BELGISCH SCHEEPSREGISTER. Aandachtspunten bij het registreren van een schip onder Belgische vlag

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BELGISCH SCHEEPSREGISTER. Aandachtspunten bij het registreren van een schip onder Belgische vlag"

Transcriptie

1 BELGISCH SCHEEPSREGISTER Aandachtspunten bij het registreren van een schip onder Belgische vlag 1. TECHNISCHE CONTROLE VAN HET SCHIP De Belgische Scheepvaartcontrole levert, na technisch onderzoek, een Certificaat van Deugdelijkheid af. Zonder dit certificaat kan het schip niet geregistreerd worden. Dit document overkoepelt alle aan IMO Conventies (SOLAS, Marpol, ) gerelateerde certificaten, op twee na (zie verder). Volgende procedure werd uitgewerkt: 1. Indienen van een technisch dossier dat onder meer volgende documenten bevat: - algemene scheepsgegevens; - kopijen van alle geldige statutaire en klasse-certificaten; - kopijen van de voornaamste constructietekeningen, waaronder een algemeen plan en een grootspanttekening; - een recent verslag van plaatdiktemeting; - stabiliteitsgegevens; - info over relevante schadegevallen en reparaties; - relevante verslagen van voorgaande onderzoeken uitgevoerd door de classificatiemaatschappij/rederij; - informatie en relevante gegevens betreffende verbouwingen of belangrijke wijzigingen van de scheepsstructuur; - verslagen van recente havenstaatcontroles; - enz. 2. Initiële inspectie In samenspraak met de reder wordt datum en plaats van de initiële inspectie bepaald. 3. Afgifte certificaten Op basis van een positief verslag van de initiële inspectie zullen de nodige nationale en internationale certificaten worden afgeleverd. De Belgische Scheepvaartcontrole levert alle internationale certificaten zelf af. Het cargo/passagiers veiligheidsconstructiecertificaat en het certificaat van uitwatering mogen echter door een erkende classificatiemaatschappij in naam van de BSC afgeleverd worden. Buiten het certificaat van deugdelijkheid levert de Belgische Scheepvaartcontrole nog een ander nationaal certificaat af nl. de Meetbrief (Tonnage Certificate).

2 Vanaf het indienen van de aanvraag tot aflevering van de certificaten dient men rekening te houden met volgende tijdspanne: Administratieve verwerking van het dossier en evaluatie van het technische dossier Verplaatsing naar schip (indien van toepassing) Initiële inspectie Verplaatsing van schip (indien van toepassing) Rapportering en opmaak van de certificaten 14 dagen 1 dag 3 dagen 1 dag 3 dagen Een ISM audit, indien van toepassing, is verplicht voor de maatschappijen die schepen onder Belgische vlag hebben. Erkende classificatiemaatschappijen mogen deze uitvoeren in naam van de Belgische Scheepvaartcontrole. Het Document of Compliance zal echter afgeleverd worden door de BSC na een positief audit rapport. De BSC houdt zich ook het recht voor om aanwezig te zijn bij de audits. SOPEP, Cargo Securing handboeken en de Stability Manuel moeten goedgekeurd worden door de Belgische Scheepvaartcontrole. INFO : Ir. Bart HEYLBROECK, Scheepvaartcontrole, Natiënkaai 5, 8400 Oostende, Tel: 059/ , Fax: 059/ REGISTRATIE VAN HET SCHIP Een schip kan in België geregistreerd worden in het eigendomsregister of in het bareboatregister (naakte romp). Enkel door registratie verkrijgt of behoudt het schip het recht op de Belgische vlag te voeren (Wet van BS ) Aan de registratie zijn een aantal voorwaarden verbonden: Alle schepen moeten door de Belgische Scheepvaartcontrole gecontroleerd worden. Schepen vanaf 15 jaar (sinds kiellegging) moeten vooraf strengere inspecties ondergaan. Om de controle te vergemakkelijken moeten een aantal documenten voorafgaandelijk worden voorgelegd (bv. het ingevulde aangifteformulier voor registratie, de originele meetbrief, titel van eigendom, het origineel buitenlands attest (ofwel van niet-registratie ofwel van doorhaling van registratie en hypothecaire vrijdom), de statuten van de vennootschap(pen) die eigenaar is van het schip, enz). Hypothecaire lonen en kosten moeten voorafgaandelijk betaald worden.

3 In de praktijk wordt er overleg gepleegd tussen de reder en de scheepshypotheekbewaarder. De documenten worden vooraf nagezien en war nodig aangevuld. Desnoods wordt voorlopig genoegen genomen met fotokopie of fax van bepaalde documenten, in afwachting van overlegging van de originelen. Na de registratie levert het Directoraat Generaal Maritiem Vervoer de Zeebrief af. INFO : Dhr. Guido De Latte, Scheepshypotheekbewaarder, Frankrijklei 71/73, 2000 Antwerpen, tel. 02/ & guido.delatte@minfin.fed.be & Ir. Frans Van Rompuy, Directeur-Generaal, FOD Mobiliteit en Vervoer, Vooruitgangstraat 56, 1210 Brussel, Tel: 02/ , Fax: 02/ BEMANNING Zeevarenden aan boord van schepen onder Belgische vlag moeten in het bezit zijn van: - een Belgisch zeemansboek; - een certificaat van medische geschiktheid afgeleverd door een door België erkende medische dienst/arts; - een geldig STCW-certificaat (Belgisch certificaat of erkenning van buitenlands certificaat) Bij aanwerving bezorgt de werkgever een kopie van de door beide partijen ondertekende arbeidsovereenkomst aan de Dienst Schepenbeheer. Tevens dient een gewijzigde crewlist aan dezelfde dienst bezorgd te worden bij elke verandering van bemanning. Bij afmonstering wordt een certificate of service opgemaakt waarvan eveneens een kopie wordt bezorgd aan de Dienst Schepenbeheer. Een schip dat de Belgische vlag voert moet wat de bemanning betreft volgende documenten aan boord hebben: - een arbeidsovereenkomst wegens scheepsdienst voor elke opvarende - een kopie van de relevante collectieve arbeidsovereenkomsten - een certificaat van medische geschiktheid voor elke opvarende - een lijst van de door België erkende medische diensten/artsen in het buitenland. In principe wordt het bevel over een Belgisch geregistreerd schip opgedragen aan een kapitein van Belgische nationaliteit (art. 7 van de wet van ). De gemachtigde ambtenaar kan hiervan, op verzoek van de reder, afwijken indien de behoeften van handel of scheepvaart dit vereisen (art. 51 van het KB van ).

4 INFO : Kapitein Pierre Busschaert, Directoraat-Generaal Maritiem Vervoer, Dienst Schepenbeheer Antwerpen, Posthoflei 5, 2600 Antwerpen, Tel: 03/ , Fax: 03/ FISCALITEIT VENNOOTSCHAP I. Fiscale behandeling van de zeescheepvaart. Op 19 maart 2003 keurde de Commissie het grootste deel van de aangemelde Belgische maatregelen voor de zeescheepvaart goed (programmawet van 2 augustus 2002 (B.S. 29/08/2002 Ed.2 art. 115 art. 127). Het duurde echter tot 30 juni 2004 voor zij zich uitliet over alle aspecten. De aangepaste Wet van 27 december 2004 werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 31 december (art. 321 tot art. 331). Een geconsolideerde tekst van de Belgische fiscale maatregelen voor de zeescheepvaart én de memorie van toelichting is verkrijgbaar op het secretariaat van de Koninklijke Belgische Redersvereniging (info@brv.be) en op de website ( II. De fiscale behandeling van de zeescheepvaart kent een tweeledige aanpak : A. Tonnage tax (forfaitaire winstbepaling aan de hand van het tonnage) De reder verbindt zich tot het systeem voor 10 jaar. Een tonnage tax aanvraag resulteert in een mogelijkheid tot toepassing van de forfaitaire winstbepaling vanaf het volgende boekjaar. Het is dus zeer belangrijk dat de aanvraag tijdig wordt ingediend. Daarentegen verplicht een door de belastingadministratie goedgekeurde aanvraag de reder tot niets. Hij kan tot op het moment van de eigenlijke belastingaangifte beslissen of hij al dan niet gebruik wil maken van de forfaitaire winstbepaling. Per schip, per dag en per 100 nettoton wordt de winst van het belastbaar tijdperk uit de zeescheepvaart vastgesteld aan de hand van de in onderstaande tabel vermelde bedragen: 1,00 EUR voor de schijf tot nettoton; 0,60 EUR voor de schijf van nettoton tot nettoton; 0,40 EUR voor de schijf van nettoton tot nettoton; 0,20 EUR voor de schijf van nettoton tot nettoton; 0,05 EUR voor de schijf boven nettoton Op het totale bedrag dient dan het tarief van de vennootschapsbelasting (33 % + 3% crisisbelasting) te worden toegepast om de werkelijke verschuldigde belasting te kennen. Hiermee zijn alle belastingsverplichtingen vervuld.

5 De noodzaak om de schepen in belangrijke mate vanuit België te beheren wordt meermaals benadrukt. Er mag geen twijfel over bestaan dat de beslissing of een reder aan die verplichting voldoet steeds tot de discretie van de met controle belaste ambtenaar zal behoren. De belastingplichtige zal op het ogenblik van de fiscale controle moeten kunnen aantonen dat zijn schepen in belangrijke mate in België beheerd worden. Dit is uiteraard steeds een feitenkwestie. Het staat elke belastingplichtige vrij gebruik te maken van de mogelijkheid om dienaangaande een voorafgaande beslissing (ruling) aan te vragen bij dezelfde dienst die de aanvraag voor tonnage belasting heeft goedgekeurd. Ter oriëntatie van haar leden en andere geïnteresseerden heeft de Koninklijke Belgische Redersvereniging een zelfevaluatie matrix gemaakt, die als gids kan dienen ter beoordeling van de gekozen beheersstructuur. De eigenaar-belastingplichtige kan het beheer zelf verrichten of laten verrichten in België. Om te voldoen aan "in belangrijke mate" zijn we van mening dat hetzij "crewing", hetzij "technical" hetzij "commercial & strategic" management afzonderlijk niet volstaan. De KBRV raadt aan dat een combinatie van de verschillende aspecten van management in België gebeuren: indien het schip in een Europees register werd ingeschreven en/of een Europese vlag voert, lijkt het aangewezen dat naast de wettelijk verplichte meerderheid van alle beheerstaken zoals vermeld in de matrix (d.w.z. de meerderheid van de 36 punten) een meerderheid van 2 van de 3 aspecten (nl. strategic & commercial, technical en crewing) in België worden uitgevoerd. Elk aspect vertegenwoordigt een totaal score van 12 punten. indien het schip niet in een Europees register werd ingeschreven en/ of geen Europese vlag voert, lijkt het ons aangewezen dat de reder de meerderheid van de 3 aspecten van management in België verricht of laat verrichten. De matrix mét zijn memorie van toelichting is verkrijgbaar op het secretariaat van de Koninklijke Belgische Redersvereniging (info@brv.be) en op de website ( B. Conventionele belasting Voor de reders die geen gebruik wensen te maken van het tonnage tax systeem werd een tweede piste ontwikkeld : versnelde afschrijvingen (voor nieuwe schepen, voor schepen die voor de eerste keer op een Belgische balans voorkomen); lineaire afschrijvingen voor tweedehandsschepen; vrijstelling van de meerwaarden (mits herbelegging);

6 investeringsaftrek van 30% voor binnenlandse vennootschappen of Belgische inrichtingen van buitenlandse vennootschappen. In België bestaat de mogelijkheid om eerst gebruik te maken van het conventionele belastingssysteem en na verloop van tijd pas over te stappen naar de forfaitaire winstbepaling (tonnage tax). INFO : Voor toelichting over de toepassing van de fiscale maatregelen kan u zich steeds wenden tot de Koninklijke Belgische Redersvereniging (info@brv.be), Ernest Van Dijckkaai 8, 2000 Antwerpen, Tel: 03/ , Fax: 03/ ARBEIDSVOORWAARDEN Het voeren van de Belgische vlag betekent dat wat de arbeidsvoorwaarden betreft de Belgische wetgeving dient nageleefd te worden. - De wet op de arbeidsovereenkomst wegens scheepsdienst is van toepassing op alle opvarenden op Belgische vlagschepen. - Bovendien bestaat de verplichting om alle EU-residenten te laten inschrijven in de Pool der Zeelieden terwijl niet-eu residenten NIET moeten ingeschreven worden in deze Pool. - De collectieve arbeidsovereenkomsten (cao s) gesloten binnen het paritair comité van de koopvaardij moeten gerespecteerd worden. De voornaamste cao s zijn: a) deze m.b.t. de lonen waarbij er een onderscheid gemaakt wordt tussen de cao voor zeevarenden ingeschreven in de Pool (Belgische lonen) en de collective bargaining agreement (cba) voor zeevarenden die niet ingeschreven zijn in de Pool. b) de cao s m.b.t. de extra wettelijke sociale zekerheidsbijdragen die eveneens een invloed hebben op de loonkost: Zeevarenden ingeschreven in de Pool der Zeelieden cao risicogroepen : 0.50 /zeevarende/dag cao vormingsfonds : 0.60 /zeevarende/dag cao aanvullende premie werk- : 0.83 /zeevarende/dag loosheid cao tewerkstellingspremie : 0.55 /zeevarende/dag Zeevarenden niet ingeschreven in de Pool der Zeelieden cao vormingsfonds : 0.60 /zeevarende/dag cao tewerkstellingspremie : 0.55 /zeevarende/dag Deze bedragen zijn geldig voor 2011 en worden jaarlijks aangepast.

7 Voor shortsea gelden andere regels. INFO : Koninklijke Belgische Redersvereniging vzw, Ernest Van Dijckkaai 8, 2000 Antwerpen, Tel: 03/ Fax: 03/ SOCIALE ZEKERHEID Conform de EU Richtlijn 1408/71 is de vlag van het schip bepalend voor het sociale zekerheidsstelsel waaraan de zeevarenden zijn onderworpen. In principe zijn dus alle zeevarenden op Belgische schepen onderworpen aan het Belgische sociale zekerheidsstelsel voor zeevarenden (Hulp- en Voorzorgskas voor Zeevarenden (HVK)). Ook hier wordt echter een onderscheid gemaakt tussen EU-residenten en niet EUresidenten. EU-residenten: zijn verzekerd via het Belgische sociale zekerheidsstelsel voor zeevarenden. De reders kunnen echter gebruik maken van gereduceerde sociale zekerheidsbijdragen: - totale vrijstelling van het werkgeversgedeelte; - gedeeltelijke vrijstelling van het werknemersgedeelte; - verminderde bijdragen voor het Fonds voor Arbeidsongevallen. Zeevarenden die niet hun woon- of verblijfplaats hebben in een E.E.R. lidstaat of in een staat waarmee België een sociaal zekerheidsverdrag heeft gesloten moeten niet verzekerd worden via de HVK, zij zijn uitgesloten van het toepassingsgebied van HVK. De reder moet wel een minimum aan informatie aan HVK verschaffen. Bovendien moet de reder zich houden aan de normen zoals bepaald in ILO 55 en ILO 56. INFO : Dhr. Bert Strobbe, Hulp- en Voorzorgskas voor Zeevarenden, Olijftakstraat 7-13, 2060 Antwerpen, Tel: 03/ , Fax: 03/ BEDRIJFSVOORHEFFING Het loon van een zeevarende die door een Belgische firma tewerkgesteld wordt op een Belgisch vlagschip is in principe belastbaar in België. Artikel 4 van de wet van stelt echter dat de werkgevers die behoren tot de koopvaardijsector en die in België schuldenaar zijn van bedrijfsvoorheffing er niet toe gehouden zijn de bedrijfsvoorheffing door te storten die zij verschuldigd zijn op de belastbare bezoldigingen van hun werknemers die zij tewerkstellen aan boord van EU-geregistreerde schepen.

8 In de praktijk betekent dit dat: - Voor Belgische residenten: de bedrijfsvoorheffing voor Belgische residenten NIET moet doorgestort worden. - Voor andere zeevarenden: er moet nagegaan worden of er een dubbelbelastingverdrag bestaat tussen het land van herkomst van de zeevarende en België. Indien er geen dubbelbelastingverdrag bestaat is de zeevarende belastbaar in België. In dat geval geldt eveneens de regel van het niet doorstorten van de bedrijfsvoorheffing. Indien er wél een dubbelbelastingverdrag bestaat moet worden nagegaan waar de belasting op het loon van de zeevarende verschuldigd is. a) In de meeste dubbelbelastingverdragen is een speciale clausule voor schepen en luchtvaartuigen opgenomen waarbij de belasting verschuldigd is in het land waar de werkelijke leiding van de werkgever zich bevindt. Indien blijkt dat inderdaad de belasting op het loon van de betrokken zeevarende in België verschuldigd is, geldt eveneens de regel van het niet doorstorten van de bedrijfsvoorheffing. b) Indien de belasting verschuldigd is in het thuisland van de zeevarende is er uiteraard geen belasting in België verschuldigd. INFO : Koninklijke Belgische Redersvereniging vzw, Ernest Van Dijckkaai 8, 2000 Antwerpen, Tel: 03/ Fax: 03/ februari 2011

SAMENVATTING AFGESLOTEN CAO's

SAMENVATTING AFGESLOTEN CAO's SAMENVATTING AFGESLOTEN CAO's CAO Geldig Registratie Alg.Bindend nummer Verklaard Toeslag wachtgelden CAO van 18.12.96 tot invoering van een toeslag bij de wachtgelden van Vanaf 1.1.1997 43767/CO/316 JA

Nadere informatie

TITEL V. Financiën HOOFDSTUK I. Zeescheepvaart. Afdeling I. Winst uit zeescheepvaart aan de hand van de tonnage

TITEL V. Financiën HOOFDSTUK I. Zeescheepvaart. Afdeling I. Winst uit zeescheepvaart aan de hand van de tonnage Programmawet 2/8/2002 (B.S. 29/08/2002 Ed. 2) art 115 art 127 Programmawet 27/12/2004 (B.S. 31/12/2004 Ed.2) art 321 art 331 Geconsolideerd door de Koninklijke Belgische Redersvereniging TITEL V Financiën

Nadere informatie

Functieclassificatie 1

Functieclassificatie 1 3160000 Paritair Comité voor de koopvaardij A. Kapiteins en officieren, tewerkgesteld door een Belgische maatschappij... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 oktober 2015 (130.307)... 2 Loon- en arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

Functieclassificatie 1

Functieclassificatie 1 3160000 Paritair Comité voor de koopvaardij A. Kapiteins en officieren, tewerkgesteld door een Belgische maatschappij... 2 B. Stafofficieren en scheepsgezellen tewerkgesteld door een Belgische maatschappij

Nadere informatie

Technische fiche looncorrectie (IPA) Art , WIB 92

Technische fiche looncorrectie (IPA) Art , WIB 92 Technische fiche looncorrectie (IPA) Art. 275 7, WIB 92 Wettelijke basis I WIB 92 Art. 275 7, WIB 92 - Wet van 17.05.2007 (art. 28 en 29) (BS 19.06.2007) - Wet van 27.03.2009 (art. 18 en 19) (BS 07.04.2009)

Nadere informatie

Formulier 276 Front./Grens. Verklaring betreffende grensarbeiders Instructies

Formulier 276 Front./Grens. Verklaring betreffende grensarbeiders Instructies Formulier 276 Front./Grens. Verklaring betreffende grensarbeiders Instructies Zoals gevraagd, vindt u in bijlage het Formulier 276 Front./Grens. Verklaring betreffende grensarbeiders dat elke werknemer

Nadere informatie

B. In aanmerking komende maritieme gewenningsreizen. C. Formaliteiten en voorwaarden voor inschrijving in de Pool

B. In aanmerking komende maritieme gewenningsreizen. C. Formaliteiten en voorwaarden voor inschrijving in de Pool ZEEGEWENNING VAN MARITIEME STUDENTEN AFDELING DEK EN MACHINE TIJDENS DE GROTE VAKANTIE 2016 (KB 19.12.12) Onder volgende modaliteiten kunnen maritieme studenten worden aangeworven aan boord van zeeschepen

Nadere informatie

Inhoudsopgave... 1. A. Kapiteins en officieren, tewerkgesteld door een Belgische maatschappij... 11

Inhoudsopgave... 1. A. Kapiteins en officieren, tewerkgesteld door een Belgische maatschappij... 11 3160000 Paritair Comité voor de koopvaardij Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 A. Kapiteins en officieren, tewerkgesteld door een Belgische maatschappij... 11 Vakantiegeld... 11 Anciënniteitspremie... 11

Nadere informatie

TITEL I Algemene bepalingen

TITEL I Algemene bepalingen ADMINISTRATIEVE SCHIKKING BETREFFENDE DE TOEPASSING VAN DE OVEREENKOMST BETREFFENDE DE SOCIALE ZEKERHEID TUSSEN HET KONINKRIJK BELGIË EN DE REPUBLIEK MOLDAVIË (Inwerkingtreding 01-01-2016, gepubliceerd

Nadere informatie

Technische fiche startende ondernemingen Art , WIB 92

Technische fiche startende ondernemingen Art , WIB 92 Wettelijke basis I WIB 92 Technische fiche startende ondernemingen Art. 275 10, WIB 92 Art. 275 10, WIB 92 - programmawet van 10.08.2015 (art. 58 en 59) (BS 18.08.2015 Ed. 2) - programmawet (I) van 26.12.2015

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JANUARI 2010

NIEUWSBRIEF JANUARI 2010 NIEUWSBRIEF JANUARI 2010 DE ANTI-CRISISMAATREGELEN VOOR DE BEDIENDEN WORDEN VERLENGD De anti-crisismaatregelen, die eerst maar liepen tot 31 december 2009, zijn zoals verwacht verlengd met zes maanden

Nadere informatie

Arbeidsovereenkomst voor voltijdse werknemers tewerkgesteld in de ambassades en diplomatieke missies

Arbeidsovereenkomst voor voltijdse werknemers tewerkgesteld in de ambassades en diplomatieke missies Arbeidsovereenkomst voor voltijdse werknemers tewerkgesteld in de ambassades en diplomatieke missies Tussen de Staat (naam van het land), vertegenwoordigd door de heer XXXX, Ambassadeur van xxxxxxx te

Nadere informatie

Staatssteun nr. 142/2000 België Steun aan de koopvaardij, de baggersector en de sleepvaart

Staatssteun nr. 142/2000 België Steun aan de koopvaardij, de baggersector en de sleepvaart EUROPESE COMMISSIE Brussel, 27.07.2000 SG(2000) D/ 105460 Betreft: Staatssteun nr. 142/2000 België Steun aan de koopvaardij, de baggersector en de sleepvaart Excellentie, 1. Bij schrijven van de Permanente

Nadere informatie

De Tax Shelter voor het investeren in startersvennootschappen. Bewijsregeling thans gepubliceerd.

De Tax Shelter voor het investeren in startersvennootschappen. Bewijsregeling thans gepubliceerd. De Tax Shelter voor het investeren in startersvennootschappen. Bewijsregeling thans gepubliceerd. In het Belgische staatsblad van 12 april 2016 werd het Koninklijk Besluit ( 1 ) gepubliceerd dat de formaliteiten

Nadere informatie

De inkomsten uit de deeleconomie

De inkomsten uit de deeleconomie De inkomsten uit de deeleconomie Belastingregeling Inkomstenbelasting EIGEN BELASTINGREGELING (Programmawet van 1.7.2016, BS 4.7.2016, Ed. 2) Deze regelgeving voorziet dat: de winst of baten die voortkomen

Nadere informatie

Tax Shelter Podiumkunsten. Infosessie 16 februari 2017

Tax Shelter Podiumkunsten. Infosessie 16 februari 2017 Tax Shelter Podiumkunsten Infosessie 16 februari 2017 Programma 1. Situering 2. Procedure 3. Voorbeeld 4. Q&A 1. SITUERING (c) Jerome Latteur Tax Shelter Podiumkunsten Optimaal fiscaal beleid: speerpunt

Nadere informatie

Het beheer van het expat personeel Het beheer van belgisch personeel

Het beheer van het expat personeel Het beheer van belgisch personeel Pegasus als dienstverlenende vzw biedt de mogelijkheid aan de NGO's om het beheer van hun expat dossiers maar ook het beheer van hun Belgisch personeel doen op te volgen op voorwaarde dat ze van de PC

Nadere informatie

DE CRISISPREMIE VOOR ONTSLAGEN ARBEIDERS

DE CRISISPREMIE VOOR ONTSLAGEN ARBEIDERS DE CRISISPREMIE VOOR ONTSLAGEN ARBEIDERS Sinds het begin van 2010 kan het ontslag van een arbeider tot betaling van een crisispremie aanleiding geven, die voor de onderneming tot een bijkomende kost kan

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Steunmaatregel SA (2015/N) België Verlenging van de steun aan de koopvaardijvloot en aan de bagger- en sleepvaartsector

EUROPESE COMMISSIE. Steunmaatregel SA (2015/N) België Verlenging van de steun aan de koopvaardijvloot en aan de bagger- en sleepvaartsector EUROPESE COMMISSIE Brussel, 16/03/2016 C(2016)1552 OPENBARE VERSIE Dit document is een intern document van de Commissie dat louter ter informatie is bedoeld. Betreft: Steunmaatregel SA.43117 (2015/N) België

Nadere informatie

Aanvraagformulier tot tegemoetkoming voor de loonkosten en/of voor kosten voor diensten voor de individuele huisarts

Aanvraagformulier tot tegemoetkoming voor de loonkosten en/of voor kosten voor diensten voor de individuele huisarts Aanvraagformulier tot tegemoetkoming voor de loonkosten en/of voor kosten voor diensten voor de individuele huisarts Dit formulier moet opgestuurd worden naar het Participatiefonds en dat uiterlijk op

Nadere informatie

Artikel 140/1 tot 140/6 van het Wetboek der registratie-, hypotheeken griffierechten

Artikel 140/1 tot 140/6 van het Wetboek der registratie-, hypotheeken griffierechten Artikel 140/1 tot 140/6 van het Wetboek der registratie-, hypotheeken griffierechten (van toepassing vanaf 01.01.2017) Artikel 140/1 1. In afwijking van artikel 131, wordt van het schenkingsrecht vrijgesteld:

Nadere informatie

BIJZONDER BESTEK NR. 1431

BIJZONDER BESTEK NR. 1431 MAATSCHAPPIJ VOOR HET INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL MIVB KONINGSTRAAT 76 1000 BRUSSEL (1) BIJZONDER BESTEK NR. 1431 Aanpassing van het bovengrondse net Kleine reparaties aan de halten en beddingen

Nadere informatie

Halftijds brugpensioen

Halftijds brugpensioen Halftijds brugpensioen //dossier Eindeloopbaan Inhoud Wat verstaat men onder halftijds brugpensioen?... 01 Onder welke voorwaarden krijgt men toegang tot het halftijds brugpensioen?... 01 Welke procedure

Nadere informatie

Formulier 2015 (Aanvraag loonkosten/kosten voor diensten 2014)

Formulier 2015 (Aanvraag loonkosten/kosten voor diensten 2014) Aanvraagformulier voor tegemoetkoming voor de loonkosten en/of voor de kosten voor diensten voor twee of meerdere artsen die deel uitmaken van een groepering Dit formulier moet opgestuurd worden naar het

Nadere informatie

[2010-03-12] CRISISPREMIE VOOR ONTSLAGEN ARBEIDERS KAN TOT EEN BIJKOMENDE KOST VAN 1.666 EUR LEIDEN

[2010-03-12] CRISISPREMIE VOOR ONTSLAGEN ARBEIDERS KAN TOT EEN BIJKOMENDE KOST VAN 1.666 EUR LEIDEN [2010-03-12] CRISISPREMIE VOOR ONTSLAGEN ARBEIDERS KAN TOT EEN BIJKOMENDE KOST VAN 1.666 EUR LEIDEN Indien u tussen 1 januari 2010 en 30 juni 2010 een arbeider ontslaat, kan dit tot een bijkomende kost

Nadere informatie

Paritair Comité voor de koopvaardij

Paritair Comité voor de koopvaardij 3160000 Paritair Comité voor de koopvaardij Arbeidsduur Ondertekening CAO Registratie-nr. Einddatum 14.02.1983 08.575 Tewerkstellingsakkoord 1983-1984 17.04.1986 16.816 Arbeidsovereenkomst van toepassing

Nadere informatie

Artikel 60bis tot 60bis/3 van het Wetboek der Successierechten

Artikel 60bis tot 60bis/3 van het Wetboek der Successierechten Artikel 60bis tot 60bis/3 van het Wetboek der Successierechten (van toepassing vanaf 01.01.2017) Artikel 60bis 1. In afwijking van de artikelen 48 en 48², worden het successierecht en het recht van overgang

Nadere informatie

{DE DIENSTEN VAN HET SOCIAAL SECRETARIAAT

{DE DIENSTEN VAN HET SOCIAAL SECRETARIAAT { DE DIENSTEN VAN HET SOCIAAL SECRETARIAAT { INHOUDSOPGAVE EDITORIAAL... 3 U WORDT WERKGEVER... 4 U WERFT PERSONEEL AAN... 6 SOCIALE FORMALITEITEN... 7 DAGELIJKSE FORMALITEITEN TIJDENS DE TEWERKSTELLING

Nadere informatie

Jaarlijkse premie... 1 Eindejaarspremie... 1 Anciënniteit... 2 Ecocheques... 2 Tussenkomst in de vervoerskosten... 2 Werkkledij...

Jaarlijkse premie... 1 Eindejaarspremie... 1 Anciënniteit... 2 Ecocheques... 2 Tussenkomst in de vervoerskosten... 2 Werkkledij... 2000000 Aanvullend Paritair Comité voor de bedienden PC 218 wordt opgeheven vanaf 01/04/2015. De gegevens van PC 218 van vóór 01/04/2015 kunnen evenwel steeds geconsulteerd worden via de historiek van

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VRIJSTELLING SCHENKINGSRECHTEN ARTIKEL 140/6, 1, WETBOEK DER REGISTRATIE-, HYPOTHEEK- EN GRIFFIERECHTEN

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VRIJSTELLING SCHENKINGSRECHTEN ARTIKEL 140/6, 1, WETBOEK DER REGISTRATIE-, HYPOTHEEK- EN GRIFFIERECHTEN Brussel Fiscaliteit* Kruidtuinlaan 20 1035 Brussel AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VRIJSTELLING SCHENKINGSRECHTEN ARTIKEL 140/6, 1, WETBOEK DER REGISTRATIE-, HYPOTHEEK- EN GRIFFIERECHTEN Waarvoor dient

Nadere informatie

ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet. 23.06.2017 16 MAART 2009 Koninklijk besluit tot vaststelling van de voorwaarden voor de toelating tot het luchtverkeer aan bepaalde luchtvaartuigen die niet beschikken over een bewijs van luchtwaardigheid

Nadere informatie

Aanvraagformulier tot tegemoetkoming voor de loonkosten en/of voor kosten voor diensten voor de individuele huisarts

Aanvraagformulier tot tegemoetkoming voor de loonkosten en/of voor kosten voor diensten voor de individuele huisarts Aanvraagformulier tot tegemoetkoming voor de loonkosten en/of voor kosten voor diensten voor de individuele huisarts Dit formulier moet opgestuurd worden naar het Participatiefonds en dat uiterlijk op

Nadere informatie

De gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor overwerk

De gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor overwerk 3 HOOFDSTUK I De gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor overwerk AFDELING 1 Inleiding Doelstelling Achtergrond Sinds 1 juli 2005 geldt een fiscale lastenverlaging voor

Nadere informatie

De Fairness Tax: nieuwe minimumbelasting voor grote vennootschappen?

De Fairness Tax: nieuwe minimumbelasting voor grote vennootschappen? De Fairness Tax: nieuwe minimumbelasting voor grote vennootschappen? Op 30 juli 2013 werd de wet houdende diverse bepalingen omtrent de nieuwe fiscale maatregelen in het kader van de begrotingscontrole

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 32 835 Invoering van de verplichting voor scheepseigenaren om een verzekering te hebben voor het schip en hiervan een bewijs aan boord te hebben

Nadere informatie

Paritair Comité voor de koopvaardij

Paritair Comité voor de koopvaardij 3160000 Paritair Comité voor de koopvaardij Arbeidsduur Ondertekening 14.02.1983 08.575 Tewerkstellingsakkoord 1983-1984 31.01.1985 Tewerkstellingsakkoord 1985-1986 Uitvoering van de herstelwet van 22

Nadere informatie

De boekhoudkundige ruling. Congres IEC - IAB 5 oktober 2017

De boekhoudkundige ruling. Congres IEC - IAB 5 oktober 2017 De boekhoudkundige ruling Congres IEC - IAB 5 oktober 2017 1 Audio = kanaal: 1 I. De Commissie voor Boekhoudkundige Normen (CBN) 3 De CBN - 1/3 1. De CBN is een autonome instelling met rechtspersoonlijkheid

Nadere informatie

(Inwerking getreden op 1 november 2010 Belgisch Staatsblad: 29 oktober 2010)

(Inwerking getreden op 1 november 2010 Belgisch Staatsblad: 29 oktober 2010) Administratieve Schikking houdende de toepassingsmodaliteiten van de Overeenkomst betreffende de sociale zekerheid tussen het Koninkrijk België en Quebec (Inwerking getreden op 1 november 2010 Belgisch

Nadere informatie

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN AANSCHRIJVING 2009/1 28.01.2009 Storting van de bijdrage van 20% op de premies bepaald in artikel 59, 2, van de arbeidsongevallenwet van 1 0 april 1971 -- --- Het koninklijk

Nadere informatie

I. IDENTITEIT. 1. IDENTITEIT VAN DE AANVRAGER (groepering) A. RECHTSPERSOON B. FEITELIJKE VERENIGING

I. IDENTITEIT. 1. IDENTITEIT VAN DE AANVRAGER (groepering) A. RECHTSPERSOON B. FEITELIJKE VERENIGING Aanvraagformulier voor tegemoetkoming voor de loonkosten en/of voor de kosten voor diensten voor twee of meerdere artsen die deel uitmaken van een groepering Dit formulier moet opgestuurd worden naar het

Nadere informatie

Directie Infrastructuur van het Openbaar Vervoer C.C.N. Vooruitgangstraat,80 (bus 1) 1035 BRUSSEL 1. Bijzonder Bestek nr. 1438

Directie Infrastructuur van het Openbaar Vervoer C.C.N. Vooruitgangstraat,80 (bus 1) 1035 BRUSSEL 1. Bijzonder Bestek nr. 1438 Directie Infrastructuur van het Openbaar Vervoer C.C.N. Vooruitgangstraat,80 (bus 1) 1035 BRUSSEL 1 Bijzonder Bestek nr. 1438 Net RAAMOVEREENKOMST VOOR ONDERHOUDSWERKEN VAN SIGNALISATIE VOOR BLINDEN EN

Nadere informatie

OPROEPING JAARLIJKSE ALGEMENE VERGADERING VAN QRF COMM. VA OP 16 MEI 2017

OPROEPING JAARLIJKSE ALGEMENE VERGADERING VAN QRF COMM. VA OP 16 MEI 2017 OPROEPING JAARLIJKSE ALGEMENE VERGADERING VAN QRF COMM. VA OP 16 MEI 2017 Geachte Aandeelhouder, Betreft : Gewone algemene vergadering van 16 mei 2017 om 14 uur De Statutaire Zaakvoerder heeft het genoegen

Nadere informatie

Newsletter. Sociale actualiteit van Oktober. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Oktober. Solutions for Human Resources.

Newsletter. Sociale actualiteit van Oktober. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Oktober. Solutions for Human Resources. 2013 Solutions for Human Resources. Newsletter PERSOLIS 23 rue de l orne 1435 Mont St Guibert www.persolis.be «De Persolis nieuwsbrief wordt verdeeld in samenwerking met GROUP S sociaal secretariaat».

Nadere informatie

Sectoraal pensioenstelsel

Sectoraal pensioenstelsel Sectoraal pensioenstelsel CAO van 15 maart 2016 gesloten in het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid betreffende het aanvullend sectoraal pensioenstelsel voor de bedienden van de scheikundige

Nadere informatie

GIDS M.B.T. DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN SOLVAY NV OP 8 MEI 2012

GIDS M.B.T. DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN SOLVAY NV OP 8 MEI 2012 GIDS M.B.T. DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN SOLVAY NV OP 8 MEI 2012 Deze Gids is opgesteld met als doel om bepaalde nieuwe bepalingen toe te lichten die van toepassing zijn op de volgende gewone algemene

Nadere informatie

BTW-wijzigingen vanaf 1 januari 2010 VAT-PACKAGE

BTW-wijzigingen vanaf 1 januari 2010 VAT-PACKAGE BTW-wijzigingen vanaf 1 januari 2010 VAT-PACKAGE Boekhoudkantoor Marien BVBA Boekhouding & Fiscaliteit Tel: 03/489.11.46 Fax: 03.489.29.41 info@boekhoudkantoormarien.be www.boekhoudkantoormarien.be Waarover

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR STUDENTEN

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR STUDENTEN ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR STUDENTEN Tussen de ondergetekenden : de werkgever : vertegenwoordigd door de student : Geboren op / / te wordt overeengekomen hetgeen volgt : Artikel 1 : De werkgever werft de

Nadere informatie

OPROEPING OM DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 9 MEI 2017 BIJ TE WONEN

OPROEPING OM DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 9 MEI 2017 BIJ TE WONEN F L U X Y S B E L G I U M Naamloze Vennootschap Kunstlaan 31-1040 Brussel BTW BE 0402 954 628 RPR Brussel OPROEPING OM DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 9 MEI 2017 BIJ TE WONEN De raad van bestuur van

Nadere informatie

OPROEPING VOOR DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 8 MEI 2018

OPROEPING VOOR DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 8 MEI 2018 F L U X Y S B E L G I U M Naamloze Vennootschap Kunstlaan 31-1040 Brussel BTW BE 0402 954 628 RPR Brussel OPROEPING VOOR DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 8 MEI 2018 De raad van bestuur van Fluxys Belgium

Nadere informatie

VRIJSTELLING DOORSTORTING BEDRIJFSVOORHEFFING EN VERMINDERING VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING BIJ OVERWERK

VRIJSTELLING DOORSTORTING BEDRIJFSVOORHEFFING EN VERMINDERING VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING BIJ OVERWERK VRIJSTELLING DOORSTORTING BEDRIJFSVOORHEFFING EN VERMINDERING VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING BIJ OVERWERK Voor werknemers die overuren presteren die recht geven op een overurentoeslag, kan de werkgever sinds

Nadere informatie

MAATSCHAPPIJ VOOR INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL

MAATSCHAPPIJ VOOR INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL MAATSCHAPPIJ VOOR INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL M.I.V.B. Speciale Studiedienst Koningsstraat 76 1000 BRUSSEL 1 Bijzonder Bestek nr. MIVB/SSD/1400 RAAMOVEREENKOMST VOOR VERSTERKING VAN PERRONNEUZEN

Nadere informatie

AANPASSING VAN DE VERPLICHTINGEN BETREFFENDE HET WELZIJN VAN

AANPASSING VAN DE VERPLICHTINGEN BETREFFENDE HET WELZIJN VAN 1/5 AANPASSING VAN DE VERPLICHTINGEN BETREFFENDE HET WELZIJN VAN UITZENDKRACHTEN Het Koninklijk Besluit van 15 december 2010 betreffende het welzijn van de uitzendkrachten op het werk verscheen in het

Nadere informatie

Aanbevelingen in verband met de oproepingen tot de algemene vergadering

Aanbevelingen in verband met de oproepingen tot de algemene vergadering Mededeling FSMA_2013_06 dd. 27 februari 2013 Aanbevelingen in verband met de oproepingen tot de algemene vergadering Toepassingsveld: De Belgische emittenten waarvan de aandelen zijn toegelaten tot de

Nadere informatie

Nieuw. Vanaf 17 januari kan men via Waterski Vlaanderen een immatriculatieplaat en/of vlaggenbrief aanvragen of hernieuwen.

Nieuw. Vanaf 17 januari kan men via Waterski Vlaanderen een immatriculatieplaat en/of vlaggenbrief aanvragen of hernieuwen. Nieuw Vanaf 17 januari kan men via Waterski Vlaanderen een immatriculatieplaat en/of vlaggenbrief aanvragen of hernieuwen. Vlaggenbrief Pleziervaartuigen die varen in volle zee, vreemde wateren en Belgische

Nadere informatie

Elektronische indiening fiscale fiches

Elektronische indiening fiscale fiches Elektronische indiening fiscale fiches De intentie van dit document is niet alle gevolgen en mogelijkheden van de elektronische indiening van de fiscale fiches weer te geven. Het probeert enkel een praktische

Nadere informatie

Nr september 2015

Nr september 2015 Nr. 199 17 september 2015 Belgisch Staatsblad Stijging leefloon op 1 september 2015 beïnvloedt loonbeslag door DAVO Op 1 september 2015 werden de basisbedragen van het leefloon met 2% opgetrokken. Dit

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Regeling Arbeidsvoorziening Zeescheepvaart 1996 Verbindendverklaring CAO-bepalingen MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID I-SZW Nr. 8493 Bijvoegsel Stcrt. d.d. 28-2-1996, nr. 42 ALGEMEEN VERBINDENDVERKLARING

Nadere informatie

RAAMOVEREENKOMST. Deze raamovereenkomst voor de productie van een in aanmerking komend podiumwerk (de Raamovereenkomst ) is afgesloten op [*] tussen

RAAMOVEREENKOMST. Deze raamovereenkomst voor de productie van een in aanmerking komend podiumwerk (de Raamovereenkomst ) is afgesloten op [*] tussen RAAMOVEREENKOMST Deze raamovereenkomst voor de productie van een in aanmerking komend podiumwerk (de Raamovereenkomst ) is afgesloten op [*] tussen 1. [*], ingeschreven bij de KBO onder het nummer [*]

Nadere informatie

FISCALE INCENTIVES VOOR ONDERZOEK & ONTWIKKELING

FISCALE INCENTIVES VOOR ONDERZOEK & ONTWIKKELING EENDRACHT MAAKT MACHT Federale Overheidsdienst FINANCIEN FISCALE INCENTIVES VOOR ONDERZOEK & ONTWIKKELING Aanslagjaar 2016 - Inkomstenjaar 2015 10 redenen om in België in R&D te investeren 1. Aftrek voor

Nadere informatie

Oproeping tot de algemene vergadering van aandeelhouders

Oproeping tot de algemene vergadering van aandeelhouders X-FAB Silicon Foundries SE Europese vennootschap die een openbaar beroep op het spaarwezen doet Transportstraat 1, 3980 Tessenderlo (Belgium) RPR Antwerpen, divisie Hasselt 0882.390.885 (de vennootschap

Nadere informatie

Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, titel III, hoofdstuk II, afdeling III, onderafdeling 4. Ondernemingen die investeren in een raamovereenkomst voor de productie van een audiovisueel werk Art. 194ter.

Nadere informatie

Nr januari 2016

Nr januari 2016 Nr. 216 14 januari 2016 Belgisch Staatsblad Wijzigingen betaald educatief verlof in Vlaanderen Naar aanleiding van de zesde staatshervorming werden heel wat bevoegdheden van de federale overheid overgeheveld

Nadere informatie

Paritair Comité voor de koopvaardij

Paritair Comité voor de koopvaardij 3160000 Paritair Comité voor de koopvaardij Arbeidsduur 14.02.1983 08.575 Tewerkstellingsakkoord 1983-1984 31.01.1985 Tewerkstellingsakkoord 1985-1986 Uitvoering van de herstelwet van 22 januari 1985 houdende

Nadere informatie

KEUZEDIVIDEND INFORMATIEDOCUMENT TER ATTENTIE VAN DE AANDEELHOUDERS VAN COFINIMMO

KEUZEDIVIDEND INFORMATIEDOCUMENT TER ATTENTIE VAN DE AANDEELHOUDERS VAN COFINIMMO Woluwedal 58 1200 Brussel BE 0 426 184 049 RPR Brussel Naamloze vennootschap en Openbare Vastgoedbeleggingsvennootschap met vast kapitaal naar Belgisch Recht KEUZEDIVIDEND INFORMATIEDOCUMENT TER ATTENTIE

Nadere informatie

1/09/ /12/2015

1/09/ /12/2015 Extra tewerkstellingsplaatsen in PC 319.01 voor laatstejaars studenten uit het deeltijds onderwijs 1/09/2014 31/12/2015 BROCHURE VOOR CLW PC 319.01 1. Het project Werken en studeren Situering project Eind

Nadere informatie

(Inwerkingtreding 01/01/2016, gepubliceerd in BS van )

(Inwerkingtreding 01/01/2016, gepubliceerd in BS van ) ADMINISTRATIEVE SCHIKKING BETREFFENDE DE TOEPASSING VAN DE OVEREENKOMST BETREFFENDE DE SOCIALE ZEKERHEID TUSSEN HET KONINKRIJK BELGIË EN DE REPUBLIEK ARGENTINIË (Inwerkingtreding 01/01/2016, gepubliceerd

Nadere informatie

Het model van het aangifteformulier voor aanslagjaar 2014 is verschenen in het Belgisch Staatsblad dd. 02.05.2014.

Het model van het aangifteformulier voor aanslagjaar 2014 is verschenen in het Belgisch Staatsblad dd. 02.05.2014. Nieuwigheden in de aangifte aanslagjaar 2014 in de belasting van niet-inwoners Buitenlandse vennootschappen, verenigingen, instellingen of lichamen die een onderneming exploiteren of zich met verrichtingen

Nadere informatie

bestek nummer: blad nummer 1/5

bestek nummer: blad nummer 1/5 bestek nummer: 2011 021 01 blad nummer 1/5 OPDRACHTGEVER: OPDRACHT: WZC DE LINDE Lindestraat 16, 9790 Wortegem-Petegem UITBREIDEN BESTAAND WOON- EN ZORGCENTRUM Lindestraat 16, 9790 Wortegem-Petegem PERCEEL

Nadere informatie

------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------ Administratieve schikking betreffende de toepassingsmodaliteiten van artikel 9 van het Algemeen Verdrag betreffende de sociale zekerheid tussen het Koninkrijk België en het Koninkrijk Marokko (B.S.:07/12/2004)

Nadere informatie

Betreft : Maatregelen ten voordele van de vorming en opleiding van risicogroepen in 2015-2016.

Betreft : Maatregelen ten voordele van de vorming en opleiding van risicogroepen in 2015-2016. AAN ALLE LEDEN VAN HET SOCIAAL FONDS LOMPEN MVB/G/WINW/CIRCULAIRES FONDS//SOCIALES 2016/ CHIFFONS/CHIFFONS 001 NL RISICOGROEPEN Brussel, 20 januari 2016 Mijne heren, Betreft : Maatregelen ten voordele

Nadere informatie

De Tax Shelter voor de podiumkunsten

De Tax Shelter voor de podiumkunsten W EL K O M De Tax Shelter voor de podiumkunsten Carolien Van Loon Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media van de Vlaamse Overheid Woensdag 24 februari 2016 Inhoud 1. Wat, wie en welke producties? 2.

Nadere informatie

Schijnzelfstandigheid. 18 april 2012

Schijnzelfstandigheid. 18 april 2012 Hoofdelijke aansprakelijkheid voor de loonschulden Schijnzelfstandigheid 18 april 2012 Hoofdelijke aansprakelijkheid voor de loonschulden (HA) HA voor de lonen Welke fase: Gepubliceerd in Staatsblad van

Nadere informatie

Geachte heer, Geachte mevrouw,

Geachte heer, Geachte mevrouw, Directoraat-generaal Gezondheidszorg Dienst Gezondheidsberoepen en Beroepsuitoefening UW BRIEF VAN UW REF. ONZE REF. DATUM BIJLAGE(N) CONTACT TEL. 02/524.97.97 FAX E-MAIL visa@gezondheid.belgie.be BETREFT:

Nadere informatie

(Inwerkingtreding , gepubliceerd in BS van )

(Inwerkingtreding , gepubliceerd in BS van ) Administratieve Schikking betreffende de toepassing van de Overeenkomst betreffende de sociale zekerheid tussen het Koninkrijk België en de Federale Republiek Brazilië (Inwerkingtreding 01-12-2014, gepubliceerd

Nadere informatie

OFFERTEFORMULIER Perceel 1

OFFERTEFORMULIER Perceel 1 BESTEK HOUDENDE DE VOORWAARDEN VOOR HET AANSTELLEN VAN EEN NOTARIS MET BETREKKING TOT DE DIENSTEN VAN JURIDISCHE AARD TEN BEHOEVE VAN DE STAD GENT Open offerteaanvraag met bekendmaking OFFERTEFORMULIER

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor een financiële tussenkomst bij de plaatsing van een AED-toestel

Aanvraagformulier voor een financiële tussenkomst bij de plaatsing van een AED-toestel Aanvraagformulier voor een financiële tussenkomst Aanvragende vereniging, organisatie of handelszaak, verder vermeld als de aanvrager: Persoon die deze vereniging, organisatie of handelszaak vertegenwoordigt

Nadere informatie

OPDRACHTGEVEND BESTUUR : VZW Katholiek Basisonderwijs H. Hart Winterslag-Genk Margarethalaan Genk

OPDRACHTGEVEND BESTUUR : VZW Katholiek Basisonderwijs H. Hart Winterslag-Genk Margarethalaan Genk STAD : Genk OPDRACHTGEVEND BESTUUR : VZW Katholiek Basisonderwijs H. Hart Winterslag-Genk Margarethalaan 70 3600 Genk BENAMING VAN DE OPDRACHT : GT-160490-66 Infrastructuurwerken Omgevingswerken Kleuterschool

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 8.5.2015 COM(2015) 195 final VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD over de tenuitvoerlegging van Verordening (EG) nr. 789/2004 betreffende de overdracht

Nadere informatie

Nr. 197 3 september 2015

Nr. 197 3 september 2015 Nr. 197 3 september 2015 Belgisch Staatsblad Programmawet voorziet nieuwe sociale en fiscale maatregelen In het Belgisch Staatsblad van 18 augustus 2015 verscheen de lang verwachte Programmawet met daarin

Nadere informatie

KB van 1 april 2016 tot wijziging van het KB/WIB 92, inzake de belastingvermindering voor de verwerving van

KB van 1 april 2016 tot wijziging van het KB/WIB 92, inzake de belastingvermindering voor de verwerving van De bewijsregeling inzake de Tax Shelter bij het investeren in startersvennootschappen, rechtstreeks of via een crowdfundingplatform, of in beleggingsinstrumenten uitgegeven door een financieringsvehikel

Nadere informatie

CAO tot invoering van niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen

CAO tot invoering van niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen CAO tot invoering van niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen Terug te sturen aan de griffie van de algemene directie Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid,

Nadere informatie

A 2007 N 110 PUBLICATIEBLAD IN NAAM DER KONINGIN! DE GOUVERNEUR van de Nederlandse Antillen,

A 2007 N 110 PUBLICATIEBLAD IN NAAM DER KONINGIN! DE GOUVERNEUR van de Nederlandse Antillen, A 2007 N 110 PUBLICATIEBLAD LANDSVERORDENING van de 17 de december 2007 tot wijziging van de Landsverordening op de Scheepsregistratiebelasting 1987 1, de Landsverordening op de winstbelasting 1940 2 en

Nadere informatie

FAQ VRIJSTELLING VAN DOORSTORTING VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING - STARTENDE ONDENREMINGEN

FAQ VRIJSTELLING VAN DOORSTORTING VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING - STARTENDE ONDENREMINGEN Page 1 of 10 Home > FAQ - Vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing - Startende ondernemingen FAQ VRIJSTELLING VAN DOORSTORTING VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING - STARTENDE ONDENREMINGEN Opgelet:

Nadere informatie

Belangrijkste administratieve formaliteiten bij het uitvoeren van bouwwerken in België door een Nederlandse onderneming met eigen personeel

Belangrijkste administratieve formaliteiten bij het uitvoeren van bouwwerken in België door een Nederlandse onderneming met eigen personeel Belangrijkste administratieve formaliteiten bij het uitvoeren van bouwwerken in België door een Nederlandse onderneming met eigen personeel Wim Bogaert Adviseur Confederatie Bouw Antwerpen Verblijf - nationale

Nadere informatie

RESILUX Naamloze vennootschap Damstraat 4, 9230 Wetteren - Overschelde RPR Gent, afdeling Dendermonde - BTW BE

RESILUX Naamloze vennootschap Damstraat 4, 9230 Wetteren - Overschelde RPR Gent, afdeling Dendermonde - BTW BE GEREGLEMENTEERDE INFORMATIE OPROEPING GEWONE EN BIJZONDERE ALGEMENE VERGADERING 18 MEI 2018 RESILUX Naamloze vennootschap Damstraat 4, 9230 Wetteren - Overschelde RPR Gent, afdeling Dendermonde - BTW BE

Nadere informatie

Tax shelter voor startende ondernemingen

Tax shelter voor startende ondernemingen Newsflash Tax shelter voor startende ondernemingen Via de tax shelter wil de Federale overheid natuurlijke personen fiscaal aanmoedigen om risicokapitaal te verschaffen aan startende ondernemingen binnen

Nadere informatie

--------------------------

-------------------------- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 107 VAN 28 MAART 2013 BETREFFENDE HET KLIKSYSTEEM VOOR HET BEHOUD VAN DE AANVULLENDE VERGOEDING IN HET KADER VAN BEPAALDE STELSELS VAN WERKLOOSHEID MET BEDRIJFSTOESLAG

Nadere informatie

(Inwerking getreden op 1 augustus 2009 Belgisch Staatsblad: 4 augustus 2009)

(Inwerking getreden op 1 augustus 2009 Belgisch Staatsblad: 4 augustus 2009) Administratieve schikking Betreffende de toepassing van de Overeenkomst betreffende de sociale zekerheid tussen het Koninkrijk België en de Oosterse Republiek Uruguay (Inwerking getreden op 1 augustus

Nadere informatie

KONINKRIJK BELGIE --- [Met de scheepvaartcontrole belaste dienst] REGISTER VAN LAAD- EN LOSGEREI

KONINKRIJK BELGIE --- [Met de scheepvaartcontrole belaste dienst] REGISTER VAN LAAD- EN LOSGEREI III. Certificaten en register voor laad- en losgerei 1. Register van laad- en losgerei (Omslagblad) MOD 1 Register nr...... Naam van het schip... Roepnaam... Thuishaven... Naam van de eigenaar... KONINKRIJK

Nadere informatie

Bijzonder Bestek nr Raamovereenkomst voor de signalisatie voor blinden en slechtzienden in verschillende stations van het net

Bijzonder Bestek nr Raamovereenkomst voor de signalisatie voor blinden en slechtzienden in verschillende stations van het net BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST Mobiel Brussel (B.U.V.) Directie Infrastructuur van het Openbaar Vervoer C.C.N. Vooruitgangstraat,80 (bus 1) 1030 BRUSSEL 1 Bijzonder Bestek nr. 1348 Raamovereenkomst voor

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT Inkomstenbelastingen AANGIFTE IN DE ROERENDE VOORHEFFING

FEDERALE OVERHEIDSDIENST FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT Inkomstenbelastingen AANGIFTE IN DE ROERENDE VOORHEFFING Bestemd voor de Administratie Datum van ontvangst van de aangifte:.. FEDERALE OVERHEIDSDIENST FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT Inkomstenbelastingen AANGIFTE IN DE ROERENDE VOORHEFFING

Nadere informatie

Arbeidsovereenkomst voor deeltijdse werknemers tewerkgesteld in de ambassades en diplomatieke missies

Arbeidsovereenkomst voor deeltijdse werknemers tewerkgesteld in de ambassades en diplomatieke missies Arbeidsovereenkomst voor deeltijdse werknemers tewerkgesteld in de ambassades en diplomatieke missies Tussen de Staat (naam van het land), vertegenwoordigd door de heer XXXX, Ambassadeur van xxxxxxx te

Nadere informatie

Overzicht van de belangrijkste wijzigingen aan het aangifteformulier inclusief de fiscale bijlagen voor het aj. 2015

Overzicht van de belangrijkste wijzigingen aan het aangifteformulier inclusief de fiscale bijlagen voor het aj. 2015 Overzicht van de belangrijkste wijzigingen aan het aangifteformulier inclusief de fiscale bijlagen voor het aj. 2015 Het model van het aangifteformulier voor aj. 2015 is verschenen in het Belgisch Staatsblad

Nadere informatie

mevr. Voornaam : Naam :... Adres :... Mail :. ...

mevr. Voornaam : Naam :... Adres :... Mail :. ... Kader 1 : Identificatie van de candidaat «EPB-Adviseur» De heer mevr. Voornaam : Naam :...... Nationaliteit : Adres :... Tel. :.. Fax :... Mail :. Naam van het studiebureau of van de firma waarvoor U werkt

Nadere informatie

Paritair Comité voor de houtnijverheid. 1250300 Houthandel

Paritair Comité voor de houtnijverheid. 1250300 Houthandel Paritair Comité voor de houtnijverheid 1250300 Houthandel Anciënniteitspremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2009 (94.291)... 2 Eco-cheques... 3 Collectieve arbeidsovereenkomst van 27

Nadere informatie

Ondernemingsnummer 0458.623.918 (RPR Antwerpen) BTW: BE 0458.623.918

Ondernemingsnummer 0458.623.918 (RPR Antwerpen) BTW: BE 0458.623.918 Naamloze Vennootschap Openbare Vastgoedbeleggingsvennootschap met vast kapitaal naar Belgisch recht of openbare Vastgoedbevak naar Belgisch recht Uitbreidingstraat 18 2600 Berchem Ondernemingsnummer 0458.623.918

Nadere informatie

AANVRAAG TOT INSCHRIJVING OP DE LIJST VAN STAGIAIRS - BEROEPSERVARING

AANVRAAG TOT INSCHRIJVING OP DE LIJST VAN STAGIAIRS - BEROEPSERVARING BIV - STAGIAIR-beroepservaring / 2013 - Pagina 1 / 5 Luxemburgstraat 16 B - 1000 BRUSSEL - Tel. 02/505.38.50 - Fax 02/503.42.23 - www.biv.be AANVRAAG TOT INSCHRIJVING OP DE LIJST VAN STAGIAIRS - BEROEPSERVARING

Nadere informatie

De hoofdelijke aansprakelijkheid voor de sociale schulden. Historiek van het principe van de hoofdelijke aansprakelijkheid

De hoofdelijke aansprakelijkheid voor de sociale schulden. Historiek van het principe van de hoofdelijke aansprakelijkheid De hoofdelijke aansprakelijkheid voor de sociale 1 oktober 2013 Agenda Historiek van het principe van de hoofdelijke aansprakelijkheid 2 verplichtingen (art. 30bis van de wet van 27 juni 1969) Melding

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2009/13 De boekhoudkundige verwerking van het stelsel tot gedeeltelijke vrijstelling van betaling van de bedrijfsvoorheffing, zoals geregeld door artikel

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor retroactieve tegemoetkoming voor de loonkosten voor de individuele huisarts

Aanvraagformulier voor retroactieve tegemoetkoming voor de loonkosten voor de individuele huisarts Aanvraagformulier voor retroactieve tegemoetkoming voor de loonkosten voor de individuele huisarts Dit formulier moet ten laatste op 30 juni 2012 opgestuurd worden naar het Participatiefonds, ofwel via

Nadere informatie