Zonne-energie in 6 stappen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zonne-energie in 6 stappen"

Transcriptie

1 Zonne-energie in 6 stappen Bart van den Bosch 10 / 9 / 2014 U bent enthousiast over het idee om zelf zonneenergie op te wekken. En u overweegt om zonnepanelen aan te schaffen voor uw woning. Zeer waarschijnlijk is dit de eerste keer dat u zonnepanelen koopt. Het kan dan lastig zijn om te weten waar u precies op moet letten. Met dit stappenplan helpen we u hierbij stap-voor-stap op weg. Hieronder staat hoe u in 6 stappen zonnepanelen kunt kopen. Bij elke stap ziet u de belangrijkste aandachtspunten. Als u deze stappen volgt kunt u vol vertrouwen zelf zonnepanelen aanschaffen. 1. Iets meer over zonnepanelen Voordat u zonnepanelen aanschaft is het handig om wat meer over zonnepanelen te weten. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Een installatie bestaat minimaal uit zonnepanelen (1) en omvormer (2). Deze zijn via de meterkast (3) aangesloten op de apparatuur en verlichting (4).

2 De werking van de verschillende onderdelen is als volgt: 1. Zonnepanelen zetten zonne-energie om in gelijkstroom 2. Via de bekabeling gaat de stroom naar de omvormer. Deze zet de energie om in wisselstroom die geschikt is voor het elektriciteitsnet. 3. Deze stroom wordt via de meterkast gekoppeld aan het bestaande energienet. 4. Uw apparatuur en verlichting werken op de zonne-energie. 5 redenen om zonnepanelen aan te schaffen Ook is het belangrijk om voor u zelf helder te krijgen waarom u zonnepanelen wilt aanschaffen. De meest voorkomende redenen zijn: Goedkope energie Een hoog rendement op uw investering Zelf energie opwekken Verhoging van de waarde van uw huis Schone energie die niet vervuilend is Is dit het juiste moment? Een veel gehoorde vraag is of mensen nu zonnepanelen aan moeten schaffen of later. Hierbij is de volgende vraag of zonnepanelen in de toekomst niet veel beter zullen worden? Hierbij is het goed om even terug te blikken op de ontwikkelingen in de afgelopen 15 jaar. De techniek zoals die nu gebruikt wordt bestond 15 jaar geleden ook al. Je had destijds mono- en polykristallijne zonnepanelen die je nu nog steeds hebt. Het vermogen is licht toegenomen met gemiddeld 1,5% per jaar toegenomen. Wat wel heel sterk is veranderd is de prijs. Deze is drastisch gedaald, mede doordat grootschalige productie mogelijk was en doordat in China bedrijven zonnepanelen gingen produceren. De laatste tijd is de prijs redelijk gestabiliseerd en zelfs licht gestegen door een importheffing. De verwachting is dat de prijs richting toekomst nog licht zal dalen, maar niet meer zo veel als in de afgelopen jaren.

3 Op dit moment stimuleert de overheid zonnepanelen nog met een BTW-teruggave. Belastingvoordelen zullen in de toekomst afgeschaft worden. Daarom denken wij dat als u zonnepanelen wilt aanschaffen dit op zich een gunstig moment is. 2. Verken uw mogelijkheden De tweede stap is om een inschatting van uw mogelijkheden te hebben. Op Zonnepaneelwijzer kunt u met de dakscan de mogelijkheden van uw woning in kaart te brengen U bepaalt hieronder meer mee: - Is uw dak geschikt? - Wat past er ongeveer op mijn dak? - Wat kost het? - Wat levert het op? Zelf doen of laten doen? Het plaatsen van zonnepanelen is specialistisch werk. Wij raden u dan ook aan om dit uit te besteden aan een gespecialiseerd installateur. Tenzij u of iemand in uw netwerk beschikt over de vereiste capaciteiten. Het plaatsen van zonnepanelen bestaat uit het plaatsen van de zonnepanelen en het aansluiten van de elektrische installatie. De montage van zonnepanelen op een schuin dak is gevaarlijk werk, waar met strenge veiligheidsvoorschriften gewerkt moet worden. Ook moet uw installatie onder alle weersomstandigheden stevig verankerd blijven. Uw installateur beschikt als het goed is over een VCA-certificaat om dit werk te kunnen doen. De montage op een plat dak is eenvoudiger dan op een schuin dak. U kunt bij uw installateur informeren of het scheelt als u hierbij helpt. De elektrische installatie dient door een erkend elektrotechnisch installateur te gebeuren. Uw installatie werkt met hoge spanningen en de kabels dienen dusdanig geplaatst worden dat ze onder alle weersomstandigheden goed blijven functioneren.

4 3. Advies en offerte door installateurs Een installateur van zonnepanelen kan u adviseren over de mogelijkheden van uw woning. Dit kan zowel op afstand als aan huis. Om een eerste indruk te krijgen kunt u een of meerdere offertes op afstand te laten maken. Veel installateurs kunnen tegenwoordig via satellietfoto s bekijken hoeveel zonnepanelen op uw dak passen. Telefonisch kunnen ze u dan adviseren over de mogelijkheden. U kunt ook een of meerdere installateurs bij u thuis laten komen om een offerte uit te brengen. Hierbij kunt u vaak beter met uw vragen terecht. En de installateur kan nog nauwkeuriger aangeven wat de mogelijkheden zijn. Vraag altijd meerdere offertes aan Een offerte bestaat uit de zonnepanelen, de omvormer en de installatie zelf. Bij aanschaf van zonnepanelen zijn alle drie belangrijk. Bij de installateur kunt u letten op: - Uw indruk en de kwaliteit van het advies - Aantal jaren werkervaring - Referenties van bekenden of op internet - Prijsstelling - Regionaal of lokaal Op Zonnepaneelwijzer kunt u eenvoudig aanbieders van zonnepanelen vergelijken, die bij u in de regio actief zijn. 4. Welke zonnepanelen Hieronder vindt u de belangrijkste punten om op te letten bij de aanschaf van zonnepanelen. Levensduur Een van de belangrijkste aspecten van een zonnepaneel is de levensduur. Tegenwoordig hebben de meeste zonnepanelen een opbrengstgarantie van 80% na 25 jaar. Dat wil zeggen dat het vermogen na 25 jaar nog minimaal 80% is van het vermogen bij aanschaf. Uit praktijktesten blijkt dat zonnepanelen ook makkelijk 25 jaar mee gaan. Het is belangrijk dat zonnepanelen het TÜV keurmerk bezitten. De TÜV is een Duitse instantie die zonnepanelen test op levensduur en veiligheid Vermogen Hoe hoger het vermogen hoe meer opbrengst de zonnepanelen leveren. Tegenwoordig is een vermogen van 250 Wattpiek per paneel vrij standaard. De afmetingen zijn vaak 1,66 x 1 m. Photon

5 test de opbrengst van alle zonnepanelen. Hier vindt u een overzicht van de testresultaten van Photon. Kleur Als uw panelen in het zicht liggen hebben zwarte panelen de voorkeur. Hierbij zijn zowel de panelen zelf als het frame zwart. Dit ziet er meestal mooier uit. Als uw zonnepanelen uit het zicht liggen, bijvoorbeeld op een plat dak, dan kunt u vaak beter voor blauwe zonnepanelen kiezen. Deze zijn vaak iets goedkoper bij een zelfde vermogen. Herkomst Tegenwoordig komen veel zonnepanelen uit China. Over het algemeen zijn deze zonnepanelen van goede kwaliteit en doen deze niet onder voor Europese of Amerikaanse panelen. Zonnepanelen worden tegenwoordig uitgebreid getest. Koop alleen zonnepanelen die voorzien zijn van het TÜV keurmerk voor levensduur en voor veiligheid. Daarnaast kunt u in de Photon test zien wat de efficiëncy is van zonnepanelen. 5. De omvormer De omvormer zorgt er voor dat de energie van de zonnepanelen kan worden aangesloten op uw meterkast. De levensduur van de omvormer is vaak minder lang dan die van zonnepanelen. Daarom is de kwaliteit van de omvormer zeker zo belangrijk als die van de zonnepanelen. Levensduur en garantie Op een omvormer krijgt u vaak minimaal 5 jaar garantie. Bij sommige merken krijgt u al 10 jaar of meer garantie. Of u kunt de garantietermijn verlengen. Gemiddeld gaat een omvormer een jaar of tien mee. Gelukkig maken de kosten van de omvormer maar een beperkt aandeel uit in de totale kosten. Het vervangen van een omvormer is dan ook een overzienbare kostenpost. Efficiëncy Het is belangrijk om een omvormer te nemen met een goede efficiëncy. Bij het transformeren van de energie van de zonnepanelen in de omvormer gaat altijd een kleine hoeveelheid energie verloren. Een goede omvormer heeft een efficiëncy van 96% of meer. Hier gaat dus hooguit 4% verloren. Een slechte omvormer heeft minder dan 93% efficiëncy. Hierbij gaat dus meer dan 7% van de energie verloren. In de Photon-test kunt u de resultaten lezen voor verschillende omvormers. Meten van de opbrengst De omvormer wordt ook gebruikt om de opbrengst van uw installatie te meten. Bij alle omvormer kunt u de opbrengst aflezen op een kleine display op de omvormer.

6 Beter is het als u de opbrengst kunt aflezen op uw PC, Mac of Tablet. Veel omvormers zijn tegenwoordig voorzien van een standaard Wifi of internetverbinding met uw PC / tablet. Bij andere omvormers kunt u dit tegen een meerprijs krijgen. Dit is wel aan te raden. U kunt hiermee namelijk veel beter bij houden wat de opbrengst van uw systeem is. Ook kunt u hierdoor eerder signaleren als er iets mis zou gaan. 6. Plaatsen en gebruik En dan is de dag aangebroken dat de zonnepanelen geplaatst worden en u kunt gaan profiteren van de zon. De plaatsing zelf is binnen een dag gebeurd. In de volgende video ziet u hoe de plaatsing in zijn werk gaat. Vanaf nu kunt u uw eigen energie opwekken. Met een opbrengstmeter of energiedashboard kunt u zien wat uw dagelijkse productie is. Vooral in het begin is dit voor veel mensen een leuke ervaring. Garantie en onderhoud Een goede installatie van zonnepanelen gaat meer dan 25 jaar mee. Een installatie van zonnepanelen heeft weinig onderhoud nodig. Het meest kwetsbare deel van de installatie is de omvormer. De kans is groot dat u die binnen de 25 jaar een keer moet vervangen. Aan zonnepanelen zelf kan weinig kapot en hier krijgt u 25 jaar productiegarantie op. Doordat zonnepanelen schuin liggen, regenen ze vanzelf schoon, al kan het geen kwaad ze eens in het jaar schoon te maken.

V.v.E. INSULINDE. De Schutspatroon 4-60 3813 GJ AMERSFOORT. Rapport:

V.v.E. INSULINDE. De Schutspatroon 4-60 3813 GJ AMERSFOORT. Rapport: V.v.E. INSULINDE De Schutspatroon 4-60 3813 GJ AMERSFOORT Rapport: Haalbaarheidsonderzoek plaatsing zonnepanelen op het dak van het appartementencomplex INSULINDE Groeidocument start januari 2015 R. Böhm

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over zonnepanelen. februari 2013

Veelgestelde vragen over zonnepanelen. februari 2013 Veelgestelde vragen over zonnepanelen februari 2013 Veelgestelde vragen over zonnepanelen april 2013 Inleiding Veelgestelde vragen over zonnepanelen Steeds meer mensen wekken zelf groene energie op met

Nadere informatie

Veel Gestelde Vragen Project Zon Thuis voor Huurders Complex 105 en 141 Versie 28 januari 2015 / JKO pagina 1 van 5

Veel Gestelde Vragen Project Zon Thuis voor Huurders Complex 105 en 141 Versie 28 januari 2015 / JKO pagina 1 van 5 Versie 28 januari 2015 / JKO pagina 1 van 5 Waarom doet SWZ dit aanbod? Om de woonlasten voor onze huurders te beperken willen wij zonne-energie voor onze huurders beschikbaar maken. Kosten voor het gebruik

Nadere informatie

Bevestiging en uiterlijk van de panelen

Bevestiging en uiterlijk van de panelen Brochure Zoek de zon op Hieronder vindt u informatie over zonnepanelen in het algemeen, en waar nodig toegespitst op het project... Zoek de zon op. Op de laatste pagina staat precies welke stappen u doorloopt

Nadere informatie

Veelgestelde vragen complex 105 en 141 pagina 1 van 5

Veelgestelde vragen complex 105 en 141 pagina 1 van 5 pagina 1 van 5 Waarom doet SWZ dit aanbod? Energielasten bepalen voor een groot deel uw woonlasten. Wij doen dit aanbod voor het plaatsen van zonnepanelen om uw woonlasten te beperken. Door het plaatsen

Nadere informatie

Uitleg Zonnepanelen. Januari 2014

Uitleg Zonnepanelen. Januari 2014 Uitleg Zonnepanelen Januari 2014 www.groenzonnig.nl/houten houten@groenzonnig.nl 1 Deze uitleg over zonnepanelen is gebaseerd op de kennis die we hebben opgedaan bij de voorbereiding van vele informatieavonden

Nadere informatie

INFORMATIEMAP ECC. voor Adviseurs. Henk Petri Info@energiecollectiefcapelle.nl. Copyright 2014. Capelle aan den IJssel, versie 26 februari 2014

INFORMATIEMAP ECC. voor Adviseurs. Henk Petri Info@energiecollectiefcapelle.nl. Copyright 2014. Capelle aan den IJssel, versie 26 februari 2014 INFORMATIEMAP ECC voor Adviseurs Capelle aan den IJssel, versie 26 februari 2014 Henk Petri Info@energiecollectiefcapelle.nl Copyright 2014 De inhoud van deze map mag niet worden overgenomen voor andere

Nadere informatie

Zonnepanelen op uw woning: veelgestelde vragen

Zonnepanelen op uw woning: veelgestelde vragen Zonnepanelen op uw woning: veelgestelde vragen Versie: augustus 2014 Atrivé Inhoud 1 Waarom zonnepanelen en wat is zonne-energie?... 4 1.1 Waarom bieden verhuurders zonnepanelen aan?... 4 1.2 Wat is zonne-energie?...

Nadere informatie

Zonnepanelen op uw huurwoning veelgestelde vragen (door team zonnig huren)

Zonnepanelen op uw huurwoning veelgestelde vragen (door team zonnig huren) Zonnepanelen op uw huurwoning veelgestelde vragen (door team zonnig huren) Inhoud 1 Waarom zonnepanelen en wat is zonne-energie?... 4 1.1 Waarom bieden verhuurders zonnepanelen aan?... 4 1.2 Wat is zonne-energie?...

Nadere informatie

I. Vragen en antwoorden over zonnepanelen 1 :

I. Vragen en antwoorden over zonnepanelen 1 : I. Vragen en antwoorden over zonnepanelen 1 : 1. Hoe werken zonnepanelen? 2. Hoe groot is een zonnepaneel, en kan ik kiezen uit verschillende uitvoeringen? 3. Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? 4.

Nadere informatie

Antwoorden op veel gestelde vragen

Antwoorden op veel gestelde vragen Antwoorden op veel gestelde vragen Het plaatsen van zonnepanelen op een woning Zijn alle woningen geschikt voor zonnepanelen? Bijna alle woningen zijn geschikt, er is slechts een klein aantal voorwaarden.

Nadere informatie

Belangrijke vragen over zonnepanelen

Belangrijke vragen over zonnepanelen Persoonlijk advies? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw situatie? Neem geheel vrijblijvend contact op via mail: info@sygosolar.nl, of bel 0183-565308. Belangrijke vragen over zonnepanelen Met

Nadere informatie

SOLAR ENERGY ROOF Uw partner in energiebesparing!

SOLAR ENERGY ROOF Uw partner in energiebesparing! SOLAR ENERGY ROOF Uw partner in energiebesparing! Geachte klant In deze brochure willen wij u wegwijs maken in de wereld van zonnepanelen en LED verlichting. De wereld van de zonnepanelen kenmerkt zich

Nadere informatie

VvEs met Energie FAQs over zonne-energie

VvEs met Energie FAQs over zonne-energie VvEs met Energie FAQs over zonne-energie work in progress commentaar is welkom; graag aan carolien@vvesmetenergie.nl Beste Lezer, Dit document is bedoeld voor (leden van) Verenigingen van Eigenaren die

Nadere informatie

Veel gestelde vragen Over zonnepanelen

Veel gestelde vragen Over zonnepanelen Veel gestelde vragen In de projecten waarin we zonnepanelen plaatsen, krijgen wij verschillende vragen. In deze lijst met veel gestelde vragen hebben we de belangrijkste vragen met de bijbehorende antwoorden

Nadere informatie

De slimme meter. Informatie over de nieuwe energiemeter

De slimme meter. Informatie over de nieuwe energiemeter De slimme meter Informatie over de nieuwe energiemeter De slimme meter in vogelvlucht Alle huishoudens in Nederland krijgen een nieuw soort energiemeter aangeboden: de zogenaamde slimme meter. Deze digitale

Nadere informatie

Zonnepanelen in opmars bij agrariërs?

Zonnepanelen in opmars bij agrariërs? Zonnepanelen in opmars bij agrariërs? Prijzen voor zonnepanelen zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Het laatste jaar met wel 40%. Dat maakt ze een stuk interessanter. Daarnaast kunnen fiscale voordelen

Nadere informatie

Het plaatsen van zonnepanelen op een woning

Het plaatsen van zonnepanelen op een woning Het plaatsen van zonnepanelen op een woning Zijn alle woningen geschikt voor zonnepanelen? Bijna alle woningen zijn geschikt, er is slechts een klein aantal voorwaarden: Als u zonnepanelen wilt plaatsen

Nadere informatie

Zonnepanelen voor ondernemers

Zonnepanelen voor ondernemers Zonnepanelen voor ondernemers Achtergrondinformatie en voorbeeldberekeningen van zonnepanelen bij bedrijven Dit document beschrijft de situatie eind 2011 Prijzen voor zonnepanelen zijn de afgelopen jaren

Nadere informatie

Zon in de Kop! Wees slim en investeer in zonnepanelen. Zon in de Kop

Zon in de Kop! Wees slim en investeer in zonnepanelen. Zon in de Kop Zon in de Kop Wees slim en investeer in zonnepanelen Zon in de Kop! Zon in de Kop is een samenwerkingsverband van de gemeenten met HVC, Ontwikkelingsbedrijf NHN, Millennium Comité Schagen en de Noordhollandse

Nadere informatie

Duurzame energie; de zon en wind als onuitputtelijk bronnen Wie? Ik? Veel te duur.

Duurzame energie; de zon en wind als onuitputtelijk bronnen Wie? Ik? Veel te duur. Duurzame energie; de zon en wind als onuitputtelijk bronnen Wie? Ik? Veel te duur. Bijna iedereen begrijpt dat op enig moment het Nederlandse aardgas op is. Misschien wachten we niet eens tot het moment

Nadere informatie

Webdesign voor ondernemers

Webdesign voor ondernemers e-boek Webdesign voor ondernemers Veelgestelde vragen over het laten maken van een website Bart van den Bosch Inhoud 1. Zelf doen of uitbesteden? 4 2. Webdesigners 7 3. Wat is Wordpress 10 4. Maken van

Nadere informatie

Flexibele & Rendabele Zonne-energie

Flexibele & Rendabele Zonne-energie Flexibele & Rendabele Zonne-energie Voor Verenigingen van Eigenaren Herman is een product van LENS Inleiding Zonne-energie is duurzaam én winstgevend. Wij geloven in een wereld waar mensen hier samen de

Nadere informatie

Fleringen. vragen en antwoorden zonnepalen actie versie: 15 maart 2012

Fleringen. vragen en antwoorden zonnepalen actie versie: 15 maart 2012 Vragen over de aktie Met wie sluit ik een contract af, met Stichting Duurzaam (SDF) of de leverancier? SDF is bezig met een offerteronde welke moet leiden tot een leverancierkeuze. Met deze leverancier

Nadere informatie

Haal meer uit de zon!

Haal meer uit de zon! Infoavond 26 mei 2015 Yvonne Feuerhahn Haal meer uit de zon! Energie van ons eigen dak! Yvonne Feuerhahn ambassadeur adviseur architect Sinds 2010 dagelijks bezig met het verduurzamen van bestaande particuliere

Nadere informatie

Zonnepanelen. Wees slim, lees Voor Dummies! In dit boek: Annemieke Harrewyn. Aangeboden door. Zonnestroom nu en in de toekomst

Zonnepanelen. Wees slim, lees Voor Dummies! In dit boek: Annemieke Harrewyn. Aangeboden door. Zonnestroom nu en in de toekomst Wees slim, lees Voor Dummies! Zonnepanelen In dit boek: Zonnestroom nu en in de toekomst Hoe duurzaam is een zonnepaneel? Zonnepanelen voor je huis Wat leveren zonnepanelen op? Hoe beoordeel je de kwaliteit

Nadere informatie

Wat u moet weten over beleggen

Wat u moet weten over beleggen Rabo BedrijvenPensioen Wat u moet weten over beleggen Beleggen voor het Rabo BedrijvenPensioen Uw werkgever betaalt pensioenpremies voor het Rabo BedrijvenPensioen. In deze brochure leest u hoe we deze

Nadere informatie

De slimme meter. Informatie over de nieuwe energiemeter

De slimme meter. Informatie over de nieuwe energiemeter De slimme meter Informatie over de nieuwe energiemeter De slimme meter in vogelvlucht Alle huishoudens in Nederland krijgen een nieuw soort energiemeter aangeboden: de zogenaamde slimme meter. Deze digitale

Nadere informatie

Zonne-energie goedkoper dan reguliere stroom? Daar worden we opgewekt van! de zonne-energiesystemen van Centrosolar

Zonne-energie goedkoper dan reguliere stroom? Daar worden we opgewekt van! de zonne-energiesystemen van Centrosolar Zonne-energie goedkoper dan reguliere stroom? Daar worden we opgewekt van! de zonne-energiesystemen van Centrosolar Gratis energie van de zon Word uw eigen elektriciteitsleverancier De energie van de zon

Nadere informatie