringomyelie kom vooral voor bij honden van kleine rassen. Hierbij is er één ras waarbij de afwijking vaker opreed: de Cavelier King Charles Spaniël. Er word gescha da wereldwijd zelfs 90% van de Caveliers een anaomische afwijking van de schedel heef. Als gevolg van deze afwijking kan een deel van hen Syringomyelie onwikkelen. De klachen kunnen variëren van zeer mild o ernsig. De oorzaak van Syringomyelie is zeer waarschijnlijk erfelijk en lig in de aanleg van he bo van de schedel. He acherhoofdsbeen (os occipiale) is e klein. Hierdoor is er e weinig ruime voor de kleine hersenen. Als gevolg hiervan puilen de kleine hersenen (cerebellum) via he acherhoofdsga ui de schedel he ruggemergkanaal in. Door deze uipuiling kan er een blokkade onsaan in de normale sroom van he hersenvoch rond de hersenen en he ruggenmerg. Deze blokkade leid eroe da er me voch gevulde holen binnen he ruggenmerg onsaan. Een me voch gevulde hole binnen he ruggenmerg (myelum) word Syrinx genoemd. De combinaie van deze wee woorden is de naam van de kwaal geworden: Syringomyelie. In de fokkerij word deze erm soms afgekor o Syringo of word he krabzieke genoemd. De Syrinx geef druk op de omliggende zenuwen, waardoor de normale zenuwimpulsen versoord worden. De aandoening is bij mensen al veel langer bekend en he is gebleken da de verschijnselen bij hen zeer divers zijn. Immers: he ruggenmerg zorg voor de communicaie ussen de hersenen en de res van he lichaam. He hang er maar vanaf welke zenuwen door de Syrinx weggedruk worden en wa voor effec he zal hebben. Zenuwen kunnen geblokkeerd raken, maar ook overprikkeld. Symponen Bij mensen word beschreven da ze he gevoel kunnen hebben da er een or over hun nek kruip. Bij Caveliers ui zich di vaak in krabben. Typerend is he gaan krabben ne nada ze opgesaan zijn. Di is meesal aan dezelfde kan, riching nek of oor. Bij he krabben hoeven ze hun lichaam nie aan e raken. Ook zij hebben waarschijnlijk he gevoel da er een or rondkruip. Pijn kom ook vaak voor. Meesal is di nekpijn, maar hoofdpijn en pijn in ledemaen is ook beschreven. Di kan bij honden leiden o janken ijdens he opillen, maar ook als ze rusig liggen. Jonge honden onwikkelen soms een kromming in de nek. Ten sloe zien we af en oe bij honden moorische zenuwuival, wa als gevolg heef da ze de acherpoen minder goed of zelfs helemaal nie meer kunnen gebruiken. Deze lijs van sympomen zal zeker nie complee zijn. Bij de mens (die zich veel beer kan uien dan de hond) is deze zeer lang, variërend van pijn en jeuk o vermoeidheid en depressiviei.

4 - vervolg - Help er kruip een or over mijn nek! Syringomyelie bij de Cavalier King Charles Spaniel Syringomyelie kan ook gemakkelijk verward worden me andere aandoeningen. Jeuk en gevolge van een allergie of een ooronseking en nekpijn en gevolge van een hernia zijn bekende aandoeningen me soorgelijke verschijnselen. Diagnose De uieindelijke diagnose kan alleen geseld worden door een MRI scan (Magneic Resonance Imaging) e laen maken van de schedel en nek. Alleen hierop zal immers de Syrinx e zien zijn. Behandeling van de klachen kan door middel van aanpassingen van levensomsandigheden, medicijnen en ensloe een operaie. Aanpassen van levensomsandigheden Bij he aanpassen van de levensomsandigheden kan je denken aan he omdoen van een borsuigje (zoda er nie via de riem aan de nek gerokken word) en he voeren vanaf een verhoging. Ook he vermijden van e vaak of onvoorzichig opillen en de hond rusig laen komen als je roep, in plaas van aan de lijn e rekken zijn ips om de klachen en gevolge van Syringomyelie zo veel mogelijk e voorkomen. Medicaie Bij medicaie hebben we de keuze ui 3 groepen middelen. Als eerse kunnen er pijnsillers gegeven worden. Pijnsillers kunnen als NSAID (bijvoorbeeld: Rimadyl en Meacam) of als opiaa (onder andere: Buprecare en Tramadol) gegeven worden. Ten weede besaan er middelen die de aanmaak van hersenvoch kunnen reduceren (Losec, Diamox en furosemide). Van deze middelen is in de diergeneeskunde nog onbekend in welke mae ze werken bij honden bovendien kunnen de bijwerkingen hefig zijn. Als laase worden coricoseroïden (bijvoorbeeld: prednisolon, dexamehason) genoemd. He is onbekend waarom deze soffen effecief kunnen zijn. Ze hebben een pijnsillend effec, maar he zou ook kunnen zijn da ze de aanmaak van hersenvoch remmen. Helaas kennen coricoseroïden ook bijwerkingen. Opereren is in Nederland (nog) nie mogelijk. De operaie is erg gecompliceerd en risicovol. Syringomyelie is een erfelijke aandoening me helaas soms ernsige verschijnselen. Syringomyelie, een erfelijke aandoening Er zijn veel mogelijkheden om me medicaie en aanpassingen in de leefomgeving de siuaie voor de paiën dragelijk e maken en verdere acheruigang e beperken. Genezen kunnen we he helaas nog nie. Drs. J.W. Balje Bronnen:

5 Spelen me je hond Eigenlijk is er bijna nies leukers e verzinnen dan lekker spelen me je hond. He kind in jezelf kom naar boven, misschien zelfs wel he bees. Als de hond grom, grommen we mee, we maken dierlijke bewegingen en hebben gewoon heel veel plezier. Toch is he belangrijk da we in he spel me een aanal dingen rekening houden. En da is nie da de hond nooi mag winnen. Da is nie da de hond erna nie me he speelje meer mag spelen. Da zijn dingen die ooi door mensen zijn verzonnen om maar wa regels e haneren. Die zijn veel e algemeen en zorgen da er heel veel plezier me een heleboel honden verloren is gegaan. Iedere hond is uniek en iedere hond heef zijn eigen manier van spelen. En als je die manier wee e doorgronden kun je een ech feesje bouwen. Moivaie Heel vaak dachen we da een hond speelde om op die manier boven de baas e komen. Als hij maar vaak genoeg won voelde hij zich serker en dus hoger geplaas. En da is nu heel vaak nie waar. He spel kan ook gewoon heel leuk zijn. He kan beekenen da je een keer kun winnen en kun verliezen. De uislag is echer nie zo belangrijk, he spel op zich is leuk. Gevech Toch moeen we ook nie al e gemakkelijk gaan denken. Er zijn honden waarbij he spel heel serieuze vormen kan gaan aannemen. Eigenlijk is er dan van spel geen sprake meer maar is he een gevech geworden. En da kan nauurlijk nooi de bedoeling zijn. Vergelijk he me kinderen die aan he soeien zijn waarbij he ene kind de Honden kunnen spel ook erg serieus nemen ander ne even wel zeer doe. Di kan dan onaarden in een gevech waar ouders vaak moeen ingrijpen. Da kan bij honden ne zo gebeuren. En dan is he belangrijk da we herkennen wanneer he spel nie meer ech een spel is maar serieuzere vormen begin aan e nemen. Grommen Tanden Heel mooi is he om e zien da als honden onderling aan he spelen zijn, maar ook als ze me ons rekspellejes doen me een flosouw of een oude sok, zij hun anden bedek houden. Di word ook wel de spelbee genoemd. Als da aan de gang is, is er helemaal nies aan de hand. De honden kwispelen er vaak bij en doen ze da nie, dan kunnen ze daar wellich e geconcenreerd voor bezig zijn. Sommige honden kunnen he ook nie laen om ijdens he spel e grommen. Op zich hoef di helemaal geen probleem e zijn. Als de grom een beeje hoger is en een beeje omhoog en omlaag gaa in geluid is he de spelgrom. He word pas serieus als de grom heel laag en heel monooon word. Da is de overgang naar een ech gevech.

6 - vervolg - Spelen me je hond Houding Ook aan de houding van de hond kun je veel zien. Duik hij veel door zijn voorpoen, dan neem hij de spelhouding aan en is er dus nies aan de hand. Kwispel hij me zijn saar wa lager of rech naar acher, dan is he allemaal nog gewoon leuk. Pas als hij zijn saar omhoog doe en/of egen u op kom saan is er een overgang gaande naar ies serieus. Dan is he versandig he spel af e breken. Loslaen kun je leren Veel bazen roepen los egen hun hond als ze willen da hun hond he speelje loslaa. Als de hond nie loslaa gaan ze harder roepen en ook harder rekken. Voor de hond een mooie gelegenheid om ook harder op e gaan in he spel. Da is nauurlijk nie zo leuk meer. Pak vlak voorda u he spel wil beëindigen een lekker snoepje. Sop zelf me acief meespelen, ga sil saan en breng he snoepje naar zijn neus. Zeg los als hij loslaa en geef hem he snoepje. U kun nu he speelje opbergen of he spel opnieuw beginnen. Veel plezier. Waarom doe de ka he nie op de bak? In he wild doe een ka zijn behoefe op een schone, droge, rusige plaas, waar he goed begraven kan worden. Tegenwoordig moeen de meese kaen hun behoefe doen in een kleine plasic doos. En daarin kunnen ze heel kieskeurig zijn. He kan zijn da uw ka zijn behoefe doe buien de kaenbak. In de meese gevallen gaa he om plassen buien de kaenbak. Di word ook wel acieve inconinenie genoemd. Verschillende vormen onzindelijkheid. Er besaan verschillende vormen van onzindelijkheid. Een ka kan onzindelijk zijn me onlasing, urine of beiden. De manier waarop de ka plas, kan u al een aanwijzing geven wa de oorzaak is. Als de ka plas door e sproeien (egen vericale oppervlakken in saande houding me rillende saar omhoog) is een gedragsprobleem he mees waarschijnlijk. Als de ka gaa zien en op een horizonaal vlak en me gekromde rug kleine o groe plassen doe, is een medisch probleem eerder de oorzaak. Om he medische probleem ui e zoeken is he versandig om alijd eers conac op e nemen me uw dierenars. Sproeien Als een ka gaa sproeien, kan di komen door sress of angs. Meesal is er sprake van een sressvolle relaie ussen verschillende kaen, ussen ka en hond of ussen ka en mens. Di kan zowel binnen als buienshuis. Eers moe uigezoch worden in welke siuaie de ka sress ervaar en indien mogelijk, moe deze siuaie aangepas worden. Daarnaas kunnen nog medicijnen of versuivers me gerussellende geursoffen gebruik worden om de sress e verminderen. Hiervoor kun u conac opnemen me uw dierenars. Kaenbakperikelen Ui onderzoek is gebleken da als de ka kan kiezen, deze kies voor een kaenbak zonder bovenkan (open bak), me een dun laagje nie geurende vulling. De ka heef een hele goed neus en de sank blijf hangen onder de kap. Kaen ruiken vele malen beer dan wij

7 - vervolg - Waarom doe de ka he nie op de bak? mensen. Wij houden ook nie van een oile da serk vies ruik, kaen ook nie. Door de kap op de bak blijven de vieze luchjes hangen, haal deze er dus af. Vaak verschoon men de bak slechs één maal per week, de ka vind da smerig en doe he liever op een schoon plekje: naas de bak bijvoorbeeld. De kaenbak kan beer zo weinig vulling bevaen da deze elke dag geleegd moe worden. In de prakijk blijken veel mensen nie op de hooge e zijn van de voorkeuren van de ka, o he momen da de ka onzindelijk word en conac me de dierenars en of gedragsdeskundige word opgenomen. Mensen me één ka zullen soms gewoon wee open bakken nodig hebben, die op verschillende plaasen in huis saan. Lichamelijke oorzaken De mees voorkomende lichamelijke oorzaak van he naas de bak plassen is de blaasonseking. De oorzaak van de blaasonseking kan bacerieel zijn, er kan echer ook krisalvorming (blaasgruis) in de urine voorkomen. Uw ka heef door de blaasonseking een serk verhoogde aandrang om e plassen, waarbij soms de kaenbak nie eens gehaald word. Ook doe he Sproeien kan een eken zijn van sress of angs plassen meer pijn dan normaal, waardoor uw ka de kaenbak kan gaan vermijden. Deze diagnose sellen wij me behulp van urine onderzoek. De behandeling kan besaan ui meesal een pijnsiller en een onsekingsremmer en evenueel een speciaal diee, zeker als er spraken is van blaasgruis. Een andere belangrijke oorzaak voor he naas de bak plassen is he meer drinken van uw ka, waardoor er auomaisch meer geplas zal worden. Veel drinken kan door verschillende afwijkingen komen, nierfalen is daarvan de belangrijkse. Maar ook andere orgaanproblemen kunnen veel drinken veroorzaken, denk hierbij aan de schildklier en aan de lever. Om deze diagnose e sellen zal bloedonderzoek verrich moeen worden. Wa e doen bij onzindelijkheid? Als uw ka onzindelijk gedrag veroon: ga naar de dierenars en laa uw ka lichamelijk onderzoeken. Als er geen lichamelijke problemen worden gevonden dan moe de oorzaak van he gedrag opgespoord worden om he probleem op e kunnen lossen. Bij ongewens plas of sproeigedrag kun u bij ons erech voor een gedragsconsul door onze kaengedragsdeskundige. Vaak word een ka onzindelijk rondom een verhuizing, als er een baby is geboren, als men is gaan samenwonen, of juis is gaan scheiden. Een ka is gevoelig voor veranderingen en nie elke ka kan hier goed mee omgaan. Rondom een periode van verandering is he van belang de ka e begeleiden, wan ook voor de ka is he een periode van verandering en di geef sress. Als eerse aanpak van he gedragsprobleem moeen we beginnen me een aanal aanpassingen; He is mogelijk da de ka nie van de geur van een bepaald schoonmaakmiddel houd. Gebruik uisluiend ies neuraals zoals soda of groene zeep, di ruik namelijk nie. Di voorkom da de ka he daarom naas de bak gaa doen. Zorg ervoor da u zoveel kaenbakken in huis heef als he aanal kaen + 1. Di er voorkoming van onzindelijkheid en er bevordering van he nauurlijke gedrag van de ka om nie op dezelfde plek zowel e onlasen als e urineren. De kaenbak moe voldoende groo zijn: de lenge van de kaenbak moe minsens 1.5 keer zo groo zijn als de ka, zoda deze zich zonder problemen kan draaien.

8 - vervolg - Waarom doe de ka he nie op de bak? Gebruik he liefs geen overkape kaenbak: zoals eerder beschreven zullen door de overkapping de vieze geurjes blijven hangen en kan de ka een afkeer krijgen van de kaenbak. En door de overkapping is er minder bewegingsruime. Indien u och een overkape kaenbak gebruik en zeker me meerdere kaen in huis, maak dan een weede opening in de kaenbak om e zorgen da de oileerende ka nie opgesloen kan worden door een andere ka die de ingang bewaak. Bij hele jonge kaen of oudere kaen me bewegingsproblemen is een lage insap naar de kaenbak belangrijk. Afwisselen me sooren gri kan ook handig zijn, om e ondekken aan welk ype uw ka de voorkeur geef. Plaas dan wee kaenbakken me wee verschillende korrels en noeer voor uzelf welke korrels voor de ka de voorkeur hebben: probeer alle varianen, van pogrond o zelfs houkorrels. Als er sprake is van aangeleerde afkeer van de kaenbak kan he helpen om een nieuwe kaenbak (nieuwe kleur en vorm) me nieuwe kaenbakkorrels op een andere plek in huis e zeen. He is belangrijk om de plasplaasen goed schoon e maken op de volgende manier: eers schoonmaken me een warme Bioex-oplossing (1 op 10 in waer), daarna spoelen me koud waer en afdrogen. Vervolgens besproeien en inwrijven me alcohol (e koop bij apoheek of drogis) en weer goed afdrogen voor de ka er weer bijkom. Gebruik in ieder geval geen ammonia of chloor. Als de ka op een beperk aanal plaasen buien de bak zijn behoefen doe, moe u de plaasen die u schoongemaak heef van besemming veranderen (vanui de ka bekeken). Di beeken da u bijvoorbeeld er een eeplek van moe maken door er zijn een neer e zeen of een speelplek door er me de ka e spelen. He help soms ook om op deze plaasen aluminiumfolie e leggen. Wa u in ieder geval ABSOLUUT NOOIT moe doen is de ka, nada hij geplas heef buien de bak, voor sraf op de bak zeen of zijn neus door de urine halen. De ka zal dan alleen een afkeer van u en de kaenbak krijgen. Een andere mogelijkheid om een gedragsprobleem aan e pakken is de Feliway spray of verdamper. In Feliway zien geursoffen waardoor de ka nie meer de noodzaak heef om zijn erriorium e markeren en de ka kom ies o rus door deze geur. Plas de ka op enkele vase plaasen in huis, gebruik dan de Feliway spray. Doe hij he meer in een kamer, dan is de verdamper van Feliway makkelijker. Onvoldoende resulaa Zijn alle bovensaande aanpassingen oegepas en is er nog seeds geen verbeering opgereden, dan is er een mogelijkheid om kaen-anidepressiva e gaan geven. Neem hiervoor of voor verdere vragen conac op me onze kliniek. Sraf de ka nooi!

9 Konijnen vaccineren In Nederland komen regelmaig uibraken voor van wee zeer besmeelijke en gevaarlijke konijnenvirussen Myxomaose (konijnenzieke) Myxomaose word veroorzaak door een virus (Myxomavirus, een virus behorend o de pokkenvirussen). Myxomaose word me name verspreid door sekende insecen zoals vlooien, muggen en vliegen. Ook is besmeing via direc conac me besmee dieren of maerialen mogelijk. De sympomen: De ijd ussen besmeing en de eerse sympomen (=incubaieijd) is enkele dagen o 2 weken. De kenmerken van deze zieke zijn: zwellingen van de oogleden, mond, neus, oren, poen, anus en geslachsorganen. Doorda de oogleden erg gezwollen raken kan he konijn nie meer zien en word als he ware blind, (wilde) konijnen vormen zo een gemakkelijke prooi voor roofdieren. Er kunnen knobbels onsaan in de huid (myxomen), voornamelijk op de oren, rond de mond en op de rug. Na enkele dagen onsaa er vaak een longonseking waaraan he konijn zal overlijden. De zieke kom vooral ijdens de zomer en vroege herfs voor. Therapie: Indien de zieke opreed is de enige herapie he konijn zo goed mogelijk verzorgen. Zorg da he konijn blijf een, ga he evenueel dwangvoeren. Besrijd de bijkomende baceriële infecies me anibioicum en oogzalf. Geef he konijn pijnsillers en zorg voor een goede warme huisvesing. He kan weken o maanden duren voorda he konijn volledig genezen is. VHD (Viral Haemorrhagic Disease) VHD is een zeer besmeelijke en vaak dodelijke zieke die veroorzaak word door een calicivirus. He virus is afkomsig ui China en kom sinds 1993 in Nederland voor en as voornamelijk de lever aan. Deze viruszieke word overgebrach via direc conac me andere konijnen, via mes of besme maeriaal (zoals kooien en drinkflesjes), door he een van besmee groenen (vers gepluk gras) en via sekende insecen. Ook kan je he virus zelf overdragen via je kleding of schoenen. He is aangeoond da he virus wel o 3 maanden op kleding kan overleven! De sympomen: Na een incubaieijd van 16 uur o 3 dagen kunnen de eerse sympomen opreden. De kenmerken van deze zieke zijn: verminderde eelus, benauwdheid en hoge koors binnen 48 uur. In sommige gevallen kunnen zich hersenverschijnselen en krampen voordoen. In he laase sadium van de zieke zie je vaak schuimige bloederige neusuivloeiing. Meesal serf he konijn snel aan bloedingen in he lichaam. Deze bloedingen reden me name op in de darmen. He zijn deze bloedingen waaraan de zieke zijn naam heef e danken: hemorrhagisch beeken bloed. De zieke gaa echer nie alijd gepaard me bloedingen. Er is ook een vorm waarbij he konijn plos dood neerval zonder eers andere sympomen e hebben veroond.

10 - vervolg - Konijnen vaccineren Is er een herapie bij VHD? Er besaa geen goede herapie voor VHD. Als uw konijn VHD heef dan kan he alleen sympomaisch behandeld worden. Door warme, vochinfusen, pijnsillers en viamines kan geprobeerd worden om he konijn op e peppen, maar in bijna alle gevallen verloop de zieke dodelijk ondanks de ingeselde herapie. Als u een konijn heef da besme is me VHD bescherm dan uw andere konijnen door goed op de hygiëne e leen. Ze he zieke konijn apar van de andere konijnen, maak he hok goed schoon en onsme he daarna. Prevenie: Aangezien voor beide ziekes geen goede herapie besaa en aangease dieren in veel gevallen zullen Verdenk u uw konijn van myxomaose, laa he dan nie vaccineren! overlijden, is he zinvol om egen beide virusinfecies prevenief e vaccineren. De ening geef 6 maanden bescherming egen deze ziekes. Muggen en insecen komen ook binnenshuis voor, dus ook binnenkonijnen lopen risico op deze ziekes. Dus ook voor binnenkonijnen is he advies om e enen. Wij raden u aan om uw konijn(en) minimaal éénmaal per jaar e laen enen. Wij adviseren dan om de ening in he voorjaar e geven. Dan komen de meese muggen en sekende insecen voor, waardoor he risico op zieke he groos is. Uw konijn krijg de bese bescherming bij wee maal per jaar enen, ofwel zowel in he voorjaar als in he najaar. Tegen VHD mag vanaf 8 weken leefijd en egen myxomaose mag vanaf 4 weken leefijd gevaccineerd worden. Na de vaccinaie kan er een verdikking onsaan in de huid op de plaas waar de vaccinaie gegeven is. Di is een lokale enreacie op de vaccinaie me he (Shope-)fibromavirus, na een paar weken zal deze zwelling wegrekken. Hygiëne: He weren van muggen door he gebruik van horren of fijnmazig gaas en een goede verzorging zijn andere prevenieve maaregelen er voorkoming van ziekes. He regelmaig opruimen van de onlasing en urine van de konijnen zal voorkomen da sekende insecen daar hun eijes gaan leggen en zo een plaag kunnen worden. Indien u uw konijn verdenk van myxomaose: laa he dan nie vaccineren! De weersand van he konijn word door de vaccinaie verzwak en vaccinaie geef nie snel genoeg een bescherming om di e compenseren. Een vaccinaie moe ijd krijgen om e gaan werken, een goede bescherming is er pas 7 dagen nada de vaccinaie is gegeven. Konijnen en-spreekuur: Voor beide ziekes geld da de ensoffen alleen geleverd kunnen worden in flesjes waar 10 konijnen egelijk mee geën kunnen worden. Na oplossen zijn de vaccins slechs 2 uur houdbaar. Om de kosen e drukken, proberen wij zoveel mogelijk konijnen egelijk e laen komen op een speciaal konijnenenspreekuur. Di doen we op: - donderdag middag 8 april, - woensdag middag 14 april - dinsdag middag 20 april. U kun elefonisch een afspraak maken. De kosen voor de ening op he speciale en-spreekuur zijn 21,65 (i.p.v. 35,60) en elk volgende konijn 15,00.

11 Dierenfysioherapie Mijn naam is Fred van der Puen, ik ben geboren op 1 april 1946 en woon in Heemskerk. In mijn gebooreplaas Den Haag heb ik de opleiding o fysioherapeu afgerond en was sinds 1969 werkzaam in verschillende insellingen in de inramurale gezondheidszorg waarmee ik eind 2009 ben gesop. Sindsdien rich ik me volledig op he behandelen van dieren. Vanaf 2002 heb ik de driejarige opleiding Inernaional College for Research on Equine Oseopahy gevolgd en sindsdien ben ik bezig me he behandelen van paarden vanui de oseopahische denkwijze. In april 2008 heb ik de weejarige pos HBO Paraveerinaire Fred van der Puen opleiding Dierfysioherapie in Barneveld afgerond waardoor ik mij nu dierenfysioherapeu mag noemen (lid van de Nederlandse Vereniging voor Fysioherapie bij Dieren en geregisreerd bij he Miniserie van Landbouw, Nauur en Voedselkwaliei). Ik ben gerouwd me Geeske van Elk, verpleegkundige en we hebben een zoon en een docher. Daarnaas hebben we heel veel huisdieren gehad en op di momen hebben we een 9 jarige Jack Russel, een vierjarige merrie en een buienvolière me Parkieachigen. Fysioherapie bij dieren Dierenfysioherapie is een paraveerinaire behandelwijze die zich rich op he normaliseren c.q. opimaliseren van he bewegingsapparaa van uw huisdier. He bewegingsapparaa kan acuu dan wel geleidelijk aan gaan disfuncioneren door onder andere ouderdomsverschijnselen, een ongeluk, overbelasing, door een sporblessure of na een operaie. Om zijn doel e bereiken maak de dierenfysioherapeu gebruik van: Oefenherapie : lenigmakende- spierverserkende- en coördinaie-oefeningen. Massage : verschillende handgrepen er onspanning of simulering van spieren. Fysische echniek : gebruik makend van apparauur er pijndemping of circulaieverbeering. Srechen : handgrepen er verbeering van de spier- en gewrichsmobiliei. Loopraining : raining me verschillende hulpmiddelen er verbeering van he loopparoon. Anamnese en onderzoek Nada de dierenfysioherapeu een vraaggesprek me de eigenaar heef gehad, waarin hij zich een zo volledig mogelijk beeld wil vormen van he huisdier in zijn leefomgeving, zal hij he dier in sand en in beweging bekijken. Zo onderzoek hij he dier en zal naar aanleiding hiervan een behandelplan opsellen. De dierenfysioherapeu zal di overigens alijd in overleg me de behandelend dierenars doen. Naas he behandelen van de paiën zal de dierenfysioherapeu de eigenaar adviseren hoe om e gaan me he huisdier in de gegeven siuaie. Denk hierbij aan uilaen, bewegen en rus. Daarnaas zal hij de eigenaar inensief berekken bij he dagelijks geven van de voorgeschreven oefeningen en/of massagehandgrepen. He aanal e geven behandelingen (gemiddeld 2 of 3) zal afhangen van he probleem. Wanneer kan dierenfysioherapie helpen? Typische klachen die door een dierenfysioherapeu verholpen kunnen worden zijn: rugklachen al of nie op basis van arhrose kreupel lopen zonder duidelijke oorzaak sijve gewrichen en andere ouderdomsverschijnselen moeie hebben me gaan liggen en/of opsaan minder graag ui willen gaan of geen zin hebben om e lopen

12 - vervolg - Dierenfysioherapie Nazorg zich minder graag laen borselen, mogelijk door pijn he hebben van een afwijkende houding of bewegingsparoon veranderingen van gedrag heupdysplasie en elleboogproblemen acue blessures en ander lesel aan spieren, gewrichen, banden en pezen verlammingen posoperaieve orhopedische paiënen wonden Na elke behandeling van uw dier krijg u advies over hoe he dier de komende ijd e belasen en welke oefeningen u me uw dier kan uivoeren. Di advies hang af van de behandeling, aard en acualiei van de klachen. Een dier da behandeld word voor acue klachen zal andere adviezen en oefeningen krijgen dan een dier da behandeld word voor bijvoorbeeld ouderdomsklachen. Na de laase behandeling sellen we de behandelend dierenars alijd op de hooge van he behandelresulaa. Wanneer uw dier is uibehandeld, maar de condiie nog e wensen overlaa, krijg u een schema mee om uw dier zelf verder op condiie e brengen. U kun ons alijd bellen voor vragen of adviezen, ook wanneer uw dier al is uibehandeld. Wa kan Dierenkliniek Kenaupark voor u beekenen? Wij werken samen me Dierenfysioherapeu Fred van der Puen. Fred heef zijn eigen prakijk Dierfysioherapie De Sreng in Heemskerk. Op dinsdag en donderdag ochend behandel hij paiënen bij ons op de kliniek in Haarlem. De kosen zijn 40,- per behandeling. Indien u een afspraak wil maken, kun u conac opnemen me onze kliniek. Wij verzorgen dan meeen de verwijsbrief voor de gemaake afspraak. Indien u nog vragen heef kun u alijd conac opnemen me Dierenkliniek Kenaupark.

13 He woord is aan... We maken elke dag wel ies mee me onze dieren. In de rubriek He woord is aan..., willen wij graag uw verhaal plaasen. Heef u dus ies meegemaak me uw dier, of wil u graag afscheid nemen van uw overleden dier op deze plaas, suur dan uw verhaal en als u di wil een (zo groo mogelijke) foo van uw dier naar: nieuwsbrief@dierenkliniekkenaupark.nl. Uw arikel word zeker in een van de volgende nieuwsbrieven geplaas. Als u nie wil da uw naam onder aan he arikel kom e saan, geef u di dan ook even aan. Doorje Na he lezen van de eerse nieuwsbrief waarin dierenars Balje verelde hoe hij al als 5-jarige een hondje hielp bij de bevalling kwam er veel bij mij boven. Elf jaar geleden hebben we wee jonge kajes genomen, Birmezen ui één nes, een poesje en een kaer, Doorje en Darel. Darel was een flinke en ondeugende kaer. Was, wan hij is op 5-jarige leefijd gesorven aan lymfklierkanker. Chemoherapie moch nie baen. Ze waren ongeveer één jaar oud en ze speelden op een gegeven momen op de rap, vier reden hoog. De rap is een open draairap. Ik dach nog, gelukkig nie hoog da kan geen kwaad. To we opeens een klap hoorden. Doorje was door Darel van de rap geduwd en op haar elleboogjes op de egels erech gekomen. Alle wee de voorpoen gebroken en ze was even bewuseloos. He was ongeveer ien uur in de avond dus we moesen naar de diensdoende dierenars. Da was in Zandvoor. He goo pijpenselen en we konden he nie zo gauw vinden maar om een uur of half waalf waren we bij de dierenars. Ze zei ons: wee gebroken voorpoen opereren we nie maar, ga morgen naar je eigen dierenars. Doorje kreeg een flinke pijnsiller om de nach door e komen. De volgende morgen ben ik gelijk naar he spreekuur van dierenars Balje gegaan. Hij nam de schade op en zei me da kaen nie meer willen leven als ze wee gebroken voorpoojes hebben, da is in de nauur ook zo. Ik haalde mijn schouders op en hij zei oen he verlossende woord: Okay ik doe he voor jou! s Avonds was er ijd. Eén pooje bleek ook nog heel problemaisch. Ik moes wachen op een elefoonje wan de kans was groo da die poo nie e opereren was. Om uur ging de elefoon: dierenars Balje me de mededeling, da he wonderbaarlijk geluk was. Nu, ien jaar laer, loop Doorje nog seeds als een kievi dankzij he vakmanschap en de oewijding van dierenars Balje. Ik moe er nog bij verellen da een half jaar eerder Doorje een acherpoo gebroken had. Ook door een val. Eveneens gefiks door dierenars Balje. We hebben dus een poes die drie gebroken poen heef gehad. In deze dierenkliniek was en is nog meer e beleven. Toen Darel op 5-jarige leefijd was gesorven had Doorje heel veel heimwee naar hem. Ze a nie meer en za maar sillejes voor zich ui e kijken. Ik heb de fokker gebeld om e vragen of ze nie een kaje had da bij Doorje pase. En ja, ze had een kaerje van 10 maanden oud, die eigenlijk bij haar weg moes. He is een Burmilla die Twiser hee omda hij bij he minse of geringse op zijn rug gaa liggen rollebollen. We hebben hem gelijk gehaald ui Melissan. Thuisgekomen werd hij nie geaccepeerd door Doorje. Zielig voor hem dachen we dus kreeg hij veel aandach. Gelukkig was hij zo verkouden da we naar de doker moesen. We roffen dierenars Overwijn. He gaa nie goed ussen die wee zei ik egen haar. Ik kreeg aanwijzingen van haar hoe e handelen

14 - vervolg - He woord is aan... wan Doorje was de oudse en woonde al langer bij ons en heef dus de oudse rechen. Twiser moch nie meer op schoo, alleen Doorje. He was heel zielig maar binnen drie dagen was he voor elkaar. Nu, 5 jaar laer doen ze alles samen vooral egen elkaar in de mand liggen. Voor al mijn vragen over gedrag kan ik bij Penny Kief erech, nu dierenars Overwijn nie meer bij de kliniek werk. Voor mij is di een geweldige dierenkliniek. Ik ben dan ook een dankbare klan. Jany Koekkoek En deze maand... In deze rubriek zullen we elke maand ies anders plaasen. Di kan een kleurplaa voor de allerkleinse dierenliefhebbers zijn, nieuws ui de kliniek, ineressane arikelen die wij gelezen hebben en noem maar op. Heef u zelf ies ineressan om hier e vermelden, dan kun u di suren naar: nieuwsbrief@dierenkliniekkenaupark.nl. Hoe grommen honden? He gegrom van honden heef een zeer specifieke beekenis. Da hebben Hongaarse weenschappers aangeoond me een experimen. De onderzoekers van Eövös Lorand Universiy in Boedapes legden me een geluidsrecorder he gegrom van 20 honden vas in verschillende siuaies. Sommige dieren waren verwikkeld in een soeiparijje me hun baas, andere honden gromden waarschuwend naar vreemde personen en he gegrom van weer andere viervoeers werd opgenomen erwijl ze in gevech waren om een bo me een soorgenoo. De geluiden werden daarna afgespeeld in de buur van honden die in hun eenje in een ruime lagen en op een bo knaagden. Geschrokken Ui he experimen bleek da de dieren een specifieke beekenis oedichen aan de verschillende gromgeluiden. Alleen als de knagende honden he gegrom hoorden van soorgenoen die om een bo vochen, lieen ze hun bo los en bleven ze geschrokken op een afsandje saan. Maar wanneer ze de geluiden hoorden van honden die naar hun baasje of een vreemd persoon gromden, kauwden ze onversoorbaar verder. De resulaen van he onderzoek zijn gepubliceerd in he weenschappelijk ijdschrif Animal Behaviour.

15 - vervolg - En deze maand... Blaffen De weenschappers vermoeden da he gegrom van honden veel meer beekenis beva dan geblaf. Wolven blaffen namelijk bijna nooi. Honden zijn volgens de onderzoekers mogelijk alleen gaan blaffen om de aandach van mensen e rekken. He lijk er op da honden ui gegrom ies kunnen opmaken over de conex, verklaar hoofdonderzoeker Péer Pongrácz in he Brise ijdschrif New Scienis. Beekenissen He gegrom van honden lijk zeer verschillende beekenissen e kunnen hebben, vul onderzoekser Alexandra Horowiz aan. En je kun wel zeggen da de honden de verschillende sooren gegrom inenioneel gebruiken. Bron: NU.nl/Els Bax

Lees deze bijsluiter op een rustig moment aandachtig door, ook als dit geneesmiddel al eerder aan u werd toegediend. De tekst kan gewijzigd zijn.

Lees deze bijsluiter op een rustig moment aandachtig door, ook als dit geneesmiddel al eerder aan u werd toegediend. De tekst kan gewijzigd zijn. I B2.4. Onwerp van de bijsluier voor HepBQuin Informaie voor de paiën Lees deze bijsluier op een rusig momen aandachig door, ook als di geneesmiddel al eerder aan u werd oegediend. De eks kan gewijzigd

Nadere informatie

Tuinstijlen. Tuinstijlen. Het ontstaan van tuinstijlen. Formele tuinstijl. Informele tuinstijl. Moderne tijd

Tuinstijlen. Tuinstijlen. Het ontstaan van tuinstijlen. Formele tuinstijl. Informele tuinstijl. Moderne tijd Tuinsijlen Tuinsijlen He aanleggen van een uin word voorafgegaan door he maken van een uinonwerp. Om de uin o een geheel e maken moe u in he onwerp rekening houden me een bepaalde uinsijl. Door allerlei

Nadere informatie

Wat is een training? Het doel van een trainingssessie is om met het team en de spelers vastgestelde doelstellingen te bereiken.

Wat is een training? Het doel van een trainingssessie is om met het team en de spelers vastgestelde doelstellingen te bereiken. Wa is een raining? He doel van een rainingssessie is om me he eam en de spelers vasgeselde doelsellingen e bereiken. De doelselling van de raining bepaal de inhoud van de rainingssessie. De keuze van de

Nadere informatie

Werkboek. meer. check! Geluk. in 3Weken! Marjan van de Bult

Werkboek. meer. check! Geluk. in 3Weken! Marjan van de Bult Werkboek meer Geluk J check! in 3Weken! Marjan van de Bul www.gelukfabriek.nl Unlock your Luck vormgeving www.somehingilse.nl Alsjeblief! Hier is jouw eigen werkboek voor meer geluk in 3 weken. Misschien

Nadere informatie

Belasting en schenken 2013

Belasting en schenken 2013 Belasing en schenken 2013 Krijg u een schenking? Dan moe u misschien schenkbelasing bealen. Doe u een schenking? Dan kun u die schenking mogelijk als gif van de belasing afrekken. In deze brochure lees

Nadere informatie

Studiekosten of andere scholingsuitgaven

Studiekosten of andere scholingsuitgaven Bij voorlopige aanslag inkomsenbelasing 2013 IB 275-1T31FD Volg u in 2013 een opleiding of een sudie voor uw (oekomsige) beroep? Of had u kosen voor een EVC-procedure (Erkenning Verworven Compeenies)?

Nadere informatie

Transparantie: van bedreiging tot businessmodel

Transparantie: van bedreiging tot businessmodel rends Impac op organisaie en informaievoorziening Transparanie: van bedreiging o businessmodel Transparanie is een rend die zowel in he bedrijfsleven als in de publieke secor langzaam maar zeker in krach

Nadere informatie

Belasting en schenken 2012

Belasting en schenken 2012 Belasing en schenken 2012 Krijg u een schenking? Dan moe u misschien schenkbelasing bealen. Doe u een schenking? Dan kun u die schenking mogelijk als gif van de belasing afrekken. In deze brochure lees

Nadere informatie

haarlemmerolie van de IT? Tobias Kuipers en Per John

haarlemmerolie van de IT? Tobias Kuipers en Per John Complexiei onder conrole, kosen inzichelijk? Naar een diensbare Gezien de populariei van is he goed eens erug e gaan naar de basis en e kijken naar wa SOA eigenlijk is, wa de redenen zijn om he in e voeren,

Nadere informatie

Redactioneel. Het kattenluik

Redactioneel. Het kattenluik Dierenkliniek Kenaupark Kenaupark 13 2011 MP Haarlem el. 023-5310880 fax 023-5342912 www.dierenkliniekkenaupark.nl Openingsijden: Op werkdagen van 8.30 o 17.00 uur, behandeling uisluiend volgens afspraak

Nadere informatie

Toelichting Hoe gebruikt u deze toelichting? Correspondentieadres Wat is een schenking? Voor meer ontvangers samen aangifte doen

Toelichting Hoe gebruikt u deze toelichting? Correspondentieadres Wat is een schenking? Voor meer ontvangers samen aangifte doen 2011 Toeliching Aangife schenkbelasing Di is een oeliching bij he formulier Aangife schenkbelasing. Deze oeliching besaa ui vier onderdelen: A Algemene informaie over de schenkbelasing B Uileg bij de vragen

Nadere informatie

Fibbe Advocaten. Wilhelminastraat 66. 2011 VP Haarlem

Fibbe Advocaten. Wilhelminastraat 66. 2011 VP Haarlem Fibbe Advocaen Wilhelminasraa 66 2011 VP Haarlem Wij, Fibbe Advocaen e Haarlem, doen ons bes om u zoveel mogelijk van diens e zijn. Daarom willen wij u vragen mee e werken aan een klanevredenheidsonderzoek.

Nadere informatie

Studiekosten of andere scholingsuitgaven

Studiekosten of andere scholingsuitgaven 12345 20 Aanvullende oeliching Bij voorlopige aanslag inkomsenbelasing 20 Volg u in 20 een opleiding of een sudie voor uw (oekomsige) beroep? Dan mag u de uigaven hiervoor, zoals lesgeld en de uigaven

Nadere informatie

Studiekosten of andere scholings uitgaven

Studiekosten of andere scholings uitgaven 20 Aanvullende oeliching bij aangife inkomsenbelasing 20 Sudiekosen of andere scholings uigaven Volgde u in 20 een opleiding of een sudie voor uw (oekomsige) beroep? Of had u kosen voor een EVCprocedure

Nadere informatie

B u c k e t l i s t 80 TIPS VOOR EEN GELUKKIG LEVEN. Whatever you decide to do, make sure it makes you Happy! voor Geluk. because...

B u c k e t l i s t 80 TIPS VOOR EEN GELUKKIG LEVEN. Whatever you decide to do, make sure it makes you Happy! voor Geluk. because... i B u c k e l i s voor Geluk 80 IPS VOOR EEN GELUKKIG LEVEN because... Whaever you decide o do, make sure i makes you Happy! Wa onzeend leuk da je mijn buckelis me 80 ips voor geluk heb aangevraagd! Deze

Nadere informatie

Studiekosten en andere scholings uitgaven

Studiekosten en andere scholings uitgaven bij aangife inkomsenbelasing 20 IB 266-1TFD (2576) Sudiekosen en andere scholings uigaven Volgde u in 20 een opleiding of een sudie voor uw (oekomsige) beroep? Of had u kosen voor een EVCprocedure (Erkenning

Nadere informatie

Master data management

Master data management meadaa Maser daa Aanpak voor opzeen van maserdaa-programma De kwaliei van de oenemende hoeveelheid daa in ondernemingen is van groo belang. Om die kwaliei e waarborgen kan maser daa worden oegepas. De

Nadere informatie

Efficiënter zakendoen en innoveren met mobiele communicatie

Efficiënter zakendoen en innoveren met mobiele communicatie Whiepaper One Ne Efficiëner zakendoen en innoveren me mobiele communicaie One Ne is een complee oplossing voor hosed elefonie die kosen helder en beheersbaar maak, zorg voor eenvoud en de bereikbaarheid

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 - Formules voor groei

Hoofdstuk 2 - Formules voor groei Moderne wiskunde 9e ediie Havo A deel Uiwerkingen Hoofdsuk - Formules voor groei bladzijde 00 V-a = 08, ; 870 08, ; 70 0, 8; 60 00 00 870 70 08,, gemiddeld 0,8 b De beginhoeveelheid is 00 en de groeifacor

Nadere informatie

Studiekosten of andere scholingsuitgaven

Studiekosten of andere scholingsuitgaven 12345 Aanvullende oeliching bij aangife inkomsenbelasing IB 266-1T02FD (2464) Sudiekosen of andere scholingsuigaven Volgde u in een opleiding of een sudie voor uw (oekomsige) beroep? Dan mag u de uigaven

Nadere informatie

Studiekosten en andere scholings uitgaven

Studiekosten en andere scholings uitgaven 20 Aanvullende oeliching bij aangife inkomsenbelasing 20 IB 266-1T12FD (2576) Sudiekosen en andere scholings uigaven Volgde u in 20 een opleiding of een sudie voor uw (oekomsige) beroep? Of had u kosen

Nadere informatie

Informatie van uw gemeente Uitlaatzones & uitlaatregels Hondenpoepbeleid

Informatie van uw gemeente Uitlaatzones & uitlaatregels Hondenpoepbeleid Informae van uw gemeene laazones & ulaaregels Hondenpoepbeled Honden zjn voor veel mensen gelefde husderen. Hondenpoep daarenegen s een groe ergerns van veel nwoners van Capelle aan den IJssel. Daarom

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 - Exponentiële formules

Hoofdstuk 1 - Exponentiële formules V-1a 4 Hoofdsuk 1 - Exponeniële formules Hoofdsuk 1 - Exponeniële formules Voorkennis prijs in euro s 70 78,0 percenage 100 119 1,19 b Je moe de prijs me he geal 1,19 vermenigvuldigen. c De BTW op de fies

Nadere informatie

Het spel over genetisch gemodificeerd voedsel. Handleiding

Het spel over genetisch gemodificeerd voedsel. Handleiding Vr He spel over geneisch gemodificeerd voedsel Handleiding Achergrond Er besaa nog seeds veel discussie over geneisch gemodificeerd voedsel. Voorsanders hechen veel waarde aan de mogelijkheden, zoals goedkopere

Nadere informatie

De Woordpoort. De besteksverwerker van Het Digitale Huis

De Woordpoort. De besteksverwerker van Het Digitale Huis De Woordpoor De beseksverwerker van He Digiale Huis Een STABU-beseksverwerker zonder weerga. Verfrissend eenvoudig en och me meer mogelijkheden dan welke andere beseksverwerker ook. Zeer uigebreide mogelijkheden

Nadere informatie

Softwarearcheologie als basis voor strategie

Softwarearcheologie als basis voor strategie sofware legacy Besuurlijke grip op sofware Sofwarearcheologie als basis voor sraegie Als he managemen grip wil krijgen op de sofware binnen de organisaie, kan onderzoek door onafhankelijke expers uikoms

Nadere informatie

Pla n r-natige voorbefe ding

Pla n r-natige voorbefe ding nsrucie > eren mennen me... (2L) Rudolf Pesman en Pla n r-naige voorbefe ding Rudolf Pesman me Díesel. rkend paardendierenars rançoise Rey en inernaionale opmenners Tonnie Cazemier en Rudolf Pesman onderhouden

Nadere informatie

Testgedreven projectvoering

Testgedreven projectvoering esen Tesgedreven projecvoering Uiloop en budgeoverschrijding voorkomen In veel i-projecen worden fouen in requiremens en documenaie pas bij de esvoorbereiding ondek. Di is duur omda de fouen pas laa in

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 11: je verandert

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 11: je verandert Samenvaing Biologie Hoofdsuk 11: je verander Samenvaing door L. 2279 woorden 16 april 2013 7,2 30 keer beoordeeld Vak Mehode Biologie Necar Paragraaf 1 Puberei Hoe noem je de verschillen ussen jongens

Nadere informatie

Wie is er bang voor zijn pensioen? Pleidooi voor een vraaggerichte aanpak van pensioenvoorlichting

Wie is er bang voor zijn pensioen? Pleidooi voor een vraaggerichte aanpak van pensioenvoorlichting Wie is er bang voor zijn pensioen? Pleidooi voor een vraaggeriche aanpak van pensioenvoorliching ERIK VAN DER SPEK De laase jaren is pensioenvoorliching vaak negaief in he nieuws gewees. Ui verschillende

Nadere informatie

Outsourcing. in control. kracht geworden. Ad Buckens en Dennis Houtekamer

Outsourcing. in control. kracht geworden. Ad Buckens en Dennis Houtekamer IT-audi & Ousourcing in conrol Leveranciersmanagemen en hird pary reporing Via ousourcing van sandaardprocessen proberen veel organisaies hun diensverlening aan de klan e verbeeren. Om in conrol e blijven

Nadere informatie

Blok 1 - Vaardigheden

Blok 1 - Vaardigheden 6 Blok - Vaardigheden Blok - Vaardigheden Exra oefening - Basis B-a Bij abel A zijn de facoren achereenvolgens 8 : = 6 ; 08 : 8 = 6 en 68 : 08 = 6. Bij abel A is sprake van exponeniële groei. Bij abel

Nadere informatie

Bijverdiensten of opbrengsten als freelancer, gastouder, artiest of beroepssporter

Bijverdiensten of opbrengsten als freelancer, gastouder, artiest of beroepssporter bij aangife inkomsenbelasing 2014 voor buienlands belasingplichigen IB 264-1T41FD BUI Bijverdiensen of opbrengsen als Werke u in 2014 als freelancer of gasouder of had u bijverdiensen? Selde u een beziing,

Nadere informatie

Deel 2. Basiskennis wiskunde

Deel 2. Basiskennis wiskunde Deel 2. Basiskennis wiskunde Vraag 26 Definieer de funcie f : R R : 7 cos(2 ). Bepaal de afgeleide van de funcie f in he pun 2π/2. (A) f 0 ( 2π/2) = π (B) f 0 ( 2π/2) = 2π (C) f 0 ( 2π/2) = 2π (D) f 0

Nadere informatie

Rekenen banken te veel voor een hypotheek?

Rekenen banken te veel voor een hypotheek? Rekenen banken e veel voor een hypoheek? J.P.A.M. Jacobs en L.A. Toolsema Me enige regelmaa word door consumenen en belangenorganisaies gesuggereerd da banken de hypoheekrene onmiddellijk naar boven aanpassen

Nadere informatie

Testen aan de voorkant

Testen aan de voorkant esen als kriische Tesen aan de voorkan Opimaal rendemen halen ui s De meese organisaies zien esen als noodzakelijke en effecieve maaregel om de kwaliei van sysemen e bepalen en fouen erui e halen voorda

Nadere informatie

digitale signaalverwerking

digitale signaalverwerking digiale signaalverwerking deel 2: sampling en digiale filerechniek Hoewel we de vorige keer reeds over he samplen van signalen gesproken hebben, komen we daar nu op erug, om de ermee samenhangende effecen

Nadere informatie

t Ik bekijk de plaatjes, de titel en de tussenkopjes.

t Ik bekijk de plaatjes, de titel en de tussenkopjes. 2.1 LWB 7A-20 Les: Geen vis INFORMATIE Leeseks Teks 1: informaieve eks over walvissen. Teks 1: oud AVI 9; nieuw AVI M6. Zie ook sofware. Cenrale sraegie/leerdoel Teks inerpreeren: je bedenk de hoofdvraag

Nadere informatie

2.4 Oppervlaktemethode

2.4 Oppervlaktemethode 2.4 Opperlakemehode Teken he --diagram an de eenparige beweging me een snelheid an 10 m/s die begin na 2 seconden en eindig na 4 seconden. De afgelegde weg is: =. (m/s) In he --diagram is de hooge an de

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 - Overige verbanden

Hoofdstuk 2 - Overige verbanden Hoofdsuk - Overige verbanden bladzijde < a D 4 4,, 8 dus heef de vergelijking 4p p +, geen oplossingen en zijn er geen snijpunen van de grafiek me de horizonale as. b 4p p +,, p 4p p of p 4 + c Voor p

Nadere informatie

Overzicht. Inleiding. Classificatie. NP compleetheid. Algoritme van Johnson. Oplossing via TSP. Netwerkalgoritme. Job shop scheduling 1

Overzicht. Inleiding. Classificatie. NP compleetheid. Algoritme van Johnson. Oplossing via TSP. Netwerkalgoritme. Job shop scheduling 1 Overzich Inleiding Classificaie NP compleeheid Algorime van Johnson Oplossing via TSP Newerkalgorime Job shop scheduling 1 Inleiding Gegeven zijn Machines: M 1,,..., M m Taken: T 1, T 2,... T n Per aak

Nadere informatie

wiskunde A bezem havo 2017-I

wiskunde A bezem havo 2017-I Disribuieriem Een disribuieriem is een geribbelde riem die in een moderne verbrandingsmoor van een auo zi. Zo n riem heef en opziche van een keing voordelen: hij maak minder lawaai en er is geen smering

Nadere informatie

Privacy en cloud computing

Privacy en cloud computing legale kaders Privacy en cloud compuing Beveiliging van persoonsgegevens in de cloud E-mail leen zich goed als cloudservice. He voordeel is da de ICT-afdeling geen eigen mailserver hoef op e zeen, wa efficiëner

Nadere informatie

Studiekosten en andere scholings uitgaven

Studiekosten en andere scholings uitgaven 11 IB 185-1T11FD Sudiekosen en andere scholings uigaven Volgde u in 2011 een opleiding of een sudie voor uw (oekomsige) beroep? Dan mag u de uigaven hiervoor, zoals lesgeld en de uigaven voor boeken, afrekken

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 - Overige verbanden

Hoofdstuk 2 - Overige verbanden Moderne Wiskunde Uiwerkingen bij vwo C deel Hoofdsuk Overige verbanden Hoofdsuk - Overige verbanden bladzijde < a D 4 4,, 8 dus heef de vergelijking 4p p +, geen oplossingen en zijn er geen snijpunen van

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO 2015

Correctievoorschrift VWO 2015 Correcievoorschrif VWO 205 ijdvak wiskunde C (pilo) He correcievoorschrif besaa ui: Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores Regels voor

Nadere informatie

Bijverdiensten of inkomsten als freelancer, gastouder, artiest of beroepssporter

Bijverdiensten of inkomsten als freelancer, gastouder, artiest of beroepssporter bij aangife inkomsenbelasing 2012 12 freelancer, gasouder, aries of apparemenen zijn onsaan die u verkoch of nog gaa verkopen. he voor en minse 30% zelf uivoeren van groo onderhoud of andere aanpassingen

Nadere informatie

Uw auto in 3 simpele stappen

Uw auto in 3 simpele stappen Uw auo in 3 simpele sappen 1 Als financieringsmaaschappij van Fia Group Auomobiles SA is Fia Financial Soluions als geen ander op de hooge van he Ialiaanse auoaanbod. Daarnaas beschik Fia Financial Soluions

Nadere informatie

Nieuwsbrief OKTOBER 2015

Nieuwsbrief OKTOBER 2015 Nieuwsbrief OKTOBER 2015 Deze maand in de nieuwsbrief Suikerziekte bij de kat overgewicht bij de hond en kat Konijnen vaccineren Advertentie met actiekortingen Suikerziekte bij de kat Wat is suikerziekte

Nadere informatie

Examen VWO. Wiskunde B1 (nieuwe stijl)

Examen VWO. Wiskunde B1 (nieuwe stijl) Wiskunde B (nieuwe sijl) Examen VW Voorbereidend Weenschappelijk nderwijs Tijdvak Donderdag 22 mei 3.30 6.30 uur 20 03 Voor di examen zijn maximaal 83 punen e behalen; he examen besaa ui 20 vragen. Voor

Nadere informatie

Bij het bewerken van plaatmateriaal ontstaat vaak de situatie dat materiaal langs

Bij het bewerken van plaatmateriaal ontstaat vaak de situatie dat materiaal langs 12_DRUK_nr2_2005 19-04-2005 11:33 Pagina 12 Druk op de INLEIDING Bij he bewerken van plaamaeriaal onsaa vaak de siuaie da maeriaal langs een radius moe bewegen. Meesal heef men dan van doen me he maken

Nadere informatie

64% 70% 94% 85% 87% 73% 67% 75% 93% 60% 70% 100% 90% 100% 75% 70% 85% 100% Groen Vrij Internet Partij. Stelling CDA VVD D66 PvdA Groen Links

64% 70% 94% 85% 87% 73% 67% 75% 93% 60% 70% 100% 90% 100% 75% 70% 85% 100% Groen Vrij Internet Partij. Stelling CDA VVD D66 PvdA Groen Links Semwijzer COC Nederland Gayvoe parijvergelijking 2006 www.gayvoe.nl Parij is he zeer oneens Parij is he oneens Parij voel er wel wa voor Parij is posiief Selling CDA VVD D66 PvdA Algehele score Gelijke

Nadere informatie

Bijverdiensten of inkomsten als freelancer, alfahulp, artiest of beroepssporter

Bijverdiensten of inkomsten als freelancer, alfahulp, artiest of beroepssporter bij aangife inkomsenbelasing 2012 12 U verbouwde bijvoorbeeld een pand, zoda er afzonderlijke apparemenen zijn onsaan die u verkoch of nog gaa verkopen. he voor en minse 30% zelf uivoeren van groo onderhoud

Nadere informatie

Door middel van deze memo informeren wij u over de stand van zaken met betrekking tot het dossier hoogspanningslijnen.

Door middel van deze memo informeren wij u over de stand van zaken met betrekking tot het dossier hoogspanningslijnen. Gemeene Ede Memo Aan : Gemeeneraad Van : College van burgemeeser en wehouders Daum : 5 okober 203 Zaaknummer : 594 Opgeseld door : Rikker Sniselaar, Adviseur geluid, luchkwaliei en exerne veiligheid Bijlagen

Nadere informatie

Oefeningen Elektriciteit I Deel Ia

Oefeningen Elektriciteit I Deel Ia Oefeningen Elekriciei I Deel Ia Di documen beva opgaven die aansluien bij de cursuseks Elekriciei I deel Ia ui he jaarprogramma van de e kandidauur Indusrieel Ingenieur KaHo Sin-Lieven.. De elekrische

Nadere informatie

nr. 833 OMBOUWSET NS 2530 De Bisschop

nr. 833 OMBOUWSET NS 2530 De Bisschop Deze bouwse beva beselnr. - 55 cabine NS 2530-5556 huif NS 2530-5558 bufferbalk open (2x) - 5559 bufferbalk dich; virine (2x) - 5560 vacuüm gevormde cabine ramen - 5561 geës rooser.b.v. venilaor op huif

Nadere informatie

Wijkbeheerplan Pathmos is klaar

Wijkbeheerplan Pathmos is klaar Wijkbeheerplan Pahmos 2017-2021 is klaar He Wijkbeheerplan Pahmos en de projecenkaar Woensdagavond 1 februari heef de Wijkraad Pahmos ingesemd me he Wijkbeheerplan Pahmos. In di plan saa hoe de gemeene

Nadere informatie

Leveringsvoorwaarden voor werken van beeldende kunst Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars BBK Amsterdam

Leveringsvoorwaarden voor werken van beeldende kunst Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars BBK Amsterdam Leveringsvoorwaarden voor werken van beeldende kuns Beroepsvereniging van Beeldende unsenaars BB Amserdam Gedeponeerd er griffie van de Arrondissemens-Rechbank e Amserdam d.d. 23-6-1983 onder nummer 174/1983

Nadere informatie

Bijverdiensten of inkomsten als freelancer, alfahulp, artiest of beroepssporter

Bijverdiensten of inkomsten als freelancer, alfahulp, artiest of beroepssporter bij aangife inkomsenbelasing 2011 11 U verbouwde bijvoorbeeld een pand, zoda er afzonderlijke apparemenen zijn onsaan die u verkoch of nog gaa verkopen. he voor en minse 30% zelf uivoeren van groo onderhoud

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde B1 havo 2004-II

Eindexamen wiskunde B1 havo 2004-II Bacerieculuur De groei van he aanal baceriën van een bacerieculuur hang onder andere af van he voedingsparoon, de emperauur en de beliching. Ui onderzoek blijk da he aanal baceriën van een bepaalde bacerieculuur

Nadere informatie

BINDEND ADVIES. : A te B vs C te D : Geneeskundige zorg, MRI-onderzoek : : 12 maart 2008

BINDEND ADVIES. : A te B vs C te D : Geneeskundige zorg, MRI-onderzoek : : 12 maart 2008 BINDEND ADVIES f Parijen Zaak Zaaknummer Ziingsdaum : A e B vs C e D : Geneeskundige zorg MRI-onderzoek : 20072296 : 12 maar 2008 Posadres Posbus 291 3700 AG Zeis Bezoekadres Sparrenheuvel16 3708 E Zeis

Nadere informatie

Het wiskunde B1,2-examen

Het wiskunde B1,2-examen Ger Koole, Alex van den Brandhof He wiskunde B,2 examen NAW 5/4 nr. 2 juni 2003 65 Ger Koole Faculei der Exace Weenschappen, Afdeling Wiskunde, Vrije Universiei, De Boelelaan 08 a, 08 HV Amserdam koole@cs.vu.nl

Nadere informatie

Wind en water in de Westerschelde. Behorende bij de Bacheloropdracht HS

Wind en water in de Westerschelde. Behorende bij de Bacheloropdracht HS Behorende bij de Bacheloropdrach HS Door: Julia Berkhou Lena Jezuia Sephen Willink Begeleider: Prof.dr. A.A. Soorvogel Daum: 17 juni 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 2 Achergrondinformaie 3 2.1 He geij.................................

Nadere informatie

Informatie over. Praktijkonderwijs

Informatie over. Praktijkonderwijs Informaie over Prakijkonderwijs Colofon Een uigave van he dr. Alea Jacobs College in Hoogezand 2009 Teks: Henk Blik Foografie: Sigh-by-Sie Layou: Jeroen de Jonge Drukkerij: Reinier van der Kooi Oplage:

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Exponentiële functies

Hoofdstuk 3 Exponentiële functies Havo B deel Uiwerkingen Moderne wiskunde Hoofdsuk Eponeniële funies ladzijde 6 V-a Door zih in weeën e delen vermenigvuldig he aanal aeriën per ijdseenheid zih seeds me een faor is de eginhoeveelheid,

Nadere informatie

1 Inleidende begrippen

1 Inleidende begrippen 1 Inleidende begrippen 1.1 Wanneer is een pun in beweging? Leg di ui aan de hand van een figuur. Rus en beweging (blz. 19) Figuur 1.1 Een pun in beweging 1.2 Wanneer is een pun in rus? Leg di ui aan de

Nadere informatie

Salarisschaal: LC Werkterrein: Onderwijsproces -> Leraren. Salarisschaal: LB. Werkterrein: Onderwijsproces -> Leraren Activiteiten: Beleids- en

Salarisschaal: LC Werkterrein: Onderwijsproces -> Leraren. Salarisschaal: LB. Werkterrein: Onderwijsproces -> Leraren Activiteiten: Beleids- en Leraar basisonderwijs LA Leraar basisonderwijs LB Leraar speciaal (basis)onderwijs LB Leraar speciaal (basis)onderwijs LC Salarisschaal: LA Salarisschaal: LB Salarisschaal: LB Salarisschaal: LC Werkerrein:

Nadere informatie

HANDIG KONIJNEN LATEN INENTEN

HANDIG KONIJNEN LATEN INENTEN HANDIG KONIJNEN LATEN INENTEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER ZIEKTEN WAARTEGEN JE

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING. Binnenunit voor lucht-waterwarmtepompsysteem EKHBRD011ABV1 EKHBRD014ABV1 EKHBRD016ABV1 EKHBRD011ABY1 EKHBRD014ABY1 EKHBRD016ABY1

GEBRUIKSAANWIJZING. Binnenunit voor lucht-waterwarmtepompsysteem EKHBRD011ABV1 EKHBRD014ABV1 EKHBRD016ABV1 EKHBRD011ABY1 EKHBRD014ABY1 EKHBRD016ABY1 GEBRUIKSAANWIJZING Binnenuni voor luch-waerwarmepompsyseem en opies EKHBRD011ABV1 EKHBRD014ABV1 EKHBRD016ABV1 EKHBRD011ABY1 EKHBRD014ABY1 EKHBRD016ABY1 EKHBRD011ACV1 EKHBRD014ACV1 EKHBRD016ACV1 EKHBRD011ACY1

Nadere informatie

Evolueren met portfoliomonitoring

Evolueren met portfoliomonitoring sofware-engineering Evolueren me porfoliomonioring Toolki analyseer en visualiseer sofwaresysemen Door gebrek aan inzich beschouwen bedrijven hun sofwareporfolio vaak als weerbarsige en onbeheersbare doos

Nadere informatie

. Tijd 75 min, dyslecten 90min. MAX: 44 punten 1. (3,3,3,3,2,2p) Chemische stof

. Tijd 75 min, dyslecten 90min. MAX: 44 punten 1. (3,3,3,3,2,2p) Chemische stof RUDOLF STEINERCOLLEGE HAARLEM WISKUNDE HAVO CM/EM T112-HCMEM-H579 Voor elk onderdeel is aangegeven hoeveel punen kunnen worden behaald. Anwoorden moeen alijd zijn voorzien van een berekening, oeliching

Nadere informatie

Noordhoff Uitgevers bv

Noordhoff Uitgevers bv a b c d e a Analyse De omze was in 987 ongeveer, miljard (de recher as) De wins was ongeveer 6 miljoen (linker as) 6 miljoen 6 miljoen = %, % Er is sprake van verlies als de wins/verlies-grafiek negaief

Nadere informatie

Studiekosten of andere scholings uitgaven

Studiekosten of andere scholings uitgaven 20 Aanvullende oeliching bij aangife inkomsenbelasing 20 voor buienlandse belasingplichigen IB 266-1T21FD BUI Sudiekosen of andere scholings uigaven Volgde u in 20 een opleiding of een sudie voor uw (oekomsige)

Nadere informatie

STICHTING HET ZELFSTANDIG GYMNASIUM STICHTING HET ZELFSTANDIG GYMNASIUM. Protocol Collegiale Visitaties

STICHTING HET ZELFSTANDIG GYMNASIUM STICHTING HET ZELFSTANDIG GYMNASIUM. Protocol Collegiale Visitaties 1 STICHTING HET ZELFSTANDIG GYMNASIUM Proocol Collegiale Visiaies Inleiding Aanleiding projec collegiale visiaie De gymnasia van de SHZG werken seeds inensiever samen aan de kwaliei van de gymnasiumopleiding,

Nadere informatie

Impressie bijeenkomst provinciaal netwerk d.d

Impressie bijeenkomst provinciaal netwerk d.d Impressie bijeenkoms provinciaal newerk d.d. 11-11-16 Op 11 november jl. was he provinciale newerk bewonersiniiaieven op he gebied van wonen, welzijn en zorg e gas bij Luneen Wil Wel. Cenraal hema was

Nadere informatie

Uitslagen voorspellen

Uitslagen voorspellen Eindexamen vwo wiskunde A pilo 04-I Vraag Anwoord Scores Uislagen voorspellen maximumscore 3 De afsand ussen Wilders en Thieme is 4 De conclusie: nie meer dan wee maal zo groo maximumscore 3 Bij gelijke

Nadere informatie

C. von Schwartzenberg 1/11

C. von Schwartzenberg 1/11 G&R havo A deel C von Schwarzenberg 1/11 1a m 18:00 uur He verbruik was oen ongeveer 1150 kwh 1b Minimaal ongeveer 7750 kwh (100%), maimaal ongeveer 1150 kwh (145,%) Een oename van ongeveer 45,% 1c 1d

Nadere informatie

1 Herhalingsoefeningen december

1 Herhalingsoefeningen december 1 Herhalingsoefeningen december Een lichaam word vericaal omhoog geworpen. Welke van de ondersaande v, diagrammen geef dan he juise verloop van de snelheidscomponen weer? Jan rijd me de fies over een lange

Nadere informatie

Analoge Elektronika 1 DE SCHMITT TRIGGER

Analoge Elektronika 1 DE SCHMITT TRIGGER Analoge Elekronika DE SCHMITT TIGGE Een Schmi rigger is een komparaor me hyseresis. Ne zoals bij een komparaor is de ingang een analoog signaal, erwijl de uigang een digiaal signaal is. De uigangsspanning

Nadere informatie

stjosephbuurt type begijn

stjosephbuurt type begijn sjosephbuur ype begijn sjosephbuur Buur me karaker Welkom in de nieuwe sjosephbuur. Een buur op hisorische grond, ook een buur me veel woon- en werkvoorzieningen. Me behoud van karaker, maar wel een nieuw

Nadere informatie

De essenties van drie jaar NK ICT Architectuur

De essenties van drie jaar NK ICT Architectuur Trends in de inzendingen De essenies van drie jaar NK ICT Archiecuur He Nederlands Kampioenschap ICT Archiecuur is voor he eers georganiseerd in 2004 en heef o nu oe geleid o 25 archiecuurbeschrijvingen.

Nadere informatie

Krommen in het platte vlak

Krommen in het platte vlak Krommen in he plae vlak 1 Een komee beschrijf een baan om de zon. We brengen een assenselsel aan in he vlak van de baan van de komee, me de zon als oorsprong. Als eenheid in he assenselsel nemen we de

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde A 1-2 vwo 2002-I

Eindexamen wiskunde A 1-2 vwo 2002-I Eindexamen wiskunde A 1-2 vwo 2002-I Vogels die voedsel zoeken Vogels die voedsel zoeken op de grond veronen vaak een karakerisiek paroon van lopen en silsaan. In iguur 1 is di paroon voor wee vogelsooren

Nadere informatie

Voorkom onzichtbare verspilling: energiebehoefte

Voorkom onzichtbare verspilling: energiebehoefte Voorkom onzichbare verspilling: energiebehoefe van sofware Energie besparen dankzij zuinigere sofware De afgelopen jaren is de energie-efficiënie van ICT-sysemen al serk oegenomen als gevolg van de behoefe

Nadere informatie

Waarom vaccinatie zo belangrijk is voor konijnen

Waarom vaccinatie zo belangrijk is voor konijnen Waarom vaccinatie zo belangrijk is voor konijnen en Viraal Haemorrhagisch Syndroom (VHS) zijn twee ernstige (maar te voorkomen) besmettelijke ziekten bij konijnen. VHS wordt ook wel rabbit haemorrhagic

Nadere informatie

4.9 Berekening van dragend metselwerk onderworpen aan verticale belasting

4.9 Berekening van dragend metselwerk onderworpen aan verticale belasting De radioaciviei die mogelijk word uigesraald in consrucies, is hoofdzakelijk e wijen aan de aanwezigheid van radium (Ra 226) en/of horium (Th 232) in de kelder en in de gebruike maerialen. Ui de ondersaande

Nadere informatie

Screen. Voordelen van de fusie zoveel mogelijk benutten. mei 2010. Highlights

Screen. Voordelen van de fusie zoveel mogelijk benutten. mei 2010. Highlights Screen mei 2010 Voordelen van de fusie zoveel mogelijk benuen Voor u lig he nieuwe magazine Screen van Bevolkingsonderzoek Zuid-Wes. In di magazine willen we de parijen die bij he bevolkingsonderzoek naar

Nadere informatie

Hogerbeetsstraat 18-B. 3039 XJ Rotterdam. Vraagprijs: 220.000 k.k. Woonbron Makelaars. woonoppervlakte 100 m2 3 slaapkamers te koop

Hogerbeetsstraat 18-B. 3039 XJ Rotterdam. Vraagprijs: 220.000 k.k. Woonbron Makelaars. woonoppervlakte 100 m2 3 slaapkamers te koop Hogerbeessraa -B 303 XJ Roerdam woonoppervlake 100 m 3 slaapkamers e koop Vraagprijs: 0.000 k.k. Woonbron Makelaars info@woonbronmakelaars.nl 010-0 00 www.woonbronmakelaars.nl Kenmerken Locaie Energie

Nadere informatie

Uitwerkingen Toets 1 IEEE, Modules 1 en 2

Uitwerkingen Toets 1 IEEE, Modules 1 en 2 Uiwerkingen Toes IEEE, Modules en Daum: 9 sepember 007 Tijd: 0.40.0 (90 minuen) Opgave I) Di is een warmmakerje. In woorden is V is de serieschakeling van, en (de parallelschakeling van 3 en 4) of V =

Nadere informatie

Herziening van de WWB-raming voor het Centraal Economisch Plan 2012

Herziening van de WWB-raming voor het Centraal Economisch Plan 2012 Herziening van de WWB-raming voor he Cenraal Economisch Plan 2012 CPB Achergronddocumen Maar 2012 Gijs Roelofs 1 Samenvaing In di CPB Achergronddocumen word een nieuwe ramingsregel voor he bijsandsvolume

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde B1 vwo I

Eindexamen wiskunde B1 vwo I indeamen wiskunde B vwo 009 - I Over een parabool gespannen In figuur is de grafiek van de funcie f me f ( ) = 3 geekend. Tussen wee punen en S die even ver van O op de -as liggen, word denkbeeldig een

Nadere informatie

Juli 2003. Canonpercentages Het vaststellen van canonpercentages bij de herziening van erfpachtcontracten

Juli 2003. Canonpercentages Het vaststellen van canonpercentages bij de herziening van erfpachtcontracten Canonpercenages He vassellen van canonpercenages bij de herziening van erfpachconracen Juli 23 SBV School of Real Esae Drs. L.B. Uienbogaard Drs. J.P. Traudes Inhoud Blz. 1. Inleiding... 3 2. Toeliching

Nadere informatie

Er zijn deeloplossingen voor de verschillende architectuurterreinen beschikbaar, zoals de Unified Modeling Language (UML) voor softwaremodellering

Er zijn deeloplossingen voor de verschillende architectuurterreinen beschikbaar, zoals de Unified Modeling Language (UML) voor softwaremodellering business alignmen case Overkoepelende aal en echnieken ArchiMae-mehode verbind archiecuurdomeinen In juli 2002 sare een aanal Nederlandse insiuen en bedrijven he projec ArchiMae. He doel is een aal voor

Nadere informatie

t 1 Hier staat hoe je een toetje maakt. 2 Het is

t 1 Hier staat hoe je een toetje maakt. 2 Het is Blok 2 LB 60-61 16-17 WB 12-13 Les 1 Maak een oeje INFORMATIE Leeseks Teks 1: Reep voor een oeje van peer in de vorm van een gezih (oe). Teks 1: oud AVI 2; nieuw AVI M3, me uizondering van he woord reep

Nadere informatie

Dit examen bestaat uit 13 opgaven Bijlage: 1 antwoordpapier

Dit examen bestaat uit 13 opgaven Bijlage: 1 antwoordpapier MAVO-D Il EXAMEN MIDDEBAAR AGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1986 D - niveau Donderdag 5 juni, 9. 00-11. 00 uur '-,, NATUURKUNDE Di examen besaa ui 13 opgaven Bijlage: 1 anwoordpapier Waar nodig mag bij

Nadere informatie

Therapietrouw-begeleiding kun je leren. Thema s. Thema s

Therapietrouw-begeleiding kun je leren. Thema s. Thema s Therapierouw-begeleiding kun je leren Dr. Nicole C.M. Theunissen, afdeling Training & Opleiding TNO Meer info op www.nheunissen.nl Waarom luiseren ze nou nie? Wa denken ze over medicijnen? Wa kan de zorgverlener

Nadere informatie

De Knaakbaak. Het begrotingsprogramma van Het Digitale Huis

De Knaakbaak. Het begrotingsprogramma van Het Digitale Huis De Knaakbaak He begroingsprogramma van He Digiale Huis De Knaakbaak - gemaak door De Twee Snoeken Auomaisering - is een nieuwkomer in begroingsland, waarvan he markaandeel gesaag begin e groeien. He programma

Nadere informatie

Etagevloeren. Ruimte creëren doe je met Nolte Opslag Systemen. www.nolteopslagsystemen.nl

Etagevloeren. Ruimte creëren doe je met Nolte Opslag Systemen. www.nolteopslagsystemen.nl Eagevloeren Ruime creëre g Sysemen g Sysemen is gespecialiseerd in de producie en levering van Eagevloeren. Een eagevloer ook wel enresol, mezzanine, ussenvloer, verdiepingsvloer of bordes genoemd, is

Nadere informatie

Gebouwautomatisering. Science Park. Drie gebouwen, één systeem, of toch niet?

Gebouwautomatisering. Science Park. Drie gebouwen, één systeem, of toch niet? Gebouwauomaisering WKO Amserdam Science Park Drie gebouwen, één syseem, o och nie? B+U 2 2014 33 In de bouw is men gewend e wheelen en e dealen binnen besaande siuaies. Zo ook was he geval bij de realisaie

Nadere informatie